Άγγελος Σπάθης. σαν κάποιο όνειρο. 1. Σαν αρχή..

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Άγγελος Σπάθης. σαν κάποιο όνειρο. 1. Σαν αρχή.."

Transcript

1 Άγγελος Σπάθης σαν κάποιο όνειρο 1. Σαν αρχή..

2 Βιογραφικό σημείωμα Γεννήθηκα το 1952 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησα στο Α εξατάξιο γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης και το πιστοποιητικό σπουδών μου γράφει «φοιτήσας στην Στ τάξη, απερρίφθη ως μη προσελθών στας γραπτάς εξετάσεις» Ασχολήθηκα επαγγελματικά, κατά κανόνα με χειρονακτικές εργασίες, πάντα όμως με το νου μου στο κοινωνικό όφελος. Τα έργα μου δεν ήταν ποτέ πομπώδεις παρουσίες. Το 2008 έφτιαξα τις δύο ηλεκτρονικές σελίδες, η μία για τα ποιήματα που έγραφα (www.solega.gr) και την δεύτερη, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ (www.wif.gr) και μια τρίτη σελίδα που συμμετέχω, είναι η σελίδα θεάτρου (www.etp.gr), που φτιάχτηκε με πρωτοβουλία της Ελένης Σεμερτζίδου.

3 Μια παραδοχή.. Μια ομολογία.. Μια εξομολόγηση.. Μια αναγνώριση..

4 1. Σαν αρχή.. Ξημέρωσε. Μια νύχτα πέρασε με τα κενά κάτω από το μαξιλάρι μου. Άδειος και στον ύπνο μου ακόμη. Όταν έπεσα να κοιμηθώ, υπολόγισα σε κάποιο όνειρο που θα μου έδινε ζωή. Τίποτα όμως. Ξερός έπεσα, ξερός ξύπνησα. Αναρωτιέμαι, που βρίσκονται αυτά τα συναισθήματα που βασανίζουν την καρδιά μου; Μήπως δεν είναι έντονα; Μήπως είμαι λίγος για να αισθανθώ την αγάπη; Δεν ξέρω. Μάλλον, για τόσο βασανιστικά ερωτηματικά, προνόησε η φύση ώστε να μην τα κουβαλάω και στον ύπνο μου. Προτιμώ να το βλέπω έτσι, σαν διέξοδο από τον βασανιστικό έρωτα, παρά να προβληματίζομαι αν πραγματικά αγαπάω. Μου είπε ότι η αγάπη μου είναι καθαρή, απαλλαγμένη από έρωτες και που δεν οδηγεί σε δεσμεύσεις σαν αυτές του γάμου. Πολύ θα ήθελα να το βλέπω έτσι. Πολύ θα ήθελα και εγώ να μπορούσα να πάρω τις πρωτοβουλίες που απαιτεί ένας συμβατικός δεσμός. Αλλά πολύ το ήθελα, και το είχα δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, να είμαι ερωτευμένος μαζί της. Όμως, ποιος νους μπορεί να είναι συνεπής με την αγάπη; Ποιος νους μπορεί να ξεχωρίσει έναν ενθουσιασμό από μια βαθιά αγάπη; Εγώ ποτέ δεν ήμουν σίγουρος για το θυμικό μου. Πολλές φορές, σαν μου δινόταν η ευκαιρία, στηλίτευα την λέξη «σχέση» όταν με ευκολία την πρόφερε κάποιος. Η λέξη αυτή έχει ένα απόλυτο βάρος και σχέση υπάρχει όταν δυο άνθρωποι, συγκινούνται με την αφοσίωση αλλήλων. Δεν είναι σχέση όταν ο ένας κατακτήσει τον άλλο και ο άλλος το εκτιμάει σαν μεγαλείο του εαυτού του. Μίλησα πολλές φορές για την αγάπη που υπερβαίνει τον έρωτα. Θέλω να εξηγήσω, ότι εγωισμός και αυταρέσκεια είναι στην πλειονότητα τα εναύσματα μιας έλξης. Μετά από χρόνια έλξεων που φάνταζαν σαν έρωτες, κατέληξα πως η βαθιά αγάπη είναι αυτή που στρώνει το έδαφος για έναν πραγματικό έρωτα. Ότι άλλο, είναι αδύναμο μπροστά στο χρόνο. Και πρέπει να επισημάνω ότι η ζωή είναι χρόνος. Θυμάμαι όταν της είπα ότι πολύ θα ήθελα να είμαι ερωτευμένος μαζί της, εκείνη μου είπε ακριβώς αυτό: -«Ναι και εγώ θα ήθελα να είμαι μαζί σου».

5 Πέρασε πολύς καιρός από τότε. Βλέποντας την διαφορά ηλικίας, με ρώτησε -«Ποια είναι η επιτρεπτή διαφορά που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι;» -«Να ανήκουν στην ίδια γενιά» απάντησα. «Πόσα χρόνια χωρίζουν τις γενιές;» ρώτησε έπειτα. «Τα εικοσιπέντε χρόνια είναι πολλά» της απάντησα. -«Μάλιστα!» είπε και σωπάσαμε. Αυτή η κουβέντα, δέσμευσε εμένα, ώστε να είμαι «συνεπής» με τα πιστεύω μου. Μα ο «έρως ανίκατε μάχαν», ήλθε και ανέτρεψε κάθε φραγμό. Όσο και να αντιστάθηκα με σημαία τις προκαταλήψεις, γιατί τα πιστεύω μου τέτοια αποδείχθηκαν, η καρδιά όλο και πιο πολύ βροντοφώναζε. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να σταθούμε λιγάκι. Από τις παραστάσεις που προσλαμβάνουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας, μένουν κάποιες που αποκρυσταλλώνονται σαν ηθικές αξίες. Όμως η ζωή τρέχει και διαρκώς νέα δεδομένα εμφανίζονται, που μπορεί να τις ανατρέψουν. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα τέτοιων μεταβολών. Στην λογοτεχνία συναντάμε πάρα πολλά. Όταν δε, ο λογοτέχνης είναι καταξιωμένος, τότε η λογοτεχνία αποκαλύπτει τον ρόλο της. Αλλά η ζωή η ίδια, είναι το πιο μεγάλο σχολείο. Με ξένιζαν οι δεσμοί που είχαν ηλικιακή διαφορά. Τώρα, μετά από αυτά τα συναισθήματα που με κυρίευσαν, κατάλαβα, φιλοσοφώντας τα πράγματα, ότι μια μεγάλη διάρκεια ενός δεσμού μπορεί να είναι ευλογία, αλλά επίσης ευλογία είναι και οι δεσμοί μικρότερης διάρκειας, αρκεί αυτοί να είναι έντονοι. Τότε ο χρόνος χάνει την απελπιστική του διάσταση και εμφανίζεται ως απόλυτη ευτυχία. Έχω πεισθεί ότι μια ζωή μπορεί να είναι σε διάρκεια μεγαλύτερη όταν την ζήσουμε με έντονα συναισθήματα. Αυτό θέλω να πω στην αγαπημένη μου και να της ζητήσω συγγνώμη για τα τόσα χρόνια που χρειάστηκα να κατανοήσω τον εαυτό μου. Ζω με την ελπίδα ότι δεν είναι αργά και ότι το μέλλον, που τώρα προδιαγράφεται μακρύ, μας ανήκει.

6 Σ αυτό το βιβλίο θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω στον συναισθηματικό μου κόσμο, σαν ένα παραμύθι. Ελπίζω να τα καταφέρω. ΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΣΠΑΘΗΣ

7 2. «Μια ερωτική μέρα» Ήταν ένα μεσημέρι, όταν αποφάσισα να πάω στην ένωση, για να συνεχίσω κάποιες εργασίες στον υπολογιστή. Ήξερα ότι εκεί με περίμενε μια νέα κοπέλα, μάλιστα ψηλή όπως μου είχε πει η γραμματέας, που ήθελε να με γνωρίσει. Και εγώ το ίδιο ήθελα. Συνάντησα λοιπόν την Ελένη, που όπως μπήκα με καλημέρισε το συγκρατημένο και αγνό χαμόγελό της. Κολακεύτηκα που με περίμενε τόσο πρόσχαρα αυτή η κοπέλα και ένοιωσα σαν ιππότης. Μετά τα πρώτα λόγια που ανταλλάξαμε όλο χαρά, η συζήτηση το φερε και είπε στην ομήγυρη ότι πιο πολύ αγαπάει εμένα. Κάπως ξαφνιάστηκα, αλλά μετά το απόδωσα στην αθωότητα που είχε και που την έχει ακόμα. Μέσα μου σκέφτηκα ότι κάτι έμεινε από τον κουρασμένο μου εαυτό. Αργότερα μου έλεγε ότι είμαι πολύ νέος σε σχέση με τα χρόνια μου. Μετά περπατήσαμε όλοι μαζί και εγώ πήγαινα κάπως απόμερα, μη ξέροντας τις γνωριμίες. Πάντως για μένα ήταν μια καλή μέρα, γιατί γνώρισα νέους ανθρώπους και άκουσα και ένα αυθόρμητο «σ αγαπώ». Μεγάλη μέρα για μένα. Έτσι ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, που μου έμελε να αποκαλύψει έναν άγνωστο εαυτό. Ήμουν πεπεισμένος ως τότε, πως ο έρωτας είναι ένας μεγάλος ενθουσιασμός. Σιγάσιγά κατάλαβα ότι η αγάπη είναι το βασικότερο στη ζωή και που όταν έχει διάρκεια σε οδηγεί στην κορύφωσή της, που δεν είναι άλλη από τον πραγματικό έρωτα. Όσο προχωρούσε η γνωριμία μας, έτεινε να διαμορφωθεί σε μια σχέση. Αυτή η κατάσταση για μένα, και ασφαλώς και για κείνη, ήταν μια κατάσταση που ήθελε ξεκαθάρισμα. Παρ όλο που είχα επιχειρήσει ακραιφνώς να εκφράσω την συναισθηματική βεβαιότητα σαν μια αρχή ενός ειδυλλίου, αυτά που έλεγα, μάλλον ήταν δυσνόητα. Εκτός από τις προκαταλήψεις, με διακατείχε και μια έμφυτη δειλία για τις ανθρώπινες σχέσεις. Αρκέστηκα να δηλώνω ευθαρσώς ότι την αγαπάω. Ως που μια μέρα, δεν ξέρω πως μου κατέβηκε, της είπα ότι αν είχα γεννηθεί είκοσι χρόνια αργότερα, τώρα θα ήμασταν ζευγάρι. Το δέχθηκε με αμηχανία.

8 Βλέπετε ότι με τον εγωισμό μου δεν τα πήγαινα και πολύ καλά. Αλλά είχα πάντα την ενοχή ότι βάδιζα σε ένα αδιέξοδο. Ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί κάποια υπέρβαση και αυτό γιατί πίστευα ότι τις υπερβάσεις μπορεί να τις κάνει ο νους και όχι η καρδιά. Πίστευα, και επαληθεύτηκα γι αυτό, ότι ο έρωτας μπορεί να έλθει μόνο από ένα σίγουρο συναισθηματικό κόσμο και όχι από μια ετσιθελική αναγκαιότητα. Όταν κάποια φορά επανέλαβα την σκέψη μου, τα άκουσα χύμα και τσουβαλάτα. Καημένε Άγγελε, πόσο λάθος εκτίμησες την αγάπη της; Και ήταν λάθος, γιατί από τα δικά μου αδιέξοδα, που εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ήταν καταστροφικές προκαταλήψεις, μετέφερα σε αυτήν, ένα πρόβλημα που ούτε την άγγιζε ούτε την απασχολούσε. Βλέπετε φίλοι μου, ότι οι προκαταλήψεις οδηγούν στη βλακεία. Μια βλακεία που μπορεί να παρασύρει ακόμα και τους πιο αγνούς χαρακτήρες. Κατάλαβα το λάθος μου και δεν ξανάβγαλα τσιμουδιά. Γι αυτό στην αρχή αυτού του βιβλίου, ρίχνω το βάρος στα λάθη μου και της ζητάω μια ειλικρινή και δημόσια συγγνώμη. Ελπίζω να γίνει αποδεκτή. Αλλά γιατί τόσα και μεγάλα λάθη; Μήπως ο συναισθηματικός μου κόσμος είναι για πέταμα; Όχι, δεν είναι για πέταμα. Είναι ένας βαθύς, απύθμενος λένε κάποιοι, που μέσα του χωράνε χωρίς περιορισμό όλα τα ευγενικά συναισθήματα. Ποτέ μου, τίποτα δεν κρίθηκε αδιάφορο. Τίποτα δεν προσπέρασα χωρίς να δώσω σημασία, μέχρι που κάποιες φορές ήταν τόσο βασανιστικά τα πράγματα, που για να εξιλεωθώ το έριχνα στον ύπνο. «Πανδαμάτωρ» ο ύπνος για μένα. Τόσο ευεργετικός που το σφρίγος μου, όσο υπάρχει ακόμα, το αποδίδω σ αυτόν. Θυμάμαι, κάποια από τις πολλές μέρες που περνούσαμε μαζί, στο τέλος, όταν έφθασε η ώρα να χωριστούμε, της είπα πως ήταν μια ερωτική μέρα. Την επόμενη μέρα, όταν και αυτή έφθασε στο τέλος της, την ρώτησα πως αισθάνεται. -«Ήταν μια ερωτική μέρα» μου απάντησε. Κατάλαβα τότε ότι τα συναισθήματα είχαν πάρει τον ανήφορο.

9 Έναν ανήφορο που μέχρι σήμερα αγωνίζονται για την κορυφή. Είναι αλήθεια ότι και οι δύο προσμένουμε την δικαίωση. Τώρα ποια θα είναι αυτή; Μόνον ο Θεός γνωρίζει. Αλλά αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο εδώ. Μια ερωτική μέρα. Μια μέρα που οι άνθρωποι όταν αγαπιούνται, δηλώνουν την απόλυτη ικανοποίηση που είναι μαζί. Μήπως και αυτό δεν είναι το νόημα του γάμου; Αυτό δεν είναι η ευλογία της εκκλησίας; Όταν δύο άνθρωποι έχουν την ικανοποίηση μόνο και μόνο ότι είναι μαζί, όταν όλα τα άλλα τους είναι αδιάφορα και μόνο η επικουρική τους στήριξη τους αγγίζει, τότε αυτοί οι άνθρωποι έχουν φθάσει στην κορύφωση της αγάπης. Θέλω να πω σε όλα τα ζευγάρια, κυρίως στα νέα, ότι όταν διακατέχονται από ένα τέτοιο συναίσθημα, με βεβαιότητα να πιστεύουν ότι νίκησαν το χρόνο. Βρέθηκα στο γάμο της ανιψιάς μου πριν λίγες μέρες και ο παπάς θυμάμαι ότι μακρηγορούσε για τα αυτονόητα. Τους μιλούσε μάλιστα με ένα ύφος, θαρρείς και είχαν υποπέσει σε αμαρτήματα. Μα λίγο μυαλό δεν πρέπει να έχουν αυτοί οι παπάδες; Τους είπαν ότι κηρύσσουν τον λόγο του Θεού και κάποιοι μετέρχονται την στόφα του διαβόλου. Τι να πεις; Τόσο φθάνει ο νους Θέλω όμως να εξηγήσω και να σταθώ σε ένα βασικό πράγμα. Η σχέση μου με την Ελένη ποτέ δεν ήταν, τουλάχιστον για μένα, μια αναστάτωση. Υπήρξε και είναι ένα απέραντο γλυκό συναίσθημα. Πολύ δύσκολο ίσως και βασανιστικό αλλά πολύ γλυκό. Το ίδιο πιστεύω και για κείνη. Αφόρητες έλξεις και εγωισμοί δεν μας κυρίευσαν. Τα παράφορα πάθη, που τόσο μνημονεύονται σε ιστορίες αγάπης, έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις πωλήσεις και είναι ή άρρωστα ή εξωπραγματικά. Η ιστορία μας είναι πραγματική και φιλοδοξούμε να γίνει μπούσουλας για κάποιους μπερδεμένους ανθρώπους. Την ίδια δεν την ρώτησα, αλλά είμαι βέβαιος ότι συμφωνεί. Όταν μου έστειλε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου προκειμένου να δημοσιευθεί το πρώτο μου βιβλίο, σημειώνει λακωνικά πως «αξίζει να διαβαστεί». Θέλω να την δικαιώσω και να εγκρίνει και αυτό που γράφω τώρα. Και αν δεν καταλάβατε, αυτή η προσδοκία, φανερώνει την αγάπη μας.

10 3. Το μείον της γενιάς σας Η Ελένη, εκτός από την βιοποριστική της ενασχόληση, είναι δραστήρια βιβλιοθηκάριος, ασχολείται με πάθος με την λογοτεχνία. Έχει γράψει βιβλία και καταπληκτικά άρθρα στον έντυπο αλλά και στον ηλεκτρονικό τύπο. Τα βιβλία της είναι ποικίλα ως προς το περιεχόμενο. Άλλα είναι μυθιστορήματα, άλλα είναι θεατρικά έργα, όλα τους ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτά όμως που ξεχώρισα, είναι οι ποιητικές της συλλογές, τις οποίες όταν τις διάβασα, έμεινα έκπληκτος. Σε βαθύτερες αναγνώσεις που έκανα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δημιουργεί μια νέα σχολή στην ποίηση. Σίγουρα γεννιέται το ερώτημα, πως κατάλαβα κάτι τέτοιο και με ποια γνώση το υποστηρίζω; Δυσκολεύτηκα αλλά σχετικά γρήγορα, βρήκα την άκρη του νήματος. Η ποιητική της έκφραση ολοκληρώνεται από μια εγκεφαλική ποίηση που εδράζεται στον ψυχικό της κόσμο. Αυτός ο συνδυασμός σκέψης και ψυχής, με έκανε να πιστέψω, ότι δημιουργεί μια νέα σχολή που μέχρι τώρα παρόμοια δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Γι αυτό σε ένα ποίημα μου λέω ότι είναι από πηλό πλασμένη. Δηλαδή πρωτόπλαστη. Δημιουργός μια νέας γενιάς στα ποιητικά πράγματα. Σε μια συζήτηση που είχαμε σήμερα, μου θύμισε στο παρελθόν που με διακατείχαν κάποια ίχνη αυταρέσκειας. Πραγματικά, παρ όλο που για μένα η αυταρέσκεια πάντα ήταν ένα κόκκινο πανί, σε μια ερώτηση για το πώς μου φαίνεται ένα έργο της, υπέπεσα σε φλύαρες και ψευτοπροφεσόρικες εκφράσεις. Πήρα ένα μάθημα, για να σκέφτομαι πάντα αυτά που λέω και προπαντός να τα εννοώ. Πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι είναι και διδάκτορας στην έδρα της λογοτεχνίας στο ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟ. Φαίνεται ότι ήλθε ο καιρός να ζητηθούν από μένα οι συγνώμες. Η συζήτηση το έφερε να θυμηθούμε και μια παλιά μου διαπίστωση, για το έλλειμμα αυτοπεποίθησης που διακατέχει την γενιά της. Τόσο άξιοι άνθρωποι, τόσα ταλέντα, τόσοι δημιουργοί χάνονται κάτω από ένα στρώμα αδιαφορίας και

11 αυταρχισμού χωρίς να μπορούνε να αρθρώσουν κάποια λέξη ή να επιδείξουν τις δυνατότητες και τα έργα τους. Ένας υφέρπων φασισμός στα πνευματικά πράγματα. Αντί αυτών, πολλά σκουπίδια κατά κανόνα υποχείρια ενός οικονομικού κατεστημένου. Και πάντα με απασχολούσε η φερόμενη ως κεφαλή της διανόησης, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Με είχε κάνει αλγεινή εντύπωση, το ότι κατά τις βραβεύσεις των ποιητών, δεν έβρισκα σε αυτούς κάποιο αξιόλογο έργο. Στην καλύτερη περίπτωση, διάβαζα μια αποστεωμένη με δύσκολες εκφράσεις ποίηση. Μα η ποίηση είναι για να διαπαιδαγωγεί τον κόσμο. Πρέπει να είναι κατανοητή και να εμπεριέχει τα νοήματα ξεκάθαρα. Δεν είναι ποίηση όταν χρειάζεται αποκωδικοποιητής για να την κατανοήσουμε. Και λέω! Δεν έχουν μάτια να διαβάσουνε όλους τους μεγάλους ποιητές μας, για να δούνε τι είναι η ποίηση; Κολακεύονται με τα φράκα τους και από την επίπλαστη δημοσιότητα, που μη έχοντας τι άλλο, προβάλλει την πιο απογοητευτική υποκουλτούρα. Είναι λυπηρό ότι θρέφονται από μια τέτοια δημοσιότητα. Θα έπρεπε την καταξίωση να την περίμεναν από τον κόσμο και όχι από μία δράκα αυτάρεσκων ανθρώπων. Και οι συσχετισμοί, είναι αυτοί που εμφανίζονται ως δυναμική. Θλιβερά πράγματα. Δεν θέλω να είμαι αφοριστικός. Βαθιά πιστεύω ότι υπάρχουν και εδώ μεγάλοι λογοτέχνες. Πρέπει όμως οι κριτές να περιορίσουν τους επαίνους και τα βραβεία και αυτά να δίδονται μόνο στους πραγματικούς. Όχι να μοιράζονται επειδή αθλοθετήθηκαν. Και πάντα για μένα υπάρχει το θέμα με τους «προβαλλόμενους»

12 4. Αγάπη-μένη μου, ποίηση Σε μια σελίδα του διαδικτύου, που προβάλει ένα δικό μου ποίημα, προβάλει στην ίδια σελίδα και ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. ΑΓΓΕΛΙΕΣ Διατίθεται ἀπόγνωσις εἰς ἀρίστην κατάστασιν, καὶ εὐρύχωρον ἀδιέξοδον. Σὲ τιμὲς εὐκαιρίας. Ἀνεκμετάλλευτον καὶ εὔκαρπον ἔδαφος πωλεῖται ἐλλείψει τύχης καὶ διαθέσεως. Καὶ χρόνος ἀμεταχείριστος ἐντελῶς. Πληροφορίαι: Ἀδιέξοδον Ὥρα: Πᾶσα. Κική Δημουλά Σε μια τηλεοπτική εκπομπή του σεβαστού δάσκαλου κου Μπαμπινιώτη, τον άκουσα που έλεγε ότι η ποίηση της Κικής Δημουλά, έχει μια απεραντοσύνη και βασίζεται στην εκπληκτική δυναμική των λέξεων. Πράγματι, αυτό επιβεβαιώνεται και στο παραπάνω ποίημα. Μα στηρίζεται μόνο σ αυτήν. Παραθέτω και ένα ποίημα της Ελένης, όχι για να κάνετε σύγκριση, αλλά για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει. ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ Ανατριχίλα από τα νύχια ως την κορφή Ένας ο χρόνος, στο µηδέν ξαναγυρνάει ικός µας ήτανε και ο ήλιος το πρωί Το βράδυ έρχεται και ο νους παραπατάει

13 Απ το παράθυρο η άνοιξη γυµνή Τα πέπλα ντύθηκε και στις πλατείες γέρνει Πάλι, το λιόγερµα, η ανάσα πιο ζεστή Στο προσκεφάλι ένας θεός να αναπνέει Μου είπε ότι θα πουν ότι γράφω γι αυτήν μόνο και μόνο επειδή είμαι ερωτευμένος μαζί της. Ψέματα θα πουν; Αλλά πρέπει να λάβουν υπ όψιν τους, ότι πρώτα με συγκίνησε το έργο σου και μετά μέσα από έναν απέραντο θαυμασμό γεννήθηκαν όλα τα ευγενικά μου συναισθήματα. Ειδ. άλλως τι να ερωτευτείς; Έναν κενό αλλά πολυπεριποιημένο σάκο; Δεν γίνονται αυτά. Κάθε άνθρωπος έχει τα χαρίσματά του και με αυτά βρίσκει το ταίρι του. Και μια που το φερε ο λόγος για ταίρι, έχω να της απευθύνω και μια ερώτηση. «Τι θα γίνει με μας Ελενάκι;» Σήμερα σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, με την υπέροχη αθωότητά της, με ρώτησε «Είσαι ερωτευμένος μαζί μου ή με την ποίηση μου;» «Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πράγμα» της απάντησα. Επιμένοντας στην ερώτηση, αν θα ήταν εξήντα χρονών πως θα αισθανόμουνα; Σκέφτηκα ότι οι υποθετικές ερωτήσεις επιδέχονται μόνο υποθετικές απαντήσεις. Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσει κανείς ποια θα ήταν τα συναισθήματά του, αν άλλαζαν τα υπάρχοντα δεδομένα. Αν κάποιος διακινδυνεύσει μια τέτοια απάντηση, το πιθανότερο είναι να υποπέσει σε ανεπανόρθωτα λάθη. Απάντησα ότι είτε εξήντα χρονών είτε δεκαπέντε, αν τα κείμενα ήταν ίδια την ίδια γεύση θα μου άφηναν. Για τα συναισθήματα όμως καθοριστικά είναι τα όσα έχουν συμβεί και όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα. Είναι αλήθεια, όταν κάποιος ενθουσιάζεται από την δημιουργό, να τον κατακλύζει και ένας αμυδρός έρωτας για το πρόσωπό της. Έτσι άλλωστε δημιουργούνται τα ινδάλματα ή οι αστέρες όπως λέγονται σήμερα. Ξέρετε, δεν κομπάζω ούτε διεκδικώ την απόλυτη καθαρότητα του ψυχικού μου κόσμου. Αλλά όταν κάποια συναισθήματα έχουν περάσει από σαράντα κύματα, τότε διεκδικούν την απόλυτη βεβαιότητα.

14 Και εγώ αν δεν έφθανα σε αυτήν, ποτέ μου δεν θα άφηνα τον εαυτό μου να χαλαρώσει, ώστε να μπορεί να εκφραστεί. Δεν κομπάζω, απλά είμαι βέβαιος. Συνεχίστηκε επί μακρόν η συζήτησή μας και αισθάνθηκα μια πληρότητα, όταν μου θύμισε κάποια λόγια μου που της έλεγα στο παρελθόν. Στάθηκε στην έκφραση «προσπεράστε» που την χρησιμοποιούσα όταν παράδοξα συμβάντα μας ενοχλούσανε. Πραγματικά το λέω και το εννοώ, πως όταν μας κατακλύζουν θλιβερά γεγονότα, μόνο αυτή η λέξη, είναι αρκετή να φέρει την καθαρότητα. Επίσης μου ανέφερε την έκφραση «αφ υψηλού» που της έλεγα να υιοθετήσει στον κόσμο της, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις διάφορες κακόβουλες κριτικές ή ανεύθυνα σχόλια. Τώρα καταλαβαίνετε το πόσο μεγάλη χαρά μου ξανάδωσε. Είναι να μην είμαι ερωτευμένος μαζί της; Ξέρετε φίλοι μου, αυτά που λέει κάποιος στην αγαπημένη του και είναι σωστά πράγματα, γίνονται κανόνες ζωής. Όταν γίνονται μπούσουλας για εκείνη, τότε αισθάνεται την δικαίωση. Εγώ, με την υπερβολική αγάπη που πάντοτε είχα και έχω για την Ελένη, πρόσεχα ακόμα περισσότερο, να μην την οδηγήσω σε υπερβολικά αδιέξοδα. Η αγάπη είναι μια μαγευτική διαδικασία της ψυχής. Δεν είναι δυνατόν να λένε κάποιοι ότι αγαπάνε και να μην προσέχουν «ως κόρην οφθαλμού» τον ψυχικό κόσμο της αγαπημένης τους. Κάποιοι λένε ότι αγαπάνε με τον τρόπο τους. Διαφωνώ. Δεν υπάρχει η αγάπη όταν ποδοπατείται ο εσωτερικός κόσμος. Είναι μια συνήθεια, μια αγκύλωση του εγωισμού και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να μην χάσουν την θαλπωρή της. «Παρατάμε τις γυναίκες μας στα φιλιά του ανέμου και στη σκόνη του καιρού» λέει ο ποιητής. Και δυστυχώς έτσι συμβαίνει σε πάμπολλες περιπτώσεις. Τι να πεις ; Μόλις, πριν από λίγο, πήρα με μέιλ από την Ελένη το παρακάτω τραγούδι. «Το γράμμα» της Χαρούλας Αλεξίου. Ακούστε το και έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Ταυτίζεται με την ζωή της. Εγώ ήδη άρχισα να κλαίω από συγκίνηση.

15 Εκείνη την εποχή, η Ελένη εργαζόταν στη Λάρισα. Κάθε μέρα, ίσως και δυο φορές επικοινωνούσαμε και λέγαμε διάφορα πράγματα. Μάλιστα θυμάμαι που της έλεγα για κάποιον σοβαροφανή, όταν όλοι διαπιστώνανε στην ένωση το μέγεθος της Ελένης, που με κατηγόρησε ότι υποθάλπω την «συμμορία της Λάρισας». Φυσικά γελούσαμε αλλά φυσικά καταλάβαμε την πνευματική φτώχια που επικρατούσε μέσα στην ένωση, παρά τον πομπώδη τίτλο της. Μια μέρα την κάλεσα στο κινητό της. Δεν απάντησε και πήρα αργότερα. Πάλι δεν απάντησε και στην τρίτη κλήση μου, άρχισαν να με ζώνουν οι ανησυχίες. Ακολούθησαν ένα σωρό άλλες και άρχισα να σκέφτομαι την πιθανότητα να μεταβώ στη Λάρισα. Βλέπεται ότι το ιπποτικό μου συναίσθημα κυριαρχούσε. Αλλά ήταν και μια ανησυχία που με είχε κατακυριεύσει. Τότε κατάλαβα ότι είχε γεννηθεί η αγάπη μας και το κατάλαβα καλύτερα όταν η ίδια, που είχε ξεχάσει το κινητό της, με πήρε να με καθησυχάσει. «Σκέφτηκα ότι θα νομίζεις πως έπαθα κάτι» μου είπε, αλλά αυτό το κάτι ήταν για μένα η μεγάλη λαχτάρα. Από το χαμόγελό της όταν το πρωτοείδα, από την έκφραση ευγνωμοσύνης που είχε για μένα, είχα καταλάβει ότι ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος, μάλιστα όχι από κάποια στρέβλωση αλλά από τον υπέροχο συναισθηματικό κόσμο που κλείνει μέσα της. Βαθιά η συγκίνηση που με κυρίευσε, πολύ βαθιά. Την θυμάμαι όταν με περίμενε στα ραντεβού που δίναμε, ότι πήγαινε πάντα πρώτη, ώστε να είναι συνεπής. Πόσο ευγενική ψυχούλα! Πήγαινε πρώτη μην περάσει κάποια στιγμή από το μυαλό μου ότι μπορεί και να μην έρθει. Ναι αυτή είναι η Ελένη! Η Ελένη Μου!! Και βρέθηκαν άνθρωποι να της πουν ότι δεν ξέρει να αγαπάει Σε ένα γράμμα που μ έστειλε, λέει ότι την ευτυχία την βρήκε στην ποίηση. Μάλιστα, έχει ταυτίσει αυτές τις δύο έννοιες. Είναι αλήθεια, πως και εγώ το είχα καταλάβει, που ενώ έγραφα με την πεποίθηση της προσφοράς, όλο και περισσότερα πράγματα έβαζα στην ψυχή μου. Η Ελένη πρώτη διατυπώνει κάτι τέτοιο με σαφήνεια.

16 Μάλιστα λέει πως από το συναισθηματικό κενό, γνώρισε την ευτυχία. Λέει επίσης πως όλα τα ταπεινά συναισθήματα είναι ποίηση. Και να σκεφτείτε ότι αυτό το κορίτσι με αποκαλούσε δάσκαλο. Τόσο μεγαλειώδης είναι η ταπεινότητά της, ώστε υποδεέστερο ταλέντο να το αποκαλεί δάσκαλο, επειδή της πρόσφερα λίγο κουράγιο να ξεκινήσει και να συνεχίζει. Όταν όλοι της έλεγαν να προχωρήσει σε μια παιδεία, ακολουθώντας τους μεγάλους ποιητές μας, εγώ της έλεγα ότι οι δρόμοι της είναι ανοιχτοί γιατί αυτή τους ανοίγει. Είχα προ πολλού καταλάβει ότι αυτά που γράφει διέπονται εκτός από την εξαιρετική γνώση και με το μεγαλείο της ψυχής της. Ξέρετε φίλοι μου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράφεις για έναν άνθρωπο, που η ζωή της και η προσωπικότητά της υπερβαίνουν τα πάντα. Πολύ δυσκολότερο όταν τον νοιώθεις ως τον άνθρωπό σου. Πρέπει με επιχειρήματα να επαληθεύω τις σκέψεις μου, για να προστατεύομαι από κάποιους που νομίζουν ότι γράφω ένα ειδύλλιο και μόνο. Θέλω να σταθώ λίγο στην ποίηση της Ελένης. Αυτός ο άνθρωπος, που έβαλε γυαλιά σε όλους τους ψευτοπροφέσορες, έγραψε και συνεχίζει να γράφει, ένα μεγαλειώδες έργο. Αυτή η πένα θαρρείς ότι είναι θεϊκή πένα. Και αυτό το λέω, γιατί όποιο ποίημα της και να διαβάσεις, σε κατακλύζουν μόνον ευγενικά συναισθήματα. Και η αποκορύφωση του έργου της, είναι ότι δεν μετέρχεται τον λυρισμό. Και εγώ γράφω. Μάλιστα με έναν ευρύτερα αποδεκτό λυρισμό και δέχτηκα και τους επαίνους. Αλλά τα δικά μου μπροστά στα δικά της φαντάζουνε ως γλυκανάλατα δημιουργήματα. Εύπεπτα μεν γλυκανάλατα δε. Σας παραθέτω και ένα ποίημα της που διάλεξα στην τύχη. Αφέγγαρη νυχτιά, πώς με μαγεύει Στον ουρανό μονάχα ένα άστρο ανασαίνει Και κάπου μακριά μια ηλιαχτίδα Γεννάει στην καρδιά σου μια ελπίδα

17 Αφέγγαρη νυχτιά, γλιστράς σαν χέλι Το μαύρο σου, το στόλισαν οι άγγελοι Του δώσανε λευκό για να θυμάται Πως τις νυχτιές, η μέρα δεν κοιμάται. Της έλεγα ότι μαζί με την Ευαγγελία Μαυρίκου, είμαστε τρείς που πραγματικά προσπαθούμε για την λογοτεχνία. Είμαστε τρείς, μοναχικοί, αγνοί και ανιδιοτελείς λογοτέχνες. Έχω την πεποίθηση ότι γράφουμε, κατά το μέγεθος που μας αναλογεί, κομμάτι της ιστορίας. Ίδωμεν Συμφωνήσαμε πως η τριμελής παρέα μας είναι αρκετή. Γιατί αν θελήσουμε να σχηματίσουμε πολυπληθή ένωση, θα χάσουμε την μοναχικότητα και την αγνότητά μας, στοιχεία που είναι απαραίτητα για πραγματικούς λογοτέχνες. Αφήνουμε πίσω μας όλους τους ονειροπαρμένους. Αυτοί είμαστε και αυτοί θα μείνουμε. Όσο για το ξεμπρόστιασμα που κάνω για τους ανόητους, τους καλώ να σκεφτούνε λιγάκι και αν φθάνει ο νους τους να συλλογιστούνε, ως τώρα, το πόσο κακό έχουνε κάνει στη λογοτεχνία. Δεν θέλω να τους κάνω κακό, δεν θέλω να τους κόψω τα φτερά τους. Το μόνο που θέλω είναι να σεβαστούνε τις πραγματικές αξίες. Δεν μπορεί μια θεόρατη λογοτέχνιδα σαν την Ελένη, να την εμπλέκουν στα μικρόψυχά τους. Λίγο σεβασμό ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ.

18 5. Αι ποιηταί Μιλώντας σήμερα μαζί της, λέγαμε και για το συναισθηματικό μου έλλειμμα. Της έλεγα πως από μικρός, οι αριθμοί ήταν πιο κατανοητοί για μένα. Τα φιλολογικά εν πολλοίς μου ήταν δυσνόητα, μα όταν τα ένοιωσα έγινε η μεταστροφή μέσα μου. Τα σοφά της λόγια τα άκουσα με προσοχή και με έκπληξη. «Τα μαθηματικά, επινοήθηκαν για να οριοθετήσουν το άπειρο, ενώ τα φιλολογικά είναι ένας απέραντος κόσμος» μου είπε. Εγώ είχα βρει την εύκολη λύση και έδωσα βάρος στην οριοθέτηση του απείρου. Ναι αλλά με το ένα και ένα ίσον δύο, ο συναισθηματικός κόσμος πήγε περίπατο. Μόνο η τριβή με την απέραντη σκέψη είναι αυτή που διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και ως επακόλουθο, η άνθιση του συναισθηματικού μας κόσμου. Σήμερα, στον κόσμο που ζούμε, έχει επικρατήσει ένας θαυμασμός για τους τεχνοκράτες. Για τους λόγιους, ποιητές, λογοτέχνες, μόνο κάποια συγκρατημένη συμπάθεια. Όμως, δυο τρεις φορές, έχω ακούσει σε σοβαρές εκπομπές, ότι δεν υπάρχουν πλέον οι ποιητές μας. Είναι ένα λάθος και αυτό γιατί το κοινωνικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις τεχνοκρατικές εκφάνσεις. Όμως η αλήθεια περιγράφεται σε ένα από τα πρώτα μου ποιήματα. Έτσι λέω: Ο ποιητής μοιάζει μπροστά του καραβιού ο φλόκος σαβούρα για τα στεγανά είναι ο στιχοπλόκος Και εξηγούμαι. Όταν ένα ιστιοφόρο βρίσκεται σε ιδανικό καιρό, έχει το βύθισμά του στα στεγανά, τα πανιά του ορθάνοιχτα και τότε για να πάρει ταχύτητα, ανοίγουν και τον φλόκο. Έτσι βλέπουμε την ωραία και μαγευτική εικόνα του ιστιοφόρου. Όταν όμως ξεσπάσει σφοδρή κακοκαιρία, τέτοια που κινδυνεύει το σκάφος με το πλήρωμα, τότε κατεβάζουν τα πανιά, πετάνε την σαβούρα στη θάλασσα και σώζονται μόνο με τον φλόκο. Αυτός είναι ο ποιητής τιμήστε τον.

19 Οι μέρες που περνάμε είναι μέρες δύσκολες. Το οικονομικό πρόβλημα φάνηκε στον τόπο μας σαν λαίλαπα. Φάνηκε όμως και το μεγαλείο των συμπατριωτών μας. Χωρίς διανοούμενους ο τόπος μας, χωρίς ποιητές στο προσκήνιο, παρά μόνο με την ελάχιστη κοινωνική παιδεία που διαθέτει μέσα από την ιστορία του, αντιμετωπίζει στωικά τα λάθη που παρασύρθηκε και έπραξε στο πρόσφατο παρελθόν του. Σαν αποδέκτης πολλών σκέψεων, μπορώ να πω ότι στηλιτεύει τα παράλογα. Αλλά μόνο αυτά. Δεν γκρινιάζει. Δεν επιτίθεται άδικα. Το μόνο που κάνει είναι να απαιτεί μια δίκαιη κατανομή του βάρους για την ανόρθωση. Δεν απορρίπτει θυσίες και συγκρατημούς. Δεν απορρίπτει τις ελπίδες του αύριο. Και αυτό, χωρίς την πνευματική του κάλυψη από τους καθ όλα ταγμένους στο πλευρό του. Γιατί η πνευματική χαλάρωση, έπληξε προ παντός τους διανοούμενους αυτής της χώρας. Όταν λοιπόν αναφέρονται στο μεγαλείο του Έλληνα, να ξέρουν το πόσο μεγαλειώδες είναι. Και εδώ θέλω να πω ακόμη, ότι πρώτα κακοφόρμισε η διανόηση στον τόπο μας και έπειτα η σαπίλα πέρασε στον κόσμο. Και ήταν φυσικό επακόλουθο. Όταν ένας τόπος στερείται τους διανοούμενους, στερείται πάνω απ όλα, την δημιουργική του σκέψη. Ας επανέλθω όμως στην αγαπημένη μου. Σήμερα ξύπνησα σχετικά ευδιάθετος. Ξύπνησα και ένα απέραντο γλυκό συναίσθημα πλημμύρησε την καρδιά μου. Είναι το συναίσθημα της αγάπης. Σκέφτηκα πως ήλθε η ώρα να επέμβουμε, ώστε να μετριάσουμε την απόγνωση του κόσμου. Η αγάπη μας είναι η θεόρατη δύναμή μας. Θυμάμαι που μου έλεγε, ότι δεν πίστευε ότι υπάρχει ευτυχία και ότι αυτή ήταν, όπως λέει και το τραγούδι, γραμμένη σε ένα τοίχο σε μια συνοικία, μέχρι που γνώρισε την ποίηση. Τώρα ήρθε η ώρα αγαπημένη μου, να γράψουμε πιο δυνατά. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας και στην ιστορία. Το χρωστάμε στις μάνες μας, στους πατεράδες μας, στα παιδιά μας. Σε όλους τους προγόνους και σε όλους τους απογόνους μας. Θέλουμε οι παλιοί να στέκονται περήφανοι και οι νέοι να κυριαρχούνται από μια υγιή και γλυκιά ευθύνη. Θέλουμε η ζωή μας να γίνει η κινητήρια δύναμη του τόπου μας αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Πιστεύω ότι το μπορούμε.

20 6. Αγάπη-μένη μου, «Ελένη» Είχε περάσει αρκετός καιρός, όταν τότε αραίωσαν οι συνδιαλέξεις μας. Η απουσία της από την ζωή μου, έμοιαζε σαν ένα βουνό. Βουνό η μοναξιά, βουνό και η απόγνωση. Επιχείρησα να τηλεφωνηθώ μαζί της, αλλά πάντοτε ήταν πολυάσχολη και δεν λέγαμε τίποτα. Μέσα μου φούντωσε η απόγνωση. Έπρεπε κάτι να κάνω, ώστε να μην οδηγηθώ στην τρέλα. Αποφάσισα να στείλω ένα γράμμα: «Η τηλεφωνική μας επικοινωνία έγινε δύσκολη έως αδύνατη. Καταλαβαίνω τι σου συμβαίνει και αυτό με πληγώνει αφάνταστα. Δεν σου το λέω για να εμποδίσω τα γεγονότα. Σου το λέω για να ξέρεις ότι, τουλάχιστον για μένα, η εποχή που ομονοούσαμε είναι η καλύτερη εποχή της ζωής μου και δεν ξεχνιέται. Σου στέλνω όσα έγραψα μέχρι τώρα και έχω πρόθεση να γράψω και περισσότερα. Δεν πρόκειται όμως να αλλάξει τίποτα από το νόημα. Η Λίτσα, μετά από δικιά μου παράκληση, δέχθηκε πρόθυμα να γράψει τον πρόλογο. Αν θέλεις και νομίζεις ότι γίνεται, γράψε εσύ τον επίλογο. Άλλωστε μας χρειάζεται ένας επίλογος. Με ρώτησες αν πιστεύω στη ποιητική σου δεινότητα. Ήμουν και θα είμαι πάντα ειλικρινής. Ναι, πιστεύω απόλυτα. Ότι σου έλεγα στο παρελθόν είναι αλήθειες. Εύχομαι, και αυτό που λέω πηγάζει από ειλικρινή και βαθιά αγάπη, να ευτυχήσεις.» Αμέσως χτύπησε το τηλέφωνο: -«Τι θλίψη είναι αυτή; Και τι παραλογισμός; Φαντασιώνεσαι πράγματα χωρίς να σκέφτεσαι;» ήταν χείμαρρος. Αλλά η καρδιά μου ξαναπήγε στην θέση της. Έτσι για την ιστορία, σας παραθέτω το ποίημα του επίλογου. «Για όσο το αντέξω Για όσο αγαπώ Δεν βρίσκεται η αλήθεια κει που θέλησες να κρύψεις Στο βάσανο που έμελε να πέσω να πνιγώ Αντίλαλος, σαν χάραζε, μου στέργει: «να πιστέψεις!»

21 Πραγματικά φίλοι μου, οι πραγματικές αγάπες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Αλλά είναι δύσκολες γιατί είναι σίγουρες. Και είναι λογικό, όταν τίποτα δεν αφήνεις να πέσει στο κενό, όταν όλα απαιτείται να είναι φανερά, ακόμα και ο παραπλανημένος εαυτός, όταν πρέπει να ξεκαθαρίσεις τον πραγματικό σου εαυτό, χωρίς προκαταλήψεις και κάθε άλλου είδους αγκυλώσεις, όταν καλείσαι σαν επισφράγισμα της αλήθειας «να πιστέψεις», τότε φανερώνεται η σχέση των ανθρώπων. Και είναι μια σχέση απέραντα ειλικρινής και ευλογημένη από τον ίδιο τον Θεό. Αυτή είναι η σχέση μου με την Ελένη. Ελένη, που ο έρωτας δεν ξέρει άλλο από το δικό σου όνομα! Γράφω και συγκινούμαι, γράφω και δακρύζω. Αναγκαστικά εστιάζω την προσοχή μου, να μην βραχυκυκλώσω το λάπτοπ μου και μείνω από την δυνατότητα γραφής. Που να βρίσκεται σήμερα; Τι να κάνει; Πέρασε βαθιά η ευτυχία μέσα της; Της έγιναν βίωμα τα αισθήματά μου; Πολλά ερωτήματα αλλά όχι κάποιας αμφισβήτησης. Ερωτήματα ενδιαφέροντος για το αν η σχέση μας είναι ευεργετική. Αν η παρουσία μου στη ζωή της προκαλεί δημιουργία. Κοντολογίς αν ο έρωτας βρήκε το σπίτι του. Γιατί τούτο έχει αξία. Να καταλάβουμε και εμείς τον έρωτα που μας έχει κυριεύσει. Βλέπετε είμαστε λογοτέχνες και η αίσθηση της πραγματικότητας, ακόμα και στις πιο αφηρημένες έννοιες, είναι κάτι που μας συγκινεί. Αυτό το φως και η προσμονή ακουμπισμένη στ άστρα Ένα φορτίο η ζωή στοίχισε τον Αχέροντα. Σωροί τα ερείπια κάστρα. Ένα χαμόγελο ζητώ βαθύ ως την καρδιά σου Ένα χαρούμενο σκοπό να ξαναρχίσει η ζωή

22 και να ν το ξύπνημά σου. Έχω ελπίδες πια πολλές έχω και το στεφάνι να στεφανώσουν οι καρδιές και να ναι ως τα πέρατα της Γης το μεϊντάνι. Ένα μονάχα σ αγαπώ έχουν να πουν οι λέξεις και στης καρδιάς τον οδηγό να δείξουν νέες ατραπούς να πάρουνε νέα ζωή όλες του νου οι σκέψεις. Τώρα, πως μου κατέβηκε αυτό; Είναι που δεν τηλεφωνηθήκαμε σήμερα και άρχισε να με ζώνει η απόγνωση. Ένα μονάχα σ αγαπώ έχουν να πουν οι λέξεις. Πολύ φτωχό για να εκφράσει τον έρωτά μου. Οι αποστάσεις είναι καταστροφικές και ας λένε ότι έτσι δοκιμάζεται ο έρωτας. Αν τώρα χτυπήσει το τηλέφωνο θα μου είναι δύσκολο να εκφραστώ, όχι από πείσμα αλλά εξ αιτίας μιας πληγής. Η αναμονή είναι πολύ μακρόσυρτη και δεν αντέχεται εύκολα. Είναι ώρες που θα επιθυμούσα, αντί για αίμα στις φλέβες μου να ρέει κρύο νερό Αχ! Ελένη Ένα τσιγάρο μου δίνει την πρόσκαιρη λύση και συνεχίζω να προσπαθώ να θυμάμαι. Θυμάμαι έναν παμπόνηρο γνωστό της, που με επιμονή προσπαθούσε να την εισάγει ως πελάτισσα, σε μια απάτη «πυραμίδα». Δεν άντεξα και έσπευσα να της ανοίξω τα μάτια. Μόλις δυο μέρες μετά μου έλεγε ότι όσα σκεφτόμουν ήταν αλήθειες. Αργότερα, ένας κοινός γνωστός απεδείχθη πονηρός εισβολέας. Και τότε συζητώντας ένα-ένα τα γεγονότα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιος ήτανε. Είχε εκπλαγεί από τις αλήθειες που αντιλαμβανόταν με τις συζητήσεις μας.

23 Μια μέρα είπε ότι είμαι σοφός. Γέλασα, αλλά η κοινή λογική μέσα στην σύγχυση των καιρών, φάνταζε ως σοφία. Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί πάντοτε είχαμε να πούμε για θέματα που αφορούσαν την ζωή μας. Ποτέ δεν εξαντλήσαμε τον χρόνο μας με ανοησίες ή γλυκανάλατες εκφράσεις. Το σημαντικότερο για δυο ανθρώπους, είναι να βρίσκουνε τα θέματά τους και με κατανόηση να συζητάνε. Με την Ελένη σε όλα τα θέματα συμφωνούσαμε, χωρίς μασκαρεμένες υποχωρήσεις. «Ομονοούσαμε» όπως της έγραψα και στο γράμμα μου. Για κάποιες απογοητεύσεις, που δεν μπορούσα να της πω «προσπεράστε», της έλεγα πως θα τις πάρει ο χρόνος. Ο πανδαμάτωρ χρόνος. Αλλά στη δικιά μας περίπτωση, παρ όλο που αυτός που πέρασε φάνηκε σαν αιώνας, τίποτα δεν άγγιξε η λήθη. Αντίθετα όλο και πιο πολύ φούντωνε ο έρωτας. «Δεν βρίσκεται η αλήθεια εκεί που θέλησες να κρύψεις» γράφει στον επίλογο του μικρού βιβλίου μου. Πραγματικά, μάλλον άθελα θέλησα να κρύψω την αλήθεια. Όχι από συνωμοτικό ζήλο, μα από μια αίσθηση δικαίου, όπως εγώ το αντιλαμβανόμουνα. Και ήταν λάθος. Λάθος που τώρα πια φάνηκε έντονα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ μόνο για τις ιδιοτροπίες των ανθρώπων. Μόνο για τους εγωισμούς και τις αγκυλώσεις του πνεύματος. Αντίθετα δεν μπορεί να κάνει τίποτα, για αισθήματα που γεννιούνται από την αγνότητα και τον αυθορμητισμό της καρδιάς τους. Όσο και να προσπαθήσεις να επιβάλεις πιθαναγκαστικές λύσεις στον εαυτό σου, αυτός θα ανθίσταται. Γιατί η αλήθεια είναι δώρο του Θεού. Δεν είναι δημιούργημα των ανθρώπων ώστε να την επιλέγουμε όταν την κρίνουμε αναγκαία. Υπάρχει και πάντα θα υπάρχει, τέτοια ώστε να κατατροπώνει το ψέμα. Αυτό το βάσανο που με έχει κυριεύσει τώρα, είναι το τίμημα της εγωκεντρικής μου παραπλάνησης. Είναι όμως και το τίμημα της πνευματικής μου ανάτασης, κατανοώντας πλέον την πραγματική αλήθεια. Την αλήθεια του Θεού για τον άνθρωπο. Ω! Έρωτα!! Πόσο ψηλά μπορείς να φθάσεις τον άνθρωπο!!!

24 7. «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Στο παρελθόν, όταν επιχείρησα να της ζητήσω να συνδεθούμε στενά, αντιμετώπισα μια άρνηση εν είδη ακαταλαβίστικης αναφοράς μου. Τότε, για να γλυκάνω την απογοήτευση, έπεισα τον εαυτό μου ότι έπρεπε να της πω το άστοχο μασάλι μου, για την ηλικιακή μας διαφορά. Αυτή όμως, με τον απέραντο συναισθηματικό της κόσμο, είχε καταλάβει ότι εγώ δεν είχα ξεκαθαρίσει πλήρως τον εαυτό μου. Προτίμησε να κάνει πως δεν κατάλαβε, ή ακόμη και πραγματικά δεν είχε καταλάβει, αφού ήταν ολοφάνερο πως εγώ ήμουν μπερδεμένος. Το μεγαλείο της Ελένης φάνηκε άλλη μια φορά και μου δίδαξε σωφροσύνη. Τώρα θα πείτε, πως γίνεται να τα βλέπω όλα αυτά τώρα και να μην τα έβλεπα τότε; Πρώτον, είχα μια πεπλανημένη απόλυτη σιγουριά για τον εαυτό μου. Δεύτερον, ένοιωθα τον κόσμο σαν ένα βασίλειο δικών μου αρχών Τρίτον, δεν μου είχε δοθεί ποτέ η δυνατότητα να εξοστρακίσω τον μπερδεμένο μου εαυτό. Και τέταρτο και βασικότερο, πρώτη φορά αγαπούσα βαθιά. Ναι ναι φίλοι μου, πρώτη φορά που ένοιωσα τον πραγματικό έρωτα, ήταν με την Ελένη. Ως τώρα νόμιζα ότι αυτά είναι παιχνίδια της ζωής. Δεν είναι παιχνίδια. Είναι η ίδια η φύση μας όταν αποκαλύπτεται το μεγαλείο της. Και ένας λόγος να την ευγνωμονώ παραπάνω, είναι ότι και αυτή με αγάπησε. Θυμήθηκα και ένα ωραίο ποίημα που της είχα γράψει. Σας το παραθέτω: Όμως στη σκέψη μου η αρχή Ήταν το όνομά σου Κι όλο στο μέλλον κοίταζα Να αποφύγω το κενό Να δω καινούργιο ουρανό Σε μια του χρόνου αναλαμπή να νοιώσω την καρδιά σου.

25 Έλα καλή μου Να ναι αυτό το λυρικό τραγούδι Με λόγια αγάπης και χαράς Μαζί και άνθη λεμονιάς Να κάνουμε το πιο όμορφο Της γης μας αγγελούδι. Τώρα πως γίνεται, σαν ποιητής να εκφράζω σαφώς τα συναισθήματα και σαν κοινός θνητός να εκφράζομαι μπερδεμένα; Τι να πω; Αυτό είναι το μεγαλείο της ποίησης. Και ξαναλέω ότι η Ελένη μου είπε ότι την ευτυχία την γνώρισε, όταν έγινε ποιήτρια. Στέκομαι στα λόγια της γιατί μέσα από την μοναξιά της, μόνο μεγάλες αλήθειες προκύπτουν. Και εγώ μαζί της είμαι ευτυχισμένος, μόνο και μόνο γιατί την κατάλαβα. Σ αυτό το μικρό βιβλίο, καταγράφω ένα-ένα όλα τα συμβάντα μετά την γνωριμία μας. Η έγνοια μου κυρίως στρέφεται στο να περιγράφω τα μαθήματα ζωής που πήρα από αυτόν τον άνθρωπο. Θέλω όμως να πω και για τις αλήθειες μου, που οδήγησαν την Ελένη στην απελευθέρωση του εαυτού της. Επηρεασμένη τότε από την χωρίς ευτυχία μοναξιά της, αλλά ακόμη και από το περιβάλλον της, έψαχνε μια διέξοδο για την ζωή της. Η μεγάλη σύμπτωση ήταν να ανταμώσουνε οι δρόμοι μας. Η συγκρατημένη συμπεριφορά μου, αλλά και τα σωστά λόγια που άκουγε από μένα, επέδρασαν μέσα της σαν φάρμακο ζωής. Πάντοτε λέει ότι όσα άκουσε από μένα ήταν όλα σωστά. Όταν ξεκίνησε να γράφει ποίηση, είχα ενθουσιαστεί τόσο, που πάντα από κοντά της νοιαζόμουνα. Αυτή η συμπεριφορά μου της έδωσε ζωή. Την οδήγησε σήμερα να λέει ότι γνώρισε την ευτυχία που μέχρι τότε την αμφισβητούσε. Καταλαβαίνετε ότι η δική μου χαρά είναι απέραντη και την αισθάνομαι ως δικαίωση. Και τα λέω αυτά, για να γίνει κατανοητό ότι μας συντρόφευε ένας κόσμος απαλλαγμένος από εγωισμούς και σακατιλίκια του πνεύματος. Ο καθένας μας και έδινε και έπαιρνε από τον άλλο, σε ένα ισοζύγιο αγάπης.

26 Έτσι, μαζί με τις ηθικές της αξίες, οδηγήθηκε στην ζωή και στην απελευθέρωση του εαυτού της. Περίτρανα έχω να πω για άλλη μια φορά, ότι Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Είναι πρωτίστως η ελευθερία του πνεύματος και δευτερευόντως η ελευθερία της ζωής. Κάποιοι νόες παρερμηνεύουν αυτό το απόφθεγμα και προσπαθούν, τάχα με μεγαλοψυχία, να το εξισώσουν με χατίρια. Όχι! Η ελευθερία είναι μία και μοναδική και δεν εξισώνεται με τίποτα. Και όταν διακρίνουμε την ανάγκη της, τότε οφείλουμε να επιδείξουμε την πραγματική μεγαλοψυχία και να την προσφέρουμε. Μακάρι τα νέα μας ζευγάρια να ακολουθήσουν ένα τέτοιο δρόμο. Ας ήταν πάλι ο καιρός Αγνά είχε ρθεί το καλοκαίρι Συνεσταλμένα ο ουρανός, γελούσε πλάνα με τ αγέρι Ας ήταν πάλι ο καιρός Σμίγαν τα μάτια Κι ένα αστέρι Ήταν λαμπρό Πολύ λαμπρό Χλωμά καλούσε σ άλλα μέρη Ας ήταν πάλι ο καιρός Χέρια που γείωναν το σώμα Κι όταν το παίρνανε οι Θεοί, αυτά το πόναγαν ακόμα Ας ήταν πάλι ο καιρός Δεν στο χα πει Μα Μοιάζει ψέμα Ποθούσα κι έχανα μαζί, ό,τι αγαπούσα από σένα Σε αυτό το ποίημα της, η Ελένη αναφέρεται στις ψυχικές μεταπτώσεις. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την κατανόηση της νέας πραγματικότητας, ήταν ένα διάστημα μεταπτώσεων. Αλλά τι θα μπορούσε να είναι κατανοητό; Εδώ μιλάμε για συναισθήματα. Ακόμη και η παραμικρή αμφιβολία, μεγεθύνεται και τρομάζει. Εγώ το μόνο ευεργετικό που της έκανα, ήταν να της δίνω κουράγιο, που όπως γνωρίζω από μένα τον ίδιο, μόνο πρόσκαιρη επίδραση έχει. Και βέβαια πρέπει να πω, το ότι πάντα την αγαπούσα και ότι εξακολουθώ να την αγαπώ, ήταν και είναι πασίγνωστο. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Νομίζω ότι την σκυτάλη πρέπει να την παραδώσω στην ίδια., ΤΕΛΟΣ

27 «.λέει ότι την ευτυχία την βρήκε στην ποίηση. Μάλιστα, έχει ταυτίσει αυτές τις δύο έννοιες. Είναι αλήθεια, πως και εγώ το είχα καταλάβει, που ενώ έγραφα με την πεποίθηση της προσφοράς, όλο και περισσότερα πράγματα έβαζα στην ψυχή μου..» Ένας συνδυασμός ευτυχίας και ποίησης. Ένας «δεσμός» με πολύ αγάπη. Ένα ανάγνωσμα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της αγάπης και της ψυχής μέσω αυτής.

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων ΕΡΓΑΣΙΕΣ Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Β Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Χάρτινη αγκαλιά» Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Εκδόσεις: Καλέντης Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1.

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα Η Μαρία Τζιρίτα μιλά για το τελευταίο της βιβλίο «Ιόλη», στο Πινάκιο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν.

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους μαζί είναι πραγματικότητα. John Lennon Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου 1 Από το Παράρτημα: SOLUTIONS FOR BULLYING IN PRIMARY SCHOOLS της Sue

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Δεύτερη διδακτική πρόταση Ανέκδοτα-Αινίγματα Ενδεικτική διάρκεια: 1 διδακτική ώρα (εναλλακτικά, να δίνονται ένα ή δύο ανέκδοτα στο πρώτο ή τελευταίο δεκάλεπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq Όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα αγαπήσαμε, όλα όσα είπαμε δικά μας, θα επαναλαμβάνονται στην απουσία μας μ άλλους να τα ζουν, άλλους να τ αγαπούν, άλλους να τα λεν

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» Α ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο Κατά παραγγελία γράψιμο και κατά παραγγελία ψυχές... γίνεται; Κι όμως γίνεται... Οι πιο πολλοί είναι τους είδους, αλλά της ψυχής, δεν είναι κανείς... Εγώ με της πένας μου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ»

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Το όνομά μου είναι Ηρακλής και είμαι μαθητής της Ε 1 τάξης του 1 ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στη Ρόδο. Όλο το καλοκαίρι περίμενα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελία Μισραχή - ΚΙΡΚΗ συνθήκες τις θυσίες. Είναι ένας πόνος τόσο αβάστακτος το να ζεις με άλλη και η καρδιά σου ν' ανήκει αλλού. Κι ο χρόνος αντί να αμβλύνει και να επουλώνει την πληγή, να επιμένει

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα»

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» Ημερομηνία 20/01/2015 Μέσο Συντάκτης Link prosopakritis.gr Αμαλία Αγγελάκη http://goo.gl/a1tyfd Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» H Άννα Γαλανού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4:

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Η πρώτη έκπληξη...13 Κεφάλαιο 2: Η διοίκηση ξεκινάει από τον σκοπό και τους στόχους...19 Κεφάλαιο 3: Τι είναι διοίκηση;...25 Κεφάλαιο 4: Home Management!...39 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Ε: Τι λέτε, μου πάνε; Α: χαχχαχχαχ (τα έπαιξαν και με τραβούσαν από τα χερια καθώς απομακρυνόμουν

Ε: Τι λέτε, μου πάνε; Α: χαχχαχχαχ (τα έπαιξαν και με τραβούσαν από τα χερια καθώς απομακρυνόμουν Ακάνθους - ίσως η καλύτερή μου βραδιά στο pick up..πειραματιζόμουν πολύ με peacock (έχω μιλήσει σε άλλο άρθρο μου για αυτό... περί της θεωρίας του παγωνιού που έχει να κάνει με το να φοράς τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα