ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Πρόσωπα:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Πρόσωπα:"

Transcript

1 1 ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ Πρόσωπα: 1) κυρ Ζήσης (πατέρας) 2) Ηλίας (γιος 25χρονος) 3) Δήμος (γιος 19χρονος) 4) Ανθυπολοχαγός (έφεδρος) 5) Μάριο (Ιταλός αιχμάλωτος)

2 2 Σπήκερ: (Στην άκρη της σκηνής ένας γέρος μονόφθαλμος καθισμένος μπροστά στο παραθύρι κοιτάζει μακριά την Πίνδο και αναπολεί). Οκτώβρης μήνας και στα ορεινά της πατρίδας μας το φθινόπωρο παρέδωσε «τη σκυτάλη» στο χειμώνα. Ο κυρ- Δήμος, ένας 85χρονος λεβεντόγερος, κάθεται στο παράθυρο κι αγναντεύει τον ορίζοντα. Όσο πιάνει το μάτι του βλέπει κορφές και διάσελα, που πάνω τους παιχνιδίζουν χαρούμενα οι ακτίνες του ήλιου κι άλλοτε κάθονται στοίβα τα σύννεφα. Κι ανάμεσά τους το χωριό του, ο Γέρακας, σκαρφαλωμένο σε μια κακοτράχαλη πλαγιά, που πάνω της κρέμονται τα κράκουρα της Πίνδου. Ο κυρ Δήμος αγαπά με μια παιδιάστικη τρυφεράδα το μικρό χωριό του μαζί με τούτο το θεόρατο βουνό, που απλώνει φοβερό το κορμί του απ το βορρά ως το νότο, πάνω στη στεριά της πατρίδας μας. Τούτο το βουνό αγιασμένος τόπος! Πάνω του περπάτησε η δόξα αντάμα με την ιστορία, από τότε που μια χούφτα Έλληνες διαφεντέψαμε τη λευτεριά μας στις κορφές και στις ράχες του. Σκύβει το λευκασμένο κεφάλι του και στοχάζεται. Δόξες παλιές, καινούργιες πάντα θύμησες! Θύμησες που δεν σβήνουν ολοχρονίς από μέσα του. Μα ξέχωρα, μέρες του Οκτώβρη τώρα, ορθώνονται στην μνήμη του τα γεγονότα εκείνου του επικού αγώνα, που στράτευσε όλους τους Έλληνες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Κι ανάμεσά τους και τη δική του οικογένεια, που έδωσε το δυναμικό «παρών» της στο κάλεσμα της πατρίδας!

3 3 ΣΚΗΝΗ 1 η Σπήκερ: Ήταν άσωστα χαράματα εκείνης της 28 ης Οκτωβρίου του 40, όταν βρόντησαν τα τουφέκια στις κορφές της Ηπείρου. Και η ιταμή ιταλική πρόκληση ακούστηκε σε στεριές και θάλασσες. Μυριόστομο ανέβηκε το ΟΧΙ από την Κρήτη ως την Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο και κίνησε σε αντίσταση σύσσωμο έναν ολόκληρο λαό! Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι της οικογένειας του κυρ Ζήση, ο Ηλίας κι ο Λάμπρος, στρατεύθηκαν από την πρώτη ημέρα του πολέμου. (ανοίγει η αυλαία) Ένα χωριάτικο δωμάτιο. Ένα τζάκι σβηστό, ένα μπαούλο, ένα τραπέζι, δυο τρεις καρέκλες, ένα εικονοστάσι μ αναμμένο καντήλι. Ο κυρ Ζήσης καθισμένος πίνει τον πρωινό καφέ του, ενώ ο γιος του, ο 19χρονος Δήμος, του βάζει από τη στάμνα νερό. Οι καμπάνες κτυπούν δαιμονιωδώς. Δήμος: Μας ξεκουφάνανε! Πόλεμος βλέπεις! Αντάρα, χαλασμός! Πατέρας: Ο Ηλίας πού φυγε χαράματα για το περβόλι να ποτίσει, πιστεύω να ψυλλιάστηκε, σαν τις άκουσε να χτυπούν. Δήμος: Μα, το περιμέναμε το χτύπημα! Όλοι το ψιθυρίζανε ψες στον καφενέ του κυρ Τάσου, είπε ο Ηλίας. Και σήμερα το πρωί το ραδιόφωνο το επιβεβαίωσε. (ακούγονται βήματα βιαστικά, μπαίνει φουριόζος ο Ηλίας)

4 4 Ηλίας: Πατέρα! Φεύγω! Γενική Επιστράτευση. Δεν ακούτε τις καμπάνες! Γενικός ξεσηκωμός! Άρχισαν μουλωχτά απ τα χαράματα την επίθεση. Μωρέ θα τους ρίξουμε τους Ιταλιάνους του Μουσολίνι στη θάλασσα. Ο Θεός κι η Παναγιά να μας βοηθήσουν. εμείς δεν πειράξαμε κανέναν. Πατέρας: Για στάσου Ηλία μου, πως θα φύγεις έτσι; Πες μου, πού θα παρουσιαστείς; Ηλίας: Στο Έμπεδο των Ιωαννίνων. Στις 12 το μεσημέρι πρέπει νάμαι παρών. Κι από κει στο μέτωπο. Δήμος: Στάσου, αδερφέ, πού πας έτσι; κάτι να φας, κάτι να πάρεις μαζί σου. (Φεύγει ο Δήμος για να ετοιμάσει το σακίδιο) Ηλίας: Δεν είναι ώρα για τέτοιες έγνοιες. Εσείς μονάχα να προσέχετε κι όσο για μένα μη σας νοιάζει. Πατέρας: (Κοιτάζοντάς τον στοργικά) Ηλία μου, παιδί μου δεν είναι εύκολο που σε βλέπω να φεύγεις μα ούτε και θέλω να κάνω τη στιγμή δυσκολότερη. Να προσέχεις παιδάκι μου να προσέχεις γιε μου. Ηλίας: Θα προσέχω πατέρα μη νοιάζεσαι. Κι έπειτα ό,τι είναι να γίνει για τους άλλους ας γίνει και για μένα. Πόλεμος είναι πατέρα δεν είναι γλέντι. Κακό πράγμα μα αναγκαίο.

5 5 Πατέρας: Ώριμα μιλάς γιέ μου και σε τούτη την ωριμότητα βασίζομαι κι εγώ. Μα πες μου, τι να γίνεται με το Λάμπρο μας; Επιστρατεύτηκε άραγε κι εκείνος; Ηλίας: Αυτός είναι στρατευμένος απ τα 22 του χρόνια, πατέρα. Στο τελευταίο έτος της σχολής Ικάρων, μπορεί να μην είναι -τώρα με τον πόλεμο- σε ενεργό υπηρεσία; Πατέρας: Το παιδί μου ο Λάμπρος! Τον θυμάσαι; Μικρός, όπου εύρισκε χαρτί, σκάρωνε αεροπλανάκια κι έτρεχε ξωπίσω τους πετώντας τα στον αέρα. Τώρα τώρα θα πετά πάνω απ τη φωτιά του πολέμου με αληθινό αεροπλάνο. Ηλίας: Μα ήταν το όνειρό του! Πρώτος μπήκε στη Σχολή Ικάρων. Θυμάσαι πατέρα, που σε συνεχάρη με ειδική επιστολή ο Επιτελάρχης της Αεροπορίας; Πατέρας: Όλα τα θυμάμαι, Ηλία μου! Όλα τα θυμάμαι! Μα, να πού 'ρχονται άλλα και μου τα σκεπάζουν Ε, να μπορούσα να κατατασσόμουνα κι εγώ, να πολεμούσα για την Πατρίδα. (μπαίνει ο Δήμος με ένα σακίδιο) Δήμος: Τα ρούχα σου και κάτι για να φας σαν πεινάσεις. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα, που δεν πρόλαβα κάτι καλύτερο να σου ετοιμάσω. (σιγανά) Αν ζούσε η μάνα! Ηλίας: Δεν πειράζει, Δήμο μου, θα φάω μ όρεξη τη φασουλάδα του λόχου. (Σε τόνο εμπιστευτικό). Μόνο πρόσεχε! Τον πατέρα και τα μάτια σου!

6 6 (Στο μεταξύ ο κυρ Ζήσης ψάχνει κάτι να βρει στα εικονίσματα. Είναι ένας σταυρός, φυλαχτό). Πατέρας: Έλα δω, Ηλία μου, πάρ' το αυτό. Είναι το φυλαχτό που 'χα στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Έχει μέσα Τίμιο Ξύλο! (Του το περνάει στο λαιμό μ ένα κορδόνι). Ηλίας: (Το ασπάζεται με σεβασμό. Ύστερα σκύβει και φιλάει του Πατέρα του το χέρι). Δως μου την ευχή σου πατέρα. Είναι κι αυτή φυλαχτό άγιο! Πατέρας: (Προσπαθώντας να κρύψει ένα δάκρυ, τον φιλάει στο μέτωπο). Στην ευχή του Χριστού και της Παναγίας! Στο καλό, παιδί μου! Και με τη Νίκη! Ε, να μην είμαι νεώτερος να δώσω κι εγώ το «παρών» στο κάλεσμα της Πατρίδας! Ηλίας: Το χεις δώσει τόσες άλλες φορές, πατέρα! (Αγκαλιάζει τον αδελφό του) Δήμο μου, έχε γεια κι ό,τι είπαμε Πατέρας& Δήμος: Στο καλό! Να γυρίσεις Νικητής! (Κλείνει η αυλαία)

7 7 ΣΚΗΝΗ 2 η (Το ίδιο σκηνικό) Σπήκερ: Από τότε που φυγαν για το μέτωπο ο Ηλίας και ο Λάμπρος, ο πατέρας και ο μικρότερος γιος, ο Δήμος, μπήκαν στον αγώνα των μετόπισθεν. Στον αγώνα της προσευχής, στον αγώνα της συλλογής και αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης στο μέτωπο, όπου η ζωή έγραφε καθημερινά τη δική της θρυλική ιστορία! Αυτό το μέτωπο μέσα σε λίγη ώρα μετέτρεψε τα χθεσινά παιδιά σε λεοντόκαρδους ήρωες. Γι αυτούς ο θάνατος έχασε το φοβερό του πρόσωπο και η ζωή τους άξιζε, όταν την θυσίαζαν. Μόνο η λαχτάρα της νίκης κρατιόταν ψηλά, και όλα, ανάγκες και δυνατότητες, είχαν υποταχτεί στην ενδόμυχη προσταγή της ψυχής: Προχωρείτε, προχωρείτε..! Κι είχαν να πολεμήσουν, μαζί με τους Ιταλούς, άλλους τρεις εχθρούς: την κούραση, την πείνα και το άγριο βουνό μέσα στο φοβερό χειμώνα του 40. Κι όμως νικούσανε. Πανηγύριζε το μέτωπο, και στα μετόπισθεν χαρμόσυνα χτυπούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών, διαλαλώντας κάθε νίκη, κάθε επιτυχία. Σ αυτή την ατμόσφαιρα του ενθουσιασμού και της χαράς πέρασαν τα Χριστούγεννα. (Ανοίγει η αυλαία) (Ο πατέρας έχει πάνω στο τραπέζι ένα κασελάκι και προσπαθεί να το γεμίσει με καλούδια για το μέτωπο. Ο Δήμος τον βοηθά)

8 Δήμος: Πατέρα, να φέρω και προχτές στο χτήμα; λίγα καρύδια, που μάζεψα 8 Πατέρας: Αμέ, και με ρωτάς; Τρέξε και στο κατώι και βάλε στο σακούλι τούτο, (του δίνει μια σακουλίτσα πάνινη) 2-3 χούφτες σταφίδα. Την αγάπαγε ο Ηλίας την μαυρομάτα. Θα τον ζεσταίνει μες στα χιόνα. Είναι πυρωτική! Δήμος: Τρέχω, έφυγα! (φεύγοντας ) Πατέρα μη ξεχάσουμε και τα τσουράπια της κυρά-λένης. Τά χω απιθώσει στην κασέλα επάνω. Πατέρας: (Μονολογεί ) Αν ζούσε η μακαρίτισσα και φανέλες και κάλτσες και γάντια και κουκούλα για τ αυτιά και το λαιμό θα του φτιανε! Τώρα παλληκάρι μου με τα τσουράπια της καλής γειτόνισσας, της κυρά-λένης, θα σε ζεστάνωμε. Τι να σου κάνω; Η μάνα είναι βλέπεις ο στύλος του σπιτιού! Χαράς τον που την έχει! Δήμος: Τι μουρμουράς, πατέρα; Ε, πάλι δακρυσμένος είσαι; Να το χεις καμάρι για τους λεβέντες μας που πολεμάνε για την Πατρίδα! Σα, ζούσε η μάννα (πιο σιγανά) θα φευγα κι εγώ εθελοντής. (Αρπάζει από το τζάκι επάνω δύο φωτογραφίες και δείχνοντάς τες στον πατέρα του) Κοίτα, πατέρα, καμάρωσέ τους! Δες το Λάμπρο σου μπροστά στο αεροπλάνο του. Στολή αεροπόρου φίνα και ύφος νικητή! (παίρνει στα χέρια ο πατέρας τη φωτογραφία, τη φιλά ) Κοίτα και τον Ηλία μας με το χακί και την ξιφολόγχη όρθια, χαμογελαστός, όπως πάντα!!!

9 9 Πατέρας: Ναι, Δήμο μου, έτσι είναι όπου τα λες. Τιμή ατίμητη είναι να χεις δύο λεβέντες στο μέτωπο, να υπερασπίζονται τη λευτεριά της Πατρίδος και την αξιοπρέπεια του λαού της!( παίρνει στα χέρια του και τη δεύτερη φωτογραφία και τη φιλά ) Μα είναι και πόνος, είναι κι αγωνία είναι και έγνοια. Μονάχα η προσευχή με ξεκουράζει. Μονάχα εκεί τους συναντώ! Δήμος: Μποναμάς πρωτοχρονιάτικος, μας ήρθαν τα χαρούμενα γράμματά τους και οι φωτογραφίες τους. Δεν πέρασε ακόμα βδομάδα που τα λάβαμε. Και για δες παιδί μου συντυχία, ήρθανε και τα δυο την ίδια μέρα, λες και το χανε επίτηδες κανονίσει. (Ακούγεται κτύπημα στην πόρτα. Ο Δήμος πετιέται ν ανοίξει, ενώ ο κυρ-ζήσης απομένει να κοιτάζει προς την πόρτα. Μπαίνει ένας έφεδρος αξιωματικός με δεμένο σε νάρθηκα το δεξί του χέρι) Δήμος: Περάστε, περάστε παρακαλώ. Ο Πατέρας μου είναι ο Ζήσης Σγουρός, που ζητάτε. Από το μέτωπο έρχεσθε; ( δίνουν χαιρετισμό χειραψίας ) Σαν τι καλά μαντάτα μας φέρνετε; Θα τους ρίξουμε στη θάλασσα τους Φρατέλλους; ( γελά ) κυρ-ζήσης: (Χαμένος τον κοιτά. Άσχημο προαίσθημα του σφίγγει την καρδιά ) Καλώς μας ήλθατε, παιδί μου. Ορίστε, καθίστε. Δήμο, ρακί και καφέ στον κύριο ανθυπολοχαγό. Πώς κι από το χωριό μας; Δε φαίνεστε για συντοπίτης. Ανθυπολοχαγός: Όχι, κύριε Ζήση. Δεν είμαι από τα μέρη σας. Αρτινός είμαι. Μια μικροάδεια λόγω ατυχήματος έχω, για

10 10 να αναρρώσω κι επί τη ευκαιρία να δω και τους δικούς μου. (Ο Δήμος ετοιμάζει το δίσκο, στήνοντας αυτί) κυρ- Ζήσης: Μα, τι πάθατε; Είπατε ατύχημα Το σπάσατε; Κι είναι το δεξί σας..! Ανθυπολοχαγός: Ω! όχι! Από εμπλοκή του όπλου μου, τραυματίστηκε η παλάμη μου. Μου την περιποιήθηκαν στο πρόχειρο χειρουργείο, αλλά με στέλνουν κάτω και στο Νοσοκομείο να με περιποιηθούν καλύτερα οι γιατροί εκεί. κυρ-ζήσης: Κι εδώ, πώς λοξοδρομήσατε; Ο Γέρακας, το χωριό μας, δε βρίσκεται πάνω στο δρόμο σας (γεμάτος αγωνία). Ποια αιτία σας φέρνει κοντά μας. Πείτε μου, τι συμβαίνει; Τι μαντάτα έχετε για μας; (Ο Δήμος βιάζεται να ακουμπήσει τον καφέ με χέρια που τρέμουν. Πατέρας και γιος παρακολουθούν με συγκρατημένη ανάσα τον ανθυπολοχαγό, που ψάχνει τις τσέπες του) Ανθυπολοχαγός: Ο αγώνας κύριε Ζήση δεν έχει πάντα επιτυχίες Κι ο πόλεμος δεν έχει μόνο νίκες. Αντάμα έρχονται τα αίματα κι οι θυσίες. Πιστεύω πως είναι ιδιαίτερη τιμή για σας το μήνυμα που σας φέρνω. (Ξετυλίγει μπροστά τους το επίσημο του Αρχιστρατήγου τηλεγράφημα ) (Με ταραχή) Διαβάστε! Είναι τηλεγράφημα του Αρχιστράτηγου Παπάγου! κυρ-ζήσης: (Με παλλόμενη από συγκίνηση φωνή) -Διάβασέ το, Δήμο μου, δεν έχω τα γυαλιά μου, άλλωστε τα μάτια μου θολώσανε από αγωνία. Έχω κακό προαίσθημα

11 11 Δήμος: (Διαβάζει Αργά ) «Ζήση Σγουρόν, Γέρακα Ηπείρου» «Μετά βαθυτάτης λύπης αγγέλλω, ότι υιοί σας Λάμπρος Σγουρός, αεροπόρος και Ηλίας Σγουρός λοχίας, ετίμησαν Πατρίδαν, πεσόντες αμφότεροι ηρωικώς μαχόμενοι. Θάνατος εύρεν αυτούς ενηνγκαλισμένους». Αλέξανδρος Παπάγος Αρχιστράτηγος (Αγκαλιασμένοι πατέρας και γιος κλαίνε ριγμένοι στο τραπέζι, με το ανέτοιμο δέμα για το μέτωπο. Κι ο ανθυπολοχαγός δακρύζει κι εκείνος καθώς τους παρακολουθεί ) Σπήκερ: Βαρύ έπεσε το πικρό μαντάτο πάνω στο Γέρακα, στο σπιτικό του κυρ-ζήση. Τα δυο παιδιά του, ο Λάμπρος και Ηλίας έπεσαν μαχόμενοι για την Πατρίδα. Αγκαλιασμένους τους βρήκε ο θάνατος. Το θλιβερό νέο άδειασε την καρδιά τους, μα δεν άφησαν να τους λυγίσει. κυρ-ζήσης: (Ανασηκώνεται, σκουπίζεται με το μαντήλι του) Κι οι δυο! Μαζί! Αγκαλιασμένοι! Για να χουν ο ένας τον άλλο παρηγοριά. Ακριβή που είσαι Λευτεριά! Δήμος: Πατέρα, σφίξε την καρδιά, να μάθουμε λεπτομέρειες. Ξέρεις κύριε ανθυπολοχαγέ κάτι περισσότερο να μας πεις; Πότε και πώς συνέβη να τους βρει αγκαλιασμένους ο θάνατος; Είναι πολύ παράδοξο αυτό που γράφει το τηλεγράφημα. Ο ένας βρισκότανε στα ριζά του Ιβάν κι ο άλλος στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Πώς σμίξανε;

12 12 Ανθυπολοχαγός: Έχετε δίκιο! Πρωτάκουστο αυτό που συνέβη. Ήμουν μπροστά σ αυτή την πρωτοφανή σκηνή. Αυτόπτης μάρτυς! Θα σας τα εξηγήσω όλα, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. (Πατέρας και γιός απέμειναν να τον ακούνε, ξεχνώντας προς στιγμήν τον βαθύ πόνο τους) Ανθυπολοχαγός: Η μάχη μαινόταν από το πρωί. Όταν σε λίγο κόπασε, ο Λάμπρος, που πάντα τό λεγε η καρδιά του, πέταξε με το αεροπλάνο του πάνω απ τη γραμμή του μετώπου. Ξαφνικά ένας τρομακτικός κρότος ακούστηκε κι ο ένας κινητήρας του αεροπλάνου άρχισε να μουγκρίζει σαν πληγωμένο θεριό. Οι στρατιώτες μας που αναγνώρισαν το ελληνικό αεροπλάνο, παρακολουθούσαν με αγωνία. Η τολμηρή πτήση εξελισσόταν σε δράμα. Η έκρηξη το έκοψε σε δύο κομμάτια, που φλεγόμενα άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος, ενώ κάτι μαύρο ξεκόλλησε από τον όγκο του σκάφους πέφτοντας με μικρότερη ταχύτητα. Ήταν ο πιλότος, που άνοιξε το αλεξίπτωτό του. Η αγωνία κορυφώθηκε. Η χαρά για το γλιτωμό του παλικαριού δεν πρόλαβε να ανθίσει στα χείλη μας. Όλα έδειχναν πως θα προσγειωνόταν σε έδαφος κατεχόμενο από τους Ιταλούς, οπότε και θά πεφτε στα χέρια τους. (παίρνει ανάσα βαθειά). Δήμος: (Συνεπαρμένος) Και τι έγινε; Κυρ-Ζήσης: Θέ μου! Παρθένα μου! Ανθυπολοχαγός: Εκείνη τη στιγμή, πριν ακόμα οι δικοί μας αποφασίσουν, για το πώς έπρεπε να ενεργήσουν, ακούστηκε μια τρομερή ιαχή: «Αέρααα!» σαν βροντή ηφαιστείου. Ήταν η

13 13 φωνή του πιλότου! Κραυγή π αντιλάλησε σε πλαγιές και φαράγγια και που μούδιασε τους Ιταλούς, ενώ έκαμε θεριά τους δικούς μας. «Αέρααα!» αντιφώνησαν κι αυτοί κι όρμησαν με τα πολυβόλα και τις ξιφολόγχες τους εναντίον των σαστισμένων Ιταλών. Ήταν τέτοια η ορμή που τους απώθησαν. Κυρ-Ζήσης: (Γεμάτος θαυμασμό) Γειά σου, παλικάρι μου!! Δήμος: (Συνεπαρμένος κι αυτός) Ζήτω! Ζήτω ο Λάμπρος μας! Ανθυπολοχαγός: Σε λίγα λεπτά ο πιλότος προσγειώθηκε ανάμεσά μας. Όλοι τρέξαμε κοντά του ζητωκραυγάζοντας. Μα για έναν απ όλους μας ο θαυμασμός για το ηρωικό κατόρθωμα έγινε χαρά κι αγαλλίαση απερίγραπτη. Έτρεξε κι έπεσε στην αγκαλιά του. Ήταν ο Ηλίας, που στο πρόσωπο εκείνου του ηρωικού πιλότου είχε αναγνωρίσει τον αδερφό του, τον Λάμπρο,. Έκπληκτος κοίταζε κι ο Λάμπρος τον Ηλία. Xαίρονταν τώρα κι οι δυο το συναπάντημά τους και σφιχταγκαλιάζονταν και πάλι κοιτάζονταν στα μάτια με συγκίνηση και καμάρι και πάλι σφιχταγκαλιάζονταν. Η χαρά κι η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη. (Παίρνει πάλι βαθειά ανάσα) Μα ξαφνικά όλα άλλαξαν. Βροχή φονική από ιταλικούς όλμους έσκαψε την περιοχή, όπου βρίσκονταν τα δύο αδέρφια. Ένας έσκασε δίπλα τους, σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή... Ο θάνατος τους βρήκε αγκαλιασμένους... κυρ-ζήσης: (Δακρυσμένος) Κι ύστερα..; (Ο Δήμος κλαίει κι εκείνος σιγανά)

14 14 Ανθυπολοχαγός: Ύστερα; Δεν έχει ύστερα! Το γεγονός συγκλόνισε τους φαντάρους μας. Έπληξε την πιο ευαίσθητη περιοχή της καρδιάς μας. Κι η μάχη άναψε με μεγαλύτερη ορμή τώρα, τώρα κι απ τις δυο πλευρές. Ολόκληρο το τάγμα μας σαν λαίλαπας τρομερός ορμούσε πάνω τους. Νιώθαμε πως η νίκη ήταν το καλύτερο μνημόσυνο στα παιδιά σας. Κι εκείνη δεν άργησε να ρθει. (Ακολουθεί σιγή. Σκυμμένοι σπογγίζουν τα δάκρυά τους πατέρας και γιός) Κυρ-Ζήσης: (Ανασηκώνει το κεφάλι και αδάκρυτος τώρα απευθύνεται προς τον γιό του.) Σε τέτοιους λεβέντες δεν ταιριάζουν τα δάκρυα!... Αισθάνομαι υπερήφανος, που τα παιδιά μου φάνηκαν αντάξια των προγόνων τους. Δήμο μου, παλικάρι μου, πάμε να σταθούμε στο πόδι των αδερφών σου. Τώρα, με το θάνατό τους... νιώθω πως ό,τι είμαστε κι ό,τι έχουμε ανήκει στην Πατρίδα. Δώσαμε τα παιδιά μας, τ αδέρφια σου, το έχει μας θα λογαριάσουμε ή τη μίζερη ζωή μας; (Κλείνει η αυλαία)

15 15 ΣΚΗΝΗ 3η Σπήκερ: Την επόμενη μέρα ο Κυρ-Ζήσης οδήγησε το κοπάδι του, πάνω από 100 κεφάλια πρόβατα και κατσίκια, στην πιο κοντινή Επιμελητεία του Στρατού μας. «Για τα παλληκάρια» είπε, «που πολεμάνε στο μέτωπο» και γύρισε να φύγει δίχως τ όνομά του να πει, πριν προλάβουν να τον ευχαριστήσουν. Κι ύστερα κατετάγει κι αυτός στο στρατό, στο Γ σώμα, μαζί με το γιο του. Ο Δήμος ως τραυματιοφορέας, χάρις στις γνώσεις που είχε, ως Ερυθροσταυρίτης, κι αυτός ως Νοσοκόμος σ ένα από τα πρόχειρα Νοσοκομεία του Μετώπου. Και μια μέρα ύστερ από να μήνα, πατέρας και γιος ξανασμίξανε στην καμαρούλα του πρόχειρου Νοσοκομείου. (Ανοίγει η αυλαία) Σκηνικό: (Αίθουσα πρόχειρου χειρουργείου. Ένα κρεβάτι εκστρατείας στρωμένο, ένα τραπεζάκι μπουκαλάκια, φάρμακα και κάποια εργαλεία. Ο κυρ-ζήσης με λευκή μπλούζα κάτι συγυρίζει. Στην πόρτα εμφανίζεται ο Δήμος. Μεταφέρει μ έναν άλλο στρατιώτη φορείο με τραυματία. Δήμος: Καλημέρα, πατέρα!! (ο κ υρ-ζήσης στρέφεται προς την πόρτα και σπεύδει να βοηθήσει) Κυρ-Ζήσης: Καλώς το γιόκα μου, καλώς το Δήμο μου! Μπα; (με έκπληξη) Φρατέλο κουβαλάς; Δήμος: -Ναι πατέρα! Κυρ-Ζήσης: Και πού τον πας;

16 16 Δήμος: Στο κρεβάτι, ας τον δούνε εδώ οι γιατροί μας κι αν χρειαστεί θα τον πάμε και πιο πέρα... στο Νοσοκομείο στην Κόνιτσα... Κυρ-Ζήσης: Πώς τον λένε; Ξέρεις; ( ενώ τον τοποθετούν στο κρεβάτι) Δήμος: Μάριο... (ο κυρ-ζήσης σκύβει με πόνο πάνω από τον τραυματία. Ένα χλωμό παιδιάστικο πρόσωπο ξεχωρίζει μέσα από τους επιδέσμους και τα αίματα. Ενώ το πόδι του ήταν σε νάρθηκα) Κυρ-Ζήσης: Έχει κι αυτό πατέρα, το κακόμοιρο... Σαν τον Ηλία μου θάναι στα χρόνια. Έ!, το κακόμοιρο ξεπάγιασε στο δρόμο. Στάσου να φέρω κουβέρτες. Δήμος: (Δείχνει βιαστικός) Πατέρα, κάμε του ό,τι νομίζεις.. Εγώ φεύγω, έχω κι άλλη αποστολή βιαστική. Κυρ-Ζήσης: Ο Θεός μαζί σου, παιδί μου. Η Παναγιά μας να σε σκεπάζει. Θα τον φροντίσω εγώ, έννοια σου! Μάριο: Μάμα μία! (Ξεψυχά) Μάμα μία! Κυρ-Ζήσης: (Μονολογεί) Τη μάνα σου φωνάζεις καψερέ; Ποιον άλλο! Καημένο παιδί! (Τον κοιτάζει στοργικά και φεύγει. Σε λίγο επανέρχεται μ ένα πήλινο κιούπι) Κυρ-Ζήσης: Έλα σού χω λίγη κοτόσουπα. Μη το ρωτάς, πώς την οικονόμησα. Είναι ένα κι ένα για την περίπτωσή σου.

17 17 Έλα, άνοιξέ το στόμα σου, Μάριε! Είδες νόστιμη και ζεστούλα που είναι; Μάριο: (Βλέποντας τον κυρ-ζήση με τόσο ενδιαφέρον να τον περιποιείται γεμίζει έκπληξη κι ευγνωμοσύνη) Ευκαριστώ! Πολύ ευκαριστώ! Κυρ-Ζήσης: Μπά! Εσύ ξέρεις ελληνικά βλέπω! Πότε τα έμαθες; Στο μέτωπο; Μάριο: (Με κόπο) Είχα μητέρα Ελληνίδα, από τη Ζάκυνθο. Η μητέρα μου έμαθε να μιλώ Ελληνικά. Είναι τρία χρόνια που την έχασα. Την θυμάμαι κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Αχ, μάμα, μάμα μία. (Ο κυρ-ζήσης συγκινημένος σκύβει πάνω από το πονεμένο του πρόσωπο, του χαϊδεύει το μέτωπο) κυρ-ζήσης: Εγώ μάμα για σένα, Μάριο. Από τώρα σε λογαριάζω για παιδί μου.. Να, έλα, πάρε δυο-τρεις κουταλιές ακόμα σούπα να δυναμώσεις. (Τον ταΐζει δυο-τρεις κουταλιές,αλλά ο Μάριος ψάχνει το στήθος του κάτι να βρει. Σε λίγο ανασύρει από κει μια φωτογραφία. Ήταν της μητέρας του) Μάριο: Η Μάμα μου! Μπόνα Μάμα! Μπόνα!! κυρ-ζήσης: (Κοιτάζοντας τη φωτογραφία) Μωρέ ίδιος είσαι!! Πόσο της μοιάζεις!!

18 18 Μάριο: Εσύ έχεις παιντιά; Γκυναίκα; κυρ-ζήσης: Είχα κάποτε χρυσή γυναίκα. Πέντε κοντά έξι μήνες, που μας άφησε μοναχούς. Πέθανε από ανακοπή. Μου χάρισε τρεις γιους. Τρία παλικάρια, Μάριε. Τα δύο θυσιάστηκαν στο μέτωπο για την πατρίδα. Το τρίτο είναι ο Δήμος, ο στρατιώτης που σε κατέβασε με το φορείο, ένας απ τους άλλους δύο. (ο κυρ-ζήσης άρχισε να ψάχνεται στις τσέπες του) Μάριο: Τι; Έχεις τις φωτογραφίες τους; Να δω! κυρ-ζήσης: Αυτός, ( Δείχνει τη μία) είναι ο Λάμπρος μου.! Αεροπόρος! Έπεσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κι αυτός ( Δείχνει τη δεύτερη φωτογραφία) είναι ο Ηλίας μου, 25χρονο παλικάρι (με σπασμένη φωνή ) έπεσε κι αυτός για την Πατρίδα, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα και στιγμή. (Μα ο Μάριο καθώς παρατηρεί την δεύτερη φωτογραφία, ξαφνιάζεται, πάει κάτι να πει, μα δεν ξέρει πώς να το πει. Κοιτάζει κατάματα τον κυρ-ζήση και του λέει:) Μάριο: Αυτός... ζει ζει ( δείχνοντας τη φωτογραφία του Ηλία) Τραυματίας, σε μας ζει, ζει! Μίλησα μαζί του!..όνομα, Ηλίας Ηλίας Σσσς Σγού.. ρος; κυρ-ζήσης: (Απορημένος) Ναι, Σγούρος, Σγούρος (φωνάζει ) (και στηρίζεται στον τοίχο να μην πέσει) Παναγία μου.! Παναγία μου, Παρθένα μου!..ήταν αλήθεια! (ψελλίζει συγκινημένος) Να ζει ο Ηλίας μου!

19 19 Μάριος: Ζει, ζει!! (τραυλίζοντας από συγκίνηση) Εγώ διερμηνέας μίλησα μαζί του! Είναι αιχμάλωτος μα ζει, σας λέω!! (Κλείνει η αυλαία) ΤΕΛΟΣ Χριστιανική Εστία Πατρών

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

εν θέλω να µου δέσετε τα µάτια Αδερφέ Ισραηλίτη τον ήλιο π' ανατέλλει να χαρώ κι αν κάνετε τα στήθια µου

εν θέλω να µου δέσετε τα µάτια Αδερφέ Ισραηλίτη τον ήλιο π' ανατέλλει να χαρώ κι αν κάνετε τα στήθια µου ε θέλω να µου δέσετε τα µάτια Το αστέρι που φοράς Φως ανέσπερο θα ρίχνει Στους βωµούς της λευτεριάς Το αστέρι που φοράς Θα ναι σάλπισµα ειρήνης Που για εκείνη µαρτυράς Όσες πίκρες κι αν γευτείς εν σε νίκησε

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη Τη μέρα που έχω πεθάνει Τη μέρα που έχω πεθάνει, η αύρα μου προχωράει - Αλλά δεν νομίζω ότι η καρδιά μου είναι ακόμα στη γη! Μην κλαις και μη λυπάσαι: "Αχ αλίμονο, πόσο τρομερό!" Θα πέσεις στου διαβόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ Μοναξιές που ταιριάζουν KEΦAΛAIO 1 Τη συνάντησε τυχαία στον δρόμο για την Ομόνοια, Κυριακή μεσημέρι. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου περιορισμένη και για μια στιγμή νόμισε πως γέμισε ο δρόμος

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπωνας ο φαφαγάλος

Τρύπωνας ο φαφαγάλος 10-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 12/19/12 10:44 AM Page 20 Τρύπωνας ο φαφαγάλος Η κυρία Καλλιόπη έχει στο σπίτι της ένα καναρίνι και έναν παπαγάλο που τον λένε Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας μιλάει αλλά μπερδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Όταν φωνάζουμε κάποιον ή του απευθύνουμε το λόγο, λέμε το όνομα του στην ΚΛΗΤΙΚΗ. Γιώργο, μ' ακούς: Καθίστε, κύριε Παυλίδη! Παιδιά! Ησυχία! Συχνά τον αποκαλούμε όχι με

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου»

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου» Ο Θεός, η παγκόσμια Μάνα! (Θείο κήρυγμα στη γιορτή της μητέρας) Πρόλογος Οι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας το μεγαλύτερο δώρο, που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, σήμερα επέλεξαν αυτήν την ημέρα, για να γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Ανδρέας Σµοϊλης Μελίνα Ρήγα Μαθητές στο Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης 2007-2008 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Αλεξιάδη alexiadi@theatroedu.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Ανιέλα, η μάγισσα που αγαπούσε τα βιβλία»

«Ανιέλα, η μάγισσα που αγαπούσε τα βιβλία» «Ανιέλα, η μάγισσα που αγαπούσε τα βιβλία». Γαλανός Δημήτριος-Χρυσοβαλάντης Μαρκόπουλος Χρήστος Μπίμπα Αριστείδης Παρασκευάς Αθανάσιος ΟΛΟΗΜΕΡΟ/1 ο Δημ. Σχολείο Μενεμένης 2012-13 Μια φορά κι έναν καιρό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει

Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει < Η Γιαγιά δε με Γνωρίζει Συγγραφή παραμυθιού: Εύα Στεφανάτου, εκπ/κός, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Π.Ε. Ν. Ηρακλείου Επιμέλεια εικονογράφησης & ηλεκτρονική επεξεργασία: Εύα Στεφανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Απέξω ακούγεται φρενάρισμα αυτοκινήτου (είναι το έλκηθρο του Αι Βασίλη) Φαίνεται το πρόσωπο ενός τάρανδου.

Απέξω ακούγεται φρενάρισμα αυτοκινήτου (είναι το έλκηθρο του Αι Βασίλη) Φαίνεται το πρόσωπο ενός τάρανδου. Ωχ!.. Έλατο Απέξω ακούγεται φρενάρισμα αυτοκινήτου (είναι το έλκηθρο του Αι Βασίλη) Φαίνεται το πρόσωπο ενός τάρανδου.... Στο σπίτι του Άγιου Βασίλη στην Καισαρεία η σύντροφός του η κυρά- Βασιλική είναι

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελία Μισραχή - ΚΙΡΚΗ συνθήκες τις θυσίες. Είναι ένας πόνος τόσο αβάστακτος το να ζεις με άλλη και η καρδιά σου ν' ανήκει αλλού. Κι ο χρόνος αντί να αμβλύνει και να επουλώνει την πληγή, να επιμένει

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Το Internet θέλει προσοχή!

Το Internet θέλει προσοχή! Το Internet θέλει προσοχή! Στο Internet αν θες να πας πρέπει να προσέχεις που πατάς γιατί με ένα λάθος βηματάκι θα πέσεις μέσα σε χαντάκι. Το Internet κρύβει πολλά άλλα ωραία άλλα τραγικά γι αυτό πρόσεχε

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθούπολη. Καλώς ήλθατε στον κόσμο του παραμυθιού

Παραμυθούπολη. Καλώς ήλθατε στον κόσμο του παραμυθιού Παραμυθούπολη Καλώς ήλθατε στον κόσμο του παραμυθιού «Παραμύθι μύθι μύθι το κουκί και το ρεβίθι, εμαλώνανε στη βρύση, και περνάει η φακή, και τα βάζει φυλακή, μα η φάβα της φωνάζει, φακή βγάλτα, δεν πειράζει».

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων ΠΑΡΑΜΥΘΙ Copyright Kostas Kiriakidis 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος, η Αντριάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: «Κι εμείς με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΠΡΟΣΩΠΑ:

ΤΙΤΛΟΣ: «Κι εμείς με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΠΡΟΣΩΠΑ: ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1 ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ 1 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ 2 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ 3 ΚΟΝΣΕΡΒΑ 1 ΚΟΝΣΕΡΒΑ 2 ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 4 ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ 1 ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ 2 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΦΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΦΕ 2 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΦΕ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3 *Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο Δράση 3 * * Καλημέρα Σωτήρα * σου μιλάει η πέμπτη, * τάξη του δημοτικού σχολείου Σωτήρας. * πολύ μας υποτίμησες, εμείς μονάχα λίγο. * Σκεφτήκαμε Σωτήρα να σου πούμε

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα