Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Transcript

1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΘΗΝΑ 2008

2 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ: Μανώλης Σφακιανάκης, Κωνσταντίνος Χανδρινός, Αριστοτέλης Σταμούλας ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Αλιβίζος Σοφός ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κυριάκος Θεοδωρακάκος Κεντρική διάθεση διανομή:δ.σ.α Ακαδημίας Αθήνα Συνήγορος του Καταναλωτή Λ.Αλεξάνδρας 144, , Αθήνα Τηλ.: , , Fax.:

3

4

5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ «Η Προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο». Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να προλογίσω τη δημοσίευση των πρακτικών της ημερίδας που διοργάνωσαν στις 22 Μαρτίου του 2007 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με θέμα την «Προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο», και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευάγγελος Ζερβέας Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με πρωτοβουλία του προέδρου του, κ. Δημήτρη Συνήγορος του Καταναλωτή Παξινού και του τότε Συνηγόρου κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου, με τη συμμετοχή ανώτερων δικαστικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων, ειδικών επιστημόνων. Στην εκδήλωση κατετέθησαν σημαντικές προτάσεις, αποκαλύψεις προβληματισμοί, που ανέδειξαν το πόσο ευάλωτοι είμαστε, θεσμικά και τεχνολογικά, έτσι ώστε συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές και αλλαγές νοοτροπιών και αντιλήψεων, να είναι επιτακτικές και αναγκαίες.

6 6 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις είχαν επιλεγεί, ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα των προβληματισμών και των προτάσεων που υπάρχουν για το τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Η δυνατότητα άλλωστε μιας κοινωνίας να προστατέψει τους ανήλικους, δηλαδή τα παιδιά της είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα και την ωριμότητά της. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε χρειαζόμαστε γνώση, ταχύτητα στις αντιδράσεις και αποτελέσματα. Ιδιαίτερα το θέμα της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, θυμίζει το φαινόμενο της Λερναίας Ύδρας. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει βάναυσα τα θεμέλια της κοινωνίας μας, και διαμορφώνει νέες προκλήσεις για τον επιστήμονα, το νομοθέτη, το κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε πως μπορούμε να δώσουμε επαρκείς λύσεις, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών ή να ακυρώσουμε άλλες χρήσιμες πτυχές όπως ο παιδαγωγικός και μορφωτικός χαρακτήρας της χρήσης του διαδικτύου; Οι σκέψεις αυτές αποτέλεσαν και τον πυρήνα του προβληματισμού της συνάντησης που άνοιξαν με τις τοποθετήσεις τους, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός, και ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Γιάννης Αδαμόπουλος. Η εντυπωσιακή συμμετοχή, το βάθος και η ποιότητα των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές αλλά και από το κοινό, αποτέλεσαν το κίνητρο γι αυτή την έκδοση. Ελπίζουμε ότι, το περιεχόμενο της συνάντησης, θα συνεισφέρει στην ευρύτερη προβληματική σ ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, που καθώς η τεχνολογία και το επίπεδο ζωής εξελίσσονται, θα παραμένει επίκαιρο. Ευάγγελος Ζερβέας Συνήγορος του Καταναλωτή.

7 7 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ανοίγοντας τις εργασίες της, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός και ο τότε Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος. Ο πρώτος των εισηγητών κ. Μανώλης Σφακιανάκης, προϊστάμενος της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ αναπτύσσοντας το θέμα, «Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο νομοθετικό κενό και στον άμεσο κίνδυνο ανήλικοι που «σερφάρουν» στο διαδίκτυο να πέσουν θύματα επιτηδείων. Στο διάστημα που έχει διαρρεύσει, το νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη βελτιωθεί, και η διακίνηση πορνογραφικού υλικού με πρωταγωνιστές ανηλίκους θεωρείται πλέον κακούργημα ακόμη και αν δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στις δυνατότητες της προστασίας των χρηστών, αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Χανδρινός, ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", παρουσιάζοντας το θέμα «των τεχνολογιών προστασίας από παράνομο και επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο». Εντόπισε τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιεχόμενο του διαδικτύου και εισηγήθηκε τις τεχνικές λύσεις για την προστασία των χρηστών. Ο Ειδικός Επιστήμονας του Συνηγόρου του Καταναλωτή, κ. Αριστοτέλης Σταμούλας, αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες και τους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι στο διαδίκτυο καθώς και στα θεσμικά μέσα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία τους». Στην έκδοση προστίθεται και μία παρέμβαση, του δόκτορος, Αλιβίζου Σοφού, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που αναλύει τη σχέση των νέων με το διαδίκτυο, εστιάζοντας στην παιδαγωγική των μέσων και στην ανάγκη της προστασίας των νέων από τα μέσα όλων των μορφών.

8 8 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο Την ημερίδα συντόνισε, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας κ. Πάσχος Μανδραβέλης που στη σύντομη παρέμβαση του κατέθεσε τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο, ότι η προσπάθεια για την προστασία ευάλωτων ομάδων από τη χρήση του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικούς περιορισμούς.

9 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Θέμα ακανθώδες και δυσεπίλυτο». Κύριε Πρόεδρε του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυρίες και κύριοι, Μία πολύ δύσκολη μέρα έτυχε να είναι η σημερινή με τις βροχές και τις καταιγίδες, εν πάση περιπτώσει εμείς επιμένουμε. Το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων από το επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου είναι ακανθώδες και δυσεπίλυπτο, τόσο νομικά, όσο και τεχνολογικά. Το κύριο είναι ότι για την επίλυσή του απαιτείται η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ επίτευξη αρμονικής συνύπαρξης ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.Α τόσο νομικών ρυθμίσεων, όσο και τεχνολογικών δεδομένων. Επίσης σίγουρο είναι ότι η παραίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εντατικοποίηση των ενεργειών με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα, οφείλει και πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς, τόσο συλλογικά σε επίπεδο

10 10 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο φορέων και της πολιτείας, όσο και ατομικά, ως γονείς έναντι των παιδιών μας. Χαιρετίζω, λοιπόν, την έναρξη αυτής της ημερίδας και ευελπιστώ ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Α., αλλά και ως γονέας, ότι το παράδειγμα του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας που συνδιοργανώνει αυτή τη σημαντική ημερίδα με το Συνήγορο του Καταναλωτή, θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, αφενός, για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας, αφετέρου, για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή και ο κάθε θεσμός και η κάθε θέση αξιώνεται ή απαξιώνεται από τα πρόσωπα. Ένα, λοιπόν, τέτοιο πρόσωπο στο Συνήγορο του Καταναλωτή είναι ο Γιάννης Αδαμόπουλος, φίλος καλός από παλιά, αλλά και ένας σοβαρός επιστήμονας και ευαίσθητος, ο οποίος θα δώσει ακριβώς το στίγμα ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι πράγματι με το μέρος του καταναλωτή, πράγμα που είναι και το ζητούμενο στην ελληνική κοινωνία.

11 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ τ. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ «Να προστατευθούν οι ανήλικοι, χωρίς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και λογοκρισία». Κύριε Πρόεδρε του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.Α., κυρίες και κύριοι, Καταρχήν θέλω να εκφράσω τη συγκίνησή μου, γιατί η πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Καταναλωτή πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δ.Σ.Α., του οποίου επί αρκετά χρόνια διετέλεσα μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, σε ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ αυτή την Αίθουσα που διακεκριμένες τ. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ προσωπικότητες της πατρίδας μας με το λόγο και τις προτάσεις τους, με τη συνδρομή του Δικηγορικού Σώματος πάντοτε στήριξαν και διασφάλισαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα πολιτικά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Κυρίες και κύριοι, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) είναι πλέον η νέα πραγματικότητα, τόσο για τους καταναλωτές που αναζη-

12 12 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο τούν τη μέγιστη ευκολία στις συναλλαγές και στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν, όσο και για τους επιχειρηματίες που επιθυμούν τη διατήρηση και επέκτασή τους στην αγορά. Από αυτή την άποψη το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά ένας εναλλακτικός και αποδοτικός τρόπος συνάντησης καταναλωτών, προμηθευτών στο νέο περιβάλλον της κοινωνίας της πληροφορίας. Δυστυχώς, όμως, λόγω της φύσης του το διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε ασφαλές. Πόσο μάλλον μιλώντας για ανήλικους, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα πληροφόρησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Οι τεράστιες εικονικές διαστάσεις που έχει λάβει η αγορά πέρα και πάνω από χωροχρονικούς περιορισμούς, η απόσταση που χωρίζει αγοραστές από πωλητές, η πανσπερμία του προσβάσιμου περιεχομένου, σε συνδυασμό με την ανωνυμία που εξασφαλίζεται στα συναλλασσόμενα μέρη, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για παραπλάνηση και εξαπάτηση, ακόμη και για τη διακύβευση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Οι αχανείς διάδρομοι του διαδικτύου μπορούν με ευκολία να οδηγήσουν σε ασυνείδητους προμηθευτές που διατηρούν και διαθέτουν ανεξέλεγκτα τοξικές ουσίες, επικίνδυνα παιγνίδια, όπλα, ακατάλληλα εργαλεία και γενικά προϊόντα μη προσήκοντα στην ηλικία και στο βαθμό εμπειρίας των ανηλίκων. Ο κίνδυνος είναι εξίσου σοβαρός όσον αφορά την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που προβάλλουν πορνογραφικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, καλλιεργούν προπαγάνδα βίας και εν γένει επιθετικής συμπεριφοράς, ενθαρρύνουν το κατέβασμα παράνομου υλικού ή ωθούν σε απερίσκεπτες ενέργειες και ύποπτες συναναστροφές με ενηλίκους. Σε κάθε περίπτωση, το παράνομο επιβλαβές ή ανεπιθύμητο περιεχόμενο στο διαδίκτυο δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς και θέτει το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, χωρίς να περιορίσουμε την ελευθερία της έκφρασης και χωρίς να ασκήσουμε λογοκρισία. Είναι ανησυχητική η διαπίστωση ότι πίσω από τη φωτεινή και καθ όλα χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο προώθηση του διαδικτύου, η ευπιστία, η αφέλεια, η απειρία και η περιέργεια των παιδικών ψυχών γίνονται βορά της ασυνειδησίας και της ανηθικότητας ορισμένων επιτήδειων που δυσφημούν με τις πράξεις τους αυτό το πολύτιμο επικοινωνιακό και ψυχαγωγικό μέσο της σύγχρονης εποχής.

13 Η κοινωνία των πολιτών οφείλει με όλα τα μέσα που διαθέτει να στιγματίζει τέτοιες πρακτικές και να συμβάλει στην εδραίωση ενός ασφαλούς και έντιμου κυβερνοχώρου που θα λειτουργεί στη βάση καθολικά αποδεκτών δεοντολογικών αρχών. Η προσπάθεια δεν μπορεί, παρά να είναι διασυνοριακή και να εμπλέκει ένα σύνολο κρατικών, μη κρατικών και διακρατικών φορέων, με δεδομένο ότι συζητούμε για ένα επικοινωνιακό μέσο που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά όρια και η λειτουργία του δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστεί από τις νομοθετικές παρεμβάσεις ενός μόνο κράτους. Η απλή ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο για τους ανήλικους είναι πάνω απ όλα η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για την πλήρη αξιοποίηση των εφαρμογών, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πηγάζουν από τη χρήση του. Η σημερινή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία της πολύπλευρης προσέγγισης και έκφρασης απόψεων από το πρίσμα της επαγγελματικής και επιστημονικής εξειδίκευσης των εισηγητών. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή νοιώθει ιδιαίτερη τιμή για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με την πολύτιμη συνδρομή και την αμέριστη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και απλώς περιορίζεται να δεσμευτεί, ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα έχουν μακρά συνέπεια. Κυρίες και κύριοι, Τελειώνοντας, νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α. κ. Δημήτρη Παξινό, όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, τους εισηγητές κ.κ. Χανδρινό, Σφακιανάκη και Σταμούλα για την πολύτιμη συνεισφορά τους. Σας ευχαριστώ πολύ. Χαιρετισμοί 13

14

15 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ. TΑΞΙΑΡΧΟΣ, ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. «Η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο». Στη συνέχεια ο συντονιστής κ. Πάσχος Μανδραβέλης, κάλεσε τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη, Ταξίαρχο, προϊστάμενο της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Σφακιανάκης, είχε ζητήσει να τοποθετηθεί πρώτος λόγω υπηρεσιακών αναγκών. ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ την Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή και τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α. κ. Δημήτρη Παξινό. Κι εγώ με τη σειρά μου θα σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου. Ο ρόλος μου είναι λίγο άχαρος, γιατί έχει να κάνει με το έγκλημα. H ΕΛ.ΑΣ. λέει «ναι» στο internet, Μανώλης Σφακιανάκης: Προιστάμενος Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Διακρίνεται επίσης, ο κ. Κώστας Χανδρινός «ναι» στο διαδίκυτο, «ναι» στις νέες τεχνολογίες. Πηγαίνουμε μπροστά και όχι πίσω. Πλην όμως, ο δικός μας ρόλος είναι να προστατεύουμε τον κόσμο και αυτούς οι οποίους δεν ξέρουν να χειρίζονται το διαδίκτυο.

16 16 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο Όταν ξεκίνησα το 1995 στην ΕΛ.ΑΣ. ως υπαστυνόμος πάνω στο ηλεκτρονικό έγκλημα, το οποίο ούτε καν υπήρχε, κάποιοι έβλεπαν ότι αυτό που πάω να κάνω δεν θα προχωρήσει, ότι δεν υπάρχει τέτοιο έγκλημα. Σιγά-σιγά, όμως, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται διαφορετικά. Πριν τρία χρόνια είχαμε μία υπόθεση το δίμηνο, τώρα έχουμε είκοσι υποθέσεις την ημέρα που αφορούν ηλεκτρονικό έγκλημα και μόνο. Γι αυτό το λόγο η πολιτεία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είδε τον κίνδυνο και γι αυτό το λόγο δημιούργησε ειδικές υπηρεσίες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες χειρίζονται αυτά τα θέματα. Όλο το έγκλημα από ένα έγκλημα που έχει να κάνει με μία ανθρωποκτονία, μέχρι μία απλή συκοφαντική δυσφήμιση- έχει μεταλλαχθεί στην ψηφιακή εποχή, στο internet. Θα μου πείτε: «Τι μας λες Σφακιανάκη; Ότι μπορούμε να κάνουμε φόνο μέσα από το internet»; Ναι, μπορούμε. Hacker και αυτό το γεγονός δεν συνέβη στη χώρα μας, σε άλλη χώραυπέγραψε συμβόλαιο θανάτου με επιχειρηματία, ο οποίος κατάφερε να μπει στα ηλεκτρονικά αρχεία νοσοκομείου, να αλλάξει το συνταγολόγιο του θύματος, με αποτέλεσμα να πεθάνει σε μερικές μέρες. Η πληρωμή του δολοφόνου hacker έγινε με πιστωτική κάρτα, ενώ το έγκλημα διαπράχθηκε από το σπίτι! Aπό αυτό το παράδειγμα βλέπουμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει κι έχουμε μπει στη λεγόμενη ψηφιακή εποχή. Εγώ θα σας μεταφέρω εμπειρίες και θα σας πω με απλά λόγια και κατανοητά σε ποια εποχή είμαστε αυτή τη στιγμή, πού πηγαίνουμε και τι μέλλει γενέσθαι. Υπηρετώ στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο είναι στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Ιδρυθήκαμε με το π.δ.100/2004 και αρμοδιότητά μας είναι η επί 24ώρου βάσεως έρευνα του διαδικτύου ως διαπίστωση εγκληματικών πράξεων που τελούνται στη χώρα μας. Υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας από έως

17 Παιδική προνογραφία στο διαδίκτυο 17 Ορισμός ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ως «Ηλεκτρονικό Έγκλημα» θεωρούνται αξιόποινες εγκληματικές πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων και τιμωρούνται με συγκεκριμένες ποινές». Η πληροφορική, η τεχνολογία, κατέστησε δυνατή τη διάπραξη εντός φάσματος εγκληματικών πράξεων οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση. Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης, διαχωρίζονται σε έγκλημα τελούμενο με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (computer s crime) και σε κυβερνοέγκλημα (syder s crime), αν τελέστηκε μέσω του διαδικτύου. Το διαδικτυακό έγκλημα και οι μορφές του Παιδική πορνογραφία, απάτες μέσω το διαδικτύου, (cracking και hacking), διακίνηση-πειρατεία λογισμικού, κλοπή πιστωτικών καρτών, διακίνηση ναρκωτικών, έγκλημα στα chat rooms. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του κυβερνοεγκλήματος και σε τι διαφέρει από τα άλλα εγκλήματα: Είναι γρήγορο, διαπράττεται σε χρόνο δευτερολέπτων και πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνεται ούτε το ίδιο το θύμα. Είναι εύκολο στη διάπραξή του φυσικά για όσους το γνωρίζουν- ενώ τα ίχνη που αφήνει είναι ψηφιακά. Για την τέλεσή του απαιτούνται άριστες και εξειδικευμένες γνώσεις. Μπορεί να διαπραχθεί χωρίς τη μετακίνηση του δράστη, ο οποίος ενεργεί από το γραφείο ή το σπίτι του, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του. Δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με ιδιαιτερότητες, όπως οι παιδόφιλοι, να επικοινωνούν γρήγορα ή και σε πραγματικό χρόνο, χωρίς μετακίνηση, εύκολα, ανέξοδα, να βρίσκονται πολλοί μαζί στις ίδιες ομάδες συζητήσεων (new groups) ή μέσα σε chat rooms. Οι «εγκληματίες του κυβερνοχώρου» πολλές φορές δεν εμφανίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα ( s) με ψευδή στοιχεία. Είναι έγκλημα χωρίς πατρίδα και τα αποτελέσματά του μπορεί να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλούς τόπους και σε διαφορετικές χώρες, ενώ είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο τόπος τέλεσής του. Η αστυνομική διερεύνησή του είναι πάρα πολύ δύσκολη, απαιτεί άριστη εκπαίδευση και εξειδικευμένες γνώσεις. Η καταγραφή της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι ελάχιστες περιπτώσεις εγκλημάτων

18 18 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο του κυβερνοχώρου καταγγέλλονται, όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στο διεθνή χώρο. Κατά συνέπεια, ο σκοτεινός αριθμός της εγκληματικότητας στο χώρο του διαδικτύου είναι ακόμη πιο σκοτεινός, απ ό,τι στον κοινό εγκληματικό χώρο. Οι παιδόφιλοι Ποιοι είναι παιδόφιλοι: Οι παιδόφιλοι αυτός ο κανόνας είναι μέσα από την εμπειρία των 12 χρόνων- είναι άτομα υπεράνω υποψίας, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, αλλά και τη σχέση τους (π.χ. συγγενείς, διευθυντές), για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους. Δεν έχουμε ποτέ συλλάβει για παιδοφιλία έναν αγρότη, έναν ψαρά, έναν εργάτη, έναν άνθρωπο που είναι στην εργατική τάξη. Αυτοί που ασχολούνται με το έγκλημα αυτό ανήκουν στις άλλες τάξεις. Οι ηλικίες που έχουν απασχολήσει την Υπηρεσία μας είναι άνδρες από 15 έως 72 ετών, ενώ τα θύματα είναι από δύο μηνών. Ποια είναι η νομοθεσία των διαδικτυακών εγκλημάτων στη χώρα μας: Στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια σχεδιάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η ποινικοποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών στο διαδίκτυο. Στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος που να αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα διαδικτύου και ειδικότερα να ρυθμίζει τη συμπεριφορά των χρηστών του διαδικτύου από άποψη Ποινικού Δικαίου. Η Ελλάδα συνεργάζεται με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και με άλλους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων. Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ το π.δ.47/2005 από την Α.Δ.Α.Ε (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών), το οποίο αφορά στις διαδικασίες, τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διασφάλισή του και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Βουδαπέστης που υπεγράφη στις Στη Συνθήκη που υπέγραψε, μεταξύ άλλων χωρών, και η Ελλάδα, υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις για όλα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Η Α.Δ.Α.Ε έχει βάλει τα πράγματα σε μία σειρά -εμείς λέμε «ναι» στην Αρχή αυτή- πλην όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την παιδοφιλία. Δεν μπορούμε να κάνουμε άρση απορρήτου σε παιδόφιλους, εξαιτίας της νομοθεσίας. Τι εννοώ: τα ηλεκτρονικά ίχνη είναι απόρρητα. Άρα, πρέπει, με λίγα λόγια, να κάνουμε άρση απορρήτου. Άρση απορρήτου κάνουμε μόνο σε διάφορα κακουργήματα (ναρκωτικά, εκβίαση, εσχάτη προδοσία κά). Μέσα σε αυτά τα άρθρα δεν περιλαμβάνεται η παιδική πορνογραφία. Τιμωρείται μόνο σε οργανωμένη μορφή. Άρα, αυτούς που βλέπετε ότι

19 Παιδική προνογραφία στο διαδίκτυο 19 συλλαμβάνουμε είναι σε οργανωμένη μορφή. Αυτοί που δεν είναι οργανωμένοι, δεν μπορούν να τιμωρηθούν. Επομένως, υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. μου έχει πει ότι τον ενδιαφέρει και, απ ό,τι φαίνεται, θα το βάλουν σε μία σειρά. Παιδική πορνογραφία: είναι η οποιαδήποτε απεικόνιση με οποιαδήποτε μέσα ενός παιδιού που συμμετέχει σε πραγματικές ή εικονικές σεξουαλικές δραστηριότητες, με κίνητρο πρώτιστα την ικανοποίηση σεξουαλικών σκοπών, αλλά και το οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με το άρθρο 348 Α του Ποινικού Κώδικα «όποιος από κερδοσκοπία παρασκευάζει, κατέχει, προμηθεύεται, αγοράζει, μεταφέρει, διακινεί ή θέτει με οποιοδήποτε τρόπο σε κυκλοφορία πορνογραφικό υλικό, τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή», ενώ επιβαρυντική περίπτωση τιμωρούμενη με κάθειρξη συνιστά η διακίνηση πορνογραφικού υλικού συνδεόμενου με την εκμετάλλευση της ανάγκης ή της πνευματικής αδυναμίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μία νομοπαρασκευαστική ομάδα, που κοιτάζει να τροποποιήσει αυτό που λέμε «κερδοσκοπία», γιατί η λέξη αυτή μας έχει φέρει μεγάλα εμπόδια στις υποθέσεις. Από αριστερά: Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο κ. Δημήτρης Χανδρινός, ο κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος

20 20 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο Ακόμη και αν αποδείξουμε ότι κάποιος είναι παιδόφιλος, πρέπει να αποδείξουμε ότι κερδοσκοπεί, προκειμένου να τιμωρηθεί. Ανήλικος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 121 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε, είναι κάθε πρόσωπο ηλικίας από 8 έως 18 ετών, ενώ οι μικρότερες ηλικίες υπάγονται στην έννοια του παιδιού. Συνεργασίες: Χωρίς συνεργασίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σαν δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η Υπηρεσία μας, μαζί με την Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, συνεργάζεται με την Interpol, Europol, τις Εισαγγελικές Αρχές, εκπροσώπους co ckline και άλλους, για την ευόδωση του κοινά επιδιωκόμενου σκοπού, που δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση του εγκλήματος. Σε κάθε μας υπόθεση υπάρχει διεθνής αστυνομική συνεργασία, για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα, διότι το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι παγκοσμιοποιημένο και οι πράξεις που τελούνται στην Ελλάδα, τελούνται και σε άλλες χώρες. Άρα, δίχως τη δικαστική και αστυνομική συνεργασία μεταξύ των χωρών και της Interpol δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Παιδική πορνογραφία μέσω internet: Οι παιδόφιλοι απ όλες τις χώρες του κόσμου βρίσκονται στο internet και σε chat rooms, για ανταλλαγή videos με ερωτικές πράξεις ανηλίκων και ζωντανές ερωτικές επιλογές. Μέσω των chat rooms και μέσω της online ψηφιακής επικοινωνίας έχουμε το αποτέλεσμα: ο παιδόφιλος που έχει ένα παιδί π.χ. για βιασμό, το βγάζει στο διαδίκτυο σε κάποια sites και οι άλλοι παιδόφιλοι συμμετέχουν οικονομικά στο να αγοράσουν το παιδί ή να το πληρώσουν για να κάνει αυτά που κάνει και συμμετέχουν απ όλες τις χώρες ταυτόχρονα, βλέποντας και δίνοντας τα χρήματά τους οι χρήστες του internet αυτοί οι «ανώμαλοι»- που θέλουν να δουν το μικρό παιδί να το βιάζουν. Με λίγα λόγια, έχουμε online βιασμούς μέσω chat που μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει, αφού πρώτα δώσει με την πιστωτική του κάρτα ένα ποσό, το οποίο αρχίζει από 1.000, ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του μικρού παιδιού. Τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια είναι αρκετά. Κάποιες έρευνες μιλούν για ευρώ. Μετά τα ναρκωτικά είναι η παιδική πορνογραφία είναι η πλέον επικερδής δραστηριότητα. Οι διαδικασίες έρευνας της Υπηρεσίας μας Το βασικότερο είναι ο εντοπισμός των ηλεκτρονικών ιχνών, των ψηφιακών αρχείων για τα οποία γίνεται έρευνα μέσω ειδικών προγραμμάτων έρευνας και ανάλυσης. Σε κάθε διαδικτυακή έρευνα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους του δράστη, το οποίο για κάθε χρή-

21 Παιδική προνογραφία στο διαδίκτυο 21 στη του internet είναι μοναδικό και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποδεικτική διαδικασία στο δικαστήριο. Θα σας πω με δύο λόγια, ότι από τη στιγμή που ο χρήστης συνδέεται στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό ηλεκτρονικό ίχνος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση δύο άτομα να έχουν τα ίδια ίχνη σε όλο τον κόσμο. Άρα, εδώ μιλάμε για δακτυλικό αποτύπωμα. Όπως έχουμε μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα, έτσι έχουμε και μοναδικό ηλεκτρονικό αποτύπωμα. Εφόσον εντοπιστεί το ηλεκτρονικό ίχνος, μετά η διαδικασία εντοπισμού είναι μονόδρομος. Ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών μέσω ISP. ISP είναι τα internet services providers. Δηλαδή τα ίχνη που θα βρούμε αντιστοιχούν σε κάποιο φυσικό πρόσωπο ή σε εταιρεία. Στην Ελλάδα ISP είναι η ΟΤΕNET, η Forth net, Nichol κλπ. Αυτά τα ίχνη ανήκουν σε μία από τις εταιρείες αυτές. Άρα, εμείς, από τη στιγμή που θα έχουμε κάνει άρση απορρήτου μέσω του Δικαστικού Συμβουλίου, τότε με την άρση απορρήτου και με τα ίχνη μαζί απευθυνόμαστε στην ΟΤΕΝΕΤ ή FORTHNET, η οποία θα μας πεί, ότι αυτά τα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν στο τάδε φυσικό πρόσωπο. Δεν υφίσταται ακόμη νομοθεσία στη χώρα μας που να υποχρεώνει τους ISP στη χρονική διάρκεια τήρησης ψηφιακών αρχείων που απαιτούνται για τη διαλεύκανση ηλεκτρονικών εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Επίσης, οποιεσδήποτε πληροφορίες από τους φορείς, παρέχονται κατόπιν δικαστικού βουλεύματος, σύμφωνα με το π.δ.47/2005. Άρα, δεν τους υποχρεώνει κάποιος νόμος να κρατούν τα αρχεία. Μπορεί να πάμε μετά από έξι μήνες και να μας πουν «κύριοι, αυτά τα ψηφιακά αρχεία τα έχουμε διαγράψει». Είθισται, όμως, να τα κρατούν ένα χρόνο. Δράσεις-επιχειρήσεις που έχει κάνει το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: α) Επιχείρηση Storn και β) Επιχείρηση pyrity. Επιχείρηση Storn. Κάναμε μία ψηφιακή ανάλυση στον παγκόσμιο ιστό για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε η εμπλοκή είκοσι χρηστών που ήταν σε κύκλωμα online εμπορίας υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οι χρήστες για κερδοσκοπία διακινούσαν το υλικό της παιδικής πορνογραφίας, το οποίο εικονιζόταν media σε σεξουαλικές δραστηριότητες ακόμα και με ζώα. Χρησιμοποιούσαν ζώα, που βίαζαν παιδιά ηλικίας

22 22 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο Οι περιοχές της Ελλάδας οπυ έχουν διεξαχθεί επιχειρήσεις του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ δυο και τριών ετών. Στο κύκλωμα αυτό συμμετείχαν και τέσσερα άτομα σε οργανωμένη και σε διαρκή δράση ομάδα, οι οποίοι διατηρούσαν επιχείρηση τηλεπικοινωνιών. Η διακίνηση εντοπίστηκε στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ελασσόνα, Δράμα, Νάουσα, Βέροια, Σέρρες, Άγιος Νικόλαος και Χανιά Κρήτης. Σε αυτή την επιχείρηση έγιναν πέντε συλλήψεις στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ για τους υπόλοιπους δεκαπέντε, σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία. Οι διακινητές προέρχονταν από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δράστες, προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους, είχαν στρατολογήσει μέσω chat rooms τρεις ανήλικους, οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό τους,

23 Παιδική προνογραφία στο διαδίκτυο 23 διακινώντας μέρος του άσεμνου υλικού. Επιχείρηση pyrity: Μετά από ψηφιακή συνεργασία ηλεκτρονικών ιχνών προέκυψε η εμπλοκή ογδόντα Ελλήνων χρηστών internet σε διεθνές κύκλωμα online εμπορίας υλικού παιδικής πορνογραφίας. Τα αρχεία αυτά ήταν σκληρό αρχείο παιδικής πορνογραφίας, τα οποία ήταν προσβάσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χρήστη του internet. Από όλους αυτούς τους ογδόντα, μόνο για τους είκοσι επτά βρήκαμε στοιχεία, εφόσον τα άλλα είχαν διαγραφεί. Οι κατηγορούμενοι ήταν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μύκονο, Λάρισα και Δράμα. Είχαμε οκτώ συλλήψεις και για τους υπόλοιπους δεκαεννιά σχηματίστηκαν δικογραφίες, ενώ πέντε προφυλακίστηκαν. Εκτός από την παιδική πορνογραφία είχαμε κατοχή ναρκωτικών ουσιών, οπλοκατοχή, αποπλάνηση ανηλίκων και ασέλγεια μεταξύ συγγενών (πατέρα με κόρη). Στα chat rooms έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το έγκλημα αυτή τη στιγμή παίζεται μέσα στα chat rooms. Τι είναι τα chat rooms: είναι κωνικά δωμάτια συνομιλίας, όπου κάθονται στη μία μεριά ο ανήλικος και στην άλλη κάποιος άλλος που ίσως του έχει παρουσιαστεί ανήλικος, συνομήλικος κλπ. Μέσα στα chat rooms διακινούνται ναρκωτικά. Έχουμε υποθέσεις σωματεμπορίας, αποπλάνησης, ναρκωτικών. Ο ανήλικος μπορεί ευκολότερα να αποπλανηθεί. Ο ανήλικος εθίζεται στα chat. Έχουμε περιπτώσεις μαθητών -οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν καλά τα παιδιά τους- που εγκατέλειψαν τα σχολεία τους για να είναι συνέχεια στα chat rooms. Άρα, με λίγα λόγια, ελέγχουμε και βάζουμε χρονικά όρια στα chat rooms. Είναι η τάση της εποχής. Είχαμε και ένα άλλο φαινόμενο. Παρατηρούσαμε διακίνηση ερασιτεχνικών ερωτικών videos στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστές μαθητές διαφόρων σχολείων. Η Υπηρεσία μας με τα σχολικά videos εντόπισε δύο κυκλώματα σε Αθήνα και Λαμία, τα οποία διακινούσαν για κερδοσκοπία τα videos αυτά, που προμηθεύονταν από τους μαθητές. Αυτοκτονία μέσω διαδικτύου: Η Υπηρεσία μας εδώ -μπορούμε να πούμε- έχει κάνει ένα βήμα. Έχουμε ειδική ομάδα που ασχολείται μόνο με το θέμα αυτό. Τι είναι η αυτοκτονία μέσω internet: αν σήμερα ζορίσουμε τα παιδιά, η ψυχολογία είναι διαφορετική. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν είναι πού θα βρουν παρηγοριά, ή να βρουν τρόπο να φύγουν από αυτή τη ζωή. Είχαμε κι έχουμε υποθέσεις, όπου νεαροί επειδή τους μάλωσε ο πατέρας τους γιατί δεν είχαν καλούς βαθμούς, ή τους συνέβη κάποια ερωτική απογοήτευση, αναζητούν επίμονα από chat rooms τον τρόπο για να αυτο-

24 24 Η προστασία του ανήλικου καταναλωτή στο διαδίκτυο Η δουλειά μας είναι και το χόμπυ μας και γι αυτό ευχαριστούμε το Θεό έχει ξεπεράσει το πρόβλημα. κτονήσουν. Στις υποθέσεις αυτές, συναντήθηκα ο ίδιος με τους γονείς και πετύχαμε να σώσουμε, πέντε συνανθρώπους μας. Κάποιος από αυτούς μου τηλεφώνησε και μου είπε: «Γιατί με σώσατε, κύριε Σφακιανάκη»; Μου ζήτησε το λόγο γιατί τον είχα σώσει. Πίεσε τη μητέρα του να μάθει για ποιο λόγο άλλαξε η συμπεριφορά της μέσα στο σπίτι. Να μην πολυλογώ, με το παιδί αυτό βρεθήκαμε, του μίλησα ανθρώπινα, γίναμε φίλοι και αυτή τη στιγμή, πιστεύω, πως Μέτρα πρόληψης: Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ανακοίνωσε προ ημερών, έχοντας δεδομένο ότι η προστασία της παιδικής ηλικίας τελεί κατά τη συνταγματική επιταγή υπό την προστασία του κράτους, τη σύσταση μίας επιτροπής σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η οποία θα έχει ως σκοπό τη λήψη μέτρων καταπολέμησης της διάδοσης της παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου. Η επιτροπή αυτή θα έχει ως έργο να διερευνήσει την ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, χωρίς παράλληλα να περιοριστεί η ελευθερία διακίνησης των πληροφοριών. Η επιτροπή αυτή θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή, με λίγα λόγια, προσπαθεί το Υπουργείο Μεταφορών -που έχει και την ευθύνη του internet- να κόψει στη ρίζα την παιδική πορνογραφία στη χώρα μας. Υπάρχουν τρόποι-μεθοδεύσεις. Ήδη στην Ιταλία ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και σε άλλα κράτη και αυτή τη στιγμή η χώρα μας επεξεργάζεται νόμο, που πιστεύω ότι κόβει την παιδική πορνογραφία από τη ρίζα. Έτσι, στη χώρα μας δεν θα μπορεί να εισέλθει η παιδική πορνογραφία. Σιγά σιγά λοιπόν, βλέπουμε ότι το κλίμα αλλάζει. Κίνδυνοι για το παιδί: Τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε ακατάλληλο πορνογραφικό ή προ-

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης 11η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Let s create a

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές Συμβουλές για την προστασία των παιδιών Εργαλεία Γονικού ελέγχου Σύντομη παρουσίαση δύο αντιπροσωπευτικών εργαλείων γονικού ελέγχου Πηγές Χρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Table of Contents

Εισαγωγή. Table of Contents Εισαγωγή Νέες μορφές εγκληματικών πράξεων δεν εμφανίζονται συχνά στο πέρασμα των αιώνων. Παρ' όλα αυτά όμως παράλληλα με την δημιουργία και την ευρεία χρήση του διαδικτύου, το διαδικτυακό έγκλημα άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜA (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα συχνό φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Fraud Prevention Forum 2013

Fraud Prevention Forum 2013 Το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο Η μεγαλύτερη κοινωνία στον κόσμο Ίσως η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών Παγκόσμιοι χρήστες διαδικτύου (εκατομ.) Οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν τα 2,5

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: Σέρη Αντωνίου Ελένη Γιαννουκάκη Αναστασία Κατσιφή

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: Σέρη Αντωνίου Ελένη Γιαννουκάκη Αναστασία Κατσιφή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: Σέρη Αντωνίου Ελένη Γιαννουκάκη Αναστασία Κατσιφή Ο ορισμός του ηλεκτρονικού εγκλήματος: Ως ηλεκτρονικό έγκλημα ορίζονται οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Καταναλωτής, σύμφωνα με τον νόμο, είναι το πρόσωπο εκείνο για το οποίο προορίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά.

Καταναλωτής, σύμφωνα με τον νόμο, είναι το πρόσωπο εκείνο για το οποίο προορίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά. Ομιλία Συνηγόρου του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελου Ζερβέα, στην εκδήλωση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Νέοι και διαδίκτυο: χρήσεις, εφαρμογές, ασφάλεια» (17-5-2009) (Προσφωνήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο σχολείο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτικού. Δεν θα αναρτώ προσωπικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης http://internet-safety.sch.gr http://internet-safety.sch.gr Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), εθνικό δίκτυο του ΥΠοΠαιΘ, εντείνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μελέτη με θέμα: Διερεύνηση του βαθμού ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου Ερωτηματολόγιο 1. Πόσο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Διαδίκτυο Διαδίκτυο Θετικά του Διαδικτύου Μη ενδεδειγμένη χρήση Χρήση χωρίς επιτήρηση από τους γονείς Χρήση για περισσότερη από 1,5 ώρα την ημέρα Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr

Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr Αξιοποίηση του ιστοχώρου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» από την εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο τους γονείς και τα παιδιά Άρης Π. Λούβρης http://internet-safety.sch.gr Η Ασφάλεια στη χώρα του Διαδικτύου όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκκαθάρισης spam

Οδηγός εκκαθάρισης spam Οδηγός εκκαθάρισης spam e-mail «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Παρακάτω μπορείτε να μελετήσετε τον οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.)

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας CC BY-NC-SA 4.0 Τι μου αρέσει να κάνω στο Διαδίκτυο; Δυνατότητες Διαδικτύου Πληροφόρηση Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

SafeLine. ΗΕλληνικήΑνοικτήΓραμμήπουδέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο, Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος

SafeLine. ΗΕλληνικήΑνοικτήΓραμμήπουδέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο, Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος SafeLine ΗΕλληνικήΑνοικτήΓραμμήπουδέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο, Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος Μελτίνη Χριστοδουλάκη Aσφαλής Πρόσβαση στο Διαδίκτυο Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των παιδιών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο διαδίκτυο είναι αδιαπραγμάτευτη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των παιδιών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο διαδίκτυο είναι αδιαπραγμάτευτη» Αθήνα, 16 Ioυλίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου εγκαινιάστηκε η λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century. ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη

A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century. ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη 2016-2017 Η εργασία αυτή έχει θέμα την ιδιότητα του πολίτη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης Οι υπηρεσίες και ο ρόλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη δομούμενη Κοινωνία της Γνώσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr Θεμελιώδεις Αρχές (αναφορικά με τους μαθητές): Διαδίκτυο: Βασικά Σημεία Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE MARKOPOULIOTIS. Head of the European Commission representation in Greece

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE MARKOPOULIOTIS. Head of the European Commission representation in Greece THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE MARKOPOULIOTIS Head of the European Commission representation in Greece SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!»

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Connect with Respect!» «Connect with Respect!» Τα Δικαιώματα του παιδιού και οι προτάσεις της UNICEF για την προστασία τους μέσα και δια μέσου των εικονικών κόσμων Ηλίας Λυμπέρης Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ Ασφάλεια και Κοινωνικά δίκτυ Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Αύξηση πελατών Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Βελτίωση των προωθήσεων σας Εισαγωγή Συγκρίνετε τι σας συμφέρει Αποτέλεσμα και επανάληψη Υπάρχουν δυνατότητες για όλες τις επιχειρήσεις Εισαγωγή πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές ασφαλείας του ΠΣΔ. Εισηγητής: Καριπίδης Νικόλαος - Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Δράμας

Πολιτικές ασφαλείας του ΠΣΔ. Εισηγητής: Καριπίδης Νικόλαος - Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Δράμας ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΓΑΘΟ ή ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Μόνο το 27% των Ελλήνων γονιών απαγορεύει στα παιδιά να επισκέπτονται κάποιες ιστοσελίδες στο Ίντερνετ Μόνο το 31% των Ελλήνων γονιών βάζει κανόνες, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Α.Μ 30437 Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 1. Εισαγωγή... 7 2. Θέματα νομικής ορολογίας... 9 2.1. Η νομική έννοια του διαδικτύου και του κυβερνοχώρου... 9 2.2. Το πρόβλημα της νομικής

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ι. Τσιάντης MD, DPM, FRC Psych. Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής Πρόεδρος Ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Εστιάζει σε δυο σημεία του ρόλου του ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ: 1) ως εκπαιδευτή ενηλίκων, δεδομένου ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ενήλικους εκπαιδευόμενους. 2) ως συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας Πρόλογος Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στα μέλη της κοινωνίας. Οι πολύπλευρα πληροφορημένοι

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, 15 μαθήτριες από τη Β και Γ τάξη του Σχολείου μας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε - με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - η Microsoft Hellas σε

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Απλές Συμβουλές για Παιδιά ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ 2017 Σελίδα 1 Συμβουλές - Προφυλάξεις για κίνδυνους στο Διαδίκτυο Είναι αρκετές οι προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση»

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 Κυρίες και κύριοι καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union

Co-funded by the European Union 1 Συμμετοχή Η συμμετοχή είναι δικαίωμα σου! Τα παιδιά, οι νέοι όπως και οι ενήλικες, έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλών και το δικαίωμα του να εισακούονται σε διαδικασίες που τους αφορούν. Πρώτα όμως

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2008/2173(INI) 20.11.2008 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, ιδίως των ανηλίκων, όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Έφηβοι.

Τεχνολογία και Έφηβοι. Γενικό Λύκειο Βελεστίνου Τμήμα: Β2 Ερευνητική Εργασία Σχ. Έτος: 2014-2015 Τεχνολογία και Έφηβοι. Μαθητές 1) Πουτουρούδη Θεοδώρα 9) Μανούρα Μιχαέλα 2) Νατούδη Δήμητρα 10) Μπομπότης Φάνης 3) Μπαλαμώτη Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Η επιστολή ή το γράμμα είναι ένα είδος επικοινωνιακού λόγου, πολύ χρήσιμο για την κοινωνική μας ζωή. Υπάρχουν διάφορα είδη επιστολών. Μια επιστολή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου Αγαπητοί γονείς, H εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει το Διαδίκτυο (internet) ένα "δυνατό"

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στην Ελλάδα. Σχολικό 'Ετος

Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στην Ελλάδα. Σχολικό 'Ετος Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στην Ελλάδα Σχολικό 'Ετος 2014-2015 Μαθητές Β' Λυκείου Βαραγγούλη Ολυμπία Βαραγγούλη Παρασκευή Γραίκος Ιωάννης Γραμμένος Σπύρος Γραμμένου Σπυριδούλα Καποδίστριας Νίκος Καψοκαβάδης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας

Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας Καθορίζοντας το Πλαίσιο Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων (οι δημογραφικές αλλαγές)) Η οικονομική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη και η προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Γεια σας! Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με εμένα... Οι φίλοι μου είναι πολύ απρόσεκτοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Συνάντηση με τους γονείς του 2ου Δημοτικού Κω 2010-11 Σταύρος Σαχτούρης, Πληροφορικός Ο ψηφιακός κόσμος Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, GPS,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα;

Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα; Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα; Αν και είναι συνηθισμένο να λέμε ότι το Διαδίκτυο, οι υπολογιστές, τα κινητά, τα τάμπλετ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές άλλαξαν ριζικά

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος Κακόβουλο λογισμικό: το λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 9 ο ΓΕΛ Πατρών ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΙΑΒΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΥΛΑΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: Tom&Jerry Υπεύθυνοι καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58 Όλο και περισσότεροι Έλληνες μπαίνουν πλέον στο Internet! Οι πιο έμπειροι είναι υποψιασμένοι για την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, όμως οι περισσότεροι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ιδέα!!το ηλεκτρονικό έγκλημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η αφορμή ( 1 ) Ήρθε η ώρα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Η μια δεν ήξερε να βάλει το στικάκι στη θύρα, ενώ ο άλλος παιδευόταν να ανοίξει την

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας Δρ. Κωνσταντίνος Λιμνιώτης Πληροφορικός Ελεγκτής klimniotis at dpa.gr Τι είναι προσωπικά δεδομένα; Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα

Η SafeLine γιορτάζει 10 Χρόνια Λειτουργίας και Προστασίας των Ελλήνων χρηστών από τους κινδύνους του Διαδικτύου!

Η SafeLine γιορτάζει 10 Χρόνια Λειτουργίας και Προστασίας των Ελλήνων χρηστών από τους κινδύνους του Διαδικτύου! Η SafeLine γιορτάζει 10 Χρόνια Λειτουργίας και Προστασίας των Ελλήνων χρηστών από τους κινδύνους του Διαδικτύου! Σημαντικές χρονολογίες κατά τη δεκαετή πορεία της SafeLine: 2003: Έτος έναρξης λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορά του Έφηβου Καταναλωτή

Συμπεριφορά του Έφηβου Καταναλωτή εργασία οικιακής οικονομίας Συμπεριφορά του Έφηβου Καταναλωτή Γιάννης Γαβριλάκης Β3 Εισαγωγή Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών. Πλήττει όλες σχεδόν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κίνδυνοι για τον Υπολογιστή μας Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam) Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 13.6.2017 2017/2068(INI) ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή παρουσία του στην καθημερινότητα των παιδιών, έχει αναπτύξει ένα ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και ΣΕΛ.210 οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου Λακωνίας. Η Βουλή τούς καλωσορίζει. (Χειροκροτήματα απ όλες τις πτέρυγες

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μαζί για την εφηβική υγεία μαζί για την εφηβική υγεία ΜΑΖΙγια τηνεφηβικηυγεία ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

(Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο)

(Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο) (Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο) Ζ. ΜΑΥΡΟΥΚΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ήταν όντως μια σημαντική πρόκληση για μένα και για τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και για τους συνεργάτες μου.

Διαβάστε περισσότερα

paysafecard: Online ασφαλείς πληρωμές

paysafecard: Online ασφαλείς πληρωμές Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό θέμα - για κάθε χρήστη, καθώς και για την paysafecard. Οι αναφορές για περιστατικά απάτης κλονίζουν πολλούς πελάτες. Με το παρόν Δελτίο Ασφάλειας, θέλουμε να

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή;

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ένας κίνδυνος της συχνής χρήσης του υπολογιστή είναι ο εθισμός. Εθισμό παθαίνει κάποιος όταν μένει πολύ ώρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης

Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης Περραιβού 40, Ανω Τούμπα T: 2310.943.054 54352, Θεσσαλονίκη Μ: 6978.284.405 W: www.servicepack.gr E: info@servicepack.gr Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης Η πρόληψη των κυβερνοεγκλημάτων μπορεί να είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Πληροφορίες για Μαθητές SOCIAL MEDIA Information Sheet for Μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η Έρευνα μας Ο Εθισμός στο Διαδίκτυο 2008-2010 Γενικότερα τι σημαίνει ο εθισμός, ειδικότερα τι σημαίνει εθισμός στο Διαδίκτυο και πως αυτό ορίζεται; Ως εθισμός αντιμετωπίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων 8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων Τάξη: Α Τμήμα: Α1 Ομάδα - Βασίλης Κατσιδήμας - Νίκος Βγενόπουλος - Σωκράτης Ηλιόπουλος - Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

Dark Web: Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου & η αληθινή όψη της πραγματικότητας! Ο κίνδυνος είναι εντός της οικίας μας!

Dark Web: Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου & η αληθινή όψη της πραγματικότητας! Ο κίνδυνος είναι εντός της οικίας μας! Dark Web: Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου & η αληθινή όψη της πραγματικότητας! Ο κίνδυνος είναι εντός της οικίας μας! Τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις κοινοποιήσεις φωτογραφιών ανήλικων παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ19 Ζητούμενο η θετική στάση... Λοιπον σήµερα ο µπαµπάς θα σε προστατέψει απο τον ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

Όταν λέμε παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, τι ακριβώς εννοούμε;

Όταν λέμε παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, τι ακριβώς εννοούμε; Σημαντικές χρονολογίες κατά τη δεκαετή πορεία της SafeLine: Όταν λέμε παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, τι ακριβώς εννοούμε; 2003: Έτος έναρξης λειτουργίας της SafeLine 2004:

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Γενικού Γραμματεία Καταναλωτή Γιάννη Οικονόμου

Ομιλία του Γενικού Γραμματεία Καταναλωτή Γιάννη Οικονόμου Ομιλία του Γενικού Γραμματεία Γιάννη Οικονόμου σε συνέδριο της ΕΕΤΤ για το ευρυζωνικό δίκτυο Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση της ΕΕΤΤ, για να συμμετάσχω στο συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα;

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; του Χρήστου 'ChIossif' Ιωσηφίδη Ο Θανάσης και ο Χρήστος πίνουν χαλαρά τον απογευματινό τους καφέ και κουβεντιάζουν για άλλο ένα πολιτικό κόμμα που μπήκε πρόσφατα στην ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά υποθέσεις που έχουν σχέση με το Διαδικτυακό Έγκλημα. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Συζητάμε σήμερα για την επιχειρηματικότητα σε μια χώρα και σε ένα περιβάλλον που ακόμη και τώρα παρά τα όσα έχουν συμβεί στην πράξη

Φίλες και φίλοι, Συζητάμε σήμερα για την επιχειρηματικότητα σε μια χώρα και σε ένα περιβάλλον που ακόμη και τώρα παρά τα όσα έχουν συμβεί στην πράξη Φίλες και φίλοι, Συζητάμε σήμερα για την επιχειρηματικότητα σε μια χώρα και σε ένα περιβάλλον που ακόμη και τώρα παρά τα όσα έχουν συμβεί στην πράξη την εχθρεύεται. Η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η διαφθορά,

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα