Τα media και το τσάι του βουνού (Δήμητρα Κρουστάλλη, Δημοσιογράφος ΤΟ ΒΗΜΑ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα media και το τσάι του βουνού (Δήμητρα Κρουστάλλη, Δημοσιογράφος ΤΟ ΒΗΜΑ)"

Transcript

1 Τα media και το τσάι του βουνού (Δήμητρα Κρουστάλλη, Δημοσιογράφος ΤΟ ΒΗΜΑ) To θέμα του συνεδρίου -Εργαλεία και ευκαιρίες στην Ελλάδα της κρίσης μοιάζει σαν μια καλοστημένη παγίδα για έναν δημοσιογράφο. Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα της κρίσης; Και είναι ο εκπρόσωπος του κλάδου της ενημέρωσης που έχει γονατίσει από την κρίση κατάλληλος να μιλήσει για αυτές; Απάντηση δεν έχω. Μπορώ όμως να σας μεταφέρω το ερώτημα που μου έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Θανάσης Τσαυτάρης σε πρόσφατη συνομιλία μας: «Πόσο κοστίζει ένα βαρέλι πετρέλαιο; δολάρια; Ξέρεις πόσο μπορεί να πιάσει στην Ευρώπη ένα βαρέλι τσάι του βουνού με μέλι και λεμόνι; Κοντά στα 200 ευρώ!». Μήπως τελικά, αν αλλάξουμε προοπτική, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ευκαιρία πίσω από κάθε αδιέξοδο; Η Ελλάδα σήμερα είναι μια διχασμένη χώρα. Δίπλα στους 1,5 εκ. ανέργους που προσπαθούν να επιβιώσουν με τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ξεφυτρώνουν νέοι επιχειρηματίες, καινοτόμες επιχειρήσεις, δυναμικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Σημειώνεται αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα. Υπολογίζεται ότι περίπου νέοι εγκατέλειψαν τα τελευταία δύο χρόνια τα αστικά κέντρα, εγκαταστάθηκαν στην επαρχία και ασχολούνται με την γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιπλέον άνθισε και η κοινωνία των πολιτών. Πριν από την κρίση δεν υπήρχαν τa TED events, ούτε το Intelligence Squared το πρωτοποριακό διεθνές φόρουμ για ντιμπέιτ, ούτε το Οpen Coffee, η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις start up. Αλλά μήπως η δημοσιογραφία έμεινε ίδια; Τόσο για τα μεγάλα Μέσα όσο για τον κάθε δημοσιογράφο ατομικά; Όσοι ξεκινήσαμε τη δημοσιογραφία στις αρχές του 90 στοιχειωνόμασταν από διάφορα κλισέ, φερμένα από τη Βρετανία και την Αμερική. Ένα από τα δημοφιλέστερα ήταν «Σου λέει η μαμά σου ότι σε αγαπάει; Διασταύρωσε το!». Τώρα δεν έχει καμία σημασία αν πραγματικά σε αγαπάει η μαμά σου. Πρώτα μεταδίδεις την είδηση και έπειτα τη διασταυρώνεις. Στις εφημερίδες ότι γράφεται δεν ξεγράφεται.

2 Στο ίντερνετ όμως η είδηση ανανεώνεται κάθε πέντε λεπτά. Τα πάντα μπορούν να ξαναγραφτούν. Να αλλάξουν. Να ανατραπούν. Και είναι αμφίβολο πόσοι αναγνώστες θα αντιληφθούν τις αλλαγές εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία συμβαίνουν. Πριν από δύο χρόνια, ο όμιλος Λαμπράκη έφερε έναν ειδήμονα από τις ΗΠΑ, ονόματι Τζόναθαν Χόλς, για μια σειρά σεμιναρίων σχετικά με το web writing, αντίστοιχων με αυτά που είχε κάνει προηγουμένως στο ΒΒC, στον Guardian και στους New York Times. Η θεωρία του ήταν η εξής: οι ειδήσεις έπρεπε να παρουσιάζονται απλά και συνοπτικά. Ο μέσος αναγνώστης διαβάζει περίπου 200 χαρακτήρες και μένει σε κάθε θέμα κατά μέσο όρο 2 ως 3 λεπτά. Πρακτικά δηλαδή θα έπρεπε μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ανταγωνισμός με τα άλλα μέσα είναι θηριώδης- να γράψουμε ένα σύντομο, περιεκτικό και ευρηματικό κείμενο. Επιπλέον θα χρειαζόταν να σπαζοκεφαλιάζουμε για να εφεύρουμε τίτλους με λέξεις κλειδιά ή να τοποθετούμε λέξεις κλειδιά στην πρώτη αράδα του προλόγου ώστε να ανασύρονται κατά προτεραιότητα τα δικά μας θέματα στις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά η πιο δημοφιλής λέξη κλειδί στο διαδίκτυο είναι -όπως σωστά μαντέψατε- είναι η λέξη «σεξ». Πόσο συχνά μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ένας πολιτικός ή ένας οικονομικός συντάκτης, χωρίς να παρεξηγηθεί ανεπανόρθωτα; Όταν ρωτήσαμε τον Τζόναθαν Χολς, αν στα μεγάλα σάιτ του εξωτερικού ακολουθούν τις οδηγίες του, παραδέχτηκε ότι κανένα δεν τις εφαρμόζει. Η ομολογία αυτή ούτως ή άλλως μικρή σημασία είχε. Τη στιγμή που μας μυούσε στα μυστικά της διαδικτυακής γραφής όλα όσα μας έλεγε ήταν ήδη ξεπερασμένα. Το facebook έχανε την αίγλη του. Στη μάχη της ενημέρωσης έμπαιναν τα smart phones, οι ταμπλέτες, και κυρίως το twitter, το οποίο πραγματικά άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού - όχι μόνο για τους δημοσιογράφους. Όλο και πιο συχνά οι πολιτικοί επικοινωνούν μέσω του twitter, ορισμένοι δεν βγάζουν πια ανακοινώσεις και έτσι όσοι ασχολούμαστε με την ενημέρωση είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η αντιπαράθεση απόψεων και οι καβγάδες στο twitter έχουν μακράν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσα διαμείβονται στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής.

3 Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι αναγνώστες αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο για να διαβάσουν κείμενα που κατεβάζουν στα κινητά τους, στις ταμπλέτες και στα i pad από ότι σε άλλα μέσα και ειδικά στους σταθερούς ή στους φορητούς υπολογιστές. Oι νεότερης ηλικίας αναγνώστες προτιμούν τις πιο άμεσες πλατφόρμες ενημέρωσης. Τα κινητά έχουν αυξήσει την κατανάλωση πληροφορίας και φαίνεται ότι ενισχύουν την ισχύ των παραδοσιακών μέσων. Την ίδια ώρα όμως η κυκλοφορία των εντύπων, εφημερίδων και περιοδικών, φθίνει. Τα μέσα ενημέρωσης έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με αδιανόητες και αντιφατικές προκλήσεις. Τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Για να ακολουθήσει ένας δημοσιογραφικός οργανισμός τις τεχνολογικές εξελίξεις με τον ρυθμό που το κάνουν οι καταναλωτές, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Αυτά τα ποσά, μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να καλυφθούν από τα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία με τη σειρά τους παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη. Ενδεικτικά, το 2012 το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 28,4% σε σύγκριση με το Στο Βήμα, που έλαβε την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση να αναστείλει την έντυπη καθημερινή έκδοση του παρακινημένο και από την οικονομική δυσπραγία - και να ρίξει το βάρος στην ηλεκτρονική του σελίδα, και που προσφάτως κάνει ειδική συνδρομητική έκδοση για ταμπλέτες και I pad, το 10-15% της διαφημιστικής δαπάνης κατευθύνεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Η μερίδα του λέοντος εξακολουθεί να πηγαίνει στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας. Ο θόρυβος που συντηρείται πέριξ των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών γίνεται πλέον εκκωφαντικός. Ενημερωτικά σάιτ, μπλογκ, αναρτήσεις στο facebook, twitts, γεγονότα αληθινά ή φανταστικά, φήμες, αναλύσεις, θεωρίες συνωμοσίας, όλα συνυπάρχουν ισότιμα στη σύγχρονη επικοινωνιακή Βαβέλ. Το μέγεθος της πληροφόρησης είναι τέτοιο που οδηγεί στην αποπληροφόρηση. Ποιος ξέρει στα σίγουρα ότι καθετί που διαβάζει είναι αληθινό; Στο τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν στα παραδοσιακά μέσα, τα οποία όμως επειδή νοιάζονται για την αξιοπιστία της πληροφορίας, τη μεταδίδουν τελευταία και καταϊδρωμένα.

4 Οι δημοσιογράφοι τους συχνά καλούνται να γράψουν σε ελάχιστο χρόνο και μια υποτυπώδη ανάλυση ώστε να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Φυσικά συχνά ακολουθούμε τη γενική τάση. Θα γράψουμε με επιφυλάξεις την πληροφορία και μετά θα την γράψουμε ξανά και ξανά έως ότου να ειπωθεί η αλήθεια. Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Οι εφημερίδες δεν είδαν εγκαίρως το ιντερνετικό τσουνάμι στην ενημέρωση; Όχι μόνο το είδαν αλλά προσπάθησαν από την πρώτη ώρα να το αναχαιτίσουν. Δοκίμασαν διάφορες λύσεις: Να επιβάλλουν συνδρομή ή ένα είδος μικροπληρωμής. Να έχουν άλλα κείμενα δεσμευμένα και άλλα με ελεύθερη πρόσβαση. Προς το παρόν, η συζήτηση ανακυκλώνεται γιατί καμία λύση δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, ούτε βρέθηκε ένα καινούργιο μοντέλο σωτηρίας των εντύπων που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο. Ο προβληματισμός αυτός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Διεθνώς συμβαίνουν αλλαγές που μας αφορούν όλους. Όπως, παραδείγματος χάριν, η αναστολή της έντυπης έκδοσης του Newsweek το οποίον πλέον βρίσκεται μόνο στο διαδίκτυο, ή η πώληση της Washington Post στον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Αmazon Τζεφ Μπέζος. Πολλά σχόλια έγιναν για αυτή την αγοραπωλησία αλλά μόνο το Business Week / Βloomberg υπονόησε ότι υπάρχει και οσμή διαπλοκής. Επιπροσθέτως εγείρεται ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων. Τον περασμένο χρόνο, τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, η Amazon, το Facebook, η Apple, άρχισαν να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να μετατρέπονται σε δημιουργούς του σύμπαντος της ψηφιακής μας ζωής: Των συστήματων διαχείρισης για τις νέες συσκευές, των μπράουζερ, της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαδικτυακών πλατφορμών για παιχνίδια και αγορές on line. Ολα αυτά παρέχουν στις μεγάλες εταιρείες λεπτομερή προσωπικά δεδομένα για κάθε έναν καταναλωτή, ο οποίος δεν έχει τα μέσα για να προστατευτεί. Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς παιάνες για τη δημοσιογραφία του πολίτη που θα εκδημοκράτιζε την ενημέρωση. Για τον ρόλο που έπαιξε το twitter και το facebook σε κινήματα, όπως η αραβική άνοιξη, που τελικώς κατέληξαν σε χάος και πάντως σίγουρα δεν υπήρξε καμία μετάβαση εξουσίας στον λαό. Τελικώς η ενημέρωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των επαγγελματιών. Ο διαδικτυακός δημοσιογράφος αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις: Πρέπει να αποφασίσει πως θα αφηγηθεί την είδηση.

5 Αν θα χρειαστεί να τραβήξει φωτογραφίες ή αν θα τις αναζητήσει σε φωτογραφικά αρχεία ή σε πρακτορεία. Αν θα χρησιμοποιήσει βίντεο ή slideshow. Αν θα προσθέσει λινκ σε συναφή ή παλαιότερα αρχεία του δικού του ή άλλων συνεργαζόμενων μέσων. Αν θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να σχολιάζει. Η δουλειά μας έχει γίνει ξαφνικά πολύ περίπλοκη. Δεν είναι πια αρκετό να γράψεις ένα κείμενο και να το στείλεις στη φωτοσύνθεση προς δημοσίευση. Μεγάλη πληγή είναι και η κλοπή των ειδήσεων. Τα μικρότερα ειδησεογραφικά σάιτ στην Ελλάδα επιβιώνουν κάνοντας copy paste στα ρεπορτάζ των μεγαλύτερων σάιτ αλλά και αλληλοκλεπτόμενα. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζουν πανομοιότυπο περιεχόμενο που διαφοροποιείται μόνο στις συνταγές μαγειρικής. Θα αναρωτιέστε τι σημασία έχουν οι τεχνικές λεπτομέρειες της δουλειάς μας. Αντί άλλης απάντησης θα σας διηγηθώ κάτι που συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Σίγουρα οι περισσότεροι θα είδατε τις προκλητικές εμφανίσεις της Lady Gaga και της Μαίλι Σάιρους στα Video Music Awards του ΜΤV. Την επόμενη ημέρα, το CNN δημοσίευσε στις κύριες διεθνείς ειδήσεις το ρεπορτάζ για τον σέξι χορό της νεαρής τραγουδίστριας και ηθοποιού Μάιλι Σάιρους που σόκαρε τους θαυμαστές της Χάνα Μοντάνα. Φυσικά προκλήθηκε σάλος, και το σάιτ που υπερηφανεύεται ότι είναι ο ηγέτης στην παγκόσμια ενημέρωση, δέχτηκε βροχή επικριτικών μηνυμάτων για την ελαφρότητα της είδησης που δημοσιεύτηκε δίπλα στα ρεπορτάζ για τις θηριωδίες στη Συρία, τον εμφύλιο σπαραγμό στην Αίγυπτο και τα αφιερώματα στην επέτειο των 50 χρόνων από την εκφώνηση της ιστορικής ομιλίας «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Μέρεντιθ Άρτλι, Μanaging Editor του CNN. Com με ένα επιθετικό, ενδεχομένως κυνικό, κείμενο απάντησε στην κριτική επισημαίνοντας ότι το ρεπορτάζ αυτό εξαιτίας της δημοφιλίας του μπήκε στην ίδια θέση με εκείνο για την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου.. «Γιατί το κάναμε αυτό;» έθεσε το ερώτημα. «Η απάντηση», πρόσθεσε, «είναι απλή. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρήσαμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον σας για να κλικάρετε στο δικό μας σάιτ, να μεγαλώσετε την επισκεψιμότητα του η οποία εκτοξεύτηκε- και σε αντάλλαγμα να αυξήσουμε τα διαφημιστικά μας έσοδα. Δεν είχε να κάνει με την αξιολόγηση των σημαντικότερων ειδήσεων της ημέρας. Αυτή την κάνατε εσείς, με τις επιλογές σας, όχι εμείς».

6 Επίσης, εξήγησε, ότι το ρεπορτάζ συνοδευόταν από βίντεο. «Οι διαφημιστές» έγραψε, «αγαπούν τα βίντεο όσο κι εσείς. Όποιος επέλεξε να το δει το συγκεκριμένο βίντεο έμεινε στο σάιτ τουλάχιστον για επτά λεπτά. Όσο περισσότερο χρόνο μένετε στο σαιτ, τόσο πιο εύκολη γίνεται για εμάς η προσέγγιση των μεγάλων εταιρειών για διαφημίσεις». «Αν βάζαμε την είδηση στα καλλιτεχνικά», συνέχισε η Αρτλι, «δεν θα μπαίνατε στον κόπο να δείτε ούτε αυτή ούτε τις άλλες μεγάλες ειδήσεις μας, δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα, δεν θα βγάζαμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε και εγώ δεν θα εισέπραττα τα συγχαρητήρια που θέλω. Βλέπετε λοιπόν ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτό. Και τι είναι «αυτό» θα ρωτήσετε; Η σύγχρονη δημοσιογραφία», κατέληγε το άρθρο. Αν η σύγχρονη δημοσιογραφία σας μοιάζει με την Άγρια Δύση δεν έχετε άδικο. Πριν από λίγα χρόνια ήταν όλα σχολαστικά τακτοποιημένα. Τώρα οι κανόνες ξαναγράφονται, ο χάρτης της επικοινωνίας αλλάζει αφήνοντας πίσω του καθεστωτικές νοοτροπίες και μονοπώλια. Ο καθένας έχει λόγο και κανένας δεν έχει τη συνταγή της επιτυχίας. Άρα υπάρχει πραγματικά ένα βαρέλι τσάι του βουνού πίσω από κάθε βαρέλι πετρέλαιο. Αυτό που μένει είναι να το δούμε.

Συγκριτική μελέτη των τρόπων διαφήμισης στο διαδίκτυο.

Συγκριτική μελέτη των τρόπων διαφήμισης στο διαδίκτυο. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Σχολή: Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα: Διαχείριση Πληροφοριών. Π τυ χ ιακ ή Ερ γασία Θέμα: Συγκριτική μελέτη των τρόπων διαφήμισης στο διαδίκτυο. Επιμέλεια εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ 2.4.2.β «Υποστήριξη Επιχειρηματικών Ιδεών των σπουδαστών από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών» ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΠΕΑΕΚ 2.4.2.β «Υποστήριξη Επιχειρηματικών Ιδεών των σπουδαστών από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών» ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ των σπουδαστών από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ EIΣΑΓΩΓΗ Η επιρροή της διαφήμισης υπήρξε κι εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα αισθητή, τόσο σε οικονομικά και επιχειρηματικά πλαίσια, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014 / Workshop Βιώσιμες οργανώσεις ασθενών σε εποχή οικονομικής κρίσης 08.30-09.20 Εγγραφές, καφές και δίκτυωση 09.20-09.

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014 / Workshop Βιώσιμες οργανώσεις ασθενών σε εποχή οικονομικής κρίσης 08.30-09.20 Εγγραφές, καφές και δίκτυωση 09.20-09. Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014 / Workshop Βιώσιμες οργανώσεις ασθενών σε εποχή οικονομικής κρίσης 08.30-09.20 Εγγραφές, καφές και δίκτυωση 09.20-09.30 Καλωσόρισμα συμμετεχόντων παρουσίαση προγράμματος 1η Ενότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος. Επιμέλεια - Εισαγωγή ΜΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ρόλος και Λειτουργία στη Σύγχρονη Ελλάδα Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος. Επιμέλεια - Εισαγωγή ΜΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ρόλος και Λειτουργία στη Σύγχρονη Ελλάδα Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος Επιμέλεια - Εισαγωγή ΜΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ρόλος και Λειτουργία στη Σύγχρονη Ελλάδα Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ Σειρά: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ Διευθυντής Σειράς: Χρήστος Φραγκονικολόπουλοc

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση στα ΜΜΕ; Ας ανακαλύψουµε και πάλι τη δηµοσιογραφία

Κρίση στα ΜΜΕ; Ας ανακαλύψουµε και πάλι τη δηµοσιογραφία 1 ΕΣΗΕΜΘ ιάλεξη Κρίση στα ΜΜΕ; Ας ανακαλύψουµε και πάλι τη δηµοσιογραφία Του Αντρέα Παναγόπουλου (anemosnaftilos@yahoo.gr) >απολύσεις στη Νίκη- Εκδοτική", ιδιοκτησίας του Μίνωα Κυριακού. >Οι εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλυση του λειτουργικού συστήματος Android και ανάπτυξη απλής εφαρμογής με χρήση της πλατφόρμας Android sdk»

«Ανάλυση του λειτουργικού συστήματος Android και ανάπτυξη απλής εφαρμογής με χρήση της πλατφόρμας Android sdk» ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Πτυχιακή Εργασία Κυριζάκης Αθανάσιος Α.Μ.:7456 «Ανάλυση του λειτουργικού συστήματος Android και ανάπτυξη απλής εφαρμογής με χρήση της πλατφόρμας

Διαβάστε περισσότερα

Internet, δημοσιογραφία των πολιτών και ενημέρωση

Internet, δημοσιογραφία των πολιτών και ενημέρωση Internet, δημοσιογραφία των πολιτών και ενημέρωση Τα τελευταία χρόνια στο internet εμφανίστηκε το φαινόμενο Citizen journalism, δηλαδή του ενεργού πολίτη - δημοσιογράφου, που συμμετέχει στη μετάδοση ή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΣΧΟΒΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΜΟS- ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ ISBN 878-960-90172-3-7 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 ΤΤ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ Τίτλος: Μαθήματα Δημοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

«Η διαφήμιση μέσω των social media & η. οικονομική πρόοδος των επιχειρήσεων»

«Η διαφήμιση μέσω των social media & η. οικονομική πρόοδος των επιχειρήσεων» Πτυχιακή Εργασία «Η διαφήμιση μέσω των social media & η οικονομική πρόοδος των επιχειρήσεων» Αναστασιάδη Γεωργία Α.Μ: 12496 Γκρέμου Μαρία Α.Μ: 12776 Επιβλέπων καθηγητής : Πατσίκας Στυλιανός Πειραιάς 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αργύρης Τζικόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ

ΚΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ Πίνακας Περιεχομένων Σύνοψη... 3 Διαδικτυακή Διαφήμιση... 5 Γέννηση... 5 Έκρηξη / Παρακμή... 6 Αναγέννηση... 7 Internet Marketing... 8 Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για εμένα και το ifeed.gr

Λίγα λόγια για εμένα και το ifeed.gr Περιεχόμενα Λίγα λόγια για εμένα και το ifeed.gr 2 Εισαγωγή 3 Σε ποιους απευθύνεται αυτό το Ebook 4 Τι είναι το SEO; 5 Γιατί είναι απαραίτητο το SEO; 5 Πως γίνεται να εμφανίσω την ιστοσελίδα μου υψηλότερα;

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-90172-1-3

ISBN 978-960-90172-1-3 Τα χρονογραφήματα αφορούν στους τομείς της Δημοσιογραφίας, της Επιστήμης, της Παιδείας, της Κοινωνίας, της Πολιτικής, του Τουρισμού, του Κινηματογράφου, της Λογοτεχνίας, της Οικονομίας. Δηλαδή, της ίδιας

Διαβάστε περισσότερα

Eθελοντές της Γνώσης. Koινωνική ικτύωση. Fondazione Mondo Digitale / 50και Ελλάς

Eθελοντές της Γνώσης. Koινωνική ικτύωση. Fondazione Mondo Digitale / 50και Ελλάς Social Network-GR_covers.pdf 1 10/14/12 1:43 AM Eθελοντές της Γνώσης Koινωνική ικτύωση C M Y CM MY CY CMY K Το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα έκδοση αντιπροσωπεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΣΚΑΛΑΣ ΥΠΕΥΘ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FACEBOOK

ΓΕΛ ΣΚΑΛΑΣ ΥΠΕΥΘ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FACEBOOK ΓΕΛ ΣΚΑΛΑΣ ΥΠΕΥΘ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FACEBOOK ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σχολική εργασία που ακολουθεί, εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η διαφήμιση στο διαδίκτυο. Η αποτελεσματικότητα και η δυναμική της απέναντι στα άλλα μέσα διαφήμισης στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

[Τα κόμικς και οι υποστηρικτές τους]... 3 ΘΕΜΑΤΑ 1... 4 ΘΕΜΑΤΑ 2... 5 ΘΕΜΑΤΑ 3... 5 [Το μέλλον της εργασίας]... 7 ΘΕΜΑΤΑ 1... 18 ΘΕΜΑΤΑ 2...

[Τα κόμικς και οι υποστηρικτές τους]... 3 ΘΕΜΑΤΑ 1... 4 ΘΕΜΑΤΑ 2... 5 ΘΕΜΑΤΑ 3... 5 [Το μέλλον της εργασίας]... 7 ΘΕΜΑΤΑ 1... 18 ΘΕΜΑΤΑ 2... Πίνακας περιεχομένων [Τα κόμικς και οι υποστηρικτές τους]... 3 ΘΕΜΑΤΑ 1... 4 ΘΕΜΑΤΑ 2... 5 ΘΕΜΑΤΑ 3... 5 [Το μέλλον της εργασίας]... 7 ΘΕΜΑΤΑ 1... 8 ΘΕΜΑΤΑ 2... 9 ΘΕΜΑΤΑ 3... 10 Μόνιμη εργασία τέλος!...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΣΤΕΜΗΡ ΙΩΑΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η αξία του περιεχοµένου

Η αξία του περιεχοµένου Η αξία του περιεχοµένου ατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σηµειώθηκε µία πραγµατική επανάσταση στον τρόπο πρόσβασης του ανθρώπου στο περιεχόµενο και την πληροφορία. Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Tι θα έκανε η. Google; Jeff Jarvis. «Ένα εξαιρετικό βιβλίο που συλλαμβάνει τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει το Διαδίκτυο».

Tι θα έκανε η. Google; Jeff Jarvis. «Ένα εξαιρετικό βιβλίο που συλλαμβάνει τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει το Διαδίκτυο». Jeff Jarvis Tι θα έκανε η Google; «Ένα εξαιρετικό βιβλίο που συλλαμβάνει τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει το Διαδίκτυο». Craig Newmark, ιδρυτής της craigslist Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα 13 ΤΘΕΗG; 17

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Online Browser Games: Θεωρία & πράξη

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Online Browser Games: Θεωρία & πράξη Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Online Browser Games: Θεωρία & πράξη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (Α.Μ. 2005136) ΣΠΑΡΤΗ 2012 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Τσαρούχας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςη Λογαριαςμών Μικρομεςαίων Επιχειρήςεων ςε Facebook και Twitter

Διαχείριςη Λογαριαςμών Μικρομεςαίων Επιχειρήςεων ςε Facebook και Twitter Διαχείριςη Λογαριαςμών Μικρομεςαίων Επιχειρήςεων ςε Facebook και Twitter Η Σημασία της Δικτύωσης Εισαγωγή Οι σχέσεις μας, ως ενεργά άτομα μέσα σε μία κοινωνία, είναι ιδιαίτερα ζωτικές. Επιλέγουμε συνειδητά

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Think Tank Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science Α κύκλος κειμένων THE HELLENIC ALUMNI 02 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 03

Διαβάστε περισσότερα

«Λογοτεχνία και έντυπη δημοσιογραφία: ένθετα βιβλίου, βιβλιολογικές σελίδες προσφορές βιβλίων»

«Λογοτεχνία και έντυπη δημοσιογραφία: ένθετα βιβλίου, βιβλιολογικές σελίδες προσφορές βιβλίων» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μ. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ «Λογοτεχνία και έντυπη δημοσιογραφία: ένθετα βιβλίου, βιβλιολογικές σελίδες προσφορές βιβλίων» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε. Σιγά σιγά θα έρχονται και οι συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων: ρ. Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης

Επιβλέπων: ρ. Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ MARKETING ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητές: ηµάκη

Διαβάστε περισσότερα

Weekly Rep rt. G20: Μάχες χαρακωμάτων με φόντο την κρίση και τα δημόσια ελλείμματα

Weekly Rep rt. G20: Μάχες χαρακωμάτων με φόντο την κρίση και τα δημόσια ελλείμματα G20: Μάχες χαρακωμάτων με φόντο την κρίση και τα δημόσια ελλείμματα Ευρωζώνη: Should I stay or should I go? Ποια είναι τα πιθανά σενάρια από ενδεχόμενη πάυση πληρωμών και εγκατάλειψη του ευρώ; Ασφαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου Τίτλος: «Από την πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα