Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 119 Οκτωβριος 2011 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: MOXON... PSK Club. Καλωδιώσεις... ΤΗΛΕΘΡΑ... Πολώσεις... Awards... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας (www.5-9report.gr 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 Ελληνική Λέσχη PSK, Hellenic PSK Club HPC. Πριν από αρκετούς µήνες, άρχισα να λαµβάνω µηνύµατα από αρκετούς συναδέλφους όπου ούτε λίγο ούτε πολύ µε ωθούσαν προς κάποια κατεύθυνση, µε αφετηρία πάντα τα το PSK. Εκείνη τη περίοδο όµως δεν µπορούσα να καταλάβω προς τα πού, καθώς δεν µπορούσα καν να σκεφτώ ότι θα µπορούσαµε (;) να κάνουµε κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη κάναµε! Ποιοι, εµείς; Πόσοι να είµαστε άραγε; Στην αρχή δεν µπορούσα να δώσω οποιαδήποτε σαφή απάντηση σε ερωτήµατα όπως τα προηγούµενα αλλά και αυτά που αφορούσαν για το πότε θα διοργανώναµε κάποια δραστηριότητα, αφού δεν ήξερα καν, ως τι θα διοργανώναµε κάτι τέτοιο. Σαν µια παρέα που θέλει πολύ απλά, να επικοινωνήσει σε κάποιο οικείο σε αυτήν mode; Απάντηση στα προηγούµενα ερωτήµατα βρήκα όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι αιτήσεις για τη σειρά των βραβείων του EPC (EUROPEAN PSK CLUB) µε την ονοµασία PSFA, τα οποία ως γνωστό διαχειρίζοµαι. Τότε κατάλαβα ότι δεν είµαστε τρεις και ο κούκος, όπως αρχικά νόµιζα! Πράγµατι αγαπητέ µου, δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες που ασχολούνται µε το PSK και τις δραστηριότητες που το διέπουν! Ωστόσο όµως η οργάνωση µιας δραστηριότητας δεν γίνετε µε λόγια! Χρειάζεται κάποια οργάνωση και µια οµάδα που θα έχει τουλάχιστον κάποιο όνοµα και που θα «τρέξει» για να γίνουν όλα στην εντέλεια. Όπως ήταν πλέον αναµενόµενο, η δηµιουργία µιας Ελληνικής κοινότητας φίλων του PSK δεν φάνταζε καθόλου άσχηµη ως ιδέα! Εν ολίγοις, µήπως είχε έρθει η ώρα για τη δηµιουργία µιας, πώς να τη πω τώρα, λέσχης, κοινότητας, οµάδας, παρέας, µε αφετηρία όπως πάντα το PSK; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Όπερ και εγένετο! Αγαπητοί µου φίλοι σας ανακοινώνω και επισήµως ότι η δηµιουργία της πρώτης Ελληνικής λέσχης PSK είναι πλέον γεγονός. Και το όνοµα αυτής: Hellenic PSK Club ή HPC, εν συντοµία.

3 Σελίδα 3 Το µανιφέστο! Η κοινότητά µας δηµιουργήθηκε για να καλύψει το κενό που υπήρχε, δηλαδή µιας λέσχης που ως µοναδικό σκοπό έχει τη διάδοση του PSK αλλά και όλων των τύπων του, σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες-δες ραδιοερασιτέχνες. Αυτό θα επιτευχθεί µέσα από πειραµατισµούς αλλά και διάφορες δραστηριότητες, διαγωνισµούς, QSO Party, που θα οργανώνουµε κατά περιόδους. Πιο συγκεκριµένα: Το Hellenic PSK Club ή HPC, όπως δηλώνει και η ονοµασία του, είναι µια λέσχη φίλων όλων των mode του PSK. Η λέσχη µας δηµιουργήθηκε για να καλυφθούν οι παρακάτω ανάγκες: Α) δηµιουργία µιας Ελληνικής λέσχης PSK, Β) η ορθή χρήση των mode του PSK, Γ) η σωστή προώθηση των mode του PSK, ) την οργάνωση διαγωνισµών και την υποστήριξη σπουδαίων γεγονότων, Ε) την επιβράβευση των ραδιοερασιτεχνών συναδέλφων που ασχολούνται ενδελεχώς µε τα mode του PSK, ΣΤ) την τόνωση της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Μέλη της λέσχη µπορούν να γίνουν όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες, ανεξαρτήτως τύπου αδείας ή προθέµατος, SV και SY, ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι και οµάδες καθώς και οι ραδιοακροατές (SWL). Για όλες τις δραστηριότητές µας και όχι µόνο, θα ενηµερώνεστε από την επίσηµη ιστοσελίδα της Ελληνικής Λέσχης PSK, στην διεύθυνση Θέλουµε να πιστεύουµε ότι η λέσχη µας θα είναι πάνω απ όλα µια ζεστή και αρµονικά δεµένη παρέα, αφού µας συνδέει το ίδιο hobby! Ελπίζουµε ότι θα µας τιµήσετε µε την συµµετοχή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λέσχη µας δεν έχει απολύτως καµία σχέση µε τη λέσχη του EPC και άλλες ραδιοερασιτεχνικές κοινότητες, συλλόγους, λέσχες κτλ. Πολλά 73 σε όλους και θα χαρώ πολύ να σας δω στη παρέα µας. SV1CDY

4 Σελίδα 4 AEGEAN VHF CONTEST Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση και µια δυνατή φωνή που υψώνεται κάθε χρόνο πάνω από το Αιγαίο. Τα µέλη της Τηλεπικοινωνιακής Ένωσης Θράκης, φέτος δοκίµασαν ένα ακόµη σηµείο εκποµπής, συµµετέχοντας στον ιαγωνισµό Αιγαίου Σε απόσταση 45 χιλιοµέτρων βορειοανατολικά της Ξάνθης βρίσκεται ένα µικρό γραφικό ποµάκικο χωριό ο Κίδαρις. Οι συντεταγµένες του σηµείου σε ύψος 854 µέτρων από τη θάλασσα είναι ,25 Β και ,40 Ε. Η Οµάδα της ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. κινήθηκε από το µεσηµέρι της παρασκευής προς το σηµείο, ώστε να είναι έτοιµες οι εγκαταστάσεις των σταθµών εκποµπής και να γίνουν οι ανάλογες δοκιµές για τον διαγωνισµό έγκαιρα. Στο ξεκίνηµα της Παρασκευής 1 Ιουλίου µε τον απαραίτητο εξοπλισµό έκαναν την ανίχνευση του χώρου οι BAY, BVM, FSK, JJZ, OWC, OWA, OWT και η παρέα µεγάλωσε κατά την διάρκεια του τριηµέρου µε τους OWH, MTD, OWK, MTE, QNO δίνοντας ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό στην εγκατάσταση, στις δοκιµές και στις επαφές που ακολούθησαν, αποδεικνύοντας για µια ακόµη φορά ότι οι συλλογικές προσπάθειες έχουν µπάντα τα καλύτερα αποτελέσµατα, δοκιµάζοντας στην πράξη την συνεργασία, την συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη, ξεπερνώντας το «εγώ» και αναδεικνύοντας τι «Εµείς».

5 Κατά την διάρκεια της διαµονής στον χώρο, τα µέλη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το χόµπι, κάποιοι να εκπαιδευτούν καλύτερα στις επαφές από τις υψηλές απαιτήσεις που µπορεί να συνεπάγεται ένας διαγωνισµός, κάποιοι άλλοι να ψηλαφίσουν τα όµορφα µονοπάτια της περιοχής και να φτάσουν µέχρι και την Βουλγαρία αφού η απόσταση από το σηµείο στον Κίδαρι είναι µικρή. Τα αποτελέσµατα των επαφών δικαίωσαν τους ραδιοερασιτέχνες για τις προσπάθειές τους, όµως κοινή οµολογία όλων είναι ότι φέτος η διάδοση στα 6 µέτρα δεν είχε τις εξάρσεις του Σελίδα 5 Τα µέλη της Τηλεπικοινωνιακής Ένωσης Θράκης ευχαριστούν από την καρδιά τους του διοργανωτές και του φετινού διαγωνισµού για την άψογη ενηµέρωση και την πολύ καλή επικοινωνία σε θέµατα του διαγωνισµού και ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 2012.

6 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σελίδα 6 CIRCULAR POLARIZATION ΚΥΚΛΙΚΗ - ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ Γράφει ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ι. Ψιλογιάννης. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Κεραία είναι ο µετατροπέας της Ραδιοσυχνότητος (RF) των ηλεκτρικών ρευµάτων σε ηλεκτροµαγνητικά κύµατα τα οποία στην συνέχεια ακτινοβολούνται στον χώρο. Η πόλωση της κεραίας είναι ουσιώδεις κατά την εγκατάσταση της και η επιλογή -γραµµικής καθέτου ή οριζόντιας ή κυκλικής ελλειπτικής. Η γραµµική πόλωση κάθετη ή οριζόντια διακρίνεται από την διεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου. Στην κάθετη το ηλεκτρικό πεδίο είναι κατακόρυφο στην επιφάνεια της γής ενώ στην οριζόντια είναι παράλληλο µε την επιφάνεια της γής. Στην κυκλική το επίπεδο της πολώσεως περιστρέφεται κάθε ένα µήκος κύµατος δεξιόστροφα (RHC) right Hand-circular ή Αριστερόστροφα (LHC) Left-hand-circular και ακτινοβολεί ενέργεια στο κάθετο στο οριζόντιο αλλά και σε κάθε ενδιάµεσο πεδίο. Αριστερόστροφη ακτινοβολία εξιόστροφη ακτινοβολία Τα πλεονεκτήµατα της κυκλικής πολώσεως είναι ότι όλες οι µορφές πολώσεως από κάθετα, οριζόντια και όλων των ενδιάµεσων πεδίων δεν χάνονται αλλά λαµβάνονται. Έτσι δεν έχουµε νεκρά σηµεία λήψεως και ειδικά σε κινητές επικοινωνίες όπως τα αυτοκίνητα,δορυφόροι, αεροσκάφη, πλοία, κλπ.

7 Σελίδα 7 Στην περιοχή άνω των 2,4 GHz η γραµµικές πολώσεις απαιτούν 100 % οπτική επαφή (LOS line-of-sight) διότι τα κύµατα δεν διαπερνούν εύκολα κτήρια και άλλα εµπόδια αντίθετα η κυκλική πόλωση βοηθάει σε ανακλάσεις και δηµιουργία διαύλων επαφής, διότι το επιστρεφόµενο-ανακλώµενο σήµα φθάνει µε άλλη µορφή και είναι αµελητέο. Εν κατακλείδι η κυκλική υπερτερεί και είναι ποίο αξιόπιστη τόσο σε δίκτυα LOS όσο και κινητών µέσων. Η κυκλική χρησιµοποιείται και σε στρατιωτικές επικοινωνίες για την αποφυγή των παρεµβολών τόσο από άλλα δίκτυα αλλά ιδιαίτερα από τους εχθρικούς παρεµβολείς ( Jamming systems ) και αποφεύγουν τα tactical δίκτυα να έχουν λιγότερες παρεµβολές από τον Ηλεκτρονικό Πόλεµο. Άλλες χρήσεις είναι στα Radio Link studios πρός Ποµπούς για µεταφορά προγράµµατος κλπ Ελικοειδής κεραία UHF σε Radome Ελικοειδής Λογαριθµική UHF KYΚΛΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ Όταν επιλέγουµε την πόλωση µιας κεραίας είναι µία ουσιώδης επιλογή και δεν πρέπει τυχαία να διαλέγουµε κάθετη ή οριζόντια σε όλες τις συχνότητες και ειδικά στις άνω των 30 MHz. H επιλογή της κατάλληλης πολώσεως της ή των κεραιών µας µπορεί να αυξήσει ή να ελαττώσει το σήµα µέχρι και 30 db πως? Όταν ένας σταθµός εκπέµπει σε οριζόντια πόλωση και η κεραία µας είναι σε κάθετη η εξασθένηση του σήµατος είναι περίπου -30 db. Στην χώρα µας τα τηλεοπτικά σήµατα εκπέµπονται σε οριζόντια πόλωση τόσο στα VHF όσο και στα UHF, εξαίρεση αποτελούσε το κανάλι 5 από τον Υµηττό της πρώην ΥΕΝΕ και µετέπειτα ΝΕΤ. Η ιδιαιτερότης αυτή οφείλετο στο ότι το παραπλήσιο Ραντάρ της Αεροπορίας είχε πρόβληµα παρεµβολών και Έτσι η κάθετη πόλωση ήταν η λύση. Το ορεινό γεωφυσικό έδαφος έχει το προτέρηµα να καλύπτουν οι σταθµοί ραδιοφωνίας FM και TV µεγάλες αποστάσεις και περιοχές αλλά δηµιουργεί και άλλα προβλήµατα για τις πλησίον των κεραιών περιοχές.

8 Σελίδα 8 Στο ανωτέρω διάγραµµα φαίνονται οι δευτερεύοντες λοβοί και τα µηδενικά σηµεία στις 40 µοίρες όσο το Gain της κεραίας µεγαλώνει τόσο αυξάνονται και οι λοβοί κάτω του κυρίου. Εδώ το πρώτο µηδενικό βύθισµα της ακτινοβολίας γέµισε µε ηλεκτρική ρύθµιση.

9 Σελίδα 9 Έχουµε λοιπόν ισχυρό σήµα στον ορίζοντα που χάνεται ενώ δεν φθάνει στις επιθυµητές περιοχές πολλοί Κατασκευαστές ρυθµίζουν το λεγόµενο Beam-Tilt µε µηχανική κλήση στις κεραίες UHF κυρίως και µε Ηλεκτρική σε όλες τις περιπτώσεις που λόγω συστοιχιών η µηχανική είναι αδύνατη. Στην δεκαετία του η Αµερικανική FCC (Federal Communications Commission) υπεύθυνη για τα τηλεπικοινωνιακά µε το άρθρο 73 επέτρεψε στους σταθµούς ραδιοφωνίας και τηλεοράσεως να χρησιµοποιούν δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη πόλωση για να βελτιωθεί η λήψη των σταθµών εντός αλλά και εκτός των πόλεων. Η ποιο απλή κεραία κυκλικής πολώσεως Κεραία κυκλικής πολώσεως για τα FM Kεραία κυκλικής πολώσεως TV και κεραία TV µε ειδικό προστατευτικό θερµαινόµενο κάλυµµα Radome κυκλικής πολώσεως για προστασία από τον πάγο. Kεραία κυκλικής πολώσεως TV σε µορφή κυκλικού Pannel

10 Σελίδα 10 Κεραίες κυκλικής πολώσεως απολαβής) TV (Ελικοειδής µεγάλης Με την έναρξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας τηλεοράσεως το 1988 οι πρώτοι σοβαροί σταθµοί εγκατέστησαν κεραίες κυκλικής πολώσεως τις πρώτες στην χώρα µας ο top-fm στην Πάρνηθα 8 ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΠΟΛΩΣΕΩΣ TOP FM 1988 Ακολούθησε ο Σκάι στον Υµηττό και µετά µε το χάος οι περισσότεροι τοποθετούσαν 4 κάθετα δίπολα Και βασικά τους ενδιέφερε το σήµα στο λεκανοπέδιο και τα υπόλοιπα ήταν ψιλά γράµµατα 2 ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΠΟΛΩΣΕΩΣ ΙΠΟΛΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΚΑΙ FM 1988 υστυχώς η ιστορία συνεχίζεται οι περισσότεροι σταθµοί σπαταλούν ενέργεια σε Κilowatts και εν εκµεταλλεύονται το δυναµικό των σωστών κεραιών. Στο εξωτερικό η κυκλική πόλωση είναι σχεδόν µονόδροµος. Στους Ραδιοερασιτέχνες όλοι οι επαναλήπτες και αναµεταδότες χρησιµοποιούν την κατακόρυφη πόλωση Βέβαια µια κεραία κάθετη µε απολαβή είναι πολύ ποιό εύκολη στην εγκατάστασή της.

11 Σελίδα 11 Αλλά οι περισσότεροι ενεργοποιούν τους επαναλήπτες µε κεραίες Yagi οριζόντιες για να µπορούν να κάνουν και µακρινές επαφές Simplex!!! Οι επαναλήπτες όµως είναι και για τις περιπτώσεις «ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ»! Τότε καλούνται να παίξουν και τον σοβαρότερο ρόλο τους. Εάν ορισµένοι που βρίσκονται σε ορεινές θέσεις χρησιµοποιούσαν κυκλική πόλωση τα αποτελέσµατα των νεκρών σηµείων µέσα σε χαράδρες, πίσω από λόφους θα ήταν ξεπερασµένα. Στις δορυφορικές επικοινωνίες η κυκλική πόλωση είναι αναγκαστικά η µόνη σωστή λύση µε τα Cross Dipoles σε 45 µοίρες αλλά και µε ελικοειδή κεραία. UHF KAI VHF CROSS DIPOLES ΓΙΑ ΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Όλες οι Tactical στρατιωτικές επικοινωνίες µέσω δορυφόρου το ίδιο. Στα HF η αλλαγή πολώσεως µε τις ανακλάσεις στην ιονόσφαιρα και τις καιρικές συνθήκες αλλαγή βαροµετρικής πιέσεως, βροχής αλλά και του φαινοµένου Faraday, γίνεται αµέσως αντιληπτή µε τα γνωστά Fading κυρίως σε Multipath επικοινωνίες. Είναι πολυτέλεια οι διπλές κεραίες κάθετης και οριζόντιας πολώσεως ή η λήψη σε σύστηµα διαφορικής λήψεως (Diversity), αλλά οι DX επικοινωνίες θέλουν και τον τρόπο τους για να µπορείς πάντα να τις κάνεις. H ελικοειδής κεραία είναι η πραγµατική καθαρή κεραία κυκλικής πολώσεως δεξιόστροφης ή αριστερόστροφης σε προσεχές άρθρο θα σας δώσω στοιχεία κατασκευής µε απλά αλλά και στιβαρά υλικά για όλες τις βασικές συχνότητες. 73, Κ.Ψιλογιάννης

12 MOXON ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ 6 dbi!! Σελίδα 12 Γράφει ο Μάκης Μανωλάτος Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας. Ζούµε µια «σκληρή» λιτότητα την εποχή που ο 11 ης ηλιακός κύκλος οδεύει προς την κορύφωσή του. Την εποχή που χρειαζόµαστε χρήµατα για να εξοπλίσουµε τους σταθµούς µας (µεταξύ των άλλων), δυστυχώς τα δίνουµε θέλοντας και µη στους «δανειστές» µας. Με άδειες τσέπες λοιπόν, είτε θα χάσουµε την εξαιρετική ευκαιρία να κάνουµε ονειρεµένα QSO, είτε θα εφαρµόσουµε το αρχαίο ρητό: «ΠΕΝΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ». Ακολουθώντας λοιπόν αυτό το σοφό ρητό ας δούµε πώς µπορούµε να κατασκευάσουµε µια κεραία η οποία µπορεί να χρησιµοποιηθεί από τα H.F. έως και τα U.H.F. µε εξαιρετική απόδοση και πολύ χαµηλό κόστος κατασκευής, την ΜΟΧΟΝ. Λίγη ιστορία. Η κεραία MOXON είναι δηµιουργία του Άγγλου Ραδιοερασιτέχνη Les Moxon G6XN, τον οποίο µπορείτε να δείτε στο Shack του στην διπλανη φωτογραφία. O Leslie (Les) Moxon, υπήρξε ο µακροβιότερος Άγγλος Ραδιοερασιτέχνης αφού πέρασε στην τάξη των Silent Key σταθµών σε ηλικία 95 ετών!! το 2004 έχοντας πάρει τη Ραδιοερασιτεχνική του άδεια το Γνωρίζοντας πολύ καλά τον κόσµο της ασύρµατης επικοινωνίας, χρησιµοποιήθηκε από την Αγγλική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσµίου πολέµου στην έρευνα και ανάπτυξη των Ραντάρ, ενώ µετά το τέλος του πολέµου παρέµεινε στην υπηρεσία της κυβέρνησης έως το 1969 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Το βιβλίο του «HF Antennas for All Locations» θεωρείται ένα από τα πιο κλασσικά βιβλία στον ραδιοερσιτεχνικό χώρο, και το δηµιούργηµά του η περίφηµη κεραία ΜΟΧΟΝ τον καθιέρωσε σαν έναν από τους πρωτοπόρους στην έρευνα των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών. Η πρώτη γνωριµία. Η κεραία ΜΟΧΟΝ στην πραγµατικότητα είναι µια κεραία YAGI δύο στοιχείων, που αποτελείται από ένα οδηγό στοιχείο Driven element, και έναν ανακλαστήρα - reflector element αναδιπλωµένα. Η όλη κεραία θυµίζει είτε ένα τεράστιο αναδιπλωµένο δίπολο, είτε το οδηγό στοιχείο µιας κεραίας QUAD. Εξαρτάται από τη φαντασία σας!!!

13 Σελίδα 13 Ανάλογα µε τον τρόπο κατασκευής της η κεραία σε γενικές γραµµές παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά: 1. Μικρότερες διαστάσεις από µια κλασσική Yagi. 2. Απολαβή που ανάλογα µε την κατασκευή κυµαίνεται από 5 14 dbi. Ο λόγος της απολαβής εµπρόσθιου προς οπίσθιο λοβό είναι γύρω στα 30dB. 3. Το «άνοιγµα» της γωνίας εκποµπής στο οριζόντιο επίπεδο είναι περίπου 77 µοίρες, και 25 µοίρες στο κατακόρυφο. 4. Η σύνθετη αντίσταση εισόδου είναι 50ΩΜ, οπότε η γραµµή µεταφοράς συνδέεται απευθείας στο οδηγό στοιχείο της κεραίας. Η κεραία ανάλογα µε τον τρόπο εγκατάστασης της µπορεί να εκπέµψει σε οριζόντια ή κατακόρυφη πόλωση. Το σχέδιο της κεραίας. Προσέξτε! της MOXON το πλαίσιο ΕΝ είναι ενωµένο, έχει ΚΕΝΟ. Αυτή η κατασκευή χρησιµοποιείται σε Moxon χαµηλών συχνοτήτων.

14 Σελίδα 14 ΠΡΟΣΟΧΗ! H κεραία εκπέµπει από το οδηγό στοιχείο στο οποίο συνδέεται η γραµµή µεταφοράς. Και όχι όπως πολλοί νοµίζουν από την πλευρά του ανακλαστήρα. είτε προσεκτικά το πράσινο βέλος στην παραπάνω εικόνα. Οι φωτογραφίες των ΜΟΧΟΝ Καλά τα σχέδια, αλλά µια φωτογραφία µας δείχνει όλα όσα θέλουµε να δούµε ΠΡΙΝ κατασκευάσουµε την κεραία. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν µπορείτε να δείτε ένα πλήθος κεραιών MOXON κατασκευασµένες από συναδέλφους Ραδιοερασιτέχνες σε ένα πλήθος παραλλαγών. Monobander, multiband, για βραχέα ή για VHF/UHF,ακόµη και στους 1296 ΜΗΖ θα βρείτε σχέδια κεραιών ΜΟΧΟΝ, όλες µπορείτε να τις δείτε και να αποφασίσετε πια είναι η κατάλληλη ώστε να την κατασκευάσετε και να απολαύσετε συναρπαστικά QSO τώρα που ο 11 ης κύκλος «ανεβαίνει», οι ευκαιρίες αυξάνουν και η τσέπη αδειάζει VHF MOXON(2m) κατασκευασµένη και τοποθετηµένη στο µπαλκόνι µε κατακόρυφη πόλωση. UHF MOXON κατασκευασµένη σε πλαστική σωλήνα! και οριζόντια πόλωση.

15 Σελίδα 15 Η επόµενη κεραία είναι για δεινούς κατασκευαστές κεραιών και λάτρεις των βραχέων κυµάτων. 4 Band MOXON! 4 Band ΜΟΧΟΝ για m σε πύργο! 3 Monobander MOXON στον ίδιο πύργο για τα m

16 Σελίδα 16 Monobander MOXON σε νεροσωλήνα! Με rotor-α περιστροφής. ΜΟΧΟΝ για τους 50 ΜΗΖ έτοιµη για τοποθέτηση. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κεραίας MOXON έγινε από τον συνάδελφο YU1QT- Andra, ο οποίος σχεδίασε µια κεραία ΜΟΧΟΝ 6 στοιχείων για τους 50 ΜΗΖ µε εξαιρετικές επιδόσεις, δείτε το σχέδιο της.

17 Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται ο πιο συνηθισµένος και εύκολος τρόπος κατασκευής µιας κεραίας ΜΟΧΟΝ, ειδικά από τα 20m και επάνω είναι η ΜΟΧΟΝ τύπου «Π» Σελίδα 17 Η κεραία ΜΟΧΟΝ τύπου «Π» κατασκευάζεται συνήθως για συχνότητες από 14 ΜΗΖ και επάνω. Για τους απαιτητικούς Ραδιοερασιτέχνες η Dual Polarity MOXON είναι η καταλληλότερη. Εντυπωσιακή, φθηνή, και µε πολύ καλή απόδοση. Dual Polarity MOXON. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για δύο ανεξάρτητες κεραίες µια σε οριζόντια διάταξη και µία σε κατακόρυφη, που τροφοδοτούνται από µια κοινή οµοαξονική γραµµή µεταφοράς µέσω ενός on line RF relay το οποίο στη µια θέση συνδέεται στο οριζόντιο και στην άλλη θέση συνδέεται µε το κατακόρυφο οδηγό στοιχείο. Αν και απλές στην κατασκευή οι ΜΟΧΟΝ «κάνουν θραύση» στις συχνότητες VHF/UHF, ειδικά µεταξύ των ραδιοερασιτεχνών που αγαπούν τις QRP επικοινωνίες. Στις επόµενες φωτογραφίες µπορείτε να δείτε µια θαυµάσια κατασκευή κεραίας MOXON για τα 70 cm, πρόκειται για ένα κοµψοτέχνηµα MOXON για τους 433 MHZ. Απλά υπέροχη!

18 Σελίδα 18 Ο ποµποδέκτης LPD 433 MHZ µαζί µε την κεραία έτοιµος για QSO. Στις επόµενες φωτογραφίες είναι η έκπληξη! 1296 ΜΗΖ µε ΜΟΧΟΝ ίσως η ευκολότερη λύση για να βγει κάποιος ραδιοερασιτέχνης στον «Γίγαντα» µε µια κεραία που του δίνει απολαβή χωρίς να του αδειάζει την τσέπη. Σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων οι ΜΟΧΟΝ κατασκευάζονται είτε µε πηνιόσυρµα είτε µε τυπωµένο κύκλωµα! είτε τις εικόνες που ακολουθούν και. Ναι! Τολµήστε να τις φτιάξετε. Ένας Connector-ας, λίγο πηνιόσυρµα και δύο κοµµάτια πλαστικό από στυλό BIC και έτοιµη η κεραία. Μια πλακέτα τυπωµένου ένας connector-ας και λίγο σύρµα αρκούν για να κατασκευάσετε µια MOXON 1296 MHZ. Η Ιντερνετική µηχανή υπολογισµών. Εντάξει εντάξει.. Μάκη, είδαµε αρκετές φωτογραφίες και µας έπεισες τελικά ότι αξίζει να κατασκευάσουµε µια κεραία ΜΟΧΟΝ, αλλά πώς θα υπολογίσουµε τις διαστάσεις της; Ξέρετε αγαπητοί συνάδελφοι, τις κεραίες ΜΟΧΟΝ υπάρχει µια οργανωµένη ραδιοερασιτεχνική κοινότητα που τις υποστηρίζει, και βοηθά όσους θέλουν να ασχοληθούν µε αυτές. Η κοινότητα αυτή έχει δηµιουργήσει On Line Calculators στο διαδίκτυο που σας υπολογίζουν αυτόµατα τις διαστάσεις της κεραίας για οποιαδήποτε περιοχή συχνοτήτων θέλετε. Η δική µου επιλογή που σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα βρίσκεται στην ιστοσελίδα: πληκτρολογώντας την θα βρεθείτε σε αυτή την ιστοσελίδα.

19 Σελίδα 19 Στο πεδίο Wire diameter πληκτρολογήστε τη διάµετρο του σύρµατος ή του σωλήνα (χάλκινου ή αλουµινίου) που θα χρησιµοποιήσετε σε χιλιοστά του µέτρου (mm). Στο πεδίο Frequency of operation πληκτρολογήστε την κεντρική συχνότητα της περιοχής συχνοτήτων που θέλετε να εργαστείτε σε ΜΗΖ. Πατήστε το κουµπί Calculate Dimensions Υπολόγισε τις διαστάσεις και το αποτέλεσµα θα το δείτε στην οθόνη σας. Παράδειγµα: έστω ότι θέλετε να υπολογίσετε µια κεραία για τους ΜΗΖ που είναι η κεντρική συχνότητα των 20m, χρησιµοποιώντας αλουµινοσωλήνα διαµέτρου µιας ίντσας 25.4 mm. Στο πεδίο Wire Diameter πληκτρολογούµε 25.4, στο πεδίο Frequency , και πατάµε το Calculate Dimensions Στην οθόνη σας θα εµφανιστεί η επόµενη σελίδα που περιέχει το αποτέλεσµα του υπολογισµού.

20 Σελίδα 20 Στην πράξη λοιπόν θα κατασκευάσετε µια κεραία η οποία θα πρέπει να έχει τις διαστάσεις που φαίνονται στη παρακάτω εικόνα. Βέβαια µπορείτε να διαλέξετε κάποια άλλη «µηχανή» για να υπολογίζετε τις MOXON κεραίες σας, αλλά νοµίζω ότι η ποιο εύκολη είναι αυτή που σας προτείνω. Τι περιµένουµε από µια κεραία ΜΟΧΟΝ. Η ΜΟΧΟΝ είναι µια κεραία που κατασκευάζεται εύκολα, γρήγορα και οικονοµικά σε σχέση µε άλλες κεραίες. Μεγάλα πλεονεκτήµατα σε σχέση µε τις Yagi είναι οι µικρότερες διαστάσεις που έχει, το µικρότερο βάρος κατασκευής, αλλά κυρίως το ότι συνδέεται απευθείας στην γραµµή µεταφοράς. Η απολαβή της µεταβάλλεται ανάλογα µε τον αριθµό των στοιχείων της. Στην πράξη µια ποιοτικά κατασκευασµένη κεραία ΜΟΧΟΝ δύο στοιχείων τοποθετηµένη σε ύψος λ/4 ή λίγο µεγαλύτερο από το έδαφος µας δίνει µια απολαβή στην καλύτερη περίπτωση 3~4dBd. Αυτό σηµαίνει ότι «ακούει» µια µονάδα και «κάτι», περισσότερο από ότι ακούει ένα δίπολο. Και ναι µεν θα πει κάποιος σιγά το πράγµα αλλά για φανταστείτε αυτός ο κάποιος να µην ακούει καθόλου τον Dx σταθµό που καίγεται να κάνει και εσείς µε µια MOXON να τον ακούτε µε κάτι παραπάνω από µια µονάδα και να τον κάνετε! Ε.. εκεί είναι η αξία της, αυτή τον DX σταθµό τον άκουσε και τον έκανε, ενώ το δίπολο δεν τον «πήρε καν µυρωδιά».

21 Σελίδα 21 Αλλά η συνεισφορά της ΜΟΧΟΝ δεν τελειώνει εδώ, η δύναµή της είναι ο µεγάλος λόγος της απολαβής του εµπρόσθιου προς τον οπίσθιο λοβό, ο οποίος φτάνει γύρω στα 30 db. Αυτό πρακτικά µας λέει ότι αν στην ίδια ή παραπλήσια συχνότητα αυτής που εργαζόµαστε υπάρχει σταθµός που παρεµβάλει µε ένα σήµα πχ 5 µονάδων, η ΜΟΧΟΝ πρακτικά θα τον «εξαφανίσει». Ανάλογη βέβαια είναι και η συµπεριφορά της σε παρασιτικά σήµατα που δέχεται από το πλάγια. Πέρα από αυτά η ΜΟΧΟΝ είναι µια κεραία χαµηλού γενικά θορύβου. Είναι µια κεραία που µε ένα «µαγικό» τρόπο περιορίζει τόσο πολύ το θόρυβο, ώστε αναδεικνύει τα πνιγµένα» σήµατα και τα κάνει ακουστά µε τον καλύτερο τρόπο. Επίλογος. Στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούµε η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Η ΜΟΧΟΝ είναι µια φτηνή λύση για όλους όσους αγαπούν τους πειραµατισµούς, τις κατασκευές και το DX. Με δύο στοιχεία εξασφαλίζετε 3~4 dbd ή 5,15~6,15 dbi µε ελάχιστα χρήµατα, ενώ αν η τσέπη και οι κατασκευαστικές ικανότητες το επιτρέπουν µπορείτε να αντλήσετε πολύ περισσότερα, πχ 6 στοιχεία 11.5 dbi ή 9.35 dbd. Λειτουργεί υποδειγµατικά σε όλες τις Ραδιοερασιτεχνικές περιοχές συχνοτήτων µε στάσιµα 1:1 και µάλιστα συνδέοντας ΑΜΕΣΑ τη γραµµή µεταφοράς πχ RG-213 στο οδηγό στοιχείο της κεραίας. Ανάλογα µε την τοποθέτησή της εκπέµπει είτε σε κατακόρυφη, είτε σε οριζόντια πόλωση, ενώ η κατασκευή µιας σύνθετης κεραίας σε σχήµα σταυρού που µπορεί να εκπέµψει επιλεκτικά και µε τις δύο πολώσεις γίνεται εύκολα και οικονοµικά. Αν προσπαθήσουµε να την κατατάξουµε στην «Κλίµακα» των κεραιών η ΜΟΧΟΝ είναι η τέταρτη κεραία µετά το Μονόπολο, το δίπολο, και την Ground plane. Έχοντας µικρότερες διαστάσεις από την κλασσική Yagi της οποίας είναι παραλλαγή µπορεί να τοποθετηθεί σε µέρη που η Yagi δεν «χωρά» ενώ ο Rotor-ας που χρειάζεται για να την περιστρέψει είναι σαφώς µικρότερης ισχύος από ότι χρειάζεται µια Yagi. Αγαπητοί µου φίλοι και συνάδελφοι σας εύχοµαι καλές κατασκευές, καλά DX, µην το «βάζετε κάτω», να χαίρεστε τις οικογένειές σας καλές δουλειές και. Υγεία πάνω από όλα. Μην ξεχνάτε όποιος έχει την υγειά του τα έχει όλα! de SV1NK Μάκης

22 ΟΜΗΜΕΝΗ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗ Σελίδα 22 Γράφει ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ι. Ψιλογιάννης. MHΠΩΣ EINAI ΑΥΤΗ H EIKONA ΣΑΣ; ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ Πρίν την τοποθέτηση πόντιση του πρώτου υπερατλαντικού υποβρύχιου τηλεγραφικού καλωδίου η συντοµότερη επικοινωνία Αµερικής Ευρώπης έπαιρνε το λιγότερο δύο εβδοµάδες µε τα πιο γρήγορα ιστιοφόρα της εποχής. Αυτό ήταν φυσιολογικό διότι ο Ατλαντικός Ωκεανός ήταν µία µεγάλη απόσταση για να συνδεθεί µε υποβρύχιο καλώδιο. Εντός των δύο ηπείρων Αµερικής και Ευρώπης τα τηλεγραφικά καλώδια δίπλα στις σιδηροδροµικές γραµµές στην αρχή και µετέπειτα στις πόλεις ήταν η µόνη γρήγορη επικοινωνία µε την χρήση του κώδικα Μόρς.

23 Σελίδα 23 Το 1845 ξεκίνησε η ιδέα για το υποβρύχιο υπερατλαντικό καλώδιο, αλλά έπρεπε να ξεπεραστούν µεγάλα τεχνικά προβλήµατα λόγω αφ ενός του µεγάλου µήκους αλλά αφ ετέρου και του εξαιρετικά µεγάλου βάθους αυτό ήταν δύσκολο µε την διαθέσιµη τεχνολογία της εποχής. Το 1856 η εταιρεία Αtlantic Telegraph Company που δηµιουργήθηκε από Αµερικανοαγγλικά κεφάλαια µε λίρες από τον Charles Bright και µε $ από τον Cyrus Field,αποφάσισε την υλοποίηση του έργου. Το πρώτο καλώδιο κατασκευάστηκε το 1857 και φορτώθηκε στο Αµερικανικό πλοίο Niagara, καί το υπόλοιπο στο Αγγλικό Agamemnon που ξεκίνησε από Ιρλανδία και το λιµάνι Valencia ενώ το άλλο από το λιµάνι Trinity Bay του New Foundland. Στις 5 Αυγούστου του 1858 ολοκληρώθηκε η σύνδεση και στις 16 του ιδίου µηνός εστάλη το πρώτο σήµα που έλεγε : Glory to God in the highest, and on earth, peace, good will to men υστυχώς οι µηχανικοί Wildman & Whitehouse άρχισαν να τροφοδοτούν το καλώδιο µε µεγάλες τάσεις και σε τρείς εβδοµάδες το καλώδιο βραχυκύκλωσε. Ξεκίνησε η κατασκευή του εύτερου καλωδίου και το 1865 το µεγαλύτερο πλοίο της εποχής το Great Eastern άρχισε την πόντιση. Στα 1200 µίλια το καλώδιο από κακό χειρισµό κόπηκε και έγιναν πολλές προσπάθειες ανέλκυσής του αλλά χάθηκε στο βάθος του Ατλαντικού. Το τρίτο και τελικά τυχερό καλώδιο φορτώθηκε πάλι στο ίδιο πλοίο µονοκόµµατο µαζί µε ένα επιπλέον κοµµάτι για να συνδεθεί µε το εγκαταλειµµένο δεύτερο καλώδιο. Μετά από τεράστιες δυσκολίες τον Ιούλιο του 1866 το καλώδιο έφθασε στην ακτή σε ένα ψαροχώρι µε το όνοµα Hearts (καρδιές) παρακάτω η σχετική η ελαιογραφία της εποχής που οι ναύτες τραβούν το καλώδιο στην ακτή. Το πρώτο µήνυµα που εστάλη καλώδιο ήταν : µε το νέο Ειρήνη υπογράφηκε µεταξύ Αυστρίας και Πρωσίας η Βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σας συγχαίρω για την ολοκλήρωση και ελπίζω στην σύσφιξη των σχέσεων µεταξύ των χωρών µας. Το σήµα ελήφθη ταυτόχρονα µε την αποστολή του! Εν τω µεταξύ το Great Eastern βρήκε και συνέδεσε το Νο 2 καλώδιο σε βάθος ποδών περίπου 5000 µέτρα αφού το ανέλκυσε στις 8 Σεπτεµβρίου του 1866 και τέθηκε σε λειτουργία. Κοµµάτι υποβρύχιου καλωδίου της εποχής,3 ζευγών. Αξιοσηµείωτη είναι η περιστροφική επένδυση προστασία από 12 µασίφ µεταλλικές ράβδους.

24 Σελίδα 24 Ένα αξιοσηµείωτο γεγονός ήταν ότι τα µηνύµατα που έστελνε το Λονδίνο στις 12:00 το µεσηµέρι έφθαναν στην Νέα Υόρκη στις 07:00 το πρωί της ίδιας ηµέρας λόγω διαφοράς ώρας. Τότε δεν ήταν διαδεδοµένη η διαφορά της ώρας γιατί τα ταξίδια ήταν πολυήµερα. Η τιµή των τηλεγραφηµάτων ήταν όµως τσουχτερή ( 1 δολλάριο) για την εποχή εκείνη, όταν ο µηνιαίος µισθός ήταν 20 δολάρια. Μετά από 20 χρόνια γύρω στο 1886 η Γή είχε διασυνδεθεί µε µίλια περίπου χιλιόµετρα υποβρυχίων καλωδίων διότι τελικά η δια θαλάσσης σύνδεση ήταν πολύ πιο γρήγορη από την επίγεια µε κολώνες αλλά και βανδαλισµούς και υποκλοπές. Σχετικός ο παγκόσµιος χάρτης του 1901, µε τις υποβρύχιες καλωδιώσεις. Οι ποντίσεις καλωδίων συνεχίζονται µέχρι σήµερα. Το 1960 άρχισαν να χρησιµοποιούν οµοαξονικά για να τροφοδοτούν τους ενισχυτές και αναµεταδότες µε το ίδιο καλώδιο. Η τεχνολογία από το 1988 πέρασε στην οπτική ίνα, ενώ τα δορυφορικά δίκτυα από το 1960 συµπληρώνουν τις διασυνδέσεις σε όλο το κόσµο.

25 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σ ε λ ί δ α 25 Η µόνη εξαίρεση είναι η Ανταρκτική η οποία στερείται παντελώς υποβρυχίων καλωδίων λόγω αφ ενός των χαµηλών θερµοκρασιών ( -80 βαθµών Κελσίου) αφ ετέρου των 10 µέτρων ύψους ετησίας χιονοπτώσεως. Εξυπηρετείται από ασύρµατα δίκτυα και δορυφορικές επικοινωνίες. Στους χάρτες φαίνεται η σηµερινή διασύνδεση Ηπείρων και Ιντερνετ δικτύων. ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΛΩ ΙΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Μόνωση από Πολυαιθυλένιο Ταινία από Μylar 3. Ατσάλινος µανδύας 4. Αλουµίνιο στεγανοποιήσεως 5. Πολυκαρµπονικό µονωτικό 6. Χάλκινος σωλήνας 7. Γέλη (ζελέ) στεγανοποιήσεως 8. Οπτικές Ίνες. Η σύνδεση των χωρών της Αφρικανικής Ηπείρου (η θαλάσσια οδός τελικά είναι ευκολότερη)

26 Σελίδα 26 Το Ελληνικό Ιστορικό πλοίο Θαλής ο Μιλήσιος που πόντιζε καλώδια και συντηρούσε τα υποβρύχια δίκτυα Του ΟΤΕ για πάνω από 50 χρόνια τώρα είναι µουσείο στο Φάληρο. Στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες άρχισαν την τοποθέτηση υποβρυχίων καλωδίων το 1859 µε πρώτη την ζεύξη Πειραιώς Σύρου, ακολούθησε η Χίος Η Πάτρα Ζάκυνθος, Πάτρα - Κέρκυρα Κόρινθος κλπ Τα ωδεκάνησα είχαν υποβρύχιο ίκτυο από το 1920 εγκατεστηµένο από τους Ιταλούς. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΩ ΙΩΣΕΩΝ Μετά τα εξωτερικά δίκτυα και την ιστορική αναδροµή σ αυτά ας προσεγγίσουµε και τα εσωτερικά.. Τόσο στα επαγγελµατικά κτήρια όσο και στις κατοικίες µια σύγχρονη καλωδίωση δοµηµένη όπως επιτάσσουν οι σύγχρονοι ορισµοί διέπεται από τους απλούς αλλά µε σαφήνεια ορισµούς στο παρόν άρθρο πράγµα που έρχεται να πληροφορήσει όλους µας σχετικούς και µη για την ευελιξία την ταχύτητα και τις άπειρες δυνατότητες εκµεταλλεύσεως των σύγχρονων δοµηµένων δικτύων. Την γρήγορη και άµεση απάντηση ναι γνωρίζω την ακούµε καθηµερινά όπως και ότι τα σύρµατα πέθαναν και µόνο τα ασύρµατα δίκτυα υπάρχουν Οχι µόνον δεν ευσταθεί αλλά είναι και λανθασµένη. Η ενσύρµατη σύνδεση τηλεφωνίας,data, fax, Internet, VoIP, IPTV, intercom, CCTV, κλπ για να είναι όχι µόνο αξιόπιστη αλλά και ταχύτερη χωρίς παρεµβολές τελείως δωρεάν, και χωρίς RF pollution απαιτεί ένα δοµηµένο δίκτυο ανεξαρτήτως µεγέθους κτηρίου, από ένα συγκρότηµα γραφείων έως ένα απλό διαµέρισµα. Μέχρι και σήµερα καλωδιώνουν ακόµη τα ασθενή Ρεύµατα µε καλώδια ενός ζεύγους (µπλέ / κόκκινο) Και µάλιστα όχι ανεξάρτητα σε κάθε θέση αλλά από το ένα σηµείο στο άλλο σε σειρά όλα παράλληλα γιατί Ορισµένοι ακόµη πιστεύουν ότι τα τηλέφωνα είναι όλα παράλληλα ότι υπάρχει µόνο µία γραµµή άρα είναι όλα συνδεδεµένα ΠΡΙΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΩ ΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΩ ΙΟ ΣΤΟ PATCH PANEL Ακόµη ποιο τραγικό είναι ότι στο βωµό του κέρδους δεν εγκαθιστούν ούτε αυτό το µπλέ-κόκκινο αλλά το αµέσως λεπτότερο καλώδιο κουδουνόσυρµα. υστυχώς ο ΕΛΟΤ στην έκδοση HD 384 απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις δεν αναφέρει τίποτα για τα δίκτυα ασθενών ρευµάτων, τα αγνοεί παντελώς,πως λοπόν οι νέοι ηλεκτρολόγοι-εγκαταστάτες ή ο Μηχανικός θα µελετήσει ή θα συµβουλευτεί τις ανύπαρκτες προδιαγραφές? Θα µου πείτε ότι όποιος ψάχνει βρίσκει και ο ηλεκτρολόγος πρέπει να παρακολουθήσει µαθήµατα και εκπαίδευση τύπου Cisco για να είναι σύγχρονος. Να µπορεί να εγκαθιστά δοµηµένη καλωδίωση ή αυτή είναι εργασία Ηλεκτρονικού Μηχανικού µόνο ; Όλα αυτά είναι δικαιολογίες καθώς όλοι οι τεχνικοί, Μηχανολόγοι, Μελετητές ειδικά αυτοί- πλεκτρολόγοι πρέπει αφ ενός να γνωρίζουν το αντικείµενο αφ ετέρου να υπολογίζουν τις απαιτήσεις του κτηρίου µε ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 20 ετών. Υπεύθυνη όµως είναι και η Πολιτεία που δεν έχει Νοµοθετήσει πως πρέπει να γίνονται όλες οι εγκαταστάσεις εν αρκεί η στατική µελέτη των κτηρίων υπάρχει και η υπόλοιπη υποδοµή που όταν αφήνεται στην κρίση του εγκαταστάτη εάν είναι φιλότιµος αλλά και γνώστης της τεχνολογίας θα την κάνει σωστή διαφορετικά το κτήριο θα είναι χωρίς δυνατότητες τηλεπικοινωνιακές ακόµη και ηλεκτρικές.

Ενότητα 2. Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης

Ενότητα 2. Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης Ενότητα 2 Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF Συνεχίζοντας με την παρουσίαση των ποιοτικών κατασκευών σε κιτ της Delta Fox, αυτό το μήνα σας παρουσιάζουμε άλλη μια αξιόλογη κατασκευή. Πρόκειται για μια γέφυρα στασίμων VHF/UHF ισχύος 100 Watt, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html )

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) Γενικά Για πολλά χρόνια, τα χάλκινα καλώδια (συνεστραµµένα ζεύγη - twisted pairs)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ 2 2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ 3 2.1. Εφαρµοζόµενα πρότυπα 3 2.2. Τεχνικά χαρακτηριστικά και χρησιµοποιούµενες τεχνολογίες 3 2.3. Eγκατάσταση συστήµατος 4 2.4. Επεκτασιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6122 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Άσκηση 2 : Φυσικό στρώμα- δομημένη καλωδίωση- Θεωρητικό υπόβαθρο Τι είναι η δομημένη καλωδίωση; Μία εγκατάσταση δομημένης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Λειτουργία δύο δεκτών από ένα καλώδιο σε ατοµική και κεντρική λήψη. Multiband Converter

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Λειτουργία δύο δεκτών από ένα καλώδιο σε ατοµική και κεντρική λήψη. Multiband Converter Multiband ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Converter Του Γιώργου Ζαζόπουλου Οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες µας αυξάνονται όσον αφορά την τεχνολογία. Απαιτούµε όλο και περισσότερες λύσεις σε µικροπροβλήµατα που εµφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 Εργαστήριο 6 ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 1. Στόχος Στόχος της παρούσης εργαστηριακής συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Γεώργιος Γιαννόπουλος, ΠΕ19 ggiannop (at) sch.gr σελ. 71-80 - http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Εισαγωγή: Μέσο Μετάδοσης Είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο )

Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο ) Ηµεροµηνία: 19/02/2007 BIOKAL Α.Ε. Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο ) BIOKAL A.E. Βιοµηχανία Ειδικών Καλωδίων Πεντάλοφος Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 787 202 Fax: 2310 787 977 www.biokal.gr Καλώδια RG

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Access Points (AP) 3 3.1.1. Σύνδεση 4 3.1.2. Σηµάνσεις 5 3.1.3. Τεχνικά χαρακτηριστικά 5 3.2. PoE Injectors 5 3.2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 6 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 7

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 6 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 2 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Πρίζες RJ45 Cat6 3 3.1.1. Σύνδεση 4 3.1.2. Σηµάνσεις 4 3.2. Μετώπες πληροφορικής 19 Cat6 5 3.2.1. Σύνδεση 5 3.2.2. Σηµάνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας http://www.etl.uom.gr/mr/ 18/10/2004 1 Μέσα Μετάδοσης Διαφόρων τύπων χάλκινα καλώδια Οπτικές ίνες Ασύρματη μετάδοση 18/10/2004

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ: Μια οπτική ίνα είναι µια γυάλινη ή πλαστική ίνα που µεταφέρει το φως κατά µήκος της. Είναι γνωστό πως τα καλώδια κατασκευάζονται από χαλκό ή κράµατά του. Οδηγηθήκαµε

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 η. οµηµένη Καλωδίωση

Άσκηση 5 η. οµηµένη Καλωδίωση ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Άσκηση 5 η οµηµένη Καλωδίωση Η δοµηµένη καλωδίωση αφορά στην καλωδιακή υποδοµή ενός κτιρίου (ή πολλών κτιρίων που επικοινωνούν µέσω καλωδίων) µε σκοπό την εργονοµική µεταφορά πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης Ενότητα Γ ρ. Ε. Μάγκος Φυσικά Μέσα Μετάδοσης bit: Ηλεκτροµαγνητικό κύµα που µεταδίδεται σε ένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 5e 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 6

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 5e 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 2 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Πρίζες RJ45 Cat5e 3 3.1.1. Σύνδεση 3 3.1.2. Σηµάνσεις 4 3.2. Μετώπες πληροφορικής 19 Cat5e 4 3.2.1. Σύνδεση 5 3.2.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης:

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: 3. Ποια είναι τα ασύρματα μέσα μετάδοσης; 4. Ποια τα βασικότερα μειονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Κεραία ραδιοφωνίας FM κυκλικής λήψης Σύνδεση με F connector. Απώλεια επιστροφής: -16 db Φορτίο στον άνεμο: 3 kg σε 120 km/h Διαστάσεις: 970 x 770 mm

Κεραία ραδιοφωνίας FM κυκλικής λήψης Σύνδεση με F connector. Απώλεια επιστροφής: -16 db Φορτίο στον άνεμο: 3 kg σε 120 km/h Διαστάσεις: 970 x 770 mm SMATV Τιμοκατάλογος ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Κεραία M κυκλικής λήψης ANT1200A Κεραία ραδιοφωνίας M κυκλικής λήψης 2,1 i Φορτίο στον άνεμο: 3 kg Διαστάσεις: 970 x 770 mm cod.213001 26,40 M OMNI Κεραία ραδιοφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ MOSAIC

ΙΑΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ MOSAIC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 3 3.1. Μηχανισµοί 3 3.2. Στήριξη 5 3.3. Σύνδεση 6 3.4. Στεγανοποίηση 6 3.5. Σηµάνσεις 6 1 1. Γενικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ VALENA

ΙΑΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ VALENA ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 3 3.1. Μηχανισµοί 3 3.2. Στήριξη 3 3.3. Σύνδεση 4 3.4. Στεγανοποίηση 4 3.5. Σηµάνσεις 5 1 1. Γενικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Οποτε ακούτε ραδιόφωνο, βλέπετε τηλεόραση, στέλνετε SMS χρησιµοποιείτε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (ΗΜΑ). Η ΗΜΑ ταξιδεύει µε

Διαβάστε περισσότερα

49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Β ΟΜΑΔΑ

49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Β ΟΜΑΔΑ 49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Β ΟΜΑΔΑ PROJECT: Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Υπεύθυνος καθηγητής: Κ. Ραουζέος ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

CB-19 CB RADIO COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV

CB-19 CB RADIO COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CB-19 CB RADIO CB-19 COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟ ΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Βασικές δυνατότητες της συσκευής 40 κανάλια Άµεση επιλογή καναλιών 9/19 υνατότητα σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΩΝ ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ 1. Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Σ. Χειλάς Τ.Ε.Ι. Σερρών - Τµήµα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 10 ο ΣΥΝ ΕΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ HUB

Κ. Σ. Χειλάς Τ.Ε.Ι. Σερρών - Τµήµα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 10 ο ΣΥΝ ΕΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ HUB ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 10 ο ΣΥΝ ΕΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ HUB Όταν θέλουµε να συνδέσουµε µεταξύ τους δύο υπολογιστές, δεν είναι απαραίτητο να χρησιµοποιήσουµε Hub. Τα υλικά που χρειαζόµαστε είναι απλά ένα καλώδιο

Διαβάστε περισσότερα

εγκαταστάσεις Αναβαθµίστε τη δορυφορική σας εγκατάσταση

εγκαταστάσεις Αναβαθµίστε τη δορυφορική σας εγκατάσταση εγκαταστάσεις Αναβαθµίστε τη δορυφορική σας εγκατάσταση Αναβαθµίστε τη δορυφορική σας εγκατάσταση εύκολα και γρήγορα Spaun SMS 5549 U, SMS 5589 U & SMS 9989 U εν είναι λίγα τα περιστατικά όπου σε µια υπάρχουσα

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες. Επισκευές Η/Υ...3 UPS...4. Δίκτυα Η/Υ...5. Κεραίες ψηφιακής τηλεόρασης...6. Δορυφορικά Συστήματα... 6. Εφαρμογές... 7

Υπηρεσίες. Επισκευές Η/Υ...3 UPS...4. Δίκτυα Η/Υ...5. Κεραίες ψηφιακής τηλεόρασης...6. Δορυφορικά Συστήματα... 6. Εφαρμογές... 7 service technology Υπηρεσίες Επισκευές Η/Υ...3 UPS....4 Δίκτυα Η/Υ...5 Κεραίες ψηφιακής τηλεόρασης.....6 Δορυφορικά Συστήματα... 6 Εφαρμογές..... 7 2 Επισκευές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Στο σύγχρονο εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz

Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Για το MV7230 Θέσεις Κοντρόλ και Παρελκόμενων Λειτουργία Χρήσης Εγκατάσταση Επίλυση προβλημάτων Περισσότερες Εφαρμογές Προσοχή Χαρακτηριστικά Για το

Διαβάστε περισσότερα

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 Ο TMHMA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ του παραρτήµατος Ληξουρίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥ ΩΝ 2007-2008 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 1. Αγωγός διαρρέεται από ρεύμα σταθερής έντασης 4 mα. α. Να υπολογίσετε τον αριθμό των ηλεκτρονίων που διέρχονται από διατομή του αγωγού, σε χρόνο 5 s. β. Να παραστήσετε γραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Τοπολογίες ΑΣΤΕΡΑ * Όπου Π.Α.Ρ. (Πίνακας Ασθενών Ρευµάτων)

Τοπολογίες ΑΣΤΕΡΑ * Όπου Π.Α.Ρ. (Πίνακας Ασθενών Ρευµάτων) Adamsnet td Τοπολογίες ΑΣΤΕΡΑ * Όπου Π.Α.Ρ. (Πίνακας Ασθενών Ρευµάτων) ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ιάγραµµα αποστάσεως Χρησιµοποιούµε καλώδιο συναγερµού 4x0,22 + 2x0,5 [ή αλλιώς (4 + 2) (picture)] ή UTP CAT5. PIR 1x(4+2)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ GR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εγκατάσταση Η σωστή θέση του απορροφητήρα θα πρέπει να είναι 60cm πάνω από το επίπεδο των ηλεκτρικών εστιών της κουζίνας σας ή 75cm εάν πρόκειται για εστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. EΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 5 1 1. Γενικά χαρακτηριστικά Οι οπτικές ίνες θα χρησιµοποιούνται σε κατακόρυφες καλωδιώσεις, όπου οι αποστάσεις µεταξύ των συνδεδεµένων σηµείων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ GALEA LIFE

ΙΑΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ GALEA LIFE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 3 3.1. Μηχανισµοί 3 3.2. Στήριξη 4 3.3. Σύνδεση 5 3.4. Σηµάνσεις 5 1 1. Γενικά χαρακτηριστικά Η σειρά διακοπτικού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες Δίκτυα Διαδίκτυο και ιστοσελίδες ΜΕΡΟΣ Α 1. Επικοινωνίες Αναλογικό Σήμα (analog signal) Eίναι ένα σήμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στο χρόνο. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα ενισχυτική διδασκαλία Επίγειες κεραίες τηλεόρασης

ιαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα ενισχυτική διδασκαλία Επίγειες κεραίες τηλεόρασης ιαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ανανέωσε το ενδιαφέρον µας για τις επίγειες τηλεοπτικές κεραίες. Πριν λοιπόν πάρετε την απόφαση να αντικαταστήσετε την επίγεια κεραίας

Διαβάστε περισσότερα

Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση

Το υποσύστηµα αίσθησης απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" είσοδοι της διάταξης αντίληψη του "περιβάλλοντος" τροφοδοσία του µε καθορίζει τις επιδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 3 2.1. Κανάλια απ ευθείας στήριξης 3 2.1.1. ιαστάσεις 3 2.1.2. Εξαρτήµατα τοποθέτησης 4 2.1.3. Εξαρτήµατα στήριξης διακοπτικού

Διαβάστε περισσότερα

±15dB. 8. EFF 9. AUX AUX. 10. PAN MC SERIES 3

±15dB. 8. EFF 9. AUX AUX. 10. PAN MC SERIES 3 Mίκτης µε ενσωµατωµένο ενισχυτή Σειρά MC Οδηγίες χρήσης υνατότητες 4 µονοφωνικές είσοδοι και 2 στερεοφωνικές είσοδοι Προενισχυτές µικροφώνου χαµηλού θορύβου σε όλες τις εισόδους µικροφώνου, ρυθµιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Η κεραία αποτελείται από τρεις τομείς: Κατευθυντήρας. Δουλειά του είναι να ενισχύει το σήμα που δέχεται ή εκπέμπει. Ανακλαστήρας. Ανακλά το σήμα που

Η κεραία αποτελείται από τρεις τομείς: Κατευθυντήρας. Δουλειά του είναι να ενισχύει το σήμα που δέχεται ή εκπέμπει. Ανακλαστήρας. Ανακλά το σήμα που ΚΔΡΑΙΔ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΛΕΚΣΡΙΚΗ ΔΙΑΣΑΞΗ ΠΟΤ ΜΕΣΑΣΡΕΠΕΙ ΣΗΝ ΗΛΕΚΣΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε ΡΑΔΙΟΚΤΜΑΣΑ ΚΑΙ ΑΝΣΙΣΡΟΥΩ. ΦΡΗΙΜΟΠΟΙΕΙΣΑΙ ΤΝΗΘΩ ΜΕ ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΥΩΝΙΚΟ ΠΟΜΠΟ Η ΡΑΔΙΟΥΩΝΙΚΟ ΔΕΚΣΗ. ΟΙ ΚΕΡΑΙΕ ΑΠΟΣΕΛΟΤΝ ΗΜΑΝΣΙΚΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή. Κινητό τηλέφωνο Πως λειτουργεί η κινητή

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Οι mini Αναµεταδότες είναι σχεδιασµένοι για ενίσχυση του σήµατος Κινητής Τηλεφωνίας σε εσωτερικούς χώρους, όπως κατοικίες, εργοστάσια, αίθουσε

Γενικά. Οι mini Αναµεταδότες είναι σχεδιασµένοι για ενίσχυση του σήµατος Κινητής Τηλεφωνίας σε εσωτερικούς χώρους, όπως κατοικίες, εργοστάσια, αίθουσε Z-Star Mini Αναµεταδότες Κινητής Τηλεφωνίας e-techshop 2010 1 Γενικά. Οι mini Αναµεταδότες είναι σχεδιασµένοι για ενίσχυση του σήµατος Κινητής Τηλεφωνίας σε εσωτερικούς χώρους, όπως κατοικίες, εργοστάσια,

Διαβάστε περισσότερα

Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές

Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές Πηγή Θορύβου Αποτέλεσµα Θορύβου=16 µονάδες Συνολικό Αποτέλεσµα Θορύβου: 16-12=4 µονάδες Ποµπός έκτης Αποτέλεσµα Θορύβου=12 µονάδες Θόρυβος & Παρεµβολές σε Συνεστραµµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA Ποιά νησιά μετράνε. Γιά το GIOTA Award Programme μετράνε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι των Ελληνικών Θαλασσών πού σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 2 Cubist Alu ή Brushed Alu / Silver, ανακαλύψτε νέες αρμονίες που συνδυάζουν δημιουργικότητα και ευαισθησία, αισθητικές

Διαβάστε περισσότερα

Ποτέ μην αποσυνδέετε των αγωγό γείωσης από το καλώδιο τροφοδοσίας. Η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Ποτέ μην αποσυνδέετε των αγωγό γείωσης από το καλώδιο τροφοδοσίας. Η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ PA MUSP 080 / 120 / 180 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ιαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν για πρώτη φορά. Στις οδηγίες που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

TRUST 120BM WIRELESS BABY TELEVISION. Σύντοµες οδηγίες κατά την πρώτη χρήση

TRUST 120BM WIRELESS BABY TELEVISION. Σύντοµες οδηγίες κατά την πρώτη χρήση Σύντοµες οδηγίες κατά την πρώτη χρήση 1. Εγκατάσταση και τοποθέτηση (3) 2. Επέκταση (4) Κεφάλαιο! 1 Εισαγωγή Αυτό το εγχειρίδιο απευθύνεται στους χρήστες του «TRUST 120BM WIRELESS BABY TELEVISION». Μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος;

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Για να εξετάσουµε το κύκλωµα LC µε διδακτική συνέπεια νοµίζω ότι θα πρέπει να τηρήσουµε τους ορισµούς που δώσαµε στα παιδιά στη Β Λυκείου. Ας ξεκινήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισαγωγή Πως λειτουργούν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Ένα βασικό μοντέλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται απλά από ένα πόμπο, το δίαυλο μεταδόσεως, και το δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

παγκοσμιοσ ειδικοσ στισ ηλεκτρικεσ και ψηφιακεσ κτιριακεσ υποδομεσ

παγκοσμιοσ ειδικοσ στισ ηλεκτρικεσ και ψηφιακεσ κτιριακεσ υποδομεσ παγκοσμιοσ ειδικοσ στισ ηλεκτρικεσ και ψηφιακεσ κτιριακεσ υποδομεσ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 2 Cubist Alu ή Brushed Alu / Silver, ανακαλύψτε νέες αρμονίες που συνδυάζουν δημιουργικότητα και ευαισθησία, αισθητικές

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ο Παράδειγµα (διάρκεια: 15 λεπτά) Κεφάλαιο 17 Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... Β.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές

Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Tις σηµαντικότερες κατηγορίες δορυφορικών τροχιών Τους παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή συγκεκριµένης

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονοµαστικά τις τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής 3 Ενισχυτές Μετρήσεων 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής Πολλές φορές ένας ενισχυτής σχεδιάζεται ώστε να αποκρίνεται στη διαφορά µεταξύ δύο σηµάτων εισόδου. Ένας τέτοιος ενισχυτής ονοµάζεται ενισχυτής διαφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Καλώς ήλθατε στον υπέροχο κόσμο της ψηφιακής εικόνας. Αυτό το μοντέλο είναι ένα από τα πιο πλήρη και προηγμένα συστήματα ήχου και εικόνας. Μερικά από τα εξαρτήματα και χαρακτηριστικά του μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ LTE (4G)

ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ LTE (4G) ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ LTE (4G) Κεραίες UHF LTE Οι κεραίες UHF LTE είναι ειδικές κεραίες που ενσωματώνουν στο δίπολο ένα φίλτρο SAW (επαγγελματικών προδιαγραφών), ειδικές για την αποφυγή των παρεμβολών που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι κοινωνικό χόμπυ με ανθρώπινη πλευρά γιατί βασίζεται στην επικοινωνία.

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι κοινωνικό χόμπυ με ανθρώπινη πλευρά γιατί βασίζεται στην επικοινωνία. Ραδιοερασιτεχνισμός 1 Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα μοναδικό διεθνώς καταξιωμένο, γοητευτικό, ενδιαφέρον και συναρπαστικό χόμπυ με επιστημονικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Δίκτυα Η/Υ και στο CCNA δικτυακό περιβάλλον

Εισαγωγή στα Δίκτυα Η/Υ και στο CCNA δικτυακό περιβάλλον Εισαγωγή στα Δίκτυα Η/Υ και στο CCNA δικτυακό περιβάλλον (Cisco Certified Networking Administration) Γειά σας φίλες και φίλοι. Όπως έχετε ήδη καταλάβει αυτό είναι το πρώτο μάθημα σχετικά με την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Η Ηλιακή Ενέργεια Τµήµα: β2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οπτικές Ίνες (Fiber Optics) - Καλώδια Οπτικών Ινών

Οπτικές Ίνες (Fiber Optics) - Καλώδια Οπτικών Ινών Οπτικές Ίνες (Fiber Optics) - Καλώδια Οπτικών Ινών έσµη οπτικών ινών. Ένα καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο περιέχει µια δέσµη οπτικών ινών µπορεί να µεταφέρει εκατό τηλεοπτικά κανάλια ταυτόχρονα, χωρίς το

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ. Γενικές πληροφορίες

ΑΤΤΙΚΗ. Γενικές πληροφορίες ΑΤΤΙΚΗ Γενικές πληροφορίες Την 1 η Αυγούστου 2014, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό, την κεντρική και νότια Εύβοια, αλλά και τις

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα μας ακούς και από το ραδιόφωνο!!!

Τώρα μας ακούς και από το ραδιόφωνο!!! Τώρα μας ακούς και από το ραδιόφωνο!!! Ο Choicewebradio ακούγεται τώρα πια και χωρίς την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και κινητού τηλεφώνου. Και αυτό γίνεται πολύ απλά με την αγορά του magicbox

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση κεραίας. Του κ. Αντώνη Ζαχαριουδάκη, τεχνικού διευθυντή της εταιρίας Ν. Ζαχαριουδάκη & Σία ΕΕ Saloras Satelite Center

Εγκατάσταση κεραίας. Του κ. Αντώνη Ζαχαριουδάκη, τεχνικού διευθυντή της εταιρίας Ν. Ζαχαριουδάκη & Σία ΕΕ Saloras Satelite Center Εγκατάσταση κεραίας Του κ. Αντώνη Ζαχαριουδάκη, τεχνικού διευθυντή της εταιρίας Ν. Ζαχαριουδάκη & Σία ΕΕ Saloras Satelite Center Η παρουσίαση (σοβαρών) προϊόντων απαιτείται και έχω την άποψη ότι πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 7: Digital Subscriber Line/DSL(Θ) Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητή (Digital Subscriber Line, DSL) Χρήση απλού τηλεφωνικού καλωδίου (χαλκός, CAT3) Έως 2,3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κεφάλαιο 6 KTYA EYPEAΣ ΠEPOXHΣ 6.5SDN Τατελευταία χρόνια εµφανίστηκε µεγάλη ζήτηση για παροχή υπηρεσιώνήχου, εικόνας, video, δεδοµένων. Οι διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί φορείς προσπαθώντας να ικανοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

Sedna. εκλεπτυσμένη αισθητική

Sedna. εκλεπτυσμένη αισθητική Sedna εκλεπτυσμένη αισθητική 1 2 Slim design Ευκολία Κατοικία Sedna: εργάζεται μαζί σας Η Schneider Electric δημιούργησε και σας προσφέρει τη νέα σειρά διακοπτικού υλικού Sedna. Η σειρά Sedna χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης VK01

Οδηγίες εγκατάστασης VK01 Οδηγίες εγκατάστασης VK01 ΠΡΟΣΟΧΗ Πριν από την εγκατάσταση του εξοπλισμού, διαβάστε προσεκτικά τις «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» που περιέχονται στη συσκευασία, καθώς παρέχουν σημαντικές οδηγίες σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 1. Αγωγός διαρρέεται από ρεύμα σταθερής έντασης 4 mα. α. Να υπολογίσετε τον αριθμό των ηλεκτρονίων που διέρχονται από διατομή του αγωγού, σε χρόνο 5 s. β. Να παραστήσετε γραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο.

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο. Χρήσιμα στοιχεία για το ασύρματο δίκτυο που κατασκευάζεται στην Καλαμπάκα μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Φώτης Πεντεδήμος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sat24.gr Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων.

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 101 10. Άσκηση 10 Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. 10.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

HX-TEL 999. ΗΧ-TEL999 rev1_1 www.tele.gr

HX-TEL 999. ΗΧ-TEL999 rev1_1 www.tele.gr ΜΟΝΑ Α ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ HX-TEL 999 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Χρησιµοποιείτε πάντα µόνο το τροφοδοτικό που συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα