~ 1 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Τα Βιαγκρoειδή μωρά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "~ 1 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Τα Βιαγκρoειδή μωρά"

Transcript

1 ~ 1 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Τα Βιαγκρoειδή μωρά

2 Για όλα τα... μωρά ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 2 ~

3 ~ 3 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Η ταμπέλα πάνω στην πόρτα της αίθουσας νεογέννητων του μαιευτηρίου γράφει: «Σύλλογος Βιαγκρoειδών μωρών. Απαγορεύεται η είσοδος σε άλλα μωρά». Όλα τα μωρά του συλλόγου είναι πολύ χαρούμενα που γεννήθηκαν, κι αυτό το υπέροχο γεγονός το οφείλουν στο Βιάγκρα. Ευγνωμονούν λοιπόν το χαπάκι που τα έφερε στη ζωή. Πράγματι, χωρίς εκείνο, αυτά τα όμορφα πλασματάκια δε θα είχαν έρθει στον κόσμο. «Ζήτω το V ι a g r a! Ζήτω ω ω», φωνάζουν κλαψουρίζοντας όλα μαζί. Λίγο πριν έρθει η ώρα της αναχώρησής τους από το μαιευτήριο, ένα-ένα τα στρουμπουλά μωράκια διηγούνται την ιστορία της γνωριμίας των γονιών τους.

4 ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 4 ~ Πρώτο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου έχει κατεβάσει κουτιά βιάγκρα, γι αυτό, σ όλη την διάρκεια της κύησης, όσο ήμουν έμβρυο, είχα την γεύση του χαπιού. Δηλαδή ήμουνα μονίμως βιαγκρομαστουρωμένος. Ο μπαμπάς είναι 65, η μαμά είναι 40 και γνωρίστηκαν στο δρόμο, όταν παραλίγο να την πατήσει με το φορτηγό του. Ο μπαμπάς μου είναι ωραίος άντρας, ακόμα και τώρα που είναι σε μεγάλη ηλικία. Είχε αμέτρητες σχέσεις στην ζωή του, αλλά δεν είχε παντρευτεί, επειδή ταξιδεύει με τη νταλίκα του και λείπει για πολύ καιρό. Μια μέρα, καθώς ερχόταν από Βερολίνο προς Αθήνα, παραλίγο να τον πάρει ο ύπνος στον κεντρικό δρόμο μιας μικρής ελληνικής πόλης και να πέσει πάνω σε μια γυναίκα. Ευτυχώς όμως, πάτησε φρένο την τελευταία στιγμή κι η κοπέλα που βρέθηκε μπροστά στις ρόδες του σώθηκε. Αμέσως κατέβηκε από το φορτηγό κι έτρεξε πανικόβλητος κοντά της να τη βοηθήσει, καθώς είχε πέσει και φαινόταν πολύ φοβισμένη. Τη σήκωσε και τη βοήθησε να κάτσει στην άκρη του πεζοδρομίου, διαπιστώνοντας, με μεγάλη ανακούφιση, ότι δεν είχε τραυματιστεί. Όπως καταλάβατε αυτή η κυρία ήταν η μαμά μου, που όταν συνήλθε κάπως τον επέπληξε έντονα. Μα πώς οδηγείτε έτσι, επαγγελματίας οδηγός; Είμαι πολύ κουρασμένος. Έρχομαι από Γερμανία. Και γιατί δε σταματήσατε κάπου να ξεκουραστείτε και μετά να συνεχίσετε; Ήθελα να φτάσω σπίτι μου, όσο γίνεται πιο σύντομα. Να φτάσετε εσείς στο σπίτι σας κι εγώ να φτάσω στον ουρανό. Χίλια συγνώμη. Πού είναι το σπίτι σας; Εδώ πιο κάτω. Ελάτε να σας συνοδεύσω μέχρι εκεί. Ευχαριστώ, δεν χρειάζεται, είμαι καλά, όπως βλέπετε. Ελάτε να σας βοηθήσω, ωραία μου κυρία. Να λοιπόν, που παρά την ταραχή και την ανησυχία του, ο μπαμπάς βρήκε το κουράγιο και το θάρρος να κομπλιμεντάρει τη μαμά. Μα είμαι καλά. Μπορώ να πάω μόνη μου. Όχι δε θα σας αφήσω, για να είμαι ήσυχος. Εκτός αν έχετε πρόβλημα με το σύζυγο. Δεν υπάρχει σύζυγος, αντιγύρισε η μαμά, κι ο μπαμπάς πήρε θάρρος να συνεχίσει.

5 ~ 5 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Την πήγε λοιπόν σπίτι της κι από τότε είναι μαζί. Η μαμά είναι καλή νοικοκυρά, λίγο γεματούλα, με γλυκύτατο πρόσωπο κι όλο μαγειρεύει. Υποψιάζομαι ότι θα γίνω ένα στρουμπουλό παιδάκι. Δεύτερο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Εγώ δεν έχω μπαμπά. Πέθανε από την χαρά του κατά την διάρκεια της γέννας μου. Έπαιρνε συχνά το χάπι κι η καρδιά του δεν άντεξε. Ο μπαμπάς ήταν 78, η μαμά είναι 35 και γνωρίστηκαν μια μέρα στο νεκροταφείο. Ο μπαμπάς είχε πάει στον τάφο της γυναίκας του κι η μαμά στον τάφο της μητέρας της. Ο μπαμπάς ήταν συνταξιούχος τραπεζικός κι είχε χάσει την αγαπημένη του γυναίκα πριν πέντε χρόνια. Από τότε επισκεπτόταν το νεκροταφείο καθημερινά. Μια μέρα είχε ξεχάσει σπίρτα για να ανάψει το καντήλι της και, όπως έψαχνε τριγύρω να βρει φωτιά, είδε μια χαριτωμένη κοπελιά να κλαίει σπαρακτικά σε έναν κοντινό τάφο. Την πλησίασε διστακτικά και, ακουμπώντας την στον ώμο τρυφερά, της είπε: Ελάτε μην κλαίτε, αυτά έχει η ζωή. Γέννηση και θάνατος. Ωραία φιλοσοφείτε. Άμα όμως χάνεις την μητέρα σου, είναι μεγάλο πλήγμα, κύριέ μου. Σας καταλαβαίνω απόλυτα. Όποιον άνθρωπο κι αν χάνεις, δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο κενό στην ζωή. Κι έβγαλε το μαντήλι που φιγουράριζε καλοδιπλωμένο στην τσέπη του σακακιού του και της το έδωσε να σκουπίσει τα δάκρυά της. Πάρτε το μαντήλι μου. Ευχαριστώ. Εκείνη φύσηξε την μύτη της, λέγοντάς του. Ζω μόνη. Δεν έχω αδέλφια, ούτε πατέρα. Εσείς γιατί έρχεστε εδώ; Μάλλον δε θα πρεπε να του κάνει τέτοια ερώτηση βλέποντας την ηλικία του μπαμπά, γιατί σίγουρα κάποιον δικό του θα είχε να κλάψει. Πάντως εκείνος απάντησε ήρεμα και σοβαρά. Έχω τον τάφο της γυναίκας μου κι έρχομαι εδώ σχεδόν κάθε μέρα. Λυπάμαι πολύ. Να έχετε πάντα κουράγιο. Εγώ έρχομαι μία φορά την εβδομάδα μόνο, λόγω φόρτου δουλειάς. Είμαι μεσίτρια. Θα σας πλύνω το μαντήλι και την επόμενη φορά που θα έρθω θα το βάλω εκεί που έχετε το καντηλάκι. Ευχαριστώ. Τώρα που είπατε καντηλάκι, μήπως έχετε σπίρτα; Ξέχασα να φέρω τα δικά μου. Ναι βεβαίως. Ορίστε. Ευχαριστώ, ωραία μου δεσποινίς. Κι ο κακομοίρης ο μπαμπάς δεν δίστασε να την κομπλιμεντάρει, παρόλα τα δάκρυα και τους καημούς τους.

6 ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 6 ~ Να σας βοηθήσω να περιποιηθείτε τον τάφο; Ναι, δεν λέω όχι. Κι εκείνη την τυχερή-άτυχη μέρα η μανούλα τον βοήθησε να καθαρίσει τον τάφο. Όπως καταλαβαίνετε ο πόνος του θανάτου τους ένωσε, μόνο για λίγο όμως, γιατί τους χώρισε ο ερχομός μου. Τώρα η καημένη η μανούλα θα κλαίει σε δύο τάφους. Τρίτο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου πήρε μόνο μία φορά βιάγκρα κι έγινε το θαύμα η μαμά να μείνει έγκυος. Είναι πολύ φοβιτσιάρης και αποφεύγει να το χρησιμοποιεί, γι αυτό δεν κάνει συχνά έρωτα, παρόλο που έχει παντρευτεί μικρότερή του. Ο μπαμπάς είναι 60, η μαμά είναι 30 και γνωρίστηκαν στο μαγαζί μανικιούρ-πεντικιούρ της μαμάς, όταν πήγε να διορθώσει κάποια βλάβη. Την επόμενη μέρα πήγε για πεντικιούρ, για πρώτη φορά στη ζωή του. Ο μπαμπάς είναι ηλεκτρολόγος, κι έχει μαγαζί σε καλή περιοχή της Αθήνας. Είναι σωστός επαγγελματίας: κυνηγάει τη δουλειά του και δεν αφήνει να του ξεφύγει πελάτης. Μια μέρα έλαβε ένα τηλεφώνημα για κάποια βλάβη σ ένα μαγαζί μανικιούρ-πεντικιούρ. Πήρε τα εργαλεία του κι έτρεξε. Και ποιό ήταν το μαγαζί; Μα της μαμάς μου φυσικά, που πνιγόταν στην δουλειά λόγω καλοκαιριού. Καλημέρα σας, κυρία μου. Ήρθα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Καλημέρα. Σας παρακαλώ κάντε γρήγορα, αν γίνεται, γιατί έχω αρκετή πελατεία που περιμένει. Μάλιστα, κυρία μου. Θα επισκευάσω την βλάβη αμέσως. Μην ανησυχείτε καθόλου. Ο μπαμπάς, ανάμεσα στα καλώδια, έριχνε λοξές ματιές στα καλλίγραμμα πόδια και τα καλοσχηματισμένα χέρια που περίμεναν υπομονετικά να ολοκληρωθεί η περιποίησή τους, καθώς και στην τσαχπίνα ιδιοκτήτρια που του άρεσε πολύ. «Τυχερός που είμαι σήμερα» σκέφτηκε. «Να βλέπω τόσο ωραία πράγματα». Μόλις τελείωσε, άναψαν τα φώτα. Ορίστε το φώς, ωραία μου κυρία. «Και στην ζωή μου» συμπλήρωσε από μέσα του «που γνώρισα εσένα, κουκλίτσα». Δεν ντράπηκε καθόλου να την κομπλιμεντάρει μπροστά στην όμορφη πελατεία της και να κάνει πονηρές σκέψεις. Η μαμά όμως δεν έδωσε σημασία στα λόγια του. Θαυμάσια. Τι σας οφείλω; Ένα καθαρισμό ποδιών.

7 ~ 7 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Ένα πεντικιούρ, τον διόρθωσε. Μάλιστα. Με αυτό θα με πληρώσετε. Από τότε ο μπαμπάς μου έχει πάντα πεντακάθαρα, περιποιημένα πόδια κι όπως φαίνεται θα έχω κι εγώ. Τέταρτο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου είναι τόσο χαρούμενος με τη γέννησή μου που διαβεβαίωσε τη μαμά, ότι θα ξαναπάρει βιάγκρα όσες φορές κι αν χρειαστεί, για ν αποκτήσω αδερφάκι. Φυλάει τα χαπάκια μέσα σε μπωλάκια της κουζίνας. Το γιατί θα το μάθετε, αφού σας διηγηθώ τη μικρή τους ιστορία. Ο μπαμπάς είναι 58, η μαμά είναι 31 και γνωρίστηκαν στο δρόμο κάτω από μια οικοδομή απ όπου μια μέρα πέρασε η μαμά και σταμάτησε ακούγοντας ένα σφύριγμα θαυμασμού. Ο μπαμπάς είναι οικοδόμος και μία καλοκαιρινή μέρα που η θερμοκρασία ήταν στα ύψη - όπως κι ο μπαμπάς ήταν στα ύψη γιατί ήταν κρεμασμένος σε ένα δοκάρι και παραλίγο να πέσει και να δει τον ουρανό ανάποδα - μια αισθησιακή ύπαρξη περνούσε από το δρόμο κι είδε το πλούσιο ντεκολτέ της από ψηλά. Σφύριξε δυνατά με θαυμασμό, εκείνη γύρισε και τον κοίταξε κι αυτό ήταν. Πότε ο κεραυνοβολημένος μπαμπάς κατέβηκε από τα δοκάρια και την πλησίασε, ούτε που το κατάλαβε. Καλημέρα σας, ωραία μου κυρία, πού πάτε; της είπε περιπαικτικά χωρίς να ντραπεί να την κομπλιμεντάρει με την πρώτη. Δουλεύω. Είμαι πλασιέ. Πουλάω δοχεία φαγητού πρώτης ποιότητας. Τι λέτε; Η μανούλα δεν έδωσε σημασία στο ύφος του μπαμπά, συνέχισε να πλασάρει τα προϊόντα της γιατί ήταν το μόνο που την ένοιαζε εκείνη την στιγμή. Μάλιστα. Μήπως θέλετε να σας δείξω ένα φυλλάδιο; Και έβγαλε ένα από μια μεγάλη τσάντα. Είναι τα πιο κατάλληλα προϊόντα για το σπίτι κάθε νοικοκυράς. Αλήθεια; Να, ρίξτε μια ματιά. Θα χαρεί πολύ η γυναίκα σας αν παραγγείλετε μερικά. Πολύ ευχαρίστως να ρίξω μια ματιά και να αγοράσω μερικά, αλλά όχι για τη γυναίκα μου γιατί δεν είμαι παντρεμένος. Η πονηρή ματιά του έπεσε πάλι στο αποκαλυπτικό ντεκολτέ της κι όχι βέβαια στα χαρτιά με τα διάφορα κουτάκια. Χμ, τα θέλω όλα. Κι αυτό το μπωλάκι, κι αυτό, και το άλλο, κι εκείνο...κι εσάς.

8 ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 8 ~ Κι έτσι αγαπημένα μου βιαγκράκια γεννήθηκα, κι όπως καταλαβαίνετε θα τρώω την κρεμούλα μου στα μπωλάκια της μαμάς. Μόνο που θα πρέπει να έχουμε περισσότερα, γιατί όπως σας ανέφερα πιο πάνω κι ο μπαμπάς τα χρησιμοποιεί, αφού φυλάει τα χαπάκια του σ αυτά. Πέμπτο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου έχει κάνει τρία παιδιά παίρνοντας βιάγκρα κι εγώ είμαι το τέταρτο. Ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει τη χρήση του για να κάνει πολλά παιδιά, παρόλο που οι γιατροί του συνιστούν να τα σταματήσει για το καλό της υγείας του. Έκανα αίτηση στο σύλλογό μας να συμπεριλάβουν και τα αδελφάκια μου, αφού είναι κι αυτά βιαγκροπαιδάκια. Ο μπαμπάς είναι 70, η μαμά είναι 34 και γνωρίστηκαν στο μαγαζί του. Ο μπαμπάς έχει το πιο παλιό παλαιοπωλείο στην Αθήνα κι είναι υπερήφανος γι αυτό. Καυχιέται συνεχώς ότι είναι ο μόνος που πουλάει αυθεντικά παλιά έπιπλα και αντικείμενα. Μια μέρα μπήκε η μαμά στο κατάστημά του ντυμένη, βαμμένη και χτενισμένη συντηρητικά, αλλά με μπόλικα νιάτα και αύρα. Καλημέρα σας. Καλημέρα σας, ωραία μου κυρία. Το κομπλιμέντο του μπαμπά δεν ήταν δημοσιοσχετίστικο για να ψωνίσει η μανούλα, του άρεσε πραγματικά. Τι θα θέλατε; Έχω να πάω σ ένα γάμο και σκέφτηκα να πάρω δώρο ένα παλιό αντικείμενο. Εσείς τι προτείνετε; Έχω πολλά να σας προτείνω, όπως αυτό εδώ το βάζο. Αυτός ο καθρέφτης πώς σας φαίνεται; Μήπως θα θέλατε να ρίξετε μια ματιά; Έχω πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στον πάνω όροφο. Θέλω κάτι πραγματικά παλιό και σε όσο γίνεται λογική τιμή. Εξαρτάται από την παλαιότητά του και την ποιότητά του. Για να πω την αλήθεια, δεν γνωρίζω από αντίκες και δεν έχω εμπιστοσύνη αν αυτό που θα μου πουλήσουν θα είναι πραγματικά παλιό. Εδώ είναι έγκυρο μαγαζί, δεσποινίς μου, της απάντησε θιγμένος. Και γιατί θέλετε να κάνετε ένα τέτοιο δώρο, αφού σας διακατέχει τόση αμφιβολία; Μου αρέσουν τα παλιά πράγματα. Κόβοντας βόλτες μέσα στο παλαιοπωλείο του είπε. Βλέπω έχετε ωραία έπιπλα και μικροαντικείμενα. Χαίρομαι που σας αρέσουν. Βρήκατε κάτι που σας αρέσει; Νομίζω ότι θα πάρω αυτό το παλιό τσαγερό.

9 ~ 9 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Πολύ καλή επιλογή. Σε ποιά διεύθυνση να το στείλω; Θα το στείλετε σε μένα, γιατί ο γάμος είναι στην επαρχία. Θαυμάσια, της είπε ο μπαμπούλης ευχαριστημένα. Προς μεγάλη της έκπληξη, η μαμά παρέλαβε κι άλλο ένα πακέτο μαζί με το πακέτο δώρου. Ο μπαμπάς της είχε στείλει ένα ωραίο, παλιό βάζο με μια καρτούλα που την προσκαλούσε για καφέ, Κυριακή πρωί στο Μοναστηράκι. Ξέρετε που θα κοιμάμαι εγώ; Σε μια κούνια αντίκα. Ο μπαμπάς έχει μαζέψει κι άλλες κούνιες αντίκες για τ αδελφάκια μου. Έχω ακούσει όμως ότι παραπονιούνται για την αβολεψιά αυτών των κρεβατιών. Ωχ μεσούλα μου. Έκτο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου ήταν εναντίον αυτών των χαπιών, γι αυτό συχνά πηγαινοερχόταν σε σεξολόγο. Τελικά πείστηκε από φίλους να το δοκιμάσει κι όταν είδε το αποτέλεσμα γλυκάθηκε τόσο που από τότε δε σταματάει να το παίρνει. Έτσι έπιασε παιδί, ενώ δεν ήθελε. Τώρα βέβαια είναι χαρούμενος που με έχει, αλλά δε θέλει άλλο παιδάκι. Ήταν πυροσβέστης, αλλά τώρα πήρε σύνταξη για να με μεγαλώσει. Ο μπαμπάς είναι 61, η μαμά είναι 28 και γνωρίστηκαν στο κατάστημα νεωτερισμών όπου δούλευε η μαμά, όταν μια μέρα ξέσπασε μια μικρή πυρκαγιά. Παρά την ηλικία του, ο μπαμπάς έχει ακόμα γυμνασμένο σώμα και ήταν ένας από τους καλύτερους πυροσβέστες. Εκείνη τη μέρα που η πυροσβεστική έλαβε κλήση για πυρκαγιά σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας είχε βάρδια. Το αυτοκίνητο που ξεκίνησε από το σταθμό κι έφτασε στο σημείο της φωτιάς είχε εκείνον επικεφαλής. Βρέθηκαν έξω από το κατάστημα που κάπνιζε, ενώ οι πωλητές και οι πωλήτριες του καταστήματος τους περίμεναν αναστατωμένοι. Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, παρά τη μεγάλη του υπευθυνότητα και πείρα, ο μπαμπάς έριξε κατά λάθος νερό πάνω σε μια πωλήτρια που στεκόταν τρομαγμένη λίγο πιο πέρα και παρακολουθούσε το έργο τους. Όπως καταλάβατε, αυτή ήταν η μαμά. Χίλια συγνώμη δεσποινίς, βραχήκατε; Όπως βλέπετε, αρκετά, απάντησε η μαμά, αρκετά θυμωμένη. Μα στέκεστε πολύ κοντά μας. Πηγαίνετε λίγο πιο πέρα σας παρακαλώ. Συγνώμη που σας το λέω. Μα τι λέτε, εγώ φταίω; Δεν είπα κάτι τέτοιο. Εμείς πάντα προσπαθούμε να κάνουμε την δουλειά μας σωστά.

10 ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 10 ~ Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τις κουβέντες, του απάντησε κάπως νευριασμένη και μπήκε σ ένα δοκιμαστήριο. Έβγαλε τα βρεγμένα της ρούχα και βγήκε φορώντας κάποια άλλα, από τα μοντέρνα του μαγαζιού. Όταν εμφανίστηκε, ο μπαμπάς την πλησίασε θαρραλέα και της είπε. Ωραία μου δεσποινίς, αν και κατά λάθος, χαίρομαι που σας βρέξαμε, γιατί είστε πιο όμορφη με αυτά τα ρούχα Αλήθεια; Βλέπω προσέχετε κάποια πράγματα παρόλο τον αναβρασμό που επικρατεί εδώ μέσα. Μα και βέβαια. Αλλοίμονο. Θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη μια τέτοια αλλαγή; Τέλος πάντων, σας ευχαριστώ. Ουφ, τι περιπέτεια κι αυτή. Να μην σας χρειαστούμε ποτέ ξανά. Πραγματικά, δεν ξαναχρειάστηκαν τον μπαμπά για πυρκαγιά στο μαγαζί, τον χρειάστηκε όμως η μαμά για... τη δική της πυρκαγιά. Έβδομο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου χρησιμοποιούσε βιάγκρα πριν γνωρίσει τη μαμά μου κι έτσι όταν παντρεύτηκαν, ήξερε ήδη πόσα χαπάκια άντεχε να πάρει, καθώς και πόσο συχνά. Ο μπαμπάς είναι 59, η μαμά είναι 37 και γνωρίστηκαν στο πάρκο, κάνοντας τζόκινγκ. Ο μπαμπάς είναι λογιστής κι επειδή η δουλειά του είναι καθιστική, κάνει μεγάλη προσπάθεια να διατηρείται σε καλή φόρμα. Κάθε βράδυ λοιπόν τρέχει στο παρκάκι που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του κι όταν λέμε τζόκινγκ δεν εννοούμε αποστάσεις, απλά τρέχει γύρωγύρω γιατί ο χώρος είναι μικρός. Μια μέρα όπως έτρεχε, σκόνταψε σε μια πέτρα κι έπεσε. Μια καλογυμνασμένη κοπέλα έτρεξε να τον βοηθήσει κι αυτή η κοπέλα ήταν η μαμά. Χτυπήσατε; Όχι, ευτυχώς. Σήμερα βρίσκομαι σε καλή φόρμα και φαίνεται πως πήρα λίγο παραπάνω φόρα απ ότι συνήθως. Εντάξει, καλά κάνατε. Δε νομίζω ότι φταίει αυτό. Έχουν παραμελήσει αυτό το παρκάκι. Δεν το φροντίζουν καθόλου κι υπάρχουν ένα σωρό μικροί κίνδυνοι για μας που αθλούμαστε λίγο. Γιατί δεν πηγαίνετε σε ένα γυμναστήριο; Δε μου αρέσει καθόλου. Θέλω να ασκούμαι σε ανοιχτούς, φυσικούς χώρους. Μα τώρα τα γυμναστήρια είναι μεγάλα, ευήλια, με καλό κλιματισμό. Όπως και να ναι, εγώ προτιμώ να τρέχω στη φύση. Εσείς; Έρχεστε εδώ συχνά; Εγώ είμαι γυμνάστρια και δουλεύω σ ένα γυμναστήριο. Τρέχω όμως κι εδώ στο πάρκο, μια και μένω εδώ κοντά.

11 ~ 11 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Το υπέροχο σώμα σας προδίδει ότι είστε γυμνάστρια. Ο μπαμπάς δεν ντράπηκε καθόλου να την κομπλιμεντάρει κι όχι μόνο αυτό, αλλά και μακάρισε την ώρα που έπεσε. Ευχαριστώ. Γυμνάζομαι από μικρή. Πάντα μου άρεσε. Εγώ πάλι κάθομαι πολλές ώρες σ ένα γραφείο και γι αυτό φροντίζω να κάνω τζόκινγκ, για να μην αποκτήσω κοιλίτσα ξέρετε τώρα πως γίνονται οι άντρες στη μέση ηλικία. Είστε μια χαρά. Την επόμενη μέρα ο μπαμπούλης γράφτηκε στο γυμναστήριο που δούλευε η μαμά. Κάθισε όσο καιρό χρειάστηκε για να κλείσει ραντεβού μαζί της, κι έπειτα δεν ξαναπάτησε. Λέτε να γίνω ολυμπιονίκης; Όγδοο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου προμηθεύεται το βιάγκρα κρυφά, από ένα φίλο, γιατί δεν θέλει να το μάθει κανείς. Τι κουτό. Μια μέρα, όπως ήταν βιαστικός κι έτρεχε στο φίλο του για την προμήθεια, έπεσε και ράγισε το πόδι του. Εκείνο τον καιρό, με μπανταρισμένο πόδι, συνέλαβε εμένα. Μέσα στην ατυχία του είχε και τύχη. Του έμεινε ένα μικρό κουσούρι στο πόδι, ευτυχώς όμως όχι και σε μένα. Ο μπαμπάς είναι 55 ετών, η μαμά είναι 23 και γνωρίστηκαν όταν άνοιξε το κομμωτήριό της στη γειτονιά του. Ο μπαμπάς είχε μονίμως μακριά μαλλιά, απ όταν ήταν έφηβος.. Μόνο μια φορά στη ζωή του τα έκοψε κοντά, όταν είδε τη μαμά απέναντι από το ανθοπωλείο του. Αρκετές μέρες βασανιζόταν σκεπτόμενος πως να την πλησιάσει, ώσπου μια μέρα αποφάσισε, με μεγάλη του λύπη, να θυσιάσει μέρος από τη χαίτη του για να την πλησιάσει. Άφησε λοιπόν το μαγαζί και μπήκε στο κομμωτήριο. Καλημέρα σας, μπορώ να κουρευτώ τώρα ή περιμένετε πελάτη; Μπορείτε, δεν έχω ραντεβού αυτή τη στιγμή. Είστε ο απέναντι ανθοπώλης, έτσι δεν είναι; Ακριβώς. Καλορίζικο το κομμωτήριό σας. Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να πάει καλά. Θα πάνε όλα καλά, μην ανησυχείτε. Εδώ η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη. Ναι, αλλά υπάρχουν και πολλά κομμωτήρια. Ας υπάρχουν. Όποιος κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν πρέπει να φοβάται. Καθίστε. Ευχαριστώ. Πώς τα θέλετε; Καθόλου κοντά.

12 ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 12 ~ Μα τα κοντά μαλλιά είναι στην μόδα. Ας είναι. Έχω μακριά μαλλιά από νέος, να τα κόψετε πολύ λίγο. Δε νομίζετε ότι είναι καιρός για μια αλλαγή; Μπα, εγώ δεν έχω ανάγκη από τέτοιες αλλαγές, αλλά από άλλες πιο ουσιαστικές, είπε γελώντας με νόημα. Ε θα ρθουν και οι ουσιαστικές... με το κόψιμο των μαλλιών σας, του απάντησε, καθόλου πειραγμένη. Ε τότε, κούρεψέ τα, κοπελιά μου, όπως εσύ προτιμάς. Μπορούσε ο μπαμπάς να της χαλάσει το χατίρι; Αλλά κι αυτή η μαμά του τα έκοψε τόσο κοντά που ο καημένος έμεινε στήλη άλατος μόλις είδε τον εαυτό του στον καθρέφτη. Το κατάπιε όμως, χαμογέλασε και την προσκάλεσε για καφέ μετά το κλείσιμο των μαγαζιών τους. Με τέτοιο απαίσιο μαλλί ήταν σίγουρος πως δε θα τον πλησίαζε γυναίκα. Δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι κουρεμένος θα έριχνε τη γυναίκα των ονείρων του. Βέβαια πρέπει να πω ότι, παρά την επιτυχία του, δεν ξανακουρεύτηκε από τότε, όσο κι αν τον πιέζει η μαμά. Υποψιάζομαι όμως πως η μαμά θα βγάλει το άχτι της πάνω στο δικό μου κεφαλάκι. Ένατο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου πήρε το χάπι καταλάθος. Σε μία συγκέντρωση παλιών συμμαθητών, αντί να πάρει το χάπι της πίεσης, πήρε το βιάγκρα ενός συμμαθητή. Λόγω πρεσβυωπίας μπέρδεψε τα κουτιά. Ακόμη θυμάται εκείνο το βράδυ που γύρισε σπίτι κι έμεινε έκπληκτος από την σεξουαλική απόδοσή του. Με αυτό τον τρόπο συνέλαβε εμένα. Μετά τη γέννησή μου ευχαρίστησε θερμά το συμμαθητή του, κι ας μην τον χώνευε στα γυμνασιακά τους χρόνια. Ο μπαμπάς είναι 63, η μαμά είναι 41 και γνωρίστηκαν σε στούντιο της τηλεόρασης. Ο μπαμπάς είναι μουσικός και τρέχει με την ορχήστρα του στις διάφορες μουσικές εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Σ ένα τηλεοπτικό κανάλι γνώρισε τη μαμά, πρώην μοντέλο. Εκείνη τη μέρα ο μπαμπάς είχε αργήσει αρκετά, ως συνήθως. Ψάχνοντας στους διαδρόμους να βρει την αίθουσα, με το βιολί στο χέρι, σκόνταψε πάνω στην μαμά. Συγνώμη, σας χτύπησα; Παραλίγο. Γιατί τρέχετε έτσι; Μ έχουν καλέσει σε μια μουσική εκπομπή κι έχω αργήσει. Καλά μην αγχώνεστε τόσο. Ποτέ δεν ξεκινάει εκπομπή στην ώρα της εδώ μέσα. Είμαι αρκετά πίσω στην ώρα μου. Πάντα αργώ. Είναι ένα ελάττωμα που δεν μπορώ να το κατανικήσω.

13 ~ 13 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Ω κύριέ μου. Πολλοί έχουν αυτό το ελάττωμα. Μακάρι να υπήρχαν μόνο τέτοια ελαττώματα, που δε βλάπτουν τους άλλους. Δεν βλάπτουν, αλλά εκνευρίζουν. Προχωρούσαν μαζί με γρήγορο ρυθμό, συνεχίζοντας να μιλούν. Όταν έφτασαν στη πόρτα ο μπαμπάς σταμάτησε. Α να εδώ πρέπει να μπω. Η ορχήστρα έχει φθάσει εγκαίρως. Εσείς δουλεύετε εδώ; Έχω έρθει για ένα διαφημιστικό. Τι χαζή ερώτηση, ωραία μου δεσποινίς. Με τέτοια ομορφιά τί άλλο θα κάνατε; Εκείνη την μέρα ο μπαμπάς έπαιξε με το βιολί του πιο όμορφα από ποτέ. Η μαμά δεν έφευγε από κει μέχρι που τελείωσε ο μπαμπάς και του εκμυστηρεύτηκε ότι τη μάγεψε το παίξιμο του βιολιού του. Στο πρώτο τους ραντεβού ο μπαμπάς το βιολί του, άργησε πάλι, αλλά δεν άργησε να κάνει εμένα. Δέκατο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου είναι ο πρώτος άντρας στη γη που πήρε το βιάγκρα, δηλαδή ήταν ο πρώτος άνθρωποςπειραματόζωο αυτού του χαπιού. Και δεν το μετάνιωσε. Από τότε το καταβροχθίζει ανελλιπώς. Έχει κάνει τρεις γάμους και η μαμά είναι η τέταρτη σύζυγος. Μάλλον μ αυτήν τελείωσε τις αναζητήσεις του, γιατί δεν τον παίρνει άλλο. Ο μπαμπάς είναι 71, η μαμά είναι 44 και γνωρίστηκαν σε μια έκθεση ζωγραφικής του μπαμπά. Ο μπαμπάς ζει στον κόσμο του. Είναι ζωγράφος κι όλη μέρα βρίσκεται στο ατελιέ του. Αν κι έχει κάνει πολλές εκθέσεις, δεν έχει ωστόσο γίνει μεγάλο όνομα στους κοσμικούς κύκλους. Η μαμά μου αντίθετα είναι φημισμένη φωτογράφος, κοσμική και λίγο ακατάδεχτη. Δεν παρευρίσκεται όπου κι όπου. Τώρα πώς βρέθηκε στην έκθεση του μπαμπά, είναι ανεξήγητο. Μάλλον το πεπρωμένο. Η ζωγραφική σας έχει κάτι το μυστηριώδες, το απόμακρο. Νομίζετε; Ναι, μάλιστα, δεν το λέω με σιγουριά, αλλά έτσι δείχνει. Εντυπωσιάζομαι από τα λόγια σας, γιατί οι περισσότεροι έχουν πει διαφορετική άποψη. Μπορεί να είμαι λάθος. Χμ! Μάλλον είστε η μόνη που δεν είστε λάθος. Μου επιτρέπετε να φωτογραφίσω έναν πίνακά σας; Μα φυσικά. Κανένα πρόβλημα. Ευχαριστώ.

14 ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 14 ~ Πείτε μου ποιός πίνακας σας αρέσει περισσότερο; Μου αρέσει αυτός εδώ, αν και ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω το θέμα του. Α, λοιπόν, είστε οπαδός της σουρρεαλιστικής ζωγραφικής. Όχι. Για να πω την αλήθεια, τις περισσότερες φορές προτιμώ έργα με πιο σαφή θέματα. Όπως; Η θάλασσα. Μου αρέσουν οι πίνακες με θέμα τη θάλασσα. Ε, όπως καταλαβαίνετε, ύστερα από λίγο ο μπαμπάς της έστειλε έναν παλιότερο πίνακά του με θέμα την θάλασσα. Κι έτσι ήρθε η ερωτική φουρτούνα στην ζωή τους και μαζί με αυτήν κι εγώ, που μάλλον θα τους προκαλέσω πολλές τρικυμίες, καθώς κανείς απ τους δύο δεν είναι φτιαγμένος για να έχει παιδιά. Ενδέκατο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου, αν και ηλικιωμένος, είναι πολύ ενεργητικός. Μπορεί να χρησιμοποιεί μπαστούνι, αλλά ήρθε τρέχοντας στο μαιευτήριο για να με δει. Δεν παίρνει πλέον βιάγκρα από τότε που η μαμά έμεινε έγκυος, αλλά κρατάει ένα κουτί ως ενθύμιο. Ο μπαμπάς είναι 75 ετών, η μαμά 39 και γνωρίστηκαν σε μια συναυλία στον Λυκαβηττό. Ο μπαμπάς είναι «άρρωστος» μουσικόφιλος. Όπου συναυλία σε όλη τη χώρα παρών κι ο μπαμπάς. Είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, χωρισμένος κι έτσι απολαμβάνει τη λόξα του με άνεση. Μάλιστα φροντίζει πάντα να έχει τις καλύτερες θέσεις στους συναυλιακούς χώρους. Ένα βράδυ στο Λυκαβηττό γνώρισε την μαμά, που είναι στιχουργός κι είχε γράψει τους στίχους τριών τραγουδιών του συγκροτήματος που έπαιρνε μέρος στην εκδήλωση. Κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον. Στο διάλειμμα ο μπαμπάς έπιασε κουβεντούλα μαζί της. Ωραίο τραγούδι αυτό, δε συμφωνείτε; Και βέβαια συμφωνώ. Ο μπαμπούλης συνέχισε τη συζήτηση. Η μελωδία είναι καταπληκτική. Ναι είναι υπέροχη. Έχει και ωραία λόγια. Η μαμά χαμογέλασε. Τα λόγια είναι δικά μου. Είμαι η στιχουργός. Ω! Είναι υπέροχο! της απάντησε με ειλικρινή ενθουσιασμό. Πολύ χαίρομαι που σας αρέσει.

15 ~ 15 ~ Σαλώμη ~Τα βιαγκροειδή μωρά~ Έχετε γράψει πολλά; Αρκετά. Σήμερα έκανα μια συγκλονιστική γνωριμία μ εσάς, μια σπουδαία στιχουργό. Έχω ακούσει αρκετές φορές το όνομά σας. Αυτή την περίοδο έχετε γράψει κάτι καινούργιο; Θα έχω σύντομα, πιστέψτε με. Και πράγματι αργότερα η μαμά έγραψε τους στίχους για ένα τραγούδι με θέμα τη γνωριμία τους. Υποψιάζομαι ότι θα γράψει και για μένα κάποιο τραγούδι, η αγαπημένη μου μανούλα. Δωδέκατο Μωρό Αγαπημένα μου βιαγκράκια. Ο μπαμπάς μου είναι γνωστός, πλούσιος Αθηναίος. Γι αυτό άλλωστε παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία. Αφού γλέντησε τη ζωή του, αποφάσισε να δεχτεί τα ισόβια με μία κατά πολύ μικρότερή του και να κάνει κι ένα παιδί, δηλαδή εμένα. Σε κάθε τσέπη σακακιού και παντελονιού έχει από ένα βιάγκρα, φοβούμενος μην ξεμείνει. Ο μπαμπάς είναι 69, η μαμά είναι 29 και γνωρίστηκαν στο πάρτι γενεθλίων του περιοδικού του μπαμπά. Ο μπαμπάς είναι εκδότης περιοδικών και συνέχεια λέει ότι είναι τυχερός που ήρθε στη ζωή του η μαμά, που είναι ρεπόρτερ κι είχε σταλεί από την εφημερίδα της για να καλύψει το πάρτι γενεθλίων ενός νεοσύστατου περιοδικού του. Δε μπορώ να πω ότι η μαμά είναι όμορφη, αλλά είναι καλοσχηματισμένη, ήρεμη και λογική κοπέλα. Γι αυτό το λόγο ο μπαμπάς την διάλεξε για γυναίκα του, επειδή είχε γνωρίσει πολλές τρελές, όπως λέει. Εκείνη την βραδιά, ο μπαμπάς ήταν περικυκλωμένος από πολύ κόσμο και περισσότερο από κοσμικούς και ωραίες υπάρξεις. Μετά δυσκολίας η μαμά του πήρε λίγες δηλώσεις για το ρεπορτάζ της κι αυτό χάρη στην επιμονή της, για την οποία όμως νευρίασε ο μπαμπάς και της μίλησε απότομα. Την επόμενη μέρα όμως, μετανιωμένος για την συμπεριφορά του, της τηλεφώνησε. Καλημέρα σας, θα ήθελα να μιλήσω με την κυρία που ήρθε για ρεπορτάζ στο πάρτι του περιοδικού «Πανόραμα» από την εφημερίδα σας. Είμαι ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Αρχοντόπουλος. Α, μάλιστα. Ζητάτε την κυρία Ζερβού. Σας συνδέω αμέσως. Παρακαλώ. Καλημέρα κυρία Ζερβού και συγνώμη για χτές που ήμουν κάπως απότομος. Με απογοητεύσατε πολύ, κ. Αρχοντόπουλε. Έπεισα τον εκδότη να μου αναθέσει αυτή τη δουλειά κι απέτυχα παταγωδώς.

16 ~Τα βιαγκροειδή μώρά~ Σαλώμη ~ 16 ~ Και πάλι σας ζητώ χίλια συγνώμη για τη συμπεριφορά μου. Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ αγχωτική για μένα. Πώς μπορώ να επανορθώσω τώρα και για σάς και για μένα; Να κάνετε άλλο ένα πάρτι σύντομα ή να με καλέσετε στα επόμενα γενέθλια του περιοδικού σας. Μάλλον θα διοργανώσω πάρτι για δύο. Πότε μπορούμε να τα πούμε και να πάρετε τη συνέντευξη με την ησυχία σας; Η μαμά δε θα δουλέψει από δω και πέρα για να με μεγαλώσει. «Κρίμα τον αγώνα που έκανα για να γίνω μια καλή ρεπόρτερ», την άκουγα να μονολογεί συνέχεια όσο ήμουνα μέσα στην κοιλίτσα της.

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ Η μέρα που γεννιέμαι! Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια σκυλίτσα, από βασιλική οικογένεια. Η μαμά της ήταν μοντέλο και η γιαγιά της,τι να σας πω είχε ολόκληρο οίκο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο μπαμπάς μου λέει ότι αυτά είναι χαζομάρες και ότι όταν μεγαλώσω θα θέλω να ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα της Εβελίνας Στο τέλος κάθε χρόνου, η παλιά μου γυμνάστρια, οργανώνει μια γιορτή με χορούς, παραδοσιακούς και μοντέρνους. Κάθε χρονιά, το θέμα της γιορτής είναι διαφορετικό. (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ. Γραμματοσειρές

ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ. Γραμματοσειρές ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ Γραμματοσειρές Γραμματοσειρές F01 F02 F03 F04 F05 F06 F07 F08 F09 F10 F11 F12 Γραμματοσειρές F13 F14 Θα χαρούμε πολύ να σας έχ ουμε κοντά μας / 0123456789 F15 Θα χαρούµε πολύ να σας έχουµε

Διαβάστε περισσότερα

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου ISBN: 978-618-5144-54-8 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr www.vakxikon.gr 2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου Σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Πάει τόσος καιρός από το χωρισμό σας, που δε θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά

Πάει τόσος καιρός από το χωρισμό σας, που δε θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά Πάει τόσος καιρός από το χωρισμό σας, που δε θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες για πάρτη του! Ωστόσο, ακόμα στοιχειώνουν κάποιες σκέψεις το μυαλό σου. Ήταν μία από τις χειρότερες εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Χ ρ ο ν ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς. Υ π ο θ ε τ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς

Χ ρ ο ν ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς. Υ π ο θ ε τ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Α ι τ ι ο λ ο γ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς γιατί διότι επειδή καθώς εφόσον αφού - μια και - (που) -(για να) - (και) Αιτία π.χ. Δε διάβασα, γιατί ήμουν άρρωστος Για

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014

Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014 Νηπιαγωγείο Νέα Δημιουργία Ιούνιος, 2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοστρόγγυλο σαν σφαίρα καρπούζι, φορτωμένο μαζί με άλλα καρπούζια πάνωπάνω στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Ο αγρότης πήγαινε

Διαβάστε περισσότερα

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία Βασίλης Τερζόπουλος Ο Ηλίας ζει παρέα με τον σκύλο του τον Ρούντολφ και δουλεύει στο ταχυδρομείο της πόλης του. Όταν μεγάλωσε, όμως, πήρε μια σημαντική απόφαση και κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

12. Σχέδια για το καλοκαίρι

12. Σχέδια για το καλοκαίρι 12. Σχέδια για το καλοκαίρι Τι φαντάζεται ο Αντόνιο για τις διακοπές του; Τι φαντάζεται ο Αλέξανδρος για τις διακοπές του; Εσύ τι προτιμάς να κάνεις στις διακοπές σου; Είναι Μάρτιος και όλοι κάνουν σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 112 Πουλάτε αέρα Θα τύχει ενδεχομένως, ενώ συζητάμε με τον υποψήφιο πελάτη, να μας πει. ΠΕΛΑΤΗΣ: Απ ό,τι καταλαβαίνω κύριε, μάλλον πουλάτε αέρα. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους;

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; 1. Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; Σήμερα αρχίζουν τα μαθήματα των ελληνικών. Η Ελένη έχει αγωνία: φοβάται ότι ξέχασε όλα όσα έμαθε το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα