ΔΥΟ ΝΕΟ - ΑΤΤΙΚΑ ΗΜΙΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ*

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΥΟ ΝΕΟ - ΑΤΤΙΚΑ ΗΜΙΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ*"

Transcript

1 ΟΛΓΑ ΠΑΛΑΓΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΟ - ΑΤΤΙΚΑ ΗΜΙΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ* Ι. ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΣΑΤΥΡΟΣ, EM 245 Ti ό,τι έχει σμίξει με το Διόνυσο κι ως μέσα το μυστικόν εγεύτη Θάνατο βαθιά του, πριχού το θάνατο τον άλλον αντικρύσει, δε σταματά μεσοστρατίς στην Αιωνιότη, μα ως την πνοή του όλη την ξόδεψε ατό δώρο και την ψυχή του την εγι'μνωσεν ή Αγάπη, γυμνά θα πάρει της Αβύσσου το στεφάνι! Σικελιανός το σύνταγμα EM 245 (είκ. 1)** βρέθηκε το 1888 κατά τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας έξω από το βόρειο περίβολο του Ολυμπιείου, σε απόσταση περίπου τριάντα βημάτων από τη δεύτερη άντηρίδα στα ανατολικά του προπύλου Χ. Στην περιοχή αυτή υπήρχε δρόμος με σπίτια από τον 5ο αϊ. π.χ. ως τον 2ο αϊ. μ.χ. 2. Δεν είναι απίθανο να υποθέσουμε ότι το ήμίεργο ήταν προϊόν ενός εργαστηρίου στημένου πάνω σ' αυτόν ακριβώς το δρόμο. Το μάρμαρο του έργου είναι αττικό. Το σύνταγμα παριστάνει ενα σύμπλεγμα δυο όρθιων ανδρικών μορφών : στα δεξιά ό Διόνυσος στρέφεται * Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Νίκο Γιαλούρη, στον οποίο οφείλω το θέμα αυτής της μελέτης, για την πολύτιμη βοήθεια του επίσης ευχαριστώ τον καθ. κ. Μ. Robertson που διάβασε το χειρόγραφο και τον γλύπτη του Έθνικού Μουσείου κ. Στ. Τριάντη. ** οι φωτογραφίες είναι του Έθνικού Μουσείου. 1. ΕΑ 1888, 67-70, πίν. 1. Ύψος μαζί με την πλίνθο 90 έκ., ύψος Διονύσου 74 έκ., ύψος σατύρου 65 έκ. 'Επίσης S. R e i n a c h, Répertoire de la statuaire II 132, S t a i s, Marbres et bronzes du Musée National 63, Ducati Ö.J.h. 16 (1913) 107 κ.έξ., L i ρ ρ ο 1 d, Kopien und Umbildungen 175 κ.έξ., Ρ a ρ a s p i r i d i, Guide du musée national 96, Sp e i e r RM 47 (1932) 77 κ.έξ., Τ e c h n a u Die Antike 15 (1939) 293 κ.έξ., S i e ν e k i n g J.d.I. 56(1941) 80, Richter, Sculpture and Sculpors , Blfimel, Greek Sculptors at Work (1969) 56, Καρούζου, Οδηγός γλυπτών Τ r a v 1 ο s, Pictorial Dictionary of Ancient Athens 289,

2 Όλγα Παλαγγιά Eι κ. 1. EM 245.

3 Δυο νεο - αττικά ημίεργα στο Εθνικό Μουσείο 107 και αγκαλιάζει με το αριστερό του χέρι τον αριστερό ώμο ενός νέου χαμηλότερου σχεδόν κατά ενα κεφάλι. Ή στάση του Διονύσου είναι παραλλαγή του λεγομένου Απόλλωνα Λυκείου που αποδίδεται στη σχολή του Πραξιτέλη 3. Ιδιαίτερα ό ρυθμός στη στάση των σκελών παραλλάζει από το πρότυπο του για να προσαρμοστεί στο ρυθμό του συμπλέγματος που απαιτεί οι δυο μορφές να προβάλλουν λυγισμένα τα ακρινά σκέλη. Ό Διόνυσος στέκει κατ' ενώπιο έχει μακρυά μαλλιά που πέφτουν στο στήθος και συγκρατούνται από μια ταινία στο μέτωπο, άπ' όπου ξεπετάγονται φύλλα κισσού. Γέρνει το κεφάλι του προς τ' αριστερά και κοιτάει το σύντροφο του στα μάτια' στο πρόσωπο του είναι φανερή ή βράχυνση. Ό νέος σύντροφος του θεού στέκει κατά τον αντίστροφο τρόπο, το σώμα του όμως συστρέφεται περισσότερο και το αριστερό του πόδι προβάλλεται πιο μπρος από το Διόνυσο. το σύμπλεγμα μαζί με την πλίνθο είναι δουλεμένο πάνω σ' ενα κομμάτι μάρμαρο. Ή πλίνθος έχει δουλευτεί μόνο με το βελόνι. Ή πίσω οψη του έργου είναι ακατέργαστη, εκτός από την περιοχή που αντιστοιχεί στο πίσω μέρος του Διονύσου, ή οποία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με το βελόνι. από την πίσω οψη είναι φανερό ότι ό όγκος του μαρμάρου δεν αρκούσε για να ολοκληρωθεί το έργο κι ότι ό τεχνίτης θα ήταν υποχρεωμένος να το συμπληρώσει με πρόσθετα κομμάτια. οι γυμνές μορφές προβάλλονται ανάγλυφες σα να έχουν διχοτομηθεί κατακόρυφα. Ή μπροστινή και πλάγια όψη τους έχουν πλαστεί με τη γλώσσα 4. το περίγραμμα των σκελών έχει αυλακωθεί με τρυπάνι, το ίδιο και το άκοπο ακόμα βάθος ανάμεσα στα σκέλη κάθε μορφής κι' ανάμεσα στις δυο μορφές. Ανάμεσα στα κεφάλια τους υπάρχει μια οθόνη από μάρμαρο και η περιοχή όπου αγγίζουν οι ώμοι τους δεν έχει πλαστεί με σαφήνεια. το δεξί μπράτσο του νέου δεν έχει πλαστεί καθόλου, ενώ από το αριστερό έχει πλαστεί με σαφήνεια μόνον ο ώμος. Συνέχεια με το αριστερό του σκέλος προεξέχει ένας όγκος μαρμάρου ή μπροστινή του όψη είναι επίπεδη όπως θα κόπηκε από το λατομείο, ένώ ή όψη που βρίσκεται στ' α ριστερά του νέου έχει οριζόντιες αυλακιές από τρυπάνι. Δεν αποκλείεται αυτός ό όγκος να αφέθηκε επίτηδες με το σκοπό να διαμορφωθεί σε - 3. Rizzο, Prassitele 79 κ. έξ., πίν Είναι άγνωστο πότε ακριβώς άρχισε να χρησιμοποιείται ό τύπος αυτός του Απόλλωνα για παραστάσεις Διονύσου. Για μεταπλάσεις γλυπτών του 4ου αι. από συγχρόνους τους γλύπτες δες Richter, Ancient Italy 44 κ. έξ. 4. Ή χρήση της γλώσσας για το πλάσιμο μεγάλων επιφανειών όπου η μορφή νοείται σα μια σειρά από τεμνόμενα επίπεδα, αρχίζει στην ύστερη ελληνιστική περίοδο. Δές Adam, The Technique of Greek Sculpture 38 και Β I ü m e 1, ενθ. άν. 64.

4 108 Όλγα Παλαγγιά διακοσμητικό στήριγμα για το χέρι του νέου. Ασαφές είναι το πλάσιμο του αριστερού του μπράτσου : συνέχεια με το γυμνό του ώμο μια σειρά κυρτές αυλακιές από τρυπάνι θυμίζουν αδιαφανές ύφασμα που αναδιπλώνεται γύρω στο μπράτσο. Ίσως ο τεχνίτης σκόπευε κατόπιν να πλάσει το μπρά Είκ. 2. EM 245. τσο γυμνό με τη γλώσσα. Ό Στ. Κουμανούδης 5 είχε την εντύπωση ότι οι δυο μορφές καλύπτονται από πίσω με δέρμα ζώου. αλλά κι αν δεχτούμε οτι γύρω στο μπράτσο του νέου αναδιπλώνεται ενα κομμάτι ύφασμα, δεν υπάρχει πουθενά άλλου ένδειξη για τη συνέχεια αύτου του υφάσματος, και είναι φανερό οτι δεν κάλυπτε τα νώτα του Διονύσου γιατί ή δεξιά πλάγια όψη του έχει πλαστεί ολότελα γυμνή. 5. ΕΑ 1888, 68.

5 Δυο νεο - αττικά ημίεργα στο Εθνικο Μουσείο 109 Tò έργο έγινε από πρόπλασμα, από το οποίο μεταφέρθηκε στο μάρμαρο χάρη στο σύστημα μέτρησης με σταθερά σημεία (puntelli) 6. Τα σημεία που χρησιμοποίησε ο τεχνίτης για να ορίσει τη θέση των μορφών μέσα στο χώρο είναι ακόμα ορατά (είκ. 2 και 3) : στο Διόνυσο : Είκ. 3. EM 245 : λεπτομέρεια. δυο στην ταινία πάνω άπ' το μέτωπο, ενα στο πηγούνι, ενα ανάμεσα στα στήθη, ενα στο δεξί πλευρό, από ενα πάνω από κάθε γόνατο- στο σύντροφο του : δυο στα μαλλιά πάνω άπ' το μέτωπο, ενα στο πηγούνι, ενα στο δεξί στήθος, από ενα πάνω άπ' τα γόνατα - τέλος, υπάρχει ενα στη μπροστινή οψη της πλίνθου, πάνω στη νοητή κατακόρυφο που περνάει άπ' τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού του Διονύσου. το μάρμαρο δε φαίνεται να έχει ελαττώματα τέτοια που να εμποδίζουν το τελείωμα του 6. Δές Πλίν. 35, 154-6, Richter, Three Critical Periods και Ancient Italy, , Blümel ενθ. αν. 43 κ. έξ., Carpenter, Greek Sculpture Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, ή μέθοδος αυτή αρχισε να χρησιμοποιείται κάπου στις αρχές του 1ου αι. π. Χ. ή ϊσως στα τέλη του 2ου αϊ π.χ.

6 110 Όλγα Παλλαγιά έργου. Γιατί έμεινε ημίεργο ; Ή φαντασία μπορεί να δώσει διάφορες απαντήσεις 7. Το τι ακριβώς παριστάνει το σύμπλεγμα και ή ταύτιση του προτύπου του συζητήθηκαν πολύ. Ό Στ. Κουμανούδης 8, με τα δεδομένα της εποχής του, το συνέκρινε με το σύμπλεγμα Διονύσου και Αμπέλου στο Βρεταννικό Μουσείο 9. Ό Ducati απέδειξε ότι, σύμφωνα με τη μαρτυρία τόσων παραλλαγών 10, ο σύντροφος του Διονύσου είναι ένας σάτυρος. Επιχείρησε όμως ακαρπα να ταυτίσει το πρότυπο του με το σύμπλεγμα Διονύσου και "Ερωτα του Θυμίλου που αναφέρει ό Παυσανίας (Ι, 20, 2) 12. Κατά τη γνώμη του το σύμπλεγμα υπέστη παραλλαγές στην ελληνιστική περίοδο, κατά τις όποιες ό Έρως που οδηγεί το Διόνυσο στην Αριάδνη μεταβλήθηκε σε σάτυρο που στηρίζει το μεθυσμένο Διόνυσο. την ιδέα αυτή την υιοθέτησε αρχικά και ό Lippold, 13 με τη διαφορά ότι κατ' αυτόν το πρότυπο θα ήταν ένας ζωγραφικός πίνακας με θέμα τη συνάντηση Διονύσου και Αριάδνης που θα βρισκόταν στην Αθήνα μια και πηγή ορισμένων παραλλαγών, και ιδίως του ήμιέργου EM 245, φαίνεται ή Αττική. Ωστόσο, ζωγραφική παράσταση του σατύρου που βαστάζει το μεθυσμένο Διόνυσο υπάρχει αυτούσια κιόλας στον 5ο ai. π.χ. Μ. Ή εμφάνιση της σε δυο χοές των Ανθεστηρίων του τελευταίου τετάρτου του 5ου αι. 15, σχετίζεται με τη γιορτή οχι μόνο του κρασιού αλλά και του θανάτου. Ή επόμενη, χρονολογικά, εμφάνιση του συμπλέγματος είναι στο 7 Μια ιδέα του κ. Τριάντη είναι ότι πρόκειται για άσκηση μαθητή του εργαστηρίου. 8 Ένθ. αν Baumeister, Denkmäler, είκ ενθ. αν για ενα πρόχειρο κατάλογο. 11. ενθ. αν. 107 κ. έξ. 12. το χρονολογεί στον 4 αϊ. π. Χ. αν και για το Θυμίλο δέ γνωρίζουμε τίποτε συγκεκριμένο και δεν αναφέρεται πουθενά αλλού. Δές Overbeck, Schriftquellen (Thymilos). 13. ενθ. άν. 175 κ.έξ. Άλλοι που χρονολογούν το πρότυπο στον 4 αι. : S ρ e i e r ενθ. άν. 77 κ. έξ., Τ e c h n a u ενθ. άν. 293 κ. έξ., Καρούζου 'ένθ. άν Ή παλιότερη που γνωρίζω είναι στον κρατήρα του Λούβρου G 162 του ζωγράφου του Κλεοφράδη, Β e a z 1 e y ARV EM 1218 και BCH 1895, 97-8, είκ. 3 και 4, Ρ f u h 1, Malerei und Zeichnung III 568, 1,2, Deubner, Attische Feste πίν. 8, 3 και 33, 1, Β e a z 1 e y ARV , Van Hoorn, Choes and Anthesteria 61. Ό Beazley τις τοποθετεί τεχνοτροπικά κοντά στο ζωγράφο του Shuvalov και δεν αποκλείεται να είναι έργα ενός ζωγράφου, αλλά οι τύποι των συμπλεγμάτων διαφέρουν ριζικά ο ένας από τον άλλο.

7 Δυο νεο - αττικά ημίεργα στο Εθνικό Μουσείο 111 έλασμα της λαβής της χάλκινης τεφροδόχου υδρίας EM 7913 από την Ερέτρια που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.χ. 16 : ή σκηνή αποδίδει με πάθος μια στιγμή της θείας μέθης που έχει καταλάβει θεό και οπαδό οι μορφές τους κινούνται προς δυο αντίθετες κατευθύνσεις, ο ρυθμός των κινήσεων τους είναι χορευτικός, ή σύνθεση ανοιχτή. Ο Διόνυσος μοιάζει παραλλαγή του Απόλλωνα Λυκείου αλλά με το δεξί χέρι κατεβασμένο. οι μορφές πλαισιώνονται από ενα ιμάτιο (Διόνυσος) κι ενα τομάρι ζώου (σάτυρος). Η αρχική έμπνευση του έργου φαίνεται τέτοια, ώστε αποκλείεται να προοριζόταν για όλόγλυφο σύμπλεγμα. Δεν σώζεται όλόγλυφο σύμπλεγμα του 4ου αϊ. με το οποίο να μπορεί να συγκριθεί το EM 245. Φυσικά δε γνωρίζουμε τον τρόπο εργασίας των εργαστηρίων του 4ου αϊ. Δημιουργούσαν συντάγματα χρησιμοποιώντας τύπους σχεδιασμένους για μονά αγάλματα ; Όλα τα σωζόμενα συμπλέγματα Διονύσου και σατύρου που γνωρίζω παραλλάζουν. Επομένως, αν υπήρχε ενα τέτοιο σύνταγμα του 4ου αι. με το θέμα μας γιατί μόνο το EM 245 να το αντιγράφει ; Βέβαια η εξαφάνιση άλλων αντιγράφων μπορεί νάναι τυχαία. το αγκάλιασμα των μορφών είναι ερωτικό δε φαίνεται να εμπνέεται από τη θεία μέθη. οι δυο μορφές προβάλλουν τα άκρινά σκέλη και στρέφονται προς τα μέσα κοιτάζοντας ό ένας τον άλλο. το πάνω μέρος του κορμού και των δυο κλίνει προς τα πίσω. Ό Διόνυσος είναι στατικός, ό σάτυρος όμως φαίνεται να προχωρεί λοξά με μικρά βήματα προς το θεατή παρασύροντας και το Διόνυσο. Ή σύνθεση είναι κλειστή και συγκρατημένη. Βέβαια το έργο είναι ατέλειωτο και σε μικρή κλίμακα και είναι δύσκολο να το χαρακτηρίσει κανείς ακαδημαϊκό, αλλά ή υπερβολική του ηρεμία και στατικότητα είναι ύποπτες 17. Επιπλέον, οι μορφές κλίνουν προς τα μέσα σα να υπάρχει κέντρο προβολής (κάπου στο σημείο επαφής των μηρών) από το οποίο προβάλλονται τα διάφορα μέρη, στοιχείο ανύπαρκτο στην τέχνη του 4ου αι. Προς το παρόν, φαίνεται πιθανότερο το 245 να είναι μιά ταπεινή συμβολή στη σειρά των νεο - αττικών παραλλαγών του θέματος Το θέμα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σαν επιτύμβιο και στη ρωμαϊκή περίοδο, π.χ. στη σαρκοφάγο EM 4008 τοβ 2ου at. μ.χ. 17. το ίδιο το ήμίεργο πρέπει να κατασκευάστηκε μέσα στην περίοδο 1ος ai π.χ 2ος ai. μ.χ. 18. Ή τελευταία γνώμη του L i ρ ρ ο 1 d (Griechische Plastik 368) ήταν ότι το αρχικό σύμπλεγμα ήταν δημιούργημα του αθηναϊκού κλασικισμού της περιόδου π.χ. Οι παραλλαγές του όμως φτάνουν μέχρι το 2ο αί. μ.χ. τουλάχιστον.

8 112 Όλγα Παλαγγιά II. E M 5551 Tò ημίεργο Ε Μ 3551 βρέθηκε εντοιχισμένο στη λέσχη των Ιοβακχών, στη ΝΔ κλιτύ του Αρείου Πάγου, κατά τις γερμανικές ανασκαφές που άρχισαν εκεί στα τέλη του περασμένου αιώνα 19. Η λέσχη αυτή χτίστηκε γύρω στα μέσα του 2ου αι. μ.χ. ' Δ, επομένως η περίοδος αυτή αποτελεί terminus ante quem για το γλυπτό. Στην απέναντι μεριά του δρόμου πάνω στον οποίο ήταν χτισμένο το Ιοβακχείο βρέθηκε μια σειρά από εργαστήρια εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το ημίεργο, παραπεταμένο κάπου στην περιοχή, βρέθηκε έτοιμο υλικό για το χτίσιμο της λέσχης. Και δε φαίνεται λογικό να μεσολάβησε μεγάλη χρονική περίοδος από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε ως τη στιγμή που εντοιχίστηκε. το ημίεργο παρουσιάζει διάφορα στάδια κατεργασίας. Ή μπρός όψη έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία (είκ. 4) : στο δεξί μισό του όγκου μια ανδρική μορφή προβάλλει σαν ανάγλυφη από το αδούλευτο ακόμα βάθος. το σώμα του είναι πλασμένο με τη γλωσσά, τα σκέλη όμως (εκτός από τα πέλματα) είναι τελειωμένα και τα ίχνη εργαλείων έχουν εξαλειφθεί. το περίγραμμα της μορφής είναι κομμένο με τρυπάνι πάνω στο βάθος. Τα άλλο μισό της μπρός όψης αποτελείται από ενα όγκο που έχει αποκτήσει κυλινδρικό σχήμα στο προκαταρκτικό στάδιο της επεξεργασίας με το βελόνι. Είναι φανερό ότι προοριζόταν για μια δεύτερη, μικρότερη μορφή ή αντικείμενο. Στο ίδιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται και η αριστερή όψη του ημιέργου (είκ. 5). στη δεξιά όψη του ημιέργου (είκ. 6) έχει πλαστεί ολόκληρη η δεξιά πλευρά της ανδρικής μορφής. Η πίσω όψη (είκ. 7) έχει κτυπηθεί με το βελόνι μόνο, το δεξί μέρος της όμως ακολουθεί την καμπύλη του κορμιού της μορφής. Καθ' όλη την περίμετρο του έργου έχει πλαστεί χονδρικά και η πλίνθος. Είναι φανερό από τον τρόπο εργασίας ότι ο τεχνίτης χρησιμοποιούσε πρόπλασμα το οποίο μετέφερε στην πέτρα. Ένα από τα σημεία μέτρησης (puntelli) είναι ακόμα ορατό στο δεξί στήθος της μορφής. Είναι πολύ πιθανό να υπήρχε άλλο ενα σημείο στη μπρός όψη της πλίνθου κάτω από τη μορφή, αλλά το μέρος αυτό έχει απολεπισθεί. Τρίτο σημείο δεν είναι πουθενά ορατό. το μάρμαρο είναι πεντελικό κακής ποιότητας. σε κάποιο στάδιο κατεργασίας (στην αριστερή όψη φαίνεται κιόλας από το πρώτο στάδιο) εμφανίστηκαν φλέβες πολύ ανοιχτές. στη μπρός όψη έχουν αρχίσει ν' απολεπίζονται τα σκέλη και ο δεξιός αγκώνας της μορφής, το δεξί μέρος της πλίνθου και το πάνω μέρος του όγκου 19. AM 1901, 306, είκ. 1. Μέγιστο ύψος 37 έκ. 20. Τ r α ν 1 ο s, Pictorial Dictionary

9 Δυο νεο - αττικά ημίεργα οτο Εθνικό Μουσείο 113 Είκ. 4. EM 3551.

10 114 Όλγα Παλαγγιά Είκ. 5. EM 3551, αριστερή όψη.

11 Δυο νεο αττικά ημίεργα στο Εθνικό Μουσείο 115 Είκ. 6. EM 3551, δεξιά όψη.

12 116 Όλγα Παλαγγιά Εΐκ. 7. EM 3551, πίσω όψη.

13 Δυο νεο - αττικά ημίεργα στο Εθνικό Μουσείο 117 για τη δεύτερη μορφή. Ο τεχνίτης θα σκέφτηκε ότι θάταν καλύτερα να το εγκαταλείψει. Ή ανδρική μορφή στηρίζεται στον «Απόλλωνα Λύκειο» πιστότερα άπ' όσο ο Διόνυσος του EM 245. αλλά ποιόν παριστάνει ; Και πως θα συμπληρωνόταν το έργο ; Δυστυχώς το αριστερό του μπράτσο βρίσκεται ακόμα μέσα στον ακατέργαστο όγκο και είναι αδύνατο να μαντέψουμε την κίνηση του. Ούτε και ό όγκος του μαρμάρου μπορεί νομίζω ν' αποτελέσει ένδειξη για το πως θα συμπληρωνόταν το έργο. Ό C. Watzinger 21 νόμισε ότι ήταν μια άλλη παραλλαγή του συμπλέγματος Διονύσου και σατύρου και οτι ή σωζόμενη ανδρική μορφή είναι ό Διόνυσος. Στην περίπτωση αυτή όμως, το αδούλευτο υλικό θα ήταν αρκετό για ενα σάτυρο μικρότερο άπ' το Διόνυσο, πράγμα απίθανο για ενα έργο τόσο μικρών διαστάσεων. Η ανδρική μορφή κοιτάει προς τα πάνω, προς το άπειρο, σαν ν' αγνοεί την ύπαρξη άλλου ζωντανού πλάσματος στο πλάι του. Σε κανένα άλλο σύμπλεγμα Διονύσου και σατύρου δεν είναι ό Διόνυσος τόσο αποξενωμένος. Επίσης δε φαίνεται να είχε κισσό στα μαλλιά. Βέβαια για την εποχή αυτή καμμιά από τις ενδείξεις δεν είναι αποφασιστική. Πάντως είναι εξ ίσου πιθανή ή εκδοχή να πρόκειται για μια ακόμα από τις παραλλαγές του «Απόλλωνα Λυκείου», που θα άπλωνε το αριστερό του χέρι λοξά προς τα μπρος κρατώντας τόξο ή λύρα και θα συνοδευόταν από κάποιο στήριγμα, ανάλογα με τη φαντασία του αντιγραφέα. 21. AM 1901, 306.

Αρθρογραφία/Μελέτες #1 Αθήναι, Απρίλιος 2788 Από πρώτης καταγεγραμμένης Ολυμπιάδος, «2012» Τάσος Πετούρης. «Μαρούσι» * Το Αρχαίο Άθμονον*

Αρθρογραφία/Μελέτες #1 Αθήναι, Απρίλιος 2788 Από πρώτης καταγεγραμμένης Ολυμπιάδος, «2012» Τάσος Πετούρης. «Μαρούσι» * Το Αρχαίο Άθμονον* Αρθρογραφία/Μελέτες #1 Αθήναι, Απρίλιος 2788 Από πρώτης καταγεγραμμένης Ολυμπιάδος, «2012» Τάσος Πετούρης «Μαρούσι» * Το Αρχαίο Άθμονον* Εικόνα εξωφύλλου: Επιτύμβια Στήλη των αδελφών Ζωσιμένους και Σωκράτους,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 1 Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 2 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΦΟΥ Γραπτή ξενάγηση για audio guide Περιεχόμενα -Εισαγωγή -Οικία του Διόνυσου -Οικία του Θησέα -Οικία του Ορφέα -Οικία του Αιώνα 3 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

Η σκηνή του «Μη μου άπτου», όπως εμφανίζεται σε βυζαντινά μνημεία και η μορφή που παίρνει στον 16ο αιώνα (πίν. 61-66)

Η σκηνή του «Μη μου άπτου», όπως εμφανίζεται σε βυζαντινά μνημεία και η μορφή που παίρνει στον 16ο αιώνα (πίν. 61-66) Η σκηνή του «Μη μου άπτου», όπως εμφανίζεται σε βυζαντινά μνημεία και η μορφή που παίρνει στον 16ο αιώνα (πίν. 61-66) Αιμιλία ΚΑΛΛΙΓΑ-ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ Δελτίον XAE 3 (1962-1963), Περίοδος Δ' Σελ. 203-230 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Α ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

ΤΑ ΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Α ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2012 ΤΑ ΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Α ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΙΛΙΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ...

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ... Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ... ΚΕΙΜΕΝΟ: Ανχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Χαμεζόπουλος «Μην καμπουριάζεις, χτένιζε τα μαλλιά σου και σταμάτα να τρέχεις γύρω-γύρω». Η μαμά είχε δίκιο τελικά... Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος «διακοσμητικές εφαρμογές» αφορά μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων που μας περιβάλλουν και που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσουμε ένα-ένα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους.

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους. ΜΑΤΙΑ Γενικά Τα μάτια αποτελούν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτά δίνουν έκφραση και ζωντάνια. Πολλές φορές έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προθέσεις κάποιου άλλου από το βλέμμα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης.

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. 1 Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε μια αντίληψη για τη φύση των πραγμάτων βασισμένη στις αρχές που τέθηκαν από τον Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

Αθηναϊκή επιτύμβια βάση αγάλματος Κούρου με ανάγλυφες παραστάσεις αλητών (510 500 π.χ.)

Αθηναϊκή επιτύμβια βάση αγάλματος Κούρου με ανάγλυφες παραστάσεις αλητών (510 500 π.χ.) 1 Αθηναϊκή επιτύμβια βάση αγάλματος Κούρου με ανάγλυφες παραστάσεις αλητών (510 500 π.χ.) Στην παρούσα μελέτη πραγματευόμαστε μία μαρμάρινη βάση που φέρει ανάγλυφες παραστάσεις και στήριζε το άγαλμα ενός

Διαβάστε περισσότερα

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα ενα παιχνιδι ευαισθητοποιησης για τη ζωη των προσφυγων Δημιουργήθηκε από τους Chantal Barthélémy-Ruiz, Benoît Carpier και Nadia

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Γνωρίζω

Διαβάστε περισσότερα

Στα χρόνια που ακολουθούν το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και

Στα χρόνια που ακολουθούν το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΧΑΙΡΑ Αρχαιολόγος - ιευθύντρια Ερευνών Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδηµίας Αθηνών Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟ ΟΥ: Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Greek Margins: Mysteries of Samothrace Ελληνική Περιφέρεια: Τα μυστήρια της Σαμοθράκης

Greek Margins: Mysteries of Samothrace Ελληνική Περιφέρεια: Τα μυστήρια της Σαμοθράκης Greek Margins: Mysteries of Samothrace Ελληνική Περιφέρεια: Τα μυστήρια της Σαμοθράκης Walter Burkert Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Παν/μίον Ζυρίχης Απόδοση στα ελληνικά: Αφροδίτη Α. Αβαγιανον*

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Οι ανασκαφικές έρευνες στο ΝΔ άκρο της νησίδας (Σχ.1) του Αγίου Αχίλλειου στη Μικρή Πρέσπα έρχονται να συμπληρώσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μέ τις σωστικές άνασκαφές, που έγιναν παλιότερα σέ διάφορα οικόπεδα τής Θεσσαλονίκης, ήρθε στο φως ένας μεγάλος αριθμός τάφων από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΙΚΌ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. ΤΟΜΟΣ 24ος ΑΑΡΙΣΑ 1993 ΑΡΧ. 1500

ΘΕΣΣΑΛΙΚΌ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. ΤΟΜΟΣ 24ος ΑΑΡΙΣΑ 1993 ΑΡΧ. 1500 ΘΕΣΣΑΛΙΚΌ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΜΟΣ 24ος ΑΑΡΙΣΑ 1993 ΑΡΧ. 1500 BRUNO HELLY H ΟΔΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΓΎΡΤΩΝΗΣ - ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ Μετάφραση από τα γαλλικά GINO POLESE [Η μελέτη που ακολουθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει να υπάρχουν τα εξής στοιχεία: ο πομπός και ο δέκτης

Για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει να υπάρχουν τα εξής στοιχεία: ο πομπός και ο δέκτης ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη και περιγράφει την: ανταλλαγή μηνυμάτων τη μετάδοση σημασιών και την αλληλεπίδραση των ατόμων Για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει να υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση της πραγµατικότητος

Η φύση της πραγµατικότητος Η φύση της πραγµατικότητος Γ. Κοντόπουλος Προλεγόµενα Ακούσαµε προ ολίγου τα πεπραγµένα της Ακαδηµίας κατά το έτος 2011. Εγώ θα ήθελα µόνο να τονίσω ότι µία από τις σηµαντικότερες δραστηριότητες της Ακαδηµίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Sudoku. - Οι άμεσοι αποκλεισμοί είναι δυο ειδών, ήτοι: 1) Απευθείας αποκλεισμός από ένα κουτάκι όλων, πλην ενός, των αριθμών.

Sudoku. - Οι άμεσοι αποκλεισμοί είναι δυο ειδών, ήτοι: 1) Απευθείας αποκλεισμός από ένα κουτάκι όλων, πλην ενός, των αριθμών. 1 από 10 Sudoku. Αν κάποιος ασχοληθεί με ένα λαό το σίγουρο είναι πως θα βρει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, χαρακτηριστικά του τρόπου σκέψης - και της στάσης ζωής γενικότερα - του λαού αυτού, και πιθανόν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill Η ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά στη βορειοανατολική Κρήτη (Καβούσι,

Διαβάστε περισσότερα