ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια)"

Transcript

1 ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια) MIDI Tool: Για την τελειότερη ακρόαση της παρτιτούρας µας Εισαγωγικά: Το Finale όπως και κάθε πρόγραµµα γραφής παρτιτούρας παρουσιάζει ένα µειονέκτηµα κατά την ακρόαση της µουσικής που γράψαµε. Ολες οι νότες έχουν την ίδια δυναµική και είναι ακριβέστατες τόσο στη χρονική τους διαδοχή όσο και στη διάρκειά τους. Η ακρόαση είναι "άψυχη" µιας και απουσιάζει η αίσθηση της εκτέλεσης από τον µουσικό. Τονίζουµε ότι αυτό παρατηρείται όταν η εισαγωγή των νοτών γίνεται βήµα προς βήµα (Step by Step) και όχι σε πραγµατικό χρόνο (Real Time). Για να "εµπλουτισθεί" η εκτέλεση του κοµµατιού µε ανθρώπινα στοιχεία και να περιορισθεί η αίσθηση της "µηχανικής" ακρόασης, το Finale διαθέτει δύο εργαλεία: Την εκτέλεση σύµφωνα µε κάποιο από τα προγραµµατισµένα στυλ που ονοµάζονται Human Play Back και τη δυνατότητα επέµβασης και αλλαγής των παραµέτρων δυναµικής, χρόνου και αξιών κάθε νότας. Για να επιλέξουµε το κατάλληλο και αρεστό Human PlayBack Style παρατηρούµε την εικόνα του παραθύρου PlayBack Controls. Κάνοντας κλικ στο πεδίο None (της επόµενης εικόνας για Macintosh) ή στο πεδίο Standard της µεθεπόµενης για Windows) εµφανίζεται ο κατάλογος µε όλα τα στυλ, από τα οποία επιλέγουµε ένα για την ακρόαση του κοµµατιού µας. Σε Macintosh

2 Σε Macintosh Σε Windows Στη συνέχεια θα ασχοληθούµε µε το εργαλείο και τις εντολές MIDI. Το εργαλείο και οι εντολές MIDI Tο Εργαλείο MIDI το χρησιµοποιούµε για να ορίσουµε ή να επεξεργασθούµε τις MIDI παραµέτρους των νοτών σε επιλεγµένη έκταση της παρτιτούρας µας. Ενεργοποιείται το µενού εντολών MIDI Tool, επόµενη εικόνα 1.

3 επόµενη εικόνα 1. εικόνα 1 Κάθε νότα της παρτιτούρας µας έχει ορισµένες από το πρόγραµµα MIDI παραµέτρους. Αυτές τις παραµέτρους µπορούµε να τις µεταβάλλουµε, χρησιµοποιώντας τις εντολές MIDI Tool. Οι MIDI παράµετροι που µπορούµε να ορίσουµε ή να επεξεργασθούµε ανήκουν σε µία από τις ακόλουθες κατηγορίες: Key Velocities, Note Durations, Continuous Data, Tempo. Η εντολή (Edit) Key Velocities: Μέσω αυτής ορίζουµε τις τιµές του Κey Velocity. Η ταχύτητα που κτυπάµε το πλήκτρο σε ένα MIDI όργανο καθορίζει και τη µορφή της περιβάλλουσας της κυµατοµορφής που θα προκύψει. Αυτή η παράµετρος γίνεται αισθητή στην ατάκα του ήχου, καταγράφεται δε ως πληροφορία MIDI τη στιγµή µίας εγγραφής σε πραγµατικό χρόνο. Οι νότες που εισάγουµε γραφικά στο πρόγραµµα έχουν µία ορισµένη τιµή (=64) και ακούγονται όλες ίδια. Με την εντολή ορίζουµε µία µεγαλύτερη ή µία µικρότερη του 64 τιµή (από 1 έως 128, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο MIDI). Έχοντας επιλέξει την εντολή Key Velocities και κάνοντας διπλό κλικ σε επιλεγµένα µέτρα, εµφανίζεται το παράθυρο της επόµενης εικόνας 2. εικόνα 2 Μπορούµε επίσης πρώτα να εµφανίσουµε το παράθυρο µε διπλό κλικ και µετά να επιλέξουµε την

4 Μπορούµε επίσης πρώτα να εµφανίσουµε το παράθυρο µε διπλό κλικ και µετά να επιλέξουµε την εντολή. Μερικές παρατηρήσεις σηµειώνονται στην εικόνα. Στο παράθυρο βλέπουµε τις νότες και το διάγραµµα αξιών της παραµέτρου Velocity. Η αξία velocity της κάθε νότας αναπαρίσταται µε µία κάθετη γραµµή. Το επόµενο βήµα είναι να επιλέξουµε τις νότες και να ορίσουµε µία νέα τιµή για την παράµετρο, επόµενη εικόνα 3. εικόνα 3 Μελετήστε παράλληλα και την επόµενη εικόνα 4. εικόνα 4 Στο πεδίο Velocity ορίσαµε τιµή 122, πληκτρολογώντας τον αριθµό στο πεδίο που υποδεικνύουν τα βέλη. Θα µπορούσαµε να εισάξουµε την τιµή µε µία από τις εντολές του MIDI Tool (Set -ορίζουµε εµείς µία τιµή, Scale -ορίζοντας µία κλιµακούµενη τιµή, Add - προσθέτοντας στην υπάρχουσα τιµή, Percent Alter - εισάγοντας ένα ποσοστό αλλαγής, Limit -εισάγοντας ένα όριο αλλαγών, Alter Feel - εισάγοντας εναλλαγές ανάµεσα σε διαφορετικές νότες, Randomize - ορίζοντας τυχαίες τιµές. Κάθε τρόπος εισαγωγής τιµών ενεργοποιεί ένα φιλικό παράθυρο επιλογών µεταξύ της τιµής 0 και της τιµής 128).

5 εναλλαγές ανάµεσα σε διαφορετικές νότες, Randomize - ορίζοντας τυχαίες τιµές. Κάθε τρόπος εισαγωγής τιµών ενεργοποιεί ένα φιλικό παράθυρο επιλογών µεταξύ της τιµής 0 και της τιµής 128). Με επιλεγµένες τις νότες και µε την εντολή Clear διαγράφουµε τις εισαχθείσες αξίες velocity για τις επιλεγµένες νότες. Η αλλαγή της αξίας της παραµέτρου της νότας, αποτυπώνεται µε την αλλαγή του µήκους της κάθετης γραµµής (προηγούµενη εικόνα 4). Στο πεδίο Velocity, αν ορίσουµε τιµή µηδέν, απλά δεν θα ακουσθεί η νότα. Η εντολή (Edit) Note Durations: Οι τιµές που θα ορίσουµε στα πεδία Start και Stop Time του παραθύρου Edit MIDI Note, αφορούν την παράµετρο Note Durations. Επιλέγοντας την εντολή Note Durations, θα µελετήσουµε την επόµενη εικόνα 5. εικόνα 5 H αναπαράσταση των αξιών της παραµέτρου αυτής γίνεται σε οριζόντιο άξονα και µε οριζόντιες γραµµές. Κάθε γραµµή αντιστοιχεί σε µία νότα. Προσοχή: Αν οι νότες είναι του ιδίου τονικού ύψους, τότε οι τέσσερις αυτές γραµµές θα φαίνονται σαν µία, καθότι στο παράθυρο αναπαρίσταται και η τονική ταυτότητα των νοτών. Με διπλό κλικ στο handle µίας νότας, ανοίγει το παράθυρο Edit MIDI Note, στο οποίο θα εισάξουµε τις τιµές στα πεδία Start και Stop Time. Εναλλακτικά, για την εισαγωγή τιµών, µπορούµε να επιλέξουµε µία από τις εντολές που εξετάσαµε προηγουµένως. Με δεδοµένο ότι η αξία ενός τετάρτου είναι 1024 EDU s, πειραµατιζόµεθα µε διάφορες τιµές. Για την πρώτη νότα εισάγουµε Start Time 512 και Stop Time 0, για τη δεύτερη Start και Stop Time 0, για την τρίτη Start 0 και Stop Time -512 και για την τέταρτη Start 256 και Stop Time Στην επόµενη εικόνα 6 έχουµε το αποτέλεσµα των επιλογών µας.

6 6 έχουµε το αποτέλεσµα των επιλογών µας. εικόνα 6 οκιµάστε και µετά ακούστε το αποτέλεσµα. Θυµηθείτε: Οι επεξεργασµένες νότες, µία ή πολλές µαζί, µπορούν να αντιγραφούν σε κάποια άλλα µέτρα. Η χρησιµότητα των εντολών Key Velocities και Note Durations έγκειται στο ότι, ορίζοντας διαφορετικές τιµές στις παραµέτρους των, µπορούµε να έχουµε πιο ρεαλιστική ακρόαση του αρχείου. Για την πρώτη ο τρόπος που θα ορίσουµε τις τιµές της είναι καθοριστικός. Π.χ. αντί για Set µπορούµε να επιλέξουµε Scale ή Randomize µε βάση µία αρχική τιµή. Αν επιλέξουµε Randomize δίνουµε µία τιµή περίπου 10, έτσι ώστε όλες οι νότες να έχουν µία απόκλιση δέκα µονάδων στην κλίµακα 1-128, ως προς τις τιµές τους. Για τις παραµέτρους της εντολής Note Durations µπορούµε να επέµβουµε στο χρόνο (Start και Stop Time). Η εντολή Edit Continuous Data: Αφορά δεκάδες παραµέτρους, χρήσιµες τη στιγµή της εκτέλεσης. Για παράδειγµα η αλλαγή ηχοχρώµατος σε επιλεγµένες νότες, η αλλαγή έντασης και η προσθήκη εφέ είναι µερικές από τις δυνατότητες που παρέχει η εντολή και πιθανόν για κάποιους χρήστες να είναι απαραίτητες. Για να µειώσουµε π.χ. την ένταση, επιλέγουµε το εργαλείο MIDI, επιλέγουµε την εντολή Continuous Data και εµφανίζεται το ακόλουθο παράθυρο (εικόνα 7) µε τις κατηγορίες µηνυµάτων Continuous Data. εικόνα 7 Επειδή η µεταβολή της έντασης είναι ένας controller, κάνουµε κλικ και επιλέγουµε Controller και στη συνέχεια επιλέγουµε τον controller 7 (Volume). Στη συνέχεια κάνουµε διπλό κλικ σε ένα µέτρο ή σε επιλεγµένα µέτρα και εµφανίζεται το (γνωστό µας) επόµενο παράθυρο, εικόνα 8.

7 εικόνα 8 Στη συνέχεια, από το µενού εντολών MIDI Tool, επιλέγουµε π.χ. την εντολή Set (ή όποια από το µενού εντολών ανάθεσης τιµών µας εξυπηρετεί καλύτερα) και στο παράθυρο που ανοίγει ορίζουµε µία τιµή από 0 έως 128. Ακούµε τώρα το αρχείο µας. Αν, µε την αλλαγή που κάναµε, επηρεάσθηκαν τα επόµενα µέτρα, επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία για το επόµενο µέτρο, ορίζοντας την κανονική τιµή, έτσι ώστε η ένταση να επανέλθει στο κανονικό επίπεδο. Χρήσιµος επίσης είναι ο controller του Sustain, ειδικά σε παρτιτούρες πιάνου. Ανατίθεται όπως και ο controller Volume. Για να αλλάξουµε το ηχόχρωµα σε µερικές νότες, επανερχόµεθα στο παράθυρο View Continuous Data (εικόνα 7) και επιλέγουµε Patch Changes, και στη συνέχεια την εντολή Set. Εµφανίζεται το επόµενο παράθυρο, εικόνα 9. εικόνα 9 Από εδώ επιλέγουµε τον ήχο του οργάνου που θέλουµε να αναθέσουµε σε επιλεγµένες νότες. Το παράθυρο είναι τµήµα του παραθύρου Instrument List του µενού εντολών Window. Επιλέγουµε ένα ηχόχρωµα και επίσης ένα διαφορετικό MIDI κανάλι. Ακούµε τώρα το αρχείο µας. Αν, µε την αλλαγή που κάναµε, επηρεάσθηκαν τα επόµενα µέτρα, επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία για το επόµενο µέτρο, ορίζοντας το αρχικό ηχόχρωµα ή όποιο άλλο θέλουµε. Eνας άλλος τρόπος προσωρινής αλλαγής ηχοχρώµατος είναι να δηµιουργήσουµε ένα σύµβολο δυναµικής και να του αναθέσουµε τον controller Patch Changes. Για να ορίσουµε πιο εύκολα τις επιλογές µας για τα Continuous Data, επιλέγουµε το µέτρο µε απλό κλικ και µε τη βοήθεια του Shift, επιλέγουµε µερικές νότες µόνο. Όταν στέλνουµε Continuous Data σε ένα συνθεσάϊζερ, αυτά αποθηκεύονται στη µνήµη του. Εποµένως, για να εκτελέσει το συνθεσάϊζερ ένα άλλο αρχείο σωστά, θα πρέπει να το σβήσουµε και να το ανοίξουµε εκ νέου.

8 Εποµένως, για να εκτελέσει το συνθεσάϊζερ ένα άλλο αρχείο σωστά, θα πρέπει να το σβήσουµε και να το ανοίξουµε εκ νέου. Η επόµενη εντολή Tempo µας επιτρέπει την αλλαγή του tempo σε επιλεγµένη έκταση της παρτιτούρας µας. Επιλέγουµε την έκταση και στη συνέχεια εκτελούµε την εντολή Set (ή όποια από τις εντολές ανάθεσης τιµών µας εξυπηρετεί καλύτερα). Στο παράθυρο που ανοίγει εισάγουµε µία τιµή από 0 έως όσο θέλουµε, π.χ Συναφής και χρήσιµη είναι η εντολή του µενού MIDI Tool/Fit to Time. Όσοι π.χ. γράφουν µουσική για εικόνα, µπορούν να ορίσουν ένα tempo που να διαµορφώνει τη διάρκεια της µουσικής τους σύµφωνα µε τη ροή της εικόνας. Η εντολή Fit to Time (εικόνα 10) είναι διαθέσιµη εφόσον έχουµε επιλέξει κάποιο µέτρο και την εντολή Tempo του µενού εντολών MIDI Tool. Επιλέγουµε λοιπόν Fit to Time και εισάγουµε την επιθυµητή τιµή του tempo αλλά µε έµµεσο τρόπο. ίνοντας την αξία της διάρκειας του επιλεγµένου µέτρου συνολικά, δηλαδή σε απόλυτο χρόνο. Έτσι το tempo διαµορφώνεται ανάλογα. Η εντολή Set δεν µας εξυπηρετεί στην προκειµένη περίπτωση, διότι ορίζοντας την αλλαγή του tempo και µόνο, δεν έχουµε άµεση πληροφορία για τη συνολική διάρκεια του µέτρου. εικόνα 10 Οι άλλες εντολές MIDI: Η εντολή Edit MIDI Note εξετάσθηκε προηγούµενα µε την εντολή Key Velocities. Η εντολή Play εκτελεί το επιλεγµένο µέτρο. Η εντολή Show Selected Notes αφορά τις εντολές Key Velocities και Note Durations. Επιλεγµένη, εµφανίζει το διάγραµµα (τις κάθετες και οριζόντιες γραµµές) των επιλεγµένων νοτών µόνο, δηλαδή των νοτών που έχουν επιλεγεί τα handles τους. Αποεπιλεγµένη, εµφανίζει το διάγραµµα όλων των νοτών µίας επιλεγείσας έκτασης. Οι εντολές Dragging Copies Music και Dragging Copies MIDI Data, επιλέγονται (είτε η µία, είτε η άλλη) για να δηλώσουµε στο πρόγραµµα τι θέλουµε να κάνει, όταν µία επιλεγείσα έκταση τη µεταφέρουµε σε ένα άλλο µέρος της παρτιτούρας, προς αντιγραφή. Στην πρώτη περίπτωση αντιγράφονται νότες και MIDI Data, στη δεύτερη µόνο MIDI Data.

ουλεύοντας µε το Finale (7η συνέχεια)

ουλεύοντας µε το Finale (7η συνέχεια) ουλεύοντας µε το Finale (7η συνέχεια) Το Sampler Aria και οι ήχοι Garittan: Για την τελειότερη ακρόαση της παρτιτούρας µας Από την έκδοση 2009 και µετά το Finale εµπεριέχει το sampler Aria για την ακρόαση

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη συµβόλων κιθάρας.

Βιβλιοθήκη συµβόλων κιθάρας. ουλεύοντας µε το Finale: Γράφοντας για κιθάρα Από τον Παναγιώτη Φραγκούλη Το Finale αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο στην καθηµερινότητα κάθε σύγχρονου συνθέτη. Σε κάθε νέα του έκδοση εµπλουτίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1 Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3 Εικόνα 1 Transport panel Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης σε ένα κανάλι MIDI και Quantize 1. Ανοίγουμε το Cubase, πηγαίνουμε στο μενού File και επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ WINDOWS MOVIE MAKER

ΣΥΝΤΟΜΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ WINDOWS MOVIE MAKER ΣΥΝΤΟΜΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ WINDOWS MOVIE MAKER Το πρόγραµµα windows movie maker είναι ένα εύκολο στη χρήση πρόγραµµα µοντάζ το οποίο µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε για να φτιάξουµε τις δικές

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο;

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; 1ο Φύλλο Εργασίας της παλέτας Ήχος Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; Για να εισάγουμε ένα ή περισσότερα μουσικά κλιπ σε ένα αντικείμενο, επιλέγουμε από το μεσαίο παράθυρο του Scratch

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύοντας µε το Finale (4η συνέχεια)

Δουλεύοντας µε το Finale (4η συνέχεια) Δουλεύοντας µε το Finale (4η συνέχεια) Η τυποποίηση της εργασίας µας: Η Βιβλιοθήκη Document Options. Πολλοί από τους χρήστες του Finale θάθελαν να έχουν µία ειδική αισθητική για την απεικόνιση της παρτιτούρας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI Τί είναι το MIDI; Το MIDI (Musical Instrument Digital Interface) είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων. Μέσω του πρωτοκόλλου αυτού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Praat είναι ένα εργαλείο για ανάλυση και επεξεργασία ηχητικών αρχείων, το οποίο διατίθεται δωρεάν. ηµιουργήθηκε από τους Paul Boersma (paul.boersma@uva.nl)

Διαβάστε περισσότερα

Image J Plugin MTrackJ- Manual Object Tracker για παρακολούθηση της κίνησης σωµατιδίων

Image J Plugin MTrackJ- Manual Object Tracker για παρακολούθηση της κίνησης σωµατιδίων Image J Plugin MTrackJ- Manual Object Tracker για παρακολούθηση της κίνησης σωµατιδίων (http://www.imagescience.org/meijering/software/mtrackj/) Το MTrackJ είναι ένα plugin του ImageJ µε το οποίο µπορούµε

Διαβάστε περισσότερα

L : Χρησιµοποιείται για να αποθηκεύσουµε τα δεδοµένα που έχουµε καταχωρήσει (στο S

L : Χρησιµοποιείται για να αποθηκεύσουµε τα δεδοµένα που έχουµε καταχωρήσει (στο S Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ DIGI SM-100 PCS PLUS 15 / 30Kg ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ L : Χρησιµοποιείται για να αποθηκεύσουµε τα δεδοµένα που έχουµε καταχωρήσει (στο S mode-προγραµµατισµός

Διαβάστε περισσότερα

MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Εγκατάσταση και λειτουργία message editor: Αρχικά τοποθετούµε το cd στον υπολογιστή και εµφανίζεται η οθόνη εγκατάστασης Στην περίπτωση που δεν εµφανιστεί αυτόµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB- SIMULINK

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB- SIMULINK ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB- SIMULINK SIMULINK ρ. Γεώργιος Φ. Φραγκούλης Καθηγητής ver. 0.2 10/2012 Εισαγωγή στο Simulink Το SIMULINK είναι ένα λογισµικό πακέτο που επιτρέπει τη µοντελοποίηση, προσοµοίωση οίωση

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator 2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οδηγίες χρήσης PDFCreator Ηράκλειο 2008 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σηµείωµα του συντάκτη... 2 Στοιχεία δηµιουργού του υλικού... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι... 4 Που θα το βρείτε... 4 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο χρήστη µέσω υπολογιστή άνετα γρήγορα και φτηνά. Για να

Διαβάστε περισσότερα

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων Μάθηµα 8 ηµιουργία φορµών Μέσω των φορµών µπορούµε να εµφανίσουµε και να τροποποιήσουµε δεδοµένα από πίνακες και ερωτήµατα ή να εισαγάγουµε δεδοµένα σε πίνακες. Επίσης έχουµε τη δυνατότητα να καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER 1. Ανοίξτε από ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, το Windows movie maker 2. Αυτή είναι η βασική επιφάνεια εργασίας του λογισµικού Το movie maker µας δίνει δύο δυνατότητες. Να κάνουµε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel.

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel. Arrays (Πίνακες) 1. Στο LAbVIEW η εισαγωγή πινάκων γίνεται µε τα arrays. Για να εισάγουµε ένα array στο Front Panel κάνουµε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέγουµε την εντολή «Array» από το µενού «Array, Matrix

Διαβάστε περισσότερα

Έτος Ετήσιος ιακινηθέντα Μερίδιο Τζίρος Κεφάλαια Αγοράς

Έτος Ετήσιος ιακινηθέντα Μερίδιο Τζίρος Κεφάλαια Αγοράς Σ αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή και µορφοποίηση ενός συγκεκριµένου διαγράµµατος που θα απεικονίζει γραφικά κάποια αριθµητικά δεδοµένα ενός φύλλου εργασίας. Κυρίως όµως θα περιγράψουµε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή EXTRA. ιαδικασία ιαχείρισης Εκτύπωσης Ισοζυγίου Γενικού - Αναλυτικών Καθολικών

Εφαρµογή EXTRA. ιαδικασία ιαχείρισης Εκτύπωσης Ισοζυγίου Γενικού - Αναλυτικών Καθολικών Εφαρµογή EXTRA ιαδικασία ιαχείρισης Εκτύπωσης Ισοζυγίου Γενικού - Αναλυτικών Καθολικών Το συγκεκριµένο εγχειρίδιο δηµιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης του λογισµικού "Πολλαπλασιασµός"

Οδηγίες χρήσης του λογισµικού Πολλαπλασιασµός Εκπαιδευτικό λογισµικό Μαθηµατικών Στ τάξης ηµοτικού 1 Κεφάλαιο 6 ο Πολλαπλασιασµός φυσικών και δεκαδικών αριθµών : «Φυσικοί αριθµοί Οριζόντιος Πολλαπλασιασµός» Οδηγίες χρήσης του λογισµικού "Πολλαπλασιασµός"

Διαβάστε περισσότερα

η σύνθεση ενός υπολογιστή

η σύνθεση ενός υπολογιστή ιδακτικό υλικό µαθητή η σύνθεση ενός υπολογιστή Αν παρατηρήσουµε έναν υπολογιστή βλέπουµε ότι αποτελείται από τα ακόλουθα µέρη: Οθόνη Μονάδα συστήµατος Ποντίκι Πληκτρολόγιο τη µονάδα συστήµατος, όπου βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!!

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!! ΕΘΝΙΚΟΜΕΤΣΟΒΙΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗΧΗΜΙΚΩΝΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ COMSOLMULTIPHYSICS ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) Ο :) ΜΕΤΑΦΟΡΑ)ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ)ΣΕ)ΑΓΩΓΟ) ΚΥΚΛΙΚΗΣ)ΔΙΑΤΟΜΗΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗΚΟΡΩΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2. Ενεργοποιώντας τον ήχο (πατάμε στο ηχείο με το patch κλειδωμένο) ακούμε ένα ημίτονο με συχνότητα 440Hz.

Εργαστήριο 2. Ενεργοποιώντας τον ήχο (πατάμε στο ηχείο με το patch κλειδωμένο) ακούμε ένα ημίτονο με συχνότητα 440Hz. Εργαστήριο 2 Μέρος 1 ο - βασικά αντικείμενα σύνθεσης ήχου στο Max (1) Ας δούμε πως μπορούμε να παράγουμε ήχο στο max από απλές γεννήτριες ήχου (ταλαντωτές). 1. Αντιγράψτε το παρακάτω: Ενεργοποιώντας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Α Κ Α Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ 2 0 1 1-2 0 1 2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT Ο συγκεκριµένος οδηγός για το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Α)Εγκατάσταση του προγράµµατος

Α)Εγκατάσταση του προγράµµατος Α)Εγκατάσταση του προγράµµατος 1)Βασική προυπόθεση για την εγκατάσταση της εφαρµογής σε pda που έχουν λειτουργικό σύστηµα windows mobile είναι η εγκατάσταση στον τοπικό υπολογιστή µας του προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase

Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase Περιεχόμενα Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase... 1 Περιγραφές βασικών παραθύρων... 1 Το βασικό παράθυρο του Cubase 5... 1

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6

Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6 Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6 Περιεχόμενα Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6... 1 Περιγραφές βασικών παραθύρων... 1 Το βασικό παράθυρο του Cubase 6...

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (Δ μέρος)

Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (Δ μέρος) Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (Δ μέρος) Αυτό είναι το 4 ο άρθρο που περιλαμβάνει οδηγίες για την χρήση του FINALE 2006 για PC. Σ αυτή την ενότητα θα δούμε μερικά ακόμα εργαλεία του προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

Version X. Οδηγίες χρήσης

Version X. Οδηγίες χρήσης Version 1.0.1.X Οδηγίες χρήσης Πρόλογος Η εφαρµογή CallReceiver σχεδιάστηκε για την υποστήριξη ξενοδοχείων ή επιχειρήσεων, όσον αφορά στις τηλεφωνικές κλήσεις που διαχειρίζεται το τηλεφωνικό κέντρο (Τ/Κ).

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή απο-επιλέγουµε άξονες και άλγεβρα 2. Από το εργαλείο κατασκευής πολυγώνων

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό κριτήριο χ 2

Στατιστικό κριτήριο χ 2 18 Μεθοδολογία Επιστηµονικής Έρευνας & Στατιστική Στατιστικό κριτήριο χ 2 Ο υπολογισµός του κριτηρίου χ 2 γίνεται µέσω του µενού [Statistics => Summarize => Crosstabs...]. Κατά τη συγκεκριµένη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SAE10 1. ΣΗΜΑΤΑ ΕΙΣΟ ΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΩΝ Οι είσοδοι λειτουργούν µε 12-24Vdc και ανεξαρτήτως πολικότητας (Γενικό (+)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SAE10 1. ΣΗΜΑΤΑ ΕΙΣΟ ΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΩΝ Οι είσοδοι λειτουργούν µε 12-24Vdc και ανεξαρτήτως πολικότητας (Γενικό (+) ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΟΡΟΦΩΝ: SAE10 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το SAE10 είναι ένα σύστηµα αναγγελίας ορόφων USB. Απευθύνεται κυρίως στον ανελκυστήρα όµως έχει και µια ευρεία γκάµα εφαρµογών καθώς η χωρητικότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT Εργαστήριο Φωνητικής & Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το λογισµικό Praat είναι ένα εργαλείο για φωνητική ανάλυση και επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

VMV SYSTEMS. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΒ 4. 2 Τ Α Β Μαρτίου 64. Τ.Κ Λάρισα. Τηλ:(041) Fax: (041) Κιν:

VMV SYSTEMS. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΒ 4. 2 Τ Α Β Μαρτίου 64. Τ.Κ Λάρισα. Τηλ:(041) Fax: (041) Κιν: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΒ 4 2 Τ Α Β 42 25 Μαρτίου 64 ΤΚ 41221 Λάρισα Τηλ:(041)236125 Fax: (041)552756 Κιν: 0944744318 TAB 42 Εγχειρίδιο χρήσης Εισαγωγή Το λογισµικό πρόγραµµα ΤΑΒ 42 επιτρέπει την παρακολούθηση µιας

Διαβάστε περισσότερα

γλώσσα προγραµµατισµού Logo

γλώσσα προγραµµατισµού Logo γλώσσα προγραµµατισµού Logo προγράµµατα στη Logo Μέχρι τώρα είδαµε ότι για τη δηµιουργία ενός σχήµατος πληκτρολογούµε στο πλαίσιο εισαγωγής του Παραθύρου Εντολών µια σειρά από κατάλληλες εντολές. Στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Κ α τ α σ κ ε υ ή µ ο ν τ έ λ ο υ σ τ ο λ ο γ ι σ µ ι κ ό E c o t e c t

Κ α τ α σ κ ε υ ή µ ο ν τ έ λ ο υ σ τ ο λ ο γ ι σ µ ι κ ό E c o t e c t Ε. Μ. Π. Σ χ ο λ ή Α ρ χ ι τ ε κ τ ό ν ω ν Ο Ι Κ Ο Ο Μ Ι Κ Η 3 Σύνταξη φυλλαδίου οδηγιών: Π. Γκατσόπουλος, Φ. Μπουγιατιώτη 1 Κ α τ α σ κ ε υ ή µ ο ν τ έ λ ο υ σ τ ο λ ο γ ι σ µ ι κ ό E c o t e c t Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ SIMULINK

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ SIMULINK EΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Χηµικών Μηχανικών Τοµέας ΙΙ, Aνάλυσης, Σχεδιασµού & Aνάπτυξης ιεργασιών & Συστηµάτων Εργαστήριο Αυτόµατης Ρύθµισης και Πληροφορικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ SIMULINK Επιµέλεια: Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΚΑΙ LED ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ POWER : TROUBLE : ARM DISARM : Είναι αναµµένο όταν έχουµε τροφοδοσία 220V και µπαταρία. Αναβοσβήνει όταν δεν υπάρχει µπαταρία. Είναι σβηστό

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «IrYdium» Η εκκίνηση του Εικονικού εργαστηρίου Χηµείας «IrYdium Chemistry Lab» γίνεται µε διπλό κλικ στο αρχείο «VLab.exe». Κατόπιν επιλέγετε το µενού Αρχείο > Άνοιγµα

Διαβάστε περισσότερα

1. Εγκατάσταση του NetMeeting

1. Εγκατάσταση του NetMeeting Οδηγίες Εγκατάστασης και Χρήσης του Netmeeting Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση του Netmeeting 2. Το Interface του Netmeeting 3. Κύρια Κουµπιά Netmeeting 4. Πραγµατοποίηση Κλήσεων - Συνδέσεων 5. Το Μενού του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!!

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!! ΕΘΝΙΚΟΜΕΤΣΟΒΙΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗΧΗΜΙΚΩΝΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ COMSOLMULTIPHYSICS ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) Ο :) ΡΟΗ)HAGENPOISEUILLE) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗΚΟΡΩΝΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ii Α Ανοιγµα

Διαβάστε περισσότερα

AC-10S, AC- 10F. Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία.

AC-10S, AC- 10F. Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία. AC-10S, AC- 10F Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία. ΕΠΙΤΟΙΧΟ ΕΝΤΟΙΧΙΖΟΜΕΝΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένας τόνος (beep) και το πράσινο LED να ανάβει

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Το scratch διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία έτοιμων ενσωματωμένων ηχητικών clips τα οποία θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα και θα σας βάλουν σε πειρασμό να πειραματιστείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS 1. Εγκατάσταση Εισάγοντας το CD στον υπολογιστή σας, θα εκτελεστεί το auto - run και θα σας εµφανίσει ένα παράθυρο µε επιλογές εγκατάστασης. (εάν δεν εκτελεστεί το auto - run, εκτελέστε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA.

ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA. ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΓΙΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CALCULUS ULTRA. Το βιβλίο παγίων αν και είναι µέσα στις επιλογές του προγράµµατος, των Εσόδων-Εξόδων ή της Γενικής Λογιστικής, της σουίτας εφαρµογών CALCULUS, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!!

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!! ΕΘΝΙΚΟΜΕΤΣΟΒΙΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗΧΗΜΙΚΩΝΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ COMSOLMULTIPHYSICS ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) Ο :) ΡΟΗ)HAGENPOISEUILLE) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗΚΟΡΩΝΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ii Α Ανοιγµα

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραµµα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή του PowerPoint µπορεί να έχει ως στόχο να διδάξει, να εξηγήσει ή και να πείσει. Ό,τι φτιάχνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Α. Delete Β. Backspace. Α..xls Β..jpg Γ..mdb..doc

Α. Delete Β. Backspace. Α..xls Β..jpg Γ..mdb..doc Αρ. Ταυτότητας:.. ΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΝΟΜΑ:.. ΟΝ. ΠΑΤΕΡΑ:. Αρ. Υποψ.:.. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ MIAΣ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηχογράφηση στο Audacity

Ηχογράφηση στο Audacity Ηχογράφηση στο Audacity Προετοιµασία και εκτέλεση ηχογράφησης στον υπολογιστή µε το πρόγραµµα Audacity, από εξωτερική συσκευή παραγωγής ήχου (φορητό CD player, mp3 player) ή µικρόφωνο: 1. Ανοίγουµε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Με ποιο τρόπο µπορούµε να ενεργοποιήσουµε µια εφαρµογή σε εικονίδιο: α) ιπλό κλικ β) Απλό κλικ και Enter γ) Το α και β δ) Τίποτα από τα παραπάνω 2. Για να ενεργοποιήσω το πρόγραµµα της

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία menu. To πρόγραµµα ακολουθεί µια κοινή και φιλική προς τον χρήστη φιλοσοφία menu σε όλες τις ενότητες της εφαρµογής. Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω εικόνες, παρ όλο που αναφέρονται σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας µέσω της τεχνολογίας των ιαδοχικών Φύλλων Στυλ (cascading

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο

πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο επεξεργασία κειµένου πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο Μια από τις ευκολίες, που µας δίνουν τα προγράµµατα επεξεργασίας κειµένου, είναι η δυνατότητα να αντιγράφουµε ή να µεταφέρουµε τµήµατα κειµένου

Διαβάστε περισσότερα

5. MΑΚΡΟΕΝΤΟΛΕΣ. Η δηµιουργία Μακροεντολής γίνεται µε δύο τρόπους :

5. MΑΚΡΟΕΝΤΟΛΕΣ. Η δηµιουργία Μακροεντολής γίνεται µε δύο τρόπους : 5. MΑΚΡΟΕΝΤΟΛΕΣ. περιέχουν ένα σύνολο ενεργειών-κινήσεων-εντολών οι οποίες εκτελούνται όλες µαζί όταν εκτελείται η µακροεντολή που τις περιέχει. συντάσσονται : sub όνοµα µακροεντολής().....end sub. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word

11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word 11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word Τι µπορούµε να κάνουµε µε ένα πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου Το κείµενο που πληκτρολογούµε, εµφανίζεται στην οθόνη και παραµένει στη µνήµη RAM µέχρι να το

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Επίπεδο στο Modellus

Βασικό Επίπεδο στο Modellus Βασικό Επίπεδο στο Modellus Το λογισµικό Modellus επιτρέπει στον χρήστη να οικοδοµήσει µαθηµατικά µοντέλα και να τα εξερευνήσει µε προσοµοιώσεις, γραφήµατα, πίνακες τιµών. Ο χρήστης πρέπει να γράψει τις

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET

Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET 1 version v5.4 Εγχειρίδιο ιαχείρισης 2012 Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET To παρόν εγχειρίδιο αποτελεί πνευµατική ιδιοκτησία της INVENTICS A.E. Απευθύνεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ιαχείρισης (MIS)

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL A. Περιβάλλον εργασίας ενός υπολογιστικού φύλλου. ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση 1. Χαρακτηρίστε σαν Σωστό Λάθος τις παρακάτω προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Άνοιγµα υπάρχουσας εικόνας - Μενού Αρχείο επιλογή Άνοιγµα. Ανοίγει το παράθυρο «Άνοιγµα». - Από την αναδιπλούµενη λίστα «Αρχεία τύπου:» επιλέγουµε τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop.

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop. Ο βρόγχος While-loop 1. Ο βρόγχος while-loop εκτελείται έως ότου ικανοποιηθεί µία προκαθορισµένη συνθήκη. 2. Ο αριθµός των επαναλήψεων ενός βρόγχου while-loop δεν είναι εκ των προτέρων προκαθορισµένος,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (Ε μέρος)

Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (Ε μέρος) Γράφοντας μουσική με το Finale 2006 (Ε μέρος) Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του Finale, είναι το Mass Edit Tool. Θα το βρείτε στην Main Tool Palette στο πάνω μέρος της οθόνης. Το Mass Edit Tool είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DIALUP NETWORKING ΣΕ MICROSOFT WINDOWS XP

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DIALUP NETWORKING ΣΕ MICROSOFT WINDOWS XP ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DIALUP NETWORKING ΣΕ MICROSOFT WINDOWS XP Ο Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2. Σύνταξη μπλοκ εντολών. Δραστηριότητα 1

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2. Σύνταξη μπλοκ εντολών. Δραστηριότητα 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Σύνταξη μπλοκ εντολών Δραστηριότητα 1 Η πρώτη µας ενέργεια στην δηµιουργία των απαραίτητων µπλοκ εντολών είναι η δηµιουργία µιας διαδικασίας την οποία θα καλούµε κάθε φορά που επιθυµούµε

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab Τετράδια Κιθάρας Extra ενότητα Χρήση του PowerTab Ευγένιος Αστέρις 1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εγκατάσταση του Power Tab... 4 Εισαγωγή ενός αρχείου midi στο Power Tab... 5 Μελέτη με το Power Tab... 9 Εξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Αφήγηση Μαρτυρία Εκφώνηση Μουσική ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι: Με τη βοήθεια των γραφικών παραστάσεων των ταλαντώσεων µέσω του ΣΣΛ-Α ο µαθητής αποκτά δεξιότητες στο:

Στόχοι: Με τη βοήθεια των γραφικών παραστάσεων των ταλαντώσεων µέσω του ΣΣΛ-Α ο µαθητής αποκτά δεξιότητες στο: 1 ο & ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ελλατόλας Στέλιος - Λεβεντάκης Γιάννης ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ Για τον καθηγητή Στόχοι: Με τη βοήθεια των γραφικών παραστάσεων των ταλαντώσεων µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Η πιο κοινή µέθοδος για να διαβάσoυµε E-mail είναι η αποµακρυσµένη σύνδεση τερµατικού (telnet), κατά την οποία συνδέετε ο προσωπικός υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

γράφοντας µε τον υπολογιστή

γράφοντας µε τον υπολογιστή Γνωριµία µε τους υπολογιστές γράφοντας µε τον υπολογιστή Από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι να δηµιουργούµε έγγραφα τα οποία µπορεί να περιέχουν κείµενα και εικόνες. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων.

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Βήµα 1 ο ηµιουργία Εταιρείας Από την Οργάνωση\Γενικές Παράµετροι\ ιαχείριση εταιρειών θα δηµιουργήσετε την νέα σας εταιρεία, επιλέγοντας µέσω των βηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ιαχειριστής Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ

ιαχειριστής Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ιαχειριστής Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΑΣΥΝ ΕΣΕΩΝ Συνοπτικό Εγχειρίδιο Χρήσης Νεα Σµύρνη, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Infocarina Net I57 MIRCA ARCADIA NET PLUS Infocarina NET Plus ΓΙΑ ΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Γ.Γ.Π.Σ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Infocarina Net I57 MIRCA ARCADIA NET PLUS Infocarina NET Plus ΓΙΑ ΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Γ.Γ.Π.Σ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Infocarina Net I57 MIRCA ARCADIA NET PLUS Infocarina NET Plus ΓΙΑ ΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Γ.Γ.Π.Σ. Για να συνδεθούν οι ταµ.µηχανές µε την ΓΓΠΣ θα πρέπει να προγραµµατισθούν τα κάτωθι: 1) To

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή EXTRA. ιαδικασία εξαγωγής της Μηχανογραφικής. έκδοσης ισοζυγίου στην εφαρµογή Extra Λογιστική ιαχείριση.

Εφαρµογή EXTRA. ιαδικασία εξαγωγής της Μηχανογραφικής. έκδοσης ισοζυγίου στην εφαρµογή Extra Λογιστική ιαχείριση. Εφαρµογή EXTRA ιαδικασία εξαγωγής της µηχανογραφικής έκδοσης ισοζυγίου στην εφαρµογή Extra Λογιστική ιαχείριση. Σελ.1 Το συγκεκριµένο εγχειρίδιο δηµιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!!

ΕΘΝΙΚΟ!ΜΕΤΣΟΒΙΟ!ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΣΧΟΛΗ!ΧΗΜΙΚΩΝ!ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!! ΕΘΝΙΚΟΜΕΤΣΟΒΙΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗΧΗΜΙΚΩΝΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ COMSOLMULTIPHYSICS ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ)1 Ο :) ΜΕΤΑΦΟΡΑ)ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ)ΣΕ)ΔΙΣΚΟ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗΚΟΡΩΝΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΦΩΝΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό λογισµικό κατασκευής φασµάτων Educational SPECtrum. ESPECsoftware

Εκπαιδευτικό λογισµικό κατασκευής φασµάτων Educational SPECtrum. ESPECsoftware Εκπαιδευτικό λογισµικό κατασκευής φασµάτων Educational SPECtrum ESPECsoftware Ως οδηγίες χρήσης του λογισµικού ESPECsoftware δίνονται εδώ οι επιλύσεις µιας σειράς παραδειγµάτων. 1) Να κατασκευαστούν τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής

Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Εφαρµογή ιαχείρισης Ασφαλιστικού Γραφείου-Πρακτορείου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Γενικά Ταξινόµηση Εναλλαγή µεταξύ των ανοικτών παραθύρων Εξαγωγή εδοµένων Συνηµµένα Αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync Ρυθµίσεις Συγχρονισµού Pos Sync Η διαδικασία του συγχρονισµού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το BackOffice. Βασική προϋπόθεση για

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ Η υπηρεσία διαχείρισης αλληλογραφίας µέσω web (webmail) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να διαχειριστούν την αλληλογραφία τους απ οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονται εφόσον υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Λειτουργίας. Εγκατάσταση 1. Ρυθµίσεις 2. Ρυθµίσεις Μηχανηµάτων 4. Χρήση 6. Ψεκάζοντας ένα χωράφι 7.

Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Λειτουργίας. Εγκατάσταση 1. Ρυθµίσεις 2. Ρυθµίσεις Μηχανηµάτων 4. Χρήση 6. Ψεκάζοντας ένα χωράφι 7. Εγχειρίδιο Εγκατάστασης και Λειτουργίας Εγκατάσταση 1 Ρυθµίσεις 2 Ρυθµίσεις Μηχανηµάτων 4 Χρήση 6 Ψεκάζοντας ένα χωράφι 7 Λειτουργίες 8 Συντήρηση ιάγνωση 9 Εγκατάσταση Η συσκευή έχει 3 καλώδια. Στην απλή

Διαβάστε περισσότερα