Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης"

Transcript

1 Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες αιωρούνται ελεύθερα σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το περπάτημα είναι μία σημαντική κινητική δεξιότητα μετακίνησης και χρησιμοποιείται στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα για το σχολείο, για τα σπορ (αθλητισμός και παρέλαση) και σε δραστηριότητες παιχνιδιών και χορών. Εφαρμογή αρχών της κίνησης Ισορροπία: Το περπάτημα είναι η συνεχής διαδικασία χασίματος και ανάκτησης της ισορροπίας. Τα εσωτερικά άκρα των ποδιών θα έπρεπε να μετακινούνται σε μια ευθεία γραμμή για να επιτρέπουν στο κέντρο βάρους τη μεταφορά σε ευθεία πάνω απ τη βάση υποστήριξης. Κατεύθυνση δύναμης: Η κατεύθυνση δύναμης αρχίζει από το πίσω πόδι και θα έπρεπε να κατευθύνεται προς τα μπρος και προς τα πάνω μέσω του κέντρου του σώματος. Αν η κατεύθυνση είναι αυστηρά κάθετη, το περπάτημα θα είναι πολύ πηδηχτό και ανεπαρκές. Αν η κατεύθυνση είναι πολύ οριζόντια, το περπάτημα θα είναι σαν μια ενέργεια συρσίματος. Υποδείξεις Μάθησης Κράτα το σώμα σε ευθεία, με καλό στήσιμο (περπάτα ψηλός) Κράτα το κεφάλι ψηλά, κοίτα ευθεία μπροστά Αιώρησε τους βραχίονες ελεύθερα και φυσικά σε αντίθεση με τα πόδια Δείξε με τις μύτες ευθεία μπροστά Χρησιμοποίησε μία ενέργεια φτέρνας-μύτης Κάνε εύκολα βήματα Φάσης μάθησης Φάση ανακάλυψης Η μάθηση του περπατήματος μέσω της εξερεύνησης και ανακάλυψης είναι ο εστιασμός των δραστηριοτήτων σ αυτή τη φάση μάθησης. Τα παιδιά επιδεικνύουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά περπατήματος: Το πρότυπο περπατήματος είναι πηδηχτό ή απότομο Οι βραχίονες αιωρούνται πολύ μακριά από τις πλευρές Τα πόδια είναι πολύ κοντά μεταξύ τους Τα πόδια είναι πολύ μακριά μεταξύ τους Μύτες είναι στραμμένες προς τα μέσα ή προς τα έξω Το κεφάλι είναι μακριά μπροστά. Φάση ανάπτυξης Τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς να περπατάν ικανοποιητικά και να εξασκούν το περπάτημα σε ποικίλες ταχύτητες και επίπεδα, σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες. Τα χαρακτηριστικά του περπατήματος στην αναπτυξιακή φάση περιλαμβάνουν: Το πρότυπο περπατήματος είναι λιγότερο πηδηχτό Οι βραχίονες αιωρούνται σε αντίθεση με τα σκέλη, με κάποια ακαμψία Ο διασκελισμός δεν είναι σταθερός Το κεφάλι είναι μακριά μπροστά Το σώμα δεν είναι ευθύ. Φάση σταθεροποίησης Ο εστιασμός σ αυτή τη φάση είναι πάνω στο περπάτημα σε ένα ρυθμό, η διατήρηση ενός επαρκούς στυλ περπατήματος και το περπάτημα σε μια ποικιλία από περιβάλλοντα. Ένα ώριμο πρότυπο περπατήματος σ αυτή τη φάση περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Τα πρότυπο περπατήματος είναι ομαλό και ήρεμο Το σώμα είναι σε ευθεία, με καλή στάση Οι βραχίονες αιωρούνται ελεύθερα με έναν χαλαρωμένο τρόπο και σε αντίθεση με τα σκέλη Οι μύτες δείχνουν ευθεία μπροστά και οι διασκελισμοί είναι ήρεμοι.

2 Επισκόπηση Φάση μάθησης Ανακάλυψη Ανάπτυξη Σταθεροποίηση Όνομα δραστηριότητας Μπορείς να Περπατήσεις; Πώς Περπατάμε; Σπιράλ Ακολούθα τον Οδηγό Επιτάχυνε Επιβράδυνε Από Σημείο σε Σημείο Πρόκληση Μνήμης Περπάτημα Διάθεσης Ρυθμικό Περπάτημα Παρέλαση επί Τόπου Περπάτημα σε Γραμμή Μεγάλη Παρέλαση Κινητική δεξιότητα/έννοια Διερεύνηση του περπατήματος στο χώρο σε διαφορετικά επίπεδα και κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του σώματος και σε διαφορετικές ταχύτητες και ροή (π.χ., απαλά/ελαφρά). Αποδοτικό περπάτημα, ανακάλυψη της τεχνικής περπατήματος, επίγνωση σώματος (π.χ., χρησιμοποίηση των βραχιόνων) και χρόνος και ενέργεια. Περπάτημα σε διαφορετικά μονοπάτια, σχέσεις (με άλλους) περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες και επίπεδα. Περπάτημα σε γκρουπ (σχέσεις), περπάτημα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και δε διαφορετικά επίπεδα, χρόνο και ενέργεια (π.χ., απαλά/δυνατά) και χρησιμοποίηση διαφορετικών μερών του σώματος (επίγνωση σώματος). Περπάτημα με μία αλλαγή στην ταχύτητα, χρόνο και ενέργεια και γενικό χώρο. Διατήρηση περπατήματος και αλλαγή κατευθύνσεων και επιπέδων (επίγνωση χώρου). Υποδεικνυόμενη Υποδεικνυόμενος Ομάδα Στόχου χώρος 1 Σκληρή επιφάνεια 1 Σκληρή επιφάνεια 8+ Σκληρή επιφάνεια 4 Σκληρή επιφάνεια 2-4 Σκληρή επιφάνεια 2 Μεγάλη ανοιχτή επιφάνεια Περπάτημα, και επίγνωση χώρου. 1 Μεγάλη ανοιχτή επιφάνεια Δημιουργικό περπάτημα, 1 Σκληρή επιφάνεια περπάτημα με διαφορετικούς τρόπους με έκφραση (επίγνωση χώρου και σώματος). Περπάτημα με αλλαγή ρυθμού και περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες. Περπάτημα σε ένα μεταβαλλόμενο ρυθμό, περπάτημα στο ίδιο σημείο, σταμάτημα στο χτύπημα και περπάτημα σε ζευγάρια. Περπάτημα σε διαφορετικούς ρυθμούς, περπάτημα στο ίδιο σημείο, κατά μήκος μίας γραμμής, αλλαγή κατεύθυνσης και σε ζευγάρια και μικρά γκρουπ. Περπάτημα σε ένα ρυθμό και περπάτημα με άλλους (σχέσεις). 1 Σκληρή επιφάνεια 1 Σκληρή επιφάνεια 1-4 Σκληρή επιφάνεια 2 Σκληρή επιφάνεια Σελίδα

3 Ανακάλυψη του Περπατήματος Μπορείς να Περπατήσεις; Δεξιότητες / Έννοιες Διερεύνηση του περπατήματος στο χώρο σε διαφορετικά επίπεδα και κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του σώματος και σε διαφορετικές ταχύτητες και ροή (π.χ., απαλά/ελαφρά). Τα παιδιά σκορπίζονται σε μια καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Ρώτα: Μπορείς να περπατήσεις ; (ή Ποιος μπορεί να περπατήσει ;) προς τα μπρος, προς τα πίσω, προς τα πλάγια, διαγώνια αργά/γρήγορα ψηλός, κοντός, σε μεσαίο ύψος με τις μύτες/ φτέρνες με μικρά/ μεγάλα βήματα σε έναν κύκλο, σε ένα ζικζακ, πάνω σε μία γραμμή σαν να ήσουν στη βροχή, σε ένα δυνατό άνεμο, στο σκοτάδι γρήγορα για μια μικρή απόσταση σαν μοντέλο/στρατιώτης με αλλαγή της κατεύθυνσης με το σινιάλο σε μία ευθεία γραμμή, σε μια καμπύλη γραμμή κάνοντας σχήματα, γράμματα, αριθμούς, λέξεις με τον αγκώνα/κεφάλι/πισινό να προηγείται με αστείους τρόπους ποιος είναι ο πιο αστείος; ευχαρίστηση δημιουργικότητα περπάτημα ψηλό/ περπάτημα χαλαρωμένο ενέργεια αντίθετου βραχίονα και σκέλους ενέργεια φτέρνας-μύτης Ποιος ήταν ο ευκολότερος τρόπος περπατήματος; Ποιος ήταν ο δυσκολότερος τρόπος περπατήματος; Ποιος ήταν ο πιο ευχάριστος τρόπος περπατήματος; Χρησιμοποίησε εξοπλισμό: Περπάτα αναπηδώντας μία μπάλα, πιάνοντας μία μπάλα, ή μέσα από πάνω και από κάτω από εμπόδια. Περιέλαβε σχέσεις: Περπάτα με έναν παρτενέρ, με ενωμένους βραχίονες, ακολούθα τον οδηγό.

4 Πώς Περπατάμε; Δεξιότητες / Έννοιες Αποδοτικό περπάτημα, ανακάλυψη της τεχνικής περπατήματος, επίγνωση σώματος (π.χ., χρησιμοποίηση των βραχιόνων) και χρόνος και ενέργεια. Τα παιδιά σκορπίζονται σε μια καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Ρώτα: Μπορείς να περπατήσεις ; λυγίζοντας προς τα μπρος λυγίζοντας προς τα πίσω ψηλός με τις μύτες σου να δείχνουν προς τα μέσα σαν να είσαι περιστέρι με τις μύτες σου να δείχνουν προς τα έξω (σαν το Σαρλό ως χορευτής μπαλέτου) με τις μύτες σου να δείχνουν ευθεία μπροστά με μεγάλα βήματα αναπηδώντας πάνω και κάτω αιωρώντας τους βραχίονές σου ψηλά με τους βραχίονες στις πλευρές σου με το καλύτερο στυλ που μπορείς ευχαρίστηση για όλους πεποίθηση στον πειραματισμό ενέργεια αντίθετου βραχίονα και σκέλους ενέργεια φτέρνας-μύτης Ποιο περπάτημα αισθάνθηκες το καλύτερο; Γιατί νομίζεις ήταν αυτό; Περιέλαβε σχέσεις: Περπάτα με ένα παρτενέρ ένας πίσω από τον άλλο κρατώντας χρόνο, ή περπατώντας στη μουσική με ποικίλα ρυθμικά χτυπήματα. Ποίκιλε χρόνο και ενέργεια: Περπάτα γρήγορα/αργά, δυνατά/απαλά.

5 Σπιράλ Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε διαφορετικά μονοπάτια, σχέσεις (με άλλους) περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες και επίπεδα. Σκληρή επιφάνεια. Τα παιδιά και ο προπονητής/δάσκαλος όλοι σε έναν κύκλο, κρατώντας τα χέρια. Ο προπονητής/δάσκαλος: ρίχνει το χέρι σε ένα παιδί στο πλάι και αρχίζει να περπατά προς τα μέσα έτσι που ο κύκλος να γίνεται μικρότερος και να σχηματίζεται ένα σπιράλ με το που φτάνει στο κέντρο του σπιράλ, γυρνάει γύρω και αρχίζει να οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση προς τα έξω ανάμεσα στις γραμμές των παιδιών συνέχισε να περπατάς μέχρι ο καθένας να είναι έξω απ το σπιράλ. τη διατήρηση των χεριών ενωμένων χωρίς να τραβιούνται σταθερό, χαλαρωμένο περπάτημα Τι χάρηκες στο περπάτημα σε σπιράλ; Μήπως άλλαξες τον τρόπο περπατήματος όταν ο κύκλος έγινε μικρότερος; Περιέλαβε σχέσεις: Περπάτα με ένα παρτενέρ ένας πίσω από τον άλλο κρατώντας χρόνο, ή περπατώντας στη μουσική με ποικίλα ρυθμικά χτυπήματα. Ποίκιλε χρόνο και ενέργεια: Περπάτα γρήγορα/αργά, δυνατά/απαλά.

6 Ανάπτυξη του Περπατήματος Ακολούθα τον Οδηγό Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε γκρουπ (σχέσεις), περπάτημα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και δε διαφορετικά επίπεδα, χρόνο και ενέργεια (π.χ., απαλά/δυνατά) και χρησιμοποίηση διαφορετικών μερών του σώματος (επίγνωση σώματος). Καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά; Ο οδηγός παίρνει το γκρουπ γύρω σε μια καθορισμένη περιοχή για ένα ταξίδι περπατήματος, το οποίο θα έπρεπε να περιλαμβάνει περπάτημα: με ακούμπημα και των τεσσάρων περιοριστικών γραμμών προς τα μπρος, προς τα πίσω, προς τα πλάγια κατά μήκος μιας γραμμής, σε μία διαδρομή ευθεία ή καμπύλη ή ζικ-ζακ χαμηλά/ψηλά στις μύτες και μετά στις φτέρνες, γρήγορα/αργά για μεγάλα βήματα μετά μικρά βήματα με τα γόνατα σηκωμένα ψηλά μπροστά με τα σκέλη να κλοτσιούνται ευθεία μπροστά στο ίδιο σημείο με τους βραχίονες να σπρώχνονται πάνω απ το κεφάλι, προς τα έξω πλάγια, προς τα μπρος Άλλαζε οδηγούς μετά από ένα καθορισμένο χρόνο. χαλαρωμένο, άνετο περπάτημα αντίθετη κίνηση βραχίονα και σκέλους Ποιοι είναι κάποιοι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσες να περπατήσεις στο ταξίδι περπατήματος; Αύξηση αριθμού: Δούλευε σε ζευγάρια ή μεγαλύτερα γκρουπ. Τροποποίησε τη δραστηριότητα: Περπατήστε μαζί σαν ένα ελεύθερο γκρουπ, συνεχίζοντας να ακολουθείτε τον οδηγό.

7 Επιτάχυνε Επιβράδυνε Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε διαφορετικές ταχύτητες, χρόνο και ενέργεια. Γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια, με μία περιοριστική γραμμή για μετακίνηση προς αυτήν και από αυτήν. Παιδιά σε ζευγάρια ή γκρουπ των τριών τεσσάρων, με έναν να δίνει το ρυθμό σε κάθε ζευγάρι/γκρουπ. Αυτός που δίνει το ρυθμό αλλάζει το ρυθμό από πολύ αργά σε αργά, σε μέτρια, σε γρήγορα και πίσω ξανά. Ο άλλος (οι) του ζευγαριού/γκρουπ περπατάν στο ρυθμό που δίνει αυτός που καθοδηγεί. Άλλαζε τον παίκτη που δίνει το ρυθμό μετά από έναν γύρο ή μετακίνηση στο γραμμή και πίσω, ή σύμφωνα με την κατεύθυνση του προπονητή/ δάσκαλου. ψηλό περπάτημα τα χέρια να ταλαντεύονται ελαφρά οι μύτες να δείχνουν ευθεία μπροστά την ενέργεια φτέρνα μύτη διατήρηση του περπατήματος με ταχύτητα Η καλή στάση είναι σημαντική για το περπάτημα. Αυτό είναι σωστό; Γιατί; Γιατί όχι; Πώς μπορείς να περπατήσεις γρήγορα ή αργά; Τι συμβαίνει στα χέρια σου και τα πόδια σου όταν το κάνεις αυτό; Αλλαγή του περπατήματος: Καθώς αλλάζει ο ρυθμός, οι οδηγοί ποικίλουν το είδος περπατήματος. Ποικιλία στην κινητική δεξιότητα: Ενάλλασσε το περπάτημα με κάποια άλλη δραστηριότητα (π.χ., αναπηδήσεις, πήδημα).

8 Δεξιότητες / Έννοιες Από Σημείο σε Σημείο Σταθερό περπάτημα και αλλαγή κατευθύνσεων και επιπέδων (επίγνωση χώρου). Εξωτερικός χώρος ιδανικά με τρία σημεία ή ορόσημα ορατά από το χώρο ξεκινήματος και μέχρι 50 μέτρα μεταξύ τους (π.χ., 1. Ένα δέντρο στη γωνία, 2. Ένας λαμπτήρας τοποθετημένος στην αίθουσα/ γυμναστήριο, 3. Ένα δοκάρι ράγκμπι). Χρησιμοποίησε σημαδούρες για κώνους αν δεν είναι διαθέσιμη μία σειρά από ορόσημα. Σε κάθε σημείο ή ορόσημο, υπάρχουν δραστηριότητες για να εκτελέσεις επί τόπου (π.χ., ανεβάσματα γονάτων, πηδήματα αστεριού, πηδήματα σκι). Παιδιά σε ζευγάρια. Όλα τα ζευγάρια αρχίζουν να περπατάν επί τόπου. Με το Πάμε ο Παρτενέρ 1 σε κάθε ζευγάρι περπατάει προς το πρώτο σημείο (π.χ., δέντρο). Με το που φτάνει σηκώνουν το ένα χέρι, κάτι που αποτελεί σινιάλο για τον παρτενέρ 2 να ξεκινήσει το περπάτημα προς το ίδιο σημείο. Ο παρτενέρ 1 στη συνέχεια αρχίζει να εκτελεί τη δραστηριότητα επί τόπου. Όταν φτάνει ο παρτενέρ 2, αρχίζουν να εκτελούν τη δραστηριότητα επί τόπου ενώ ο Παρτενέρ 1 περπατάει προς το επόμενο σημείο (π.χ., την κολώνα με το λαμπτήρα), ανεβάζει το ένα χέρι για να κάνει σινιάλο στον Παρτενέρ 2 να ξεκινήσει να περπατάει, και μετά την επόμενη δραστηριότητα επί τόπου. Αυτή η ακολουθία συνεχίζεται μέχρι και οι δύο παρτενέρ να έχουν πάει στα ειδικά σημεία, να έχουν κάνει όλες τις δραστηριότητες και να επιστρέψουν στο αρχικό σημείο. Αλλαγή ρόλων. ψηλό, χαλαρωμένο περπάτημα ενέργεια φτέρνας μύτης ενέργεια αντίθετου χεριού ποδιού Όταν περπατάς για ταχύτητα, τι πρέπει να κάνεις με τα σκέλη σου ή τα πόδια σου; Τι γίνεται με τους βραχίονες; Δημιούργησε διαφορετικές ακολουθίες και δραστηριότητες: Τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους δραστηριότητες επί τόπου. Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους ακολουθία από σημείο σε σημείο. Έχε διαφορετικές ακολουθίες εκ των προτέρων πάνω σε κάρτες ή φτιάξε μία διαδρομή περπατήματος για προσανατολισμό.

9 Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα, και επίγνωση του χώρου. Μεγάλος εξωτερικός ή εσωτερικός χώρος. Ελεύθερος σχηματισμός. Πρόκληση Μνήμης Ο Προπονητής/ δάσκαλος δίνει στα παιδιά να κανουν δύο, τρεις ή τέσσερις δραστηριότητες περπατήματος, είτε στη μορφή ενός σετ ή με οποιαδήποτε σειρά. Τα παιδιά επαναλαμβάνουν τις οδηγίες με έναν παρτενέρ. Κράτα τις οδηγίες απλές για τα μικρά παιδιά (Παράδειγμα 1). Επέκτεινε τους μεγαλύτερους σε περισσότερες και πιο σύνθετες οδηγίες (Παράδειγμα 2). Παράδειγμα 1 Περπάτα προς τα μπρος για να ακουμπήσεις το ξύλινο δέντρο, περπάτα προς τα πλάγια για το γυμναστήριο της ζούγκλας, κάνε παρέλαση γύρω απ το γυμναστήριο της ζούγκλας και γύρνα πίσω στην αρχή. Παράδειγμα 2 Περπάτα σαν ένα ρομπότ για να ακουμπήσεις τον τοίχο 1, περπάτα σαν ένα στρατιώτης για να ακουμπήσεις τον τοίχο 2, περπάτα προς τα πίσω κάνοντας το περπάτημα στο φεγγάρι για να ακουμπήσεις τον τοίχο 3, και περπάτα σαν ένα μονέλο μόδας για να γυρίσεις πίσω στην αρχή. δημιουργικότητα, μνήμη περπάτημα σαν ψηλός (ευθυτενής) χαλαρωμένη ενέργεια ενέργεια φτέρνας - μύτης Τι χρειάζεται να σκεφτείς σχετικά με το αν περπατάς σαν ένα ρομπότ ή σαν ένα μοντέλο; Ποιος τρόπος περπατήματος σου άρεσε περισσότερο; Πρόσθεσε εξοπλισμό: Για παράδειγμα, ισορρόπησε ένα σακουλάκι με φασόλια πάνω στο κεφάλι σου ή ντρίμπλαρε μία μπάλα ποδοσφαίρου. Συμπεριέλαβε σχέσεις: Δούλευε σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες, δεχόμενος επιπλέον οδηγίες.

10 Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα Διάθεσης Δημιουργικό περπάτημα, περπάτημα με διαφορετικούς τρόπους με εκφραστικότητα (επίγνωση χώρου και σώματος). Μία ποικιλία μουσικής (π.χ., κλασική, ποπ, παιδική). Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε έναν καθορισμένο χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Ζήτα από τα παιδιά να περπατήσουν σε μία ποικιλία μουσικής, μετακινούμενα με τον τρόπο που τους κάνει να αισθάνονται, χρησιμοποιώντας τα χέρια και εκφράσεις του προσώπου για να βοηθηθούν. Ζήτα από τα παιδιά να περπατήσουν σαν να: είναι σε ένα νεκροταφείο τη νύχτα περπατάν με ένα σκυλί φοράν ένα στενό μπλουζάκι φοράν ψηλές λαστιχένιες μπότες είναι σε παχιά λάσπη μετακινούνται σε ένα στενό περβάζι χαρούμενοι, στενοχωρημένοι, διεγερμένοι, θυμωμένοι είναι ένα νήπιο που φορά πάνες και φωνάζει! είναι ένας σερβιτόρος που μεταφέρει ένα δίσκο με ποτά είναι μία γυναίκα με ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι κάποιος που κέρδισε το λότο είναι κάποιος που έχει μία τρύπα στο παντελόνι του! χαρά δημιουργικότητα περπάτημα με αίσθηση της μουσικής Πώς μπορείς να δείξεις τα συναισθήματά σου; Ποιο περπάτημα σου άρεσε περισσότερο; Ποικιλία εξοπλισμού: Χρησιμοποίησε κορδέλες, κασκόλ, μπάλες με κορδέλες. Χαίρονται τη δραστηριότητα όλα τα παιδιά; Δημιούργησε μία ιστορία κίνησης: Για παράδειγμα, βασίσου στο παραμύθι: Πηγαίνουμε στο κυνήγι της Αρκούδας.

11 Σταθεροποίηση Περπατήματος Δεξιότητες / Έννοιες Ρυθμικό Περπάτημα Περπάτημα, με μία αλλαγή ρυθμού και περπάτημα με διαφορετικές ταχύτητες. Ένα τύμπανο, μουσική με ποικίλους ρυθμούς, ή πληκτρολόγιο με ρυθμούς. Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε έναν καθορισμένο χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Χτύπα ένα ρυθμό στο τύμπανο ή παίξε μία ανάλογη μουσική. Τα παιδιά περπατάν στο χρόνο του χτυπήματος. Χτύπα με ένα δυνατό χτύπημα που ακολουθείται από πιο απαλά χτυπήματα, π.χ., , Πρόσθεσε μία έντονη ενέργεια του χεριού πάνω στο δυνατό χτύπημα. Άλλαξε ταχύτητα στο απαλό χτύπημα. έμφαση στην κίνηση του χεριού πάνω στο δυνατό χτύπημα περπάτημα ως ψηλός τα χέρια να αιωρούνται ελεύθερα ενέργεια φτέρνας - γονάτου Γιατί είναι σημαντική η ενέργεια φτέρνας-γονάτου; Το να κρατάς το χρόνο στο ρυθμό μπορεί να είναι δύσκολο. Ποιες στρατηγικές σε βοηθάν να κρατάς έναν ρυθμό; Ακολούθα τον οδηγό: Σε μικρά γκρουπ, ένας οδηγός χτυπάει παλαμάκι ή χτυπάει το ρυθμό για τους άλλους που ακολουθούν. Δημιούργησε μία δική σου ακολουθία: Κάνε μία ακολουθία περπατήματος με δικό σου χτύπημα. Πρόσθεσε παλαμάκια ή χτύπημα με τα δάχτυλα.

12 Δεξιότητες / Έννοιες Παρέλαση επί Τόπου Περπάτημα, με ένα μεταβαλλόμενο ρυθμό, περπάτημα επί τόπου, σταμάτημα στο χτύπημα και σχέσεις (με άλλους). Ρυθμικό όργανο (-α). Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε ένα χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Τα παιδιά εξασκούν τις παρακάτω δραστηριότητες: ο προπονητής/ δάσκαλος χτυπάει ένα καθορισμένο αριθμό χτυπημάτων, με τα παιδιά να κάνουν παρέλαση επί τόπου (σημειωτόν) σε ένα ρυθμικό πρότυπο και ξεκινούν και σταματούν στο χρόνο με το χτύπημα, π.χ., Ξεκίνημα Α, Δ, Α, Δ, Α, Δ Σταμάτημα. Επανάληψη. σκόρπιο περπάτημα επί τόπου με κίνηση συνέχεια όπως παραπάνω, αλλαγή κατεύθυνσης κάθε φορά δουλειά σε ζευγάρια, με έναν παρτενέρ να είναι ο οδηγός, αλλαγή όταν περπατάς επί τόπου, παλαμάκια στους δικούς σου ρυθμούς ανέβασμα και παλαμάκια σήκωσε το ένα γόνατο προς τα πάνω και κάνε παλαμάκι από κάτω, επανάλαβε με το άλλο πόδι δοκίμασε ανέβασμα και από κάτω (κάνε παλαμάκι κάτω από το λυγισμένο γόνατο), ανέβασμα και από πάνω (κάνε παλαμάκι πάνω από λυγισμένο γόνατο) προσπάθησε να περπατήσεις ενώ κάνεις απαλά παλαμάκια με τα χέρια σου στην κορυφή των γονάτων κάντε κλικ με τα δάχτυλα πίσω από το ανεβασμένο γόνατο, πες ανέβασε και κάνε κλικ στο αριστερό, ανέβασε και κάνε κλικ στο δεξί. συνδύασε ποικίλες ενέργειες του χεριού (π.χ., ένα χτύπημα παλαμών κάτω από το αριστερό γόνατο και ένα χτύπημα των χεριών πάνω από το δεξί γόνατο). έμφαση στην κίνηση του χεριού πάνω στο ύψος της μέσης ένα καλό ανέβασμα του αριστερού γονάτου μία χαλαρωμένη φυσική κίνηση του κεφαλιού κράτημα μια όσο πιο ίσιας στάσης είναι δυνατόν ένα σταθερό ρυθμό Τώρα κάνεις παρέλαση! Σε τι διαφέρει από το περπάτημα η παρέλαση; Τι συμβαίνει στα χέρια σου, στα πόδια και στο σώμα; Εισήγαγε Ομαδική Δουλειά Σε ζευγάρια ή μικρά γκρουπ, δημιούργησε και οργάνωσε μια παρέλαση που στα δικά σου μπιτ / ρυθμούς.

13 Δεξιότητες / Έννοιες Περπάτημα σε Γραμμή Περπάτημα σε διαφορετικούς ρυθμούς, περπάτημα επί τόπου, κατά μήκος μιας γραμμής, αλλαγή κατευθύνσεων, και σχέσεις (με άλλους). Σε σκληρή ή με γρασίδι επιφάνεια με γραμμές ή σημαδούρες, ρυθμικό όργανο (-α). Τα παιδιά στέκονται σκορπισμένα κατά μήκος μιας γραμμής. Τα παιδιά περπατάν πάνω σε μία γραμμή και αλλάζουν κατεύθυνση όταν διασταυρώνονται. Όταν περπατάν πάνω σε μία γραμμή μπορεί να συναντήσουν κάποιον που έρχεται προς αυτούς πάνω στην ίδια γραμμή. Αν γίνει αυτό τα παιδιά περπατάν επί τόπου και κολάν το χέρι στον παρτενέρ, επιστρέφουν και πηγαίνουν πίσω από εκεί που ήρθαν. Έχε διαφορετικά χτυπήματα ή ρυθμούς για το περπάτημα. πιβοτάρισμα πάνω στη μπάλα του ποδιού κατά τη στροφή το κεφάλι ψηλά ψηλό περπάτημα αιώρηση των χεριών στο ύψος της μέσης Για να περπατάς πάνω σε μια ευθεία γραμμή, τι χρειάζεται να κάνεις; Πώς μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση ομαλά; Ακολούθα τον Οδηγό: Σε ζευγάρια, ένα άτομο (ο οδηγός) δίνει εντολές, π.χ., Γρήγορο μαρς (βηματίστε). Σημειωτόν (βάδισμα επί τόπου), Μεταβολή (στροφή ). Οι οδηγοί αλλάζουν με τη Μεταβολή.

14 Δεξιότητες / Έννοιες Μεγάλη Παρέλαση Περπάτημα, με ένα ρυθμό και συνεργασία με άλλους (σχέσεις). Μουσική βαδίσματος. Ένας καθορισμένος χώρος από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια με μία τελική γραμμή και μία γραμμή βάσης. Τα παιδιά σε ζευγάρια: οι παρτενέρ στέκονται στις αντίθετες πλευρές του χώρου, έχοντας μπροστά την τελική γραμμή. Ένας που φωνάζει στέκεται πάνω στη γραμμή βάσης. Αυτός που φωνάζει: «Ελάτε προς το κέντρο σε ζευγάρια». Κάθε παιδί κάνει παρέλαση για να συναντήσει τον παρτενέρ του στην τελική γραμμή. Καθώς ένα ζευγάρι συναντιέται, γυρίζουν και κάνουν παρέλαση προς το κέντρο του χώρου προς τη γραμμή βάσης. Αυτός που φωνάζει: «Δύο δεξιά και δύο αριστερά». Το πρώτο ζευγάρι γυρνάει προς τα δεξιά, το δεύτερο προς τα αριστερά, κ.ο.κ. Αυτός που φωνάζει: «Ελάτε προς το κέντρο σε τετράδες». Όταν τα δύο προπορευόμενα ζευγάρια συναντηθούν στην τελική γραμμή, περπατούν συγχρονισμένα προς το κέντρο. Αυτός που φωνάζει: «Τέσσερα δεξιά και τέσσερα αριστερά». Τα παιδιά χωρίζονται ξανά, με τέσσερα παιδιά στα δέξιά και τέσσερα στα αριστερά. Αυτός που φωνάζει: «Ελάτε προς το κέντρο σε οχτάδες». Όταν οι γραμμές των οκτώ συναντηθούν ξανά στην τελική γραμμή, ενώνονται για να σχηματίσουν μία γραμμή των οκτώ. ψηλό περπάτημα το κεφάλι ψηλά αιώρηση των χεριών στο ύψος της μέσης περπάτημα στο χρόνο με παρτενέρ/ γκρουπ Πώς μπορείτε να συγχρονίζεστε με τους άλλους; Εργασία σε τετράδες: Έρχεστε προς το κέντρο σε τετράδες, χωρίζεστε σε ζευγάρια, σχηματίζετε καμάρες ή πηγαίνετε πάνω και κάτω.

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Σκοπός 1 Σκοπός 1 Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές A,Β, Γ τάξη Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επιτυχίας Τα παιδιά να μπορούν να: 1. εκτελούν ικανοποιητικά βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών 12 Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Σχ. 1: Συνεχές των μεθόδων διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των μεθόδων διδασκαλίας των αθλοπαιδιών είναι να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής.

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής. ραστηριότητες ανάπτυξης προσανατολισµού στο χώρο 1) Κάθε µαθητής τοποθετείται µπροστά από ένα κώνο και απέναντί του σε απόσταση που ορίζει ο Καθ. Φύσ Αγωγής τοποθετείται άλλος ένας κώνος.(αρχικά η απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Oμάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων

Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων 79 ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ: Α τάξη 80 Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Στόχος 3: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική Αγωγή. Ψυχοκινητική Αγωγή

Ψυχοκινητική Αγωγή. Ψυχοκινητική Αγωγή 17 Ψυχοκινητική Αγωγή Ψυχοκινητική Αγωγή Σχεδόν σε κάθε τάξη υπάρχουν μαθητές με κινητικές επιδόσεις που υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου της τάξης. Είναι πολύ πιο αργοί, αδέξιοι και ορισμένοι συμπεριφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης: Συνάντηση 2 η : Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης Oμάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές [Α ΤΑΞΗΣ] Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές δεξιότητες μετακίνησης Σε ώριμο στάδιο: Περπάτημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης Marco Paolini ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 60 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ UNDER 14 Marco Paolini με τη συνεργασία του Mirco Giappesi

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού

Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού 10-0145 FYSIKH ACWGH E-ST DHMOTIKOY_100145 1/8/13 2:47 PM Page 1 Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού 10-0145 FYSIKH ACWGH E-ST DHMOTIKOY_100145 1/11/13 3:51 PM Page 2 ΣYΓΓPAΦEIΣ KPITEΣ-AΞIOΛOΓHTEΣ EIKONOΓPAΦHΣH

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Κατηγορία παιχνιδιού Στόχου Φιλέ/ Τοίχου Χτυπήματος/ Πεδίου Χώρου/ Εισβολής (Tim Hopper @ U of Vic) Βασικός Κανονισμός/ Σκοπός Σκοράρισμα με το να έρθει το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΑς ΑΝΤΙςΦΑΙΡΙςΗς (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010-2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ α) Αερόβια άσκηση για τη βελτίωση του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος Προθέρμανση 20 ποδήλατο προοδευτικά αυξανόμενης επιβάρυνσης

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF

«ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF ΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΤΙΒΟΥ (IAAF) «ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF ΕΝΑ ΟΜΑ ΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ «ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Φυσικής Αγωγής Παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας. Δημήτρης Χατζόπουλος Dr. Sportwissenschaften Deutsche Sporthochschule Köln

Διδακτική Φυσικής Αγωγής Παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας. Δημήτρης Χατζόπουλος Dr. Sportwissenschaften Deutsche Sporthochschule Köln Διδακτική Φυσικής Αγωγής γής Παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας Δημήτρης ατζόπουλος Dr. Sportwissenschaften Deutsche Sporthochschule Köln Λέκτορας ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ ΑΠΘ Επικοινωνία ατζόπουλος Δημήτρης Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch

Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch Βιβλίο Μαθητή Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch Δραστηριότητες προγραμματισμού για παιδιά του δημοτικού σχολείου Μαρία Σκιαδέλλη 2014 Έκδοση 2.0 Έ ρ γ ο O D S, Ε λ λ η ν ο γ ε ρ μ α ν ι κ ή Α γ ω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2013-2016

ΚΩ ΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2013-2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ HELLENIC GYMNASTIC FEDERATION ΚΩ ΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2013-2016 Ρυθμική Γυμναστική Τεχνική Επιτροπή Τελευταία έκδοση Φεβρουάριος 2013 FONDEE 1881 Μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα