Θέλουμε. Μπαμπά μας!!!! Πίσω τον. Η ιστορία της Παστού, του Κανταρά, της Μάριαμ, του Σενταρά και της Ομέϊρα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέλουμε. Μπαμπά μας!!!! Πίσω τον. Η ιστορία της Παστού, του Κανταρά, της Μάριαμ, του Σενταρά και της Ομέϊρα."

Transcript

1 Θέλουμε Η ιστορία της Παστού, του Κανταρά, της Μάριαμ, του Σενταρά και της Ομέϊρα. Πίσω τον Μπαμπά μας!!!! PIKPA Mitilini 2013

2 Την Παστού και τα τέσσερα παιδιά της, τον Κανταρά, τη Μαριάμ, τον Σενταρά και την Ομεϊρά, τους γνωρίσαμε στην Μυτιλήνη, όταν φτάσανε, τον Αύγουστο του Τους ξαναείδαμε το Σεπτέμβρη του 2013, όταν είχαν επιστρέψει από την Αθήνα, αναζητώντας τα ίχνη του μπαμπά τους. Κάθονταν έξω από την Αστυνομία και περίμεναν, ελπίζοντας να απελευθερωθεί ο πατέρας τους. Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά πιστεύανε ότι εάν έμεναν έξω από την Αστυνομία για μέρες και νύχτες, θα ξημέρωνε η μέρα που θα έβγαινε ελεύθερος ο μπαμπάς! Μετά από πολλές προσπάθειες να τους πείσουμε ότι χρειάζεται χρόνος για να βγεί, δέχτηκαν να περάσουν μια νύχτα στο ΠΙΚΠΑ και να πάμε την επομένη μαζί στο δικαστήριο για να μιλήσουν στην εισαγγελέα. Φτάνοντας στο ΠΙΚΠΑ εκείνο το βράδυ, τα πρόσωπά τους γέλασαν όταν είδαν άλλα Αφγανάκια να τρέχουν και να παίζουν και να τους υποδέχονται. Την επομένη περιμέναμε αρκετές ώρες στα παγκάκια του δικαστηρίου αλλά η εισαγγελέας δεν ήταν εκεί. Οι μέρες πέρασαν, ο πατέρας βρισκόταν στη Χίο κρατούμενος μέχρι τη δίκη, η μάνα δεν είχε πού να πάει με τα παιδιά της. Έτσι, παρέμειναν στο χώρο του ΠΙΚΠΑ, καλεσμένοι πια του «Χωριού του Όλοι μαζί». Όταν άρχισε η σχολική χρονιά, οι άνθρωποι από το χωριό έκαναν όλα τα αναγκαία για μπουν τα παιδιά στο σχολείο. Διαβάζοντας την ιστορία της Παστού, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο δώρο για την οικογένεια είναι το αυτονόητο: τα παιδιά της να πηγαίνουν σχολείο.

3 Ευχαριστούμε θερμά και το σχολείο που τους αγκάλιασε με ζεστασία και κατανόηση. Παρ' όλη τη χαρά τους, η βασική τους σκέψη παραμένει στον πατέρα τους. Καθημερινά βρίσκουν κάτι καινούργιο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μιλήσουμε στους δικαστές, στην Αστυνομία, σε όσους κατά τη γνώμη τους αποφασίζουν για την τύχη του μπαμπά τους. Για να Για να μαζέψουν λεφτά, κάποια μέρα ρώτησαν αν μπορούν να βγούνε στη Μυτιλήνη να μαζέψουν σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, να τα πουλήσουν για τα έξοδα του δικαστήριου του πατέρα τους. Σκεφτήκαμε καλύτερα να κάνουμε ένα βιβλίο όλοι μαζί με την ιστορία τους και να το πουλάνε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε αυτό το βιβλίο: αντί για μάζεμα πλαστικών και σκουπιδιών. Τις επόμενες μέρες καθίσαμε με την Παστού και τον μεγάλο γιό, τον Κανταρά, και γράψαμε την ιστορία τους. Συγχρόνως, τα τρία μικρά κάθονταν μαζί μας και ζωγράφιζαν αυτά που ξανάρχονταν στη μνήμη τους. Η ιδέα ότι όλοι μαζί κάνουμε κάτι για τον πατέρα τους τούς έδωσε κουράγιο. Αγοράστε, λοιπόν, αυτό το βιβλίο για να μπορέσει ο πατέρας να έχει δικηγόρο, που να γνωρίζει την ιστορία του και να τον υπερασπιστεί σωστά. Και ελάτε στη δίκη του! Να μην αφήσουμε την οικογένεια μόνη! Ομεϊρά, Μαριάμ, Παστού, Σενταρά, Κανταρά, Χωριό του «Όλοι μαζί», w2eu.

4 Κανταρά: Από το Αφγανιστάν φύγαμε στο Πακιστάν, στην πόλη Κουέτα. Μετά, πήγαμε με διακινητή στην Τεχεράνη και μετά από επτά μέρες σ' αυτή την πόλη, βρήκαμε άλλο διακινητή να μας φέρει στην Τουρκία. Όταν φτάσαμε εκεί, μας τελείωσαν τα λεφτά. Εγώ με τ' αδέλφια μου και οι γονείς μας κοιμόμασταν στο πάρκο. Ο πατέρας βρήκε δουλειά σε ένα εργοστάσιο που ράβουνε ρούχα. Βρήκαμε ένα μικρό σπίτι με 200 λίρες, με μπάνιο και τουαλέτα. Ήταν υπόγειο και βρωμούσε. Εκεί που ζούσαμε σε αυτό το σπίτι, βρήκε δουλειά και η μάνα μου για 500 λίρες το μήνα. Δούλευε σε εργοστάσιο για ρούχα. Τα λεφτά πάλι δεν έφταναν γιατί είχαμε έξοδα: ρεύμα, νερό, φαγητό και θέλαμε να μαζέψουμε λεφτά για να έρθουμε στην Ευρώπη. Τότε η μάνα μου μού είπε: «να πιάσεις και εσύ δουλειά». Πήγα σε ένα εργοστάσιο για ρούχα αλλά επειδή ήταν πολύ δύσκολη η δουλειά, την άφησα μετά από λίγες ημέρες. Και ξεκίνησα να μαζεύω σκουπίδια, σίδερα και πλαστικά. Περίπου 150 κιλά βάρος μαζεύαμε με τα αδέλφια μου και τα σέρναμε με το καρότσι. Όταν φτάναμε σπίτι, πίναμε δύο μπουκάλια νερό από την κούραση. Μετά από τρεις μήνες, αφού μαζέψαμε λεφτά, μιλήσαμε με το διακινητή για να έρθουμε στη Λέσβο. Φτάσαμε στην παραλία, στην Τουρκία, και ήταν εκεί κόσμος από διάφορες χώρες, πολύς κόσμος στην παραλία. Εκεί, ξαφνικά, χάσαμε τον πατέρα μου. Τον ψάχναμε παντού αλλά δεν τον βρήκαμε. Καθήσαμε εκεί που ήμασταν και περιμέναμε. Φοβόμασταν κι αναρωτιόμασταν «τι έγινε; πέθανε;» Απ' το μυαλό μου πέρασαν διάφορα: τον πήρε ο διακινητής; Τον πήρανε οι Κούρδοι; Κλαίγαμε συνέχεια. Πάλι ξαναπήγα στους Κούρδους και τους ρώτησα «πού είναι ο πατέρας μου;», Και μου είπε ένας «Εμείς δεν ξέρουμε πού είναι». Περιμέναμε μια μέρα, περιμέναμε δύο μέρες, τρεις μέρες, τίποτα... Τελικά, ήλθε η τουρκική αστυνομία, μας έπιασαν και μας πήγανε στη φυλακή. Κάτσαμε περίπου μέρες. Μετά τη φυλακή μας άφησαν ελεύθερους και πήγαμε στην Ισταμπούλ. Στην Ισταμπούλ, πάλι πήγα να μαζέψω σκουπίδια και τέτοια. Μετά από 14 μέρες μάθαμε για τον πατέρα μου ότι ζει. Ότι είναι στην Ελλάδα, στη Μυτιλήνη, τον είχανε πιάσει και τον κατηγορούν για διακινητή. Μας είπε «Με το ζόρι με βάλανε στη βάρκα και μου λέγανε πήγαινε εσύ και μετά θα έρθει και η οικογένειά σου». Με το ζόρι τον βάλανε στο ταξίδι, είδε τα παιδιά που κλαίγανε, τα κύματα και όταν πέταξαν τον κόσμο στα κύματα, ήθελε να γυρίσει πίσω στην Τουρκία. «Δεν μπορώ να αφήσω τα παιδιά μου εκεί» είπε. Αλήθεια, και εγώ είδα το φόβο, τέσσερα παιδιά με μια γυναίκα μόνη της, φοβούνται πάρα πολύ. Και όταν γύρναγαν τους σταματήσανε. Τις 14 μέρες, που ήταν εδώ, στη φυλακή, ο πατέρας μου δεν έφαγε τίποτα. Μετά του δώσανε το τηλέφωνο να πάρει τη γυναίκα του. Εγώ έκλαιγα πάρα πολύ γιατί πίστευα ότι ο πατέρας μου πέθανε, πνίγηκε στη θάλασσα. Όλοι κλαίγαμε... Μετά από 14 μέρες που πήραμε νέα του ότι είναι ζωντανός, χαρήκαμε. Είπαμε «Εντάξει, είναι ζωντανός». Μας είπε το λόγο που τον πιάσανε και πάλι στεναχωρηθήκαμε. Λέγαμε «τι ατυχία ήταν αυτό για μας...»

5

6 Παστού: Να ξεκινήσω από την Τουρκία. Στην Τουρκία, που φτάσαμε, μείναμε στο πάρκο. Μετά από μέρες βρήκαμε το σπίτι. Ήτανε πάρα πολύ μικρό, τουαλέτα και μπάνιο τα είχε όλα μέσα kαι μικρή κουζίνα. Δεν είχαμε λεφτά. Είχα κάτι σκουλαρίκια, τα πουλήσαμε. Ήταν της κόρης μου. Για της κόρης μου τα σκουλαρίκια, που τα πούλησα, έκλαιγα πάρα πολύ και ο κόσμος ρωτούσε «γιατί κλαίς;» Ο κόσμος με έβλεπε και δεν καταλάβαινα τη γλώσσα τους. Και ο άντρας μου έκλαιγε, όλοι μας κλαίγαμε. Δεν καταλαβαίνανε που τους έλεγε «πούλησα τα σκουλαρίκια της γυναίκας και της κόρης μου. Αλλά η κόρη μου στεναχωρήθηκε γιατί πουλάμε τα σκουλαρίκια της, γι' αυτό κλαίμε. Που δεν έχουμε λεφτά και αναγκαζόμαστε να τα πουλήσουμε.» Δεν είχαμε λεφτά ούτε για να πάρουμε τηλέφωνο στο Αφγανιστάν, να τους πούμε ότι φτάσαμε στην Τουρκία. Μια γυναίκα, που ήρθε, της είπαμε ότι δεν έχουμε λεφτά και πήγε και είπε στον κόσμο «Είναι Αφγανοί!». Και μαζέψανε οι άνθρωποι μακαρόνια, ρύζι και μας φέρανε. Μας βοηθήσανε. Φέρανε λάδια και τέτοια όταν τελειώσανε τα τρόφιμα, πάλι καλά που μας βοηθήσανε... Το υπόγειο που μέναμε στην Τουρκία Το σπίτι δεν είχε χώρο, όλοι κοιμόμασταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Από τότε έχω πρόβλημα, όταν στενοχωριέμαι πονάει το στομάχι μου. Και πρήζεται όταν σκέφτομαι πολύ. Στο σπίτι, που ήτανε μικρό, τα παιδιά φωνάζανε κι έτσι πήγαινα και καθόμουν στην πόρτα. Γιατί όταν φωνάζανε τα παιδιά, δεν άντεχα και δεν είχα χώρο για να κάτσω. Ο άντρας μου μού έλεγε: «Έλα να κάτσεις μέσα στο σπίτι». «Όχι!» του έλεγα. «Εδώ έξω είμαι καλά», γιατί δεν μπορούσα να του πώ ότι είμαι στενοχωρημένη, ότι έχει σφιχτεί η καρδιά μου. Κι έτσι καθόμουν μόνη μου στην πόρτα. Αρρώστησα πολύ. Πόναγαν τα πόδια μου. Όποιος έμπαινε μέσα στο σπίτι, σκέπαζε με το χέρι το στόμα και τη μύτη του γιατί βρωμούσε. Όταν φύγαμε από το Αφγανιστάν, είπαμε να πάμε κάπου πού να ναι καλύτερα αλλά σ' αυτό το σπίτι ήταν χειρότερα. Τα βράδια μαζεύαμε σκουπίδια όλη η οικογένεια και ο άντρας μου μού έλεγε «Μην έρθεις εσύ, είναι ντροπή μια γυναίκα να το κάνει αυτό.» Και του λέω «Ντροπή είναι να ζητιανεύεις ή να κάνεις άλλα πράγματα αλλά η δουλειά δεν είναι ντροπή.» Έτσι σταμάτησα.

7 Ο άντρας μου μάζευε σκουπίδια και μια φορά είδαμε φαγητά που ήτανε καθαρά, ψωμί που φαινόταν φρέσκο και το πήραμε να το φάμε. Μαζεύαμε τα λεφτά για να έρθουμε στην Ευρώπη. Πήγαμε στην παραλία, στο δάσος, και ήταν εκεί πολύς κόσμος. Και φωνάξανε τον άντρα μου οι διακινητές: «έλα εσύ εδώ, έλα να μας βοηθήσεις να βάλουμε τον κόσμο μέσα στη βάρκα.» Μας άφησε στο δάσος και πήγε να βοηθήσει να βάλουνε τον κόσμο στη βάρκα. Κι εκεί τον χάσαμε.

8 Κάθε Κούρδο που ερχόταν, τον ρωτούσα πού είναι ο άντρας μου, και μου απαντούσε «εμείς δεν ξέρουμε πού είναι» Εγώ έκλαιγα συνέχεια και ο κόσμος που θα ταξίδευε μαζί μας μάς έλεγε «μην κλαις, θα έρθει σε λίγο, μην ανησυχείς». Οι Κούρδοι τον σκοτώσανε; Τι του κάνανε; Είχα κάτσει και έκλαιγα συνέχεια. Ήρθε μετά η τούρκικη αστυνομία, που μας έπιασε, και μας είπε: «Μια βάρκα, που έφυγε, δεν ήρθε να ξαναπάρει κόσμο από την παραλία». Οι Κούρδοι είχανε φύγει και ήρθε η αστυνομία και μας έπιασε. Μετά από τη φυλακή, πήγαμε πάλι στην Πόλη, πάλι στο πάρκο. Βρήκα δουλειά στο εργοστάσιο που φτιάχνουνε ρούχα. Εκεί που ξεκίνησα δουλειά με πληρώνανε, είπαν «Αν δεν συμπληρώσεις μήνα, δεν σου δίνουμε λεφτά». Είχα ζητήσει λεφτά γιατι δεν είχα τίποτα. Πήρα τηλέφωνο τον αδελφό μου να μου δώσει λεφτά, να μας στείλει του είπα: «έχουν πιάσει τον άντρα μου, είναι στη φυλακή και πρέπει να πάμε στην Ελλάδα και δεν έχουμε λεφτά. Χρειαζόμαστε λεφτά για να φύγουμε.» Δανείσθηκε από τον πεθερό του που αναγκάσθηκε να πουλήσει σιτάρι για να δώσει τα λεφτά, έγινε και το Μπαϊράμι, έδωσαν οι άνθρωποι στην Τουρκία λεφτά δώρο στα παιδιά μου και μετά ξεκινήσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Πήγαμε στο δάσος, στην παραλία. Τον μισό κόσμο τον συνέλαβε η τουρκική αστυνομία. Εμάς δεν μας πιάσανε γιατί μας φέρνανε σε δύο δόσεις με τα αυτοκίνητα. Στην Τουρκία τα βράχια που κοιμηθήκαμε περιμένοντας να φύγουμε Τους μισούς που πιάσανε, δεν είχαν χαρτιά. Εμείς φτάσαμε στην παραλία και περιμέναμε να έρθουν και οι άλλοι. Ο διακινητής έλεγε «είστε λίγα άτομα, δεν μπορώ να σας στείλω στην Ελλάδα.» Περιμέναμε στο δάσος να έρθουν αυτοί που είχαν πιαστεί. Έκανε πολύ κρύο, δεν είχαμε τίποτα να βάλουμε πάνω μας.

9 Δύο βράδια μείναμε στην παραλία. Ο διακινητής μας έλεγε «Με 10 άτομα δεν μπορούμε να σας βάλουμε στη βάρκα, να φύγετε. Πρέπει να περιμένουμε να έρθουν οι υπόλοιποι». Την άλλη μέρα τους άφησε η αστυνομία, τους έδωσε χαρτιά και πάλι ήρθαν στο δάσος. Όπως έρχονταν με το αυτοκίνητο, φοβήθηκαν τα παιδιά μου ότι ήρθε πάλι η αστυνομία αλλά δεν ήταν αστυνομικοί, ήταν αυτοί που τους είχαν πιάσει. Μας είπε «ελάτε, να φύγουμε». Χαρήκαμε αλλά όχι, μας πήγανε σε άλλο δάσος. Κάτσαμε εκεί μέχρι τις 9-10 το βράδυ. Κόσμος πολύς περιμένει να περάσει απέναντι

10 Εμείς στην βάρκα

11 Εμείς στην βάρκα Φτάσαμε στην παραλία της Μυτιλήνης και μας λέει «έι, κατεβείτε». Μας πετάξανε στη θάλασσα. Τον Σεντάρα τον έπαιρνε το κύμα κι εγώ έλεγα «έχασα τον άντρα μου, τώρα θα χάσω και τα παιδιά μου». Μας ερίξανε όλους μέσα στη θάλασσα και ένας βοήθησε και μας έβγαλε όλους έξω. Μόνο έναν δεν είδε κι έλεγα «το παιδί μου το πήρε το κύμα» και πήγε και το τράβηξε. Ο άντρας που ήρθε να τραβήξει εμένα, του είπα «όχι εμένα, το παιδί μου πήρε το κύμα εκεί, πέρα» και πήγε και το έφερε. Η βάρκα που ταξιδεύαμε και πριν φτάσουμε μας έρήξε στην θάλασσα

12 Δεν είχε τουμπάρει η βάρκα, ο ίδιος ο διακινητής μας είπε να πηδήξουμε. Λέω «εδώ είναι νερά, είναι θάλασσα, δεν ξέρουμε να κολυμπήσουμε». Μας είπε «τώρα θα έρθει η αστυνομία» και μας έσπρωξε στο νερό. Και μένα με πέταξε. Εγώ δεν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, για τα παιδιά μου φοβόμουν. Ο ένας πήγε να φέρει το παιδί μου και άλλος με βοήθησε να βγώ από τη θάλασσα. Όταν φτάσαμε στη Μυτιλήνη περπατούσαμε. Του ενός παιδιού μου είχε χαλάσει το παπούτσι, είχε τρυπήσει. Λέμε «να πάμε στο δρόμο», μας είπαν να μην πάμε γιατί αν μας πιάσει η αστυνομία θα μας στείλει πάλι πίσω. Έτσι είπαμε «εντάξει, θα περπατάμε στο βουνό» αλλά τα παιδιά κλαίγανε, έλεγαν «το πόδι μου, μπαίνουν αγκάθια μέσα» και κλαίγανε. Τους έλεγα «Εντάξει, τα αγκάθια δεν πειράζουν, να μην μας πετάξουν στη θάλασσα και μας στείλουν πίσω, αντέξτε!» Ανεβήκαμε στα βουνά, πήγαμε στο δάσος. Ένα βράδυ περπατάγαμε στο βουνό. Πηγαίναμε και πηγαίναμε, παντού βουνά. Κοιμηθήκαμε στο δάσος, μόνο εγώ καθόμουν και σκεφτόμουνα. Μυτιλήνη, Όταν φτάσαμε. Μας είχαν πει να μην καθίσουμε πουθενά μόνο να προχωράμε Μυτιλήνη, Κουραστήκαμε όμως και καθίσαμε στον δρόμο για να μας πάρει κάποιο αυτοκίνητο. Όμως δεν σταμάτησε κανείς. Ήρθε το πρωί, ξεκινήσαμε πάλι κι ανεβήκαμε στο βουνό. Βρήκαμε ένα δρόμο, κατεβήκαμε από το βουνό. Περπατάγαμε στο δρόμο, δεν σταματούσε κανένα αυτοκίνητο για να μας πάρει. Η μικρή μου κόρη, η Ομέιρα, πονούσε το στομάχι της. Λέει «δεν μπορώ να περπατήσω». «Ούτε εγώ, πώς να σε πάρω στην αγκαλιά μου, να περπατήσω;» λέω. Έλεγα στους άντρες «Παιδιά, βοηθείστε, να πάρετε το μωρό». Βοηθήσανε αλλά ήτανε κι εκείνοι κουρασμένοι.

13 Μυτιλήνη, Περπατούσαμε με τα πράγματά μας στην παραλία Όταν φτάσαμε στην πόλη, στη Μυτιλήνη, χωρίσαμε. Λέω στο κόσμο «προς τα πού είναι το καμπ;» μου είπανε «μην έρθετε μαζί μας, καθένας να πάει μόνος του να το βρει». Εγώ δεν ήξερα, τους λέω «μην με αφήνετε έτσι». Τους είπα «δεν έχω άντρα, να μας βοηθήσετε να πάμε στο κάμπ». Είπανε «εμείς δεν θα πάμε στην αστυνομία, θα φύγουμε μόνοι μας, μην έρθετε μαζί μας». Λέω «εντάξει, δείχτε μου μόνο που είναι το καμπ και μετά φεύγετε» Μετά χωρίσαμε αλλά αυτοί πηγαίνανε κι εμείς κοιτάγαμε πού πάνε, να πάμε κι εμείς. Κοίταζα πού πάνε κι ακολουθούσα από μακριά. Μετά είδαμε το λιμάνι, όπου ήτανε ο κόσμος που είχαμε χωρίσει και τους είδαμε εκεί. Και μπήκαμε κι εμείς εκεί. Λέγανε οι Αφγανοί «έφτασες;» και χαρήκαμε που ξαναϊδωθήκαμε. Μείναμε ένα βράδι στο λιμάνι και μετά πήγαμε στην Αστυνομία. Εκεί ρώταγα πού είναι ο άντρας μου. Λένε «δεν ξέρουμε». Τους λέμε «Μας έχει πάρει τηλέφωνο ότι είναι εδώ στη Μυτιλήνη». Μου απαντάνε «τον πήγαμε στην Αθήνα, ήταν άρρωστος. Μας δώσανε τη διεύθυνση της Αστυνομίας στην Αθήνα και μας είπανε να πάμε εκεί. Μετά, στην Αστυνομία μας είπανε «πηγαίνετε στο νοσοκομείο». Πάλι γυρίσαμε στην Αστυνομία και τους είπαμε ότι δεν ήτανε σε σε αυτό το νοσοκομείο. Τελικά, τον βρήκαμε στο άλλο νοσοκομείο. Τον είδα, ρώτησα «Τι έπαθες; Πώς είσαι;». Μου λέει «Ε, τίποτα, έχω αρρωστήσει». «Σου είχανε κάνει εγχείριση;» «Όχι, απλά είμαι άρρωστος». Τα παιδιά τα είχα βάλει να κοιμηθούνε στο διάδρομο. Με ρώτησε πού είναι τα παιδιά, του είπα ότι μένουν σε ένα δωμάτιο, να μην ανησυχήσει. Ένα λεπτό ήμουνα στον άντρα μου, ένα λεπτό στα παιδιά. Τρία βράδια ήμασταν εκεί. Μετά από τρεις μέρες η Αστυνομία πήρε τον άντρα μου. Του είπαν «Εχεις γίνει καλά, θα σε πάρουμε». Εγώ έκλαιγα «Τώρα, που σε βρήκα, θα σε πάρουν;» «Θα με πάνε πάλι στη φυλακή. Πήγαινε τα παιδιά στην άκρη, να μην με βλέπουν έτσι, με τις χειροπέδες, για να μην στενοχωρηθούν πολύ». Τα παιδιά τα έστειλα στην αυλή του νοσοκομείου και παίζανε εκεί πέρα. Όταν τον πήρανε, έκλαιγα και φώναζα «πού τον πάτε;» Η Μαμά και εμείς οι τέσσερεις, ο Μπαμπάς δεν φαίνεται γιατί είναι στην φυλακή

14 Ο Μπαμπάς στην φυλακή

15 Παστού: Τουρκία πριν φύγουμε Δεν έχω κανέναν να μιλήσω. Κλαίω, περπατάω πάνω-κάτω, κάθομαι μόνη μου. Η μάνα μου με παίρνει τηλέφωνο και ρωτάει «πώς είσαι;» Η μάνα μου ήταν άρρωστη, έχει κάνει εγχείρηση, έχει και ψυχολογικά προβλήματα. Ρωτάει: «Τι θα κάνεις; Ο άντρας σου είναι στη φυλακή κι εσύ μόνη με τα παιδιά, τι θα κάνεις;» Της λέω «Μην ανησυχείς, είμαστε καλά, έχουμε τα πάντα, έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε». Και όταν κλείσω, κάθομαι και κλαίω. Δεν μπορώ να την πώ την αλήθεια πόσο άσχημη είναι η κατάστασή μας. Δεν έχω κανένα να μιλήσω και κλαίω μόνη. Δεν τους λέω πώς νιώθω γιατί αν ξέρει ότι είμαι χάλια, θα γίνει κι εκείνη χάλια. Πάω και κάθομαι πάνω στο τοιχάκι στο ΠΙΚΠΑ. Άμα είσαι ευτυχισμένη, ακόμη κι ένα ξερό κομμάτι ψωμί νας φας, έχει τέλεια γεύση. Αν δεν έχεις ευτυχία, ακόμη και το καλύτερο φαί, ένα αρνάκι, ένα κοτόπουλο, δεν έχει γεύση. Αν δεν έχεις χαρά, αν δεν έχεις ηρεμία στις σκέψεις σου, δεν οφελεί το καλό φαΐ. Ο Θεός μας δίνει ένα στόμα και μας δίνει και φαγητό. Το φαγητό δεν έχει σημασία, όπου και να πάς, ένα πιάτο φαΐ θα το βρεις. Το μεγάλο μου παιδί πήγαινε παλιά σχολείο, τώρα με βοηθάει εμένα. Σενταρά, με φίλους που παίζουνε σκηνάκι σπίτι μας και ποτάμι που κάναμε μπάνιο ψωμιά, οι φουρνάριδες στο Αφγανιστάν Παίζουμε σκηνάκι με τις ξαδέλφες

16 Οι Ταλιμπάν θέλανε να ξαναγυρίσει ο άντρας μου. Του έλεγαν «είσαι μουλάς». Είναι αλήθεια, ήταν με τους Tαλιμπάν πριν παντρευτούμε. Έκλαιγα και τον παρακαλούσα να σταματήσει. Φέρνανε πάντα σκοτωμένους που δεν υπακούανε τους Ταλιμπάν. Κάθε μέρα τον παρακαλούσα να σταματήσει, φοβόμουνα μην σκοτωθεί. Ο άντρας μου σκέφτηκε και είπε «Εντάξει, θα σταμαστήσω». Πάλι οι Ταλιμπάν του ζήτησαν να ξαναέλθει. Κάναμε το πρώτο μας παιδί και ζούσαμε στη Τζαλαλαμπάντ. Φύγαμε από τη Τζαλαλαμπάντ και πήγαμε στην Καμπούλ... Ξανά οι Ταλιμπάν τον κάλεσαν να επιστρέψει. Οι φίλοι του έρχονταν σπίτι και ρώταγαν «Γιατί δεν έρχεσαι; Είσαι μουλάς». Λέγανε «Αν δεν έρθεις να κάνεις τζιχάντ, θα πάρουμε το παιδί σου» Έλεγα «Τι θα γίνει; Κάθε μέρα θα έρχονται να σε πιέζουν; Δεν θέλω να πάρουν το παιδί μας» Έτσι είχα την ιδέα να φύγουμε μακριά. Την είπα στον άντρα μου. Είπε «Καλά που άνοιξες το στόμα σου και είπες αυτή την ιδέα» Αφγανιστάν, το σπίτι μας και το ποτάμι, η Μαμά και η Μαριάμ Έτσι κοιμάμαστε στο Αφγανιστάν με την Μαμά Αφγανιστάν, φούρνος που ψήνουμε το ψωμί Αφγανιστάν, Μαριάμ και Ομέιρα, μαζεύουμε φύλλα για να κάνουμε φωτιά.

17 Φτάσαμε στην Τουρκία. Φτάσαμε και νομίζαμε ότι δεν είμαστε πια στο Αφγανιστάν να κινδυνεύουμε, ότι μπορούσαμε να μείνουμε στην Τουρκία. Στην Τουρκία τα σπίτια κοστίζουν λίγες. Πήραμε ένα πολύ μικρό με ένα δωμάτιο για 200 λίρες. Είχε μόνο ένα δωμάτιο, που ήτανε μέσα και η τουαλέτα και η κουζίνα. Μείναμε εκεί γιατί δεν είχαμε τίποτα άλλο. Ο άντρας μου και τα παιδιά μαζεύανε σκουπίδια. Θέλαμε να πάνε τα παιδιά στο σχολείο αλλά δεν τα δέχτηκαν γιατί δεν είχαμε χαρτιά, δεν είχαμε άσυλο. Έτσι, αποφασίσαμε να φύγουμε γι' αλλού. Δεν γινόταν τα παιδιά μου να μαζεύουνε σκουπίδια. Φύγαμε για να πάνε σχολείο. Τα παιδιά γυρίζανε από τη δουλειά με μαυρισμένα χέρια, βρώμικα. Ο κόσμος έβλεπε τη μικρή και λέγανε «Είσαι Τουρκάλα, γιατί μαζεύεις σκουπίδια;» Η Ομέιρα έλεγε «Δεν είμαι από Τουρκία, είμαι από Αφγανιστάν». Και ο κόσμος έλεγε «Τι όμορφο κορίτσι, κρίμα να μαζεύεις σκουπίδια» Τουρκία, μαζεύουμε πλαστικά Αλλά ήταν από ανάγκη που μαζεύανε σκουπίδια, επειδή δεν είχαμε λεφτά. Και έβλεπα άλλα παιδιά, καθαρά, να πηγαίνουν σχολείο, και σκεφτόμουν ότι όσοι έχουνε λεφτά, έχουν καθαρά παιδιά. Εμείς δεν έχουμε λεφτά και γι' αυτό τα παιδιά μας πρέπει να μαζεύουν σκουπίδια. Ο κόσμος έλεγε «κρίμα, το μικρό κορίτσι». Εμείς λέγαμε «Ε, δώστε μας άσυλο, να 'χουμε χαρτιά, να τα στείλουμε σχολείο». Αλλά αφού δεν μας δίνανε άσυλο, φύγαμε και ήρθαμε εδώ και έγινε αυτό με τον άντρα μου. Αυτά τα παιδιά είναι τώρα στην ηλικία να πάνε σχολείο. Ευχομαι να βγει ο άντρας μου από τη φυλακή για να πάνε σχολείο.

18 Τουρκια: Μπήκαμε μέσα στα σκουπίδια για να ψάχνουμε πάνε τώρα και μεγαλώσουν, δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και να μάθουνε κι άλλα. Τώρα πρέπει να πάνε σχολείο, όσο είναι παιδιά. Ελπίζω να απελευθερωθεί ο πατέρας τους για να μπορέσουν να πάνε σχολείο. Γι' αυτό φύγαμε: λόγω των Ταλιμπάν και των παιδιών. Να μην τους συμβεί τίποτα κακό, να ζήσουνε ειρηνική ζωή και να πάνε σχολείο. Το λιγάκι φαγητό το βρίσκουμε παντού. Αφήσαμε πίσω μας ολόκληρη την οικογένειά μας για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό ήτανε. Σας ευχαριστώ... Μυτιλήνη, στο ΠΙΚΠΑ: έτοιμοι για Σχολείο

19 Μυτιλήνη: Αγκάθια στο βουνό που περπατάγαμε Μυτιλήνη: στο ΠΙΚΠΑ και έξω το ξενοδοχείο με την πισίνα, το δέντρο που ανεβαίνουμε η Μαριάμ και εγώ, η κουζίνα που μαγειρεύουμε και το στρωμένο τραπέζι.

20 Μυτιλήνη, είμαι εγώ η Ομέϊρα στο ΠΙΚΠΑ

21 .Μυτιλήνη, ΠΙΚΠΑ, πάρτυ με τραγούδι με φίλους

22 Μυτιλήνη: γράφουμε στον δικαστή για το Μπαμπά μας

23 Τα κορίτσια μαζεύουμε πλαστικά από τα σκουπίδια

24 Μυτιλήνη: Η Μάριαμ και η Ομέιρα παίζουμε στα δέντρα του ΠΙΚΠΑ.

25 Τουρκία: βρίσκουμε σκουπίδια στους τενεκέδες και τα βάζουμε στο καρότσι μας. Τουρκία: όταν κουραζόταν η Ομέϊρα και δεν μπορούσε να περπατήσει καθόταν στο καρότσι και εμείς την σπρώχναμε.

26 Τουρκία:μας έχει πιάσει η αστυνομία και έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά

27 Κανταρά: Παστού: Μας έπιασε η αστυνομία γιατί πουλάγαμε νερό στο δρόμο, μπουκαλάκια με νερό. Για ένα μπουκαλάκι νερό μας έδιναν 1 euro. Ήταν σε ένα δρόμο απ όπου περνούσαν πολλά αυτοκίνητα. Ξαφνικά σταμάτησε ένα αυτοκίνητο, δεν ήταν αυτοκίνητο της αστυνομίας, και μας είπαν : μπείτε μέσα. Εμείς είπαμε γιατί? Και μας είπαν : είμαστε αστυνομία.οι δυο αδελφές μας έτρεξαν στο σπίτι, η μητέρα μου τρόμαξε, νόμιζε πως μας χτύπησε αμάξι. Πιάσαν εμάς τα αγόρια και εμείς κλαίγαμε Οι δυο αδελφές μας έτρεξαν στο σπίτι, η μητέρα μου τρόμαξε, νόμιζε πως μας χτύπησε αμάξι. Pashtu: Τότε βρήκα μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, ήταν Uzbek και μιλούσε Φαρσί. Τότε βρήκα μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, Της είπα ότι τα παιδιά ήταν μου Uzbek τα και πήραν μιλούσε με ένα Φαρσί. αυτοκίνητο, άγνωστοι άνθρωποι και δεν ξέρω τι να κάνω, ο άντρας μου δεν είναι εδώ. Είμαι μόνη μου. Της είπα ότι τα παιδιά μου τα πήραν με ένα Η γυναίκα είπε: εντάξει αυτοκίνητο, θα πάω άγνωστοι στην αστυνομία άνθρωποι να και τους δεν ψάξω. ξέρω Η αστυνομία έν τω μεταξύ είχε πει στα παιδιά: τι Δεν να έχετε κάνω, ο χαρτιά άντρας και μου πουλάτε δεν είναι νερό! εδώ. Θα Είμαι σας απελάσουμε στο Αφγανιστάν. μόνη μου. Δόξα το θεό, αυτή Η η γυναίκα γυναίκα είπε: βρήκε εντάξει τα παιδιά θα πάω στο στην αστυνομικό Τμήμα να κλαίνε και να ουρλιάζουν. Η αστυνομία αστυνομία είπε: να εσύ τους θα είσαι ψάξω. υπευθυνη Η αστυνομία αν αυτά έν τω τα οι δυο ξαναπουλήσουν μεταξύ είχε πει στα παιδιά: Δεν έχετε χαρτιά και πουλάτε νερό! Θα σας απελάσουμε στο Αφγανιστάν. Αυτή είπε : ναι εγώ θα είμαι υπεύθυνη. Η αστυνομία πήρε τα χαρτιά Δόξα το θεό, της τα αυτή έκανε η γυναίκα φωτοτυπίες βρήκε και πήρε τα παιδιά και τα δαχτυλικά αποτυπώματα στο αστυνομικό από τα δυο Τμήμα παιδιά να. κλαίνε και να ουρλιάζουν. Η αστυνομία είπε: εσύ θα είσαι υπευθυνη Είπαν αν αυτά : αν τους τα οι πιάσουμε δυο ξαναπουλήσουν ξανά θα πληρώσεις εσύ 2000 λίρες και θα τους απελάσουμε στο Αφγανιστάν νερό ή μαζέψουν σκουπίδια. Και να μην ζητιανεύουν! Είπα στην γυναίκα να πει στην αστυνομία : Τι να κάνουμε? Δεν έχω άλλη επιλογή από το να στείλω το μεγαλύτερο από τα αγόρια μου να μαζέψει σκουπίδια. Δεν έχουμε λεφτά. Δεν έχω άντρα να μας συντηρεί Η αστυνομία είπε: εντάξει εάν δεν έχεις άντρα το μεγαλύτερο αγόρι Αυτή είπε μπορεί : ναι εγώ να μαζεύει θα είμαι σκουπίδια, υπεύθυνη αλλά. Η να μην πουλάει νερό. αστυνομία πήρε τα χαρτιά της τα έκανε φωτοτυπίες και πήρε και τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τα δυο παιδιά.! Είπαν : αν τους πιάσουμε ξανά θα πληρώσεις εσύ 2000 λίρες και θα τους απελάσουμε στο Αφγανιστάν Είπα στην γυναίκα να πει στην αστυνομία : Τι να κάνουμε? Δεν έχω άλλη επιλογή από το να στείλω το μεγαλύτερο από τα αγόρια μου να μαζέψει σκουπίδια. Δεν έχουμε λεφτά. Δεν έχω άντρα να μας συντηρεί

28 Ομέιρα

29 Μυτιλήνη: όχι πια άδεια μπουκάλια Μυτιλήνη: Έχουμε βρει καλές φίλες εδώ Κόσμος έρχεται και φέυγει στο ΠΙΚΠΑ, μόνο εμείς μένουμε περιμένοντας τον μπαμπά

30 Μυτιλήνη, στο ΠΙΚΠΑ, δίπλα έχει τέννις μπάσκετ και μας αρέσει

31 Μυτιλήνη, ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σκίτσα: Ομέιρα, Μάριαμ, Σενταρά Μετάφραση: Χαμίντ: Νταρί, Αρίστος: Ελληνικά, Κάθυ: Αγγλικά Foto: Marily Stroux Το βιβλιαράκι αυτό κυκλοφορεί σε Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά

32 Όταν ερχόμασταν, στην βάρκα, η θάλασσα και τα φώτα Το βιβλιαράκι αυτό έγινε συλλογικά από αλληλέγγυο κόσμο στην Μυτιλήνη Αθήνα Αμβούργο. Ελπίζουμε να συμβάλει στην γρήγορη απελευθέρωση του πατέρα των παιδιών. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! ΑΖΑΝΤΙ!

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Μπερνάρ Φριό. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Μπερνάρ Φριό. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου Μπερνάρ Φριό Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου Περιεχόμενα 10 Η ερωτευμένη μάγισσα 14 20 22 24 28 Για να δούμε παρακάτω 32 34 36 40 42 46 Ρομπότ 48 50 52 Τηλεφωνητής 56 58 62 64 Ενεστώτας 68 70 74 78 82

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα της Εβελίνας Στο τέλος κάθε χρόνου, η παλιά μου γυμνάστρια, οργανώνει μια γιορτή με χορούς, παραδοσιακούς και μοντέρνους. Κάθε χρονιά, το θέμα της γιορτής είναι διαφορετικό. (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου ISBN: 978-618-5144-54-8 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr www.vakxikon.gr 2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου Σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες και Κηφήνες

Μέλισσες και Κηφήνες Μέλισσες και Κηφήνες 21.01.2016 Σήμερα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα στο γραφείο. Ανοίγοντας την αλληλογραφία, ανάμεσα στις επιστολές από δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες, ήταν και το ετήσιο φιρμάνι.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω 1 ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν.

Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν. Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν. Μεγαλώσαμε λίγο και υπήρξαμε παιδιά. Φωνάζαμε, τσακωνόμασταν, γνωρίζαμε, βρίζαμε, παίζαμε, χαιρόμασταν,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Καραγκιόζης: Καλημέρα Πασά μου. Πασάς: Καλημέρα Καραγκιόζη. Πού πας και είσαι τόσο βιαστικός; Καραγκιόζης: Πάω να βρω δουλειά. Πασάς: Τι δουλεία ξέρεις να κάνεις εσύ; Καραγκιόζης:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρτυρία Αργυρού Χαραλάμπους

Μαρτυρία Αργυρού Χαραλάμπους 72 ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ (1955-1959) Μαρτυρία Αργυρού Χαραλάμπους ΟΝΟΜΑ: Αργυρός Χαραλάµπους ΗΜΕΡΟΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 19 Φεβρουαρίου 1922 ΗΜΕΡΟΜ. ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚΑ: 1956 ΨΕΥ ΩΝΥΜΟ: Όχι ΠΕΡΙΟΧΗ/ΕΣ ΡΑΣΗΣ: Λευκωσία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Όμιλος Λογοτεχνίας 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2017-18 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Χειλάκη- ΠΕ70 «ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα