(Ειδικές Επεμβάσεις Αποκατάστασης και Ενίσχυσης) του Dr. Νίκου Γ. Αλευρά Πολιτικός Μηχανικός Δομοστατικός, [1] ενώνονται!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "(Ειδικές Επεμβάσεις Αποκατάστασης και Ενίσχυσης) του Dr. Νίκου Γ. Αλευρά Πολιτικός Μηχανικός Δομοστατικός, [1] ενώνονται!"

Transcript

1 Δυο λόγια για τις επισκευές κτιρίων! (Ειδικές Επεμβάσεις Αποκατάστασης και Ενίσχυσης) του Dr. Νίκου Γ. Αλευρά Πολιτικός Μηχανικός Δομοστατικός, [1] Παντού στην χώρα μας, έτσι απλά, θα έλεγα φυσικά η Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και η Ελλάδα του μέλλοντος ενώνονται! [1] Μόνιμος υπάλληλος του ΕΟΤ, τ. Επισκέπτης Καθηγητής του "Technical University of Civil Engineering" και του "Architecture and Urban Planning University - I. Mincu" του Βουκουρεστίου Ρουμανίας, μέλος και ειδικός πραγματογνωμών του ΤΕΕ και του ΣΠΜΕ και από το 1985, μέλος του ελληνικού τμήματος του ICOMOS.

2 Στις ακόλουθες εικόνες θα παρουσιάσουμε μερικές φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν διάφορες βλάβες και εργασίες επισκευών, σε διαφορετικές φάσεις εκτέλεσης τους. Ανεξάρτητος αν τα αιτία που τις προκάλεσαν είναι σεισμογενείς η όχι, αυτές τις βλάβες τις συναντάμε σε παρά πολλά κτίσματα και αν δεν επισκευασθούν άμεσα, μπορούν να επιδινόσουν μελλοντικά την Όμως, γενικήο απόκριση αρμόδιοςπου, των λόγω κατασκευών της δικιάς ειδικά τουσε εξειδικευμένης δυναμικές καταπονήσεις παιδείας, θα και προπαντώς στα παλαιά λιθόκτιστα ή από μικτές κατασκευές αποφασίσει κτίρια. Δεν αν είναι η αποκατάσταση απαραιτήτως ανάγκη και μόνο να είναι είσαι αρκετή, πολιτικός ηαπαραίτητος μηχανικός για χρειάζεται να διαπιστώσεις να γίνει και ότι η τα κατάλληλη πρώτα σημάδια ενίσχυσηπου είναι μαρτυρούν - αναμφίβολα: ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποια κατασκευή είναι η εμφάνιση των ρωγμών! ΜΟΝΟΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣΜΗΧΑΝΙΚΟΣκαιειδικάσήμερα, ο ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ! Θα τονίσω για ακόμα μια φορά ότι σήμερα για να μπορέσουμε να επισκευάσουμε σωστά και συνεπώς να σώσουμε και ενισχύσουμε τις κατασκευές χρειάζεται να ρωτήσουμε και τον... πολιτικό μηχανικό μας. Αυτός (πρέπει να ) ξέρει!

3 Αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας υπάρχουν παλιότερα κτίρια που, απλά : θέλουν συντήρηση!

4 Οι μετρήσεις που Δυτική όψη του Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου στο Ρουφ. Κεντρική είσοδο. Παρατηρούμε την καταστροφική επίδραση της ανερχομένης υγρασίας κάναμε και την σεμεταγενέστερη διάφορα επένδυση με μάρμαρο που αντί να βοηθήσει την στεγάνωση της τοιχοποιίας, σημεία έδειξαν τιμές ουσιαστικά μεταφέρει την ανερχομένη υγρασία σε υψηλότερη στάθμη, ειδικά όταν γίνεται και εσωτερικά! Και η πλακόστρωση του περιβάλλοντος τηςυγρασίαςάνωτων χώρου δεν είναι αμέτοχη στην ύπαρξη της! 55% οι φυσιολογικές Εδώ τα άλατα μαρτυράνε πολλά, και ταυτόχροναείναι καταστρέφουν κάτω του 25%. σιγά αλλά σταθερά και την τοιχοποιία και το μάρμαρο Εκτός! Η μέθοδος των ειδικών της κάλυψης με μάρμαρο δεν προσφέρετε για στεγάνωση. μετρήσεων υπάρχουν και τα ίχνη του "κακού"! Εδώ η σκωρίαση των μεταλλικών συνδέσμων κατάστρεψε των πωρόλιθο

5 Διαφορετικοί τρόποι υποστήριξης, διαφορετικών στοιχείων, διαφορετικών φερόντων οργανισμών! Στην υποστήριξη των τόξων (θόλων) που έχουν ρηγματωθεί στην περιοχή της κλείδας τους χρειάζεται να προσέχουμε περισσότερο από όσο στις περιπτώσεις των άλλων τύπων φερόντων στοιχείων. Και σίγουρα δεν πρέπει να είναι σημειακή όπως στην περίπτωση που βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Και να μην ξεχνάμε: όχι μεμονωμένα κατακόρυφα στοιχεία!

6 Σε επισκευές κτιρίων ειδικά στα παλιά οι αναγκαίες εργασίες καλά είναι να γίνονται με τρόπο που να εξασφαλίζει από την πρώτη στιγμή και την ασφάλεια των εργαζομένων και των κτιρίων στα οποία επεμβαίνομε. Δεν νομίζω να χρειαστεί να εξηγήσω το ΓΙΑΤΙ ;!

7 Η προσωρινή στερέωση του κτιρίου κατά την διάρκεια της αναστήλωσης έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των εργαζομένων

8 όπως και η αντισεισμική του ενίσχυση που, είναι ευκολονόητο ότι πάντα έχει μόνιμο χαρακτήρα! Η κατασκευή της στις πρώτες φάσεις του αναστηλωτικού έργου, προσφέρει και αυτή μια μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα κτίσμα του οποίου, προσωρινά, λόγο των επισκευαστικών επεμβάσεων του έχουν αφαιρεθεί αρκετά στοιχεία ειδικά του οριζοντίου φέροντος οργανισμού όπως π.χ. εδώ, σε αυτό το αρχοντικό, τα ξύλινα δάπεδα!

9 Σε γενικές γραμμές η επισκευή έχει σαν αρχές την συμβατότητα των υλικών και ειδικά τον σεβασμό στην αρχική δομή, τόσο σαν αρχιτεκτονική όσο

10 και γενικά την δομοστατική αντίληψη των πρωτομαστόρων εδώ του Πηλιορείτικου Αρχοντικού και τις ανάγκες ενός λειτουργικά σύγχρονου χώρου!

11 Ειδικέςεργασίεςγιατην «αναπαραγωγή» διαλυμένου ξύλινου διάκοσμου πηλιορείτικου αρχοντικού!

12 Διάφορες διαδοχικές φάσεις ανακατασκευής της διαχωριστικής πόρτας της αίθουσας πολλαπλών χρίσεων στον όροφο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μακρινίτσας Πηλίου!

13 Μεταλλικές και ξυλουργικές εργασίες συμπληρώσεις ή αποκαταστάσεις βάση των παλιών στοιχείων και των νέων σχεδίων, τόσο των δοκών όσο και της εσωτερικής τοιχοποιίας άλλα και της εξωτερικής, ειδικά στο άνω μέρος του κτιρίου Με νέα υλικά μοντέρνα ανακατασκευάσαμε το αρχικό πηλιορείτικο μοντέλο!!

14 Το παλιό κτίριο λοιπών, "καλείται" να φιλοξενήσει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις κλιματισμού κλπ, κλπ, και τα μηχανήματα τους, με ένα τρόπο ευφυή, ουσιαστικά καλύπτοντας τα, σε χώρους παραδοσιακούς! Είναι πάντα το αποτέλεσμα της διεπιστημονικής συνεργασίας των αρχιτεκτόνων με τους μηχανολόγους μηχανικούς! Εμείς, οι πολιτικοί μηχανικοί υποχρεωτικά ακολουθούμε σαν κομπάρσοι, στερεώνουμε και μαθαίνουμε! Πάντα πρέπει να μαθαίνουμε!

15 Στα Σαρλάτα Λιβαθούς στην Κεφαλονιά, 15 km περίπου έξω από το Αργοστόλι, υπάρχει ο Ι.Ν. «Κοίμησης της Θεοτόκου», εκκλησία του προπερασμένου αιώνα (1830), που το καμπαναριό της ακρωτηριάσθηκε το άνω μέρος από τον σεισμό του 1953.

16 Και τώρα το πιο σημαντικό! Αν προσέξουμε στην άνω φωτογραφία που εντελώς τυχαία τραβηχτικέ από σχεδόν την ίδια οπτική γωνία με την άλλη την παλιά του 1950 (κάτω) τις βουνοκορφές και την εσοχή στην βάση του κωδωνοστασίου, θα τις βρούμε και στη παλιά φωτογραφία «μάρτυρα» την οποία ανακάλυψα, με την βοήθεια του τέως Δημάρχου Αργοστολίου κου Μ. Κοσμετάτου, σε ένα βιβλίο, έκδοση του 1962, το "ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ" του κ ου Κ.Π. Φωκά Κοσμετάτου που στο Β' τόμο, μεταξύ άλλων, είχε και παλιές φωτογραφίες από αξιόλογα κτίσματα της προσεισμικής Κεφαλονιάς.

17 Μετά την σχετική αρχιτεκτονική μεγέθυνση είχαμε τα τελικά σχέδια

18 Θα χρειαστεί να τονίσω εδώ ότι το , κάποιοςκύριοςδωρητής, αποφάσισε, χωρίς ένα τηλεφώνημα προς τον μηχανικό του έργου η έστω προς κάποιων ντόπιο συνάδελφο μηχανικό, να κατασκευάσει το άνω μέρος του καμπαναριού από μπετόν νομίζοντας προφανώς ότι τα περί συμβατότητας των υλικών που είχα πρωτεΐνη είναι μια ρομαντική ας πούμε άποψη! Στον πρώτο σοβαρό σεισμό εύχομαι να μη μάθουμε αν πάντα οι "ρομαντικοί μηχανικοί" έχουν άδικο ;! Ειλικρινά, ας ελπίσουμε ότι το αυτό το ανάποδο εκκρεμές θα αντέξει! Μα τον Άγιο, που λένε και οι Κεφαλονίτες!

19 Αρχοντικό του μεσοπολέμου κάπου στην Ήπειρο!

20

21 Περίδεση λιθόκτιστου κτηρίου στην Εύβοια.

22 Εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας των Άγιων Απόστολων στην Κυψέλη Αθήνα. Έτος κατασκευής 1873 ( ΑΩΟΓ ).

23 Είναι το σχεδιάγραμμα που εξηγεί την «λειτουργία του συστήματος»! Είναι ουσιαστικά ένα θεμέλιο σε «έδαφος με τάση σ = 2Kg/cm 2 = 0,2 N/mm 2»!!

24 Όταν σε έργα επισκευής παλιού κτιρίου και διαμόρφωσης του για νέα χρήση, βρίσκεις την ξυλεία (εδώ της στέγης) σε ικανοποιητική κατάσταση μόνο με τοπικές διαβρώσεις τότε η επισκευή και ταυτόχρονα η ενίσχυση της μπορεί να γίνει με άνθρακονηματα και με ενέσεις με εποξειδική ρητίνη! Ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές αυτή η λύση αποδεικνύεται οικονομικότερη!

25 Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Ελευσίνας.

26 Ι. Ν. Αγ. Φωτεινής.

27 Στην Μαγνησία, μετά τους σεισμούς του 1953, το κράτος κατασκεύασε ειδικά αντισεισμικά κτίρια για τους σεισμόπληκτους! Ο τρόπος για την φέρουσα τοιχοποιία, τουλάχιστον πρωτότυπος: τοιχία από μπετόν μέσα σε διπλή δρομική οπτοπλινθοδομή! Βλ φωτογραφίες!

28 Εδώ σε αυτή την περίπτωση είναι ανάγκη να ανοιχτεί ένα νέο πέρασμα στον τοίχο και έτσι, μετά την κατασκευή ενισχυτικού μανδύα με την εκτόξευση του σκυροδέματος (gunite), γίνεται ατάραχη κοπή της τοιχοποιίας και ακολουθεί η κατασκευή νέας δοκού με τον οπλισμό του μανδύα που «επί τούτου» δεν κόπηκε!

29 Στις δυο άνω φωτογραφίες παρατηρούμαι την συσσώρευση νερού στο επίχρισμα, κάτωαπότοπλαστικόχρώμασεπαλιάλιθοδομή! Με το τρύπημα (δεξιά φωτογραφία) "δάκρυσε"! Προτάσεις για στεγάνωση λιθοδομής φωτογραφίες σελίδων ξένης βιβλιογραφίας. (Practical Building Conservation John & Nicola Ashurst 1990 * Gower Technical Press Ltd.)

30 Μερικές φωτογραφίες από διάφορες εργασίες στεγάνωσης τοιχοποιίας! Χωρίς πολλά λόγια!

31 Εδώ Γι ηαυτήν λύσητην είναι τοιχοποιία μόνο η ο μετοπλισμός αντικατάσταση της και των ο ενισχυμένος δοκών! σοβάς είναι η λύση! Και μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η νέα επίλυση της αποκατάστασης και πιθανής ενίσχυσης του κτιρίου χρειάζεται να είναι και αυτή συμβατή με την αρχική κατασκευή!! Άρα, οπωσδήποτε ειδική στατική μελέτη εκτός της απαραίτητης ειδικής και αυτή αρχιτεκτονικής μελέτης λειτουργικής αποκατάστασης! Και πάντα διεπιστημονική συνεργασία και Ας «ρωτήσουμε» και το κτίριο!!

32 Παράδειγμα Α: Τοποθέτηση του οπλισμού των "χαλινών" για την συρραφή των ρωγμών και το «λάσπωμα» με το ειδικά παρασκευασμένο κονίαμα!

33 Και το ίδιο θα κάνουμε και στην εσωτερική παρία του τοίχου!

34 Παράδειγμα Β: Τοποθέτηση του ειδικού «οπλισμού» του ενισχυτικού σοβά της λιθοδομής! Και πάντα : μέσα έξω! Και ο σοβάς περιέχει και ίνες προπυλενίου και προσοχή, δεν έχει άσβεστη!

35 Παράδειγμα Γ: Τοποθέτηση της ειδικής «περίδεσης» της λιθοδομής! Και πάντα : μέσα έξω!

36 Σε λίγο η ανακαίνιση και προς Θεού όχι η αναπαλαίωση!! του κτίριο τελειώνει! Ακόμα ένα κυκλαδικό παραδοσιακό αρχιτεκτονικό αριστούργημα σώθηκε!!

37 ΗΦωτογραφίες μέθοδος συρραφής από τις επισκευαστικές της τοιχοποιίας εργασίες μέθοδος στοντου Ι.Ν. Φερνάντο "Μεταμόρφωση Λίτζι του Σωτήρα" στα Βίλια Αττικής, από το έργο του 1893 του Ερν. Τσίλερ.

38 Ένα Κερκυραίικο διώροφο αριστούργημα του ΙΘ' αιώνα! Ήταν "λίγο" ξεχασμένο από την πολιτεία και ανήκει στο ΑΧΙΛΛΕΙΟ!! Στο δεύτερο όροφο είναι το ταμείο της εισόδου ΤΟΥ!

39 Αυτό το σχεδιάγραμμα «περιγράφει» το χωρικό μοντέλο του κτιρίου! Το βέλος «στοχεύει» την θέση του ταμείου του μουσείου! Πίσω όψη κτιρίου Κύρια όψη κτιρίου είσοδος προς το Αχίλλειων. Ηιδέατηςενίσχυσης: ακολουθούμε το σχεδιάγραμμα του κτιρίου!! Οι μεταλλικές διατομές θα «αγκαλιάσουν» την τοιχοποιία της κατασκευής και θα την ενισχύσουν! Είναι ουσιαστικά ένας «εγκλωβισμός» της οπτοπλινθοδομής την οποία στερεώσαμε με αρμολογήματα και τσιμεντενέσεις!

40 Εδώ, στην πίσω όψη, οι βλάβες δεν φαίνονται και όμως, οι μηχανικοί του ΕΟΤ αποφάσισαν να τις επισκευάσουν! Με μια καθυστερημένη άνω των 45 χρόνων απόφαση της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, οι εργασίες άρχισαν! Αποκατάσταση και ενίσχυση!

41 Τα αρμολογήματα, οι τσιμεντενέσεις, η ειδική υποθεμελίωση και τελικά ο ειδικός σοβάς τον οποίο τελικά, δεν τον φωτογραφίσαμε!

42 Και μετά από την σκληρή δουλε λειά ας ξεκουραστούμε λίγο!

43 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. 1. Φωτογραφικό αρχείο του κ ου Νίκου Αλευρά Dr. Πολ. Μηχ. Δομοστατικό. 2. Φωτογραφικό αρχείο της κ ας Ευήνα Πηγούνι, Msh. Τεχνολόγος Πολ. Μηχανικός. 3. Φωτογραφικό αρχείο της κ ου Νίκου Αντωνόπουλου, Τεχνολόγος Μηχ. Μηχανικός. 4. Φωτογραφικό αρχείο του κ ου Κρίθαρι Αλέξανδρο Πολ. Μηχ. Δομοστατικό. 5. Φωτογραφικό αρχείο του κ ου Ν. Παπαδόπουλο Πολ. Μηχ. Ε.Δ.Ε. 6. Φωτογραφικό αρχείο του κ ου Μενέλαου Ζαγανίδη Αρχ. Μηχανικό. 7. Φωτογραφικό αρχείο του κ ου Θεμιστοκλή Μπαλάσκα Πολ. Μηχ. 8. «Χάρτης της Βενετίας », διεθνείς προδιαγραφές για τις εργασίες επισκευών των μνημείων. 9. «Σύμβαση της Γρανάδας », για την διάσωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. 10. «Μηχανική της τοιχοποιίας » Ε.Μ.Π. ΥΧΟΠ. 11. «Conservations of Historic Buildings» (B. M. Feilden -London * 1982) 12. «Practical Building Conservation John & Nicola Ashurst 1990 Vol. I V» * Gower Technical Press Ltd. 13. «Traite de Construction Civiles.» ( arch. E. Barberot Paris et Liége * 1924) 14. Prof. dr. ing. F. Lizzi - Restauro Statico dei Monumenti. - Genova Prof. Consultant ing. Alexandru Cismigiu - Patologia monumentelor istorice de cult si strategia adoptata pentru interventiile de consolidare.- Bucuresti 1983.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ Δ/ση Πολεοδομίας Δήμου Βόλου Σεπτέμβριος 2012 Μόσχος Νικόλαος, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Πολυμενίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ελαιοτριβεία Χίου

ΘΕΜΑ: Ελαιοτριβεία Χίου ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ 19 ου ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ 20 ού ΑΙΩΝΑ ΘΕΜΑ: Ελαιοτριβεία Χίου ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ : ΜΠΑΛΑΚΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΤΑΡΑΣ ΜΑΜΑΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ-ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:Δρ.Γ.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» Ανάπτυξη νομογραφημάτων, πινάκων και άλλων εργαλείων υποστήριξης μελετών ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος επάρκειας κτιρίου με pilotis και ενίσχυση λόγω π ροσθήκης ορόφου

Έλεγχος επάρκειας κτιρίου με pilotis και ενίσχυση λόγω π ροσθήκης ορόφου ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ Έλεγχος επάρκειας κτιρίου με pilotis και ενίσχυση λόγω π ροσθήκης ορόφου Μοιρασγέντης Δημήτρης Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος Πολ. Κρήτης Διπλ. Πολ. Μηχανικός Παν. Πατρών MSc «Δομοστατικός Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Construction. Τεχνολογία και Συστήματα για την Επισκευή και Προστασία του Οπλισμένου Σκυροδέματος

Construction. Τεχνολογία και Συστήματα για την Επισκευή και Προστασία του Οπλισμένου Σκυροδέματος Construction Τεχνολογία και Συστήματα για την Επισκευή και Προστασία του Οπλισμένου Σκυροδέματος Συνολική Διαχείριση της Διαβρώσεως σε Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Τα βασικά στάδια της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 4067/9-4-12, ΦΕΚ Α 79

Ν. 4067/9-4-12, ΦΕΚ Α 79 Ν. 4067/9-4-12, Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία ή/και εμποδιζομένων ατόμων Συντάκτης: Διονύσης Κλαδάκης, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ / dklad@tee.gr Περιεχόμενα ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

709. 2004. 2012-2013. 7 28.7.2011. 23 28.7.2011 28.7.2011... 2004-28.7.2011;;; Ή

709. 2004. 2012-2013. 7 28.7.2011. 23 28.7.2011 28.7.2011... 2004-28.7.2011;;; Ή 706. Σε τελείως αυθαίρετο κτίσμα (ισόγεια αποθήκη) εντός σχεδίου χωρίς οικοδομική άδεια έχω εκτός των άλλων αυθαιρεσιών προεξοχή της στέγης πάνω από δρόμο σε ύψος 2,30μ από το κράσπεδο. Το κτίσμα φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΟΛΟΒΟΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΟΛΟΒΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΟΛΟΒΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. ΛΕΚΤΟΡΑΣ Π.Δ. 407/80 Σ.Σ.Ε. ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ε.Ο «ΑΘΗΝΑ» ΒΑΡΗ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2 1.

Διαβάστε περισσότερα

ÂÚÈÔ ÈÎ ÂÓËÌÂÚˆÙÈÎ Î ÔÛË ÙÔ ÌÔ Ï / Ô Ì ÚÈÔ 2009 / ΔÂ Ô 02 / π ª Δ π øƒ

ÂÚÈÔ ÈÎ ÂÓËÌÂÚˆÙÈÎ Î ÔÛË ÙÔ ÌÔ Ï / Ô Ì ÚÈÔ 2009 / ΔÂ Ô 02 / π ª Δ π øƒ ÂÚÈÔ ÈÎ ÂÓËÌÂÚˆÙÈÎ Î ÔÛË ÙÔ ÌÔ Ï / Ô Ì ÚÈÔ 2009 / ΔÂ Ô 02 / π ª Δ π øƒ ÎÙÂÙ Ì ÓÂ ÂÚÁ Û Â Û ÓÙ ÚËÛË ÛÂ fiï Ù Û ÔÏÂ Ó Î ÓÈÛË ÂÎ ıúˆó ÛÙÔ 6Ô Λ ÎÂÈÔ Î È ÛÙÔ 1Ô Δ Λ apple ÛËÌÔÈ ÂÔÚÙ ÛÌÔ ÁÈ Ù Î ÚfiÓÈ ÂÏÊÔappleÔ

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένος Έλεγχος Δομικών Κατασκευών Με διενέργεια μη καταστρεπτικών ελέγχων N.D.T.

Πιστοποιημένος Έλεγχος Δομικών Κατασκευών Με διενέργεια μη καταστρεπτικών ελέγχων N.D.T. ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ TÜV AUSTRIA HELLAS ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ TÜV TIMES No.11 Ι ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 TÜV AUSTRIA HELLAS Λ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 429 Ι 153 43 ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΣ TÜV AUSTRIA HELLAS Πιστοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή. Γκαρέτσα Νίκη, 2004 Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή εργασία Γκαρέτσα Νικολέτα, Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υφισταμένων κατασκευών σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.)

Έλεγχος υφισταμένων κατασκευών σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) Έλεγχος υφισταμένων κατασκευών σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) Παπαχρηστίδης Αριστείδης (Π.Μ. ΕΜΠ) Βαδαλούκας Γεώργιος (Π.Μ. ΠΣΠΠ) Μέλη της επιτροπής ελέγχου εφαρμοσιμότητας του ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΥΧΩΝ,ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟ: "Αναβάθμιση Σχολικών Συγκροτημάτων των Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης/Ελληνικού" ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευή και Προστασία Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος με Τεχνολογία Sika Σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ - ΕΝ 1504

Επισκευή και Προστασία Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος με Τεχνολογία Sika Σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ - ΕΝ 1504 Επισκευή Προστασία Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος με Τεχνολογία Sika Σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ - ΕΝ 1504 Επισκευή Σκυροδέματος, Προστασία Διαχείριση Διάβρωσης σε Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευαστικές Τεχνολογίες 1

Κατασκευαστικές Τεχνολογίες 1 Κατασκευαστικές Τεχνολογίες 1 Κατασκευαστικές Τεχνολογίες 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιλαμβάνονται ο πρόλογος, μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη των μηχανικών διαμορφώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου

Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου Στεφανάκη Ελευθερία Μιχαήλ Αναστασία Σ..Ο. Τµήµα Τουριστικ ών Επιχ / σεων ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Βερνάρδου Ειρήνη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ ΜΕΡΟΣ Ά... 1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ..

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Θεωρούµε ότι µε τον όρο Χωροταξία, περιλαµβάνονται οι δύο άλλες ενότητες Περιφερειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (ΚΙΛΙΚΙΑΝΑ) ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Μ.Β. Λαυρεντιάδου, πρώην επιστημονική σύμβουλος Δημάρχου Δ. Νίκαιας email: marie.lavrentiadou@wanadoo.fr

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )»

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Του σπουδαστή ΓΡΙΒΑ ΑΡΓΥΡΗ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΥΡΟ-ΑΣΑΦΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΥΡΟ-ΑΣΑΦΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΥΡΟ-ΑΣΑΦΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ Εκπόνηση Πατεράκης Νικόλαος ΑΜ:2003010006

Διαβάστε περισσότερα

Καµπτική Ενίσχυση οκών µε Ελάσµατα και FRP κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Καµπτική Ενίσχυση οκών µε Ελάσµατα και FRP κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. Καµπτική Ενίσχυση οκών µε Ελάσµατα και FRP κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΜΠΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΚΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ FRP ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΕΛΠΙ Α ΚΩΤΣΟΒΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Περίληψη Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να εξετάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ για την εφαρμογή του Ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ)

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ για την εφαρμογή του Ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ για την εφαρμογή του Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πληκτρολογήστε www.pesede.gr και απλοποιήστε τη ζωή σας! ΙΑ ΡΟΜΕΣ 04 ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 10 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 30 ΚΟΙΝΗ ΡΑΣΗ 34 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 37

Περιεχόμενα. Πληκτρολογήστε www.pesede.gr και απλοποιήστε τη ζωή σας! ΙΑ ΡΟΜΕΣ 04 ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 10 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 30 ΚΟΙΝΗ ΡΑΣΗ 34 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 37 ιμηνιαία Έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών ημοσίων Έργων Θεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνα τηλ: 210 3814735, 210 3338759 Email: secretary@pesede.gr URL: www.pesede.gr Περιεχόμενα ΙΑ ΡΟΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα