Ο ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ"

Transcript

1 Ο ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

2 Α) ΠΑΣΧΟΥΣΕΣ ΘΕΟΤΗΤΗΤΕΣ Η ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΥΣΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑ

3

4 Β) 1. ΜΥΣΤΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ! 2. ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ! 3. ΜΥΣΤΗΡΙΟΣΟΦΙΑ

5 Δίπλα στη δηµόσια λατρεία υπάρχουν οµάδες αποκλίνουσες ή περιθωριακές που δηλώνουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ορισµένες ενσωµατώθηκαν πλήρως ή µερικώς στην επίσηµη λατρεία της πόλεως, αλλά παρέµειναν ξένες προς αυτή. Επιδίωξαν µια πιο στενή και προσωπική επαφή µε τους θεούς και τη µακάρια αθανασία.

6 ΤΡΕΙΣ ΤΥΠΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ! ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ! ΟΡΦΙΣΜΟΣ

7 ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Η Δήµητρα και η Κόρη Περσεφόνη είναι οι δύο θεές που κυριαρχούν στον ελευσινιακό κύκλο. Ο άρχων βασιλεύς είχε την ευθύνη για το δηµόσιο εορτασµό των Μεγάλων Μυστηρίων. Οι µεγάλες οικογένειες των Ευµολπιδών και των Κηρύκων ρύθµιζαν µε διάταγµα τις λεπτοµέρειες του εορτασµού και σύµφωνα µε την παράδοση είχαν ιδιαίτερους δεσµούς µε τις δύο θεές. Η µυστικότητα επιβαλλόταν µόνο όταν οι µύστες είχαν πλέον εισδύσει στα άδυτα του ναού και τότε τίποτα δεν επιτρεπόταν να διαρρεύσει προς τα έξω. Στην Ελευσίνα δεν υπήρξε καµία διδασκαλία ούτε κάποιο δόγµα.

8 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Αριστοτέλης: «Εκείνοι που µυούνται δε χρειάζεται να διδαχθούν κάτι, αλλά να νιώσουν συγκινήσεις και να βρεθούν σε ορισµένη ψυχική διάθεση». Πλούταρχος: Αναφέρεται στην ψυχική κατάσταση των µυηµένων που περνούν από την αγωνία στην έκσταση. Αυτή την εσωτερική ταραχή, την προκαλούσαν τα δρώµενα, δραµατικές αναπαραστάσεις και µιµήσεις, τα λεγόµενα, τα λόγια που συνοδεύουν την τελετουργία και τα δεικνούµενα, τα πράγµατα που επιδεικνύονται και εκτίθενται στη θεά. Είχαν σχέση µε τα πάθη της Δήµητρας, µε την κάθοδο της Κόρης στον κάτω κόσµο, µε την τύχη των νεκρών στον Άδη.

9 Οµηρικός Ύµνος στη Δήµητρα: «Ευτυχισµένος όποιος θνητός είχε την τύχη το θέαµα να δει των µυστηρίων. Όποιος δεν είναι µυηµένος, και δεν λαµβάνει µέρος σ αυτά, δεν έχει τέτοια µοίρα µετά θάνατον, στου κάτω κόσµου τα σκοτάδια». Δίχως ν αποµακρύνονται από την παραδοσιακή εικόνα του Άδη, τα µυστήρια προσέφεραν την προοπτική µιας πιο ευτυχισµένης ζωής στον κάτω κόσµο.

10 ΜΥΣΤΗΣ Στο τέλος της µυητικής διαδικασίας, µετά την τελική φώτιση, ο πιστός είχε την αίσθηση πως είχε µεταµορφωθεί εσωτερικά. Συνδεδεµένος στο εξής µε τις θεές µε µια πιο προσωπική σχέση, είχε αναδειχθεί σε εκλεκτό, σε κάποιον που ήταν πλέον σίγουρος ότι σ αυτήν τη ζωή και στην άλλη θα είχε µια τύχη διαφορετική από την κοινή τύχη των θνητών. Μετά την επιστροφή όµως στο σπίτι του, στις οικογενειακές, επαγγελµατικές, πολιτικές του δραστηριότητες, τίποτα δε διέκρινε τον µυηµένο από αυτό που ήταν πριν. Δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό σηµάδι, κανένα σηµείο αναγνώρισης ή κάποια αλλαγή έστω στον τρόπο ζωής.

11 Για την πολιτεία όµως που θέτει υπό την προστασία της τα µυστήρια, όπως και για τους πολίτες, µυηµένους ή όχι, τίποτα δεν υπάρχει σ αυτά που ν αναγκάζει την επίσηµη θρησκεία να µην τα αναγνωρίζει ως µέρος του εαυτού της.

12 ΔΙΟΝΥΣΟΣ Η λατρεία περιλαµβάνει τελετές και όργια, τις οποίες δεν έχουν δικαίωµα να γνωρίζουν όσοι δεν έχουν χρισθεί βάκχοι. Ο γάµος της βασίλισσας, συζύγου του άρχοντος βασιλέως, µε το Διόνυσο κατά τη γιορτή των Ανθεστηρίων αντιπροσωπεύει την επίσηµη αναγνώριση, εκ µέρους της πόλεως, της θεϊκής υπόστασης του Διονύσου. Καθαγιάζει την ένωση της πολιτικής κοινότητας µε το θεό, την ένταξή της στη συλλογική θρησκευτική τάξη. Η λατρεία του Διονύσου, αντίθετα µε τα µυστήρια, δεν τοποθετείται δίπλα στην επίσηµη θρησκεία της πόλεως ως προέκτασή της. Φανερώνει την επίσηµη αναγνώριση µιας θρησκείας που δεν υπόκειται στην πόλη, την αµφισβητεί και την ξεπερνά. Εισάγει στο δηµόσιο βίο θρησκευτικές πρακτικές που εµφανίζουν εκκεντρικά χαρακτηριστικά.

13 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΙΩΝ Ο Διόνυσος ενσαρκώνει σύµφωνα µε την επιτυχηµένη διατύπωση του Louis Gernet, τη µορφή του Άλλου. Ο Διόνυσος αµφισβητεί την ανθρώπινη και κοινωνική τάξη. Αποκαλύπτει µια άλλη όψη του ιερού. Είναι πέρα απ όλες τις µορφές και όλους τους προσδιορισµούς, υιοθετεί όλες τις όψεις δίχως να κλείνεται σε καµία. Είναι πανταχού παρών, καθώς είναι συγχρόνως εδώ, αλλού ή πουθενά. Οι ξεκάθαρες αντιθέσεις ξεθωριάζουν, συγχέονται και η µία διεισδύει στην άλλη.

14 ΜΑΙΝΑΔΕΣ Όταν οι Μαινάδες του θιάσου καταλαµβάνονται από τη θεϊκή µανία, ο θεός κατέχει τον νου τους, εγκαθίσταται µέσα τους για να τις υποτάξει και να τις παρασύρει όπου αυτός θέλει. Μακριά από τα σπίτια τους, τις πόλεις και τις καλλιεργήσιµες εκτάσεις, οι Μαινάδες παίζουν στα βουνά και στα δάση µε τα φίδια, θηλάζουν τα νεογέννητα των άγριων ζώων και επιπλέον επιτίθενται σ αυτά και τα κατασπαράζουν (διασπαραγµός), για να τα φάνε στη συνέχεια ωµά (ωµοφαγία). Ο µαιναδισµός έχει δύο όψεις: α) Οι γυναίκες που πιστεύουν ότι κοινωνούν µε το θεό και η µανία τις οδηγεί στην υπερβατική χαρά µιας στιγµιαίας φυγής προς ένα κόσµο όπως ήταν κατά τη χρυσή εποχή, όπου όλα τα ζώα ζούσαν µαζί αδελφωµένα, β) Οι γυναίκες της πόλης που αρνούνται το θεό και τις οποίες ο θεός θα τις τιµωρήσει για να τον δεχτούν, η µανία τις οδηγεί στη φρίκη και την τρέλα των πιο αποτρόπαιων εγκληµάτων.

15 ΔΕΙΝΟΤΑΤΟΣ ΗΠΙΩΤΑΤΟΣ ΘΕΟΣ Η ισορροπία της πόλης απειλείται από το Διόνυσο και γι αυτό θα πρέπει να τον δεχτεί και να του εξασφαλίσει µια θέση στη δηµόσια λατρεία δίπλα στους άλλους θεούς. Έτσι, θα πρέπει: Να καθιερώσει για τις γυναίκες στο πλαίσιο των επίσηµων θεσµών ένα είδος ελεγχόµενης τελετουργικής µανίας. Να προωθήσει για τους άντρες µέσω του κρασιού και της µέθης την απόκλιση από τη φυσιολογική ροή των πραγµάτων. Να ιδρύσει το θέατρο, εκεί όπου πάνω στη σκηνή η φαντασίωση παίρνει σάρκα και οστά και ζωντανεύει, καθώς το φανταστικό παρουσιάζεται ως πραγµατικό. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΟΜΗΣ (VICTOR TURNER)

16 Σε καµία όµως περίπτωση ο Διόνυσος δεν έρχεται να εξαγγείλει µια καλύτερη τύχη στον άλλο κόσµο. Δεν παροτρύνει σε φυγή από τα εγκόσµια, δεν κηρύσσει τον αναχωρητισµό ούτε ισχυρίζεται ότι η ψυχή θα κερδίσει µε µια ασκητική ζωή την αθανασία. Ο Διόνυσος διδάσκει ή αναγκάζει τους ανθρώπους να γίνουν διαφορετικοί από αυτό που κανονικά είναι.! Ο θεός είναι παρών στην Ελευσίνα ήδη από τον 5ο αιώνα. Υπεισέρχεται υπό τη µορφή του Ίακχου, µε τον οποίο ταυτίστηκε και του οποίου ο ρόλος είναι να ηγείται της ποµπής από την Αθήνα στην Ελευσίνα.

17 ΟΡΦΙΣΜΟΣ Η πρώτη όψη του ορφισµού είναι µια παράδοση γραπτών κειµένων, ιερών βιβλίων. Ο πάπυρος του Δερβενίου αποδεικνύει ότι κυκλοφορούσαν κατά τον 5ο και αναµφίβολα ήδη από τον 6ο αιώνα, θεογονίες οι οποίες ήταν οπωσδήποτε γνωστές στους προσωκρατικούς φιλοσόφους και από τις οποίες φαίνεται ότι εµπνεύστηκε ο Εµπεδοκλής. Η ορφική λατρεία φαίνεται ότι έχει µια µορφή «δόγµατος» που τη διαφοροποιεί τόσο από τα µυστήρια και τη διονυσιακή λατρεία, όσο και από την επίσηµη λατρεία.

18 ΟΡΦΙΚΕΣ ΘΕΟΓΟΝΙΕΣ Αποτελούν τον αντίποδα της ησιόδειας παράδοσης. Στον Ησίοδο το θεϊκό σύµπαν συγκροτείται µέσα από µια γραµµική εξέλιξη που οδηγεί από την αταξία στην τάξη, από ένα αρχικό στάδιο σύγχυσης σε έναν κόσµο διακεκριµένο και ιεραρχηµένο υπό την αδιασάλευτη εξουσία του Δία. Αντίθετα, στις ορφικές θεογονίες η Αρχή το πρωταρχικό Αυγό ή η Νύχτα εκπροσωπεί την τέλεια ενότητα, την πληρότητα ενός κλειστού συνόλου. Το Όν όµως φθείρεται στο µέτρο που η ενότητα διασπάται και διαλύεται για να γεννηθούν οι ξεχωριστές µορφές, τα χωριστά άτοµα. Αυτόν τον κύκλο της διάσπασης πρέπει ν ακολουθεί ένας κύκλος επανασύνθεσης των µερών στην ενότητα του Όλου. Αυτό θα συµβεί την έκτη γενιά, µε την έλευση του ορφικού Διονύσου, η βασιλεία του οποίου αντιπροσωπεύει την επιστροφή στο Εν, την επανάκτηση της χαµένης πληρότητας.

19 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΠΡΟYΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ» Οι Τιτάνες διαµέλισαν και κατασπάραξαν το Διόνυσο. Ο Διόνυσος στη συνέχεια ανασυστάθηκε από την καρδιά του που παρέµεινε άθικτη. Οι Τιτάνες κατακεραυνώθηκαν από το Δία και µέσα από τις στάχτες τους γεννήθηκε το ανθρώπινο γένος. Γεννηµένο από τις στάχτες των Τιτάνων που κατακεραυνώθηκαν, το ανθρώπινο γένος κουβαλάει µέσα του ως κληρονοµιά του την ενοχή για το διαµελισµό του θεού (προπατορικό αµάρτηµα). Ο ορφικός τρόπος ζωής υπαγορεύει αποχή από το κρέας, για να φύγει το µίασµα από την αιµατηρή θυσία, που θυµίζει το ανόσιο γεύµα των Τιτάνων. Η χορτοφαγία αντιτίθεται σ αυτό ακριβώς που υπαινίσσεται η θυσία: την ύπαρξη ενός αγεφύρωτου χάσµατος µεταξύ ανθρώπων και θεών, το οποίο επαληθεύεται ακόµα και στην τελετουργία που έχει ως στόχο την επικοινωνία τους.

20 ΣΩΤΗΡΙΑ Κάθε άνθρωπος έχοντας διαφυλάξει µέσα του ένα µέρος του Διονύσου, µπορεί και εκείνος να επιστρέψει στη χαµένη ενότητα, να ενωθεί µε το θεό και να ξαναβρεί στον άλλο κόσµο µια ζωή ανάλογη µε εκείνης της εποχής του χρυσού. Η προσωπική αναζήτηση της σωτηρίας τοποθετείται εκτός των ορίων της επίσηµης θρησκείας της πόλεως. Ως πνευµατικό κίνηµα, ο ορφισµός εµφανίζεται ξένος προς την πόλη, τους θεσµούς και τις αξίες της.

21 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η αρχαία ελληνική θρησκεία δε γνώρισε τη µορφή του «αναχωρητή». Η φιλοσοφία είναι εκείνη που µεταθέτοντας στο δικό της χώρο το θέµα της άσκησης, της ψυχικής κάθαρσης, της αθανασίας της ψυχής, ανέλαβε το έργο αυτό. Για το µαντείο των Δελφών, το γνώθι σαυτόν σήµαινε: «γνώριζε ότι δεν είσαι θεός και να µην κάνεις το λάθος να προσπαθείς να γίνεις». Για το Σωκράτη του Πλάτωνα, ο οποίος επαναλαµβάνει για λογαριασµό του το χρησµό, σηµαίνει: «γνώρισε το θεό που είσαι µέσα σου εσύ ο ίδιος. Προσπάθησε να γίνεις, όσο είναι δυνατόν, ίδιος µε το θεό».

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ Η αρχαία ελληνική θρησκεία είναι µια σύνθετη αλλά µε συνοχή συµβολική κατασκευή. Μύθος, τελετουργία, εικαστική αναπαράσταση, δηλαδή λόγος, πράξη, εικόνα, ήταν οι τρεις τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Διόνυσος, ο λαϊκός θεός της Λέσβου

Διόνυσος, ο λαϊκός θεός της Λέσβου Διόνυσος, ο λαϊκός θεός της Λέσβου Αντιγόνη Μώρου - Δρ. Ανθρωπολογίας Θεάτρου ΜΕΡΟΣ 2ο ΙΙ. α. Η Διονυσιακή λατρεία: Διόνυσος, ο θεός της μανίας και της κάθαρσης β. Ο Ορφισμός Είδαμε στο πρώτο μέρος ότι

Διαβάστε περισσότερα

8 λύκειο Πατρών 2012-2013. Ερευνητική εργασία τάξης Α:Πώς εκφράζεται η τέχνη μέσα από την πίστη στην Αρχαία Ελλάδα. Γλαρού Άννα Genius

8 λύκειο Πατρών 2012-2013. Ερευνητική εργασία τάξης Α:Πώς εκφράζεται η τέχνη μέσα από την πίστη στην Αρχαία Ελλάδα. Γλαρού Άννα Genius 8 λύκειο Πατρών 2012-2013 Ερευνητική εργασία τάξης Α:Πώς εκφράζεται η τέχνη μέσα από την πίστη στην Αρχαία Ελλάδα Γλαρού Άννα Genius ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ Θέατρο : Περίληψη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου Τα μέρη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ : Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ The Angel of the Dead Kencal Green Cemetery, London Σπουδάστριες : Καµαράτου Βασιλική Καντέο

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) 8Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ: «Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΓΛΑΡΟΥ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑ ΑΣ: «ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ» ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οιδίποδας ελευθερώνεται

Οιδίποδας ελευθερώνεται Ο Οιδίποδας ελευθερώνεται Μοίρα, προσωπική ευθύνη, ανάγκη και ελευθερία στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. Γιώργος Κατσαντώνης* Ο Γιώργος Κατσαντώνης είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΗΒΟΛΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / Θρησκεία. Θρησκεία

ΕΚΗΒΟΛΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / Θρησκεία. Θρησκεία Θρησκεία Η αρχαία Ελληνική θρησκεία έχει, πολύ εύστοχα, αποκληθεί «µια πτυχή της ιδιοσυγκρασίας του Ελληνικού λαού». ιέφερε σηµαντικά από τις αρχαιότερες δοξασίες και κυρίως τον Ιουδαϊσµό, διότι δεν αποτελούνταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Η Αποκάλυψη του Ιωάννη αποκαλυμμένη από νέους προφήτες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Α' ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το είναι

Διαβάστε περισσότερα

MARCUS TULLIUS CICERO. Για τη φύση των θεών

MARCUS TULLIUS CICERO. Για τη φύση των θεών MARCUS TULLIUS CICERO DE NATURA DEORUM ΚΙΚΕΡΩΝ Για τη φύση των θεών Βιβλίο 1ο Μετάφραση Λεωνίδας Α. Αλεξανδρίδης 2012 www.epicuros.gr Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης 1 Πρόλογος της έκδοσης Η παρούσα έκδοση του

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ -ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΥΣ-»

«ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ -ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΥΣ-» «ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ -ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΥΣ-» Οι ρίζες του αρχαίου ελληνικού στοχασμού χάνονται πολύ βαθιά στην αχλύ της προϊστορίας. Πριν από τις απαρχές του 6 ου π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΕΝΤΖΙΝΗ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., δρ Πολεοδόμος- Χωροτάκτης Ε.Μ.Π. Επιβλέπων Καθηγητής: ΙΩΣΗΦ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μέλη Τριμελούς Συμβουλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος, ο εναλλακτικός φιλόσοφος του κόσμου και τη ζωής.

Επίκουρος, ο εναλλακτικός φιλόσοφος του κόσμου και τη ζωής. Φίλες και φίλοι, Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Θεοσοφικής Εταιρίας για την τιμητική πρόσκληση που μου έκανε να μιλήσω σήμερα για δεύτερη φορά στο χώρο αυτό. Την προηγούμενη φορά είχα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α. 1. H θέση του παιδιού στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή κατά την αρχαιότητα

ΜΕΡΟΣ Α. 1. H θέση του παιδιού στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή κατά την αρχαιότητα ΜΕΡΟΣ Α 1. H θέση του παιδιού στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή κατά την αρχαιότητα Στην ελληνική αρχαιότητα (από την γεωµετρική έως την ελληνιστική εποχή, δηλ από τον 10ο αι. π.χ µέχρι και τον 4ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Mysterium Tremendum.*

Mysterium Tremendum.* Mysterium Tremendum.* [ Έρωτας Θάνατος. Τα εις Άλκηστη του Ευριπίδου δρώμενα και η μεθοδολογική καθώς και θεματολογική αντιστοιχία τους εις του Ιερού Χρυσοστόμου Θεία Λειτουργία ]. * Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχαναλυτικές απόψεις σχετικά µε τη γραφή και το περιεχόµενο των µύθων [Σηµειώσεις από το βιωµατικό σεµινάριο «Μυθολογία και Ψυχανάλυση».

Ψυχαναλυτικές απόψεις σχετικά µε τη γραφή και το περιεχόµενο των µύθων [Σηµειώσεις από το βιωµατικό σεµινάριο «Μυθολογία και Ψυχανάλυση». Ψυχαναλυτικές απόψεις σχετικά µε τη γραφή και το περιεχόµενο των µύθων [Σηµειώσεις από το βιωµατικό σεµινάριο «Μυθολογία και Ψυχανάλυση». Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα «ΕΠΕΚΕΙΝΑ»] Σάββας Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ (Εκπαιδευτικός: Ιωάννα Συγκούνα)

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ (Εκπαιδευτικός: Ιωάννα Συγκούνα) ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ (Εκπαιδευτικός: Ιωάννα Συγκούνα) Ιστοσελίδα για αρχαία θέατρα: http://www.culture.gr (Μνημεία-Θεματικός Κατάλογος-Αρχαία Εποχή-Θέατρα+Ωδεία) Φωτοτυπία με υπόθεση «Ελένης»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΑΡΟΔΟΣ - Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Από την αναγνώριση στο σχέδιο απόδρασης

ΕΠΙΠΑΡΟΔΟΣ - Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Από την αναγνώριση στο σχέδιο απόδρασης ΕΠΙΠΑΡΟΔΟΣ - Β' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Από την αναγνώριση στο σχέδιο απόδρασης Ευριπίδη Ελένη Γ Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 64-86) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ. Σχ. έτος 2011-2012 Α τετράμηνο Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαίρη Σιδηρά

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ. Σχ. έτος 2011-2012 Α τετράμηνο Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαίρη Σιδηρά Οι μεταμορφώσεις των αρχαιοελληνικών μύθων στα κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Λυκείου ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ Σχ. έτος 2011-2012 Α τετράμηνο Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαίρη Σιδηρά 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΛΟ 1

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΛΟ 1 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΛΟ 1 Σημείωμα από τους εκδότες Το Μήνυμα που δόθηκε από τον Σίλο τον Ιούλιο του 2002 αποτελείται από τρία μέρη: Το Βιβλίο, την Εμπειρία και το Δρόμο. Το Βιβλίο είναι γνωστό από παλαιότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Παλαντζιάν Χορική ποίηση και τελετουργία

Ελένη Παλαντζιάν Χορική ποίηση και τελετουργία 1 Ελένη Παλαντζιάν Χορική ποίηση και τελετουργία Η κοινωνική και λατρευτική λειτουργικότητα του χορικού άσματος μαρτυρείται ήδη από τον Όμηρο. Άνθρωποι, αλλά και θεοί που δοξάζονται μέσα στα πλαίσια τελετουργιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ... 3 Άσκηση και φυσική δραστηριότητα... 4 Αρχαία Ελλάδα... 4 Ο Αθλητισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Μ. Ασίας... 7 Η Άθληση στο Βυζάντιο...

Διαβάστε περισσότερα

H παραδοσιακή Eλένη. H Ευριπίδεια Ελένη

H παραδοσιακή Eλένη. H Ευριπίδεια Ελένη H παραδοσιακή Eλένη Η µυθολογία γενικά προβάλλει την Ελένη σαν ένα πρότυπο οµορφιάς που στάθηκε αίτιο ενός δεκαετούς πολέµου και οδήγησε στον αφανισµό εκατοντάδων ανδρών και µεγάλων ηρώων. Στον Όµηρο η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ εγχειρίδιο για διδασκάλους

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ εγχειρίδιο για διδασκάλους ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ εγχειρίδιο για διδασκάλους - 2 - - 3 - Εισαγωγή. Οι ρόλοι της διδασκαλίας και της μάθησης είναι στη πραγματικότητα αντεστραμμένος στη σκέψη του κόσμου. Η αντιστροφή είναι χαρακτηριστική.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ01 ΠΟΤΑΜΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ20 ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 1 η ΟΜΑΔΑ: Αθανασίου Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Η συμμετοχή και ο ρόλος της κιθάρας, της λύρας και της βαρβίτου στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων κατά την κλασική περίοδο μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Πλάτωνας Ένας πολύ γνωστός μας άγνωστος

Πλάτωνας Ένας πολύ γνωστός μας άγνωστος Πλάτωνας Ένας πολύ γνωστός μας άγνωστος Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμάημα Φυσικής ΕΚΠΑ Ο Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα ή ίσως στην Αίγινα, το 428/427 π.χ. και η οικογένειά του και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. 35. Από τη μαγεία του παραμυθιού στην πλάνη της Μαγείας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. 35. Από τη μαγεία του παραμυθιού στην πλάνη της Μαγείας ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 35. Από τη μαγεία του παραμυθιού στην πλάνη της Μαγείας α) Έννοια και προέλευση της Μαγείας Σε πολλά παραμύθια των παιδικών μας

Διαβάστε περισσότερα

Μετάνοια Εξομολόγηση ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετάνοια Εξομολόγηση ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Ä É Ì Ç Í É Á É Ï Ê Á È Ï Ë É Ê Ï Ð Å Ñ É Ï Ä É Ê Ï È Ñ Ç Ó Ê Å Õ Ô É Ê Ï Õ & Ê Ï É Í Ù Í É Ê Ï Õ Ð Ñ Ï Â Ë Ç Ì Á Ô É Ó Ì Ï Õ Oäüò: Óìýñíçò 27-10439 ÁÈÇÍÁ ENTYÐÏ ÊËÅÉÓÔÏ ÁÑ. ÁÄÅÉÁÓ 1091/9 ÊÅÌÐÁ Êùäéê üò:

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα 3 ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 καρδίαν... Οίνος ευφραίνει Η ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ ΚΥΡΑΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα