ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Πρόσωπα:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Πρόσωπα:"

Transcript

1 1 ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ Πρόσωπα: 1) κυρ Ζήσης (πατέρας) 2) Ηλίας (γιος 25χρονος) 3) Δήμος (γιος 19χρονος) 4) Ανθυπολοχαγός (έφεδρος) 5) Μάριο (Ιταλός αιχμάλωτος)

2 2 Σπήκερ: (Στην άκρη της σκηνής ένας γέρος μονόφθαλμος καθισμένος μπροστά στο παραθύρι κοιτάζει μακριά την Πίνδο και αναπολεί). Οκτώβρης μήνας και στα ορεινά της πατρίδας μας το φθινόπωρο παρέδωσε «τη σκυτάλη» στο χειμώνα. Ο κυρ- Δήμος, ένας 85χρονος λεβεντόγερος, κάθεται στο παράθυρο κι αγναντεύει τον ορίζοντα. Όσο πιάνει το μάτι του βλέπει κορφές και διάσελα, που πάνω τους παιχνιδίζουν χαρούμενα οι ακτίνες του ήλιου κι άλλοτε κάθονται στοίβα τα σύννεφα. Κι ανάμεσά τους το χωριό του, ο Γέρακας, σκαρφαλωμένο σε μια κακοτράχαλη πλαγιά, που πάνω της κρέμονται τα κράκουρα της Πίνδου. Ο κυρ Δήμος αγαπά με μια παιδιάστικη τρυφεράδα το μικρό χωριό του μαζί με τούτο το θεόρατο βουνό, που απλώνει φοβερό το κορμί του απ το βορρά ως το νότο, πάνω στη στεριά της πατρίδας μας. Τούτο το βουνό αγιασμένος τόπος! Πάνω του περπάτησε η δόξα αντάμα με την ιστορία, από τότε που μια χούφτα Έλληνες διαφεντέψαμε τη λευτεριά μας στις κορφές και στις ράχες του. Σκύβει το λευκασμένο κεφάλι του και στοχάζεται. Δόξες παλιές, καινούργιες πάντα θύμησες! Θύμησες που δεν σβήνουν ολοχρονίς από μέσα του. Μα ξέχωρα, μέρες του Οκτώβρη τώρα, ορθώνονται στην μνήμη του τα γεγονότα εκείνου του επικού αγώνα, που στράτευσε όλους τους Έλληνες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Κι ανάμεσά τους και τη δική του οικογένεια, που έδωσε το δυναμικό «παρών» της στο κάλεσμα της πατρίδας!

3 3 ΣΚΗΝΗ 1 η Σπήκερ: Ήταν άσωστα χαράματα εκείνης της 28 ης Οκτωβρίου του 40, όταν βρόντησαν τα τουφέκια στις κορφές της Ηπείρου. Και η ιταμή ιταλική πρόκληση ακούστηκε σε στεριές και θάλασσες. Μυριόστομο ανέβηκε το ΟΧΙ από την Κρήτη ως την Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο και κίνησε σε αντίσταση σύσσωμο έναν ολόκληρο λαό! Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι της οικογένειας του κυρ Ζήση, ο Ηλίας κι ο Λάμπρος, στρατεύθηκαν από την πρώτη ημέρα του πολέμου. (ανοίγει η αυλαία) Ένα χωριάτικο δωμάτιο. Ένα τζάκι σβηστό, ένα μπαούλο, ένα τραπέζι, δυο τρεις καρέκλες, ένα εικονοστάσι μ αναμμένο καντήλι. Ο κυρ Ζήσης καθισμένος πίνει τον πρωινό καφέ του, ενώ ο γιος του, ο 19χρονος Δήμος, του βάζει από τη στάμνα νερό. Οι καμπάνες κτυπούν δαιμονιωδώς. Δήμος: Μας ξεκουφάνανε! Πόλεμος βλέπεις! Αντάρα, χαλασμός! Πατέρας: Ο Ηλίας πού φυγε χαράματα για το περβόλι να ποτίσει, πιστεύω να ψυλλιάστηκε, σαν τις άκουσε να χτυπούν. Δήμος: Μα, το περιμέναμε το χτύπημα! Όλοι το ψιθυρίζανε ψες στον καφενέ του κυρ Τάσου, είπε ο Ηλίας. Και σήμερα το πρωί το ραδιόφωνο το επιβεβαίωσε. (ακούγονται βήματα βιαστικά, μπαίνει φουριόζος ο Ηλίας)

4 4 Ηλίας: Πατέρα! Φεύγω! Γενική Επιστράτευση. Δεν ακούτε τις καμπάνες! Γενικός ξεσηκωμός! Άρχισαν μουλωχτά απ τα χαράματα την επίθεση. Μωρέ θα τους ρίξουμε τους Ιταλιάνους του Μουσολίνι στη θάλασσα. Ο Θεός κι η Παναγιά να μας βοηθήσουν. εμείς δεν πειράξαμε κανέναν. Πατέρας: Για στάσου Ηλία μου, πως θα φύγεις έτσι; Πες μου, πού θα παρουσιαστείς; Ηλίας: Στο Έμπεδο των Ιωαννίνων. Στις 12 το μεσημέρι πρέπει νάμαι παρών. Κι από κει στο μέτωπο. Δήμος: Στάσου, αδερφέ, πού πας έτσι; κάτι να φας, κάτι να πάρεις μαζί σου. (Φεύγει ο Δήμος για να ετοιμάσει το σακίδιο) Ηλίας: Δεν είναι ώρα για τέτοιες έγνοιες. Εσείς μονάχα να προσέχετε κι όσο για μένα μη σας νοιάζει. Πατέρας: (Κοιτάζοντάς τον στοργικά) Ηλία μου, παιδί μου δεν είναι εύκολο που σε βλέπω να φεύγεις μα ούτε και θέλω να κάνω τη στιγμή δυσκολότερη. Να προσέχεις παιδάκι μου να προσέχεις γιε μου. Ηλίας: Θα προσέχω πατέρα μη νοιάζεσαι. Κι έπειτα ό,τι είναι να γίνει για τους άλλους ας γίνει και για μένα. Πόλεμος είναι πατέρα δεν είναι γλέντι. Κακό πράγμα μα αναγκαίο.

5 5 Πατέρας: Ώριμα μιλάς γιέ μου και σε τούτη την ωριμότητα βασίζομαι κι εγώ. Μα πες μου, τι να γίνεται με το Λάμπρο μας; Επιστρατεύτηκε άραγε κι εκείνος; Ηλίας: Αυτός είναι στρατευμένος απ τα 22 του χρόνια, πατέρα. Στο τελευταίο έτος της σχολής Ικάρων, μπορεί να μην είναι -τώρα με τον πόλεμο- σε ενεργό υπηρεσία; Πατέρας: Το παιδί μου ο Λάμπρος! Τον θυμάσαι; Μικρός, όπου εύρισκε χαρτί, σκάρωνε αεροπλανάκια κι έτρεχε ξωπίσω τους πετώντας τα στον αέρα. Τώρα τώρα θα πετά πάνω απ τη φωτιά του πολέμου με αληθινό αεροπλάνο. Ηλίας: Μα ήταν το όνειρό του! Πρώτος μπήκε στη Σχολή Ικάρων. Θυμάσαι πατέρα, που σε συνεχάρη με ειδική επιστολή ο Επιτελάρχης της Αεροπορίας; Πατέρας: Όλα τα θυμάμαι, Ηλία μου! Όλα τα θυμάμαι! Μα, να πού 'ρχονται άλλα και μου τα σκεπάζουν Ε, να μπορούσα να κατατασσόμουνα κι εγώ, να πολεμούσα για την Πατρίδα. (μπαίνει ο Δήμος με ένα σακίδιο) Δήμος: Τα ρούχα σου και κάτι για να φας σαν πεινάσεις. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα, που δεν πρόλαβα κάτι καλύτερο να σου ετοιμάσω. (σιγανά) Αν ζούσε η μάνα! Ηλίας: Δεν πειράζει, Δήμο μου, θα φάω μ όρεξη τη φασουλάδα του λόχου. (Σε τόνο εμπιστευτικό). Μόνο πρόσεχε! Τον πατέρα και τα μάτια σου!

6 6 (Στο μεταξύ ο κυρ Ζήσης ψάχνει κάτι να βρει στα εικονίσματα. Είναι ένας σταυρός, φυλαχτό). Πατέρας: Έλα δω, Ηλία μου, πάρ' το αυτό. Είναι το φυλαχτό που 'χα στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Έχει μέσα Τίμιο Ξύλο! (Του το περνάει στο λαιμό μ ένα κορδόνι). Ηλίας: (Το ασπάζεται με σεβασμό. Ύστερα σκύβει και φιλάει του Πατέρα του το χέρι). Δως μου την ευχή σου πατέρα. Είναι κι αυτή φυλαχτό άγιο! Πατέρας: (Προσπαθώντας να κρύψει ένα δάκρυ, τον φιλάει στο μέτωπο). Στην ευχή του Χριστού και της Παναγίας! Στο καλό, παιδί μου! Και με τη Νίκη! Ε, να μην είμαι νεώτερος να δώσω κι εγώ το «παρών» στο κάλεσμα της Πατρίδας! Ηλίας: Το χεις δώσει τόσες άλλες φορές, πατέρα! (Αγκαλιάζει τον αδελφό του) Δήμο μου, έχε γεια κι ό,τι είπαμε Πατέρας& Δήμος: Στο καλό! Να γυρίσεις Νικητής! (Κλείνει η αυλαία)

7 7 ΣΚΗΝΗ 2 η (Το ίδιο σκηνικό) Σπήκερ: Από τότε που φυγαν για το μέτωπο ο Ηλίας και ο Λάμπρος, ο πατέρας και ο μικρότερος γιος, ο Δήμος, μπήκαν στον αγώνα των μετόπισθεν. Στον αγώνα της προσευχής, στον αγώνα της συλλογής και αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης στο μέτωπο, όπου η ζωή έγραφε καθημερινά τη δική της θρυλική ιστορία! Αυτό το μέτωπο μέσα σε λίγη ώρα μετέτρεψε τα χθεσινά παιδιά σε λεοντόκαρδους ήρωες. Γι αυτούς ο θάνατος έχασε το φοβερό του πρόσωπο και η ζωή τους άξιζε, όταν την θυσίαζαν. Μόνο η λαχτάρα της νίκης κρατιόταν ψηλά, και όλα, ανάγκες και δυνατότητες, είχαν υποταχτεί στην ενδόμυχη προσταγή της ψυχής: Προχωρείτε, προχωρείτε..! Κι είχαν να πολεμήσουν, μαζί με τους Ιταλούς, άλλους τρεις εχθρούς: την κούραση, την πείνα και το άγριο βουνό μέσα στο φοβερό χειμώνα του 40. Κι όμως νικούσανε. Πανηγύριζε το μέτωπο, και στα μετόπισθεν χαρμόσυνα χτυπούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών, διαλαλώντας κάθε νίκη, κάθε επιτυχία. Σ αυτή την ατμόσφαιρα του ενθουσιασμού και της χαράς πέρασαν τα Χριστούγεννα. (Ανοίγει η αυλαία) (Ο πατέρας έχει πάνω στο τραπέζι ένα κασελάκι και προσπαθεί να το γεμίσει με καλούδια για το μέτωπο. Ο Δήμος τον βοηθά)

8 Δήμος: Πατέρα, να φέρω και προχτές στο χτήμα; λίγα καρύδια, που μάζεψα 8 Πατέρας: Αμέ, και με ρωτάς; Τρέξε και στο κατώι και βάλε στο σακούλι τούτο, (του δίνει μια σακουλίτσα πάνινη) 2-3 χούφτες σταφίδα. Την αγάπαγε ο Ηλίας την μαυρομάτα. Θα τον ζεσταίνει μες στα χιόνα. Είναι πυρωτική! Δήμος: Τρέχω, έφυγα! (φεύγοντας ) Πατέρα μη ξεχάσουμε και τα τσουράπια της κυρά-λένης. Τά χω απιθώσει στην κασέλα επάνω. Πατέρας: (Μονολογεί ) Αν ζούσε η μακαρίτισσα και φανέλες και κάλτσες και γάντια και κουκούλα για τ αυτιά και το λαιμό θα του φτιανε! Τώρα παλληκάρι μου με τα τσουράπια της καλής γειτόνισσας, της κυρά-λένης, θα σε ζεστάνωμε. Τι να σου κάνω; Η μάνα είναι βλέπεις ο στύλος του σπιτιού! Χαράς τον που την έχει! Δήμος: Τι μουρμουράς, πατέρα; Ε, πάλι δακρυσμένος είσαι; Να το χεις καμάρι για τους λεβέντες μας που πολεμάνε για την Πατρίδα! Σα, ζούσε η μάννα (πιο σιγανά) θα φευγα κι εγώ εθελοντής. (Αρπάζει από το τζάκι επάνω δύο φωτογραφίες και δείχνοντάς τες στον πατέρα του) Κοίτα, πατέρα, καμάρωσέ τους! Δες το Λάμπρο σου μπροστά στο αεροπλάνο του. Στολή αεροπόρου φίνα και ύφος νικητή! (παίρνει στα χέρια ο πατέρας τη φωτογραφία, τη φιλά ) Κοίτα και τον Ηλία μας με το χακί και την ξιφολόγχη όρθια, χαμογελαστός, όπως πάντα!!!

9 9 Πατέρας: Ναι, Δήμο μου, έτσι είναι όπου τα λες. Τιμή ατίμητη είναι να χεις δύο λεβέντες στο μέτωπο, να υπερασπίζονται τη λευτεριά της Πατρίδος και την αξιοπρέπεια του λαού της!( παίρνει στα χέρια του και τη δεύτερη φωτογραφία και τη φιλά ) Μα είναι και πόνος, είναι κι αγωνία είναι και έγνοια. Μονάχα η προσευχή με ξεκουράζει. Μονάχα εκεί τους συναντώ! Δήμος: Μποναμάς πρωτοχρονιάτικος, μας ήρθαν τα χαρούμενα γράμματά τους και οι φωτογραφίες τους. Δεν πέρασε ακόμα βδομάδα που τα λάβαμε. Και για δες παιδί μου συντυχία, ήρθανε και τα δυο την ίδια μέρα, λες και το χανε επίτηδες κανονίσει. (Ακούγεται κτύπημα στην πόρτα. Ο Δήμος πετιέται ν ανοίξει, ενώ ο κυρ-ζήσης απομένει να κοιτάζει προς την πόρτα. Μπαίνει ένας έφεδρος αξιωματικός με δεμένο σε νάρθηκα το δεξί του χέρι) Δήμος: Περάστε, περάστε παρακαλώ. Ο Πατέρας μου είναι ο Ζήσης Σγουρός, που ζητάτε. Από το μέτωπο έρχεσθε; ( δίνουν χαιρετισμό χειραψίας ) Σαν τι καλά μαντάτα μας φέρνετε; Θα τους ρίξουμε στη θάλασσα τους Φρατέλλους; ( γελά ) κυρ-ζήσης: (Χαμένος τον κοιτά. Άσχημο προαίσθημα του σφίγγει την καρδιά ) Καλώς μας ήλθατε, παιδί μου. Ορίστε, καθίστε. Δήμο, ρακί και καφέ στον κύριο ανθυπολοχαγό. Πώς κι από το χωριό μας; Δε φαίνεστε για συντοπίτης. Ανθυπολοχαγός: Όχι, κύριε Ζήση. Δεν είμαι από τα μέρη σας. Αρτινός είμαι. Μια μικροάδεια λόγω ατυχήματος έχω, για

10 10 να αναρρώσω κι επί τη ευκαιρία να δω και τους δικούς μου. (Ο Δήμος ετοιμάζει το δίσκο, στήνοντας αυτί) κυρ- Ζήσης: Μα, τι πάθατε; Είπατε ατύχημα Το σπάσατε; Κι είναι το δεξί σας..! Ανθυπολοχαγός: Ω! όχι! Από εμπλοκή του όπλου μου, τραυματίστηκε η παλάμη μου. Μου την περιποιήθηκαν στο πρόχειρο χειρουργείο, αλλά με στέλνουν κάτω και στο Νοσοκομείο να με περιποιηθούν καλύτερα οι γιατροί εκεί. κυρ-ζήσης: Κι εδώ, πώς λοξοδρομήσατε; Ο Γέρακας, το χωριό μας, δε βρίσκεται πάνω στο δρόμο σας (γεμάτος αγωνία). Ποια αιτία σας φέρνει κοντά μας. Πείτε μου, τι συμβαίνει; Τι μαντάτα έχετε για μας; (Ο Δήμος βιάζεται να ακουμπήσει τον καφέ με χέρια που τρέμουν. Πατέρας και γιος παρακολουθούν με συγκρατημένη ανάσα τον ανθυπολοχαγό, που ψάχνει τις τσέπες του) Ανθυπολοχαγός: Ο αγώνας κύριε Ζήση δεν έχει πάντα επιτυχίες Κι ο πόλεμος δεν έχει μόνο νίκες. Αντάμα έρχονται τα αίματα κι οι θυσίες. Πιστεύω πως είναι ιδιαίτερη τιμή για σας το μήνυμα που σας φέρνω. (Ξετυλίγει μπροστά τους το επίσημο του Αρχιστρατήγου τηλεγράφημα ) (Με ταραχή) Διαβάστε! Είναι τηλεγράφημα του Αρχιστράτηγου Παπάγου! κυρ-ζήσης: (Με παλλόμενη από συγκίνηση φωνή) -Διάβασέ το, Δήμο μου, δεν έχω τα γυαλιά μου, άλλωστε τα μάτια μου θολώσανε από αγωνία. Έχω κακό προαίσθημα

11 11 Δήμος: (Διαβάζει Αργά ) «Ζήση Σγουρόν, Γέρακα Ηπείρου» «Μετά βαθυτάτης λύπης αγγέλλω, ότι υιοί σας Λάμπρος Σγουρός, αεροπόρος και Ηλίας Σγουρός λοχίας, ετίμησαν Πατρίδαν, πεσόντες αμφότεροι ηρωικώς μαχόμενοι. Θάνατος εύρεν αυτούς ενηνγκαλισμένους». Αλέξανδρος Παπάγος Αρχιστράτηγος (Αγκαλιασμένοι πατέρας και γιος κλαίνε ριγμένοι στο τραπέζι, με το ανέτοιμο δέμα για το μέτωπο. Κι ο ανθυπολοχαγός δακρύζει κι εκείνος καθώς τους παρακολουθεί ) Σπήκερ: Βαρύ έπεσε το πικρό μαντάτο πάνω στο Γέρακα, στο σπιτικό του κυρ-ζήση. Τα δυο παιδιά του, ο Λάμπρος και Ηλίας έπεσαν μαχόμενοι για την Πατρίδα. Αγκαλιασμένους τους βρήκε ο θάνατος. Το θλιβερό νέο άδειασε την καρδιά τους, μα δεν άφησαν να τους λυγίσει. κυρ-ζήσης: (Ανασηκώνεται, σκουπίζεται με το μαντήλι του) Κι οι δυο! Μαζί! Αγκαλιασμένοι! Για να χουν ο ένας τον άλλο παρηγοριά. Ακριβή που είσαι Λευτεριά! Δήμος: Πατέρα, σφίξε την καρδιά, να μάθουμε λεπτομέρειες. Ξέρεις κύριε ανθυπολοχαγέ κάτι περισσότερο να μας πεις; Πότε και πώς συνέβη να τους βρει αγκαλιασμένους ο θάνατος; Είναι πολύ παράδοξο αυτό που γράφει το τηλεγράφημα. Ο ένας βρισκότανε στα ριζά του Ιβάν κι ο άλλος στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Πώς σμίξανε;

12 12 Ανθυπολοχαγός: Έχετε δίκιο! Πρωτάκουστο αυτό που συνέβη. Ήμουν μπροστά σ αυτή την πρωτοφανή σκηνή. Αυτόπτης μάρτυς! Θα σας τα εξηγήσω όλα, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. (Πατέρας και γιός απέμειναν να τον ακούνε, ξεχνώντας προς στιγμήν τον βαθύ πόνο τους) Ανθυπολοχαγός: Η μάχη μαινόταν από το πρωί. Όταν σε λίγο κόπασε, ο Λάμπρος, που πάντα τό λεγε η καρδιά του, πέταξε με το αεροπλάνο του πάνω απ τη γραμμή του μετώπου. Ξαφνικά ένας τρομακτικός κρότος ακούστηκε κι ο ένας κινητήρας του αεροπλάνου άρχισε να μουγκρίζει σαν πληγωμένο θεριό. Οι στρατιώτες μας που αναγνώρισαν το ελληνικό αεροπλάνο, παρακολουθούσαν με αγωνία. Η τολμηρή πτήση εξελισσόταν σε δράμα. Η έκρηξη το έκοψε σε δύο κομμάτια, που φλεγόμενα άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος, ενώ κάτι μαύρο ξεκόλλησε από τον όγκο του σκάφους πέφτοντας με μικρότερη ταχύτητα. Ήταν ο πιλότος, που άνοιξε το αλεξίπτωτό του. Η αγωνία κορυφώθηκε. Η χαρά για το γλιτωμό του παλικαριού δεν πρόλαβε να ανθίσει στα χείλη μας. Όλα έδειχναν πως θα προσγειωνόταν σε έδαφος κατεχόμενο από τους Ιταλούς, οπότε και θά πεφτε στα χέρια τους. (παίρνει ανάσα βαθειά). Δήμος: (Συνεπαρμένος) Και τι έγινε; Κυρ-Ζήσης: Θέ μου! Παρθένα μου! Ανθυπολοχαγός: Εκείνη τη στιγμή, πριν ακόμα οι δικοί μας αποφασίσουν, για το πώς έπρεπε να ενεργήσουν, ακούστηκε μια τρομερή ιαχή: «Αέρααα!» σαν βροντή ηφαιστείου. Ήταν η

13 13 φωνή του πιλότου! Κραυγή π αντιλάλησε σε πλαγιές και φαράγγια και που μούδιασε τους Ιταλούς, ενώ έκαμε θεριά τους δικούς μας. «Αέρααα!» αντιφώνησαν κι αυτοί κι όρμησαν με τα πολυβόλα και τις ξιφολόγχες τους εναντίον των σαστισμένων Ιταλών. Ήταν τέτοια η ορμή που τους απώθησαν. Κυρ-Ζήσης: (Γεμάτος θαυμασμό) Γειά σου, παλικάρι μου!! Δήμος: (Συνεπαρμένος κι αυτός) Ζήτω! Ζήτω ο Λάμπρος μας! Ανθυπολοχαγός: Σε λίγα λεπτά ο πιλότος προσγειώθηκε ανάμεσά μας. Όλοι τρέξαμε κοντά του ζητωκραυγάζοντας. Μα για έναν απ όλους μας ο θαυμασμός για το ηρωικό κατόρθωμα έγινε χαρά κι αγαλλίαση απερίγραπτη. Έτρεξε κι έπεσε στην αγκαλιά του. Ήταν ο Ηλίας, που στο πρόσωπο εκείνου του ηρωικού πιλότου είχε αναγνωρίσει τον αδερφό του, τον Λάμπρο,. Έκπληκτος κοίταζε κι ο Λάμπρος τον Ηλία. Xαίρονταν τώρα κι οι δυο το συναπάντημά τους και σφιχταγκαλιάζονταν και πάλι κοιτάζονταν στα μάτια με συγκίνηση και καμάρι και πάλι σφιχταγκαλιάζονταν. Η χαρά κι η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη. (Παίρνει πάλι βαθειά ανάσα) Μα ξαφνικά όλα άλλαξαν. Βροχή φονική από ιταλικούς όλμους έσκαψε την περιοχή, όπου βρίσκονταν τα δύο αδέρφια. Ένας έσκασε δίπλα τους, σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή... Ο θάνατος τους βρήκε αγκαλιασμένους... κυρ-ζήσης: (Δακρυσμένος) Κι ύστερα..; (Ο Δήμος κλαίει κι εκείνος σιγανά)

14 14 Ανθυπολοχαγός: Ύστερα; Δεν έχει ύστερα! Το γεγονός συγκλόνισε τους φαντάρους μας. Έπληξε την πιο ευαίσθητη περιοχή της καρδιάς μας. Κι η μάχη άναψε με μεγαλύτερη ορμή τώρα, τώρα κι απ τις δυο πλευρές. Ολόκληρο το τάγμα μας σαν λαίλαπας τρομερός ορμούσε πάνω τους. Νιώθαμε πως η νίκη ήταν το καλύτερο μνημόσυνο στα παιδιά σας. Κι εκείνη δεν άργησε να ρθει. (Ακολουθεί σιγή. Σκυμμένοι σπογγίζουν τα δάκρυά τους πατέρας και γιός) Κυρ-Ζήσης: (Ανασηκώνει το κεφάλι και αδάκρυτος τώρα απευθύνεται προς τον γιό του.) Σε τέτοιους λεβέντες δεν ταιριάζουν τα δάκρυα!... Αισθάνομαι υπερήφανος, που τα παιδιά μου φάνηκαν αντάξια των προγόνων τους. Δήμο μου, παλικάρι μου, πάμε να σταθούμε στο πόδι των αδερφών σου. Τώρα, με το θάνατό τους... νιώθω πως ό,τι είμαστε κι ό,τι έχουμε ανήκει στην Πατρίδα. Δώσαμε τα παιδιά μας, τ αδέρφια σου, το έχει μας θα λογαριάσουμε ή τη μίζερη ζωή μας; (Κλείνει η αυλαία)

15 15 ΣΚΗΝΗ 3η Σπήκερ: Την επόμενη μέρα ο Κυρ-Ζήσης οδήγησε το κοπάδι του, πάνω από 100 κεφάλια πρόβατα και κατσίκια, στην πιο κοντινή Επιμελητεία του Στρατού μας. «Για τα παλληκάρια» είπε, «που πολεμάνε στο μέτωπο» και γύρισε να φύγει δίχως τ όνομά του να πει, πριν προλάβουν να τον ευχαριστήσουν. Κι ύστερα κατετάγει κι αυτός στο στρατό, στο Γ σώμα, μαζί με το γιο του. Ο Δήμος ως τραυματιοφορέας, χάρις στις γνώσεις που είχε, ως Ερυθροσταυρίτης, κι αυτός ως Νοσοκόμος σ ένα από τα πρόχειρα Νοσοκομεία του Μετώπου. Και μια μέρα ύστερ από να μήνα, πατέρας και γιος ξανασμίξανε στην καμαρούλα του πρόχειρου Νοσοκομείου. (Ανοίγει η αυλαία) Σκηνικό: (Αίθουσα πρόχειρου χειρουργείου. Ένα κρεβάτι εκστρατείας στρωμένο, ένα τραπεζάκι μπουκαλάκια, φάρμακα και κάποια εργαλεία. Ο κυρ-ζήσης με λευκή μπλούζα κάτι συγυρίζει. Στην πόρτα εμφανίζεται ο Δήμος. Μεταφέρει μ έναν άλλο στρατιώτη φορείο με τραυματία. Δήμος: Καλημέρα, πατέρα!! (ο κ υρ-ζήσης στρέφεται προς την πόρτα και σπεύδει να βοηθήσει) Κυρ-Ζήσης: Καλώς το γιόκα μου, καλώς το Δήμο μου! Μπα; (με έκπληξη) Φρατέλο κουβαλάς; Δήμος: -Ναι πατέρα! Κυρ-Ζήσης: Και πού τον πας;

16 16 Δήμος: Στο κρεβάτι, ας τον δούνε εδώ οι γιατροί μας κι αν χρειαστεί θα τον πάμε και πιο πέρα... στο Νοσοκομείο στην Κόνιτσα... Κυρ-Ζήσης: Πώς τον λένε; Ξέρεις; ( ενώ τον τοποθετούν στο κρεβάτι) Δήμος: Μάριο... (ο κυρ-ζήσης σκύβει με πόνο πάνω από τον τραυματία. Ένα χλωμό παιδιάστικο πρόσωπο ξεχωρίζει μέσα από τους επιδέσμους και τα αίματα. Ενώ το πόδι του ήταν σε νάρθηκα) Κυρ-Ζήσης: Έχει κι αυτό πατέρα, το κακόμοιρο... Σαν τον Ηλία μου θάναι στα χρόνια. Έ!, το κακόμοιρο ξεπάγιασε στο δρόμο. Στάσου να φέρω κουβέρτες. Δήμος: (Δείχνει βιαστικός) Πατέρα, κάμε του ό,τι νομίζεις.. Εγώ φεύγω, έχω κι άλλη αποστολή βιαστική. Κυρ-Ζήσης: Ο Θεός μαζί σου, παιδί μου. Η Παναγιά μας να σε σκεπάζει. Θα τον φροντίσω εγώ, έννοια σου! Μάριο: Μάμα μία! (Ξεψυχά) Μάμα μία! Κυρ-Ζήσης: (Μονολογεί) Τη μάνα σου φωνάζεις καψερέ; Ποιον άλλο! Καημένο παιδί! (Τον κοιτάζει στοργικά και φεύγει. Σε λίγο επανέρχεται μ ένα πήλινο κιούπι) Κυρ-Ζήσης: Έλα σού χω λίγη κοτόσουπα. Μη το ρωτάς, πώς την οικονόμησα. Είναι ένα κι ένα για την περίπτωσή σου.

17 17 Έλα, άνοιξέ το στόμα σου, Μάριε! Είδες νόστιμη και ζεστούλα που είναι; Μάριο: (Βλέποντας τον κυρ-ζήση με τόσο ενδιαφέρον να τον περιποιείται γεμίζει έκπληξη κι ευγνωμοσύνη) Ευκαριστώ! Πολύ ευκαριστώ! Κυρ-Ζήσης: Μπά! Εσύ ξέρεις ελληνικά βλέπω! Πότε τα έμαθες; Στο μέτωπο; Μάριο: (Με κόπο) Είχα μητέρα Ελληνίδα, από τη Ζάκυνθο. Η μητέρα μου έμαθε να μιλώ Ελληνικά. Είναι τρία χρόνια που την έχασα. Την θυμάμαι κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Αχ, μάμα, μάμα μία. (Ο κυρ-ζήσης συγκινημένος σκύβει πάνω από το πονεμένο του πρόσωπο, του χαϊδεύει το μέτωπο) κυρ-ζήσης: Εγώ μάμα για σένα, Μάριο. Από τώρα σε λογαριάζω για παιδί μου.. Να, έλα, πάρε δυο-τρεις κουταλιές ακόμα σούπα να δυναμώσεις. (Τον ταΐζει δυο-τρεις κουταλιές,αλλά ο Μάριος ψάχνει το στήθος του κάτι να βρει. Σε λίγο ανασύρει από κει μια φωτογραφία. Ήταν της μητέρας του) Μάριο: Η Μάμα μου! Μπόνα Μάμα! Μπόνα!! κυρ-ζήσης: (Κοιτάζοντας τη φωτογραφία) Μωρέ ίδιος είσαι!! Πόσο της μοιάζεις!!

18 18 Μάριο: Εσύ έχεις παιντιά; Γκυναίκα; κυρ-ζήσης: Είχα κάποτε χρυσή γυναίκα. Πέντε κοντά έξι μήνες, που μας άφησε μοναχούς. Πέθανε από ανακοπή. Μου χάρισε τρεις γιους. Τρία παλικάρια, Μάριε. Τα δύο θυσιάστηκαν στο μέτωπο για την πατρίδα. Το τρίτο είναι ο Δήμος, ο στρατιώτης που σε κατέβασε με το φορείο, ένας απ τους άλλους δύο. (ο κυρ-ζήσης άρχισε να ψάχνεται στις τσέπες του) Μάριο: Τι; Έχεις τις φωτογραφίες τους; Να δω! κυρ-ζήσης: Αυτός, ( Δείχνει τη μία) είναι ο Λάμπρος μου.! Αεροπόρος! Έπεσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κι αυτός ( Δείχνει τη δεύτερη φωτογραφία) είναι ο Ηλίας μου, 25χρονο παλικάρι (με σπασμένη φωνή ) έπεσε κι αυτός για την Πατρίδα, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα και στιγμή. (Μα ο Μάριο καθώς παρατηρεί την δεύτερη φωτογραφία, ξαφνιάζεται, πάει κάτι να πει, μα δεν ξέρει πώς να το πει. Κοιτάζει κατάματα τον κυρ-ζήση και του λέει:) Μάριο: Αυτός... ζει ζει ( δείχνοντας τη φωτογραφία του Ηλία) Τραυματίας, σε μας ζει, ζει! Μίλησα μαζί του!..όνομα, Ηλίας Ηλίας Σσσς Σγού.. ρος; κυρ-ζήσης: (Απορημένος) Ναι, Σγούρος, Σγούρος (φωνάζει ) (και στηρίζεται στον τοίχο να μην πέσει) Παναγία μου.! Παναγία μου, Παρθένα μου!..ήταν αλήθεια! (ψελλίζει συγκινημένος) Να ζει ο Ηλίας μου!

19 19 Μάριος: Ζει, ζει!! (τραυλίζοντας από συγκίνηση) Εγώ διερμηνέας μίλησα μαζί του! Είναι αιχμάλωτος μα ζει, σας λέω!! (Κλείνει η αυλαία) ΤΕΛΟΣ Χριστιανική Εστία Πατρών

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ 1 ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ 1. Αξιωματικός 2. Λοχίας 3. 1 ος Φαντάρος 4. 2 ος Φαντάρος 5. 3 ος Φαντάρος 6. 4 ος Φαντάρος 7. 5 ος Φαντάρος 8. 6 ος Φαντάρος 9. 8 ος Φαντάρος 10. Ελληνοπούλα 11. Ελληνοπούλα 12.

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ Θεατρικό από τον Πάνο Σακέλη ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΗΣ / ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ / 1 ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΑ Πρόσωπα: ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάµαι, το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά Στα ψηλά τα βουνά να κοιµάµαι στο Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ page 1 / 5 1)ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ 2)ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ 3)ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝΕ ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ 4)ΤΑ 'ΠΑΙΞΑ ΟΛΑ 5)ΠΩΣ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ 6)ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΩ 7)ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ Σκηνή 1 η Το σπίτι του ακατάστατο. Μπαίνει η υπηρέτρια κι από πίσω μπαίνει ο. Κάθε πρωί η ίδια ιστορία. `Ερχεστε και μας βρίσκετε με την κρέμα ημέρας. Ορίστε, δεν πρόλαβα ούτε να την απλώσω

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΊΝΑΚΕς ΖΩΓΡΑΦΙΚΉς ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΊΕς

ΠΊΝΑΚΕς ΖΩΓΡΑΦΙΚΉς ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΊΕς ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ ΠΊΝΑΚΕς ΖΩΓΡΑΦΙΚΉς ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΊΕς Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι. Του Γενάρη το φεγγάρι παρά λίγο μέρας μοιάζει. Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα να 'ναι μέρα. Του Γενάρη το φεγγάρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

(Σκηνικό η εξοχή ακούγονται πυροβολισµοί) Μπαίνουν δυο τσολιάδες λίγο βιαστικοί σα να µη θέλουν να τους δουν.

(Σκηνικό η εξοχή ακούγονται πυροβολισµοί) Μπαίνουν δυο τσολιάδες λίγο βιαστικοί σα να µη θέλουν να τους δουν. 1 Τα αγάλµατα (Θεατρικό σκετς σε τρεις σκηνές) (Σκηνικό η εξοχή ακούγονται πυροβολισµοί) Μπαίνουν δυο τσολιάδες λίγο βιαστικοί σα να µη θέλουν να τους δουν. ΣΚΗΝΗ 1 η ΣΤΡΑΤΗΣ: Από δω από δω. Έλα κάτσε

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά!

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά! Σκηνή 1 η Μουσική. Ανοίγει η αυλαία. Σκηνικό δάσους. Η Βάγια η Κουκουβάγια, η δήμαρχος του δάσους κάθεται στο καφέ του δάσους και πίνει το χυμό της. Προσπαθεί να διαβάσει την εφημερίδα της αλλά δεν τα

Διαβάστε περισσότερα

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης www.24grammata.com σελ. 1 Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Φαρφουλάς, Τεύχος 15 (Αθήνα 2012) στα πλαίσια του αφιερώματος για την Αφή. Δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Θεατρικό Ηλίας Ξανθούλα παππούς γιαγιά μαμά αρκούδα αρκουδάκι Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Παππούς: Καλώς τα παιδιά! Γιαγιά: Καλώς τα εγγονάκια μας. Ηλίας: Γεια

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟ & ΣΧΕΔΙΟ: ESSEGESSE Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΤΟΣ 1773... Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ, ΞΕΣΠΑ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ... ΠΟΛΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Στ 3

Από τα παιδιά της Στ 3 Από τα παιδιά της Στ 3 16 Αυγούστου 1974. Έχει σκοτεινιάσει για τα καλά και το κορμί μου δε σηκώνει άλλη κούραση. Ο φόβος, η αγρυπνία, ο ξεσηκωμός μου έχουν τσακίσει τα κόκκαλα. Οι ώρες είναι δύσκολες,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γέροντας Ιωσήφ εμφανίσθηκε πολλές φορές μετά την κοίμηση του

Ο Γέροντας Ιωσήφ εμφανίσθηκε πολλές φορές μετά την κοίμηση του 2 Οκτωβρίου 2019 Ο Γέροντας Ιωσήφ εμφανίσθηκε πολλές φορές μετά την κοίμηση του / Αφιέρωμα στον Γέροντα Ιωσήφ Ησυχαστή Γέροντας Εφραίμ, Προηγούμενος Ι.Μ. Φιλοθέου Α Αργότερα, μας είπε ο παπα-εφραίμ ο Κατουνακιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Ο θησαυρός της ζούγκλας Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Στον Κόλπο των Βράχων 2. Το Μεγάλο Φίδι 3. Ο Τίγρης της Ζούγκλας 4. Ο Κροκόδειλος του Ποταμού 5.

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης)

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) 22 Οκτωβρίου 2019 Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) Θρησκεία / Κοινωνικά θέματα / Πνευματική ζωή «Είναι πολλά πράγματα, τα οποία ο άνθρωπος δεν τα γνωρίζει, ή, αν τα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των Αρχαγγέλων Στον κόσµο που όλοι νιώθουν µοναξιά Η Αγάπη Του υπάρχει και ελπίζω Κι αν έφυγα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει Κύριε των Δυνάμεων «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη. «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 5 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 5 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ -Μέτρα μέχρι το 20, Σοτό να δείξεις του θείου που λέει ότι κάνεις κοπάνα απ το σχολείο και χαρτοπαίζεις... -Ένα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε... -Μπράβο, αγόρι μου, συνέχισε... -Έξι, εφτά, οχτώ, εννέα, δέκα...

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα