Δύο γραμματάκια μαζί που μας κάνουν ένα φθόγγο λέγονται ΔΙΨΗΦΑ. Δίψηφα γράμματα έχουμε δύο ειδών: ΔΙΨΗΦΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ και ΔΙΨΗΦΑ ΣΥΜΦΩΝΑ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δύο γραμματάκια μαζί που μας κάνουν ένα φθόγγο λέγονται ΔΙΨΗΦΑ. Δίψηφα γράμματα έχουμε δύο ειδών: ΔΙΨΗΦΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ και ΔΙΨΗΦΑ ΣΥΜΦΩΝΑ."

Transcript

1 1 Δύο γραμματάκια μαζί που μας κάνουν ένα φθόγγο λέγονται ΔΙΨΗΦΑ Δίψηφα γράμματα έχουμε δύο ειδών: ΔΙΨΗΦΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ και ΔΙΨΗΦΑ ΣΥΜΦΩΝΑ. Τα δίψηφα φωνήεντα είναι: Τα δίψηφα σύμφωνα είναι: Ει=ι οι=ι υι=ι αι=ε ου=ου μπ ντ γκ ή γγ τσ τζ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο τόνος στα δίψηφα φωνήεντα μπαίνει στο δεύτερο φωνήεν. Δύο ή περισσότερα σύμφωνα (εκτός από τα δίψηφα σύμφωνα) που βρίσκονται σε μία λέξη το ένα κοντά στο άλλο λέγονται σύμπλεγμα. Π.χ. στρατιώτης, κατρακυλώ.

2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2 1) Κύκλωσε στα παρακάτω κείμενα τα δίψηφα φωνήεντα με κόκκινο και τα δίψηφα σύμφωνα με πράσινο. Ηταν Ανοιξη. Ο Μίκυ ξεκίνησε να πάει να μαζέψει μανιτάρια στο δάσος. Ο καιρός ήταν πάρα πολύ άσχημος αλλά το Μίκυ δεν τον ένοιαζε. Τραγουδώντας ένα ωραίο τραγουδάκι περπατούσε γρήγορα, ώσπου κατά το μεσημεράκι έφτασε στον προορισμό του. Όμως μια ξαφνική μπόρα ξέσπασε τελείως αναπάντεχα λες και ήταν Χειμώνας. Ο Μίκυ είδε ένα κορίτσι μπροστά του που και αυτό έτρεχε να προφυλαχτεί από τη βροχή. Κάθισαν κάτω από ένα δέντρο μέχρι να σταματήσει η βροχούλα. Πράγματι μετά από λίγη ώρα ο ήλιος βγήκε ξανά, τα πουλάκια βγήκαν από τις φυλλωσιές των δέντρων που είχαν κρυφτεί και τα τζιτζίκια άρχισαν πάλι να λένε το τραγούδι τους. Σήμερα ανοίγουν τα σχολεία. Όλα τα παιδιά χαρούμενα μαζεύονται στην αυλή. Μαζί με τα μικρότερα παιδιά είναι και οι γονείς τους. Οι μαθητές παίζουν και συζητούν μεταξύ τους. Διηγούνται που πήγαν και τι παιχνίδια έπαιξαν στις διακοπές τους. Τα μικρά παιδάκια που έρχονται για πρώτη φορά στο Δημοτικό είναι τρομοκρατημένα. Κρατάνε τις μανάδες τους από το χέρι και πολλά κλαίνε. Κοιτάζουν γύρω τους με περιέργεια το μεγάλο σχολείο και αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρουν.

3 2) Υπογράμμισε τα δίψηφα σύμφωνα με κόκκινο και τα δίψηφα φωνήεντα με πράσινο: 3 Η Αγγελική κοίταζε το αγκίστρι της και ευχόταν να είχε καλύτερο δόλωμα. Ο παππούς αγκάλιαζε συνέχεια το Βαγγέλη. Η Ελενίτσα έσπασε το τζάμι και η μαμά της ανησύχησε. Η Μαρία άνοιξε το τζάμι και μετά κοίταξε μέσα στην τσάντα της να βρει τα τσιγάρα της. Τα κορίτσια της τάξης μου, μου είπαν ότι στην πόλη μας θα έρθει το τσίρκο. Η μπάλα του μπέμπη μας, έπεσε μέσα στον κήπο του κυρ Ντίνου και εκείνος εκνευρίστηκε γιατί του χάλασε η μπάλα τα λαχανικά του. Μετά το κολύμπι, μου αρέσει να τρώω ντοματοσαλάτα! Σε πολλά παιδιά αρέσουν πολύ τα λουκούμια. Άλλα πάλι δεν θέλουν να τα βλέπουν ούτε ζωγραιστά! Η Καίτη είναι η καλύτερη φίλη του Μπάμπη και του Ντίνου. Με την οικογένειά μου παραθερίσαμε φέτος το καλοκαίρι σε ένα όμορφο νησί. Ο Κώστας παίζει μπάλα με τον Αγγελο κάθε απόγευμα. Ο μπάρμπα-θανάσης, κρατώντας τη γκλίτσα του οδηγεί τις κατσίκες του κάθε πρωί στο βουνό. Εκεί συχνά μαζεύει ξύλα για το τζάκι του. Η γυναίκα του στο σπίτι ασχολείται με τις δουλειές του νοικοκυριού και με τα δύο τους παιδιά, τη Ντίνα και το Λάμπρο. Καμιά φορά πηγαίνει στη στρούγκα και βοηθά τον άντρα της στο άρμεγμα των κατσικιών. Η ζωή στο χωριό είναι πολύ δύσκολη και οι εργασίες κουραστικές.

4 3) Υπογράμμισε τα δίψηφα σύμφωνα στις παρακάτω προτάσεις: 4 Ο μπαρμπα-αντώνης σήκωσε το μπαστούνι του και χτύπησε την αλεπού την ώρα που έβγαινε από το κοτέτσι του. Η γιαγιά πήρε στην αγκαλιά της το εγγονάκι της, την Αγγελικούλα και κάθισε κοντά στο τζάμι. Τα τζιτζίκια όλο το καλοκαίρι τραγουδούν. Λένε ότι είναι πολύ τεμπέλικα έντομα. Του παππού μου του αρέσει το τσάι, εμένα πάλι μου αρέσει να μασάω τσίχλες. Ο πατέρας της Τζένης είναι ταξιτζής και του αρέσουν πολύ οι μελιτζάνες! Πλένω κάθε βράδυ τα δόντια μου γιατί δεν θέλω να χαλάσουν! 4) Από το παρακάτω κείμενο να βρεις ποιες λέξεις έχουν συμπλέγματα και να τις γράψεις εδώ: Οι στρατιώτες στο στρατόπεδο κάνουν πολύ εξοντωτικές ασκήσεις. Τρώνε πολύ λίγο φαγητό και δεν πέφτουν στο στρώμα τους ούτε πέντε ώρες καλά καλά. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, πάνε και κάνουν αναβάσεις στα βουνά, μέσα στις λάσπες και στο κρύο. Οι αρβύλες τους και το κράνος τους είναι πολύ βαριά. Το βράδυ δεν έχουν όρεξη ούτε να φάνε καλά καλά και πάνε για ύπνοι κατευθείαν. Οι φαντάροι μας προφυλάσσουν από τον εχθρό.

5 5 5) Βρες από το λεξικό σου λέξεις με δίψηφα και να τις γράψεις στο κατάλληλο σχήμα. Δίψηφα φωνήεντα Δίψηφα σύμφωνα 6) Συμπλήρωσε όποιο δίψηφο σύμφωνο ταιριάζει: ----ίρκο, παλιά----ος, δό----ι, παν----ούρι, νεράν----ι, ----άρ----ας, κορί----ι, Χα----ηαβάτης, Α----ώνης, Ελενί----α, Μαρί----α, πε----έτα, ----ι----ίκι, ακούγο----αι, τσα----ί, ----ομάτα, κολύ----ι, α----ίστρι, Α- ---ελική, ----άλα, α----ινάρα, α----έλι, παρά----α, Καρα----ιόζης, λα--- -ερός, Βα----έλης, κά----ος, φα----άρος 7) Κύκλωσε τα δίψηφα στο παρακάτω κείμενο: Εμένα το σχολείο μου αρέσει πάρα πολύ γιατί εκεί μαθαίνω πάρα πολλά ωραία πράγματα. Με όλα τα παιδιά είμαι φίλη και στα διαλείμματα τρώμε παρέα το φαγητό μας. Εμείς μένουμε κοντά στο σχολείο και έτσι δεν κουράζομαι πολύ να περπατώ. Πηγαίνω και έρχομαι σε 5 λεπτά. Αλλα παιδιά μένουν μακριά και αναγκάζονται να παίρνουν το λεωφορείο ή να τα φέρνει ο μπαμπάς τους με το αυτοκίνητο. 8) Βάλε τόνο στις παρακάτω λέξεις και υπογράμμισε τα δίψηφα φωνήεντα:

6 Σχολείο, οικοπεδο, τραγουδι, χαιρετω, αλεπου, ποιημα, τοιχος, λαιμος, καφενειο, κουδουνι, καιρος, οικοπεδο, γειτονια, ωραια, κοιταζω, παρνουσα, καπου, Καιτη, πηγαινα, οικογενεια, κουπαστη, πουλω, σαπουνιζω, κοιλαρας, βουτια, γουρουνι 6 9) Κύκλωσε τα δίψηφα φωνήεντα: Χειμώνας! Η κυρα-μάρω, η αλεπού, δεν έβρισκε πια φαγητό στο βουνό. Κατέβηκε, λοιπόν, στο χωριό που λέτε! Μύρισε για κανένα κοτέτσι. Να εκεί! στην άκρη του χωριού! Ξεκίνησε προσεκτικά για εκεί. Ενιωθε απέραντη ευτυχία στη σκέψη πως εκείνη τη νύχτα δε θα κοιμόταν νηστική. Σκέφτηκε τι χαρές θα έκανε το μικρό αλεπουδάκι της γιατί βλέπετε ήταν πονόψυχη η αλεπού. Μα ο σκύλος του σπιτιού κάτι μυρίστηκε και γάβγισε θυμωμένα. Η κυρα-μάρω όπου φύγει φύγει από την τρομάρα της. Και έτσι έμεινε και αυτό το βράδυ νηστική!! 10) Κύκλωσε τα δίψηφα σύμφωνα στο παρακάτω κείμενο και βάλε τόνους: Ο θειος του Μπαμπη και της Ελενιτσας ειναι ταξιτζης. Πηρε τα παιδια και τα πηγε στο θεατρο σκιων να δουν Καραγκιοζη. Εκει συναντησαν τον φιλο τους τον Αντωνη, τον Ντιμη και την Μαριτσα. Γελασαν πολύ με τον μπαρμπα-γιωργο και το Χατζηαβατη. 11) Στις παρακάτω λέξεις βάλε τα δίψηφα σύμφωνα που λείπουν: ----άλα, τού----α, φε----άρι, ε----όνι, κο----ά, ----ίνα, ----άκι, ----ι----ίκι, ----άι, ---εκούρι, ακου----ώ, α----έλι, α----άθι, κά----ελα, σε----όνι, πέ----ε, μελι----άνα, ----άμι, παπού----ι, βαλί----α Καλή αρχή να έχουμε!!

7 7 Οι λεξούλες που και πως παίρνουν τόνο όταν ρωτάνε ή φωνάζουν πολύ Π.χ. Πού πήγες χθες; Πώς βρήκες το σπίτι τόσο εύκολα; Το η παίρνει τόνο όταν διαλέγει και λέγεται διαζευκτικό Π.χ. Θέλεις σοκολάτα ή παγωτό; ΑΣΚΗΣΕΙΣ Εύκολα είναι!! 12) Βάλε τόνους σε όλο το κείμενο : Πως τα περασες Αθηνα εκει που πηγες; Πηγες στο βουνο η στη θαλασσα; Ηταν ωραια η εξοχη η προτιμας να μενεις στην Αθηνα ; Η δασκαλα μας μας ειπε πως θα παμε εκδρομη. Πηγατε στο σχολειο με τα ποδια η με το λεωφορειο; Να ερθω να παιξουμε το Σαββατο η την Κυριακη; 13) Βάλε με τη σειρά τις λέξεις και βάλε τόνους: σου Που χωριο ειναι το

8 8 σου εργο Πως φανηκε το η πηγες Με στην με ταξι πολη λεωφορειο σου; 14) Βάλε τόνους στον παρακάτω διάλογο: - Που ησουν Ρηνα; - Στη συναυλια που επαιζε η φιλη μου η Αννα. - Πως πηγε; Επαιξε καλα; - Ο κοσμος που την ακουσε, ειπε πως επαιξε παρα πολύ καλα! - Πως πηγες εκει; Πηρες το λεωφορειο η κανενα ταξι; - Πως να πηγαινα; Πηρα ταξι γιατι ο μπαμπας μου δουλευε και δεν μπορουσε να με παει. Ετσι η θα επαιρνα ταξι η θα εμενα σπιτι. - Κρατησε πολύ ωρα η συναυλια η λιγη; - Πως να ξερω; Δεν ειχα ρολοι μαζι μου!! - Αν πας παλι θα με παρεις και μενα η όχι; - Πως να αφησω την καλυτερη φιλη μου; 15) Βάζω τόνο στο που, πως και στο η όταν πρέπει: Τι σου αρέσει πιο πολύ η σοκολάτα η τα γλυκά; Μαίρη, θα έρθεις μαζί μου η θα μείνεις σπίτι; Πας είπε πως πήγε με το αυτοκίνητο αλλά πώς να την πιστέψεις; Ποιον αγαπάς πιο πολύ, τον μπαμπά η τη μαμά; Που θα πας το Σάββατο; Εκεί που ήταν δεν μπορούσα να το βρω.

9 Την ώρα που μου τηλεφώνησες εγώ έλειπα. Πως τα πήγες σήμερα με το ωδείο σου; Που τρέχεις έτσι βιαστικός Νικόλα; Που μου είπες πως παραθερίσατε; Η θα έρθω και γω μαζί σου η δε θα πας πουθενά. Ποιος σε βοηθά στο διάβασμα, η μαμά η ο μπαμπάς σου; 9 16) Βάλε τόνο εκεί που πρέπει: Χάρηκα που σε είδα, αλλά δεν μου είπες που μένεις. Κώστα, για που το έβαλες; Από που είσαι εσύ; Μαίρη, να έρθω αύριο η μεθαύριο; Θα πάμε σινεμά η λούνα-παρκ; Δε μου είπες που τηλεφωνούσες. Πως είπες πως πήγες; Πως τα καταφέρνεις πάντα και είσαι τόσο όμορφη; ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ; ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ μπρ στρ χτρ ντρ 17) Κύκλωσε στις παρακάτω λέξεις τα συμπλέγματα: ντροπή, στρίβω, Αντρέας, σφυρίχτρα, Λάμπρος, χάντρες, αστραπή, στρατιώτης, ομπρέλα, δέντρο, μπράβο, μάντρα, στρώμα, κόμπρα, χοντρός, κάστρο, σκιάχτρο, γιατρός, ασπρίζω, εκδρομή, εμπρός, στρώνω, χοντρός, άντρας, μάντρα

10 10 Διαλυτικά βάζουμε όταν θέλουμε να διαβάσουμε χωριστά τα δίψηφα φωνήεντα ή τους συνδυασμούς ΑΣΚΗΣΕΙΣ 18) Βάλε τόνους και διαλυτικά στις παρακάτω λέξεις: λαικη, σαιτα, πλαι, πλαινος, ωραια, αυπνια, κοροιδο, τρολει, γαιδουρακι, ταιζω, φαι, χαιδευω, πρωι γαιδουριτσα, μαιμου, μαιντανος, τσαι, Παναθηναικος,χαιδεψε, χαιδεμα, Μαιος, Μαιου, αιτος, ραισε, χαιδευτικα, κοροιδο, κοροιδευω, μοιρολοι, ταιζω 19) Βάζω τόνους και διαλυτικά όπου χρειάζεται: Ο κυρ Μανώλης, ο ψαρας, ειχε παει με το καικακι του για ψαρεμα. Για να περναει την ωρα του ειχε μαζι του ενα κομπολοι. Ο καιρος ομως ηταν κακος και η Χαιδω η γυναικα του ανησυχουσε γιατι ο αντρας της αργουσε. Συνεχεια κοιταζε το ρολοι της και χαιδευε την γατουλα της. 20) Να βάλεις τόνους και διαλυτικά όπου χρειάζεται: Είναι Μαιος. Κοροιδευε την Αγλαια. Ηταν 29 μαιου. Κοροιδεψαμε τους πλαινους μας.

11 Τον εχουν παραχαιδεψει. Τον παραχαιδεψα. Μαρτης γδαρτης και κακος παλουκοκαφτης. Καθεται πλαι μου και παιζει κομπολοι. Το πρωι φυγαμε με το καικι. Οποιος ανακατευεται με τα πιτουρα τον τρων οι κοτες. Την ταιζω αλλα το φαι δεν της αρεσει και γκρινιαζει. Εγω το λεω στον σκυλο μου κι ο σκυλος στην ουρα του. Πινω τον πρωινο μου καφε. Φασουλι το φασουλι γεμιζει το σακουλι ) Διαβάζω το παραμύθι και βάζω τόνους και διαλυτικά όπου πρέπει: Καποτε το λιονταρι, ο γαιδαρος και η μαιμου εκαναν παρεα και βγηκαν μαζι για κυνηγι. Αφου επιασαν πολλα ζωα τα σωριασαν κατω και το λιονταρι ειπε στο γαιδουρακο να κανει τη μοιρασια. Ο γαιδαρακος τα μοιρασε σε τρια ισα μερη και ειπε στο λιονταρι να διαλεξει οποιο θελει. Μα το λιονταρι θυμωσε, γιατι πιστεψε ότι ο γαιδαρος το κοροιδεψε. Χυμηξε πανω στο γαιδαρο και τον επνιξε. Υστερα επει στη μαιμου να κανει τη μοιρασια. Η μαιμου φοβηθηκε μηπως την πνιξει και αυτή και εδωσε στο λιονταρι τα περισσοτερα!! Σιγά τα δύσκολα!!

12 12 Υποκοριστικά ή χαϊδευτικά λέμε τις λέξεις που μας δείχνουν τα πρόσωπα, τα ζώα και τα πράγματα μικρά Π.χ. η μάνα - η μανούλα ΑΣΚΗΣΕΙΣ 22) Γράψε τα υποκοριστικά των λέξεων σε άκι δέντρο δεντράκι μολύβι λουλούδι βράδυ αμπέλι καράβι αρκούδι κουτί χαρτί τραγούδι σύννεφο νερό τραπέζι σε ίτσα φωλιά φωτιά κορδέλα ποδιά κοιλιά κλωστή γωνιά καραμέλα αγκαλιά ποδιά ελιά μαγκούρα κοπέλα

13 13 σε ουλα σε άκης, ούλης καρδιά φωνή πατάτα μάνα μητέρα γάτα βάρκα λίμνη σημαία δραχμή Γιώργος Παύλος Δημήτρης Μιχάλης Κώστας αδερφός κοντός Θεός Πω, πω! ξεθεώθηκα! Και γω κι η μάνα μου!!!!

14 14 Το αυ διαβάζεται αφ ή αβ Το ευ διαβάζεται εφ ή εβ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 23) Γράψε τις λέξεις που είναι στο σχήμα στην κατάλληλη θέση: ευχή, πεύκο, αυλή, λευκό, Παύλος, Λευτέρης, φεύγω, πύραυλος, μαύρο, καυσαέριο, Ευαγγελία, ψαρεύω, Δευτέρα, Παρασκευή, φυτεύω, επισκευάζω, Ευτυχία, ευχαριστώ, ναύτης, λεύκα, ευλογία, αυτί, γεύμα αυτοκίνητο, εύκολος, πλευρά, απαγορεύω, απόγευμα, ευτυχώς, διευθύντρια, σταυρός, αστροναύτης, σαύρα, διασταύρωση, σημαδεύω, μαζεύω, αυτόματο, αυλόγυρος, οινόπνευμα, θαύμα, κεραυνός, ταύρος, τραύμα, πνευμονία, ευκαιρία, φευγάτος, γεύση α. Λέξεις με αυ, που διαβάζεται αφ:

15 15 β. Λέξεις με αυ, που διαβάζεται αβ: γ. Λέξεις με ευ, που διαβάζεται εφ: δ. Λέξεις με ευ, που διαβάζεται εβ: 24) Κύκλωσε στις παρακάτω προτάσεις τις λέξεις με τους συνδυασμούς και μετά να τις γράψεις στο σχήμα που πρέπει: Η κυρία ευτυχία έχασε την ταυτότητά της. Στις γλάστρες της αυλής η γιαγιά μου φυτεύει κάθε τόσο διάφορα λουλούδια. Την αυγή ο Λευτέρης έφυγε για το χωριό με το αυτοκίνητό του. Ευτυχώς είναι Παρασκευή σήμερα και δεν έχουμε διάβασμα. Εδώ και λίγο καιρό πονάει το αυτί μου. αυ-αφ αυ-αβ ευ-εφ ευ-εβ

16 16 Ουσιαστικά λέμε τις λέξεις που μας φανερώνουν πρόσωπα, ζώα ή πράγματα Τα ουσιαστικά μπορεί να είναι αρσενικά, θηλυκά ή ουδέτερα. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 25) Γράψε στους κυλίνδρους από 10 ουσιαστικά ΠΡΟΣΩΠΑ ΖΩΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ 26) Ποια είναι τα ουσιαστικά από τις παρακάτω λέξεις; Να τα υπογραμμίσεις. Βάζο, δώρο, πιάνο, πιάνω, γράφω, γραφείο, καγκουρό, λαμπερός, τρομάζω, παππούς, διαβάζω, βιβλίο, τραπέζι, τοίχος, μήλο, μιλώ, γιαγιά, ουρανός, μανταλάκι, ακροβάτης, λιοντάρι, πίθηκος, κατσίκα, πίνω, ποτό, φωτεινός, ουρανοκατέβατος, αντάρτης, οδοκαθαριστής, τραπεζίτης, ποτήρι, τεμπελιάζω, βαριέμαι, καλαμπόκι

17 17 Πολλές φορές θέλουμε να βάλουμε λέξεις σε αλφαβητική σειρά. Κοιτάζουμε λοιπόν το πρώτο τους γράμμα. Οσο πιο κοντά είναι στο αλφάβητο, τόσο πιο μπροστά έρχονται οι λέξεις. Π. χ. Εχουμε τις λέξεις : γάλα, ψωμί και βόλτα. Το γράμμα της λέξης βόλτα είναι πιο μπροστά στο αλφάβητο, άρα η λέξη βόλτα θα πάει πρώτη. Από τις λέξεις που έμειναν θα κάνουμε πάλι το ίδιο κ.λ.π. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 27) Βάλε σε αλφαβητική σειρά τις λέξεις: στρατόπεδο, ακούω, βλέπω, εργοστάσιο, ραγίζω, χορτάρι, κεραμίδι, ψαράς, τρώω, ύφασμα, ζαλίζομαι, γαρίδα, ήλιος, φωτιά, δάσος, θάλασσα, λουλούδι, νάνος, οδοντίατρος, ωραίος, ίσκιος, μανιτάρι, πυραμίδα, ξανά ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν οι λέξεις αρχίζουν από το ίδιο γράμμα, τότε κοιτάμε το δεύτερο γράμμα τους.

18 18 28) Βάλε σε αλφαβητική σειρά τις λέξεις: αγελάδα, αφρός, αδύνατος, αγράμματος, αχινός, ανάποδος, αλήθεια, αόρατος, ακούραστος, αμήν, αξέχαστος, αράχνη, αβοκάντο, αέρινος, αζαλέα, αήττητος, Το γραμματάκι σ όταν βρίσκεται μπροστά από τα σύμφωνα β,γ,μ ακούγεται σαν ζ 29) Διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω λέξεις και γράψε την κάθε μία εκεί που πρέπει: κόσμος, λουσμένος, κελάηδισμα, πότισμα, καθάρισμα, σβηστήρι, ασβός, σβούρα, σγουρομάλλα, κόσμημα, κουρασμένος, συλλογισμένος, χτενισμένος, διαμέρισμα, ασβέστης, δροσισμένος σβ σγ σμ

19 19 Ολες οι λεξούλες χωρίζονται σε μικρά κομματάκια που λέγονται συλλαβές Μονοσύλλαβες λέγονται οι λέξεις που έχουν μία συλλαβή. Δισύλλαβες λέγονται οι λέξεις που έχουν δύο συλλαβές. Τρισύλλαβες λέγονται οι λέξεις που έχουν τρεις συλλαβές. Πολυσύλλαβες λέγονται οι λέξεις που έχουν πάνω από τρεις συλλαβές. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 30) Βάλε τις παρακάτω λέξεις στο σωστό κουτί: Όχι, καθόλου, γάτα, καφενείο, δεν, τραγούδι, μαχαίρι, και, όμως, μαθητής, που, μαθήτρια, τηλεόραση, μην, καθόλου, ούτε, ας, ουρανός, σοκολάτα, γη, σπίτι, καθαρίζω, κάθε, ψαλιδάκι Μονοσύλλαβες Δισύλλαβες Τρισύλλαβες Πολυσύλλαβες

20 20 Όταν χωρίζουμε μια λέξη σε συλλαβές λέμε ότι κάνουμε συλλαβισμό Κανόνες συλλαβισμού 1. Όταν δύο φωνήεντα είναι κοντά το ένα στο άλλο, τότε το καθένα πάει μόνο του και κάνει συλλαβή διαφορετική Π.χ. αέρας α έ ρας 2. Δύο όμοια σύμφωνα χωρίζονται πάντα Π.χ. θάλασσα θα λασ σα εκκλησία εκ κλη σί α 3. Τα δίψηφα φωνήεντα, οι δίφθογγοι και οι συνδυασμοί αυ και ευ δε χωρίζονται. Π.χ. αίθουσα αί θου σα αύριο αύ ρι ο 4. Δύο ή τρία σύμφωνα πάνε μαζί, αν αρχίζει ελληνική λέξη από αυτά. Αν δεν αρχίζει τότε χωρίζονται. Π.χ λάσπη λά - σπη ΑΣΚΗΣΕΙΣ 31) Να χωρίσεις σε συλλαβές τις παρακάτω λέξεις: ευτυχία άπιαστος μητέρα πατέρας

21 σημαία Ελληνας ουρανός αμμουδιά κελαηδώ Σάββατο σύννεφο αίμα άγγελος φαγητό ωραίος κουλούρι ναύτης καναπές παπούτσι ακροβάτης οικογένεια κρεοπώλης μελιτζάνα ανταμώνω κολύμπι ξεκούραστος τρελός κακοποιός κεραμιδάκι τραγουδοποιός μπάρμπας πορτοκαλάδα 21 Αχ!! Τι ωραίες ασκησούλες! Εμένα πάλι Βάλια μου φαίνονται πολύ δύσκολες!!

22 22 Πολλές λεξούλες γράφονται με δύο όμοια σύμφωνα. Αυτά λέγονται διπλά σύμφωνα. Π.χ. Ελλάδα, θάλασσα, εκκλησία κ.λ.π. ΔΙΠΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ : ββ λλ κκ λλ μμ νν ππ ππ σσ ττ Σημείωση : Με δύο δδ ζζ θθ ξξ φφ χχ και ψψ δεν γράφεται καμία λέξη. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 32) Στο παρακάτω κείμενο να βρεις τις λέξεις που γράφονται με διπλά σύμφωνα και να τις υπογραμμίσεις. Μετά να τις αντιγράψεις. Ο παππούς μου πήρε το περασμένο Σάββατο ένα γράμμα από κάποιο συγγενή του, που λείπει χρόνια από την Ελλάδα. Του έγραφε ότι είχε αρρωστήσει και ότι ήθελε να έρθει στο χωριό του, όπου είχε γεννηθεί. Ο παππούς μου πήγε στην εκκλησία, άναψε ένα κεράκι και κάτω από το κόκκινο φως του καντηλιού προσευχήθηκε για τον συγγενή του.

23 33) Βάλε στο σωστό αστεράκι τις παρακάτω λέξεις: 23 Αννα, Γιάννης, συννεφιά, Ελλάδα, Ελληνικός, γεννιέμαι, μαλλιά, πολλά, φύλλα, άμμος, αμμουδιά, γραμμή, κόκκινος, κοκκινίζω, εκκλησία, κόλλα, εννιά, μέλισσα, μελισσοκόμος, θάρρος, θαρρετός, τέσσερα, ιππικό, ιππότης, λάκκος, άρρωστος, αρρωσταίνω, σύννεφα, γενναίος, γλώσσα κκ μμ ππ ρρ σσ νν σσ

24 24 Τόνο λέμε ένα σημαδάκι που βάζουμε πάνω σε μια λεξούλα, στη συλλαβή που φωνάζει περισσότερο ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΝΙΣΜΟΥ Τόνο παίρνει κάθε λέξη που έχει δύο ή περισσότερες συλλαβές. Οι μονοσύλλαβες λέξεις δεν τονίζονται. Τονίζεται όμως το ή όταν είναι διαζευκτικό π.χ. θα βρέξει ή θα χιονίσει; Ολες οι λέξεις παίρνουν ένα τόνο. Υπάρχουν όμως μερικές λέξεις που παίρνουν δύο τόνους όταν ακολουθούν λέξεις όπως το μου, σου, του. Π.χ. το τετράδιό μου, το όνομά σου κ.λ.π. Οι λεξούλες που και πως παίρνουν τόνο όταν ρωτάνε. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 34) Βάλε τόνους στο παρακάτω κείμενο: Το εξοχικο μας σπιτι είναι κοντα στη θαλασσα. Τα καλοκαιρια παμε εκει και καθομαστε δυο μηνες. Ειναι ενα πολυ ωραιο σπιτι που τα παραθυρα του εχουν πολύ ωραια θεα. Παμε με το αυτοκινητο μας. Ο ξαδερφος μου ερχεται κι αυτος μαζι μας. Γιατι πως θα παιζω εγω μονος μου χωρις παρεα; Που θα πηγαινω τα απογευματα μονος;

25 35) Τόνισε σωστά τις παρακάτω λέξεις: 25 το ποδηλατο μου τα προβατα του κρατησε με τα πραγματα σου ο δασκαλος μας τηλεφωνησε της το μαθημα μας το ποδηλατο σου ο ξαδερφος μου αφησε το οι κατοικοι τους μαζεψε το βοηθησε τον τραγουδησε μας ακουσε με κρατησε με ακολουθησε την περασε μας 36) Βάλε τόνους στο παρακάτω κείμενο: Αμάν και αυτοί οι τόνοι πια Όλο με μπερδεύουν!! Καθε απογευμα ο ξαδερφος μου, ο Γιωργος, αφου μαθει πρωτα καλα τα μαθηματα του και γραψει στο τετραδιο του τις εργασιες, που τους εχει βάλει ο δασκαλος τους, παιρνει το ποδηλατο του και πηγαινει να κανει τον περιπατο του. Προχθες, που ηταν με τον ξαδερφο του τον Παντελη, του τρυπησε απ το ποδηλατο του το λαστιχο του και ταλαιπωρηθηκε πολύ ωσπου να το φτιαξει. 37) Βάλε τόνο στις παρακάτω φράσεις: Ο δασκαλος μας είναι πολύ καλος. Μου αρεσε παρα πολύ το ποιημα σου. Δωσε μου σε παρακαλω το χαρακα σου. Τα τετραδια σου Πετρο, δεν είναι καθαρα. Διαβασε μας, Κατερινα, αυτο που εγραψες.

26 Κοιταξε τον. Δε φαινεται αρρωστος; Σας αρεσει το αυτοκινητο μας; Ακουσε με και μη πας σχολειο σημερα αφου εχεις πυρετο. Το αλογο του εσπασε το ποδι του καθως ετρεχε στον ιπποδρομο. Τα νησια ειναι πολυ ομορφα. Οι κατοικοι τους ειναι ψαραδες κυριως. Κατερινα, ξυπνησε τον τον αδερφο σου, είναι αργα πια! 26 ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ; Τα φωνήεντα είναι εφτά και φωνάζουν δυνατά. Γράψε τα 7 φωνήεντα: ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ; Τα σύμφωνα είναι 17 Και μας μιλούν ψιθυριστά Γράψε τα 17 σύμφωνα Γράφετε γρήγορα παιδιά και μη χαζεύετε!!

27 27 Η απόστροφος είναι το σημαδάκι ( ) που μπαίνει στη θέση ενός φωνήεντος που χάθηκε και που βρισκόταν στην αρχή ή στο τέλος μιας λέξης Π.χ. το άφησα == τ άφησα Θα ήθελα ===== θα θελα Μερικές φορές φεύγει το τελευταίο γράμμα της πρώτης λέξης. Π.χ. από όλα ---- απ όλα Με εσένα μ εσένα Αλλά όμως ---- αλλ όμως Τότε λέμε ότι έχουμε έκθλιψη Μερικές φορές φεύγει το πρώτο γράμμα της δεύτερης λέξης. Θα ήθελα θα θελα Να έρθω να ρθω Τότε λέμε ότι έχουμε αφαίρεση ΑΣΚΗΣΕΙΣ 38) Κάνε έκθλιψη ή αφαίρεση όπου πρέπει: που είναι τα άλλα θα αρχίσω θα ήθελα

28 να είχα μου έριξε το έφαγα από όλα μου έδωσε θα έχω σε ευχαριστώ σε αυτούς με αυτά που είχε μου έπεσε το έφαγα να έβρισκα του έκανες το άφησα μου έπεσε τα αρνάκια το αμπέλι το όμορφο σε εσένα από όλα που είναι να έχετε μου έριξες σε ευχαριστώ να ήξερα 28 Το και γίνεται κι χωρίς απόστροφο 39) Γράψε και διαφορετικά και η δασκάλα και όμως και άλλα και εμένα και η μητέρα και εγώ και εσύ και αυτός ΠΟΤΕ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Γράφουμε με κεφαλαίο πάντα το πρώτο γράμμα των: ημερών, μηνών, εορτών, ανθρώπων, πόλεων, βουνών, ποταμών.

29 Όλα αυτά τα ονόματα των πόλεων ημερών κ.λ.π. λέγονται ΚΥΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 29 ΑΡΑ: Με κεφαλαίο γράφουμε το πρώτο γράμμα των Κύριων ονομάτων. Επίσης με κεφαλαίο γράφουμε πάντα το πρώτο γράμμα μιας πρότασης. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 40) Γράψε με τη σειρά τις ημέρες της εβδομάδας 41) Γράψε με τη σειρά τους μήνες του χρόνου Αμάν πια!! Πόσα άλλα θα γρ ψω; 42) Διόρθωσε τις λέξεις του κειμένου που θέλουν κεφαλαίο και γράψ τες παρακάτω.

30 δυο αδέρφια, ο αλέξης και η άννα, θα περάσουν τα χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά στο χωριό του πατέρα τους. είναι ένα πολύ μικρό χωριό που λέγεται κατοχή και βρίσκεται στις πλαγιές ενός βουνού του όλυμπου, κοντά στην ελασσώνα. Τις μέρες των διακοπών τους και ιδιαίτερα τα σάββατα και τις κυριακές θα γνωρίσουν από κοντά τον όλυμπο, την κατοικία των 12 θεών. τη νύχτα των χριστουγέννων θα πάνε στην εκκλησία του αγίου δημητρίου, και την πρωτοχρονιά θα πάνε στην κατερίνη, που βρίσκεται προς τη μεριά του αιγαίου πελάγους. το σάββατο στις 6 του ιανουαρίου, ημέρα των φώτων θα επιστρέψουν στην αθήνα, την πόλη τους ) Κάνε το ίδιο και δω. μια μέρα τα παιδιά μίλησαν στο σχολείο τους για το καλοκαίρι. η έλενα και ο αδερφός της ο γιώργος είπαν πως θα θα πηγαιναν τον αύγουστο διακοπές στη σαντορίνη. η μαρία και η φίλη της η γιαννούλα, είπαν ότι θα πήγαιναν κάθε σαβατοκύριακο στο λαγονήσι που έχουν εξοχικό οι γονείς της μαρίας. ο θανάσης είπε ότι θα πήγαινε σε τους προσκόπους σε ένα βουνό της κρήτης καθώς και στον όλυμπο. η δασκάλα τους άκουσε όλους αλλά εκείνη δεν είπε που θα πήγαινε διακοπές. είπε μόνο ότι μπορεί να πήγαινε στην κρήτη, με τον αρραβωνιαστικό της τον παντελή. 44) Κάνε και δω το ίδιο: ο κώστας και η λίτσα πήγαν με τους γονείς τους την κυριακή το πρωί στην εκκλησία της ενορίας τους, τον αϊ-λια. μετά την εκκλησία πήγαν όλοι

31 μαζί να πάρουν τη θεια την μελπομένη και το θείο το λουκά για να πάνε μία βόλτα στο βουνό πάρνηθα που είχε χιονίσει. εκεί συνάντησαν τη γειτόνισσά τους, τη φρειδερίκη με τον άντρα της τον κώστα, και διασκέδασαν όλοι μαζί. αφού έφαγαν και έπαιξαν χιονοπόλεμο, έκατσαν λίγο να αγναντέψουν την αθήνα και τον πειραιά που φαινόταν από το βουνό ) Βάλε όπου πρέπει κεφαλαίο: το περασμένο σαββατοκύριακο, ο νίκος ανδρεάδης πήρε τα δυο του παιδιά, τη μαρία και την έλενα, και ξεκίνησαν να επισκεφτούν την αθήνα γιατί ζουν στο χωριό οινιάδες και δεν έχουν έρθει ξανά στην αθήνα. ταξίδεψαν με το τρένο. στο ταξίδι τους το τρένο πέρασε από τα μέγαρα, την ελευσίνα, τον ασπρόπυργο και έφτασε στο σταθμό λαρίσης. όσο έμειναν εδώ, επισκέφτηκαν την ακρόπολη, το θησείο, τη βουλή, το σύνταγμα, το εθνικό μουσείο και το λιμάνι του πειραιά. Πολύ γράψιμο φίλε!!

32 32 Όταν γράφουμε, χρησιμοποιούμε μερικά σημαδάκια για να διαβάζονται πιο καλά οι προτάσεις και να καταλαβαίνουμε καλύτερα το νόημά τους. Τα σημαδάκια αυτά λέγονται σημεία στίξης. Τελεία (.) βάζουμε στο τέλος κάθε πρότασης. Ερωτηματικό (;) βάζουμε στο τέλος κάθε πρότασης που ρωτάει. Θαυμαστικό (!) βάζουμε στο τέλος των προτάσεων που δείχνουν θαυμασμό, λύπη, χαρά, φόβο. Κόμμα (,)βάζουμε όταν θέλουμε να δείξουμε ένα πολύ μικρό σταμάτημα της φωνής όταν διαβάζουμε μια πρόταση. Αποσιωπητικά ( ) βάζουμε όταν θέλουμε να δείξουμε πως η πρόταση έμεινε ατέλειωτη, γιατί δεν θέλουμε να την τελειώσουμε ή γιατί είμαστε συγκινημένοι. Παύλα (-) βάζουμε όταν έχουμε διάλογο, για να ξεχωρίζουμε τα λόγια του ενός προσώπου από του άλλου. Ενωτικό (-) βάζουμε όταν μία λέξη δεν χωράει να γραφτεί σε μία σειρά και κόβεται για να συνεχιστεί στην άλλη σειρά. Εισαγωγικά () βάζουμε όταν θέλουμε να πούμε τα λόγια κάποιου άλλου, όπως ακριβώς αυτό τα είπε. Παρένθεση ( ) βάζουμε όταν θέλουμε να πούμε μερικές λέξεις ή φράσεις που ολοκληρώνουν αυτά που λέμε.

33 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 33 46) Να γράψεις δύο προτάσεις με κάθε σημείο της στίξης που μάθαμε. Με τελεία: Με κόμμα: Με ερωτηματικό: Με θαυμαστικό: Με αποσιωπητικά: Με παύλες: Με ενωτικό: Με εισαγωγικά:

34 34 Με παρένθεση: 48) Βάλε το κατάλληλο σημείο στίξης στις παρακάτω προτάσεις: o Γιατί δεν ήρθε ο παππούς Μήπως αρρώστησε o Χθες το βράδυ πήγα με τους γονείς μου στον κινηματογράφο o Πω πω τι ωραίος πίνακας o Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε θέλεις να έρθεις μαζί μου o Το βιβλίο που μου έκαναν δώρο έχει τίτλο Χωρίς οικογένεια o Σε παρακαλώ μπορείς να κλείσεις την πόρτα o Πόσο θα ήθελα να πηγαίναμε εκδρομή o Τι ωραία λιακάδα που έχει σήμερα o Γιατί είσαι στενοχωρημένη ελπίδα Είμαι στενοχωρημένη γιατί o ο φίλος μου ο Δημήτρης είναι άρρωστος Όλα τα κείμενα που διαβάζουμε χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια που έχουν το δικό τους νόημα και τα λέμε παραγράφους. 49) Γράψε ένα σύντομο κείμενο με δύο παραγράφους:

35 35 50) Ξαναγράψε το παρακάτω κείμενο και χώρισέ το σε 3 παραγράφους: Ηταν μια φορά ένα μικρό δελφίνι. Ζούσε με τους γονείς του στα ανοιχτά της θάλασσας ξένοιαστο και ευτυχισμένο. Ολη μέρα έπαιζε με τα κύματα, πότε πηδούσε ψηλά στον αέρα, πότε έπαιζε με τα κύματα. Όμως το μικρό μας δελφίνι είχε ένα πολύ μεγάλο ελάττωμα, που στενοχωρούσε τους γονείς του πολύ. Ηταν περίεργο. Ηθελε όλα να τα μαθαίνει, όλα να τα βλέπει. Αυτό όμως, ανησυχούσε τους γονείς του, που φοβόντουσαν μήπως καμιά μέρα τους βάλει σε μπελάδες. Ζαλίστηκα, πόσα μα βάζει κι αυτή η δασκάλα;

36 36 Δίφθογγοι είναι τα διπλά αυτά φωνήεντα που ακούγονται σαν μια συλλαβή Π.χ. πουλιά κελαηδούσαν λιάζομαι Οι δίφθογγοι είναι δύο ειδών : οι κύριοι αϊ αη οη όι και οι καταχρηστικοί ια ιο ιό υα ια ιε ιω ειο ειος οιος οια οιο οιο οιους οιες ΑΣΚΗΣΕΙΣ 51) Βάλε σε κύκλο τους καταχρηστικούς και κύριους διφθόγγους στις παρακάτω λέξεις: γιαγιά, πουλιά, αϊτός, αηδόνι, ρόιδι, βόηθα, αγκαλιά, παιδιά, δυο, λιακάδα, γειτονιά, φτιάχνω, πιάνω, πλατιά, χέρια, διαβάζω, ελιές, λιώνω, κουλούρια, γεια, γιούλια, σχολείο, μια, παιδιά, λιώνω, γιος, κάποια, ίδιος, ίσιος, γυαλί, ποιες, ποιοι, οποιαδήποτε 52) Στο παρακάτω κείμενο βάλε τους διφθόγγους που λείπουν:

37 37 Τα παιδ---- άφησαν πίσω τους το χωρ---- και, προχωρώντας δ---- δ---- έφτασαν στη λαγκαδιά. Τα πουλ---- που ήταν κρυμμένα στις φυλλως----ς των δέντρων, φτερούγιζαν ξαφνιασμένα. Τα πλατάν---- σκέπαζαν με τον ίσκ---- τους τη ρεματ----. Τα παιδ---- κάθισαν στη σκ---- γ---- να ξεκουραστούν. 53) Συμπληρώνω αη, αϊ, οη, οϊ και διαβάζω προσεκτικά: κ----μός, κ----μάκι, π----δάκια, πλ----νός, ν----ημα, συγγενολ----, κορ---- δεύω, μοιρολ ) Γράφω ια και διαβάζω: ψάρ---, χωρ----, κλαδ----, συρτάρ----, εικοσαρ----, κερ----, ροδ----, φασόλ---- τραπέζ----, κεράσ----, φανάρ ) Κάνε έκθλιψη ή αφαίρεση στις παρακάτω λέξεις: τα άνθη με εκείνον για άλλους από το χωριό μου έριξες μου αρέσει τα αστέρια μου είπε τα έδειξε θα είναι που είχα σου έδωσα να έρθει να είχαμε τα αυγά μου έλεγε

38 56) Χώρισε σε συλλαβές τις λέξεις: 38 πόδια μάτια σπίτια φτιάχνω διαβάζω στέκομαι δείχνω δάσκαλοι αμμουδιά λακκούβα Αύγουστος σαρανταποδαρούσα φορεσιά ευχαριστώ χαίρομαι ζωγραφίζω μέλισσα διάλειμμα νανουρίζω κοιμάμαι τραμπαλίζομαι αμφιταλαντεύομαι καλαμπουρίζω Όλο γράψιμο και γράψιμο!!!

39 39 Πρόταση λέγεται μια σωστή και ολοκληρωμένη κουβέντα. Η πρόταση αρχίζει πάντα με κεφαλαίο και τελειώνει σε τελεία. Πολλές προτάσεις μαζί που μιλάνε για το ίδιο πράγμα αποτελούν μία παράγραφο. ΕΙΔΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ : λέμε τις προτάσεις που ρωτάνε. Π.χ. Πώς σε λένε; ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ: λέμε τις προτάσεις που εκείνος που μιλάει εκφράζει μία επιθυμία. Π.χ. Θα ήθελα να ήμουν πουλί ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Λέμε όλες τις προτάσεις που έχουν μέσα τους άρνηση, δηλαδή τις λέξεις μη, δε, όχι κ.λ.π. Π.χ. Μη τρέχεις Κώστα. Δε θέλω να φάω. ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: είναι όλες εκείνες οι προτάσεις που δεν έχουν μέσα τους άρνηση. Π.χ. Ο Δημήτρης είναι καλό παιδί. ΕΠΙΦΩΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: είναι οι προτάσεις με τις οποίες εκφράζουμε τον θαυμασμό μας για κάτι. Π.χ. Τι ωραίος ζωγραφικός πίνακας! ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ : είναι οι προτάσεις με τις οποίες κρίνουμε κάτι, λέμε δηλαδή πως μας φαίνεται κάτι, αν μας αρέσει ή όχι. Π.χ. Αυτό το φόρεμα είναι πολύ όμορφο.

40 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 40 57) Να γράψεις δύο προτάσεις: ερωτηματικές επιθυμίας αρνητικές καταφατικές κρίσεως επιφωνηματικές 58) Γράψε δίπλα από κάθε μία πρόταση τι είδος είναι: Προτάσεις Είδος Τι ώρα είναι;

41 Πού θα πας το βράδυ; Τι ωραίος πίνακας!! Δώσε μου τη γόμα σου Δε θέλω παγωτό σήμερα Το καράβι έφτασε με καθυστέρηση Μη φωνάζετε μέσα στην τάξη Πολύ ωραίο φόρεμα φοράς σήμερα! Δεν μου αρέσει η σοκολάτα Πού μένετε; Ο καιρός είναι χάλια σήμερα Μη πετάς σκουπίδια κάτω Δήμητρα Η Σταυρούλα είναι καλή μαθήτρια ) Να μετατρέψεις τις παρακάτω καταφατικές προτάσεις σε αρνητικές: Ο Κώστας διαβάζει. Η δασκάλα σήμερα φωνάζει πολύ. Η Μαρία θέλει να πάει περίπατο. Ο ήλιος είναι λαμπερός. Η κυρία μου είναι νευρική. Η τηλεόραση χάλασε. Το σπίτι θέλει βάψιμο. Μίλα δυνατά. Σήμερα θα πάω σινεμά. Το μεσημέρι θα πάω βόλτα. Αύριο θα πάω για ψώνια. Αυτό το τραγούδι μου αρέσει.

42 Πήγαινε να παίξεις ) Να μετατρέψεις τις παρακάτω αρνητικές προτάσεις σε καταφατικές: Η Κική δεν ήρθε σήμερα. Ούτε γλυκό θέλω ούτε αρμυρό. Δεν άκουσα τίποτα. Δε θα φάω σοκολάτα. Δε θα πάω σχολείο αύριο. Μη κάνεις φασαρία. Μην κάθεσαι στον ήλιο πολλές ώρες. Δεν αγοράζω ποτέ ζαχαρωτά. Σε μία πρόταση μπορούμε να αλλάξουμε τη σειρά των λέξεων, χωρίς να αλλάξει το νόημά της. Π.χ. Ο αέρας φυσά δυνατά. Δυνατά φυσά ο αέρας. Φυσά δυνατά ο άερας. 61) Αλλαξε τη σειρά των λέξεων (με δύο τρόπους) στις παρακάτω προτάσεις και γράψε τις δίπλα: Ο ουρανός συννέφιασε.

43 Η Γη είναι στρογγυλή. Η μαμά μου είναι αδύνατη. Ο μπαμπάς μου είναι όμορφος. 43 Τραγουδάω πάρα πολύ δυνατά. Σήμερα πήγαμε εκδρομή. Θα έρθει η θεία μου σήμερα. Δώσε μου ένα ποτήρι νερό. Ξέρω να διαβάζω πολύ καλά. Κάθε μέρα ποτίζω τα λουλούδια. Το θείο μου τον λένε Κώστα.

44 44 62) Να βάλεις ερωτηματικό ή τελεία. Είσαι καλά Με ρώτησε αν είμαι καλά Με ρώτησε πόσο χρονών είμαι. Πόσο χρονών είσαι Σε ποια τάξη πάτε Με ρώτησε σε ποια τάξη πάμε Πόσα αδέρφια έχεις Με ρώτησε πόσα αδέρφια έχω 63) Βάλε στη σωστή σειρά τις παρακάτω λέξεις και κάνε προτάσεις: (μη ξεχνάς να βάζεις κεφαλαίο το πρώτο γράμμα και τελεία στο τέλος). πάρω μεγάλο καλοκαίρι ένα θα το ποδήλατο γιατί δρόμο μην σου θα πατήσει παίζεις δίπλα μπάλα την με αυτοκίνητο στο σε κανένα του πολύ στην σχολείου ώρα παιδιά αυλή τα σήμερα πάει τρέλα βουνά η δεν στα Τι να κάνω; Θα τις αντέξω και αυτές τις ασκήσεις!!!

45 45 Πολλές φορές δύο πραγματάκια που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους τα παρομοιάζουμε και βάζουμε τη λεξούλα σαν. Αυτό λέγεται παρομοίωση. Π. χ. Είναι αργός σα χελώνα. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 63) Να αντιστοιχίσεις αυτά που ταιριάζουν: Μυτερό σαν παπαρούνα ίσιος σαν άνεμος Μαλακό σαν χιόνι γρήγορος σαν κυπαρίσσι Κόκκινος σαν πούπουλο γλυκός σαν φάρμακο Άσπρος σαν καρφίτσα πικρός σαν πούπουλο Σκληρός σαν ατσάλι ελαφρύς σαν ελέφαντας Κρύος σαν πάγος βαρύς σαν το μέλι 64) Φτιάξε παρομοιώσεις όπως στο παράδειγμα: αλεπού, αστακός, μέλι, λεμόνι, κλόουν, βελούδο, χελώνα, λαγός, αηδόνι, πούπουλο χιόνι, πέτρα, σίδερο, δελφίνι, παπαρούνα, αρνάκι, περιστέρι, ρολόι, γίγαντας, γάιδαρος, μέλισσα, μανιτάρι, φίδι, παπαγάλος, βδέλλα, φαρμάκι) Είναι απαλό σαν βελούδο

46 46 Είναι ντυμένος σαν Είναι φλύαρος σαν Σέρνεται σα Είναι πικρό σα Φυτρώνει σα Είναι λευκός σαν Είναι γλυκό σαν Είναι κίτρινος σα Είναι οπλισμένος σαν Τρέχει γρήγορα σαν Είναι εργατικός σα Πηγαίνει αργά σα Είναι αθώος Κολλάει σα Τραγουδάει γλυκά σαν Είναι σκληρός σαν Είναι βαρύ σαν Είναι πεισματάρης σα Κολυμπά σαν Κοκκίνισε σαν Είναι ήρεμος σαν Η καρδιά μου χτυπάει σαν Είναι ψηλός σα Σιγά τα δύσκολα!!!

47 47 Ρήματα λέγονται οι λέξεις που μας δείχνουν τι κάνει ή τι παθαίνει ή σε ποια κατάσταση βρίσκεται ένα ουσιαστικό Π.χ. Ο Κώστας παίζει στην αυλή. (τι κάνει ο Κώστας; Παίζει στην αυλή) Ο Κώστας χτύπησε. (τι έπαθε ο Κώστας; Χτύπησε) Ο Κώστας κοιμάται. (Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Κώστας; Κοιμάται) Τα ρήματα παίρνουν μπροστά τις λεξούλες εγώ, εσύ, αυτός, αυτή αυτό, εμείς, εσείς, αυτοί. Τα περισσότερα ρήματα τελειώνουν σε ω και γράφονται πάντα με ω (ωμέγα) Πολλά τελειώνουν σε μαι και γράφονται πάντα με αι (άλφα γιώτα) ΑΣΚΗΣΕΙΣ 65) Υπογράμμισε με μια κόκκινη γραμμή τα ρήματα στο παρακάτω κείμενο: - Α! τι θησαυροί! Πόσα σπυριά σιτάρι! Είσαι πολύ πλούσιος αφέντη και ευτυχισμένος! - Ω! Καλώς τον κυρ-τζίτζικα! Δεν είσαι ο τζίτζικας; Εχω καιρό να σε δω και σε βλέπω αδυνατισμένο. Εσύ με γνωρίζεις; - Ου, βέβαια! Είσαι το μυρμήγκι. Πάντα δουλειές βλέπω.

48 - Ε, τι να κάνω; Επιασε ξαφνικά μπόρα, μου έβρεξε το αποθηκευμένο σιτάρι και το έβγαλα στον ήλιο να στεγνώσει. Σε λίγο θα το βάλω μέσα πάλι. Μπορούσα να το αφήσω να σαπίσει; Μα εσύ πως από δω; - Η ανάγκη με έφερε, κυρ-μέρμηγκα. Χειμώνας, βλέπεις, κρύο. Με σφίγγει η πείνα και δεν έχω το παραμικρό να βάλω στο στόμα μου ) Να βάλεις σε κάθε στήλη τη λέξη που πρέπει: (γάτα, διαβάζω, βαθαίνω, κατσίκα, μιλώ, γράφω, τραπέζι, μαγειρεύω, κοιτάζω, βιβλίο, μαχαίρι, χάνω, πηγαίνει, ομορφιά, λαιμαργία, τραγουδάει, τρέλα, σφυρίζει, αγκομαχάει, τηγάνι, τηλέφωνο, ήλιος, βάθος, αναστενάζω, βάζο, βάζω, πιάνο, πιάνω, μαγείρεμα, μέτρημα, τηλεφωνώ, τηλεφωνητής, μήλο, μιλώ, τηγανίζω, τρελαίνω) ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΡΗΜΑΤΑ

49 49 67) Βάλε τα παρακάτω ρήματα στο κουτάκι που πρέπει: τρομοκρατούμαι, φυτεύω, κοιμάμαι, στολίζομαι, φοβάμαι, ξεκουράζομαι, χτίζω, γράφω, ντύνομαι, λούζομαι, πλένομαι, ονειρεύομαι, πίνω, αναπαύομαι, στολίζω, τραγουδώ, κουρεύομαι, σκέφτομαι Κάνω κάτι Παθαίνω κάτι Βρίσκομαι σε μία κατάσταση ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ Τα ρήματα κλίνονται. Εχουν Ενικό και Πληθυντικό αριθμό.

50 Τα ρήματα παίρνουν μπροστά τους μερικές λεξούλες που λέγονται προσωπικές αντωνυμίες (εγώ, εσύ, αυτός, εμείς, εσείς, αυτοί). Οι λέξεις αυτές είναι και τα πρόσωπα των ρημάτων. Κάθε ρήμα έχει τρία πρόσωπα στον Ενικό αριθμό και τρία πρόσωπα στον πληθυντικό αριθμό. 50 Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Εγώ (πρώτο πρόσωπο) Εσύ (δεύτερο πρόσωπο) Αυτός, αυτή, αυτό (τρίτο πρόσωπο) Εμείς (πρώτο πρόσωπο) Εσείς (δεύτερο πρόσωπο) Αυτοί, αυτές, αυτά (3ο πρόσωπο) Τα πρόσωπα μας δείχνουν ποιος κάνει αυτό που λέει το ρήμα. ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο (εκτός από τα πρόσωπα) που έχουν τα ρήματα, είναι οι χρόνοι. Οι χρόνοι των ρημάτων είναι: ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ( τώρα ) Εγώ ποτίζω ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΣ ( χθες συνέχεια ) Εγώ πότιζα ΑΟΡΙΣΤΟΣ ( χθες, για μία στιγμή ) Εγώ πότισα ΜΕΛΛΟΝΤΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΤΙΚΟΣ ( αύριο συνέχεια ) Εγώ θα ποτίζω ΜΕΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ( αύριο για μία στιγμή ) Εγώ θα ποτίσω ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΣ (βάζουμε μπροστά το έχω) Εγώ έχω ποτίσει ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟΣ (βάζουμε μπροστά το είχα) Εγώ είχα ποτίσει

51 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 51 68) Δίπλα από κάθε ρήμα να γράψεις σε ποιο χρόνο είναι: εσείς παίζατε αυτοί τρώνε αυτές είχαν μεθύσει εμείς πήγαμε αυτοί είχαν κερδίσει εσείς ήπιατε αυτά έφαγαν εμείς θα δροσίζουμε αυτά θα κοιτάξουν εγώ έχω πάει 69) Να μεταφέρεις τις προτάσεις στον άλλο αριθμό. Δεν έχω τετράδιο και συ δεν έχεις γόμα Τι είχες χθες και τι έχεις σήμερα; Ο κυνηγός σημαδεύει και σκοτώνει το ελάφι. Εμείς κάθε μέρα πλένουμε τα δόντια μας και τα χέρια μας Δυσκολεύεται και μπερδεύεται μα αυτήν την άσκηση Σκαλίζετε και ποτίζετε τα λουλούδια κάθε μέρα.

52 Όταν νηστεύετε δε μαγειρεύετε Εσύ σιδερώνεις και διπλώνεις τα σεντόνια Αυτός πηγαίνει σε μία σχολή και μαθαίνει οδήγηση ) Δίπλα από κάθε ρήμα γράψε τον Παρατατικό και τον Αόριστο: ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ εγώ παίζω εσείς τρέχετε εσύ μαλώνεις αυτός πλένει αυτή σκουπίζει αυτό διαβάζει εμείς ράβουμε αυτοί σκάβουν αυτές λούζουν αυτά τρέχουν εγώ καπνίζω εσύ κοιτάζεις αυτός κλαίει αυτή κεντάει αυτό παρατηρεί

53 53 εμείς τρελαίνουμε εσείς χαζεύετε αυτοί πίνουν αυτές τρέμουν αυτά σκαλίζουν 71) Δίπλα από κάθε ρήμα γράψε το Μέλλοντα Εξακ. Και το Στιγμ. Μέλλοντα: ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΜΕΛΛ. ΕΞΑΚ. ΜΕΛΛ. ΣΤΙΓΜ. εγώ διαβάζω εσύ λύνεις αυτός δένει αυτή γράφει αυτό φεύγει εμείς μένουμε εσείς κατοικείτε αυτοί μετακομίζουν αυτές γλείφουν αυτά πηγαίνουν εγώ ψωνίζω εσύ χαλάς αυτός σκορπίζει εμείς πηδάμε εσείς τηγανίζετε αυτοί μαγειρεύουν

54 72) Δίπλα από κάθε ρήμα γράψε τον Παρακείμενο και τον Υπερσυντέλικο στον ίδιο αριθμό και στο ίδιο πρόσωπο: ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΣ ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟΣ 54 εγώ αρρωσταίνω εσύ προφταίνεις αυτός ακούει εμείς συναντάμε εσείς ρωτάτε αυτοί κλέβουν αυτές κουρεύουν αυτά ταιριάζουν εγώ μετρώ εσύ υπολογίζεις αυτός λογαριάζει εμείς κάνουμε εσείς φτιάχνετε αυτοί γλεντούν αυτές γελούν αυτά μαρτυρούν εγώ τραπεζώνω εσύ ξεφουρνίζεις αυτός νανουρίζει αυτή μουγγανίζει αυτό βελάζει εμείς κυνηγάμε εσείς χρησιμεύετε

55 αυτοί ροκανίζουν αυτές κακαρίζουν αυτά νιαουρίζουν εγώ μετρώ εγώ καταπατώ εσύ βρίζεις 55 73) Γράψε σε ποιο χρόνο είναι τα παρακάτω ρήματα: εσείς είχατε τραγουδήσει αυτοί έχουν λαλήσει εμείς λατρεύουμε εσείς είχατε κυνηγήσει αυτοί είχαν κοιμηθεί αυτά ξεχειμώνιασαν εσείς πέσατε αυτά έχουν φάει αυτοί έσκισαν εγώ λάτρεψα εσύ είχες σκοτώσει αυτός θα αγαπάει αυτή θα τρέξει εμείς είχαμε σκεπάσει εμείς θα τρίζουμε εσείς θα τρίξετε εσείς είχατε στολίσει εσύ έχεις ντύσει

56 74) Γράψε σε ποιο πρόσωπο είναι τα ρήματα, σε ποιο αριθμό και σε ποιο χρόνο: ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ εγώ μισώ αυτός μισούσε εμείς μισήσαμε εσύ θα μισείς αυτή έχει μισήσει εσείς μισήσατε αυτό θα μισήσει αυτοί είχαν μισήσει εγώ τραγούδησα εσύ θα τραγουδάς αυτός τραγουδά εσείς θα τραγουδήσετε αυτοί τραγουδούσαν αυτές τραγούδησαν αυτά έπαιξαν αυτές έπαιζαν 56 Δεν την λατρεύεις τη Γραμματική;

57 57 Συνώνυμες λέξεις ή συνώνυμα λέγονται οι λέξεις που έχουν την ίδια ή περίπου την ίδια σημασία Π.χ. Ο Γιάννης δουλεύει στην Τράπεζα ή Ο Γιάννης εργάζεται στην Τράπεζα. Αντίθετες λέξεις ή αντίθετα λέμε τις λέξεις που έχουν μεταξύ τους αντίθετη σημασία Π.χ. Ο παππούς μου είναι γέρος. Ο αδερφός μου είναι νέος. ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πολλές λέξεις γίνονται αντίθετες αν τους βάλουμε μπροστά ένα α που λέγεται στερητικό. Π.χ. νόστιμος άνοστος ΑΣΚΗΣΕΙΣ 75) Γράψε δίπλα από κάθε λέξη τη συνώνυμή της. χρήματα πλησιάζω ραντίζω γυρίζω πλάι χωρίς καράβι οδός δωμάτιο άνθος συζητώ μυαλό έπειτα εργασία ανασαίνω άσπρο επιστροφή τζάμι

58 θυμός πλατύ γίδα παγωνιά 58 76) Γράψε μία συνώνυμη δίπλα από κάθε λέξη: θόρυβος δυνατός επιθυμώ βλέπω δειλός αναχωρώ λύπη άνεμος όμορφος τολμηρός όμοιος αλλιώτικος έπειτα χρωστώ φόβος γνωρίζω μητέρα αέρας πάλι βάζω περπατώ αναπνέω κουτί μαζεύω 77) Γράψε τις αντίθετες λέξεις: σωστό φεύγω σκληρός χρήσιμος φανερός ευχάριστα χαρά κλείνω έρχομαι ξυπνώ μιλώ ανεβαίνω ψηλός μεγάλος

59 νέος γρήγορα μαζί προσεκτικά φύγε πολύ 59 78) Κάνε και δω το ίδιο: γνωστός στενός ενώνω προσθέτω γεμίζω γλυκός όρθιος πλησιάζω κρατώ ευτυχώς αρχίζω συζητώ αρχή πρώτος 79) Με τις παρακάτω λέξεις να σχηματίσεις προτάσεις: Ανοιχτό - κλειστό Η πόρτα είναι κλειστή και το παράθυρο ανοιχτό γρήγορα - αργά μακριά - κοντά ημέρα - νύχτα

60 πριν - μετά 60 προσεκτικός - απρόσεκτος σκληρό - μαλακό αριστερά - δεξιά βράδυ - μέρα κάθομαι - σηκώνομαι 80) Για κάθε πρόταση γράψε μία αντίθετή της Ο Κωνσταντίνος ήρθε Το πλοίο έφυγε Η κούνια ανέβηκε πολύ ψηλά Να μη μιλάς δυνατά μέσα στην τάξη Κλείσε την πόρτα όταν φεύγεις

61 Ο θείος μου είναι πολύ πλούσιος άνθρωπος. 61 Το σχολείο που πηγαίνω έχει πολύ μικρή αυλή. 81) Ενωσε τις αντίθετες λέξεις: σωστό ήμερος καλός άτακτος κοντός γενναίος ωραίος αργά νηστικός φτωχός μακρινός χαρούμενος άγριος λάθος φρόνιμος κακός δειλός ψηλός ανάβει κοντινός άσχημος χορτάτος γρήγορα άσχημος πλούσιος ωραίος μέρα μακριά καθαρός βρώμικος λυπημένος σβήνει κρύος ζεστός ψηλός νύχτα δυνατά σιγανά κοντά κοντός 82) Κάνε έκθλιψη ή αφαίρεση στις παρακάτω λέξεις: να ακούς να αφήσω με αυτά σε ένα θα αφήσω σου έφερα θα ήξερα να αγαπάς σε έχω για αυτό σε άφησα του έδωσε μου έκανε να ήξερες

62 62 Οικογένεια λέξεων Από μία απλή λέξη μπορούν να βγουν πολλές άλλες. Τις λέξεις αυτές τις λέμε συγγενικές και λέμε ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια λέξεων κήπος κηπουρός κηπευτικά ανθόκηπος λαχανόκηπος ΑΣΚΗΣΕΙΣ 83) Γράψε δίπλα από κάθε λέξη όσες πιο πολλές συγγενικές μπορείς: Τραγούδι Θάλασσα Σύννεφο

63 84) Χώρισε τις παρακάτω λέξεις σε τρεις οικογένειες: 63 Βιβλίο, βιβλιοθήκη, Ελλάδα, βιβλιοθηκάριος, ελληνική, βουνίσιος, βουνοκορφή, ελληνικός, βιβλιόσημο, Ελληνας, βουναλάκι, βιβλιαράκι, βουνοπλαγιά, Ελληνόπουλο, Ελληνίδα, χωματοβούνι, βιβλιοθηκούλα Βιβλίο Ελλάδα βουνό 85) Σε κάθε σχήμα, γράψε όσες συγγενικές λέξεις μπορείς της ίδιας οικογένειας: δέντρο ψαράς

64 86) Από τις παρακάτω οικογένειες λέξεων, μία λέξη δεν ανήκει στην οικογένεια. Να τη βρεις και να τη διαγράψεις: 64 1 η Οικογένεια λέξεων Ξύλο ξύλινος στραβόξυλο ξυλάκι ξυλοκατασκευές ξυλόφωνο καρέκλα ξυλαράκι 2 η Οικογένεια λέξεων Καπνός καπνίζει καμινάδα κάπνα καπνοδόχος καπνοδοχοκαθαριστής 3 η Οικογένεια λέξεων χαρτί χάρτινος χαρταετός χαρτόνι τετράδιο χαρτάκι χαρτόκουτο. 4 η Οικογένεια λέξεων κίνηση αυτοκίνητο κινούμαι περπατώ κινητικότητα ακίνητος ευκίνητος. 5 η Οικογένεια λέξεων χόρτα χορτόπιτα πρασινάδα χορτάρι χορταρένιο 87) Δίπλα στις παρακάτω λέξεις να γράψεις όσες συγγενικές μπορείς: Κρέας Ταξίδι

65 Ψωμί 65 Χοντρός Ψέμα 88) Γράψε τις λέξεις στο σχήμα που ταιριάζουν: (παλιόκαιρος, χωριατόσπιτο, φύλλωμα, χωριάτης, κακοκαιρία, φυλλωσιά, καλοκαίρι, φυλλοβόλο, χωριατόπουλο) καιρός φύλλο χωριό

66 89) Βάλε σε κύκλο το κομμάτι που είναι ίδιο στις παρακάτω λέξεις: 66 Α) ψηφίζω, ψήφος, ψηφοφόρος, ψηφοδέλτιο, υποψήφιος Β) ψυχή, άψυχος, ψυχαγωγία, πονόψυχος Γ) καιρός, καλοκαίρι, κακοκαιρία, παλιόκαιρος Δ) φύλο, φυλλωσιά, εξώφυλλο, φυλλοβόλο Ε) φίλος, φιλόζωος, φιλία, φιλότιμο Στ) φωνή, φωνάζω, σύμφωνο, άφωνος Ζ) φως, φωτίζω, φωτεινός, φωτογράφος, πολύφωτο Η) κλήρος, κληρώνω, κλήρωση, κληρονόμος, κληρονομιά 90) Γράψε τις λέξεις στην οικογένεια που ταιριάζουν: γήπεδο, παιδίατρος, παιχνίδι, πεζός, πεζοδρόμιο, παιδικό, πεδιάδα, χωριατόπαιδο, οικόπεδο, πεζοπορία, παίχτης, παιχνιδότοπος, παιδεία, στρατόπεδο, πεζικό, παιχνιδιάρης παιδ- : πεδ- : πεζ- : παιχ- :

67 67 Για να έχουμε και την πιο απλή πρόταση πρέπει πάντα να έχουμε το ρήμα και το υποκείμενο. Μια πρόταση μπορεί να έχει δύο ή και περισσότερα υποκείμενα. Η λέξη που φανερώνει για ποιον γίνεται λόγος μέσα στην πρόταση λέγεται υποκείμενο Π.χ. Ο Φώτης διαβάζει. Ποιος διαβάζει; Ο Φώτης (υποκείμενο) Τι κάνει ο Φώτης; Διαβάζει (ρήμα) Το ρήμα και το υποκείμενο λέγονται κύριοι όροι μιας πρότασης. Για να βρούμε το ρήμα μιας πρότασης ρωτάμε τι κάνει. Για να βρούμε το υποκείμενο μιας πρότασης ρωτάμε ποιος. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 91) Στις παρακάτω προτάσεις να υπογραμμίσεις με κόκκινο το υποκείμενο Ο Σταμάτης παίζει. Το ποδήλατο τρέχει. Εγώ τραγουδάω. Το σχολείο έκλεισε. Το μολύβι έσπασε. Οι μαθήτριες διαβάζουν. Ερχεται η γιαγιά και ο παππούς. Η μητέρα φωνάζει. Οι σφήκες τσιμπούν. Η ξύστρα χάλασε.

68 Το μωρό κλαίει. Η θεία τρώει. Η καθαρίστρια καθαρίζει. Ο γάιδαρος γκαρίζει. Τραγουδάει ο τραγουδιστής. Πιλαλά το άλογο. Πουλάει ο μανάβης. Προσεύχεται η γιαγιά. Γυμνάζονται οι γυμναστές. Η νύχτα είναι φωτεινή. Ο ουρανός είναι καθαρός. Το γιαούρτι είναι άσπρο. Το χορτάρι είναι πράσινο. Το κορίτσι έπεσε. Η Φωτεινή κοιμάται. Η γάτα πεινάει και νιαουρίζει. Ψέλνει ο παπάς. Ροκανίζει το ποντίκι. Ποτίζει ο κηπουρός. Θερίζει ο γεωργός. Τρέχουν οι αθλητές. Μελετούν οι φοιτητές. Η μέρα είναι λαμπερή. Η πέτρα είναι σκληρή. Η πίσσα είναι μαύρη. Το άγαλμα είναι μαρμάρινο. 68 Καλά πάμε ως εδώ!

69 69 Οι αριθμοί των ουσιαστικών είναι δύο. Ο Ενικός αριθμός που μας φανερώνει ένα ουσιαστικό και ο Πληθυντικός αριθμός που μας φανερώνει πολλά ουσιαστικά. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 92) Γράψε τον Πληθυντικό ή τον Ενικό αριθμό των ουσιαστικών ( μη ξεχνάς τα πολλά γράφονται με οι): ΕΝΙΚΟΣ ΑΡ. ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡ. ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡ. ΕΝΙΚΟΣ ΑΡ. η μαθήτρια τα κοπάδια η πόρτα τα κρασία το μολύβι τα κοτόπουλα η τσάντα τα ραδίκια η καρότσα τα βλίτα η τραγουδίστρια τα σκυλιά η ρυμούλκα τα κουκουνάρι η ομορφιά τα ραβιόλια η ομιλία τα μακαρόνια η εξυπνάδα τα μανιτάρια η βουνοπλαγιά τα κολοκύθια η μαμά τα αγγούρια η πετονιά τα πιπέρια η βάρκα τα ψωμιά

70 η αστροφεγγιά τα λουλούδια η καμινάδα τα βότσαλα η μάγισσα τα κουστούμια η σφουγγαρίστρα τα φορέματα 70 93) Γράψε τον Πληθυντικό των παρακάτω θηλυκών: η νίκη η βροχή η αυγή η αυλή η παλαβή η χαζή η έξυπνη η πονηρή η τρανή η μικρή η κοντή η χαμηλή η λιγνή η αδύνατη η λεπτή η κακή η μυρουδιά η τρανταχτή 94) Γράψε τον Πληθυντικό αριθμό των Ουσιαστικών: ΕΝΙΚΟΣ ΑΡ. ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡ. ΕΝΙΚΟΣ ΑΡ. ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡ. ο άντρας ο αετός ο αφανισμός ο μαντράς ο δάσκαλος ο λύκος ο ψαράς ο μαθητικός ο δρόμος ο λαγός ο ναυτικός ο σκύλος

71 71 ο άνθρωπος ο γείτονας ο αγροτικός ο θερισμός ο ψωμάς ο ελαιώνας ο γελαδάρης ο καφές ο λοστρόμος ο μανιακός ο γλάρος ο λατρευτός ο καλός ο κακός ο άσχημος ο όμορφος ο γαλανός ο κόκκινος ο μαύρος ο άσπρος ο κίτρινος ο πράσινος ο όρθιος ο καθιστός ο ζωντανός ο πεθαμένος ο λυγερός ο κουνιστός 95) Γράψε τον Ενικό των ονομάτων: Οι πετεινοί Οι σκύλοι Οι αετοί Οι καπνοί Οι τοίχοι Οι γέροι Οι γιατροί Οι δικηγόροι Οι φούρνοι Οι κάμποι Οι μάγοι Οι ποταμοί Οι πόλεμοι Οι κύβοι Οι άνεμοι Οι λαιμοί Οι άγγελοι Οι βοσκοί Οι χρόνοι Οι καιροί

72 72 Οι ποντικοί Οι δρόμοι Οι λόφοι Οι στρατηγοί Οι ταχυδρόμοι τα λουλούδια Οι στρατοί οι κλητήρες Οι δάσκαλοι τα σοκολατάκια Οι τροχοί τα γατιά τα μανταλάκια τα καλοκαίρια τα τραγούδια τα σπίτια τα λουκούμια τα λουκάνικα τα τρένα τα κρασιά τα μεζεδάκια τα αμπέλια Γεια!!! Αύριο δε θα έρθω σχολείο. Θα είμαι άρρωστος!!

73 73 Οι λεξούλες ο, η, το μπαίνουν μπροστά από τα Ουσιαστικά και λέγονται άρθρα. Τα Ουσιαστικά έχουν 3 γένη: το αρσενικό, το θηλυκό και το Ουδέτερο. Οσα Ουσιαστικά έχουν μπροστά το άρθρο ο είναι αρσενικού γένους ή αρσενικά. Π.χ. Ο πατέρας Οσα Ουσιαστικά έχουν μπροστά το άρθρο η είναι θηλυκού γένους ή θηλυκά. Π.χ.χΗ μητέρα Οσα Ουσιαστικά έχουν μπροστά το άρθρο το είναι ουδέτερου γένους ή ουδέτερα. Π.χ. Το παιδί ΑΣΚΗΣΕΙΣ 96) Γράψε 10 αρσενικά Ουσιαστικά, 10 θηλυκά και 10 ουδέτερα: Αρσενικά Θηλυκά

74 74 Ουδέτερα 97) Από το παρακάτω κείμενο να βρεις τι γένους είναι τα Ουσιαστικά και να τα γράψεις εκεί που πρέπει: Εγώ και η Μαρία καθόμαστε στο ίδιο θρανίο που καθόμασταν και πέρυσι. Η δασκάλα μας βάζει μαζί γιατί η Μαρία είναι φίλη μου. Καθόμαστε κοντά στον πίνακα για να βλέπουμε. Η τάξη μας είναι μεγάλη και έχει πολλές αφίσες και κάδρα. Ο τοίχος της είναι άσπρος. Τα δύο παράθυρα είναι μπλε. Την εικόνα με τις πεταλούδες τη ζωγράφισε ο Γιάννης. Ένα βάζο με λουλούδια είναι πάνω στην έδρα της δασκάλας. Η τάξη μας έχει ένα σκαλοπάτι που το Χειμώνα, όταν βρέχει, γλιστράει. Οι κουρτίνες είναι πάντα καθαρές. Το ταβάνι είναι άσπρο. Ο Χάρτης της Ελλάδας κρέμεται από ένα καρφί. Αρσενικού γένους Θηλυκού γένους Ουδέτερου γένους 98) Υπογράμμισε τα ουσιαστικά και κύκλωσε τα ρήματα:

75 75 Δηλώνω, ο πίνακας, ο μάγος, κουμπώνω, η νίκη, τρυπώνω, η χαρά, το κάστρο, μακραίνω, ξεραίνω, σαλεύω, το φυτίλι, οι χοροί, μαυρίζω, τα σχολεία, ξεφυλλίζω, τα τραγούδια, σημαδεύω, φουσκώνω, πεθαίνω, οι πηγές, οι χώρες, σκληραίνω, τα τραπεζομάντιλα, οι τσιγαροθήκες, ψαχουλεύω, πικραίνω, οι τηλεοράσεις, σαπίζω 99) Γράψε τώρα τα ουσιαστικά που υπογράμμισες εκεί που πρέπει: ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΘΗΛΥΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ Πιο δύσκολα δασκάλα! Βαριέμαι να κάνω εύκολες ασκήσεις!!!!

76 76 Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε ω γράφονται με ω (ωμέγα) Π.χ. παίζω, γράφω, τρέχω Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε ει ή σε εις γράφονται με ει (έψιλο γιώτα) Π.χ. εσύ παίζεις, εσύ τρέχεις Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε ιζω ή ιαζω γράφονται με γιώτα(ι) και κρατάνε αυτό το γιώτα(ι) και στους άλλους χρόνους. Π.χ. εγώ ποτίζω, εγώ γυρίζω, εγώ γύρισα, εγώ πότισα Εξαιρούνται τα ρήματα: δανείζω, δακρύζω, αθροίζω, μοιάζω και αδειάζω. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 96) Συμπλήρωσε ό,τι λείπει: σφυρίζω σφυρίζουμε λυγ λυγ χωρ χτ Εγώ βαφτ Εμείς μυρ φωτ ελπ αρχ

77 σφυρίζεις σφυρίζετε λυγ λυγ Εσύ Εσείς 77 σφυρίζει λυγ Αυτός Αυτοί 97) Συμπληρώνω την ακροστιχίδα: Γ _ Ε _ Φ _ Υ Ρ Α Κάνω γύρους. Εχω ελπίδες. Δίνω φως. Λογαριάζω. Χτυπώ με το ραβδί. Αντίθετο του μαυρίζω. Τα ρήματα σε ίζω κρατάνε το γιώτα και στους άλλους χρόνους. Π.χ. σκουπίζω σκούπισα

78 98) Συμπλήρωσε όπως στο παράδειγμα: 78 Ενεστώτας Αόριστος Παρακείμενος σκουπίζω σκούπισα έχω σκουπίσει σκαλίζω στολίζω δροσίζω καθαρίζω ποτίζω καλλωπίζω αλατίζω σφουγγαρίζω παραμερίζω αρχίζω τριγυρίζω καβουρδίζω σαπουνίζω ψηλαφίζω μαυρίζω ασπρίζω κιτρινίζω 99) Να υπογραμμίσεις στο παρακάτω κείμενο τα ρήματα που τελειώνουν σε ίζει, -ίζουν: Είναι Σάββατο πρωί και όλοι στο σπίτι ασχολούνται με την καθαριότητα. Η μητέρα σκουπίζει το σπίτι με κέφι και ξεσκονίζει τα έπιπλα.

79 Ο πατέρας καθαρίζει τον κήπο από τα αγριόχορτα και ποτίζει τα λουλούδια. Τα παιδιά τριγυρίζουν κοντά τους και βοηθούν όπου χρειάζεται. Ο Αζόρ, ο σκύλος, γαβγίζει χαρούμενα. Αύριο, όταν όλοι θα γυρίζουν από την εκκλησία θα τους έχω μία έκπληξη: Θα βρουν το σπίτι πεντακάθαρο!! 79 Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε ω και αυτό το ω τονίζεται στον Αόριστο γράφονται με η Π.χ. αγαπώ αγάπησα, χτυπώ χτύπησα. 100) Υπογράμμισε στο παρακάτω κείμενο όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε ώ και ήσω: Υποσχέθηκα στους γονείς μου ότι φέτος θα μελετώ περισσότερα από πέρυσι. Θα βάλω τα δυνατά μου και θα νικήσω την τεμπελιά μου. Την ώρα του μαθήματος θα είμαι συγκεντρωμένος και θα απαντώ με προσοχή στις ερωτήσεις της δασκάλας μου. Θα προτιμήσω να παίζω λιγότερο. Ετσι πιστεύω, με την προσπάθειά μου αυτή, θα τιμήσω και τον εαυτό μου και τους γονείς μου. και ποιος δε μπορεί να τα λύσει αυτά!!

80 101) Συμπλήρωσε όπως στο παράδειγμα: 80 ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΣ σταματώ σταμάτησα έχω σταματήσει περπατώ τραγουδώ κυνηγώ κελαηδώ συναντώ αγαπώ μελετώ τριγυρνώ ταλαιπωρώ απαντώ προτιμώ μοσχοβολώ καρδιοχτυπώ χοροπηδώ απαντώ Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε -ωνω γράφονται και τα δύο ω με ωμέγα και κρατάνε το πρώτο ω και στους άλλους χρόνους. Π.χ. μεγαλώνω, ψηλώνω, μεγάλωσα, πλήρωσα 102) Συμπληρώνω τα ρήματα όπως στο παράδειγμα: Ενεστώτας Παρατατικός Αόριστος Παρακείμενος κλειδώνω κλείδωνα κλείδωσα έχω κλειδώσει φορτ λερ

81 81 διορθ βιδ ξηλ διπλ ξαπλ θυμ μαλ γαζ απλ καμακ τρυπ λαδ μεγαλ κυκλ ζυγ τελει εναντι 103) Γράφω αντίθετα ρήματα σε ωνω: μικραίνω μεγαλώνω μαζεύω ψηλώνω αρχίζω ζεσταίνομαι ράβω αρχίζω ξετυλίγω Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε ευω γράφονται πάντα με συνδυασμό Π.χ. χορεύω, δραπετεύω

82 Εξαιρείται το κλέβω ) Υπογράμμισε στο παρακάτω κείμενο με κόκκινο τα ρήματα σε ώνω και με πράσινο τα ρήματα σε εύω: Κοντεύει να νυχτώσει. Οι ποντικοί τρυπώνουν στο κελάρι του κυρ Αντρέα και όλο και κάτι ξετρυπώνουν. Πότε κανένα κομμάτι τυρί, πότε λίγο σαλαμάκι. Η γάτα παραμονεύει. Ισως κατορθώσει απόψε να πιάσει κανένα ποντικό. Ο κυρ Αντρέας ξαπλώνει ήσυχος στο κρεβάτι του. Η γάτα κάνει σωστά τη δουλειά της. Όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε αίνω γράφονται με αι Π.χ. πηγαίνω, ανεβαίνω, Εξαιρούνται τα μένω, δένω, πλένω και όποια βγαίνουν απ αυτά. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 105) Να γράψεις τα παρακάτω ρήματα εκεί που πρέπει: ζεσταίνω θερμαίνω μένω μαθαίνω περιμένω επιμένω κατεβαίνω δένω προφταίνω πλένω προλαβαίνω ανεβαίνω παραμένω διαμένω ακριβαίνω επιδένω - πικραίνω Σε - αίνω σε ένω

83 83 106) Χώρισε τα παρακάτω ρήματα σε 4 ομάδες: γεμίζω, στρώνω, ανεβαίνω, κλαδεύω, δουλεύω, κλειδώνω, ανασαίνω, γυρίζω, μεγαλώνω, καθαρίζω, ταξιδεύω μπαίνω, σηκώνω, κοκκινίζω, ικετεύω, ποτίζω, μαθαίνω, τελειώνω, χορεύω, ροχαλίζω, σκουπίζω, κατεβαίνω, καμακώνω, μαντεύω, χρωματίζω, μαζεύω, πηγαίνω, βιδώνω, γράφω, ζωγραφίζω, ανακατεύω, μπαίνω, τεντώνω -ώνω - ίζω - αίνω - εύω

84 107) Συμπλήρωσε τα γράμματα που λείπουν στα παρακάτω ρήματα: 84 Φυτ λατρ μαγειρ μαζε κλαδ βασιλ κλ καβαλικ ταξιδ σφυρ ελπ λαγ χαρ δακρ αθρ καθαρ δαν αδ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΡΗΜΑΤΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΣ ΜΕΛΛ ΕΞΑΚ. εγώ είμαι εγώ ήμουν εγώ θα είμαι εσύ είσαι εσύ ήσουν εσύ θα είσαι αυτός είναι αυτός ήταν αυτός θα είναι εμείς είμαστε εμείς ήμαστε εμείς θα είμαστε εσείς είστε εσείς ήσαστε εσείς θα είστε αυτοί είναι αυτοί ήταν αυτοί θα είναι εγώ έχω εγώ είχα εγώ θα έχω εσύ έχεις εσύ είχες εσύ θα έχεις αυτός έχει αυτός είχε αυτός θα έχει εμείς έχουμε εμείς είχαμε εμείς θα έχουμε εσείς έχετε εσείς είχατε εσείς θα έχετε αυτοί έχουν αυτοί είχαν αυτοί θα έχουν

85 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ) Συμπληρώνω τις προτάσεις με το ρήμα έχω ή είχα στο σωστό πρόσωπο και αριθμό: Ο Θείος μου πολύ μεγάλο σπίτι. Τα παιδιά για το σχολείο. Κάποτε ένα πολύ χαριτωμένο σκυλάκι. Τι Γιάννη και δε μιλάς σήμερα; Εμείς δεν δικό μας σπίτι και πληρώνουμε ενοίκιο. πολλά παιχνίδια στο σπίτι σου; Όταν τελειώσεις θα χρόνο να παίξουμε; Πού είπες ότι πάει; Τι κάνεις; πολύ καιρό να σε δω! Θα πολλά ρούχα μετά τη γιορτή μου, γιατί δυστυχώς όλοι ρούχα μου φέρνουν!! πονόδοντο χθες και δεν ήρθες στο μπαλέτο; 109) Συμπλήρωσε με το ρήμα είμαι ή ήμουν στο σωστό αριθμό και πρόσωπο: Ο Κώστας και ο Παντελής φίλοι. Χθες επίσκεψη στο θείο μου. Εσείς πολύ άτακτοι μαθητές. Εγώ το Σαββατοκύριακο στο χωριό μου. Πού τέτοια ώρα; Πού χθες το βράδυ;

86 «Εγώ πολύ καλή μαθήτρια» μου είπε η μητέρα μου. Αυτός σπουδαίος ζωγράφος! Θα πολύ άδικος αν έλεγα ότι δεν έκανες καλή δουλειά! Θα σπίτι το απόγευμα να σε επισκεφτώ; Εμείς στην Πάρνηθα το επόμενο Σαββατοκύριακο! Που ένα ολόκληρο απόγευμα και σε έψαχνα; 86 Τίποτα πιο εύκολο δε βρήκατε να μας βάλετε; Θα με τρελάνει αυτός Εύκολα σου φαίνονται εσένα αυτά;

87 87 Σύνθετες λέξεις λέγονται οι λέξεις που γίνονται όταν ενωθούν δύο απλές Π.χ. από τις απλές λέξεις άγριο και λουλούδι, γίνεται η λέξη αγριολούλουδο. Η πρώτη απλή λέξη λέγεται πρώτο συνθετικό και η δεύτερη απλή λέξη λέγεται δεύτερο συνθετικό ΑΣΚΗΣΕΙΣ 110) Δίπλα από τις σύνθετες λέξεις να γράψεις τις απλές απ τις οποίες έχει γίνει: πηγαινοέρχομαι πεζόδρομος καλοκαίρι καλοτάξιδο θαλασσοταραχή γλυκομίλητη τραπεζομάντιλο γαλανόλευκη γοργόφτερα μπαινοβγαίνω ανεβοκατεβαίνω

88 μαυρόασπρο πολύξερος γλυκοχάραμα ολόχρυσο ηλιοβασίλεμα χελιδονοφωλιά πρωτοβρόχια σιγοψιθυρίζω σιγοτραγουδώ χρυσοκίτρινο φρεσκοπλυμένα βουνοκορφή κάτασπρος εξώπορτα θερμοπαρακαλώ Πφ!!!! Αυτά δε ξέρουμε; ) Ενωσε τις παρακάτω απλές λέξεις και κάνε σύνθετες: καλή + μέρα καλή + νύχτα λύκος + σκύλος συχνά + ρωτώ σπίτι + νοικοκύρης μαχαίρια + πιρούνια καλή + φωνή παιδί + τόπος πεζός + δρόμος άνθος + κήπος

89 βοσκός + τόπος γίδα + βοσκός κρεβάτι + κάμαρα χιόνι + νερό άσπρος + μαύρος ανοίγω + κλείνω μπαίνω + βγαίνω πηγαίνω + έρχομαι ανεβαίνω + κατεβαίνω ανάβω + σβήνω χορεύω + πηδώ ξανά + διαβάζω αυλή + τοίχος αυτοκίνητο + δρόμος άγριο + λουλούδι σίδηρος + δρόμος πρώτη + μήνας πρώτη + Μάιος πρώτη + Απρίλιος θάλασσα + νερό αχλάδι + κάμπος πορτοκάλι + φλούδα ζάχαρη + νερό κίτρινο + πράσινο κοντός + χοντρός ψηλός + λιγνός γκρίζο + μαύρο Τα ξέρω όλα!!!! Καλά, σκίζω σήμερα!!!! Εγώ πάλι γιατί δε ξέρω τίποτα; 89

90 νύχτα + λουλούδι άγριο + κουνέλι χρυσό + μύγα πλατύ + σκαλοπάτι όμορφο + παιδί όμορφο + κορίτσι άνεμος + μύλος έξω + πόρτα καλός + καρδιά πράσινο + λιβάδι άνεμος + βροχή αλάτι + πιπέρι τρώω + πίνω χελιδόνι + φωλιά τρέμω + σβήνω άγριος + άνθρωπος χιόνι + άνθρωπος γίδια + πρόβατα χιόνι + πόλεμος εύκολος + πίστη ) Βρες με μία σύνθετη λέξη πως λέμε αυτόν : Έχει σγουρά μαλλιά Που πουλά βιβλία Που φυλάει τη νύχτα Που φυλάει τα δάση

91 Που έχει καλή καρδιά Που έχει πράσινα μάτια Που έχει γαλάζια μάτια Που έχει καστανά μαλλιά Που έχει ξανθά μαλλιά Που έχει στρογγυλό πρόσωπο Που έχει πλατύ πρόσωπο Που έχει καλή τύχη Που έχει κακή τύχη Που έχει κακή μοίρα Το πουλί της νύχτας ) Γράψε τις σύνθετες λέξεις που γίνονται από το τηλε (μακριά) : Όραση Φωνο Φώνημα Φωνητής τηλε Γράφημα Γραφητής Παρουσιαστής Παρουσιάστρια

92 92 Πτώσεις λέγονται οι διάφορες μορφές που παίρνουν τα ονόματα μέσα σε μία πρόταση. Οι πτώσεις είναι τέσσερις : Ονομαστική Γενική Αιτιατική Κλητική Ενικός αριθμός Π.χ. Ο εργάτης κουράζεται πολύ. (Ονομαστική) Του εργάτη η δουλειά είναι δύσκολη. (Γενική) Τον εργάτη τον σεβόμαστε. (Αιτιατική) Εργάτη, σταμάτα λίγο να ξεκουραστείς. ( Κλητική ) Πληθυντικός αριθμός Οι εργάτες κουράζονται πολύ. ( Ονομαστική ) Των εργατών η δουλειά είναι δύσκολη. (Γενική ) Τους εργάτες τους σεβόμαστε. ( Αιτιατική ) Εργάτες, σταματήστε λίγο να ξεκουραστείτε. ( Κλητική ) Το κεφάλι μου έγινε καζάνι!!

93 Ενικός αριθμός 93 Η κοπέλα αγαπάει τα λουλούδια. ( Ονομαστική ) Της κοπέλας ο κήπος είναι πολύ όμορφος. ( Γενική ) Την κοπέλα την αγαπάει η μητέρα της. ( Αιτιατική ) Κοπέλα! μου αρέσει ο κήπος σου. ( Κλητική ) Πληθυντικός αριθμός Οι κοπέλες αγαπάνε τα λουλούδια. ( Ονομαστική ) Των κοπελών οι κήποι είναι πολύ όμορφοι. ( Γενική ) Τις κοπέλες τις αγαπάνε οι μητέρες τους. ( Αιτιατική ) Κοπέλες, είστε όλες πολύ όμορφες! ( κλητική ) Ενικός αριθμός Το αγόρι είναι καλόκαρδο. ( Ονομαστική ) Του αγοριού το ποδήλατο είναι γρήγορο. ( Γενική ) Το αγόρι τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. ( Αιτιατική ) Αγόρια! Προσέχετε μη πέσετε. ( Κλητική ) Πληθυντικός αριθμός Τα αγόρια είναι καλόκαρδα. ( Ονομαστική ) Των αγοριών τα ποδήλατα είναι γρήγορα. ( Γενική ) Τα αγόρια τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. ( Αιτιατική ) Αγόρια! Προσέχετε μη πέσετε! ( Κλητική )

94 94 Τα αρσενικά ουσιαστικά που τελειώνουν σε ης γράφονται πάντα με ήτα ( η ) Π.χ. ο μανάβης ο κρεοπώλης ο νοικοκύρης ΑΣΚΗΣΕΙΣ 114) Να συμπληρώσεις τις παρακάτω προτάσεις με τη λέξη «λαγός» με τη μορφή που πρέπει: τρώει χορταράκι. Τα αυτιά είναι μεγάλα. Η αλεπού κυνηγάει. Τρέχα, να μη σε πιάσει η αλεπού! Ολοι είναι συμπαθητικά ζώα. Οι φωλιές είναι κρυμμένες στα χόρτα. Δεν μπορούμε να δούμε γιατί κρύβονται. Καλοί μας ελάτε έξω να σας δούμε. 115) Δίπλα από την Ονομαστική πτώση των ονομάτων γράψε τη Γενική πτώση, αφού πρώτα συμπληρώσεις τις καταλήξεις των ονομάτων: Ονομαστική Γενική Ονομαστική Γενική ο εργάτ του εργάτη ο επιβάτης ο μανάβ ο ναύτ ο κρεοπώλ ο ράφτ

95 ο λαχειοπώλ ο Μιχάλ ο καφετζ ο Δημήτρ ο μαθητ ο Πετράκ ο παπουτσ ο Νικολάκ ο τιμονιέρ ο τιμονιέρ ο καβαλάρ ο Τάκ ο ορειβάτ ο Αρ ο αθλητ ο σπουδαστ ο φοιτητ ο πολεμιστ ο ποιητ ο καθηγητ ο πολίτ ο ταξιτζ ο πελάτ ο λυράρ ο βιολιστ τσαγκάρ ο στρατιώτ ο υπηρέτ 95 Το άρθρο τον γράφεται με όμικρον όταν μιλάμε για ένα πράγμα, και με ωμέγα όταν μιλάμε για πολλά πράγματα. Π.χ. τον εργάτη των εργατών τον επιστάτη των επιστατών ΑΣΚΗΣΕΙΣ 116) Βάλε τον ή των όπου πρέπει : μαθητή μαθητών εργάτη εργατών σπουδαστή σπουδαστών

96 καφετζή καφετζήδων λυράρη λυράρηδων μανάβη μανάβηδων βιβλιοπώλη βιβλιοπώληδων τσαγκάρη τσαγκάρηδων φοιτητή σπουδαστή ναύτη ναυτών επιβάτη επιβατών καθηγητή των καθηγητών ψάλτη ψαλτών αθλητή αθλητών ποιητή ποιητών μαθητή μαθητών επιστάτη επιστατών πολίτη πολιτών πελάτη πελατών 96 Τα θηλυκά που τελειώνουν σε η γράφονται με ήτα Π.χ. η πηγή η μαμή η αυγή 117) Συμπλήρωσε τις καταλήξεις των ονομάτων: η νίκ, οι μικρ, η αυγ, οι κοντ, η Κικ, οι χαζ, η χαζ, η Ζω, οι τρελ, οι ποντικ, η βροχ, η αράχν, οι ψηλ, οι πρώτ, η μηχαν, οι βασιλικ, η ροδαυγ, οι μαλακ, η καλ, οι σκληρ, η κακ, οι κακ, η ζουμερ, οι μανιακ, η μανιακ, η Ανταρκτικ, οι τραν, η Αμερικ, οι λεπτ, η Βαλτικ, η κουπαστ, οι ταλαίπωρ, η πλώρ, οι μοναχ, η Βασιλικ, η μοναχ, η Μαγδαλην, οι ζωνταν, η ζωνταν, η τραν, η κοντ, η λεπτ, οι φανταστικ, οι φανταστικ, η σγουρ, οι μελαχριν, η κατσαρ

97 Τα ουδέτερα που τελειώνουν σε ο γράφονται με όμικρον 97 Π.χ. το νερό το βουνό το ποτό 118) Συμπλήρωσε τις καταλήξεις των ονομάτων: Η Κικ, η Ελέν, ο Μίμ κι ο Νίκ είναι φίλοι. Παίζουν όλοι μαζί ένα παιχνίδ στην αυλ. τραβούν στο χώμα μία γραμμ για σημάδ και αρχίζουν να παίζουν. Σε λίγο όμως πιάνει δυνατ βροχ και οι δρόμ γεμίζουν νερά. Η μητέρα της Κικ που τα βλέπει από το τζάμ τα φωνάζει να μπουν μέσα στο σπίτ. Εχουν κιόλας γίνει μούσκεμα. Το κεφάλ τους στάζε νερ. Η Ελέν βάζει τα κλάματα. Της πονάει το αυτ. Όλα τα ουδέτερα που τελειώνουν σε ι γράφονται με γιώτα (ι) Εξαιρούνται : το βράδυ δάκρυ στάχυ δόρυ δίχτυ

98 98 119) Γράφω τις καταλήξεις των ουδετέρων ονομάτων: το μωρ το λάχαν το χέρ το αηδόν το νερ το βράδ το δάκρ το βιβλί το δέντρ το σέλιν το αρν το βαρέλ το δίχτ το δόρ το στάχ το τσαμπ το θυμάρ το κρασ το κάστρ το χωρι το σταφύλ το βατόμουρ το μυρμήγκ το κοτσύφ το καρφ 120) Συμπλήρωσε τις καταλήξεις: Τα δύο πουλ κοίταξαν το ξέν αυγ, κοιτάχτηκαν στα μάτ, το αγκάλιασαν με τα φτερ τους και το ανακάτεψαν με τα δικά τους αυγουλάκ. το κλαρ ρώτησε ανήσυχ το πεύκ και το πεύκ το κλαρ και το κλαρ το φύλλ. το φύλλ αναζήτησε το πουλ στο βουν. Μα δε βρήκε δέντρ να σταθ. Το αεράκ φύσηξε σιγανό και το πήρε και το πέταξε πάνω στο χορτάρ. είναι το κουκάκ, φώναξε, και κοίταξε τον ουραν.

99 Όταν μιλάμε για μία το άρθρο της γράφεται με ήτα (η), ενώ όταν μιλάμε για πολλές το άρθρο τις γράφεται με γιώτα (ι) 99 Π.χ. της λίμνης τις λίμνες 121) Στο παρακάτω κείμενο υπογράμμισε τα θηλυκά ουσιαστικά που έχουν μπροστά τους τα άρθρα τις και της : Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό δελφίνι. Ζούσε με το κοπάδι του στα ανοιχτά της θάλασσας, ξένοιαστο κι ευτυχισμένο. Ηταν η χαρά και το καμάρι της μάνας του. Ολη μέρα έπαιζε με τις φάλαινες, πότε πηδούσε ψηλά στον αέρα, πότε βυθιζόταν στο νερό, πότε κυνηγούσε τις ψαρόβαρκες. Κάποτε, όμως, το μικρό μας δελφίνι χόρτασε τις θάλασσες και θέλησε να γνωρίσει τον κόσμο της στεριάς. Είχε ακούσει τόσες πολλές ιστορίες!!! 122) Βάλε το κατάλληλο άρθρο της ή τις : βάρκας βάρκες πολιτείας πολιτείες αρκούδας αρκούδες μητέρας μητέρες μαμάς μαμάδες βελόνες βελόνας κλωστές κλωστής αυλές αυλής πλατείας πλατείες δόξας δόξες χώρες χώρας κουρτίνες κουρτίνας μηχανές μηχανής πάπιες πάπιας λίμνης λίμνες μηλιάς μηλιές δασκάλες δασκάλας κυρίας κυρίες μοδίστρες μοδίστρας προσευχές προσευχής

100 γλάστρες γλάστρας καρέκλας καρέκλες κουζίνας κουζίνες ησυχίας λατρείας μανιακής μανιακές σκιάς σκιές καλής καλές κακής κακές ψευτιές ψευτιάς μαύρες μαύρης τρελής τρελές θάλασσας θάλασσες στεριάς στεριές βροχής βροχές ) Ενωσε τα άρθρα με τα ουσιαστικά που πρέπει: χώρας μπάλες ρίζας πλάκες χώρες κούτας ρίζες τις μπάλας γιορτής κούτες σελίδας πλάκας σελίδες καλύβας γιορτές φωτογραφίες βρύσες της λακούβας εικόνες λακούβες βρύσης καλύβες εικόνας φωτογραφίας Σιγά τα δύσκολα! : Όταν μιλάμε για έναν το άρθρο τον γράφεται με όμικρον (ο), ενώ όταν μιλάμε για πολλούς το άρθρο των γράφεται με ωμέγα (ω). Π.χ. τον κηπουρό των κηπουρών

101 124) Υπογράμμισε στο παρακάτω κείμενο τα ουσιαστικά που έχουν μπροστά τους τα άρθρα τον ή των: 101 Ο Σταθμάρχης χαιρέτησε τον κυρ Νικόλα και τον βοήθησε να ανέβει στο βαγόνι. Ακούστηκε ένα σφύριγμα, η ατμομηχανή ξεφύσηξε δυνατά και οι τεράστιες ρόδες των βαγονιών άρχισαν να κυλάνε πάνω στις σιδερένιες ράγες. Ωρες πολλές τσαφ-τσουφ τσαφ-τσουφ και το τρένο έφτασε στη μεγάλη πόλη των ανθρώπων, των αυτοκινήτων και των πολυκατοικιών. Ο κυρ Νικόλας σάστισε, ζαλίστηκε από το θόρυβο και τη κίνηση, αλλά δεν κοντοστάθηκε. Τράβηξε κατευθείαν για το γραφείο των γιατρών που του είχαν συστήσει. 125) Ενωσε τα άρθρα με τα ουσιαστικά που ταιριάζουν: φίλων μηχανικό κρότων κηπουρό γιατρών ληστών φίλο τον κακοποιών κρότο μηχανικών γιατρό κηπουρών οδηγό ληστή οδηγών των κακοποιό κυνηγό μανάβη γιατρό βιβλιοπώληδων γιατρών μανάβηδων κυνηγών βιβλιοπώλη 126) Βάλε των ή τον: Χριστούλη μου, τι είναι όλα τούτα πάλι;

102 γεωργών μαθητών επιβάτη μπακάλη ποντικών εργαλείων τενεκέ βουνών ψαράδων ναυτών πουλιών παιδιών κάμπο αέρα κουρέα παππού δέντρων πατέρα δάσκαλο πίνακα προβάτων συμμαθητών καλών κακό λεπρών λεπρό απλών απλό καλών καλό κακό κακών ) Βάλε των, τον, της ή τις στις προτάσεις: Τα παιχνίδια μαθητών είναι ενδιαφέροντα. το χρώμα θάλασσας είναι γαλάζιο. Τα δίχτυα ψαράδων είναι απλωμένα στην αμμουδιά. Η μητέρα ποτίζει γλάστρες βεράντας. Η δουλειά γεωργών είναι πολύ κουραστική. Τα παιδιά μάζεψαν σημαιούλες γιορτής. Μέσα στο δάσος βρήκαμε καλύβες ξυλοκόπων. Ο επιμελητής τάξης ανοίγει κάθε μέρα τα παράθυρα τάξης. Δε φοβάμαι καθόλου αστραπές και βροντές. Μου αρέσουν τα χρώματα λουλουδιών. Δεν αντέχω φωνές των παιδιών όταν μαλώνουν. Πότισες κήπο παππού; 128) Συμπλήρωσε το άρθρο που ταιριάζει:

103 σκύλος θρανίο νίκη πέτρες γεωργοί πεδιάδες βράδυ σπουργίτης γειτονιά βοσκοί εκδρομή παράθυρο μανάβης παίχτης γονείς ζέστη βουνά τέχνες σκύλους γεωργούς γειτονιές βουνών θρανίων βοσκούς μανάβηδων πεδιάδες παιχτών τεχνών γονείς πέτρες σπουργιτών ) Συμπλήρωσε τις καταλήξεις: ο η το ναύτ αδερφ θηρί νικητ βροντ ψωμ βιβλιοπώλ γραμμ σύννεφ ενοικιαστ φήμ θυμάρ δρόμ πλώρ ποσ στόλ λέξ καρφ δήμαρχ πίστ τσακάλ τραπεζίτ γιορτ δόρ σπουργίτ μαναβικ καλοκαίρ λοστρόμο αστραπ χιόνι καλλιεργητ Λαμπρ βράδ 130) Βάλε το κατάλληλο άρθρο: Τα παιχνίδια παιδιών. Τα δέντρα κήπων.

104 τα όργανα μουσικών. Επισκέφτηκα αδερφό μου. Οι σκιές δέντρων. Τα σύνορα κόσμων. Ακουσα φωνές παιδιών. Τα σίδερα φυλακής. Ο κρότος βροντής. Φοβάμαι αστραπές. Είδα παππού μου. Ακουσα θείο να έρχεται. Τα νερά ποταμών. Τα καπέλα μαστόρων Η καμπάνα εκκλησίας. Οι σταγόνες βροχής. Η φωνή μητέρας. Καθάρισα πατάτες. 104 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 131) Γράψε τα ονόματα από τον Ενικό στον Πληθυντικό αριθμό: ο γέρος οι γέροι ο χρόνος ο πειρασμός ο άνθρωπος ο βράχος ο ράφτης ο εργάτης ο μαθητής ο δείχτης ο χάρτης ο ψαράς ο κιμάς ο κασμάς ο γαλατάς η φυλή η πηγή η δίκη ν γιορτή η ελιά η μυγδαλιά η συκιά η φωλιά η καλαμιά η φορά η γριά η μοίρα

105 η ώρα η κυρά το κάστανο το αυγό το μήλο το χωριό το θεριό το μπάνιο το τραγούδι το άνθος το βάρος το κράτος το ραβδί το γέλιο ) Γράψε όπως στο παράδειγμα : ΜΙΑ ΠΟΛΛΕΣ η γραμμή της γραμμής τις γραμμές η αδερφή η ελπίδα η βρύση η σκιά η καρδιά η σκεπή η ώρα η γιορτή η ανάγκη η καμπή η καμήλα η γάτα η ζωή η λουρίδα

106 η κοπέλα ) Γράψε όπως στο παράδειγμα: ΕΝΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ο τοίχος τον τοίχο των τοίχων ο ψαράς ο βοσκός ο αδερφός ο κυνηγός ο παππούς ο κάμπος ο αγρός ο αγρότης ο κρεοπώλης ο φίλος ο άνθρωπος ο ανήφορος ο άγγελος ο κόσμος ο ουρανός ο καιρός ο ύπνος φύλακας

107 Αντωνυμίες λέμε τις λεξούλες που μπαίνουν αντί για τα ονόματα. 107 Π.χ. Θέλω να ξέρεις ότι καμία άλλη φίλη σου δε σε αγαπώ όπως εγώ. Τα κυριότερα είδη αντωνυμιών είναι τα εξής : ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ Οι Αντωνυμίες αυτές δείχνουν τα τρία πρόσωπα του λόγου. Π.χ. Η Μαρία παίζει. Αυτή παίζει. Οι Προσωπικές Αντωνυμίες είναι οι : εγώ, εσύ, αυτός, αυτή, αυτό, εμείς, εσείς, αυτοί, εμένα, εσένα αυτόν, αυτήν, εμάς, εσάς κ.λ.π. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 134) Να βάλεις στο παρακάτω κείμενο την Προσωπική Αντωνυμία που ταιριάζει: - είμαι μαθητής της Β τάξης. σε ποια τάξη πηγαίνεις; - πηγαίνω στην Γ τάξη. - είναι ο δάσκαλός σας; - εκεί που έρχεται τώρα. - κάθε μέρα στην τάξη μας ζωγραφίζουμε. ;

108 108 - παίζουμε ποδόσφαιρο. σου αρέσει το ποδόσφαιρο; - Ναι πολύ!! 135) Γράψε τις προτάσεις όπως στο παράδειγμα: Ο Νίκος γράφει. : Αυτός γράφει Η Μαρία ζωγραφίζει. : Το λιοντάρι βρυχάται. : Οι κυνηγοί κυνηγούν. : Οι μαθήτριες γελούν. : Τ αηδόνια κελαηδούν. : Ακούω τον δάσκαλό μου. : Τον ακούω Εφτιαξα το ποδήλατό μου. : Φώναξες τη Μαρία; : Εμαθα το ποίημά μου. : Χαιρέτησες τους φίλους σου; : Εφαγες το φαγητό σου; : Πήγες την Ηρώ σπίτι; : Το φως έσβησε. : Τα κεριά λιώνουν. : Θα δω τη θεία μετά. : ΚΤΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ Οι Αντωνυμίες αυτές μας φανερώνουν σε ποιον ανήκει κάτι.

109 Π.χ. Το δικό μας αυτοκίνητο είναι καινούριο. 109 Οι κτητικές αντωνυμίες είναι οι εξής μου, σου, του, μας, σας, ο δικός μου, η δική μου, το δικό μου, ο δικός σου, η δική σου, το δικό σου, ο δικός του, η δική του, το δικό του, ο δικός μας, η δική μας, το δικό μας, κ.λ.π. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 136) Υπογράμμισε τις κτητικές αντωνυμίες στις προτάσεις: Χριστέ μου, χάριζε πάντα στα δικά μου χείλη ένα γλυκό χαμόγελο για τα παιδιά όλου του κόσμου και κάνε με να νιώθω στην καρδιά μου σαν δικό μου το ξένο πόνο. Φροντίζω πάντα το δικό μου βιβλίο να είναι πολύ καθαρό και άγραφτο. Το δικό σας σπίτι είναι πολύ πιο ωραίο από το δικό μας γιατί εμάς είναι πολύ παλιό και κατεστραμμένο. Ο πιο αγαπημένος μου ζωγράφος είναι ο Νταλί. Η ζωγραφική του είναι υπέροχη, αν και λίγο περίεργη. Η δασκάλα μας έχει δύο παιδιά. Το ένα το μεγάλο το λένε Ειρήνη και το μικρότερο Ξένια. Η τάξη σας είναι πιο μεγάλη από τη δική μας. 137) Γράψε τις παρακάτω κτητικές αντωνυμίες και διαφορετικά: Ο δικός μου πατέρας Ο πατέρας μου Η δική μου μητέρα

110 Το δικό μας σπίτι το δικό σου ποδήλατο Το δικό μας σχολείο Το δικό σας αυτοκίνητο Η δική τους τσάντα Τα δικά σας παπούτσια Οι δικές σας μπανάνες Τα δικά μας σκουπίδια Τα δικά τους λουλούδια ) Γράψε δύο δικές σου προτάσεις με κτητικές αντωνυμίες: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ Ερωτηματικές αντωνυμίες είναι αυτές που τις χρησιμοποιούμε όταν ρωτάμε. Π.χ. Ποιος ήταν στο τηλέφωνο; Ερωτηματικές αντωνυμίες είναι οι ποιος, ποια, ποιο, πόσος, πόση, πόσο κ.λ.π. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 139) Υπογράμμισε τις ερωτηματικές αντωνυμίες στις προτάσεις:

111 Ποιος σου είπε εσένα ότι θα πάμε σινεμά σήμερα; Πόσα κιλά αλεύρι να αγοράσω μητέρα; Πόση ζημιά έπαθε το αυτοκίνητό σας από το ατύχημα; Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου; ) Γράψε δύο δικές σου προτάσεις με ερωτηματικές αντωνυμίες: ΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ Δεικτικές αντωνυμίες είναι αυτές που τις χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δείξουμε κάτι. Π.χ. Αυτό εκεί είναι το σπίτι μας. Δεικτικές αντωνυμίες είναι οι εξής αυτός, αυτή, αυτό, εκείνος, εκείνη, εκείνο, τέτοιος, τέτοια, τέτοιο, τούτος, τούτη, τούτο κ.λ.π. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 141) πογράμμισε τις δεικτικές αντωνυμίες στις προτάσεις: Αυτός εκεί που στέκεται μπροστά από εκείνο το σπίτι, είναι ο καλύτερός μου φίλος και τον αγαπώ πάρα πολύ. Εκείνη η εκκλησία έχει χτιστεί εδώ και 200 χρόνια.

112 Τέτοιο ξεροκέφαλο που έχεις, καλά να πάθεις. Αν μου ξανακάνεις τέτοιο πράγμα να το ξέρεις, θα σε σκοτώσω! Αυτό το παιδί, με το οποίο κάθομαι μαζί του είναι πολύ τίμιο και φιλότιμο! ) Γράψε και συ δύο προτάσεις με δεικτικές αντωνυμίες ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ Αόριστες Αντωνυμίες είναι αυτές που δε μας δείχνουν ένα αφηρημένο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ΑΣΚΗΣΕΙΣ 143) Υπογράμμισε τις αόριστες αντωνυμίες στις προτάσεις: Κανένας δεν ήξερε που πήγε και τον έψαχναν δύο μέρες. Καμία από τις απαντήσεις που έδωσε δεν ήταν σωστή και έτσι δεν πέρασε τις εξετάσεις. Κάποιος σε πήρε τηλέφωνο, αλλά δεν άφησε όνομα. Θέλω να σου πω κάτι πολύ σοβαρό. Αύριο θα έρθουν επίσκεψη κάποιοι συγγενείς μας από το χωριό.

113 144) Γράψε δύο προτάσεις με αόριστες αντωνυμίες: 113 Ας ξεκουραστούμε και λίγο!! Ομόηχες λέγονται οι λέξεις που όταν τις λέμε ακούγονται το ίδιο, έχουν όμως διαφορετική σημασία και γράφονται διαφορετικά.

114 Π.χ. κλήμα ( κληματαριά ) κλίμα ( καιρός ) 114 Να μερικές ομόηχες λέξεις: τείχη : το γύρω γύρω των αρχαίων πόλεων. τύχη : η μοίρα του ανθρώπου. τοίχοι : τα ντουβάρια του σπιτιού. σύκο : φρούτο σήκω : στάσου όρθιος. λύπη : στενοχώρια λείπει : απουσιάζει, δεν είναι εδώ. λίπη : τα ξίγκια του κρέατος. Ουφ και πάλι ουφ!!! ΑΣΚΗΣΕΙΣ 145) Γράψε δίπλα σε κάθε μία από τις παρακάτω λέξεις μία ομόηχή της: νίκη δώρα μίλα ζωή λύρα Μήλος τύχη σου πα 146) Πάρε τις λέξεις απ το σχήμα και συμπλήρωσε τις προτάσεις: Σου εύχομαι να έχεις καλή. Στο διάλειμμα έφαγα ένα. Οι αρχαίες πόλεις είχαν. Όταν βγαίνω από το σπίτι τύχη τείχη μήλο μύλο ψιλή ψηλή κλείνω κλίνω βάζο - βάζω

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων 2B TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 9:48 π.μ. Page 1 2ο Tετράδιο ασκήσεων TAΞH B Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Τα γράμματα της γλώσσας μας κάνουν το αλφάβητο και είναι 24: α, Α = άλφα ν, Ν = νι β, Β = βήτα ξ, Ξ = ξι γ, Γ = γάμα ο, Ο = όμικρον δ, Δ = δέλτα π, Π = πι ε, Ε = έψιλον

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

Ejercicios de Gramática

Ejercicios de Gramática 1. Γραψτε το σωστό άρθρο Παιδί Φοιτητής Ελλάδα Έλληνας Μαδρίτη Λολούδι Αναπτήρας Παλτό Νερό Άνθρωπος Βιβλίο Γυναίκα Άντρας Σχολείο Βιβλιοθήκη Μάθημα Λέξη Γλώσσα Σπίτι Λογαριασμός Λόγος Κόρη Ήλιος Παραλία

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ОРФОГРАФИЯ. Προβληματικός κύκλος : - o - - e - - i - - a. ουδέτερο / επίθετο το ρούχο το ακριβό ποδήλατο

2. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ОРФОГРАФИЯ. Προβληματικός κύκλος : - o - - e - - i - - a. ουδέτερο / επίθετο το ρούχο το ακριβό ποδήλατο 2. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ОРФОГРАФИЯ Konstantinos Thodis by Προβληματικός κύκλος : - o - - e - - i - - a 1. - o - ( ο ) ουδέτερο / επίθετο το ρούχο το ακριβό ποδήλατο Средний / прилагательное το βιβλίο το νέο περιοδικό

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΗΜΟΤΙΚΟΥ!!

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΗΜΟΤΙΚΟΥ!! ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΗΜΟΤΙΚΟΥ!! ΑΣΚΗΣΗ: 1 Κλίνουμε τα παρακάτω ουσιαστικά: Ο αεροπόρος: Ενικός: Γεν: Αιτ: Κλητ: Πληθυντικός: Γεν: Αιτ: Κλητ: Η απόφαση: Ενικός: Γεν: Αιτ: Κλητ: Πληθυντικός: Γεν: Αιτ:

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Όταν φωνάζουμε κάποιον ή του απευθύνουμε το λόγο, λέμε το όνομα του στην ΚΛΗΤΙΚΗ. Γιώργο, μ' ακούς: Καθίστε, κύριε Παυλίδη! Παιδιά! Ησυχία! Συχνά τον αποκαλούμε όχι με

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Tεχνολογία και επικοινωνία

Tεχνολογία και επικοινωνία 2ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:39 μ.μ. Page 1 Tεχνολογία και επικοινωνία Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν πολλά προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας. Μπορείς να τα βάλεις στην κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

5 Ο Δ. Σ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ 26-04- 2013

5 Ο Δ. Σ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ 26-04- 2013 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΛΩΣΣΑ 1. Στις παρακάτω προτάσεις να υπογραμμίσεις το αντικείμενο και να γράψεις μέσα στις παρενθέσεις σε ποια πτώση βρίσκεται, σε ποιον αριθμό και ποιο γένος Ο Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Καλημέρα! A ΜΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Καλημέρα! Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους Καλημέρα,

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση.

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Διαφήμιση Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι?ο Νικόλας είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Με εξειδικευμένο προσωπικό από

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα.

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Η πρόταση Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Ορθογραφικές παρατηρήσεις 1. Το πρώτο γράμμα κάθε πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

λέω, λες... /πάω, πας...

λέω, λες... /πάω, πας... Ασκήσεις Μαθήματα 13 15 Καταλάβατε τα μαθήματα; 1 (α) Η Μαρία και η Ελένη δε θα πάνε στο σινεμά. (β) Η Μαρία και η Ελένη θα πάνε στο ζαχαροπλαστείο. (γ) Η Μαρία και η Ελένη θα πάνε στο σινεμά. (δ) Η Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπωνας ο φαφαγάλος

Τρύπωνας ο φαφαγάλος 10-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 12/19/12 10:44 AM Page 20 Τρύπωνας ο φαφαγάλος Η κυρία Καλλιόπη έχει στο σπίτι της ένα καναρίνι και έναν παπαγάλο που τον λένε Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας μιλάει αλλά μπερδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ. αντωνυμίες. Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη. τηί.

ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ. αντωνυμίες. Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη. τηί. αντωνυμίες ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη τηί. μου - σου - του Τα γονίδια μας ϊέρετε ότι... Τα χαρακτηριστικά μας τα κληρονομούμε 1 από τα γονίδια 2 των γονιών μας, τα οποία τα βρίσκουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι.

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι. Σπίτι με λίμνη Ήθελα να χω ένα σπίτι κοντά σε λίμνη Μια πολύ μεγάλη στρογγυλή λίμνη Όχι τόσο για το σιντριβάνι, τα φύκια και τες πρασινάδες (βέβαια να βρίσκονται και αυτά είν ευμορφότατα) Αλλά για να έρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Ο χειμώνας. Κωνσταντίνα Χρίστου

Ο χειμώνας. Κωνσταντίνα Χρίστου Ο χειμώνας Ο χειμώνας έχει τρεις μήνες, τον Δεκέμβρη, τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Ο καιρός είναι βροχερός. Κάνει πολύ κρύο γι αυτό τρώμε σούπες ζεστές. Στα βουνά χιονίζει. Φοράμε μπότες για να ζεσταίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σου! Είμαι η Ζωή. Καλημέρα. Με λένε Πέτρο. Πώς σε λένε; Χάρηκα! Καλησπέρα. Είμαι η Ελένη Παυλίδη.

Γεια σου! Είμαι η Ζωή. Καλημέρα. Με λένε Πέτρο. Πώς σε λένε; Χάρηκα! Καλησπέρα. Είμαι η Ελένη Παυλίδη. Γεια σου! Τι κάνεις; Γεια! Πώς σε λένε; [5] Γεια! Είμαι ο Ιβάν. Γεια σου! Είμαι η Ζωή. Καλημέρα. Με λένε Πέτρο. Πώς σε λένε; Γεια σου, Πέτρο. Με λένε Ιβάν. Χάρηκα! Κι εγώ. Καλησπέρα σας. Με λένε Νίκο Παπαδόπουλο.

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σχέδια εργασίας Ευέλικτη ζώνη Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α Δημοτικού ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διασύνδεση των μαθημάτων μέσα από τις

Διαβάστε περισσότερα

Α. Διαβάστε το πιο κάτω κείμενο και απαντήστε τις ερωτήσεις 1-5

Α. Διαβάστε το πιο κάτω κείμενο και απαντήστε τις ερωτήσεις 1-5 Α. Διαβάστε το πιο κάτω κείμενο και απαντήστε τις ερωτήσεις 1-5 Όταν γίνονταν οι αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές των Σαρακηνών στην Κύπρο, οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες έστελναν ηρωικούς Έλληνες πολέμαρχους

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. Βήματα για τη Ζωή ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Φύλλα Εργασίας από τη σύνδεση του Πολιτιστικού Προγράμματος "Σεργιάνι στην Παράδοση" και του Προγράμματος Υγείας "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Ζωγραφίζω το αγαπημένο μου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Ανδρέας Σµοϊλης Μελίνα Ρήγα Μαθητές στο Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης 2007-2008 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Αλεξιάδη alexiadi@theatroedu.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού

για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 2 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης Καφάτος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Τµήµα Ιατρικής Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο A2 Πώς να επικοινωνείτε στην καθημερινότητα σας στην Ελλάδα Με την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα