Θέλουμε. Μπαμπά μας!!!! Πίσω τον. Η ιστορία της Παστού, του Κανταρά, της Μάριαμ, του Σενταρά και της Ομέϊρα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέλουμε. Μπαμπά μας!!!! Πίσω τον. Η ιστορία της Παστού, του Κανταρά, της Μάριαμ, του Σενταρά και της Ομέϊρα."

Transcript

1 Θέλουμε Η ιστορία της Παστού, του Κανταρά, της Μάριαμ, του Σενταρά και της Ομέϊρα. Πίσω τον Μπαμπά μας!!!! PIKPA Mitilini 2013

2 Την Παστού και τα τέσσερα παιδιά της, τον Κανταρά, τη Μαριάμ, τον Σενταρά και την Ομεϊρά, τους γνωρίσαμε στην Μυτιλήνη, όταν φτάσανε, τον Αύγουστο του Τους ξαναείδαμε το Σεπτέμβρη του 2013, όταν είχαν επιστρέψει από την Αθήνα, αναζητώντας τα ίχνη του μπαμπά τους. Κάθονταν έξω από την Αστυνομία και περίμεναν, ελπίζοντας να απελευθερωθεί ο πατέρας τους. Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά πιστεύανε ότι εάν έμεναν έξω από την Αστυνομία για μέρες και νύχτες, θα ξημέρωνε η μέρα που θα έβγαινε ελεύθερος ο μπαμπάς! Μετά από πολλές προσπάθειες να τους πείσουμε ότι χρειάζεται χρόνος για να βγεί, δέχτηκαν να περάσουν μια νύχτα στο ΠΙΚΠΑ και να πάμε την επομένη μαζί στο δικαστήριο για να μιλήσουν στην εισαγγελέα. Φτάνοντας στο ΠΙΚΠΑ εκείνο το βράδυ, τα πρόσωπά τους γέλασαν όταν είδαν άλλα Αφγανάκια να τρέχουν και να παίζουν και να τους υποδέχονται. Την επομένη περιμέναμε αρκετές ώρες στα παγκάκια του δικαστηρίου αλλά η εισαγγελέας δεν ήταν εκεί. Οι μέρες πέρασαν, ο πατέρας βρισκόταν στη Χίο κρατούμενος μέχρι τη δίκη, η μάνα δεν είχε πού να πάει με τα παιδιά της. Έτσι, παρέμειναν στο χώρο του ΠΙΚΠΑ, καλεσμένοι πια του «Χωριού του Όλοι μαζί». Όταν άρχισε η σχολική χρονιά, οι άνθρωποι από το χωριό έκαναν όλα τα αναγκαία για μπουν τα παιδιά στο σχολείο. Διαβάζοντας την ιστορία της Παστού, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο δώρο για την οικογένεια είναι το αυτονόητο: τα παιδιά της να πηγαίνουν σχολείο.

3 Ευχαριστούμε θερμά και το σχολείο που τους αγκάλιασε με ζεστασία και κατανόηση. Παρ' όλη τη χαρά τους, η βασική τους σκέψη παραμένει στον πατέρα τους. Καθημερινά βρίσκουν κάτι καινούργιο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μιλήσουμε στους δικαστές, στην Αστυνομία, σε όσους κατά τη γνώμη τους αποφασίζουν για την τύχη του μπαμπά τους. Για να Για να μαζέψουν λεφτά, κάποια μέρα ρώτησαν αν μπορούν να βγούνε στη Μυτιλήνη να μαζέψουν σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, να τα πουλήσουν για τα έξοδα του δικαστήριου του πατέρα τους. Σκεφτήκαμε καλύτερα να κάνουμε ένα βιβλίο όλοι μαζί με την ιστορία τους και να το πουλάνε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε αυτό το βιβλίο: αντί για μάζεμα πλαστικών και σκουπιδιών. Τις επόμενες μέρες καθίσαμε με την Παστού και τον μεγάλο γιό, τον Κανταρά, και γράψαμε την ιστορία τους. Συγχρόνως, τα τρία μικρά κάθονταν μαζί μας και ζωγράφιζαν αυτά που ξανάρχονταν στη μνήμη τους. Η ιδέα ότι όλοι μαζί κάνουμε κάτι για τον πατέρα τους τούς έδωσε κουράγιο. Αγοράστε, λοιπόν, αυτό το βιβλίο για να μπορέσει ο πατέρας να έχει δικηγόρο, που να γνωρίζει την ιστορία του και να τον υπερασπιστεί σωστά. Και ελάτε στη δίκη του! Να μην αφήσουμε την οικογένεια μόνη! Ομεϊρά, Μαριάμ, Παστού, Σενταρά, Κανταρά, Χωριό του «Όλοι μαζί», w2eu.

4 Κανταρά: Από το Αφγανιστάν φύγαμε στο Πακιστάν, στην πόλη Κουέτα. Μετά, πήγαμε με διακινητή στην Τεχεράνη και μετά από επτά μέρες σ' αυτή την πόλη, βρήκαμε άλλο διακινητή να μας φέρει στην Τουρκία. Όταν φτάσαμε εκεί, μας τελείωσαν τα λεφτά. Εγώ με τ' αδέλφια μου και οι γονείς μας κοιμόμασταν στο πάρκο. Ο πατέρας βρήκε δουλειά σε ένα εργοστάσιο που ράβουνε ρούχα. Βρήκαμε ένα μικρό σπίτι με 200 λίρες, με μπάνιο και τουαλέτα. Ήταν υπόγειο και βρωμούσε. Εκεί που ζούσαμε σε αυτό το σπίτι, βρήκε δουλειά και η μάνα μου για 500 λίρες το μήνα. Δούλευε σε εργοστάσιο για ρούχα. Τα λεφτά πάλι δεν έφταναν γιατί είχαμε έξοδα: ρεύμα, νερό, φαγητό και θέλαμε να μαζέψουμε λεφτά για να έρθουμε στην Ευρώπη. Τότε η μάνα μου μού είπε: «να πιάσεις και εσύ δουλειά». Πήγα σε ένα εργοστάσιο για ρούχα αλλά επειδή ήταν πολύ δύσκολη η δουλειά, την άφησα μετά από λίγες ημέρες. Και ξεκίνησα να μαζεύω σκουπίδια, σίδερα και πλαστικά. Περίπου 150 κιλά βάρος μαζεύαμε με τα αδέλφια μου και τα σέρναμε με το καρότσι. Όταν φτάναμε σπίτι, πίναμε δύο μπουκάλια νερό από την κούραση. Μετά από τρεις μήνες, αφού μαζέψαμε λεφτά, μιλήσαμε με το διακινητή για να έρθουμε στη Λέσβο. Φτάσαμε στην παραλία, στην Τουρκία, και ήταν εκεί κόσμος από διάφορες χώρες, πολύς κόσμος στην παραλία. Εκεί, ξαφνικά, χάσαμε τον πατέρα μου. Τον ψάχναμε παντού αλλά δεν τον βρήκαμε. Καθήσαμε εκεί που ήμασταν και περιμέναμε. Φοβόμασταν κι αναρωτιόμασταν «τι έγινε; πέθανε;» Απ' το μυαλό μου πέρασαν διάφορα: τον πήρε ο διακινητής; Τον πήρανε οι Κούρδοι; Κλαίγαμε συνέχεια. Πάλι ξαναπήγα στους Κούρδους και τους ρώτησα «πού είναι ο πατέρας μου;», Και μου είπε ένας «Εμείς δεν ξέρουμε πού είναι». Περιμέναμε μια μέρα, περιμέναμε δύο μέρες, τρεις μέρες, τίποτα... Τελικά, ήλθε η τουρκική αστυνομία, μας έπιασαν και μας πήγανε στη φυλακή. Κάτσαμε περίπου μέρες. Μετά τη φυλακή μας άφησαν ελεύθερους και πήγαμε στην Ισταμπούλ. Στην Ισταμπούλ, πάλι πήγα να μαζέψω σκουπίδια και τέτοια. Μετά από 14 μέρες μάθαμε για τον πατέρα μου ότι ζει. Ότι είναι στην Ελλάδα, στη Μυτιλήνη, τον είχανε πιάσει και τον κατηγορούν για διακινητή. Μας είπε «Με το ζόρι με βάλανε στη βάρκα και μου λέγανε πήγαινε εσύ και μετά θα έρθει και η οικογένειά σου». Με το ζόρι τον βάλανε στο ταξίδι, είδε τα παιδιά που κλαίγανε, τα κύματα και όταν πέταξαν τον κόσμο στα κύματα, ήθελε να γυρίσει πίσω στην Τουρκία. «Δεν μπορώ να αφήσω τα παιδιά μου εκεί» είπε. Αλήθεια, και εγώ είδα το φόβο, τέσσερα παιδιά με μια γυναίκα μόνη της, φοβούνται πάρα πολύ. Και όταν γύρναγαν τους σταματήσανε. Τις 14 μέρες, που ήταν εδώ, στη φυλακή, ο πατέρας μου δεν έφαγε τίποτα. Μετά του δώσανε το τηλέφωνο να πάρει τη γυναίκα του. Εγώ έκλαιγα πάρα πολύ γιατί πίστευα ότι ο πατέρας μου πέθανε, πνίγηκε στη θάλασσα. Όλοι κλαίγαμε... Μετά από 14 μέρες που πήραμε νέα του ότι είναι ζωντανός, χαρήκαμε. Είπαμε «Εντάξει, είναι ζωντανός». Μας είπε το λόγο που τον πιάσανε και πάλι στεναχωρηθήκαμε. Λέγαμε «τι ατυχία ήταν αυτό για μας...»

5

6 Παστού: Να ξεκινήσω από την Τουρκία. Στην Τουρκία, που φτάσαμε, μείναμε στο πάρκο. Μετά από μέρες βρήκαμε το σπίτι. Ήτανε πάρα πολύ μικρό, τουαλέτα και μπάνιο τα είχε όλα μέσα kαι μικρή κουζίνα. Δεν είχαμε λεφτά. Είχα κάτι σκουλαρίκια, τα πουλήσαμε. Ήταν της κόρης μου. Για της κόρης μου τα σκουλαρίκια, που τα πούλησα, έκλαιγα πάρα πολύ και ο κόσμος ρωτούσε «γιατί κλαίς;» Ο κόσμος με έβλεπε και δεν καταλάβαινα τη γλώσσα τους. Και ο άντρας μου έκλαιγε, όλοι μας κλαίγαμε. Δεν καταλαβαίνανε που τους έλεγε «πούλησα τα σκουλαρίκια της γυναίκας και της κόρης μου. Αλλά η κόρη μου στεναχωρήθηκε γιατί πουλάμε τα σκουλαρίκια της, γι' αυτό κλαίμε. Που δεν έχουμε λεφτά και αναγκαζόμαστε να τα πουλήσουμε.» Δεν είχαμε λεφτά ούτε για να πάρουμε τηλέφωνο στο Αφγανιστάν, να τους πούμε ότι φτάσαμε στην Τουρκία. Μια γυναίκα, που ήρθε, της είπαμε ότι δεν έχουμε λεφτά και πήγε και είπε στον κόσμο «Είναι Αφγανοί!». Και μαζέψανε οι άνθρωποι μακαρόνια, ρύζι και μας φέρανε. Μας βοηθήσανε. Φέρανε λάδια και τέτοια όταν τελειώσανε τα τρόφιμα, πάλι καλά που μας βοηθήσανε... Το υπόγειο που μέναμε στην Τουρκία Το σπίτι δεν είχε χώρο, όλοι κοιμόμασταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Από τότε έχω πρόβλημα, όταν στενοχωριέμαι πονάει το στομάχι μου. Και πρήζεται όταν σκέφτομαι πολύ. Στο σπίτι, που ήτανε μικρό, τα παιδιά φωνάζανε κι έτσι πήγαινα και καθόμουν στην πόρτα. Γιατί όταν φωνάζανε τα παιδιά, δεν άντεχα και δεν είχα χώρο για να κάτσω. Ο άντρας μου μού έλεγε: «Έλα να κάτσεις μέσα στο σπίτι». «Όχι!» του έλεγα. «Εδώ έξω είμαι καλά», γιατί δεν μπορούσα να του πώ ότι είμαι στενοχωρημένη, ότι έχει σφιχτεί η καρδιά μου. Κι έτσι καθόμουν μόνη μου στην πόρτα. Αρρώστησα πολύ. Πόναγαν τα πόδια μου. Όποιος έμπαινε μέσα στο σπίτι, σκέπαζε με το χέρι το στόμα και τη μύτη του γιατί βρωμούσε. Όταν φύγαμε από το Αφγανιστάν, είπαμε να πάμε κάπου πού να ναι καλύτερα αλλά σ' αυτό το σπίτι ήταν χειρότερα. Τα βράδια μαζεύαμε σκουπίδια όλη η οικογένεια και ο άντρας μου μού έλεγε «Μην έρθεις εσύ, είναι ντροπή μια γυναίκα να το κάνει αυτό.» Και του λέω «Ντροπή είναι να ζητιανεύεις ή να κάνεις άλλα πράγματα αλλά η δουλειά δεν είναι ντροπή.» Έτσι σταμάτησα.

7 Ο άντρας μου μάζευε σκουπίδια και μια φορά είδαμε φαγητά που ήτανε καθαρά, ψωμί που φαινόταν φρέσκο και το πήραμε να το φάμε. Μαζεύαμε τα λεφτά για να έρθουμε στην Ευρώπη. Πήγαμε στην παραλία, στο δάσος, και ήταν εκεί πολύς κόσμος. Και φωνάξανε τον άντρα μου οι διακινητές: «έλα εσύ εδώ, έλα να μας βοηθήσεις να βάλουμε τον κόσμο μέσα στη βάρκα.» Μας άφησε στο δάσος και πήγε να βοηθήσει να βάλουνε τον κόσμο στη βάρκα. Κι εκεί τον χάσαμε.

8 Κάθε Κούρδο που ερχόταν, τον ρωτούσα πού είναι ο άντρας μου, και μου απαντούσε «εμείς δεν ξέρουμε πού είναι» Εγώ έκλαιγα συνέχεια και ο κόσμος που θα ταξίδευε μαζί μας μάς έλεγε «μην κλαις, θα έρθει σε λίγο, μην ανησυχείς». Οι Κούρδοι τον σκοτώσανε; Τι του κάνανε; Είχα κάτσει και έκλαιγα συνέχεια. Ήρθε μετά η τούρκικη αστυνομία, που μας έπιασε, και μας είπε: «Μια βάρκα, που έφυγε, δεν ήρθε να ξαναπάρει κόσμο από την παραλία». Οι Κούρδοι είχανε φύγει και ήρθε η αστυνομία και μας έπιασε. Μετά από τη φυλακή, πήγαμε πάλι στην Πόλη, πάλι στο πάρκο. Βρήκα δουλειά στο εργοστάσιο που φτιάχνουνε ρούχα. Εκεί που ξεκίνησα δουλειά με πληρώνανε, είπαν «Αν δεν συμπληρώσεις μήνα, δεν σου δίνουμε λεφτά». Είχα ζητήσει λεφτά γιατι δεν είχα τίποτα. Πήρα τηλέφωνο τον αδελφό μου να μου δώσει λεφτά, να μας στείλει του είπα: «έχουν πιάσει τον άντρα μου, είναι στη φυλακή και πρέπει να πάμε στην Ελλάδα και δεν έχουμε λεφτά. Χρειαζόμαστε λεφτά για να φύγουμε.» Δανείσθηκε από τον πεθερό του που αναγκάσθηκε να πουλήσει σιτάρι για να δώσει τα λεφτά, έγινε και το Μπαϊράμι, έδωσαν οι άνθρωποι στην Τουρκία λεφτά δώρο στα παιδιά μου και μετά ξεκινήσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Πήγαμε στο δάσος, στην παραλία. Τον μισό κόσμο τον συνέλαβε η τουρκική αστυνομία. Εμάς δεν μας πιάσανε γιατί μας φέρνανε σε δύο δόσεις με τα αυτοκίνητα. Στην Τουρκία τα βράχια που κοιμηθήκαμε περιμένοντας να φύγουμε Τους μισούς που πιάσανε, δεν είχαν χαρτιά. Εμείς φτάσαμε στην παραλία και περιμέναμε να έρθουν και οι άλλοι. Ο διακινητής έλεγε «είστε λίγα άτομα, δεν μπορώ να σας στείλω στην Ελλάδα.» Περιμέναμε στο δάσος να έρθουν αυτοί που είχαν πιαστεί. Έκανε πολύ κρύο, δεν είχαμε τίποτα να βάλουμε πάνω μας.

9 Δύο βράδια μείναμε στην παραλία. Ο διακινητής μας έλεγε «Με 10 άτομα δεν μπορούμε να σας βάλουμε στη βάρκα, να φύγετε. Πρέπει να περιμένουμε να έρθουν οι υπόλοιποι». Την άλλη μέρα τους άφησε η αστυνομία, τους έδωσε χαρτιά και πάλι ήρθαν στο δάσος. Όπως έρχονταν με το αυτοκίνητο, φοβήθηκαν τα παιδιά μου ότι ήρθε πάλι η αστυνομία αλλά δεν ήταν αστυνομικοί, ήταν αυτοί που τους είχαν πιάσει. Μας είπε «ελάτε, να φύγουμε». Χαρήκαμε αλλά όχι, μας πήγανε σε άλλο δάσος. Κάτσαμε εκεί μέχρι τις 9-10 το βράδυ. Κόσμος πολύς περιμένει να περάσει απέναντι

10 Εμείς στην βάρκα

11 Εμείς στην βάρκα Φτάσαμε στην παραλία της Μυτιλήνης και μας λέει «έι, κατεβείτε». Μας πετάξανε στη θάλασσα. Τον Σεντάρα τον έπαιρνε το κύμα κι εγώ έλεγα «έχασα τον άντρα μου, τώρα θα χάσω και τα παιδιά μου». Μας ερίξανε όλους μέσα στη θάλασσα και ένας βοήθησε και μας έβγαλε όλους έξω. Μόνο έναν δεν είδε κι έλεγα «το παιδί μου το πήρε το κύμα» και πήγε και το τράβηξε. Ο άντρας που ήρθε να τραβήξει εμένα, του είπα «όχι εμένα, το παιδί μου πήρε το κύμα εκεί, πέρα» και πήγε και το έφερε. Η βάρκα που ταξιδεύαμε και πριν φτάσουμε μας έρήξε στην θάλασσα

12 Δεν είχε τουμπάρει η βάρκα, ο ίδιος ο διακινητής μας είπε να πηδήξουμε. Λέω «εδώ είναι νερά, είναι θάλασσα, δεν ξέρουμε να κολυμπήσουμε». Μας είπε «τώρα θα έρθει η αστυνομία» και μας έσπρωξε στο νερό. Και μένα με πέταξε. Εγώ δεν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, για τα παιδιά μου φοβόμουν. Ο ένας πήγε να φέρει το παιδί μου και άλλος με βοήθησε να βγώ από τη θάλασσα. Όταν φτάσαμε στη Μυτιλήνη περπατούσαμε. Του ενός παιδιού μου είχε χαλάσει το παπούτσι, είχε τρυπήσει. Λέμε «να πάμε στο δρόμο», μας είπαν να μην πάμε γιατί αν μας πιάσει η αστυνομία θα μας στείλει πάλι πίσω. Έτσι είπαμε «εντάξει, θα περπατάμε στο βουνό» αλλά τα παιδιά κλαίγανε, έλεγαν «το πόδι μου, μπαίνουν αγκάθια μέσα» και κλαίγανε. Τους έλεγα «Εντάξει, τα αγκάθια δεν πειράζουν, να μην μας πετάξουν στη θάλασσα και μας στείλουν πίσω, αντέξτε!» Ανεβήκαμε στα βουνά, πήγαμε στο δάσος. Ένα βράδυ περπατάγαμε στο βουνό. Πηγαίναμε και πηγαίναμε, παντού βουνά. Κοιμηθήκαμε στο δάσος, μόνο εγώ καθόμουν και σκεφτόμουνα. Μυτιλήνη, Όταν φτάσαμε. Μας είχαν πει να μην καθίσουμε πουθενά μόνο να προχωράμε Μυτιλήνη, Κουραστήκαμε όμως και καθίσαμε στον δρόμο για να μας πάρει κάποιο αυτοκίνητο. Όμως δεν σταμάτησε κανείς. Ήρθε το πρωί, ξεκινήσαμε πάλι κι ανεβήκαμε στο βουνό. Βρήκαμε ένα δρόμο, κατεβήκαμε από το βουνό. Περπατάγαμε στο δρόμο, δεν σταματούσε κανένα αυτοκίνητο για να μας πάρει. Η μικρή μου κόρη, η Ομέιρα, πονούσε το στομάχι της. Λέει «δεν μπορώ να περπατήσω». «Ούτε εγώ, πώς να σε πάρω στην αγκαλιά μου, να περπατήσω;» λέω. Έλεγα στους άντρες «Παιδιά, βοηθείστε, να πάρετε το μωρό». Βοηθήσανε αλλά ήτανε κι εκείνοι κουρασμένοι.

13 Μυτιλήνη, Περπατούσαμε με τα πράγματά μας στην παραλία Όταν φτάσαμε στην πόλη, στη Μυτιλήνη, χωρίσαμε. Λέω στο κόσμο «προς τα πού είναι το καμπ;» μου είπανε «μην έρθετε μαζί μας, καθένας να πάει μόνος του να το βρει». Εγώ δεν ήξερα, τους λέω «μην με αφήνετε έτσι». Τους είπα «δεν έχω άντρα, να μας βοηθήσετε να πάμε στο κάμπ». Είπανε «εμείς δεν θα πάμε στην αστυνομία, θα φύγουμε μόνοι μας, μην έρθετε μαζί μας». Λέω «εντάξει, δείχτε μου μόνο που είναι το καμπ και μετά φεύγετε» Μετά χωρίσαμε αλλά αυτοί πηγαίνανε κι εμείς κοιτάγαμε πού πάνε, να πάμε κι εμείς. Κοίταζα πού πάνε κι ακολουθούσα από μακριά. Μετά είδαμε το λιμάνι, όπου ήτανε ο κόσμος που είχαμε χωρίσει και τους είδαμε εκεί. Και μπήκαμε κι εμείς εκεί. Λέγανε οι Αφγανοί «έφτασες;» και χαρήκαμε που ξαναϊδωθήκαμε. Μείναμε ένα βράδι στο λιμάνι και μετά πήγαμε στην Αστυνομία. Εκεί ρώταγα πού είναι ο άντρας μου. Λένε «δεν ξέρουμε». Τους λέμε «Μας έχει πάρει τηλέφωνο ότι είναι εδώ στη Μυτιλήνη». Μου απαντάνε «τον πήγαμε στην Αθήνα, ήταν άρρωστος. Μας δώσανε τη διεύθυνση της Αστυνομίας στην Αθήνα και μας είπανε να πάμε εκεί. Μετά, στην Αστυνομία μας είπανε «πηγαίνετε στο νοσοκομείο». Πάλι γυρίσαμε στην Αστυνομία και τους είπαμε ότι δεν ήτανε σε σε αυτό το νοσοκομείο. Τελικά, τον βρήκαμε στο άλλο νοσοκομείο. Τον είδα, ρώτησα «Τι έπαθες; Πώς είσαι;». Μου λέει «Ε, τίποτα, έχω αρρωστήσει». «Σου είχανε κάνει εγχείριση;» «Όχι, απλά είμαι άρρωστος». Τα παιδιά τα είχα βάλει να κοιμηθούνε στο διάδρομο. Με ρώτησε πού είναι τα παιδιά, του είπα ότι μένουν σε ένα δωμάτιο, να μην ανησυχήσει. Ένα λεπτό ήμουνα στον άντρα μου, ένα λεπτό στα παιδιά. Τρία βράδια ήμασταν εκεί. Μετά από τρεις μέρες η Αστυνομία πήρε τον άντρα μου. Του είπαν «Εχεις γίνει καλά, θα σε πάρουμε». Εγώ έκλαιγα «Τώρα, που σε βρήκα, θα σε πάρουν;» «Θα με πάνε πάλι στη φυλακή. Πήγαινε τα παιδιά στην άκρη, να μην με βλέπουν έτσι, με τις χειροπέδες, για να μην στενοχωρηθούν πολύ». Τα παιδιά τα έστειλα στην αυλή του νοσοκομείου και παίζανε εκεί πέρα. Όταν τον πήρανε, έκλαιγα και φώναζα «πού τον πάτε;» Η Μαμά και εμείς οι τέσσερεις, ο Μπαμπάς δεν φαίνεται γιατί είναι στην φυλακή

14 Ο Μπαμπάς στην φυλακή

15 Παστού: Τουρκία πριν φύγουμε Δεν έχω κανέναν να μιλήσω. Κλαίω, περπατάω πάνω-κάτω, κάθομαι μόνη μου. Η μάνα μου με παίρνει τηλέφωνο και ρωτάει «πώς είσαι;» Η μάνα μου ήταν άρρωστη, έχει κάνει εγχείρηση, έχει και ψυχολογικά προβλήματα. Ρωτάει: «Τι θα κάνεις; Ο άντρας σου είναι στη φυλακή κι εσύ μόνη με τα παιδιά, τι θα κάνεις;» Της λέω «Μην ανησυχείς, είμαστε καλά, έχουμε τα πάντα, έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε». Και όταν κλείσω, κάθομαι και κλαίω. Δεν μπορώ να την πώ την αλήθεια πόσο άσχημη είναι η κατάστασή μας. Δεν έχω κανένα να μιλήσω και κλαίω μόνη. Δεν τους λέω πώς νιώθω γιατί αν ξέρει ότι είμαι χάλια, θα γίνει κι εκείνη χάλια. Πάω και κάθομαι πάνω στο τοιχάκι στο ΠΙΚΠΑ. Άμα είσαι ευτυχισμένη, ακόμη κι ένα ξερό κομμάτι ψωμί νας φας, έχει τέλεια γεύση. Αν δεν έχεις ευτυχία, ακόμη και το καλύτερο φαί, ένα αρνάκι, ένα κοτόπουλο, δεν έχει γεύση. Αν δεν έχεις χαρά, αν δεν έχεις ηρεμία στις σκέψεις σου, δεν οφελεί το καλό φαΐ. Ο Θεός μας δίνει ένα στόμα και μας δίνει και φαγητό. Το φαγητό δεν έχει σημασία, όπου και να πάς, ένα πιάτο φαΐ θα το βρεις. Το μεγάλο μου παιδί πήγαινε παλιά σχολείο, τώρα με βοηθάει εμένα. Σενταρά, με φίλους που παίζουνε σκηνάκι σπίτι μας και ποτάμι που κάναμε μπάνιο ψωμιά, οι φουρνάριδες στο Αφγανιστάν Παίζουμε σκηνάκι με τις ξαδέλφες

16 Οι Ταλιμπάν θέλανε να ξαναγυρίσει ο άντρας μου. Του έλεγαν «είσαι μουλάς». Είναι αλήθεια, ήταν με τους Tαλιμπάν πριν παντρευτούμε. Έκλαιγα και τον παρακαλούσα να σταματήσει. Φέρνανε πάντα σκοτωμένους που δεν υπακούανε τους Ταλιμπάν. Κάθε μέρα τον παρακαλούσα να σταματήσει, φοβόμουνα μην σκοτωθεί. Ο άντρας μου σκέφτηκε και είπε «Εντάξει, θα σταμαστήσω». Πάλι οι Ταλιμπάν του ζήτησαν να ξαναέλθει. Κάναμε το πρώτο μας παιδί και ζούσαμε στη Τζαλαλαμπάντ. Φύγαμε από τη Τζαλαλαμπάντ και πήγαμε στην Καμπούλ... Ξανά οι Ταλιμπάν τον κάλεσαν να επιστρέψει. Οι φίλοι του έρχονταν σπίτι και ρώταγαν «Γιατί δεν έρχεσαι; Είσαι μουλάς». Λέγανε «Αν δεν έρθεις να κάνεις τζιχάντ, θα πάρουμε το παιδί σου» Έλεγα «Τι θα γίνει; Κάθε μέρα θα έρχονται να σε πιέζουν; Δεν θέλω να πάρουν το παιδί μας» Έτσι είχα την ιδέα να φύγουμε μακριά. Την είπα στον άντρα μου. Είπε «Καλά που άνοιξες το στόμα σου και είπες αυτή την ιδέα» Αφγανιστάν, το σπίτι μας και το ποτάμι, η Μαμά και η Μαριάμ Έτσι κοιμάμαστε στο Αφγανιστάν με την Μαμά Αφγανιστάν, φούρνος που ψήνουμε το ψωμί Αφγανιστάν, Μαριάμ και Ομέιρα, μαζεύουμε φύλλα για να κάνουμε φωτιά.

17 Φτάσαμε στην Τουρκία. Φτάσαμε και νομίζαμε ότι δεν είμαστε πια στο Αφγανιστάν να κινδυνεύουμε, ότι μπορούσαμε να μείνουμε στην Τουρκία. Στην Τουρκία τα σπίτια κοστίζουν λίγες. Πήραμε ένα πολύ μικρό με ένα δωμάτιο για 200 λίρες. Είχε μόνο ένα δωμάτιο, που ήτανε μέσα και η τουαλέτα και η κουζίνα. Μείναμε εκεί γιατί δεν είχαμε τίποτα άλλο. Ο άντρας μου και τα παιδιά μαζεύανε σκουπίδια. Θέλαμε να πάνε τα παιδιά στο σχολείο αλλά δεν τα δέχτηκαν γιατί δεν είχαμε χαρτιά, δεν είχαμε άσυλο. Έτσι, αποφασίσαμε να φύγουμε γι' αλλού. Δεν γινόταν τα παιδιά μου να μαζεύουνε σκουπίδια. Φύγαμε για να πάνε σχολείο. Τα παιδιά γυρίζανε από τη δουλειά με μαυρισμένα χέρια, βρώμικα. Ο κόσμος έβλεπε τη μικρή και λέγανε «Είσαι Τουρκάλα, γιατί μαζεύεις σκουπίδια;» Η Ομέιρα έλεγε «Δεν είμαι από Τουρκία, είμαι από Αφγανιστάν». Και ο κόσμος έλεγε «Τι όμορφο κορίτσι, κρίμα να μαζεύεις σκουπίδια» Τουρκία, μαζεύουμε πλαστικά Αλλά ήταν από ανάγκη που μαζεύανε σκουπίδια, επειδή δεν είχαμε λεφτά. Και έβλεπα άλλα παιδιά, καθαρά, να πηγαίνουν σχολείο, και σκεφτόμουν ότι όσοι έχουνε λεφτά, έχουν καθαρά παιδιά. Εμείς δεν έχουμε λεφτά και γι' αυτό τα παιδιά μας πρέπει να μαζεύουν σκουπίδια. Ο κόσμος έλεγε «κρίμα, το μικρό κορίτσι». Εμείς λέγαμε «Ε, δώστε μας άσυλο, να 'χουμε χαρτιά, να τα στείλουμε σχολείο». Αλλά αφού δεν μας δίνανε άσυλο, φύγαμε και ήρθαμε εδώ και έγινε αυτό με τον άντρα μου. Αυτά τα παιδιά είναι τώρα στην ηλικία να πάνε σχολείο. Ευχομαι να βγει ο άντρας μου από τη φυλακή για να πάνε σχολείο.

18 Τουρκια: Μπήκαμε μέσα στα σκουπίδια για να ψάχνουμε πάνε τώρα και μεγαλώσουν, δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και να μάθουνε κι άλλα. Τώρα πρέπει να πάνε σχολείο, όσο είναι παιδιά. Ελπίζω να απελευθερωθεί ο πατέρας τους για να μπορέσουν να πάνε σχολείο. Γι' αυτό φύγαμε: λόγω των Ταλιμπάν και των παιδιών. Να μην τους συμβεί τίποτα κακό, να ζήσουνε ειρηνική ζωή και να πάνε σχολείο. Το λιγάκι φαγητό το βρίσκουμε παντού. Αφήσαμε πίσω μας ολόκληρη την οικογένειά μας για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό ήτανε. Σας ευχαριστώ... Μυτιλήνη, στο ΠΙΚΠΑ: έτοιμοι για Σχολείο

19 Μυτιλήνη: Αγκάθια στο βουνό που περπατάγαμε Μυτιλήνη: στο ΠΙΚΠΑ και έξω το ξενοδοχείο με την πισίνα, το δέντρο που ανεβαίνουμε η Μαριάμ και εγώ, η κουζίνα που μαγειρεύουμε και το στρωμένο τραπέζι.

20 Μυτιλήνη, είμαι εγώ η Ομέϊρα στο ΠΙΚΠΑ

21 .Μυτιλήνη, ΠΙΚΠΑ, πάρτυ με τραγούδι με φίλους

22 Μυτιλήνη: γράφουμε στον δικαστή για το Μπαμπά μας

23 Τα κορίτσια μαζεύουμε πλαστικά από τα σκουπίδια

24 Μυτιλήνη: Η Μάριαμ και η Ομέιρα παίζουμε στα δέντρα του ΠΙΚΠΑ.

25 Τουρκία: βρίσκουμε σκουπίδια στους τενεκέδες και τα βάζουμε στο καρότσι μας. Τουρκία: όταν κουραζόταν η Ομέϊρα και δεν μπορούσε να περπατήσει καθόταν στο καρότσι και εμείς την σπρώχναμε.

26 Τουρκία:μας έχει πιάσει η αστυνομία και έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά

27 Κανταρά: Παστού: Μας έπιασε η αστυνομία γιατί πουλάγαμε νερό στο δρόμο, μπουκαλάκια με νερό. Για ένα μπουκαλάκι νερό μας έδιναν 1 euro. Ήταν σε ένα δρόμο απ όπου περνούσαν πολλά αυτοκίνητα. Ξαφνικά σταμάτησε ένα αυτοκίνητο, δεν ήταν αυτοκίνητο της αστυνομίας, και μας είπαν : μπείτε μέσα. Εμείς είπαμε γιατί? Και μας είπαν : είμαστε αστυνομία.οι δυο αδελφές μας έτρεξαν στο σπίτι, η μητέρα μου τρόμαξε, νόμιζε πως μας χτύπησε αμάξι. Πιάσαν εμάς τα αγόρια και εμείς κλαίγαμε Οι δυο αδελφές μας έτρεξαν στο σπίτι, η μητέρα μου τρόμαξε, νόμιζε πως μας χτύπησε αμάξι. Pashtu: Τότε βρήκα μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, ήταν Uzbek και μιλούσε Φαρσί. Τότε βρήκα μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, Της είπα ότι τα παιδιά ήταν μου Uzbek τα και πήραν μιλούσε με ένα Φαρσί. αυτοκίνητο, άγνωστοι άνθρωποι και δεν ξέρω τι να κάνω, ο άντρας μου δεν είναι εδώ. Είμαι μόνη μου. Της είπα ότι τα παιδιά μου τα πήραν με ένα Η γυναίκα είπε: εντάξει αυτοκίνητο, θα πάω άγνωστοι στην αστυνομία άνθρωποι να και τους δεν ψάξω. ξέρω Η αστυνομία έν τω μεταξύ είχε πει στα παιδιά: τι Δεν να έχετε κάνω, ο χαρτιά άντρας και μου πουλάτε δεν είναι νερό! εδώ. Θα Είμαι σας απελάσουμε στο Αφγανιστάν. μόνη μου. Δόξα το θεό, αυτή Η η γυναίκα γυναίκα είπε: βρήκε εντάξει τα παιδιά θα πάω στο στην αστυνομικό Τμήμα να κλαίνε και να ουρλιάζουν. Η αστυνομία αστυνομία είπε: να εσύ τους θα είσαι ψάξω. υπευθυνη Η αστυνομία αν αυτά έν τω τα οι δυο ξαναπουλήσουν μεταξύ είχε πει στα παιδιά: Δεν έχετε χαρτιά και πουλάτε νερό! Θα σας απελάσουμε στο Αφγανιστάν. Αυτή είπε : ναι εγώ θα είμαι υπεύθυνη. Η αστυνομία πήρε τα χαρτιά Δόξα το θεό, της τα αυτή έκανε η γυναίκα φωτοτυπίες βρήκε και πήρε τα παιδιά και τα δαχτυλικά αποτυπώματα στο αστυνομικό από τα δυο Τμήμα παιδιά να. κλαίνε και να ουρλιάζουν. Η αστυνομία είπε: εσύ θα είσαι υπευθυνη Είπαν αν αυτά : αν τους τα οι πιάσουμε δυο ξαναπουλήσουν ξανά θα πληρώσεις εσύ 2000 λίρες και θα τους απελάσουμε στο Αφγανιστάν νερό ή μαζέψουν σκουπίδια. Και να μην ζητιανεύουν! Είπα στην γυναίκα να πει στην αστυνομία : Τι να κάνουμε? Δεν έχω άλλη επιλογή από το να στείλω το μεγαλύτερο από τα αγόρια μου να μαζέψει σκουπίδια. Δεν έχουμε λεφτά. Δεν έχω άντρα να μας συντηρεί Η αστυνομία είπε: εντάξει εάν δεν έχεις άντρα το μεγαλύτερο αγόρι Αυτή είπε μπορεί : ναι εγώ να μαζεύει θα είμαι σκουπίδια, υπεύθυνη αλλά. Η να μην πουλάει νερό. αστυνομία πήρε τα χαρτιά της τα έκανε φωτοτυπίες και πήρε και τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τα δυο παιδιά.! Είπαν : αν τους πιάσουμε ξανά θα πληρώσεις εσύ 2000 λίρες και θα τους απελάσουμε στο Αφγανιστάν Είπα στην γυναίκα να πει στην αστυνομία : Τι να κάνουμε? Δεν έχω άλλη επιλογή από το να στείλω το μεγαλύτερο από τα αγόρια μου να μαζέψει σκουπίδια. Δεν έχουμε λεφτά. Δεν έχω άντρα να μας συντηρεί

28 Ομέιρα

29 Μυτιλήνη: όχι πια άδεια μπουκάλια Μυτιλήνη: Έχουμε βρει καλές φίλες εδώ Κόσμος έρχεται και φέυγει στο ΠΙΚΠΑ, μόνο εμείς μένουμε περιμένοντας τον μπαμπά

30 Μυτιλήνη, στο ΠΙΚΠΑ, δίπλα έχει τέννις μπάσκετ και μας αρέσει

31 Μυτιλήνη, ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σκίτσα: Ομέιρα, Μάριαμ, Σενταρά Μετάφραση: Χαμίντ: Νταρί, Αρίστος: Ελληνικά, Κάθυ: Αγγλικά Foto: Marily Stroux Το βιβλιαράκι αυτό κυκλοφορεί σε Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά

32 Όταν ερχόμασταν, στην βάρκα, η θάλασσα και τα φώτα Το βιβλιαράκι αυτό έγινε συλλογικά από αλληλέγγυο κόσμο στην Μυτιλήνη Αθήνα Αμβούργο. Ελπίζουμε να συμβάλει στην γρήγορη απελευθέρωση του πατέρα των παιδιών. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! ΑΖΑΝΤΙ!

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψεις κι ευχαριστίες από μακριά: πρόσφυγες που έζησαν στο ΠΙΚΠΑ μιλούν για την σημασία ενός τέτοιου ανοιχτού χώρου υποδοχής.

Σκέψεις κι ευχαριστίες από μακριά: πρόσφυγες που έζησαν στο ΠΙΚΠΑ μιλούν για την σημασία ενός τέτοιου ανοιχτού χώρου υποδοχής. Σκέψεις κι ευχαριστίες από μακριά: πρόσφυγες που έζησαν στο ΠΙΚΠΑ μιλούν για την σημασία ενός τέτοιου ανοιχτού χώρου υποδοχής. Στις αρχές του Μάρτη του 2015, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζήτησε από

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 5

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 5 Περιεχόμενα Το ελληνικό αλφάβητο... 9 Ενεστώτας (το βοηθητικό ρήμα είμαι) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία και βοηθητικό ρήμα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Καραγκιόζης: Καλημέρα Πασά μου. Πασάς: Καλημέρα Καραγκιόζη. Πού πας και είσαι τόσο βιαστικός; Καραγκιόζης: Πάω να βρω δουλειά. Πασάς: Τι δουλεία ξέρεις να κάνεις εσύ; Καραγκιόζης:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013)

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες: άλλες για δράκους και νεράιδες, άλλες για πριγκίπισσες και πρίγκιπες στο

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, λεγόταν Αλεξάνδρα Καλπάκα και ήταν γεννημένη στο Αϊβαλί. Οι γονείς της ήταν Αϊβαλιώτες, γέννημα θρέμμα. Ζούσαν στο Αϊβαλί πάρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο μπαμπάς μου λέει ότι αυτά είναι χαζομάρες και ότι όταν μεγαλώσω θα θέλω να ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου 1 ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου ΠΡΟΣΩΠΑ: Εμπενίζερ Σκρουτζ Τζέικομπ Μάρλεη (συνέταιρος του Σκρουτζ) Μπομπ Κράτσιτ (υπάλληλος του Σκρουτζ) Η γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Αφηγητής: Χήρα Γαλάνω Χήρα Πρωτομάστορας:

Αφηγητής: Χήρα Γαλάνω Χήρα Πρωτομάστορας: Νοέμβρης 1849 Ρόλοι Αφηγητής Χήρα Γαλάνω Πρωτομάστορας Κουδαρούλ 1 Κουδαρούλ 2 Κουδαρούλ 3 Κουδαρούλ 4 Κουδαρούλ 5 Βλάχος Κοντός Δάσκαλος - Χωροφύλακας - Δραγάτης 1 Αφηγητής: Μια χήρα με τα ορφανά της,

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Θεατρικό Ηλίας Ξανθούλα παππούς γιαγιά μαμά αρκούδα αρκουδάκι Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Παππούς: Καλώς τα παιδιά! Γιαγιά: Καλώς τα εγγονάκια μας. Ηλίας: Γεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση και Οικογένεια

Μετανάστευση και Οικογένεια Μετανάστευση και Οικογένεια ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Δρ. Νίκος Ξυπολυτάς Πάντειο Πανεπιστήμιο Μετανάστευση και Οικογένεια Οικογενειακές σχέσεις και χώρα προέλευσης Οικονομική και

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ. Έχω μια γλυκιά μανούλα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες

Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις και έχουν ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες. Είναι αδύνατον

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα