Περιεχόμενα. 4. Πρόγραμμα «Μικρές κινήσεις που κάνουν τη διαφορά» 5. Τι είναι το Σκληρόδερμα; 6. Μορφές Σκληροδέρματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα. 4. Πρόγραμμα «Μικρές κινήσεις που κάνουν τη διαφορά» 5. Τι είναι το Σκληρόδερμα; 6. Μορφές Σκληροδέρματος"

Transcript

1 3 Περιεχόμενα 4. Πρόγραμμα «Μικρές κινήσεις που κάνουν τη διαφορά» 5. Τι είναι το Σκληρόδερμα; 6. Μορφές Σκληροδέρματος 7. Τι εκδηλώσεις μπορεί να έχει το Σκληρόδερμα; 12. Νέα φάρμακα στη θεραπεία του Σκληροδέρματος 13. Να είστε καλά πληροφορημένοι 15. Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) Ποια είναι, πώς βοηθάει

2 4 Καλώς ήρθατε στο πρόγραμμα «Μικρές κινήσεις που κάνουν τη διαφορά» Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για όσους ανθρώπους πάσχουν από Σκληρόδερμα Θα σας βοηθήσει: Να κατανοήσετε καλύτερα την πάθησή σας Να μιλήσετε με τον ρευματολόγο σας για την πάθησή σας Να μάθετε σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες και να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ζήσετε με το Σκληρόδερμα Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παθήσεις, όσο πιο πολλά γνωρίζετε για το Σκληρόδερμα, τόσο πιο πολλά μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε. Δεν είστε μόνοι σας - και μπορείτε να αναλάβετε δράση Το σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση ή σκληροδερμία είναι ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού. Έχετε τη δύναμη να αναλάβετε την ευθύνη της αντιμετώπισης της πάθησής σας, μαθαίνοντας όλα όσα μπορείτε για το Σκληρόδερμα και βρίσκοντας τη θεραπεία που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς. Το να αναλάβετε δράση θα σας βοηθήσει επίσης να νιώσετε καλύτερα για την πάθησή σας και για τον εαυτό σας.

3 5 Τι είναι το Σκληρόδερμα; Το σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Προσβάλλει το δέρμα και αρκετές φορές τα εσωτερικά όργανα. Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την πάθηση, ξέρουμε όμως ότι ενεργοποιείται το ανοσολογικό σύστημα. Επίσης γνωρίζουμε ότι άτομα που εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες του περιβάλλοντος, όπως εργασία σε ορυχεία, σε εργοστάσια παραγωγής χλωριούχου βινυλίου, ή σε οργανικούς διαλύτες, εμφανίζουν πιο συχνά τη νόσο. Η συστηματική σκλήρυνση δεν είναι μεταδοτική. Δύο είναι οι χαρακτηριστικές βλάβες στη συστηματική σκλήρυνση: 1. Αύξηση κολλαγόνου Το σκληρόδερμα προκαλεί αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου, μιας ουσίας υπόσκληρης με μορφή όπως οι ίνες του υφάσματος. Η αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα το κάνει να χάνει την ελαστικότητά του και να γίνεται πιο σκληρό (έτσι οι αγγλοσάξονες για να το περιγράψουν χρησιμοποίησαν τις ελληνικές λέξεις σκληρο-δερμα / sclero-derma). 2. Βλάβη μικρών αγγείων (αγγειοπάθεια) Το σκληρόδερμα μπορεί να προκαλέσει δύο ειδών βλάβες στις μικρές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το σώμα μας. (α) Φαινόμενο Raynaud. Οι αρτηρίες των δακτύλων γίνονται πιο ευαίσθητες σε ερεθίσματα και κάνουν σύσπαση, στενεύει ο αυλός τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνει λιγότερο αίμα στα δάκτυλα και το χρώμα των δακτύλων να ασπρίζει ή να μελανιάζει.

4 6 (β) Πάχυνση του τοιχώματος των μικρών αρτηριών με στένωση του αυλού τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ελαττώνεται η παροχή αίματος και άρα οξυγόνου στο μέρος του σώματος που αρδεύεται από αυτές τις αρτηρίες. Μορφές Σκληροδέρματος Το σκληρόδερμα μπορεί να είναι συστηματικό (γενικευμένο) ή τοπικό. Υπάρχουν δύο μορφές συστηματικού σκληροδέρματος: (α) Το τοπικό η περιορισμένο σκληρόδερμα, όταν η σκληρία δέρματος περιορίζεται στα δάκτυλα μέχρι τους αγκώνες. (β) Το διάχυτο σκληρόδερμα, όταν η σκληρία δέρματος επεκτείνεται πάνω από τους αγκώνες, και στο σώμα. Στο διάχυτο σκληρόδερμα, και σπάνια στο περιορισμένο σκληρόδερμα, υπάρχει αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου σε εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες και ο γαστρεντερικός σωλήνας. Υπάρχουν δύο μορφές τοπικού σκληροδέρματος: η μορφία και το γραμμικό σκληρόδερμα. Η μορφία είναι λίγες και μικρές στρογγυλές περιοχές σκληρού δέρματος. Δεν υπάρχει βλάβη σε εσωτερικά όργανα ούτε φαινόμενο Raynaud. Οι σκληρές αυτές περιοχές δέρματος συνήθως εξαφανίζονται αυτόματα. Το γραμμικό σκληρόδερμα είναι ένα σκληρό στην υφή γραμμή αυλάκι του δέρματος που εμφανίζεται στο χέρι, στο πόδι ή στο μέτωπο. Συνήθως συμβαίνει σε παιδιά.

5 7 Τι εκδηλώσεις μπορεί να έχει το Σκληρόδερμα; 1. Φαινόμενο Raynaud Το φαινόμενο Raynaud εμφανίζεται μετά από αιφνίδια έκθεση στο κρύο ή με άγχος και στενοχώρια. Έτσι, όταν το άτομο πλένει τα χέρια του με κρύο νερό, οι αρτηρίες των δακτύλων στενεύουν, με αποτέλεσμα λιγότερο αίμα να πηγαίνει στα δάκτυλα, και τα δάκτυλα να ασπρίζουν ή να μελανιάζουν. Αυτό είναι παροδικό, έχει διάρκεια λίγων λεπτών της ώρας και ονομάζεται φαινόμενο Raynaud. Φαινόμενο Raynaud μπορεί να έχουν άτομα που δουλεύουν σε καταψύκτες, με κομπρεσσέρ, ή παίρνουν φάρμακα όπως β-αναστολείς γα την αρτηριακή υπέρταση, και εργοταμίνη για τον ίλιγγο. Το φαινόμενο Raynaud εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα άτομα με σκληρόδερμα και είναι συνήθως η πρώτη εκδήλωση του σκληροδέρματος. Όμως, το φαινόμενο Raynaud μπορεί να το έχουν μερικά νεαρά άτομα που κατά τα άλλα είναι απολύτως υγιή. 2. Δύσπνοια Οι ασθενείς με σκληρόδερμα μπορεί να έχουν δύσπνοια προσπάθειας. Η δύσπνοια προσπάθειας, είναι δυσκολία στην αναπνοή, λαχάνιασμα (δεν φτάνει ο αέρας), ή φούσκωμα με την προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό, οι

6 8 ασθενείς με σκληρόδερμα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα. Στο σκληρόδερμα η δύσπνοια μπορεί να οφείλεται σε δύο αιτίες: (α) Πνευμονική ίνωση (β) Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση Τι είναι πνευμονική ίνωση Το οξυγόνο είναι η πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει το σώμα. Στους πνεύμονες, το αίμα παίρνει οξυγόνο από τον αέρα και διώχνει διοξείδιο του άνθρακα που δεν χρειάζεται, μέσω μιας μεμβράνης. Στην πνευμονική ίνωση, το κολλαγόνο αυξάνει στη μεμβράνη αυτή των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η μεταφορά οξυγόνου από τον αέρα στο αίμα. Έτσι, λιγότερο οξυγόνο έρχεται από τους πνεύμονες στα διάφορα μέρη του σώματος, όπως στους μυς. Για να δουλέψουν οι μύες που κινούν το σώμα, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια (οξυγόνο) που όμως τώρα δεν επαρκεί. Αυτό κάνει τη δύσπνοια, όταν ο ασθενής κάνει κάποια προσπάθεια. Για τη διάγνωση της πνευμονικής ίνωσης, ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει ακτινογραφία και αξονική τομογραφία θώρακος καθώς και λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων (σπιρομέτρηση και διάχυση αερίων). Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα που να εμποδίζουν την εναπόθεση κολλαγόνου. Έχουν χρησιμοποιηθεί η κυκλοφωσφαμίδη και η μυκοφαινολική μοφετίλη, ενώ δοκιμάζονται νέα φάρμακα. Τι είναι πνευμονική αρτηριακή υπέρταση Το αίμα από όλο το σώμα έρχεται στο δεξιό τμήμα της καρδιάς (δεξιά καρδιά), που με τη σειρά της το προωθεί στους πνεύμονες μέσω της πνευμονικής αρτηρίας. Στους πνεύμονες το αίμα παίρνει οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα, και από εκεί έρχεται στο αριστερό τμήμα της καρδιάς (αριστερή καρδιά), που με τη σειρά της το προωθεί σε όλο το σώμα μέσω της αορτής και των κλάδων της, των αρτηριών. Η

7 9 πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι αυξημένη πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Οφείλεται στη στένωση των μικρών κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση η δεξιά καρδιά για να στείλει το αίμα στους πνεύμονες. Σιγάσιγά, η δεξιά καρδιά κάνοντας μεγαλύτερη προσπάθεια κουράζεται και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στο έργο της, έχει ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα λιμνάζει στα διάφορα μέρη του σώματος. Με την κατακράτηση υγρών, τα πόδια πρήζονται και η κοιλιά μεγαλώνει. Λιγότερο αίμα έρχεται στους πνεύμονες, άρα λιγότερο οξυγόνο έρχεται από τους πνεύμονες στα διάφορα μέρη του σώματος, όπως στους μυς. Έτσι δημιουργείται η δύσπνοια προσπάθειας. Για τη διάγνωση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, ο γιατρός παραγγέλνει ακτινογραφία θώρακος και υπερηχογράφημα καρδιάς. Ωστόσο, για να τεθεί η οριστική διάγνωση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης είναι απαραίτητος ο καθετηριασμός της καρδιάς. Ο γιατρός χορηγεί θεραπεία με φάρμακα που ανοίγουν τους μικρούς κλάδους της πνευμονικής αρτηρίας και φαίνεται να βελτιώνουν την ικανότητα των ασθενών για άσκηση. 3. Νεφρική κρίση σκληροδέρματος Η νεφρική κρίση του σκληροδέρματος αφορά 10% των ασθενών με διάχυτο συστηματικό σκληρόδερμα και συμβαίνει τα πρώτα χρόνια της νόσου. Είναι σοβαρή κατάσταση και εκδηλώνεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, έντονη κεφαλαλγία και προκάρδια δυσφορία. Στο αίμα αυξάνει η κρεατινίνη και υπάρχουν θραύσματα ερυθρών κυττάρων. Η κατάσταση αυτή είναι σοβαρή, αλλά εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θεραπεύεται με αντιυπερτασικά φάρμακα (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου).

8 10 4. Αλλαγές που μπορεί να γίνουν στα χέρια Εκτός από το φαινόμενο Raynaud, στα χέρια μπορεί να υπάρχει: Σκληροδακτυλία. Τα δάκτυλα στην αρχή είναι πρησμένα, σαν λουκάνικο, έτσι που να μην κλείνουν εύκολα σε γροθιά. Με την πάροδο μηνών, τα δάκτυλα γίνονται πιο σκληρά και μπορεί να έχουν δυσκολία και στο άνοιγμα (έκταση) και στο κλείσιμο (κάμψη). Οι αρθρώσεις των δακτύλων μπορεί να πονάνε, ιδίως το πρωί με το ξύπνημα. Εάν συμβούν αυτά, δημιουργούν δυσκολίες στη δουλειά, ακόμα και στις καθημερινές ασχολίες, όπως φαγητό και περιποίηση του σώματος Δακτυλικά έλκη. Στις ράγες των δακτύλων και στη ραχιαία επιφάνεια των αρθρώσεων των δακτύλων μπορεί να εμφανιστούν έλκη (πληγές). Τα έλκη προκαλούνται από τη στένωση των αρτηριών, με συνέπεια τη μειωμένη παροχή αίματος στα δάκτυλα, και μπορεί να μολυνθούν από μικρόβια. Σπανιότερα, όταν η παροχή αίματος είναι πολύ μειωμένη, νεκρώνεται το άκρο των δακτύλων και μαυρίζει (γάγγραινα).

9 11 5. Αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο πρόσωπο Η σκλήρυνση του δέρματος στο πρόσωπο, το κάνει να μοιάζει με κερί, λείο χωρίς ρυτίδες. Το άνοιγμα του στόματος μικραίνει, ώστε το δέρμα γύρω από το στόμα να ζαρώνει σαν καπνοσακούλα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει το βούρτσισμα των δοντιών. Στο πρόσωπο μπορεί να γίνουν ευρυαγγείες, που συχνά έχουν σχήμα αράχνης και ονομάζονται τηλεαγγειεκτασίες. Αυτές δεν έχουν κάποια σημασία πέρα από την αισθητική τους εμφάνιση. 6. Ασβεστώσεις δέρματος Σε μερικά άτομα υπάρχουν σκληρά λευκωπά εξογκώματα στο δέρμα, συνήθως στα δάκτυλα και τους αγκώνες. Αυτά προέρχονται από εναπόθεση συμπαγούς ασβεστίου στο δέρμα. Το ασβέστιο μπορεί να ρευστοποιηθεί από μόνο του και να βρει διέξοδο προς τα έξω σαν ασβέστης. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει αφαίρεση των ασβεστώσεων με μικρή χειρουργική τομή, που αφήνεται να κλείσει από μόνη της. 7. Οπισθοστερνική καυσαλγία Ο οισοφάγος, ο σωλήνας που φέρνει την τροφή από το στόμα στο στομάχι, έχει στο κάτω άκρο του, ένα σφιγκτήρα που εμποδίζει την τροφή από το στομάχι

10 12 να γυρίσει προς τα πίσω. Στο σκληρόδερμα, αυτός ο σφιγκτήρας δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα υγρά από το στομάχι να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο και να τον ερεθίζουν (έλκη, ερυθρότητα). Αυτό προκαλεί καυστικό άλγος πίσω από το στέρνο. Ο γιατρός συστήνει στον ασθενή να αποφεύγει το αλκοόλ και τα πολλά καρυκεύματα, να τρώει μικρά γεύματα και να μη ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό. Μερικές φορές θα χρειαστεί φάρμακο, όπως η ομεπραζόλη, για να εξαλείψει την καυσαλγία. 8. Δυσκοιλιότητα Στο έντερο μπορεί να εναποτεθεί περισσότερο κολλαγόνο στο συστηματικό σκληρόδερμα. Αυτό κάνει το έντερο να είναι νωθρό, να μην προωθεί την τροφή καλά, με αποτέλεσμα δυσκοιλιότητα. Επίσης, μπορεί να εμποδίζεται η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους. Ο γιατρός συστήνει μικρά γεύματα, χωρίς πολύ λίπος και συμπληρώματα διατροφής. Νέα φάρμακα στη θεραπεία του σκληροδέρματος Τα τελευταία χρόνια γίνεται εκτεταμένη έρευνα για το σκληρόδερμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δοκιμάζονται καινούργια φάρμακα για τη θεραπεία του.

11 13 Να είστε καλά πληροφορημένοι Το να μαθαίνετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την πάθησή σας, είναι ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίζετε ενεργητικά τη ζωή σας με το Σκληρόδερμα. Η γνώση σάς δίνει αυτοπεποίθηση να μιλήσετε στους ανθρώπους που φροντίζουν την υγεία σας για τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας. Οι οργανώσεις που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το Σκληρόδερμα. Ελλάδα: Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) Κυψέλης 2, Κυψέλη , Αθήνα Τηλ.: Fax: Url: ΑΦΜ: ΔΟΥ: ΙΘ ΑΘΗΝΩΝ ΝΠΙΔ Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Εθνικό / Νομαρχιακό και Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αριθμός Εθνικού Μητρώου: 09II0ΣΥΕII096068N/0589 Αριθμός Ειδικού Μητρώου: 09II0ΣΥΕII096068N/0517 Πρωτοδικείο Αθηνών Αριθμός μητρώου: 8282 Απόφαση (σύσταση): 3794/1978 Απόφαση (τροποποίηση): 3852/2005

12 14 Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης Κόσμων 6, Ηράκλειο Κρήτης Τηλ.: Fax: Url: Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «Θάλεια» Ερυθρού Σταυρού 6 (εντός του παλιού νοσοκομείου Ρόδου), Ρόδος Τηλ.: Fax: Url: Κύπρος: Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου Ονησίλου 16, Αγλαντζιά, CY-2121 Λευκωσία Τηλ.: Fax: Url:

13 15 Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) Ποια είναι, πώς βοηθάει. Βασικές πληροφορίες Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι μία κοινωφελής, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση αναγνωρισμένη από το κράτος (απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών 3794/1978). Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας. Ποια είναι τα μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.; Μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι άτομα: που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν στα άτομα με αρθρίτιδα / ρευματισμό (π.χ. γονείς παιδιών με αρθρίτιδα / ρευματισμό) καθώς και επαγγελματίες υγείας (π.χ. γιατροί ρευματολόγοι, φυσιοθεραπευτές, κ.ά.). Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Κύριοι στόχοι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σήμερα είναι: Η ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις της αρθρίτιδας / ρευματισμού. Έχοντας μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό παγκοσμίως, επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή ακόμη και σωματική ανικανότητα. Όλοι οι τομείς της ζωής επηρεάζονται από αυτήν σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η παροχή της κατάλληλης υποστήριξης στα άτομα με αρθρίτιδα / ρευματισμό ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να μειωθεί η αρνητική επίπτωσή της στην καθημερινή ζωή, στην εργασία και στην ψυχαγωγία. Η οργάνωση του αντιρευματικού αγώνα, σε

14 16 συνεργασία με κρατικούς φορείς υγείας και μέλη της ελληνικής κοινωνίας, προάγοντας κάθε μέτρο που συμβάλλει στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση των ρευματοπαθών. Η έρευνα της κοινωνικής διάστασης της αρθρίτιδας / ρευματισμού. Ποιες είναι οι δραστηριότητες; Η δραστηριότητα της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. εστιάζεται σήμερα στους εξής τομείς: Εκδίδει και διαθέτει δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια και μικρά βιβλία για φάρμακα και παθήσεις αντίστοιχα, που δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις ή απορίες που έχουν συχνά τα άτομα με αρθρίτιδα / ρευματισμό. Όλα τα κείμενα υπάρχουν στο διαδίκτυο (www.arthritis.org.gr). Ενημερωτικές διαλέξεις και σεμινάρια με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό. Δημιουργία ομάδας πασχόντων που θα συναντιέται τακτικά, με στόχο να βοηθήσει τους ίδιους και τους οικείους τους να έρθουν σε επαφή με θέματα σχετικά με την αρθρίτιδα / ρευματισμό και να μοιραστούν τις δικές τους γνώσεις με άλλους. Η ομάδα θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι και τους δίνει ιδέες για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματά τους. Διοργάνωση εκδρομών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας / Ρευματισμού Από το 2004, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας / Ρευματισμού (12 Οκτωβρίου), διοργανώνει εκδηλώσεις για την

15 17 ευαισθητοποίηση τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των ατόμων με αρθρίτιδα / ρευματισμό. Μέλος διεθνών οργανώσεων Ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. εκπροσωπεί την Ελλάδα σε δύο Ευρωπαϊκές οργανώσεις (μη κερδοσκοπικές και μη κυβερνητικές): Ευρωπαϊκή Εταιρεία κατά του Ρευματισμού (European League Against Rheumatism, EULAR Άτομα με Αρθρίτιδα / Ρευματισμό στην Ευρώπη (People with Arthritis / Rheumatism in Europe, PARE Μπορώ να γίνω μέλος; Ναι. Η εγγραφή στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. συμβάλλει στην ενδυνάμωση της φωνής των ατόμων με αρθρίτιδα / ρευματισμό. Δικαίωμα εγγραφής έχουν άτομα με αρθρίτιδα / ρευματισμό ή μη, με πολύ μικρή συνδρομή (εφάπαξ εγγραφή 3 ευρώ και ετήσια συνδρομή 10 ευρώ). Με την εγγραφή τους τα μέλη αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

16 18 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής.

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής. Ποιοί είμαστε: Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης είναι ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Αρθμ.Αποφ Πρωτοδικείου Ηρακλείου 1870/8.5. 2003/254/760/196/2003, Ειδικ.Μητρώο Εθελοντ.ΜΚΥΟ 13117ΣΥΝ12126067Ν),που

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος («λύκος» ή ΣΕΛ);

Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος («λύκος» ή ΣΕΛ); Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος Σκοπός αυτού του φυλλαδίου είναι να ενημερώσετε υπεύθυνα το κοινό για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (για συντομία «λύκος» ή ΣΕΛ) απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα για

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω ΠΝΑ; Για να πληροφορηθώ. ôçò

Μήπως έχω ΠΝΑ; Για να πληροφορηθώ. ôçò Μήπως έχω ΠΝΑ; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò PNH_Broshure.indd 1 Σπάνιος ναι... Μόνος όχι PNH_Broshure.indd 2 Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο,

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α Τι είδους νόσος είναι; Η νεανική δερµατοµυοσίτιδα (Ν Μ) ανήκει στην οµάδα των λεγόµενων αυτοάνοσων νόσων. Στις αυτοάνοσες νόσους µία µη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Χρειαζόµαστε διατροφική παιδεία. Γιατί το «όχι» κάνει καλό; www.lifepositive.gr. Όταν δεν µιλάει το στόµα, µιλάει το σώµα! ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ

Χρειαζόµαστε διατροφική παιδεία. Γιατί το «όχι» κάνει καλό; www.lifepositive.gr. Όταν δεν µιλάει το στόµα, µιλάει το σώµα! ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ Tεύχος 23 - Ιανουάριος 2013 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ Χρειαζόµαστε διατροφική παιδεία ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Όταν δεν µιλάει το στόµα, µιλάει το σώµα! ΠΑΙΔΙ Γιατί το «όχι» κάνει

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού μέσω της έκδοσης κατανοητών πληροφοριών και οδηγιών για τους διαφόρους τύπους καρκίνου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô 2,90 SEX ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ 50 54 6 8 12 18 24 26 30 LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE EDITORIAL 10+ 1 ΑΠΟΡΙΕΣ για την υπνική άπνοια 12

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 62 / 11 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Χολολιθίαση: Μια νόσος αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

12.11.2014 Δεκαπενθήμερη Eφημερίδα για την Υγεία Φύλλο 5 Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. άρθρο

12.11.2014 Δεκαπενθήμερη Eφημερίδα για την Υγεία Φύλλο 5 Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. άρθρο ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ Θεοφάνης Μουτζούρης Φυσιοθεραπευτής ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Αποκατάσταση με διαμαγνητική αντλία CTU-Mega 18 Αποκατάσταση ορθοπεδικών, ρευματολογικών, νευρολογικών παθήσεων, αθλητικές κακώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας η οικονομική κρίση;

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας η οικονομική κρίση; ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» ΕΤΟΣ 5 ο ΤΕΥΧΟΣ 19 OKTΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΜΒΡΟΥ 20 Α. ΓΛΥΦΑΔΑ 16561 ΚΩΔ.ΥΠ. ΤΥΠΟY: 8273 Η πρόληψη είναι

Διαβάστε περισσότερα

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365 www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνέντευξη Διατροφή Δερματολογία Κατερίνα Λέχου: «Πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας» σελ. 3 Τροφές που προσδίδουν ενέργεια. Μύθοι & αλήθειες σελ. 5 Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση PRESSURE POINTS SERIES: NO.1 Εισαγωγή στην υπέρταση BLOOD PRESSURE ASSOCIATION Η υπέρταση αποτελεί τη σημαντικότερη γνωστή αιτία αναπηρίας και πρώιμου θανάτου στη Μεγάλη Βρετανία από εγκεφαλικό επεισόδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη Θεραπεία!

Η πρόληψη είναι η καλύτερη Θεραπεία! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» ΕΤΟΣ 5 ο ΤΕΥΧΟΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΜΒΡΟΥ 20 Α. ΓΛΥΦΑΔΑ 16561 ΚΩΔ.ΥΠ. ΤΥΠΟY: 8273 Η πρόληψη είναι η

Διαβάστε περισσότερα