Ο ςυμβιβαςμόσ ωσ αντικεύμενο τησ φορολογύασ χαρτοςόμου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ςυμβιβαςμόσ ωσ αντικεύμενο τησ φορολογύασ χαρτοςόμου"

Transcript

1 Ο ςυμβιβαςμόσ ωσ αντικεύμενο τησ φορολογύασ χαρτοςόμου Του κ. Δημητρύου Κ. Αδαμόπουλου Πρώην Δ/ντό Τελών και Ειδικών Φορολογιών Υπουργεύου Οικονομικών A. Eιςαγωγικϋσ παρατηρόςεισ Έχει διαπιςτωθεύ ότι καθημερινϊ καταρτύζονται ςυμβιβαςμού, μεταξύ διαφόρων προςώπων, με τουσ οπούουσ οι ςυμβαλλόμενοι επιλύουν τισ διαφορϋσ τουσ. Παρ ότι πολλϋσ αναλύςεισ και διευκρινύςεισ ϋχουν γύνει μϋχρι τώρα, ςε διϊφορα επύπεδα, ωσ προσ τον τρόπο αντιμετώπιςησ, από την πλευρϊ των τελών χαρτοςόμου, των ςυμβιβαςμών, φαύνεται, εν τούτοισ, ότι το θϋμα δεν ϋχει γύνει, από τουσ αςχολούμενουσ με τη φορολογύα χαρτοςόμου, αρκούντωσ κατανοητό, με ςυνϋπεια να ανακύπτουν ακόμη ερωτόματα και προβληματιςμού ςε ςχϋςη με το θϋμα αυτό. Eξϊλλου ϋχουν καθιερωθεύ και νϋεσ μορφϋσ ςυμβιβαςμού, οι οπούεσ δεν φαύνεται να ϋχουν αντιμετωπιςθεύ μϋχρι τώρα. Kρύναμε, επομϋνωσ, ςκόπιμο να επανεξετϊςουμε ςυνολικϊ το θϋμα του τρόπου αντιμετώπιςησ του ςυμβιβαςμού από την πλευρϊ των τελών χαρτοςόμου, ςτην προςπϊθεια διευκόλυνςησ των ενδιαφερομϋνων, λαμβϊνοντασ υπόψη και το γεγονόσ ότι το θϋμα αυτό εύναι πϊντοτε επύκαιρο. B. Γενικϊ Σύμφωνα με το ϊρθρο 871 του A.K., με τη ςύμβαςη του ςυμβιβαςμού, οι ςυμβαλλόμενοι διαλύουν με αμοιβαύεσ υποχωρόςεισ ϋριδα αυτών ό αβεβαιότητα για κϊποια ϋννομη ςχϋςη. Mε αβϋβαιη ϋννομη ςχϋςη εξομοιώνεται η επιςφαλόσ απαύτηςη. Tο ανωτϋρω ϊρθρο του A.K. ρητϊ χαρακτηρύζει το ςυμβιβαςμό ωσ ςύμβαςη. Eπομϋνωσ για την κατϊρτιςη του ςυμβιβαςμού απαιτεύται πρόταςη από τον ϋνα ςυμβαλλόμενο προσ τον ϊλλο για τη διϊλυςη τησ μεταξύ τουσ ϋριδασ ό αβεβαιότητασ, με αμοιβαύεσ υποχωρόςεισ και αποδοχό τησ πρόταςησ από τον ϊλλο.

2 Για να καταρτιςθεύ η ςύμβαςη του ςυμβιβαςμού απαιτεύται ςυμφωνύα των μερών για όλουσ τουσ όρουσ που αναφϋρονται ςτη διϊλυςη τησ μεταξύ τουσ ϋριδασ ό αβεβαιότητασ και δεν αρκεύ ότι υπϊρχει ςυμφωνύα μόνο για τουσ ουςιώδεισ όρουσ τησ ςύμβαςησ, ενώ οι λεπτομϋρειεσ παρϋμειναν αρρύθμιςτεσ. O ςυμβιβαςμόσ εύναι ςύμβαςη υποςχετικό, αμφοτεροβαρόσ και αιτιώδησ. O ςυμβιβαςμόσ δεν πρϋπει αν ςυγχϋεται με το ςυμψηφιςμό, με την απόςβεςη, δηλαδό δύο απαιτόςεων, που βαύνουν κατ αντύθετη φορϊ (απαύτηςη και ανταπαύτηςη) κατϊ το μϋροσ που καλύπτονται (ϊρθρο 440 A.K.). Προώποθϋςεισ ςυμβιβαςμού α) Ύπαρξη ϋννομησ ςχϋςησ επιδεκτικόσ ςυμβιβαςμού. H ϋννομη ςχϋςη, ςτην οπούα αφορϊ ο ςυμβιβαςμόσ, μπορεύ να εύναι οποιαςδόποτε φύςησ, δηλαδό ενοχικό, εμπρϊγματη, κληρονομικό ό οικογενειακού δικαύου. Tο αντικεύμενο, όμωσ, πρϋπει να εύναι απαλλοτριωτό για να μπορεύ να διατεθεύ ελεύθερα από τουσ ςυμβαλλόμενουσ. Διαφορετικϊ θεωρεύται ωσ μη γενόμενοσ. β) Iκανότητα και εξουςύα για ςυμβιβαςμό. Για την ϋγκυρη κατϊρτιςη του ςυμβιβαςμού απαιτεύται πλόρησ ικανότητα των ςυμβαλλομϋνων προσ δικαιοπραξύα και εξουςύα για απαλλοτρύωςη αξύωςησ και ανϊληψη υποχρϋωςησ, ανϊλογα με το εϊν η υποχρϋωςη του ενόσ ςυμβαλλομϋνου προσ τον ϊλλον αποτελεύ απαλλοτρύωςη ό υπόςχεςη αντιπαροχόσ. γ) Ύπαρξη ϋριδασ ό αβεβαιότητασ γύρω από κϊποια ϋννομη ςχϋςη. «Έριδα» εύναι η αμφιςβότηςη των ςυμβαλλομϋνων γύρω από τη γϋνεςη ό το αντικεύμενο ό την ϋκταςη ό την ύπαρξη, τα πρόςωπα ό και τισ ϋννομεσ ςυνϋπειεσ κϊποιασ ϋννομησ ςχϋςησ τουσ, χωρύσ να εύναι απαραύτητο να ϋχει εξελιχθεύ αυτό η αμφιςβότηςη ςε δικαςτικό μεταξύ τουσ αγώνα. Έριδα υπϊρχει όταν ο ϋνασ ςυμβαλλόμενοσ ό και οι δύο αμφιςβητούν τη βαςιμότητα των απαιτόςεων του ϊλλου, ακόμη και όταν αυτό γύνεται από απλό κακοβουλύα, χωρύσ ςτην πραγματικότητα να ϋχουν αμφιβολύα γύρω από τισ απαιτόςεισ αυτϋσ. «Aβεβαιότητα» εύναι η αμφιβολύα αν γεννόθηκε η ϋννομη ςχϋςη, αν υπϊρχει, μεταξύ πούων προςώπων ό ςε ποια ϋκταςη. H αβεβαιότητα πρϋπει να υπϊρχει και ςτουσ δύο ςυμβαλλομϋνουσ, γιατύ ςτην περύπτωςη που υπϊρχει, μόνο ςτον ϋναν, δεν ϋχουμε ςυμβιβαςμό, αλλϊ ενδεχομϋνωσ πλϊνη ό απϊτη τούτου. H ϋριδα ό αβεβαιότητα δεν εύναι αναγκαύο να αφορϊ μόνο το κύριο αντικεύμενο τησ αξύωςησ, αλλϊ μπορεύ να αναφϋρεται και ςτα παρεπόμενα δικαιώματα αυτόσ.

3 Tο ϊρθρο 871 του A.K. εξομοιώνει ρητϊ την επιςφαλό απαύτηςη με αβϋβαιη ϋννομη ςχϋςη. Eπιςφαλόσ εύναι η απαύτηςη τησ οπούασ εύναι αβϋβαιη η πραγματοπούηςη, δηλαδό η εύςπραξη ό η ϋκταςη τησ εύςπραξησ. δ) Aμοιβαύεσ υποχωρόςεισ των ςυμβαλλομϋνων για να διαλυθεύ η ϋριδα ό αβεβαιότητα. Aπαραύτητη προώπόθεςη για το κύροσ του ςυμβιβαςμού εύναι ότι η ϋριδα ό η αβεβαιότητα γύρω από την ϋννομη ςχϋςη διαλύεται με υποχωρόςεισ και των δύο ςυμβαλλομϋνων. Eϊν οι υποχωρόςεισ δεν εύναι αμοιβαύεσ αλλϊ γύνονται μόνο από τον ϋνα ςυμβαλλόμενο, τότε δεν ϋχομε ςυμβιβαςμό, αλλϊ ϊλλη ςχϋςη π.χ. ϊφεςη χρϋουσ ό αναγνώριςη τησ αξύωςησ ό δωρεϊ και εύναι αδιϊφορο το γεγονόσ ότι οι ςυμβαλλόμενοι χαρακτόριςαν τη μεταξύ τουσ ςύμβαςη ωσ ςυμβιβαςμό. Oι αμοιβαύεσ υποχωρόςεισ των ςυμβαλλομϋνων θεωρούνται όχι με τη νομικό ϋννοια, αλλϊ κατϊ την κοινό αντύληψη και μπορεύ να εύναι νομικόσ ό πραγματικόσ φύςησ. Συνόθωσ ό αμοιβαύεσ υποχωρόςεισ γύνονται ό με τη μερικό παραύτηςη από τον ϋνα ςυμβαλλόμενο των αξιώςεών του και μερικό αναγνώριςη αντύςτοιχα ωσ προσ το μϋροσ τούτο του δικαιώματοσ του αντιςυμβαλλομϋνου, οπότε και ο ϊλλοσ αντιςυμβαλλόμενοσ προβαύνει ςε αντύςτοιχη μερικό παραύτηςη και μερικό αναγνώριςη των αξιώςεων του αντιςυμβαλλομϋνου ό με την παραύτηςη από τον ϋνα ςυμβαλλόμενο όλων των αξιώςεών του και την αναγνώριςη ϋτςι ολόκληρησ τησ αξύωςησ του αντιςυμβαλλομϋνου, αυτόσ, όμωσ, ςε αντϊλλαγμα δύνει ό υπόςχεται να δώςει αντύςτοιχη παροχό ϊλλου εύδουσ. Δεν εύναι απαραύτητο για την ϋννοια των αμοιβαύων υποχωρόςεων, οι υποχωρόςεισ και οι αντιπαροχϋσ να αφορούν το επύδικο δικαύωμα. Aρκεύ ότι με αυτϋσ διαλύεται η ϋριδα ό η αβεβαιότητα που υπϊρχει γύρω από το επύδικο δικαύωμα. Oι αμοιβαύεσ υποχωρόςεισ δεν εύναι απαραύτητο να εύναι ύςησ αξύασ ούτε να υπϊρχει απόλυτη αναλογύα μεταξύ των αμοιβαύων θυςιών των ςυμβαλλομϋνων. ε) Tόρηςη ςε οριςμϋνεσ περιπτώςεισ τύπου. H ςύμβαςη του ςυμβιβαςμού εύναι κατϊ κανόνα ϊτυπη, μπορεύ δηλαδό να εύναι ϋγγραφη ό προφορικό, ρητό ό ςιωπηρό. Παρϋκκλιςη από την αρχό αυτό αποτελεύ η περύπτωςη που ο ςυμβιβαςμόσ περιϋχει δόλωςη βουλόςεωσ, που ςύμφωνα με το νόμο πρϋπει να περιβληθεύ οριςμϋνο τύπο, οπότε για την ϋγκυρη κατϊρτιςη του ςυμβιβαςμού χρειϊζεται να τηρηθεύ ο τύποσ αυτόσ. Tϋτοιεσ περιπτώςεισ, που ςύμφωνα με το νόμο χρειϊζεται να τηρηθεύ οριςμϋνοσ τύποσ εύναι π.χ. το ςυμβολαιογραφικό ϋγγραφο ςτισ περιπτώςεισ των ϊρθρων 369 και 842 AK (ςύςταςη, μετϊθεςη, κατϊργηςη εμπρϊγματων δικαιωμϊτων ςε ακύνητο ό ςύςταςησ ιςόβιασ προςόδου).

4 Γ. Tϋλοσ χαρτοςόμου Σύμφωνα με τη βαςικό αρχό τησ τυπικότητασ που διϋπει τα τϋλη χαρτοςόμου, για την υπαγωγό ςε τϋλοσ χαρτοςόμου τησ ςύμβαςησ του ςυμβιβαςμού απαιτεύται ϋγγραφο. Σε περύπτωςη προφορικόσ κατϊρτιςησ ςυμβιβαςμού δεν τύθεται θϋμα οφειλόσ τϋλουσ χαρτοςόμου. Eξϊλλου, ςύμφωνα με τισ διατϊξεισ του ϊρθρου 12 του N.Δ. 3717/1957, ϋγγραφο ςυμβιβαςμού μπορεύ να αποτελϋςει και η εγγραφό ςτα βιβλύα των επιτηδευματιών από την οπούα αποδεικνύεται η κατϊρτιςη αυτού. Όπωσ προαναφϋρθηκε, ο ςυμβιβαςμόσ αποτελεύ ςύμβαςη. Eπομϋνωσ για τη χαρτοςόμανςη αυτού εφαρμόζονται οι γενικϋσ διατϊξεισ των ϊρθρων 13 παρ. 1α, δ ό 15 παρ. 1α του κώδικα χαρτοςόμου, που προβλϋπουν την επιβολό τϋλουσ χαρτοςόμου, που μαζύ με την ειςφορϊ υπϋρ OΓA ανϋρχεται ςε 3,6% ό 2,4% κατϊ περύπτωςη. Eρώτημα που γεννϊται εν προκειμϋνω και το οπούο χρόζει απϊντηςησ εύναι εϊν το τϋλοσ χαρτοςόμου τησ ςύμβαςησ του ςυμβιβαςμού επηρεϊζεται ό όχι από το τϋλοσ τησ αξύωςησ για την οπούα γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ. Kατ αρχϊσ πρϋπει να λεχθεύ ότι η αξύωςη για την οπούα γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ εύναι δυνατό να ϋχει υπαχθεύ ςε τϋλοσ χαρτοςόμου ό να απαλλϊςςεται από τα τϋλη χαρτοςόμου ό να μην αποτελεύ αντικεύμενο των τελών χαρτοςόμου. H αξύωςη, δηλαδό, μπορεύ να ϋχει υπαχθεύ ςε τϋλοσ χαρτοςόμου π.χ. με βϊςη τισ γενικϋσ διατϊξεισ του κώδικα χαρτοςόμου (3,6% ό 2,4%) ό με βϊςη ειδικό διϊταξη ό να μην υπόκειται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου γιατύ π.χ. όταν αντικεύμενο του Φ.Π.A. ό του EΦTE ό του Φόρου ςυγκϋντρωςησ κεφαλαύων ό να εύχε καταρτιςθεύ ςτην αλλοδαπό χωρύσ να ςυντρϋχει περύπτωςη εκτελεςτότητασ ςτην Eλλϊδα. Tο ερώτημα που γεννϊται εύναι εϊν ο ςυμβιβαςμόσ αποτελεύ αυτοτελό πρϊξη, υποκεύμενη αυτοτελώσ ςε τϋλοσ χαρτοςόμου ό πρϋπει να ςυνδυαςθεύ με την αξύωςη για την οπούα γύνεται ςυμβιβαςμόσ. Όπωσ ϋχει δεχθεύ και η Διούκηςη (Yπ. Oικ /1298/0014/πολ. 1063/1990), ο ςυμβιβαςμόσ ωσ ςύμβαςη πρϋπει να υπϊγεται ςτα τϋλη χαρτοςόμου, που προβλϋπονται από τισ διατϊξεισ των ϊρθρων 13 παρ. 1α, δ ό 15 παρ. 1α του κώδικα χαρτοςόμου, (3,6% ό 2,4% μαζύ με την ειςφορϊ υπϋρ OΓA κατϊ περύπτωςη). O τρόποσ αντιμετώπιςησ τησ αξύωςησ, για την οπούα γύνεται ςυμβιβαςμόσ, από την πλευρϊ των τελών χαρτοςόμου, ουδεμύα επύδραςη μπορεύ να ϋχει ωσ προσ τη χαρτοςόμανςη του ςυμβιβαςμού, αφού δεν ορύζεται ςτο νόμο κϊτι τϋτοιο. Έτςι, ο ςυμβιβαςμόσ, υπϊγεται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου

5 ανεξϊρτητα από τη χαρτοςόμανςη ό μη τησ ςχϋςησ για την οπούα γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ, ό από την απαλλαγό ό μη αυτόσ. Tούτο ςημαύνει ότι η ςύμβαςη του ςυμβιβαςμού θα υπαχθεύ ςε τϋλοσ χαρτοςόμου και ςτην περύπτωςη που η ςχϋςη (αξύωςη) για την οπούα γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ υπόκειται ςτο καθεςτώσ του Φ.Π.A. ό του EΦTE. H αυτοτελόσ, όμωσ, χαρτοςόμανςη του ςυμβιβαςμού, ανεξϊρτητα από τη χαρτοςόμανςη τησ ςχϋςησ για την οπούα γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ, θα μπορούςε να θεωρηθεύ ότι αποτελεύ διπλό επιβϊρυνςη και ότι αντύκειται ςτη βαςικό αρχό τησ φορολογύασ χαρτοςόμου τησ μη διπλόσ επιβϊρυνςησ (non bis in idem). Όςοι, όμωσ, ενδεχομϋνωσ υποςτηρύζουν την ϊποψη αυτό, παραβλϋπουν ότι ςτην προκειμϋνη περύπτωςη καταρτύζεται νϋο ϋγγραφο, ςτο οπούο και αφορϊ η νϋα χαρτοςόμανςη και ςε καμύα περύπτωςη εξϊλλου δεν μπορεύ να γύνει λόγοσ για παρεπόμενο ςύμφωνο κύριασ ςχϋςησ. Aπό τα ανωτϋρω προκύπτει ότι η μη χαρτοςόμανςη τησ ςύμβαςησ του ςυμβιβαςμού, αυτοτελώσ και ανεξϊρτητα από τη χαρτοςόμανςη τησ ςχϋςησ ςτην οπούα αφορϊ, προώποθϋτει διϊταξη νόμου που να προβλϋπει κϊτι τϋτοιο. Eνόςω τϋτοια διϊταξη δεν υπϊρχει, πρϋπει να δεχθούμε την υπαγωγό του ςυμβιβαςμού ςτο τϋλοσ χαρτοςόμου που προβλϋπεται για τισ ςυμβϊςεισ με βϊςη τισ γενικϋσ διατϊξεισ του Kώδικα χαρτοςόμου (ϊρθρα 13 παρ. 1α, δ και 15 παρ. 1α). Tούτο ιςχύει, όπωσ προαναφϋρθηκε και προκειμϋνου περύ ςυμβιβαςμού αξιώςεων που προϋρχονται από πρϊξεισ που εύναι αντικεύμενο του Φ.Π.A. H περύπτωςη αυτό δεν μπορεύ να θεωρηθεύ ότι εμπύπτει ςτη διϊταξη τησ περύπτ. β τησ παρ. 1 του ϊρθρου 63 του Kώδικα Φ.Π.A., που κυρώθηκε με το ϊρθρο πρώτο του N. 2859/2000, με την οπούα καταργόθηκαν οι διατϊξεισ για την επιβολό τελών χαρτοςόμου ςτισ πρϊξεισ τισ οπούεσ προβλϋπουν οι διατϊξεισ του ϊρθρου 2 του ύδιου Kώδικα. Kαι τούτο γιατύ, όπωσ προαναφϋρθηκε, ο ςυμβιβαςμόσ αυτόσ καθ εαυτόν δεν αποτελεύ πρϊξη υποκεύμενη ςτο Φ.Π.A. Eνόψει των ανωτϋρω ϋχουμε τη γνώμη ότι το θϋμα χρόζει νομοθετικόσ παρϋμβαςησ. Eιδικότερα κρύνεται αναγκαύο, κατϊ τη γνώμη μασ, να οριςθεύ με νόμο ότι οι ςυμβιβαςμού δεν επιβαρύνονται αυτοτελώσ, με τϋλη χαρτοςόμου. Σε μύα τϋτοια περύπτωςη, εφόςον η ςχϋςη για την οπούα γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ υπόχθη ςτο τϋλοσ χαρτοςόμου ό απαλλϊχθηκε νομύμωσ ό δεν αποτελεύ αντικεύμενο των τελών χαρτοςόμου, ο ςυμβιβαςμόσ δεν θα υπϊγεται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου. Δ. Yπολογιςμόσ του τϋλουσ χαρτοςόμου

6 Για τον υπολογιςμό του οφειλόμενου τϋλουσ χαρτοςόμου, τησ βϊςησ δηλαδό ςτην οπούα θα υπολογιςθεύ το τϋλοσ, ϋχουν εφαρμογό οι διατϊξεισ του ϊρθρου 30 του B.Δ. τησ , του ϊρθρου όγδοου τησ BΔ τησ και του ϊρθρου 4 του NΔ 189/1973. Eιδικότερα με τισ διατϊξεισ του ϊρθρου 30 του BΔ τησ , προβλϋπεται ότι επύ ςυμβιβαςμών το τϋλοσ χαρτοςόμου υπολογύζεται επύ του ποςού αυτών και, ςτην περύπτωςη που ςυμβιβϊζονται αντύθετεσ απαιτόςεισ, επύ τησ αξύασ τησ μεγαλύτερησ από αυτϋσ. Tο τϋλοσ χαρτοςόμου δηλαδό υπολογύζεται ςτο αρχικϊ αξιούμενο ποςό τησ απαύτηςησ, όπωσ εύχε πριν από το ςυμβιβαςμό και όχι ςτο ποςό που καταβϊλλεται τελικϊ ςτον ςυμβιβαςτικϊ ικανοποιούμενο ό ςτην αξύα του αναγνωριζομϋνου ς αυτόν δικαιώματοσ. Σύμφωνα, όμωσ, με τισ διατϊξεισ του ϊρθρου όγδοου του BΔ τησ επύ ςυμβιβαςμών μετϊ του Δημοςύου, των Δόμων ό Kοινοτότων, των NΠΔΔ, των Iερών Nαών, των Iερών Mονών, των θρηςκευτικών, των εθνωφελών, των κοινωφελών φιλανθρωπικών εκπαιδευτικών και νοςηλευτικών ιδρυμϊτων ό οργανιςμών, των ημεδαπών τραπεζών και των εν Eλλϊδι εργαζομϋνων αλλοδαπών τραπεζών, το τϋλοσ χαρτοςόμου υπολογύζεται επύ του ποςού του καταβαλλόμενου ςτον ςυμβιβαςτικώσ ικανοποιούμενο ό επύ τησ αξύασ του εισ αυτόν αναγνωριζόμενου και μεταβιβαζόμενου δικαιώματοσ. Eπύςησ, ςύμφωνα με τη διϊταξη του ϊρθρου 4 του NB 189/1973, οι διατϊξεισ του ϊρθρου όγδοου του BΔ τησ εφαρμόζονται και επύ ςυμβιβαςμών μετϊ των ημεδαπών αςφαλιςτικών εταιρειών καθώσ και των εν Eλλϊδι εργαζομϋνων αλλοδαπών τοιούτων. Tϋλοσ, όπωσ ϋχει γύνει δεκτό, ύςτερα από την υπ αριθ. 734/1978 γνωμοδότηςη του N.Σ.K, επύ ςυμβιβαςμών μεταξύ του Δημοςύου και πτωχών οφειλετών, περύ καταβολόσ των πτωχευτικών χρεών ςε δόςεισ και την απαλλαγό τουσ από τισ ταμειακϋσ και εφοριακϋσ προςαυξόςεισ, το οφειλόμενο αναλογικό τϋλοσ χαρτοςόμου υπολογύζεται μόνο ςτο ποςό των οφειλόμενων ταμειακών και εφοριακών προςαυξόςεων. E. Παρεκκλύςεισ που ϋχουν γύνει από τη Διούκηςη Aπό το γενικό κανόνα τησ υπαγωγόσ του ςυμβιβαςμού ςτο τϋλοσ χαρτοςόμου των γενικών διατϊξεων, η Διούκηςη ϋχει δεχθεύ οριςμϋνεσ παρεκκλύςεισ. Συγκεκριμϋνα: α) Σύμφωνα με τα υπ αριθ. A /1956, Σ. 1771/1958, Σ. 8766/1959 και K /141/1965 ϋγγραφα, οι ςυμβιβαςμού με τισ αςφαλιςτικϋσ εταιρεύεσ, με τουσ

7 οπούουσ καθορύζεται ςυμβιβαςτικϊ το ύψοσ τησ αςφαλιςτικόσ αποζημύωςησ που θα καταβληθεύ, υπόκειται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου 3% ςύμφωνα με τη διϊταξη τησ παρ. 5 του ϊρθρου 13 του Kώδικα χαρτοςόμου. Όπωσ, επύςησ, ϋχει γύνει δεκτό (ϋγγραφα A /1956 και Σ. 8766/1959) για τουσ ανωτϋρω ςυμβιβαςμούσ δεν ϋχει εφαρμογό η διϊταξη τησ παρ. 1α του ϊρθρου 15 του Kώδικα Xαρτοςόμου. Eξϊλλου, εφόςον καταβληθεύ το τϋλοσ αυτό για το ςυμβιβαςμό, η απόδειξη που θα εκδοθεύ για την καταβολό τησ αποζημύωςησ δεν υπόκειται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου. β) Tο ςυμβιβαςτικό ςυμβόλαιο περύ καταβολόσ αποζημύωςησ κατ εφαρμογό του N. 551/1915, το οπούο υπογρϊφεται μεταξύ τησ μητϋρασ, λόγω θανϊτου του υιού τησ, που προόλθε από την ανατροπό του αυτοκινότου ςτο οπούο αυτόσ εργαζόταν και του κυρύου του αυτοκινότου, υπϊγεται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου 1% κατ εφαρμογό τησ διϊταξησ του ϊρθρου 15 παρ. 18Aδ του Kώδικα Xαρτοςόμου (Yπ. Oικ. Σ. 8855/1948). γ) Tο ςυμβιβαςτικό ςυμβόλαιο που καταρτύζεται μεταξύ δημόςιασ υπηρεςύασ και των υπαλλόλων τησ, που ςυνδϋονται με αυτό με ςχϋςη εργαςύασ ιδιωτικού δικαύου, το οπούο αφορϊ ρύθμιςη καθυςτερούμενων αμοιβών από υπερωριακό απαςχόληςη, υπόκειται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου 1% ςύμφωνα με τισ διατϊξεισ του ϊρθρου 15 παρ. 18A του Kώδικα Xαρτοςόμου. (Yπ. Oικ. E 15930/713/1984). δ) Tο ςυμβιβαςτικό ςυμβόλαιο, το οπούο ϋχει ωσ αντικεύμενο τη μεταβύβαςη ςε παθόντα, ςυνεπεύα ατυχόματοσ ενόσ ακινότου, υπόκειται ςε πϊγιο τϋλοσ χαρτοςόμου, ςύμφωνα με τη διϊταξη του ϊρθρου 19 παρ. 1α του N. 1587/1950, επειδό ςτην αξύα του ακινότου επύ τησ οπούασ ςυμβιβϊζονται οι ενδιαφερόμενοι, οφεύλεται φόροσ μεταβύβαςησ. Στην περύπτωςη αυτό, η μεταβύβαςη του ακινότου ϋχει ωσ νόμιμη αιτύα το ςυμβιβαςμό, αποτελούςα εκτϋλεςη αυτού. Για τα θϋματα αυτϊ πρϋπει να παρατηρόςομε τα εξόσ: Ωσ προσ την περύπτωςη α : τα γενόμενα δεκτϊ από τη Διούκηςη, μετϊ την κατϊργηςη του τϋλουσ χαρτοςόμου των αςφαλιςτικών αποζημιώςεων και των ςυμβιβαςμών που αφορούν τισ αςφαλιςτικϋσ αποζημιώςεισ αυτϋσ (N. 3091/2002 ϊρθρο 20), δεν ϋχουν πεδύο εφαρμογόσ. Ωσ προσ τισ περιπτ. β και γ : Mε τισ διατϊξεισ του ϊρθρου 2 τησ από πρϊξησ Nομοθετικού περιεχομϋνου του Προϋδρου τησ Δημοκρατύασ, που κυρώθηκε με το N. 2990/2002, από καταργόθηκαν, μεταξύ ϊλλων, τα τϋλη χαρτοςόμου που επιβϊλλονταν ςτισ εξοφλόςεισ κϊθε εύδουσ αποδοχών από μύςθωςη εργαςύασ για

8 απαςχόληςη με οποιαδόποτε μορφό και οπωςδόποτε αμειβόμενη και ςτισ εξοφλόςεισ αποζημιώςεων από εργατικό ατύχημα ό λόγω τησ λύςησ τησ ςχϋςησ εργαςύασ. Έχομε τη γνώμη ότι, μετϊ την ανωτϋρω κατϊργηςη του τϋλουσ χαρτοςόμου και για τισ περιπτώςεισ αυτϋσ τα γενόμενα δεκτϊ από τη Διούκηςη δεν μπορεύ να ϋχουν εφαρμογό. Ωσ προσ την περύπτωςη δ : Mε τισ διατϊξεισ του ϊρθρου 25 του N. 2873/2000 καταργόθηκε το μεγαλύτερο μϋροσ των παγύων τελών χαρτοςόμου, μεταξύ των οπούων και το πϊγιο τϋλοσ χαρτοςόμου που επιβαλλόταν ςτισ μεταβιβϊςεισ ακινότων. Mε βϊςη, επομϋνωσ, τη θϋςη τησ Διούκηςησ, ωσ προσ την περύπτωςη αυτό για το ςυμβιβαςμό δεν θα οφεύλεται τϋλοσ χαρτοςόμου ούτε πϊγιο ούτε βϋβαια και αναλογικό. ΣT. Tρόποσ καταβολόσ του τϋλουσ χαρτοςόμου H καταβολό του τϋλουσ χαρτοςόμου, που επιβϊλλεται ςτισ ςυμβϊςεισ με τισ οπούεσ γύνεται ςυμβιβαςμόσ, γύνεται κατϊ τα οριζόμενα ςτη διϊταξη τησ παρ. 1 του ϊρθρου 3 του Kώδικα Xαρτοςόμου. Mετϊ την κατϊργηςη του κινητού επιςόματοσ ωσ τρόπου εύςπραξησ των τελών χαρτοςόμου, ςε κϊθε περύπτωςη το τϋλοσ χαρτοςόμου για τισ ςυμβϊςεισ αυτϋσ, καταβϊλλεται εντόσ πϋντε ημερών από την κατϊρτιςη τησ ςύμβαςησ. Συνεχύζεται ςτο επόμενο τεύχοσ Z. Eιδικϋσ περιπτώςεισ ςυμβιβαςμών 1. Συμβιβαςμού που αφορούν κληρονομύεσ και κληροδοτόματα. O τρόποσ χαρτοςόμανςησ των ςυμβιβαςμών, που αφορούν κληρονομύεσ ό κληροδοτόματα, ρυθμύζεται από τη διϊταξη τησ παρ. 11 του ϊρθρου 15 του Kώδικα χαρτοςόμου. Eιδικότερα, ςύμφωνα με τη διϊταξη αυτό, οι διανομϋσ κληρονομιών, κληροδοτημϊτων ό οποιαςδόποτε ϊλλησ κοινόσ περιουςύασ, ωσ και οι επύ κληρονομιών και κληροδοτημϊτων ςυμβιβαςμού, υπόκεινται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου 2% (και με την ειςφορϊ υπϋρ OΓA 2,4%).

9 Mε τη διϊταξη, όμωσ τησ παρ. 2 του ϊρθρου 2 του BΔ τησ 19/ , ορύζεται ότι πρϊξεισ ςυμβιβαςμού που αφορούν κληρονομύεσ, κληροδοςύεσ και δωρεϋσ προσ το κρϊτοσ και ό ςκοπούσ, που διϋπονται από τον A.N. 2039/1939, όπωσ τροποποιόθηκε και ςυμπληρώθηκε, υπόκεινται ςτο μιςό τϋλοσ του 3% που δεν μπορεύ ςε κϊθε περύπτωςη να υπερβεύ το ποςό των δρχ (ςόμερα το αντύςτοιχο ποςό ςε ευρώ). Eξϊλλου, το τϋλοσ αυτό καταβϊλλεται όχι μόνο για τισ μερύδεσ που περιϋρχονται ςτα κοινωφελό ιδρύματα ό κοινωφελεύσ ςκοπούσ, αλλϊ και για τισ μερύδεσ (που περιϋρχονται ςε ϊλλα πρόςωπα). 2. Συμβιβαςμόσ που αφορϊ αςφαλιςτικϋσ αποζημιώςεισ. Mε τη διϊταξη του ϊρθρου 20 του N. 3091/2002, από , καταργόθηκε το τϋλοσ χαρτοςόμου των αςφαλιςτικών αποζημιώςεων και των ςυμβιβαςμών που αφορούν τισ αποζημιώςεισ αυτϋσ. 3. Συμβιβαςμόσ που ςυνϊπτεται κατϊ τισ διατϊξεισ περύ χρηματιςτηρύου. Mϋχρι την ϋναρξη ιςχύοσ τησ διϊταξησ τησ παρ. 2 του ϊρθρου 25 του N. 2873/2000, τα πρακτικϊ του ςυμβιβαςμού, που ςυντϊςςονταν κατϊ τισ διατϊξεισ περύ χρηματιςτηρύου, υπϊγονταν ςε πϊγιο τϋλοσ χαρτοςόμου. Mετϊ την κατϊργηςη του παγύου αυτού τϋλουσ με την ανωτϋρω διϊταξη, τα πρακτικϊ αυτϊ δεν υπϊγονται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου. 4. Συμβιβαςμόσ κατ ϊρθρο 214A του Kωδ. Πολ. Δικονομύασ. Σύμφωνα με το ϊρθρο 214A του Kώδικα Πολ. Δικονομύασ, οι διϊδικοι μπορούν να ςυμβιβϊζονται μετϊ την επϋλευςη τησ εκκρεμοδικύασ μϋχρι την ϋκδοςη τελεςύδικησ απόφαςησ και χωρύσ να υφύςταται ςτϊςη τησ δύκησ όταν αντικεύμενό τησ εύναι ιδιωτικού δικαύου διαφορϊ για την οπούα επιτρϋπεται κατϊ το ουςιαςτικό δύκαιο να ςυνομολογηθεύ ςυμβιβαςμόσ. Για το ςυμβιβαςμό ςυντϊςςεται ατελώσ πρακτικό που περιλαμβϊνει το περιεχόμενο τησ ςυμφωνύασ τουσ και ιδύωσ το εύδοσ του αναγνωριζομϋνου δικαιώματοσ το ποςό τησ οφειλόμενησ παροχόσ και τουσ τυχόν όρουσ υπό τουσ οπούουσ θα εκπληρωθεύ καθώσ και πρόβλεψη για τα δικαςτικϊ ϋξοδα. Tο πρακτικό ςυντϊςςεται ςε τόςα αντύτυπα όςοι και οι διϊδικοι ό ομϊδεσ διαδύκων που αντιδικούν, χρονολογεύται και υπογρϊφεται από αυτούσ ό από τουσ δικηγόρουσ/ τουσ αν ϋχουν ειδικό πληρεξουςιότητα κατϊ το ϊρθρο 9 περιπτ. 6.

10 Kϊθε διϊδικοσ μπορεύ προςκομύζοντασ το πρακτικό ςε πρωτότυπο να ζητόςει την επικύρωςό του από το δικαςτό ό τον πρόεδρο του δικαςτηρύου ενώπιον του οπούου εκκρεμεύ η αγωγό ό το ϋνδικο μϋςο. Tο πρακτικό επικυρώνεται αφού διαπιςτωθεύ ότι: α) η διαφορϊ εύναι δεκτικό ςυμβιβαςτικόσ επύλυςησ, β) το πρακτικό ϋχει υπογραφεύ ςύμφωνα με όςα προαναφϋρονται και γ) από αυτό προκύπτει ςαφώσ το εύδοσ του αναγνωριζομϋνου δικαιώματοσ και το ποςό τησ οφειλόμενησ παροχόσ καθώσ και οι τυχόν όροι εκπλόρωςόσ τησ. Aν η διαφορϊ περιλαμβϊνει και καταψόφιςη, το πρακτικό αποτελεύ από την επικύρωςό του τύτλο εκτελεςτό και περιϊπτεται με τον εκτελεςτόριο τύπο από το αρμόδιο για την επικύρωςό του δικαςτόριο. Aν η διαφορϊ ϋχει απλώσ χαρακτόρα αναγνωριςτικό το πρακτικό αποδεικνύει το δικαύωμα. Mε την επικύρωςη του πρακτικού επϋρχεται κατϊργηςη τησ δύκησ. Δεν χωρϊ αμφιβολύα ότι η κατϊ τον ανωτϋρω τρόπο πραγματοποιούμενη εξώδικη επύλυςη τησ διαφορϊσ εμπύπτει ςτο ςυμβιβαςμό του ϊρθρου 871 του A.K. Eπομϋνωσ, ωσ προσ τα τϋλη χαρτοςόμου θα ϋπρεπε να ιςχύςουν όςα αναφϋρθηκαν ανωτϋρω για τη ςύμβαςη του ςυμβιβαςμού (οφειλό τϋλουσ χαρτοςόμου με βϊςη τισ γενικϋσ διατϊξεισ του Kώδικα Xαρτοςόμου, ϊρθρα 13 παρ. 1α, δ και 15 παρ. 1α). Για την αντιμετώπιςη, όμωσ, τησ περύπτωςησ αυτόσ πρϋπει να ληφθούν υπόψη και τα οφειλόμενα ςτισ διατϊξεισ του ϊρθρου αυτού (214A Kωδ. Πολ. Δικ.) και ειδικότερα τισ διατϊξεισ που ορύζει ότι «Για το ςυμβιβαςμό ςυντϊςςεται ατελώσ πρακτικό που περιλαμβϊνει...». Tο ειδικότερο ςτοιχεύο τησ διϊταξησ αυτόσ εύναι η ρητό αναφορϊ για ατελό ςύνταξη του πρακτικού. Kατϊ τη γνώμη μασ η ατελόσ ςύνταξη του πρακτικού ςτην ουςύα αφορϊ το ςυμβιβαςμό αν μϊλιςτα ληφθεύ υπόψη ότι ορύζεται ότι ςτο πρακτικό περιλαμβϊνεται το περιεχόμενο τησ ςυμφωνύασ που ςημαύνει ότι το πρακτικό αποτελεύ την εγγρϊφωσ ςυναφθεύςα ςύμβαςη του ςυμβιβαςμού. Σημειώνεται ότι η ατϋλεια κυρύωσ ςτο τϋλοσ χαρτοςόμου αναφϋρεται. H ϊποψη ότι η ατϋλεια δεν αφορϊ το τϋλοσ χαρτοςόμου επειδό δεν γύνεται ρητό αναφορϊ ςτο τϋλοσ χαρτοςόμου κατϊ τη γνώμη μασ δεν ευςταθεύ. Aπό όςα γνωρύζομε η Διούκηςη δεν ϋχει λϊβει γραπτό θϋςη επύ του θϋματοσ αυτού. 5. Eπύλυςη τησ διαφορϊσ κατϊ τη διαδικαςύα του ϊρθρου 214 B του Kωδ. Πολ. Δικονομύασ. Σύμφωνα με το ϊρθρο 214 B του Kωδ. Πολ. Δικ., διαφορϋσ ιδιωτικού δικαύου μπορούν να επιλυθούν και με προςφυγό ςε δικαςτικό μεςολϊβηςη. H προςφυγό ςε δικαςτικό

11 μεςολϊβηςη, η οπούα εύναι προαιρετικό, μπορεύ να γύνει πριν την ϊςκηςη τησ αγωγόσ ό και κατϊ τη διϊρκεια τησ εκκρεμοδικύασ. Περαιτϋρω η δικαςτικό μεςολϊβηςη περιλαμβϊνει ξεχωριςτϋσ και κοινϋσ ακροϊςεισ και ςυζητόςεισ των μερών και των πληρεξουςύων δικηγόρων τουσ με το μεςολαβητό δικαςτό, η οπούοσ μπορεύ να απευθύνει μη δεςμευτικϋσ προτϊςεισ επύλυςησ τησ διαφορϊσ. Kϊθε ενδιαφερόμενοσ μπορεύ μετϊ ό δια πληρεξουςύου δικηγόρου να προςφεύγει ςτον κατϊ τόπο αρμόδιο δικαςτό μεςολαβητό υποβϊλλοντασ γραπτώσ το αύτημϊ του. Tο δικαςτόριο, ςτο οπούο εύναι εκκρεμόσ η υπόθεςη μπορεύ ςε κϊθε ςτϊςη τησ δύκησ ανϊλογα με την περύπτωςη και λαμβϊνοντασ υπόψη όλεσ τισ περιςτϊςεισ τησ υπόθεςησ να καλεύ τα μϋρη να προςφύγουν ςτη δικαςτικό μεςολϊβηςη για την επύλυςη τησ διαφορϊσ τουσ και ταυτόχρονα αν ςυμφωνούν τα μϋρη να αναβϊλει την εκδύκαςη τησ υπόθεςησ ςε ςύντομη δικϊςιμο και πϊντωσ όχι πϋρα του εξαμόνου. Aν τα μϋρη καταλόξουν ςε ςυμφωνύα ςυντϊςςεται πρακτικό μεςολϊβηςησ. Tο πρακτικό υπογρϊφεται από το μεςολαβητό, τα μϋρη και τουσ πληρεξουςύουσ δικηγόρουσ τουσ και το πρακτικό τούτο κατατύθεται ςτη γραμματεύα του πρωτοδικεύου όπου διεξόχθη η μεςολϊβηςη. Kατϊ τη κατϊθεςη ο ενδιαφερόμενοσ υποβϊλλει παρϊβολο υπϋρ του Δημοςύου το ύψοσ και η αναπροςαρμογό του οπούου καθορύζονται με κοινό απόφαςη των Yπουργών Oικονομικών και Δικαιοςύνησ, Διαφϊνειασ και Aνθρωπύνων Δικαιωμϊτων. Aπό την κατϊθεςη ςτη γραμματεύα τησ μεςολϊβηςησ, εφόςον περιϋχει ςυμφωνύα των μερών για ύπαρξη αξύωςησ αποτελεύ εκτελεςτό τύτλο, ςύμφωνα με το ϊρθρο 94 παρ. 2 εδαφ. γ. Kωδ. Πολ. Δικ. Eν προκειμϋνω δημιουργούνται ςοβαρϊ ερωτόματα περύ του εϊν καταρτύζεται ό όχι ςύμβαςη ςυμβιβαςμού κατϊ ϊρθρο 871 του A.K. Tούτο εξαρτϊται από το εϊν η ςυμφωνύα αυτό αντλεύ τη δϋςμευςό τησ από τη μεταξύ των μερών καταρτιζόμενη ςύμβαςη ό από την υπογραφό από το μεςολαβητό δικαςτό του ςυνταςςόμενου πρακτικού. Eϊν καταρτύζεται ο κατϊ το ϊρθρο 871 του A.K. ςυμβιβαςμόσ θα ιςχύουν ωσ, προσ τα τϋλη χαρτοςόμου τα οριζόμενα ςτισ γενικϋσ διατϊξεισ του Kώδικα Xαρτοςόμου (ϊρθρα 13 παρ. 1α, δ και 15 παρ. 1α). Yπϋρ τησ ϊποψησ αυτόσ ςυνηγορούν τα οριζόμενα ςτισ ςχετικϋσ διατϊξεισ και ειδικότερα η φρϊςη «Aν τα μϋρη καταλόξουν ςε ςυμφωνύα, ςυντϊςςεται πρακτικό μεςολϊβηςησ» και επομϋνωσ από τη ςυμφωνύα αυτό αντλεύται η δϋςμευςη των μερών. Eύναι, δηλαδό, ελεύθερα τα μϋρη να ςυμφωνόςουν, εϊν το επιθυμούν ςτη ςύναψη του ςυμβιβαςμού, για την οπούα ςτη ςυνϋχεια ακολουθεύται η

12 διαδικαςύα που περιγρϊφουν οι ςχετικϋσ διατϊξεισ. Δεν μπορεύ, όμωσ, να αποκλειςθεύ η βαςιμότητα και τησ αντύθετησ ϊποψησ ότι δηλαδό εν προκειμϋνω δεν λαμβϊνει χώρα ςύμβαςη ςυμβιβαςμού κατ ϊρθρο 871 του A.K., αν μϊλιςτα ληφθούν υπόψη και τα οριζόμενα ςτην παρ. 3 του ϊρθρου 214 B του Kωδ. Πολ. Δικ. και ειδικότερα τησ δυνατότητασ του διαμεςολαβητό να απευθύνει ςτα μϋρη μη δεςμευτικϋσ προτϊςεισ. Kαι ναι μεν οι προτϊςεισ δεν εύναι δεςμευτικϋσ για τα μϋρη, ωςτόςο δεν μπορεύ να παραβλϋπεται η ουςιαςτικό παρϋμβαςη του διαμεςολαβητό ςτη διαμόρφωςη τησ τελικόσ θϋςησ των μερών. Kαι επύ του θϋματοσ αυτού η Διούκηςη δεν ϋχει λϊβει γραπτό θϋςη. Kρύνεται ςκόπιμο κατϊ τη γνώμη μασ και η ανωτϋρω περύπτωςη να μην επιβαρύνεται με τϋλοσ χαρτοςόμου, εφόςον η πολιτεύα αποβλϋπει ςτην επιτυχύα τησ ανωτϋρω διαδικαςύασ. Eύναι αναγκαύο, όμωσ, το θϋμα να αντιμετωπιςθεύ με νομοθετικό ρύθμιςη, ςτην οπούα θα προβλϋπεται ρητό απαλλαγό και τησ περύπτωςησ αυτόσ, για να μη δημιουργούνται αμφιςβητόςεισ και προβληματιςμού ωσ προσ τον τρόπο αντιμετώπιςόσ τησ από την πλευρϊ των τελών χαρτοςόμου. H. Συμβιβαςμόσ που καταρτύζεται ςτην αλλοδαπό. H χαρτοςόμανςη των εγγρϊφων που καταρτύζονται ςτην αλλοδαπό ρυθμύζεται από τισ διατϊξεισ του ϊρθρου 8 του Kώδικα Xαρτοςόμου. Σύμφωνα με τισ διατϊξεισ αυτϋσ, τα ϋγγραφα που ϋχουν αντικεύμενο κινητό ό ακύνητη περιουςύα που κεύται ςτην Eλλϊδα ό υποχρεώςεισ εκτελεςτϋεσ ς αυτό, ςυνταχθεύςα δε ςτην αλλοδαπό, όχι, όμωσ, ενώπιον ελληνικόσ αρχόσ επύ πληρωμό του οικεύου τϋλουσ, υποβϊλλονται εισ τον κατϊ τον παρόντα νόμο τϋλη υπό τισ διακρύςεισ που ορύζονται ςτισ διατϊξεισ αυτϋσ και ειδικότερα ανϊλογα με τη χώρα που ςυντϊςςονται (Eυρώπη, Tουρκύα ό Aύγυπτο - Άλλη χώρα). Mε βϊςη τισ ανωτϋρω διατϊξεισ αντιμετωπύζεται και ο ςυμβιβαςμόσ που καταρτύζεται ςτην αλλοδαπό. Eφόςον, επομϋνωσ, ο ςυμβιβαςμόσ που καταρτύζεται ςτην αλλοδαπό το ςχετικό ϋγγραφο, δηλαδό, ςυντϊςςεται ςτην αλλοδαπό, ϋχει αντικεύμενο κινητό ό ακύνητη περιουςύα που κεύται ςτην Eλλϊδα ό υποχρεώςεισ εκτελεςτϋεσ ς αυτό, υπϊγεται ςτα τϋλη χαρτοςόμου. Eύναι προφανϋσ ότι, εϊν το ακύνητο ό το κινητό, που κεύται ςτην Eλλϊδα, εύναι το αντικεύμενο για το οπούο γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ, το ϋγγραφο του ςυμβιβαςμού θα υπαχθεύ ςε τϋλοσ χαρτοςόμου κατϊ τισ διακρύςεισ των ανωτϋρω διατϊξεων.

13 Aμφιβολύα δημιουργεύται εϊν το ακύνητο ό το κινητό που κεύται ςτην Eλλϊδα, δεν εύναι το αντικεύμενο για το οπούο γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ, αλλϊ εξαςφαλύζει την αξύωςη για την οπούα γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ. Kατϊ τη γνώμη μασ και ςτην περύπτωςη αυτό ςυντρϋχει η προώπόθεςη τησ κατϊρτιςησ εγγρϊφου που ϋχει αντικεύμενο κινητό ό ακύνητο που κεύται ςτηυν Eλλϊδα κατϊ την ϋννοια των διατϊξεων του ϊρθρου 8 του Kώδικα Xαρτοςόμου και επομϋνωσ πρϋπει να επιβϊλλεται τϋλοσ χαρτοςόμου κατϊ τισ διακρύςεισ των διατϊξεων αυτών. Eπύςησ, δεν χωρεύ αμφιβολύα ότι εϊν με το ϋγγραφο του ςυμβιβαςμού αναλαμβϊνονται υποχρεώςεισ που πρϋπει να εκτελεςτούν ςτην Eλλϊδα οφεύλεται τϋλοσ χαρτοςόμου. Tο ύδιο κατϊ τη γνώμη μασ ςυμβαύνει και ςτην περύπτωςη κατϊ την οπούα η ςχϋςη, επύ τησ οπούασ γύνεται ο ςυμβιβαςμόσ ςτην αλλοδαπό, περιλαμβϊνει υποχρεώςεισ που πρϋπει να εκτελεςτούν ςτην Eλλϊδα. Kαι ςτην περύπτωςη, δηλαδό, αυτό ςυντρϋχει η προώπόθεςη του ϊρθρου 8 του Kώδικα Xαρτοςόμου περύ υποχρεώςεων εκτελεςτϋων ςτην Eλλϊδα, ϋςτω και με ϋμμεςο τρόπο, και επομϋνωσ ο ςυμβιβαςμόσ υπϊγεται ςε τϋλοσ χαρτοςόμου κατϊ τισ διακρύςεισ του ϊρθρου αυτού. Σε κϊθε, πϊντωσ, περύπτωςη ςυμβιβαςμού ςτην αλλοδαπό πρϋπει να λαμβϊνονται υπόψη και τα οριζόμενα ςτο ϊρθρο 38 του N. 4174/2013, περύ φοροαποφυγόσ, για το ενδεχόμενο τησ διαπύςτωςησ τησ ςυνδρομόσ των προώποθϋςεων εφαρμογόσ των διατϊξεων του ϊρθρου αυτού. Nα κριθεύ, δηλαδό, ότι η κατϊρτιςη του ςυμβιβαςμού ςτην αλλοδαπό απϋβλεπε ςτην αποφυγό του τϋλουσ χαρτοςόμου. Bιβλιογραφύα A. Γεωργιϊδη - M. Σταθόπουλου, «Eιδικό Eνοχικό» 1982.

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων Ενημερωτικό ημείωμα Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων -Σι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιςη για την προ-πτωχευτική διαδικαςία εξυγίανςησ επιχειρήςεων; Με την προτεινόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Για την ενςωμϊτωςη τησ Οδηγύασ 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαώκού Κοινοβουλύου και Συμβουλύου τησ 22ασ Οκτωβρύου 2013 ςχετικϊ με το δικαύωμα πρόςβαςησ ςε δικηγόρο ςτο πλαύςιο ποινικόσ διαδικαςύασ και

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Υπηρεςία Έρευνασ Οικονομικού Εγκλήματοσ Ζητήματα από τη ςυμπλοκή ποινικήσ και διοικητικήσ ελεγκτικήσ διαδικαςίασ

Η νέα Υπηρεςία Έρευνασ Οικονομικού Εγκλήματοσ Ζητήματα από τη ςυμπλοκή ποινικήσ και διοικητικήσ ελεγκτικήσ διαδικαςίασ Πέτροσ Πανταζόπουλοσ, Δικηγόροσ, ΔΝ Η νέα Υπηρεςία Έρευνασ Οικονομικού Εγκλήματοσ Ζητήματα από τη ςυμπλοκή ποινικήσ και διοικητικήσ ελεγκτικήσ διαδικαςίασ 4η Διημερίδα ΕΕΝ Επίκαιρα Ζηηήμαηα Φορολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΟΜΝΗΜΑ. Επεξήγηςη Συντμήςεων: Α.Φ.= Αυτιςτικό Φάςμα - Π.Σ.= Παράλληλη Στήριξη

ΤΠΟΜΝΗΜΑ. Επεξήγηςη Συντμήςεων: Α.Φ.= Αυτιςτικό Φάςμα - Π.Σ.= Παράλληλη Στήριξη www.asperger.gr Κωνσταντινοσπόλεως 29 155.62 Χολαργός Τηλ. 210.6535666 info@asperger.gr Α.Π. 7331/7-7-2010 Χολαργόσ, 28 Ιουνύου 2010 ΤΠΟΜΝΗΜΑ Θέμα: «Κατάργηςη τησ παράνομησ και αντιςυνταγματικήσ εγκυκλίου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνοπτικόσ οδηγόσ ςυνταξιοδοτικών ρυθμίςεων

Θέμα: Συνοπτικόσ οδηγόσ ςυνταξιοδοτικών ρυθμίςεων Αθόνα 14/6/2016 Προσ Τουσ Συλλόγουσ Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θέμα: Συνοπτικόσ οδηγόσ ςυνταξιοδοτικών ρυθμίςεων Συνϊδελφοι, Το Δ.Σ. τησ Δ.Ο.Ε. ςασ κοινοποιεύ ϋναν εξαιρετικϊ χρόςιμο οδηγό βαςιςμϋνο ςτα ερωτόματα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ρυθμύςεισ επύ θεμϊτων αξιοπούηςησ ανθρώπινου δυναμικού του Ν. 4210/2013 (ΥΕΚ 254/Α )

ΘΕΜΑ: Ρυθμύςεισ επύ θεμϊτων αξιοπούηςησ ανθρώπινου δυναμικού του Ν. 4210/2013 (ΥΕΚ 254/Α ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΙΚΗ ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗΚΑΙ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΚΑΣΑΣΑΗ ΠΡΟΩΠΙΚΟΤ Ταχ. Δ/νςη: Βας. Σοφύασ 15 106 74, Αθόνα Τηλϋφωνα: Α. Για θϋματα αδειών θϋςησ ςε αργύα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ το Περιςτϋρι ςόμερα, την... μεταξύ των κϊτωθι ςυμβαλλομϋνων... ςυμφωνόθηκαν, ςυνομολογόθηκαν και ϋγιναν αμοιβαύα αποδεκτϊ τα εξόσ: ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Διεύθυνςη

Διαβάστε περισσότερα

Ποςϊ προοριζόμενα για αύξηςη μετοχικού κεφαλαύου

Ποςϊ προοριζόμενα για αύξηςη μετοχικού κεφαλαύου Ποςϊ προοριζόμενα για αύξηςη μετοχικού κεφαλαύου Αρθρο του κ. Γεωργύου τ. Αληφαντό Διδϊςκοντοσ ςτο ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩ, τ. Oρκωτού Eλεγκτό Λογιςτό υμβούλου ςτην Eταιρεύα Δικηγόρων POTAMITIS VEKRIS 1. Kαταθϋςεισ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ 4 (ϊρθρα 5, 7, 8 και 13 τησ οδηγύασ) Στον Κώδικα Ποινικόσ Δικονομύασ προςτύθεται ϊρθρο 99 Β ωσ εξόσ:

ΑΡΘΡΟ 4 (ϊρθρα 5, 7, 8 και 13 τησ οδηγύασ) Στον Κώδικα Ποινικόσ Δικονομύασ προςτύθεται ϊρθρο 99 Β ωσ εξόσ: ΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΤ Για την ενςωμϊτωςη τησ Οδηγύασ 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαώκού Κοινοβουλύου και υμβουλύου τησ 22ασ Οκτωβρύου 2013 ςχετικϊ με το δικαύωμα πρόςβαςησ ςε δικηγόρο ςτο πλαύςιο ποινικόσ διαδικαςύασ και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη Ευαγγελύα Καβϊλα Οκτώβριοσ 2018 Είδη Παραγώγων 1.Προθεςμιακ

Διαβάστε περισσότερα

Εςωτερικόσ Κανονιςμόσ προμηθειών, μελετών, υπηρεςιών και ϋργων του κοινωφελούσ Ιδρύματοσ με την επωνυμύα «ΙΔΡΤΜΑ ΜΙΦΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ»

Εςωτερικόσ Κανονιςμόσ προμηθειών, μελετών, υπηρεςιών και ϋργων του κοινωφελούσ Ιδρύματοσ με την επωνυμύα «ΙΔΡΤΜΑ ΜΙΦΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ» Εςωτερικόσ Κανονιςμόσ προμηθειών, μελετών, υπηρεςιών και ϋργων του κοινωφελούσ Ιδρύματοσ με την επωνυμύα «ΙΔΡΤΜΑ ΜΙΦΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ» ΕΙΑΓΩΓΗ Σο κοινωφελϋσ ύδρυμα με την επωνυμύα «ΙΔΡΤΜΑ ΜΙΦΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο 1 Οριςμοί Ζννοια τησ Λογιςτικήσ Εύναι μϋςο παροχόσ οικονομικών πληροφοριών προσ διϊφορεσ ομϊδεσ ενδιαφερομϋνων για την πορεύα μιασ επιχεύρηςησ που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΗΡΕΙΑΚΟ ΗΜΕΙΩΜΑ. ΘΕΜΑ: Προτάςεισ για τροποποίηςη του Π.Δ. 113/ Επαναξιολόγηςη των δομών του Τπουργείου.

ΤΠΗΡΕΙΑΚΟ ΗΜΕΙΩΜΑ. ΘΕΜΑ: Προτάςεισ για τροποποίηςη του Π.Δ. 113/ Επαναξιολόγηςη των δομών του Τπουργείου. ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΑΛΙΗ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΣΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΥΑΛΙΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΑΛΙΗ Δ/ΝΗ ΔΙΑΔΟΦΙΚΗ Κ.Α. Πληροφορίεσ: Κ. Μαυρίδου Γ. Βαγενάσ Δ/νςη: ταδίου 29 Σαχ. Κωδ: 101

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ ΈΩ ΔΤΟ (2) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 61Μ)

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ ΈΩ ΔΤΟ (2) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 61Μ) 1 ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ, ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΙΜΟΤ ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Καραμαούνα 1, Πλατεύα κρα 55132 Καλαμαριϊ Θεςςαλονύκησ Σηλ.: +30 2310 459101 Υαξ: +30 2310 459107 e-mail: centre@komvos.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

OPOI YMMETOXH ΔIAΓΩNIMOY «ΠΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗ»

OPOI YMMETOXH ΔIAΓΩNIMOY «ΠΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗ» OPOI YMMETOXH ΔIAΓΩNIMOY «ΠΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗ» Η ανώνυμη εταιρύα με την επωνυμύα «ΕΙΔΗΕΙ ΝΣΟΣ ΚΟΜ ΑΝΩΝΤΜΗ ΣΗΛΕΟΠΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΣΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΦΗ ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΗ», που εδρεύει ςτο Ν. Υϊληρο Αττικόσ, οδόσ

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC 17PROC00199407 017-09- ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ Σμήμα Προμηθειών Σαχ. Δ/νςη: Πληροφορύεσ: Σηλϋφωνο: Fax: e-mail: Πειραιώσ 11, 177 78 Σαύροσ Βαςιλικό Αναςτοπούλου 13 1306 483 13 1306 480 vanastopoulou@ekdd.gr

Διαβάστε περισσότερα

1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ

1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ 1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ Ο τοκετόσ εύναι ϋνα ςημαντικό κοινωνικό και ςυναιςθηματικό γεγονόσ όχι μόνο για τη γυναύκα, αλλϊ και για την οικογϋνειϊ τησ και ύςωσ και για ολόκληρη την

Διαβάστε περισσότερα

Οικειοθελόσ Αποκϊλυψη Υορολογητϋασ Ύλησ Παρελθόντων Ετών και Λοιπϋσ Διατϊξεισ

Οικειοθελόσ Αποκϊλυψη Υορολογητϋασ Ύλησ Παρελθόντων Ετών και Λοιπϋσ Διατϊξεισ Tax-i 122 Flash update Δεκέμβριος 201 Οικειοθελόσ Αποκϊλυψη Υορολογητϋασ Ύλησ Παρελθόντων Ετών και Λοιπϋσ Διατϊξεισ ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑ ελύδα ΘΕΜΑ ελύδα Οικειοθελόσ Αποκϊλυψη Φορολογητϋασ Ύλησ Παρελθόντων

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4 Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 1 Περιεχόμενα Προτϊςεισ επανϊληψησ Προτϊςεισ Διακλϊδωςησ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 2 Προτάςεισ επανάληψησ Οι προτϊςεισ επανϊληψησ (iterative ό loop

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Με το ειδικό καθεςτώσ ενιςχύςεων τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων ενιςχύονται

Διαβάστε περισσότερα

Υποςπγείο Οικονομίαρ,Ανάπτςξηρ & Τοςπισμού ΓΕΝ. Δ/ΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜ. ΤΠΗΡΕΙΩΝ Αθήνα, 26/10/2015 Δ/ΝΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΤΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΥΕΙΡΙΗ ΤΛΙΚΟΤ

Υποςπγείο Οικονομίαρ,Ανάπτςξηρ & Τοςπισμού ΓΕΝ. Δ/ΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜ. ΤΠΗΡΕΙΩΝ Αθήνα, 26/10/2015 Δ/ΝΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΤΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΥΕΙΡΙΗ ΤΛΙΚΟΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΑ: 6ΦΞΟ4653Ο7-5ΡΕ ΑΔΑΜ: 15PROC003217962 Υποςπγείο Οικονομίαρ,Ανάπτςξηρ & Τοςπισμού ΓΕΝ. Δ/ΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜ. ΤΠΗΡΕΙΩΝ Αθήνα, 26/10/2015 Δ/ΝΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΤΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΥΕΙΡΙΗ ΤΛΙΚΟΤ Απ.Ππωη:19484/ΔΠΤ&ΔΤ

Διαβάστε περισσότερα

Αθόνα, 5 Μαρτύου Ειςαγωγή ύμφωνα με τισ διατϊξεισ:

Αθόνα, 5 Μαρτύου Ειςαγωγή ύμφωνα με τισ διατϊξεισ: ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΚΠΟΝΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΚΟΤ ΦΕΔΙΟΤ, ΣΡΑΣΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΩΝ ΕΠΙΠΣΩΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΩΝ ΕΠΙΠΣΩΕΩΝ ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΤ 1. Ειςαγωγή Αθόνα, 5 Μαρτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη Ευαγγελύα Καβϊλα Οκτώβριοσ 2018 Θεωρία χαρτοφυλακίου Η θεωρύα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά ΕΓΦΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΗΗ ΕΡΓΑΛΕΙΨΝ ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ ΕΙΑΓΨΓΗ Η ύπαρξη ϋγκυρων και αξιόπιςτων εργαλεύων αναγνώριςησ χαριςματικών μαθητών κρύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ςτην περύπτωςη που η μόνη αλλαγό αφορϊ ςτη Δημόςια Φρηματοδότηςη ανϊ ϋτοσ (2013, 2014).

ςτην περύπτωςη που η μόνη αλλαγό αφορϊ ςτη Δημόςια Φρηματοδότηςη ανϊ ϋτοσ (2013, 2014). Ειςαγωγή Για την ολοκλόρωςη μιασ πρϊξησ κρατικών ενιςχύςεων απαιτεύται το ςύνολο των δαπανών τησ να ςυμφωνεύ με την εγκεκριμϋνη δημόςια δαπϊνη όπωσ προκύπτει από το ςε ιςχύ Σεχνικό Δελτύο Πρϊξησ. ε περύπτωςη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ EΩ ΣΡΙΩΝ (3) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ EΩ ΣΡΙΩΝ (3) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ 1 ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Καραμαούνα 1, Πλατεύα κρα 55132 Καλαμαριϊ Θεςςαλονύκησ Σηλ.: +30 2313 331500 Υαξ: +30 2313 331502 e-mail: centre@komvos.edu.gr Θεςςαλονύκη,

Διαβάστε περισσότερα

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Κύκλοσ Ζωόσ Λογιςμικού Μοντϋλο Διαδικαςύασ Λογιςμικού Διαδικαςύα Λογιςμικού Κριτόρια Αξιολόγηςησ Μοντϋλων Απλότητα και Σταθερότητα Απαιτόςεων Κύνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ. Ενδοομιλικϋσ υναλλαγϋσ (Transfer Pricing)

ΕΠΕΙΓΟΝ. Ενδοομιλικϋσ υναλλαγϋσ (Transfer Pricing) Tax-i 102 Flash update Νοέμβριος 2015 ΕΠΕΙΓΟΝ Ενδοομιλικϋσ υναλλαγϋσ (Transfer Pricing) Διενεργούνται Υορολογικού ϋλεγχοι ςε φακϋλουσ τεκμηρύωςησ χρόςεων 2008-2009 Επαπειλούμενο πρόςτιμο 10% επύ των ςυναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1Η ΕΛΙΔΑ ΘΕΜΑ A Α. Μονάδεσ 10 Μονάδεσ 5 Μονάδεσ 4 4 Ε. 1 Μονάδεσ 2 Ε. 2 Μονάδεσ 5 ΣΕΛΟ 1Η ΕΛΙΔA

ΑΡΧΗ 1Η ΕΛΙΔΑ ΘΕΜΑ A Α. Μονάδεσ 10 Μονάδεσ 5 Μονάδεσ 4 4 Ε. 1 Μονάδεσ 2 Ε. 2 Μονάδεσ 5 ΣΕΛΟ 1Η ΕΛΙΔA ΑΡΧΗ 1Η ΕΛΙΔΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΣΙΚΑ ΔΙΑΓΨΝΙΜΑΣΑ Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΤΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΤ 2016 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΕΥΑΡΜΟΓΨΝ Ε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΠΟΤΔΨΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΚΗ ΤΝΟΛΟ ΕΛΙΔΨΝ:

Διαβάστε περισσότερα

EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz

EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz 1. Περί των Τύπων των Υπηρεςιών και των Δικτύων Η οικονομικώσ αποτελεςματικό χρόςη του φϊςματοσ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ Τλοποίηςη προγραμμάτων με την μέθοδο τησ τηλεκατάρτιςησ 1 Τλοπούηςη προγραμμϊτων με την μϋθοδο τησ τηλεκατϊρτιςησ δύναται να λϊβει χώρα μετϊ από πλόρωσ αιτιολογημϋνο αύτημα του Κλαδικού Υορϋα (Αναδόχου),

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης: Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανόμενης της απαγωγής παιδιού (βασικό επίπεδο)

Μελέτη περίπτωσης: Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανόμενης της απαγωγής παιδιού (βασικό επίπεδο) Μελέτη περίπτωσης: Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανόμενης της απαγωγής παιδιού (βασικό επίπεδο) Πρόγραμμα: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΩΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ ΣΑΚΣΙΚΟΤ ΑΝΟΙΚΣΟΤ (ΔΙΕΘΝΗ) ΔΙΑΓΨΝΙΜΟΤ

ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ ΣΑΚΣΙΚΟΤ ΑΝΟΙΚΣΟΤ (ΔΙΕΘΝΗ) ΔΙΑΓΨΝΙΜΟΤ Μϋροσ Γ: Τποδεύγματα και Πύνακεσ υμμόρφωςησ ΕΡΓΟ ΕΠΑ: «Χηφιακϋσ δρϊςεισ Επιμελητηρύου Δωδεκανόςου για την ενύςχυςη τησ ανταγωνιςτικότητασ των Επιχειρόςεων» Τποϋργα: Τποϋργο 1: «Ολοκληρωμϋνο περιβϊλλον

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό εμινάριο με θέμα: «Οι Ειρηνοδίκεσ ωσ Λειτουργοί τησ Δικαιοςύνησ»

Επιμορφωτικό εμινάριο με θέμα: «Οι Ειρηνοδίκεσ ωσ Λειτουργοί τησ Δικαιοςύνησ» Εθνική χολή Δικαςτικών Λειτουργών Επιμορφωτικό εμινάριο με θέμα: «Οι Ειρηνοδίκεσ ωσ Λειτουργοί τησ Δικαιοςύνησ» Ειςήγηςη Ευςταθίασ Αθαναςιάδου, Ειρηνοδίκη Θεςςαλονίκησ, με θέμα: «Η ρευςτοποίηςη περιουςίασ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΤΜΑ ΙΩΑΝΝΟΤ & ΕΤΣΕΡΠΗ ΣΟΠΑΛΗ

ΙΔΡΤΜΑ ΙΩΑΝΝΟΤ & ΕΤΣΕΡΠΗ ΣΟΠΑΛΗ ΙΔΡΤΜΑ ΙΩΑΝΝΟΤ & ΕΤΣΕΡΠΗ ΣΟΠΑΛΗ ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ περί ΜΙΘΩΗ ΔΙΑΜΕΡΙΜΑΣΟ ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΕ ΠΕΡΙ ΣΗ ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ Η διακήπςξη μίζθυζηρ διαμεπίζμαηορ πος ακολοςθεί, θα είναι αναπηημένη ζηην ιζηοζελίδα ηος Ιδπύμαηορ (www.topali.gr),

Διαβάστε περισσότερα

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη 1. Μαθηματικϊ: περιεχόμενο ςχολικών Μαθηματικών διϊρθρωςη «ύλησ» η αξιολόγηςη ςυνόθωσ επικεντρώνεται ςε ανϊκληςη αςύνδετων πληροφοριών και λεπτομερειών. Αντύ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΚΑΒΑΛΑ χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Σμόμα Διούκηςησ & Οικονομύασ. Θϋμα πτυχιακόσ εργαςύασ:

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΚΑΒΑΛΑ χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Σμόμα Διούκηςησ & Οικονομύασ. Θϋμα πτυχιακόσ εργαςύασ: ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΚΑΒΑΛΑ χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Σμόμα Διούκηςησ & Οικονομύασ Θϋμα πτυχιακόσ εργαςύασ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΤΙΟΘΕΙΑ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τποβληθεύςα ςτην Καθηγότρια Φατζηφωτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΤΚΛΙΟ ΜΕΣΕΓΓΡΑΥΩΝ αγωνιςτικόσ περιόδου

ΕΓΚΤΚΛΙΟ ΜΕΣΕΓΓΡΑΥΩΝ αγωνιςτικόσ περιόδου OAKA, Ανοικτό Κολυμβητήριο, Σπφρου Λοφη, 151 23 Μαροφςι, AΘΗΝΑ Tel.: +30.210.6801950 Fax: +30.210.6801960 OAKA, Olympic Aquatic Center, Spyrou Loui Ave., 151 23 Athens, GREECE Web: www.volleyball.gr mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟ Ν. ΚΟΝΣΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΟ ΤΝΕΡΓΑΣΗ ΠΑ.ΠΕΙ.

ΓΕΩΡΓΙΟ Ν. ΚΟΝΣΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΟ ΤΝΕΡΓΑΣΗ ΠΑ.ΠΕΙ. ΓΕΩΡΓΙΟ Ν. ΚΟΝΣΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΟ ΤΝΕΡΓΑΣΗ ΠΑ.ΠΕΙ. Παρϋχεται μϋςω των δημοςιευόμενων οικονομικών καταςτϊςεων και αποςκοπεύ ςτο να παρϊςχει ςτουσ χρόςτεσ, κυρύωσ αναλυτϋσ και επενδυτϋσ, όλεσ εκεύνεσ τισ αναγκαύεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΙΡΙΗ ΣΗ ΠΕΡΙΟΤΙΑ ΣΟΤ Ο.Π.Α. Α.Ε. Κληροδότημα Γεωργύασ Νικολακοπούλου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΙΡΙΗ ΣΗ ΠΕΡΙΟΤΙΑ ΣΟΤ Ο.Π.Α. Α.Ε. Κληροδότημα Γεωργύασ Νικολακοπούλου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΙΡΙΗ ΣΗ ΠΕΡΙΟΤΙΑ ΣΟΤ Ο.Π.Α. Α.Ε. Κληροδότημα Γεωργύασ Νικολακοπούλου Ταχ. δ/νςη: Πατηςύων 80 Τ.Κ. Πόλη: 104 34 ΑΘΗΝΑ Ιςτοςελύδα: www.aueb.gr Πληροφορύεσ:

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΛΕΤΘΕΡΕ ΜΕΣΕΓΓΡΑΥΕ

Α. ΕΛΕΤΘΕΡΕ ΜΕΣΕΓΓΡΑΥΕ OAKA, Ανοικτό Κολυμβητήριο, Σπφρου Λοφη, 151 23 Μαροφςι, AΘΗΝΑ Tel.: +30.210.6801952 Fax: +30.210.6801960 OAKA, Olympic Aquatic Center, Spyrou Loui, 151 23 Athens, GREECE Web: www.volleyball.gr mail: hellas@volleyball.gr

Διαβάστε περισσότερα

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ υνεργϊτησ :ιώπη Ευαγγελύα Κίνδυνοσ Ωσ κύνδυνο θα µπορούςαµε

Διαβάστε περισσότερα

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ;

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Dr. jennifer Dennis, Ιατρική Σύμβουλοσ του Συλλόγου για το Σύνδρομο Down (1993) Ο αδϋνασ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ: ΔΙΟΙΚΗΗ ΤΠΗΡΕΙΩΝ ΤΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ: ΔΙΟΙΚΗΗ ΤΠΗΡΕΙΩΝ ΤΓΕΙΑ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ: ΔΙΟΙΚΗΗ ΤΠΗΡΕΙΩΝ ΤΓΕΙΑ 17/3/2015 : Πειθαρχική ευθύνη Νοζηλευηή ζηο Δημόζιο και ζηον Ιδιωηικό ηομέα (Γούλα Αγγελική, Γρηγοροπούλου Ασημίνα, Σαμπάνη Γεωργία, Καραλή Μαρία). ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικό επιβϊρυνςη (εϊν ϋχει ςυμπληρώςει το πλαφόν ό πότε μπορεύ να με δεχθεύ).

οικονομικό επιβϊρυνςη (εϊν ϋχει ςυμπληρώςει το πλαφόν ό πότε μπορεύ να με δεχθεύ). Ερωτήςεισ - Απαντήςεισ για τον Εθνικό Οργανιςμό Παροχήσ Υπηρεςιών Υγείασ υναδϋλφιςςεσ, υνϊδελφοι, Ο Ενιαύοσ Οργανιςμόσ Παροχόσ Τπηρεςιών Τγεύασ (Ε.Ο.Π.Τ.Τ.), τϋθηκε ςε λειτουργύα χωρύσ να δημιουργηθεύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΣΡΟ ΛΑΟΓΡΑΥΙΚΩΝ ΜΕΛΕΣΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΣΡΟ ΛΑΟΓΡΑΥΙΚΩΝ ΜΕΛΕΣΩΝ ΚΑΣΑΣΑΣΙΚΟ ΣΟΤ ΤΛΛΟΓΟΤ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΣΡΟ ΛΑΟΓΡΑΥΙΚΩΝ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΓΕΝΕΤΗ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Α ΙΔΡΤΗ ΕΔΡΑ- ΕΠΩΝΤΜΙΑ 1. Ιδρύεται μη κερδοςκοπικόσ ςύλλογοσ με ϋδρα την Γενεύη : Case postale 1833 1227 Carouge 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ: Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ. την με ςυνοπτικό διαδικαςύα επιλογό αναδόχου για την καταςκευό του ϋργου: Εκτιμώμενησ αξύασ 38.

ΦΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ: Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ. την με ςυνοπτικό διαδικαςύα επιλογό αναδόχου για την καταςκευό του ϋργου: Εκτιμώμενησ αξύασ 38. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΣΙΑ ΔΗΜΟ ΦΙΟΤ ΣΕΦΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ ΕΡΓΟ: ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε.ΜΑΣΙΧΟΧΩΡΙΩΝ Ταχ. Διεύθυνςη: Οινοπύωνοσ 1 Χύοσ Ταχ. Κώδικασ: 82100 ΦΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ: ΑΣΑ Δ Ι Α Κ Η Ρ Τ Ξ Η Τ Ν Ο Π Σ Ι Κ Η Δ Ι Α Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΥΑΛΑΙΟ Z ΜΕΣΡΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΤΗ ΣΟΤ ΚΑΠΝΙΜΑΣΟ ΣΟΤ ΔΗΜΟΙΟΤ ΦΩΡΟΤ ΣΡΟΠΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΝΟΜΩΝ 3730/2008 ΚΑΙ 3370/2005

ΚΕΥΑΛΑΙΟ Z ΜΕΣΡΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΤΗ ΣΟΤ ΚΑΠΝΙΜΑΣΟ ΣΟΤ ΔΗΜΟΙΟΤ ΦΩΡΟΤ ΣΡΟΠΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΝΟΜΩΝ 3730/2008 ΚΑΙ 3370/2005 ΚΕΥΑΛΑΙΟ Z ΜΕΣΡΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΤΗ ΣΟΤ ΚΑΠΝΙΜΑΣΟ ΣΟΤ ΔΗΜΟΙΟΤ ΦΩΡΟΤ ΣΡΟΠΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΝΟΜΩΝ 3730/2008 ΚΑΙ 3370/2005 Κωδικοπούηςη Άρθρο 17 Νόμου 3868/2010 (ΥΕΚ 129Α /3.8.2010): Όπωσ ιςχύει: Άρθρο 1 Προςταςύα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 22411 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1412 30 Απριλίου 2012 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/9780 Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητι κών βεβαιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πότε και πωσ νηςτεύουμε;

Πότε και πωσ νηςτεύουμε; Πότε και πωσ νηςτεύουμε; Η λϋξη νηςτεύα εύναι ςύνθετη και προϋρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρόμα εςθίω, που εύναι ϊλλοσ τρόποσ του έςθω και του έδω και που ςημαύνει τρώγω. Νόςτισ η πρώτη λϋξη

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ τυπικόσ και ϊτυπησ επικοινωνύασ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Ψ3ΦΓ465ΦΘΕ-ΚΑ8. ΑΝΑΡΣΗΣΕΑ Εξ. ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΜΙΑ. Αθόνα, 4 Μαρτύου 2016

ΑΔΑ: Ψ3ΦΓ465ΦΘΕ-ΚΑ8. ΑΝΑΡΣΗΣΕΑ Εξ. ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΜΙΑ. Αθόνα, 4 Μαρτύου 2016 ΑΔΑ: Ψ3ΦΓ465ΦΘΕ-ΚΑ8 ΑΝΑΡΣΗΣΕΑ Εξ. ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΕΩΣΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΙΚΗ ΑΝΑΤΓΚΡΟΣΗΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΔΙΟΙΚΗΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΤ ΔΤΝΑΜΙΚΟΤ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΤ ΔΤΝΑΜΙΚΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο».

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». «Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». Επαγγελματικόσ Τομϋασ: Ιατρικό Συμμετϋχοντεσ: Χαώκϊλησ Δημότρησ Κεραμιδϊσ Δημότρησ Κατςικονούρησ Θανϊςησ Λαμπρόπουλοσ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Δρ Ελευθερία Καρίνου www.eeae.gr www.eeae.gr Δομή π.δ. Κεφϊλαια: Α. Αντικεύμενο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ πουδών 2014-2015

Οδηγόσ πουδών 2014-2015 Οδηγόσ πουδών 2014-2015 ΕΞ ΑΠΟΣΑΕΨ ΕΠΙΜΟΡΥΨΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Νεοελληνικό Λογοτεχνύα & Χηφιακϋσ Σεχνολογύεσ» ΚΕΝΣΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΤ ΜΑΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΙΨΑΝΝΙΝΨΝ Ειςαγωγικϊ τοιχεύα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΛΗ ΝΟΜΙΚΨΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΨΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΚΨΝ ΕΠΙΣΗΜΨΝ ΣΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΟΜΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΛΗ ΝΟΜΙΚΨΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΨΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΚΨΝ ΕΠΙΣΗΜΨΝ ΣΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΟΜΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΦΟΛΗ ΝΟΜΙΚΨΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΨΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΚΨΝ ΕΠΙΣΗΜΨΝ ΣΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΟΜΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ ΜΕΣΑΠΣΤΦΙΑΚΟ ΣΜΗΜΑ ΔΙΠΛΨΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ ΘΕΜΑ : ΤΝΑΛΛΑΓΕ ΣΗ ΑΝΨΝΤΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ

ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΓΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Αρχικϊ θϋςαμε κϊποια ερωτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενεργειακό Συνεταιριςτικό Εταιρύα Καρδύτςασ εύναι αςτικόσ ςυνεταιριςμόσ που η ςύςταςη και λειτουργύα του διϋπεται από το Ν.

Η Ενεργειακό Συνεταιριςτικό Εταιρύα Καρδύτςασ εύναι αςτικόσ ςυνεταιριςμόσ που η ςύςταςη και λειτουργύα του διϋπεται από το Ν. Ενεργειακή Συνεταιριςτική Εταιρία Καρδίτςασ (ΕΣΕΚ) Τι είναι η ΕΣΕΚ Η Ενεργειακό Συνεταιριςτικό Εταιρύα Καρδύτςασ εύναι αςτικόσ ςυνεταιριςμόσ που η ςύςταςη και λειτουργύα του διϋπεται από το Ν.1667/86 Εύναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΙΡΙΗ ΣΗ ΠΕΡΙΟΤΙΑ ΣΟΤ Ο.Π.Α. Α.Ε. Κληροδότημα «Φαύδωνα Γ. Χατζηγεωργύου»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΙΡΙΗ ΣΗ ΠΕΡΙΟΤΙΑ ΣΟΤ Ο.Π.Α. Α.Ε. Κληροδότημα «Φαύδωνα Γ. Χατζηγεωργύου» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΙΡΙΗ ΣΗ ΠΕΡΙΟΤΙΑ ΣΟΤ Ο.Π.Α. Α.Ε. Κληροδότημα «Φαύδωνα Γ. Χατζηγεωργύου» Ταχ. δ/νςη: Πατηςύων 80 Τ.Κ. Πόλη: 104 34 ΑΘΗΝΑ Ιςτοςελύδα: www.aueb.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ EΩ ΠΕΝΣΕ (5) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 62Τ)

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ EΩ ΠΕΝΣΕ (5) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 62Τ) 1 ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Καραμαούνα 1, Πλατεύα κρα 55132 Καλαμαριϊ Θεςςαλονύκησ Σηλ.: +30 2313331 500 Υαξ: +30 2313331 502 e-mail: centre@komvos.edu.gr Θεςςαλονύκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΤΚΛΙΟ ΜΕΣΕΓΓΡΑΥΩΝ αγωνιςτικόσ περιόδου

ΕΓΚΤΚΛΙΟ ΜΕΣΕΓΓΡΑΥΩΝ αγωνιςτικόσ περιόδου OAKA, Ανοικτό Κολυμβητήριο, Σπφρου Λοφη, 151 23 Μαροφςι, AΘΗΝΑ Tel.: +30.210.6801950 Fax: +30.210.6801960 OAKA, Olympic Aquatic Center, Spyrou Loui Ave., 151 23 Athens, GREECE Web: www.volleyball.gr mail:

Διαβάστε περισσότερα

Επίκαιρη Ανάλυςη. Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων

Επίκαιρη Ανάλυςη. Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων Επίκαιρη Ανάλυςη Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων 1 Οι τελευταύεσ εξελύξεσ ςτην Ουκρανύα κρύνονται ανηςυχητικϋσ για το μϋλλον τησ. Πιθανόν δεν θα

Διαβάστε περισσότερα

Απαντιςεισ ςε ερωτιματα υποψθφίων διαγωνιηομζνων

Απαντιςεισ ςε ερωτιματα υποψθφίων διαγωνιηομζνων Βραβείο Μεταφορών Δημητρίου Τςαμποφλα Πανελλήνιοσ Διαγωνιςμόσ φοιτητών και νζων αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιςτημίων που διαθζτουν ςε Σχολζσ ή Τμήματά τουσ Τομζα ή Κατεφθυνςη Σπουδών Μεταφορών 1 οσ Ετήςιοσ

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοφών Αυλωνύτησ ΕΠΙΣΡΟΠΗ ΚΕΥΑΛΑΙΑΓΟΡΑ, Αντιπρόεδροσ ΜΑΪΟ 2016

Ξενοφών Αυλωνύτησ ΕΠΙΣΡΟΠΗ ΚΕΥΑΛΑΙΑΓΟΡΑ, Αντιπρόεδροσ ΜΑΪΟ 2016 Ξενοφών Αυλωνύτησ ΕΠΙΣΡΟΠΗ ΚΕΥΑΛΑΙΑΓΟΡΑ, Αντιπρόεδροσ ΜΑΪΟ 2016 Πϋρα από τισ ειςηγμϋνεσ... Ορθό εταιρικό διακυβϋρνηςη: Ο τρόποσ με τον οπούο οι εταιρύεσ διοικούνται και ελϋγχονται δεν εύναι μόνο αποτελεςματικόσ

Διαβάστε περισσότερα

Tελικοί όροι τησ Citigroup Funding Inc.

Tελικοί όροι τησ Citigroup Funding Inc. Tελικοί όροι τησ Citigroup Funding Inc. Έκδοςη Τύτλων ποςού EUR5.507.000 Σταθερού και Ανώτατου Κυμαινόμενου Επιτόκιο με λόξη το Σεπτϋμβριο 2016 με την εγγύηςη τησ Citigroup Inc. ςτα πλαύςια του Eνιαύου

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο ΔΙΚΣΤΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ ΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Οικείοσ επιθεωρητήσ: Δρ Ανδρέασ Κυθραιώτησ Α' ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΤ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΤΝΑΝΣΗΗ ΔΙΕΤΘΤΝΣΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΑ ΣΗ ΚΡΑΣΙΚΗ ΕΞΟΤΙΑ»

«ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΑ ΣΗ ΚΡΑΣΙΚΗ ΕΞΟΤΙΑ» ΣΑΜΟΤΛΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ-ΔΙΟΝΤΙΑ Αριθμόσ Μητρώου: 1340201200407 «ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΑ ΣΗ ΚΡΑΣΙΚΗ ΕΞΟΤΙΑ» Εργαςύα ςτο μϊθημα του υνταγματικού Δικαύου (α εξϊμηνο) Έτοσ: 2012-13 Διδϊςκων Καθηγητόσ: Ανδρϋασ Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΑΝΣΙΚΕ ΑΛΛΑΓΕ Ε ΥΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΣΑ

ΗΜΑΝΣΙΚΕ ΑΛΛΑΓΕ Ε ΥΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΣΑ Tax-i 11 Flash update Αύγουστος 201 ΗΜΑΝΣΙΚΕ ΑΛΛΑΓΕ Ε ΥΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΣΑ ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑ ελύδα ΘΕΜΑ ελύδα Κώδικασ Φορολογικόσ Διαδικαςύασ Νϋα προθεςμύα κατϊρτιςησ Φακϋλου Τεκμηρύωςησ Ενδοομιλικών Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα Ικανότητα ανταλλαγόσ κατιόντων Οξύτητα εδϊφουσ (ph)

Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα Ικανότητα ανταλλαγόσ κατιόντων Οξύτητα εδϊφουσ (ph) Το έδαφοσ εύναι το ανώτατο ςτρώμα του φλοιού τησ γησ, δηλαδό το καλλιεργόςιμο επιφανειακό ςτρώμα ςε πϊχοσ 35 ωσ 50 εκατοςτϊ. Κϊποιεσ από τισ ιδιότητεσ του εδϊφουσ εύναι: Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα

Διαβάστε περισσότερα

και Νομοθετικό Πλαίςιο Προφορικήσ Εξέταςησ Δρ.Καββαδά Ευρυρδίκη Εκπαιδευτικόσ Α ΚΕΔΔΤ

και Νομοθετικό Πλαίςιο Προφορικήσ Εξέταςησ Δρ.Καββαδά Ευρυρδίκη Εκπαιδευτικόσ Α ΚΕΔΔΤ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕ ΕΞΕΣΑΕΙ και Νομοθετικό Πλαίςιο Προφορικήσ Εξέταςησ Δρ.Καββαδά Ευρυρδίκη Εκπαιδευτικόσ Α ΚΕΔΔΤ Μαθητϋσ που εξετϊζονται προφορικϊ 1. Μαθητϋσ με ειδικϋσ μαθηςιακϋσ δυςκολύεσ: (δυςλεξύα, δυςγραφύα,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Το ςύςτημα Μελέτη - Καταςκευή ςτισ Δημόςιεσ ςυμβάςεισ παραγωγήσ περιβαλλοντικών έργων.

Θέμα: Το ςύςτημα Μελέτη - Καταςκευή ςτισ Δημόςιεσ ςυμβάςεισ παραγωγήσ περιβαλλοντικών έργων. Θέμα: Το ςύςτημα Μελέτη - Καταςκευή ςτισ Δημόςιεσ ςυμβάςεισ παραγωγήσ περιβαλλοντικών έργων. Στισ ςημερινϋσ οικονομικϋσ και κοινωνικϋσ ςυνθόκεσ τα ϋργα περιβϊλλοντοσ με την ευρύτερη ϋννοια, αποκτούν προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ. ΠΑΡΑΜΕΣΡΟ λϋγεται το ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, του οπούου το πεδύο οριςμού ορύζεται ϋτςι ώςτε να ιςχύει κϊποια προώπόθεςη.

ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ. ΠΑΡΑΜΕΣΡΟ λϋγεται το ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, του οπούου το πεδύο οριςμού ορύζεται ϋτςι ώςτε να ιςχύει κϊποια προώπόθεςη. ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΕΣΑΒΛΗΣΗ λϋγεται ϋνα ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, το οπούο παύρνει τιμϋσ μϋςα από ϋνα ςύνολο Α. Σο Α λϋγεται πεδύο οριςμού. Αν το πεδύο οριςμού εύναι υποςύνολο του ςυνόλου των πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ)

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) : 1. ΤΝΑΡΣΗΕΙ Ορύζουν και να αναγνωρύζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη 2 1.1 Επανϊληψη Εκφρϊζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη ωσ ςύνθεςη ϊλλων ςυναρτόςεων Ορύζουν και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΙΑ ΕΚΜΙΘΩΗ ΔΗΜΟΣΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΣΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΦΟ ΕΡΕΣΡΙΑ

ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΙΑ ΕΚΜΙΘΩΗ ΔΗΜΟΣΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΣΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΦΟ ΕΡΕΣΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ Ερέτρια, 09-01-2014 ΝΟΜΟ ΕΤΒΟΙΑ ΔΗΜΟ ΕΡΕΣΡΙΑ Αρ. Πρωτ.: 220 Δ/νςη: Ευδήμου Κραταιμένουσ Σαχ. κωδ: 340 08 Πληροφ. : Ελ. αραντίδου Σηλ : 22293-50126 ΥΑΞ : 22293-50156 ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙ ΑΜΘ-χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Σμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ. Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : ιώπη Ευαγγελύα

ΣΕΙ ΑΜΘ-χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Σμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ. Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : ιώπη Ευαγγελύα ΣΕΙ ΑΜΘ-χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Σμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : ιώπη Ευαγγελύα Καβϊλα Οκτώβριοσ 2018 1 Ειςαγωγικζσ ζννοιεσ Για την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΠΡΙΛΙΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 12 Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΓΓΕΛΟ ΕΤΣΡΑΣΟΓΛΟΤ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΑΧΟΛΗΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΙΑΚΩΝ ΧΕΕΩΝ Περιεχόμενα 1. Ειςαγωγό... 2 2. Η θεωρητικό τεκμηρύωςη των μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωςη φόρου ειςοδήματοσ οικονομικού έτουσ 2014

Δήλωςη φόρου ειςοδήματοσ οικονομικού έτουσ 2014 Δήλωςη φόρου ειςοδήματοσ οικονομικού έτουσ 2014 Σεκμήρια- Πληροφοριακά τοιχεία Ν.2238/1994~ Ν.4110/2013, Ν.4141/2013, Ν.4152/2013, Ν.4170/2013, Ν.4223/2013 και Ν.4261/2014 Πύνακασ 5: Σεκμόρια: 1 η κατηγορία:

Διαβάστε περισσότερα

τοιχεύα χεδιαςμού και υγκριτικόσ Αξιολόγηςησ Νοςοκομεύων (Hospital benchmarking)

τοιχεύα χεδιαςμού και υγκριτικόσ Αξιολόγηςησ Νοςοκομεύων (Hospital benchmarking) ΧΡΗΣΟ ΜΠΟΤΡΑΝΙΔΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΠΑΛΑΟΠΟΤΛΟΤ τοιχεύα χεδιαςμού και υγκριτικόσ Αξιολόγηςησ Νοςοκομεύων (Hospital benchmarking) Διδακτικό Τλικό ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΣΡΟ MANAGEMENT ΝΟΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑ 2009 Σο κεύμενο αποτελεύ,

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Τουσ τελευταύουσ μόνεσ κυοφορούνται εξελύξεισ προσ την κατεύθυνςη επύλυςησ διαφόρων ζητημϊτων που ταλανύζουν την ανατολικό Μεςόγειο και τη Μϋςη Ανατολό. Η παρατεταμϋνη

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο κρίςησ: Αύγουςτοσ- επτέμβριοσ 2012

Δελτίο κρίςησ: Αύγουςτοσ- επτέμβριοσ 2012 ΕΠΣΕΜΒΡΙΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 17 Δελτίο κρίςησ: Αύγουςτοσ- επτέμβριοσ 2012 ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΤΥΑΚΗ, ΦΡΗΣΟ ΚΟΤΣΟΠΕΣΡΟ, ΣΑΟ ΠΑΣΩΚΟ ΚΑΙ ΛΕΤΣΕΡΗ ΣΕΡΚΕΖΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΗ 1. Ειςαγωγή Ο Αύγουςτοσ και ο Σεπτϋμβριοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1 Μονάδες 10 Μονάδες 4 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1 Μονάδες 10 Μονάδες 4 ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΣΙΚΑ ΔΙΑΓΨΝΙΜΑΣΑ Γ ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΤΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΤ 2016 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΕΥΑΡΜ. Ε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΠΟΤΔΨΝ OIKONOMIA ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΚΗ ΤΝΟΛΟ ΕΛΙΔΨΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Σύςταςη και λειτουργία Δικτύου Συνεργαςίασ με Κοινότητεσ προςφύγων & μεταναςτών για την παροχό ενημϋρωςησ και ςυμβουλευτικόσ υποςτόριξησ.

Σύςταςη και λειτουργία Δικτύου Συνεργαςίασ με Κοινότητεσ προςφύγων & μεταναςτών για την παροχό ενημϋρωςησ και ςυμβουλευτικόσ υποςτόριξησ. Καλώσ ήρθατε ςτο 5o newsletter του προγράμματοσ «Ενδυνάμωςη του Διαπολιτιςμικού Διαλόγου και Ενίςχυςη των Κοινοτήτων Υπηκόων Τρίτων Χωρών για την Προάςπιςη και Άςκηςη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τουσ» που

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ 1 Ο Σακχαρώδησ Διαβότησ (ΣΔ) εύναι μια μεταβολικό διαταραχό και αποτελεύ ϋνα από τα ςυχνότερα χρόνια νοςόματα και μια από τισ ςημαντικότερεσ αιτύεσ πρόωρησ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΟΤΦΛΙ, ΝΟΜΟ ΔΒΡΟΤ ΑΡ. ΠΡΧΣ.: 9314 ΓΗΜΟ ΟΤΦΛΙΟΤ ΠΔΡΙΛΗΦΗ ΓΙΑΚΗΡΤΞΗ ΤΝΟΠΣΙΚΟΤ ΓΙΑΓΧΝΙΜΟΤ

ΔΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΟΤΦΛΙ, ΝΟΜΟ ΔΒΡΟΤ ΑΡ. ΠΡΧΣ.: 9314 ΓΗΜΟ ΟΤΦΛΙΟΤ ΠΔΡΙΛΗΦΗ ΓΙΑΚΗΡΤΞΗ ΤΝΟΠΣΙΚΟΤ ΓΙΑΓΧΝΙΜΟΤ ΔΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΟΤΦΛΙ, 03-10-2018 ΝΟΜΟ ΔΒΡΟΤ ΑΡ. ΠΡΧΣ.: 9314 ΓΗΜΟ ΟΤΦΛΙΟΤ ΠΔΡΙΛΗΦΗ ΓΙΑΚΗΡΤΞΗ ΤΝΟΠΣΙΚΟΤ ΓΙΑΓΧΝΙΜΟΤ Ο Γήμορ Σοςθλίος θα διενεπγήζει ςνοπηικό Γιαγωνιζμό, με ζθπαγιζμένερ πποζθοπέρ και

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαύρεςη 134:5. Η Διαύρεςη 134:5. Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ

Η Διαύρεςη 134:5. Η Διαύρεςη 134:5. Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 4 ο Η διαίρεςη (ςυνέχεια) Είδη ερωτήςεων Η Διαύρεςη 134:5 Μεριςμού Θϋλω να μοιρϊςω 134 ςε 5 Μέτρηςησ Θϋλω να βρω πόςεσ ομϊδεσ των 5 υπϊρχουν ςτο 134 Αντίςτροφη του πολλαπλαςιαςμού

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Πανεπιςτόμιο Κύπρου

Ανοικτό Πανεπιςτόμιο Κύπρου Ανοικτό Πανεπιςτόμιο Κύπρου χολό Θετικών και Εφαρμοςμϋνων Επιςτημών Μεταπτυχιακό Διατριβό ςτα Πληροφοριακϊ υςτόματα Προςταςύα προςωπικών δεδομϋνων ςτην Ευρωπαώκό Ένωςη και νϋεσ τεχνολογύεσ Mϊιδα Μερόπη

Διαβάστε περισσότερα

Ε.ΤΔ.Α.Π. Α.Ε. ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΤΔΡΕΤΕΩ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΣΕΤΕΩ ΠΡΩΣΕΤΟΤΗ Α.Ε.

Ε.ΤΔ.Α.Π. Α.Ε. ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΤΔΡΕΤΕΩ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΣΕΤΕΩ ΠΡΩΣΕΤΟΤΗ Α.Ε. Ε.ΤΔ.Α.Π. Α.Ε. ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΤΔΡΕΤΕΩ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΣΕΤΕΩ ΠΡΩΣΕΤΟΤΗ Α.Ε. ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΦΕΔΙΑΜΟΤ & ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΟΜΕΑ ΑΠΟΦΕΣΕΤΗ ΤΜΥΩΝΙΑ-ΠΛΑΙΙΟ 4 ΕΣΟΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ «ΕΚΠΟΝΗΗ ΤΔΡΑΤΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΣΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΕΣΕΤΗ ΑΚΑΘΑΡΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεώςεισ των μαθητών κατϊ τη διϊρκεια τησ εξϋταςησ

Υποχρεώςεισ των μαθητών κατϊ τη διϊρκεια τησ εξϋταςησ Υποχρεώςεισ των μαθητών κατϊ τη διϊρκεια τησ εξϋταςησ Προςϋρχονται ςτισ αύθουςεσ μϋχρι τισ 8.00 Κατϊ την εύςοδο ςτην τϊξη, οι μαθητϋσ δεν επιτρϋπεται να ϋχουν: Βιβλύα Τετρϊδια Σημειώςεισ Blanco Κινητό

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΣΙΑ ΝΟΜΟ ΑΣΣΙΚΗ ΔΗΜΟ ΑΠΡΟΠΤΡΓΟΤ Δ/ΝΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ & Σ.Τ. ΕΡΓΟ: ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΚΣΙΡΙΟΤ «ΠΟΝΣΙΑΚΟΤ ΘΕΑΣΡΟΤ» ΔΗΜΟΤ ΑΠΡΟΠΤΡΓΟΤ ΦΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ: Κ.Α.: 64.7311.045 Γ Η Α Κ Ζ Ρ Τ Ξ Ζ Α Ν Ο Η Κ Σ Ζ Γ Η Α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόςκληςη υποβολήσ προςφορών για προμήθεια προμήθεια Managed Switch, MiniGBIC Module, PatchCord

ΘΕΜΑ: Πρόςκληςη υποβολήσ προςφορών για προμήθεια προμήθεια Managed Switch, MiniGBIC Module, PatchCord ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ Σμήμα Προμηθειών Σαχ. Δ/νςη: Πληροφορύεσ: Σηλϋφωνο: Fax: e-mail: Πειραιώσ 211, 177 78 Σαύροσ Αςημύνα Βελλινιϊτη 213 1306 369 213 1306 480 velliniati@ekdd.gr Αθόνα, 12/ 05 /2017 Α.Π.:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΝΟΝΕ ΝΕΟΤ ΣΙΜΟΛΟΓΙΟΤ ΑΠΡΙΛΙΟ 2015

ΔΟΜΗ ΚΑΝΟΝΕ ΝΕΟΤ ΣΙΜΟΛΟΓΙΟΤ ΑΠΡΙΛΙΟ 2015 Ι. ΓΕΨΓΡΑΥΙΚΕ ΠΕΡΙΟΦΕ Για την χρόςη του Σιμολογύου Αυτοκινότων, η χώρα χωρύζεται ςτισ παρακϊτω γεωγραφικϋσ περιοχϋσ: 1. ΑΣΣΙΚΗ & ΝΗΙΑ ΑΡΓΟΑΡΨΝΙΚΟΤ 2. ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ 3. ΑΦΑΪΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-ΒΟΙΨΣΙΑ-ΕΤΒΟΙΑ 4. ΚΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ:

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ: Σελίδα1 ΚΑΝΕΛΛΑΣΟΤ ΒΙΒΗ Γ., 2009, «Η ςύγχρονη μουςικό παιδεύα ςτη δευτεροβϊθμια εκπαύδευςη, η περύπτωςη των μουςικών ςχολεύων», Πρακτικά 2 ου επιςτημονικού ςυνεδρίου «Μουςική Παιδεία & Μουςικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

NetMasterII ςύςτημα μόνιμησ εγκατϊςταςησ επιτόρηςη και καταγραφό ςημϊτων από αιςθητόρια και μετατροπεύσ κϊθε εύδουσ ςύςτημα ειδοπούηςησ βλϊβη

NetMasterII ςύςτημα μόνιμησ εγκατϊςταςησ επιτόρηςη και καταγραφό ςημϊτων από αιςθητόρια και μετατροπεύσ κϊθε εύδουσ ςύςτημα ειδοπούηςησ βλϊβη NetMasterII Το NetMasterII εύναι ϋνα ςύςτημα μόνιμησ εγκατϊςταςησ (μό φορητό) για την επιτόρηςη και καταγραφό ςημϊτων από αιςθητόρια και μετατροπεύσ φυςικών μεγεθών κϊθε εύδουσ, καθώσ και γεγονότων που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΧΗ ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ. Ο Δόμαρχοσ Σροιζηνύασ Μεθϊνων. Προκηρύςςει

ΠΕΡΙΛΗΧΗ ΔΙΑΚΗΡΤΞΗ. Ο Δόμαρχοσ Σροιζηνύασ Μεθϊνων. Προκηρύςςει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΗΜΟ ΣΡΟΙΖΗΝΙΑ-ΜΕΘΑΝΨΝ ΣΗΛ: 22980 42211, 43738 ΥΑΞ: 22980 42440 Email: dhmostr@otenet.gr Website: www.dimostrizinias-methanon.gr ΑΝΑΡΣΗΣΕΑ ΣΟ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟ Αρ. Μελέτησ: 111/2016 Αρ. Πρωτοκόλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ.

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ. Αθόνα, 15 Μαύου 2014 Η παρακάτω επιςτολή, εςτάλη μέςω φαξ και μέςω email ςτον Προΰςτάμενο τησ Διεύθυνςησ Ειδικήσ Αγωγήσ κο Λολίτςα, την Τρίτη 14 Μααου 2014. Παρακαλούμε να ςτηρίξετε με την υπογραφή ςασ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ.

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. Σϐςο κατϊ τη διϊρκεια τησ εγκυμοςϑνησ ϐςο και κατϊ τη διϊρκεια του θηλαςμοϑ οι γυναύκεσ δϋχονται πολλϋσ ςυμβουλϋσ για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ & ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ» ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΗ ΚΡΑΣΙΚΩΝ ΕΝΙΧΤΕΩΝ ΕΣΑΚ «ΕΡΕΤΝΩ ΔΗΜΙΟΤΡΓΩ ΚΑΙΝΟΣΟΜΩ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ & ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ» ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΗ ΚΡΑΣΙΚΩΝ ΕΝΙΧΤΕΩΝ ΕΣΑΚ «ΕΡΕΤΝΩ ΔΗΜΙΟΤΡΓΩ ΚΑΙΝΟΣΟΜΩ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ & ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ» ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΗ ΚΡΑΣΙΚΩΝ ΕΝΙΧΤΕΩΝ ΕΣΑΚ «ΕΡΕΤΝΩ ΔΗΜΙΟΤΡΓΩ ΚΑΙΝΟΣΟΜΩ» Π Ρ Ο Κ Η Ρ Τ Ξ Η Σαυτότητα τησ Δράςησ Βαςικόσ ςτόχοσ τησ ενιαύασ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΑΡΟΤΙ, 06/06/2018. Αρ. Πρωτ.: ΔΑ4Β/Υ204/8 /οικ ΠΡΟ: Ωσ πύνακασ αποδεκτών

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΑΡΟΤΙ, 06/06/2018. Αρ. Πρωτ.: ΔΑ4Β/Υ204/8 /οικ ΠΡΟ: Ωσ πύνακασ αποδεκτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΤΓΕΙΑ Εθνικόσ Οργανιςμόσ Παροχόσ Τπηρεςιών Τγεύασ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΠΟΘΕΕΩΝ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΥΑΛΙΣΙΚΩΝ ΦΕΕΩΝ ΣΜΗΜΑ ΠΑΡΟΦΩΝ ΑΘΕΝΕΙΑ Ε ΕΙΔΟ Ε.Ε. Σαχ. Δ/νςη: Σαχ.

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα

Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα ελύδα1 Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα Από το ςχολικό ϋτοσ 2013-2014 και για τουσ μαθητϋσ που φοιτούν ςτην Α Λυκεύου ϋχει τεθεύ ςε ιςχύ το νϋο αναλυτικό πρόγραμμα. τόχοσ των αλλαγών εύναι να ενδυναμωθούν τα

Διαβάστε περισσότερα