Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Φύλλο 48, Ιούνιος - Ιούλιος 2012 Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012 Θερινή εκπαίδευση σπουδαστών στο Λιτόχωρο, σελίδα 5 ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ Ο ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2012 Ο ρόλος της γυναίκας στο σύγχρονο στρατιωτικό περιβάλλον, σελίδα 14 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, σελίδα 18 Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού κ. Μιχαήλ Κωσταράκου, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, στην έδρα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στο στρατόπεδο «ΚΑ- ΒΡΑΚΟΥ» η τελετή ορκωμοσίας των Μονίμων Λοχιών Τάξης 2012.

2 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α Τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών τάξης Τελετή υιοθεσίας εθνικού ήρωα τάξης Θερινή εκπαίδευση στο Λιτόχωρο Διάλεξη Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων/νου Γουργουλιάνη...7 Εθελοντική αιμοδοσία στο ιατρείο της Σχολής...7 Εξετάσεις υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών...8 Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης...9 ΕΚΔΟΤΗΣ Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Α Ρ Θ Ρ Α ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων...11 Επίλαρχος Φώτης Γεώργιος Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Ο ρόλος της γυναίκας στο σύγχρονο στρατιωτικό περιβάλλον..14 Αρχιλοχίας(ΤΧ) Τσιάμη Γεωργία Αρχιλοχίας(ΤΘ) Μίχου Μαρία ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Συνοπτικά ιστορικά στοιχεία Κύπρου...17 Υποστράτηγος ε.α. Κουβάτης Κωνσταντίνος ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου...18 ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Εκφάνσεις του εργασιακού στρες στην υγεία...21 Ταγματάρχης (Ν) Μουστάκα Ελένη Δ Ι Α Φ Ο Ρ Α Ψυχαγωγία...23 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Λοχαγός(ΠΒ) Ρεντζελάς Κωνσταντίνος Ιούνιος - Ιούλιος 2012 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλ: Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς και ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Διοικητής 1 ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Γκίνης, οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων, καθώς και οι συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων Μονίμων Λοχιών. Κατά την τελετή ορκίσθηκαν 276 Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 262 είναι Έλληνες, 13 Ελληνοκύπριοι και 1 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι ορκισθέντες Μόνιμοι Λοχίες στη συνέχεια πηγαίνουν στα σχολεία εφαρμογής των Όπλων και Σωμάτων τους για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητά τους και κατόπιν θα επανδρώσουν τις Μονάδες. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βράβευσε τον Αρχηγό της Τάξης 2012 Μόνιμο Λοχία (ΔΒ) Δημήτριο Τζίρα. Π ΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ 2012 ΤΗΣ ΣΜΥ Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, στην έδρα της Σχολής, ο Α Υπαρχηγός ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Βασίλειος Τελλίδης απένειμε αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα, στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2012, κατά τη διάρκεια της τελετής «υιοθεσίας» εθνικού ήρωα. Κατά το δεύτερο έτος φοίτησης στη Σχολή, προκηρύσσεται διαγωνισμός μελέτης μεταξύ των Σπουδαστών Σπουδαστριών της τάξης, με θέμα τον ήρωα ή την προσωπικότητα που θα φέρει το όνομά του η αποφοιτήσασα τάξη, με ανάλογα χρηματικά έπαθλα για τις τρεις πρώτες μελέτες. Επιπλέον στους πρωτεύσαντες επιδίδεται και αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

3 4 Τελετή «Υιοθεσίας» Εθνικού Ήρωα Τάξης 2012 Θερινή εκπαίδευση στο Λιτόχωρο Τις τρείς πρώτες θέσεις με θέμα τον ήρωα της τάξης 2012, κατέλαβαν οι εργασίες του Σπουδαστή ΙΙας Αποστολόπουλου Γεωργίου, του Σπουδαστή ΙΙας Σβώλη Παναγιώτη και των Λοχιών Σπουδαστών ΙΙας Δάκου Δημήτριου και Κυριαζίδη Ευάγγελου. Σε όλους τους αποφοιτήσαντες Μόνιμους Υπαξιωματικούς τάξης 2012, απονεμήθηκε ειδικό μετάλλιο, που στη μια πλευρά φέρει το έμβλημα της Σχολής και στην άλλη πλευρά, χάραξη με την προσωπογραφία του ήρωα καθώς και αναμνηστικό δίπλωμα. 5 Α Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής εκστρατείας και επέδειξε ηρωισμό και αυτοθυσία, αποτελεσματικότητα στη διοικητική ικανότητα και παράδειγμα προς μίμηση για τους υφισταμένους του. Λόγω της γενναιότητας και του ηρωισμού που επέδειξε στο πεδίο των μαχών του Σαραντάπορου, του Οστρόβου, των Γιαννιτσών, της Ελασσόνας, του Κιλκίς-Λαχανά, του Σκρά, του Μπιζανίου και του Καρά Μπουγιού-Νταγ του απενεμήθησαν τα παρακάτω παράσημα: Ταξιάρχου του Φοίνικα, Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος, Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου, Αριστείο Ανδρείας, Πολεμικό Σταυρό, Μετάλλιο Ελληνοτουρκικών Πολέμων, Μετάλλιο Ελληνοβουλγαρικών Πολέμων κ.α. Τραυματίστηκε ελαφρά στη μάχη του Σκρα και του Μπιζανίου, στους Βαλκανικούς Πολέμους και βαρύτατα στη μάχη του Καρά Μπουγιού-Νταγ στη Μικρασιατική εκστρατεία. Ο εθνικός ήρωας ο οποίος «υιοθετήθηκε» από τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς της Τάξης 2012, είναι ο Υποστράτηγος Δημήτριος Βλων. Α πόσπασμα βιογραφικού σημειώματος του Εθνικού Ήρωα, από την εργασία που έλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό για την καλύτερη εργασία, του Σπουδαστή ΙΙας Αποστολόπουλου Γεώργιου. Ο Δημήτριος Βλων γεννήθηκε στο Ζάρκο Τρικάλων το Κατατάχθηκε στο Στρατό ως εθελοντής την 7 Μαρτίου 1898 και στη συνέχεια εισήλθε στη Σχολή Εφέδρων Κερκύρας εκ των τάξεων των Μονίμων Υπαξιωματικών. Προήχθη στο βαθμό του Ανθλγού το 1907 και του Υπτγου το Έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες του , του Σε ηλικία 72 ετών, λόγω των κακουχιών των πολέμων, ο Υποστράτηγος Δημήτριος Βλων, απεβίωσε στις 12 Ιουλίου του Α πό τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες με τους εκπαιδευτές τους μεταστάθμευσαν και εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμό στο πεδίο ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ» στο Λιτόχωρο του Νομού Πιερίας, όπου και παρέμειναν μέχρι την 14η Ιουνίου Η διαβίωση πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις της ΧΧIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, που με τη συνδρομή προσωπικού και μέσων σε θέματα εκπαιδεύσεως και διοικητικής μέριμνας, βοήθησε να επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό ο σκοπός της θερινής εκπαίδευσης των Σπουδαστών. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη εβδομάδα η εκπαίδευση αποσκοπούσε στην απόκτηση ικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων διοίκησης ομάδος ή κα- θηκόντων βοηθού διμοιρίτη πεζικού μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Ο σκοπός επιτεύχθει με συνεκπαίδευση με Άρματα Μάχης και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προ-

4 6 7 Διάλεξη Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη Τ ην Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκε διάλεξη στη ΣΜΥ, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη με θέμα «Αντικαπνιστική εκστρατεία στις Ένοπλες Δυνάμεις». σωπικού (ΤΟΜΠ), καθώς και με συνεργασία μεταφορικών ελικοπτέρων UH-1H. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η απόκτηση βασικών γνώσεων σε διάφορα οπλικά συστημάτα. Η εμπέδωση των παραπάνω αντικειμένων στο έδαφος πραγματοποιήθηκε με την εκτέλεση ημερησίων και νυχτερινών βολών. Την τρίτη εβδομάδα σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της αντοχής, της ευκινησίας και επιτεύχθει με τη σωματική αγωγή και τη διέλευση του στίβου μάχης. Την τελευταία μέρα επισκέφθηκε τον καταυλισμό ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζαζιάς. Το ίδιο βράδυ παρακολούθησε το επιστέγασμα της θερινής εκπαίδευσης των σπουδαστών που ήταν ολονύκτια πορεία 40 χιλιομέτρων με διαγωνιστική βολή φορητού οπλισμού μετά το πέρας της πορείας. Πέραν της εκπαιδεύσεως, οι Σπουδαστές και Σπουδάστριες είχαν την ευκαιρία με τις εξόδους τους να χαρούν τις ομορφιές του Λιτόχωρου και της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Σχολής, τη διάλεξη παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Γεώργιος Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ καθηγητής κ. Κουτεντάκης Ιωάννης, καθώς και εκπρόσωποι της Μητρόπολης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Έχει δημοσιεύσει από το 1990 μέχρι σήμερα περίπου 450 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή και Ελληνικά ιατρικά περιοδικά. Η Σχολή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον κ. Γουργουλιάνη για την εύστοχη και αποτελεσματική ενημέρωση του προσωπικού μας στην αντικαπνιστική εκστρατεία και εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελεί στον ακαδημαϊκό και ιατρικό στίβο. Εθελοντική αιμοδοσία στο Ιατρείο της Σχολής Σ τα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στο Ιατρείο της Σχολής από την ομάδα αιμοληψίας, σε συνεργασία με το προσωπικό του Σταθμού αιμοδοσίας του Γ.Ν.Ν. Τρικάλων την Τετάρτη 20 Ιουνίου Σκοπός της εθελοντικής αιμοδοσίας του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Φρουράς Τρικάλων, είναι η κοινωνική προσφορά με τη δημιουργία ικανού αποθέματος αίματος. Κατά την παραπάνω εκδήλωση, συγκεντρώθηκαν συνολικά 25 φιάλες αίματος.

5 8 Εξετάσεις υποψηφίων στρατιωτικών σχολών Εκπαιδευτικό ταξίδι ΙΙας τάξης 9 Τετραήμερο Εκπαιδευτικό Ταξίδι των Δευτεροετών Σπουδαστών στην Περιοχή Ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού. Ο ι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες της Σχολής αναχώρησαν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου και επέστρεψαν την Πέμπτη 28 Ιουνίου Κατά την παραμονή τους εκεί φιλοξενήθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Καβησό. Ενημέρ ω σ η σ τ η ν ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ Η Σχολή οργάνωσε και διεξήγαγε τις Προκαταταρκικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), των υποψηφίων των Στρατιωτικών Σχολών από 11 μέχρι 24 Ιουλίου 2012, στις εγκαταστάσεις της, στο Δημοτικό Στάδιο και στο Κολυμβητήριο Τρικάλων. Για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών προβλέπονται προκαταρκτικές εξετάσεις οι οποίες υπόκεινται σε ένα εννιαίο επιλογικό σύστημα που περιλαμβάνει ψυχομετρικές αθλητικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις. Η Σχολή υποβάλει σε προκαταρκτικές εξετάσεις τους υποψηφίους που έχουν δηλώσει τη ΣΜΥ ως «πρώτη προτίμηση» στην αίτησή τους. Οι υποψήφιοι κατανέμονται σε ομάδες (Καταστάσεις αποστέλονται σε όλες τις Στρατολογικές Υπηρεσίες) και οι ΠΚΕ της κάθε ομάδας διαρκούν τέσσερεις ημέρες, όπως παρακάτω: Την 1η ημέρα παρουσιάζονται στο 414 ΣΝΕΝ (Πεντέλη Αττικής) για τις Υγειονομικές εξετάσεις. Την 2η ημέρα παρουσιάζονται στο 401 ΓΣΝΑ (οδός Μεσογείων και Κατεχάκη) για εξέταση από την Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ). Την 3η ημέρα παρουσιάζονται στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων για τις αθλητικές δοκιμασίες. Όσοι έχουν δηλώσει Σχολή που απαιτεί εξέταση στην κολύμβηση εξετάζονται την ίδια μέρα στο κολυμβητήριο Τρικάλων. Την 4η ημέρα παρουσιάζονται στη Σχολή για τις Ψυχομετρικές Εξετάσεις. Ενημέρωση στο Δ Σώμα Στρατού Επισκέφθηκαν το Στρατηγείο του Δ Σώματος Στρατού στη Ξάνθη και ενημερώθηκαν για την αποστολή των Μονάδων της περιοχής της Θράκης. Ακολούθως παρακολούθησαν επίδειξη Οπλικών Συστημάτων και ενημέρωση στο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων Μάχης. Το ταξίδι περιελάμβανε επισκέψεις σε Ελληνικά Φυλάκια της Ελληνοτουρκικής μεθορίου και ενη-

6 10 11 ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων ΚΕΙΜΕΝΟ: Επίλαρχος Φώτης Γεώργιος Τ ο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων (ΚΕΞ), συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 στην Αλεξανδρούπολη στο Στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα χειρισμού και τακτικής στα πληρώματα των τεθωρακισμένων, συγκεντρωτικά και από ένα φορέα που θα είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΞ διαθέτει 2 εξομοιωτές οδήγησης άρματος LEO1A5, 3 εξομοιωτές βολής LEO1A5, 2 εξομοιωτές οδήγησης LEO2HEL, 4 εξομοιωτές βολής LEO2HEL, 4 εξομοιωτές βολής LEO2A4 καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα ΗΝΙΟΧΟΣ με 13 σταθμούς εργασίας για την εκμάθηση του νέου Ενημέρωση για την αποστολή των Μονάδων της παραμεθορίου επί εδάφους μερώσεις για την αποστολή των φυλακίων. Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων του Έβρου ποταμού, όπου είναι και η κύρια είσοδος της Τουρκίας προς την Ελλάδα καθώς και το Ελληνικό Φυλάκιο των Καστανιών το οποίο ευρίσκεται στο ομώνυμο ακριτικό χωριό, που διαθέτει επίσης τελωνείο. Κατά την επίσκεψή τους στο Διδυμότειχο, ξεναγήθηκαν στον ιερό προσκυνηματικό ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, όπου τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός. Κατά την επιστροφή τους επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Καταδρομών στη Ρεντίνα, όπου παρακολούθησαν επίδειξη ορεινού αγώνα, αγώνα σε κατοικημένο τόπο και ασκήσεις άμεσης αντιδράσης περιπόλου. Οι Σπουδαστές επέστρεψαν στα Τρίκαλα πετυχαίνοντας το σκοπό του εκπαιδευτικού ταξιδίου, ο οποίος ήταν η ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική ενημέρωση της νευραλγικής περιοχής της Θράκης, καθώς και η απόκτηση βασικών γνώσεων-στοιχείων για την οργάνωση και την αποστολή των μονάδων της Θράκης, όπου οι περισσότεροι εξ αυτών μετά την αποφοίτησή τους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

7 12 13 Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (ΣΔΕ) του άρματος μάχης LEO2HEL, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Αλεξανδρούπολη. Αντίστοιχα στον Αυλώνα είναι εγκατεστημένοι 2 εξομοιωτές οδήγησης Μ60 και 8 εξομοιωτές βολής LEO1A5. Η αποστολή του ΚΕΞ είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Μονάδων, που επιτυγχάνεται με την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στους εξομοιωτές. Για την επίτευξη της παραπάνω αποστολής το εκπαιδευτικό σύστημα του ΚΕΞ γενικά είναι χωρισμένο σε στάδια εκπαίδευσης. Το 1ο στάδιο αφορά στην εκπαίδευση των πληρωμάτων στο χειρισμό των συστημάτων του άρματος, με σκοπό την παροχή δεξιοτήτων στη γρήγορη και επιτυχή σκόπευση και βολή, στο συντονισμό του πληρώματος, στην ανάλυση και εφαρμογή των διαφόρων διαταγών στο πεδίο της μάχης, στο χειρισμό του άρματος από οποιαδήποτε θέση, δηλαδή Αρχηγού, Πυροβολητή, Γεμιστή και Οδηγού. Το 2ο στάδιο αφορά στην εκπαίδευση των πληρωμάτων στην τακτική της ομάδας αρμάτων και ουλαμού, με σκοπό την εφαρμογή των κανόνων τακτικής στο πεδίο της μάχης, σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των εξομοιωτών είναι η ασφαλής εκπαίδευση, με ελεγχόμενη αύξηση της πολυπλοκότητας και δυσκολίας των ασκήσεων, η οποία δε μπορεί να επιτευχθεί σε πραγματικές συνθήκες, και η οποία εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των αντικειμενικών σκοπών της εκπαίδευσης. Ως σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται επίσης η εξάσκηση των πληρωμάτων σε πολύπλοκες συνθήκες διαχείρισης στόχων, οι οποίες λόγω των εδαφικών χαρακτηριστικών των πεδίων βολής και των περιορισμών που υποχρεωτικά επιβάλλουν τα μέτρα ασφαλείας, δε μπορούν να αναπαραχθούν στις βολές με πραγματικά πυρά, αλλά παρέχουν σε μέγιστο βαθμό την απαιτούμενη ρεαλιστικότητα. Επίσης, τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία, βοηθούν στην πλήρη γνώση του κατεχόμενου επιπέδου εκπαίδευσης των στελεχών και των δυνατοτήτων τους, που δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού στοχευμένης εκπαίδευσης στη Μονάδα. Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα της λειτουργίας του Κέντρου Εξομοιωτών είναι και το οικονομικό όφελος. Συγκρίνοντας το μηνιαίο κόστος λειτουργίας του ΚΕΞ που υπολογίζεται στα 5,000 και το κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που η παρεχόμενη εκπαίδευση αντί του ΚΕΞ, υλοποιηθεί στο έδαφος με τη χρήση αρμάτων μάχης στα 9,500,000 περίπου, τότε είναι εμφανές ότι η χρήση των εξομοιωτών, προσφέρει σημαντικό και άμεσα μετρήσιμο οικονομικό όφελος.

8 14 Ο ρόλος της γυναίκας στο σύγχρονο στρατιωτικό περιβάλλον υπηρέτης αντιαρματικών όπλων, οπλουργός, τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, τεχνίτης ερπυστριοφόρων αρμάτων όπως και άλλες σκληρές και μάχιμες ειδικότητες. ΚΕΙΜΕΝΟ: Αρχιλοχίας (ΤΧ) Τσιάμη Γεωργία Αρχιλοχίας (ΤΘ) Μίχου Μαρία τίστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ το Επιπρόσθετα με την εισαγωγή των πρώτων γυναικών υπαξιωματικών στις ένοπλες δυνάμεις, μετά από βούληση της πολιτείας, ήταν να απασχοληθούν σε καθήκοντα υποστήριξης ώστε να διευκολυνθεί η υπηρεσία των ανδρών στα επιχειρησιακά καθήκοντα. Επιπλέον η πρόσληψή τους θα έδινε τη δυνατότητα να μειωθεί ο χρόνος της υποχρεωτικής θητείας. Το 1990 οι πρώτες γυναίκες εισάγονται στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε τομείς που δεν είναι μάχιμοι. Το 2002 η εφαρμογή των νόμων για την ισότητα των δύο φύλλων επιτρέπει την εισαγωγή γυναικών στις παραγωγικές σχολές ακόμα και σε μάχιμες ειδικότητες. Οι πρώτες γυναίκες πιλότοι αποφοιτήσαν από την Σχολή Ικάρων το Τ ο γυναικείο φύλο έχει κατακτήσει το στράτευμα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Από τις θρυλικές Αμαζόνες της αρχαιότητας, τις Σπαρτιάτισσες, τη Δέσπω του Μπότσαρη, την Ιωάννα της Λωρραίνης, τις Ισπανίδες μαχήτριες στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο ( ), τις δικές μας γυναίκες της Πίνδου έως και τις Αντάρτισσες την περίοδο Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια, ωστόσο η γυναίκα διατηρεί αυτόν το θρύλο αθάνατο μέχρι σήμερα. Η στράτευση των Ελληνίδων αρχίζει. Το πρώτο βήμα μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή για την οργάνωση και δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εθελοντική σε καιρό ειρήνης, κατάταξη γυναικών στο στράτευμα, έγινε με την απο- στολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο του Προεδρικού Διατάγματος, που καταρ- 15 Στην Ελλάδα η συμμετοχή τους είναι εθελοντική και μπορούν να υπηρετήσουν ως επαγγελματίες στρατιωτικοί. Έτσι τελευταία βλέπουμε καλλονές ντυμένες με φόρμες παραλλαγής και εξοπλισμένες με τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα που θέλουν «χαλύβδινους ώμους» για να τα σηκώσουν όμως αυτές τα καταφέρνουν με σκληρή προπόνηση και ατέλειωτες προσπάθειες. Οι γυναίκες τελικά έχουν κατακτήσει την ισότητα και έχουν μπει σε μάχιμες θέσεις που πριν κάποια χρόνια ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενες (στο στρατό, στην αστυνομία, στην αεροπορία). Ειδικά στην Ελλάδα παρατηρείται μια ανησυχητική λειψανδρία αφού οι γυναίκες έχουν αγγίξει την πλήρη ισότητα καλύπτοντας ακόμα και τις πιο απαιτητικές και σκληρές μάχιμες ειδικότητες όπως: τυφεκιοφόρος ειδικών δυνάμεων, υπηρέτης πολλαπλών εκτοξεύσεων ρουκετών (MLRS), υπηρέτης αντιαεροπορικού πυροβολικού, πλήρωμα αρμάτων μάχης, χειριστής όλμων, πλήρωμα ερπυστριοφόρων, Εν τούτοις οι γυναίκες παραδοσιακά δεν υπήρξαν σε καιρό ειρήνης ποτέ δραστήριες στις ένοπλες δυνάμεις. Σε πολλές χώρες μάλιστα, απαγορεύεται ακόμα η στρατολόγησή τους. Αρκετές χώρες ενήργησαν για την αύξηση του αριθμού των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις τους ως αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να συμμετάσχουν στον εθνικό στρατό. Άλλες χώρες μετά το πρώτο αυτό στάδιο, προχώρησαν σε προσλήψεις γυναικών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ένστολων, αφού οι άνδρες άρχισαν να επιδεικνύουν απροθυμία κατάταξης και οι ανάγκες παρουσιάστηκαν αυξημένες. Το 2000 στην Ευρώπη είναι αξιοσημείωτη η «μαζική εισβολή» των γυναικών στους εθνικούς επαγγελματικούς στρατούς, κυρίως για λόγους ισότιμης μεταχείρισης και ίσων επαγγελματικών ευκαιριών. Με δεδομένο το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, πολλές γυναίκες προσανατολίζονται στην εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές και γενικότερα στις ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μια θέση στις ένοπλες δυνάμεις θεωρείται συχνά αντίστοιχη μιας θέσης στο δημόσιο τομέα, αφού μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό και μόνιμο εισόδημα. Η αντίληψη αυτή σε συνδυασμό με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ειδικότητες στις ένοπλες δυνάμεις που κατεξοχήν θεωρούνταν «ανδρική υπόθεση».

9 16 17 Το θέμα της παρουσίας των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις δεν είναι καθόλου αμελητέο. Έχουν γίνει πολλές έρευνες και αναλύσεις σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία τους αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο αυτές αντιδρούν απέναντι σε καταστάσεις και μέσα σε περιβάλλοντα που μέχρι πρότινος κυριαρχούνταν από το ανδρικό φύλο. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι μια ανάλυση σχετικά με την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις σε περιβάλλον ενόπλων δυνάμεων δε θα μπορούσε να παραβλέπει αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που προκαλεί μεγάλες αλλαγές στη δομή και ανάπτυξη των σχέσεων αλλά και στην ίδια την οργάνωση του στρατού, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο θέσεις μόνιμου προσωπικού και δεν κατατάσσονται ως έφεδροι. Η γυναικεία ψυχολογία είναι διαφορετική από την αντρική ακόμα και σε περιβάλλοντα όπως αυτά των ενόπλων δυνάμεων όπου οι κανόνες που καθορίζουν συμπεριφορές και αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα περιοριστικοί. Και στην καθημερινότητα έχει προκαλέσει η παρουσία των γυναικών πολλές αλλαγές κυρίως λόγω κάποιων γενικών χαρακτηριστικών που απαντώνται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες παρά σε άντρες, όπως ευπρέπεια, σύνεση, υγιεινή ή συνέπεια. Σε συνδυασμό λοιπόν με το γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό παλαιότερα στερεότυπα σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, έχει παρατηρηθεί ότι οι άντρες επιδεικνύουν μεγάλη εξοικείωση με τις γυναικείες ευαισθησίες και σεβασμό ως προς αυτές, σε σημείο που επηρεάζουν πρακτικές και συνήθειες του στρατού που χαρακτηρίζονταν από σχετική αυστηρότητα και έλλειψη ουσιαστικής ευαισθησίας. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι γενικά όσο καλύτερα γνωρίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες μέσα από μακροχρόνιες εργασιακές σχέσεις, τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ως ανεξάρτητες προσωπικότητες και όχι ως άτομα του αντίθετου φύλου. Μετά από ενδελεχή μελέτη των πιο πάνω, η γυναίκα προσφέρει πνεύμα αυτοθυσίας-αλληλεγγύης. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και απαραίτητες σε θέσεις όπως: διαβιβάσεις, γραμματειακή υποστήριξη και νοσοκομειακές υπηρεσίες. Επίσης με την ένταξή τους στο στράτευμα επιτυγχάνεται η απελευθέρωση οργανικών θέσεων από άνδρες συναδέλφους και εντάσσονται στο μάχιμο δυναμικό. Καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός και είναι ένας σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης της φυγοστρατίας. Επιχειρώντας λοιπόν να κάνουμε ένα γενικό απολογισμό του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει η παρουσία των γυναικών στο στρατό, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι μετά την αποδοχή του ρόλου που παίζουν οι γυναίκες στο στρατό, μιας και ο αριθμός των στρατευμένων γυναικών συνεχώς αυξάνεται, έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ξεδιπλώνουν απερίσπαστα την προσωπικότητά τους. Είναι σε θέση έτσι να εμπλουτίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία προσωπικότητα, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις και διαμορφώνεται η επικοινωνία μέσα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων, προσδίδοντας μια πιο ανθρώπινη και ευαίσθητη προοπτική. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Συνοπτικά ιστορικά στοιχεία Κύπρου 8 Σεπτεμβρίου 1570 μ.χ. Οθωμανοί Τούρκοι, υπό τον Μουσταφά Πασά, μετά από μακροχρόνια πολιορκία και αλλεπάλληλες σφοδρές επιθέσεις, καταλαμβάνουν την Κύπρο. 4 Ιουνίου 1878 Παραχρείται η διοίκηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς στους Άγγλους (έναντι αμοιβής λιρών το χρόνο). 5 Νοεμβρίου 1914 Η Αγγλία προσαρτά την Κύπρο (υπό μορφή βασιλικής κτήσεως). 24 Ιουνίου 1923 Με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμά της στην Κύπρο. 10 Μαρτίου 1925 Η Κύπρος καθίσταται Βρετανική αποικία (Η Αγγλία ανακηρύσει επίσημα την Κύπρο αποικία του Βρετανικού Στέμματος). 15 Ιανουαρίου 1950 Διενεργείται Παγκύπριο δημοψήφισμα. Αποτέλεσμα, 96% υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. 1 Απριλίου 1955 Έναρξη του Εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα της ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κουβάτης Καθηγητής ΣΜΥ-Ιστορικός ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), κατά της Αγγλοκρατίας. Ο αγώνας διαρκεί μέχρι το Φεβρουαρίου 1959 Μετά τη Συνθήκη της Ζυρίχης ( ), υπογράφεται στο Λόνδίνο η τελική συνθήκη ιδρύσεως ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους, μεταξύ Ελλάδος, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας, με την παρουσία και των ηγετών των ΕλληνοΚυπρίων και ΤουρκοΚυπρίων. 16 Αυγούστου 1960 Η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα-Τουρκία-Αγγλία) και αποβιβάζεται στη Μεγαλόνησο δύναμη Ελληνικού Συντάγματος Πεζικού, με την ονομασία Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ) και με Διοικητή το Συνταγματάρχη Αρμπούζη Διονύσιο. 15 Ιουλίου 1974 Ελληνο-Κυπριακό ένοπλο πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. 20 Ιουλίου 1974 Τούρκικη απόβαση-εισβολή στο νησί και κατοχή της βόρειας Κύπρου (40%). Οι εισβολείς προβαίνουν σε εκτελέσεις, λεηλασίες, βιασμούς, δημιουργούν προσφυγικό πρόβλημα κατοίκων, καθώς και 1619 αγνοουμένους. Η Τουρκική κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. - Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) - Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.) - Πανεπιστήμιο Πειραιά

10 18 19 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Έκανε την πρώτη έκπληξη στην πρεμιέρα, νικώντας με σκορ 2-1 τη διοργανώτρια Πορτογαλία. Στη συνέχεια με όπλο την πολύ καλή άμυνα προκρίθηκε στα προημιτελικά, απέκλεισε τη Γαλλία και τη Τσεχία στα ημιτελικά και έφτασε στον τελικό της 4ης Ιουλίου. Εκεί συνάντησε πάλι την Πορτογαλία και την κέρδισε για δεύτερη φορά με σκορ 1-0. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Με τρεις συνεχόμενες παρουσίες στα Ευρωπαϊκά γήπεδα η Εθνική Ελλάδας, αφού πέρασε την προκριματική φάση, συμμετείχε στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου το 2004, το 2008 και το Η κορυφαία στιγμή όμως στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας ήρθε το 2004 όταν κατέκτησε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. Ας δούμε όμως στη συνέχεια αναλυτικά τις παρουσίες της πιο αγαπημένης ομάδας ποδοσφαίρου των Ελλήνων. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004 Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2004, ή αλλιώς Euro 2004, διεξήχθη στα γήπεδα της Πορτογαλίας από τις 12 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου Ήταν η 12η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ΟΥΕΦΑ. Πήραν μέρος 16 εθνικές ομάδες. Από αυτές η Πορτογαλία προκρίθηκε αυτόματα ως διοργανώτρια χώρα ενώ οι υπόλοιπες 15 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες. Το τρόπαιο κατέκτησε η Ελλάδα, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά. Μετείχε μόλις για δεύτερη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (μετά το 1980) και ήταν ένα από τα αουτσάιντερ του τουρνουά. Όμιλος Α Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008 Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2008, ή αλλιώς Euro 2008, ήταν η 13η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ΟΥΕΦΑ και διεξήχθη από τις 7 Ιουνίου έως τις 29 Ιουνίου του 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Έλαβαν μέρος 16 εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Η Αυστρία και Ελβετία προκρίθηκαν στη διοργάνωση αυτόματα ως διοργανώτριες χώρες. Οι υπόλοιπες 14 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες. Με Ελλάδα, Ισπανία και Ρωσία ο τέταρτος όμιλος είχε τρεις κοινές ομάδες με τον πρώτο όμιλο του Euro Η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και με τρεις ήττες έγινε η μόνη ομάδα του τουρνουά που τερμάτισε χωρίς βαθμούς. Πρώτη προκρίθηκε η Ισπανία με τρεις νίκες. Τη δεύτερη θέση διεκδίκησαν η Σουηδία και η Ρωσία στον μεταξύ τους αγώνα και την κέρδισε η Ρωσία με 2-0 περνώντας στην επόμενη φάση. Όμιλος Δ

11 20 21 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012 Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012, ή αλλιώς Euro 2012, έγινε το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Η διοργάνωση διεξήχθη στην Ουκρανία και στην Πολωνία, άρχισε στις 8 Ιουνίου 2012 και τελείωσε στις 1 Ιουλίου Η Ουκρανία και η Πολωνία πέρασαν αυτόματα στην επόμενη φάση, μιας και είναι οι διοργανωτές. Οι άλλες 14 εθνικές εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους μετά από την προκριματική φάση. Μετά την κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, κληρώθηκε με τους διοργανωτές Πολωνούς, τους Ρώσους και τους Τσέχους, στον πρώτο όμιλο. Στην πρεμιέρα του ομίλου αλλά και γενικότερα της διοργάνωσης, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη γηπεδούχο Πολωνία. Στον επόμενο αγώνα, εναντίον της Τσεχίας, η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-1. Ο τελευταίος αγώνας του ομίλου με την Ρωσία, ήταν νικηφόρος με 1-0, και έδωσε την πρόκριση στην ελληνική αποστολή, για τα προημιτελικά. Όμιλος Α Στη φάση των προημιτελικών αγώνων συνάντησε τη Γερμανία και ηττήθηκε με σκορ 4-2, όπου και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Παρά τον αποκλεισμό της, η πορεία της Εθνικής Ελλάδας είναι απόλυτα επιτυχημένη καταφέρνοντας να βρεθεί στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Εθνική Ελλάδας στο Euro 2012 Tο στρες αναφέρεται τόσο στη σωματική καταπόνηση (πχ όταν ο οργανισμός υποβάλλεται σε δοκιμασίες που υπερβαίνουν τις δυνάμεις του) όσο και στην ψυχολογική καταπόνηση, κακουχία ή δυσκολία, (πχ τα αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από διαπροσωπικές συγκρούσεις (Lumsden, 1981; Robin & Leslie, 2006), ή όταν αισθανόμαστε οποιαδήποτε μορφή δυσφορίας που προκαλείται από θόρυβο, ψύχος, ή κόπωση μέχρι θυμό, απογοήτευση ή σύγχυση (Robin & Leslie, 2006). Το εργασιακό στρες ως ψυχοκοινωνικός παράγοντας κινδύνου στο χώρο εργασίας, δεν είναι μόνο από τους πιο συχνούς, αλλά και συγχρόνως από τους πιο δύσκολα προσεγγίσιμους. Και αυτό γιατί οι αιτιολογικοί παράγοντες του στρες είναι συνάρτηση της κοινωνικοπολιτισμικής κουλτούρας της κάθε χώρας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε επαγγέλματος, των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών του εργασιακού ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Εκφάνσεις του Εργασιακού Στρες στην Υγεία ΚΕΙΜΕΝΟ: Τχης (Ν) Μουστάκα Ελένη χώρου και των ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών του ατόμου. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μοντέλα στρες παγκοσμίως, αποτελεί το μοντέλο της αναντιστοιχίας προσπάθειας ανταμοιβής από το Siegrist (1996). Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η έλλειψη αμοιβαιότητας μεταξύ των προσπαθειών που έχουν πραγματοποιηθεί και των αμοιβών που έχουν ληφθεί στον εργασιακό ρόλο, καθορίζει μια κατάσταση συναισθηματικής δυσφορίας, η οποία μακροπρόθεσμα καταλήγει σε χαμηλό επίπεδο ψυχικής ευεξίας. Υπάρχει μια ουσιώδης απόδειξη ότι, υψηλά επίπεδα επαγγελματικού στρες σχετίζονται ισχυρά με χαμηλά επίπεδα αυτό-αναφερόμενης υγείας και ευεξίας (Kasl & Cooper, 1987), ενώ σύμφωνα με τους Revicki & May (1989) το εργασιακό στρες σχετιζόταν θετικά με το επίπεδο κατάθλιψης. Οι επιπτώσεις του εργασιακού στρες στην ψυχική υγεία, επιβεβαιώνεται από έρευνα που τονίζει, ότι βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στα καταθλιπτικά συμπτώματα εργαζομένων σε διαφορετικά επαγγέλματα (p<0,01). Επίσης η μερίδα των εργαζομένων με σαφή καταθλιπτικά συμπτώματα, είχε υψηλότερη βαθμολογία σε κλίμακες που μετρούν εργασιακούς παράγοντες όπως: ασάφεια ρόλων, σύγκρουση ρόλων, εργασιακή μονοτονία, εργασία με υψηλές πνευματικές απαιτήσεις, υπευθυνότητα για ανθρώπινες ζωές και επαγγελματικούς κινδύνους (Yu, et al, 2006). Οι επιπτώσεις του στρες όσον αφορά στη σωματική υγεία, μέσω της αύξησης των ορμονών του στρες και της αλλαγής στη συμπεριφορά υγείας, χωρίζονται σε άμεσες και μακροπρόθεσμες. Στις άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνονται προβλήματα όπως ο πόνος στην πλάτη, οι μυϊκοί σπασμοί, οι ταχυπαλμίες, ο πονοκέφαλος, τα δερματικά εξανθήματα, η αύξηση των διαταραχών του ύπνου, η δύσπνοια, οι εφιδρώσεις, η γενικευμένη μυϊκή ένταση που συνδέεται με την ψυχοκινητική ανησυχία και ανικανότητα χαλάρωσης, σεξουαλική ψυχρότητα ή ανικανότητα και η κόπωση (Τούντας, 1999, Μπουσινάκης και Χάλκος, 2006). Η έκθεση του ατόμου σε συνεχές έντονο στρες μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρει σοβαρά καρ-

12 22 23 διολογικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση (Τούντας, 1999), και έλκη γαστρεντερικού συστήματος (Benson, 2000; Wong, et al, 2001), ενώ ψυχολόγοι που έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον στο ρόλο του ψυχολογικού παράγοντα στη δημιουργία ασθένειας, υποστηρίζουν τη συσχέτιση του εργασιακού στρες με τον καρκίνο και τη στεφανιαία νόσο (Robin & Leslie, 2006). Σε προοπτική έρευνα που έγινε σε δημόσιους υπαλλήλους στη Βρετανία, φάνηκε ότι εργαζόμενοι με χαμηλή ελευθερία λήψης αποφάσεων και υψηλές απαιτήσεις στην εργασία τους, παρουσιάζουν υψηλότερο σχετικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, με αποτέλεσμα τα παραπάνω εργασιακά χαρακτηριστικά να αποτελούν προγνωστικό παράγοντα για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (Kuper & Marmot, 2003). Έχει γενικότερα φανεί, από στοιχεία που αφορούν την Ευρώπη, ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα ευθύνονται για τη μείωση της παραγωγικότητας, την αύξηση απουσιασμού από την εργασία, αλλά και τη χρόνια ανικανότητα για εργασία (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2007). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία αναγνωρίζει, ότι διάφορες ομάδες παραγόντων μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση μυοσκελετικών παθήσεων, ανάμεσα σε αυτούς και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες στην εργασία, που όπως αναλυτικά αναφέρει μπορεί να είναι: (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, FACTS 75, 2007). Απαιτητική εργασία, έλλειψη ελέγχου επί των εκτελούμενων καθηκόντων και χαμηλός βαθμός αυτονομίας. Χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από την εργασία. ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους, προϊστάμενους και διευθυντές. Έντονος ρυθμός εργασίας και πίεση χρόνου (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, FACTS 72, 2007). Τα εργασιακό στρες υποστηρίζεται ότι οδηγεί σε ευερεθιστότητα, ελάττωση των προφυλάξεων και υποβάθμιση του κινδύνου (Ρώτας 1997), αποφυγή της εργασίας, και ροπή προς τα ατυχήματα (Καντάς, 1995). Ένας εργαζόμενος υπό στρες, παίρνει λανθασμένες αποφάσεις και έχει κακές σχέσεις με τα άλλα άτομα της ομάδας του. Η μειωμένη παραγωγικότητα, τα λάθη, η χαμηλή ποιότητα εργασίας και οι απουσίες είναι εμφανείς ενδείξεις ύπαρξης στρες. - Kuper, H., Marmot, M. (2003). Job strain, job demands, decision latitude, and risk of coronary heart disease within the Whitehall II study. Epidemiol. Community Health, 57 (3), Lumsden, D.P. (1981). Is the concept of stress of any use, anymore? In In D. Randall(Ed), Contributions to primary prevention in mental health, Toronto: CMHD. - Revicki, D. A., May, H. J. (1989). Organizational characteristics, occupational stress, and mental health in nurses. Behavioural Med, 15, Robin M, Leslie RM. (2006). Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα. -Siegrist, J. (1996). Adverse health effects of higheffort/low-reward conditions. J Occup Health Psycol, 1, Yu SF., Yao SQ., Ding, H., Ma, LQ., Yang, Y., Wang, ZH. (2006). Relationship between depression symptoms and stress in occupational population. Zhonghua, Lao Dong Wei Sheng Zhi Ye Bing Za Zhi. Mar, 24(3), Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2007). FACTS 71, Εισαγωγή στις μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία. - Καντάς, Α. (1995). Οργανωτική Βιομηχανική Ψυχολογία. 3ο μέρος, Ελληνικά γράμματα, ι έκδοση, Αθήνα. - Ρώτας, Παναγιώτης Ρένος. (1997). Αποφύγετε το στρες, Ελληνικά γράμματα, 2η Έκδοση, Αθήνα. - Τούντας, Γ. (1999). Οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία. Νέα Υγείας, 24, Σημαντικά γεγονότα μηνός Ιουνίου 5 Ιουνίου 1825 Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο οποίος ήταν φυλακισμένος, δολοφονείται δια στραγγαλισμού. 7 Ιουνίου 1920 Ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει στην Ανατολική Θράκη. 10 Ιουνίου 323 π.χ. Εκπνέει στη Βαβυλώνα σε ηλικία 33 ετών, ο μέγιστος ηγέτης των αιώνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. 11 Ιουνίου 322 π.χ. Μάχη στην Κραννώνα Θεσσαλίας μεταξύ Μακεδόνων και Αθηναίων. 14 Ιουνίου 1987 Η εθνική μας ομάδα κατακτά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, νικώντας στον τελικό την ΕΣΣΔ με Ιουνίου 1913 Έναρξη του Β Βαλκανικού Πολέμου, ύστερα από αιφνιδιαστική επίθεση των Βουλγάρων κατά των Ελληνικών και Σερβικών δυνάμεων στις περιοχές της Νιγρίτας και της Γευγελής αντίστοιχα. 17 Ιουνίου 1917 Η Ελλάδα εισέρχεται επίσημα στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Γρίφος Το µακρύ καλάµι Ένας ψαράς θέλει να ταξιδέψει αεροπορικώς µεταφέροντας µαζί του ένα καλάµι ψαρέµατος. Δυστυχώς ο υπεύθυνος της εταιρίας του λέει πως το καλάµι του έχει 5 εκατοστά µεγαλύτερο µήκος από αυτό που επιτρέπουν οι κανονισµοί. Ο ψαράς µελέτησε το πρόβληµα και βρήκε έναν τρόπο για να το συσκευάσει χωρίς να το λυγίσει ή να το κοντύνει και χωρίς να παραβεί τους κανονισµούς. Τι έκανε; Η απάντηση στην τελευταία σελίδα. ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Ιστορικό Επετειολόγειο Σημαντικά γεγονότα μηνός Ιουλίου Γνωμικά Πηγή : ΓΕΣ/7ο ΕΓ 1 Ιουλίου 371 π.χ. Μάχη στα Λεύκτρα και νίκη των Θηβαίων του Επαμεινώνδα επι των Σπαρτιατών. Αρχή Θηβαϊκής ηγεμονίας. 18 Ιουλίου 1951 Η Ελλάδα γίνεται επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ. 20 Ιουλίου 1054 Οριστικοποιείται το χάσμα μεταξύ της Ορθοδόξου και της Παπικής εκκλησίας. 20 Ιουλίου 1974 Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούν απόβαση στην Κύπρο. Τα ελληνοκυπριακά στρατεύματα αμύνονται σθεναρά και η Ελλάδα κηρύσσει γενική επιστράτευση. 22 Ιουλίου 356 π.χ. Γεννήθηκε στην Πέλλα ο Μέγας Αλέξανδρος. 24 Ιουλίου 1923 Υπογράφεται η συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία τα σύνορα της Πατρίδας μας με την Τουρκία χαράχτηκαν στα σημερινά τους όρια. 26 Ιουλίου1822 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατατροπώνει τη στρατιά του Δράμαλη, στα στενά των Δερβενακίων. 27 Ιουλίου 1953 Θάνατος του Νικολάου Πλαστήρα. Η καλύτερη διακυβέρνηση είναι εκείνη όπου ο λαός υπακούει στους άρχοντες κι οι άρχοντες στους νόμους. Σόλων π.χ., Αθηναίος νομοθέτης & φιλόσοφος Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι αυτό που κάνουμε αλλά και γι αυτό που δεν κάνουμε. Μολιέρος, , Γάλλος συγγραφέας

13 24 Η φωτογραφία της έκδοσης ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Ανέκδοτο Εκείνη: (Αρχίζει να βήχει) Εκείνος: Θέλεις κάτι για το λαιμό σου; Εκείνη: Αχ ναι! Εκείνο το μαργαριταρένιο κολιέ... Η ζωή σε 5 μπουκάλια Γελοιογραφία Απάντηση γρίφου: Έφτιαξε ένα κουτί ύψους κατά 5 εκατοστά µικρότερο από το καλάµι του και το τοποθέτησε µέσα στο κουτί διαγώνια.

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ στην ΕΡΓΑΣΙΑ

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ στην ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ στην ΕΡΓΑΣΙΑ Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) Μιλτιάδης Δεληχάς μέλος Ομάδας Εργασίας της SLIC Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία Ακτινοφυσικός MSc,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 06 ΙΕΡΑΡΧΙΑ - ΒΑΘΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 06 ΙΕΡΑΡΧΙΑ - ΒΑΘΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 06 ΙΕΡΑΡΧΙΑ - ΒΑΘΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΣ Άρθρο: 0601. Ισχύς των διατάξεων του Κεφαλαίου. Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου παρατίθενται διά συστηµατικούς λόγους και δεν τροποποιούν κειµένη νοµοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Φεβρουάριος - Ιούνιος 2010 VPRC / MONTHLY REVIEW Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός : Η διερεύνηση των απόψεων του ειδικού πληθυσμού των υπαξιωματικών των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΔΑ:ΒΛΝ6-Μ7Π ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ : Πίνακα Αποδεκτών ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Β' ΚΛΑΔΟΣ/Β/ΤΜ. ΕΘΝ. ΣΤΡ. ΕΚΠ/ΣΗΣ Τηλ. 10-657186

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)

ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) ΤΑΞΗ 2000 ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Πολιτική, Διπλωματική και Ηγετική Προσωπικότητα των αρχών του 19 ου αιώνα. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους («Ελληνικής Πολιτείας») μετά

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικοί βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος. Γ. Ραχιώτης Ειδικός ιατρός εργασίας Λέκτορας Επιδημιολογίας ΠΘ

Ψυχοκοινωνικοί βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος. Γ. Ραχιώτης Ειδικός ιατρός εργασίας Λέκτορας Επιδημιολογίας ΠΘ Ψυχοκοινωνικοί βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος Γ. Ραχιώτης Ειδικός ιατρός εργασίας Λέκτορας Επιδημιολογίας ΠΘ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τροποποίηση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνας 5: Παραχώρηση Θέσεων σε Υποψήφιους που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Βάσει Ειδικών Κριτηρίων ως Υπεράριθμοι

Κανόνας 5: Παραχώρηση Θέσεων σε Υποψήφιους που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Βάσει Ειδικών Κριτηρίων ως Υπεράριθμοι 1.5.1 Καθορισμένος αριθμός υπεράριθμων θέσεων σε ποσοστό μέχρι 14% των Κυπρίων εισακτέων κατανέμεται σε υποψηφίους που ανήκουν σε «ειδικές κατηγορίες». Ο υπολογισμός των θέσεων γίνεται ανά πρόγραμμα σπουδών.

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: Α.Κ.Ι. 101/2007, Α.Κ.Ι. 2/2008 και Α.Κ.Ι. 20/2008

Αρ. Φακ.: Α.Κ.Ι. 101/2007, Α.Κ.Ι. 2/2008 και Α.Κ.Ι. 20/2008 Αρ. Φακ.: Α.Κ.Ι. 101/2007, Α.Κ.Ι. 2/2008 και Α.Κ.Ι. 20/2008 Έκθεση της Αρχής Ισότητας αναφορικά με καταγγελία για διάκριση λόγω ηλικίας στις διατάξεις που ρυθμίζουν το όριο υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ BURN OUT

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ BURN OUT ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ BURN OUT ΥΠΕΡΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΣΚΛΑΒΟΥ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΣΚΟΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2011 Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr Καλοδήµος. 1

http://sep4u.gr Καλοδήµος. 1 Στρατιωτική Σχολή Αξιωµατικών Σωµάτων. (ΣΣΑΣ) Πλήθωνος Γεµιστού 2, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54638, τηλ. 2310 962190-1-2 2310-216948. Ποια είναι τα τµήµατα της Σχολής; Η Σχολή διαιρείται σε δύο πτέρυγες εκ των

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΧΗΣ (ΥΠ) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΚΟΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΧΗΣ (ΥΠ) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΚΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΧΗΣ (ΥΠ) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΚΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Εθνικότητα : Ελληνική Ημερ. Γεν : 1968 Τόπος Γεν : Αθήνα Οικ Κατάστ. : Αγαμος Δνση Κατοικ. : Δεστούνη 10, ΤΚ 11143, Αθήνα Τηλ Οικ. : (210)

Διαβάστε περισσότερα

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών Η Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού 1. Χρονική αφετηρία της Αεροπορίας Στρατού θεωρείται το έτος 1947 όταν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μετέβησαν οι πρώτοι Αξιωματικοί του πυροβολικού στην Αγγλία στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014-2015 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014-2015 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014-2015 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ Πίνακας περιεχομένων Στόχος Πρωταθλήματος...3 Κατηγορίες Τμημάτων...4 Τρόπος Διεξαγωγής...4 Γήπεδα-Χώροι Διεξαγωγής Αγώνων...4 Ημέρες Ώρες Τέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αθήνα 19/11/2007

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αθήνα 19/11/2007 Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αθήνα 19/11/2007 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΕΞΑΓ. ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ. Βαθμ.Προτερ. ΤΜΗΜΑ Α Φ.125/130140/Β6

Διαβάστε περισσότερα

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος "Η χρόνια νόσος μέσα από το πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιατρική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για το µέλλον. Σαρασλανίδης Πλούταρχος Αναπληρωτής καθηγητής προπονητικής κλασικού αθλητισµού

Προτάσεις για το µέλλον. Σαρασλανίδης Πλούταρχος Αναπληρωτής καθηγητής προπονητικής κλασικού αθλητισµού Πορεία εµφάνισης Ελλήνων αθλητών σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες και συγκριτική πορεία µεσοπρόθεσµης αθλητικής ανάπτυξης µεταξύ της Ελλάδος και οµοειδών ευρωπαϊκών χωρών Προτάσεις για το µέλλον Σαρασλανίδης Πλούταρχος

Διαβάστε περισσότερα

Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1

Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1 Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1 1 Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν. «Γ.Παπανικολάου» 2 Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακό stress και στεφανιαία νόσος

Εργασιακό stress και στεφανιαία νόσος Εργασιακό stress και στεφανιαία νόσος Χαράλαμπος Γ. Πλατής (Διοικητής Πρόεδρος ΔΣ ΓΝ Σύρου) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 18-20 Φεβρουαρίου 2010 1 Εργασιακό stress

Διαβάστε περισσότερα

JUNIOR S B (γεν. 2004-06)

JUNIOR S B (γεν. 2004-06) JUNIOR S B (γεν. 2004-06) ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. Για την εύρυθμη και ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά συγκροτείται Επιτροπή Πρωταθλήματος που αποτελείται από δύο μέλη του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ., δύο μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 3/12/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2012.

Αθήνα, 3/12/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2012. Αθήνα, 3/12/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2012. 1 PISA 2012 ΜΕΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΩΝ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Τρόποι θετικής προσαρμογής Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος Επιστ. Συνεργάτης Νευρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α «Γιώργος Γεννηματάς» Σκοπός Ομιλίας Να παρουσιάσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας-Κύπρου Χαλκιδική 8-12 Ιουλίου 2015 Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκιδικής ανέλαβε της διοργάνωση του 8ου Πανελληνίου

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αποτελέσματα από την παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα κέντρα κράτησης μεταναστών ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 www.msf.gr Εισαγωγή Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΤΚD Λευκάδας. Ο αθλητικός σύλλογος έχει λάβει μέρος σε πλήθος αθλητικών διοργανώσεων.

ΑΣ ΤΚD Λευκάδας. Ο αθλητικός σύλλογος έχει λάβει μέρος σε πλήθος αθλητικών διοργανώσεων. ΑΣ ΤΚD Λευκάδας Ο αθλητικός σύλλογος ΤΑΕ KWONDO Λευκάδας ιδρύθηκε στις 11-03-1990 με σκοπό την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος προς το άθλημα του TAEKWONDO και τη διάδοση αυτού. Ο αθλητικός σύλλογος έχει λάβει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 60 55 5 50 10 45 15 40 20 35 25 30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 60 55 5 50 10 45 15 40 20 35 25 30 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 55 60 5 50 10 45 15 40 20 35 30 25 ΣΚΟΠΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική.

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική. Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΘΡΑΚΗΣ 19, 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) Διεύθυνση (-εις) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο (-α) 2109329890

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα - Προαπαιτούμενα 5. Η Βεβαιωση

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Διοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερωτικός Οδηγός Νεοτοποθετηµένων Στελεχών Φρουράς Αυλώνα

Ενηµερωτικός Οδηγός Νεοτοποθετηµένων Στελεχών Φρουράς Αυλώνα Ενηµερωτικός Οδηγός Νεοτοποθετηµένων Στελεχών Φρουράς Αυλώνα Μαι 2012 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ ΚΕΤΘ (Ανώτερου ιοικητή Φρουράς Αυλώνος) Αξιότιµε Κύριε (ή Κυρία), Μετά από διαταγή του Γεν.Επιτελείου Στρατού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2014

Εισαγωγή αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2014 Εισαγωγή αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2014 Με απόφαση του υπουργείου παιδείας καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος, ο τόπος και χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΟ : ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΗΣ ΟΝ.ΠΑΤΕΡΑ : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΝ.ΜΗΤΕΡΑΣ : ΝΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜ. ΓΕΝ. : 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1968 ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ : ΚΑΤΕΡΙΝΗ Α] ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥ ΩΝ Πτυχιούχος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ. Παρελθόντων Ετών ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΥΕΣ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ. Παρελθόντων Ετών ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΥΕΣ ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ Παρελθόντων Ετών ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΥΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ Παρελθόντων Ετών ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιημένο ΠΔ 292/2001 Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΦΕΚ Α 204/14-9-01)

Τροποποιημένο ΠΔ 292/2001 Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΦΕΚ Α 204/14-9-01) Τροποποιημένο ΠΔ 292/2001 Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΦΕΚ Α 204/14-9-01) [Με μαύρο και Bold, φαίνονται οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν με το ΠΔ 6 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Σημείωση: Οι οδηγίες που ακολουθούν αποτελούν βοήθημα και δεν αντικαθιστούν την προκήρυξη, την οποία πρέπει οι υποψήφιοι να μελετήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (ΑΣΕΙ) ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΣΥ)

ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (ΑΣΕΙ) ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΣΥ) ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (ΑΣΕΙ) ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΣΥ) ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Τα Ιδρύματα αυτά είναι: (α) Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.),

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία της ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑΣ ΣΟΥΡΛΗ Α.Μ.7509 ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πτυχιακή εργασία της ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑΣ ΣΟΥΡΛΗ Α.Μ.7509 ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πτυχιακή εργασία της ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑΣ ΣΟΥΡΛΗ Α.Μ.7509 ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ανισότητα μεταξύ όλων των εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Την 15 Ιαν 2002,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συγκέντρωση της τουριστικής ζήτησης σε λίγους μήνες του έτους Μέτρηση Εποχικότητας Διανυκτερεύσεις Αφίξεις Δαπάνες Δείκτες Συγκέντρωσης Herfindahl - Hirschman

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ειδικότητα Ποδοσφαίρισης (4ο έτος)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ειδικότητα Ποδοσφαίρισης (4ο έτος) Τρίκαλα 23/3/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ειδικότητα Ποδοσφαίρισης (4ο έτος) Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Λισαβόνα Η ειδικότητα ποδοσφαίρου του ΤΕΦΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Τα αποτελέσματα της κατανομής των θέσεων της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 30 Ιουλίου 2015.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Τα αποτελέσματα της κατανομής των θέσεων της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 30 Ιουλίου 2015. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Προθεσμία υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε μάθημα-διάλεξη που είναι διαφορετικά μεταξύ τους θα πρέπει να συμπληρωθεί νέα αίτηση

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε μάθημα-διάλεξη που είναι διαφορετικά μεταξύ τους θα πρέπει να συμπληρωθεί νέα αίτηση ΠΡΟΣ : ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Κωδ. Η/Υ Αριθμός Πρωτ. : ( * )...... /..... / 2010 ( Ημερομηνία ) ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και κατάθλιψη. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Άσκηση και κατάθλιψη. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άσκηση και κατάθλιψη. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θέματα που θα αναπτυχθούν Άσκηση και κατάθλιψη Άσκηση και σχιζοφρένεια Άσκηση και αλκοόλ Εισαγωγή Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17. Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17. Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17 Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΡΟ-ΤΖΟΥΝΙΟΡ-ΜΙΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2015 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Η Πετοσφαίριση ή αλλιώς Βόλεϊ όπως είναι πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), η οποία προέκυψε ύστερα από την ενοποίηση της ΕΣΔΔ και της ΕΣΤΑ (Ν. 3966/ΦΕΚ 118/τ. Α /24-5-2011

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή διερεύνησης της κατάστασης των μεταναστών «χωρίς έγγραφα» που εισέρχονται στην Ελλάδα

Αποστολή διερεύνησης της κατάστασης των μεταναστών «χωρίς έγγραφα» που εισέρχονται στην Ελλάδα Αποστολή διερεύνησης της κατάστασης των μεταναστών «χωρίς έγγραφα» που εισέρχονται στην Ελλάδα Γιατροί Χωρίς Σύνορα- Ελληνικό Τμήμα, 20 Μαΐου 2008 Εισαγωγή Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Οι αποστολές της ΚΟΕ 1 οι Μεσογειακοί Αγώνες Παραλίας Πεσκάρα 2015 5 οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων Σαμόα 2015

Οι αποστολές της ΚΟΕ 1 οι Μεσογειακοί Αγώνες Παραλίας Πεσκάρα 2015 5 οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων Σαμόα 2015 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, Τ.Θ. 23931, 1687 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ TΗΛΕΦΩΝΟ: 22449880, TΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ: 22449890 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: cypnoc@cytanet.com.cy ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 22449692,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 «ΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Ι ΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Οι αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΙΤΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ; Αικατερίνη Παρασκευαΐδου Ιατρός -Επιθεωρήτρια Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας ΣΕΠΕ ΚΕΠΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΙΤΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ; Αικατερίνη Παρασκευαΐδου Ιατρός -Επιθεωρήτρια Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας ΣΕΠΕ ΚΕΠΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΙΤΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ; Αικατερίνη Παρασκευαΐδου Ιατρός -Επιθεωρήτρια Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας ΣΕΠΕ ΚΕΠΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Τι είναι υγεία; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΠΕΨΑΕΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΠΕΨΑΕΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΠΕΨΑΕΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ RUN GREECE 10.000 μ., 5000 μ., 1000 μ. & ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 21.100 μ.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ RUN GREECE 10.000 μ., 5000 μ., 1000 μ. & ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 21.100 μ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 36, 52100, ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΗΛ. 24670 23555 FAX: 24670 23746 e-mail: segas-dm@otenet.gr Πληροφορίες: Ανανιάδη Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΩΝ ΙΝΣΜΠΡΟΥΓΚ/ΑΥΣΤΡΙΑ. 1 οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ. Κύπρος συμμετείχε φέτος στους 1ους Χειμερινούς

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΩΝ ΙΝΣΜΠΡΟΥΓΚ/ΑΥΣΤΡΙΑ. 1 οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ. Κύπρος συμμετείχε φέτος στους 1ους Χειμερινούς 1 οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΝΕΩΝ ΙΝΣΜΠΡΟΥΓΚ/ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 2012/1-2 ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΚΥΠΡΟΣ Η Κύπρος συμμετείχε φέτος στους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που πραγματοποιήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες: o Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας o Φροντίδας της Υγείας o Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 1. ΣΤΟΧΟΣ Το ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ διοργανώνει τουρνουά ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ με την Αιγίδα της ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ και στόχος του είναι η ψυχαγωγία και η άθληση των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΠΡΟΣ : ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣ : ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Κωδ. Η/Υ Αριθμός Πρωτ. : ( * )...... /..... / 2010 ( Ημερομηνία ) ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

Διαβάστε περισσότερα

ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη

ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και άνοιξε για υπογραφή, κύρωση και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠ.ΟΠ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠ.ΟΠ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠ.ΟΠ Φ.416/205235/12-11-01 «Ρυθμίσεις Θεμάτων Επαγγελματιών Οπλιτών» (ΦΕΚ Β 1610/5-12-2001) όπως ισχύει σήμερα, μετά την τροποποίησή της με τη Φ.424/35/160822/Σ.2037/19-12-2007 (ΦΕΚ Β 2507/31-12-2007)

Διαβάστε περισσότερα

4 th AVIATION CAREER DAY

4 th AVIATION CAREER DAY ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 4 th AVIATION CAREER DAY Αρχική: Ανχης (ΑΣ) Ελευθέριος Οικονόµου Τροποποίηση: Τχης (ΑΣ) Δηµήτριος Σανδραµάνης ΓΕΝΙΚΑ-ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Α Α: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πίνακα «Α» ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ/4γ Τηλέφ. (Εσωτ.) 3215 KOIN: ΓΕΣ/ ΙΜΣΠΡΟ/4δ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επώνυμο : Φράγκου Όνομα : Δημήτριος Όν. Πατρός : Διογένης Διεύθυνση : Χρυσοστόμου Σμύρνης 6 Χολαργός Τ.Κ. 15 562 Τηλέφωνο : 6944 692232,2106543996 Τόπος γεννήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεσης. Λαμίας ως γέφυρα πληροφόρησης & επικοινωνίας με την αγορά εργασίας. Δρ. Θ. Γκανέτσος Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου

Διασύνδεσης. Λαμίας ως γέφυρα πληροφόρησης & επικοινωνίας με την αγορά εργασίας. Δρ. Θ. Γκανέτσος Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τ.Ε.I. ΛΑΜΙΑΣ «ΤοΤο Γραφείο Διασύνδεσης του Τ.Ε.Ι. Λαμίας ως γέφυρα πληροφόρησης & επικοινωνίας με την αγορά εργασίας Δρ. Θ. Γκανέτσος Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Cyprus Beach Volley 2015, είναι η επίσημη διοργάνωση Beach Volley για το 2015 που

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία Βασικά μεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία Βασικά μεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Διοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙ ΗΣ Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙ ΗΣ Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΓΧΟΣ - STRESS 1 Άγχος - Απόπειρα ορισμού! Το εργασιακό άγχος και γενικά το στρες αναφέρεται στη δυσμενή αντίδραση των ανθρώπων μετά από υπερβολική πίεση ή άλλης μορφής απαίτησηστην οποία υποβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΘΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ m141

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΘΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ m141 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ m141 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Πάτρα. 3/10/2009

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Πάτρα. 3/10/2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Πάτρα. 3/10/2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ /νση: Παν/πολη-Πάτρα Αρ. Πρωτ. Τ.Κ. : 265.00 ΤΗΛ κ FAX : 2610-993055 Προς : Όλα τα µέλη της Πανεπιστηµιακής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επιμορφωτικών Διαλέξεων Ακαδημαϊκό έτος 2014-'15 ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πρόγραμμα Επιμορφωτικών Διαλέξεων Ακαδημαϊκό έτος 2014-'15 ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Πρόγραμμα Επιμορφωτικών Διαλέξεων Ακαδημαϊκό έτος 2014-'15 ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ημερολόγιο επιμορφωτικών διαλέξεων Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Παύλεια. digitalarchive

Παύλεια. digitalarchive digitalarchive publishing by tag Γιορτή που διεξάγεται στη Βέροια προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Τα γιορτάζονται κάθε Ιούνιο, στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στο σημείο, δηλαδή, από όπου εκείνος μίλησε

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Ονοματεπώνυμο: Γεωργίου Παναγιώτης 113125 Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Γιωργής Κριτσωτάκης Δεκέμβριος 2014 Γκολφ - Τουρισμός Readman

Διαβάστε περισσότερα

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια»

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια» Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και οι Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. στο πλαίσιο της Απόφασης Πράξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2009 ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2009 Περιεχόμενα Α). Εισαγωγή. Β). Προπονητές ( Εθνικοί προπονητές περιφερειακοί προπονητές). Γ). Περιφέρεια (περιφερειακοί αγώνες). ). Προκρίσεις Εθνικών

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑΥΤΕΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑΥΤΕΣ ΕΡΕΥΝΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑΥΤΕΣ Β. Μενούτης, Β. Παυλόπουλος, Λ. Τζέμος, Χ. Δημητρακόπουλος, Χ. Γεωργόπουλος, Σ. Λαρεντζάκης Γραφείο Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής Πολεμικού Ναυτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιούχος: Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας Μαρούσι, 25/06/2015

Δικαιούχος: Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας  Μαρούσι, 25/06/2015 Δικαιούχος: Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας Διεύθυνση: Παλαιολόγου 9, Μαρούσι, 15124 Τηλέφωνο: 2132031930-9 Fax: 2132031950, 2106146421 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info@eddyppy.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργιάδου Ιφι. 60 ΤΚ 66100, ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΔΡΑΜΑ, Τηλεμάχου 9 Προσοτσάνη.

Γεωργιάδου Ιφι. 60 ΤΚ 66100, ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΔΡΑΜΑ, Τηλεμάχου 9 Προσοτσάνη. Σήμερα ΣΜΟΛΟΚΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γεννήθηκε στη Μικρόπολη Δράμας το έτος 1955. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Προσοτσάνης, συνέχισε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη όπου και κατετάγη στη ΣΜΥ το έτος 1973. Υπηρέτησε ως μόνιμο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β2

Ερευνητική Εργασία Β2 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Ερευνητική Εργασία Β2 Σχολικό έτος 2014-15 Β τετράμηνο Θέμα: «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση» Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα Κριτήρια για την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (2 η έρευνα, Ιούνιος 2005) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά το 2004 καταγράφηκαν 2,152.469 διελεύσεις Τ/Κυπρίων προς τις ελεύθερες

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την Επικοινωνία των ΦΕ Στόχος της έρευνας Αξιολόγηση της επικοινωνίας των Φαρμακευτικών Εταιριών με: Γιατρούς Φαρμακοποιούς Κοινό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΟΜΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΑΚΗΣ ΖΗΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 1. Πρόλογος 2. Τι είναι η Κατά Πλάκας Σκλήρυνση/Πολλαπλή Σκλήρυνση 3. Λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης Π ρ ό λ ο γ ο ς Ο λόγος της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

9. ΕΣΠΕΡΟΣ 9.ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Α ΦΑΣΗ (02-03 Νοεμβρίου 2013 30-31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

9. ΕΣΠΕΡΟΣ 9.ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Α ΦΑΣΗ (02-03 Νοεμβρίου 2013 30-31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΜΙΝΙ (γεν. 2001) Το τουρνουά Τα 18 (δεκαοκτώ) σωματεία που δήλωσαν συμμετοχή χωρίζονται σε δυο ομίλους, των εννέα (09) ομάδων, κυρίως με βάση γεωγραφικά κριτήρια ανάλογα με την έδρα τους. ΟΜΙΛΟΣ Α ΟΜΙΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ 15 Views December 18, 2014 Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου «Η γνώση είναι προσωπική εμπειρία, όλα τα άλλα είναι απλώς πληροφορίες». Το

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass

Βιογραφικό σημείωμα Europass Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες πώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 19, ΑΘΗΝΑ, 17121 Ν.ΣΜΥΡΝΗ Τηλέφωνο (-α) 2109329890, 6948595973 Διεύθυνση E-mail mpsarrakou@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

14ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ 13ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ 2015)

14ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ 13ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ 2015) ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΣΣΘΧ: 26/10.11.2014 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Site: http://theschess.wordpress.com e-mail: saeakeam@hotmail.com Β. ΌΛΓΑΣ 285-546 55 ΤΗΛ : 2310-419 269, ΦΑΞ: 2310-417

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλα 52 152 33 Χαλάνδρι Τηλ: 210 6878952, Fax: 210 6878840 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ερυθρού Σταυρού 28 & Καρυωτάκη 22 100 ΤΡΙΠΟΛΗ Τηλ : 2710-230000,Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Σημείωση: Οι οδηγίες που ακολουθούν αποτελούν βοήθημα και δεν αντικαθιστούν την Προκήρυξη, την οποία πρέπει οι υποψήφιοι να μελετήσουν

Διαβάστε περισσότερα