Τουρισμός και Κινητικότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τουρισμός και Κινητικότητα"

Transcript

1 Αριθμός Δελτίου. 3 Νοέμβριος 2013 Ενημερωτικό δελτίο Τουρισμού και Κινητικότητας Το παρόν ενημερωτικό δελτίο εκδίδεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών έργων SEEMORE και STARTER. Εικόνα: Maarten van Bemmelen Περπατώντας προς παραλία της Μινόρκα Για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο, μπορείτε να εγγραφείτε μέσω της ιστοσελίδας Αγαπητέ Αναγνώστη, Η κινητικότητα στις τουριστικές περιοχές είναι ένα θέμα το οποίο μας επηρεάζει όλους προσωπικά. Ρωτήσαμε τους Maarten van Bemmelen (συντονιστή του έργου SEEMORE) και Ronald Jorna (συντονιστή του έργου STARTER) σχετικά με τα ταξίδια αναψυχής τους. Το περασμένο καλοκαίρι ο Maarten van Bemmelen διάλεξε το νησί της Μινόρκα για τις διακοπές του, λόγω του ότι η περιοχή ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές της UNESCO και προσφέρει μια πληθώρα φυσικών παραλιών. Αυτό που απόλαυσε ιδιαίτερα ήταν η δυνατότητα να προσεγγίσει πανέμορφες παραλίες μέσω πεζοπορικών διαδρομών. Maarten: Η Μινόρκα μας διδάσκει ότι δεν είναι απαραίτητο να παρέχουμε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέσα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Η διαδρομή Camí de Cavalls επιτρέπει στους επισκέπτες να ακολουθήσουν όλη την ακτογραμμή πεζή, όντας έφιπποι ή με ποδήλατο. Ο Ronald Jorna έκανε κάμπινγκ στη Νότια Γαλλία με αυτοκίνητο. Παρόλο που η βιώσιμη κινητικότητα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι προσωπικές επιλογές κινητικότητας γίνονται με βάση τον προορισμό, τον αριθμό των ταξιδιωτών και τις αποσκευές τους. Ronald: Υπάρχουν συγκρουόμενα συναισθήματα όταν παρκάρεις το αυτοκίνητο σου ανάμεσα σε πολλά άλλα αυτοκίνητα και μετά ξεκινάς μια 4ωρη πεζοπορία στο Gorges du Verdon. Γιατί δεν υπάρχει μια τακτική λεωφορειακή γραμμή που θα συνδέει τα σημαντικότερα πεζοπορικά μονοπάτια; Είναι οικονομικά ανέφικτο ή μήπως τελικά θα έπρεπε να επιβληθεί ως το αποκλειστικό μέσο πρόσβασης σε ένα τέτοιο μοναδικό φυσικό καταφύγιο; Τόσο ο Ronald όσο και ο Maarten αισθάνονται ότι ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον πρέπει να συνοδεύεται από ελκυστικές επιλογές βιώσιμης κινητικότητας, αλλά στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει πάντα φυσικά! Πίνακας περιεχομένων Τοπικές δράσεις και πρώτα αποτελέσματα στις περιοχές Λεμεσού και Noordwijk Σελίδες 2 και 3 Τοπικές δράσεις στις περιοχές Δυτικό Balaton και Bohuslän Σελίδες 4 και 5 Αποτελέσματα σε άλλες πιλοτικές περιοχές Σελίδες 6 και 7 Μελλοντικές δράσεις Σελίδα 8 Φωτογραφικοί διαγωνισμοί του SEEMORE Σελίδες 9 και 10 Ronald Jorna Συντονιστής έργου STARTER Maarten van Bemmelen Συντονιστής έργου SEEMORE Επικοινωνία και επερχόμενες εκδηλώσεις Σελίδα 11 Ακολουθήστε μας:

2 Σελίδα 2 Άρθρο της Μαρίας Στυλιανού Μιχαηλίδου, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ Τοπικές Δράσεις και Πρώτα Αποτελέσματα στη Λεμεσό: Λεωφορειακή γραμμή από/προς Αεροδρόμιο Λάρνακας (Airportshuttle) Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστικών Λεωφορείων Λεμεσού (ΕΑΛ) έθεσαν σε λειτουργία μια νέα λεωφορειακή γραμμή, η οποία συνδέει την τουριστική περιοχή της Λεμεσού με το αεροδρόμιο της Λάρνακας (το μεγαλύτερο της Κύπρου). Οι στάσεις της νέα λεωφορειακής γραμμής βρίσκονται κοντά σε μεγάλα ξενοδοχεία (όπως το St. Raphael, GrandResort, Kanika Elias Beach Hotel, κ.α.) και είναι εύκολα προσβάσιμες από οποιοδήποτε ξενοδοχείο της τουριστικής περιοχής της Λεμεσού μέσω ενός αστικού λεωφορείου που εκτελεί δρομολόγια με συχνότητα 15 λεπτών. Τα δρομολόγια, καθώς επίσης και επιπρόσθετη πληροφορία σχετικά με την καινούρια υπηρεσία είναι διαθέσιμα στις ακόλουθες ιστοσελίδες: Η προσπάθεια αυτή είναι μέρος του σχεδίου δράσης του έργου SEEMORE, στο οποίο η Εταιρεία Η νέα λεωφορειακή γραμμή σύνδεσης της τουριστικής περιοχής της Λεμεσού με το αεροδρόμιο της Λάρνακας ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 8 Ιουλίου Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού συμμετέχει ως εταίρος. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κος. Τόνυ Αντωνίου δήλωσε: Μέσω αυτής της δράσης στοχεύουμε στην βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών της Λεμεσού και στην προσφορά στους επισκέπτες και κατοίκους της Ανατολικής Λεμεσού ενός εναλλακτικού και περιβαλλοντικά φιλικού τρόπου μετακίνησης. Η τοπική αρχή, ήτοι το Κοινοτικό Συμβούλιο Παρεκκλησιάς, καλωσόρισε την προσπάθεια αυτή, καθώς η ολοένα και αυξανόμενη επιβατική κίνηση της νέας υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Η νέα υπηρεσία έλαβε υψηλή δημοσιότητα και έχει προωθηθεί ενεργά μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και των περιοδικών των ξενοδοχείων. Αργότερα μέσα στη χρονιά, η εταιρεία στοχεύει στη βελτίωση της υποδομής σε συγκεκριμένες στάσεις, προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο άνεσης των επιβατών.

3 Σελίδα 3 Άρθρο της Daan Schrama, Noordwijk Τοπικές Δράσεις και Πρώτα Αποτελέσματα από το Noordwijk: Πρωτοβουλία Διαχείρισης Κυκλοφορίας Νέα Λεωφορειακή Υπηρεσία (Beach Shuttle) Οι ηλιόλουστες μέρες στο Noordwijk της Ολλανδίας προσελκύουν έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος παρκάρανε τα αυτοκίνητά τους στις κατοικήσιμες περιοχές γύρω από την παραλία. Στα πλαίσια του έργου STARTER ακολουθήθηκε μια νέα προσέγγιση, η οποία συνέβαλλε με επιτυχία στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας και απάλυνε τα προβλήματα που δημιουργούσε η αυξημένη ζήτηση για στάθμευση. Η δημιουργία μιας νέας λεωφορειακής υπηρεσίας (beach shuttle) προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρκάρει το αυτοκίνητό του δωρεάν σε έναν εκτενή χώρο στάθμευσης μακριά από την παραλία και να μετακινηθεί προς/από αυτήν, επίσης δωρεάν, με το λεωφορείο. Το Η πρωτοβουλία διαχείρισης της κυκλοφορίας ευχαριστεί τους επισκέπτες και κατοίκους του Noordwijk λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια κάθε Κυριακή, καθώς επίσης και όλες τις ηλιόλουστες μέρες μεταξύ Ιουλίου Σεπτεμβρίου. Η νέα λεωφορειακή υπηρεσία συνδυάζεται και με την αλλαγή της πολιτικής στάθμευσης στην περιοχή. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, το κόστος στάθμευσης στην κατοικήσιμη περιοχή γύρω από την παραλία έχει αυξηθεί, προκειμένου οι επισκέπτες να αποθαρρύνονται να παρκάρουν εκεί. Το καλοκαίρι του 2013 σήμανε την έναρξη της νέας υπηρεσίας και της νέας πολιτικής στάθμευσης, δύο μέτρα τα οποία θα ισχύσουν και τον επόμενο χρόνο. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του όλου εγχειρήματος, έμφαση θα δοθεί στην προβολή των νέων μέτρων μέσω του διαδικτύου, προκειμένου αυτά να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό.

4 Σελίδα 4 Αναπτύσσοντας μικρο-συνδέσεις στο Δυτικό Balaton Η περιοχή του Δυτικού Balaton στην Ουγγαρία, όχι μόνο διαθέτει τη μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά επίσης προσφέρει μια πληθώρα τουριστικών επιλογών, όπως θερμές πηγές, εθνικά πάρκα και αμπελώνες. Εντούτοις, έντονα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης: το μεταφορικό δίκτυο της περιοχής καλείται να εξυπηρετήσει 3.2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Άρθρο του Botond Aba, KTI Οι εταίροι BME και ΚΤΙ του έργου STARTER ανέπτυξαν ένα Τοπικό Συνεργατικό Δίκτυο (Local Travel Plan Network LTPN), το οποίο εστιάζει στη διασύνδεση των μικρο-περιοχών του Δυτικού Balaton με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Η προσέγγιση του LTPN περιλαμβάνει δύο κύριες πρωτοβουλίες: Αρχικά, αναπτύσσεται μια διαδικτυακή τουριστική πύλη (online portal) για ποδηλάτες στην πόλη του Zalakaros και στο εθνικό πάρκο Kis-Balaton National Wetland Park. Δήμοι, ξενοδοχεία και άλλοι εμπλεκόμενοι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν ήδη το έργο STARTER και την εν λόγω υπηρεσία. H υπηρεσία δρα ως τουριστικός οδηγός και παρέχεται δωρεάν ενώ, ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και η εφαρμογή της για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία μέσω ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και δήμων που συνεργάζονται με το έργο. Ο τελικός στόχος του έργου STARTER για την περιοχή του Δυτικού Balaton είναι η ανάπτυξη παρόμοιων τουριστικών οδηγών για ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Keszthely της πρωτεύουσας του Δυτικού Balaton και Heviz της μεγαλύτερης θεραπευτικής θερμής λίμνης της Ευρώπης. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την αναδιοργάνωση των δημόσιων συγκοινωνιών του Δυτικού Balaton προκειμένου αυτές να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους χρήστες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εναρμόνιση των δρομολογίων μεταξύ των σιδηροδρομικών μέσων μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων και των τοπικών μεταφορικών συστημάτων. Ο τελικός στόχος είναι η εναρμόνιση των μέσων μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων με τα τοπικά μέσα μεταφοράς, στα οποία συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες Park and Ride και Bike and Ride. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα βελτιώσουν όχι μόνο το επίπεδο προσφερόμενων μεταφορικών υπηρεσιών στους τουρίστες, αλλά και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.

5 Σελίδα 5 Άρθρο της Elsie Hellström, Bohuslän Πρόσφατες δράσεις στο Bohuslän: Σύγχρονες στάσεις δημόσιων συγκοινωνιών ( concept bus stops) Στα πλαίσια του έργου SEEMORE και σε συνεργασία με την περιοχή Västra Götaland (Σουηδία), έχουν σχεδιαστεί δύο σύγχρονες στάσεις δημόσιων συγκοινωνιών, επονομαζόμενες concept bus stops. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τους φοιτητές Pernilla Rimmerfors, Daniel Burgos- Nystrom και Maria Björnäs (τελειόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών και Design του Gothenburg), οι οποίοι ήταν και οι νικητές ενός διαγωνισμού ιδεών, που είχε ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Οι εν λόγω στάσεις έχουν εξοπλιστεί με ανεμοκύμβαλα, στοιχεία πληροφόρησης για κοντινούς προορισμούς, ένα καλειδοσκόπιο και ένα παιχνίδι συναναστροφής. Οι μετακινούμενοι μπορούν, επίσης, να συμμετέχουν σε ένα online κουίζ με το να σκανάρουν, μέσω των κινητών τους, έναν κώδικα QR. Όλα τα στοιχεία αυτά μετατρέπουν το χρόνο αναμονής στις στάσεις σε μια ευχάριστη εμπειρία. Οι επισκέπτες έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα τη δυνατότητα πληροφόρησης για κοντινούς τουριστικούς προορισμούς που προσφέρουν οι νέες στάσεις. Μέχρι τώρα, τέσσερα άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν συμμετάσχει στο κουίζ. Η τοπική αρχή δημοσίων συγκοινωνιών σκοπεύει να επεκτείνει τη δυνατότητα παροχής πληροφορίας τουριστικού περιεχομένου και σε άλλες στάσεις.

6 Αποτελέσματα σε άλλες περιοχές του έργου SEEMORE Άρθρο του Maarten van Bemmelen, CINESI Μαγιόρκα (Ισπανία) Η αρχή δημόσιων συγκοινωνιών της Μαγιόρκα, CTM, έχει αναδιοργανώσει τη λεωφορειακή γραμμή που συνδέει τα τουριστικά θέρετρα της παραθαλάσσιας περιοχής Calvià με την πόλη της Palma. Η αλλαγή στη διαδρομή έχει επιφέρει μείωση του χρόνου μετακίνησης προς την ιστορική πρωτεύουσα της Μαγιόρκα κατά 20 λεπτά, πράγμα που έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από τους επιβάτες. Το καλοκαίρι του 2013 η CTM κατέγραψε μια αύξηση 13% του επιβατικού κοινού στην εν λόγω γραμμή. Μαδέιρα (Πορτογαλία) Η αρχή δημόσιων συγκοινωνιών της Μαδέιρα, Horarios do Funchal, προσφέρει έναν δωρεάν οδηγό για έξυπνα κινητά. Οι επιβάτες επιλεγμένης λεωφορειακής γραμμής μπορούν να λάβουν πληροφορίες τουριστικού περιεχομένου μέσω των κινητών τους ενώ μετακινούνται. Η υπηρεσία εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013, εγκαίρως για να υποδεχτεί την επερχόμενη υψηλή τουριστική κίνηση της περιοχής. Dobrich (Βουλγαρία) Το ενημερωτικό πακέτο βιώσιμης κινητικότητας που προωθεί το έργο SEEMORE στην περιοχή του Dobrich είναι ήδη πολύ διάσημο στους τουρίστες. Μέχρι τώρα αντίτυπα έχουν διανεμηθεί από 50 ξενοδοχεία. Το εν λόγω πακέτο είναι διαθέσιμο και στις επίσημες ιστοσελίδες της Περιφέρειας του Dobrich και των 4 δήμων αυτής. Τα πρώτα αποτελέσματα αξιολόγησης του μέτρου δείχνουν την θετική επίδραση αυτού στη βιώσιμη κινητικότητα, καθώς φαίνεται πώς όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορικά μέσα χαμηλών ταχυτήτων. Choczewo (Πολωνία) Η ιστοσελίδα Bed and Bike προσφέρει πληροφορία για καταλύματα φιλικά προς τους ποδηλάτες, καθώς επίσης και τη δυνατότητα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε αυτά και παροχής τουριστικών πληροφοριών. Μέχρι στιγμής, 67 καταλύματα της περιοχής Choczewo έχουν συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα. Με τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αυτή, τα καταλύματα δεσμεύονται να συλλέξουν δεδομένα αξιολόγησης από τους επισκέπτες τους. Μάλτα Το έργο SEEMORE στη Μάλτα έχει επιτύχει συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Air Malta (η οποία εξυπηρετεί περίπου 1.7 εκατομμύρια επιβάτες) και την Virtu Ferries (ακτοπλοϊκή εταιρεία που συνδέει τη Μάλτα με τη Σικελία). Ως αποτέλεσμα, ένα άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Air Malta τον μήνα Αύγουστο. Η Virtu Ferries έχει ήδη διανείμει ένα μεγάλο αριθμό καρτ ποστάλ του έργου SEEMORE, καθώς επίσης και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ποδηλάτου. Forlí-Cesena (Ιταλία) Η επαρχία της Forlí-Cesena προετοιμάζει ένα ενημερωτικό πακέτο βιώσιμης κινητικότητας, απευθυνόμενο σε τουρίστες. Το πακέτο θα συμπεριλάβει πληροφόρηση για δημόσια μέσα μεταφοράς, ποδηλατικές διαδρομές, αστική κινητικότητα, χώρους στάθμευσης, ζώνες και διαδρομές πεζών, τουριστικούς οδηγούς, υπηρεσίες ηλεκτρονικής κινητικότητας (e-mobility) και ενοικιάσεις ποδηλάτων. Θα υπάρχει επίσης και προεπισκόπηση των δραστηριοτήτων αναψυχής και του τρόπου πρόσβασης σε αυτές.

7 Σελίδα 7 Αποτελέσματα σε άλλες περιοχές του έργου STARTER Άρθρο της Liesbeth van Alphen, MOBYCON Κως (Ελλάδα) Το πρώτο μέτρο που υλοποιήθηκε στην Κω στα πλαίσια του έργου STARTER είναι μια διαδικτυακή πύλη (online portal) πληροφόρησης τουριστών, η οποία στοχεύει στην προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Για το σκοπό αυτό η πύλη προσφέρει μια αποκλειστική υπηρεσία δρομολόγησης. Πέραν τούτου, όμως, αποτελεί και έναν πλήρη τουριστικό οδηγό, προσφέροντας πληροφόρηση για κύριους τουριστικούς πόλους, εισιτήρια μέσων μεταφορά, κ.α. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και ως εφαρμογή για έξυπνα κινητά. Fuerteventura (Ισπανία) Το Τοπικό Συνεργατικό Δίκτυο (Local Travel Plan Network) της Fuerteventura έχει εγκαθιδρυθεί και το πρώτο μέτρο βιώσιμης κινητικότητας έχει υλοποιηθεί. Το τελευταίο αφορά τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος: τη διαδρομή Salt Route με το ποδήλατο. Το μέτρο αυτό συνδυάζει την ανάδειξη της τοπικής ιστορικής κληρονομιάς (ορυχεία αλάτων και Μουσείο Αλατιού στην περιοχή Las Salinas) και την προώθηση της ήπιας κινητικότητας (ποδηλατική διαδρομή μεταξύ των περιοχών Caleta de Fuste και Las Salinas). Werfenweng (Αυστρία) Βάσει συζητήσεων και προτάσεων που έγιναν από το Τοπικό Συνεργατικό Δίκτυο του Werfenweng, η τοπική αρχή βελτιώνει την επικοινωνιακή πολιτική των παρεχόμενων μέτρων ήπιας κινητικότητας. Το γραφείο επικοινωνίας Stockwerk 2 έχει αναλάβει ανάδοχος του έργου και ήδη προωθεί μια νέα επικοινωνιακή πολιτική. Αυτή θα περιλαμβάνει τη δημιουργία εμπορικού σήματος και τη παροχή πληροφορίας σχετικά με την λεωφορειακή υπηρεσία (shuttle bus) του Werfenweng (η οποία από το καλοκαίρι του 2013 λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα) και με τον στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της περιοχής (ο οποίος επεκτάθηκε με 6 νέα ηλεκτρικά οχήματα το καλοκαίρι του 2013).

8 Μελλοντικές δράσεις Προεπισκόπηση των δραστηριοτήτων, χειμώνας/άνοιξη ! Μετά την υλοποίηση των μέτρων σε όλες τι πιλοτικές περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2013, ήρθε η ώρα της αξιολόγησης. Οι ομάδες και των δύο έργων βρίσκονται ήδη στη φάση ανάλυσης των διαφόρων υλοποιήσεων και των αντιδράσεων των τοπικών φορέων και τουριστών. Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης υλοποίησης. Εν όψει της ερχόμενης τουριστικής σεζόν, οι πιλοτικές περιοχές θα βελτιώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και θα υλοποιήσουν νέα, με σκοπό να προσφέρουν ελκυστικότερες υπηρεσίες βιώσιμης κινητικότητας στους τουρίστες. Άρθρο του Maarten van Bemmelen, CINESI, και της Liesbeth van Alphen, MOBYCON Τα μέλη των Τοπικών Συνεργατικών Δικτύων του έργου STARTER θα δώσουν έμφαση στην αναζήτηση νέων μελών. Με αυτόν τον τρόπο, η βιωσιμότητα και η επίδραση του δικτύου τους θα αυξηθεί. Οι περιοχές του SEEMORE διοργανώνουν εθνικά σεμινάρια προκειμένου να μοιραστούν τη γνώση και εμπειρία τους με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας τους. Το επόμενο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο θα σας προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης υλοποίησης και τις δραστηριότητες για το καλοκαίρι του 2014! Ήδη ανυπομονούμε για αυτό!

9 Σελίδα 9 Φωτογραφικοί διαγωνισμοί του SEEMORE Εικόνα: Guillem Febrer. Συμμετέχων στο φωτογραφικό διαγωνισμό της Μαγιόρκα Οι περιοχές του SEEMORE έχουν διοργανώσει φωτογραφικούς διαγωνισμούς προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους τουρίστες και κατοίκους της περιοχής τους για εναλλακτικούς, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Οι εταίροι από τη Μαγιόρκα, Μάλτα, Bohuslan και Λεμεσό ανακοίνωσαν τους διαγωνισμούς μέσω Facebook και καρτ ποστάλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού Το Dobrich και η Μαδέιρα πρόσφατα έχουν κηρύξει την έναρξη και των δικών τους διαγωνισμών. Εικόνα: Kenneth Johansson Νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού στο Bohuslän Εικόνα: Κούλα Παζούρου Νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού στη Λεμεσό

10 Συνέντευξη με τον Vincent van Roomen, νικητή του φωτογραφικού διαγωνισμού της Μάλτας Ποιό είναι το όνομά σου και από πού κατάγεσαι; Ονομάζομαι Vincent van Roomen και κατάγομαι από την Ολλανδία Τι σου άρεσε περισσότερο από την επίσκεψή σου στη Μάλτα; Το κολύμπι στο Golden Bay, με τα ψηλά κύματα. Με ποιο τρόπο μετακινήθηκες στη Μάλτα; Η γιαγιά μου μένει στη Mellieha, οπότε κάθε φορά που πηγαίναμε στο σουπερμάρκετ χρησιμοποιούσαμε το αυτοκίνητό της. Όποτε πηγαίναμε στη Valletta, Sliema και Gozo, χρησιμοποιούσαμε το λεωφορείο, το οποίο ήταν πολύ οικονομικό και άνετο. Το βρήκες εύκολο να βρεις πληροφορία σχετικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Μάλτας; Ναι, η οικογένεια μου αγόρασε έναν χάρτη με όλες τις λεωφορειακές γραμμές. Έτσι είχαμε μια καλή εικόνα όλων των λεωφορείων της Μάλτας. Έχεις να προτείνεις κάτι για τη βελτίωση της πληροφόρησης των τουριστών για τα δημόσια μέσα μεταφοράς; Νομίζω ότι ένας καλός τρόπος να διαφημίσεις τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι να δώσεις έμφαση στο πόσο φτηνά είναι τα εισιτήρια. Γιατί στην Ολλανδία τα εισιτήρια λεωφορείων έχουν τη διπλάσια τιμή! Η νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού στη Μάλτα

11 Σελ 11 Μοιράζοντας τις εμπειρίες μας! Αν θέλετε να είστε ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες των δύο έργων, στείλτε μας τα σχόλιά σας, ακολουθήστε μας ή λάβετε μέρος στις συζητήσεις μας στο LinkedIn και στο Facebook! Τα έργα SEEMORE & STARTER έχουν δημιουργήσει ένα κοινό γκρουπ που ονομάζεται Tourism and Mobility στο LinkedIn για επαγγελματίες. Γίνετε μέλος του γκρουπ αυτού για να συμμετέχετε στις συζητήσεις μας, να δικτυωθείτε με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό ή να θέσετε ερωτήσεις στα μέλη των ομάδων μας! Ο λογαριασμός SEEMORE & STARTER στο Facebook σας ενημερώνει σχετικά με τις τοπικές δράσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις των έργων. Επερχόμενες εκδηλώσεις - Εθνικά σεμινάρια στις περιοχές του SEEMORE (παρακαλώ επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου για τις ημερομηνίες) - 5 η συνάντηση έργου του SEEMORE στο Forlì-Cesena, 3-4 Απριλίου η συνάντηση έργου του STARTER στο Δυτικό Balaton, 7-8 Απριλίου Συντονιστής έργου Mobycon Ronald Jorna Το έργο STARTER έχει στόχο να προωθήσει ενεργειακά αποδοτικές και βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές κινητικότητας σε τουριστικές περιοχές, μέσα από την συνεργασία τοπικών φορέων στα πλαίσια Τοπικών Συνεργατικών Δικτύων. Το έργο SEEMORE αποσκοπεί να καταδείξει ότι οι τοπικοί φορείς σε οκτώ Ευρωπαϊκές παράκτιες, τουριστικές περιοχές έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να μετακινούνται οι τουρίστες και να προωθήσουν την περαιτέρω χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς. Συντονιστής έργου CINESI Maarten van Bemmelen Η συνολική ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος ενημερωτικού δελτίου αφορά μόνο στους συγγραφείς. Δεν αντανακλά απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε το EACI ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πληροφορία που περιλαμβάνεται στον παρόν έντυπο. Τα έργα SEEMORE και STARTER συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe.

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ GRISI PLUS. www.grisiplus.eu

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ GRISI PLUS. www.grisiplus.eu GRISI PLUS Γεωπληροφορική Αγροτική Πρωτοβουλία για Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας www.grisiplus.eu...αφήστε τον εαυτό σας να εμπνευστεί... ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΤΕΛ ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής www.eparticipation.eu Ο παρών οδηγός είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC ecitizen II Towards citizen-centered egovernment in European

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΡΟΣ Α: Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α.1) Τι

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Στο έργο INVOLVE- Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων, που υποστηρίζεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας Σταδίου 33, 105 59, Αθήνα Τηλ.: +302103313080, Fax: +302103313086 http://www.observatory.gr

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο ARTS εντάσσεται στο πέµπτο πρόγραµµα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταγωνιστική και βιώσιµη ανάπτυξη

Το έργο ARTS εντάσσεται στο πέµπτο πρόγραµµα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταγωνιστική και βιώσιµη ανάπτυξη ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Ο ΗΓΟΣ Το έργο ARTS εντάσσεται στο πέµπτο πρόγραµµα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταγωνιστική και βιώσιµη ανάπτυξη www.rural-transport.net

Διαβάστε περισσότερα

ENERGY FOR MAYORS. Energy for Mayors. Tα κυριότερα σημεία του έργου

ENERGY FOR MAYORS. Energy for Mayors. Tα κυριότερα σημεία του έργου Energy for Mayors Tα κυριότερα σημεία του έργου ENERGY FOR MAYORS Ενδυνάμωση της ικανότητας των Συντονιστών και Υποστηρικτών του Συμφώνου των Δημάρχων για μεγιστοποίηση της υποστήριξής τους προς Ευρωπαϊκούς

Διαβάστε περισσότερα

Ας δράσουμε σήμερα για την Ευρώπη του αύριο Πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013

Ας δράσουμε σήμερα για την Ευρώπη του αύριο Πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013 Ας δράσουμε σήμερα για την Ευρώπη του αύριο Πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο

Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο Τελική Έκθεση Αποτελεσµάτων Ετοιµάστηκε για τον Κυπριακό Οργανισµό Τουρισµού Αύγουστος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ...I ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020

ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 Η αναφορά εκπονήθηκε από την Stratagem Energy Ltd σε συνεργασία με το ήμο Λεμεσού. Σεπτέμβριος 2013 Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Σε φάση... απογείωσης η τουριστική κίνηση σε Ρόδο και Κω

Σε φάση... απογείωσης η τουριστική κίνηση σε Ρόδο και Κω ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Σε φάση... απογείωσης η τουριστική κίνηση σε Ρόδο και Κω Στο +20% οι προβλέψεις για την κίνηση στη Ρόδο τη φετινή σεζόν, στο +10-15% για την Κω Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα Απριλίου-Μαΐου, εξαιρετικός

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. Αναθέτουσα Αρχή: ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Εφαρµογές στον Τουρισµό: Ισχύουσα Κατάσταση και Προοπτικές

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Εφαρµογές στον Τουρισµό: Ισχύουσα Κατάσταση και Προοπτικές www.ebusinessforum.gr ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Εφαρµογές στον Τουρισµό: Ισχύουσα Κατάσταση και Προοπτικές ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ Πάρις Τσάρτας, Καθηγητής Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Αμαρουσίου Σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια

Δήμος Αμαρουσίου Σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...3 2. Περιγραφή Δήμου...5 3. Κλιματικά Δεδομένα..6 4. Οργανωτική Δομή του Δήμου..9 5. Σκοπός..11 ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ...16

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αλέξανδρος Δελούκας

Δρ. Αλέξανδρος Δελούκας ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2013 (9-ΜΗΝΟ) Δρ. Αλέξανδρος Δελούκας Νοέμβριος 2013 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Α.Ε. ΟΑΣΑ Α.Ε. Έκθεση Πεπραγμένων 2013 (9-μηνο) ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛ ΑΣ ΑΣΣΚ ΔΕΔΕΚΟ ΕΛΠ ΕΠΣΕ ΕΣ ΘΕΠΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πιο ασφαλής η Βιομηχανική Περιοχή Βάση δεδομένων για όλες τις βιομηχανικές μονάδες του Στροβόλου. Στη σελίδα 2 «Εγώ πάω με το λεωφορείο, εσύ;» Τροχοδρομούνται

Διαβάστε περισσότερα

«ON LINE ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ» ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΜΑ:

«ON LINE ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ» ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΜΑ: ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ : ΒΡΕΤΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (ΑΜ 3402) ΣΑΒΒΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΑΜ 4535) ΘΕΜΑ: «ON LINE

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος (ΜS-MUP) Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Ι. Πολιτικές αστικών μεταφορών στην Ευρώπη Tο βασικότερο

Διαβάστε περισσότερα

«Σύγκριση των παραδοσιακών τρόπων κρατήσεων, των Travel 2.0 τεχνολογιών & των on-line συστημάτων κρατήσεων»

«Σύγκριση των παραδοσιακών τρόπων κρατήσεων, των Travel 2.0 τεχνολογιών & των on-line συστημάτων κρατήσεων» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «Σύγκριση των παραδοσιακών τρόπων κρατήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί το 2011 να διαγράφεται

Μπορεί το 2011 να διαγράφεται Αριθμός φύλλου 23 ΠΕΡΙΟΔΟΣ B ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Προσδοκίες για ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Ιωάννα Παπαδοπούλου Επιθετική πολιτική για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Ανάθεσης: Ανοικτός Διαγωνισμός με κριτήριο την οικονομικά συμφερότερη προσφορά. Κωδ. ΟΠΣ: 327639

Διαδικασία Ανάθεσης: Ανοικτός Διαγωνισμός με κριτήριο την οικονομικά συμφερότερη προσφορά. Κωδ. ΟΠΣ: 327639 Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Καινοτόμο σύστημα πληροφόρησης οδηγών για έκτακτα συμβάντα κίνησης και ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στο Δήμο Νέστου Αναθέτουσα Αρχή: Δήμος Νέστου Διαδικασία Ανάθεσης: Ανοικτός

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Think Tank Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science Α κύκλος κειμένων THE HELLENIC ALUMNI 02 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 03

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 4 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2.1 11 2.2 12 2.3 Ο 3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 Ο 15 3.2 4.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 4 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2.1 11 2.2 12 2.3 Ο 3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 Ο 15 3.2 4. Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 Προβλήματα στον ορισμό του τουρισμού σελ. 4 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2.1 Ιστορική Αναδρομή σελ. 11 2.2 Ιδιαιτερότητες του τουρισμού...σελ. 12 2.3 Ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura +

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + V Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura+ Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + 1 Η διαδικασία των Βημάτων Εισαγωγή 41 2 Τα Βήματα της Εκστρατείας Procura+ 43 3 Διάρκεια της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Δέσποινα Σ. Γαλανάκη Πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Υποβληθείσα για το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα στο Περιβάλλον

Έρευνα στο Περιβάλλον της υψπepioδikh EKΔOΣH ΓIA EPEYNA, ANAΠTYΞH KAI KAINOTOMIA ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 TEYXOΣ 14 AΦIEPΩMA Έρευνα στο Περιβάλλον Περιεχόμενα Υψιπέτης Έρευνας 03 Ώθηση στην Eρευνα ERA-NET: Συμβολή στη Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα