ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ. (Ερευνώ και Ανακαλύπτω Ε Δημοτικού).

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ. (Ερευνώ και Ανακαλύπτω Ε Δημοτικού)."

Transcript

1 Π.Μ.Σ. Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης και Παραγωγή Διδακτικού Υλικού. Μάθημα: Διδασκαλία και μάθηση στις φυσικές επιστήμες - Ανάπτυξη διδακτικού υλικού Υπεύθυνος: Ασημόπουλος Στ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ (Ερευνώ και Ανακαλύπτω Ε Δημοτικού). Επιμέλεια: Μακρής Νικόλαος.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι εναλλακτικές ιδέες όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων παρουσιάζουν κάποιες αξιοσημείωτες μεταξύ τουςομοιότητες. Οι κοινές εμπειρίες και το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο, μιας συγκεκριμένης πολιτισμικής κοινωνίας, καθορίζουντις αναπαραστάσεις. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ Ο ήλιος μόλις είχε δύσει ήδη άρχιζε να σκοτεινιάζει και η σελήνη ήταν σε πανσέληνο. Η ένταση βέβαια ήταν πάρα πολύ έντονη γιατί κάποιος από τους οδηγούς προσπαθούσενα εξηγήσει επιστημονικά αυτό που παρατηρούσαν. Υπόθεση Αν οι ακτίνες του ήλιου ήταν αυτές που φώτιζαν το φεγγάρι προφανώς και θα διέσχιζαν όλο τον ουρανό και έτσι θα τον φώτιζαν και αυτόν Ερώτηση Γιατί κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν μπορούσε λοιπόν να δει τις ακτίνες του ήλιου; Συμπέρασμα «Τα μη ορατά δεν υπάρχουν».

3 Πυθαγόρας, Δημόκριτος, Αριστοτέλης ερμήνευαν την όραση θεωρώντας ότι κάθε αντικείμενο που παρατηρούμε εκπέμπει σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στο μάτι μας και διεγείρουν την όραση. Εμπεδοκλής, Πλάτωνας και Ευκλείδης. Σύμφωνα με αυτή, διακρίνουμε ένα αντικείμενο όταν ρεύμα φωτιάς (Θείον πυρ) εξέρχεται από τα μάτια μας και πέφτει πάνω στο αντικείμενο. Το 1200 μ.χ. ο Άραβας αστρονόμος Αλχάζεν αντί αξιωματικών και υποθετικών προτάσεων χρησιμοποιεί την πειραματική προσέγγιση με παράλληλες εφαρμογές της άλγεβρας και της γεωμετρίας. Κάνει πρώτη φορά τη διαπίστωση ότι οι φωτεινές ακτίνες διαδίδονται σε ευθεία γραμμή. Ανάστρεψε όμως τη πορεία της φωτεινής ακτίνας και ισχυρίστηκε ότι κατευθύνεται από το αντικείμενο προς το μάτι. Επιστημονική προσέγγιση: Isaac Newton «Λέγοντας φως αντιλαμβάνομαι κάθε οντότητα ή δύναμη μιας οντότητας, που προερχόμενη άμεσα από ένα φωτεινό σώμα, έχει την τάση να διεγείρει την όραση». Για να διακρίνουμε ένα αντικείμενο δεν είναι αρκετό να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Πρέπει ταυτόχρονα το αντικείμενο να φωτίζεται. Τα αντικείμενα τα βλέπουμε είτε επειδή είναι φωτεινές πηγές (αυτόφωτα) είτε επειδή φωτίζονται από φωτεινές πηγές (ετερόφωτα). Ένα ετερόφωτο σώμα επανεκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση ένα μέρος του φωτός.

4 Αρχικές ιδέες μαθητών 1: Ταυτίζουν το φως με την πηγή του. Το φως ταυτίζεται με τα αποτελέσματα που προκαλεί. Το φως χαρακτηρίζεταιως μια κατάσταση. Ως μια οντότητα στο χώρο μεταξύ της πηγής και των φαινομένων που προκαλεί. Δεν γνωρίζουν το φως ως μια οντότητα που διαδίδεται στον χώρο προερχόμενη από μια πηγή αλλά συλλαμβάνουν την έννοια του φωτός ως μια πηγή, ως αποτέλεσμα ή ως μια κατάσταση όπως η φωτεινότητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών στην ερώτηση που υπάρχει φως οι απαντήσεις που δίνουν οι μαθητές είναι: «Το φως υπάρχει παντού, μέσα στην λάμπα, στο πάτωμα, στο ταβάνι, στον χώρο, στο παράθυρο.

5 Αρχικές ιδέες μαθητών 2: Τα παιδιά που υιοθετούν την αντίληψη ότι το φως είναι μια ολότητα δεν σκέφτονται ότι αυτό ταξιδεύει και μάλιστα ευθύγραμμα. Έτσι το αντιλαμβάνονται ως ένα καλώδιο ή ότι ακολουθεί ένα δρόμο. Επίσης οι απεικονίσεις τους παριστάνουν το φως γύρω μόνο από την πηγή με κοντές γραμμές. Θεωρούν ότι το φως δεν ταξιδεύει πολύ μακριά από την πηγή ιδιαίτερα την ημέρα ενώ ταξιδεύει πιο μακριά την νύχτα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν ταξιδεύει καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας. Μικρό δε ποσοστό θεωρεί ότι το φως δεν ταξιδεύει κατά την διάρκεια της νύχτας Φάσεις της σελήνης = Εξελίσσονται ανάλογα με την ηλικία τους. Μικρά παιδιά.. Σύννεφα καλύπτουν μέρος της σελήνης. Μεγαλύτερα παιδιά. Η σκιά των πλανητών, του ήλιου, της γης πέφτει πάνω στη σελήνη. Πολύ λίγα παιδιά κατανοούν ότι οι φάσεις της σελήνης εξηγούνται με βάση το μέγεθος της φωτιζόμενης από τον ήλιο επιφάνειάς της.

6 Γενικός στόχος Οι μαθητές να αντιληφθούν και να διαπιστώσουν πειραματικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε. Ειδικοί στόχοι Γνωστικοί Να συνδέσουν διαισθητικά το φως με τη φωτεινή πηγή ταξινομώντας τις φωτεινές πηγές σε τεχνητές και φυσικές. Να ανακαλέσουν καθημερινές εμπειρίες ταξινομώντας τα σώματα σε αυτόφωτα και ετερόφωτα Να περιγράψουν το ρόλο που παίζει το φως στην όραση (στο να βλέπουμε τα αντικείμενα). Να αντιληφθούν ότι το φως διαδίδεται ευθύγραμμα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Να αντιληφθούν την ευθύγραμμη διάδοση τόσο της ακτίνας όσο και της δέσμης φωτός. Να προβλέψουν την πορεία που ακολουθεί το φως όταν συναντά λείες αλλά και ακανόνιστες επιφάνειες. Να συνδέσουν το φαινόμενο της ανάκλασης και της διάχυσης με καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

7 Συναισθηματικοί Να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, με σκοπό την υλοποίηση ομαδικής εργασίας. Να συζητήσουν και να αλληλοβοηθηθούν στην διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων. Να ακούσουν τις απόψεις των συμμαθητών τους και να μοιραστούν τις δικές τους μαζί τους. Να επιχειρηματολογούν για τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις-απαντήσεις σχετικά με τις προβληματικές καταστάσεις στα πλαίσια της ομάδας και της τάξης. Ψυχοκινητικοί Να τοποθετήσουν τα υλικά που τους δίνονται στις κατάλληλες θέσεις ώστε ναεκτελέσουν ταπειράματα. Να σχεδιάσουν αχτίνες και δέσμες φωτός ευθύγραμμα από την φωτεινή πηγή προς ένα αντικείμενο. Να σχεδιάσουν την πορεία που ακολουθεί το φως κατά την ανάκλαση και τη διάχυση.

8 ΑΡΧΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ο Λάμπης και η Φωτεινή διάβαζαν υπέροχες ιστορίες στο δωμάτιό τους χθες το βράδυ. Ξαφνικά, έγινε διακοπή ρεύματος και το βιβλίο χάθηκε από τα μάτια τους, όπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα στο δωμάτιο. ΠΡΟΒΛΕΨΗ 1. Πού νομίζετε ότι πήγαν τα αντικείμενα, όταν δεν υπήρχε πια φως ; 2. Τι νομίζετε ότι συμβαίνει, όταν πέφτει φως πάνω στα αντικείμενα ; 3. Πώς νομίζετε ότι μπορείτε να δείτε ένα αντικείμενο, που βρίσκεται γύρω σου, κατά τη διάρκεια της ημέρας; 4. Τι κάνετε συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας για να μπορέσετε να δείτε τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω σας; Πιστεύετε ότι είναι πάντα αρκετό το γεγονός ότι έχετε ανοιχτά τα μάτια σας; 4. Μπορείτε να δείτε γύρω σας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν δεν υπάρχει ήλιος; Ναι Όχι 5. Μπορείτε να δείτε γύρω σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν δεν έχετε φακό ή κερί; Ναι Όχι 6. Πως χαρακτηρίζετε τον ήλιο και τον φακό Φως Φωτεινή πηγή

9 Συζητήστε στην ομάδα σας και προσπαθήστε να ταξινομήσετε τις παρακάτω φωτεινές πηγές σε φυσικές και τεχνητές. Φλόγα κεριού, λαμπτήρας, φλόγα της φωτιάς, φακός, ήλιος, αστραπή, σπίρτα, λάβα ηφαιστείου, αστέρια. Φλόγα κεριού Αστραπή Φλόγα της φωτιάς Φακός Ήλιος Λάβα ηφαιστείου Σπίρτα Λαμπτήρας Αστέρια ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ Αφού πρώτα συζητήσετε αναλυτικάστην ομάδα σας την φράση: «Τα σώματα που δεν έχουν δικό τους φως λέγονται ετερόφωτα», προσπαθήστε να ταξινομήσετε στον πίνακα τα παρακάτωσώματα σε Αυτόφωτα και Ετερόφωτα: Φλόγα κεριού, Σελήνη, Αναμμένο σπίρτο, Πυρακτωμένο σύρμα, Κόκκινη μπλούζα, Αναμμένη λάμπα, Δέντρα, Ήλιος, Χιονισμένο βουνό, Αναμμένη τηλεόραση, Πλανήτης Άρης, Λάβα ηφαιστείου, Καθρέφτης, Αστραπή, Μεταλλικό νόμισμα, Αστραπή, Μολύβι, Αστέρια. ΑΥΤΟΦΩΤΑ ΕΤΕΡΟΦΩΤΑ

10 ΠΕΙΡΑΜΑ 1. (Οδηγίες για τον διδάσκοντα). Για το σχετικό πείραμα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τόσο το ύψος που θα βρίσκεται ο φακός ή η οποιαδήποτε φωτεινή πηγή όσο και η ακριβής θέση της τρύπας σε κάθε κάρτα. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται: 1. Ο φακός να είναι πλακέ τύπου ή να προσαρμοστεί σε σταθερή βάση έτσι ώστε να υπάρχει ένα σταθερό ύψος που θα βρίσκεται ο λαμπτήρας του. 2.Έχοντας ως αναφορά αυτό το ύψος θα πρέπει οι κάρτες να σχεδιαστούν και να κοπούν σε τέτοιο μέγεθος έτσι ώστε οι διαγώνιες της κάθε κάρτας να συμπίπτουν με το ύψος που βρίσκεται ο λαμπτήρας του φακού. Στο ακριβές σημείο τομής των διαγωνίων εσείς ή οι μαθητές θα κάνουν την τρύπα στην κάρτα. 3. Για την διευκόλυνση των μαθητών κατά την διάρκεια του πειράματος θα πρέπει η κάρτα να είναι συνεχώς κάθετη. Για να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την κάρτα (με τον πιο απλό τρόπο) μπορούν να εφαρμόσουν ένα μανταλάκι στην βάση της. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να γίνει είτε με επίδειξη από τον διδάσκοντα είτε εάν οριοθετηθείεπάνω στην κάρτα η περιοχή εφαρμογής.

11 ΠΕΙΡΑΜΑ 1. Στο τραπέζι σας βρίσκονται 3 κάρτες από χαρτόνι 3 μανταλάκια και ένας φακός. Προσαρμόστε σε κάθε μια κάρτα (στην περιοχή που είναι χρωματισμένη) ένα μανταλάκι κάθετα έτσι ώστε η κάρτα να μπορεί να σταθεροποιηθεί κάθετα. Έπειτα από συμφωνία των μελών της ομάδας ορίσετε έναν μαθητή από την ομάδα σας και απέναντί του τοποθετήστε τον φακό. Ανάμεσα σε αυτόν και τον φακό τοποθετήστε σε ευθεία τις 3 κάρτες έτσι ώστε να μην μπορεί να δει το φώς του φακού και ζητήστε του να εστιάσει το βλέμμα του στην τρύπα της πρώτης κάρτας. *Το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να μετακινεί μια κάρτα. Οι ερωτήσεις θα απαντώνται αφού πρώτα συζητούνται με όλα τα μέλη της ομάδας. Φακός Κάρτα Βάση με σταθερό ύψος Περιοχή εφαρμογής για το μανταλάκι. Κοιτώντας από την τρύπα της πρώτης κάρτας μπορείς να δεις το φως του φακού;, Πρόβλεψη :Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις για να μπορέσεις να δεις το φως του φακού;.

12 Προσπάθησε να κατευθύνεις τα μέλη της ομάδας να μετακινήσουν τις κάρτες ώστε να δεις το φως του φακού. Τι παρατηρείτε για τη θέση που βρίσκονται οι κάρτες όταν ο συμμαθητής σας βλέπει το φως του φακού;. Στο παρακάτω σχήμα μπορείτε να σχεδιάσετε την πορεία της φωτεινής ακτίνας από τον φακό στο μάτι; Πως αλλιώς θα ονομάζατε αυτή την πορεία;. Συμπέρασμα. Συζητήστε στην ομάδα και προσπαθήστε να βγάλετε ένα συμπέρασμα για το πώς διαδίδεται το φως..

13 ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ 2 (Οδηγίες κατασκευής για τον διδάσκοντα. Παίρνουμε ένα καλώδιο στο οποίο στο τέλος του υπάρχει προσαρμοσμένη μία λάμπα. Παίρνουμε 2 ισομεγέθη σουρωτήρια τσαγιού και αφού κόψουμε τις χειρολαβές τους δημιουργούμε στην θέση τους (με την βοήθεια ενός μαχαιριού) μια κάθετη εγκοπή. Ενώνουμε αντικριστά τα 2 σουρωτήρια ώστε να δημιουργηθεί μια σφαίρα προσέχοντας ώστε οι εγκοπές να εφαρμόζουν στο καλώδιο στο σημείο ακριβώς πριν από το ντουί της λάμπας. Με την βοήθεια κολλητικής ταινίας ή κόλλας ενώνουμε τις πλαστικές επιφάνειες των σουρωτηριών. Με αυτόν τον τρόπο έχει κατασκευαστεί μία σφαίρα στο εσωτερικό της οποίας βρίσκεται η λάμπα. Την εξωτερική επιφάνεια της σφαίρας την καλύπτουμε προσεχτικά ολόκληρη με αλουμινόχαρτο. Με την βοήθεια αιχμηρού αντικειμένου κάνουμε μικρές τρύπες σε ολόκληρη την επιφάνεια της σφαίρας. Για την εκτέλεση του πειράματος θα χρειαστεί επίσης και ένα δοχείο ψεκασμού γεμάτο με νερό.) Κρεμάμε την κατασκευή της λάμπας - σφαίρας από ένα σημείο στην τάξη και ανάβουμε την λάμπα.

14 Πρόβλεψη. Μπορείτε να προβλέψετε για το τι θα γίνει αν ψεκάσουμε με νερό τον χώρο γύρω από την λάμπα.. Όταν ο χώρος γύρω από την λάμπα ψεκάζεται με νερό τι είναι αυτό που παρατηρείτε;. Προσπαθήστε να σχεδιάσετε στο παρακάτω σχήμα, με απλό τρόπο, το φαινόμενο που παρατηρείτε. Συμπέρασμα. Οι γραμμές που σχεδιάσατε είναι προς μία κατεύθυνση;... Συζήτηση στη τάξη. Συζητήστε στην ομάδα σας και ανακοινώστε στην ολομέλεια της τάξης πως νομίζετε ότι λέμε αυτές τις γραμμές που σχεδιάσατε. Αυτές οι γραμμές σε τι συμπεράσματα σας οδηγούν για την κατεύθυνση διάδοσης του φωτός;

15 ΠΕΙΡΑΜΑ 3. Ένας μαθητής από κάθε ομάδα έχει έναν ισχυρό φακό και τον στρέφει σε τέτοια θέση ώστε να μην είναι ορατή η φωτεινή πηγή από τα υπόλοιπα μέλη. Καθώς τον ανάβει στον απέναντι τοίχο σχηματίζεται ένα φωτεινό είδωλο. Συζητήστε και καταγράψτε τι παρατηρείτε όταν ψεκάσουμε με νερό την περιοχή ανάμεσα από την φωτεινή πηγή και το φωτεινό είδωλο στον απέναντι τοίχο.. Στην ομάδα σας προσπαθήστε στο παρακάτω σχήμα να σχεδιάσετε το φαινόμενο που παρατηρήσατε με απλές γραμμές. Συγκρίνετε τις γραμμές που σχεδιάσατε στο προηγούμενο πείραμα για τις ομοιότητες που παρατηρείτε;.. Συμπέρασμα. Βγάλτε ένα συμπέρασμα για το πώς αλλιώς θα μπορούσατε να ονομάσετε αυτές τις πολλές αχτίνες φωτός..

16 Συζητήστε με την ομάδα σας τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τα προηγούμενα πειράματα και ταυτόχρονα παρατηρείστε τις παρακάτωφωτογραφίες που σίγουρα θα έχετε δει και στην καθημερινότητά σας. Καταλαβαίνετε ότι τα πειράματα έχουν μεγάλη ομοιότητα με τις φωτογραφίες και μας λένε κάποια πράγματα για το πώς διαδίδετε το φως. Προσπαθήστε στη συνέχεια να συμπληρώσετε τα κενά στο επιστημονικό συμπέρασμα που έχετε αντιληφθεί: Το φως διαδίδεται. και ταυτόχρονα προς όλες τις.

17 ΠΕΙΡΑΜΑ 4. Κάποιο από τα μέλη της ομάδα σας να στρέψει τον φακό έτσι ώστε να φωτίζει ένα αντικείμενο (το οποίο για την καλύτερη κατανόηση του πειράματος μπορεί να είναι σε ένα σχετικά πιο σκοτεινό σημείο της αίθουσας) Συζήτησε στην ομάδα σας γιατί φαίνεται καλύτερα το αντικείμενο όταν πέφτει επάνω του η φωτεινή δέσμη του φακού; Γιατί νομίζετε πως συμβαίνει αυτό; Προσπαθήστε στο παρακάτω σχήμα να σχεδιάσετε την πορεία της φωτεινής δέσμης από τον φακό ως τα μάτια του καθενός παρατηρητή Α. και Β.; Α. Β.

18 ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 5. Ανάβοντας την λάμπα τι παρατηρείτε στις σκιές των δύο ράβδων που έχουν το ίδιο ύψος;.. Σχεδιάζοντας τις ακτίνες φωτός μπορείτε να εξηγήσετε αυτό το φαινόμενο;

19 ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Από τα προηγούμενα πειράματα και συζητήσεις οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι το φως διαδίδεται ευθύγραμμα. Πιστεύετε ότι αυτό το συμπέρασμα ισχύει για όλες τις καταστάσεις; ΠΕΙΡΑΜΑ 6. Ένα από τα μέλη της ομάδα σας, με μεγάλη προσοχή στον χειρισμό, ανοίγει το laser pointer και το στρέφει υπό γωνία σε ένα μπολ με νερό όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα. Ένα δεύτερο μέλος προσπαθεί να ψεκάσει με νερό το χώρο που βρίσκεται μεταξύ του pointer και του νερού. Παρατηρείστε προσεκτικά από πλάγια, την πορεία της ακτίνας όσο αυτή πέφτει μέσα στο νερό. Μπορείτε να σχεδιάσετε την πορεία της ακτίνας στο παρακάτωσχεδιάγραμμα.

20 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Συνδεθείτε στο internet στον ιστότοπο Στα δεξιά της επιφάνειας μπορείτε να τοποθετήσετε ως Material Α Air και ως Material B Water Ανάψτε τον φακό και παρατηρείστε την πορεία της δέσμης. Τι διαπιστώνεται ότι συμβαίνει στην πορεία της δέσμης από την αρχή ως το τέλος; Συζητείστε το φαινόμενο που παρατηρείτε στην ομάδα σας και προσπαθήστε να εξάγεται κάποιο συμπέρασμα. Τελικά ισχύει το συμπέρασμα «Το φως διαδίδεται ευθύγραμμα»; Μπορείτε στην παραπάνω φράση να προσθέσετε κάποιες λέξεις ώστε η φράση να γίνει πιο αληθής: «Το φως διαδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις ευθύγραμμα στο...»

21 ΠΕΙΡΑΜΑ 7 Σεένα πήλινο αδιαφανές μπολ τοποθετείστε ένα κέρμα σε μια γωνία του πυθμένα. Ορίστε κάποιο μέλος της ομάδας ως παρατηρητή. Πείτε στον παρατηρητή να μετακινήσει το μπολ σε τέτοια θέση που μόλις να παύει να είναι ορατό το κέρμα. Κάποιο άλλο μέλος προσθέτει με μεγάλη προσοχή νερό στο μπολ έως ότου να γεμίσει. Πείτε στον παρατηρητή να σας ενημερώσει για το φαινόμενο που παρατηρεί. Πιστεύετε ότι η παρατήρηση αυτή έχει σχέση με το πείραμα που μόλις πραγματοποιήσατε; ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΔΙΑΘΛΑΣΗ»

22 ΠΕΙΡΑΜΑ 8. Κρατήστε τον φακό ώστε η δέσμη του να πέφτει στον καθρέφτη με γωνία, και στην συνέχεια να φωτίζει το βιβλίο. Τι παρατηρείτε;... Μπορείτε να σχεδιάσετε την παρατήρησή σας; ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ Εκτελέστε το πείραμα με τον ίδιο τρόπο, που εκτελέσατε το, βάζοντας τώρα στη θέση του καθρέφτη το σφουγγάρι/χαρτόνι. Τι παρατηρείτε; Μπορείτε να σχεδιάσετε την παρατήρησή σας; ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟ

23 ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το φαινόμενο που παρατηρήσατε με το πείραμα του καθρέφτη ονομάζεται ανάκλαση του φωτός και συμβαίνει όταν το φως πέσει πάνω σε.. επιφάνεια. Το φαινόμενο που παρατηρήσατε με το πείραμα του καθρέφτη ονομάζεται διάχυση του φωτός και συμβαίνει όταν το φως πέσει πάνω σε. επιφάνεια.

24 Αναλύστε τα συμπεράσματα των πειραμάτων και παρατηρείστετις φωτογραφίες με μεγάλη προσοχή.

25 Προσπαθήστε στη συνέχεια να συμπληρώσετε τα κενά στο επιστημονικό συμπέρασμα που έχετε αντιληφθεί: Οι επιφάνειες που είναι και. ανακλούν το φως.

26 Αναλύστε τα συμπεράσματα των πειραμάτων και παρατηρείστετις φωτογραφίες με μεγάλη προσοχή.

27 Προσπαθήστε στη συνέχεια να συμπληρώσετε τα κενά στο επιστημονικό συμπέρασμα που έχετε αντιληφθεί: Οι επιφάνειες που είναι και. διαχέουν το φως.

28 ΠΕΙΡΑΜΑ 9. Γεμίστε ένα μπολ με αρκετό νερό και μετακινείστε το σε μεγάλη απόσταση. (όσο μακρύτερα μπορείτε). Με μεγάλη προσοχή, ένα μέλος της ομάδας σας, πρέπει να ανάψει το laser pointer, και να σημαδέψει το μπολ έτσι ώστε η ακτίνα του να «περνάει» μέσα από το νερό. Τι παρατηρείτε; (Μπορείτε να το σχεδιάσετε)... Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η ακτίνα «φαίνεται» όταν περνάει μέσα από το νερό; Γιατί η ακτίνα δεν φαίνεται μέχρι να φτάσει στο μπολ. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει αν από το μπολ αφαιρέσω το νερό.

29 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ Στα πλαίσια της ομάδα σας αρχικά θέλω να παρατηρήσετε και να σχολιάσετε τις δύο φωτογραφίες. Η συζήτηση θαπρέπει αναπαντάει στις παρακάτωερωτήσεις. Οι δύο φωτογραφίες τι έχουν κοινό και τι διαφορετικό; Ότι στοιχεία και λεπτομέρειες βλέπετε στη μια φωτογραφία βλέπετε και στην άλλη; Γιατί νομίζετε ότι ή δεξιά φωτογραφία είναι τόσο διαφορετική. Τι μπορεί να δει κάποιος στη δεύτερη φωτογραφία; Πιστεύετε ότι Υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να δουν τον κόσμο όπως φαίνεται στη δεξιά φωτογραφία;

30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ Από το πείραμα με το μπολ έχετε καταλάβει ότι όταν κάτι δεν το βλέπω δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Επίσης από τις προηγούμενες παρατηρήσεις των φωτογραφιών έχετε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει μόνοι «η δική μας οπτική» άποψη. Αφού παρατηρήσετε την παρακάτω φωτογραφία θα συζητήσουμε για το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και το εύρος που καταλαμβάνει η όρασή μας.

31 ΑΞΙΟΛΟΓΗΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Στο κέντρο του Παρισιού, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, δύο κλέφτες κατάφεραν να τρυπώσουν στο υπόγειο του σπιτιού του επιθεωρητή Κλουζώ και να αφαιρέσουν την πανάκριβη συλλογή του με τα γραμματόσημα, που ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα παλιό μπαούλο. Με δεδομένα ότι α) οι κλέφτες δε διέθεταν ούτε κεριά, ούτε φακούς, και ότι β) το υπόγειο δεν είχε καθόλου λαμπτήρες, παρά μόνο μια χαραμάδα φωτός στο ταβάνι, «ρίξτε φως» στην υπόθεση και βοηθήστε τον Κλουζώ να καταλάβει πώς μπόρεσαν οι κλέφτες να βρουν τη συλλογή μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο Συζητήστε το παραπάνω πρόβλημα στην ομάδα σας και αφού καταλήξετε σε μια κοινή απάντηση ορίστε κάποιον που θα ανακοινώσει την σκέψη σας στην ολομέλεια της τάξης

32 ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Φανταστείτε ότι είστε με τους φίλους σας σε βραδινή έξοδο και παρατηρείτε την όμορφη πανσέληνο! Φτιάξτε ένα σχέδιο, στο οποίο θα πρέπει να απεικονίζονται ο Ήλιος, η Γη, η Σελήνη και ένας άνθρωπος. Πώς θα τοποθετούσατε τα ουράνια σώματα, αλλά και τον άνθρωπο πάνω στη Γη, ώστε να μπορεί, (όπως και εσείς τη συγκεκριμένη στιγμή), να παρατηρήσει την όμορφη πανσέληνο;, Σχεδιάστε:

33 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει:

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: 1. Να πειραματιστεί σχετικά με το σχηματισμό σκιάς όταν ένα αντικείμενο διακόπτει τη διαδρομή του φωτός. 2. Να παρατηρήσει ότι το σχήμα της σκιάς που

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντες: Β. Τσελφές, Α. Παρούση. Επιμέλεια: Βλαχοδημητράκου Δήμητρα Τζιμπλάκη Αντωνία Παππά Ιωάννα Σπάρταλη Αργυρώ

Διδάσκοντες: Β. Τσελφές, Α. Παρούση. Επιμέλεια: Βλαχοδημητράκου Δήμητρα Τζιμπλάκη Αντωνία Παππά Ιωάννα Σπάρταλη Αργυρώ Διδάσκοντες: Β. Τσελφές, Α. Παρούση Επιμέλεια: Βλαχοδημητράκου Δήμητρα Τζιμπλάκη Αντωνία Παππά Ιωάννα Σπάρταλη Αργυρώ Αυτοσχεδιασμός Τίτλος: Και ξαφνικά όλα αλλάζουν Υπόθεση: Πρωταγωνίστρια της σκηνής

Διαβάστε περισσότερα

Αρκετές φορές θα έχεις τυφλώσει τους φίλους σου με τον ήλιο. Μπορείς να εξηγήσεις:

Αρκετές φορές θα έχεις τυφλώσει τους φίλους σου με τον ήλιο. Μπορείς να εξηγήσεις: ΠΑΡ. 7.1: ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΌΧΟΙ: Θα πρέπει ο μαθητής: 1) Να διακρίνει το φαινόμενο της ανάκλασης και της διάθλασης στη διαχωριστική επιφάνεια ενός υγρού από τον αέρα και να συνδέσοει το φαινόμενο με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 5ο: Φύση και Διάδοση φωτός Ανάκλαση του φωτός

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 5ο: Φύση και Διάδοση φωτός Ανάκλαση του φωτός ΓΓ/Μ5 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 5ο: Φύση και Διάδοση φωτός Ανάκλαση του φωτός ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ'

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Πουλιάσης Αντώνης Φυσικός M.Sc. 2 Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2016 ΦΥΣΙΚΗ 5 Δεκεμβρίου 2015 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2.. 3.. ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Μελέτη οπτικών ιδιοτήτων διαφανούς υλικού με τη βοήθεια πηγής φωτός laser Είστε στο δωμάτιό

Διαβάστε περισσότερα

Το φως ως αυτόνομη φυσική οντότητα Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο

Το φως ως αυτόνομη φυσική οντότητα Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Το φως ως αυτόνομη φυσική οντότητα Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Μάθημα επιλογής ΣΤ Εξαμήνου Διδάσκων: Κ. Ραβάνης Το διδακτικό αντικείμενο (1/3) Φως: μορφή ενέργειας που εκπέμπεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟ

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΕΙΔΩΛΟ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η ικανότητα συναρμολόγησης μιας απλής πειραματικής διάταξης. Η ικανότητα χρήσης καθρέφτη και πηγής laser. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. 06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Οι τέσσερις φίλοι απολαμβάνουν μια βόλτα με ποδήλατο. Όπως όλα τα ποδήλατα και αυτό έχει στο πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία: Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Έχεις παρατηρήσει ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως αυτόν της εικόνας 1α σε κτίρια ή σε φωτογραφίες του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ;

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; Λόγω της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός, όταν μεταξύ μιας φωτεινής πηγής και ενός περάσματος παρεμβάλλεται ένα αδιαφανές σώμα, δημιουργείτε στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης

Φυσικά Μεγέθη Μονάδες Μέτρησης ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΤΑΞΗ: Α Λυκείου Προσανατολισμού 1,3,4. ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ. ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ. ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1 ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Γ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 4 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΙΑΦΑΝΗ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕΣΑ, ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Παρακάτω παρατίθενται μια σειρά θεμάτων διδακτικών στόχων που θα μπορούμε κάποιος εκπαιδευτικός να θέση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Επιλέξτε έναν από αυτούς τους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ.Π. Γ Λυκείου / Το Φως 1. Η υπεριώδης ακτινοβολία : a) δεν προκαλεί αμαύρωση της φωτογραφικής πλάκας. b) είναι ορατή. c) χρησιμοποιείται για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων. d) έχει μήκος κύματος

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Μερικοί μαθητές κρεμούν με νήμα από την οροφή της τάξης ένα θερμόμετρο έτσι ώστε το κάτω μέρος του

Διαβάστε περισσότερα

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Ένας φίλος σας βρήκε ένα μικρό, πολύ όμορφο τεμάχιο διαφανούς στερεού και ζητά τη γνώμη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου ΑΣΚΗΣΗ 11 Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου Σκοπός : Να προσδιορίσουμε μια από τις φυσικές ιδιότητες του ηλεκτρονίου που είναι το πηλίκο του φορτίου προς τη μάζα του (/m

Διαβάστε περισσότερα

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός Γεωμετρική Οπτική Φύση του φωτός Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: ΚΥΜΑΤΙΚΗ Βασική ιδέα Το φως είναι μια Η/Μ διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο Βασική Εξίσωση Φαινόμενα που εξηγεί καλύτερα (κύμα) μήκος

Διαβάστε περισσότερα

5ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΟΠΤΙΚΗ - ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ»

5ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΟΠΤΙΚΗ - ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ» 5ο Εργαστήριο Οπτική και Θερμότητα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΟΠΤΙΚΗ - ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ» 1. ΟΠΤΙΚΗ ΟΠΤ1. ΟΠΤ2. ΟΠΤ3. ΟΠΤ4. ΟΠΤ5. ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές (και όχι μόνο) Από τον ουρανό στη Γη Σε όλους μας έχει τύχει να θαυμάσουμε ύστερα από μια βροχή το ουράνιο τόξο με τα χρώματά του στον ουρανό, ενώ πολλοί από εμάς έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός

Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός Προγραμματισμός Ύλης Έτους Τάξη Α Κοινός Κορμός Μάθημα: Φυσική Τμήματα:,.. Τάξη: Α Ομάδα Προσανατολισμού 1,3,4 Καθηγητές: Περ. Εβδομ: 2 ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Φυσικά Μεγέθη Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΣΕ «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ»

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΣΕ «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ» 1 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 217 ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΣΕ «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ» Λουκία Μαρνέλη Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διεύθυνση: Μονής Κύκκου 1, 15669 Παπάγου

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Μάθημα 18 ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Στο προηγούμενο μάθημα ασχοληθήκαμε με την έννοια του μορίου και τις ιδιότητές του στις στερεές και στις υγρές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό την παράθεση των αποτελεσμάτων πάνω σε μια έρευνα με τίτλο, οι ιδέες των παιδιών σχετικά με το

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας Διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής για μαθητές/τριες με μεταναστευτική βιογραφία που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στις μεταβατικές τάξεις: Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Σκιά και παρασκιά

Φύλλο Εργασίας. Σκιά και παρασκιά Φύλλο Εργασίας Σκιά και παρασκιά Η ώρα της πρόβλεψης Στη μοναδική και ιστορική αυτή φωτογραφία, που πάρθηκε από τον δορυφορικό σταθμό ΜΙR, στις 11 Αυγούστου 1999, φαίνεται η Γη κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» Ανάπτυξη σχεδίου εργασίας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Εισηγητής: Μακρής Νικόλαος Γενικός τίτλος «Ένας μαγικός αλλά άγνωστος κόσμος» Ένας μαγικός αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟ. κάθετη στη χορδή ΑΒ. τη χορδή. του κέντρου Κ από. (βλέπε σχήμα).

ΚΥΚΛΟ. κάθετη στη χορδή ΑΒ. τη χορδή. του κέντρου Κ από. (βλέπε σχήμα). ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ 1. Να κατασκευάσετε έναν κύκλο και να πάρετε μια χορδή του ΑΒ. Από το κέντρο Κ του κύκλου να φέρετε κάθετη στη χορδή ΑΒ η οποία τέμνει τη χορδή στο σημείο Μ. Να διαπιστώσετε με μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ - 1 - ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που.

Εισαγωγή. Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3: ΠΟΤΕ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ; Εισαγωγή Στην εικόνα βλέπεις δύο µικρά λαµπάκια, όπως αυτά που έχουν οι φακοί. Σε τι διαφέρουν αυτά τα λαµπάκια από τις λάµπες που έχουµε στο σπίτι; Τα µικρά λαµπάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH)

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΟΙΚΕΙΟ ΦΩΣ Φιλοσοφική προσέγγιση με στοιχεία επιστήμης προσωκρατικοί φιλόσοφοι έχουν σκοπό να κατανοήσουν και όχι να περιγράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Οι μαθητές ενός σχολείου της χώρας μας πειραματίζονται για να διαπιστώσουν και να επιβεβαιώσουν ή όχι

Διαβάστε περισσότερα

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική Ο15 Κοίλα κάτοπτρα 1. Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η εύρεση της εστιακής απόστασης κοίλου κατόπτρου σχετικά μεγάλου ανοίγματος και την μέτρηση του σφάλματος της σφαιρικής εκτροπής... Θεωρία.1 Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

11ο Μάθημα ΒΑΡΟΣ - ΒΑΡΥΤΗΤΑ - ΠΕΔΙΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

11ο Μάθημα ΒΑΡΟΣ - ΒΑΡΥΤΗΤΑ - ΠΕΔΙΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ 11ο Μάθημα ΒΑΡΟΣ - ΒΑΡΥΤΗΤΑ - ΠΕΔΙΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ Το βάρος ενός σώματος: Μια εξ αποστάσεως ή εξ επαφής δύναμη που ασκεί η γη στο σώμα Το βάρος ενός σώματος είναι δύναμη και μετρείται κι αυτό σε νιούτον. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Ήλιος, το μόνο Άστρο που επηρεάζει τη ζωή μας

Μάθημα 4: Ήλιος, το μόνο Άστρο που επηρεάζει τη ζωή μας Μάθημα 4: Ήλιος, το μόνο Άστρο που επηρεάζει τη ζωή μας Πλαίσιο μαθήματος Στόχοι και πορεία μαθήματος Φαινόμενα Τι ερωτήματα έχετε για τον ήλιο; Ερωτήματα 1. Είναι σταθερή η επιφάνεια του Ήλιου; 2. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό Βραχύ-Κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων και ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, July 2009

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, July 2009 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ No. 2 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ (MCA) Σκοπός αυτού του πειράματος είναι ο υπολογισμός του δείκτη διάθλασης ενός κρυσταλλικού υλικού (mica). ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Επιπρόσθετα από τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Θέμα: Σχεδιασμός παιχνιδιού με κάρτες για το Ηλιακό Σύστημα Μάθημα: Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙΙ Δήμητρα Μισιτζή 1 (ΑΜ:131/2008092)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 2 Ισχύς που «καταναλώνει» μια ηλεκτρική_συσκευή Pηλ = V. I Ισχύς που Προσφέρεται σε αντιστάτη Χαρακτηριστικά κανονικής λειτουργίας ηλεκτρικής συσκευής Περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

10. Το ορατό φως έχει μήκη κύματος στο κενό που κυμαίνονται περίπου από: α nm β. 400nm - 600nm γ. 400nm - 700nm δ. 700nm nm.

10. Το ορατό φως έχει μήκη κύματος στο κενό που κυμαίνονται περίπου από: α nm β. 400nm - 600nm γ. 400nm - 700nm δ. 700nm nm. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΟ ΦΩΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Με τον όρο ότι το φως έχει διπλή φύση εννοούμε ότι: α. είναι εγκάρσιο κύμα. β. αποτελείται από μικρά σωματίδια. γ. συμπεριφέρεται σαν κύμα και σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Φυσική ΣΤ τάξης Ι Ενότητα «ΦΩΣ» 1 ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ. 143 146) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: -Να διαπιστώσουµε πειραµατικά την ανάλυση του λευκού φωτός σε φως

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας-Τα Διαγράμματα Επεξεργασία-Απαντήσεις των δραστηριοτήτων και των ερωτημάτων που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 3+ ( * ) Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ. ΟΜΑΔΑ 5η: Α. ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

ΕΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ. ΟΜΑΔΑ 5η: Α. ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Τάξη: ΣΤ 1 ΕΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΩΣ ΟΜΑΔΑ 5η: Α. ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Να διαπιστώσουν οι μαθητές πειραματικά: Το φαινόμενο της διάθλασης του φωτός. Αν παρατηρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη Θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο

Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Ενότητα 8: Το φως ως αυτόνομη φυσική οντότητα Ραβάνης Κωνσταντίνος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley 1 Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Mihelson και Morley 0.10.011 Σκοποί της τρίτης διάλεξης: Να κατανοηθεί η ιδιαιτερότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (π. χ. φως) σε σχέση με άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπέμπεται, διαδίδεται, προσπίπτει. Το φως και η όραση. Το φαινόμενο σκιά Το φαινόμενο ανάκλαση. Το φαινόμενο διάθλαση

Εκπέμπεται, διαδίδεται, προσπίπτει. Το φως και η όραση. Το φαινόμενο σκιά Το φαινόμενο ανάκλαση. Το φαινόμενο διάθλαση ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Το ΦΩΣ Εκπέμπεται, διαδίδεται, προσπίπτει Το φως και η όραση Το φαινόμενο σκιά Το φαινόμενο ανάκλαση Το φαινόμενο διάθλαση Επιστροφή στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ από αυτόφωτα σώματα υψηλής θερμοκρασίας, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:....

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού Ηλεκτρομαγνητικά κύματα - Φως Θα διερευνήσουμε: 1. Τί είναι το φως; 2. Πως παράγεται; 3. Χαρακτηριστικά ιδιότητες Γεωμετρική οπτική:

Διαβάστε περισσότερα

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης 3 Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης Μέθοδος Σε σώμα διαφανές ημικυλινδρικού σχήματος είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί ο νόμος του Sell και να εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

Προβολή βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=ieque5n3rwq

Προβολή βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=ieque5n3rwq Το Hλιακό Σύστημα Το Hλιακό Σύστημα Στο σημερινό μάθημα θα δούμε τα ουράνια σώματα που αποτελούν το Ηλιακό Σύστημα και θα μελετήσουμε τους κύριους παράγοντες για την ύπαρξη ζωής εκτός της Γης. Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ Δημοτικού Πηγή:

ΣΤ Δημοτικού Πηγή: Πηγή: http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/announcments/diagonismoi_fysikon_dimotikou.htm. Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: α. Αναγνώρισε τις μορφές ενέργειας στις περιοχές ή στα σώματα όπου υπάρχουν οι αριθμοί.

Διαβάστε περισσότερα

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s η 7 σειρά ασκήσεων Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s 1. Εξηγήστε γιατί, όταν φως διαπερνά μία διαχωριστική

Διαβάστε περισσότερα

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4: ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Εισαγωγή Στο προηγούµενο φύλλο εργασίας, το λαµπάκι το κρατούσες µε το χέρι σου για να το συνδέσεις µε τα καλώδια και την µπαταρία. Στο σπίτι µας όµως όλες οι λάµπες

Διαβάστε περισσότερα

Χαρίκλεια-Παναγιώτα Βαϊοπούλου. Υπότροφος του Ιδρύματος Αλ. Ωνάση. Στεφανία Γιώτα Μαρία Λαμπαδάρη Κωνσταντίνα Τσομπάνη 1

Χαρίκλεια-Παναγιώτα Βαϊοπούλου. Υπότροφος του Ιδρύματος Αλ. Ωνάση. Στεφανία Γιώτα Μαρία Λαμπαδάρη Κωνσταντίνα Τσομπάνη 1 Χαρίκλεια-Παναγιώτα Βαϊοπούλου Υπότροφος του Ιδρύματος Αλ. Ωνάση Στεφανία Γιώτα Μαρία Λαμπαδάρη Κωνσταντίνα Τσομπάνη 1 Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες (5 τρίωρα) Μέθοδος: Εποικοδομητικό πρόγραμμα με τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 19 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΕΡΙΑ Είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, κινούνται πολύ γρήγορα και συγκρούονται μεταξύ τους και με τα τ

Μάθημα 19 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΕΡΙΑ Είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, κινούνται πολύ γρήγορα και συγκρούονται μεταξύ τους και με τα τ Μάθημα 19 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΕΡΙΑ Είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, κινούνται πολύ γρήγορα και συγκρούονται μεταξύ τους και με τα τοιχώματα του δοχείου που τα περιέχει Σε προηγούμενα μαθήματα αναφερθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Στόχοι των δραστηριοτήτων. Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να: αναφέρουν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη θερμοκρασία διαπιστώσουν πειραματικά ότι

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ

Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ ΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)... 3)... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ Με το πείραµα αυτό θα προσδιορίσουµε: Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Αιχμαλωτίζοντας το νου και τη καρδιά κατά τη διδασκαλία του ουράνιου τόξου

Αιχμαλωτίζοντας το νου και τη καρδιά κατά τη διδασκαλία του ουράνιου τόξου 14 ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΦ 29 Μαρτίου-1 Απριλίου 2012 Καμένα Βούρλα 1 Αιχμαλωτίζοντας το νου και τη καρδιά κατά τη διδασκαλία του ουράνιου τόξου Εισαγωγή Ηλίας Καλογήρου, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηλείας Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Αϊνστάιν, το βαρυτικό πεδίο κάθε μάζας δημιουργεί μια καμπύλωση στον χώρο (μάλιστα στον χωροχρόνο),

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3 Φυσική ΘΕΜΑ 1 1) Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φορτίου που ονομάστηκαν θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο αντίστοιχα. Τα σώματα που έχουν θετικό φορτίο λέμε ότι είναι θετικά φορτισμένα (π.χ. μια γυάλινη

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση

Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση Εξακολουθούμε να μιλάμε για διαδικασίες μέτρησης, συγκεκριμένα της μέτρησης θερμοκρασίας. η μέτρηση είναι μία διαδικασία σύγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Σε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1 ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 4 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΦΩΣ, ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΨΗ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκλαση. Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΤΑΣΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ανάκλαση. Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΤΑΣΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ Ανάκλαση Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΤΑΣΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές (και όχι μόνο) Παντελής Μπαζάνος χημικός εκπαιδευτικός Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές (και όχι μόνο) Από τον ουρανό στη Γη Σε όλους μας έχει τύχει να θαυμάσουμε ύστερα

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η βαθμονόμηση Επεξεργασία-Απαντήσεις των δραστηριοτήτων και των ερωτημάτων που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι το απλό ηλεκτρικό κύκλωµα; ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι µαθητές να: είναι σε θέση να

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιομετρία. Φωτομετρία

Ραδιομετρία. Φωτομετρία Ραδιομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης ΗΜ ακτινοβολίας σε διάφορα σώματα Φωτομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 : Η Αρχή της Σχετικότητας του Einstein.

Κεφάλαιο 2 : Η Αρχή της Σχετικότητας του Einstein. Κεφάλαιο : Η Αρχή της Σχετικότητας του Einstein..1 Ο απόλυτος χώρος και ο αιθέρας. Ας υποθέσουμε ότι ένας παρατηρητής μετρά την ταχύτητα ενός φωτεινού σήματος και την βρίσκει ίση με 10 m/se. Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 3: Τοπολογικές και προβολικές σχέσεις στο χώρο Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Βασικές σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει Ψυχρά και Θερμά Χρώματα Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τη διπλανή εικόνα και γράψε σε ποια σημεία προτιμούν οι άνθρωποι να κάθονται στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά της κλασικής επιστημονικής κουλτούρας σε κείμενα του Γαλιλαίου. Φανουράκη Γεωργία Φασιλή Γεωργία

Χαρακτηριστικά της κλασικής επιστημονικής κουλτούρας σε κείμενα του Γαλιλαίου. Φανουράκη Γεωργία Φασιλή Γεωργία Χαρακτηριστικά της κλασικής επιστημονικής κουλτούρας σε κείμενα του Γαλιλαίου Φανουράκη Γεωργία Φασιλή Γεωργία Το κείμενο που αναλύεται είναι: «Για τις διαφορές Γης και Σελήνης» που συμπεριλαμβάνεται στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2016 Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής α φάση Ε Ε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2016 Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής α φάση Ε Ε Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου σχεδίασαν την ηλεκτρική εγκατάσταση της τάξης τους, όπως φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή

Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Όπως θα μάθεις αναλυτικότερα στη Β και Γ γυμνασίου: Η μέτρηση είναι πρωταρχική και σημαντική διαδικασία για τη φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία: Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Σε πολλές ορεινές χώρες με συχνές χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις έχουν κατασκευαστεί σε μεγάλα υψόμετρα φράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Πρόταση πειραματικής διδασκαλίας της οπτικής στο Δημοτικό Σχολείο Γιάννης Στυλιανακάκης και Νίκος Αναστασάκης Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. 06/05/2017 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Οι τέσσερις φίλοι απολαμβάνουν μια βόλτα με ποδήλατο. Ποια νομίζεις ότι είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Πληροφοριακό υλικό Κέντρο Επισκεπτών Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Την Παρασκευή 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις μάζας Τα διαγράμματα

Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις μάζας Τα διαγράμματα Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις μάζας Τα διαγράμματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Τι πρέπει να κάνουμε για να μετρήσουμε οποιοδήποτε μέγεθος; Πρέπει να ορίσουμε: 1. Μια ομοειδή ποσότητα ως μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο φως. Εισαγωγή

Εισαγωγή στο φως. Εισαγωγή Εισαγωγή στο φως Το φως είναι απαραίτητο για όλες σχεδόν τις μορφές ζωής στη Γη. (Σήμερα γνωρίζουμε ότι) Το φως είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Μέσω του φωτός μεταφέρεται ενέργεια από την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Ανάκλαση Κάτοπτρα Διάθλαση Ολική ανάκλαση Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου Μετατόπιση ακτίνας Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ - Ανάκλαση Επιστροφή σε «γεωμετρική οπτική» Ανάκλαση φωτός ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz 1 Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz Σκοποί της τέταρτης διάλεξης: 25.10.2011 Να κατανοηθούν οι αρχές με τις οποίες ο Albert Einstein θεμελίωσε την ειδική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1 ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 4 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ, ΚΑΘΕΤΟΤΗΤΑ, ΥΨΗ

Διαβάστε περισσότερα