Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 48, Ιούνιος - Ιούλιος 2012 Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012 Θερινή εκπαίδευση σπουδαστών στο Λιτόχωρο, σελίδα 5 ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ Ο ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2012 Ο ρόλος της γυναίκας στο σύγχρονο στρατιωτικό περιβάλλον, σελίδα 14 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, σελίδα 18 Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού κ. Μιχαήλ Κωσταράκου, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, στην έδρα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στο στρατόπεδο «ΚΑ- ΒΡΑΚΟΥ» η τελετή ορκωμοσίας των Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012.

2 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών τάξης Τελετή υιοθεσίας εθνικού ήρωα τάξης Θερινή εκπαίδευση στο Λιτόχωρο Διάλεξη Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων/νου Γουργουλιάνη...7 Εθελοντική αιμοδοσία στο ιατρείο της Σχολής...7 Εξετάσεις υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών...8 Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης...9 ΕΚΔΟΤΗΣ Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Α Ρ Θ Ρ Α ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων...11 Επίλαρχος Φώτης Γεώργιος Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Ο ρόλος της γυναίκας στο σύγχρονο στρατιωτικό περιβάλλον..14 Αρχιλοχίας(ΤΧ) Τσιάμη Γεωργία Αρχιλοχίας(ΤΘ) Μίχου Μαρία ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Συνοπτικά ιστορικά στοιχεία Κύπρου...17 Υποστράτηγος ε.α. Κουβάτης Κωνσταντίνος ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου...18 ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Εκφάνσεις του εργασιακού στρες στην υγεία...21 Ταγματάρχης (Ν) Μουστάκα Ελένη Δ Ι Α Φ Ο Ρ Α Ψυχαγωγία...23 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Λοχαγός(ΠΒ) Ρεντζελάς Κωνσταντίνος Ιούνιος - Ιούλιος 2012 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλ: Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς και ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Διοικητής 1 ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Γκίνης, οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων, καθώς και οι συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων Μονίμων Λοχιών. Κατά την τελετή ορκίσθηκαν 276 Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 262 είναι Έλληνες, 13 Ελληνοκύπριοι και 1 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι ορκισθέντες Μόνιμοι Λοχίες στη συνέχεια πηγαίνουν στα σχολεία εφαρμογής των Όπλων και Σωμάτων τους για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητά τους και κατόπιν θα επανδρώσουν τις Μονάδες. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βράβευσε τον Αρχηγό της Τάξης 2012 Μόνιμο Λοχία (ΔΒ) Δημήτριο Τζίρα. Π ΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ 2012 ΤΗΣ ΣΜΥ Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, στην έδρα της Σχολής, ο Α Υπαρχηγός ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Βασίλειος Τελλίδης απένειμε αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα, στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2012, κατά τη διάρκεια της τελετής «υιοθεσίας» εθνικού ήρωα. Κατά το δεύτερο έτος φοίτησης στη Σχολή, προκηρύσσεται διαγωνισμός μελέτης μεταξύ των Σπουδαστών Σπουδαστριών της τάξης, με θέμα τον ήρωα ή την προσωπικότητα που θα φέρει το όνομά του η αποφοιτήσασα τάξη, με ανάλογα χρηματικά έπαθλα για τις τρεις πρώτες μελέτες. Επιπλέον στους πρωτεύσαντες επιδίδεται και αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

3 4 Τελετή «Υιοθεσίας» Εθνικού Ήρωα Τάξης 2012 Θερινή εκπαίδευση στο Λιτόχωρο Τις τρείς πρώτες θέσεις με θέμα τον ήρωα της τάξης 2012, κατέλαβαν οι εργασίες του Σπουδαστή ΙΙας Αποστολόπουλου Γεωργίου, του Σπουδαστή ΙΙας Σβώλη Παναγιώτη και των Λοχιών Σπουδαστών ΙΙας Δάκου Δημήτριου και Κυριαζίδη Ευάγγελου. Σε όλους τους αποφοιτήσαντες Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2012, απονεμήθηκε ειδικό μετάλλιο, που στη μια πλευρά φέρει το έμβλημα της Σχολής και στην άλλη πλευρά, χάραξη με την προσωπογραφία του ήρωα καθώς και αναμνηστικό δίπλωμα. 5 Α Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής εκστρατείας και επέδειξε ηρωισμό και αυτοθυσία, αποτελεσματικότητα στη διοικητική ικανότητα και παράδειγμα προς μίμηση για τους υφισταμένους του. Λόγω της γενναιότητας και του ηρωισμού που επέδειξε στο πεδίο των μαχών του Σαραντάπορου, του Οστρόβου, των Γιαννιτσών, της Ελασσόνας, του Κιλκίς-Λαχανά, του Σκρά, του Μπιζανίου και του Καρά Μπουγιού-Νταγ του απενεμήθησαν τα παρακάτω παράσημα: Ταξιάρχου του Φοίνικα, Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος, Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου, Αριστείο Ανδρείας, Πολεμικό Σταυρό, Μετάλλιο Ελληνοτουρκικών Πολέμων, Μετάλλιο Ελληνοβουλγαρικών Πολέμων κ.α. Τραυματίστηκε ελαφρά στη μάχη του Σκρα και του Μπιζανίου, στους Βαλκανικούς Πολέμους και βαρύτατα στη μάχη του Καρά Μπουγιού-Νταγ στη Μικρασιατική εκστρατεία. Ο εθνικός ήρωας ο οποίος «υιοθετήθηκε» από τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς της Τάξης 2012, είναι ο Υποστράτηγος Δημήτριος Βλων. Α πόσπασμα βιογραφικού σημειώματος του Εθνικού Ήρωα, από την εργασία που έλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό για την καλύτερη εργασία, του Σπουδαστή ΙΙας Αποστολόπουλου Γεώργιου. Ο Δημήτριος Βλων γεννήθηκε στο Ζάρκο Τρικάλων το Κατατάχθηκε στο Στρατό ως εθελοντής την 7 Μαρτίου 1898 και στη συνέχεια εισήλθε στη Σχολή Εφέδρων Κερκύρας εκ των τάξεων των Μονίμων Υπαξιωματικών. Προήχθη στο βαθμό του Ανθλγού το 1907 και του Υπτγου το Έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες του , του Σε ηλικία 72 ετών, λόγω των κακουχιών των πολέμων, ο Υποστράτηγος Δημήτριος Βλων, απεβίωσε στις 12 Ιουλίου του Α πό τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες με τους εκπαιδευτές τους μεταστάθμευσαν και εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμό στο πεδίο ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ» στο Λιτόχωρο του Νομού Πιερίας, όπου και παρέμειναν μέχρι την 14η Ιουνίου Η διαβίωση πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις της ΧΧIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, που με τη συνδρομή προσωπικού και μέσων σε θέματα εκπαιδεύσεως και διοικητικής μέριμνας, βοήθησε να επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό ο σκοπός της θερινής εκπαίδευσης των Σπουδαστών. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη εβδομάδα η εκπαίδευση αποσκοπούσε στην απόκτηση ικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων διοίκησης ομάδος ή κα- θηκόντων βοηθού διμοιρίτη πεζικού μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Ο σκοπός επιτεύχθει με συνεκπαίδευση με Άρματα Μάχης και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προ-

4 6 7 Διάλεξη Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη Τ ην Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκε διάλεξη στη ΣΜΥ, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη με θέμα «Αντικαπνιστική εκστρατεία στις Ένοπλες Δυνάμεις». σωπικού (ΤΟΜΠ), καθώς και με συνεργασία μεταφορικών ελικοπτέρων UH-1H. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η απόκτηση βασικών γνώσεων σε διάφορα οπλικά συστημάτα. Η εμπέδωση των παραπάνω αντικειμένων στο έδαφος πραγματοποιήθηκε με την εκτέλεση ημερησίων και νυχτερινών βολών. Την τρίτη εβδομάδα σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της αντοχής, της ευκινησίας και επιτεύχθει με τη σωματική αγωγή και τη διέλευση του στίβου μάχης. Την τελευταία μέρα επισκέφθηκε τον καταυλισμό ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζαζιάς. Το ίδιο βράδυ παρακολούθησε το επιστέγασμα της θερινής εκπαίδευσης των σπουδαστών που ήταν ολονύκτια πορεία 40 χιλιομέτρων με διαγωνιστική βολή φορητού οπλισμού μετά το πέρας της πορείας. Πέραν της εκπαιδεύσεως, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες είχαν την ευκαιρία με τις εξόδους τους να χαρούν τις ομορφιές του Λιτόχωρου και της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Σχολής, τη διάλεξη παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Γεώργιος Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ καθηγητής κ. Κουτεντάκης Ιωάννης, καθώς και εκπρόσωποι της Μητρόπολης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Έχει δημοσιεύσει από το 1990 μέχρι σήμερα περίπου 450 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή και Ελληνικά ιατρικά περιοδικά. Η Σχολή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον κ. Γουργουλιάνη για την εύστοχη και αποτελεσματική ενημέρωση του προσωπικού μας στην αντικαπνιστική εκστρατεία και εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελεί στον ακαδημαϊκό και ιατρικό στίβο. Εθελοντική αιμοδοσία στο Ιατρείο της Σχολής Σ τα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στο Ιατρείο της Σχολής από την ομάδα αιμοληψίας, σε συνεργασία με το προσωπικό του Σταθμού αιμοδοσίας του Γ.Ν.Ν. Τρικάλων την Τετάρτη 20 Ιουνίου Σκοπός της εθελοντικής αιμοδοσίας του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Φρουράς Τρικάλων, είναι η κοινωνική προσφορά με τη δημιουργία ικανού αποθέματος αίματος. Κατά την παραπάνω εκδήλωση, συγκεντρώθηκαν συνολικά 25 φιάλες αίματος.

5 8 Εξετάσεις υποψηφίων στρατιωτικών σχολών Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης 9 Τετραήμερο Εκπαιδευτικό Ταξίδι των Δευτεροετών Σπουδαστών στην Περιοχή Ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού. Ο ι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες της Σχολής αναχώρησαν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου και επέστρεψαν την Πέμπτη 28 Ιουνίου Κατά την παραμονή τους εκεί φιλοξενήθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Καβησό. Ενημέρ ω σ η σ τ η ν ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ Η Σχολή οργάνωσε και διεξήγαγε τις Προκαταταρκικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), των υποψηφίων των Στρατιωτικών Σχολών από 11 μέχρι 24 Ιουλίου 2012, στις εγκαταστάσεις της, στο Δημοτικό Στάδιο και στο Κολυμβητήριο Τρικάλων. Για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών προβλέπονται προκαταρκτικές εξετάσεις οι οποίες υπόκεινται σε ένα εννιαίο επιλογικό σύστημα που περιλαμβάνει ψυχομετρικές αθλητικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις. Η Σχολή υποβάλει σε προκαταρκτικές εξετάσεις τους υποψηφίους που έχουν δηλώσει τη ΣΜΥ ως «πρώτη προτίμηση» στην αίτησή τους. Οι υποψήφιοι κατανέμονται σε ομάδες (Καταστάσεις αποστέλονται σε όλες τις Στρατολογικές Υπηρεσίες) και οι ΠΚΕ της κάθε ομάδας διαρκούν τέσσερεις ημέρες, όπως παρακάτω: Την 1η ημέρα παρουσιάζονται στο 414 ΣΝΕΝ (Πεντέλη Αττικής) για τις Υγειονομικές εξετάσεις. Την 2η ημέρα παρουσιάζονται στο 401 ΓΣΝΑ (οδός Μεσογείων και Κατεχάκη) για εξέταση από την Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ). Την 3η ημέρα παρουσιάζονται στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων για τις αθλητικές δοκιμασίες. Όσοι έχουν δηλώσει Σχολή που απαιτεί εξέταση στην κολύμβηση εξετάζονται την ίδια μέρα στο κολυμβητήριο Τρικάλων. Την 4η ημέρα παρουσιάζονται στη Σχολή για τις Ψυχομετρικές Εξετάσεις. Ενημέρωση στο Δ Σώμα Στρατού Επισκέφθηκαν το Στρατηγείο του Δ Σώματος Στρατού στη Ξάνθη και ενημερώθηκαν για την αποστολή των Μονάδων της περιοχής της Θράκης. Ακολούθως παρακολούθησαν επίδειξη Οπλικών Συστημάτων και ενημέρωση στο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων Μάχης. Το ταξίδι περιελάμβανε επισκέψεις σε Ελληνικά Φυλάκια της Ελληνοτουρκικής μεθορίου και ενη-

6 10 11 ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων ΚΕΙΜΕΝΟ: Επίλαρχος Φώτης Γεώργιος Τ ο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων (ΚΕΞ), συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 στην Αλεξανδρούπολη στο Στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα χειρισμού και τακτικής στα πληρώματα των τεθωρακισμένων, συγκεντρωτικά και από ένα φορέα που θα είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΞ διαθέτει 2 εξομοιωτές οδήγησης άρματος LEO1A5, 3 εξομοιωτές βολής LEO1A5, 2 εξομοιωτές οδήγησης LEO2HEL, 4 εξομοιωτές βολής LEO2HEL, 4 εξομοιωτές βολής LEO2A4 καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα ΗΝΙΟΧΟΣ με 13 σταθμούς εργασίας για την εκμάθηση του νέου Ενημέρωση για την αποστολή των Μονάδων της παραμεθορίου επί εδάφους μερώσεις για την αποστολή των φυλακίων. Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων του Έβρου ποταμού, όπου είναι και η κύρια είσοδος της Τουρκίας προς την Ελλάδα καθώς και το Ελληνικό Φυλάκιο των Καστανιών το οποίο ευρίσκεται στο ομώνυμο ακριτικό χωριό, που διαθέτει επίσης τελωνείο. Κατά την επίσκεψή τους στο Διδυμότειχο, ξεναγήθηκαν στον ιερό προσκυνηματικό ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, όπου τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός. Κατά την επιστροφή τους επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Καταδρομών στη Ρεντίνα, όπου παρακολούθησαν επίδειξη ορεινού αγώνα, αγώνα σε κατοικημένο τόπο και ασκήσεις άμεσης αντιδράσης περιπόλου. Οι Σπουδαστές επέστρεψαν στα Τρίκαλα πετυχαίνοντας το σκοπό του εκπαιδευτικού ταξιδίου, ο οποίος ήταν η ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική ενημέρωση της νευραλγικής περιοχής της Θράκης, καθώς και η απόκτηση βασικών γνώσεων-στοιχείων για την οργάνωση και την αποστολή των μονάδων της Θράκης, όπου οι περισσότεροι εξ αυτών μετά την αποφοίτησή τους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

7 12 13 Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (ΣΔΕ) του άρματος μάχης LEO2HEL, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Αλεξανδρούπολη. Αντίστοιχα στον Αυλώνα είναι εγκατεστημένοι 2 εξομοιωτές οδήγησης Μ60 και 8 εξομοιωτές βολής LEO1A5. Η αποστολή του ΚΕΞ είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Μονάδων, που επιτυγχάνεται με την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στους εξομοιωτές. Για την επίτευξη της παραπάνω αποστολής το εκπαιδευτικό σύστημα του ΚΕΞ γενικά είναι χωρισμένο σε στάδια εκπαίδευσης. Το 1ο στάδιο αφορά στην εκπαίδευση των πληρωμάτων στο χειρισμό των συστημάτων του άρματος, με σκοπό την παροχή δεξιοτήτων στη γρήγορη και επιτυχή σκόπευση και βολή, στο συντονισμό του πληρώματος, στην ανάλυση και εφαρμογή των διαφόρων διαταγών στο πεδίο της μάχης, στο χειρισμό του άρματος από οποιαδήποτε θέση, δηλαδή Αρχηγού, Πυροβολητή, Γεμιστή και Οδηγού. Το 2ο στάδιο αφορά στην εκπαίδευση των πληρωμάτων στην τακτική της ομάδας αρμάτων και ουλαμού, με σκοπό την εφαρμογή των κανόνων τακτικής στο πεδίο της μάχης, σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των εξομοιωτών είναι η ασφαλής εκπαίδευση, με ελεγχόμενη αύξηση της πολυπλοκότητας και δυσκολίας των ασκήσεων, η οποία δε μπορεί να επιτευχθεί σε πραγματικές συνθήκες, και η οποία εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των αντικειμενικών σκοπών της εκπαίδευσης. Ως σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται επίσης η εξάσκηση των πληρωμάτων σε πολύπλοκες συνθήκες διαχείρισης στόχων, οι οποίες λόγω των εδαφικών χαρακτηριστικών των πεδίων βολής και των περιορισμών που υποχρεωτικά επιβάλλουν τα μέτρα ασφαλείας, δε μπορούν να αναπαραχθούν στις βολές με πραγματικά πυρά, αλλά παρέχουν σε μέγιστο βαθμό την απαιτούμενη ρεαλιστικότητα. Επίσης, τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία, βοηθούν στην πλήρη γνώση του κατεχόμενου επιπέδου εκπαίδευσης των στελεχών και των δυνατοτήτων τους, που δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού στοχευμένης εκπαίδευσης στη Μονάδα. Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα της λειτουργίας του Κέντρου Εξομοιωτών είναι και το οικονομικό όφελος. Συγκρίνοντας το μηνιαίο κόστος λειτουργίας του ΚΕΞ που υπολογίζεται στα 5,000 και το κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που η παρεχόμενη εκπαίδευση αντί του ΚΕΞ, υλοποιηθεί στο έδαφος με τη χρήση αρμάτων μάχης στα 9,500,000 περίπου, τότε είναι εμφανές ότι η χρήση των εξομοιωτών, προσφέρει σημαντικό και άμεσα μετρήσιμο οικονομικό όφελος.

8 14 Ο ρόλος της γυναίκας στο σύγχρονο στρατιωτικό περιβάλλον υπηρέτης αντιαρματικών όπλων, οπλουργός, τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, τεχνίτης ερπυστριοφόρων αρμάτων όπως και άλλες σκληρές και μάχιμες ειδικότητες. ΚΕΙΜΕΝΟ: Αρχιλοχίας (ΤΧ) Τσιάμη Γεωργία Αρχιλοχίας (ΤΘ) Μίχου Μαρία τίστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ το Επιπρόσθετα με την εισαγωγή των πρώτων γυναικών υπαξιωματικών στις ένοπλες δυνάμεις, μετά από βούληση της πολιτείας, ήταν να απασχοληθούν σε καθήκοντα υποστήριξης ώστε να διευκολυνθεί η υπηρεσία των ανδρών στα επιχειρησιακά καθήκοντα. Επιπλέον η πρόσληψή τους θα έδινε τη δυνατότητα να μειωθεί ο χρόνος της υποχρεωτικής θητείας. Το 1990 οι πρώτες γυναίκες εισάγονται στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε τομείς που δεν είναι μάχιμοι. Το 2002 η εφαρμογή των νόμων για την ισότητα των δύο φύλλων επιτρέπει την εισαγωγή γυναικών στις παραγωγικές σχολές ακόμα και σε μάχιμες ειδικότητες. Οι πρώτες γυναίκες πιλότοι αποφοιτήσαν από την Σχολή Ικάρων το Τ ο γυναικείο φύλο έχει κατακτήσει το στράτευμα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Από τις θρυλικές Αμαζόνες της αρχαιότητας, τις Σπαρτιάτισσες, τη Δέσπω του Μπότσαρη, την Ιωάννα της Λωρραίνης, τις Ισπανίδες μαχήτριες στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο ( ), τις δικές μας γυναίκες της Πίνδου έως και τις Αντάρτισσες την περίοδο Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια, ωστόσο η γυναίκα διατηρεί αυτόν το θρύλο αθάνατο μέχρι σήμερα. Η στράτευση των Ελληνίδων αρχίζει. Το πρώτο βήμα μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή για την οργάνωση και δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εθελοντική σε καιρό ειρήνης, κατάταξη γυναικών στο στράτευμα, έγινε με την απο- στολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο του Προεδρικού Διατάγματος, που καταρ- 15 Στην Ελλάδα η συμμετοχή τους είναι εθελοντική και μπορούν να υπηρετήσουν ως επαγγελματίες στρατιωτικοί. Έτσι τελευταία βλέπουμε καλλονές ντυμένες με φόρμες παραλλαγής και εξοπλισμένες με τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα που θέλουν «χαλύβδινους ώμους» για να τα σηκώσουν όμως αυτές τα καταφέρνουν με σκληρή προπόνηση και ατέλειωτες προσπάθειες. Οι γυναίκες τελικά έχουν κατακτήσει την ισότητα και έχουν μπει σε μάχιμες θέσεις που πριν κάποια χρόνια ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενες (στο στρατό, στην αστυνομία, στην αεροπορία). Ειδικά στην Ελλάδα παρατηρείται μια ανησυχητική λειψανδρία αφού οι γυναίκες έχουν αγγίξει την πλήρη ισότητα καλύπτοντας ακόμα και τις πιο απαιτητικές και σκληρές μάχιμες ειδικότητες όπως: τυφεκιοφόρος ειδικών δυνάμεων, υπηρέτης πολλαπλών εκτοξεύσεων ρουκετών (MLRS), υπηρέτης αντιαεροπορικού πυροβολικού, πλήρωμα αρμάτων μάχης, χειριστής όλμων, πλήρωμα ερπυστριοφόρων, Εν τούτοις οι γυναίκες παραδοσιακά δεν υπήρξαν σε καιρό ειρήνης ποτέ δραστήριες στις ένοπλες δυνάμεις. Σε πολλές χώρες μάλιστα, απαγορεύεται ακόμα η στρατολόγησή τους. Αρκετές χώρες ενήργησαν για την αύξηση του αριθμού των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις τους ως αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να συμμετάσχουν στον εθνικό στρατό. Άλλες χώρες μετά το πρώτο αυτό στάδιο, προχώρησαν σε προσλήψεις γυναικών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ένστολων, αφού οι άνδρες άρχισαν να επιδεικνύουν απροθυμία κατάταξης και οι ανάγκες παρουσιάστηκαν αυξημένες. Το 2000 στην Ευρώπη είναι αξιοσημείωτη η «μαζική εισβολή» των γυναικών στους εθνικούς επαγγελματικούς στρατούς, κυρίως για λόγους ισότιμης μεταχείρισης και ίσων επαγγελματικών ευκαιριών. Με δεδομένο το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, πολλές γυναίκες προσανατολίζονται στην εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές και γενικότερα στις ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μια θέση στις ένοπλες δυνάμεις θεωρείται συχνά αντίστοιχη μιας θέσης στο δημόσιο τομέα, αφού μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό και μόνιμο εισόδημα. Η αντίληψη αυτή σε συνδυασμό με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ειδικότητες στις ένοπλες δυνάμεις που κατεξοχήν θεωρούνταν «ανδρική υπόθεση».

9 16 17 Το θέμα της παρουσίας των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις δεν είναι καθόλου αμελητέο. Έχουν γίνει πολλές έρευνες και αναλύσεις σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία τους αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο αυτές αντιδρούν απέναντι σε καταστάσεις και μέσα σε περιβάλλοντα που μέχρι πρότινος κυριαρχούνταν από το ανδρικό φύλο. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι μια ανάλυση σχετικά με την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις σε περιβάλλον ενόπλων δυνάμεων δε θα μπορούσε να παραβλέπει αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που προκαλεί μεγάλες αλλαγές στη δομή και ανάπτυξη των σχέσεων αλλά και στην ίδια την οργάνωση του στρατού, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο θέσεις μόνιμου προσωπικού και δεν κατατάσσονται ως έφεδροι. Η γυναικεία ψυχολογία είναι διαφορετική από την αντρική ακόμα και σε περιβάλλοντα όπως αυτά των ενόπλων δυνάμεων όπου οι κανόνες που καθορίζουν συμπεριφορές και αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα περιοριστικοί. Και στην καθημερινότητα έχει προκαλέσει η παρουσία των γυναικών πολλές αλλαγές κυρίως λόγω κάποιων γενικών χαρακτηριστικών που απαντώνται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες παρά σε άντρες, όπως ευπρέπεια, σύνεση, υγιεινή ή συνέπεια. Σε συνδυασμό λοιπόν με το γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό παλαιότερα στερεότυπα σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, έχει παρατηρηθεί ότι οι άντρες επιδεικνύουν μεγάλη εξοικείωση με τις γυναικείες ευαισθησίες και σεβασμό ως προς αυτές, σε σημείο που επηρεάζουν πρακτικές και συνήθειες του στρατού που χαρακτηρίζονταν από σχετική αυστηρότητα και έλλειψη ουσιαστικής ευαισθησίας. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι γενικά όσο καλύτερα γνωρίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες μέσα από μακροχρόνιες εργασιακές σχέσεις, τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ως ανεξάρτητες προσωπικότητες και όχι ως άτομα του αντίθετου φύλου. Μετά από ενδελεχή μελέτη των πιο πάνω, η γυναίκα προσφέρει πνεύμα αυτοθυσίας-αλληλεγγύης. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και απαραίτητες σε θέσεις όπως: διαβιβάσεις, γραμματειακή υποστήριξη και νοσοκομειακές υπηρεσίες. Επίσης με την ένταξή τους στο στράτευμα επιτυγχάνεται η απελευθέρωση οργανικών θέσεων από άνδρες συναδέλφους και εντάσσονται στο μάχιμο δυναμικό. Καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός και είναι ένας σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης της φυγοστρατίας. Επιχειρώντας λοιπόν να κάνουμε ένα γενικό απολογισμό του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει η παρουσία των γυναικών στο στρατό, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι μετά την αποδοχή του ρόλου που παίζουν οι γυναίκες στο στρατό, μιας και ο αριθμός των στρατευμένων γυναικών συνεχώς αυξάνεται, έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ξεδιπλώνουν απερίσπαστα την προσωπικότητά τους. Είναι σε θέση έτσι να εμπλουτίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία προσωπικότητα, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις και διαμορφώνεται η επικοινωνία μέσα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων, προσδίδοντας μια πιο ανθρώπινη και ευαίσθητη προοπτική. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Συνοπτικά ιστορικά στοιχεία Κύπρου 8 Σεπτεμβρίου 1570 μ.χ. Οθωμανοί Τούρκοι, υπό τον Μουσταφά Πασά, μετά από μακροχρόνια πολιορκία και αλλεπάλληλες σφοδρές επιθέσεις, καταλαμβάνουν την Κύπρο. 4 Ιουνίου 1878 Παραχρείται η διοίκηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς στους Άγγλους (έναντι αμοιβής λιρών το χρόνο). 5 Νοεμβρίου 1914 Η Αγγλία προσαρτά την Κύπρο (υπό μορφή βασιλικής κτήσεως). 24 Ιουνίου 1923 Με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμά της στην Κύπρο. 10 Μαρτίου 1925 Η Κύπρος καθίσταται Βρετανική αποικία (Η Αγγλία ανακηρύσει επίσημα την Κύπρο αποικία του Βρετανικού Στέμματος). 15 Ιανουαρίου 1950 Διενεργείται Παγκύπριο δημοψήφισμα. Αποτέλεσμα, 96% υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. 1 Απριλίου 1955 Έναρξη του Εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα της ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κουβάτης Καθηγητής ΣΜΥ-Ιστορικός ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), κατά της Αγγλοκρατίας. Ο αγώνας διαρκεί μέχρι το Φεβρουαρίου 1959 Μετά τη Συνθήκη της Ζυρίχης ( ), υπογράφεται στο Λόνδίνο η τελική συνθήκη ιδρύσεως ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους, μεταξύ Ελλάδος, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας, με την παρουσία και των ηγετών των ΕλληνοΚυπρίων και ΤουρκοΚυπρίων. 16 Αυγούστου 1960 Η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα-Τουρκία-Αγγλία) και αποβιβάζεται στη Μεγαλόνησο δύναμη Ελληνικού Συντάγματος Πεζικού, με την ονομασία Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ) και με Διοικητή το Συνταγματάρχη Αρμπούζη Διονύσιο. 15 Ιουλίου 1974 Ελληνο-Κυπριακό ένοπλο πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. 20 Ιουλίου 1974 Τούρκικη απόβαση-εισβολή στο νησί και κατοχή της βόρειας Κύπρου (40%). Οι εισβολείς προβαίνουν σε εκτελέσεις, λεηλασίες, βιασμούς, δημιουργούν προσφυγικό πρόβλημα κατοίκων, καθώς και 1619 αγνοουμένους. Η Τουρκική κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. - Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) - Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.) - Πανεπιστήμιο Πειραιά

10 18 19 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Έκανε την πρώτη έκπληξη στην πρεμιέρα, νικώντας με σκορ 2-1 τη διοργανώτρια Πορτογαλία. Στη συνέχεια με όπλο την πολύ καλή άμυνα προκρίθηκε στα προημιτελικά, απέκλεισε τη Γαλλία και τη Τσεχία στα ημιτελικά και έφτασε στον τελικό της 4ης Ιουλίου. Εκεί συνάντησε πάλι την Πορτογαλία και την κέρδισε για δεύτερη φορά με σκορ 1-0. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Με τρεις συνεχόμενες παρουσίες στα Ευρωπαϊκά γήπεδα η Εθνική Ελλάδας, αφού πέρασε την προκριματική φάση, συμμετείχε στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου το 2004, το 2008 και το Η κορυφαία στιγμή όμως στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας ήρθε το 2004 όταν κατέκτησε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. Ας δούμε όμως στη συνέχεια αναλυτικά τις παρουσίες της πιο αγαπημένης ομάδας ποδοσφαίρου των Ελλήνων. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004 Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2004, ή αλλιώς Euro 2004, διεξήχθη στα γήπεδα της Πορτογαλίας από τις 12 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου Ήταν η 12η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ΟΥΕΦΑ. Πήραν μέρος 16 εθνικές ομάδες. Από αυτές η Πορτογαλία προκρίθηκε αυτόματα ως διοργανώτρια χώρα ενώ οι υπόλοιπες 15 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες. Το τρόπαιο κατέκτησε η Ελλάδα, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά. Μετείχε μόλις για δεύτερη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (μετά το 1980) και ήταν ένα από τα αουτσάιντερ του τουρνουά. Όμιλος Α Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008 Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2008, ή αλλιώς Euro 2008, ήταν η 13η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ΟΥΕΦΑ και διεξήχθη από τις 7 Ιουνίου έως τις 29 Ιουνίου του 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Έλαβαν μέρος 16 εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Η Αυστρία και Ελβετία προκρίθηκαν στη διοργάνωση αυτόματα ως διοργανώτριες χώρες. Οι υπόλοιπες 14 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες. Με Ελλάδα, Ισπανία και Ρωσία ο τέταρτος όμιλος είχε τρεις κοινές ομάδες με τον πρώτο όμιλο του Euro Η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και με τρεις ήττες έγινε η μόνη ομάδα του τουρνουά που τερμάτισε χωρίς βαθμούς. Πρώτη προκρίθηκε η Ισπανία με τρεις νίκες. Τη δεύτερη θέση διεκδίκησαν η Σουηδία και η Ρωσία στον μεταξύ τους αγώνα και την κέρδισε η Ρωσία με 2-0 περνώντας στην επόμενη φάση. Όμιλος Δ

11 20 21 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012 Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012, ή αλλιώς Euro 2012, έγινε το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Η διοργάνωση διεξήχθη στην Ουκρανία και στην Πολωνία, άρχισε στις 8 Ιουνίου 2012 και τελείωσε στις 1 Ιουλίου Η Ουκρανία και η Πολωνία πέρασαν αυτόματα στην επόμενη φάση, μιας και είναι οι διοργανωτές. Οι άλλες 14 εθνικές εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους μετά από την προκριματική φάση. Μετά την κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, κληρώθηκε με τους διοργανωτές Πολωνούς, τους Ρώσους και τους Τσέχους, στον πρώτο όμιλο. Στην πρεμιέρα του ομίλου αλλά και γενικότερα της διοργάνωσης, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη γηπεδούχο Πολωνία. Στον επόμενο αγώνα, εναντίον της Τσεχίας, η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-1. Ο τελευταίος αγώνας του ομίλου με την Ρωσία, ήταν νικηφόρος με 1-0, και έδωσε την πρόκριση στην ελληνική αποστολή, για τα προημιτελικά. Όμιλος Α Στη φάση των προημιτελικών αγώνων συνάντησε τη Γερμανία και ηττήθηκε με σκορ 4-2, όπου και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Παρά τον αποκλεισμό της, η πορεία της Εθνικής Ελλάδας είναι απόλυτα επιτυχημένη καταφέρνοντας να βρεθεί στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Εθνική Ελλάδας στο Euro 2012 Tο στρες αναφέρεται τόσο στη σωματική καταπόνηση (πχ όταν ο οργανισμός υποβάλλεται σε δοκιμασίες που υπερβαίνουν τις δυνάμεις του) όσο και στην ψυχολογική καταπόνηση, κακουχία ή δυσκολία, (πχ τα αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από διαπροσωπικές συγκρούσεις (Lumsden, 1981; Robin & Leslie, 2006), ή όταν αισθανόμαστε οποιαδήποτε μορφή δυσφορίας που προκαλείται από θόρυβο, ψύχος, ή κόπωση μέχρι θυμό, απογοήτευση ή σύγχυση (Robin & Leslie, 2006). Το εργασιακό στρες ως ψυχοκοινωνικός παράγοντας κινδύνου στο χώρο εργασίας, δεν είναι μόνο από τους πιο συχνούς, αλλά και συγχρόνως από τους πιο δύσκολα προσεγγίσιμους. Και αυτό γιατί οι αιτιολογικοί παράγοντες του στρες είναι συνάρτηση της κοινωνικοπολιτισμικής κουλτούρας της κάθε χώρας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε επαγγέλματος, των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών του εργασιακού ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Εκφάνσεις του Εργασιακού Στρες στην Υγεία ΚΕΙΜΕΝΟ: Τχης (Ν) Μουστάκα Ελένη χώρου και των ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών του ατόμου. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μοντέλα στρες παγκοσμίως, αποτελεί το μοντέλο της αναντιστοιχίας προσπάθειας ανταμοιβής από το Siegrist (1996). Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η έλλειψη αμοιβαιότητας μεταξύ των προσπαθειών που έχουν πραγματοποιηθεί και των αμοιβών που έχουν ληφθεί στον εργασιακό ρόλο, καθορίζει μια κατάσταση συναισθηματικής δυσφορίας, η οποία μακροπρόθεσμα καταλήγει σε χαμηλό επίπεδο ψυχικής ευεξίας. Υπάρχει μια ουσιώδης απόδειξη ότι, υψηλά επίπεδα επαγγελματικού στρες σχετίζονται ισχυρά με χαμηλά επίπεδα αυτό-αναφερόμενης υγείας και ευεξίας (Kasl & Cooper, 1987), ενώ σύμφωνα με τους Revicki & May (1989) το εργασιακό στρες σχετιζόταν θετικά με το επίπεδο κατάθλιψης. Οι επιπτώσεις του εργασιακού στρες στην ψυχική υγεία, επιβεβαιώνεται από έρευνα που τονίζει, ότι βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στα καταθλιπτικά συμπτώματα εργαζομένων σε διαφορετικά επαγγέλματα (p<0,01). Επίσης η μερίδα των εργαζομένων με σαφή καταθλιπτικά συμπτώματα, είχε υψηλότερη βαθμολογία σε κλίμακες που μετρούν εργασιακούς παράγοντες όπως: ασάφεια ρόλων, σύγκρουση ρόλων, εργασιακή μονοτονία, εργασία με υψηλές πνευματικές απαιτήσεις, υπευθυνότητα για ανθρώπινες ζωές και επαγγελματικούς κινδύνους (Yu, et al, 2006). Οι επιπτώσεις του στρες όσον αφορά στη σωματική υγεία, μέσω της αύξησης των ορμονών του στρες και της αλλαγής στη συμπεριφορά υγείας, χωρίζονται σε άμεσες και μακροπρόθεσμες. Στις άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνονται προβλήματα όπως ο πόνος στην πλάτη, οι μυϊκοί σπασμοί, οι ταχυπαλμίες, ο πονοκέφαλος, τα δερματικά εξανθήματα, η αύξηση των διαταραχών του ύπνου, η δύσπνοια, οι εφιδρώσεις, η γενικευμένη μυϊκή ένταση που συνδέεται με την ψυχοκινητική ανησυχία και ανικανότητα χαλάρωσης, σεξουαλική ψυχρότητα ή ανικανότητα και η κόπωση (Τούντας, 1999, Μπουσινάκης και Χάλκος, 2006). Η έκθεση του ατόμου σε συνεχές έντονο στρες μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρει σοβαρά καρ-

12 22 23 διολογικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση (Τούντας, 1999), και έλκη γαστρεντερικού συστήματος (Benson, 2000; Wong, et al, 2001), ενώ ψυχολόγοι που έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον στο ρόλο του ψυχολογικού παράγοντα στη δημιουργία ασθένειας, υποστηρίζουν τη συσχέτιση του εργασιακού στρες με τον καρκίνο και τη στεφανιαία νόσο (Robin & Leslie, 2006). Σε προοπτική έρευνα που έγινε σε δημόσιους υπαλλήλους στη Βρετανία, φάνηκε ότι εργαζόμενοι με χαμηλή ελευθερία λήψης αποφάσεων και υψηλές απαιτήσεις στην εργασία τους, παρουσιάζουν υψηλότερο σχετικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, με αποτέλεσμα τα παραπάνω εργασιακά χαρακτηριστικά να αποτελούν προγνωστικό παράγοντα για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (Kuper & Marmot, 2003). Έχει γενικότερα φανεί, από στοιχεία που αφορούν την Ευρώπη, ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα ευθύνονται για τη μείωση της παραγωγικότητας, την αύξηση απουσιασμού από την εργασία, αλλά και τη χρόνια ανικανότητα για εργασία (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2007). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία αναγνωρίζει, ότι διάφορες ομάδες παραγόντων μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση μυοσκελετικών παθήσεων, ανάμεσα σε αυτούς και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες στην εργασία, που όπως αναλυτικά αναφέρει μπορεί να είναι: (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, FACTS 75, 2007). Απαιτητική εργασία, έλλειψη ελέγχου επί των εκτελούμενων καθηκόντων και χαμηλός βαθμός αυτονομίας. Χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από την εργασία. ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους, προϊστάμενους και διευθυντές. Έντονος ρυθμός εργασίας και πίεση χρόνου (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, FACTS 72, 2007). Τα εργασιακό στρες υποστηρίζεται ότι οδηγεί σε ευερεθιστότητα, ελάττωση των προφυλάξεων και υποβάθμιση του κινδύνου (Ρώτας 1997), αποφυγή της εργασίας, και ροπή προς τα ατυχήματα (Καντάς, 1995). Ένας εργαζόμενος υπό στρες, παίρνει λανθασμένες αποφάσεις και έχει κακές σχέσεις με τα άλλα άτομα της ομάδας του. Η μειωμένη παραγωγικότητα, τα λάθη, η χαμηλή ποιότητα εργασίας και οι απουσίες είναι εμφανείς ενδείξεις ύπαρξης στρες. - Kuper, H., Marmot, M. (2003). Job strain, job demands, decision latitude, and risk of coronary heart disease within the Whitehall II study. Epidemiol. Community Health, 57 (3), Lumsden, D.P. (1981). Is the concept of stress of any use, anymore? In In D. Randall(Ed), Contributions to primary prevention in mental health, Toronto: CMHD. - Revicki, D. A., May, H. J. (1989). Organizational characteristics, occupational stress, and mental health in nurses. Behavioural Med, 15, Robin M, Leslie RM. (2006). Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα. -Siegrist, J. (1996). Adverse health effects of higheffort/low-reward conditions. J Occup Health Psycol, 1, Yu SF., Yao SQ., Ding, H., Ma, LQ., Yang, Y., Wang, ZH. (2006). Relationship between depression symptoms and stress in occupational population. Zhonghua, Lao Dong Wei Sheng Zhi Ye Bing Za Zhi. Mar, 24(3), Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2007). FACTS 71, Εισαγωγή στις μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία. - Καντάς, Α. (1995). Οργανωτική Βιομηχανική Ψυχολογία. 3ο μέρος, Ελληνικά γράμματα, ι έκδοση, Αθήνα. - Ρώτας, Παναγιώτης Ρένος. (1997). Αποφύγετε το στρες, Ελληνικά γράμματα, 2η Έκδοση, Αθήνα. - Τούντας, Γ. (1999). Οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία. Νέα Υγείας, 24, Σημαντικά γεγονότα μηνός Ιουνίου 5 Ιουνίου 1825 Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο οποίος ήταν φυλακισμένος, δολοφονείται δια στραγγαλισμού. 7 Ιουνίου 1920 Ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει στην Ανατολική Θράκη. 10 Ιουνίου 323 π.χ. Εκπνέει στη Βαβυλώνα σε ηλικία 33 ετών, ο μέγιστος ηγέτης των αιώνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. 11 Ιουνίου 322 π.χ. Μάχη στην Κραννώνα Θεσσαλίας μεταξύ Μακεδόνων και Αθηναίων. 14 Ιουνίου 1987 Η εθνική μας ομάδα κατακτά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, νικώντας στον τελικό την ΕΣΣΔ με Ιουνίου 1913 Έναρξη του Β Βαλκανικού Πολέμου, ύστερα από αιφνιδιαστική επίθεση των Βουλγάρων κατά των Ελληνικών και Σερβικών δυνάμεων στις περιοχές της Νιγρίτας και της Γευγελής αντίστοιχα. 17 Ιουνίου 1917 Η Ελλάδα εισέρχεται επίσημα στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Γρίφος Το µακρύ καλάµι Ένας ψαράς θέλει να ταξιδέψει αεροπορικώς µεταφέροντας µαζί του ένα καλάµι ψαρέµατος. Δυστυχώς ο υπεύθυνος της εταιρίας του λέει πως το καλάµι του έχει 5 εκατοστά µεγαλύτερο µήκος από αυτό που επιτρέπουν οι κανονισµοί. Ο ψαράς µελέτησε το πρόβληµα και βρήκε έναν τρόπο για να το συσκευάσει χωρίς να το λυγίσει ή να το κοντύνει και χωρίς να παραβεί τους κανονισµούς. Τι έκανε; Η απάντηση στην τελευταία σελίδα. ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Ιστορικό Επετειολόγειο Σημαντικά γεγονότα μηνός Ιουλίου Γνωμικά Πηγή : ΓΕΣ/7ο ΕΓ 1 Ιουλίου 371 π.χ. Μάχη στα Λεύκτρα και νίκη των Θηβαίων του Επαμεινώνδα επι των Σπαρτιατών. Αρχή Θηβαϊκής ηγεμονίας. 18 Ιουλίου 1951 Η Ελλάδα γίνεται επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ. 20 Ιουλίου 1054 Οριστικοποιείται το χάσμα μεταξύ της Ορθοδόξου και της Παπικής εκκλησίας. 20 Ιουλίου 1974 Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούν απόβαση στην Κύπρο. Τα ελληνοκυπριακά στρατεύματα αμύνονται σθεναρά και η Ελλάδα κηρύσσει γενική επιστράτευση. 22 Ιουλίου 356 π.χ. Γεννήθηκε στην Πέλλα ο Μέγας Αλέξανδρος. 24 Ιουλίου 1923 Υπογράφεται η συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία τα σύνορα της Πατρίδας μας με την Τουρκία χαράχτηκαν στα σημερινά τους όρια. 26 Ιουλίου1822 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατατροπώνει τη στρατιά του Δράμαλη, στα στενά των Δερβενακίων. 27 Ιουλίου 1953 Θάνατος του Νικολάου Πλαστήρα. Η καλύτερη διακυβέρνηση είναι εκείνη όπου ο λαός υπακούει στους άρχοντες κι οι άρχοντες στους νόμους. Σόλων π.χ., Αθηναίος νομοθέτης & φιλόσοφος Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι αυτό που κάνουμε αλλά και γι αυτό που δεν κάνουμε. Μολιέρος, , Γάλλος συγγραφέας

13 24 Η φωτογραφία της έκδοσης ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Ανέκδοτο Εκείνη: (Αρχίζει να βήχει) Εκείνος: Θέλεις κάτι για το λαιμό σου; Εκείνη: Αχ ναι! Εκείνο το μαργαριταρένιο κολιέ... Η ζωή σε 5 μπουκάλια Γελοιογραφία Απάντηση γρίφου: Έφτιαξε ένα κουτί ύψους κατά 5 εκατοστά µικρότερο από το καλάµι του και το τοποθέτησε µέσα στο κουτί διαγώνια.

Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011

Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 43, Ιούνιος - Αύγουστος 2011 TΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2011 Θερινή εκπαίδευση σπουδαστών στο Λιτόχωρο, σελίδα 6 Εκπαιδευτικό ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2009

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2009 Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 40 * Περίοδος Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2009 Non Commissioned Officers' School l * Issue: 40th * Period: May - June -

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρ Κ Ω Μ Ο Σ Ι Α Τ Η Σ Τ Α Ξ Η Σ 2 0 0 8

Ο Ρ Κ Ω Μ Ο Σ Ι Α Τ Η Σ Τ Α Ξ Η Σ 2 0 0 8 Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 37 * Περίοδος Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2008 Non Commissioned Officer`s School * Issue: 37th * Period: July - August - September

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 50, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2012 Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων - Εισόδεια της Θεοτόκου, Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων Το Πυροβολικό, σελίδα 8 Με

Διαβάστε περισσότερα

Εκφάνσεις του Εργασιακού Αγχους στην Ψυχική και την Σωματική Υγεία (Ερευνα σε Νοσηλευτικό Προσωπικό)

Εκφάνσεις του Εργασιακού Αγχους στην Ψυχική και την Σωματική Υγεία (Ερευνα σε Νοσηλευτικό Προσωπικό) Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ Ρ Α Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ OΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ.Π.Θ. ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 44, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011

Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 44, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011 ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΙΚΩΝ Φύλλο 44, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011 ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΡΙΕΣ Ιης ΑΞΗΣ Κατάταξη Πρωτοετών Σπουδαστών και Σπουδαστριών τάξης 2013 Ορκωμοσία πρωτοετών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. Οι Εξοµοιωτές στον Στρατό Ξηράς

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. Οι Εξοµοιωτές στον Στρατό Ξηράς ΣΤΡΑΤΟΣ & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 3 0 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ - Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ - Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 Οι Εξοµοιωτές στον Στρατό Ξηράς ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΟΣ & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 6 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ - Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ - Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Κέντρο Εξοµοιωτών της ΧΧΙΙΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ευχές του κ.υπουργού Εθνικής Άμυνας για το Νέος Έτος

Ευχές του κ.υπουργού Εθνικής Άμυνας για το Νέος Έτος Ευχές του κ.υπουργού Εθνικής Άμυνας για το Νέος Έτος Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς Για τη νέα χρονιά δεχτείτε εσείς και οι οικογένειές σας τις θερμότερες

Διαβάστε περισσότερα

Την Τρίτη 23 Αυγ 2005 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ Η ΣΧΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ

Την Τρίτη 23 Αυγ 2005 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ Η ΣΧΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 25 * Περίοδος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος 2005 Non Commissioned Officer s School * Issue: 25th * Period: July August September 2005 * Τηλέφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Άρµα Μάχης LEO 2A4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α ΙΣΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΟΣΗ Μάχη των Οχυρών 6-10 Απριλίου 1941

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Άρµα Μάχης LEO 2A4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α ΙΣΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΟΣΗ Μάχη των Οχυρών 6-10 Απριλίου 1941 ΣΤΡΑΤΟΣ & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 4 Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ - Μ Α Ϊ Ο Σ - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 2 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Άρµα Μάχης LEO 2A4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α ΙΣΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού Τελετή Εγκαινίων Λειτουργίας ΔΙΔΕΡΓΩΝ

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού Τελετή Εγκαινίων Λειτουργίας ΔΙΔΕΡΓΩΝ ΣΤΡΑΤΟΣ & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 3 5 Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 5 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού Τελετή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 36 * Περίοδος Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2008 Non Commissioned Officer`s School * Issue: 36th * Period: April - May - Jyne 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΣΤΡΑΤΟΣ & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 7 Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 3 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Διοικητού ΣΜΥ

Χαιρετισμός Διοικητού ΣΜΥ Χαιρετισμός Διοικητού ΣΜΥ Στην εποχή μας, όπου η Πατρίδα μας ταλανίζεται σκληρά από οδυνηρές αμφισβητήσεις, παράλογες προκλήσεις και απαιτήσεις, η ανάγκη να διατηρηθούν όσες αξίες και ιδεώδη παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Κοινωνιολογίας Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ν. ΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΛΑΜΗ ΕΛΕΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2004

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ρόλος των Ψυχομετρικών Τεστ και της Συνέντευξης

Διαβάστε περισσότερα

Τ Η Σ Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Υ Τ Η Σ 2 5 η ς Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

Τ Η Σ Ε Π Ε Τ Ε Ι Ο Υ Τ Η Σ 2 5 η ς Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ / ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 39*Περίοδος Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος 2009 Non Commissioned Officers' School*Issue: 39th*Period: January - February

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 47, Απρίλιος - Μάιος 2012 Επίδοση Ξιφών από τον κ. Α/ΓΕΣ στη ΣΜΥ Αθλητικοί αγώνες Ε- νόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Διοικητή 71 Α/Μ ΤΑΞ

Χαιρετισμός Διοικητή 71 Α/Μ ΤΑΞ Χαιρετισμός Διοικητή 71 Α/Μ ΤΑΞ Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η επιλογή παρουσίασης της 71 Α/Μ ΤΑΞ στο κύριο άρθρο του παρόντος τεύχους, γιατί δίδεται η ευκαιρία να σας εκθέσουμε την αποστολή, τις δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ορκωμοσία Σπουδαστών Ιης Τάξης Της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Σελ. 6 Επίσκεψη Δντή ΔΠΖ/ΓΕΣ Σελ. 5 Εορτασμός Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων Σελ.

Ορκωμοσία Σπουδαστών Ιης Τάξης Της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Σελ. 6 Επίσκεψη Δντή ΔΠΖ/ΓΕΣ Σελ. 5 Εορτασμός Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων Σελ. Ορκωμοσία Σπουδαστών Ιης Τάξης Της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Σελ. 6 Επίσκεψη Δντή ΔΠΖ/ΓΕΣ Σελ. 5 Εορτασμός Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων Σελ. 11 Κατάταξη Πρωτοετών Σπουδαστών και Σπουδαστριών Σελ. 3 Συμμετοχή

Διαβάστε περισσότερα

Την ηλεκτρονική αναπαραγωγή του φυλλαδίου επιµελήθηκε. η ιεύθυνση Έρευνας-Τεχνολογίας του ΕΠΥΕΘΑ.

Την ηλεκτρονική αναπαραγωγή του φυλλαδίου επιµελήθηκε. η ιεύθυνση Έρευνας-Τεχνολογίας του ΕΠΥΕΘΑ. Την ηλεκτρονική αναπαραγωγή του φυλλαδίου επιµελήθηκε η ιεύθυνση Έρευνας-Τεχνολογίας του ΕΠΥΕΘΑ. Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 Καλωσόρισµα 2 Σύντοµη ιστορική αναδροµή του θεσµού της στρατιωτικής θητείας 3 Γεωστρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες

ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες 99 ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες 100 2007-2008 Επάγγελμα Υπερασπίζομαι την Πατρίδα Έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από τότε

Διαβάστε περισσότερα

της Σχολής Ικάρων, υπό την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και της ηγεσίας της Π.Α. Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε

της Σχολής Ικάρων, υπό την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και της ηγεσίας της Π.Α. Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ Αγαπητοί αναγνώστες, το δωδέκατο τεύχος του Περιοδικού «Ίκαρος» καλύπτει τις δραστηριότητες και την επικαιρότητα της Σχολής Ικάρων για το χρονικό διάστημα του τελευταίου εξαμήνου του

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής. Η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό - Μια εμπειρική έρευνα

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής. Η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό - Μια εμπειρική έρευνα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι δ ΙΎΜΛ Α ν. Μ ακεδο ν ίας κ α ι Θ ράκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Πτυχιακή εονασία Η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό - Μια εμπειρική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΥΣΕΙΣ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΟΣ & Ενημέρωση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 5 Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ - Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ - Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 2 ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η Νέα Πτέρυγα του

Διαβάστε περισσότερα

τεύχος38 Κωδικός 6296 Δελτίο Επικοινωνίας του Σ.Ο.Ψ.Υ. Τριμηνιαία Έκδοση / Έτος 9 ο μηνυματα Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009

τεύχος38 Κωδικός 6296 Δελτίο Επικοινωνίας του Σ.Ο.Ψ.Υ. Τριμηνιαία Έκδοση / Έτος 9 ο μηνυματα Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009 4903 τεύχος38 Κωδικός 6296 Δελτίο Επικοινωνίας του Σ.Ο.Ψ.Υ. μηνυματα Τριμηνιαία Έκδοση / Έτος 9 ο Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009 τεύχος 38 μηνυματα 2 Περιοδική Έκδοση Ιδιοκτησία Διεύθυνση Σ.Ο.Ψ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η επίπτωση που έχει στην εργασιακή συμπεριφορά στελεχών IT η αυτόεκτίμηση τους και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πτυχιακή Εργασία ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα