Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 και ώρα Στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.00. Στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.)"

Transcript

1 Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 και ώρα Στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) ος (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας, Αθήνα, 7 όροφος) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα Το έργο (ποίηση-χρονογράφημα-μυθιστόρημα) της Βασιλικής Μυλωνοπούλου. Την εκδήλωση οργάνωσαν το περιοδικό Νέα Αριάδνη και η Πολιτιστική Συνεργασία Ομιλητές: Καίτη Λειβαδά, Φιλόλογος, Εκδότρια περιοδικού Νέα Αριάδνη (χρονογράφημα) Δημήτρης Καραμβάλης, Κριτικός, Δικηγόρος (ποίηση) Γιώργος Πετρόπουλος, Κριτικός Λογοτεχνίας (μυθιστόρημα) Απήγγειλε: Αλεξάνδρα Βαΐτση -Βάκρου, Ποιήτρια Συντόνισε: Κώστας Καρούσος, Γεν. Γραμματέας Ε.Ε.Λ.

2 Στο πάνελ: Ο κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Πετρόπουλος, ο κριτικός, δικηγόρος Δημήτρης Καραμβάλης, η φιλόλογος, εκδότρια Καίτη Λειβαδά, η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου και η ποιήτρια Αλεξάνδρα Βαϊτση-Βάκρου. Στο βήμα ο Γ. Γραμματέας Ε.Ε.Λ. ποιητής Κώστας Καρούσος. Ο Συντονιστής της εκδήλωσης, Γ. Γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.), Κώστας Καρούσος, ξεκινάει, λέγοντας δυο λόγια για το έργο (ποιητικό, χρονογράφημα, μυθιστόρημα) της παρουσιαζόμενης Βασιλικής Μυλωνοπούλου.

3 3

4 Ο Συντονιστής της εκδήλωσης Κώστας Καρούσος καλεί στο βήμα για ένα χαιρετισμό τον πρόεδρο της Ε.Ε.Λ. Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. Παύλος Ναθαναήλ από το βήμα χαιρετίζει την τιμώμενη λογοτέχνιδα, τους ομιλητές και το κοινό που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Στο πάνελ: Γιώργος Πετρόπουλος, Δημήτρης Καραμβάλης, Καίτη Λειβαδά, Βασιλική Μυλωνοπούλου, Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου.

5 Ο Δημήτρης Τσουκνίδας. Ο Δημήτρης Τσουκνίδας μίλησε για το μεγάλο και πετυχημένο έργο της Βασιλικής Μυλωνοπούλου, όπου και αν καταπιάστηκε, ποίηση, χρονογράφημα, μυθιστόρημα. 5

6 Ο Γεν. Γραμματέας Ε.Ε.Λ. ποιητής Κώστας Καρούσος. Ο Συντονιστής Κώστας Καρούσος διαβάζει το βιογραφικό της Βασιλικής Μυλωνοπούλου.

7 Βιογραφικό Η Βασιλική Μυλωνοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου μεγάλωσε και διαμένει. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε και ασχολείται με το εμπόριο και τη λογιστική. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια, χρονογραφήματα και μυθιστορήματα. Το 2002 και 2003 βραβεύτηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» για δύο (2) ανέκδοτες τότε συλλογές ποιημάτων. Επίσης έχει βραβευτεί στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία από την Accademia Ferdinandea από το Καφενείο των Ιδεών και τον Όμιλο Unesco και απ' το Πνευματικό Πρακτορείο του Γιοχάνεσμπουργκ. Διετέλεσε μέλος του Διοικ. Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών και δύο χρόνια μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής. Συνεργάζεται με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, κρατάει τη στήλη του χρονογραφήματος στο λογοτεχνικό περιοδικό «ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ» περίπου 10 χρόνια. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών «ΠΕΛ». 7

8 Η Εκδότρια του περιοδικού Νέα Αριάδνη Φιλόλογος, Καίτη Λειβαδά παίρνει πρώτη τον λόγο και μιλά για το έργο της Βασιλικής Μυλωνοπούλου και ειδικά για τα χρονογραφήματα.

9 Απόσπασμα ομιλίας της κ. Καίτης Λειβαδά εκδότριας του περιοδικού Νέα Αριάδνη για την κ. Βασιλική Μυλωνοπούλου στις 17/10/2013. Τ ο να κρατάς στα χέρια σου κάποια βιβλία με χρονογραφήματα είναι οπωσδήποτε μια ευχάριστη έκπληξη. Ιδίως όταν είναι γραμμένα από μια γνωστή και βραβευμένη λογοτέχνιδα, όπως η κ. Β. Μυλωνοπούλου. Τα χρονογραφήματα της αφορούν γεγονότα. Δηλαδή αναφέρονται σε σύγχρονα πράγματα, περιγράφουν καταστάσεις, στιγμιότυπα, συμπεριφορές και χαρακτήρες που δεν πρέπει να ξεχαστούν, όχι μόνο γιατί έχουν τη σημασία τους αυτά καθ' εαυτά, αλλά και γιατί αποτέλεσαν την αφετηρία για άλλα που ακολούθησαν. Το να θυμόμαστε βοηθά στη σωστή μας κρίση, στη συνεννόηση και στην επικοινωνία μας, μέσα στα δύσκολα αυτά χρόνια του χάους, της ανασφάλειας, του δήθεν, του σχετικού. Ιδιαίτερα οι νέοι το έχουν ανάγκη. Αυτό είναι και το μήνυμα της συγγραφέως μας. Στα χρονογραφήματά της ξετυλίγεται η αλυσίδα των τελευταίων χρόνων. Επίκαιρα γεγονότα της πρόσφατης αυτής περιόδου, άλλοτε σπουδαία και συγκλονιστικά και άλλοτε φαινομενικά ασήμαντα, συνδέοντας άθελα στη σκέψη του αναγνώστη με τις κοσμοϊστορικές κοινωνικοϊδεολογικές αλλαγές και ανατροπές του σήμερα. Με τα πράγματα που συνέβησαν και συμβαίνουν στη ζωή μας θα έλεγε κανείς, σύμφωνα με το καβαφικόν ανεπαισθήτως. Έτσι, από σελίδα σε σελίδα της αλυσίδας αυτής της χρονογραφικής θα διαπιστώσει εύκολα, ίσως, ο αναγνώστης, ότι οι μεγάλες και απίστευτες αλλαγές που γίνονται π.χ. στον εργασιακό και ασφαλιστικό χώρο στον τόπο μας έχουν ήδη το προανάκρουσμα τους εδώ και τρία χρόνια, με το ότι μπορεί να σημαίνει για την πολιτική μας πραγματικότητα αυτό. Με ποικιλία και άνεση ύφους χωρίς διδακτισμούς και πλατυασμούς η χρονογράφος Βασιλική Μυλωνοπούλου που έχει θητεύσει στο έργο του Δημήτρη Ψαθά και που τον θαυμάζει όπως ακούσαμε σε πρόσφατη διάλεξή της γι' αυτόν, έχει αναμφισβήτητα κατακτήσει το είδος και έχει δημιουργήσει το δικό της στυλ. Πολλοί αναγνώστες της «Νέας Αριάδνης» μας λένε ότι το χρονογράφημα της Βασιλικής Μυλωνοπούλου είναι το πρώτο που διαβάζουν. Άλλοτε με στοχαστικότητα και άλλοτε με χιούμορ και με ανάλαφρη, καλοπροαίρετη, λεπτή ειρωνεία και πάντα με παρατηρητικότητα και οξύνοια, με προθέσεις και καθαρή καρδιά η Βασιλική Μυλωνοπούλου διατυπώνει τις σκέψεις και τον προβληματισμό της και καταθέτει τον πνευματικό οβολό της στο «κοινό του ανθρώπου ταμείο». Το «γιατί» των αποριών της εναλλάσσονται με το «το πρέπει και τι θα μπορούσε να γίνει» με τη σιγουριά και τη βεβαιότητα της διαχρονικής αλήθειας και της ανόθευτης γνησιότητας που μας πείθει η συγγραφέας αβίαστα ότι ισχύουν και σήμερα. Οι αταλάντευτες ηθικές αρχές, οι πανανθρώπινες πνευματικές αξίες και ο πλούτος της ψυχής που οι καταιγίδες της ζωής δεν τον φτωχαίνουν, είναι, νομίζω, και τα κατ' εξοχήν επιτεύγματα και μηνύματα των βιβλίων της. Πραγματικά, τα χρονογραφήματα της Βασιλικής Μυλωνοπούλου εύχομαι να είναι καλοτάξιδα. Καίτη Λειβαδά Εκδότρια της «Νέας Αριάδνης» 9

10 Γνωστός για την ευφράδειά του, με πλουσιότατο λεξιλόγιο, εισχωρεί στο πνεύμα και στο ύφος του λογοτέχνη-ποιητή, αναλύει αισθήματα-συναισθήματα, επηρεασμούς, εμπειρίες και μετά με περισσή μαεστρία συνθέτει τα κομμάτια σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Καταφέρνει και δίνει στον καθένα αυτό που πραγματικά αισθάνεται, αυτό που πραγματικά εκφράζει με το διήγημα ή το ποίημά του. Ο καταξιωμένος κριτικός-ποιητής Δημήτρης Καραμβάλης.

11 Μας χαρίζει στιγμές ανύψωσης του μυαλού και της σκέψης μας και καταφέρνει να μας ταξιδεύει σε άλλους χώρους, σε άλλες διαστάσεις, με μια ήρεμη αίσθηση. Ο κριτικός-ποιητής Δημήτρης Καραμβάλης κατάφερε με τις ομιλίες, να κερδίζει το κοινό. Στο βήμα ο Δημήτρης Καραμβάλης. Στο πάνελ ο Κώστας Καρούσος, η Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου, η Βασιλική Μυλωνοπούλου και η Καίτη Λειβαδά. 11

12 Απόσπασμα από την ομιλία του δοκιμιογράφου-κριτικού Δημήτρη Καραμβάλη. Η Δημήτρης Καραμβάλης ποίηση της Βασιλικής Μυλωνοπούλου επικεντρώνεται στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση πρωτίστως και κυρίως. Μιας δημιουργού όπου το στοιχείο του πόνου (το μεγάλο αυτό σχολείο της αλήθειας και της γνώσης) λειτουργεί λυτρωτικά και καταλυτικά στο μεταίχμιο ως χαρμολύπη, μήνυμα και άκουσμα και λάλημα φρυκτόν. Μέσω ακριβώς αυτής της διεργασίας, εκεί ακριβώς στο μεταίχμιο όπου δοκιμάζονται τα όρια του ανθρώπου αλλά και απαυγεα των οριζόντων στο άνω θρώσκειν στη ματαιότητα των υλικών όπου η ποίηση της ψιχάλισμα και αποκαλυπτική λέμβος των δρώντων και των δρωμένων στην διείσδυση στα ανεξερεύνητα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης. Εκεί λοιπόν στο αλωνάκι της ζωής και του θανάτου στους απόηχους μιας άλλης αρχής και τέλος του κόσμου ενυπάρχει ατόφια η ποίηση και στις οδοιπορίες της η Βασιλική Μυλωνοπούλου μας παίρνει μαζί της για να γευτούμε την ακραία οριακή θα λέγαμε επαφή κάποιο πρωί του Απρίλη της εκδημίας της αγαπημένης της κόρη Μαρίας.

13 Ο κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Πετρόπουλος, η φιλόλογος, εκδότρια Καίτη Λειβαδά, η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου, η ποιήτρια Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου και ο Γ. Γραμματέας της Ε.Ε.Λ. ποιητής Κώστας Καρούσος. Στο βήμα ο κριτικός, δικηγόρος Δημήτρης Καραμβάλης. 13

14 Η Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου, διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία της Βασιλικής Μυλωνοπούλου.

15 Μερικά από τα βιβλία που έχει εκδόσει η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου. 15

16 Ο Κριτικός Λογοτεχνίας Γιώργος Πετρόπουλος. Απόσπασμα από την ομιλία του Λογοτέχνη-κριτικού Γιώργου Πετρόπουλου. Η κυρία Βασιλική Μυλωνοπούλου είναι δημιουργός πολυσχειδής και πολυγραφότατη. Αφού ασχολείται με επιτυχίαν με πολλά είδη του λόγου ως η ποίηση, τα διηγήματα, τα πεζογραφήματα, τα δοκίμια, τα χρονογραφήματα και το μυθιστόρημα. Ειδικώς δε δια το μυθιστόρημα εις την μακράν και γόνιμον θητείαν της εις τα ελληνικά γράμματα είναι άκρως παραγωγική, καθώς, μέχρι σήμερον, έχει εκδόσει πέντε. Τ α α κ ό λ ο υ θ α : Είναι το κάτι που μένει, Η άχρηστη, Γυναίκες σαν ελβετικά σοκολατάκια, Μια καρδιά δεν φτάνει για δύο, και Ο εραστής του άντρα μου καθώς και την μυθιστορηματική βιογραφία Ίσως αύριο. Με τα δύο αυτά τελευταία θα ασχοληθώμεν ενταύθα, όσον το δυνατόν διεξωδικώτερον. Η μυθιστορηματική βιογραφία της κυρίας Βασιλικής Μυλωνοπούλου εξεδόθη εις τας Αθήνας το 2001 από το Κέντρον Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση. Αποτελείται δε εξ 184 σελίδων. Πρόκειται περί ενός καλογραμμένου βιβλίου εις το οποίον προεξάρχει το βιωματικόν στοιχείον και η έντονος συναισθηματική φόρτισις. Ενταύθα η εξαίρετος αφηγηματική ικανότης της συγγραφέως παρουσιάζει κατά τρόπον ανάγλυφον τας εντόνους ψυχολογικάς και ενίοτε συγκρουσιακάς καταστάσεις των ηρώων της, μέσα από μίαν γραμμικήν αλλά διαυγή διήγησιν, εις την οποίαν, παρά την τραγικότητα του θέματος διακρίνομεν μίαν ήρεμον μελαγχολίαν. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Λ. Βασίλειος Δημουλάς, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. Παύλος Ναθαναήλ και η Φιλόλογος-Κριτικός Ευαγγελία Μισραχή.

17 Αποσπάσματα από το βιβλίο της Βασιλικής Μυλωνοπούλου «Ο εραστής του άντρα μου!» σελίδα 9 Η Ναταλία πηγαινοέρχεται στο εξωτερικό. Από είκοσι ενός ετών που τελείωσε εκεί τις σπουδές της και πρώτευσε, εργάζεται εκεί. Το πατρικό της σπίτι στην Αθήνα την τραβάει πεισματικά, και κάθε φορά που βρίσκει την ευκαιρία έρχεται. Έχει αδυναμία στους γονείς της κι όπως είναι φυσικό, στη μητέρα της. Το ίδιο κι εκείνη για την κόρη της. Οι τηλεφωνικές συμβουλές είναι καθημερινές, αφού αν δεν μιλήσουν δύο και τρεις φορές την ημέρα κάτι δεν πάει καλά και στις δύο. Λίγο υπερβολικό, δε νομίζετε; Εγώ με τη Λέλα, τη μητέρα της Ναταλίας είμαστε πάρα πολλά χρόνια φίλες κολλητές που λένε, κι όπως είναι φυσικό τα συζητάμε όλα. Κυρίως ό,τι αφορά τα παιδιά μας. Τα στραβά και τ' ανάποδά τους, μας ενοχλούν πολύ. Η Λέλα η φίλη μου νομίζω πως είναι πολύ καταπιεστική απέναντι στην κόρη της. Ίσως επειδή είναι μακριά της. Την επηρεάζει αφάνταστα κι ας είναι μακριά. Η Ναταλία, λόγω της δουλειάς της ταξιδεύει πολύ. Με μια βαλίτσα στο χέρι βρίσκεται διαρκώς, αφού η δουλειά της το απαιτεί. Αυτό όμως δεν την δεσμεύει να μην έχει παρέες και φίλους που πραγματικά την αγαπούν. Στο εξωτερικό κάνει τη ζωή της όπως θέλει. Λεφτά πολλά, ντύσιμο πλούσιο, αλλά και την καθημερινή επαφή της, με τη μητέρα της δεν την ξεχνάει. Σ' όποιο μέρος της Ευρώπης κι αν βρίσκεται, τους γονείς της δεν τους ξεχνά ποτέ. Αν μια μέρα η Λέλα δεν τηλεφωνηθεί με την κόρη της, στεναχωριέται τόσο πολύ, που εγώ σαν φίλη της, το βρίσκω αφύσικο. «Δεμένη στα φουστάνιά σου την έχεις», της λέω μια μέρα. «Δεν είναι σωστό αυτό. Πρόσεχε, ίσως σου βγει σε κακό. Θα πάθεις υστερία στο τέλος». «Πες το ψέματα» μου λέει. Ευτυχώς το παραδέχεται κι αυτό είναι καλό. 17

18 Αποσπάσματα από το βιβλίο της Βασιλικής Μυλωνοπούλου «Ο εραστής του άντρα μου!» Σελίδα 69 Ο Βασίλης κάνει ό,τι του έχει πει η Ναταλία. Δεν πηγαίνει κάθε μέρα, ώστε να μπορεί να σκέφτεται χωρίς να επηρεάζεται από την παρουσία του. Μια μέρα, που δεν τον περίμενε, είδε απ' το παράθυρο της, τ' αυτοκίνητό του, να σταματάει απ' έξω. Κρατούσε κάτι πολύτιμο στα χέρια του και με μεγάλη προσοχή. Ίσως κάποιο γυάλινο αντικείμενο για τη Ναταλία. Μόλις μπήκε μέσα, φώναξε τη Λέλα. «Κυρία Λέλα, ελάτε σας παρακαλώ λίγο γρήγορα». Η Λέλα σκούπισε τα χέρια στην ποδιά της αφού δούλευε στην κουζίνα κι έτρεξε στην είσοδο, απ' όπου ερχόταν η φωνή του Βασίλη. «Μέσ' απ' το τζάμι του αυτοκινήτου, είδα ένα περίεργο πακέτο στα σκαλιά της εκκλησίας σας και σταμάτησα να δω τι είναι. Μόλις πλησίασα, είδα ότι είναι ένα νεογέννητο μαυράκι. Μου φάνηκε στην αρχή σαν κούκλα. Όταν το πρόσεξα καλά, είδα ότι είναι ένα μωρό. Το λυπήθηκα έτσι όπως ήταν στα σκαλιά και το πήρα. Το έφερα εδώ για να δούμε τι θα το κάνουμε». Ο Βασίλης συνεχίζει. «Μήπως πρέπει να το πάμε στην Αστυνομία». Η Ναταλία, άκουγε από μέσα τα αγχωμένα και γρήγορα λόγια του Βασίλη και τον φώναξε μέσα. «Τι έγινε κι είσαι έτσι; Τι σου συνέβη αλήθεια;» Μέχρι να της απαντήσει, η Λέλα βρέθηκε στο δωμάτιό της με το μαύρο μωρό στα χέρια. Ήταν μιγάς όχι πολύ μαύρος κι είχε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά. «Ποια κακιά μάνα το παράτησε άραγε, να τη σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια», είπε ο πατέρας της Ναταλίας. «Σιγά τα αίματα ρε μπαμπά», είπε η Ναταλία. «Κάποια μάνα δυστυχισμένη δεν είχε να το ζήσει και το παράτησε. Ευτυχώς που δεν το πέταξε και στον κάδο των σκουπιδιών». «Εγώ» λέει ο Βασίλης, «τι πρέπει να κάνω τώρα; Να το πάω στην αστυνομία ή να φωνάξουμε εδώ την αστυνομία;» «Προς το παρόν», λέει η Λέλα «πήγαινε στο σούπερ μάρκετ, πάρε μερικές πάνες για νεογέννητα, πάρε κι ένα κουτί γάλα, ένα μπιμπερό, μία πιπίλα θαλασσιά και φέρτα εδώ γρήγορα». Στο μεταξύ μέχρι να γυρίσει ο Βασίλης, η Λέλα το έγδυσε, το έλουσε με λίγο δικό της σαμπουάν, του έκανε κι ένα μπάνιο και το δίπλωσε με μία πετσέτα. Στα ρουχαλάκια που φορούσε, υπήρχε ένα χαρτάκι σε αγγλικά γραμμένα τα εξής. Γεννήθηκα τότε, είμαι μιας εβδομάδας. Είμαι βαφτισμένος και με λένε Λούης. Η Λέλα, μόλις ήρθε ο Βασίλης το έντυσε, το τάισε και το 'βαλε στα πόδια της Ναταλίας να κοιμηθεί. Ούτε έκλαιγε, ούτε ακούστηκε το παραμικρό μέχρι τ' απόγευμα που πείνασε. Ο Βασίλης ξαναρώτησε τι πρέπει να κάνει και ξαναγύρισε στη δουλειά του. Το βράδυ τηλεφώνησε μήπως και τον χρειάζονται. Η Λέλα του είπε ότι «θα το κρατήσουμε λίγες μέρες για να σκεφτούμε, ποια θα είναι η τύχη που θα του προσφέρουμε. Το μωρό τώρα εξαρτάται από μας, αφού ήρθε στο σπίτι μας». Το απόγευμα, το τάισε η Ναταλία. «Μαμά θέλω να προπονηθώ λίγο, άστο σε μένα». Ο Λούης ήταν πανέμορφος έτσι καθαρός και περιποιημένος που ήταν. Ο πατέρας της Ναταλίας το κοίταζε συνέχεια και δεν το χόρταινε. Γελούσε μαζί του. Ήταν ευτυχισμένος, που ένας άνθρωπος ξένος, δέχεται τις περιποιήσεις της οικογένειάς του. Το βράδυ θέλησε να το ταΐσει ο παππούς. Α! ρε Λούη έφερες χαρά στο σπίτι μας, ύστερα από τόσες στεναχώριες που περάσαμε. Ο Βασίλης έκανε και μια καλή πράξη στη ζωή του, που μας το 'φερε, μονολόγησε. Πρέπει να 'χει αισθήματα αυτό το παιδί, αλλά κανείς δεν του έμαθε να τα δείχνει. «Λέλα», φώναξε ο πατέρας. Εκείνη ήρθε ξαφνιασμένη από τη δυνατή φωνή του άντρα της. «Τι συμβαίνει, γιατί φωνάζεις έτσι;» «Το μωρό έφαγε όλο το μπιμπερό. Λες να πεινάει κι άλλο ο αράπακλας;» «Όχι», είπε η Λέλα. «Δεν κάνει να φάει περισσότερο. Είδες; Ο Βασίλης δεν το πήγε στους γονείς. Σ' εμάς το 'φερε. Σε μας έχει εμπιστοσύνη. Εμάς θεωρεί οικογένειά του κι ας μην είναι σίγουρος ότι η Ναταλία μας θα δεχτεί πίσω. Αύριο θα έρθει. Είναι η μέρα του. Να δούμε τι θα πει για το Λούη. Θα τον θέλει εδώ ή θα τον πάρει σπίτι του. Αυτός τον έφερε, κι αυτός θ' αποφασίσει για την τύχη του. Λεφτά έχει. Είναι παραλής. Θα μεγαλώσει με νταντάδες και θα πάει στα καλύτερα σχολεία. Θα δούμε τι θα μας πει. Είμαι περίεργη», λέει η Λέλα. Την άλλη μέρα ο Βασίλης ήρθε το βράδυ, γιατί όλο τ' απόγευμα ήταν στην αγορά και ψώνισε την προίκα του Λούη και διάφορα παιχνίδια. «Σκέψου μαμά πως θα κάνει για την κόρη μας όταν γεννηθεί». «Ναι! Αυτό είναι σίγουρο κόρη μου και να ξέρεις. Είναι διαπιστωμένο αυτό που θα σου πω. Όσοι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει χωρίς τη γονική στοργή κι αγάπη, τη δίνουν στα δικά τους παιδιά απλόχερα». «Αυτό που έκανε ο Βασίλης, να μας φέρει εμάς το μαυράκι, ίσως το έκανε για να μας αποδείξει ότι αγαπάει τα παιδιά και την οικογένεια», είπε η Ναταλία κι έδειχνε πολύ ευχαριστημένη. «Δεν αποκλείεται», είπε ο πατέρας της. «Μήπως κόρη μου, πρέπει να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στον άντρα σου;»

19 Η Κατερίνα Ντούγκα-Κοτοπούλου και καθιστός ο Βασίλειος Δημουλάς. Βλέπομε την Κατερίνα Ντούγκα-Κοτοπούλου που σε ρόλο οικοδέσποινας ετοιμάζει τα κεράσματα. Η λογοτέχνιδα Κατερίνα Ντούγκα-Κοτοπούλου τακτοποιεί τον μπουφέ. Η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου παρέθεσε πλούσιο μπουφέ για όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. 19

20 Ο Συντονιστής Κώστας Καρούσος καλεί στο βήμα τη λογοτέχνιδα Βασιλική Μυλωνοπούλου. Η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου ευχαριστεί τους Ομιλητές για αυτά που είπαν γι' αυτήν, το Συντονιστή και αυτούς που απεύθυναν χαιρετισμό. Αλλά ιδιαίτερα ευχαρίστησε όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση και την τίμησαν με την παρουσία τους.

21 Αποσπάσματα από το βιβλίο της Βασιλικής Μυλωνοπούλου «Ο εραστής του άντρα μου!» σελίδα 153 Η Ναταλία με τα δυο παιδιά μόλις έφτασαν στη Ρώμη, εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχείο που πήγε τις άλλες φορές. Την ίδια κιόλας μέρα συνάντησε τον εργάτη που της υπέδειξε ο ξενοδόχος για να φτιάξει το τελευταίο σπίτι του Βασίλη. Το έργο αυτό τελείωσε σε πέντε ημέρες. Σήκωσε ένα μικρό σε ύψος πυργίσκο που στο επάνω μέρος υπήρχαν τέσσερα μικρά παραθυράκια βιτρό και γύρω-γύρο έβαλε κάγκελα αρκετά ψηλά για να μη μπαίνουν οι διάφοροι τύποι κυρίως νεολαίοι και τον κοροϊδεύουν. «Ο τάφος του ανώμαλου», έτσι τον λένε όσοι ξέρουν ποιος είναι θαμμένος εκεί. Η Ναταλία μόλις τελείωσε το έργο, έβαλε μια ωραία πλάκα που έγραφε: «Καλό σου ταξίδι» και από κάτω: «Η σύζυγος και τα παιδιά σου». Ίσως κάποιοι σεβαστούν έτσι τον νεκρό και δεν τον ξαναπούν ανώμαλο. Όταν τελείωσε το έργο, έκανε και μια λειτουργία στο εκκλησάκι του κοιμητηρίου και μοίρασε κάποια μικρά γλυκά σ' όσους έτυχε να βρίσκονται εκεί, την ώρα εκείνη. Μ' όλη αυτή τη διαδικασία η Ναταλία ένιωσε πιο ξαλαφρωμένη κι έτοιμη να συνεχίσει να ζει πιο ανθρώπινα. Το ίδιο και τα παιδιά. Τους έφυγε ένα βάρος. Ίσως το βάρος της εγκατάλειψης του πατέρα τους. 21

22 Ο κριτικός, δικηγόρος Δημήτρης Καραμβάλης, ο κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Πετρόπουλος, η φιλόλογος εκδότρια Καίτη Λειβαδά, η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου, ο Δημήτρης Τσουκνίδας, ο γ.γ. της Ε.Ε.Λ. ποιητής Κώστας Καρούσος και η ποιήτρια Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου. Δημήτρης Καραμβάλης, Γιώργος Πετρόπουλος, Καίτη Λειβαδά, Βασιλική Μυλωνοπούλου, Δημήτρης Τσουκνίδας, Κώστας Καρούσος, Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου.

23 Η Βασιλική Μυλωνοπούλου με τον Κώστα Καρούσο. Καίτη Λειβαδά, Βασιλική Μυλωνοπούλου, Δημήτρης Τσουκνίδας, Αλεξάνδρα Βαΐτση-Βάκρου. 23

24 Η Βασιλική Μυλωνοπούλου με τη φιλόλογο-λογοτέχνιδα Λίζα Βραχοπούλου. Η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου με την Μαίρη Ανώγη.

25 Η λογοτέχνις Βασιλική Μυλωνοπούλου προσφέρει ένα τριαντάφυλλο από την ανθοδέσμη της στη ποιήτρια Μαρία Κονταλή. 25

26 Οι ποιητές Κώστας Καρούσος, Δημήτρης Καραμβάλης. Ο δοκιμιογράφος Δημήτρης Καραμβάλης. Οι ποιητές, Μαρία Κονταλή, Δημήτρης Καραμβάλης. Μαρία Κονταλή, Δημήτρης Καραμβάλης, Καίτη Λειβαδά.

27 Μυλωνοπούλου, Καραμβάλης. Ναθαναήλ, Μυλωνοπούλου. 27

28

29

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.»

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Συνέντευξη της δημοσιογραφικής ομάδας του προγράμματος με μία Μετανάστρια από την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΡΑ!

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΡΑ! ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΡΑ! 10 + 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΙΓΟΥΡΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΛΥΔΙΑ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ Κατοχυρωμένα τα δικαιώματα ISBN: 978-960-93-7374-6 All rights reserved Έτος έκδοσης: 2015 http://lydiapsaradelli.gr email:

Διαβάστε περισσότερα

Eμείς οι γονείς TEYXOΣ 10 ΑΠΡΙΛIOΣ 2011 ΣE ΣYNEPΓAΣIA ME TO KENTPO ΠPOΛHΨHΣ «ΘHΣEAΣ KYKΛAΔΩN» KAI TON OPΓANIΣMO KATA TΩN NAPKΩTIKΩN - OKANA

Eμείς οι γονείς TEYXOΣ 10 ΑΠΡΙΛIOΣ 2011 ΣE ΣYNEPΓAΣIA ME TO KENTPO ΠPOΛHΨHΣ «ΘHΣEAΣ KYKΛAΔΩN» KAI TON OPΓANIΣMO KATA TΩN NAPKΩTIKΩN - OKANA Eμείς οι γονείς TEYXOΣ 10 ΑΠΡΙΛIOΣ 2011 ΣE ΣYNEPΓAΣIA ME TO KENTPO ΠPOΛHΨHΣ «ΘHΣEAΣ KYKΛAΔΩN» KAI TON OPΓANIΣMO KATA TΩN NAPKΩTIKΩN - OKANA 2 Ξανά μαζί... Μια χρονιά πέρασε με δυσκολίες, ανακατατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω»

...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω» ...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν,

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μάθημα γαλλικών Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάνω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας.

Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας. Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας. Το πρωτότυπο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Power Publishing το 2005. Επιμέρους κεφάλαια 1. Γιατί τα

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Καρακατσάνης. (c) 2012

Μάριος Καρακατσάνης. (c) 2012 Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τούς καλούς μου άγνωστους φίλους Μαργαρίτα, Άλκηστις, Θνητό και Αθηναίο, που με βοήθησαν όχι μόνο με την γνώμη τους, αλλά και με την ενεργή τους βοήθεια στην

Διαβάστε περισσότερα

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι.

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι. Άννα Αλεξάνδρα: Μου είπες ότι σε λένε Άννα. Άννα: Ναι. Αλεξάνδρα: Πόσο χρονών είσαι Άννα; Άννα: 23. και έχω δυο παιδιά. Αλεξάνδρα.: Άννα, το επίθετο σου; Άννα: Τάσιος. Αλεξάνδρα: και μου είπες ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος Όσα χωράει μια στιγμή

Στέφανος Λίβος Όσα χωράει μια στιγμή Στέφανος Λίβος Όσα χωράει μια στιγμή μυθιστόρημα Tο παρόν βιβλίο εκδόθηκε σε πλατφόρμα αυτοέκδοσης και διατίθεται είτε ως e-book (δωρεάν), είτε ως χαρτόδετη έκδοση, κατόπιν παραγγελίας στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η Βία δεν εχει φύλο Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η σφαιρική άποψη για τα πράγματα ανέκαθεν ήταν δύσκολη, δεν ήταν «δημοφιλής», προβλημάτιζε, έφερνε τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητισμός. ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τα θρυλικά «ερυθρόλευκα» κορεό «Βαφτίστηκαν» από την Αρχαία Ελλάδα

Αθλητισμός. ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τα θρυλικά «ερυθρόλευκα» κορεό «Βαφτίστηκαν» από την Αρχαία Ελλάδα sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 Αθλητισμός ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τα θρυλικά «ερυθρόλευκα» κορεό «Βαφτίστηκαν» από την Αρχαία Ελλάδα Ο Γιάννης κι η Ευαγγελία Κοσμά με τον Νίκο Μιρτσέκη αποκαλύπτουν την Ακαδημία

Διαβάστε περισσότερα

Σε κλίμακα. Ένα προς ένα

Σε κλίμακα. Ένα προς ένα 1 2 3 Σε κλίμακα Ένα προς ένα 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Σε κλίμακα ένα προς ένα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2007-2008 6 Αφού ζητάνε από εξάχρονα, αποτυπώματα, Ας μάθουν σε τι κόσμο ήρθανε Στον ανιψιό μου 7 Ο μικρός Αρτέμιος,

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ 3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ «Τι συμβαίνει;» Σκέφτηκε η Ελευθερία μόλις συνήλθε. Προσπάθησε να σηκωθεί, όμως ένοιωθε έναν

Διαβάστε περισσότερα

«Tweet_Stories, Λογοτεχνία σε 140

«Tweet_Stories, Λογοτεχνία σε 140 Οι πρώτες σελίδες 1 2 Χάρης Γαντζούδης Ο Χάρης Γαντζούδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1985. Σπούδασε στο Tμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ενώ παρακολούθησε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1 ISKIOS_Akropoli.indd 1 10/9/2013 9:31:41 μμ Βασιλική Πήτα 2 ISKIOS_Akropoli.indd 2 10/9/2013 9:31:41 μμ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Στον ίσκιο της Ακρόπολης 3 ISKIOS_Akropoli.indd

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ. The Coordinator. Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-618-80051-2-9

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ. The Coordinator. Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-618-80051-2-9 Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ The Coordinator Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης ISBN ebook: 978-618-80051-2-9 9786188005129 Το μυθιστόρημα Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ διατίθεται στο Διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια Creative Commons (Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο)

O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο) O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο) Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στις αρχές Ιουλίου, ο οχτάχρονος Φίλιππος επισκέπτεται για μια ακόμα φορά το νοσοκομείο. Έπρεπε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

- Να παρακαλέσω τον ομιλητή να καθίσει στη θέση του και να κάνουμε μια μικρή κουβέντα.

- Να παρακαλέσω τον ομιλητή να καθίσει στη θέση του και να κάνουμε μια μικρή κουβέντα. Μέρος Β Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το Διαχρονικό Πνεύμα του Βυζαντίου". Αίθουσα διαλέξεων Ιερού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή. Ηράκλειο, Κρήτη. Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, ώρα: 18:00 - Να παρακαλέσω

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Στάθης Κωνσταντινίδης: «πάνω από όλα ο νομός μας. Θυρανοίξια

Συνέντευξη Στάθης Κωνσταντινίδης: «πάνω από όλα ο νομός μας. Θυρανοίξια ΕΤΟΣ 2o ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 64 ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 1,00 ΕΥΡΩ Η Ενέργεια στο επίκεντρο του Προσυνεδριακού Διαλόγου της Ν.Δ. στα Κοίλα Κοζάνης Έκαψαν μηχάνημα ανάληψης μετρητών της Αγροτικής Τράπεζας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Γ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Γ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Γ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεταπτυχιακή διατριβή «Οργάνωση ενός προγράμματος οικογενειακού γραμματισμού με

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Ημέρα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 1 Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2015 www. pagkritio.gr e-mail : gymnasio @ pagkritio.gr Έτος ι - αριθ. φύλλου 6 Εκτός διδακτέας ύλης Ημέρα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2 Απρίλιος Το χρονικό του μήνα Ομιλία επαγγελματία

Διαβάστε περισσότερα

Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση.

Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση. 1 Ο λάκκος. Πρόσωπα: Ένας άντρας ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται και τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας διενεργεί την ανάκριση. Χώρος: Ένα τυπικό γραφείο ανακρίσεων σε αστυνομικό τμήμα. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

5 η συνάντηση: Όχι, η εξυπνάδα δεν είναι για τα κορίτσια

5 η συνάντηση: Όχι, η εξυπνάδα δεν είναι για τα κορίτσια 52 5 η συνάντηση: Όχι, η εξυπνάδα δεν είναι για τα κορίτσια Τρίτη, 2/3/2010, ώρα 11 π. μ., serenity house. Ηλικίες 49 και 4 χρονών. Λέξεις: production, smart, enemy. Η τελευταία μου συνεδρία και η όλη

Διαβάστε περισσότερα

Τ ο χ α μ ο γ ε λ α σ τ ό π α ι δ ί

Τ ο χ α μ ο γ ε λ α σ τ ό π α ι δ ί Τ ο χ α μ ο γ ε λ α σ τ ό π α ι δ ί 3 4 Ένα παιδί που ήταν να μη γεννηθεί, μια συμφωνία που μόλις έγινε έπρεπε να ξεχαστεί αμέσως και ένας φίλος που δεν θυμόσουν ότι τον είχες και σε ακολουθεί όπου και

Διαβάστε περισσότερα

τευχοσ 1 ΜΑΡΤΗΣ 2010 ? ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ µυστικά κουτιά της Σύγχρονης Εποχής

τευχοσ 1 ΜΑΡΤΗΣ 2010 ? ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ µυστικά κουτιά της Σύγχρονης Εποχής ? ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ τα τευχοσ 1 ΜΑΡΤΗΣ 2010 µυστικά κουτιά της Σύγχρονης Εποχής Γεια σας παιδιά! ιαβάζετε περιοδικά;... Ξέρουµε ότι κυκλοφορούν ήδη αρκετά για τους µικρούς αναγνώστες. Τι θα λέγατε αν προσθέταµε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το βάθος της Ασκητικής". 23 ο Δημοτικό Σχολείο. Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο. Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: Το βάθος της Ασκητικής. 23 ο Δημοτικό Σχολείο. Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο. Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20. Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το βάθος της Ασκητικής". 23 ο Δημοτικό Σχολείο. Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο. Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20.00 Χαιρετώ και αυτούς που έχουν έρθει τώρα, τους άλλους

Διαβάστε περισσότερα