Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: 2010 2011 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ."

Transcript

1 Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ.Χρήστου Υπεύθυνη Δασκάλα: Μ.Στριλιγκά

2 Το ακόλουθο σχέδιο διδασκαλίας προτείνεται για τη διδασκαλία του κύκλου του νερού της Δ τάξης δημοτικού. Θα επιτευχθεί μέσω ενός project,το οποίο θα προβληθεί από τα παιδιά σε όλο το σχολείο στα πλαίσια της σχολικής εκδήλωσης που θα γίνει την παγκόσμια μέρα του νερού,22 Μαρτίου. Στη διάρκεια 2 εβδομάδων τα παιδιά μέσα από ενδεικτικές δραστηριότητες, όπως ομαδικές εργασίες, κολάζ, βίντεο, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων και προσομοίωσης, πειράματα και μια εκδρομή θα ευαισθητοποιηθούν για το νερό.

3 ΣΤΟΧΟΙ ΓΝΩΣΙΑΚΟΙ Να κατανοήσουν τη σημασία του νερού για τη διατήρηση της ζωής. Να περιγράψουν τον κύκλο και τις μορφές του νερού στη φύση (νερό, υδρατμοί, σύννεφα, βροχή, χιόνι, πάγος) και να τα συνδέσουν με τις μεταβολές της φυσικής κατάστασής του. Να κατανοήσουν τους όρους διαπνοή, εξάτμιση, συμπύκνωση μέσα από πειράματα. Να γνωρίσουν τη σημαντικότητα του νερού σε οργανισμούς, φυτά, άνθρωπο και στο περιβάλλον.

4 Να μάθουν τον τρόπο με το οποίο το νερό καταλήγει στο σπίτι μας καθώς και τη διεργασία στην οποία υποβάλλεται. Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν συνάμα για τη μόλυνση και την έλλειψη του νερού και να προτείνουν λύσεις. Να αναπτυχθεί ο γραπτός προφορικός λόγος και γενικότερα η διαθεματική διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος. Να μάθουν να παρατηρούν, να ερευνούν, να συζητούν, να μελετούν βιβλία και λεξικά, ώστε να παίρνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

5 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ομαδική συνείδηση και πνεύμα συνεργασίας μέσα από την εργασία σε ομάδες προσφέροντας ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και ιδιαίτερες ικανότητές του ώστε να καταξιώνεται απέναντι στον εαυτό του, στην ομάδα και στη τάξη. Να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα project, θέτοντας οι ίδιοι οι μαθητές τους στόχους, προγραμματίζοντας και εφαρμόζοντας δραστηριότητες, αξιολογώντας την εργασία τους, αναπροσαρμόζοντας την αλλά και παρουσιάζοντάς την στο κοινό.

6 ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΙ Να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο. Να χειρίζονται τη φωτογραφική μηχανή και άλλα εποπτικά μέσα που θα χρειαστούν για τη καταγραφή, επεξεργασία και παρουσίαση των δραστηριοτήτων. Να εκφραστούν με παιχνίδια καλλιτεχνικές δημιουργίες και δρώμενα να περάσουν το μήνυμα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

7 Προτεινόμενο σχέδιο διδασκαλίας 1 ης ώρας Εφ όσον αναφερόμαστε σε μαθητές Δ τάξης τα παιδιά έχουν διδαχτεί τον κύκλο του νερού όποτε τους ανακοινώνουμε ότι θα αφιερώσουμε 2 εβδομάδες σε αυτό το θέμα και στο τέλος θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο σχολείο, για να ευαισθητοποιήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά. Αφόρμηση: Επιδιώκουμε να αναφερθούμε στο νερό μια βροχερή μέρα ή παίζοντας ένα παιχνίδι με ήχους του νερού όπου τα παιδιά θα προσπαθούν να αναγνωρίζουν τι ακούνε. Στη συνέχεια θα ρωτήσουμε τα παιδιά τί είναι βροχή, από πού προέρχεται και πού καταλήγει. Έτσι, εισάγουμε τα παιδιά στον κύκλο του νερού.(10 )

8 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Προβάλλουμε σαν ιστοριούλα τον κύκλο του νερού μέσω διαφανειών και το σχολιάζουμε(έννοιες :εξάτμιση, διαπνοή,συμπύκνωση τρείς καταστάσεις του νερού στη φύση).(10 ) Μετά φτιάχνουμε ένα ενδεικτικό κολάζ με εικόνες για τον κύκλο του νερού και το κολλάμε στην τάξη.(5 )

9 Στο τέλος για την αποσαφήνιση και εμπέδωση των εννοιών κάνουμε τα παρακάτω πειράματα.(15 ) 1.Βάλε την πλαστική σακούλα πάνω από ένα γερό κλαδί του φυτού και στερέωσέ το καλά με ένα λαστιχάκι. Την επόμενη μέρα έλεγξε τη σακούλα. Τι βλέπεις; Από πού ήρθε το νερό; (διαπνοή) 2.Βάλε το νερό στο μπολ και σημάδεψε πάνω στο μπολ το σημείο όπου βρίσκεται η επιφάνεια του νερού.(εξάτμιση) Μπολ, νερό, μαρκαδό ρο

10 3.Στάσου κοντά σ ένα παράθυρο και φύσηξε πάνω του. Τι βλέπεις στο τζάμι; Βάλε νερό καυτό στο μπολ. Τι συμβαίνει από πάνω του; Βάλε κρύο νερό στο ποτήρι και ρίξε μέσα παγάκια. Βάλε το ποτήρι σε ζεστό μέρος. Τι βλέπεις στο εξωτερικό του ποτηριού;(συμπύκνωση) Παράθυρο, ποτήρι, παγάκια,κ ρύο νερό, καυτό νερό, μπολ

11 Τέλος, τραγουδάµε µε τα παιδιά (5 )

12 Προτεινόμενο σχέδιο διδασκαλίας 2 ης ώρας Παρατηρούμε τα πειράματα που είχαμε κάνει και τα συζητάμε.(5 ) Στη συνέχεια θα εκφράσουμε μια απορία για το πώς γίνεται το νερό εκτός από το φυσικό περιβάλλον να υπάρχει και στο σπίτι μας. Μέσα από αυτήν την αφόρμηση θα περιγράψουμε στα παιδιά μέσω σλάιτς και εικόνες τη διαδρομή αυτή. (15 )

13

14 Μετά θα παίξουμε με τους μαθητές ένα φιδάκι το οποίο θα απεικονίζει τη διαδρομή του νερού. Κάθε ομάδα θα περιγράφει κάθε εικόνα στην οποία θα σταματά.(10 ) Ύστερα μοιράζουμε ανά ομάδες των 2 ατόμων φύλλα εργασίες με ασκήσεις για το πού χρησιμοποιούμε το νερό στο σπίτι και συζητάμε. (5 ) Τέλος οδηγούμε τα παιδιά σε γνωσιακό αδιέξοδο κάνοντας την ερώτηση: «Αφού πριν είδαμε ότι το νερό που βρίσκεται στο σπίτι μας το παίρνουμε από τις λίμνες και τα ποτάμια, άρα όταν βρεθούμε σε μία λίμνη/ποτάμι μπορούμε να πιούμε νερό από εκεί!»έτσι, περιγράφουμε στα παιδιά για τη διαδικασία καθαρισμού του νερού.(15 )

15 θάλασσ α νερο χύτη ς Εργοσ τάσιο καθαρι σμού βρώμι κου νερού Μπράβο!!! και φτου κι απ την αρχή υπό νομ ος σωλ ήνες βρύσ η σωλ ήνες υδρα γωγεί ο πηγή λίμνη

16 Εργασία για το σπίτι: 1. Φανταζόμαστε το ταξίδι του νερού ξεκινώντας από τη λέξη βρύση. Δίνουμε στους μαθητές τις παρακάτω λέξεις και ζητούμε να τις βάλουν σε μία σειρά: υδραγωγείο, βρύση, σωλήνες, λίμνη, πηγή.(ύδρευση) 2. Με την ίδια διαδικασία δίνουμε τις λέξεις: νεροχύτης, θάλασσα, σωλήνες, υπόνομο, εργοστάσιο καθαρισμού βρώμικου νερού. (Αποχέτευση) 3. Ψάξτε εικόνες ποταμών και (τεχνητών) λιμνών της Ελλάδας.(διαθεματικότητα)

17

18 Προτεινόμενο σχέδιο διδασκαλίας 3 4 ης ώρας Βλέπουμε τις εικόνες των παιδιών και συζητάμε βλέποντας στο χάρτη τις περιοχές με γλυκό και αλμυρό νερό.(10 ) Διοργανώνουμε μία εκδρομή σε μια κοντινή λίμνη ή ποταμό. Προτρέπουμε τα παιδιά να παρατηρήσουν φωτογραφίζοντας το νερό και το περιβάλλοντα χώρο, πανίδα, χλωρίδα και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη γύρω περιοχή. Συζητάμε για το χρώμα του νερού, τη γεύση του, τη κίνησή του συνπτικά μιας και αναφερόμαστε σε μαθητές δημοτικού, τη πορεία του, τη προέλευσή του και τα προβλήματά του. (κίνδυνοι, μόλυνση) (υπόλοιπη ώρα) Τέλος, ζητάμε από τα παιδιά να φέρουν φωτογραφίες ζώων, φυτών που πιστεύουν ότι χρειάζονται το νερό.

19

20 Προτεινόμενο σχέδιο διδασκαλίας 5 ης ώρας Με αφορμή την εκδρομή που έγινε την προηγούμενη μέρα και τις εικόνες των παιδιών συζητάμε για τη σπουδαιότητα του νερού για τους οργανισμούς. Με τις εικόνες των παιδιών κάνουμε ένα κατάλογο από ζώα και φυτά που ζουν μέσα και έξω από το νερό τα κατατάσσουμε σε είδη που έχουν σχέση με τη θάλασσα τα ποτάμια και τις λίμνες, συζητάμε της σημασία του νερού για τη ζωή τους, τους όρους υδρόβιος, υδρόφιλος, υδροβιότοπος.( ενημερώνουμε ότι το νερό οι αρχαίοι το έλεγαν ύδωρ)(διαθεματικό) Σκεφτόμαστε τι θα γινόταν αν το νερό ήταν μολυσμένο.(15 )

21

22 Στη συνέχεια δείχνουμε στα παιδιά τα ποσοστά του νερού στον οργανισμό των ζώων, των φυτών και του ανθρώπου. Αυτό θα αποδειχτεί με το εξής πείραμα: Αφήνουμε μερικά μαρούλια/λουλούδια έξω από το νερό. Τι παρατηρείς;(10 ) Με εικόνες που μοιράζουμε στη τάξη συζητάμε για τη χρήση του νερού σε διάφορους τομείς όπως: γεωργία, κτηνοτροφία, εμπόριο, οικιακή χρήση και την εκμετάλλευση του νερού από τους ανθρώπους(τεχνητές λίμνες)(10 )

23

24 Τέλος κάνουμε ένα σκετς με διαλόγους που θα δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά δίνοντάς τους μόνο κάποιες λέξεις κλειδιά. Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδεςχώρες τη τριτοκοσμική και την αναπτυγμένη. (10 ) Δραστηριότητα για το σπίτι: Προσπάθησε να υπολογίσεις πόσο νερό καταναλώνετε οικογενειακώς σε μια μέρα.

25 Προτεινόμενο σχέδιο διδασκαλίας 6 ης ώρας Παρατηρώντας την εργασία των παιδιών και το σκετς συμπεραίνουμε,ότι υπάρχει σπατάλη του νερού από ορισμένες χώρες και έλλειψη πόσιμο νερού σε άλλες.(5 ) Βλέπουμε φωτογραφίες παιδιών από τριτοκοσμικές χώρες και εξηγούμε συζητάμε με τα παιδιά ότι εκτός από την έλλειψη υπάρχει και μόλυνση του πόσιμου νερού και συνεχίζουμε με φωτογραφίες που δείχνουν εργοστάσια να μολύνουν το νερό.(10 )

26 Δραστηριότητα: καταγραφή σε ένα κολάζ των ρύπων και αποτελέσματά τους. ( σπατάλη, εργοστάσια, αυτοκίνητα, σκουπίδια όξινη βροχή, δηλητηρίαση, αρρώστιες) (15 ) Δημιουργία αφίσας: γιατί το νερό είναι σημαντικό γιατί και πώς πρέπει να το καταναλώνουμε με σωστό τρόπο. (15 )

27 ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Παρουσιάζουμε ό,τι κάναμε αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα : παρουσιάζουμε αφίσες, κολάζ, ζωγραφιές. Παίζουμε σκετς Παρουσιάζουμε ένα βίντεο για το πώς θα είναι η ζωή μας στο μέλλον χωρίς νερό. Τραγουδάμε τραγούδια για το νερό.

28

29 ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ερωτηματολόγιο προς τους μαθητές Παρατήρηση της συμπεριφοράς των μαθητών της τάξης αλλά και του υπόλοιπου σχολείου Συζήτηση Παρατήρηση και καταγραφή από το δάσκαλο Παιχνίδι ρόλων

30 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ volou.mag.sch.gr/o%20kyklos%20tou%20nerou.ppt Baxter,N.:Πειράματα φυσικής για το δημοτικό και το Γυμνάσιο, μτφρ. Μαμουράς Κ,εκδ. Σαββάλας,2006. Η μουσική του νερού, εκδ. Καλειδοσκόπιο. Morris,N.:Μικροί οικολόγοι αποφεύγω να σπαταλώ νερό, εκδ. Σαββάλας,2009. Morris,N.:Μικροί οικολόγοι προστατεύω το περιβάλλον, εκδ. Σαββάλας,2009. Οδηγός ανάπτυξης Διαθεματικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκδ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,Αθήνα,2009. Cardibet, V.: Η πράσινη εγκυκλοπαίδεια η γη φυσικοί πόροι ανθρώπινη δραστηριότητα, μτφρ. Λεπίδα, Σ.,εκδ.Παπαδόπουλος,2008. Περιβαλλοντική Αγωγή για μικρά παιδιά,εκδ.καλειδοσκόπιο,2001. Η 2 Ο ένας κόσμος γεμάτος νερό, εκδ.καλειδοσκόπιο

31

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT «ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή Το πρόγραμμα «Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή» απευθύνεται σε μαθητές των δύο τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ «ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΕΦΕΡΕ ΒΡΟΧΗ»

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ «ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΕΦΕΡΕ ΒΡΟΧΗ» ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ «ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΕΦΕΡΕ ΒΡΟΧΗ» Εισαγωγή Μελετώντας το νέο Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών (ΑΠΣ), το Διαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράµµατος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) και τα νέα βιβλία Γεωγραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Απόψεις και πρακτικές νηπιαγωγών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. ageorgop@nured.auth.gr

Απόψεις και πρακτικές νηπιαγωγών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. ageorgop@nured.auth.gr Απόψεις και πρακτικές νηπιαγωγών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αναστασία Δημητρίου anadim@otenet.gr Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός. Πλοήγησης. για το σχεδιασμό διαθεματικών προσεγγίσεων στα Μειονοτικά Σχολεία ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οδηγός. Πλοήγησης. για το σχεδιασμό διαθεματικών προσεγγίσεων στα Μειονοτικά Σχολεία ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Οδηγός Πλοήγησης για το σχεδιασμό διαθεματικών προσεγγίσεων στα Μειονοτικά Σχολεία ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδασκαλία της Γεωγραφίας στο Γυμνάσιο

Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδασκαλία της Γεωγραφίας στο Γυμνάσιο Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδασκαλία της Γεωγραφίας στο Γυμνάσιο Νομικού Ποθητή 1, Γκινούδη Αθηνά 2 1 Καθηγήτρια Γεωγραφίας, 1 ου Γυμνάσιο Γιαννιτσών nomipoth@sch.gr 2 Καθηγήτρια Φυσικής, Γυμνάσιο Γαζίου aginoudi@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤIΚΕIΜΕΝΟ Το έδαφος και οι σπόροι των φυτών. ΗΛΙΚΙΑ 7-12.

ΑΝΤIΚΕIΜΕΝΟ Το έδαφος και οι σπόροι των φυτών. ΗΛΙΚΙΑ 7-12. ΑΝΤIΚΕIΜΕΝΟ Το έδαφος και οι σπόροι των φυτών. ΗΛΙΚΙΑ 7-12. ΕΠΟΧΗ Φ, Α, Χ, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ Μερικές εβδοµάδες. YΛIΚΑ Μολύβια, σηµειωµατάρια, µικρά σκαλιστήρια, σακούλες δειγµατοληψίας, µικρά πήλινα δοχεία (γλάστρες).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ 1 2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 04.04 Βιολόγων ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 04.04 Βιολόγων ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009 Κλάδος: ΠΕ 04.04 Βιολόγων ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ 1 ο ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «το γονίδιο» ΤΑΞΗ: Γ λυκείου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική ώρα ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ: Τα παιδιά γνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π. Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

«ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π. Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ «ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π. Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Α. 1, ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ Ε. 1, ΣΙΜΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Α. 1, και ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ Β. 1 1 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας e-mail: amaliapap@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης. ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης. ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά 126 Παιδί και Φυσικός Κόσμος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά ISBN: Copyright: ΑΡΙΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PROJECT KAI TOY ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ 2007 2 ISBN 978-860-89357-1-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΠΑΤΡΑ 2007 3 ΣΚΟΠΟΣ Με το βιβλίο αυτό θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι στην επιστήμη που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Επιμέλεια Σύνταξης Τύπας Γεώργιος Σύμβουλος του Π.Ι. Γενικά Το ακόλουθο επιμορφωτικό υλικό περιλαμβάνει: α) συνοπτικά τη φιλοσοφία των νέων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Σχολικό έτος 2003-2004 Υ πεύ θυ νος φο ρέ α: Μι χά λης Αγ. Πα πα δό που λος Ο μό τι μος Κα θη γη τής Α.Π.Θ. Πρό ε δρος του Παι δα γω γι κού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΤΕΥΧΟΣ. Το νερό και το περιβάλλον

2ο ΤΕΥΧΟΣ. Το νερό και το περιβάλλον 2ο ΤΕΥΧΟΣ Το νερό και το περιβάλλον 233 Επιστηµονικό µέρος Οι πρώτοι ζωντανοί οργανισµοί αναπτύχθηκαν στο νερό, το οποίο εξακολουθεί να παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όλες τις διαδικασίες της έµβιας ύλης. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε& ΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου. Οδηγός Εκπαιδευτικού

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου. Οδηγός Εκπαιδευτικού Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΑΘΗΝΑ 2011 Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία - Γεωγραφία Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Η Ψείρα Ρούλα & τα Έντομα» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Αγγελόπουλος Άγγελος, Α.Μ. 591941

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ»

ΘΕΜΑ : «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΑΞΗ Α ΘΕΜΑ : «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ : ΒΛΑΧΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗ : ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΚΣΕ 3 oυ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οι πιο κάτω δραστηριότητες αποτελούν μέρος του βιβλίου «άσος: Παιδαγωγικές ραστηριότητες ιαθεματικής Εφαρμογής». Η πλήρης βιβλιογραφική αναφορά αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα