Άγγελος Σπάθης. σαν κάποιο όνειρο. 1. Σαν αρχή..

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Άγγελος Σπάθης. σαν κάποιο όνειρο. 1. Σαν αρχή.."

Transcript

1 Άγγελος Σπάθης σαν κάποιο όνειρο 1. Σαν αρχή..

2 Βιογραφικό σημείωμα Γεννήθηκα το 1952 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησα στο Α εξατάξιο γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης και το πιστοποιητικό σπουδών μου γράφει «φοιτήσας στην Στ τάξη, απερρίφθη ως μη προσελθών στας γραπτάς εξετάσεις» Ασχολήθηκα επαγγελματικά, κατά κανόνα με χειρονακτικές εργασίες, πάντα όμως με το νου μου στο κοινωνικό όφελος. Τα έργα μου δεν ήταν ποτέ πομπώδεις παρουσίες. Το 2008 έφτιαξα τις δύο ηλεκτρονικές σελίδες, η μία για τα ποιήματα που έγραφα (www.solega.gr) και την δεύτερη, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ (www.wif.gr) και μια τρίτη σελίδα που συμμετέχω, είναι η σελίδα θεάτρου (www.etp.gr), που φτιάχτηκε με πρωτοβουλία της Ελένης Σεμερτζίδου.

3 Μια παραδοχή.. Μια ομολογία.. Μια εξομολόγηση.. Μια αναγνώριση..

4 1. Σαν αρχή.. Ξημέρωσε. Μια νύχτα πέρασε με τα κενά κάτω από το μαξιλάρι μου. Άδειος και στον ύπνο μου ακόμη. Όταν έπεσα να κοιμηθώ, υπολόγισα σε κάποιο όνειρο που θα μου έδινε ζωή. Τίποτα όμως. Ξερός έπεσα, ξερός ξύπνησα. Αναρωτιέμαι, που βρίσκονται αυτά τα συναισθήματα που βασανίζουν την καρδιά μου; Μήπως δεν είναι έντονα; Μήπως είμαι λίγος για να αισθανθώ την αγάπη; Δεν ξέρω. Μάλλον, για τόσο βασανιστικά ερωτηματικά, προνόησε η φύση ώστε να μην τα κουβαλάω και στον ύπνο μου. Προτιμώ να το βλέπω έτσι, σαν διέξοδο από τον βασανιστικό έρωτα, παρά να προβληματίζομαι αν πραγματικά αγαπάω. Μου είπε ότι η αγάπη μου είναι καθαρή, απαλλαγμένη από έρωτες και που δεν οδηγεί σε δεσμεύσεις σαν αυτές του γάμου. Πολύ θα ήθελα να το βλέπω έτσι. Πολύ θα ήθελα και εγώ να μπορούσα να πάρω τις πρωτοβουλίες που απαιτεί ένας συμβατικός δεσμός. Αλλά πολύ το ήθελα, και το είχα δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, να είμαι ερωτευμένος μαζί της. Όμως, ποιος νους μπορεί να είναι συνεπής με την αγάπη; Ποιος νους μπορεί να ξεχωρίσει έναν ενθουσιασμό από μια βαθιά αγάπη; Εγώ ποτέ δεν ήμουν σίγουρος για το θυμικό μου. Πολλές φορές, σαν μου δινόταν η ευκαιρία, στηλίτευα την λέξη «σχέση» όταν με ευκολία την πρόφερε κάποιος. Η λέξη αυτή έχει ένα απόλυτο βάρος και σχέση υπάρχει όταν δυο άνθρωποι, συγκινούνται με την αφοσίωση αλλήλων. Δεν είναι σχέση όταν ο ένας κατακτήσει τον άλλο και ο άλλος το εκτιμάει σαν μεγαλείο του εαυτού του. Μίλησα πολλές φορές για την αγάπη που υπερβαίνει τον έρωτα. Θέλω να εξηγήσω, ότι εγωισμός και αυταρέσκεια είναι στην πλειονότητα τα εναύσματα μιας έλξης. Μετά από χρόνια έλξεων που φάνταζαν σαν έρωτες, κατέληξα πως η βαθιά αγάπη είναι αυτή που στρώνει το έδαφος για έναν πραγματικό έρωτα. Ότι άλλο, είναι αδύναμο μπροστά στο χρόνο. Και πρέπει να επισημάνω ότι η ζωή είναι χρόνος. Θυμάμαι όταν της είπα ότι πολύ θα ήθελα να είμαι ερωτευμένος μαζί της, εκείνη μου είπε ακριβώς αυτό: -«Ναι και εγώ θα ήθελα να είμαι μαζί σου».

5 Πέρασε πολύς καιρός από τότε. Βλέποντας την διαφορά ηλικίας, με ρώτησε -«Ποια είναι η επιτρεπτή διαφορά που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι;» -«Να ανήκουν στην ίδια γενιά» απάντησα. «Πόσα χρόνια χωρίζουν τις γενιές;» ρώτησε έπειτα. «Τα εικοσιπέντε χρόνια είναι πολλά» της απάντησα. -«Μάλιστα!» είπε και σωπάσαμε. Αυτή η κουβέντα, δέσμευσε εμένα, ώστε να είμαι «συνεπής» με τα πιστεύω μου. Μα ο «έρως ανίκατε μάχαν», ήλθε και ανέτρεψε κάθε φραγμό. Όσο και να αντιστάθηκα με σημαία τις προκαταλήψεις, γιατί τα πιστεύω μου τέτοια αποδείχθηκαν, η καρδιά όλο και πιο πολύ βροντοφώναζε. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να σταθούμε λιγάκι. Από τις παραστάσεις που προσλαμβάνουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας, μένουν κάποιες που αποκρυσταλλώνονται σαν ηθικές αξίες. Όμως η ζωή τρέχει και διαρκώς νέα δεδομένα εμφανίζονται, που μπορεί να τις ανατρέψουν. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα τέτοιων μεταβολών. Στην λογοτεχνία συναντάμε πάρα πολλά. Όταν δε, ο λογοτέχνης είναι καταξιωμένος, τότε η λογοτεχνία αποκαλύπτει τον ρόλο της. Αλλά η ζωή η ίδια, είναι το πιο μεγάλο σχολείο. Με ξένιζαν οι δεσμοί που είχαν ηλικιακή διαφορά. Τώρα, μετά από αυτά τα συναισθήματα που με κυρίευσαν, κατάλαβα, φιλοσοφώντας τα πράγματα, ότι μια μεγάλη διάρκεια ενός δεσμού μπορεί να είναι ευλογία, αλλά επίσης ευλογία είναι και οι δεσμοί μικρότερης διάρκειας, αρκεί αυτοί να είναι έντονοι. Τότε ο χρόνος χάνει την απελπιστική του διάσταση και εμφανίζεται ως απόλυτη ευτυχία. Έχω πεισθεί ότι μια ζωή μπορεί να είναι σε διάρκεια μεγαλύτερη όταν την ζήσουμε με έντονα συναισθήματα. Αυτό θέλω να πω στην αγαπημένη μου και να της ζητήσω συγγνώμη για τα τόσα χρόνια που χρειάστηκα να κατανοήσω τον εαυτό μου. Ζω με την ελπίδα ότι δεν είναι αργά και ότι το μέλλον, που τώρα προδιαγράφεται μακρύ, μας ανήκει.

6 Σ αυτό το βιβλίο θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω στον συναισθηματικό μου κόσμο, σαν ένα παραμύθι. Ελπίζω να τα καταφέρω. ΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΣΠΑΘΗΣ

7 2. «Μια ερωτική μέρα» Ήταν ένα μεσημέρι, όταν αποφάσισα να πάω στην ένωση, για να συνεχίσω κάποιες εργασίες στον υπολογιστή. Ήξερα ότι εκεί με περίμενε μια νέα κοπέλα, μάλιστα ψηλή όπως μου είχε πει η γραμματέας, που ήθελε να με γνωρίσει. Και εγώ το ίδιο ήθελα. Συνάντησα λοιπόν την Ελένη, που όπως μπήκα με καλημέρισε το συγκρατημένο και αγνό χαμόγελό της. Κολακεύτηκα που με περίμενε τόσο πρόσχαρα αυτή η κοπέλα και ένοιωσα σαν ιππότης. Μετά τα πρώτα λόγια που ανταλλάξαμε όλο χαρά, η συζήτηση το φερε και είπε στην ομήγυρη ότι πιο πολύ αγαπάει εμένα. Κάπως ξαφνιάστηκα, αλλά μετά το απόδωσα στην αθωότητα που είχε και που την έχει ακόμα. Μέσα μου σκέφτηκα ότι κάτι έμεινε από τον κουρασμένο μου εαυτό. Αργότερα μου έλεγε ότι είμαι πολύ νέος σε σχέση με τα χρόνια μου. Μετά περπατήσαμε όλοι μαζί και εγώ πήγαινα κάπως απόμερα, μη ξέροντας τις γνωριμίες. Πάντως για μένα ήταν μια καλή μέρα, γιατί γνώρισα νέους ανθρώπους και άκουσα και ένα αυθόρμητο «σ αγαπώ». Μεγάλη μέρα για μένα. Έτσι ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, που μου έμελε να αποκαλύψει έναν άγνωστο εαυτό. Ήμουν πεπεισμένος ως τότε, πως ο έρωτας είναι ένας μεγάλος ενθουσιασμός. Σιγάσιγά κατάλαβα ότι η αγάπη είναι το βασικότερο στη ζωή και που όταν έχει διάρκεια σε οδηγεί στην κορύφωσή της, που δεν είναι άλλη από τον πραγματικό έρωτα. Όσο προχωρούσε η γνωριμία μας, έτεινε να διαμορφωθεί σε μια σχέση. Αυτή η κατάσταση για μένα, και ασφαλώς και για κείνη, ήταν μια κατάσταση που ήθελε ξεκαθάρισμα. Παρ όλο που είχα επιχειρήσει ακραιφνώς να εκφράσω την συναισθηματική βεβαιότητα σαν μια αρχή ενός ειδυλλίου, αυτά που έλεγα, μάλλον ήταν δυσνόητα. Εκτός από τις προκαταλήψεις, με διακατείχε και μια έμφυτη δειλία για τις ανθρώπινες σχέσεις. Αρκέστηκα να δηλώνω ευθαρσώς ότι την αγαπάω. Ως που μια μέρα, δεν ξέρω πως μου κατέβηκε, της είπα ότι αν είχα γεννηθεί είκοσι χρόνια αργότερα, τώρα θα ήμασταν ζευγάρι. Το δέχθηκε με αμηχανία.

8 Βλέπετε ότι με τον εγωισμό μου δεν τα πήγαινα και πολύ καλά. Αλλά είχα πάντα την ενοχή ότι βάδιζα σε ένα αδιέξοδο. Ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί κάποια υπέρβαση και αυτό γιατί πίστευα ότι τις υπερβάσεις μπορεί να τις κάνει ο νους και όχι η καρδιά. Πίστευα, και επαληθεύτηκα γι αυτό, ότι ο έρωτας μπορεί να έλθει μόνο από ένα σίγουρο συναισθηματικό κόσμο και όχι από μια ετσιθελική αναγκαιότητα. Όταν κάποια φορά επανέλαβα την σκέψη μου, τα άκουσα χύμα και τσουβαλάτα. Καημένε Άγγελε, πόσο λάθος εκτίμησες την αγάπη της; Και ήταν λάθος, γιατί από τα δικά μου αδιέξοδα, που εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ήταν καταστροφικές προκαταλήψεις, μετέφερα σε αυτήν, ένα πρόβλημα που ούτε την άγγιζε ούτε την απασχολούσε. Βλέπετε φίλοι μου, ότι οι προκαταλήψεις οδηγούν στη βλακεία. Μια βλακεία που μπορεί να παρασύρει ακόμα και τους πιο αγνούς χαρακτήρες. Κατάλαβα το λάθος μου και δεν ξανάβγαλα τσιμουδιά. Γι αυτό στην αρχή αυτού του βιβλίου, ρίχνω το βάρος στα λάθη μου και της ζητάω μια ειλικρινή και δημόσια συγγνώμη. Ελπίζω να γίνει αποδεκτή. Αλλά γιατί τόσα και μεγάλα λάθη; Μήπως ο συναισθηματικός μου κόσμος είναι για πέταμα; Όχι, δεν είναι για πέταμα. Είναι ένας βαθύς, απύθμενος λένε κάποιοι, που μέσα του χωράνε χωρίς περιορισμό όλα τα ευγενικά συναισθήματα. Ποτέ μου, τίποτα δεν κρίθηκε αδιάφορο. Τίποτα δεν προσπέρασα χωρίς να δώσω σημασία, μέχρι που κάποιες φορές ήταν τόσο βασανιστικά τα πράγματα, που για να εξιλεωθώ το έριχνα στον ύπνο. «Πανδαμάτωρ» ο ύπνος για μένα. Τόσο ευεργετικός που το σφρίγος μου, όσο υπάρχει ακόμα, το αποδίδω σ αυτόν. Θυμάμαι, κάποια από τις πολλές μέρες που περνούσαμε μαζί, στο τέλος, όταν έφθασε η ώρα να χωριστούμε, της είπα πως ήταν μια ερωτική μέρα. Την επόμενη μέρα, όταν και αυτή έφθασε στο τέλος της, την ρώτησα πως αισθάνεται. -«Ήταν μια ερωτική μέρα» μου απάντησε. Κατάλαβα τότε ότι τα συναισθήματα είχαν πάρει τον ανήφορο.

9 Έναν ανήφορο που μέχρι σήμερα αγωνίζονται για την κορυφή. Είναι αλήθεια ότι και οι δύο προσμένουμε την δικαίωση. Τώρα ποια θα είναι αυτή; Μόνον ο Θεός γνωρίζει. Αλλά αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο εδώ. Μια ερωτική μέρα. Μια μέρα που οι άνθρωποι όταν αγαπιούνται, δηλώνουν την απόλυτη ικανοποίηση που είναι μαζί. Μήπως και αυτό δεν είναι το νόημα του γάμου; Αυτό δεν είναι η ευλογία της εκκλησίας; Όταν δύο άνθρωποι έχουν την ικανοποίηση μόνο και μόνο ότι είναι μαζί, όταν όλα τα άλλα τους είναι αδιάφορα και μόνο η επικουρική τους στήριξη τους αγγίζει, τότε αυτοί οι άνθρωποι έχουν φθάσει στην κορύφωση της αγάπης. Θέλω να πω σε όλα τα ζευγάρια, κυρίως στα νέα, ότι όταν διακατέχονται από ένα τέτοιο συναίσθημα, με βεβαιότητα να πιστεύουν ότι νίκησαν το χρόνο. Βρέθηκα στο γάμο της ανιψιάς μου πριν λίγες μέρες και ο παπάς θυμάμαι ότι μακρηγορούσε για τα αυτονόητα. Τους μιλούσε μάλιστα με ένα ύφος, θαρρείς και είχαν υποπέσει σε αμαρτήματα. Μα λίγο μυαλό δεν πρέπει να έχουν αυτοί οι παπάδες; Τους είπαν ότι κηρύσσουν τον λόγο του Θεού και κάποιοι μετέρχονται την στόφα του διαβόλου. Τι να πεις; Τόσο φθάνει ο νους Θέλω όμως να εξηγήσω και να σταθώ σε ένα βασικό πράγμα. Η σχέση μου με την Ελένη ποτέ δεν ήταν, τουλάχιστον για μένα, μια αναστάτωση. Υπήρξε και είναι ένα απέραντο γλυκό συναίσθημα. Πολύ δύσκολο ίσως και βασανιστικό αλλά πολύ γλυκό. Το ίδιο πιστεύω και για κείνη. Αφόρητες έλξεις και εγωισμοί δεν μας κυρίευσαν. Τα παράφορα πάθη, που τόσο μνημονεύονται σε ιστορίες αγάπης, έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις πωλήσεις και είναι ή άρρωστα ή εξωπραγματικά. Η ιστορία μας είναι πραγματική και φιλοδοξούμε να γίνει μπούσουλας για κάποιους μπερδεμένους ανθρώπους. Την ίδια δεν την ρώτησα, αλλά είμαι βέβαιος ότι συμφωνεί. Όταν μου έστειλε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου προκειμένου να δημοσιευθεί το πρώτο μου βιβλίο, σημειώνει λακωνικά πως «αξίζει να διαβαστεί». Θέλω να την δικαιώσω και να εγκρίνει και αυτό που γράφω τώρα. Και αν δεν καταλάβατε, αυτή η προσδοκία, φανερώνει την αγάπη μας.

10 3. Το μείον της γενιάς σας Η Ελένη, εκτός από την βιοποριστική της ενασχόληση, είναι δραστήρια βιβλιοθηκάριος, ασχολείται με πάθος με την λογοτεχνία. Έχει γράψει βιβλία και καταπληκτικά άρθρα στον έντυπο αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο. Τα βιβλία της είναι ποικίλα ως προς το περιεχόμενο. Άλλα είναι μυθιστορήματα, άλλα είναι θεατρικά έργα, όλα τους ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτά όμως που ξεχώρισα, είναι οι ποιητικές της συλλογές, τις οποίες όταν τις διάβασα, έμεινα έκπληκτος. Σε βαθύτερες αναγνώσεις που έκανα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δημιουργεί μια νέα σχολή στην ποίηση. Σίγουρα γεννιέται το ερώτημα, πως κατάλαβα κάτι τέτοιο και με ποια γνώση το υποστηρίζω; Δυσκολεύτηκα αλλά σχετικά γρήγορα, βρήκα την άκρη του νήματος. Η ποιητική της έκφραση ολοκληρώνεται από μια εγκεφαλική ποίηση που εδράζεται στον ψυχικό της κόσμο. Αυτός ο συνδυασμός σκέψης και ψυχής, με έκανε να πιστέψω, ότι δημιουργεί μια νέα σχολή που μέχρι τώρα παρόμοια δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Γι αυτό σε ένα ποίημα μου λέω ότι είναι από πηλό πλασμένη. Δηλαδή πρωτόπλαστη. Δημιουργός μια νέας γενιάς στα ποιητικά πράγματα. Σε μια συζήτηση που είχαμε σήμερα, μου θύμισε στο παρελθόν που με διακατείχαν κάποια ίχνη αυταρέσκειας. Πραγματικά, παρ όλο που για μένα η αυταρέσκεια πάντα ήταν ένα κόκκινο πανί, σε μια ερώτηση για το πώς μου φαίνεται ένα έργο της, υπέπεσα σε φλύαρες και ψευτοπροφεσόρικες εκφράσεις. Πήρα ένα μάθημα, για να σκέφτομαι πάντα αυτά που λέω και προπαντός να τα εννοώ. Πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι είναι και διδάκτορας στην έδρα της λογοτεχνίας στο ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟ. Φαίνεται ότι ήλθε ο καιρός να ζητηθούν από μένα οι συγνώμες. Η συζήτηση το έφερε να θυμηθούμε και μια παλιά μου διαπίστωση, για το έλλειμμα αυτοπεποίθησης που διακατέχει την γενιά της. Τόσο άξιοι άνθρωποι, τόσα ταλέντα, τόσοι δημιουργοί χάνονται κάτω από ένα στρώμα αδιαφορίας και

11 αυταρχισμού χωρίς να μπορούνε να αρθρώσουν κάποια λέξη ή να επιδείξουν τις δυνατότητες και τα έργα τους. Ένας υφέρπων φασισμός στα πνευματικά πράγματα. Αντί αυτών, πολλά σκουπίδια κατά κανόνα υποχείρια ενός οικονομικού κατεστημένου. Και πάντα με απασχολούσε η φερόμενη ως κεφαλή της διανόησης, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Με είχε κάνει αλγεινή εντύπωση, το ότι κατά τις βραβεύσεις των ποιητών, δεν έβρισκα σε αυτούς κάποιο αξιόλογο έργο. Στην καλύτερη περίπτωση, διάβαζα μια αποστεωμένη με δύσκολες εκφράσεις ποίηση. Μα η ποίηση είναι για να διαπαιδαγωγεί τον κόσμο. Πρέπει να είναι κατανοητή και να εμπεριέχει τα νοήματα ξεκάθαρα. Δεν είναι ποίηση όταν χρειάζεται αποκωδικοποιητής για να την κατανοήσουμε. Και λέω! Δεν έχουν μάτια να διαβάσουνε όλους τους μεγάλους ποιητές μας, για να δούνε τι είναι η ποίηση; Κολακεύονται με τα φράκα τους και από την επίπλαστη δημοσιότητα, που μη έχοντας τι άλλο, προβάλλει την πιο απογοητευτική υποκουλτούρα. Είναι λυπηρό ότι θρέφονται από μια τέτοια δημοσιότητα. Θα έπρεπε την καταξίωση να την περίμεναν από τον κόσμο και όχι από μία δράκα αυτάρεσκων ανθρώπων. Και οι συσχετισμοί, είναι αυτοί που εμφανίζονται ως δυναμική. Θλιβερά πράγματα. Δεν θέλω να είμαι αφοριστικός. Βαθιά πιστεύω ότι υπάρχουν και εδώ μεγάλοι λογοτέχνες. Πρέπει όμως οι κριτές να περιορίσουν τους επαίνους και τα βραβεία και αυτά να δίδονται μόνο στους πραγματικούς. Όχι να μοιράζονται επειδή αθλοθετήθηκαν. Και πάντα για μένα υπάρχει το θέμα με τους «προβαλλόμενους»

12 4. Αγάπη-μένη μου, ποίηση Σε μια σελίδα του διαδικτύου, που προβάλει ένα δικό μου ποίημα, προβάλει στην ίδια σελίδα και ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. ΑΓΓΕΛΙΕΣ Διατίθεται ἀπόγνωσις εἰς ἀρίστην κατάστασιν, καὶ εὐρύχωρον ἀδιέξοδον. Σὲ τιμὲς εὐκαιρίας. Ἀνεκμετάλλευτον καὶ εὔκαρπον ἔδαφος πωλεῖται ἐλλείψει τύχης καὶ διαθέσεως. Καὶ χρόνος ἀμεταχείριστος ἐντελῶς. Πληροφορίαι: Ἀδιέξοδον Ὥρα: Πᾶσα. Κική Δημουλά Σε μια τηλεοπτική εκπομπή του σεβαστού δάσκαλου κου Μπαμπινιώτη, τον άκουσα που έλεγε ότι η ποίηση της Κικής Δημουλά, έχει μια απεραντοσύνη και βασίζεται στην εκπληκτική δυναμική των λέξεων. Πράγματι, αυτό επιβεβαιώνεται και στο παραπάνω ποίημα. Μα στηρίζεται μόνο σ αυτήν. Παραθέτω και ένα ποίημα της Ελένης, όχι για να κάνετε σύγκριση, αλλά για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει. ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ Ανατριχίλα από τα νύχια ως την κορφή Ένας ο χρόνος, στο µηδέν ξαναγυρνάει ικός µας ήτανε και ο ήλιος το πρωί Το βράδυ έρχεται και ο νους παραπατάει

13 Απ το παράθυρο η άνοιξη γυµνή Τα πέπλα ντύθηκε και στις πλατείες γέρνει Πάλι, το λιόγερµα, η ανάσα πιο ζεστή Στο προσκεφάλι ένας θεός να αναπνέει Μου είπε ότι θα πουν ότι γράφω γι αυτήν μόνο και μόνο επειδή είμαι ερωτευμένος μαζί της. Ψέματα θα πουν; Αλλά πρέπει να λάβουν υπ όψιν τους, ότι πρώτα με συγκίνησε το έργο σου και μετά μέσα από έναν απέραντο θαυμασμό γεννήθηκαν όλα τα ευγενικά μου συναισθήματα. Ειδ. άλλως τι να ερωτευτείς; Έναν κενό αλλά πολυπεριποιημένο σάκο; Δεν γίνονται αυτά. Κάθε άνθρωπος έχει τα χαρίσματά του και με αυτά βρίσκει το ταίρι του. Και μια που το φερε ο λόγος για ταίρι, έχω να της απευθύνω και μια ερώτηση. «Τι θα γίνει με μας Ελενάκι;» Σήμερα σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, με την υπέροχη αθωότητά της, με ρώτησε «Είσαι ερωτευμένος μαζί μου ή με την ποίηση μου;» «Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πράγμα» της απάντησα. Επιμένοντας στην ερώτηση, αν θα ήταν εξήντα χρονών πως θα αισθανόμουνα; Σκέφτηκα ότι οι υποθετικές ερωτήσεις επιδέχονται μόνο υποθετικές απαντήσεις. Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσει κανείς ποια θα ήταν τα συναισθήματά του, αν άλλαζαν τα υπάρχοντα δεδομένα. Αν κάποιος διακινδυνεύσει μια τέτοια απάντηση, το πιθανότερο είναι να υποπέσει σε ανεπανόρθωτα λάθη. Απάντησα ότι είτε εξήντα χρονών είτε δεκαπέντε, αν τα κείμενα ήταν ίδια την ίδια γεύση θα μου άφηναν. Για τα συναισθήματα όμως καθοριστικά είναι τα όσα έχουν συμβεί και όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα. Είναι αλήθεια, όταν κάποιος ενθουσιάζεται από την δημιουργό, να τον κατακλύζει και ένας αμυδρός έρωτας για το πρόσωπό της. Έτσι άλλωστε δημιουργούνται τα ινδάλματα ή οι αστέρες όπως λέγονται σήμερα. Ξέρετε, δεν κομπάζω ούτε διεκδικώ την απόλυτη καθαρότητα του ψυχικού μου κόσμου. Αλλά όταν κάποια συναισθήματα έχουν περάσει από σαράντα κύματα, τότε διεκδικούν την απόλυτη βεβαιότητα.

14 Και εγώ αν δεν έφθανα σε αυτήν, ποτέ μου δεν θα άφηνα τον εαυτό μου να χαλαρώσει, ώστε να μπορεί να εκφραστεί. Δεν κομπάζω, απλά είμαι βέβαιος. Συνεχίστηκε επί μακρόν η συζήτησή μας και αισθάνθηκα μια πληρότητα, όταν μου θύμισε κάποια λόγια μου που της έλεγα στο παρελθόν. Στάθηκε στην έκφραση «προσπεράστε» που την χρησιμοποιούσα όταν παράδοξα συμβάντα μας ενοχλούσανε. Πραγματικά το λέω και το εννοώ, πως όταν μας κατακλύζουν θλιβερά γεγονότα, μόνο αυτή η λέξη, είναι αρκετή να φέρει την καθαρότητα. Επίσης μου ανέφερε την έκφραση «αφ υψηλού» που της έλεγα να υιοθετήσει στον κόσμο της, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις διάφορες κακόβουλες κριτικές ή ανεύθυνα σχόλια. Τώρα καταλαβαίνετε το πόσο μεγάλη χαρά μου ξανάδωσε. Είναι να μην είμαι ερωτευμένος μαζί της; Ξέρετε φίλοι μου, αυτά που λέει κάποιος στην αγαπημένη του και είναι σωστά πράγματα, γίνονται κανόνες ζωής. Όταν γίνονται μπούσουλας για εκείνη, τότε αισθάνεται την δικαίωση. Εγώ, με την υπερβολική αγάπη που πάντοτε είχα και έχω για την Ελένη, πρόσεχα ακόμα περισσότερο, να μην την οδηγήσω σε υπερβολικά αδιέξοδα. Η αγάπη είναι μια μαγευτική διαδικασία της ψυχής. Δεν είναι δυνατόν να λένε κάποιοι ότι αγαπάνε και να μην προσέχουν «ως κόρην οφθαλμού» τον ψυχικό κόσμο της αγαπημένης τους. Κάποιοι λένε ότι αγαπάνε με τον τρόπο τους. Διαφωνώ. Δεν υπάρχει η αγάπη όταν ποδοπατείται ο εσωτερικός κόσμος. Είναι μια συνήθεια, μια αγκύλωση του εγωισμού και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να μην χάσουν την θαλπωρή της. «Παρατάμε τις γυναίκες μας στα φιλιά του ανέμου και στη σκόνη του καιρού» λέει ο ποιητής. Και δυστυχώς έτσι συμβαίνει σε πάμπολλες περιπτώσεις. Τι να πεις ; Μόλις, πριν από λίγο, πήρα με μέιλ από την Ελένη το παρακάτω τραγούδι. «Το γράμμα» της Χαρούλας Αλεξίου. Ακούστε το και έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Ταυτίζεται με την ζωή της. Εγώ ήδη άρχισα να κλαίω από συγκίνηση.

15 Εκείνη την εποχή, η Ελένη εργαζόταν στη Λάρισα. Κάθε μέρα, ίσως και δυο φορές επικοινωνούσαμε και λέγαμε διάφορα πράγματα. Μάλιστα θυμάμαι που της έλεγα για κάποιον σοβαροφανή, όταν όλοι διαπιστώνανε στην ένωση το μέγεθος της Ελένης, που με κατηγόρησε ότι υποθάλπω την «συμμορία της Λάρισας». Φυσικά γελούσαμε αλλά φυσικά καταλάβαμε την πνευματική φτώχια που επικρατούσε μέσα στην ένωση, παρά τον πομπώδη τίτλο της. Μια μέρα την κάλεσα στο κινητό της. Δεν απάντησε και πήρα αργότερα. Πάλι δεν απάντησε και στην τρίτη κλήση μου, άρχισαν να με ζώνουν οι ανησυχίες. Ακολούθησαν ένα σωρό άλλες και άρχισα να σκέφτομαι την πιθανότητα να μεταβώ στη Λάρισα. Βλέπεται ότι το ιπποτικό μου συναίσθημα κυριαρχούσε. Αλλά ήταν και μια ανησυχία που με είχε κατακυριεύσει. Τότε κατάλαβα ότι είχε γεννηθεί η αγάπη μας και το κατάλαβα καλύτερα όταν η ίδια, που είχε ξεχάσει το κινητό της, με πήρε να με καθησυχάσει. «Σκέφτηκα ότι θα νομίζεις πως έπαθα κάτι» μου είπε, αλλά αυτό το κάτι ήταν για μένα η μεγάλη λαχτάρα. Από το χαμόγελό της όταν το πρωτοείδα, από την έκφραση ευγνωμοσύνης που είχε για μένα, είχα καταλάβει ότι ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος, μάλιστα όχι από κάποια στρέβλωση αλλά από τον υπέροχο συναισθηματικό κόσμο που κλείνει μέσα της. Βαθιά η συγκίνηση που με κυρίευσε, πολύ βαθιά. Την θυμάμαι όταν με περίμενε στα ραντεβού που δίναμε, ότι πήγαινε πάντα πρώτη, ώστε να είναι συνεπής. Πόσο ευγενική ψυχούλα! Πήγαινε πρώτη μην περάσει κάποια στιγμή από το μυαλό μου ότι μπορεί και να μην έρθει. Ναι αυτή είναι η Ελένη! Η Ελένη Μου!! Και βρέθηκαν άνθρωποι να της πουν ότι δεν ξέρει να αγαπάει Σε ένα γράμμα που μ έστειλε, λέει ότι την ευτυχία την βρήκε στην ποίηση. Μάλιστα, έχει ταυτίσει αυτές τις δύο έννοιες. Είναι αλήθεια, πως και εγώ το είχα καταλάβει, που ενώ έγραφα με την πεποίθηση της προσφοράς, όλο και περισσότερα πράγματα έβαζα στην ψυχή μου. Η Ελένη πρώτη διατυπώνει κάτι τέτοιο με σαφήνεια.

16 Μάλιστα λέει πως από το συναισθηματικό κενό, γνώρισε την ευτυχία. Λέει επίσης πως όλα τα ταπεινά συναισθήματα είναι ποίηση. Και να σκεφτείτε ότι αυτό το κορίτσι με αποκαλούσε δάσκαλο. Τόσο μεγαλειώδης είναι η ταπεινότητά της, ώστε υποδεέστερο ταλέντο να το αποκαλεί δάσκαλο, επειδή της πρόσφερα λίγο κουράγιο να ξεκινήσει και να συνεχίζει. Όταν όλοι της έλεγαν να προχωρήσει σε μια παιδεία, ακολουθώντας τους μεγάλους ποιητές μας, εγώ της έλεγα ότι οι δρόμοι της είναι ανοιχτοί γιατί αυτή τους ανοίγει. Είχα προ πολλού καταλάβει ότι αυτά που γράφει διέπονται εκτός από την εξαιρετική γνώση και με το μεγαλείο της ψυχής της. Ξέρετε φίλοι μου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράφεις για έναν άνθρωπο, που η ζωή της και η προσωπικότητά της υπερβαίνουν τα πάντα. Πολύ δυσκολότερο όταν τον νοιώθεις ως τον άνθρωπό σου. Πρέπει με επιχειρήματα να επαληθεύω τις σκέψεις μου, για να προστατεύομαι από κάποιους που νομίζουν ότι γράφω ένα ειδύλλιο και μόνο. Θέλω να σταθώ λίγο στην ποίηση της Ελένης. Αυτός ο άνθρωπος, που έβαλε γυαλιά σε όλους τους ψευτοπροφέσορες, έγραψε και συνεχίζει να γράφει, ένα μεγαλειώδες έργο. Αυτή η πένα θαρρείς ότι είναι θεϊκή πένα. Και αυτό το λέω, γιατί όποιο ποίημα της και να διαβάσεις, σε κατακλύζουν μόνον ευγενικά συναισθήματα. Και η αποκορύφωση του έργου της, είναι ότι δεν μετέρχεται τον λυρισμό. Και εγώ γράφω. Μάλιστα με έναν ευρύτερα αποδεκτό λυρισμό και δέχτηκα και τους επαίνους. Αλλά τα δικά μου μπροστά στα δικά της φαντάζουνε ως γλυκανάλατα δημιουργήματα. Εύπεπτα μεν γλυκανάλατα δε. Σας παραθέτω και ένα ποίημα της που διάλεξα στην τύχη. Αφέγγαρη νυχτιά, πώς με μαγεύει Στον ουρανό μονάχα ένα άστρο ανασαίνει Και κάπου μακριά μια ηλιαχτίδα Γεννάει στην καρδιά σου μια ελπίδα

17 Αφέγγαρη νυχτιά, γλιστράς σαν χέλι Το μαύρο σου, το στόλισαν οι άγγελοι Του δώσανε λευκό για να θυμάται Πως τις νυχτιές, η μέρα δεν κοιμάται. Της έλεγα ότι μαζί με την Ευαγγελία Μαυρίκου, είμαστε τρείς που πραγματικά προσπαθούμε για την λογοτεχνία. Είμαστε τρείς, μοναχικοί, αγνοί και ανιδιοτελείς λογοτέχνες. Έχω την πεποίθηση ότι γράφουμε, κατά το μέγεθος που μας αναλογεί, κομμάτι της ιστορίας. Ίδωμεν Συμφωνήσαμε πως η τριμελής παρέα μας είναι αρκετή. Γιατί αν θελήσουμε να σχηματίσουμε πολυπληθή ένωση, θα χάσουμε την μοναχικότητα και την αγνότητά μας, στοιχεία που είναι απαραίτητα για πραγματικούς λογοτέχνες. Αφήνουμε πίσω μας όλους τους ονειροπαρμένους. Αυτοί είμαστε και αυτοί θα μείνουμε. Όσο για το ξεμπρόστιασμα που κάνω για τους ανόητους, τους καλώ να σκεφτούνε λιγάκι και αν φθάνει ο νους τους να συλλογιστούνε, ως τώρα, το πόσο κακό έχουνε κάνει στη λογοτεχνία. Δεν θέλω να τους κάνω κακό, δεν θέλω να τους κόψω τα φτερά τους. Το μόνο που θέλω είναι να σεβαστούνε τις πραγματικές αξίες. Δεν μπορεί μια θεόρατη λογοτέχνιδα σαν την Ελένη, να την εμπλέκουν στα μικρόψυχά τους. Λίγο σεβασμό ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ.

18 5. Αι ποιηταί Μιλώντας σήμερα μαζί της, λέγαμε και για το συναισθηματικό μου έλλειμμα. Της έλεγα πως από μικρός, οι αριθμοί ήταν πιο κατανοητοί για μένα. Τα φιλολογικά εν πολλοίς μου ήταν δυσνόητα, μα όταν τα ένοιωσα έγινε η μεταστροφή μέσα μου. Τα σοφά της λόγια τα άκουσα με προσοχή και με έκπληξη. «Τα μαθηματικά, επινοήθηκαν για να οριοθετήσουν το άπειρο, ενώ τα φιλολογικά είναι ένας απέραντος κόσμος» μου είπε. Εγώ είχα βρει την εύκολη λύση και έδωσα βάρος στην οριοθέτηση του απείρου. Ναι αλλά με το ένα και ένα ίσον δύο, ο συναισθηματικός κόσμος πήγε περίπατο. Μόνο η τριβή με την απέραντη σκέψη είναι αυτή που διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και ως επακόλουθο, η άνθιση του συναισθηματικού μας κόσμου. Σήμερα, στον κόσμο που ζούμε, έχει επικρατήσει ένας θαυμασμός για τους τεχνοκράτες. Για τους λόγιους, ποιητές, λογοτέχνες, μόνο κάποια συγκρατημένη συμπάθεια. Όμως, δυο τρεις φορές, έχω ακούσει σε σοβαρές εκπομπές, ότι δεν υπάρχουν πλέον οι ποιητές μας. Είναι ένα λάθος και αυτό γιατί το κοινωνικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις τεχνοκρατικές εκφάνσεις. Όμως η αλήθεια περιγράφεται σε ένα από τα πρώτα μου ποιήματα. Έτσι λέω: Ο ποιητής μοιάζει μπροστά του καραβιού ο φλόκος σαβούρα για τα στεγανά είναι ο στιχοπλόκος Και εξηγούμαι. Όταν ένα ιστιοφόρο βρίσκεται σε ιδανικό καιρό, έχει το βύθισμά του στα στεγανά, τα πανιά του ορθάνοιχτα και τότε για να πάρει ταχύτητα, ανοίγουν και τον φλόκο. Έτσι βλέπουμε την ωραία και μαγευτική εικόνα του ιστιοφόρου. Όταν όμως ξεσπάσει σφοδρή κακοκαιρία, τέτοια που κινδυνεύει το σκάφος με το πλήρωμα, τότε κατεβάζουν τα πανιά, πετάνε την σαβούρα στη θάλασσα και σώζονται μόνο με τον φλόκο. Αυτός είναι ο ποιητής τιμήστε τον.

19 Οι μέρες που περνάμε είναι μέρες δύσκολες. Το οικονομικό πρόβλημα φάνηκε στον τόπο μας σαν λαίλαπα. Φάνηκε όμως και το μεγαλείο των συμπατριωτών μας. Χωρίς διανοούμενους ο τόπος μας, χωρίς ποιητές στο προσκήνιο, παρά μόνο με την ελάχιστη κοινωνική παιδεία που διαθέτει μέσα από την ιστορία του, αντιμετωπίζει στωικά τα λάθη που παρασύρθηκε και έπραξε στο πρόσφατο παρελθόν του. Σαν αποδέκτης πολλών σκέψεων, μπορώ να πω ότι στηλιτεύει τα παράλογα. Αλλά μόνο αυτά. Δεν γκρινιάζει. Δεν επιτίθεται άδικα. Το μόνο που κάνει είναι να απαιτεί μια δίκαιη κατανομή του βάρους για την ανόρθωση. Δεν απορρίπτει θυσίες και συγκρατημούς. Δεν απορρίπτει τις ελπίδες του αύριο. Και αυτό, χωρίς την πνευματική του κάλυψη από τους καθ όλα ταγμένους στο πλευρό του. Γιατί η πνευματική χαλάρωση, έπληξε προ παντός τους διανοούμενους αυτής της χώρας. Όταν λοιπόν αναφέρονται στο μεγαλείο του Έλληνα, να ξέρουν το πόσο μεγαλειώδες είναι. Και εδώ θέλω να πω ακόμη, ότι πρώτα κακοφόρμισε η διανόηση στον τόπο μας και έπειτα η σαπίλα πέρασε στον κόσμο. Και ήταν φυσικό επακόλουθο. Όταν ένας τόπος στερείται τους διανοούμενους, στερείται πάνω απ όλα, την δημιουργική του σκέψη. Ας επανέλθω όμως στην αγαπημένη μου. Σήμερα ξύπνησα σχετικά ευδιάθετος. Ξύπνησα και ένα απέραντο γλυκό συναίσθημα πλημμύρησε την καρδιά μου. Είναι το συναίσθημα της αγάπης. Σκέφτηκα πως ήλθε η ώρα να επέμβουμε, ώστε να μετριάσουμε την απόγνωση του κόσμου. Η αγάπη μας είναι η θεόρατη δύναμή μας. Θυμάμαι που μου έλεγε, ότι δεν πίστευε ότι υπάρχει ευτυχία και ότι αυτή ήταν, όπως λέει και το τραγούδι, γραμμένη σε ένα τοίχο σε μια συνοικία, μέχρι που γνώρισε την ποίηση. Τώρα ήρθε η ώρα αγαπημένη μου, να γράψουμε πιο δυνατά. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας και στην ιστορία. Το χρωστάμε στις μάνες μας, στους πατεράδες μας, στα παιδιά μας. Σε όλους τους προγόνους και σε όλους τους απογόνους μας. Θέλουμε οι παλιοί να στέκονται περήφανοι και οι νέοι να κυριαρχούνται από μια υγιή και γλυκιά ευθύνη. Θέλουμε η ζωή μας να γίνει η κινητήρια δύναμη του τόπου μας αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Πιστεύω ότι το μπορούμε.

20 6. Αγάπη-μένη μου, «Ελένη» Είχε περάσει αρκετός καιρός, όταν τότε αραίωσαν οι συνδιαλέξεις μας. Η απουσία της από την ζωή μου, έμοιαζε σαν ένα βουνό. Βουνό η μοναξιά, βουνό και η απόγνωση. Επιχείρησα να τηλεφωνηθώ μαζί της, αλλά πάντοτε ήταν πολυάσχολη και δεν λέγαμε τίποτα. Μέσα μου φούντωσε η απόγνωση. Έπρεπε κάτι να κάνω, ώστε να μην οδηγηθώ στην τρέλα. Αποφάσισα να στείλω ένα γράμμα: «Η τηλεφωνική μας επικοινωνία έγινε δύσκολη έως αδύνατη. Καταλαβαίνω τι σου συμβαίνει και αυτό με πληγώνει αφάνταστα. Δεν σου το λέω για να εμποδίσω τα γεγονότα. Σου το λέω για να ξέρεις ότι, τουλάχιστον για μένα, η εποχή που ομονοούσαμε είναι η καλύτερη εποχή της ζωής μου και δεν ξεχνιέται. Σου στέλνω όσα έγραψα μέχρι τώρα και έχω πρόθεση να γράψω και περισσότερα. Δεν πρόκειται όμως να αλλάξει τίποτα από το νόημα. Η Λίτσα, μετά από δικιά μου παράκληση, δέχθηκε πρόθυμα να γράψει τον πρόλογο. Αν θέλεις και νομίζεις ότι γίνεται, γράψε εσύ τον επίλογο. Άλλωστε μας χρειάζεται ένας επίλογος. Με ρώτησες αν πιστεύω στη ποιητική σου δεινότητα. Ήμουν και θα είμαι πάντα ειλικρινής. Ναι, πιστεύω απόλυτα. Ότι σου έλεγα στο παρελθόν είναι αλήθειες. Εύχομαι, και αυτό που λέω πηγάζει από ειλικρινή και βαθιά αγάπη, να ευτυχήσεις.» Αμέσως χτύπησε το τηλέφωνο: -«Τι θλίψη είναι αυτή; Και τι παραλογισμός; Φαντασιώνεσαι πράγματα χωρίς να σκέφτεσαι;» ήταν χείμαρρος. Αλλά η καρδιά μου ξαναπήγε στην θέση της. Έτσι για την ιστορία, σας παραθέτω το ποίημα του επίλογου. «Για όσο το αντέξω Για όσο αγαπώ Δεν βρίσκεται η αλήθεια κει που θέλησες να κρύψεις Στο βάσανο που έμελε να πέσω να πνιγώ Αντίλαλος, σαν χάραζε, μου στέργει: «να πιστέψεις!»

21 Πραγματικά φίλοι μου, οι πραγματικές αγάπες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Αλλά είναι δύσκολες γιατί είναι σίγουρες. Και είναι λογικό, όταν τίποτα δεν αφήνεις να πέσει στο κενό, όταν όλα απαιτείται να είναι φανερά, ακόμα και ο παραπλανημένος εαυτός, όταν πρέπει να ξεκαθαρίσεις τον πραγματικό σου εαυτό, χωρίς προκαταλήψεις και κάθε άλλου είδους αγκυλώσεις, όταν καλείσαι σαν επισφράγισμα της αλήθειας «να πιστέψεις», τότε φανερώνεται η σχέση των ανθρώπων. Και είναι μια σχέση απέραντα ειλικρινής και ευλογημένη από τον ίδιο τον Θεό. Αυτή είναι η σχέση μου με την Ελένη. Ελένη, που ο έρωτας δεν ξέρει άλλο από το δικό σου όνομα! Γράφω και συγκινούμαι, γράφω και δακρύζω. Αναγκαστικά εστιάζω την προσοχή μου, να μην βραχυκυκλώσω το λάπτοπ μου και μείνω από την δυνατότητα γραφής. Που να βρίσκεται σήμερα; Τι να κάνει; Πέρασε βαθιά η ευτυχία μέσα της; Της έγιναν βίωμα τα αισθήματά μου; Πολλά ερωτήματα αλλά όχι κάποιας αμφισβήτησης. Ερωτήματα ενδιαφέροντος για το αν η σχέση μας είναι ευεργετική. Αν η παρουσία μου στη ζωή της προκαλεί δημιουργία. Κοντολογίς αν ο έρωτας βρήκε το σπίτι του. Γιατί τούτο έχει αξία. Να καταλάβουμε και εμείς τον έρωτα που μας έχει κυριεύσει. Βλέπετε είμαστε λογοτέχνες και η αίσθηση της πραγματικότητας, ακόμα και στις πιο αφηρημένες έννοιες, είναι κάτι που μας συγκινεί. Αυτό το φως και η προσμονή ακουμπισμένη στ άστρα Ένα φορτίο η ζωή στοίχισε τον Αχέροντα. Σωροί τα ερείπια κάστρα. Ένα χαμόγελο ζητώ βαθύ ως την καρδιά σου Ένα χαρούμενο σκοπό να ξαναρχίσει η ζωή

22 και να ν το ξύπνημά σου. Έχω ελπίδες πια πολλές έχω και το στεφάνι να στεφανώσουν οι καρδιές και να ναι ως τα πέρατα της Γης το μεϊντάνι. Ένα μονάχα σ αγαπώ έχουν να πουν οι λέξεις και στης καρδιάς τον οδηγό να δείξουν νέες ατραπούς να πάρουνε νέα ζωή όλες του νου οι σκέψεις. Τώρα, πως μου κατέβηκε αυτό; Είναι που δεν τηλεφωνηθήκαμε σήμερα και άρχισε να με ζώνει η απόγνωση. Ένα μονάχα σ αγαπώ έχουν να πουν οι λέξεις. Πολύ φτωχό για να εκφράσει τον έρωτά μου. Οι αποστάσεις είναι καταστροφικές και ας λένε ότι έτσι δοκιμάζεται ο έρωτας. Αν τώρα χτυπήσει το τηλέφωνο θα μου είναι δύσκολο να εκφραστώ, όχι από πείσμα αλλά εξ αιτίας μιας πληγής. Η αναμονή είναι πολύ μακρόσυρτη και δεν αντέχεται εύκολα. Είναι ώρες που θα επιθυμούσα, αντί για αίμα στις φλέβες μου να ρέει κρύο νερό Αχ! Ελένη Ένα τσιγάρο μου δίνει την πρόσκαιρη λύση και συνεχίζω να προσπαθώ να θυμάμαι. Θυμάμαι έναν παμπόνηρο γνωστό της, που με επιμονή προσπαθούσε να την εισάγει ως πελάτισσα, σε μια απάτη «πυραμίδα». Δεν άντεξα και έσπευσα να της ανοίξω τα μάτια. Μόλις δυο μέρες μετά μου έλεγε ότι όσα σκεφτόμουν ήταν αλήθειες. Αργότερα, ένας κοινός γνωστός απεδείχθη πονηρός εισβολέας. Και τότε συζητώντας ένα-ένα τα γεγονότα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιος ήτανε. Είχε εκπλαγεί από τις αλήθειες που αντιλαμβανόταν με τις συζητήσεις μας.

23 Μια μέρα είπε ότι είμαι σοφός. Γέλασα, αλλά η κοινή λογική μέσα στην σύγχυση των καιρών, φάνταζε ως σοφία. Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί πάντοτε είχαμε να πούμε για θέματα που αφορούσαν την ζωή μας. Ποτέ δεν εξαντλήσαμε τον χρόνο μας με ανοησίες ή γλυκανάλατες εκφράσεις. Το σημαντικότερο για δυο ανθρώπους, είναι να βρίσκουνε τα θέματά τους και με κατανόηση να συζητάνε. Με την Ελένη σε όλα τα θέματα συμφωνούσαμε, χωρίς μασκαρεμένες υποχωρήσεις. «Ομονοούσαμε» όπως της έγραψα και στο γράμμα μου. Για κάποιες απογοητεύσεις, που δεν μπορούσα να της πω «προσπεράστε», της έλεγα πως θα τις πάρει ο χρόνος. Ο πανδαμάτωρ χρόνος. Αλλά στη δικιά μας περίπτωση, παρ όλο που αυτός που πέρασε φάνηκε σαν αιώνας, τίποτα δεν άγγιξε η λήθη. Αντίθετα όλο και πιο πολύ φούντωνε ο έρωτας. «Δεν βρίσκεται η αλήθεια εκεί που θέλησες να κρύψεις» γράφει στον επίλογο του μικρού βιβλίου μου. Πραγματικά, μάλλον άθελα θέλησα να κρύψω την αλήθεια. Όχι από συνωμοτικό ζήλο, μα από μια αίσθηση δικαίου, όπως εγώ το αντιλαμβανόμουνα. Και ήταν λάθος. Λάθος που τώρα πια φάνηκε έντονα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ μόνο για τις ιδιοτροπίες των ανθρώπων. Μόνο για τους εγωισμούς και τις αγκυλώσεις του πνεύματος. Αντίθετα δεν μπορεί να κάνει τίποτα, για αισθήματα που γεννιούνται από την αγνότητα και τον αυθορμητισμό της καρδιάς τους. Όσο και να προσπαθήσεις να επιβάλεις πιθαναγκαστικές λύσεις στον εαυτό σου, αυτός θα ανθίσταται. Γιατί η αλήθεια είναι δώρο του Θεού. Δεν είναι δημιούργημα των ανθρώπων ώστε να την επιλέγουμε όταν την κρίνουμε αναγκαία. Υπάρχει και πάντα θα υπάρχει, τέτοια ώστε να κατατροπώνει το ψέμα. Αυτό το βάσανο που με έχει κυριεύσει τώρα, είναι το τίμημα της εγωκεντρικής μου παραπλάνησης. Είναι όμως και το τίμημα της πνευματικής μου ανάτασης, κατανοώντας πλέον την πραγματική αλήθεια. Την αλήθεια του Θεού για τον άνθρωπο. Ω! Έρωτα!! Πόσο ψηλά μπορείς να φθάσεις τον άνθρωπο!!!

24 7. «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Στο παρελθόν, όταν επιχείρησα να της ζητήσω να συνδεθούμε στενά, αντιμετώπισα μια άρνηση εν είδη ακαταλαβίστικης αναφοράς μου. Τότε, για να γλυκάνω την απογοήτευση, έπεισα τον εαυτό μου ότι έπρεπε να της πω το άστοχο μασάλι μου, για την ηλικιακή μας διαφορά. Αυτή όμως, με τον απέραντο συναισθηματικό της κόσμο, είχε καταλάβει ότι εγώ δεν είχα ξεκαθαρίσει πλήρως τον εαυτό μου. Προτίμησε να κάνει πως δεν κατάλαβε, ή ακόμη και πραγματικά δεν είχε καταλάβει, αφού ήταν ολοφάνερο πως εγώ ήμουν μπερδεμένος. Το μεγαλείο της Ελένης φάνηκε άλλη μια φορά και μου δίδαξε σωφροσύνη. Τώρα θα πείτε, πως γίνεται να τα βλέπω όλα αυτά τώρα και να μην τα έβλεπα τότε; Πρώτον, είχα μια πεπλανημένη απόλυτη σιγουριά για τον εαυτό μου. Δεύτερον, ένοιωθα τον κόσμο σαν ένα βασίλειο δικών μου αρχών Τρίτον, δεν μου είχε δοθεί ποτέ η δυνατότητα να εξοστρακίσω τον μπερδεμένο μου εαυτό. Και τέταρτο και βασικότερο, πρώτη φορά αγαπούσα βαθιά. Ναι ναι φίλοι μου, πρώτη φορά που ένοιωσα τον πραγματικό έρωτα, ήταν με την Ελένη. Ως τώρα νόμιζα ότι αυτά είναι παιχνίδια της ζωής. Δεν είναι παιχνίδια. Είναι η ίδια η φύση μας όταν αποκαλύπτεται το μεγαλείο της. Και ένας λόγος να την ευγνωμονώ παραπάνω, είναι ότι και αυτή με αγάπησε. Θυμήθηκα και ένα ωραίο ποίημα που της είχα γράψει. Σας το παραθέτω: Όμως στη σκέψη μου η αρχή Ήταν το όνομά σου Κι όλο στο μέλλον κοίταζα Να αποφύγω το κενό Να δω καινούργιο ουρανό Σε μια του χρόνου αναλαμπή να νοιώσω την καρδιά σου.

25 Έλα καλή μου Να ναι αυτό το λυρικό τραγούδι Με λόγια αγάπης και χαράς Μαζί και άνθη λεμονιάς Να κάνουμε το πιο όμορφο Της γης μας αγγελούδι. Τώρα πως γίνεται, σαν ποιητής να εκφράζω σαφώς τα συναισθήματα και σαν κοινός θνητός να εκφράζομαι μπερδεμένα; Τι να πω; Αυτό είναι το μεγαλείο της ποίησης. Και ξαναλέω ότι η Ελένη μου είπε ότι την ευτυχία την γνώρισε, όταν έγινε ποιήτρια. Στέκομαι στα λόγια της γιατί μέσα από την μοναξιά της, μόνο μεγάλες αλήθειες προκύπτουν. Και εγώ μαζί της είμαι ευτυχισμένος, μόνο και μόνο γιατί την κατάλαβα. Σ αυτό το μικρό βιβλίο, καταγράφω ένα-ένα όλα τα συμβάντα μετά την γνωριμία μας. Η έγνοια μου κυρίως στρέφεται στο να περιγράφω τα μαθήματα ζωής που πήρα από αυτόν τον άνθρωπο. Θέλω όμως να πω και για τις αλήθειες μου, που οδήγησαν την Ελένη στην απελευθέρωση του εαυτού της. Επηρεασμένη τότε από την χωρίς ευτυχία μοναξιά της, αλλά ακόμη και από το περιβάλλον της, έψαχνε μια διέξοδο για την ζωή της. Η μεγάλη σύμπτωση ήταν να ανταμώσουνε οι δρόμοι μας. Η συγκρατημένη συμπεριφορά μου, αλλά και τα σωστά λόγια που άκουγε από μένα, επέδρασαν μέσα της σαν φάρμακο ζωής. Πάντοτε λέει ότι όσα άκουσε από μένα ήταν όλα σωστά. Όταν ξεκίνησε να γράφει ποίηση, είχα ενθουσιαστεί τόσο, που πάντα από κοντά της νοιαζόμουνα. Αυτή η συμπεριφορά μου της έδωσε ζωή. Την οδήγησε σήμερα να λέει ότι γνώρισε την ευτυχία που μέχρι τότε την αμφισβητούσε. Καταλαβαίνετε ότι η δική μου χαρά είναι απέραντη και την αισθάνομαι ως δικαίωση. Και τα λέω αυτά, για να γίνει κατανοητό ότι μας συντρόφευε ένας κόσμος απαλλαγμένος από εγωισμούς και σακατιλίκια του πνεύματος. Ο καθένας μας και έδινε και έπαιρνε από τον άλλο, σε ένα ισοζύγιο αγάπης.

26 Έτσι, μαζί με τις ηθικές της αξίες, οδηγήθηκε στην ζωή και στην απελευθέρωση του εαυτού της. Περίτρανα έχω να πω για άλλη μια φορά, ότι Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Είναι πρωτίστως η ελευθερία του πνεύματος και δευτερευόντως η ελευθερία της ζωής. Κάποιοι νόες παρερμηνεύουν αυτό το απόφθεγμα και προσπαθούν, τάχα με μεγαλοψυχία, να το εξισώσουν με χατίρια. Όχι! Η ελευθερία είναι μία και μοναδική και δεν εξισώνεται με τίποτα. Και όταν διακρίνουμε την ανάγκη της, τότε οφείλουμε να επιδείξουμε την πραγματική μεγαλοψυχία και να την προσφέρουμε. Μακάρι τα νέα μας ζευγάρια να ακολουθήσουν ένα τέτοιο δρόμο. Ας ήταν πάλι ο καιρός Αγνά είχε ρθεί το καλοκαίρι Συνεσταλμένα ο ουρανός, γελούσε πλάνα με τ αγέρι Ας ήταν πάλι ο καιρός Σμίγαν τα μάτια Κι ένα αστέρι Ήταν λαμπρό Πολύ λαμπρό Χλωμά καλούσε σ άλλα μέρη Ας ήταν πάλι ο καιρός Χέρια που γείωναν το σώμα Κι όταν το παίρνανε οι Θεοί, αυτά το πόναγαν ακόμα Ας ήταν πάλι ο καιρός Δεν στο χα πει Μα Μοιάζει ψέμα Ποθούσα κι έχανα μαζί, ό,τι αγαπούσα από σένα Σε αυτό το ποίημα της, η Ελένη αναφέρεται στις ψυχικές μεταπτώσεις. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την κατανόηση της νέας πραγματικότητας, ήταν ένα διάστημα μεταπτώσεων. Αλλά τι θα μπορούσε να είναι κατανοητό; Εδώ μιλάμε για συναισθήματα. Ακόμη και η παραμικρή αμφιβολία, μεγεθύνεται και τρομάζει. Εγώ το μόνο ευεργετικό που της έκανα, ήταν να της δίνω κουράγιο, που όπως γνωρίζω από μένα τον ίδιο, μόνο πρόσκαιρη επίδραση έχει. Και βέβαια πρέπει να πω, το ότι πάντα την αγαπούσα και ότι εξακολουθώ να την αγαπώ, ήταν και είναι πασίγνωστο. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Νομίζω ότι την σκυτάλη πρέπει να την παραδώσω στην ίδια., ΤΕΛΟΣ

27 «.λέει ότι την ευτυχία την βρήκε στην ποίηση. Μάλιστα, έχει ταυτίσει αυτές τις δύο έννοιες. Είναι αλήθεια, πως και εγώ το είχα καταλάβει, που ενώ έγραφα με την πεποίθηση της προσφοράς, όλο και περισσότερα πράγματα έβαζα στην ψυχή μου..» Ένας συνδυασμός ευτυχίας και ποίησης. Ένας «δεσμός» με πολύ αγάπη. Ένα ανάγνωσμα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της αγάπης και της ψυχής μέσω αυτής.

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν.

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους μαζί είναι πραγματικότητα. John Lennon Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελία Μισραχή - ΚΙΡΚΗ συνθήκες τις θυσίες. Είναι ένας πόνος τόσο αβάστακτος το να ζεις με άλλη και η καρδιά σου ν' ανήκει αλλού. Κι ο χρόνος αντί να αμβλύνει και να επουλώνει την πληγή, να επιμένει

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Εργαστήριο δικτύωσης σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία» 6 7 Μαΐου 2014 Κέντρο Πρόληψης των

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Greek Translations of Brad Yates Videos

Greek Translations of Brad Yates Videos Greek Translations of Brad Yates Videos Contents: Allowing and Receiving Feeling Betrayed Tapping with Brad Yates Allowing and Receiving http://www.youtube.com/watch?v=4iftrjbas5o Translation by Vicky

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) Μαρία Πολυδούρη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Το ποίηµα υπερασπίζεται µια ορισµένη ποιητική επιλογή. Ποια είναι αυτή και σε ποιο είδος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τελική εργασία ως επιστέγασμα της τετραετούς πορείας στην εκπαίδευση είναι μια σκέψη που μπαίνει στον πρώτο χρόνο. Είναι μια σκέψη που ζυμώνεται, προκαλεί απορία,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)...

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)... Eισαγωγικό σημείωμα: «Οι κατ οίκον εργασίες στη διδασκαλία των μαθηματικών» Οι εργασίες «για το σπίτι» ή όπως λέγονται στις παιδαγωγικές επιστήμες οι κατ οίκον εργασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου!

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή; Ε.Τ.: Κοιμάμαι + τρώω + περπατάω +

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, ZORBA PHOTOS REMARKS Delivered in Greek by Emmanuel Velivasakis at the Conclusion of the Zorba the Greek Play. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, Λέγομαι Μανώλης Βεληβασάκης, και είμαι

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Ηγούμαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Τι είναι Ηγεσία «Η Ηγεσία, δεν είναι θέση! γιαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου»

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου» Ο Θεός, η παγκόσμια Μάνα! (Θείο κήρυγμα στη γιορτή της μητέρας) Πρόλογος Οι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας το μεγαλύτερο δώρο, που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, σήμερα επέλεξαν αυτήν την ημέρα, για να γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:

22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: 22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΛΙΔΗ» 1 Παγκόσμια

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός»

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Η Αφροδίτη Βακάλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία

4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία 1 4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία «Αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώνει στα βουνά, θα περάσεις μια ζωή πιστεύοντας πως το ψάρι είναι ηλίθιο» έλεγε Αϊνστάιν και μ έκανε να σκεφτώ, πόσοι

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της Επιπεδίας

Το παραμύθι της Επιπεδίας Το παραμύθι της Επιπεδίας Ιστορία του J.Weeks, βασισμένη σε ιδέες του μυθιστορήματος Flatland: a romance in many dimensions, του E.A.Abbott, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1884, και στο οποίο βασίστηκε το κινηματογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β2 1 Επίπεδο Β2 Διάρκεια: 45 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Ένας φίλος σας έγραψε μια κριτική για ένα γνωστό βιβλίο, αλλά έχει δυσκολία στην επιλογή των κατάλληλων λέξεων σε κάποιες προτάσεις και ζητά τη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα