ΠΡΟΛΟΓΟΣ. 15 Νοέμβρη 1989

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΛΟΓΟΣ. 15 Νοέμβρη 1989"

Transcript

1 Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΝΑΣ 7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 15 Νοέμβρη 1989 Ονομάζομαι Ντάρια Γκράντοφ και ζω στο Γέλοου Ρέιν, στην επαρχία Σασκάτσιουαν του Δυτικού Καναδά. Είμαι χήρα. Ο αγαπημένος μου Μιχαήλ πέθανε, αλλά οι δικοί μου άνθρωποι είναι κοντά μου. Αυτοί με φροντίζουν, ειδικά ο γιος μου Νικόλαος και τα αγόρια του. Πιστεύουν ότι το επίθετό τους είναι Γκράντοφ, σαν του πατέρα τους. Ωστόσο, το αληθινό τους επίθετο, η πραγματική τους κληρονομιά, είναι των Ρομανόφ. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά είναι οι νόμιμοι διάδοχοι του θρόνου των τσάρων. Τώρα που ο κόσμος γιορτάζει την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κι εγώ γιορτάζω το ενενηκοστό τρίτο έτος της ζωής μου, έφτασε πια ο καιρός να τους πω την ιστορία της πραγματικής μου οικογένειας, σαν δώρο στο γιο και στους εγγονούς μου. Σαν μια πράξη μεταμέλειας, ίσως, για το ότι γύρισα την πλάτη στο κληρονομικό μου δικαίωμα και απέκρυψα την αληθινή μου καταγωγή για τόσες δεκαετίες. Γιατί έγινα η Ντάρια Γκράντοφ από το 1918, όταν ο Μιχαήλ κι εγώ επιβιβαστήκαμε σ ένα τρένο που μας πήγε στο Μούρμανσκ. Εγώ ταξίδευα με πλαστά χαρτιά. Κανείς δεν υποπτεύθηκε ότι, στην πραγματικότητα, ήμουν η Τατιάνα Ρομανόφ, η δεύτερη κόρη του τσάρου Νικόλαου και της τσαρίνας Αλεξάνδρας.

2 8 ΚΑΡΟΛΙ ΕΡΙΚΣΟΝ Αυτή η κοπέλα ήταν νεκρή, είχε εκτελεστεί μαζί με τους γονείς, τις αδερφές και τον αδερφό της στο υπόγειο ενός ετοιμόρροπου σπιτιού στη Σιβηρία. Μόνο ο Μιχαήλ, εγώ και λίγοι έμπιστοι γνώριζαν ότι το κορίτσι που πέθανε σ εκείνο το υπόγειο δεν ήταν η Τατιάνα. Η Τατιάνα είμαι εγώ. Και τώρα έχω χρέος να αφηγηθώ την ιστορία μου, και την ιστορία της οικογένειάς μου, έτσι ώστε να επανορθωθούν παλιές αδικίες και να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.

3 Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΝΑΣ 9 1 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ στους βαθύτερους μυχούς της μνήμης, ένα χιονισμένο απόγευμα του Γενάρη όταν ήμουν εφτά χρόνων, και μου φαινόταν σαν όλες οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Πέτερμπουργκ* να σήμαιναν ταυτόχρονα. Θυμάμαι ότι ο μπαμπάς με σήκωσε ψηλά για να μπορέσω να δω πάνω από την κουπαστή του μπαλκονιού ένιωσα τον παγωμένο αέρα στο πρόσωπό μου και είδα, μέσα από την κιτρινοπράσινη ομίχλη, ένα πλήθος που όμοιό του δεν είχα ξαναδεί. Η λαοθάλασσα, αμέτρητοι άνθρωποι που τραγουδούσαν και φώναζαν κι ανέμιζαν σημαίες και λάβαρα, έμοιαζε να εκτείνεται μέχρι εκεί όπου έφτανε το μάτι, κατακλύζοντας την Ανακτορική Πλατεία, κι ακόμα πιο πέρα, έως τις γωνίες των λεωφόρων και κατά μήκος της γέφυρας πάνω από τον ποταμό. «Μπατιούσκα! Μπατιούσκα!» επευφημούσαν. «Πατερούλη! Πατερούλη!» Εντούτοις, την οχλοβοή των ζητωκραυγών τους κάλυπταν η αντήχηση από τις καμπάνες που σήμαιναν και ο ύμνος «Ο Θεός Σώζοι τον Τσάρο». Πλησίαζε η μέρα της γιορτής μου, της μάρτυρος Τατιανής της Ρώμης που έζησε την εποχή των καισάρων, και στην αρχή νόμιζα ότι οι άνθρωποι επευφημούσαν και τραγουδούσαν για εμένα, * Η ονομασία της Αγίας Πετρούπολης μέχρι το (Σ.τ.Ε.)

4 10 ΚΑΡΟΛΙ ΕΡΙΚΣΟΝ έτσι τους κουνούσα χαμογελώντας το χέρι και σκεφτόμουν τι καλοί που ήταν, να δείχνουν τέτοια χαρά για την ονομαστική μου γιορτή. Αλλά, βέβαια, δεν ήταν για τη γιορτή μου που πανηγύριζαν, ήταν κάτι πολύ πιο σπουδαίο, όπως ανακάλυψα αργότερα. Ο μπαμπάς με άφησε κάτω, αλλά μπορούσα ακόμα να βλέπω μέσα από τα διακοσμητικά ανοίγματα του πέτρινου στηθαίου και να ακούω τη βροντερή οχλοβοή. Οι άνθρωποι άρχισαν να ψάλλουν το «Αγία Ρωσία» και το «Δόξα στο Ρωσικό Στρατό και Στόλο» κρατώντας το ρυθμό με παλαμάκια, αν και τα καημένα τα χέρια τους θα είχαν ξυλιάσει από το κρύο. Η μητέρα μάς οδήγησε από τις φαρδιές μπαλκονόπορτες μέσα στη Λευκή Αίθουσα, όπου τρέξαμε να ζεσταθούμε μπροστά στο τζάκι. Μας χαμογέλασε και μας έδωσε αχνιστό γάλα και πιάτα με ζεστά ψωμάκια με μέλι και ζάχαρη άχνη. Ήμαστε όλες ευτυχισμένες εκείνη τη μέρα, γιατί μόλις μας είχε πει ένα υπέροχο μυστικό: ότι σύντομα θα αποκτούσαμε έναν αδερφούλη. Η οικογένειά μας είχε τέσσερα κορίτσια εκείνο το χειμώνα του Εγώ ήμουν εφτά χρόνων, όπως ανέφερα ήδη, η Όλγα πλησίαζε τα εννιά, η στρουμπουλή Μαρία ήταν πέντε, και το μωρό, η Αναστασία, τριών περίπου. Όλοι έλεγαν ότι χρειαζόμασταν έναν αδερφούλη, και η μαμά μάς διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα τον αποκτούσαμε, άσχετα από τις προβλέψεις της γιαγιάς Μίνι (η γιαγιά Μίνι ήταν κακιά με τη μαμά και επέμενε ότι η μαμά δε θα γεννούσε παρά μόνο θηλυκά.) «Είναι επειδή έρχεται ο αδερφούλης μας που χαίρονται οι άνθρωποι και χτυπούν όλες οι καμπάνες;» τη ρώτησα. «Όχι, Τάνια. Είναι επειδή αγαπούν τη Ρωσία κι εμάς, ιδιαίτερα τον πατέρα σας». «Άκουσα τον Χεμοντουρόφ να λέει ότι ζητωκραυγάζουν λόγω του πολέμου», είπε η Όλγα με τον τόνο της μεγαλύτερης που τα ξέρει όλα.

5 Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΝΑΣ 11 Ο Χεμοντουρόφ ήταν ο προσωπικός υπηρέτης του μπαμπά και πηγή όλων των πληροφοριών της Όλγας τότε. «Σιωπή! Αφήνουμε αυτά τα θέματα αποκλειστικά στον πατέρα σας». Η μαμά μίλησε αυστηρά κι έριξε στην Όλγα μια ματιά που την έκανε να σωπάσει, κατσουφιάζοντας. «Πώς πήγε το μάθημα χορού, Τάνια;» ρώτησε έπειτα εμένα, αλλάζοντας θέμα συζήτησης. «Τα κατάφερες να μην ξενυχιάσεις την Όλγα;» «Ο κύριος Λάιτφελτερ λέει ότι είμαι καλή χορεύτρια», απάντησα περήφανα. «Έχω ρυθμό στα πόδια μου». Η Όλγα κι εγώ πηγαίναμε σε μαθήματα χορού δύο φορές την εβδομάδα στο Ινστιτούτο Βαρόντσοφ για Ευγενείς Κορασίδες. Μαζί με άλλα σαράντα κορίτσια, όλα ντυμένα με πανομοιότυπες μακριές άσπρες ποδιές και ροζ λινά μεσοφόρια, κάναμε χορευτικά βήματα και περιστροφές, βαδίζαμε και υποκλινόμασταν υπό τις μελωδίες ενός πιάνου με ουρά, ενώ ο δάσκαλος χορού πηγαινοερχόταν ανάμεσα στις γραμμές μας διορθώνοντας τη στάση του σώματός μας και χτυπώντας θυμωμένα τα χέρια όποτε χάναμε το ρυθμό. Λάτρευα το μάθημα χορού. Τα πάντα εκεί με χαροποιούσαν, από την υπέροχη, ψηλοτάβανη, πάλλευκη αίθουσα όπου γινόταν, με τις μεγαλόπρεπες λευκές κολόνες και τους τεράστιους πολυελαίους, μέχρι τα πορτρέτα με τις χρυσές κορνίζες στους τοίχους που έμοιαζαν να μας παρακολουθούν να χορεύουμε, και από την αβίαστη χάρη των καλύτερων χορευτριών μέχρι το αίσθημα ξεγνοιασιάς που μου προκαλούσαν οι χορευτικές κινήσεις. Ανάμεσα σ εκείνα τα κορίτσια δεν ήμουν πια μια μεγάλη δούκισσα, παραχαϊδεμένη από νταντάδες και υπηρέτριες. Ήμουν απλώς ένα κορίτσι ίδιο και απαράλλακτο με τα άλλα, που δεν απολάμβανε προνομιακή μεταχείριση επειδή ήταν η κόρη του αυτοκράτορα. (Ο κύριος Λάιτφελτερ ήταν εξίσου αυστηρός με όλες μας.) Για όσο διαρκούσε το μάθημα, παραδινόμουν με χαρά στη μαγεία της μουσικής και ταξίδευα όπου με οδηγούσε.

6 12 ΚΑΡΟΛΙ ΕΡΙΚΣΟΝ Την επόμενη μέρα, το τεράστιο πλήθος σχηματίστηκε ξανά στην Ανακτορική Πλατεία και μέχρι εκεί όπου έφτανε το μάτι τριγύρω. Οι καμπάνες σήμαιναν και πάλι, οι άνθρωποι τραγουδούσαν και φώναζαν, κι ο μπαμπάς μάς ξαναέβγαλε στο μπαλκόνι για να δεχτούμε τα σέβη τους. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», μας είπε το ίδιο απόγευμα. «Τόσο μαζικές εκδηλώσεις υποστήριξης, τέτοιο ξέσπασμα αγάπης και αφοσίωσης για τη Ρωσία...» «Και τη δυναστεία. Μην το ξεχνάς αυτό», τον διέκοψε η μητέρα. «Είναι για τον Οίκο των Ρομανόφ και για εσένα προσωπικά, Νίκι». Ο πατέρας χαμογέλασε συνεσταλμένα, όπως έκανε πάντα όταν του θύμιζαν ότι εκείνος, ο αυτοκράτορας, βρισκόταν στο επίκεντρο της λαϊκής λατρείας. «Ο λαός μου είναι πιστός», είπε. «Μπορεί να παραπονιέται, μπορεί να απεργεί και να οργανώνει συλλαλητήρια, να πετάει ακόμα και βόμβες, αλλά όταν τον χρειάζεται η χώρα, ανταποκρίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Μου είπαν ότι παρόμοια πλήθη συγκεντρώνονται σε κάθε πόλη», συνέχισε. «Οι άντρες σπεύδουν να καταταγούν εθελοντικά στο στρατό. Οι εισφορές κατακλύζουν τα κρατικά ταμεία, δεκάδες χιλιάδες ρούβλια. Και όλα αυτά επειδή είμαστε σε πόλεμο με την Ιαπωνία». «Θα νικήσουμε, έτσι δεν είναι, μπαμπά;» ρώτησα. «Ασφαλώς θα νικήσουμε, Τάνια. Μόνο οι Βρετανοί έχουν καλύτερο στόλο από το δικό μας. Αν και ο εξάδελφος Βίλι έχει επίσης μερικά καλά πλοία». Ο «εξάδελφος Βίλι», πρώτος εξάδελφος της μαμάς, ήταν ο κάιζερ Γουλιέλμος, ηγεμόνας της Γερμανίας. Είχα δει φωτογραφίες του στο γραφείο της μαμάς: ένας γεροδεμένος, βλοσυρός άντρας. Η μαμά δεν τον συμπαθούσε. Για πολλές μέρες τα πλήθη συγκεντρώνονταν ζητωκραυγάζοντας και τραγουδώντας, και όλοι βγαίναμε στο μπαλκόνι και χαιρετούσαμε χαμογελώντας. Αλλά ο μπαμπάς, που πάντα φαινόταν

7 Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΝΑΣ 13 κάπως μελαγχολικός, εκτός απ όταν έκανε ένα μεγάλο περίπατο με τα πόδια ή βόλτα με το ποδήλατό του ή έκοβε ξύλα, άρχισε να δείχνει πραγματικά θλιμμένος και, πριν περάσει πολύς καιρός, οι επευφημίες και τα τραγούδια σταμάτησαν, αν και συνέρρεαν και πάλι πολλοί άνθρωποι στην Ανακτορική Πλατεία και κοίταζαν ψηλά προς το μπαλκόνι ή μιλούσαν μεταξύ τους. Η Όλγα μού είπε ότι κάποια από τα μεγάλα ρωσικά μας πλοία είχαν βυθιστεί από τους Γιαπωνέζους. Πολλοί άντρες είχαν πνιγεί, ανέφερε, κι εγώ σκέφτηκα ότι γι αυτό φαινόταν τόσο λυπημένος ο μπαμπάς. «Γίνεται πόλεμος. Ένας τρομερός πόλεμος. Και τον χάνουμε. Έτσι λέει ο Χεμοντουρόφ». Θυμάμαι ότι ήμουν σε σύγχυση και στενοχωριόμουν που έβλεπα τον μπαμπά σε αυτή την κατάσταση (γιατί μπορούσε να είναι πολύ πρόσχαρος όταν αισθανόταν καλά), και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι ήταν η μέρα που γεννήθηκε ο αδερφούλης μας. Εκείνη τη μέρα, το πρωί, έστειλαν εμάς τις τέσσερις πάνω στο παιδικό δωμάτιο για να μην ενοχλούμε και μας είπαν ότι η μαμά είχε πάει στην κρεβατοκάμαρα της γιαγιάς Μίνι για να ξαπλώσει στο κρεβάτι της. «Όλοι οι τσάροι της Ρωσίας γεννήθηκαν σ εκείνο το κρεβάτι», μας εξήγησε η γκουβερνάντα μας. «Ο πατέρας σας και ο παππούς σας, που ήταν γερός σαν ταύρος, και ο άγιος προπάππος σας, που έγινε κομμάτια από εκείνους τους αδίστακτους κακούργους».* Δεν πέρασε πολλή ώρα πριν αρχίσουν να βροντούν τα κανόνια από το Φρούριο Πέτρου και Παύλου, κι εμείς μάθαμε ότι είχε έρθει στον κόσμο ο μικρός μας αδερφός και διάδοχος του θρό * Ο «απελευθερωτής τσάρος» Αλέξανδρος Βʹ ( , βασίλεψε ) σκοτώθηκε έπειτα από πολλές αποτυχημένες απόπειρες σε έκρηξη βόμβας που είχε σχεδιάσει η επαναστατική οργάνωση «Λαϊκή Θέληση». Τον διαδέχτηκε ο Αλέξανδρος Γʹ ( ), πατέρας του Νικόλαου Βʹ, που έμεινε στην ιστορία ως ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας. (Σ.τ.Μ.)

8 14 ΚΑΡΟΛΙ ΕΡΙΚΣΟΝ νου. Μας επέτρεψαν να κατέβουμε για να δούμε τη μαμά και το μωράκι. Η μαμά ήταν ξαπλωμένη στα μαλακά μαξιλάρια του κρεβατιού και φαινόταν πολύ κουρασμένη, όπως όταν την πονούσε η καρδιά της. Ωστόσο, ήταν πανέμορφη, με το ωραίο πρόσωπό της πιο γλυκό από την κούραση και τα πλούσια σκουρόξανθα μαλλιά της απλωμένα σαν βεντάλια πάνω στη δαντελένια μαξιλαροθήκη. Μας χαμογέλασε και μας άπλωσε τα χέρια της. Δίπλα στο κρεβάτι ήταν μια χρυσή κούνια που έλαμπε στο φως του ήλιου. Από την άλλη μεριά καθόταν μία από τις τροφούς, λικνίζοντας μαλακά την κούνια με το πόδι της. Θυμάμαι που κοίταξα μέσα στην κούνια και είδα, κάτω από ένα πορφυρό βελούδινο κάλυμμα με χρυσά κεντίδια, το νεογέννητο αδερφούλη μας να κοιμάται. «Αλεξέι», είπε σιγανά η μαμά. «Θα τον βαφτίσουμε Αλεξέι. Ο όγδοος Ρομανόφ που θα καθίσει στο θρόνο Πασών των Ρωσιών. Λοιπόν, να κάτι που αξίζει να γιορτάσουμε». 2 ΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ έφερε στο παιδικό δωμάτιο ο υπηρέτης μας, ο Σεντίνοφ, λίγο μετά που γεννήθηκε ο Αλεξέι ένα απαίσιο μαραφέτι που υποτίθεται πως θα με έκανε να στέκομαι ίσια. Εκείνες τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του αδερφού μας, η μαμά ήταν άρρωστη στο κρεβάτι, και η γιαγιά Μίνι ανέλαβε την ευθύνη μας στο παιδικό δωμάτιο. Η γιαγιά Μίνι δεν ήταν καλοσυνάτη και τρυφερή σαν τη μαμά μας χτυπούσε στα χέρια με μια βέργα όταν τη δυσαρεστούσαμε και μια φορά, μάλιστα, σήκωσε το καμτσίκι ιππασίας σαν βούρδουλα όταν η Όλγα αρνήθηκε να την υπακούσει.

9 Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΝΑΣ 15 «Είστε υπερβολικά κακομαθημένα κορίτσια», είπε τη μέρα που έφεραν το κατασκεύασμα στο παιδικό δωμάτιο. «Τώρα θα μάθετε να συμπεριφέρεστε σαν καλοαναθρεμμένες νεαρές κυ ρίες νεαρές κυρίες που δεν αντιμιλούν, δε σταυρώνουν ποτέ τα πόδια τους και δεν καμπουριάζουν». Μου έριξε μια μοχθηρή ματιά. «Ναι, Τατιάνα, για εσένα μιλάω. Καμπουριάζεις. Πρέπει να εκπαιδευτείς να στέκεσαι ευθυτενής». Έβαλε τον Σεντίνοφ να φέρει το κατασκεύασμα εκεί όπου στεκόμασταν η Όλγα κι εγώ. Ήταν μια μακριά ατσάλινη ράβδος με δερμάτινα λουριά στην κορυφή και τη βάση. Ακολουθώντας τις οδηγίες της, εκείνος έδεσε τη ράβδο στην πλάτη μου, πάνω στη ραχοκοκαλιά μου, κουμπώνοντας τις αγκράφες των λουριών στη μέση και γύρω από το μέτωπό μου. Δεν μπορούσα να κουνηθώ και με δυσκολία ανέπνεα στην αρχή, τόσο σφιχτά ήταν δεμένη. «Όχι! Όχι! Βγάλτε μου αυτό το φριχτό πράγμα!» ούρλιαξα στριφογυρίζοντας και παλεύοντας να ανοίξω τη δερμάτινη ζώνη, ενώ είχα γίνει κατακόκκινη. Άκουγα την Όλγα να γελάει παρακολουθώντας το θέαμα. «Σεντίνοφ, βγάλ το μου αμέσως!» τσίριξα απελπισμένη. Ο υπηρέτης, που μας είχε αδυναμία και μας υπηρετούσε από τότε που γεννηθήκαμε, κοίταξε κάτω από τα δασιά του φρύδια τη γιαγιά Μίνι, που του έριξε μια άγρια ματιά, το ίδιο και σ εμένα. Φυσικά, εκείνος έπρεπε να υπακούσει τη γιαγιά, που ήταν, άλλωστε, η βασιλομήτωρ. «Θα στέκομαι ίσια, γιαγιά, το υπόσχομαι, μόνο βγάλτε αυτό το πράγμα από πάνω μου!» «Θα το φοράς για τέσσερις ώρες κάθε μέρα μέχρι να ισιώσει η σπονδυλική σου στήλη, όπως έκανα κι εγώ όταν ήμουν μικρή. Και η αδερφή μου, επίσης», πρόσθεσε κοιτάζοντας πλάγια την Όλγα, που ίσιωσε στη στιγμή την πλάτη της και πρότεινε το πιγούνι της, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει το μαρτύριο στο οποίο υπο

10 16 ΚΑΡΟΛΙ ΕΡΙΚΣΟΝ βαλλόμουν εγώ. Η γιαγιά Μίνι ήταν η πριγκίπισσα Ντάγκμαρ της Δανίας πριν παντρευτεί τον παππού μου, τσάρο Αλέξανδρο, και η αδερφή της ήταν η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, τώρα βασίλισσα Αλεξάνδρα της Αγγλίας. Η γιαγιά Μίνι έλεγε συχνά ότι ο λόγος που αυτή και η αδερφή της έκαναν τόσο καλούς γάμους ήταν η απαράμιλλη στάση τους αν και, στην πραγματικότητα, όπως ξέρω τώρα, ήταν μάλλον επειδή, εκτός από πριγκίπισσες, ήταν και οι δύο πολύ όμορφες γυναίκες. Η ατσάλινη ράβδος έγινε ο κεντρικός άξονας της ζωής μου για τους επόμενους μήνες. Με ανάγκαζαν να τη φοράω πολλές ώρες καθημερινά, και ακόμα κι όταν μου την έβγαζαν, ένιωθα την πλάτη μου οδυνηρά άκαμπτη και δεν μπορούσα να σκύψω το κεφάλι χωρίς να πονάω. «Λυπάμαι που πρέπει να το κάνω αυτό, κυρά μου», μουρμούριζε ο Σεντίνοφ κάθε φορά που την έδενε πάνω μου. «Αλλά είναι ρητή εντολή της Αυτής Υψηλότητας της γιαγιάς σας». «Καταλαβαίνω, Σεντίνοφ. Πρέπει να κάνεις αυτό που σου λέει». «Ευχαριστώ, κυρά μου. Θα προσεύχομαι για εσάς». Και οι καμαριέρες με λυπούνταν. Η κατεργάρα Νιούτα μού έριχνε ματιές συμπόνιας και η καλόκαρδη Ελισαβέτα γέμιζε με γλυκά τις τσέπες της ποδιάς μου όταν πίστευε ότι δεν την έβλεπε κανείς. Η Σούρα, η αρχικαμαριέρα και υπεύθυνη της γκαρνταρόμπας μας, μερικές φορές έλυνε την απάνθρωπη ράβδο για μία ώρα, όταν ήταν σίγουρη ότι η γιαγιά Μίνι δε θα ανέβαινε στο παιδικό δωμάτιο να ελέγξει τα τεκταινόμενα. Σιγά σιγά συνηθίσαμε τις στερήσεις στο παιδικό δωμάτιο. Η Όλγα, η Μαρία, η Αναστασία κι εγώ κοιμόμασταν σε στενά, σκληρά ράντσα εκστρατείας, ίδια με τα ράντσα των στρατιωτών στους στρατώνες. Ήταν μια παλιά παράδοση, είπε η γιαγιά Μίνι, και οι παραδόσεις πρέπει πάντα να τηρούνται. Όλες οι αυτοκρατορικές θυγατέρες των Ρομανόφ αλλά όχι οι γιοι κοιμούνταν σε

στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι μαζί!

στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι μαζί! 1 «Παππού, ονειρεύτηκα έναν άγγελο με χρυσά φτερά! Χόρευε πάνω στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ήταν τα παραμύθια των παιδιών!!!

Μια φορά και έναν καιρό ήταν τα παραμύθια των παιδιών!!! Μια φορά κι έναν καιρό ήταν. τα παραμύθια των παιδιών!!! Δεύτερος Τόμος Στ1 τμήμα Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων Πατρών Πάτρα 2014 [1] I.S.B.N. 978-960-93-5968-9 [2] Με λίγα λόγια Έπειτα από τη συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Το θαύμα των Χριστουγέννων

Το θαύμα των Χριστουγέννων Το θαύμα των Χριστουγέννων Α. Καραστρατής Το Θαύμα των Χριστουγέννων Ντρρρρρίίίίίίννννν!!!!!!!! Το κουδούνι του σχολείου σήμανε το τέλος της πρώτης μέρας της νέας σχολικής χρονιάς. Τα πιτσιρίκια ξεχύθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Εργασίας: Μεταγραφή του παραμυθιού: «Τα γενέθλια της Ινφάντα» Όσκαρ Ουάιλντ

Θέμα Εργασίας: Μεταγραφή του παραμυθιού: «Τα γενέθλια της Ινφάντα» Όσκαρ Ουάιλντ Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου «Αλέξανδρος Δελμούζος» Μάθημα: Παιδική Λογοτεχνία και Ειδική Αγωγή Διδάσκων: Κόκκινος Δημήτρης Θέμα Εργασίας: Μεταγραφή του παραμυθιού: «Τα γενέθλια της Ινφάντα»

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογραφικές βραδιές με τη Μέριλ Στριπ...

Κινηματογραφικές βραδιές με τη Μέριλ Στριπ... Κινηματογραφικές βραδιές με τη Μέριλ Στριπ... Οι γέφυρες του Μάντισον Ο διάβολος φοράει Prada Μάμα μία! Φλογισμένες σχέσεις Υπερασπίζοντας τη ζωή μας Κράμερ εναντίον Κράμερ Φλερτάροντας τη ζωή Είναι μπερδεμένο

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Συγγραφέας...13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι πρώτες μέρες στο σπίτι...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το τέλος των παιδικών μου χρόνων...39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Καρακατσάνης. (c) 2012

Μάριος Καρακατσάνης. (c) 2012 Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τούς καλούς μου άγνωστους φίλους Μαργαρίτα, Άλκηστις, Θνητό και Αθηναίο, που με βοήθησαν όχι μόνο με την γνώμη τους, αλλά και με την ενεργή τους βοήθεια στην

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη θάλασσα ακολουθώντας έναν πειρατικό χάρτη. Το αγόρι μεγάλωσε,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

Αδίστακτες Ψυχές Εφιαλτική Ραψωδία

Αδίστακτες Ψυχές Εφιαλτική Ραψωδία 3 Λίγα λόγια. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή όταν πάρθηκε η ιδέα και Μεγάλη Παρασκευή διαδραματίζεται η ιστορία μας. Σημαδιακή ημέρα! Ξεκινώντας κάπως διαφορετικά, στην πορεία η πλοκή άλλαξε. Προς το καλύτερο!

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δίδυμα φεγγάρια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη,

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή είναι αυτό που μένει όταν έχουμε ξεχάσει πια αυτά που μας έχουν διδάξει. Edward Halifax Ν Α ο γ ο λ ησυχίες 2011

Αγωγή είναι αυτό που μένει όταν έχουμε ξεχάσει πια αυτά που μας έχουν διδάξει. Edward Halifax Ν Α ο γ ο λ ησυχίες 2011 ησυχίες 2011 Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις Να μην τις παίρνει ο άνεμος. Μανόλης Αναγνωστάκης Επιμέλεια κειμένου: Αρβανιτάκη Μαρία / Γραφιστική επιμέλεια εντύπου: Θεοδωρόπουλος Άγγελος +γραφική

Διαβάστε περισσότερα

Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του.

Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του. T ο ψάρεμα αστακών δεν γινόταν πια όπως παλιά. Σε περασμένες εποχές υπήρχαν σκληρά εργαζόμενοι ψαράδες που έβγαιναν για τα μαύρα μαλακόστρακα. Τώρα τουρίστες ψάρευαν αστακό για μιαν εβδομάδα, καθαρά για

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ 3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ «Τι συμβαίνει;» Σκέφτηκε η Ελευθερία μόλις συνήλθε. Προσπάθησε να σηκωθεί, όμως ένοιωθε έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Danielle Steel Έρωτας εξ αποστάσεως Danielle Steel Η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέασ σέ ολο τον κοσμο πέρισσοτέρα απο 800.000.

Danielle Steel Έρωτας εξ αποστάσεως Danielle Steel Η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέασ σέ ολο τον κοσμο πέρισσοτέρα απο 800.000. Danielle Steel Μπιλ και Τζένι 1975 Η Danielle Steel είναι η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας στον κόσμο. Έχει γράψει περισσότερα από 80 μυθιστορήματα που κυκλοφορούν σε περισσότερες από 40 χώρες και έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Αντάμης. Τα Δάνεια, Αποσπάσματα. Σελιδοποίηση, τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου. Dreamtigers 2013. www.yannisadamis.com

Γιάννης Αντάμης. Τα Δάνεια, Αποσπάσματα. Σελιδοποίηση, τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου. Dreamtigers 2013. www.yannisadamis.com Γιάννης Αντάμης Τα Δάνεια, Αποσπάσματα Σελιδοποίηση, τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου Dreamtigers 2013 www.yannisadamis.com 1 «Το σπίτι όπου πραγματικά μεγάλωσα ήταν ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Το ημερολόγιο Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Το ημερολόγιο ΕΝΟΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Συγγραφέας & τίτλος πρωτοτύπου: TIM COLLINS Diary of a Wimpy Vampire Copyright Michael O Mara Books

Διαβάστε περισσότερα

O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο)

O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο) O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο) Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στις αρχές Ιουλίου, ο οχτάχρονος Φίλιππος επισκέπτεται για μια ακόμα φορά το νοσοκομείο. Έπρεπε

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.»

Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου με θέμα: «Απολυταρχία-Ρατσισμός- Μετανάστευση- Κοινωνικές Διακρίσεις.» Συνέντευξη της δημοσιογραφικής ομάδας του προγράμματος με μία Μετανάστρια από την

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ι Τ Λ Ο Σ Β Ι Β Λ Ι Ο Υ

Τ Ι Τ Λ Ο Σ Β Ι Β Λ Ι Ο Υ Τ Ι Τ Λ Ο Σ Β Ι Β Λ Ι Ο Υ επειδή η γνώση είναι δύναμη στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία ως εργαζόμενοι έχουμε ανησυχίες, προβληματισμούς, ιδέες, οράματα ως εργαζόμενοι στο

Διαβάστε περισσότερα

http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-07-7 Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3.

http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-07-7 Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3. Η Κόρη της Φλόγας Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-07-7 Για τα πνευµατικά δικαιώµατα αυτού του κειµένου ισχύουν οι όροι του Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3.0/gr/

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΗΡΩΑΣ Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Χαιρετισμός Δημάρχου Μήτρακα Ελενας ΣΤ Δημοτικού 2 ο Δημοτικό Σχολείο Το να δίνεις χαρά στα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τ ο χ α μ ο γ ε λ α σ τ ό π α ι δ ί

Τ ο χ α μ ο γ ε λ α σ τ ό π α ι δ ί Τ ο χ α μ ο γ ε λ α σ τ ό π α ι δ ί 3 4 Ένα παιδί που ήταν να μη γεννηθεί, μια συμφωνία που μόλις έγινε έπρεπε να ξεχαστεί αμέσως και ένας φίλος που δεν θυμόσουν ότι τον είχες και σε ακολουθεί όπου και

Διαβάστε περισσότερα