ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ. (Ερευνώ και Ανακαλύπτω Ε Δημοτικού).

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ. (Ερευνώ και Ανακαλύπτω Ε Δημοτικού)."

Transcript

1 Π.Μ.Σ. Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης και Παραγωγή Διδακτικού Υλικού. Μάθημα: Διδασκαλία και μάθηση στις φυσικές επιστήμες - Ανάπτυξη διδακτικού υλικού Υπεύθυνος: Ασημόπουλος Στ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ (Ερευνώ και Ανακαλύπτω Ε Δημοτικού). Επιμέλεια: Μακρής Νικόλαος.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι εναλλακτικές ιδέες όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων παρουσιάζουν κάποιες αξιοσημείωτες μεταξύ τουςομοιότητες. Οι κοινές εμπειρίες και το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο, μιας συγκεκριμένης πολιτισμικής κοινωνίας, καθορίζουντις αναπαραστάσεις. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ Ο ήλιος μόλις είχε δύσει ήδη άρχιζε να σκοτεινιάζει και η σελήνη ήταν σε πανσέληνο. Η ένταση βέβαια ήταν πάρα πολύ έντονη γιατί κάποιος από τους οδηγούς προσπαθούσενα εξηγήσει επιστημονικά αυτό που παρατηρούσαν. Υπόθεση Αν οι ακτίνες του ήλιου ήταν αυτές που φώτιζαν το φεγγάρι προφανώς και θα διέσχιζαν όλο τον ουρανό και έτσι θα τον φώτιζαν και αυτόν Ερώτηση Γιατί κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν μπορούσε λοιπόν να δει τις ακτίνες του ήλιου; Συμπέρασμα «Τα μη ορατά δεν υπάρχουν».

3 Πυθαγόρας, Δημόκριτος, Αριστοτέλης ερμήνευαν την όραση θεωρώντας ότι κάθε αντικείμενο που παρατηρούμε εκπέμπει σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στο μάτι μας και διεγείρουν την όραση. Εμπεδοκλής, Πλάτωνας και Ευκλείδης. Σύμφωνα με αυτή, διακρίνουμε ένα αντικείμενο όταν ρεύμα φωτιάς (Θείον πυρ) εξέρχεται από τα μάτια μας και πέφτει πάνω στο αντικείμενο. Το 1200 μ.χ. ο Άραβας αστρονόμος Αλχάζεν αντί αξιωματικών και υποθετικών προτάσεων χρησιμοποιεί την πειραματική προσέγγιση με παράλληλες εφαρμογές της άλγεβρας και της γεωμετρίας. Κάνει πρώτη φορά τη διαπίστωση ότι οι φωτεινές ακτίνες διαδίδονται σε ευθεία γραμμή. Ανάστρεψε όμως τη πορεία της φωτεινής ακτίνας και ισχυρίστηκε ότι κατευθύνεται από το αντικείμενο προς το μάτι. Επιστημονική προσέγγιση: Isaac Newton «Λέγοντας φως αντιλαμβάνομαι κάθε οντότητα ή δύναμη μιας οντότητας, που προερχόμενη άμεσα από ένα φωτεινό σώμα, έχει την τάση να διεγείρει την όραση». Για να διακρίνουμε ένα αντικείμενο δεν είναι αρκετό να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Πρέπει ταυτόχρονα το αντικείμενο να φωτίζεται. Τα αντικείμενα τα βλέπουμε είτε επειδή είναι φωτεινές πηγές (αυτόφωτα) είτε επειδή φωτίζονται από φωτεινές πηγές (ετερόφωτα). Ένα ετερόφωτο σώμα επανεκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση ένα μέρος του φωτός.

4 Αρχικές ιδέες μαθητών 1: Ταυτίζουν το φως με την πηγή του. Το φως ταυτίζεται με τα αποτελέσματα που προκαλεί. Το φως χαρακτηρίζεταιως μια κατάσταση. Ως μια οντότητα στο χώρο μεταξύ της πηγής και των φαινομένων που προκαλεί. Δεν γνωρίζουν το φως ως μια οντότητα που διαδίδεται στον χώρο προερχόμενη από μια πηγή αλλά συλλαμβάνουν την έννοια του φωτός ως μια πηγή, ως αποτέλεσμα ή ως μια κατάσταση όπως η φωτεινότητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών στην ερώτηση που υπάρχει φως οι απαντήσεις που δίνουν οι μαθητές είναι: «Το φως υπάρχει παντού, μέσα στην λάμπα, στο πάτωμα, στο ταβάνι, στον χώρο, στο παράθυρο.

5 Αρχικές ιδέες μαθητών 2: Τα παιδιά που υιοθετούν την αντίληψη ότι το φως είναι μια ολότητα δεν σκέφτονται ότι αυτό ταξιδεύει και μάλιστα ευθύγραμμα. Έτσι το αντιλαμβάνονται ως ένα καλώδιο ή ότι ακολουθεί ένα δρόμο. Επίσης οι απεικονίσεις τους παριστάνουν το φως γύρω μόνο από την πηγή με κοντές γραμμές. Θεωρούν ότι το φως δεν ταξιδεύει πολύ μακριά από την πηγή ιδιαίτερα την ημέρα ενώ ταξιδεύει πιο μακριά την νύχτα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν ταξιδεύει καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας. Μικρό δε ποσοστό θεωρεί ότι το φως δεν ταξιδεύει κατά την διάρκεια της νύχτας Φάσεις της σελήνης = Εξελίσσονται ανάλογα με την ηλικία τους. Μικρά παιδιά.. Σύννεφα καλύπτουν μέρος της σελήνης. Μεγαλύτερα παιδιά. Η σκιά των πλανητών, του ήλιου, της γης πέφτει πάνω στη σελήνη. Πολύ λίγα παιδιά κατανοούν ότι οι φάσεις της σελήνης εξηγούνται με βάση το μέγεθος της φωτιζόμενης από τον ήλιο επιφάνειάς της.

6 Γενικός στόχος Οι μαθητές να αντιληφθούν και να διαπιστώσουν πειραματικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε. Ειδικοί στόχοι Γνωστικοί Να συνδέσουν διαισθητικά το φως με τη φωτεινή πηγή ταξινομώντας τις φωτεινές πηγές σε τεχνητές και φυσικές. Να ανακαλέσουν καθημερινές εμπειρίες ταξινομώντας τα σώματα σε αυτόφωτα και ετερόφωτα Να περιγράψουν το ρόλο που παίζει το φως στην όραση (στο να βλέπουμε τα αντικείμενα). Να αντιληφθούν ότι το φως διαδίδεται ευθύγραμμα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Να αντιληφθούν την ευθύγραμμη διάδοση τόσο της ακτίνας όσο και της δέσμης φωτός. Να προβλέψουν την πορεία που ακολουθεί το φως όταν συναντά λείες αλλά και ακανόνιστες επιφάνειες. Να συνδέσουν το φαινόμενο της ανάκλασης και της διάχυσης με καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

7 Συναισθηματικοί Να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, με σκοπό την υλοποίηση ομαδικής εργασίας. Να συζητήσουν και να αλληλοβοηθηθούν στην διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων. Να ακούσουν τις απόψεις των συμμαθητών τους και να μοιραστούν τις δικές τους μαζί τους. Να επιχειρηματολογούν για τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις-απαντήσεις σχετικά με τις προβληματικές καταστάσεις στα πλαίσια της ομάδας και της τάξης. Ψυχοκινητικοί Να τοποθετήσουν τα υλικά που τους δίνονται στις κατάλληλες θέσεις ώστε ναεκτελέσουν ταπειράματα. Να σχεδιάσουν αχτίνες και δέσμες φωτός ευθύγραμμα από την φωτεινή πηγή προς ένα αντικείμενο. Να σχεδιάσουν την πορεία που ακολουθεί το φως κατά την ανάκλαση και τη διάχυση.

8 ΑΡΧΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ο Λάμπης και η Φωτεινή διάβαζαν υπέροχες ιστορίες στο δωμάτιό τους χθες το βράδυ. Ξαφνικά, έγινε διακοπή ρεύματος και το βιβλίο χάθηκε από τα μάτια τους, όπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα στο δωμάτιο. ΠΡΟΒΛΕΨΗ 1. Πού νομίζετε ότι πήγαν τα αντικείμενα, όταν δεν υπήρχε πια φως ; 2. Τι νομίζετε ότι συμβαίνει, όταν πέφτει φως πάνω στα αντικείμενα ; 3. Πώς νομίζετε ότι μπορείτε να δείτε ένα αντικείμενο, που βρίσκεται γύρω σου, κατά τη διάρκεια της ημέρας; 4. Τι κάνετε συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας για να μπορέσετε να δείτε τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω σας; Πιστεύετε ότι είναι πάντα αρκετό το γεγονός ότι έχετε ανοιχτά τα μάτια σας; 4. Μπορείτε να δείτε γύρω σας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν δεν υπάρχει ήλιος; Ναι Όχι 5. Μπορείτε να δείτε γύρω σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν δεν έχετε φακό ή κερί; Ναι Όχι 6. Πως χαρακτηρίζετε τον ήλιο και τον φακό Φως Φωτεινή πηγή

9 Συζητήστε στην ομάδα σας και προσπαθήστε να ταξινομήσετε τις παρακάτω φωτεινές πηγές σε φυσικές και τεχνητές. Φλόγα κεριού, λαμπτήρας, φλόγα της φωτιάς, φακός, ήλιος, αστραπή, σπίρτα, λάβα ηφαιστείου, αστέρια. Φλόγα κεριού Αστραπή Φλόγα της φωτιάς Φακός Ήλιος Λάβα ηφαιστείου Σπίρτα Λαμπτήρας Αστέρια ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ Αφού πρώτα συζητήσετε αναλυτικάστην ομάδα σας την φράση: «Τα σώματα που δεν έχουν δικό τους φως λέγονται ετερόφωτα», προσπαθήστε να ταξινομήσετε στον πίνακα τα παρακάτωσώματα σε Αυτόφωτα και Ετερόφωτα: Φλόγα κεριού, Σελήνη, Αναμμένο σπίρτο, Πυρακτωμένο σύρμα, Κόκκινη μπλούζα, Αναμμένη λάμπα, Δέντρα, Ήλιος, Χιονισμένο βουνό, Αναμμένη τηλεόραση, Πλανήτης Άρης, Λάβα ηφαιστείου, Καθρέφτης, Αστραπή, Μεταλλικό νόμισμα, Αστραπή, Μολύβι, Αστέρια. ΑΥΤΟΦΩΤΑ ΕΤΕΡΟΦΩΤΑ

10 ΠΕΙΡΑΜΑ 1. (Οδηγίες για τον διδάσκοντα). Για το σχετικό πείραμα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τόσο το ύψος που θα βρίσκεται ο φακός ή η οποιαδήποτε φωτεινή πηγή όσο και η ακριβής θέση της τρύπας σε κάθε κάρτα. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται: 1. Ο φακός να είναι πλακέ τύπου ή να προσαρμοστεί σε σταθερή βάση έτσι ώστε να υπάρχει ένα σταθερό ύψος που θα βρίσκεται ο λαμπτήρας του. 2.Έχοντας ως αναφορά αυτό το ύψος θα πρέπει οι κάρτες να σχεδιαστούν και να κοπούν σε τέτοιο μέγεθος έτσι ώστε οι διαγώνιες της κάθε κάρτας να συμπίπτουν με το ύψος που βρίσκεται ο λαμπτήρας του φακού. Στο ακριβές σημείο τομής των διαγωνίων εσείς ή οι μαθητές θα κάνουν την τρύπα στην κάρτα. 3. Για την διευκόλυνση των μαθητών κατά την διάρκεια του πειράματος θα πρέπει η κάρτα να είναι συνεχώς κάθετη. Για να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την κάρτα (με τον πιο απλό τρόπο) μπορούν να εφαρμόσουν ένα μανταλάκι στην βάση της. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να γίνει είτε με επίδειξη από τον διδάσκοντα είτε εάν οριοθετηθείεπάνω στην κάρτα η περιοχή εφαρμογής.

11 ΠΕΙΡΑΜΑ 1. Στο τραπέζι σας βρίσκονται 3 κάρτες από χαρτόνι 3 μανταλάκια και ένας φακός. Προσαρμόστε σε κάθε μια κάρτα (στην περιοχή που είναι χρωματισμένη) ένα μανταλάκι κάθετα έτσι ώστε η κάρτα να μπορεί να σταθεροποιηθεί κάθετα. Έπειτα από συμφωνία των μελών της ομάδας ορίσετε έναν μαθητή από την ομάδα σας και απέναντί του τοποθετήστε τον φακό. Ανάμεσα σε αυτόν και τον φακό τοποθετήστε σε ευθεία τις 3 κάρτες έτσι ώστε να μην μπορεί να δει το φώς του φακού και ζητήστε του να εστιάσει το βλέμμα του στην τρύπα της πρώτης κάρτας. *Το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να μετακινεί μια κάρτα. Οι ερωτήσεις θα απαντώνται αφού πρώτα συζητούνται με όλα τα μέλη της ομάδας. Φακός Κάρτα Βάση με σταθερό ύψος Περιοχή εφαρμογής για το μανταλάκι. Κοιτώντας από την τρύπα της πρώτης κάρτας μπορείς να δεις το φως του φακού;, Πρόβλεψη :Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις για να μπορέσεις να δεις το φως του φακού;.

12 Προσπάθησε να κατευθύνεις τα μέλη της ομάδας να μετακινήσουν τις κάρτες ώστε να δεις το φως του φακού. Τι παρατηρείτε για τη θέση που βρίσκονται οι κάρτες όταν ο συμμαθητής σας βλέπει το φως του φακού;. Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να σχεδιάσετε την πορεία της φωτεινής ακτίνας από τον φακό στο μάτι; Πως αλλιώς θα ονομάζατε αυτή την πορεία;. Συμπέρασμα. Συζητήστε στην ομάδα και προσπαθήστε να βγάλετε ένα συμπέρασμα για το πώς διαδίδεται το φως..

13 ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ 2 (Οδηγίες κατασκευής για τον διδάσκοντα. Παίρνουμε ένα καλώδιο στο οποίο στο τέλος του υπάρχει προσαρμοσμένη μία λάμπα. Παίρνουμε 2 ισομεγέθη σουρωτήρια τσαγιού και αφού κόψουμε τις χειρολαβές τους δημιουργούμε στην θέση τους (με την βοήθεια ενός μαχαιριού) μια κάθετη εγκοπή. Ενώνουμε αντικριστά τα 2 σουρωτήρια ώστε να δημιουργηθεί μια σφαίρα προσέχοντας ώστε οι εγκοπές να εφαρμόζουν στο καλώδιο στο σημείο ακριβώς πριν από το ντουί της λάμπας. Με την βοήθεια κολλητικής ταινίας ή κόλλας ενώνουμε τις πλαστικές επιφάνειες των σουρωτηριών. Με αυτόν τον τρόπο έχει κατασκευαστεί μία σφαίρα στο εσωτερικό της οποίας βρίσκεται η λάμπα. Την εξωτερική επιφάνεια της σφαίρας την καλύπτουμε προσεχτικά ολόκληρη με αλουμινόχαρτο. Με την βοήθεια αιχμηρού αντικειμένου κάνουμε μικρές τρύπες σε ολόκληρη την επιφάνεια της σφαίρας. Για την εκτέλεση του πειράματος θα χρειαστεί επίσης και ένα δοχείο ψεκασμού γεμάτο με νερό.) Κρεμάμε την κατασκευή της λάμπας - σφαίρας από ένα σημείο στην τάξη και ανάβουμε την λάμπα.

14 Πρόβλεψη. Μπορείτε να προβλέψετε για το τι θα γίνει αν ψεκάσουμε με νερό τον χώρο γύρω από την λάμπα.. Όταν ο χώρος γύρω από την λάμπα ψεκάζεται με νερό τι είναι αυτό που παρατηρείτε;. Προσπαθήστε να σχεδιάσετε στο παρακάτω σχήμα, με απλό τρόπο, το φαινόμενο που παρατηρείτε. Συμπέρασμα. Οι γραμμές που σχεδιάσατε είναι προς μία κατεύθυνση;... Συζήτηση στη τάξη. Συζητήστε στην ομάδα σας και ανακοινώστε στην ολομέλεια της τάξης πως νομίζετε ότι λέμε αυτές τις γραμμές που σχεδιάσατε. Αυτές οι γραμμές σε τι συμπεράσματα σας οδηγούν για την κατεύθυνση διάδοσης του φωτός;

15 ΠΕΙΡΑΜΑ 3. Ένας μαθητής από κάθε ομάδα έχει έναν ισχυρό φακό και τον στρέφει σε τέτοια θέση ώστε να μην είναι ορατή η φωτεινή πηγή από τα υπόλοιπα μέλη. Καθώς τον ανάβει στον απέναντι τοίχο σχηματίζεται ένα φωτεινό είδωλο. Συζητήστε και καταγράψτε τι παρατηρείτε όταν ψεκάσουμε με νερό την περιοχή ανάμεσα από την φωτεινή πηγή και το φωτεινό είδωλο στον απέναντι τοίχο.. Στην ομάδα σας προσπαθήστε στο παρακάτω σχήμα να σχεδιάσετε το φαινόμενο που παρατηρήσατε με απλές γραμμές. Συγκρίνετε τις γραμμές που σχεδιάσατε στο προηγούμενο πείραμα για τις ομοιότητες που παρατηρείτε;.. Συμπέρασμα. Βγάλτε ένα συμπέρασμα για το πώς αλλιώς θα μπορούσατε να ονομάσετε αυτές τις πολλές αχτίνες φωτός..

16 Συζητήστε με την ομάδα σας τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τα προηγούμενα πειράματα και ταυτόχρονα παρατηρείστε τις παρακάτωφωτογραφίες που σίγουρα θα έχετε δει και στην καθημερινότητά σας. Καταλαβαίνετε ότι τα πειράματα έχουν μεγάλη ομοιότητα με τις φωτογραφίες και μας λένε κάποια πράγματα για το πώς διαδίδετε το φως. Προσπαθήστε στη συνέχεια να συμπληρώσετε τα κενά στο επιστημονικό συμπέρασμα που έχετε αντιληφθεί: Το φως διαδίδεται. και ταυτόχρονα προς όλες τις.

17 ΠΕΙΡΑΜΑ 4. Κάποιο από τα μέλη της ομάδα σας να στρέψει τον φακό έτσι ώστε να φωτίζει ένα αντικείμενο (το οποίο για την καλύτερη κατανόηση του πειράματος μπορεί να είναι σε ένα σχετικά πιο σκοτεινό σημείο της αίθουσας) Συζήτησε στην ομάδα σας γιατί φαίνεται καλύτερα το αντικείμενο όταν πέφτει επάνω του η φωτεινή δέσμη του φακού; Γιατί νομίζετε πως συμβαίνει αυτό; Προσπαθήστε στο παρακάτω σχήμα να σχεδιάσετε την πορεία της φωτεινής δέσμης από τον φακό ως τα μάτια του καθενός παρατηρητή Α. και Β.; Α. Β.

18 ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 5. Ανάβοντας την λάμπα τι παρατηρείτε στις σκιές των δύο ράβδων που έχουν το ίδιο ύψος;.. Σχεδιάζοντας τις ακτίνες φωτός μπορείτε να εξηγήσετε αυτό το φαινόμενο;

19 ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Από τα προηγούμενα πειράματα και συζητήσεις οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι το φως διαδίδεται ευθύγραμμα. Πιστεύετε ότι αυτό το συμπέρασμα ισχύει για όλες τις καταστάσεις; ΠΕΙΡΑΜΑ 6. Ένα από τα μέλη της ομάδα σας, με μεγάλη προσοχή στον χειρισμό, ανοίγει το laser pointer και το στρέφει υπό γωνία σε ένα μπολ με νερό όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα. Ένα δεύτερο μέλος προσπαθεί να ψεκάσει με νερό το χώρο που βρίσκεται μεταξύ του pointer και του νερού. Παρατηρείστε προσεκτικά από πλάγια, την πορεία της ακτίνας όσο αυτή πέφτει μέσα στο νερό. Μπορείτε να σχεδιάσετε την πορεία της ακτίνας στο παρακάτωσχεδιάγραμμα.

20 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Συνδεθείτε στο internet στον ιστότοπο Στα δεξιά της επιφάνειας μπορείτε να τοποθετήσετε ως Material Α Air και ως Material B Water Ανάψτε τον φακό και παρατηρείστε την πορεία της δέσμης. Τι διαπιστώνεται ότι συμβαίνει στην πορεία της δέσμης από την αρχή ως το τέλος; Συζητείστε το φαινόμενο που παρατηρείτε στην ομάδα σας και προσπαθήστε να εξάγεται κάποιο συμπέρασμα. Τελικά ισχύει το συμπέρασμα «Το φως διαδίδεται ευθύγραμμα»; Μπορείτε στην παραπάνω φράση να προσθέσετε κάποιες λέξεις ώστε η φράση να γίνει πιο αληθής: «Το φως διαδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις ευθύγραμμα στο...»

21 ΠΕΙΡΑΜΑ 7 Σεένα πήλινο αδιαφανές μπολ τοποθετείστε ένα κέρμα σε μια γωνία του πυθμένα. Ορίστε κάποιο μέλος της ομάδας ως παρατηρητή. Πείτε στον παρατηρητή να μετακινήσει το μπολ σε τέτοια θέση που μόλις να παύει να είναι ορατό το κέρμα. Κάποιο άλλο μέλος προσθέτει με μεγάλη προσοχή νερό στο μπολ έως ότου να γεμίσει. Πείτε στον παρατηρητή να σας ενημερώσει για το φαινόμενο που παρατηρεί. Πιστεύετε ότι η παρατήρηση αυτή έχει σχέση με το πείραμα που μόλις πραγματοποιήσατε; ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΔΙΑΘΛΑΣΗ»

22 ΠΕΙΡΑΜΑ 8. Κρατήστε τον φακό ώστε η δέσμη του να πέφτει στον καθρέφτη με γωνία, και στην συνέχεια να φωτίζει το βιβλίο. Τι παρατηρείτε;... Μπορείτε να σχεδιάσετε την παρατήρησή σας; ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ Εκτελέστε το πείραμα με τον ίδιο τρόπο, που εκτελέσατε το, βάζοντας τώρα στη θέση του καθρέφτη το σφουγγάρι/χαρτόνι. Τι παρατηρείτε; Μπορείτε να σχεδιάσετε την παρατήρησή σας; ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟ

23 ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το φαινόμενο που παρατηρήσατε με το πείραμα του καθρέφτη ονομάζεται ανάκλαση του φωτός και συμβαίνει όταν το φως πέσει πάνω σε.. επιφάνεια. Το φαινόμενο που παρατηρήσατε με το πείραμα του καθρέφτη ονομάζεται διάχυση του φωτός και συμβαίνει όταν το φως πέσει πάνω σε. επιφάνεια.

24 Αναλύστε τα συμπεράσματα των πειραμάτων και παρατηρείστετις φωτογραφίες με μεγάλη προσοχή.

25 Προσπαθήστε στη συνέχεια να συμπληρώσετε τα κενά στο επιστημονικό συμπέρασμα που έχετε αντιληφθεί: Οι επιφάνειες που είναι και. ανακλούν το φως.

26 Αναλύστε τα συμπεράσματα των πειραμάτων και παρατηρείστετις φωτογραφίες με μεγάλη προσοχή.

27 Προσπαθήστε στη συνέχεια να συμπληρώσετε τα κενά στο επιστημονικό συμπέρασμα που έχετε αντιληφθεί: Οι επιφάνειες που είναι και. διαχέουν το φως.

28 ΠΕΙΡΑΜΑ 9. Γεμίστε ένα μπολ με αρκετό νερό και μετακινείστε το σε μεγάλη απόσταση. (όσο μακρύτερα μπορείτε). Με μεγάλη προσοχή, ένα μέλος της ομάδας σας, πρέπει να ανάψει το laser pointer, και να σημαδέψει το μπολ έτσι ώστε η ακτίνα του να «περνάει» μέσα από το νερό. Τι παρατηρείτε; (Μπορείτε να το σχεδιάσετε)... Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η ακτίνα «φαίνεται» όταν περνάει μέσα από το νερό; Γιατί η ακτίνα δεν φαίνεται μέχρι να φτάσει στο μπολ. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει αν από το μπολ αφαιρέσω το νερό.

29 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ Στα πλαίσια της ομάδα σας αρχικά θέλω να παρατηρήσετε και να σχολιάσετε τις δύο φωτογραφίες. Η συζήτηση θαπρέπει αναπαντάει στις παρακάτωερωτήσεις. Οι δύο φωτογραφίες τι έχουν κοινό και τι διαφορετικό; Ότι στοιχεία και λεπτομέρειες βλέπετε στη μια φωτογραφία βλέπετε και στην άλλη; Γιατί νομίζετε ότι ή δεξιά φωτογραφία είναι τόσο διαφορετική. Τι μπορεί να δει κάποιος στη δεύτερη φωτογραφία; Πιστεύετε ότι Υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να δουν τον κόσμο όπως φαίνεται στη δεξιά φωτογραφία;

30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ Από το πείραμα με το μπολ έχετε καταλάβει ότι όταν κάτι δεν το βλέπω δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Επίσης από τις προηγούμενες παρατηρήσεις των φωτογραφιών έχετε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει μόνοι «η δική μας οπτική» άποψη. Αφού παρατηρήσετε την παρακάτω φωτογραφία θα συζητήσουμε για το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και το εύρος που καταλαμβάνει η όρασή μας.

31 ΑΞΙΟΛΟΓΗΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Στο κέντρο του Παρισιού, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, δύο κλέφτες κατάφεραν να τρυπώσουν στο υπόγειο του σπιτιού του επιθεωρητή Κλουζώ και να αφαιρέσουν την πανάκριβη συλλογή του με τα γραμματόσημα, που ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα παλιό μπαούλο. Με δεδομένα ότι α) οι κλέφτες δε διέθεταν ούτε κεριά, ούτε φακούς, και ότι β) το υπόγειο δεν είχε καθόλου λαμπτήρες, παρά μόνο μια χαραμάδα φωτός στο ταβάνι, «ρίξτε φως» στην υπόθεση και βοηθήστε τον Κλουζώ να καταλάβει πώς μπόρεσαν οι κλέφτες να βρουν τη συλλογή μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο Συζητήστε το παραπάνω πρόβλημα στην ομάδα σας και αφού καταλήξετε σε μια κοινή απάντηση ορίστε κάποιον που θα ανακοινώσει την σκέψη σας στην ολομέλεια της τάξης

32 ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Φανταστείτε ότι είστε με τους φίλους σας σε βραδινή έξοδο και παρατηρείτε την όμορφη πανσέληνο! Φτιάξτε ένα σχέδιο, στο οποίο θα πρέπει να απεικονίζονται ο Ήλιος, η Γη, η Σελήνη και ένας άνθρωπος. Πώς θα τοποθετούσατε τα ουράνια σώματα, αλλά και τον άνθρωπο πάνω στη Γη, ώστε να μπορεί, (όπως και εσείς τη συγκεκριμένη στιγμή), να παρατηρήσει την όμορφη πανσέληνο;, Σχεδιάστε:

33 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Οι καθρέφτες και οι φακοί

Οι καθρέφτες και οι φακοί Οι καθρέφτες και οι φακοί Οι καθρέφτες και οι φακοί 111 Επιστηµονικό µέρος ΦΩΣ Το φως είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (ηλεκτροµαγνητικό κύµα) που η ταχύτητα του στο κενό είναι περίπου 300.000 Km/sec.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 13, 11525 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ 210 6779 800 ΦΑΞ 210 6779 803 WWW.WHY.GR EMAIL: WHY@WHY.GR

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 13, 11525 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ 210 6779 800 ΦΑΞ 210 6779 803 WWW.WHY.GR EMAIL: WHY@WHY.GR Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 13, 11525 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ 210 6779 800 ΦΑΞ 210 6779 803 WWW.WHY.GR EMAIL: WHY@WHY.GR 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ Σελ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟΥ 2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ 3-4 ΕΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η όραση. Οι καθρέφτες και οι φακοί 143

Η όραση. Οι καθρέφτες και οι φακοί 143 Η όραση Οι καθρέφτες και οι φακοί 143 Επιστηµονικό µέρος Τα µάτια - η λειτουργία της όρασης Τα µάτια Τα µάτια είναι το αισθητήριο όργανο της όρασης. Το µάτι είναι ένας βολβός ο οποίος έχει σχήµα περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος: Στο τέλος της δραστηριότητας τα παιδιά θα πρέπει να: παρασκευάζουν διαλύματα και να δημιουργούν. κατανοούν ότι η θερμοκρασία επηρεάζει

Στόχος: Στο τέλος της δραστηριότητας τα παιδιά θα πρέπει να: παρασκευάζουν διαλύματα και να δημιουργούν. κατανοούν ότι η θερμοκρασία επηρεάζει 3-5 χρονών απορώ Επιστημονικό περιεχόμενο: Χημεία και Φυσική: Επιφανειακή τάση Έννοιες/δεξιότητες: Η διάρκεια ζωής μιας σαπουνόφουσκας εξαρτάται από το λεπτό στρώμα νερού που αποτελεί την επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων

Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων 2 Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων 3 4 Εκπαίδευση Μουσουλµανοπαίδων 2002-04 ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Πειράµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι:

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι: Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΞΕΝΕΛΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η πίεση στην επιφάνεια των στερεών σωμάτων

Η πίεση στην επιφάνεια των στερεών σωμάτων Η πίεση Επιστημονικό μέρος Η πίεση στην επιφάνεια των στερεών σωμάτων Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι αν βαδίσουμε πάνω στο χιόνι θα βυθιστούμε σε αυτό, ενώ αν φορέσουμε χιονοπέδιλα τότε το βάρος μας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Τίτλος: Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΤΟ ΦΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές (και όχι μόνο) Παντελής Μπαζάνος χημικός εκπαιδευτικός Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές (και όχι μόνο) Από τον ουρανό στη Γη Σε όλους μας έχει τύχει να θαυμάσουμε ύστερα

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστηµών

Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστηµών Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστηµών Διδάσκουσα: Δρ. Μαρία Ευαγόρου Πανεπιστήµιο Λευκωσίας Τµήµα Παιδαγωγικών Σπουδών 1 η βδοµάδα: Εισαγωγή στο µάθηµα 1. Εισαγωγική δραστηριότητα για γνωριµία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης Συντονισµός: Βασιλική Περάκη Οµάδα Εργασίας: Βασιλική Περάκη

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας

Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας . Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία. Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Φυσικά ημοτικού ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Τάξη Ε Βιβλίο μαθητή Τόμος 2ος «Φυσικά» Ε ημοτικού Ερευνώ και Ανακαλύπτω Βιβλίο Μαθητή Τόμος 2ος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Α Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΤΑΞΗ Α Συγγραφή: Ιωάννης Καρμιώτης,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Λίγα λόγια για το βιβλίο 1 2 Λίγα λόγια για το βιβλίο Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται πλήρως ανεπτυγμένες σειρές δραστηριοτήτων και διδακτικό υλικό με τα οποία επιδιώκεται η εισαγωγή και εξοικείωση των μικρών παιδιών σε βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση Περιεχόμενα. 1. Μέτρηση μήκους και χρόνου 2. Καταγραφή κίνησης 3. Μέση και στιγμιαία ταχύτητα 5. Διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου 6.

Κίνηση Περιεχόμενα. 1. Μέτρηση μήκους και χρόνου 2. Καταγραφή κίνησης 3. Μέση και στιγμιαία ταχύτητα 5. Διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου 6. 1 Κίνηση Περιεχόμενα 1. Μέτρηση μήκους και χρόνου 2. Καταγραφή κίνησης 3. Μέση και στιγμιαία ταχύτητα 5. Διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου 6. Επιτάχυνση 2 Μέτρηση μήκους Εισαγωγή Μονάδες μήκους Το πολύ μικρό

Διαβάστε περισσότερα

Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση

Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση 1 Πρόλογος ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Μια ιστορική αναδρομή Ο χρόνος σαν τέταρτη διάσταση Ο Νευτώνειος χρόνος Ο κλασσικός χωρόχρονος ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι απόψεις που θα εκθέσω σχετικά με το χώρο και το χρόνο πηγάζουν απ την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Σκαμάγκα 1, Κωσταντίνος Ραβάνης 2, Δημήτρης Κολιόπουλος 3, kskamaga@hotmail.com, ravanis@upatras.gr, dkoliop@upatras.gr

Κατερίνα Σκαμάγκα 1, Κωσταντίνος Ραβάνης 2, Δημήτρης Κολιόπουλος 3, kskamaga@hotmail.com, ravanis@upatras.gr, dkoliop@upatras.gr ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Τόμος 1, Τεύχος 3, Σελίδες 223-253 Εκδόσεις Κλειδάριθμος Οι στοιχειώδεις μαγνητικές ιδιότητες ως αναλογικοί συλλογισμοί για τη συγκρότηση ενός πρόδρομου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης. ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης. ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά 126 Παιδί και Φυσικός Κόσμος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά ISBN: Copyright: ΑΡΙΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ. 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ. 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο. Στόχοι: Οι εκπαιδευόμενοι: Να ενημερωθούν για το σύμπαν. Να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα. Να σκεφτούν -να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο

που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΥΠΟΕΡΓΟ 4 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ. Παραδοτέο 4.2.3α: Οµογενοποιηµένο επιµορφωτικό υλικό για την επιµόρφωση των εκπαιδευτικών, µέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ για το Περιβάλλον. Προσγείωση στην Ομίχλη Πτήση στη Γνώση Οι μαθητές σκέφτονται σαν επιστήμονες και σαν μηχανικοί

ΟΔΗΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ για το Περιβάλλον. Προσγείωση στην Ομίχλη Πτήση στη Γνώση Οι μαθητές σκέφτονται σαν επιστήμονες και σαν μηχανικοί ΟΔΗΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ για το Περιβάλλον Προσγείωση στην Ομίχλη Πτήση στη Γνώση Οι μαθητές σκέφτονται σαν επιστήμονες και σαν μηχανικοί ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Συντελεστές Βασίλης Κόλλιας Αθανάσιος Ντάβαρης Απόστολος

Διαβάστε περισσότερα

Αποσπάσματα από το βιβλίο: Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου ΦΕ

Αποσπάσματα από το βιβλίο: Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου ΦΕ Αποσπάσματα από το βιβλίο: Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου ΦΕ Π. Π. Καριώτογλου, 2006 Η παιδαγωγική γνώση περιεχομένου 1.2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Βύθιση / Πλεύση (ΑΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

Βύθιση / Πλεύση (ΑΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ) Βύθιση / Πλεύση (ΑΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ) Τίτλος Διερεύνησης : Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη βύθιση ή την πλεύση σε ένα υγρό; Αφού γνωριστήκαμε με την Έλενα και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πως διερευνούμε

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ - Β ΐΚΡί ΐ». Ο -'-*"' ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ * f S 'j ΒΙΒΛΙΟ Κ % -; - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Αντωνίου, καθηγητής ΕΚΠΑ - Π. Δημητριάδης, Δρ. Φυσικής - Κ. Καμπούρης, Msc. Φυσικής - Κ. Παπαμιχάλης, Δρ. Φυσικής - Λ. Παπατσίμπα, Δρ.

Ν. Αντωνίου, καθηγητής ΕΚΠΑ - Π. Δημητριάδης, Δρ. Φυσικής - Κ. Καμπούρης, Msc. Φυσικής - Κ. Παπαμιχάλης, Δρ. Φυσικής - Λ. Παπατσίμπα, Δρ. 1 Συγγραφική ομάδα Ν. Αντωνίου, καθηγητής ΕΚΠΑ - Π. Δημητριάδης, Δρ. Φυσικής - Κ. Καμπούρης, Msc. Φυσικής - Κ. Παπαμιχάλης, Δρ. Φυσικής - Λ. Παπατσίμπα, Δρ. Φυσικής Επεξεργασία εικόνων Θεόφιλος Χατζητσοπάνης

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Ιωαννίδης Γεώργιος Αναπληρωτής Καθηγητής Σπουδαστής: Κουμερτάς Σεραφείμ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό μέρος. Αστρονομία και μέθοδοι έρευνας. Το σύμπαν 366

Επιστημονικό μέρος. Αστρονομία και μέθοδοι έρευνας. Το σύμπαν 366 Το σύμπαν Επιστημονικό μέρος Αστρονομία και μέθοδοι έρευνας Η έννοια του σύμπαντος δεν είχε πάντα το ίδιο περιεχόμενο. Για τους αρχαίους το σύμπαν αποτελούσαν η Γη, ο Ήλιος, μερικοί πλανήτες, μερικοί κομήτες

Διαβάστε περισσότερα