Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης"

Transcript

1 Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες αιωρούνται ελεύθερα σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το περπάτημα είναι μία σημαντική κινητική δεξιότητα μετακίνησης και χρησιμοποιείται στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα για το σχολείο, για τα σπορ (αθλητισμός και παρέλαση) και σε δραστηριότητες παιχνιδιών και χορών. Εφαρμογή αρχών της κίνησης Ισορροπία: Το περπάτημα είναι η συνεχής διαδικασία χασίματος και ανάκτησης της ισορροπίας. Τα εσωτερικά άκρα των ποδιών θα έπρεπε να μετακινούνται σε μια ευθεία γραμμή για να επιτρέπουν στο κέντρο βάρους τη μεταφορά σε ευθεία πάνω απ τη βάση υποστήριξης. Κατεύθυνση δύναμης: Η κατεύθυνση δύναμης αρχίζει από το πίσω πόδι και θα έπρεπε να κατευθύνεται προς τα μπρος και προς τα πάνω μέσω του κέντρου του σώματος. Αν η κατεύθυνση είναι αυστηρά κάθετη, το περπάτημα θα είναι πολύ πηδηχτό και ανεπαρκές. Αν η κατεύθυνση είναι πολύ οριζόντια, το περπάτημα θα είναι σαν μια ενέργεια συρσίματος. Υποδείξεις Μάθησης Κράτα το σώμα σε ευθεία, με καλό στήσιμο (περπάτα ψηλός) Κράτα το κεφάλι ψηλά, κοίτα ευθεία μπροστά Αιώρησε τους βραχίονες ελεύθερα και φυσικά σε αντίθεση με τα πόδια Δείξε με τις μύτες ευθεία μπροστά Χρησιμοποίησε μία ενέργεια φτέρνας-μύτης Κάνε εύκολα βήματα Φάσης μάθησης Φάση ανακάλυψης Η μάθηση του περπατήματος μέσω της εξερεύνησης και ανακάλυψης είναι ο εστιασμός των δραστηριοτήτων σ αυτή τη φάση μάθησης. Τα παιδιά επιδεικνύουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά περπατήματος: Το πρότυπο περπατήματος είναι πηδηχτό ή απότομο Οι βραχίονες αιωρούνται πολύ μακριά από τις πλευρές Τα πόδια είναι πολύ κοντά μεταξύ τους Τα πόδια είναι πολύ μακριά μεταξύ τους Μύτες είναι στραμμένες προς τα μέσα ή προς τα έξω Το κεφάλι είναι μακριά μπροστά. Φάση ανάπτυξης Τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς να περπατάν ικανοποιητικά και να εξασκούν το περπάτημα σε ποικίλες ταχύτητες και επίπεδα, σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες. Τα χαρακτηριστικά του περπατήματος στην αναπτυξιακή φάση περιλαμβάνουν: Το πρότυπο περπατήματος είναι λιγότερο πηδηχτό Οι βραχίονες αιωρούνται σε αντίθεση με τα σκέλη, με κάποια ακαμψία Ο διασκελισμός δεν είναι σταθερός Το κεφάλι είναι μακριά μπροστά Το σώμα δεν είναι ευθύ. Φάση σταθεροποίησης Ο εστιασμός σ αυτή τη φάση είναι πάνω στο περπάτημα σε ένα ρυθμό, η διατήρηση ενός επαρκούς στυλ περπατήματος και το περπάτημα σε μια ποικιλία από περιβάλλοντα. Ένα ώριμο πρότυπο περπατήματος σ αυτή τη φάση περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Τα πρότυπο περπατήματος είναι ομαλό και ήρεμο Το σώμα είναι σε ευθεία, με καλή στάση Οι βραχίονες αιωρούνται ελεύθερα με έναν χαλαρωμένο τρόπο και σε αντίθεση με τα σκέλη Οι μύτες δείχνουν ευθεία μπροστά και οι διασκελισμοί είναι ήρεμοι.

2 Επισκόπηση Φάση μάθησης Ανακάλυψη Ανάπτυξη Σταθεροποίηση Όνομα δραστηριότητας Μπορείς να Περπατήσεις; Πώς Περπατάμε; Σπιράλ Ακολούθα τον Οδηγό Επιτάχυνε Επιβράδυνε Από Σημείο σε Σημείο Πρόκληση Μνήμης Περπάτημα Διάθεσης Ρυθμικό Περπάτημα Παρέλαση επί Τόπου Περπάτημα σε Γραμμή Μεγάλη Παρέλαση Κινητική δεξιότητα/έννοια Διερεύνηση του περπατήματος στο χώρο σε διαφορετικά επίπεδα και κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του σώματος και σε διαφορετικές ταχύτητες και ροή (π.χ., απαλά/ελαφρά). Αποδοτικό περπάτημα, ανακάλυψη της τεχνικής περπατήματος, επίγνωση σώματος (π.χ., χρησιμοποίηση των βραχιόνων) και χρόνος και ενέργεια. Περπάτημα σε διαφορετικά μονοπάτια, σχέσεις (με άλλους) περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες και επίπεδα. Περπάτημα σε γκρουπ (σχέσεις), περπάτημα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και δε διαφορετικά επίπεδα, χρόνο και ενέργεια (π.χ., απαλά/δυνατά) και χρησιμοποίηση διαφορετικών μερών του σώματος (επίγνωση σώματος). Περπάτημα με μία αλλαγή στην ταχύτητα, χρόνο και ενέργεια και γενικό χώρο. Διατήρηση περπατήματος και αλλαγή κατευθύνσεων και επιπέδων (επίγνωση χώρου). Υποδεικνυόμενη Υποδεικνυόμενος Ομάδα Στόχου χώρος 1 Σκληρή επιφάνεια 1 Σκληρή επιφάνεια 8+ Σκληρή επιφάνεια 4 Σκληρή επιφάνεια 2-4 Σκληρή επιφάνεια 2 Μεγάλη ανοιχτή επιφάνεια Περπάτημα, και επίγνωση χώρου. 1 Μεγάλη ανοιχτή επιφάνεια Δημιουργικό περπάτημα, 1 Σκληρή επιφάνεια περπάτημα με διαφορετικούς τρόπους με έκφραση (επίγνωση χώρου και σώματος). Περπάτημα με αλλαγή ρυθμού και περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες. Περπάτημα σε ένα μεταβαλλόμενο ρυθμό, περπάτημα στο ίδιο σημείο, σταμάτημα στο χτύπημα και περπάτημα σε ζευγάρια. Περπάτημα σε διαφορετικούς ρυθμούς, περπάτημα στο ίδιο σημείο, κατά μήκος μίας γραμμής, αλλαγή κατεύθυνσης και σε ζευγάρια και μικρά γκρουπ. Περπάτημα σε ένα ρυθμό και περπάτημα με άλλους (σχέσεις). 1 Σκληρή επιφάνεια 1 Σκληρή επιφάνεια 1-4 Σκληρή επιφάνεια 2 Σκληρή επιφάνεια Σελίδα

3 Ανακάλυψη του Περπατήματος Μπορείς να Περπατήσεις; Δεξιότητες / Έννοιες Διερεύνηση του περπατήματος στο χώρο σε διαφορετικά επίπεδα και κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του σώματος και σε διαφορετικές ταχύτητες και ροή (π.χ., απαλά/ελαφρά). Τα παιδιά σκορπίζονται σε μια καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Ρώτα: Μπορείς να περπατήσεις ; (ή Ποιος μπορεί να περπατήσει ;) προς τα μπρος, προς τα πίσω, προς τα πλάγια, διαγώνια αργά/γρήγορα ψηλός, κοντός, σε μεσαίο ύψος με τις μύτες/ φτέρνες με μικρά/ μεγάλα βήματα σε έναν κύκλο, σε ένα ζικζακ, πάνω σε μία γραμμή σαν να ήσουν στη βροχή, σε ένα δυνατό άνεμο, στο σκοτάδι γρήγορα για μια μικρή απόσταση σαν μοντέλο/στρατιώτης με αλλαγή της κατεύθυνσης με το σινιάλο σε μία ευθεία γραμμή, σε μια καμπύλη γραμμή κάνοντας σχήματα, γράμματα, αριθμούς, λέξεις με τον αγκώνα/κεφάλι/πισινό να προηγείται με αστείους τρόπους ποιος είναι ο πιο αστείος; ευχαρίστηση δημιουργικότητα περπάτημα ψηλό/ περπάτημα χαλαρωμένο ενέργεια αντίθετου βραχίονα και σκέλους ενέργεια φτέρνας-μύτης Ποιος ήταν ο ευκολότερος τρόπος περπατήματος; Ποιος ήταν ο δυσκολότερος τρόπος περπατήματος; Ποιος ήταν ο πιο ευχάριστος τρόπος περπατήματος; Χρησιμοποίησε εξοπλισμό: Περπάτα αναπηδώντας μία μπάλα, πιάνοντας μία μπάλα, ή μέσα από πάνω και από κάτω από εμπόδια. Περιέλαβε σχέσεις: Περπάτα με έναν παρτενέρ, με ενωμένους βραχίονες, ακολούθα τον οδηγό.

4 Πώς Περπατάμε; Δεξιότητες / Έννοιες Αποδοτικό περπάτημα, ανακάλυψη της τεχνικής περπατήματος, επίγνωση σώματος (π.χ., χρησιμοποίηση των βραχιόνων) και χρόνος και ενέργεια. Τα παιδιά σκορπίζονται σε μια καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Ρώτα: Μπορείς να περπατήσεις ; λυγίζοντας προς τα μπρος λυγίζοντας προς τα πίσω ψηλός με τις μύτες σου να δείχνουν προς τα μέσα σαν να είσαι περιστέρι με τις μύτες σου να δείχνουν προς τα έξω (σαν το Σαρλό ως χορευτής μπαλέτου) με τις μύτες σου να δείχνουν ευθεία μπροστά με μεγάλα βήματα αναπηδώντας πάνω και κάτω αιωρώντας τους βραχίονές σου ψηλά με τους βραχίονες στις πλευρές σου με το καλύτερο στυλ που μπορείς ευχαρίστηση για όλους πεποίθηση στον πειραματισμό ενέργεια αντίθετου βραχίονα και σκέλους ενέργεια φτέρνας-μύτης Ποιο περπάτημα αισθάνθηκες το καλύτερο; Γιατί νομίζεις ήταν αυτό; Περιέλαβε σχέσεις: Περπάτα με ένα παρτενέρ ένας πίσω από τον άλλο κρατώντας χρόνο, ή περπατώντας στη μουσική με ποικίλα ρυθμικά χτυπήματα. Ποίκιλε χρόνο και ενέργεια: Περπάτα γρήγορα/αργά, δυνατά/απαλά.

5 Σπιράλ Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε διαφορετικά μονοπάτια, σχέσεις (με άλλους) περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες και επίπεδα. Σκληρή επιφάνεια. Τα παιδιά και ο προπονητής/δάσκαλος όλοι σε έναν κύκλο, κρατώντας τα χέρια. Ο προπονητής/δάσκαλος: ρίχνει το χέρι σε ένα παιδί στο πλάι και αρχίζει να περπατά προς τα μέσα έτσι που ο κύκλος να γίνεται μικρότερος και να σχηματίζεται ένα σπιράλ με το που φτάνει στο κέντρο του σπιράλ, γυρνάει γύρω και αρχίζει να οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση προς τα έξω ανάμεσα στις γραμμές των παιδιών συνέχισε να περπατάς μέχρι ο καθένας να είναι έξω απ το σπιράλ. τη διατήρηση των χεριών ενωμένων χωρίς να τραβιούνται σταθερό, χαλαρωμένο περπάτημα Τι χάρηκες στο περπάτημα σε σπιράλ; Μήπως άλλαξες τον τρόπο περπατήματος όταν ο κύκλος έγινε μικρότερος; Περιέλαβε σχέσεις: Περπάτα με ένα παρτενέρ ένας πίσω από τον άλλο κρατώντας χρόνο, ή περπατώντας στη μουσική με ποικίλα ρυθμικά χτυπήματα. Ποίκιλε χρόνο και ενέργεια: Περπάτα γρήγορα/αργά, δυνατά/απαλά.

6 Ανάπτυξη του Περπατήματος Ακολούθα τον Οδηγό Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε γκρουπ (σχέσεις), περπάτημα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και δε διαφορετικά επίπεδα, χρόνο και ενέργεια (π.χ., απαλά/δυνατά) και χρησιμοποίηση διαφορετικών μερών του σώματος (επίγνωση σώματος). Καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά; Ο οδηγός παίρνει το γκρουπ γύρω σε μια καθορισμένη περιοχή για ένα ταξίδι περπατήματος, το οποίο θα έπρεπε να περιλαμβάνει περπάτημα: με ακούμπημα και των τεσσάρων περιοριστικών γραμμών προς τα μπρος, προς τα πίσω, προς τα πλάγια κατά μήκος μιας γραμμής, σε μία διαδρομή ευθεία ή καμπύλη ή ζικ-ζακ χαμηλά/ψηλά στις μύτες και μετά στις φτέρνες, γρήγορα/αργά για μεγάλα βήματα μετά μικρά βήματα με τα γόνατα σηκωμένα ψηλά μπροστά με τα σκέλη να κλοτσιούνται ευθεία μπροστά στο ίδιο σημείο με τους βραχίονες να σπρώχνονται πάνω απ το κεφάλι, προς τα έξω πλάγια, προς τα μπρος Άλλαζε οδηγούς μετά από ένα καθορισμένο χρόνο. χαλαρωμένο, άνετο περπάτημα αντίθετη κίνηση βραχίονα και σκέλους Ποιοι είναι κάποιοι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσες να περπατήσεις στο ταξίδι περπατήματος; Αύξηση αριθμού: Δούλευε σε ζευγάρια ή μεγαλύτερα γκρουπ. Τροποποίησε τη δραστηριότητα: Περπατήστε μαζί σαν ένα ελεύθερο γκρουπ, συνεχίζοντας να ακολουθείτε τον οδηγό.

7 Επιτάχυνε Επιβράδυνε Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες, χρόνο και ενέργεια. Γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια, με μία περιοριστική γραμμή για μετακίνηση προς αυτήν και από αυτήν. Παιδιά σε ζευγάρια ή γκρουπ των τριών τεσσάρων, με έναν να δίνει το ρυθμό σε κάθε ζευγάρι/γκρουπ. Αυτός που δίνει το ρυθμό αλλάζει το ρυθμό από πολύ αργά σε αργά, σε μέτρια, σε γρήγορα και πίσω ξανά. Ο άλλος (οι) του ζευγαριού/γκρουπ περπατάν στο ρυθμό που δίνει αυτός που καθοδηγεί. Άλλαζε τον παίκτη που δίνει το ρυθμό μετά από έναν γύρο ή μετακίνηση στο γραμμή και πίσω, ή σύμφωνα με την κατεύθυνση του προπονητή/ δάσκαλου. ψηλό περπάτημα τα χέρια να ταλαντεύονται ελαφρά οι μύτες να δείχνουν ευθεία μπροστά την ενέργεια φτέρνα μύτη διατήρηση του περπατήματος με ταχύτητα Η καλή στάση είναι σημαντική για το περπάτημα. Αυτό είναι σωστό; Γιατί; Γιατί όχι; Πώς μπορείς να περπατήσεις γρήγορα ή αργά; Τι συμβαίνει στα χέρια σου και τα πόδια σου όταν το κάνεις αυτό; Αλλαγή του περπατήματος: Καθώς αλλάζει ο ρυθμός, οι οδηγοί ποικίλουν το είδος περπατήματος. Ποικιλία στην κινητική δεξιότητα: Ενάλλασσε το περπάτημα με κάποια άλλη δραστηριότητα (π.χ., αναπηδήσεις, πήδημα).

8 Δεξιότητες / Έννοιες Από Σημείο σε Σημείο Σταθερό περπάτημα και αλλαγή κατευθύνσεων και επιπέδων (επίγνωση χώρου). Εξωτερικός χώρος ιδανικά με τρία σημεία ή ορόσημα ορατά από το χώρο ξεκινήματος και μέχρι 50 μέτρα μεταξύ τους (π.χ., 1. Ένα δέντρο στη γωνία, 2. Ένας λαμπτήρας τοποθετημένος στην αίθουσα/ γυμναστήριο, 3. Ένα δοκάρι ράγκμπι). Χρησιμοποίησε σημαδούρες για κώνους αν δεν είναι διαθέσιμη μία σειρά από ορόσημα. Σε κάθε σημείο ή ορόσημο, υπάρχουν δραστηριότητες για να εκτελέσεις επί τόπου (π.χ., ανεβάσματα γονάτων, πηδήματα αστεριού, πηδήματα σκι). Παιδιά σε ζευγάρια. Όλα τα ζευγάρια αρχίζουν να περπατάν επί τόπου. Με το Πάμε ο Παρτενέρ 1 σε κάθε ζευγάρι περπατάει προς το πρώτο σημείο (π.χ., δέντρο). Με το που φτάνει σηκώνουν το ένα χέρι, κάτι που αποτελεί σινιάλο για τον παρτενέρ 2 να ξεκινήσει το περπάτημα προς το ίδιο σημείο. Ο παρτενέρ 1 στη συνέχεια αρχίζει να εκτελεί τη δραστηριότητα επί τόπου. Όταν φτάνει ο παρτενέρ 2, αρχίζουν να εκτελούν τη δραστηριότητα επί τόπου ενώ ο Παρτενέρ 1 περπατάει προς το επόμενο σημείο (π.χ., την κολώνα με το λαμπτήρα), ανεβάζει το ένα χέρι για να κάνει σινιάλο στον Παρτενέρ 2 να ξεκινήσει να περπατάει, και μετά την επόμενη δραστηριότητα επί τόπου. Αυτή η ακολουθία συνεχίζεται μέχρι και οι δύο παρτενέρ να έχουν πάει στα ειδικά σημεία, να έχουν κάνει όλες τις δραστηριότητες και να επιστρέψουν στο αρχικό σημείο. Αλλαγή ρόλων. ψηλό, χαλαρωμένο περπάτημα ενέργεια φτέρνας μύτης ενέργεια αντίθετου χεριού ποδιού Όταν περπατάς για ταχύτητα, τι πρέπει να κάνεις με τα σκέλη σου ή τα πόδια σου; Τι γίνεται με τους βραχίονες; Δημιούργησε διαφορετικές ακολουθίες και δραστηριότητες: Τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους δραστηριότητες επί τόπου. Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους ακολουθία από σημείο σε σημείο. Έχε διαφορετικές ακολουθίες εκ των προτέρων πάνω σε κάρτες ή φτιάξε μία διαδρομή περπατήματος για προσανατολισμό.

9 Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα, και επίγνωση του χώρου. Μεγάλος εξωτερικός ή εσωτερικός χώρος. Ελεύθερος σχηματισμός. Πρόκληση Μνήμης Ο Προπονητής/ δάσκαλος δίνει στα παιδιά να κανουν δύο, τρεις ή τέσσερις δραστηριότητες περπατήματος, είτε στη μορφή ενός σετ ή με οποιαδήποτε σειρά. Τα παιδιά επαναλαμβάνουν τις οδηγίες με έναν παρτενέρ. Κράτα τις οδηγίες απλές για τα μικρά παιδιά (Παράδειγμα 1). Επέκτεινε τους μεγαλύτερους σε περισσότερες και πιο σύνθετες οδηγίες (Παράδειγμα 2). Παράδειγμα 1 Περπάτα προς τα μπρος για να ακουμπήσεις το ξύλινο δέντρο, περπάτα προς τα πλάγια για το γυμναστήριο της ζούγκλας, κάνε παρέλαση γύρω απ το γυμναστήριο της ζούγκλας και γύρνα πίσω στην αρχή. Παράδειγμα 2 Περπάτα σαν ένα ρομπότ για να ακουμπήσεις τον τοίχο 1, περπάτα σαν ένα στρατιώτης για να ακουμπήσεις τον τοίχο 2, περπάτα προς τα πίσω κάνοντας το περπάτημα στο φεγγάρι για να ακουμπήσεις τον τοίχο 3, και περπάτα σαν ένα μονέλο μόδας για να γυρίσεις πίσω στην αρχή. δημιουργικότητα, μνήμη περπάτημα σαν ψηλός (ευθυτενής) χαλαρωμένη ενέργεια ενέργεια φτέρνας - μύτης Τι χρειάζεται να σκεφτείς σχετικά με το αν περπατάς σαν ένα ρομπότ ή σαν ένα μοντέλο; Ποιος τρόπος περπατήματος σου άρεσε περισσότερο; Πρόσθεσε εξοπλισμό: Για παράδειγμα, ισορρόπησε ένα σακουλάκι με φασόλια πάνω στο κεφάλι σου ή ντρίμπλαρε μία μπάλα ποδοσφαίρου. Συμπεριέλαβε σχέσεις: Δούλευε σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες, δεχόμενος επιπλέον οδηγίες.

10 Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα Διάθεσης Δημιουργικό περπάτημα, περπάτημα με διαφορετικούς τρόπους με εκφραστικότητα (επίγνωση χώρου και σώματος). Μία ποικιλία μουσικής (π.χ., κλασική, ποπ, παιδική). Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε έναν καθορισμένο χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Ζήτα από τα παιδιά να περπατήσουν σε μία ποικιλία μουσικής, μετακινούμενα με τον τρόπο που τους κάνει να αισθάνονται, χρησιμοποιώντας τα χέρια και εκφράσεις του προσώπου για να βοηθηθούν. Ζήτα από τα παιδιά να περπατήσουν σαν να: είναι σε ένα νεκροταφείο τη νύχτα περπατάν με ένα σκυλί φοράν ένα στενό μπλουζάκι φοράν ψηλές λαστιχένιες μπότες είναι σε παχιά λάσπη μετακινούνται σε ένα στενό περβάζι χαρούμενοι, στενοχωρημένοι, διεγερμένοι, θυμωμένοι είναι ένα νήπιο που φορά πάνες και φωνάζει! είναι ένας σερβιτόρος που μεταφέρει ένα δίσκο με ποτά είναι μία γυναίκα με ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι κάποιος που κέρδισε το λότο είναι κάποιος που έχει μία τρύπα στο παντελόνι του! χαρά δημιουργικότητα περπάτημα με αίσθηση της μουσικής Πώς μπορείς να δείξεις τα συναισθήματά σου; Ποιο περπάτημα σου άρεσε περισσότερο; Ποικιλία εξοπλισμού: Χρησιμοποίησε κορδέλες, κασκόλ, μπάλες με κορδέλες. Χαίρονται τη δραστηριότητα όλα τα παιδιά; Δημιούργησε μία ιστορία κίνησης: Για παράδειγμα, βασίσου στο παραμύθι: Πηγαίνουμε στο κυνήγι της Αρκούδας.

11 Σταθεροποίηση Περπατήματος Δεξιότητες / Έννοιες Ρυθμικό Περπάτημα Περπάτημα, με μία αλλαγή ρυθμού και περπάτημα με διαφορετικές ταχύτητες. Ένα τύμπανο, μουσική με ποικίλους ρυθμούς, ή πληκτρολόγιο με ρυθμούς. Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε έναν καθορισμένο χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Χτύπα ένα ρυθμό στο τύμπανο ή παίξε μία ανάλογη μουσική. Τα παιδιά περπατάν στο χρόνο του χτυπήματος. Χτύπα με ένα δυνατό χτύπημα που ακολουθείται από πιο απαλά χτυπήματα, π.χ., , Πρόσθεσε μία έντονη ενέργεια του χεριού πάνω στο δυνατό χτύπημα. Άλλαξε ταχύτητα στο απαλό χτύπημα. έμφαση στην κίνηση του χεριού πάνω στο δυνατό χτύπημα περπάτημα ως ψηλός τα χέρια να αιωρούνται ελεύθερα ενέργεια φτέρνας - γονάτου Γιατί είναι σημαντική η ενέργεια φτέρνας-γονάτου; Το να κρατάς το χρόνο στο ρυθμό μπορεί να είναι δύσκολο. Ποιες στρατηγικές σε βοηθάν να κρατάς έναν ρυθμό; Ακολούθα τον οδηγό: Σε μικρά γκρουπ, ένας οδηγός χτυπάει παλαμάκι ή χτυπάει το ρυθμό για τους άλλους που ακολουθούν. Δημιούργησε μία δική σου ακολουθία: Κάνε μία ακολουθία περπατήματος με δικό σου χτύπημα. Πρόσθεσε παλαμάκια ή χτύπημα με τα δάχτυλα.

12 Δεξιότητες / Έννοιες Παρέλαση επί Τόπου Περπάτημα, με ένα μεταβαλλόμενο ρυθμό, περπάτημα επί τόπου, σταμάτημα στο χτύπημα και σχέσεις (με άλλους). Ρυθμικό όργανο (-α). Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε ένα χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Τα παιδιά εξασκούν τις παρακάτω δραστηριότητες: ο προπονητής/ δάσκαλος χτυπάει ένα καθορισμένο αριθμό χτυπημάτων, με τα παιδιά να κάνουν παρέλαση επί τόπου (σημειωτόν) σε ένα ρυθμικό πρότυπο και ξεκινούν και σταματούν στο χρόνο με το χτύπημα, π.χ., Ξεκίνημα Α, Δ, Α, Δ, Α, Δ Σταμάτημα. Επανάληψη. σκόρπιο περπάτημα επί τόπου με κίνηση συνέχεια όπως παραπάνω, αλλαγή κατεύθυνσης κάθε φορά δουλειά σε ζευγάρια, με έναν παρτενέρ να είναι ο οδηγός, αλλαγή όταν περπατάς επί τόπου, παλαμάκια στους δικούς σου ρυθμούς ανέβασμα και παλαμάκια σήκωσε το ένα γόνατο προς τα πάνω και κάνε παλαμάκι από κάτω, επανάλαβε με το άλλο πόδι δοκίμασε ανέβασμα και από κάτω (κάνε παλαμάκι κάτω από το λυγισμένο γόνατο), ανέβασμα και από πάνω (κάνε παλαμάκι πάνω από λυγισμένο γόνατο) προσπάθησε να περπατήσεις ενώ κάνεις απαλά παλαμάκια με τα χέρια σου στην κορυφή των γονάτων κάντε κλικ με τα δάχτυλα πίσω από το ανεβασμένο γόνατο, πες ανέβασε και κάνε κλικ στο αριστερό, ανέβασε και κάνε κλικ στο δεξί. συνδύασε ποικίλες ενέργειες του χεριού (π.χ., ένα χτύπημα παλαμών κάτω από το αριστερό γόνατο και ένα χτύπημα των χεριών πάνω από το δεξί γόνατο). έμφαση στην κίνηση του χεριού πάνω στο ύψος της μέσης ένα καλό ανέβασμα του αριστερού γονάτου μία χαλαρωμένη φυσική κίνηση του κεφαλιού κράτημα μια όσο πιο ίσιας στάσης είναι δυνατόν ένα σταθερό ρυθμό Τώρα κάνεις παρέλαση! Σε τι διαφέρει από το περπάτημα η παρέλαση; Τι συμβαίνει στα χέρια σου, στα πόδια και στο σώμα; Εισήγαγε Ομαδική Δουλειά Σε ζευγάρια ή μικρά γκρουπ, δημιούργησε και οργάνωσε μια παρέλαση που στα δικά σου μπιτ / ρυθμούς.

13 Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε Γραμμή Περπάτημα σε διαφορετικούς ρυθμούς, περπάτημα επί τόπου, κατά μήκος μιας γραμμής, αλλαγή κατευθύνσεων, και σχέσεις (με άλλους). Σε σκληρή ή με γρασίδι επιφάνεια με γραμμές ή σημαδούρες, ρυθμικό όργανο (-α). Τα παιδιά στέκονται σκορπισμένα κατά μήκος μιας γραμμής. Τα παιδιά περπατάν πάνω σε μία γραμμή και αλλάζουν κατεύθυνση όταν διασταυρώνονται. Όταν περπατάν πάνω σε μία γραμμή μπορεί να συναντήσουν κάποιον που έρχεται προς αυτούς πάνω στην ίδια γραμμή. Αν γίνει αυτό τα παιδιά περπατάν επί τόπου και κολάν το χέρι στον παρτενέρ, επιστρέφουν και πηγαίνουν πίσω από εκεί που ήρθαν. Έχε διαφορετικά χτυπήματα ή ρυθμούς για το περπάτημα. πιβοτάρισμα πάνω στη μπάλα του ποδιού κατά τη στροφή το κεφάλι ψηλά ψηλό περπάτημα αιώρηση των χεριών στο ύψος της μέσης Για να περπατάς πάνω σε μια ευθεία γραμμή, τι χρειάζεται να κάνεις; Πώς μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση ομαλά; Ακολούθα τον Οδηγό: Σε ζευγάρια, ένα άτομο (ο οδηγός) δίνει εντολές, π.χ., Γρήγορο μαρς (βηματίστε). Σημειωτόν (βάδισμα επί τόπου), Μεταβολή (στροφή ). Οι οδηγοί αλλάζουν με τη Μεταβολή.

14 Δεξιότητες / Έννοιες Μεγάλη Παρέλαση Περπάτημα, με ένα ρυθμό και συνεργασία με άλλους (σχέσεις). Μουσική βαδίσματος. Ένας καθορισμένος χώρος από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια με μία τελική γραμμή και μία γραμμή βάσης. Τα παιδιά σε ζευγάρια: οι παρτενέρ στέκονται στις αντίθετες πλευρές του χώρου, έχοντας μπροστά την τελική γραμμή. Ένας που φωνάζει στέκεται πάνω στη γραμμή βάσης. Αυτός που φωνάζει: «Ελάτε προς το κέντρο σε ζευγάρια». Κάθε παιδί κάνει παρέλαση για να συναντήσει τον παρτενέρ του στην τελική γραμμή. Καθώς ένα ζευγάρι συναντιέται, γυρίζουν και κάνουν παρέλαση προς το κέντρο του χώρου προς τη γραμμή βάσης. Αυτός που φωνάζει: «Δύο δεξιά και δύο αριστερά». Το πρώτο ζευγάρι γυρνάει προς τα δεξιά, το δεύτερο προς τα αριστερά, κ.ο.κ. Αυτός που φωνάζει: «Ελάτε προς το κέντρο σε τετράδες». Όταν τα δύο προπορευόμενα ζευγάρια συναντηθούν στην τελική γραμμή, περπατούν συγχρονισμένα προς το κέντρο. Αυτός που φωνάζει: «Τέσσερα δεξιά και τέσσερα αριστερά». Τα παιδιά χωρίζονται ξανά, με τέσσερα παιδιά στα δέξιά και τέσσερα στα αριστερά. Αυτός που φωνάζει: «Ελάτε προς το κέντρο σε οχτάδες». Όταν οι γραμμές των οκτώ συναντηθούν ξανά στην τελική γραμμή, ενώνονται για να σχηματίσουν μία γραμμή των οκτώ. ψηλό περπάτημα το κεφάλι ψηλά αιώρηση των χεριών στο ύψος της μέσης περπάτημα στο χρόνο με παρτενέρ/ γκρουπ Πώς μπορείτε να συγχρονίζεστε με τους άλλους; Εργασία σε τετράδες: Έρχεστε προς το κέντρο σε τετράδες, χωρίζεστε σε ζευγάρια, σχηματίζετε καμάρες ή πηγαίνετε πάνω και κάτω.

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Δεξιότητες Χειρισμού Περιεχόμενα Ρίψη και Πιάσιμο Χτύπημα με τα Χέρια Κλότσημα με τα Πόδια Χτύπημα με Αντικείμενο Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες Περιγραφή Ρίψη και Πιάσιμο Η ρίψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Άλμα Πήδημα Περιγραφή Το πήδημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα ή και τα δύο πόδια στα δύο πόδια. Ένα άλμα μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: απογείωση, αιώρηση και προσγείωση. Η προσγείωση με

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιστροφή Περιγραφή Η περιστροφή περιλαμβάνει μία ποικιλία κινητικών προτύπων που απαιτούν το σώμα να μετακινείται μέσω του χώρου και γύρω από τον άξονά του. Περιλαμβάνει κινήσεις όπως λύγισμα, ρολάρισμα,

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Αυτά τα επιπλέον παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τη σταθερότητα και μία ποικιλία άλλων θεμελιωδών δεξιοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Μαγικό χαλί Συγκρουόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης Αποφυγή με ελιγμό Περιγραφή Η αποφυγή περιλαµβάνει γρήγορες, παραπλανητικές αλλαγές κατεύθυνσης προς την κατεύθυνση αποφυγής, αποµάκρυνση ή φυγή από έναν αντίπαλο. Όταν αποφεύγεις, τα γόνατα είναι λυγισµένα

Διαβάστε περισσότερα

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιγραφή Χτύπημα με τα Πόδια Το κλότσημα, το ντριμπλάρισμα με το πόδι, το παγίδευμα της μπάλας και το κλότσημα τερματοφύλακα είναι παραδείγματα δεξιοτήτων κλοτσήματος που χρησιμοποιούνται με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες.

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες. Ισορροπία Περιγραφή Η ισορροπία πετυχαίνεται όταν το κέντρο βάρους είναι πάνω από τη βάση στήριξης. Υπάρχουν δύο τύποι ισορροπίας: 1. η στατική ισορροπία περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας επιθυμητής μορφής

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Εγχειρίδιο για το Μάθηµα της Φυσικής Αγωγής στο ηµοτικό Σχολείο Μετάφραση-Επιµέλεια: Πέτρος Α. Νάτσης PhD., MSc. Εισαγωγή Η Ανάπτυξη Θεµελιωδών εξιοτήτων Κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 2. Τα διδακτικά αντικείμενα της Παιδαγωγικής Γυμναστικής στο Δημοτικό σχολείο Μπαρκούκης Βασίλειος Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές [Α ΤΑΞΗΣ] Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές δεξιότητες μετακίνησης Σε ώριμο στάδιο: Περπάτημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Εξοικείωση Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Οι δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο παιχνιδιών περιλαμβάνουν: Μετακίνηση χωρίς μπάλα Έλεγχο μιας μπάλας, οδήγημα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι Υ Ο Μ Σ Η Φ Α Ρ Γ ΙΟ Α ΤΟ ΤΕΤΡ Μάθετε να γράφετε 4/5 ετών Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής να κάνετε στο σπίτι 2 Από το σχολείο στο σπίτι Από το σχολείο στο σπίτι

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης: Συνάντηση 2 η : Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης Oμάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 8. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Οι Γυμναστικοί πάγκοι Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση

Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση 2 ο Επίπεδο (Β τάξη- Γ Τάξη) Θεματικές Ενότητες 1 ο Τρίμηνο 2

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΛΗ 513

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΛΗ 513 ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΛΗ 513 Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου Χειμερινό Εξάμηνο 2011-2012 Γεωργάκης Γεώργιος 2006030111 RobotStadium 2012 Εισαγωγή Το Robostadium είναι ένας διαγωνισμός στο διαδίκτυο κατά τα πρότυπα

Διαβάστε περισσότερα

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης Marco Paolini ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 60 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ UNDER 14 Marco Paolini με τη συνεργασία του Mirco Giappesi

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν της άρθρωση του γόνατος. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 10. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Τα πολύζυγα Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 5. Η κατανόηση αντίληψη του ρυθμού: Εκμάθηση βασικών στοιχείων του ρυθμού και της μουσικής Μπαρκούκης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 8-10 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1. Προγράμματα 1.1. Κάθε πρόγραμμα Τραμπολίνο απαρτίζεται από 10 ασκήσεις. 1.2. Δεν επιτρέπεται η επαναληπτική προσπάθεια ενός προγράμματος. 1.2.1. Εάν υπάρχει φανερή ενόχληση στην εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5α: Διαδικασίες

Φύλλο Εργασίας 5α: Διαδικασίες Φύλλο Εργασίας 5α: Διαδικασίες 1. Δημιουργήστε ένα νέο Έργο και δώστε του το όνομα «!Γυμναστική». Διαλέξτε για σκηνικό το χώμα (DIRT) και τοποθετήστε μέσα έναν Ενήλικα Άνδρα. (Adult). Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ Credits 2012 Σχεδιαστές: Παραγωγή: Εικονογράφηση: Jose Pascual Εκτύπωση: Priority Soluciones Graficas - Eduardo

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Εργαστήριο Αλληλεπίδραση και Animation

2 ο Εργαστήριο Αλληλεπίδραση και Animation 2 ο Εργαστήριο Αλληλεπίδραση και Animation Τα προγράμματα που έχουμε δει μέχρι τώρα εκτελούν τον κώδικά τους μία φορά και το πρόγραμμα σταματάει. Ένα πρόγραμμα που δημιουργεί animation ή ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση βημάτων. Α ρ χ ι κ ή θ έ σ η. Β ή μ α 5 ο. 1. Αρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα

Ανάλυση βημάτων. Α ρ χ ι κ ή θ έ σ η. Β ή μ α 5 ο. 1. Αρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα νάλυση βημάτων ρ χ ι κ ή θ έ σ η 1. ρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα Β ή μ α 1 ο 2. Φέρνουμε το δεξί πόδι προς τη φορά του κύκλου Β ή μ α 2 ο 3. Φέρνουμε το αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Σκοπός 1 Σκοπός 1 Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές A,Β, Γ τάξη Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επιτυχίας Τα παιδιά να μπορούν να: 1. εκτελούν ικανοποιητικά βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014 ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014 Μπογδάνης Βασίλειος Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσαλλονίκης Κάτοχος μεταπτυχιακού Γνωστικής και Κινητικής Μάθησης Παράλληλη τεχνική και τώρα τι γίνεται; ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ. ιάλεξη Β. Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ. ιάλεξη Β. Αργύρης Θεοδοσίου ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Αντιληπτική ανάπτυξη Η αντίληψη του σώματος και η κιναισθητική αντίληψη της θέσης των μερών του σώματος και του προσανατολισμού του σώματος στον χώρο ποικίλει κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 1 ο ΑΣΤΕΡΙ Το 1 ο Αστέρι περιλαμβάνει 6 ασκήσεις. 1. 25μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός) 2. 25μ. ΥΠΤΙΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός)

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώ, μαθαίνω. και υπολογίζω!

Παρατηρώ, μαθαίνω. και υπολογίζω! Παρατηρώ, μαθαίνω και υπολογίζω! Δραστηριότητες μαθηματικών για την προσχολική αγωγή, Common core aligned for τις πρώτες τάξεις Δημοτικού και PreK Kindergarten 1 s t την Ειδική αγωγή Grade www.schoolessons.gr

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΛΜΑ: Χειροκυβίστηση Αρχική αξία:10.00β. -Επιτρέπεται η εκτέλεση δύο αλμάτων και μετράει ο βαθμός του καλύτερου άλματος. Επιτρέπεται επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική ανάπτυξη: βασικές ψυχοκινητικές ικανότητες και κινητικά πρότυπα

Ψυχοκινητική ανάπτυξη: βασικές ψυχοκινητικές ικανότητες και κινητικά πρότυπα ΠΜΣ Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για ΑμεΑ Ψυχοκινητική ανάπτυξη: βασικές ψυχοκινητικές ικανότητες και κινητικά πρότυπα Αντώνης Κ. Τραυλός (B.A., M.A., Ph.D.) Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Απλές εντολές γραφικών

Ενότητα 1: Απλές εντολές γραφικών Ενότητα 1: Απλές εντολές γραφικών ΣΤΚ: Στυλό Κάτω ΣΒΓ: Σβήσε Γραφικά (Σβήνει όλα τα σχέδια και φέρνει τη χελώνα στην αρχή με το κεφάλι προς τα πάνω) Εντολές Κίνησης: Εντολές Παραδείγματα σύνταξης Εντολή

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Alex Dong για τα σπαθιά

Συνέντευξη Alex Dong για τα σπαθιά Συνέντευξη Alex Dong για τα σπαθιά 1. Πόσες φόρμες σπαθιών Taiji εξασκείς; Στο σύστημα της οικογένειας Yang, υπάρχουν μόνο δυο φόρμες, αυτή του ίσιου σπαθιού (jian) και του κυρτού σπαθιού (dao). Στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια αντικείμενα υπάρχουν στην αίθουσά μας; Τα καταγράφουμε εδώ:

Ποια αντικείμενα υπάρχουν στην αίθουσά μας; Τα καταγράφουμε εδώ: Το σχέδιο της αίθουσάς μας Τι σχήμα έχει η αίθουσά μας; Επιλέγουμε το σωστό σχήμα και γράφουμε το όνομά του στο κάτω μέρος. Ποια αντικείμενα υπάρχουν στην αίθουσά μας; Τα καταγράφουμε εδώ: Πώς είναι τοποθετημένα

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπεράστε τα όριά σας!

Ξεπεράστε τα όριά σας! Ξεπεράστε τα όριά σας! ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι τεντωμένοι ανά πάσα στιγμή. Για βέλτιστα αποτελέσματα, κρατήστε πίεση στις λαβές όταν ασκείστε και να προσπαθείτε να κάνετε ελεγχόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπω τη φυσική μέσα στις αθλητικές δραστηριότητες από την έννοια της <<αδράνειας>> στο λύγισμα των άκρων κατά το τρέξιμο) Εικόνα 1

Βλέπω τη φυσική μέσα στις αθλητικές δραστηριότητες από την έννοια της <<αδράνειας>> στο λύγισμα των άκρων κατά το τρέξιμο) Εικόνα 1 Βλέπω τη φυσική μέσα στις αθλητικές δραστηριότητες (από την έννοια της στο λύγισμα των άκρων κατά το τρέξιμο) Ηλίας Καλογήρου, Φυσικός, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επανάληψη

Εισαγωγή στην επανάληψη Εισαγωγή στην επανάληψη Στο κεφάλαιο αυτό ήρθε η ώρα να μελετήσουμε την επανάληψη στον προγραμματισμό λίγο πιο διεξοδικά! Έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, χωρίς πολλές επεξηγήσεις, σε προηγούμενα κεφάλαια τις

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 4: Κινητική Ανάπτυξη στην Παιδική Ηλικία Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Σκοποί ενότητας Να διακρίνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα