ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ-ΗΛΙΑΝΑ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ-ΗΛΙΑΝΑ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ,"

Transcript

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ-ΗΛΙΑΝΑ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΤΜΗΜΑ Γ

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σκοπός της συγκεκριμένης παρουσίασης δεν μόνο η πληροφόρησή σας όσον αφορά τους χώρους θέασης και ακρόασης στην αρχαία Μεσσήνη. Ο κύριος σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι να σας ταξιδέψει στη Μεσσήνη του χθες που δεν άλλαξε μέχρι σήμερα. Προκειμένου να γνωρίσουμε την αρχαία Μεσσήνη, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι μία βόλτα στους χώρους θέασης και ακρόασης, οι οποίοι αντανακλούν τις εκφάνσεις της ζωής των Μεσσηνίων καθώς και το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της πόλης τους

3 ΚΑΘ Ο ΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ Αν αυτό ήταν ένα πραγματικό ταξίδι, τώρα θα είμαστε στο αυτοκίνητό μας ή σε ένα τουριστικό λεωφορείο και θα ταξιδεύαμε με προορισμό τη Μεσσήνη. Και... τι θα συναντούσαμε εκεί; Θα συναντούσαμε τα εξής:

4 ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο Π. ΘΕΜΕΛΗΣ «Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια αρχαία πόλη η οποία βγαίνει σιγά σιγά ολόκληρη στο φως και κάθε μέρα μάς επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις». Μέσα από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως όλες οι εποχές συναντώνται σε αυτήν την πόλη. «Η πόλις αυτή ιδρύθηκε το 369 π.χ. με ένα πρόγραμμα μοντέρνας πολεοδομίας και οχυρωματικής (Ιπποδάμειο πολεοδομικό σχέδιο). Τα πάντα είναι έτσι δομημένα, ώστε να εκφράζουν την αντίληψη της εποχής σε σχέση με τη ημοκρατία, την ισονομία, την ισομοιρία. Όλοι οι πολίτες είχαν ίδια πρόσβαση στο κέντρο, που είναι μεγαλειώδες, μια αγορά 40 στρέμματα. Μόνο η στοά της είναι 200 μέτρα μήκος. Μεγέθη που δείχνουν μια κοινωνία η οποία ναι μεν ήθελε προς τα έξω να επιδειχθεί, αλλά συγχρόνως επιθυμούσε όλοι οι πολίτες της να μετέχουν στα κοινά και να έχουν τα ίδια σπίτια. Όλοι, πλούσιοι και φτωχοί!», αναφέρει ο Πέτρος Θεμέλης σε μία συνέντευξή του. Αυτές τις πληροφορίες θα μας έδινε και η ξεναγός μας.

5 ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ; θα ρωτούσαμε την ξεναγό μας. Ο Πέτρος Θεμέλης είναι αρχαιολόγος καθηγητής, είναι «ο άνθρωπος που κινείται στον χώρο της αρχαίας πόλης με την άνεση των αρχαίων κατοίκων της, μιας και από το 1986 μέχρι σήμερα δεν έχει πάψει να ασχολείται με ό,τι φανερό ή κρυφό, σπουδαίο ή μη, τους αφορά, και αποκαλύπτει το χθες για να το παραδώσει ευανάγνωστο σήμερα, φροντίζοντας όμως να εξασφαλίσει και το αύριο που τους πρέπει», θα μας απαντούσε η ξεναγός μας, αν αυτή ήταν η αρχαιολόγος και φιλόλογος κ. Μαίρη Μπελογιάννη.

6 ΜΟΛΙΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο θεατρικός χώρος είναι μια αγκαλιά ανοιχτή στον ουρανό, στον κόσμο ολόκληρο, στον άνθρωπο, όπως με ποιητική διάθεση υπογραμμίζουν διακεκριμένοι μελετητές. «Κοίλο, ορχήστρα, σκηνή αποτελούν μια ολότητα, μια μήτρα η οποία εγκολπώνει ένα ολόκληρο σύμπαν». Το θέατρο είναι χώρος για ακούσματα όλων των εποχών και όλων των αποχρώσεων, αρκεί να αποδίδονται από καλλιτέχνες εμπνευσμένους που προσθέτουν μέρος από την ψυχή τους στο λόγο τους, στη φωνή ή στο όργανο που παίζουν. Το θέατρο δε της Μεσσήνης εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων θεάτρων της κλασικής/ελληνιστικής αρχαιότητας, αφού έχει πλάτος κοίλου 106,83 μέτρα και διάμετρο ορχήστρας 23,56 μέτρα και μπορούσε να φιλοξενήσει περί τους θεατές. Η φωνή της ξεναγού φτάνει στα αυτιά μας καθώς εμείς εξερευνούμε το χώρο.

7 ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

8 ΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΩΣ ΘΕΑΤΡΟ; Θέατρον, σύμφωνα με το Λεξικόν Αρχιτεκτονικών Όρων των Α. Ορλάνδου και Ι. Τραύλου (Αθήνα 1986), σημαίνει: Τόπονεπικλινήήκαιοριζόντιονένθαεκάθηντοή ίσταντο θεαταί παρακολουθούντες χορόν ή παράστασιν έργου τινός Μέρος τι του Σταδίου από όπου οι θεαταί παρηκολούθουν αγώνας ή άλλας εκδηλώσεις Τόπον όπου εγίνετο εκκλησία Τους θεατάς (συνεκδοχικά) Την παράστασην εν μεταφορική εννοία.

9 ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Φάση Α (3 ος -1 ος αιώνας π.χ.) Φάση Β (1 ος π.χ. -2 ος αιώνας μ.χ.) Φάση Γ (μέσα 2 ου -μέσα 3 ου αιώνα μ.χ.) Φάση (4 ος αιώνας μ.χ.) Φάση Ε (πρωτοβυζαντινή-βυζαντινή)

10 ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ Οι ιδιομορφίες του θεάτρου το καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρον, ορισμένες εκ των οποίων είναι μοναδικές. Αναμφίβολα, το οικοδόμημα μας υποβάλλει δέος με τη στιβαρότητά του. Το βλέμμα μας πλανάται στο χώρο ώσπου να σταματήσει στο ρωμαλέο πεταλοειδές ανάλημμα του κοίλου. Παρατηρώντας το θέατρο με περισσότερη προσοχή διαπιστώνουμε ότι το πεταλοειδές ανάλημμα διακόπτεται περιμετρικά ανά είκοσι μέτρα με οξυκόρυφες πυλίδες που οδηγούσαν μέσω κρυπτών κλιμακοστασίων στο άνω διάζωμα. Τα κλιμακοστάσια καταλήγουν στο πιο σημαντικό τμήμα του θεάτρου, τηνορχήστρακαιορίζουνέντεκακερκίδες. Στυλιστική ιδιομορφία αποτελεί το μεγάλο κλιμακοστάσιο που καταλήγει στο βορειοδυτικό άκρο του εξωτερικού αναλήμματος. Όταν οι ανάγκες του θεατρικού έργου το απαιτούσαν, οι υποκριτές έκαναν την εμφάνισή τους όχι από τις παρόδους, αλλά από αυτήν την «άνω πάροδο», αφήνονταςάναυδουςτουςθεατές.

11 ΜΕ ΤΗ ΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ Τώρα πλέον νιώθουμε την ανάγκη να κατευθυνθούμε προς τα εδώλια, να καθίσουμε σε ένα από αυτά, να κλείσουμε τα μάτια μας και να νιώσουμε το σφυγμό του θεάτρου να γίνεται ένα με τον δικό μας. Όλαταωραίαόμωςκάποτε τελειώνουν, έτσι αναγκαζόμαστε να ανοίξουμε τα μάτια μας και τότε μια ακόμα έκπληξη μας περιμένει Παρατηρώντας το εδώλιο στο οποίο έχουμε καθίσει, διαπιστώνουμε ότι δεν είναι μονολιθικό, αλλά αποτελείται από πολλές και διαφορετικού μεγέθους πλάκες. ύο από εμάς συνειδητοποιούν ότι δεν κάθισαν σε ένα τυχαίο εδώλιο, αλλά σε έναν από τους δύο λίθινους θρόνους της προεδρίας

12 ΤΑ Ε ΩΛΙΑ

13 ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ Μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκηνοθήκη, ένα μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα από το οποίο σώζονται αρκετά κατάλοιπα. Σε αυτό φυλάσσονταν μηχανήματα του θεάτρου, η σκηνή και το προσκήνιο (λογείο). Ηκινητήαυτήσκηνήαντικατέστησετηνπρώτηπουήτανμίααπλήξύλινη κατασκευή. Πίσω από τον βόρειο τοίχο (ύψους 5 μέτρων, αποτελούμενο από δέκα σειρές ορθογώνιων αγκωναριών) της σκηνοθήκης και σε επαφή με αυτόν βρίσκεται μία ράμπα, η οποία οδηγεί στο μεσαίο διάζωμα του κοίλου. Αυτή η κατασκευή αποτελεί μία ακόμη αρχιτεκτονική πρωτοτυπία. Η σκηνοθήκη χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 1 ο αι. π.χ., οπότε κατεδαφίστηκε. Ένα καινούριο τριώροφο σκηνικό οικοδόμημα την αντικατέστησε, προκειμένου το θέατρο να ακολουθεί τις ρωμαϊκές αισθητικές αντιλήψεις. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή, αφού και η ορχήστρα στρώθηκε με πολύχρωμες λίθινες πλάκες, ενώ οι πάροδοι καταργήθηκαν και μία κεραμοσκέπαστη είσοδος δημιουργήθηκε. Η «αναβάθμιση» του θεάτρου υπήρξε έργο μιας εύπορης οικογένειας Μεσσήνιων πολιτών, των Σαιθιδών..

14 ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ Η τελική εικόνα του σκηνικού οικοδομήματος ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή «Κίονες από γκρίζο γρανίτη και ερυθρόλευκο μάρμαρο εναλλάξ, με περίτεχνα κορινθιακά, περγαμηνά και ιωνικά κιονόκρανα άφηναν πέρασμα στη ματιά που περιπλανιόταν πάνω στα ποικίλα διακοσμητικά στοιχεία της επενδυμένης με μαρμάρινες πλάκες πρόσοψης του σκηνικού οικοδομήματος.» Με αυτόν τον τρόπο προτίμησε η αρχαιολόγος και φιλόλογος Μαίρη Μπελογιάννη να περιγράψει τη σκηνοθήκη σε ένα άρθρο της.

15 ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Μία αρχιτεκτονική ιδιομορφία του συγκεκριμένου θεάτρου που μας αφήνει άναυδους και μας ωθεί στην σκέψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν λάτρεις της λεπτομέρειας είναι το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, όπως η δυνατή βροχή, είχε βρεθεί λύση προκειμένου να μην πλημμυρίζει η ορχήστρα. ημιουργήθηκε ένα αυλάκι απορροής των υδάτων, το οποίο περιτρέχει την ορχήστρα και τα οδηγεί σε υπόγειο αγωγό.

16 ΠΟΙΟΥΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ» ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ; Το θέατρο της Μεσσήνης λειτουργούσε όχι μόνο ως χώρος παραστάσεων και θεαμάτων γενικώς, αλλά και ως χώρος μαζικών συγκεντρώσεων πολιτικού χαρακτήρα, όπως προκύπτει από το κείμενο μιας από τις πολλές επιγραφές που βρέθηκαν στον χώρο. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στοθέατροαυτόέλαβεχώρακαιη κρίσιμη συνάντηση του Φιλίππου Ε της Μακεδονίας με τον στρατηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας Άρατο τον Σικυώνιο, το 214 π.χ..

17 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ «Το γκαλά ιταλικής όπερας απογείωσε την ψυχή των λίγων τυχερών που το παρακολούθησαν, σπάζοντας τη σιωπή περίπου χρόνων. Ξύπνησε το μάρμαρο του πρώτου διαζώματος, έπειτα του δεύτερου, του τρίτου, μέχρι το γρασίδι κάτω από τα πόδια του τελευταίου θεατή στην άκρη του θεάτρου. Οι φωνές του βαρύτονου ημήτρη Πλατανιά και της υψίφωνου Τσέλια Κοστέα υψώθηκαν για χάρη μας πάνω από τα τριζόνια που δεν έλεγαν να σταματήσουν το παντοτινό τους τραγούδι. ΤαμέλητηςΚρατικήςΟρχήστραςΑθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, ήταν τα πρώτα που τίμησαν το χώρο του μερικώς (ακόμα) αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου κι ένωσαν τις αρμονικές γραμμές των οργάνων τους με τις υψηλές απαιτήσεις των θεατών.[ ] Στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης είδα για πρώτη μου φορά όπερα. Η αίσθηση μου θύμισε το πρώτο μου φιλί, πριν πολλά χρόνια. Μια ανάμνηση μακρινή σαν την απόστασή μου από τη σκηνή. Μια μάχη μουσικής τριζονιών στο τελευταίο διάζωμα», αυτά είναι τα λόγια ενός από τους παρευρισκόμενους στη «νύχτα των θαυμάτων». Αυτός ήταν εξάλλου και ο αρχικός στόχος του αρχαιολόγου Πέτρου Θεμέλη: «Ένας αρχαιολογικός χώρος πρέπει να μπαίνει μέσα στη ζωή και την καθημερινότητά μας, στεγάζοντας ξανά αυτά που στέγαζε στην αρχαιότητα: ιδέες, πολιτική, τέχνη και, κυρίως, έμπνευση. Νέα έμπνευση».

18

19 ΣΤΟ ΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟ συναντάμε την κρήνη Αρσινόη. Όπου θα σταματήσουμε, προκειμένου να ξεδιψάσουμε, όπως έκαναν και οι αρχαίοι Μεσσήνιοι Το κρηναίο αυτό οικοδόμημα δεχόταν νερό από την πανάρχαια πηγή Κλεψύδρα κι είχε το όνομα της Αρσινόης, κόρης του μυθικού βασιλιά της Μεσσηνίας Λεύκιππου και μητέρας του Ασκληπιού.

20 ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ O Παυσανίας παρουσιάζει το Ασκληπιείο ως μουσείο έργων τέχνης, κυρίως αγαλμάτων και όχι ως συνηθισμένο τέμενος θεραπείας ασθενών. Ήταν ο επιφανέστερος χώρος της Μεσσήνης, κέντροτηςδημόσιαςζωήςτηςπόλης, που λειτουργούσε παράλληλα με την παρακείμενη αγορά. Περισσότερα από 140 βάθρα για χάλκινους ανδριάντες πολιτικών κυρίως προσώπων και πέντε εξέδρες περιβάλλουν το δωρικό ναό και το βωμό, ενώ πολλά είναι τοποθετημένα και κατά μήκος των στοών. Ένας σχεδόν τετράγωνος υπαίθριος χώρος (71,91X66,67μ.) πλαισιώνεται εσωτερικά από τέσσερις στοές, ανοιχτές προς τον κεντρικό υπαίθριο χώρο. Στο χώρο αυτό στεγάζονται το Εκκλησιαστήριο και το Βουλευτήριο.

21 ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟ

22 ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ Αντικρίζοντας τόση ομορφιά μαζεμένη η φαντασία μας έχει αρχίσει να καλπάζει τόσο που πλέον νομίζουμε ότι το θέατρο μας μιλάει «Ονομάζομαι Εκκλησιαστήριο και είμαι μία σχετικά μικρή θεατρική κατασκευή και βρίσκομαι δεξιά του πρόπυλου που οδηγούσε στο Ασκληπιείο. ιαθέτω κοίλο εγγεγραμμένο σε ορθογώνιο κέλυφος και χωρισμένο με διάζωμα σε άνω και κάτω, κυκλική ορχήστρα, σκηνή, προσκήνιο με τρία ανοίγματα μπροστά και κλιμακοστάσιο εξόδου. Χάρηκα για τη γνωριμία Τώρα σας επιτρέπω να καθίσετε σε ένα από τα εδώλιά μου, να ταξιδέψετε στο χρόνο και να θαυμάσετε τον έφιππο ορειχάλκινο ανδριάντα του χορηγού του θεάτρου και ευεργέτη Τιβέριου Κλαύδιου Σαιθίδα Καιλιανού που στεκόταν πάνω σε βάθροστοανατολικόάκροτηςορχήστρας.» Το βάθρο του έφιππου ανδριάντα του Τιβέριου Κλαύδιου Σαιθίδα

23 ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Το κοίλο του θεατροειδούς Εκκλησιαστηρίου περιβάλλεται από ισχυρό τοίχο αντιστήριξης, ο οποίοςκατάτην ανατολική και τη βόρεια πλευρά του είναι κτισμένος στο κάτω μέρος με λείους ορθοστάτες, ενώ στο άνω με το ψευδοϊσόδομο κυφωτό λεγόμενο σύστημα, που απαντά σε ανάλογα κτίσματα στην Πριήνη της Μικράς Ασίας και αλλού. Το ύψος των δομών του κυφωτού αυτού αναλήμματος μειώνεται προοδευτικά προς το άνω. Κρυπτό επικαμπές (με στροφή δηλαδή 180 μοιρών) κλιμακοστάσιο στη βορειοδυτική γωνία του αναλήμματος οδηγεί στο ανώτατο διάζωμα του κοίλου από τη βόρεια πλευρά, η οποία ήταν προσιτή από τον κεντρικό οδικό άξονα μεταξύ Αγοράς και Ασκληπιείου.

24 ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ Οι ημικίονες του προσκηνίου φέρουν εννέα πλήρεις και δύο μισές στα άκρα ραβδώσεις, ενώ το συνολικό ύψος τους με το επίκρανο υπολογίζεται σε 2,235 μέτρα. Στην πίσω όψη τους φέρουν δύο κατακόρυφες εγκοπές που εκτείνονται σε όλο τους το ύψος, ενώ στα πλάγια φέρουν ορθογώνιες εντορμίες για τη στερέωση θυρωμάτων και ξύλινων ζωγραφιστών πινάκων, οι οποίοι άλλαζαν κατά περίπτωση ανάλογα με την παράσταση και αποθηκεύονταν στις δύο μικρές πλευρικές σκηνοθήκες του προσκηνίου. Ο πρόσθιος τοίχος του προσκηνίου ήταν αρχικά διαμορφωμένος με έξι δωρικούς ημικίονες, τρία θυρώματα και τέσσερα διαφράγματα για τους ζωγραφιστούς πίνακες.

25 ΡΙΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ Ριζική μετατροπή της σκηνής και του προσκηνίου έλαβε χώρα κατά τον 2 ο με 3 ο αιώνα μ.χ., όταν καταργήθηκε η πρόσοψη με τους ημικίονες και αντικαταστάθηκε από τοίχο, πρόχειρα κτισμένο με ακανόνιστες πέτρες και spolia από προγενέστερα οικοδομήματα, με ασβεστοκονίαμα ως συνδετικό υλικό. Την ίδια χρονική περίοδο πλακοστρώθηκε η ορχήστρα με πολύχρωμες πλάκες, παρόμοιες με αυτές που σώζονται στην δαπεδόστρωση της ορχήστρας του θεάτρου, σύγχρονης με την κατασκευή της τριώροφης σκηνής που αποδίδεται σε χορηγία της οικογένειας Σαιθιδών. Σε χρηματοδότηση της ίδιας οικογένειας πρέπει να αποδοθεί και ηεπισκευήτουεκκλησιαστηρίου, αν κρίνουμε και από την ανίδρυση του τιμητικού έφιππου ανδριάντα από ορείχαλκο που εικόνιζε τον Τιβέριο Κλαύδιο Σαιθίδα Καιλιανό.

26 ΗΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΚΑΙΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ Η αναδιάταξη των λίθινων εδωλίων του κάτω κοίλου, η μερική αποκατάσταση του πολύχρωμου πλακόστρωτου της ορχήστρας και η μερική αναστήλωση της βορειοδυτικής γωνίας του κυφωτούαναλημματικούτοίχουκαιτουεκείκλιμακοστασίου πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή μελέτης του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Μπίρτιχα.

27 ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ Στο Εκκλησιαστήριο σήμερα λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις καθώς και διάφορα άλλα δρώμενα.

28 ΣΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ

29 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ; Όταν οι άρχοντες είχαν συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των πόλεων της αυτόνομης και ομόσπονδης Μεσσήνης προτιμούσαν το Βουλευτήριο, ένα τετράγωνο, σχεδόν, οικοδόμημα, διαστάσεων 20,80Χ21,60μ., με στέγη τετράκλινη που στηριζόταν εσωτερικά σε τέσσερις κίονες, το οποίο βρισκόταν στα νότια του προπύλου και ανατολικά του Ασκληπιείου και ήταν κτισμένο για να εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό: τις πολιτικές συνελεύσεις. Άνετα χωρούσαν σε αυτό 76 σύνεδροι. ίπλα στο Βουλευτήριο, στη νότια πλευρά του, υπήρχε το Αρχείο του Γραμματέα των Συνέδρων. Σήμερα από το Βουλευτήριο σώζονται μόνο μερικά κατάλοιπα, όπως φαίνεται και στην αεροφωτογραφία.

30 ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

31 ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Και σε αυτόν τον χώρο θέασης και ακρόασης οι αρχαίοι Μεσσήνιοι καινοτομούν. Πουθενά αλλού, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, Στάδιο και Γυμνάσιο δεν αποτελούν ενιαία αρχιτεκτονική σύνθεση. Στον χώρο του Γυμνασίου εισήλθαμε από ένα τετρακιόνιο δωρικό πρόπυλο κι τώρα μπορούμε να βαδίσουμε στις τρεις δωρικές στοές που περιβάλλουν το εντυπωσιακό Στάδιο σχηματίζοντας Π, με άνισα όμως τα μακρά σκέλη του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Π. Θεμέλη «η βόρεια στοά είναι διπλή, έχει πλάτος 10μ. και μήκος 96,2μ., ενώ η ανατολική και η δυτική είναι απλές, πλάτους 7μ. η καθεμία. Το ανατολικό σκέλος της στοάς που εκτείνεται κατά μήκος του στίβου λειτουργούσε ως ξυστός για την άσκηση των αθλητών και των εφήβων κατά τη διάρκεια του θερινού καύσωνα και του κρύου χειμώνα.

32 ΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΑ ΙΟ Μετά τον περίπατό μας στο Γυμνάσιο κατευθυνόμαστε πλέον προς το Στάδιο και πιο συγκεκριμένα προς το βόρειο πεταλόσχημο τμήμα του (μήκους 64μ.), που περιλαμβάνει 18 κερκίδες με 18 σειρές καθισμάτων η καθεμία. Τώρα μπορούμε να καθίσουμε σε ένα από τα λίθινα εδώλια και να αφήσουμε τη ματιά μας να πλανηθεί στο χώρο, ενώ παράλληλα θα σκεφτόμαστε την αίσθηση που θα μας πλημμύριζε αν καθόμαστε στο λίθινο θρόνο με το κοίλο καλοδουλεμένο ερεισίνωτο και τα δυνατά λεοντοπόδαρα που προοριζόταν για τον ανά έτος εκλεγόμενο ιερέα του ία Ιθωμάτα. Ωστόσο, η ιδέααυτήφαντάζεικάπως αλαζονική για εμάς.

33 ΣΥΝΕΧΕΙΑ Καθισμένοι, λοιπόν, σε ένα εδώλιο κλείνουμε τα μάτια και φανταζόμαστε τους νεαρούς αθλητές του τότε να αγωνίζονται στο τρέξιμο, το δίσκο, το ακόντιο, το άλμα, την πάλη, την πυγμή, το παγκράτιο και το πένταθλο κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής της αφιερωμένης στον Ιθωμάτα ία. «Οι κριτές των αγώνων κάθονταν στο επίμηκες έδρανο με ερεισίνωτο και λεοντοπόδαρα, δίπλα στο θρόνο», η φωνήτηςξεναγού ταράζει τις σκέψεις μας. Ανοίγοντας, όμως, τα μάτια μας διαπιστώνουμε ότι ο στίβος είναι πολύ περιποιημένος και η επιθυμία να σηκωθούμε και να τρέξουμε ολοένα δυναμώνει μέσα μας.

34 Η ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΟΥ Το Στάδιο δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για τα ευγενή αθλήματα, αλλά και για αιματηρά θεάματα κατά τη μέση και ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Όλα αυτά τελούνταν στο βόρειο πέταλο με τα λίθινα καθίσματα κι όχι στο νότιο τμήμα με τα χωμάτινα πρανή. Για λόγους προστασίας κατασκευάσθηκε ένας ημικύκλιος τοίχος με ακανόνιστες πέτρες στο τέρμα των λίθινων εδωλίων κι έδωσε στο νέο μικρότερο στίβο το γνωστό ελλειψοειδές σχήμα της ρωμαϊκής αρένας, του τσίρκου.

35 ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Ευχάριστη πινελιά στο χώρο, που κάνει εντύπωση σε πολλούς από εμάς είναι οι ζωγραφιές graffiti στα δύο ανεπίγραφα βάθρα χάλκινων αγαλμάτων, τα οποία είναι τοποθετημένα στον άξονα των δύο μεσαίων κιόνων του προπύλου. Η ξεναγός μας βλέποντας το ερωτηματικό που έχει σχηματιστεί στα πρόσωπα μας, θα μας πληροφορούσε σχετικά με το γεγονός: Οι έφηβοι στα διαλείμματα της εκπαίδευσής τους χάραζαν ανέμελα τα ονόματά τους όπου έβρισκαν πρόσφορο χώρο, κατά προτίμηση στα βάθρα των αγαλμάτων του Γυμνασίου και του Σταδίου ή έπαιζαν τρίλιζα με πεσσούς.

36 ΤΟ ΣΤΑ ΙΟ ΣΗΜΕΡΑ Στο Στάδιο λαμβάνουν χώρα πολιτιστικά δρώμενα, για παράδειγμα συναυλίες, όπως τότε, μια καλοκαιρινή βραδιά του 2009, όταν δέκα χιλιάδες θεατές ένωσαν τις φωνές τους με τις φωνές του Μάριου Φραγκούλη και της Deborah Maers οι οποίοι τραγούδησαν μελωδίες του αξέχαστου Μάνου Χατζηδάκη.

37 ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑ ΙΟ Ο στίβος του Σταδίου καταλήγει και εφάπτεται στο νότιο τείχος της πόλης. Στο σημείο επαφής του τείχους με το Στάδιο η διακεκριμένη οικογένεια, των Σαιθιδών, έστησε ένα επιβλητικό ταφικό κτίσμα, εντός του οποίου ενταφιάσθηκαν μέλη της για διάστημα τουλάχιστον πέντε γενεών. Το Στάδιο-Γυμνάσιο κοσμούσαν, επίσης, τα αγάλματα του Ερμή, του Ηρακλή, του Θησέα και του ήρωα του β μεσσηνιακού πολέμου, Αριστομένη.

38 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Και κάπου εδώ οι περιηγήσεις μας τελειώνουν. Ήρθε η ώρα να επιβιβαστούμε πάλι στο τουριστικό λεωφορείο μας και να επιστρέψουμε στην αφετηρία μας

39 ΣΤΟ ΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Καθώς επιστρέφουμε στο σπίτι μας, η ξεναγός, μας αποκαλύπτει μία τελευταία πληροφορία για την αρχαία Μεσσήνη που μας κάνει να νιώσουμε χαρούμενοι που την επισκεφθήκαμε: η ΑρχαίαΜεσσήνη, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο που θα υποβληθεί στην Unesco με σκοπό την ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον, το πρώτο βραβείο της Europa Nostra στην κατηγορία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς απονεμήθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη, για το σύνολο των εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου. (Η Europa Nostra είναι ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός που έχει στόχο τη διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. )

40 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Θέμελης Π., Η αρχαία Μεσσήνη, εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2012 Αδάμ Βελένη Π., Θέατρο και θέαμα στον ρωμαϊκό κόσμο, Θεσσαλονίκη ikografhmata&c=texnes--politismos

41 Ευχαριστώ την καθηγήτριά μου, κ. Μαίρη Μπελογιάννη, που μου εμπιστεύθηκε το άρθρο της που φέρει τον τίτλο «Η Αρχαία Μεσσήνη μέσα από τους χώρους θέασης και ακρόασης» (περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα, τεύχος 96, Νοέμβριος/ εκέμβριος 2013) και μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μας.

42 ΤΕΛΟΣ!

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Α. ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ Α. ΜΩΡΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Α. ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ Α. ΜΩΡΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Α. ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ Α. ΜΩΡΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΒΡΥΤΑ 2012 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Λ. Κολώνας, Μ. Σταυροπούλου - Γάτση, Γ. Σταμάτης Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας

Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Λ. Κολώνας, Μ. Σταυροπούλου - Γάτση, Γ. Σταμάτης Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Λ. Κολώνας, Μ. Σταυροπούλου - Γάτση, Γ. Σταμάτης Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας Σελιδοποίηση Κ. Τσιρίκος Παραγωγή arte creative team Επιμέλεια Έκδοσης Χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr / info@diazoma.gr

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τους Δελφούς Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τους Δελφούς Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τους Δελφούς Ιστορία Αξιοθέατα Περιεχόμενα Δελφοί Οικισμός... 3 Διαμονή... 4 Πρόσβαση... 4 Ιστορία και Μυθολογία... 4 Μυθολογία... 4 Χωριό Καστρί... 5 Περιηγητές νεωτέρων χρόνων... 5 Ανασκαφές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 1 Ακράτα 2003 Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ Διπλωματική Εργασία της Καφάση Αλεξάνδρα Επιβλέπουσα: Σωτηροπούλου Α. Επικ.Καθηγήτρια Ε.Μ.Π ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ

Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ Η Α ΓΟ ΡΑ Τ Η Σ Α ΡΧ Α Ι Α Σ ΑΘ Η Ν Α Σ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ JOHN McK. CAMP II Έγχρωμες φωτογραφίες CRAIG A. MAUZY Μετάφραση ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αθήνα Packard Humanities Institute

Διαβάστε περισσότερα

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΙΩΑΝ.ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2011-2012 ΤΑΞΗ Α3 Μάθημα : Τεχνολογία

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΙΩΑΝ.ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2011-2012 ΤΑΞΗ Α3 Μάθημα : Τεχνολογία 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΙΩΑΝ.ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2011-2012 ΤΑΞΗ Α3 Μάθημα : Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της μαθήτριας : Τζούπη Αναστασίας ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Αρχαίο Θέατρο Καθηγητής : ΗΡ. ΝΤΟΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Ιστορικό πλαίσιο Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή, πέρα από τα όρια της Περσικής αυτοκρατορίας,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 13 Δεκεμβρίου 2009 και 14 Απριλίου 2010 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου. Ελληνικά

Κείμενο Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου. Ελληνικά Κείμενο Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου Ελληνικά 1 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΟΥ Πρώτη Ενότητα: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η πόλη της Λεμεσού είχε την τύχη να αναπτυχθεί μεταξύ δύο σημαντικών αρχαίων βασιλείων της Κύπρου: την

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη του σκηνικού οικοδομήματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Η εξέλιξη του σκηνικού οικοδομήματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ (Α.Μ. 31) Η εξέλιξη του σκηνικού οικοδομήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.Ε.Φ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: Α ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Το αρχαίο ελληνικό θέατρο είναι μια υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης η οποία χρησιμευε για πολλά,από θρησκευτικές τελετουργίες ως αγορά. Στην αρχή φτιαχνοταν σε

Διαβάστε περισσότερα

Μια εκδρομή του 1 ου Γυμνασίου Μελισσίων

Μια εκδρομή του 1 ου Γυμνασίου Μελισσίων Μια εκδρομή του 1 ου Γυμνασίου Μελισσίων Μάιος 2008 Πρόλογος Τρίτη, 6 Μαΐου 2008. Νωρίς το απόγευµα το ταξίδι τελειώνει µπροστά στο 1ο Γυµνάσιο Μελισσίων. Όλοι χαρούµενοι βλέπουµε τα αγαπηµένα µας πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΠΟ. Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΥΠ.ΠΟ. Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ 1 ΥΠ.ΠΟ. Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Περιεχόμενα 1. ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 2. ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1 Περιεχόμενα Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ... 3 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ... 3 ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 4 ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ... 4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ... 4 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ... 4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ(1881)...

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2011 Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου Διάζωμα

Copyright 2011 Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου Διάζωμα Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Επιστημονική επιμέλεια: Βασιλική Αδρύμη - Σισμάνη Αρχαία θέατρα στη Θεσσαλία, β' έκδοση Σελιδοποίηση Κ. Τσιρίκος Παραγωγή atto sensible communication Επιμέλεια Έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα απευθύνονται σε µαθητές ηµοτικού, Γυµνασίου και Λυκείου. Η επίσκεψη οργανώνεται µε βάση κάποιο

Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα απευθύνονται σε µαθητές ηµοτικού, Γυµνασίου και Λυκείου. Η επίσκεψη οργανώνεται µε βάση κάποιο Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα απευθύνονται σε µαθητές ηµοτικού, Γυµνασίου και Λυκείου. Η επίσκεψη οργανώνεται µε βάση κάποιο συγκεκριµένο κάθε φορά θέµα που καθορίζεται από την ηλικία και τις γνώσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών Σχολ. Έτος 2014-15 1 Συμμετείχαν οι μαθητές: Γρατσίας Γιάννης Γκιούρδα Έλενα Δούκας Αντώνης Ζώης Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Έρευνα και μελέτη αναστήλωσης του προσκηνίου του αρχαίου θεάτρου Θάσου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Έρευνα και μελέτη αναστήλωσης του προσκηνίου του αρχαίου θεάτρου Θάσου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔIATMHMATIKO ΠPOΓPAMMA METAΠTYXIAKΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠPOΣTAΣIA ΣYNTHPHΣH KAI AΠOKATAΣTAΣH MNHMEIΩN ΠOΛITIΣMOY ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Έρευνα και μελέτη αναστήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΣΠΑΡΤΗΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ Εισήγηση Επίβλεψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΒ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Κύπρου 68, 46100 Ηγουμενίτσα τηλ. 26650 29177, 26650 29178 e-mail: lbepka@culture.gr Γενική Επιμέλεια Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ:ΠΡΟΤΑΣΗΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΓΙΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ιερό της ωδώνης. Η θέση

Το Ιερό της ωδώνης. Η θέση Το Ιερό της ωδώνης Η θέση Το Ιερό της ωδώνης είναι ο σηµαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η θέση του, στην πλαγιά χαµηλού λόφου, ανάµεσα από τον επιβλητικό όγκο του όρους Τόµαρος,

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις «ιάζωµα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Επιστηµονική επιµέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ Αρχαία θέατρα της Ηπείρου

Εκδόσεις «ιάζωµα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Επιστηµονική επιµέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ Αρχαία θέατρα της Ηπείρου 2 Εκδόσεις «ιάζωµα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Επιστηµονική επιµέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ Αρχαία θέατρα της Ηπείρου Σελιδοποίηση: Κ. Τσιρίκος Παραγωγή: atto sensible communication Επιµέλεια έκδοσης: Χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ... 5 3. Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ... 9 3.1 Ιπποτική περίοδος... 10 3.2 Οθωμανική περίοδος... 15 4. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΣΥΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΣΥΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΣΥΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Από την αρχαιότητα ως σήμερα το θέατρο δεν έπαψε να συγκινεί και να μαγεύει το κοινό. Σε ολόκληρο τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ISBN 978-960-93-5252-9. Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ISBN 978-960-93-5252-9. Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας 2 Εκδόσεις «ιάζωµα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Επιστηµονική επιµέλεια: Ροζίνα Κολώνια Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας Σελιδοποίηση: Κ. Τσιρίκος Παραγωγή: atto sensible communication Επιµέλεια έκδοσης: Χ. Γ.

Διαβάστε περισσότερα