Αφιερωμένο με αγάπη στους παππούδες μου, Olive & Raphael Kelly και Julia & Con Ahern. Σας ευχαριστώ για τις αναμνήσεις.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αφιερωμένο με αγάπη στους παππούδες μου, Olive & Raphael Kelly και Julia & Con Ahern. Σας ευχαριστώ για τις αναμνήσεις."

Transcript

1 Αφιερωμένο με αγάπη στους παππούδες μου, Olive & Raphael Kelly και Julia & Con Ahern. Σας ευχαριστώ για τις αναμνήσεις. Ευχαριστώ τους πολύτιμους ανθρώπους της ζωής μου για την αγάπη, την καθοδήγηση και την υποστήριξή τους: David, Mimmie, τον μπαμπά, Georgina, Nicky, Rocco, Jay, Breda και Neil. Τη Marianne για το άγγιγμα του Μίδα που διαθέτει και για το βροντερό της όραμα. Ευχαριστώ τους: Lynne Drew, Amanda Ridout, Claire Bord, Moira Reilly, Tony Purdue, Fiona MacIntosh και ολόκληρη την ομάδα στο HarperCollins. Ένα τεράστιο ευχαριστώ όπως πάντα στη Vicki Satlow και τον Pat Lynch. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους μου τους φίλους που μου συμπαραστάθηκαν και μοιράστηκαν την περιπέτεια μαζί μου. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη Sarah, την πιο θρήσκα των θρήσκων. Ευχαριστώ τον Mark Monahan στο Trinity College, την Karen Breen στην Ιρλανδική Υπηρεσία Αιμοδοσίας και την Bernice στη Viking Splash Tours.

2

3 Πρόλογος «Κλείσε τα μάτια και κάρφωσε το βλέμμα στο σκοτάδι». Η συμβουλή του πατέρα μου όταν, μικρό κοριτσάκι, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Δεν θα ήθελε να κάνω το ίδιο και τώρα, αλλά εγώ αυτό έχω βαλθεί να κάνω. Έχω καρφώσει το βλέμμα στο απροσμέτρητο σκοτάδι που απλώνεται πολύ πέρα από τα κλειστά μου ματόφυλλα. Αν και κείτομαι ασάλευτη στο έδαφος, νιώθω σάμπως να είμαι σκαρφαλωμένη στο ψηλότερο σημείο που υπάρχει σφίγγω ένα αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, με τα πόδια μου να κρέμονται πάνω από το παγερό σκοτεινό τίποτα. Ρίχνω μια τελευταία ματιά στα δάχτυλά μου που είναι τυλιγμένα γύρω από το φως, και αφήνομαι. Αρχίζω να κατεβαίνω, πρώτα πέφτω, μετά ίπταμαι κι ύστερα ξαναπέφτω, περιμένω την προσγείωση της ζωής μου. Ξέρω τώρα, όπως το ήξερα και τότε, όταν ήμουν εκείνο το κοριτσάκι που πάλευε με τον ύπνο, πως πίσω από την ομιχλώδη οθόνη των σφαλιστών ματιών υπάρχει χρώμα. Με τσιγκλίζει, με προκαλεί να ανοίξω τα μάτια μου και να χάσω τον ύπνο. Κόκκινες και κεχριμπαρένιες, κίτρινες και άσπρες λάμψεις κηλιδώνουν το σκοτάδι μου. Αρνούμαι να τα ανοίξω. Επαναστατώ και σφίγγω ακόμα δυνατότερα τα ματόφυλλά μου για να κρατήσω απέξω τους κόκκους φωτός, αυτούς τους περισπασμούς που μας κρατούν ξύπνιους, αλλά και αυτό το σημάδι πως υπάρχει ζωή μετά. Μα εγώ μέσα μου δεν έχω ζωή. Δεν νιώθω ίχνος ζωής από εκεί όπου κείτομαι στη βάση της σκάλας. Η καρδιά μου χτυπά πιο γρήγορα τώρα, είναι ο μοναδικός μονομάχος που στέκει ακόμα όρθιος στο ρινγκ, με ένα κόκκινο γάντι του μποξ να χτυπά θριαμβευτικά τον αέρα, αρνούμενος να παραδώσει τα όπλα. Είναι το μοναδικό μου κομμάτι που νοιάζεται, το μοναδικό κομμάτι που νοιάστηκε ποτέ. Πολεμά να στείλει το αίμα παντού ώστε να γιατρέψει, να αναπληρώσει ό,τι χάνω. Αλλά χάνεται όλο από το σώμα μου όσο γρήγορα στέλνεται σχηματίζει έναν δικό του βαθύ μαύρο ωκεανό γύρω μου, εκεί όπου είμαι πεσμένη.

4 10 Cecelia AHERN Τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο. Είμαστε πάντα μες στο τρέξιμο. Δεν έχουμε ποτέ αρκετό χρόνο εδώ, πάντα προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί. Έπρεπε να είχαμε φύγει πριν από πέντε λεπτά από δω, έπρεπε να ήμαστε ήδη εκεί. Το τηλέφωνο χτυπάει πάλι και αντιλαμβάνομαι την τραγική ειρωνεία. Τώρα θα μπορούσα να απαντήσω με την ησυχία μου. Τώρα, όχι τότε. Θα έκανα κάθε βήμα με το πάσο μου. Αλλά είμαστε πάντα μες στο τρέξιμο. Όλοι, εκτός από την καρδιά μου. Αυτή πάει πιο αργά τώρα. Δεν με πολυνοιάζει. Βάζω το χέρι πάνω στην κοιλιά μου. Αν χάθηκε το παιδί μου και υποψιάζομαι πως έτσι έγινε θα πάω να το βρω εκεί. Εκεί πού εκεί; Οπουδήποτε. Το άκαρδη λέξη. Αυτός ή αυτή αγίνωτοι ακόμα το τι θα γινόταν, ερώτημα αναπάντητο. Αλλά εκεί θα γίνω η μητέρα του. Εκεί, όχι εδώ. «Συγγνώμη καρδούλα μου», θα του πω, «συγγνώμη που σου κατέστρεψα τις ευκαιρίες, τη δική μου ευκαιρία την ευκαιρία μας να ζήσουμε μια ζωή μαζί. Αλλά κλείσε τα μάτια και κάρφωσε το βλέμμα στο σκοτάδι τώρα, όπως κάνει η μανούλα, και θα βρούμε μαζί το δρόμο μας». Ακούγεται ένας θόρυβος στο δωμάτιο και νιώθω μια παρουσία. «Ω Θεέ μου, Τζόις, ω Θεέ μου! Μ ακούς, αγάπη μου; Ω Θεέ μου! Ω Θεέ μου... Ω, σε παρακαλώ, όχι, Θεούλη μου, όχι την Τζόις μου, μη μου πάρεις την Τζόις μου. Βάστα, αγάπη μου, εγώ είμαι εδώ. Ο μπαμπάς είναι εδώ». Δεν θέλω να βαστήξω και μου έρχεται να του το πω κατάμουτρα. Ακούω τον εαυτό μου να βογκάει, ένα ζωώδες κλαψούρισμα που με σοκάρει, με τρομάζει. Έχω σχέδιο, θέλω να του πω. Θέλω να φύγω, μόνο τότε θα μπορώ να είμαι με το μωρό μου. Τότε, όχι τώρα. Μπορεί να σταμάτησε την πτώση μου, αλλά δεν προσγειώθηκα ακόμα. Αντιθέτως, με βοηθά να ισορροπήσω στο τίποτα, να μείνω μετέωρη, όσο πιέζομαι να πάρω την απόφαση. Θέλω να συνεχίσω

5 Πρόλογος 11 να πέφτω, αλλά καλεί ασθενοφόρο και μου αρπάζει το χέρι με τέτοια αγριότητα, σάμπως να κρέμεται η δική του ζωή από μια κλωστή. Σαν να είμαι το μόνο που έχει. Διώχνει τα μαλλιά από το μέτωπό μου και κλαίει δυνατά. Δεν τον έχω ξανακούσει να κλαίει. Ούτε καν όταν πέθανε η μαμά. Γαντζώνεται από το χέρι μου με δύναμη που δεν ήξερα ότι έκρυβε το γέρικο κορμί του, και θυμάμαι πως είμαι το μόνο που έχει και ότι αυτός, πάλι όπως παλιά, είναι όλος μου ο κόσμος. Το αίμα συνεχίζει το τρέξιμο μέσα μου. Τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο. Όλο μες στο τρέξιμο είμαστε. Ίσως να είμαι κι εγώ ξανά στο τρέξιμο. Ίσως να μην ήρθε η ώρα μου ακόμα. Νιώθω το τραχύ δέρμα γέρικων χεριών να σφίγγουν τα δικά μου, και η ένταση και η γνώριμη αίσθησή τους με αναγκάζουν να ανοίξω τα μάτια. Το φως τα πλημμυρίζει και ρίχνω μια ματιά στο πρόσωπό του, ένα βλέμμα που δεν θέλω να αντικρίσω ποτέ ξανά στη ζωή μου. Γραπώνεται από το μωρό του. Εγώ ξέρω πως έχασα το δικό μου δεν γίνεται να τον αφήσω να χάσει το δικό του. Παίρνοντας την απόφασή μου, αρχίζω ήδη να θρηνώ. Προσγειώθηκα πια, η προσγείωση της ζωής μου. Και η καρδιά μου συνεχίζει να χτυπά. Ακόμα και ραγισμένη συνεχίζει να λειτουργεί.

6

7 Ένα Μήνα Νωρίτερα ένα «Μετάγγιση αίματος», ανακοινώνει η δρ Φιλντς από το πόντιουμ μιας αίθουσας διαλέξεων στο κτίριο της σχολής τεχνών του κολεγίου Τρίνιτι, «είναι η διαδικασία μεταφοράς αίματος ή προϊόντων με βάση το αίμα από ένα άτομο στο κυκλοφορικό σύστημα ενός άλλου. Οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να θεραπεύσουν ιατρικές παθήσεις, όπως την εκτεταμένη απώλεια αίματος ύστερα από τραυματισμό, εγχείρηση, σοκ και περιπτώσεις όπου δεν λειτουργεί ο μηχανισμός παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.»θα ήθελα να σας παρουσιάσω τα γεγονότα. Στην Ιρλανδία χρειάζονται τρεις χιλιάδες αιμοδοσίες την εβδομάδα. Μόνο το τρία τοις εκατό του ιρλανδικού πληθυσμού είναι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι παρέχουν αίμα για έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων περίπου. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα χρειαστεί μετάγγιση κάποια στιγμή στη ζωή του. Τώρα, ρίξτε μια ματιά στην αίθουσα».

8 14 Cecelia AHERN Πεντακόσια κεφάλια γυρίζουν αριστερά, δεξιά και πίσω. Αμήχανα πνιχτά γέλια σπάνε τη σιωπή. Η δρ Φιλντς υψώνει τη φωνή για να ακουστεί πάνω από τη φασαρία. «Τουλάχιστον εκατόν πενήντα άνθρωποι μέσα σε αυτή την αίθουσα θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος σε κάποια φάση της ζωής τους». Αυτό τους κάνει να σωπάσουν. Ένα χέρι σηκώνεται. «Παρακαλώ;» «Πόσο αίμα χρειάζεται ένας ασθενής;» «Τι μήκος έχει ένα κομμάτι σπάγκος, βλάκα», κοροϊδεύει μια φωνή από πίσω, και μια τσαλακωμένη μπαλίτσα χαρτί εκσφενδονίζεται στο κεφάλι του νεαρού που έκανε την ερώτηση. «Πολύ καλή ερώτηση». Η δρ Φιλντς κοιτάζει συνοφρυωμένη το σκοτάδι, καθώς εξαιτίας του φωτεινού προβολέα δεν μπορεί να διακρίνει τους φοιτητές. «Ποιος την έκανε;» «Ο κύριος Ντόβερ», φωνάζει κάποιος από την άλλη πλευρά της αίθουσας. «Είμαι σίγουρη πως ο κύριος Ντόβερ μπορεί να απαντήσει μόνος του. Ποιο είναι το μικρό σου όνομα;» «Μπεν», απαντάει αυτός, με αποκαρδιωμένο τόνο. Ξεσπούν γέλια. Η δρ Φιλντς αναστενάζει. «Ευχαριστώ για την ερώτηση, Μπεν όσο για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις. Αυτός είναι ο σκοπός της Εβδομάδας Αίμα για τη Ζωή. Σκοπός είναι να κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε, να μάθετε όσα πρέπει για τις μεταγγίσεις αίματος προτού δώσετε πιθανώς αίμα σήμερα, αύριο, τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας στην πανεπιστημιούπολη, ή ίσως τακτικά στο μέλλον». Η κεντρική πόρτα ανοίγει και φως ξεχύνεται μέσα στη σκοτεινή αίθουσα διαλέξεων. Μπαίνει ο Τζάστιν Χίτσκοκ και το άσπρο φως του προβολέα φωτίζει την έκφραση συγκέντρωσης

9 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις στο πρόσωπό του. Κάτω από τη μασχάλη κουβαλάει πολλές στοίβες φακέλους που του γλιστρούν ολοένα και περισσότερο στιγμή τη στιγμή. Ένα γόνατο υψώνεται απότομα για να τους επαναφέρει στη θέση τους. Στο δεξί του χέρι κουβαλάει μαζί έναν παραφουσκωμένο χαρτοφύλακα και ένα επισφαλώς ισορροπημένο πλαστικό κύπελλο καφέ. Κατεβάζει το μετέωρο πόδι αργά στο πάτωμα σαν να εκτελεί φιγούρα Τάι Τσι, κι ένα χαμόγελο ανακούφισης τρυπώνει στο πρόσωπό του καθώς η ηρεμία αποκαθίσταται. Κάποιος χαχανίζει και η ακροβατική παράσταση τίθεται ξανά σε κίνδυνο. Κρατήσου, Τζάστιν. Πάρε τα μάτια από το κύπελλο και αξιολόγησε την κατάσταση. Γυναίκα στο πόντιουμ, πεντακόσια παιδιά. Σε κοιτάζουν όλοι. Πες κάτι. Κάτι έξυπνο. «Έχω μπερδευτεί», ανακοινώνει στο σκοτάδι, πίσω από το οποίο διαισθάνεται μια κάποια μορφή ζωής. Νευρικά χαχανητά ακούγονται στην αίθουσα και νιώθει όλα τα μάτια πάνω του καθώς γυρίζει πάλι πίσω στην πόρτα για να ελέγξει τον αριθμό. Μη σου χυθεί ο καφές. Μη σου χυθεί ο αναθεματισμένος καφές. Ανοίγει την πόρτα και φωτεινές ακτίνες ξανατρυπώνουν μέσα, ενώ οι φοιτητές πάνω στους οποίους πέφτει το φως σκιάζουν τα μάτια τους. Χαχανητό, χαχανητό, τίποτα πιο αστείο από έναν άνθρωπο που έχει χαθεί. Έτσι βαρυφορτωμένος με πράγματα, κατορθώνει να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή με το πόδι. Κοιτάζει τον αριθμό έξω από την πόρτα και μετά το χαρτί του, το χαρτί που, έτσι και δεν το πιάσει καλά αυτήν τη στιγμή κιόλας, θα του πέσει κάτω. Πάει να το πιάσει καλύτερα. Λάθος χέρι. Το πλαστικό κύπελλο με τον καφέ πέφτει στο πάτωμα. Από κοντά ακολουθεί ένα φύλλο χαρτί. Γαμώτο! Να τοι πάλι, χαχανίζουν, χαχανίζουν. Τίποτα πιο

10 16 Cecelia AHERN αστείο από έναν άνθρωπο που έχει χαθεί και που του χύνεται ο καφές και του πέφτει το πρόγραμμα μέσα από τα χέρια. «Μπορώ να σας βοηθήσω;» Η ομιλήτρια κατεβαίνει από το πόντιουμ. Ο Τζάστιν επαναφέρει όλο του το κορμί πίσω στην αίθουσα και το σκοτάδι επανέρχεται. «Να, εδώ λέει να, εδώ έλεγε...» γνέφει το κεφάλι προς το βρεγμένο χαρτί στο πάτωμα, «πως αυτή την ώρα έχω μάθημα εδώ». «Οι εγγραφές των αλλοδαπών φοιτητών γίνονται στην αίθουσα εξετάσεων». Ο άλλος συνοφρυώνεται: «Όχι, δεν...». «Συγγνώμη». Έρχεται πιο κοντά του. «Μου φάνηκε πως άκουσα αμερικανική προφορά». Σηκώνει το πλαστικό κύπελλο και το πετάει στο σκουπιδοτενεκέ, πάνω από τον οποίο μια πινακίδα λέει: «Απαγορεύονται τα Ποτά». «Α ω συγγνώμη γι αυτό». «Οι ώριμοι φοιτητές είναι εδώ δίπλα». Ψιθυριστά προσθέτει: «Πίστεψέ με, δεν θες να είσαι σε αυτήν εδώ την τάξη». Ο Τζάστιν καθαρίζει το λαιμό και ισιώνει το κορμί, σφηνώνοντας καλύτερα τους φακέλους κάτω από τη μασχάλη. «Για να πω την αλήθεια, είμαι ο λέκτορας της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής». «Εσείς λέκτορας;» «Επισκέπτης λέκτορας. Θέλετε το πιστεύετε, θέλετε όχι». Φυσάει τις τούφες που έχουν κολλήσει στο ιδρωμένο του κούτελο. Κούρεμα, θυμήσου να πας να κουρευτείς. Να τοι πάλι, χαχανίζουν, χαχανίζουν. Ένας λέκτορας που έχει χαθεί, που του χύνεται ο καφές, που του πέφτει το πρόγραμμα, που από στιγμή σε στιγμή θα του πέσουν οι φάκελοι και που χρειάζεται κούρεμα. Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο.

11 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις «Ο καθηγητής Χίτσκοκ;» «Αυτοπροσώπως», νιώθει τους φακέλους να του γλιστρούν κάτω από τη μασχάλη. «Ω, χίλια συγγνώμη», του λέει ψιθυριστά. «Δεν ήξερα» Του πιάνει τον ένα φάκελο. «Είμαι η δρ Σάρα Φιλντς από την ΕΥΑ. Μου είπαν από τη σχολή ότι μπορούσα να κάνω μια μισάωρη συνάντηση με τους φοιτητές πριν από το μάθημά σας, με την άδειά σας, φυσικά». «Ω, πάντως εμένα δεν με ενημέρωσε κανείς, αλλά δεν είναι πρόμπλεμ». Πρόμπλεμ; Κουνάει το κεφάλι με τη βλακεία του και πάει προς την πόρτα. Στάρμπακς, σας έρχομαι. «Καθηγητά Χίτσκοκ;» Σταματάει μπροστά από την πόρτα. «Παρακαλώ». «Θα θέλατε να καθίσετε;» Σίγουρα όχι. Ακούω έναν καπουτσίνο κι ένα τσουρεκάκι κανέλα να με φωνάζουν. Όχι. Απλά πες «όχι». «Εμ όο-ε». Οέ; «Θέλω να πω... ναι». Χαχανητό, χαχανητό, χαχανητό. Λέκτορας ξεμπροστιάζεται. Αναγκάζεται να κάνει κάτι που προφανώς δεν ήθελε από μια ελκυστική νεαρή γυναίκα με άσπρη ρόμπα που ισχυρίζεται πως είναι δόκτωρ ενός οργανισμού με άγνωστα αρχικά. «Τέλεια. Καλώς ορίσατε». Του επιστρέφει τους φακέλους κάτω από τη μασχάλη και ξαναγυρίζει στο πόντιουμ για να μιλήσει στους φοιτητές. «Μάλιστα, την προσοχή σας, παρακαλώ. Επανερχόμαστε στην αρχική ερώτηση για τις ποσότητες αίματος. Το θύμα ενός αυτοκινητικού δυστυχήματος μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τριάντα μονάδες αίμα. Μια γαστρορραγία θα μπορούσε να απαιτήσει από τρεις έως τριάντα μονάδες αίμα. Ένα μπαϊπάς στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να χρειαστεί από μία έως πέντε μονάδες αίμα. Ποικίλλει, αλλά από τη στιγμή που απαιτούνται

12 18 Cecelia AHERN τέτοιες ποσότητες, καταλαβαίνετε γιατί χρειαζόμαστε πάντα αιμοδότες». Ο Τζάστιν πάει και κάθεται στην μπροστινή σειρά και ακούει με φρίκη τη συζήτηση την οποία δέχτηκε να παρακολουθήσει. «Ερωτήσεις κανείς;» Μπορείτε να αλλάξετε θέμα; «Πληρώνεσαι για να δώσεις αίμα;» Κι άλλα γέλια. «Σε αυτήν τη χώρα όχι, δυστυχώς». «Ο άνθρωπος που παίρνει το αίμα ξέρει ποιος είναι ο αιμοδότης του;» «Οι αιμοδοσίες είναι συνήθως ανώνυμες στο λήπτη, αλλά τα προϊόντα μιας τράπεζας αίματος είναι πάντα ατομικά ανιχνεύσιμα μέσα από τον κύκλο της αιμοδοσίας, της εξέτασης, του διαχωρισμού σε συστατικά αίματος, της αποθήκευσης και της χορήγησης στο λήπτη». «Μπορεί να δώσει ο οποιοσδήποτε αίμα;» «Καλή ερώτηση. Έχω εδώ μια λίστα με τις αντενδείξεις της αιμοδοσίας. Σας παρακαλώ να τη μελετήσετε όλοι προσεχτικά, και κρατήστε σημειώσεις αν θέλετε». Η δρ Φιλντς τοποθετεί τη διαφάνειά της κάτω από τον προβολέα και η άσπρη ρόμπα της φωτίζεται από τη μάλλον παραστατικότατη εικόνα ενός ατόμου σε επείγουσα ανάγκη λήψης αίματος. Απομακρύνεται και η εικόνα γεμίζει την οθόνη στον τοίχο. Ακούγονται βογκητά και η λέξη «αηδία» κάνει τον γύρο των διαζωμάτων της αίθουσας σαν κυματισμός φιλάθλων στο γήπεδο. Περνάει δύο φορές από τον Τζάστιν. Τον πλημμυρίζει ίλιγγος και αποστρέφει τα μάτια από την εικόνα. «Ουπς, λάθος διαφάνεια», λέει θρασύτατα η δρ Φιλντς, και την αντικαθιστά αργά-αργά με τη λίστα που τους είχε υποσχεθεί. Ο Τζάστιν αναζητά με εναγώνια ελπίδα τις λέξεις «φοβία

13 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις για βελόνες ή αίμα» σε μια προσπάθεια να διαγράψει τον εαυτό του από τον κατάλογο των πιθανών αιμοδοτών. Πού τέτοια τύχη όχι ότι είχε και καμιά σημασία, δηλαδή, αφού οι πιθανότητες να δώσει έστω και μία σταγόνα αίμα στον οποιονδήποτε είναι σπάνιες όσο και οι ιδέες το πρωί. «Κρίμα, Ντόβερ». Άλλη μια τσαλακωμένη μπαλίτσα χαρτί εκτοξεύεται από το πίσω μέρος της αίθουσας και χτυπάει πάλι τον Μπεν στο κεφάλι. «Οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα». Ο Μπεν υψώνει ψύχραιμα το μεσαίο του δάχτυλο στον αέρα. «Αυτό είναι ρατσιστικό», φωνάζει μια κοπέλα. «Επίσης, δεν είναι της παρούσης», απαντάει η δρ Φιλντς, και προχωράει παρακάτω. «Να θυμάστε ότι ο οργανισμός σας θα αντικαταστήσει το υγρό μέρος της αιμοδοσίας εντός είκοσι τεσσάρων ωρών. Τη στιγμή που μία μονάδα αίμα ισούται σχεδόν με ένα μισόλιτρο και ο μέσος άνθρωπος έχει οκτώ με δώδεκα μισόλιτρα αίμα στο σώμα του, ο μέσος άνθρωπος δεν θα πάθει τίποτα αν δώσει». Πηγαδάκια από παιδιάστικα γέλια με το διφορούμενο σχόλιο. «Ησυχάστε, παρακαλώ». Η δρ Φιλντς χτυπάει παλαμάκια, προσπαθώντας απεγνωσμένα να τραβήξει την προσοχή. «Η Εβδομάδα Αίμα για τη Ζωή έχει σκοπό τόσο την ενημέρωση όσο και την αιμοδοσία. Όλα ωραία και καλά που μπορούμε να γελάμε και να αστειευόμαστε, αλλά τούτη τη φορά νομίζω πως έχει σημασία να επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή η ζωή κάποιου γυναίκας, άντρα ή παιδιού μπορεί να εξαρτάται από εσάς». Πολύ γρήγορα γίνεται ησυχία στην αίθουσα. Μέχρι και ο Τζάστιν σταματά να μονολογεί από μέσα του.

14

15 δύο «Καθηγητά Χίτσκοκ». Η δρ Φιλντς πλησιάζει τον Τζάστιν που τακτοποιεί τις σημειώσεις του στο πόντιουμ, ενώ οι φοιτητές κάνουν πεντάλεπτο διάλειμμα. «Τζάστιν, παρακαλώ, δόκτορ». «Σάρα, παρακαλώ». Του τείνει το χέρι. Πολύ «Χάρηκα, Σάρα». «Ήθελα απλώς να το σιγουρέψω ότι θα σε ξαναδώ αργότερα». «Αργότερα;» «Ναι, αργότερα. Δηλαδή μετά το μάθημά σου», του χαμογελάει. Μήπως με φλερτάρει; Πάει καιρός από την τελευταία φορά, πού να ξέρω κι εγώ; Μίλα, βρε Τζάστιν. Μίλα. «Τέλεια. Πολύ καλή ιδέα το ραντεβού». Σουφρώνει τα χείλη της για να κρύψει το χαμόγελο. «Ωραία, θα σε συναντήσω στην κεντρική είσοδο στις έξι και θα σε πάω εγώ η ίδια».

16 22 Cecelia AHERN «Θα με πας πού;» «Εκεί όπου έχουμε στήσει την κινητή μονάδα αιμοδοσίας. Είναι δίπλα από το γήπεδο του ράγκμπι, αλλά θα προτιμούσα να σε πήγαινα εγώ η ίδια». «Την κινητή μονάδα αιμοδοσίας» Νιώθει αμέσως τη φρίκη να τον πλημμυρίζει. «Α, δεν νομίζω πως...» «Και μετά θα πάμε για ένα ποτό;» «Ξέρεις κάτι; Συνέρχομαι από γρίπη, οπότε δεν νομίζω πως είμαι κατάλληλος να δώσω αίμα». Ανοίγει τα χέρια του και ανασηκώνει τους ώμους. «Παίρνεις αντιβιοτικά;» «Όχι, αλλά δεν είναι κακή ιδέα, Σάρα. Ίσως να έπρεπε να» Τρίβει το λαιμό του. «Ω, νομίζω πως είσαι μια χαρά», του χαμογελάει. «Όχι, βλέπεις, πέρασα μερικές πολύ μολυσματικές ασθένειες τώρα τελευταία. Ελονοσία, ανεμοβλογιά, όλα αυτά. Βρισκόμουν σε πολύ τροπική περιοχή». Θυμάται τη λίστα με τις αντενδείξεις. «Όσο για τον αδελφό μου, τον Αλ; Ναι, πάσχει από λέπρα». Χάλια, χάλια, χάλια. «Αλήθεια». Τον κοιτάζει με ανασηκωμένο φρύδι και, παρότι προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να το αποφύγει, ο Τζάστιν σκάει χαμόγελο. «Πριν από πόσο καιρό έφυγες από τις Ηνωμένες Πολιτείες;» Σκέψου καλά, μπορεί να είναι ερώτηση παγίδα. «Ήρθα στο Λονδίνο πριν από τρεις μήνες», λέει την αλήθεια εντέλει. «Ω, είσαι τυχερός. Αν ήταν δύο οι μήνες, τότε δεν θα επιτρεπόταν να δώσεις αίμα». «Για στάσου λίγο, να σκεφτώ» Ξύνει το πιγούνι και στύβει το μυαλό του, ψελλίζοντας δυνατά μήνες του έτους στην τύχη. «Μπορεί και να ήταν πριν από δυο μήνες. Αν λογαριάσω προς τα πίσω απ όταν έφτασα» Η φωνή του σβήνει ενώ μετράει

17 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις τα δάχτυλά του με το βλέμμα χαμένο πέρα μακριά και με συνοφρύωμα συγκέντρωσης στο πρόσωπο. «Μήπως φοβάστε, καθηγητά Χίτσκοκ;» του λέει γελαστά. «Να φοβάμαι; Όχι!» Ρίχνει πίσω το κεφάλι και καγχάζει. «Ανέφερα όμως ότι είχα ελονοσία;» Αναστενάζει σαν βλέπει πως η άλλη αδυνατεί να τον πάρει στα σοβαρά. «Αυτό ήταν, στέρεψα από ιδέες». «Τα λέμε στην είσοδο στις έξι. Ω, και μην ξεχάσεις να φας κάτι πρωτύτερα». «Μα φυσικά, επειδή θα πεινάω σαν λύκος πριν από το ραντεβού μου με μια γιγαντιαία δολοφονική βελόνα», ψελλίζει αυτός, ενώ την κοιτάζει να απομακρύνεται. Οι φοιτητές αρχίζουν να συρρέουν πίσω στην αίθουσα και ο Τζάστιν προσπαθεί να κρύψει το χαμόγελο ευχαρίστησης στο πρόσωπό του, ας είναι και συγkεχυμένο. Επιτέλους, η αίθουσα είναι δική του. Λοιπόν, μικροί μου χαχανο-φίλοι. Ήρθε η ώρα να πληρώσετε. Δεν έχουν καθίσει ακόμα όλοι όταν ξεκινάει. «Τέχνη», αναγγέλει στην αίθουσα διαλέξεων, και ακούει τον ήχο από μολύβια και σημειωματάρια να βγαίνουν από τσάντες, δυνατά φερμουάρ και αγκράφες, τσίγκινες κασετίνες να κροταλίζουν όλα ολοκαίνουρια για την πρώτη μέρα. Τρίζουν και αστράφτουν από την καθαριότητα. Κρίμα που δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τους φοιτητές. «Τα προϊόντα της ανθρώπινης δημιουργικότητας». Δεν καθυστερεί για να τους δώσει χρόνο να τον προφτάσουν. Μάλιστα, ήρθε η ώρα να διασκεδάσει λιγάκι. Αρχίζει να μιλάει πιο γρήγορα. «Η δημιουργία όμορφων ή σημαντικών πραγμάτων». Βηματίζει ενώ μιλάει, ακούγοντας ακόμα ήχους από φερμουάρ και κροταλίσματα. «Κύριε, μήπως θα μπορούσατε να το επαναλάβετε, παρ...»

18 24 Cecelia AHERN «Όχι», τους διακόπτει. «Μηχανολογία», συνεχίζει, «η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στο εμπόριο ή στη βιομηχανία». Απόλυτη σιωπή τώρα. «Δημιουργικότητα και πρακτικότητα. Καρπός της ένωσής τους είναι η αρχιτεκτονική». Πιο γρήγορα, Τζάστιν, πιο γρήγορα! «Αρχιτεκτονική-είναι-ο-μετασχηματισμός-των-ιδεώνσε-φυσική-πραγματικότητα. Η-περίπλοκη-και-προσεχτικάσχεδιασμένη-δομή-κάποιου-πράγματος-ιδίως-αναφορικάμε-μια-συγκεκριμένη-περίοδο. Για-να-κατανοήσουμε-τηναρχιτεκτονική-πρέπει-να-εξετάσουμε-τη-σχέση-ανάμεσασε-τεχνολογία-επιστήμη-και-κοινωνία». «Κύριε, μπορείτε...;» «Όχι». Αλλά κόβει λίγο ταχύτητα. «Εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε με την πάροδο των αιώνων η αρχιτεκτονική από την κοινωνία, πώς συνεχίζει να διαμορφώνεται, αλλά και πώς η αρχιτεκτονική διαμορφώνει με τη σειρά της την κοινωνία». Σταματάει και παρατηρεί ένα γύρο τα νεανικά πρόσωπα που τον κοιτάζουν, με τα μυαλά τους σαν αδειανά δοχεία που περιμένουν να γεμίσουν. Είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να μάθουν, τόσο λίγος ο χρόνος για να τα προλάβουν όλα, τόσο λίγο το πάθος που έχουν μέσα τους για να τα κατανοήσουν πραγματικά. Δική του δουλειά είναι να τους εμφυσήσει πάθος. Να μοιραστεί μαζί τους τις εμπειρίες του από τα ταξίδια, τις γνώσεις του για όλα τα σπουδαία αριστουργήματα των περασμένων αιώνων. Θα τους μεταφέρει από την αποπνικτική αίθουσα διαλέξεων του επιφανούς δουβλινέζικου κολεγίου στις αίθουσες του μουσείου του Λούβρου, θα ακούσει την αντήχηση των βημάτων τους καθώς θα τους ξεναγεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου, στο Σεν Ζερμέν ντε Πρε και στον Σεν Πιέρ

19 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις της Μονμάρτης. Δεν θα μάθουν μόνο ημερομηνίες και στατιστικές, αλλά και τη μυρωδιά που αναδίδουν οι μπογιές του Πικάσο, την αίσθηση του μπαρόκ μαρμάρου, τον ήχο από τις καμπάνες του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Θα τα ζήσουν όλα, εδώ μέσα σε τούτη την αίθουσα. Θα τους τα μεταδώσει όλα αυτός. Σε κοιτάζουν, Τζάστιν. Πες κάτι. Καθαρίζει το λαιμό του. «Αυτό το μάθημα θα σας διδάξει πώς να αναλύετε έργα τέχνης και πώς να κατανοείτε την ιστορική σημασία τους. Θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε μια αντίληψη του περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως θα σας χαρίσει μια βαθύτερη ευαισθησία στον πολιτισμό και τα ιδανικά των άλλων εθνών. Θα καλύψετε ευρύ πεδίο: την ιστορία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή την πρώιμη ιρλανδική τέχνη τους ζωγράφους της ιταλικής Αναγέννησης, τους σπουδαίος γοτθικούς καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης τα αρχιτεκτονικά θαύματα της γεωργιανής περιόδου και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του εικοστού αιώνα». Αφήνει να γίνει σιωπή. Νιώθουν άραγε λύπη καθώς ακούνε τι τους περιμένει τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής τους; Ή μήπως οι καρδιές τους χτυπούν άγρια από τον ενθουσιασμό και μόνο που σκέφτονται όλα αυτά που πρόκειται να γίνουν; Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, ο Τζάστιν νιώθει αμείωτο τον ενθουσιασμό για τα κτίρια, τους πίνακες και τα γλυπτά του κόσμου. Η χαρά τού κόβει συχνά την ανάσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, έτσι που πρέπει να θυμάται να κόβει ταχύτητα, να μην τους τα λέει όλα με τη μία. Παρότι θέλει να τα μάθουν όλα, εδώ και τώρα! Κοιτάζει ξανά τα πρόσωπά τους και αμέσως του έρχεται μια επιφοίτηση.

20 26 Cecelia AHERN Τους κατέκτησες! Κρέμονται από τα χείλη σου, περιμένουν να ακούσουν κι άλλα. Τα κατάφερες, είναι του χεριού σου! Κάποιος κλάνει και η αίθουσα ξεσπάει σε βροντερά γέλια. Ο Τζάστιν αναστενάζει, η φούσκα του σκάει, και συνεχίζει βαριεστημένος την ομιλία του. «Ονομάζομαι Τζάστιν Χίτσκοκ και στις ειδικές μου διαλέξεις, που θα είναι διασκορπισμένες καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, θα μελετήσετε την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή ζωγραφική όπως την ιταλική Αναγέννηση και τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό. Στο μάθημα συμπεριλαμβάνονται η κριτική ανάλυση πινάκων, η σημασία της εικονογραφίας και των διαφόρων τεχνικών μεθόδων τις οποίες εφάρμοσαν καλλιτέχνες από το Βιβλίο του Κελς μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Θα κάνουμε επίσης μια εισαγωγή στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Από τους αρχαιοελληνικούς ναούς μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και μπλα μπλα μπλα. Θα ήθελα δύο εθελοντές να με βοηθήσουν να μοιράσω αυτά εδώ, σας παρακαλώ». Και έτσι ξεκίνησε μια καινούρια χρονιά. Τώρα δεν ήταν στην πατρίδα του, το Σικάγο είχε ακολουθήσει την πρώην γυναίκα και την κόρη του στο Λονδίνο, ενώ πετούσε από και προς το Δουβλίνο για τις διαλέξεις του στο κολέγιο. Μπορεί η χώρα να ήταν διαφορετική, αλλά η τάξη ήταν μια από τα ίδια. Ήταν η πρώτη τους εβδομάδα και ήταν ξεμυαλισμένοι. Άλλο ένα ανώριμο τσούρμο με έλλειψη κατανόησης για το πάθος του ένα εσκεμμένο γύρισμα της πλάτης στην πιθανότητα όχι, όχι την πιθανότητα, τη βεβαιότητα να μάθουν κάτι θαυμάσιο και υπέροχο. Δεν έχει σημασία τι θα πεις τώρα, φίλε μου, από δω και πέρα το μόνο που θα τους μείνει στο μυαλό είναι η κλανιά.

21 τρία «Τι το αστείο έχουν οι κλανιές, Μπέα;» «Ω, γεια, μπαμπά». «Τι σόι χαιρετισμός είναι αυτός;» «Ποπό, μπαμπά μου, πολύ χαίρομαι που σας ακούω. Πόσος καιρός πέρασε μα διάτανε, πάνε τρεις ώρες από την τελευταία φορά που τηλεφώνησατε». «Καλά, καλά, άσε τα καραγκιοζιλίκια. Μήπως γύρισε η αγαπημένη σου μανούλα από άλλη μια έξοδο της καινούριας της ζωής;» «Ναι, σπίτι είναι». «Και μήπως έφερε σπίτι μαζί της τον αξιαγάπητο Λόρενς;» Δεν μπορεί να συγκρατήσει το σαρκασμό του, και μισεί τον εαυτό του γι αυτό, αλλά από τη στιγμή που δεν έχει διάθεση

22 28 Cecelia AHERN να σταματήσει και του είναι αδύνατον να ζητήσει συγγνώμη, κάνει αυτό που κάνει πάντα, δηλαδή συνεχίζει, και ως εκ τούτου χειροτερεύει τα πράγματα. «Ο Λόρενς», λέει μακρόσυρτα, «ο Λόρενς της Βουβωνοκήλης». «Καλά, είσαι πολύ βλάκας. Θα σταματήσεις ποτέ να μιλάς για το μπατζάκι του;», αναστενάζει βαριεστημένα η Μπέα. Ο Τζάστιν κλοτσάει την τραχιά κουβέρτα του φτηνού δουβλινέζικου ξενοδοχείου όπου μένει. «Μα τον Θεό, Μπέα, ρίξε μια ματιά την επόμενη φορά που θα τον δεις. Το παντελόνι του είναι υπερβολικά στενό γι αυτά που έχει εκεί κάτω. Θα έπρεπε να βρουν ονομασία για την πάθησή του. Κάτι σε -τίτις». Καρυδια-τίτις. «Στο αχούρι όπου μένω έχει μόνο τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, το ένα σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνω καν. Έτσι όπως τους ακούω, μου θυμίζουν ανθρώπους που καθαρίζουν το λαιμό τους αφού χλαπάκιασαν έναν από τους φρικιαστικούς κρασάτους κόκορες της μητέρας σου. Ξέρεις, στην υπέροχη πατρίδα μου, το Σικάγο, είχα πάνω από διακόσια κανάλια». Τσουτσουνοτίτις. Τσουτσουνοκεφαλο-τίτις. Χα! «Αν κι εσύ δεν παρακολουθούσες κανένα». «Ναι, αλλά μπορούσες να επιλέξεις να μην παρακολουθείς εκείνα τα οικτρά κανάλια που σου άλλαζαν το σπίτι ή τα άλλα μουσικά κανάλια με τις γυμνές που χόρευαν γύρω-γύρω». «Πολύ εκτιμώ τον άνθρωπο που περνάει μια τέτοια αναστάτωση, μπαμπά. Θα πρέπει να είναι πολύ τραυματική εμπειρία για σένα, έναν κατά κάποιο τρόπο ώριμο άνθρωπο, ενώ για μένα, που στα δεκαέξι μου αναγκάστηκα να προσαρμοστώ στην τεράστια αλλαγή του διαζυγίου των γονιών μου και της μετακόμισης από το Σικάγο στο Λονδίνο, ήταν παιχνιδάκι». «Εσύ έχεις δύο σπίτια και επιπλέον δώρα, τι πρόβλημα να έχεις εσύ;» διαμαρτύρεται ο Τζάστιν. «Άσε που ήταν δική σου ιδέα».

23 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις «Δική μου ιδέα ήταν να πάω σε σχολή μπαλέτου στην Αγγλία, όχι να διαλυθεί ο γάμος σας!» «Ω, σχολή μπαλέτου στην Αγγλία. Κι εγώ που νόμιζα πως είπες Χωρίστε να τελειώνουμε μ αυτή την αηδία. Δικό μου λάθος. Λες να πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο Σικάγο και να τα ξαναβρούμε;» «Μπα». Ακούει το χαμόγελο στη φωνή της και ξέρει πως είναι εντάξει. «Μα τι νόμιζες; Ότι θα έμενα στο Σικάγο ενώ εσύ βρίσκεσαι στην άλλη άκρη του κόσμου;» «Μα και τώρα δεν βρίσκεσαι καν στην ίδια χώρα», του λέει γελώντας. «Η Ιρλανδία είναι μόνο ένα ταξίδι για δουλειές. Σε λίγες μέρες γυρίζω στο Λονδίνο. Ειλικρινά, Μπέα, πουθενά αλλού δεν θα ήθελα να είμαι», τη διαβεβαιώνει. Αν κι ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δεν θα ήταν άσχημο. «Σκέφτομαι να μετακομίσω με τον Πίτερ», του λέει πολύπολύ ατάραχα. «Για πες μου, λοιπόν, τι αστείο έχουν οι κλανιές;» ξαναρωτά, χωρίς να της δώσει σημασία. «Θέλω να πω, τι έχει ο ήχος της αποβολής αέρα που κάνει τους ανθρώπους να σταματούν να δείχνουν ενδιαφέρον για ορισμένα από τα πιο απίστευτα αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν ποτέ;» «Να υποθέσω ότι δεν θες να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να μετακομίσω με τον Πίτερ;» «Είσαι παιδί ακόμα. Εσύ κι ο Πίτερ μπορείτε να μετακομίσετε στο κουκλόσπιτο που φυλάω ακόμα στην αποθήκη. Θα το στήσω στο καθιστικό. Θα είναι πολύ ωραίο και άνετο». «Δεκαοχτώ είμαι. Δεν είμαι παιδί πια. Μένω μόνη μου μακριά από το σπίτι εδώ και δύο χρόνια». «Ένα χρόνο μόνη σου. Αν θυμάσαι καλά, τη δεύτερη χρονιά

24 30 Cecelia AHERN η μητέρα σου άφησε εμένα μόνο μου για να έρθει να σε βρει». «Εσύ κι η μαμά γνωριστήκατε όταν ήσαστε στην ηλικία μου». «Και δεν ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Σταμάτα να μας μιμείσαι και γράψε το δικό σου παραμύθι». «Αυτό θα έκανα αν ο υπερπροστατευτικός μου πατέρας δεν έχωνε τη μύτη του στη ζωή μου και δεν μου επέβαλλε τη δική του εκδοχή για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η ιστορία». Η Μπέα αναστενάζει και οδηγεί τη συζήτηση σε πιο ασφαλή μονοπάτια. «Για πες μου, λοιπόν, γιατί γελάνε οι φοιτητές σου με τις κλανιές; Νόμιζα πως το σεμινάριό σου ήταν μία φορά μόνο για τους μεταπτυχιακούς που επέλεξαν το βαρετό σου μάθημα. Αν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα έκανε κανείς κάτι τέτοιο. Όταν μου κάνεις εμένα μάθημα για τον Πίτερ, βαριέμαι του θανατά, και να φανταστείς ότι εγώ τον αγαπάω». Αγάπη! Αγνόησέ το και θα ξεχάσει τι είπε. «Δεν θα σου έπεφταν τα μούτρα αν με άκουγες όταν μιλάω. Εκτός από τα μαθήματα στους μεταπτυχιακούς, μου ζήτησαν να μιλάω και σε πρωτοετείς φοιτητές όλο το χρόνο, μια συμφωνία που ίσως μετανιώσω στο τέλος, αλλά δεν πειράζει. Όσον αφορά στην κανονική μου δουλειά και στα πιο πιεστικά ζητήματα, προγραμματίζω μια έκθεση ολλανδικής ζωγραφικής του δέκατου έβδομου αιώνα στην πινακοθήκη. Πρέπει να έρθεις να τη δεις». «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω». «Τέλος πάντων, μπορεί οι μεταπτυχιακοί μου να δείξουν τους επόμενους μήνες μεγαλύτερη εκτίμηση για την πείρα μου». «Ξέρεις κάτι, μπορεί οι φοιτητές σου να γέλασαν με την κλανιά, αλλά πάω στοίχημα ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο από αυτούς πήγαν κι έδωσαν αίμα». «Μόνο και μόνο επειδή άκουσαν ότι μετά θα έπαιρναν δωρεάν

25 Σ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις σοκολάτα», λέει ο Τζάστιν χολωμένος, ψάχνοντας στο μισοάδειο μίνι μπαρ. «Μου θύμωσες που δεν έδωσα αίμα;» «Πιστεύω πως είσαι μαλάκας που έστησες εκείνη τη γυναίκα». «Μη χρησιμοποιείς τη λέξη μαλάκας, Μπέα. Τέλος πάντων, ποιος σου είπε πως την έστησα;» «Ο θείος Αλ». «Ο θείος Αλ είναι μαλάκας. Και ξέρεις και κάτι ακόμα, γλυκιά μου; Ξέρεις τι είπε η καλή γιατρός σήμερα για την αιμοδοσία;» Παλεύει να ανοίξει το πλαστικό κάλυμμα πάνω από μια συσκευασία με πατατάκια. «Τι πράγμα;» χασμουριέται η Μπέα. «Ότι η αιμοδοσία είναι ανώνυμη στο λήπτη. Το άκουσες αυτό; Ανώνυμη. Άρα, ποιος ο λόγος να σώσεις τη ζωή κάποιου, αν αυτός ο κάποιος δεν ξέρει καν ότι εσύ είσαι ο άνθρωπος που τον έσωσε;» «Βρε μπαμπά!» «Τι; Έλα τώρα, βρε Μπέα. Δεν μπορεί να σοβαρολογείς όταν λες πως δεν θα ήθελες μια ανθοδέσμη επειδή έσωσες τη ζωή κάποιου...» Η Μπέα διαμαρτύρεται, αλλά αυτός συνεχίζει. «Ή ένα πανεράκι μ εκείνα τα πώς τα λένε, τα τσουρεκάκια που σου αρέσουν, με καρύδα...» «Κανέλα», του λέει γελαστά, και ενδίδει εντέλει. «Ένα πανεράκι τσουρεκάκια κανέλας έξω από την εξώπορτά σου μ ένα μικρό σημείωμα μέσα που να λέει, Σ ευχαριστώ, Μπέα, που μου έσωσες τη ζωή. Όποτε θελήσεις κάτι, όπως κάποιον να σου παίρνει τα ρούχα από το καθαριστήριο, ή κάποιον να σου παραδίδει την εφημερίδα και τον καφέ κάθε πρωί στην πόρτα σου, ένα αμάξι με σοφέρ στη διάθεσή σου, εισιτήρια πρώτης θέσης για την όπερα Ω, η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον».

26 32 Cecelia AHERN Ο Τζάστιν εγκαταλείπει την προσπάθεια να ανοίξει το πλαστικό, παίρνει αντ αυτού ένα ανοιχτήρι και το καρφώνει στην κορυφή. «Μπορεί να γίνει σαν εκείνα τα κινέζικα έθιμα ξέρεις, που κάποιος σου σώζει τη ζωή και μετά του είσαι υπόχρεος για πάντα. Ωραίο θα ήταν να είχες κάποιον να σε ακολουθεί κατά πόδας κάθε μέρα να πιάνει τα πιάνα που πέφτουν από τα παράθυρα και να μην τα αφήνει να προσγειωθούν στο κεφάλι σου, τέτοια πράγματα». Η Μπέα καταφέρνει να συνέλθει. «Ελπίζω να αστειεύεσαι». «Μα φυσικά και αστειεύομαι». Ο Τζάστιν κάνει ένα μορφασμό. «Το πιάνο θα τον σκότωνε στα σίγουρα και αυτό θα ήταν μεγάλη αδικία». Καταφέρνει εντέλει να βγάλει το πλαστικό από τα πατατάκια και πετάει το ανοιχτήρι στην άλλη άκρη του δωματίου. Χτυπάει ένα ποτήρι πάνω στο μίνι μπαρ και σπάει. «Τι ήταν αυτό;» «Γενική καθαριότητα», της λέει ψέματα. «Με θεωρείς εγωιστή, έτσι;» «Μπαμπά, διέλυσες τη ζωή σου, παράτησες μια υπέροχη δουλειά, ένα ωραίο διαμέρισμα και πέταξες χιλιάδες μίλια μακριά σε μια ξένη χώρα μόνο και μόνο για να βρίσκεσαι κοντά μου... φυσικά και δεν σε θεωρώ εγωιστή». Ο Τζάστιν χαμογελάει και ρίχνει ένα πατατάκι μες στο στόμα του. «Αλλά αν δεν κάνεις πλάκα με το πανεράκι με τα τσουρέκια, τότε είσαι σίγουρα εγωιστής. Επίσης, αν ήταν εβδομάδα Αίμα για τη Ζωή στο δικό μου κολέγιο, εγώ θα συμμετείχα. Αλλά έχεις την ευκαιρία να επανορθώσεις σ εκείνη τη γυναίκα». «Απλώς νιώθω ότι μπλέκομαι εκβιαστικά σε όλο αυτό. Αύριο σκόπευα να πάω να κουρευτώ, όχι να κάθομαι να βλέπω κόσμο να μου σουβλίζει τις φλέβες».

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.).

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.). ΚΑΣΕΤΑ 1, ΠΛΕΥΡΑ Α Γεια σας, αγόρια και κορίτσια. Εδώ Χάννα Μπέικερ. Ζωντανά και στερεοφωνικά. Δεν το πιστεύω. Όχι επαναλήψεις. Όχι ανκόρ. Κι αυτή τη φορά σίγουρα όχι παραγγελιές. Όχι, δεν μπορώ να το

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου 1 ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου ΠΡΟΣΩΠΑ: Εμπενίζερ Σκρουτζ Τζέικομπ Μάρλεη (συνέταιρος του Σκρουτζ) Μπομπ Κράτσιτ (υπάλληλος του Σκρουτζ) Η γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που''

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Ο άνθρωπος δεν αρκείται πια στις μέχρι τώρα θεωρήσεις φιλοσοφικές και μη και νιώθει την ανάγκη δημιουργίας μιας δικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Πότε θα φανεί η Φανή

Πότε θα φανεί η Φανή ...... Πότε θα φανεί η Φανή Η συγγραφέας χαίρεται να έρχεται σε επαφή με τους αναγνώστες της. Η διεύθυνσή της είναι: Αγίου Πολυκάρπου 51, Νέα Σμύρνη 171 24, Αθήνα. Τηλ.: 210 9335830, FAX: 210 9351603 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013)

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες: άλλες για δράκους και νεράιδες, άλλες για πριγκίπισσες και πρίγκιπες στο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο μπαμπάς μου λέει ότι αυτά είναι χαζομάρες και ότι όταν μεγαλώσω θα θέλω να ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Καραγκιόζης: Καλημέρα Πασά μου. Πασάς: Καλημέρα Καραγκιόζη. Πού πας και είσαι τόσο βιαστικός; Καραγκιόζης: Πάω να βρω δουλειά. Πασάς: Τι δουλεία ξέρεις να κάνεις εσύ; Καραγκιόζης:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ. Έχω μια γλυκιά μανούλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τη Φανή Αναστασίου Ευδοκίας Κοτσώνια και Νάσιας Χαραλάμπους. Η Φανή Αναστασίου γεννήθηκε στη Λεμεσό σε μια επταμελή οικογένεια.

Συνέντευξη με τη Φανή Αναστασίου Ευδοκίας Κοτσώνια και Νάσιας Χαραλάμπους. Η Φανή Αναστασίου γεννήθηκε στη Λεμεσό σε μια επταμελή οικογένεια. https://ucy.ac.cy/psifides-gnosis/el/ Συνέντευξη με τη Φανή Αναστασίου Ευδοκίας Κοτσώνια και Νάσιας Χαραλάμπους Η Φανή Αναστασίου γεννήθηκε στη Λεμεσό σε μια επταμελή οικογένεια. Έχω άλλα τέσσερα αδέλφια

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Δεύτερη διδακτική πρόταση Ανέκδοτα-Αινίγματα Ενδεικτική διάρκεια: 1 διδακτική ώρα (εναλλακτικά, να δίνονται ένα ή δύο ανέκδοτα στο πρώτο ή τελευταίο δεκάλεπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα