Αφιερωμένο με αγάπη στους παππούδες μου, Olive & Raphael Kelly και Julia & Con Ahern. Σας ευχαριστώ για τις αναμνήσεις.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αφιερωμένο με αγάπη στους παππούδες μου, Olive & Raphael Kelly και Julia & Con Ahern. Σας ευχαριστώ για τις αναμνήσεις."

Transcript

1 Αφιερωμένο με αγάπη στους παππούδες μου, Olive & Raphael Kelly και Julia & Con Ahern. Σας ευχαριστώ για τις αναμνήσεις. Ευχαριστώ τους πολύτιμους ανθρώπους της ζωής μου για την αγάπη, την καθοδήγηση και την υποστήριξή τους: David, Mimmie, τον μπαμπά, Georgina, Nicky, Rocco, Jay, Breda και Neil. Τη Marianne για το άγγιγμα του Μίδα που διαθέτει και για το βροντερό της όραμα. Ευχαριστώ τους: Lynne Drew, Amanda Ridout, Claire Bord, Moira Reilly, Tony Purdue, Fiona MacIntosh και ολόκληρη την ομάδα στο HarperCollins. Ένα τεράστιο ευχαριστώ όπως πάντα στη Vicki Satlow και τον Pat Lynch. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους μου τους φίλους που μου συμπαραστάθηκαν και μοιράστηκαν την περιπέτεια μαζί μου. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη Sarah, την πιο θρήσκα των θρήσκων. Ευχαριστώ τον Mark Monahan στο Trinity College, την Karen Breen στην Ιρλανδική Υπηρεσία Αιμοδοσίας και την Bernice στη Viking Splash Tours.

2

3 Πρόλογος «Κλείσε τα μάτια και κάρφωσε το βλέμμα στο σκοτάδι». Η συμβουλή του πατέρα μου όταν, μικρό κοριτσάκι, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Δεν θα ήθελε να κάνω το ίδιο και τώρα, αλλά εγώ αυτό έχω βαλθεί να κάνω. Έχω καρφώσει το βλέμμα στο απροσμέτρητο σκοτάδι που απλώνεται πολύ πέρα από τα κλειστά μου ματόφυλλα. Αν και κείτομαι ασάλευτη στο έδαφος, νιώθω σάμπως να είμαι σκαρφαλωμένη στο ψηλότερο σημείο που υπάρχει σφίγγω ένα αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, με τα πόδια μου να κρέμονται πάνω από το παγερό σκοτεινό τίποτα. Ρίχνω μια τελευταία ματιά στα δάχτυλά μου που είναι τυλιγμένα γύρω από το φως, και αφήνομαι. Αρχίζω να κατεβαίνω, πρώτα πέφτω, μετά ίπταμαι κι ύστερα ξαναπέφτω, περιμένω την προσγείωση της ζωής μου. Ξέρω τώρα, όπως το ήξερα και τότε, όταν ήμουν εκείνο το κοριτσάκι που πάλευε με τον ύπνο, πως πίσω από την ομιχλώδη οθόνη των σφαλιστών ματιών υπάρχει χρώμα. Με τσιγκλίζει, με προκαλεί να ανοίξω τα μάτια μου και να χάσω τον ύπνο. Κόκκινες και κεχριμπαρένιες, κίτρινες και άσπρες λάμψεις κηλιδώνουν το σκοτάδι μου. Αρνούμαι να τα ανοίξω. Επαναστατώ και σφίγγω ακόμα δυνατότερα τα ματόφυλλά μου για να κρατήσω απέξω τους κόκκους φωτός, αυτούς τους περισπασμούς που μας κρατούν ξύπνιους, αλλά και αυτό το σημάδι πως υπάρχει ζωή μετά. Μα εγώ μέσα μου δεν έχω ζωή. Δεν νιώθω ίχνος ζωής από εκεί όπου κείτομαι στη βάση της σκάλας. Η καρδιά μου χτυπά πιο γρήγορα τώρα, είναι ο μοναδικός μονομάχος που στέκει ακόμα όρθιος στο ρινγκ, με ένα κόκκινο γάντι του μποξ να χτυπά θριαμβευτικά τον αέρα, αρνούμενος να παραδώσει τα όπλα. Είναι το μοναδικό μου κομμάτι που νοιάζεται, το μοναδικό κομμάτι που νοιάστηκε ποτέ. Πολεμά να στείλει το αίμα παντού ώστε να γιατρέψει, να αναπληρώσει ό,τι χάνω. Αλλά χάνεται όλο από το σώμα μου όσο γρήγορα στέλνεται σχηματίζει έναν δικό του βαθύ μαύρο ωκεανό γύρω μου, εκεί όπου είμαι πεσμένη.

4 10 Cecelia AHERN Τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο. Είμαστε πάντα μες στο τρέξιμο. Δεν έχουμε ποτέ αρκετό χρόνο εδώ, πάντα προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί. Έπρεπε να είχαμε φύγει πριν από πέντε λεπτά από δω, έπρεπε να ήμαστε ήδη εκεί. Το τηλέφωνο χτυπάει πάλι και αντιλαμβάνομαι την τραγική ειρωνεία. Τώρα θα μπορούσα να απαντήσω με την ησυχία μου. Τώρα, όχι τότε. Θα έκανα κάθε βήμα με το πάσο μου. Αλλά είμαστε πάντα μες στο τρέξιμο. Όλοι, εκτός από την καρδιά μου. Αυτή πάει πιο αργά τώρα. Δεν με πολυνοιάζει. Βάζω το χέρι πάνω στην κοιλιά μου. Αν χάθηκε το παιδί μου και υποψιάζομαι πως έτσι έγινε θα πάω να το βρω εκεί. Εκεί πού εκεί; Οπουδήποτε. Το άκαρδη λέξη. Αυτός ή αυτή αγίνωτοι ακόμα το τι θα γινόταν, ερώτημα αναπάντητο. Αλλά εκεί θα γίνω η μητέρα του. Εκεί, όχι εδώ. «Συγγνώμη καρδούλα μου», θα του πω, «συγγνώμη που σου κατέστρεψα τις ευκαιρίες, τη δική μου ευκαιρία την ευκαιρία μας να ζήσουμε μια ζωή μαζί. Αλλά κλείσε τα μάτια και κάρφωσε το βλέμμα στο σκοτάδι τώρα, όπως κάνει η μανούλα, και θα βρούμε μαζί το δρόμο μας». Ακούγεται ένας θόρυβος στο δωμάτιο και νιώθω μια παρουσία. «Ω Θεέ μου, Τζόις, ω Θεέ μου! Μ ακούς, αγάπη μου; Ω Θεέ μου! Ω Θεέ μου... Ω, σε παρακαλώ, όχι, Θεούλη μου, όχι την Τζόις μου, μη μου πάρεις την Τζόις μου. Βάστα, αγάπη μου, εγώ είμαι εδώ. Ο μπαμπάς είναι εδώ». Δεν θέλω να βαστήξω και μου έρχεται να του το πω κατάμουτρα. Ακούω τον εαυτό μου να βογκάει, ένα ζωώδες κλαψούρισμα που με σοκάρει, με τρομάζει. Έχω σχέδιο, θέλω να του πω. Θέλω να φύγω, μόνο τότε θα μπορώ να είμαι με το μωρό μου. Τότε, όχι τώρα. Μπορεί να σταμάτησε την πτώση μου, αλλά δεν προσγειώθηκα ακόμα. Αντιθέτως, με βοηθά να ισορροπήσω στο τίποτα, να μείνω μετέωρη, όσο πιέζομαι να πάρω την απόφαση. Θέλω να συνεχίσω

5 Πρόλογος 11 να πέφτω, αλλά καλεί ασθενοφόρο και μου αρπάζει το χέρι με τέτοια αγριότητα, σάμπως να κρέμεται η δική του ζωή από μια κλωστή. Σαν να είμαι το μόνο που έχει. Διώχνει τα μαλλιά από το μέτωπό μου και κλαίει δυνατά. Δεν τον έχω ξανακούσει να κλαίει. Ούτε καν όταν πέθανε η μαμά. Γαντζώνεται από το χέρι μου με δύναμη που δεν ήξερα ότι έκρυβε το γέρικο κορμί του, και θυμάμαι πως είμαι το μόνο που έχει και ότι αυτός, πάλι όπως παλιά, είναι όλος μου ο κόσμος. Το αίμα συνεχίζει το τρέξιμο μέσα μου. Τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο. Όλο μες στο τρέξιμο είμαστε. Ίσως να είμαι κι εγώ ξανά στο τρέξιμο. Ίσως να μην ήρθε η ώρα μου ακόμα. Νιώθω το τραχύ δέρμα γέρικων χεριών να σφίγγουν τα δικά μου, και η ένταση και η γνώριμη αίσθησή τους με αναγκάζουν να ανοίξω τα μάτια. Το φως τα πλημμυρίζει και ρίχνω μια ματιά στο πρόσωπό του, ένα βλέμμα που δεν θέλω να αντικρίσω ποτέ ξανά στη ζωή μου. Γραπώνεται από το μωρό του. Εγώ ξέρω πως έχασα το δικό μου δεν γίνεται να τον αφήσω να χάσει το δικό του. Παίρνοντας την απόφασή μου, αρχίζω ήδη να θρηνώ. Προσγειώθηκα πια, η προσγείωση της ζωής μου. Και η καρδιά μου συνεχίζει να χτυπά. Ακόμα και ραγισμένη συνεχίζει να λειτουργεί.

6

7 Ένα Μήνα Νωρίτερα ένα «Μετάγγιση αίματος», ανακοινώνει η δρ Φιλντς από το πόντιουμ μιας αίθουσας διαλέξεων στο κτίριο της σχολής τεχνών του κολεγίου Τρίνιτι, «είναι η διαδικασία μεταφοράς αίματος ή προϊόντων με βάση το αίμα από ένα άτομο στο κυκλοφορικό σύστημα ενός άλλου. Οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να θεραπεύσουν ιατρικές παθήσεις, όπως την εκτεταμένη απώλεια αίματος ύστερα από τραυματισμό, εγχείρηση, σοκ και περιπτώσεις όπου δεν λειτουργεί ο μηχανισμός παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.»θα ήθελα να σας παρουσιάσω τα γεγονότα. Στην Ιρλανδία χρειάζονται τρεις χιλιάδες αιμοδοσίες την εβδομάδα. Μόνο το τρία τοις εκατό του ιρλανδικού πληθυσμού είναι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι παρέχουν αίμα για έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων περίπου. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα χρειαστεί μετάγγιση κάποια στιγμή στη ζωή του. Τώρα, ρίξτε μια ματιά στην αίθουσα».

8 14 Cecelia AHERN Πεντακόσια κεφάλια γυρίζουν αριστερά, δεξιά και πίσω. Αμήχανα πνιχτά γέλια σπάνε τη σιωπή. Η δρ Φιλντς υψώνει τη φωνή για να ακουστεί πάνω από τη φασαρία. «Τουλάχιστον εκατόν πενήντα άνθρωποι μέσα σε αυτή την αίθουσα θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος σε κάποια φάση της ζωής τους». Αυτό τους κάνει να σωπάσουν. Ένα χέρι σηκώνεται. «Παρακαλώ;» «Πόσο αίμα χρειάζεται ένας ασθενής;» «Τι μήκος έχει ένα κομμάτι σπάγκος, βλάκα», κοροϊδεύει μια φωνή από πίσω, και μια τσαλακωμένη μπαλίτσα χαρτί εκσφενδονίζεται στο κεφάλι του νεαρού που έκανε την ερώτηση. «Πολύ καλή ερώτηση». Η δρ Φιλντς κοιτάζει συνοφρυωμένη το σκοτάδι, καθώς εξαιτίας του φωτεινού προβολέα δεν μπορεί να διακρίνει τους φοιτητές. «Ποιος την έκανε;» «Ο κύριος Ντόβερ», φωνάζει κάποιος από την άλλη πλευρά της αίθουσας. «Είμαι σίγουρη πως ο κύριος Ντόβερ μπορεί να απαντήσει μόνος του. Ποιο είναι το μικρό σου όνομα;» «Μπεν», απαντάει αυτός, με αποκαρδιωμένο τόνο. Ξεσπούν γέλια. Η δρ Φιλντς αναστενάζει. «Ευχαριστώ για την ερώτηση, Μπεν όσο για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις. Αυτός είναι ο σκοπός της Εβδομάδας Αίμα για τη Ζωή. Σκοπός είναι να κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε, να μάθετε όσα πρέπει για τις μεταγγίσεις αίματος προτού δώσετε πιθανώς αίμα σήμερα, αύριο, τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας στην πανεπιστημιούπολη, ή ίσως τακτικά στο μέλλον». Η κεντρική πόρτα ανοίγει και φως ξεχύνεται μέσα στη σκοτεινή αίθουσα διαλέξεων. Μπαίνει ο Τζάστιν Χίτσκοκ και το άσπρο φως του προβολέα φωτίζει την έκφραση συγκέντρωσης

9 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις στο πρόσωπό του. Κάτω από τη μασχάλη κουβαλάει πολλές στοίβες φακέλους που του γλιστρούν ολοένα και περισσότερο στιγμή τη στιγμή. Ένα γόνατο υψώνεται απότομα για να τους επαναφέρει στη θέση τους. Στο δεξί του χέρι κουβαλάει μαζί έναν παραφουσκωμένο χαρτοφύλακα και ένα επισφαλώς ισορροπημένο πλαστικό κύπελλο καφέ. Κατεβάζει το μετέωρο πόδι αργά στο πάτωμα σαν να εκτελεί φιγούρα Τάι Τσι, κι ένα χαμόγελο ανακούφισης τρυπώνει στο πρόσωπό του καθώς η ηρεμία αποκαθίσταται. Κάποιος χαχανίζει και η ακροβατική παράσταση τίθεται ξανά σε κίνδυνο. Κρατήσου, Τζάστιν. Πάρε τα μάτια από το κύπελλο και αξιολόγησε την κατάσταση. Γυναίκα στο πόντιουμ, πεντακόσια παιδιά. Σε κοιτάζουν όλοι. Πες κάτι. Κάτι έξυπνο. «Έχω μπερδευτεί», ανακοινώνει στο σκοτάδι, πίσω από το οποίο διαισθάνεται μια κάποια μορφή ζωής. Νευρικά χαχανητά ακούγονται στην αίθουσα και νιώθει όλα τα μάτια πάνω του καθώς γυρίζει πάλι πίσω στην πόρτα για να ελέγξει τον αριθμό. Μη σου χυθεί ο καφές. Μη σου χυθεί ο αναθεματισμένος καφές. Ανοίγει την πόρτα και φωτεινές ακτίνες ξανατρυπώνουν μέσα, ενώ οι φοιτητές πάνω στους οποίους πέφτει το φως σκιάζουν τα μάτια τους. Χαχανητό, χαχανητό, τίποτα πιο αστείο από έναν άνθρωπο που έχει χαθεί. Έτσι βαρυφορτωμένος με πράγματα, κατορθώνει να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή με το πόδι. Κοιτάζει τον αριθμό έξω από την πόρτα και μετά το χαρτί του, το χαρτί που, έτσι και δεν το πιάσει καλά αυτήν τη στιγμή κιόλας, θα του πέσει κάτω. Πάει να το πιάσει καλύτερα. Λάθος χέρι. Το πλαστικό κύπελλο με τον καφέ πέφτει στο πάτωμα. Από κοντά ακολουθεί ένα φύλλο χαρτί. Γαμώτο! Να τοι πάλι, χαχανίζουν, χαχανίζουν. Τίποτα πιο

10 16 Cecelia AHERN αστείο από έναν άνθρωπο που έχει χαθεί και που του χύνεται ο καφές και του πέφτει το πρόγραμμα μέσα από τα χέρια. «Μπορώ να σας βοηθήσω;» Η ομιλήτρια κατεβαίνει από το πόντιουμ. Ο Τζάστιν επαναφέρει όλο του το κορμί πίσω στην αίθουσα και το σκοτάδι επανέρχεται. «Να, εδώ λέει να, εδώ έλεγε...» γνέφει το κεφάλι προς το βρεγμένο χαρτί στο πάτωμα, «πως αυτή την ώρα έχω μάθημα εδώ». «Οι εγγραφές των αλλοδαπών φοιτητών γίνονται στην αίθουσα εξετάσεων». Ο άλλος συνοφρυώνεται: «Όχι, δεν...». «Συγγνώμη». Έρχεται πιο κοντά του. «Μου φάνηκε πως άκουσα αμερικανική προφορά». Σηκώνει το πλαστικό κύπελλο και το πετάει στο σκουπιδοτενεκέ, πάνω από τον οποίο μια πινακίδα λέει: «Απαγορεύονται τα Ποτά». «Α ω συγγνώμη γι αυτό». «Οι ώριμοι φοιτητές είναι εδώ δίπλα». Ψιθυριστά προσθέτει: «Πίστεψέ με, δεν θες να είσαι σε αυτήν εδώ την τάξη». Ο Τζάστιν καθαρίζει το λαιμό και ισιώνει το κορμί, σφηνώνοντας καλύτερα τους φακέλους κάτω από τη μασχάλη. «Για να πω την αλήθεια, είμαι ο λέκτορας της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής». «Εσείς λέκτορας;» «Επισκέπτης λέκτορας. Θέλετε το πιστεύετε, θέλετε όχι». Φυσάει τις τούφες που έχουν κολλήσει στο ιδρωμένο του κούτελο. Κούρεμα, θυμήσου να πας να κουρευτείς. Να τοι πάλι, χαχανίζουν, χαχανίζουν. Ένας λέκτορας που έχει χαθεί, που του χύνεται ο καφές, που του πέφτει το πρόγραμμα, που από στιγμή σε στιγμή θα του πέσουν οι φάκελοι και που χρειάζεται κούρεμα. Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο.

11 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις «Ο καθηγητής Χίτσκοκ;» «Αυτοπροσώπως», νιώθει τους φακέλους να του γλιστρούν κάτω από τη μασχάλη. «Ω, χίλια συγγνώμη», του λέει ψιθυριστά. «Δεν ήξερα» Του πιάνει τον ένα φάκελο. «Είμαι η δρ Σάρα Φιλντς από την ΕΥΑ. Μου είπαν από τη σχολή ότι μπορούσα να κάνω μια μισάωρη συνάντηση με τους φοιτητές πριν από το μάθημά σας, με την άδειά σας, φυσικά». «Ω, πάντως εμένα δεν με ενημέρωσε κανείς, αλλά δεν είναι πρόμπλεμ». Πρόμπλεμ; Κουνάει το κεφάλι με τη βλακεία του και πάει προς την πόρτα. Στάρμπακς, σας έρχομαι. «Καθηγητά Χίτσκοκ;» Σταματάει μπροστά από την πόρτα. «Παρακαλώ». «Θα θέλατε να καθίσετε;» Σίγουρα όχι. Ακούω έναν καπουτσίνο κι ένα τσουρεκάκι κανέλα να με φωνάζουν. Όχι. Απλά πες «όχι». «Εμ όο-ε». Οέ; «Θέλω να πω... ναι». Χαχανητό, χαχανητό, χαχανητό. Λέκτορας ξεμπροστιάζεται. Αναγκάζεται να κάνει κάτι που προφανώς δεν ήθελε από μια ελκυστική νεαρή γυναίκα με άσπρη ρόμπα που ισχυρίζεται πως είναι δόκτωρ ενός οργανισμού με άγνωστα αρχικά. «Τέλεια. Καλώς ορίσατε». Του επιστρέφει τους φακέλους κάτω από τη μασχάλη και ξαναγυρίζει στο πόντιουμ για να μιλήσει στους φοιτητές. «Μάλιστα, την προσοχή σας, παρακαλώ. Επανερχόμαστε στην αρχική ερώτηση για τις ποσότητες αίματος. Το θύμα ενός αυτοκινητικού δυστυχήματος μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τριάντα μονάδες αίμα. Μια γαστρορραγία θα μπορούσε να απαιτήσει από τρεις έως τριάντα μονάδες αίμα. Ένα μπαϊπάς στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να χρειαστεί από μία έως πέντε μονάδες αίμα. Ποικίλλει, αλλά από τη στιγμή που απαιτούνται

12 18 Cecelia AHERN τέτοιες ποσότητες, καταλαβαίνετε γιατί χρειαζόμαστε πάντα αιμοδότες». Ο Τζάστιν πάει και κάθεται στην μπροστινή σειρά και ακούει με φρίκη τη συζήτηση την οποία δέχτηκε να παρακολουθήσει. «Ερωτήσεις κανείς;» Μπορείτε να αλλάξετε θέμα; «Πληρώνεσαι για να δώσεις αίμα;» Κι άλλα γέλια. «Σε αυτήν τη χώρα όχι, δυστυχώς». «Ο άνθρωπος που παίρνει το αίμα ξέρει ποιος είναι ο αιμοδότης του;» «Οι αιμοδοσίες είναι συνήθως ανώνυμες στο λήπτη, αλλά τα προϊόντα μιας τράπεζας αίματος είναι πάντα ατομικά ανιχνεύσιμα μέσα από τον κύκλο της αιμοδοσίας, της εξέτασης, του διαχωρισμού σε συστατικά αίματος, της αποθήκευσης και της χορήγησης στο λήπτη». «Μπορεί να δώσει ο οποιοσδήποτε αίμα;» «Καλή ερώτηση. Έχω εδώ μια λίστα με τις αντενδείξεις της αιμοδοσίας. Σας παρακαλώ να τη μελετήσετε όλοι προσεχτικά, και κρατήστε σημειώσεις αν θέλετε». Η δρ Φιλντς τοποθετεί τη διαφάνειά της κάτω από τον προβολέα και η άσπρη ρόμπα της φωτίζεται από τη μάλλον παραστατικότατη εικόνα ενός ατόμου σε επείγουσα ανάγκη λήψης αίματος. Απομακρύνεται και η εικόνα γεμίζει την οθόνη στον τοίχο. Ακούγονται βογκητά και η λέξη «αηδία» κάνει τον γύρο των διαζωμάτων της αίθουσας σαν κυματισμός φιλάθλων στο γήπεδο. Περνάει δύο φορές από τον Τζάστιν. Τον πλημμυρίζει ίλιγγος και αποστρέφει τα μάτια από την εικόνα. «Ουπς, λάθος διαφάνεια», λέει θρασύτατα η δρ Φιλντς, και την αντικαθιστά αργά-αργά με τη λίστα που τους είχε υποσχεθεί. Ο Τζάστιν αναζητά με εναγώνια ελπίδα τις λέξεις «φοβία

13 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις για βελόνες ή αίμα» σε μια προσπάθεια να διαγράψει τον εαυτό του από τον κατάλογο των πιθανών αιμοδοτών. Πού τέτοια τύχη όχι ότι είχε και καμιά σημασία, δηλαδή, αφού οι πιθανότητες να δώσει έστω και μία σταγόνα αίμα στον οποιονδήποτε είναι σπάνιες όσο και οι ιδέες το πρωί. «Κρίμα, Ντόβερ». Άλλη μια τσαλακωμένη μπαλίτσα χαρτί εκτοξεύεται από το πίσω μέρος της αίθουσας και χτυπάει πάλι τον Μπεν στο κεφάλι. «Οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα». Ο Μπεν υψώνει ψύχραιμα το μεσαίο του δάχτυλο στον αέρα. «Αυτό είναι ρατσιστικό», φωνάζει μια κοπέλα. «Επίσης, δεν είναι της παρούσης», απαντάει η δρ Φιλντς, και προχωράει παρακάτω. «Να θυμάστε ότι ο οργανισμός σας θα αντικαταστήσει το υγρό μέρος της αιμοδοσίας εντός είκοσι τεσσάρων ωρών. Τη στιγμή που μία μονάδα αίμα ισούται σχεδόν με ένα μισόλιτρο και ο μέσος άνθρωπος έχει οκτώ με δώδεκα μισόλιτρα αίμα στο σώμα του, ο μέσος άνθρωπος δεν θα πάθει τίποτα αν δώσει». Πηγαδάκια από παιδιάστικα γέλια με το διφορούμενο σχόλιο. «Ησυχάστε, παρακαλώ». Η δρ Φιλντς χτυπάει παλαμάκια, προσπαθώντας απεγνωσμένα να τραβήξει την προσοχή. «Η Εβδομάδα Αίμα για τη Ζωή έχει σκοπό τόσο την ενημέρωση όσο και την αιμοδοσία. Όλα ωραία και καλά που μπορούμε να γελάμε και να αστειευόμαστε, αλλά τούτη τη φορά νομίζω πως έχει σημασία να επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή η ζωή κάποιου γυναίκας, άντρα ή παιδιού μπορεί να εξαρτάται από εσάς». Πολύ γρήγορα γίνεται ησυχία στην αίθουσα. Μέχρι και ο Τζάστιν σταματά να μονολογεί από μέσα του.

14

15 δύο «Καθηγητά Χίτσκοκ». Η δρ Φιλντς πλησιάζει τον Τζάστιν που τακτοποιεί τις σημειώσεις του στο πόντιουμ, ενώ οι φοιτητές κάνουν πεντάλεπτο διάλειμμα. «Τζάστιν, παρακαλώ, δόκτορ». «Σάρα, παρακαλώ». Του τείνει το χέρι. Πολύ «Χάρηκα, Σάρα». «Ήθελα απλώς να το σιγουρέψω ότι θα σε ξαναδώ αργότερα». «Αργότερα;» «Ναι, αργότερα. Δηλαδή μετά το μάθημά σου», του χαμογελάει. Μήπως με φλερτάρει; Πάει καιρός από την τελευταία φορά, πού να ξέρω κι εγώ; Μίλα, βρε Τζάστιν. Μίλα. «Τέλεια. Πολύ καλή ιδέα το ραντεβού». Σουφρώνει τα χείλη της για να κρύψει το χαμόγελο. «Ωραία, θα σε συναντήσω στην κεντρική είσοδο στις έξι και θα σε πάω εγώ η ίδια».

16 22 Cecelia AHERN «Θα με πας πού;» «Εκεί όπου έχουμε στήσει την κινητή μονάδα αιμοδοσίας. Είναι δίπλα από το γήπεδο του ράγκμπι, αλλά θα προτιμούσα να σε πήγαινα εγώ η ίδια». «Την κινητή μονάδα αιμοδοσίας» Νιώθει αμέσως τη φρίκη να τον πλημμυρίζει. «Α, δεν νομίζω πως...» «Και μετά θα πάμε για ένα ποτό;» «Ξέρεις κάτι; Συνέρχομαι από γρίπη, οπότε δεν νομίζω πως είμαι κατάλληλος να δώσω αίμα». Ανοίγει τα χέρια του και ανασηκώνει τους ώμους. «Παίρνεις αντιβιοτικά;» «Όχι, αλλά δεν είναι κακή ιδέα, Σάρα. Ίσως να έπρεπε να» Τρίβει το λαιμό του. «Ω, νομίζω πως είσαι μια χαρά», του χαμογελάει. «Όχι, βλέπεις, πέρασα μερικές πολύ μολυσματικές ασθένειες τώρα τελευταία. Ελονοσία, ανεμοβλογιά, όλα αυτά. Βρισκόμουν σε πολύ τροπική περιοχή». Θυμάται τη λίστα με τις αντενδείξεις. «Όσο για τον αδελφό μου, τον Αλ; Ναι, πάσχει από λέπρα». Χάλια, χάλια, χάλια. «Αλήθεια». Τον κοιτάζει με ανασηκωμένο φρύδι και, παρότι προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να το αποφύγει, ο Τζάστιν σκάει χαμόγελο. «Πριν από πόσο καιρό έφυγες από τις Ηνωμένες Πολιτείες;» Σκέψου καλά, μπορεί να είναι ερώτηση παγίδα. «Ήρθα στο Λονδίνο πριν από τρεις μήνες», λέει την αλήθεια εντέλει. «Ω, είσαι τυχερός. Αν ήταν δύο οι μήνες, τότε δεν θα επιτρεπόταν να δώσεις αίμα». «Για στάσου λίγο, να σκεφτώ» Ξύνει το πιγούνι και στύβει το μυαλό του, ψελλίζοντας δυνατά μήνες του έτους στην τύχη. «Μπορεί και να ήταν πριν από δυο μήνες. Αν λογαριάσω προς τα πίσω απ όταν έφτασα» Η φωνή του σβήνει ενώ μετράει

17 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις τα δάχτυλά του με το βλέμμα χαμένο πέρα μακριά και με συνοφρύωμα συγκέντρωσης στο πρόσωπο. «Μήπως φοβάστε, καθηγητά Χίτσκοκ;» του λέει γελαστά. «Να φοβάμαι; Όχι!» Ρίχνει πίσω το κεφάλι και καγχάζει. «Ανέφερα όμως ότι είχα ελονοσία;» Αναστενάζει σαν βλέπει πως η άλλη αδυνατεί να τον πάρει στα σοβαρά. «Αυτό ήταν, στέρεψα από ιδέες». «Τα λέμε στην είσοδο στις έξι. Ω, και μην ξεχάσεις να φας κάτι πρωτύτερα». «Μα φυσικά, επειδή θα πεινάω σαν λύκος πριν από το ραντεβού μου με μια γιγαντιαία δολοφονική βελόνα», ψελλίζει αυτός, ενώ την κοιτάζει να απομακρύνεται. Οι φοιτητές αρχίζουν να συρρέουν πίσω στην αίθουσα και ο Τζάστιν προσπαθεί να κρύψει το χαμόγελο ευχαρίστησης στο πρόσωπό του, ας είναι και συγkεχυμένο. Επιτέλους, η αίθουσα είναι δική του. Λοιπόν, μικροί μου χαχανο-φίλοι. Ήρθε η ώρα να πληρώσετε. Δεν έχουν καθίσει ακόμα όλοι όταν ξεκινάει. «Τέχνη», αναγγέλει στην αίθουσα διαλέξεων, και ακούει τον ήχο από μολύβια και σημειωματάρια να βγαίνουν από τσάντες, δυνατά φερμουάρ και αγκράφες, τσίγκινες κασετίνες να κροταλίζουν όλα ολοκαίνουρια για την πρώτη μέρα. Τρίζουν και αστράφτουν από την καθαριότητα. Κρίμα που δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τους φοιτητές. «Τα προϊόντα της ανθρώπινης δημιουργικότητας». Δεν καθυστερεί για να τους δώσει χρόνο να τον προφτάσουν. Μάλιστα, ήρθε η ώρα να διασκεδάσει λιγάκι. Αρχίζει να μιλάει πιο γρήγορα. «Η δημιουργία όμορφων ή σημαντικών πραγμάτων». Βηματίζει ενώ μιλάει, ακούγοντας ακόμα ήχους από φερμουάρ και κροταλίσματα. «Κύριε, μήπως θα μπορούσατε να το επαναλάβετε, παρ...»

18 24 Cecelia AHERN «Όχι», τους διακόπτει. «Μηχανολογία», συνεχίζει, «η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στο εμπόριο ή στη βιομηχανία». Απόλυτη σιωπή τώρα. «Δημιουργικότητα και πρακτικότητα. Καρπός της ένωσής τους είναι η αρχιτεκτονική». Πιο γρήγορα, Τζάστιν, πιο γρήγορα! «Αρχιτεκτονική-είναι-ο-μετασχηματισμός-των-ιδεώνσε-φυσική-πραγματικότητα. Η-περίπλοκη-και-προσεχτικάσχεδιασμένη-δομή-κάποιου-πράγματος-ιδίως-αναφορικάμε-μια-συγκεκριμένη-περίοδο. Για-να-κατανοήσουμε-τηναρχιτεκτονική-πρέπει-να-εξετάσουμε-τη-σχέση-ανάμεσασε-τεχνολογία-επιστήμη-και-κοινωνία». «Κύριε, μπορείτε...;» «Όχι». Αλλά κόβει λίγο ταχύτητα. «Εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε με την πάροδο των αιώνων η αρχιτεκτονική από την κοινωνία, πώς συνεχίζει να διαμορφώνεται, αλλά και πώς η αρχιτεκτονική διαμορφώνει με τη σειρά της την κοινωνία». Σταματάει και παρατηρεί ένα γύρο τα νεανικά πρόσωπα που τον κοιτάζουν, με τα μυαλά τους σαν αδειανά δοχεία που περιμένουν να γεμίσουν. Είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να μάθουν, τόσο λίγος ο χρόνος για να τα προλάβουν όλα, τόσο λίγο το πάθος που έχουν μέσα τους για να τα κατανοήσουν πραγματικά. Δική του δουλειά είναι να τους εμφυσήσει πάθος. Να μοιραστεί μαζί τους τις εμπειρίες του από τα ταξίδια, τις γνώσεις του για όλα τα σπουδαία αριστουργήματα των περασμένων αιώνων. Θα τους μεταφέρει από την αποπνικτική αίθουσα διαλέξεων του επιφανούς δουβλινέζικου κολεγίου στις αίθουσες του μουσείου του Λούβρου, θα ακούσει την αντήχηση των βημάτων τους καθώς θα τους ξεναγεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου, στο Σεν Ζερμέν ντε Πρε και στον Σεν Πιέρ

19 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις της Μονμάρτης. Δεν θα μάθουν μόνο ημερομηνίες και στατιστικές, αλλά και τη μυρωδιά που αναδίδουν οι μπογιές του Πικάσο, την αίσθηση του μπαρόκ μαρμάρου, τον ήχο από τις καμπάνες του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Θα τα ζήσουν όλα, εδώ μέσα σε τούτη την αίθουσα. Θα τους τα μεταδώσει όλα αυτός. Σε κοιτάζουν, Τζάστιν. Πες κάτι. Καθαρίζει το λαιμό του. «Αυτό το μάθημα θα σας διδάξει πώς να αναλύετε έργα τέχνης και πώς να κατανοείτε την ιστορική σημασία τους. Θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε μια αντίληψη του περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως θα σας χαρίσει μια βαθύτερη ευαισθησία στον πολιτισμό και τα ιδανικά των άλλων εθνών. Θα καλύψετε ευρύ πεδίο: την ιστορία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή την πρώιμη ιρλανδική τέχνη τους ζωγράφους της ιταλικής Αναγέννησης, τους σπουδαίος γοτθικούς καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης τα αρχιτεκτονικά θαύματα της γεωργιανής περιόδου και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του εικοστού αιώνα». Αφήνει να γίνει σιωπή. Νιώθουν άραγε λύπη καθώς ακούνε τι τους περιμένει τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής τους; Ή μήπως οι καρδιές τους χτυπούν άγρια από τον ενθουσιασμό και μόνο που σκέφτονται όλα αυτά που πρόκειται να γίνουν; Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, ο Τζάστιν νιώθει αμείωτο τον ενθουσιασμό για τα κτίρια, τους πίνακες και τα γλυπτά του κόσμου. Η χαρά τού κόβει συχνά την ανάσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, έτσι που πρέπει να θυμάται να κόβει ταχύτητα, να μην τους τα λέει όλα με τη μία. Παρότι θέλει να τα μάθουν όλα, εδώ και τώρα! Κοιτάζει ξανά τα πρόσωπά τους και αμέσως του έρχεται μια επιφοίτηση.

20 26 Cecelia AHERN Τους κατέκτησες! Κρέμονται από τα χείλη σου, περιμένουν να ακούσουν κι άλλα. Τα κατάφερες, είναι του χεριού σου! Κάποιος κλάνει και η αίθουσα ξεσπάει σε βροντερά γέλια. Ο Τζάστιν αναστενάζει, η φούσκα του σκάει, και συνεχίζει βαριεστημένος την ομιλία του. «Ονομάζομαι Τζάστιν Χίτσκοκ και στις ειδικές μου διαλέξεις, που θα είναι διασκορπισμένες καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, θα μελετήσετε την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή ζωγραφική όπως την ιταλική Αναγέννηση και τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό. Στο μάθημα συμπεριλαμβάνονται η κριτική ανάλυση πινάκων, η σημασία της εικονογραφίας και των διαφόρων τεχνικών μεθόδων τις οποίες εφάρμοσαν καλλιτέχνες από το Βιβλίο του Κελς μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Θα κάνουμε επίσης μια εισαγωγή στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Από τους αρχαιοελληνικούς ναούς μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και μπλα μπλα μπλα. Θα ήθελα δύο εθελοντές να με βοηθήσουν να μοιράσω αυτά εδώ, σας παρακαλώ». Και έτσι ξεκίνησε μια καινούρια χρονιά. Τώρα δεν ήταν στην πατρίδα του, το Σικάγο είχε ακολουθήσει την πρώην γυναίκα και την κόρη του στο Λονδίνο, ενώ πετούσε από και προς το Δουβλίνο για τις διαλέξεις του στο κολέγιο. Μπορεί η χώρα να ήταν διαφορετική, αλλά η τάξη ήταν μια από τα ίδια. Ήταν η πρώτη τους εβδομάδα και ήταν ξεμυαλισμένοι. Άλλο ένα ανώριμο τσούρμο με έλλειψη κατανόησης για το πάθος του ένα εσκεμμένο γύρισμα της πλάτης στην πιθανότητα όχι, όχι την πιθανότητα, τη βεβαιότητα να μάθουν κάτι θαυμάσιο και υπέροχο. Δεν έχει σημασία τι θα πεις τώρα, φίλε μου, από δω και πέρα το μόνο που θα τους μείνει στο μυαλό είναι η κλανιά.

21 τρία «Τι το αστείο έχουν οι κλανιές, Μπέα;» «Ω, γεια, μπαμπά». «Τι σόι χαιρετισμός είναι αυτός;» «Ποπό, μπαμπά μου, πολύ χαίρομαι που σας ακούω. Πόσος καιρός πέρασε μα διάτανε, πάνε τρεις ώρες από την τελευταία φορά που τηλεφώνησατε». «Καλά, καλά, άσε τα καραγκιοζιλίκια. Μήπως γύρισε η αγαπημένη σου μανούλα από άλλη μια έξοδο της καινούριας της ζωής;» «Ναι, σπίτι είναι». «Και μήπως έφερε σπίτι μαζί της τον αξιαγάπητο Λόρενς;» Δεν μπορεί να συγκρατήσει το σαρκασμό του, και μισεί τον εαυτό του γι αυτό, αλλά από τη στιγμή που δεν έχει διάθεση

22 28 Cecelia AHERN να σταματήσει και του είναι αδύνατον να ζητήσει συγγνώμη, κάνει αυτό που κάνει πάντα, δηλαδή συνεχίζει, και ως εκ τούτου χειροτερεύει τα πράγματα. «Ο Λόρενς», λέει μακρόσυρτα, «ο Λόρενς της Βουβωνοκήλης». «Καλά, είσαι πολύ βλάκας. Θα σταματήσεις ποτέ να μιλάς για το μπατζάκι του;», αναστενάζει βαριεστημένα η Μπέα. Ο Τζάστιν κλοτσάει την τραχιά κουβέρτα του φτηνού δουβλινέζικου ξενοδοχείου όπου μένει. «Μα τον Θεό, Μπέα, ρίξε μια ματιά την επόμενη φορά που θα τον δεις. Το παντελόνι του είναι υπερβολικά στενό γι αυτά που έχει εκεί κάτω. Θα έπρεπε να βρουν ονομασία για την πάθησή του. Κάτι σε -τίτις». Καρυδια-τίτις. «Στο αχούρι όπου μένω έχει μόνο τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, το ένα σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνω καν. Έτσι όπως τους ακούω, μου θυμίζουν ανθρώπους που καθαρίζουν το λαιμό τους αφού χλαπάκιασαν έναν από τους φρικιαστικούς κρασάτους κόκορες της μητέρας σου. Ξέρεις, στην υπέροχη πατρίδα μου, το Σικάγο, είχα πάνω από διακόσια κανάλια». Τσουτσουνοτίτις. Τσουτσουνοκεφαλο-τίτις. Χα! «Αν κι εσύ δεν παρακολουθούσες κανένα». «Ναι, αλλά μπορούσες να επιλέξεις να μην παρακολουθείς εκείνα τα οικτρά κανάλια που σου άλλαζαν το σπίτι ή τα άλλα μουσικά κανάλια με τις γυμνές που χόρευαν γύρω-γύρω». «Πολύ εκτιμώ τον άνθρωπο που περνάει μια τέτοια αναστάτωση, μπαμπά. Θα πρέπει να είναι πολύ τραυματική εμπειρία για σένα, έναν κατά κάποιο τρόπο ώριμο άνθρωπο, ενώ για μένα, που στα δεκαέξι μου αναγκάστηκα να προσαρμοστώ στην τεράστια αλλαγή του διαζυγίου των γονιών μου και της μετακόμισης από το Σικάγο στο Λονδίνο, ήταν παιχνιδάκι». «Εσύ έχεις δύο σπίτια και επιπλέον δώρα, τι πρόβλημα να έχεις εσύ;» διαμαρτύρεται ο Τζάστιν. «Άσε που ήταν δική σου ιδέα».

23 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις «Δική μου ιδέα ήταν να πάω σε σχολή μπαλέτου στην Αγγλία, όχι να διαλυθεί ο γάμος σας!» «Ω, σχολή μπαλέτου στην Αγγλία. Κι εγώ που νόμιζα πως είπες Χωρίστε να τελειώνουμε μ αυτή την αηδία. Δικό μου λάθος. Λες να πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο Σικάγο και να τα ξαναβρούμε;» «Μπα». Ακούει το χαμόγελο στη φωνή της και ξέρει πως είναι εντάξει. «Μα τι νόμιζες; Ότι θα έμενα στο Σικάγο ενώ εσύ βρίσκεσαι στην άλλη άκρη του κόσμου;» «Μα και τώρα δεν βρίσκεσαι καν στην ίδια χώρα», του λέει γελώντας. «Η Ιρλανδία είναι μόνο ένα ταξίδι για δουλειές. Σε λίγες μέρες γυρίζω στο Λονδίνο. Ειλικρινά, Μπέα, πουθενά αλλού δεν θα ήθελα να είμαι», τη διαβεβαιώνει. Αν κι ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δεν θα ήταν άσχημο. «Σκέφτομαι να μετακομίσω με τον Πίτερ», του λέει πολύπολύ ατάραχα. «Για πες μου, λοιπόν, τι αστείο έχουν οι κλανιές;» ξαναρωτά, χωρίς να της δώσει σημασία. «Θέλω να πω, τι έχει ο ήχος της αποβολής αέρα που κάνει τους ανθρώπους να σταματούν να δείχνουν ενδιαφέρον για ορισμένα από τα πιο απίστευτα αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν ποτέ;» «Να υποθέσω ότι δεν θες να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να μετακομίσω με τον Πίτερ;» «Είσαι παιδί ακόμα. Εσύ κι ο Πίτερ μπορείτε να μετακομίσετε στο κουκλόσπιτο που φυλάω ακόμα στην αποθήκη. Θα το στήσω στο καθιστικό. Θα είναι πολύ ωραίο και άνετο». «Δεκαοχτώ είμαι. Δεν είμαι παιδί πια. Μένω μόνη μου μακριά από το σπίτι εδώ και δύο χρόνια». «Ένα χρόνο μόνη σου. Αν θυμάσαι καλά, τη δεύτερη χρονιά

24 30 Cecelia AHERN η μητέρα σου άφησε εμένα μόνο μου για να έρθει να σε βρει». «Εσύ κι η μαμά γνωριστήκατε όταν ήσαστε στην ηλικία μου». «Και δεν ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Σταμάτα να μας μιμείσαι και γράψε το δικό σου παραμύθι». «Αυτό θα έκανα αν ο υπερπροστατευτικός μου πατέρας δεν έχωνε τη μύτη του στη ζωή μου και δεν μου επέβαλλε τη δική του εκδοχή για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η ιστορία». Η Μπέα αναστενάζει και οδηγεί τη συζήτηση σε πιο ασφαλή μονοπάτια. «Για πες μου, λοιπόν, γιατί γελάνε οι φοιτητές σου με τις κλανιές; Νόμιζα πως το σεμινάριό σου ήταν μία φορά μόνο για τους μεταπτυχιακούς που επέλεξαν το βαρετό σου μάθημα. Αν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα έκανε κανείς κάτι τέτοιο. Όταν μου κάνεις εμένα μάθημα για τον Πίτερ, βαριέμαι του θανατά, και να φανταστείς ότι εγώ τον αγαπάω». Αγάπη! Αγνόησέ το και θα ξεχάσει τι είπε. «Δεν θα σου έπεφταν τα μούτρα αν με άκουγες όταν μιλάω. Εκτός από τα μαθήματα στους μεταπτυχιακούς, μου ζήτησαν να μιλάω και σε πρωτοετείς φοιτητές όλο το χρόνο, μια συμφωνία που ίσως μετανιώσω στο τέλος, αλλά δεν πειράζει. Όσον αφορά στην κανονική μου δουλειά και στα πιο πιεστικά ζητήματα, προγραμματίζω μια έκθεση ολλανδικής ζωγραφικής του δέκατου έβδομου αιώνα στην πινακοθήκη. Πρέπει να έρθεις να τη δεις». «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω». «Τέλος πάντων, μπορεί οι μεταπτυχιακοί μου να δείξουν τους επόμενους μήνες μεγαλύτερη εκτίμηση για την πείρα μου». «Ξέρεις κάτι, μπορεί οι φοιτητές σου να γέλασαν με την κλανιά, αλλά πάω στοίχημα ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο από αυτούς πήγαν κι έδωσαν αίμα». «Μόνο και μόνο επειδή άκουσαν ότι μετά θα έπαιρναν δωρεάν

25 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις σοκολάτα», λέει ο Τζάστιν χολωμένος, ψάχνοντας στο μισοάδειο μίνι μπαρ. «Μου θύμωσες που δεν έδωσα αίμα;» «Πιστεύω πως είσαι μαλάκας που έστησες εκείνη τη γυναίκα». «Μη χρησιμοποιείς τη λέξη μαλάκας, Μπέα. Τέλος πάντων, ποιος σου είπε πως την έστησα;» «Ο θείος Αλ». «Ο θείος Αλ είναι μαλάκας. Και ξέρεις και κάτι ακόμα, γλυκιά μου; Ξέρεις τι είπε η καλή γιατρός σήμερα για την αιμοδοσία;» Παλεύει να ανοίξει το πλαστικό κάλυμμα πάνω από μια συσκευασία με πατατάκια. «Τι πράγμα;» χασμουριέται η Μπέα. «Ότι η αιμοδοσία είναι ανώνυμη στο λήπτη. Το άκουσες αυτό; Ανώνυμη. Άρα, ποιος ο λόγος να σώσεις τη ζωή κάποιου, αν αυτός ο κάποιος δεν ξέρει καν ότι εσύ είσαι ο άνθρωπος που τον έσωσε;» «Βρε μπαμπά!» «Τι; Έλα τώρα, βρε Μπέα. Δεν μπορεί να σοβαρολογείς όταν λες πως δεν θα ήθελες μια ανθοδέσμη επειδή έσωσες τη ζωή κάποιου...» Η Μπέα διαμαρτύρεται, αλλά αυτός συνεχίζει. «Ή ένα πανεράκι μ εκείνα τα πώς τα λένε, τα τσουρεκάκια που σου αρέσουν, με καρύδα...» «Κανέλα», του λέει γελαστά, και ενδίδει εντέλει. «Ένα πανεράκι τσουρεκάκια κανέλας έξω από την εξώπορτά σου μ ένα μικρό σημείωμα μέσα που να λέει, Σ ευχαριστώ, Μπέα, που μου έσωσες τη ζωή. Όποτε θελήσεις κάτι, όπως κάποιον να σου παίρνει τα ρούχα από το καθαριστήριο, ή κάποιον να σου παραδίδει την εφημερίδα και τον καφέ κάθε πρωί στην πόρτα σου, ένα αμάξι με σοφέρ στη διάθεσή σου, εισιτήρια πρώτης θέσης για την όπερα Ω, η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον».

26 32 Cecelia AHERN Ο Τζάστιν εγκαταλείπει την προσπάθεια να ανοίξει το πλαστικό, παίρνει αντ αυτού ένα ανοιχτήρι και το καρφώνει στην κορυφή. «Μπορεί να γίνει σαν εκείνα τα κινέζικα έθιμα ξέρεις, που κάποιος σου σώζει τη ζωή και μετά του είσαι υπόχρεος για πάντα. Ωραίο θα ήταν να είχες κάποιον να σε ακολουθεί κατά πόδας κάθε μέρα να πιάνει τα πιάνα που πέφτουν από τα παράθυρα και να μην τα αφήνει να προσγειωθούν στο κεφάλι σου, τέτοια πράγματα». Η Μπέα καταφέρνει να συνέλθει. «Ελπίζω να αστειεύεσαι». «Μα φυσικά και αστειεύομαι». Ο Τζάστιν κάνει ένα μορφασμό. «Το πιάνο θα τον σκότωνε στα σίγουρα και αυτό θα ήταν μεγάλη αδικία». Καταφέρνει εντέλει να βγάλει το πλαστικό από τα πατατάκια και πετάει το ανοιχτήρι στην άλλη άκρη του δωματίου. Χτυπάει ένα ποτήρι πάνω στο μίνι μπαρ και σπάει. «Τι ήταν αυτό;» «Γενική καθαριότητα», της λέει ψέματα. «Με θεωρείς εγωιστή, έτσι;» «Μπαμπά, διέλυσες τη ζωή σου, παράτησες μια υπέροχη δουλειά, ένα ωραίο διαμέρισμα και πέταξες χιλιάδες μίλια μακριά σε μια ξένη χώρα μόνο και μόνο για να βρίσκεσαι κοντά μου... φυσικά και δεν σε θεωρώ εγωιστή». Ο Τζάστιν χαμογελάει και ρίχνει ένα πατατάκι μες στο στόμα του. «Αλλά αν δεν κάνεις πλάκα με το πανεράκι με τα τσουρέκια, τότε είσαι σίγουρα εγωιστής. Επίσης, αν ήταν εβδομάδα Αίμα για τη Ζωή στο δικό μου κολέγιο, εγώ θα συμμετείχα. Αλλά έχεις την ευκαιρία να επανορθώσεις σ εκείνη τη γυναίκα». «Απλώς νιώθω ότι μπλέκομαι εκβιαστικά σε όλο αυτό. Αύριο σκόπευα να πάω να κουρευτώ, όχι να κάθομαι να βλέπω κόσμο να μου σουβλίζει τις φλέβες».

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.).

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.). ΚΑΣΕΤΑ 1, ΠΛΕΥΡΑ Α Γεια σας, αγόρια και κορίτσια. Εδώ Χάννα Μπέικερ. Ζωντανά και στερεοφωνικά. Δεν το πιστεύω. Όχι επαναλήψεις. Όχι ανκόρ. Κι αυτή τη φορά σίγουρα όχι παραγγελιές. Όχι, δεν μπορώ να το

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Αυτές τις γιορτές βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πολλή δημιουργικότητα και λιγότερα έξοδα! Το Sofan Handmade και η ομάδα του Ftiaxto.gr μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Greek Translations of Brad Yates Videos

Greek Translations of Brad Yates Videos Greek Translations of Brad Yates Videos Contents: Allowing and Receiving Feeling Betrayed Tapping with Brad Yates Allowing and Receiving http://www.youtube.com/watch?v=4iftrjbas5o Translation by Vicky

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες;

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Κείμενο της Celia Sparger, φυσιοθεραπεύτριας της Sadler s Wells School, συγγραφέως των βιβλίων Anatomy of Ballet και Beginning Ballet. Η συγγραφέας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

λέω, λες... /πάω, πας...

λέω, λες... /πάω, πας... Ασκήσεις Μαθήματα 13 15 Καταλάβατε τα μαθήματα; 1 (α) Η Μαρία και η Ελένη δε θα πάνε στο σινεμά. (β) Η Μαρία και η Ελένη θα πάνε στο ζαχαροπλαστείο. (γ) Η Μαρία και η Ελένη θα πάνε στο σινεμά. (δ) Η Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ #6005 ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη σας συγκέντρωση των Ανώνυμων Οικογενειών! Δείξατε ότι έχετε πολύ θάρρος και ότι στα αλήθεια νοιάζεστε με το να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Διατσέντα Παρίση Τιμή: 12 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών.

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτμιση (στέγνωμα ρούχων)

Εξάτμιση (στέγνωμα ρούχων) Εξάτμιση (στέγνωμα ρούχων) (Τ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΕΝΑ ΥΦΑΣΜΑ Εισαγωγή: Το Πανηγύρι της Επιστήμης αποτελεί ένα γεγονός ευρέως διαδεδομένο σε άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα θεατρικό διάλογο και να προβληματιστούν για τα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων τους στα μαθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι.

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. On the road Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. 10.06.2014 Το ερώτημα είναι ποια είναι τα όνειρα σου, ο δρόμος είναι εύκολος. Αν ξέρεις τα όνειρα σου, ο δρόμος φωτίζεται μόνος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ 1 ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σε ύπτια θέση: το κεφάλι γυρίζει προς μία πλευρά Στην τοποθέτηση σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται πίσω Όταν το κρατούν σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα