Πώς να βελτιώσετε την Φυσική σας Ικανότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πώς να βελτιώσετε την Φυσική σας Ικανότητα"

Transcript

1 2 ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πώς να βελτιώσετε την Φυσική σας Ικανότητα Εγχειρίδιο για νέους ετών Επιμέλεια : Καλογήρου Δημήτρης καθηγητής Φ.Α. Γαλάτσι 2004

2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΟΝΕΙΣ & ΣΧΟΛΕΙΟ. 14 Οκτωµβρίου Υποδοχή της Eυρωπαϊκής Ηµέρας «Tων γονέων και του σχολείου»

3 3 Πρόλογος Aγαπητοί µαθητές και γονείς Οι εκπαιδευτικές σηµειώσεις «Υπόδειγµα µάθησης και ολοκληρωµένης ανάπτυξης ικανοτήτων Υγείας στη Φυσική Αγωγή» σχεδιάστηκε και επιδιώκει να σας εισάγει σε ένα «νέο τρόπο σκέψης και δράσης» µέσα από ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον στις βασικές έννοιες και δράσεις που σχετίζονται µε το σύγχρονο περιβάλλον µέσα στο οποίο καλείται να παίξει ουσιαστικό ρόλο τόσο εσείς οι ίδιοι όσο και η Φυσική Αγωγή στη µέση εκπαίδευση. Η επιλογή των θεµατικών ενοτήτων έχουν στόχο να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη σχέση άσκησης και υγείας, τη σωστή και ελεγχόµενη διατροφή καθώς και τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης. Η προσπάθειά µας ενισχύεται από το γεγονός ότι σήµερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητο να συνδυαστεί η εκµάθηση σύγχρονων αθλητικών δεξιοτήτων µε γνώσεις στη φυσική δραστηριότητα και την διατροφική συµπεριφορά. Πιστεύουµε ότι η χρήση των µέσων και µεθόδων που σας προτείνουµε θα συµβάλλουν στη δηµιουργία ενός πιο αποδοτικού και ευχάριστου κλίµατος εργασίας προσφέροντας νέα ερεθίσµατα καθώς και ευκαιρίες για µάθηση.

4 5 Oι επί µέρους σκοποί του προγράµµατος Η βελτίωση της Υγείας και µακροζωίας των µαθητών. H βελτίωση της ατοµικής ποιότητας ζωής των µαθητών. H θετική αλλαγή του τρόπου ζωής των µαθητών µε στόχο την προάσπιση της υγείας τους. Το κοινωνικό «άνοιγµα» του σχολείου. Η υιοθέτηση σωστών ατοµικών επιλογών υγείας. Στόχοι Υγείας 1 ος Στόχος Αύξηση της υιοθέτησης και διατήρησης της κατάλληλης φυσικής δραστηριότητας καθηµερινά. 2 ος Στόχος Αύξηση της συλλογικής ποιότητας ζωής στο σχολείο που είναι σηµαντική στον µαθητή. 3 ος Στόχος Αύξηση των υγιών και δραστήριων ηµερών σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που να σέβεται τον µαθητή. 4 ος Στόχος Αύξηση της υψηλής ποιότητας ενηµέρωσης για την υγεία σε µαθητές και γονείς. 5 ος Στόχος Αύξηση της βελτίωσης της παροχής συµβουλών για την ατοµική πρόοδο στον τοµέα της φυσικής δραστηριότητας. 6 ος Στόχος Αύξηση της αποφυγής των καταστροφικών συµπεριφορών από τους µαθητές.

5 ENOTHTA 1 η ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΤΕ ΟΠΟΙΑ ΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ

6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Εάν δέν έχετε πάρει την απόφαση να ασχοληθείτε με την βελτίωση της φυσικής σας ικανότητας Αυτές οι σελίδες σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να πάρετε αυτή την απόφαση και να καθορίσετε το στόχο σας. Κάνετε το πρώτο σημαντικό βήμα με την αναζήτηση των κατάλληλων πληροφοριών απο τους ειδικούς. Το επόμενο βήμα είναι να αποφασιστεί εάν είστε φυσικά κατάλληλοι.

7 Η απόφαση για να εκτελεσθεί ένα πρόγραμμα φυσικής ικανότητας δεν μπορεί να ληφθεί με «ελαφριά την καρδιά». Απαιτεί μια ισόβια υποχρέωση για διάθεση του απαραίτητου χρόνου απο σας και μια διαρκή προσπάθεια. Η άσκηση πρέπει να γίνει ένα από εκείνα τα πράγματα που κάνετε ασυζητητί όπως το λούσιμο και το βούρτσισμα των δοντιών σας. Η υπομονή είναι ουσιαστική. Μην προσπαθήστε να κάνετε σε σύντομο χρόνο πάρα πολά πράγματα και μην εγκαταλείψτε προτού γευθείτε τη πιθανότητα ανταμοιβής απο τη βελτίωση της ικανότητάς σας. Δεν μπορείτε να την αποκτήσετε σε μερικές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες όταν έχετε περάσει πολλά χρόνια στατικής διαβίωσης.μπορείτε όμως να κερδίσετε πολλά εάν επιμείνετε. Και το βραβείο αξίζει την τιμή. Στις ακόλουθες σελίδες θα βρείτε εκείνες τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να αρχίσετε και να διατηρήσετε ένα προσωπικό πρόγραμμα φυσικής ικανότητας. Αυτές οι οδηγίες προορίζονται για το μέσο έφηβο και υγιή ενήλικα. Σας λέει ποιοί θα πρέπει να είναι οι στόχοι σας πόσο συχνά, πόσο καιρό και πόσο σκληρά πρέπει να ασκήστε για να τους επιτύχετε. Περιλαμβάνουν επίσης τις πληροφορίες που θα καταστήσουν την άσκησή σας ευκολότερη, ασφαλέστερη και πιό ικανοποιητική. Το υπόλοιπα είναι στο χέρι σας.

8 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ Εάν είστε κάτω από 30 και με καλή υγεία, πρέπει να δείτε προαιρετικά για την ασφάλειά σας έναν γιατρό πρίν αρχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Αλλά εάν είστε πάνω από 35 και είστε αγύμναστοι για αρκετά χρόνια, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθείτε τον παθολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης. Αλλοι παράγοντες που μπορεί να δείχνουν μια άμμεση ανάγκη για ιατρική εξέταση είναι: Υψηλή πίεση αίματος. Πρόβλημα καρδιάς. Οικογενειακό ιστορικό πρόωρων θανάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων. Συχνές ζαλάδες κατα περιόδους. Ακραία δύσπνοια μετά από την ήπια άσκηση. Αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα του σκελετού. Σοβαρά μυϊκά, προβλήματα συνδέσμων ή τενόντων. Αλλη γνωστή ή πιθανή ασθένεια. Η έντονη άσκηση περιέχει ελάχιστους κινδύνους υγείας για εκείνα τα άτομα που έχουν καλή υγεία ή για εκείνους που ακολουθούν τις συμβουλές ενός ειδικού γιατρού. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι παρουσιάζονται κυρίως απο την αδράνεια και την παχυσαρκία.

9 ENOTHTA 2 η ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

10 Μάθε για τους βασικούς παράγοντες υγείας που πρέπει να αναπτύξεις και που αποτελούν τα µέρη ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος σωµατικής άσκησης Για να είναι ικανό το σώµα σου να λειτουργήσει αποτελεσµατικά και µε επάρκεια γνώρισε ότι θα πρέπει : Να έχεις ποσοστό σωµατικού λίπους και βάρους µέσα στα φυσιολογικά όρια. ( Καλή σωµατική σύσταση ) Να επαναλαµβάνεις µια φυσική άσκηση χωρίς να κουράζεσαι και να λαχανιάζεις εύκολα. ( Καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα) Να µπορείς να σηκώνεις µε ευκολία και για διάρκεια ένα εξωτερικό βάρος ή το βάρος του σώµατός σου. ( Καλή µυϊκή δύναµη και αντοχή )

11 Να µπορείς να είσαι ευκίνητος. ( Καλή ευλυγισία) Να διατρέφεσαι σωστά και ισορροπηµένα. ( Σωστή διατροφική συµπεριφορά) Επιστηµονικές έρευνες έδειξαν ότι οι έφηβοι σήµερα έχουν Σωµατική σύσταση Έχουν σχετικά αυξηµένο ποσοστό σωµατικού λίπους και είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι το 50% του πληθυσµού Καρδιοαναπνευστική ικανότητα Κουράζονται και λαχανιάζουν εύκολα µε την ελάχιστη σωµατική προσπάθεια. Μυϊκή δύναµη και αντοχή υσκολεύονται να σηκώσουν το σωµατικό τους βάρος και να το επαναλάβουν για διάρκεια.

12 Ευλυγισία Έχουν δυσκολία κίνησης στις αρθρώσεις και µορφολογικές παρεκκλίσεις όπως σκολίωση πλατυποδία και λόρδωση σε υψηλά ποσοστά. ιατροφή Έχουν έλλειψη σωστής και εξατοµικευµένης επιστηµονικής πληροφόρησης στο σχολείο και ακατάστατη διατροφική συµπεριφορά. Είναι καιρός να δραστηριοποιηθείτε δε νοµίζετε;

13 ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ Η φυσική ικανότητα γίνεται ευκολότερα κατανοητή από την εξέταση των βασικών συστατικών της ή "τα μέρη της ". Υπάρχει διαδεδομένη επιστημονική συμφωνία ότι τα παρακάτω πέντε συστατικά είναι τα βασικά στοιχεία της φυσικής ικανότητας: 1. Καρδιοαναπνευστική αντοχή είναι η δυνατότητα να παραδοθεί το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες στους ιστούς και να αφαιρεθούν τα απόβλητα, κατά τη διάρκεια συνεχών χρονικών περιόδων. Το μακροχρόνιο τρέξιμο και το κολύμπι είναι μεταξύ των μεθόδων που υιοθετούνται στη ανάπτυξη αυτού του συστατικού. 2. Μυϊκή δύναμη είναι η δυνατότητα ενός μυός να ασκεί τη δύναμη για μια σύντομη χρονική περίοδο. Η δύναμη του επάνω μέρους σώματος,

14 παραδείγματος χάριν, μπορεί να μετρηθεί με τις διάφορες ασκήσεις ανύψωσης βαρών. 3. Μυϊκή αντοχή είναι η δυνατότητα ενός μυός ή μιας ομάδας μυών, να στηρίξουν ή να επαναλάβουν τις συστολές για μεγάλη διάρκεια ενάντια σε ένα σταθερό αντικείμενο. Το Pushups χρησιμοποιείται συχνά για να εξετάσει την αντοχή των μυών των βραχιόνων και ώμων. 4. Ευελιξία -είναι η δυνατότητα να κινηθούν οι αρθρώσεις και οι μύες σε όλο το εύρος της κίνησής τους. Το δέσιμο των κορδονιών με τεντωμένο το γόνατο είναι ένα καλό μέτρο της ικανότητας ευελιξίας των μυών του πίσω μερους των ποδιών. 5. Η Σύνθεση του σώματος - θεωρείται συχνά απο πολλούς ειδικούς συστατικό της φυσικής ικανότητας. Αναφέρεται στη περιεκτικότητα του σώματος από την άποψη της αδύνατης μάζας ( μυς, οστά και ζωτικής σημασίας ιστοί και όργανα) και της παχιάς μάζας ( λίπος ). Μια βέλτιστη περιεκτικότητα λίπους στην αδύνατη μάζα είναι μια ένδειξη καλής ικανότητας.για το λόγο αυτό οι σωστοί τύποι ασκήσεων θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το λίπος και να αυξήσετε ή να διατηρήσετε τη μάζα των μυών. ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το πόσο συχνά, πόσο καιρό και πόσο σκληρά θα πρέπει να γυμναστείτε καθώς και ποια είδη ασκήσεων θα κάνετε θα πρέπει να καθοριστούν από αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε. Οι στόχοι σας, το παρόν επίπεδο ικανότητας, η ηλικία, η υγεία, οι δεξιότητες, το ενδιαφέρον και η ευκολία σας είναι μεταξύ των παραγόντων που πρέπει να εξετάσετε. Παραδείγματος χάριν, ένας αθλητής που ασχολείται με υψηλού επιπέδου αθλητισμό θα ακολουθούσε ένα διαφορετικό πρόγραμμα από ένα άτομο του οποίου στόχοι είναι καλή υγεία και η δυνατότητα να βελτιώσει την εργασία και τις ψυχαγωγικές του ανάγκες.

15 ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ Η φυσική ικανότητα στο ανθρώπινο σώμα είναι όπως ο καλός συντονισμός σε μια μηχανή. Επιτρέπει σε σας να αποδώσετε μέχρι τα όρια της δυνατότητάς σας. Η ικανότητα μπορεί να περιγραφεί ως ένας όρος που σας βοηθά να κοιτάξετε, να αισθανθείτε και να αποδώσετε το καλύτερό σας. Πιό συγκεκριμένα: Παρέχει τη δυνατότητα να εκτελεσθούν οι καθημερινοί στόχοι σας με σθένος και εγρήγορση καθώς με την ενέργεια που παράγεται αφ ενός μέν απολαμβάνετε τον καθημερινό ελεύθερο χρόνο σας αφ ετέρου δε ικανοποιείτε τις απαιτήσεις έκτακτης ανάγκης. Παρέχει τη δυνατότητα στο σώμα να υπομένει, να αντέχει παραπάνω, να αντιστέκεται στη καθημερική πίεση για να συνεχίσει τις εργασίες εκεί όπου ένα αδύναμο άτομο δεν μπορεί να συνεχίσει και αυτό είναι μια σημαντική βάση για κερδίσει κανείς την καλή υγεία και την ευημερία. Η φυσική ικανότητα ( Physical fitness ) περιλαμβάνει επίσης την καλή απόδοση της καρδιάς,των πνευμόνων και των μυών του σώματος. Και επειδή αυτό που κάνουμε με τους οργανισμούς μας έχει επιπτώσεις και σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τα μυαλά μας έχει επιρροές μέχρις ενός βαθμού και σε άλες ιδιότητες ή ικανότητες του σώματος όπως η διανοητική επαγρύπνηση και η συναισθηματική μας σταθερότητα. Απο τη στιγμή λοιπόν που θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής ικανότητας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η σωματική ικανότητα είναι μια μεμονωμένη ποιότητα που μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κληρονομικότητα, οι προσωπικές συνήθειες, η άσκηση και ο τρόπος ζωής.

16 Το πρόγραμμα της άσκησής σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κάτι από τα πέντε βασικά τμήματα ικανότητας που περιγράφονται προηγουμένως. Κάθε προπόνηση πρέπει να αρχίζει με μια προθέρμανση και να τελειώσει με μιά αποθεραπεία. Κατά γενικό κανόνα, χωρίστε σε διαστήματα τις προπονήσεις σας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και αποφύγετε τις συνεχόμενες ημέρες σκληρής άσκησης. Παρακάτω αναφέρονται οι απαραίτητες δραστηριότητες για το μέσο υγιές άτομο για να διατηρήσει ένα κατώτατο επίπεδο γενικής ικανότητας. Περιλαμβάνονται μερικές από τις δημοφιλέστερες ασκήσεις για κάθε κατηγορία. ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ λεπτά άσκησης όπως το αργό περπάτημα, οι έλξεις γονάτων, οι κύκλοι των βραχιόνων ή οι περιστροφές του κορμού. Οι χαμηλής έντασης μετακινήσεις που μιμούνται τις μετακινήσεις που χρησιμοποιούνται στη δραστηριότητα που θα κάνουμε μπορούν επίσης να συπεριληφθούν στην προθέρμανση.

17 ΜΥΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ περιλαμβάνει προπονήσεις τουλάχιστον δύο ημερών την εβδομάδα με την εκτέλεση ασκήσεων για όλες τις σημαντικότερες ομάδες μυών του σώματος. Η ανύψωση βαρών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αυξηθεί η δύναμη. ΜΥΪΚΗ ΑΝΤΟΧΗ περιλαμβάνει προπονήσεις τουλάχιστον τρεις 3 φορές την εβδομάδα με ασκήσεις όπως η ελεύθερη γυμναστική, πούς-απς, κοιλιακούς, έλξεις καθώς και την ανύψωση βάρους για όλες τις σημαντικότερες ομάδες μυών.

18 ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ πραγματοποιείται σε 7 τουλάχιστον μικρές περιόδους συνεχούς αεροβικής δραστηριότητας που απαιτεί το οξυγόνο κάθε εβδομάδα. Οι δημοφιλέστερες αεροβικές δραστηριότητες είναι το βιαστικό περπάτημα, την κολύμβηση, την ποδηλασία, το σχοινάκι, την κωπηλασία, το τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος και μερικά συνεχή παιχνίδια αναψυχής όπως το ποδόσφαιρο,η καλαθοσφαίριση το τέννις κτλ. ΕΥΕΛΙΞΙΑ λεπτά καθημερινά τεντώματα με ασκήσεις που εκτελούνται αργά, χωρίς μετακίνηση. Αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν και μετά από μια προθέρμανση ή μετά το τέλος μιας προπόνησης. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ένα ελάχιστο 5-10 λεπτών αργό περπάτημα που συνδυάζεται με τεντώματα.

19 ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗΣ Τα κλειδιά για την επιλογή των σωστών ειδών ασκήσεων για την ανάπτυξη και τη διατήρηση κάθε ενός από τα βασικά συστατικά της σωματικής ικανότητας βρίσκονται σε αυτές τις αρχές: ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ - επιλέξτε το σωστό είδος άσκησης για να έχετε τις κατάλληλες βελτιώσεις σε κάθε συστατικό της φυσικής ικανότητας. Η προπόνηση δύναμης οδηγεί σε συγκεκριμένες αλλαγές δύναμης. Η βέλτιστη απόδοση κολύμβησης επιτυγχάνεται καλύτερα όταν εκπαιδεύονται οι μύες που χρησιμοποιούνται στην κολύμβηση για τις μετακινήσεις που απαιτούνται. Απαραιτήτως δεν σημαίνει ότι ένας καλός δρομέας είναι και καλός κολυμβητής. ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ η σωματική εργασία θα πρέπει να είναι αρκετά έντονη και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορεί να βελτιώσει το σώμα σας επάνω από το τωρινό επίπεδό του, έτσι ώστε να έχετε σημαντικά βιολογικά οφέλη. ΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ - δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε τα οφέλη της φυσικής ικανότητας. Τουλάχιστον τρείς προπονήσεις την εβδομάδα είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί ένα επιθυμητό επίπεδο υψηλής σωματικής ικανότητας. ΠΡΟΟΔΟΣ αυξήστε σταδιακά την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των χρονικών περιόδων προκειμένου να βελτιωθείτε.

20 Μπορούν τέλος να χρησιμοποιηθούν μερικές δραστηριότητες για να ικανοποιήσουν περισσότερες απο μία απο τις βασικές απαιτήσεις της άσκησής σας. Παραδείγματος χάριν, εκτός από την αύξηση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής, το τρέξιμο αυξάνει και τη μυϊκή αντοχή των ποδιών όπως και η κολύμβηση αναπτύσσει παράλληλα τους μυς βραχιόνων, των ώμων και του θώρακα. Εάν επιλέξετε τις κατάλληλες δραστηριότητες, είναι δυνατό να ωφεληθούν τα μέρη και της μυϊκής αντοχής και της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και να έχουμε έτσι διπλό όφελος. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΑΣ Το κλειδί για τον έλεγχο βάρους βρίσκεται στην ισσοροπία λήψης ενέργειας (τρόφιμα) και ενεργειακής παραγωγής (σωματική δραστηριότητα). Όταν καταναλώνετε μόνο τόσες θερμίδες όσες είναι οι ανάγκες σωμάτων σας, το βάρος σας θα παραμείνει συνήθως σταθερό. Εάν πάρετε περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες των σωμάτων σας, θα βάλετε υπερβολικό λίπος στο σώμα σας. Εάν παίρνετε λιγότερη ενέργεια και γυμνάζεστε περισσότερο θα κάψετε το υπερβολικό λίπος διατηρώντας τη σιλουέτα σας στα επίπεδα που επιθυμείτε. Η άσκηση διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του σωματικού βάρους με την αύξηση της ενεργειακής παραγωγής, και την καύση των αποθηκευμένων θερμίδων. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι,η άσκηση όχι μόνο ενεργοποιεί τον μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, αλλά αναγκάζει το μεταβολισμό σας να παραμείνει δραστήριος για μια μεγάλη χρονική περίοδο μετά από την άσκηση επιτρέποντάς σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής προσφέρει την πιό εύκολη και αποτελεσματική προσέγγιση στον έλεγχο του βάρους.

21 Μεσογειακή είναι η µόνη διατροφή που προλαβαίνει, θεραπεύει και συντηρεί Συνδυασµένη µε σωµατική άσκηση µπορεί να µειώσει τα ποσοστά εµφάνισης καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θεωρείται µια µεγάλη κληρονοµιά για την πατρίδα µας

22 Η Ιστορία της µε λίγα λόγια Έγινε γνωστή από µια έρευνα που πραγµατοποίησε ο Ιταλός φυσιολόγος Κeys το 1957 για τα καρδιαγγειακά νοσήµατα και τον ρόλο της διατροφής σε αυτά. Έλαβαν µέρος 5 χώρες της Ευρώπης η Αµερική και η Κίνα. Κύριο στοιχείο της είναι η παρουσία του ελαιολάδου στη διατροφή που συνηθίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης στο µαγείρεµα και τις σαλάτες. είχνει πώς πρέπει να µάθουµε να επιλέγουµε και να αναζητούµε τα φαγητά. «Υγρό χρυσάφι» για την Ελλάδα ονόµαζε την ελιά ο Όµηρος. Λίγο κρέας,αρκετό ψάρι, πολλά λαχανικά,περισσότερα όσπρια γαλακτοκοµικά, δηµητριακά ρύζι και πατάτες είναι τα φαγητά που περιέχει η Μεσογειακή κουζίνα. Ειδικά Εργαστήρια Αυταξιολόγησης Μάθε να αξιολογείς τη σωστή και ασφαλή έναρξη κάθε έντονης σωµατικής δραστηριότητάς σου I. Απάντησε στις ερωτήσεις των εργαστηρίων II. Αξιολόγησε τα αποτελέσµατα III. Συζήτησε κάθε απορία σου µε τον εκπαιδευτή σου IV. Προσπάθησε να βελτιώσεις τα αδύνατα σηµεία σου δηµιουργώντας το δικό σου πλάνο προτεραιοτήτων

23 ENOTHTA 3 η ΕΙ ΙΚΑ ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

24 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΣΤ ΕΙ ΙΚΩΝ ΕΙΚΤΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Αποτέλεσµα = ( Ένταση Χ ιάρκεια Χ Συχνότητα ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ένταση 5 Παρατεταµένη έντονη αναπνοή & εφίδρωση 4 ιαλειµµατική άσκηση υψηλής έντασης (π.χ tennis, ορειβασία, ποδηλασία) 3 Άσκηση µέτριας έντασης (ψυχαγωγικά sports) 2 Ήπιας µορφής (π.χ volleyball, βάδιση) 1 Ελαφράς µορφής (π.χ ψάρεµα, κηπουρική) ιάρκεια 4 Περισσότερο των 30 min 3 Μεταξύ 20 και 30 min 2 Μεταξύ 10 και 20 min 1 Λιγότερο των 10 min Συχνότητα 5 Καθηµερινά ή σχεδόν καθηµερινά φορές στην εβδοµάδα φορές στην εβδοµάδα 2 Λίγες φορές στον µήνα 1 Λιγότερο απο 1 φορά στον µήνα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ 100 Πολύ δραστήριος τρόπος ζωής Υψηλού επιπέδου ραστήριος και υγιής Πολύ καλή Αποδεκτός (µπορούσε και καλύτερα) Μέτρια Όχι αρκετά καλή Κακή < 20 Υποκινητικότης (στατικός) Πολύ κακή

25 ΙΑΤΡΟΦΟ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ 1 Πόσο συχνά Σπάνια Μερικές φορές Τρώς τηγανιτές τροφές παρά βρασµένες ή ψηµένες ; Συχνά Τρώς επαρκές και πλήρες πρωινό ; Επιλέγεις τρόφιµα χαµηλής περιεκτικότητας σε λίπος ; Προγραµµατίζεις µε επιµέλεια τις απαιτούµενες αγορές των τροφίµων που χρειάζεσαι ; Παραλείπεις γεύµατα ; Τρώς µεγάλες ποσότητες κι εύχεσαι να µήν είχες φάει τόσο πολύ ; Τρώς σε εστιατόρια τύπου Fast - Food, επειδή δεν διαθέτεις τον απαιτούµενο χρόνο να χαλαρώσεις και να απολαύσεις ένα γεύµα ; Ξυπνάς και σηκώνεσαι εγκαίρως για πρωινό ; "Λαχταράς" ένα επιδόρπιο µετά απο την κατανάλωση ενός πλήρους γεύµατος ; Αγοράζεις γεύµατα τύπου - Snack, όπως Chips, παγωτό, µπισκότα κτλ ; Τρώς σε έναν κύριο χώρο όταν βρίσκεσαι σπίτι ; Συµµετέχεις σε άλλες δραστηριότητες (όπως διάβασµα, ΤV) ενώ τρώς ; Αποφεύγεις τις αρνητικές συνέπειες από φίλους και γνωστούς στις διατροφικές σου συνήθειες ; ιαθέτεις 20 λεπτ ή και περισσότερο να καταναλώσεις το γεύµα σου ; Γυµνάζεσαι κι εξασκείς το σώµα σου ; Αφήνεις µικρο-ποσότητες τροφής στο πιάτο σου ; 1 2 3

26 Πίνεις τουλάχιστον 4-5 ποτήρια νερό 17 την ηµέρα ; Πίνεις περισσότερο από δύο αλκοολούχα ποτά την ηµέρα ; Πίνεις τουλάχιστον ένα (1) ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύµα ; Τρώς ενώ δεν πεινάς (άγχος, ανία) ; Αποτέλεσµα ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ Ερµηνεία Οι διατροφικές σας συνήθειες χρειάζονται άµεσα διαιτολογική παρέµβαση ΜΕΤΡΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και αξίζει να προσπαθήσετε Έχετε αναπτύξει καλές και σταθερές διαιτητικές συνήθειες

27 ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΣΑΣ Ο σκοπός του ερωτηµατολογίου είναι να αναλύσετε να διαπιστώσετε και προσπαθήσετε να τροποποιήσετε, εφ όσον το αποφασίσετε, τον τρόπο ζωής σας για την προάσπιση της υγείας και ευεξίας σας. Απαντήστε µ ένα (ναι) ή (όχι). ώστε στον εαυτό σας ένα βαθµό για κάθε απάντηση ναι. Kάνετε 30 λεπτά µέση φυσική δραστηριότητα την εβδοµάδα;(σκάλες, ποδήλατο, περπάτηµα, δουλειές του σπιτιού) Κάνετε ασκήσεις διάτασης 3 φορές την εβδοµάδα; Κάνετε ασκήσεις µε βάρη τουλάχιστον 2 φορές την εβδοµάδα; Τρώτε τουλάχιστον τρία πλήρη γεύµατα την ηµέρα; Γνωρίζετε πόσες θερµίδες πρέπει να καταναλώνετε την ηµέρα ανάλογα µε τον σωµατότυπό σας; Περιορίζετε την κατανάλωση αλατιού ζάχαρης και λίπους από τις τροφές σας; Βρίσκετε χρόνο να χαλαρώσετε από το καθηµερινό άγχος µε φίλους και πράγµατα που απολαµβάνετε ιδιαίτερα;

28 εν καπνίζετε και δεν κάνετε κατάχρηση αλκοόλ. Αποφεύγετε να χρησιµοποιείτε προϊόντα που δεν έχουν ελεγχθεί επιστηµονικά; ιαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε; Αθροίστε την βαθµολογία των απαντήσεων ναι =. Σύνολο : Αποτελέσµατα Eαν η βαθµολογία σας είναι τουλάχιστον έξι (6) στο σύνολο των απαντήσεων (ναι) είναι ενδεικτική ενός θετικού τρόπου ζωής τον οποίο πρέπει να διατηρήσετε και να ενισχύσετε. Στις απαντήσεις (Όχι ) επανεξετάστε τον τρόπο συµπεριφοράς σας και προσπαθήστε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας πριν η λανθασµένη συµπεριφορά σας οδηγήσει σε κλιµακωτά προβλήµατα υγείας τώρα ή στο µέλλον.

29 ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 2 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ Ο σκοπός του ερωτηµατολογίου είναι η κατανόηση της ασφαλούς έναρξης µιας σωµατικής δραστηριότητάς σας στο σχολείο ή στους αθλητικούς συλλόγους. Η σωµατική δραστηριότητα είναι ασφαλής για τα περισσότερα άτοµα. Εν τούτοις όλοι θα πρέπει να λαµβάνουν τη συµβουλή του γιατρού πριν ξεκινήσουν κάποια έντονη σωµατική δραστηριότητα ή άσκηση. Αν σχεδιάζετε να γίνετε περισσότερο δραστήριος απ ότι είστε τώρα αρχίστε απατώντας στις παρακάτω ερωτήσεις. ιαβάστε προσεκτικά και απαντήστε ειλικρινά επιλέγοντας Ναι ή Όχι. 1. Επισκεφθήκατε ποτέ τον γιατρό σας και σας είπε ότι θα πρέπει να κάνετε µόνο την σωµατική άσκηση που θα σας συστήσει εκείνος; 2. Πονάτε στο στήθος όταν συµµετέχετε σε κάποια φυσική δραστηριότητα; 3. Tο τελευταίο µήνα είχατε κάποιο πόνο στο στήθος χωρίς να συµµετέχετε σε κάποια φυσική δραστηριότητα; 4. Έχετε συχνά απώλεια ισορροπίας εξ αιτίας ζάλης ή απώλειας των αισθήσεων; 5. Eχετε κάποιο πρόβληµα µε τα οστά ή τις αρθρώσεις που θα χειροτέρευε µε τη σωµατική άσκηση; 6. Aυτή τη στιγµή παίρνεται κάποια φάρµακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας;

30 Αποτέλεσµα Ναι σε µια ή περισσότερες ερωτήσεις Μιλήστε αυτοπροσώπως µε τον γιατρό σας για τη περίπτωση ή τις περιπτώσεις που απαντήσατε ναι στο ερωτηµατολόγιο, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε έντονη σωµατική δραστηριότητα. Όχι σε όλες τις ερωτήσεις Μπορεί να είστε ικανός να συµµετέχετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλετε αρκεί να ξεκινήσετε αργά και να προχωρήσετε σταδιακά. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιτύχετε Μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας σε κάποιες συγκεκριµένες για αυτό συµβουλευτείτε τον εκπαιδευτή σας για την ασφάλειά σας. Ρωτήστε ποια προγράµµατα είναι κατάλληλα και ασφαλή για σας. Ζητήστε να σας κάνουν ακριβή εκτίµηση της ευρωστίας σας για να σχεδιάσετε µε τον καλύτερο τρόπο το πρόγραµµά σας. Καθυστερήστε ή σταµατήστε την σωµατική σας δραστηριότητα λόγω κάποιας προσωρινής ασθένειας. Σηµειώστε: Αν η υγεία σας αλλάξει και απαντήστε ( ναι ) σε οποιαδήποτε ερώτηση του ερωτηµατολογίου, ρωτήστε τον γιατρό σας και ενηµερώστε τον εκπαιδευτή σας αν πρέπει να αλλάξει το σχέδιο της σωµατικής σας δραστηριότητας.

31 ENOTHTA 4 η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ & ΙΑΤΡΟΦΗΣ

32 ΑΣΚΗΣΗ _ ΕΥΡΩΣΤΙΑ _ ΥΓΕΙΑ Η Τριαδική Ενότητα της Ευεξίας ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στόχος υγείας : Μάθε για τους παράγοντες που σχετίζονται µε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα άσκησης για την Υγεία σου Στο τέλος της µελέτης διατυπώστε τις απορίες σας και συζητήστε τις στη τάξη µε τον καθηγητή σας. Τι ονοµάζουµε υγεία; Απ. Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας είναι η κατάσταση της πλήρους σωµατικής ψυχικής και κινητικής ευεξίας και όχι η απουσία κάποιας ασθένειας. Τι είναι η Ευρωστία ; Απ. Είναι η ικανότητα του σώµατος να λειτουργεί αποτελεσµατικά και µε επάρκεια.

33 Τι είναι το Fitness ; Απ. Είναι µια δυναµική κατάσταση µε περισσότερες απαιτήσεις όπου παράλληλα µε την υγεία υπάρχει και απαίτηση για ικανότητα απόδοσης από το σώµα. Ποια είναι τα αρχικά κίνητρα για το Fitness; Απ. Tα αρχικά κίνητρα για το Fitness είναι συχνά η καλή υγεία η λεπτή και αθλητική σιλλουέτα, η ικανότητα απόδοσης του σώµατος και η πρόληψη. Τι είναι η Σωµατική ραστηριότητα Είναι η κάθε σωµατική µετακίνηση που παράγεται από τη συστολή των σκελετικών µυών όπου αυξάνονται αισθητά οι ενεργειακές δαπάνες του ατόµου. Τι είναι η Φυσική ικανότητα: Είναι ένα σύνολο ιδιοτήτων που έχουν τα άτοµα ή που µπορούν να πετύχουν και που αφορά, τη δυνατότητα να εκτελούν µια σωµατική δραστηριότητα. Τι είναι η προπόνηση προαγωγής της υγείας; Απ. Είναι η προπόνηση που πραγµατοποιεί ο καθένας που είναι πεπεισµένος ότι πρέπει να κάνει κάτι για την υγεία του λόγω του υποκινητικού τρόπου ζωής. Τι είναι η προπόνηση Fitness ; Απ. Είναι η προπόνηση που προσανατολίζεται στη βελτίωση της ικανότητας πρόληψης και βελτίωσης της σωµατικής απόδοσης.

34 Τι είναι η αερόβια ικανότητα απόδοσης; Απ. Είναι η ικανότητα του σώµατος του ανθρώπου να µεταφέρει αποτελεσµατικά και µε επάρκεια το οξυγόνο στους ιστούς του σώµατος. Τι ονοµάζουµε µέγιστη πρόσληψη οξυγόνου; Απ. Ονοµάζουµε την µέγιστη ικανότητα του σώµατος για υψηλότερη εκµετάλλευση της ενέργειας στη µονάδα του χρόνου. Ποιο άτοµο ονοµάζεται αγύµναστο ; Απ. Το άτοµο που δεν αφιερώνει τουλάχιστον 45 λεπτά κάθε µέρα για σωµατική δραστηριότητα. Ποια είναι τα 5 βασικά συστατικά της φυσικής κατάστασης σε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα Fitness; Απ. Τα 5 βασικά συστατικά της φυσικής κατάστασης σε ότι αφορά την υγεία είναι : 1. Η σωµατική σύνθεση 2. η µυϊκή δύναµη 3. η µυϊκή αντοχή 4. η ευλυγισία και 5. η αερόβια αντοχή. Ποιο άτοµο ονοµάζεται συστηµατικά προπονηµένο; Απ. Είναι οι αθλητές και τα άτοµα που γυµνάζονται στον µαζικό αθλητισµό και που προπονούνται περισσότερο από 5 ώρες την εβδοµάδα. Πώς πραγµατοποιείται η ανθρώπινη κίνηση ; Απ. Oι ανθρώπινες κινήσεις πραγµατοποιούνται µε την βοήθεια των µυών.

35 Τι δυνατότητες έχουν οι µύες ; Απ. Οι µύες έχουν την δυνατότητα ύναµης Ταχυδύναµης Αντοχής δύναµης και ιάτασης Πώς ονοµάζεται ο παραπάνω συνδυασµός στο σώµα; Απ. Ο συνδυασµός των παραπάνω δυνατοτήτων από τους µύες ονοµάζεται «σύνθετη µυϊκή δύναµη». Τι είναι η κυκλική προπόνηση; Απ. Είναι µία σειρά ασκήσεων µε βάρη ή χωρίς βάρος που διεξάγεται σε κλειστή αίθουσα ή στο ύπαιθρο, όπου οι ασκήσεις εκτελούνται η µία µετά την άλλη για ένα έως τρεις κύκλους. Από τι εξαρτάται το υγιές σωµατικό βάρος; Απ. Εξαρτάται από την υγιή ισορροπία του µεταβολισµού και της σωστής διατροφής. Από τι εξαρτάται το ιδανικό σωµατικό βάρος ; Απ. Εξαρτάται από την ιδανική σχέση στο σώµα µεταξύ του άλιπου βάρους και του λίπους. Η ιδανική σχέση στους άνδρες είναι 5,2 προς 1 και στις γυναίκες 3,2 προς 1. Πότε είναι σωστή η διατροφή ; Απ. Όταν είναι «πλήρους αξίας» και ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες του ατόµου. Με απλά λόγια περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από όλες τις κατηγορίες των τροφών και τις απαραίτητες θερµίδες.

36 Tι είναι η σύσταση του σώµατος; Απ. Είναι το βάρος του σώµατος που αποτελείται από το λίπος και την άλιπη µάζα. Ποια είναι τα ανώτερα φυσιολογικά όρια σωµατικού λίπους στα αγόρια και τα κορίτσια ; Απ. Αγόρια = 22% Κορίτσια = 27% Υπέρβαση αυτών των ορίων αποτελεί προδιάθεση παχυσαρκίας Τι είναι η Ενεργειακή απάνη; Απ. Το κόστος σε χιλιοθερµίδες της σωµατικής δραστηριότητας Τι είναι ο βασικός µεταβολισµός; Απ. Είναι η ενέργεια σε θερµίδες που καταναλώνει το σώµα του ατόµου σε 24 ώρες πλήρους ανάπαυσης. Τι είναι η Μεταγευµατική Θερµογένεση; Απ.Eιναι η ενέργεια σε θερµίδες που χρειάζονται οι τροφές στο σώµα για να διασπαστούν και να αφοµοιωθούν κατά την διάρκεια της πέψης. Τι ονοµάζουµε Ηµερήσιο Ενεργειακό Ισοζύγιο; Απ. Ηµερήσιο Ενεργειακό Ισοζύγιο ονοµάζουµε το σύνολο των θερµίδων που πρέπει οπωσδήποτε να λαµβάνει µε την τροφή του το άτοµο για να διατηρήσει το βάρος του και που αποτελείται : Α) από τις θερµίδες του βασικού µεταβολισµού. Β) από τις θερµίδες της µεταγευµατικής θερµογένεσης και Γ) από τις θερµίδες που χρειάζεται το άτοµο για τις καθηµερινές του δραστηριότητες.

37 ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ AΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ Στόχος υγείας : Προαγωγή µιας υγιούς και ασφαλούς µαθητικής κοινότητας Οι άνθρωποι πάντοτε αναζητούσαν και αναζητούν ένα γρήγορο και θαυµατουργό δρόµο προς την επίλυση των θεµάτων υγείας τους και ιδιαίτερα οι έφηβοι και οι νέοι κυρίως σε ότι έχει να κάνει µε την διατροφή και την σιλουέτα τους. Εξ αιτίας της δηµοτικότητας αυτών των θεµάτων τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης κατέστησαν δυνατή την παροχή τόσο παραπλανητικών όσο και σωστών πληροφοριών. Κάθε σύγχρονος µαθητής θα πρέπει να αναζητήσει την αλήθεια για να προστατέψει την υγεία του καθώς επίσης και τα οικονοµικά του τώρα και στο µέλλον.

38 Στην ενότητα αυτή καταχωρούνται κάποιες απαντήσεις συνηθισµένων ερωτήσεων και γίνεται προσπάθεια να διαχωριστεί η αλήθεια από την παραπληροφόρηση. Γιατί παχαίνουµε; Παχαίνουµε γιατί τρώµε περισσότερο και κινούµαστε λιγότερο από ό,τι πρέπει. Η αύξηση βάρους οφείλεται στη µεγαλύτερη θερµιδική πρόσληψη από αυτή που απαιτεί ο οργανισµός για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του. Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα αδυνατίσµατος; Αυτή που µας ταιριάζει, κοµµένη και ραµµένη στα µέτρα µας. Σωστή δίαιτα είναι αυτή που στηρίζεται στη συνήθη καθηµερινή διατροφή µας, µε βάση τις προσωπικές µας προτιµήσεις, µε µείωση της ποσότητας των θερµίδων, σωστό συνδυασµό τροφών και καλύτερη κατανοµή των γευµάτων. Γιατί πρέπει να αδυνατίζουµε αργά και σταθερά; Για να δώσουµε στον οργανισµό µας το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρµοστεί στα νέα δεδοµένα, χάνοντας λίπος, χωρίς να «προβάλλει» αντιστάσεις και χωρίς να µειώσει σηµαντικά τη ταχύτητα του µεταβολισµού. Το σώµα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρµοστεί και να κάψει λίπος και, συνήθως, δεν µπορεί να απολέσει περισσότερο από 1-2 κιλά λίπους την πρώτη εβδοµάδα και λιγότερο τις υπόλοιπες. Μεγαλύτερες απώλειες βάρους οφείλονται σε απώλεια νερού και µυών. Τι πρέπει να επιδιώκουµε σε µία δίαιτα για αδυνάτισµα; Αργή και σταθερή µείωση λίπους και όχι απλά βάρους.για να το πετύχουµε, θα πρέπει να περιορίσουµε τις απώλειες µυϊκού ιστού και η ελάττωση του βάρους να γίνει κυρίως από το περιττό λίπος.

39 Είναι αλήθεια ότι αδυνατίζουν γρηγορότερα αυτοί που έχουν πολλά κιλά να χάσουν κι αυτοί που κάνουν δίαιτα για πρώτη φορά; Ναι. Όσοι κι όσες έχουν πολλά περιττά κιλά ή δεν έχουν ξανακάνει δίαιτα, χάνουν γρηγορότερα τα πρώτα κιλά από άλλους που έχουν λιγότερα περιττά κιλά ή έχουν κάνει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες αδυνατίσµατος. Ποιος είναι ο ρόλος των θερµίδων στη µείωση του βάρους; Το σωµατικό βάρος µειώνεται όταν τρώµε λιγότερες θερµίδες από αυτές που χρειαζόµαστε γιατί ο οργανισµός καταφεύγει στα αποθέµατά του για να βρει την επιπλέον ενέργεια που του χρειάζεται. Γιατί όταν κάνουµε δίαιτα δεν πρέπει να προσλαµβάνουµε λιγότερες από 2000 θερµίδες την ηµέρα; Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης λόγω γρήγορης απώλειας νερού, χάνουµε περισσότερο µυϊκό ιστό παρά λίπος και η θερµιδική πρόσληψη είναι ανεπαρκής για να πάρουµε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόµαστε. Ποιες δίαιτες είναι καλύτερες; Οι γρήγορες ή οι αργές; Οι αργές γιατί έχουν πιο µόνιµα αποτελέσµατα γιατί η µείωση βάρους προέρχεται κυρίως από απώλεια λίπους. Πόσα κιλά λίπους µπορούµε να χάσουµε µέσα σε µία εβδοµάδα δίαιτας; Επιστηµονικά και µε ασφάλεια, µέχρι το 1% του σωµατικού µας βάρους, άρα όχι παραπάνω από γρ. καθαρού λίπους!

40 Υπάρχουν δίαιτες αδυνατίσµατος που αυξάνουν το µεταβολισµό; Όχι! Ο οργανισµός αντιδρά αυτόµατα στη µείωση της προσλαµβανόµενης τροφής, µειώνοντας το µεταβολισµό και τον αριθµό των θερµίδων που του χρειάζονται για να διατηρήσει το βάρος του. Σωστές δίαιτες αδυνατίσµατος Καλή δίαιτα µπορεί να χαρακτηριστεί µία ασφαλής κι αργού ρυθµού απώλειας δίαιτα, η οποία βοηθά να χαθεί περισσότερο λίπος και παράλληλα βοηθάει να αποκτήσουµε καλύτερες συνήθειες διατροφής. Τοπικό αδυνάτισµα. Υπάρχει; Η τοπική µείωση λίπους µόνον σε µία περιοχή του σώµατος είναι αδύνατη. Μείωση του µεγέθους µπορεί να επιτευχθεί µε εξειδικευµένο διατροφικό πρόγραµµα και την κατάλληλη µυϊκή ενδυνάµωση µέσω γυµναστικής µε ειδικά µηχανήµατα κάτω από την επίβλεψη ειδικών αφού εξασφαλιστεί η άδεια του γιατρού. Τροφές που αδυνατίζουν. Υπάρχουν ; εν υπάρχει καµιά τροφή που µπορούµε να φάµε σε µεγάλες ποσότητες και αντί να πάρουµε βάρος, να χάσουµε. Μπορούµε όµως να επωφεληθούµε από τροφές που περιέχουν σχετικά λίγες θερµίδες, όταν τις καταναλώνουµε βάση ένα σωστό διατροφικό πρόγραµµα. Πρέπει να µετράµε καθηµερινά το βάρος µας; Όχι, το καθηµερινό ζύγισµα δεν είναι αναγκαίο. Το σωµατικό βάρος πρέπει να µετριέται µία φορά την εβδοµάδα, κάτω ακριβώς από τις ίδιες συνθήκες, συνήθως το πρωί µετά την τουαλέτα.

41 Αν χάσουµε τα περιττά κιλά µας, πως θα κάνουµε την «συντήρησή» τους; Η συντήρηση προϋποθέτει ότι έχουµε µάθει να τρώµε σωστά, έχουµε αποκτήσει καινούργιες συνήθειες γύρω από το φαγητό και καθοδηγούµαστε ή ξέρουµε να προσαρµόσουµε τη θερµιδική µας πρόσληψη στο βάρος που θέλουµε να διατηρήσουµε. Μπορούµε να αδυνατίσουµε τρώγοντας κάθε µέρα ένα είδος τροφής σε απεριόριστες ποσότητες; Μπορούµε αλλά είναι ένας λανθασµένος τρόπος. Η µονοµερής διατροφή οδηγεί σε έλλειψη βιταµινών και µετάλλων, τροφική ανεπάρκεια, καταστροφή µυϊκού ιστού, δυσλειτουργία του οργανισµού και γρήγορη επανάκτηση όσων κιλών χάθηκαν. Αν παραλείπουµε το πρωινό µπορούµε να αδυνατίσουµε γρηγορότερα; Πρωινό: Όχι, γιατί θα αναγκαστούµε να φάµε περισσότερο στα άλλα γεύµατα της ηµέρας και, συνήθως, περισσότερους υδατάνθρακες επειδή θα νοιώθουµε ζάλη, υπογλυκαιµία κι έντονη πείνα. Αν τρώµε µόνον ένα γεύµα την ηµέρα θα αδυνατίσουµε πιο γρήγορα; Όχι. Ακόµα και αν χαθούν κάποια κιλά, θα αισθανόµαστε µονίµως κουρασµένοι, θα χάνουµε πολύτιµο µυϊκό ιστό και θα αυξηθούν τα αποθέµατα λίπους.

42 Τι είναι καλύτερο : Το ψάρι ή το κρέας; Και τα δύο είναι χρήσιµα σε λογικές ποσότητες. Τα ψητά όµως ψάρια είναι προτιµότερα γιατί περιέχουν λιγότερα λίπη και θερµίδες και πολλά λιπαρά οξέα Ωµέγα-3 τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστηµα. Πρέπει πάντα να καταναλώνουµε αποβουτυρωµένα γαλακτοκοµικά; Σαφώς όχι. Τα αποβουτυρωµένα γαλακτοκοµικά συστήνονται σε όσους έχουν πρόβληµα µε το σωµατικό τους βάρος. Όσοι καταναλώνουν µόνον γαλακτοκοµικά χωρίς λίπος, κινδυνεύουν από ελλείψεις των λιποδιαλυτών βιταµινών Α και D. Ποιος τύπος παχυσαρκίας δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί διαιτολογικά; Απ. Όλοι οι τύποι παχυσαρκίας αντιµετωπίζονται πάντα όµως κάτω από στενή παρακολούθηση ειδικευµένων επιστηµόνων. Γιατί χάνουµε περισσότερα κιλά την πρώτη εβδοµάδα µίας δίαιτας από ό,τι τις υπόλοιπες; Γιατί τις πρώτες ηµέρες χάνουµε κυρίως νερό, µυϊκό ιστό και γλυκογόνο. Τις επόµενες ηµέρες ο ρυθµός αδυνατίσµατος µειώνεται γιατί ο οργανισµός καταφεύγει στα αποθέµατα λίπους που χρειάζονται µεγαλύτερο θερµιδικό έλλειµµα για να κινητοποιηθούν. Σε τι βοηθάνε τα µικρά και συχνά γεύµατα; Βοηθούν το µεταβολισµό να παραµείνει δραστήριος κατά την διάρκεια της δίαιτας, στην καλύτερη αξιοποίηση των συστατικών των τροφών, στον έλεγχο της πείνας και στην καλύτερη πέψη των τροφών.

43 Γιατί όταν κάνουµε δίαιτα αυξάνεται η επιθυµία µας για γλυκά; Συνήθως αυτό οφείλεται ή στη µειωµένη λήψη υδατανθράκων, ή σε ψυχολογικούς λόγους. ίαιτες µε λίγους υδατάνθρακες µπορεί να προκαλέσουν µελαγχολία, µε αποτέλεσµα την έντονη επιθυµία για «απόλαυση» µέσω κάποιου γλυκού κι ειδικά σοκολάτας. Ποιος είναι ο επιστηµονικά παραδεκτός τρόπος ασφαλούς αδυνατίσµατος; Ο συνδυασµός µίας εξατοµικευµένης και σωστής διατροφής µε την κατάλληλη, συστηµατική άσκηση µε παρακολούθηση από ειδικούς και µε την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη. Ποιος αριθµός γευµάτων θεωρείται ιδανικός; Τα πέντε µικρά γεύµατα, χωρίς να υπερβαίνουµε το συνολικό αριθµό θερµίδων που χρειαζόµαστε καθηµερινά και χωρίς κανένα από αυτά τα µικρά γεύµατα να περιέχει πάνω από θερµίδες. Γιατί πρέπει να τρώµε καθηµερινά µία µεγάλη ποικιλία από τροφές; Γιατί καµία τροφή δεν περιέχει όλα όσα χρειαζόµαστε. Η ποικιλία αυξάνει την πιθανότητα λήψης όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων. Πως µπορούµε να περιορίσουµε την πιθανότητα θρεπτικών ελλείψεων στη διατροφή µας; Τρώγοντας καθηµερινά λογικές ποσότητες και από τις έξι βασικές οµάδες τροφίµων ( φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη).

44 Πως µπορούµε να τρώµε λιγότερο φαγητό χωρίς να πεινάµε; Επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να δεχτεί και να στείλει το σήµα κορεσµού στο στοµάχι, µπορούµε να φάµε λιγότερο αν κόβουµε το φαγητό µας σε µικρές µπουκιές και µασάµε κάθε µπουκιά πολλές φορές. Γιατί πρέπει να λέµε «όχι» στις γρήγορες δίαιτες; Οι γρήγορες δίαιτες καταπονούν τον οργανισµό, µειώνουν τη ταχύτητα του µεταβολισµού και το µυϊκό ιστό, δηµιουργούν σοβαρά προβλήµατα υγείας και τα όποια αποτελέσµατά τους είναι προσωρινά κι όχι «µόνιµα» γιατί δεν µας εκπαιδεύουν διατροφικά. Η δίαιτα µε πολλές πρωτεΐνες είναι καλή για αδυνάτισµα; Κάθε δίαιτα που ευνοεί τη µεγαλύτερη πρόσληψη κάποιων συστατικών σε βάρος των άλλων, είναι επικίνδυνη γιατί διαταράσσει τη βιοχηµική ισορροπία του οργανισµού και δεν τον προµηθεύει µε όλα τα συστατικά που χρειάζεται. Στην ουσία, είναι λανθασµένο ότι οι πρωτεΐνες δεν παχαίνουν: Μία πρωτεϊνούχα τροφή µπορεί συγχρόνως να περιέχει πολλά λίπη και να είναι πολύ πλούσια σε θερµίδες και συνεπώς παχυντική. Αν µαζί µε τη δίαιτα παίρνουµε συµπληρώµατα βιταµινών είµαστε εξασφαλισµένοι από ελλείψεις; Όχι. Τα συµπληρώµατα δεν µπορούν να αντικαταστήσουν όλες τις ουσίες που παίρνουµε µε το φαγητό και δεν αρκούν για να µας προστατέψουν από τους κινδύνους µίας λανθασµένης δίαιτας.

45 10 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία σας I.Q. Τέστ ιατροφής και Σωµατικής ραστηριότητας Μπορείτε να συµπληρώσετε τα κενά για να βρείτε τα µυστικά που αφορούν την υγιή κατανάλωση και τη σωµατική σας δραστηριότητα; 1. Φάτε από τις πέντε ομάδες τροφίμων κάθε ημέρα. Αυτές περιλαμβάνουν α) το... τα δημητριακά και τα σιτάρια, β) φρούτα, γ) λαχανικά, δ) γάλα, γιαούρτι και τυρί και ε) τα...και τις πρωτεϊ'νες. 2. Κάνετε συστηματικά σωματικές δραστηριότητες για...καθημερινά. 3. Φάτε...για να πάρετε ενέργεια το πρωί πρίν το σχολείο. 4. Οι έντονες δραστηριότητες σας κάνουν να... και να αναπνέετε γρήγορα. 5. Τρώτε μιά... απο τις κατηγορίες των τροφίμων κάθε ημέρα. 6. Κάνετε ένα 10/ λεπτο μικρό... κάθε ώρα ενώ διαβάζετε. 7. Τα έξυπνα...είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε εάν πεινάσετε μεταξύ των γευμάτων. 8. Να είστε βέβαιος οτι... τους μυς σας πριν και μετά από το τέλος της άσκησής σας. 9. Χρησιμοποιήστε τους... και την πυραμίδα τροφίμων για να σας βοηθήσει να ισορροπήσετε τις επιλογές των τροφίμων που τρώτε. 10. Διατηρηθείτε σε... για να μείνετε σωματικά υγιείς.

46 Απαντήσεις: 1. α) ψωμί ε) κρέατα λεπτά 3. Πρόγευμα 4. Ιδρώτας 5. Ποικιλία 6. Δραστηριότητα 7. Πρόχειρα φαγητά 8. Τέντωμα 9. Διατροφικός οδηγός 10. Κίνηση

47 Fitness Links President s Council on Physical Fitness and Sports Amateur Athletic Union American Alliance for Health, Physical Education, Recreation & Dance American Heart Association Center for Disease Control Fitness for Youth Kids Health The Locker Room: Sports for kids, rules, history, tips National Safe Kids Campaign Runner s World for Kids Special Olympics Sports Illustrated for Kids Youth Fitness Links Youth Leagues 32

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«TEST ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» από τον Δημήτρη Γρηγοράκη και το «Λόγω διατροφής».

«TEST ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» από τον Δημήτρη Γρηγοράκη και το «Λόγω διατροφής». «TEST ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» από τον Δημήτρη Γρηγοράκη και το «Λόγω διατροφής». Από το παρακάτω test μπορείτε να ανιχνεύσετε πόσο επιρρεπείς είστε στην αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς κι εάν θέτετε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Υγεία & βελτίωση της αθλητικής απόδοσης Α.Ο. ΠΡΩΤΕΑΣ Αγγελοπούλου Μαντώ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Διατροφή η σημαντικότερη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής.

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής. Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής Η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να «καθαρίζουμε τα τοξικά απόβλητα» από το σώμα μας, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρωινό Γεύμα: είναι απαραίτητο; Διαιτολόγοι Ηράκλειο - Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινι Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Μαρία Μπασκίνη-Αρσένη, MSc, RD Κλινική ιαιτολόγος, Ειδική ιατροφολόγος Εσπερινό Λύκειο Αµπελοκήπων 11 εκεµβρίου 2014 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια παρουσίασης: Αναστασιάδης Περικλής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τις τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ: ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ:

ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ:   ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ: E-MAIL: ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ: ΗΛΙΚΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα Νερό Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας που κάνουμε για απώλεια βάρους, να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό γιατί συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Φυσική Αγωγή Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Καλογήρου ηµ. καθηγητής Φ.Α. Fitness ή Καλή Φυσική κατάσταση Σύντοµη περιγραφή-ορισµός Fitness είναι µια συνειδητά επιδιωκόµενη κατάσταση ψυχοσωµατικής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΓΕΛ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 2016/17 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Σχολείο: ΓΕΛ Μετσόβου Τάξη Β Υπεύθυνοι προγράμματος: Τρομπούκη Χαριτίνη Μυλωνάς Πέτρος Σκοπός Έρευνας Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ότι

Διαβάστε περισσότερα

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη).

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη). ΑΣΚΗΣΗ 1 Στην άσκηση αυτή ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κάνει μια εισαγωγή στα παιδιά σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή στον οργανισμό μας. Προτείνεται να υπάρξει μια σύντομη αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η αφορμή για την επιλογή του θέματος δόθηκε από δημοσίευση των αποτελεσμάτων έρευνας με θέμα «Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία». Έρευνα που έγινε σε όλη την Ε.Ε. κατέδειξε την Ελλάδα πρώτη σε

Διαβάστε περισσότερα

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δάσκαλος : Μιαρίτης Στυλιανός ΥΠΕΠΘ ΕΙΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (ΠΡΑΞΗ 2.4.3.α) ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 3 Ο,7 Ο,8 Ο,12 Ο,15 Ο,16 Ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Β Λυκείου. Μάθημα Επιλογής (4ωρο)

Οικιακή Οικονομία Β Λυκείου. Μάθημα Επιλογής (4ωρο) Οικιακή Οικονομία Β Λυκείου Μάθημα Επιλογής (4ωρο) Βασικές επισημάνσεις Το μάθημα σε Γυμνάσιο και Λύκειο ονομάζεται Οικιακή Οικονομία Το περιεχόμενο του μαθήματος και των Δεικτών Επιτυχίας/Επάρκειας, βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ματακιά Θεοδώρα Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά Υγιεινή ιατροφή ξέρουµε τι τρώµε; Ματακιά Θεοδώρα Α3 Yπεύθυνη Kαθηγήτρια Ελένη Τοπογλίδη

Ματακιά Θεοδώρα Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά Υγιεινή ιατροφή ξέρουµε τι τρώµε; Ματακιά Θεοδώρα Α3 Yπεύθυνη Kαθηγήτρια Ελένη Τοπογλίδη Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά Υγιεινή ιατροφή ξέρουµε τι τρώµε; Ματακιά Θεοδώρα Α 3 Yπεύθυνη Kαθηγήτρια Ελένη Τοπογλίδη Πρόλογος-Περίληψη Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη της καθηγήτριας φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία 5 4 3 2 1 πάμε για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία ΕΥ ΖΗΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ 2009 Ελένη Τσιακλή 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. εν έχουν πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Διατροφή για την Αύξηση του Μυϊκού Όγκου Πολλοί αθλητές επιθυμούν την αύξηση της μυϊκής τους μάζας επιδιώκοντας να βελτιώσουν την αθλητική τους ικανότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της άυξησης του μυϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ

I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ a) Υπολογισμός της θερμιδικής πρόσληψης του ατόμου και της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών (έλεγχος επάρκειας) Με τη λήψη: 1.Διαιτολογικού ιστορικού

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Σχολική Επίδοση Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ οι μαθητές του Α2 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΙΣΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο 1 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου -> Πρωτεΐνη: για

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστήμιου Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας «Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών». ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης στο θέμα της διατροφής είναι μεγάλο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε λανθασμένες εmλογές και εκτιμήσεις. Ένα στοιχείο που θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑ ΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο Οι διατροφικές ανάγκες των

Διαβάστε περισσότερα

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εργασία της Ειρήνης Καλλιντεράκη Μαθήτρια Τ.Α.Δ. - 2 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Αθλήτρια Α.Σ. ΑΙΑΝΤΑ Αγ. Δημητρίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Το Taekwondo είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο.

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Παχυσαρκία σημαίνει υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστό τέτοιο, ώστε να δυσχεραί- νει την υγεία του ανθρώπου. Η παιδική & εφηβική παχυσαρκία συνήθως διατηρείται και στην

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή των εφήβων

Η διατροφή των εφήβων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Σχολικό έτος 2014-15 Ερευνητική εργασία Η διατροφή των εφήβων Α τάξη Α Τρίμηνο Συμμετέχοντες Μαθητές: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΜΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΕΤΚΟΒ ΜΑΡΙΑΝ, ΠΡΑΣΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 1 2 Σχετικά με την παχυσαρκία Η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικές Δράσεις Προαγωγής Υγείας & Ευεξίας

Εταιρικές Δράσεις Προαγωγής Υγείας & Ευεξίας Εταιρικές Δράσεις Προαγωγής Υγείας & Ευεξίας www.primus-seminaria.gr Προαγωγή Υγείας Στον Εργασιακό Χώρο Μέσω Αθλητικής Κινητικής Αναψυχής Το πρόγραμμα έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Λαχτάρα για φαγητό Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Οι διατροφικές συνήθειες των. μαθητών του Γυμνασίου. (ερωτηματολόγιο)

Θέμα. Οι διατροφικές συνήθειες των. μαθητών του Γυμνασίου. (ερωτηματολόγιο) Θέμα Οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών του Γυμνασίου (ερωτηματολόγιο) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή: Διατροφική πυραμίδα (Λαμπρινουδάκη Μαρία, Βαλενστάιν Μαρία) 2. Κυρίως θέμα (ερωτηματολόγιο) (Μουτζούρη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΤΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Το θέμα της εργασίας μας είναι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Βρέθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Ένας από τους δομικούς λίθους της ποιοτικής προπόνησης είναι η καλή διατροφή. Κάθε κολυμβητής και κάθε γονέας κολυμβητή πρέπει να γνωρίζει ότι:

Ένας από τους δομικούς λίθους της ποιοτικής προπόνησης είναι η καλή διατροφή. Κάθε κολυμβητής και κάθε γονέας κολυμβητή πρέπει να γνωρίζει ότι: ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Στο τμήμα αυτό θα παρατεθεί σειρά άρθρων που αφορούν τη διατροφή των κολυμβητών. Τα άρθρα αυτά προέρχονται από έγκυρες πηγές, οι οποίες και αναφέρονται. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ Από την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη Θέμα Σωματική Υγιεινή και Παιδική Ανάπτυξη Περιεχόμενα 1) Εισαγωγή 2) Εργασίες: Άθληση Ανθρώπων (Αναστάσιος Ανδρέου) Σωστή Διατροφή (Σωτήρης Δημακάκος Και Μανόλης Γιορταμάκης) Σχέση Σωματικής υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Σχολικό έτος 2013-2014 Ομάδα: Τούσκα Κατερίνα Φασούλης Θανάσης Ψάλτου Ελένη Ψάλτου Μιράντα Υπεύθυνος καθηγητής: Ζούλας 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Πρόλογος-Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ Η Σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης στην εφηβεία Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία

Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία 2014 Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία 2ο λύκειο Αμαλιάδας. Μέλη: Καλοπίσης Αλέξανδρος, Ματαράγκας Αλέξης, Μακρής Διονύσης, Λήλος Διονύσης. Ενότητα 1: Τι είναι παχυσαρκία και πώς τη μετράμε.

Διαβάστε περισσότερα

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr!

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! «Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή «Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή Ερευνητική Εργασία Β Τάξης 1 ου Γενιού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους 2013-2013 Ομάδα Δ ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας - αξιολόγησης

Φύλλο εργασίας - αξιολόγησης ιατροφή ιατροφική Πυραµίδα Τάξη B Λυκείου Ονοµατεπώνυµο Μάθηµα Γνωστικό αντικείµενο: Χηµεία (Γενικής Παιδείας) Τροφές και ενέργεια........................ ιδακτική ενότητα ιατροφική πυραµίδα Τµήµα...........

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 1 2 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΥ Νηπιακή ονομάζεται η πρώτη από τις τρεις περιόδους της παιδικής ηλικίας, από το 1ο έως και

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου»

Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου» Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου» Από τους βασικότερους στόχους της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι ο «διά βίου άσκηση και υγεία». Η Ελλάδα κατέχει την αρνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η

ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η ΣΤΡΕΣ -ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μ Α Θ Η Μ Α 9 Φ Ι Ο Ρ Ε Ν Τ Ι Ν Α Π Ο Υ Λ Λ Η 1 ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τεχνικές αντιμετώπισης στρες Διαχείριση χρόνου Μελέτη περίπτωσης 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι ποικίλες

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια : Aν. Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά Επιστημονική Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΡΕΣ (%) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΛΟ (%)

ΑΝΤΡΕΣ (%) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΛΟ (%) Αποτελέσματα από «Επιδημιολογική έρευνα για το ποσοστό της παχυσαρκίας και υπερβάλλοντος βάρους στην Κύπρο και διαπίστωση των διατροφικών συνηθειών του Κύπριου πολίτη" του Συνδέσμου ιαιτολόγων και ιατροφολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ/-ΡΙΩΝ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ/-ΡΙΩΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ/-ΡΙΩΝ Η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών αποτελεί τη βάση της προσφοράς της διατροφής στην επιτυχία του αθλητή. Βασίλης Μούγιος Καθηγητής βιοχηµείας της άσκησης http://users.auth.gr/mougios

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, M.Sc. Διαιτολόγος - διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθυντής : Καθηγητής Δημήτριος Καφετζής Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ? Πως? ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ 6+1 συμβουλές για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας για άσκηση ισχυρά! Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής γεμάτοι

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα.

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα. ιατροφή στην εφηβεία και άθληση-ενεργειακή ισορροπία και πρόσληψη Ηµεροµηνία δηµοσίευσης: 17 Φεβρουαρίου 2003 Τα διαιτολόγιο ενός νεαρού αθλητή θα πρέπει αρχικά να είναι επαρκές σε θερµίδες αλλά και σε

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ: ΒΑΦΕΙΑ ΟΥ ΜΕΡΣΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΠΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τα προγράµµατα δεν αποβλέπουν στην απόκτηση επιπλέον γνώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ESCAPE ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ Βασικές απαιτήσεις για τη διατροφή των αθλητών Τα τελευταία χρόνια οι αθλητικές επιδόσεις αυξάνονται αδιάκοπα. Η συνηθισμένη

Διαβάστε περισσότερα

1-2 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 1-8 ετών και 2-3 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 9-18 ετών

1-2 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 1-8 ετών και 2-3 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 9-18 ετών Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε μία προς μία τις παρακάτω συστάσεις, να διευκρινίσουμε πως στόχο έχουν την επαρκή κάλυψη τόσο των θρεπτικών όσο και των θερμιδικών αναγκών των παιδιών που βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 4 η ομάδα: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ και ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Κόντου Κλαυδία Λέκκας Λευτέρης Λιοπούλου Ιωαννέτα Γκούνεβα Ιολίτα Άγχος και

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου Υπεύθυνος Καθηγητής: Σπυρίδων Σφήκας - ΠΕ12 (05)

2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου Υπεύθυνος Καθηγητής: Σπυρίδων Σφήκας - ΠΕ12 (05) 2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου 2014-2015 Υπεύθυνος Καθηγητής: Σπυρίδων Σφήκας - ΠΕ12 (05) Επιπτώσεις στην Υγεία Κοινωνική διάσταση Τεχνολογική διάσταση Έρευνα με Ερωτηματολόγιο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Θεοδωροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, MSc Διαιτολόγος-διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Διατροφή Γενετική Ύπνος Δεξιότητες Απόδοση Προπόνηση Εξαρτήματα Ψυχολογία Σωστή διατροφή Υγιή ανάπτυξη Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους

Διαβάστε περισσότερα

Ε Φ Η Β Ε Ι Α Ι Σ Τ Ο Σ Κ Ι Λ Α Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Σ Ν Α Τ Ρ Ι Ο Α Μ Υ Λ Ο. Ακροστιχίδα Δύσκολη χρονική περίοδος για όλους τους ανθρώπους...

Ε Φ Η Β Ε Ι Α Ι Σ Τ Ο Σ Κ Ι Λ Α Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Σ Ν Α Τ Ρ Ι Ο Α Μ Υ Λ Ο. Ακροστιχίδα Δύσκολη χρονική περίοδος για όλους τους ανθρώπους... ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Ακροστιχίδα Βρες και συμπλήρωσε τα παρακάτω κενά. Ε Φ Η Β Ε Ι Α Ι Σ Τ Ο Σ Κ Ι Λ Α Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Σ Ν Α Τ Ρ Ι Ο Α Μ Υ Λ Ο 11.. Δύσκολη χρονική περίοδος για όλους τους ανθρώπους...

Διαβάστε περισσότερα

Ζήση Βασιλική, PhD 1

Ζήση Βασιλική, PhD 1 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ για τους ηλικιωμένους Τα προγράμματα άσκησης θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους ηλικιωμένους και όχι μόνο

Διαβάστε περισσότερα