Ο ρόλος της οικογένειας στην θεραπεία και συμμόρφωση.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ρόλος της οικογένειας στην θεραπεία και συμμόρφωση."

Transcript

1 ΦΩΤΗΣ ΜΩΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Ψυχίατρος Δρ.Ιατρικής Παν.Ιωαννίνων Ο ρόλος της οικογένειας στην θεραπεία και συμμόρφωση. Επιστημονική εκδήλωση:θεραπευτική αντιμετώπιση της Ψύχωσης:Aπό την ευαισθητοποίηση της οικογένειας στη κοινωνική ενσωμάτωση και αποδοχή. Ιωάννινα, 14/2/2009, Du Lac

2 Βιβλιογραφία 1.Μιχάλης Γ.Μαδιανός: Κλινική Ψυχιατρική, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα Ανακαλύψτε το δρόμο προς τα εμπρός, Οδηγίες και υποστήριξη για τα άτομα με σχιζοφρένεια..bristol Myers Sqibb Company and Otsuka Pharmaceuticals Europe Ltd, Falloon R.H., Boyd J., McGill C.(1984).Family Care of Schizophrenia.New York.The Guilford Press. 4.Leff.J., Kuipers L., Berkowitz R.et al (1982):A controlled trial of social intervention in the families of Schizophrenic patients. British Journal of Psychiatry, 141 : Why Psychiatry is the hardest Specialty In The American Journal of Psychiatry, p.p January 2006, Volume 166 N.1 7. Philip Barker :Basic Family Therapy, fourth edition, Blackwell Publishing Walter J.Rolin:Counseling Individuals with Communication Disorders Psychodynamic and Family Aspects, second edition Butterworth- Heinemann 2000 USA.

3

4 ΨΥΧΟΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Οικογενειακοί παράγοντες Γύρω από την αιτιακή σχέση της εμφάνισης της σχιζοφρένειας και της παθολογίας της οικογένειας στη δεκαετία του 1960, αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες θεωρίες που δημιούργησαν αντίστοιχες σχολές : Η θεωρία του διπλού δεσμού(double bind)(gregory Bateson, Don Jackson, Jay Haley, John Weakland). H θεωρία της ψευδοαμοιβαιότητας στις σχέσεις (Lyman Wynne, I.Ryckoff, J. Day, S.Hirsch). H διάσταση και μετατόπιση της δομής στο γάμο (Schism and Skew)(Theodore Lidz, Alice Cornelison, Stephen Fleck, D.Terry).

5 Εξαπάτηση, σύγχυση, σύγκρουση και μυστικοπάθεια (Ronald Laing, J.Esterson). Aποδιοπομπαιοποίηση (scape goating) (Ezra Vogel, Norman Bell).

6 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΔΕΣΜΟΥ ή ΤΗΣ ΔΙΠΛΟΣΥΝΔΕΣΗΣ(G.Bateson et al.1968) Για την εμφάνιση του διπλού δεσμού απαιτούνται: Δύο ή περισσότερα πρόσωπα και το θύμα (το άτομο δηλαδή που τρελαίνεται Επαναλαμβανόμενη εμπειρία Μια πρωτεύουσα αρνητική εντολή του τύπου: Μην το κάνεις αυτό γιατί θα σε τιμωρήσω Εδώ έχουμε μάθηση που στηρίζεται στην αποφυγή της τιμωρίας και όχι αποδοχή επαίνου. Μια δευτερεύουσα εντολή εξωλεκτική που έρχεται σε ένα πιο αφηρημένο επίπεδο, σε σύγκρουση με την πρώτη η οποία δίνει το μήνυμα: Μην το θεωρείς αυτό τιμωρία. Μια πρωτεύουσα αρνητική εντολή που απαγορεύει στο θύμα (αιχμάλωτο ) να διαφύγει με συγκεκριμένα μέσα π.χ άστατες υποσχέσεις αγάπης.

7 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ (pseudomutuality) L.Wynn και συν Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, εμφανίζονται τα εξής: Μόνιμη αμεταβλητότητα της δομής των ρόλων, παρά τις φυσικές περιστασιακές αλλαγές του τρόπου ζωής των οικογενειακών μελών. Ένα αγκίστρωμα στο επιθυμητό και σκόπιμο αυτής της δομής των ρόλων. Δείγματα έντονης ανησυχίας λαστιχένιος φράχτης μπροστά στην πιθανότητα απόκλισης ή και ολοκληρωτικής ανεξαρτησίας του μέλους από την δομή αυτή. Έλλειψη αυθορμητισμού, πρωτοτυπίας, χιούμορ και δροσιάς στις αμοιβαίες συναισθηματικές σχέσεις.

8 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ (SKEW) ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ(T.Lidz και συν.1960). Σύμφωνα με τις απόψεις του Lidz και των συνεργατών του, η σχιζοφρένεια είναι μια ακραία μορφή απόσυρσης από τις κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζεται κυρίως από προσπάθειες να διαμορφωθεί μια υποφερτή πραγματικότητα διαστρέφοντας την λειτουργία των συμβόλων ή περιορίζοντας το διαπροσωπικό περιβάλλον.υπάρχει μια διάσταση ρόλων, μια απουσία συναισθηματική και απροθυμία του ενός συζύγου να καλύψει τις ανάγκες του άλλου-πχ. οένας προσπαθείνα αναγκάσει τον άλλο να υποκύψει στις δικές του ανάγκες.

9 Οι ναρκισσιστικές τάσεις του ενός (πατέρας αφέντης) δεν καταπολεμούνται από τον άλλο, αλλά ενισχύονται.το επόμενο στάδιο είναι η εκτόπιση του παθητικού μαζοχιστικού άνδρα από τον αρχηγικό ρόλο και ανάληψη των αποφάσεων από την σύζυγο με αποτέλεσμα τον ευνουχισμό του άνδρα που μπορεί να καταλήξει αλκοολικός. Τα παιδιά ταυτίζονται με τον ετερόφυλο γονέα(όχι με τον ομόφυλο) και γενικά δεν έχουν πρότυπα.

10 Η πρώτη θεωρία αναπτύσσει την άποψη ότι τα αντιφατικά μηνύματα μεταξύ δυο μελών τρελαίνουν το θύμα. Η δεύτερη εκτιμά ότι στη σχιζοφρενική οικογένεια αναπτύσσονται σχέσεις ψευδοαμοιβαιότητας, κατάσταση που οδηγεί στην τρέλα. Στην οικογένεια με μέλος πάσχον από σχιζοφρένεια, σύμφωνα με την τρίτη θεωρία, οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας, αντιστρέφονται.

11 Σύμφωνα με την τέταρτη θεωρητική άποψη του Laing, σε μια οικογένεια που ένα μέλος της νοσεί από σχιζοφρένεια, υπάρχουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές από μυστικοπάθεια, συγκρούσεις, σύγχυση στην επικοινωνία. Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία θεωρία, το άρρωστο μέλος κατηγορείται για ό,τι κακό συμβαίνει στην οικογένεια με αποτέλεσμα να παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.

12 Οι θεωρίες αυτές μάλλον επιβαρύνουν την οικογένεια με ενοχές, αφού θεωρήθηκε ως η σχιζοφρενiογόνος αιτία.η κριτική απέναντι σε όλες τις θεωρίες είναι ότι αυτές αναπτύχθηκαν μέσα από την παρατήρηση-μελέτη οικογενειών των οποίων ήδη ένα μέλος, νοσούσε από σχιζοφρένεια.δεν μελετήθηκαν υγιείς οικογένειες και τα χαρακτηριστικά τους, για να αναγνωριστούν εκείνες οι παθογόνες οικογένειες στις οποίες αργότερα κάποιο μέλος αρρώστησε από σχιζοφρένεια, έτσι ώστε η θεωρία να έχει ισχυρή προβλεπτική αξία(predictive value). Αυτά τα φαινόμενα που περιγράφηκαν στις πέντε αυτές υποθέσεις, είναιτοαποτέλεσμα καιόχιη αιτία της γένεσης της σχιζοφρένειας.

13 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας, είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από το μέσο όρο, ανκάποιοςστενόςσυγγενήςέχειτη νόσο.ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς πάσχουν από σχιζοφρένεια, η πιθανότητα να μην πάσχουν τα παιδιά τους είναι 60%.

14 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Η θεραπεία της οικογένειας είναι η νεότερη ψυχοθεραπευτική τεχνική που κατεξοχήν ασκείται στην κοινοτική ψυχική υγιεινή από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας ψυχικής υγιεινής όχι απαραίτητα από ψυχιάτρους.καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ψυχοπαθολογίας (νεύρωση- σχιζοφρένεια) και διαταραχών στην επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και δεν έχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο θεραπευτικής προσέγγισης ή παρέμβασης αλλά περισσότερα, που προέρχονται από τις διάφορες σχολές και θεωρίες γύρω από την ερμηνεία της ψυχοπαθολογίας στην οικογένεια και τη θεραπεία της.

15 Βασική αρχή που όλοι οι θεραπευτές υιοθετούν είναι ότι η οικογένεια θεωρείται ο άρρωστος ως σύνολο.οι βασικές προσεγγίσεις έχουν: Ψυχοδυναμικό (Ackerman) Συστημικό (systems approach) (Jackson) Δομικό(structural) Αναπτυξιακό (Minuchin)χαρακτήρα. Οι τεχνικές της παρέμβασης ποικίλλουν, όλες όμως απαιτούν από τον θεραπευτή, ενεργητική στάση.έχουν αναπτυχθεί τεχνικές όπου η θεραπευτική συνεδρία σχεδιάζεται(haley), άλλοτε αφήνεται ασχεδίαστη(whitaker), άλλοτε περιλαμβάνει δυο ή τρεις οικογένειες μαζί(laqueur) ενώ άλλοι περιλαμβάνουν και φίλους ή γείτονες ή οποιαδήποτε άτομο εμπλέκεται στο οικογενειακό σύστημα(speck & Altneave ).

16 Ορισμένοι θεραπευτές οικογένειας, προσπαθούν να αλλάξουν την δομή της (Minuchin), άλλοι την θεωρούν ως χώρο όπου εκφορτίζονται τα συναισθήματα των μελών της (Paul) ή άλλοι, όπως ο Haley, εστιάζουν στην επίλυση των προβλημάτων (Problem solving). Η κάθε συνεδρία ποικίλλει από 45 λεπτά έως κάποιες ώρες, ενώ η συχνότητά τους είναι συνήθως μία ή δυο φορές την εβδομάδα, προσεγγίζει δε τον αριθμό των είκοσι(βραχεία) ή και πενήντα. Οι ενδείξεις για την θεραπεία της οικογένειας προέρχονται από την θέση ότι κάθε ατομική αλλαγή στη συμπεριφορά, απαιτεί την αλλαγή στην συμπεριφορά των μελών της οικογένειας.

17 ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 1.ΔΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ 2.ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 3.ΣΥΣΤΗΜΙΚΌ ΠΡΟΤΥΠΟ

18 ΔΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Κυριότερος εκφραστής της είναι ο S.Minuckin και το έργο του στη Φιλαδέλφεια.Η σχολή αυτή δίνει έμφαση στην ιεράρχηση και την σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών.κάθε οικογενειακή υποομάδα αποτελεί ένα υποσύστημα.οι παρατηρήσεις του Minuchin, σε δεκάδες οικογενειών, τον οδήγησαν στο να περιγράψει τις συμμαχίες και τα όρια (boundaries) μεταξύ και ανάμεσα στα υποσυστήματα.χρησιμοποιεί τον όρο enmeshmten (παγιδευτική εμπλοκή) για να διαγνώσει οικογένειες με διάχυτα και ακαθόριστα όρια, οπότε τα μέλη τους δεν μπορούν αυτόνομα να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους.

19 Αντίθετα, οι ελεύθερες (disengaged) οικογένειες εμφανίζουν δύσκαμπτα όρια όπου τα νεαρά μέλη της οικογένειας, εγκαταλείπονται αβοήθητα.η είσοδος του κάθε θεραπευτή γίνεται πάνταμέσααπό έναυποσύστημα. Ο θεραπευτής είναι ενεργητικός και καθοδηγητικός και αναδομεί τις συμμαχίες και τους ρόλους.όλο το θεραπευτικό έργο γίνεται μέσα από τις συνεδρίες.περίφημη θεωρείται η συνεδρία του οικογενειακού μεσημεριανού φαγητού, όταν για πρώτη φορά συναντάται ο θεραπευτής με την οικογένεια που έχει ένα μέλος πάσχον από ψυχογενή ανορεξία. Γενικώς αναγνωρίζεται ότι ο Minuchin πρόσφερε μια εμπεριστατωμένη θεωρία και ένα θεραπευτικό πρότυπο για την υποστήριξη της δυσλειτουργικής οικογένειας.

20 Η ΣΤΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η καταγωγή της ανάγεται στον Bateson και τη θεωρία του διπλού δεσμού(double bind).o Haley που εργάστηκε με τον Minuchin γιαδέκαχρόνια, δίνει έμφαση στην εξουσία και την δύναμη που περιέχει μια οικογένεια μέσα από τις ιεραρχημένες σχέσεις των μελών της.οι τεχνικές του Haley στοχεύουν στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα προσφέρουν την ικανότητα στα μέλη για την επίλυση των προβλημάτων τους.η επιρροή του Milton Erikson στο έργο του Haley, υπήρξε καθοριστική, ιδίως στην ανάπτυξη παράδοξων τεχνικών πχ.τεχνικών οι οποίες αν και φαίνονται αντίθετες, επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.και η θέση του Haley, είναι ενεργητική και καθοδηγητική.

21 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Η σχολή του Μιλάνου των Boscolo, Pratta, Selvini- Palazzoli και Cecchin συνέχισε το έργο της στρατηγικής σχολής εμπλουτίζοντάς το με την θεωρητική προσέγγιση του συστημικού Bertalanffy και των επικοινωνιολόγων Watzlawick, Beavin και Jackson, καθώς και του Bateson. ΗσχολήτουΜιλάνου, έχει χρωματίσει κάθε θεραπευτική προσέγγιση με την συστημική θεώρηση.ο πυρήναςτων τεχνικών συνίσταται στο κτίσιμο των υποθέσεων μέσα από την ουδετερότητα του θεραπευτή και τα θετικά υπονοούμενα (connotations)των παρεμβάσεων, ώστε να γίνονται αντιληπτά τα νοήματα των συμπτωμάτων από τα μέλη της οικογένειας.επίσης προσφέρονται συνταγές που μπορεί να είναι τελετουργικές ή μηνύματα ή και αντιπαράδοξα σε ένα παράδοξο τρόπο επικοινωνίας.η Σχολή του Μιλάνου επηρέασε την θεραπευτική προσέγγιση οικογενειών στην Ιταλία, κυρίως μετά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

22 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΨΥΧΩΣΙΚΟ ΜΕΛΟΣ Η θεραπεία οικογένειας με ψυχωσικό μέλος στοχεύει στην απάλειψη της παθολογικής επικοινωνίας και των συμμαχιών που παρατηρούνται [συμβιωτική σχέση, συναισθηματική συγχώνευση(fusion), διπλός δεσμός (double bind), ψευδοαμοιβαιότητα (pseudomutuality), αποδιοπομπαιοποίηση (scape goating).τέλος τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές που στοχεύουν στην ψυχοεκπαίδευση της οικογένειας.

23 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Όπως έχει αναφερθεί μία από τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην κοινοτική ψυχιατρική πρακτική είναι η θεραπεία της οικογένειας ή του ζευγαριού.οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την άσκηση της οικογενειακής θεραπείας στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας είναι σημαντικές και θετικές.ένας σημαντικό αριθμός οικογενειών, βοηθήθηκε σε προβλήματα σχέσεων, στην αντιμετώπιση ψυχοπαθολογικών καταστάσεων λόγω της ύπαρξης ψυχωσικού μέλους, στημείωσητηςδυσλειτουργίας ήσε θέματα χωρισμού.έτσι έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο παρέμβασης που φαίνεται να παρέχει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία.

24 Σε μια δυσλειτουργική οικογένεια δίχως ψυχωσικό μέλος οι προτεινόμενες συνεδρίες είναι δεκατρείς, διαιρούμενες σε πέντε στάδια ή φάσεις.πρέπει να τονιστεί η σημασία της συμβατότητας ως προς το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο της οικογένειας, ιδιαίτερα στα θέματα ρόλων

25

26 ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΨΥΧΩΣΙΚΟ ΜΕΛΟΣ Η συλλογιστική για την θεραπευτική παρέμβαση στην οικογένεια της οποίας ένα μέλος νοσεί από σχιζοφρενική ψύχωση, βασίζεται στις έρευνες που απέδειξαν ότι ο παράγοντας αυτός της οικογένειας, σχετίζεται με την πρόληψη των υποτροπών. Η ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση (psychoeducational intervention) συνδυάζεται με την εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες και αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής αποκατάστασης του ψυχωσικού ατόμου.

27 Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι: 1.Να εκπαιδευτεί ο άρρωστος γύρω από την στενή σχέση σχιζοφρένειας και στρες και τη σημασία της φαρμακευτικής αγωγής. 2.Να αυξηθεί η ικανότητα για επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με το περιβαλλοντικό στρες. 3.Να εκπαιδευτεί η οικογένεια και ο άρρωστος σε στρατηγικές αντιμετώπισης παθογνωμονικών επίμονων συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας ή να αντιμετωπίσει το περιβαλλοντικό στρες.

28 Για την ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση υπάρχουν κυρίως τέσσερα πρότυπα: Το πρότυπο του Goldstein και των συνεργατών του στο UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες) που στοχεύει κυρίως στη λύση της κρίσης Το πρότυπο του Leff και των συνεργατών του στο Λονδίνο που επικεντρώνεται στους συγγενείς Το πρότυπο των Anderson, Hogarty & Reiss στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ Το πρότυπο του Falloon και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

29 Και τα τέσσερα πρότυπα περιλαμβάνουν εννέα βασικά σημεία: 1.Υποστήριξη στην οικογένεια περιλαμβάνει διερεύνηση των οικογενειακών συναισθημάτων και στάσεων απέναντι στην σχιζοφρένεια. 2. Έμφαση στην συνέχιση της φαρμακοθεραπείας, 3. Πληροφόρηση για την φύση και την πορεία της αρρώστιας 4. Έλεγχο των θετικών και αρνητικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας. 5. Πρόληψη της υποτροπής και επανεισαγωγής με την ενημέρωση της οικογένειας για την αναγνώριση πρόδρομων παθογνωμονικών συμπτωμάτων

30 6.Παρέμβαση στην κρίση από μια ομάδα ψυχικής υγείας(π.χ κινητή Μονάδα). 7.Στρατηγικές μείωσης του στρες π.χ.τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. 8.Προσαρμογή των προσδοκιών της οικογένειας γύρω από την κοινωνική λειτουργικότητα του αρρώστου 9.Παροχή θεραπευτικού συνεχούς(συνέχεια στην φροντίδα του αρρώστου). Τρία από τα τέσσερα πρότυπα έχουν επηρεαστεί από τις μελέτες γύρω από την οικογενειακή συναισθηματική έκφραση.

31 Το πρότυπο του UCLA Goldstein et al. Παρέμβαση στην οικογένεια : Περιλαμβάνει 6 συνεδρίες μετά την έξοδο του αρρώστου από το ψυχιατρικό ίδρυμα.άμεσο διδακτικό υλικό δεν παρέχεται, αλλά η παρέμβαση επικεντρώνεται στην ψυχωσική εμπειρία της οικογένειας και στην ανίχνευση των πιθανών μηχανισμών στρες. Η οικογένεια ενισχύεται στον έλεγχο της κοινωνικής λειτουργικότητας του ψυχωσικού μέλους της.

32 Το πρότυπο του Λονδίνου(J.Leff) Βασίζεται στην γνωστή ερευνητική μέθοδο της καταγραφής της συναισθηματικής έκφρασης, στη μείωση της επαφής μεταξύ των σχιζοφρενικών αρρώστων και των συγγενών τους που εμφανίζουν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και την τροποποίησή τους. Τα στάδια του προτύπου αυτού είναι: 1.Κοινή συνέντευξη με την οικογένεια μετά την έξοδο του αρρώστου από το ψυχιατρικό ίδρυμα 2.Εκπαίδευση στα θέματα ψυχωσικής διεργασίας 3.Συνάντηση με ομάδα συγγενών κυρίως γονέων ή συζύγων που συναντιούνται κάθε δυο εβδομάδες.δίνεται έμφαση στην επίλυση κάθε πιθανού προβλήματος, στο εδώ και τώρα, ενώ οι συγγενείς συμμερίζονται τις πιθανές κρίσεις στις σχέσεις τους με τα ψυχωσικά μέλη, τις αγωνίες τους για το μέλλον και εκπαιδεύονται στην αναγνώριση πρόδρομων συμπτωμάτων ή σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης.

33 Το πρότυπο του Πίτσμπουργκ(Hogarty et al.) Η παρέμβαση διαιρείται σε τέσσερις θεραπευτικές φάσεις: 1.Την σύνδεση (θεραπευτική συμμαχία-connection) 2.Την μάθηση δεξιοτήτων επιβίωσης 3.Την επανείσοδο στην κοινότητα 4.Την εργασιακή και κοινωνική επανένταξη 5. Την συντήρηση με αντίστοιχη αποδέσμευση

34

35 Το πρότυπο της Νότιας Καλιφόρνιας (I.Falloon) Η παρέμβαση περιλαμβάνει τεχνικές συμπεριφορικές στο πλαίσιο της θεωρίας του οικογενειακού συστήματος και πραγματοποιείται σε πέντε φάσεις: 1.εκτίμηση της οικογένειας 2.εκπαίδευσή της γύρω από την σχιζοφρένεια 3.εκπαίδευση της στους τρόπους επικοινωνίας 4.εκπαίδευση των μελών στο να μάθουν να επιλύουν προβλήματα 5.πρόσθετες συμπεριφορικές τεχνικές με την μορφή ενισχύσεων, τοποθέτησης ορίων και έργου και τυποποίησης συμπεριφορών.

36 Ειδικά ως προς την μάθηση επίλυσης προβλημάτων ακολουθείται μια σταδιακή προσέγγιση που περιλαμβάνει: 1.Την αναγνώριση ενός προβλήματος ή ενός στόχου 2.Προσπάθεια ανεύρεσης πιθανών λύσεων 3.Συζήτηση των υπέρ και κατά κάθε εναλλακτικής λύσης 4.Επιλογή μιας λύσης μετά από μια ανασκόπηση των επιλογών 5.Υλοποίηση της λύσης 6.Ανασκόπηση των προσπαθειών, κάτι που προσφέρει ενίσχυση στην όλη προσπάθεια.

37

38 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Η πρακτική της συμβουλευτικής (consultation)αναπτύχθηκε αφότου οι Lindemann και Caplan στις δεκαετίες του 1940, και του 1950, έθεσαν τις θεωρητικές βάσεις. Η προσέγγιση της συμβουλευτικής αφορά στο άτομο και το κοινωνικό και συναισθηματικό περιβάλλον όπου αυτό ζει, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ψυχολογικά ώριμο άτομο. Η συμβουλευτική είναι από μια άποψη, η προσπάθεια να βοηθηθεί το άτομο ώστε να λύσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας στο επίπεδο του συνειδητού, με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειας του προβλήματος και με παράλληλη τροποποίηση του περιβάλλοντος( κοινωνικού, συναισθηματικού).

39 Η διαφορά της συμβουλευτικής από την ψυχοθεραπεία έγκειται στο ότι αυτός που ζητά συμβουλευτική βοήθεια δεν έχει εξαρτημένη σχέση (θεραπευομένουθεραπευτή) με το συμβουλεύοντα. Εκείνος όμως που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πρέπει να γνωρίζει τις ενδοψυχικές διαδικασίες του συμβουλευόμενου, ώστε να προσαρμόσει την τεχνική της συμβουλευτικής στην επίλυση του προβλήματος.

40 Η συμβουλευτική μπορεί να παρέχεται άμεσα σε άτομα ή έμμεσα σε υπηρεσίες της κοινότητας(σχολεία, αστυνομία κλπ).βασική συμβουλευτική τεχνική είναι εκείνη που στοχεύει στην αλλαγή και βασίζεται στα εξής: 1. Ανάπτυξη της ανάγκης για αλλαγή 2. Εγκατάσταση μιας σχέσης για αλλαγή 3. Διευκρίνιση της διάγνωσης της φύσης του προβλήματος του ατόμου 4. Εξέταση εναλλακτικών λύσεων 5. Μετατροπή των προθέσεων σε προσπάθειες για πραγματική αλλαγή 6. Σταθεροποίηση αλλαγής 7. Δημιουργία μιας σχέσης.

41 Οι παράγοντες που πρέπει να ελέγχονται για μια επιτυχημένη συμβουλευτική παρέμβαση είναι: 1.Συγκρούσεις αξιών(values) 2.Προσδοκίες στο ρόλο του συμβουλεύοντος Η συμβουλευτική έχει έντονα προληπτικό χαρακτήρα, αφού σχετίζεται με την παροχή βοήθειας σε νέες περιπτώσεις (επίπτωση ψυχικής αρρώστιας), τον αριθμό των οποίων μειώνει.

42

43 Ο ρόλος της οικογένειας Στην ενεργή φάση της σχιζοφρένειας, το άτομο που έχει προσβληθεί, μπορεί να έχει καταβληθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο μικρά προβλήματα. Αναλαμβάνοντας κάποιες από τις ευθύνες του, μπορούμε να το βοηθήσουμε, έστω και βραχυπρόθεσμα στη μείωση της ψυχικής έντασης. Χρειάζεται όμως, προσοχή, ώστε να μην προκύψει πλήρης έλεγχος της ζωής του, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στη συνέχεια.

44 Τα άτομα με σχιζοφρένεια, μερικές φορές χρησιμοποιούν λέξεις που δεν έχουν κανένα νόημα για τους άλλους. Αν δεν μπορεί κάποιο από τα μέλη να καταλάβει, ας προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί τους με άλλους τρόπους. Ασχολούμενος μαζί με τον ασθενή με διάφορες δραστηριότητες, όπως το να ακούει μουσική, να ζωγραφίζει να παρακολουθεί τηλεόραση ή απλά να καθήσει μαζί του, θα δοθεί η ευκαιρία στον συγγενή ή τον φίλο να δείξει το ενδιαφέρον και την φροντίδα του στον ασθενή, χωρίς να χρειασθεί να χρησιμοποιήσει λέξεις.

45 Ποτέ δεν πρέπει να μιλά κάποιο από τα μέλη της οικογένειας σαν να μην ήταν παρόν το άτομο με σχιζοφρένεια. Τα άτομα με σχιζοφρένεια συνήθως καταλαβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους.

46 Μη φαρμακευτικές θεραπείες- Ψυχοκοινωνικές Θεραπείες Οι θεραπείες αυτές, συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα αντιψυχωσικά φάρμακα. Στόχοςτουςείναιναμειώσουντασυμπτώματα της σχιζοφρένειας, να προλάβουν την υποτροπή της, να βοηθήσουν να μη διακόψει ο ασθενής τα φάρμακά του και συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της ζωής του. Αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι είναι γνωστές και ως ψυχοκοινωνικές θεραπείες και σε αυτές περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

47 Α.Γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς: Πρόκειται για ψυχολογική θεραπεία με σχετικά μικρή διάρκεια που χρησιμοποιείται για την θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων ψυχικής υγείας σε άτομα με σχιζοφρένεια.θεωρείται ότι συμβάλλει κυρίως στην μείωση των παραληρητικών ιδεών και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ο τελικός στόχος της γνωσιακής θεραπείας συμπεριφοράς, είναι να μεταβάλει όποια παθολογικά πρότυπα έχει αναπτύξει ο ασθενής στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του.αυτή η μεταβολή, στη συνέχεια, θα συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου που αισθάνεται.

48 Οι περισσότεροι θεραπευτές αυτής της κατηγορίας είναι ψυχολόγοι,αν και αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται και από γιατρούς, νοσηλευτές, συμβούλους και κοινωνικούς λειτουργούς. Η θεραπεία έχει συνήθως δομημένη μορφή. Ο ασθενής και ο θεραπευτής θα συμφωνήσουν σχετικά με ορισμένους στόχους και θα καθορίσουν ορισμένες αποστολές που θα πρέπει να ολοκληρώσουν μεταξύ των συνεδριών.

49 Β.Ψυχοθεραπεία: Ο ψυχοθεραπευτής θα ενθαρρύνει τον ασθενή να εξερευνήσει τα πιο δύσκολα και επώδυνα συναισθήματα και εμπειρίες του ασθενούς. Στην κατηγορία αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται γενικά αισθήματα άγχους και κατάθλιψης ή συγκεκριμένα τραυματικά γεγονότα που είχαν συμβεί στον ασθενή στο παρελθόν. Αν και υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη ψυχοθεραπείας, ο κοινός στόχος όλων είναι να βοηθήσουν τον ασθενή να γίνει πιο αυτάρκης και ικανός να παίρνει λογικές αποφάσεις σχετικά με την ζωή του, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει τον ασθενή επίσης να λύσει τρέχοντα προβλήματα και θα τον διδάξει τεχνικές για την αντιμετώπιση δυσκολιών που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.

50 Αν και η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει οριστικά την σχιζοφρένεια, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα συμπτώματα όπως: Άγχος Επεισόδια πανικού Φοβίες Συναισθηματικά προβλήματα Ψυχική ένταση Αϋπνία Κατάθλιψη Προβλήματα σχέσεων Ψυχολογικά σεξουαλικά προβλήματα

51 Η θεραπεία επίσης μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποδεχθεί το γεγονός ότι έχει σχιζοφρένεια και να συνεργαστεί καλύτερα με τον γιατρό του και την εν γένει θεραπευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ενηλίκους, παιδιά, αλλά και σε ζεύγη, οικογένειες ή ομάδες.

52 Γ.ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι παρεμβάσεις στην οικογένεια, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των υποτροπών, ή ακόμη σε άτομα με σχιζοφρένεια που έχουν ισχυρές και θετικές οικογενειακές σχέσεις. Στην θεραπεία οικογένειας, θα πρέπει να συμμετέχουν όσο τον δυνατόν περισσότερα μέλη της οικογένειας.η θεραπεία οικογένειας, έχει ως στόχο να μειώσει την ψυχική ένταση και τα προβλήματα της οικογενειακής ζωής που είναι δυνατόν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας.

53 Η θεραπεία συνίσταται σε εκπαίδευση των μελών της οικογένειας, σχετικά με την σχιζοφρένεια, σε παροχή συμβουλών σχετικά με την συμπεριφορά τωνσυγγενώνπροςτονασθενήκαι τηνεπίλυση προβλημάτων σε παροχή υποστήριξης στην οικογένεια και σε εξοικείωση με τεχνικές αντιμετώπισης κρίσεων και υποτροπών. Η θεραπεία απευθύνεται είτε σε μεμονωμένες οικογένειες, είτε σε μεγαλύτερες ομάδες. Μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει το άτομο με σχιζοφρένεια, ανάλογα με την φάση της νόσου στην οποία βρίσκεται κατά το χρονικό διάστημα της θεραπείας.

54 Δ.Συμβουλευτική Θεραπεία: Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να μιλήσει σχετικά με τις σκέψεις και τα αισθήματά του, χωρίς να φοβάται ότιθατιμωρηθείήθαεπικριθεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή ναμιλήσειαναλυτικά γιαταπροβλήματάτουκαι να αποφασίσει σχετικά με τις ενδεδειγμένες λύσεις.

55 Υπάρχουν δυο βασικές προσεγγίσεις για την συμβουλευτική θεραπεία: Η υπαρξιακή προσέγγιση που ενθαρρύνει τον ασθενή να εξερευνήσει το νόημα και την αξία της ζωής και να μάθει πώς να παραμένει πιστός στα ιδανικά, τις προτεραιότητες και τις αξίες του. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που θεωρεί τον ασθενή ως τον πιο αρμόδιο να αποφασίσει σχετικά με το τι του συμβαίνει.πρόκειται για μια προσέγγιση που στόχο έχει να βοηθήσει τον ασθενή να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να εκπληρώσει το αναπτυξιακό δυναμικό του.

56 Βοηθώντας κάποιον με σχιζοφρένεια Η διάγνωση της σχιζοφρένειας, μπορεί να αποδειχθεί μια τραυματική εμπειρία,όχι μόνο για το άτομο που έχει εμφανίσει τα συμπτώματα, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση της σχιζοφρένειας σε κάποιο μέλος της οικογένειας ενός ατόμου, εκείνο μπορεί να διαπιστώσει ότι ξαφνικά βρέθηκε σε ένα παράξενο και άγνωστο κόσμο. Μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει αναλάβει το ρόλο της δικλείδας ασφαλείας, ανάμεσα στις καλές και τις κακές στιγμές. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, ο ασθενής που εμφανίζει το πρόβλημα, ίσως έχει την δυνατότητα αντιμετώπισης της κατάστασης χωρίς βοήθεια. Όταν εκδηλώνεται κάποια κρίση, μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Κατά τα ενδιάμεσα διαστήματα, ίσως παραστεί ανάγκη να του προσφέρει η οικογένεια σημαντική υποστήριξη.

57 Τα αισθήματα της οικογένειας μπορεί να είναι ανάμεικτα, καθώς τα μέλη αισθάνονται: ανησυχία για το αγαπημένο τους πρόσωπο αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα φέρει το μέλλον θυμό για τις ευθύνες που θα επιβαρύνουν την οικογένεια ξαφνικά. Αν δεν είναι κάποιος προσεκτικός, αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα, μπορεί να διαλύσουν την οικογένειά του. Η σχιζοφρένεια προκαλεί κυματισμούς που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους.

58 Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει το αγαπημένο του πρόσωπο στη διάρκεια της αρρώστιάς του, αλλά και για να βοηθήσει τον εαυτό του και τα άλλα μέλη της οικογένειας του να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες Να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την σχιζοφρένεια Να βρει ποιες υπηρεσίες υποστήριξης και ομάδες επαφής υπάρχουν στην περιοχή του. Να γίνει μέλος σε δίκτυο υπεύθυνων για την φροντίδα/οικογενειών για την ανταλλαγή εμπειριών και την προσφορά αμοιβαίας υποστήριξης

59 Να ρωτήσει το γιατρό του αν υπάρχουν κάποιες γραπτές οδηγίες που να απευθύνονται σε υπεύθυνους για την φροντίδα και τα μέλη των οικογενειών. Να μάθει να αναγνωρίζει τα προειδοποιητικά σημεία της σχιζοφρένειας και να πληροφορηθεί σχετικά με το ποιον θα πρέπει να ειδοποιήσει αν έχει την εντύπωση ότι το αγαπημένο του πρόσωπο αρχίζει να εμφανίζει υποτροπή. Να μάθει πώς να αντιμετωπίζει μια κρίση.

60 Να βεβαιωθεί ότι το αγαπημένο του πρόσωπο συμμετέχει σε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την φροντίδα του. Αν ο φίλος ή το μέλος της οικογένειας δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι άρρωστος, τότε ο ίδιος πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό Να μην αποφεύγει το πρόβλημα, ελπίζοντας ότι θα εξαφανισθεί. Να συζητήσει με άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Να προσπαθήσει να ενθαρρύνει το αγαπημένο πρόσωπο του να παίρνει τα φαρμακά του/της.αν δεν θέλει, να προσπαθήσει να καταλάβει τους λόγους και να συζητήσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

61 Να προσπαθήσει να βοηθήσει άλλους φίλους και μέλη της οικογένειας να καταλάβουν την αρρώστια και να μείνουν σε επαφή. Να μην παραμελεί τα άλλα μέλη της οικογένειας.συχνάοιαδελφοίκαιοιαδελφέςτων ατόμων με σχιζοφρένεια, αισθάνονται ότι δεν έχουν το μερίδιο της προσοχής που τους αντιστοιχεί.αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει αισθήματα μνησικακίας και ζήλειας. Να επικοινωνήσει με ομάδες υποστήριξης.μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά αν μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

62 Κανείς δεν πρέπει να γίνει μάρτυρας! Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζει τη δική του ζωή. Πρέπει να βεβαιωθεί ότι κρατά αρκετό χρόνο για τον εαυτό του, ώστε να κάνει τα πράγματα που θέλει να κάνει. Αν αισθάνεται κάποιος ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ας ζητήσει από την ομάδα ψυχικής υγείας να τον πληροφορήσει, αν υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες υποστήριξης.

63 Πολλοί άνθρωποι ανεξάρτητα από την αρρώστιά τους, ξεχνούν να πάρουν τη θεραπεία που τους σύστησε ο γιατρός τους. Όμως, αν κάποιος ξεχάσει να πάρει τα φάρμακα της σχιζοφρένειας, η συνέπεια μπορεί να είναι μια υποτροπή, δηλαδή επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Η σχιζοφρένεια ΔΕΝ οφείλεται σε κακούς γονείς. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορεί να έχουν καλούς γονείς, κακούς γονείς ή εντελώς αδιάφορους γονείς.όπως όλοι οι άνθρωποι.

64 Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός Ο λεβέντης περιμένει της ελευθεριάς το φως. Μίκης Θεοδωράκης Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.. Λέρος, Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Πέτρα Ολύμπου, Δρομοκαϊτειο, Δαφνί

65 Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ Συναίνεση(compliance) είναι ο βαθμός στον οποίο η συμπεριφορά του ατόμου, συμπίπτει με τις ιατρικές οδηγίες, δηλαδή ακολουθεί τις συστάσεις του ψυχιάτρου του.η έννοια της συναίνεσης, αφορά κυρίως στη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και σε κάθε ψυχιατρική παρέμβαση. Η συναίνεση αναπαριστά την προσωπική συμμετοχή του αρρώστου στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Είναι σημαντικότατη η συμβολή της συναίνεσης στην πιθανότητα υποτροπής που φθάνει στο 80%.

66 Η συναίνεση θεωρείται επιτυχής όταν η δυαδική σχέση θεράποντος ψυχιάτρου και αρρώστου είναι θετική. Τυχόν άρνηση του αρρώστου να ακολουθήσει τις ιατρικές οδηγίες υποκρύπτει επιθετική στάση απέναντι στον ψυχίατρο ή στον οποιοδήποτε θεράποντα. Έναςσημαντικός παράγοντας της πετυχημένης συναίνεσης είναι η ενημέρωση του αρρώστου: 1.Για τη φύση της αρρώστιας 2.Για τα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα-στόχους 3.Για τη δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου 4.Για τη δοσολογία και τη χρονική διάρκεια της θεραπείας 5.Για τις τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες 6.Για την αντιμετώπισή τους 7. Για τις αλληλεπιδράσεις με οινοπνευματώδη ποτά αλλά και άλλα φάρμακα.

67 Η διευκρίνιση όλων των παραπάνω αγχολύει τον άρρωστο και τα μέλη της οικογένειάς του, ως προς τυχόν μύθους για την δράση των ψυχοφαρμάκων-π.χ ότιμπορεί να εξαρτηθεί ο ασθενής ή ότι θα επιδράσουν στις βασικές του λειτουργίες. Σημαντική συνεισφορά στην διατήρηση ενός καλού επιπέδου συναίνεσης, είναι η εφαρμογή στρατηγικών π.χ μνημοτεχνικών μεθόδων, όπως το να λαμβάνει όλα τα δισκία πριν από την νυχτερινή κατάκλιση-η χρήση φαρμάκων μακράς δράσης(per os)(flupidol) μια φορά την εβδομάδα (κάθε Κυριακή βράδυ) και η χρήση ενέσιμων μακράς δράσης π.χ δεκανοϊκή αλοπεριδόλη, ρισπεριδόνη.

68 Παράγοντες που δεν ευοδώνουν την συναίνεση Ως προς τον άρρωστο: Ο ψυχίατρος εκλαμβάνεται ως έχων ελεγκτική δύναμη Ο ψυχίατρος και τα φάρμακα εκλαμβάνονται ως απειλή της ελευθερίας του αρρώστου Ο ψυχίατρος εκλαμβάνεται ως μητρική μορφή Ο ψυχίατρος εκλαμβάνεται ότι ενδίδει σε αρνητικές συμπεριφορές του αρρώστου Ο ψυχίατρος απορρίπτει το φάρμακο για να αποδείξει ότι θα νικήσει τον άρρωστο Ο άρρωστος πιστεύει ότι αξίζει να τιμωρείται

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Χριστιάνα Μήτση Ψυχολόγος Μsc-Ψυχοθεραπεύτρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.;

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.; 4/22/2016 template from www.brainybetty.com copyright 2006 2 Θέματα για Συζήτηση. Όροι και Ορολογία Συμμόρφωση Προσκόλληση Συνεργατική Θεραπεία - Αυτοδιαχείριση Παράγοντες που επιδρούν Πως εκτιμάται η

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Η συστημική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία

Η συστημική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία Ελευθερία Μαντέλου Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Η συστημική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί της οικογενειακής θεραπείας παροτρύνουν τους θεραπευτές του κλάδου να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Κελεπούρης Ζήσης Γενικός ιατρός Επιμελητής Β ΚΥΚ

Κελεπούρης Ζήσης Γενικός ιατρός Επιμελητής Β ΚΥΚ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ Κελεπούρης Ζήσης Γενικός ιατρός Επιμελητής Β ΚΥΚ Ένα από τα δύσκολα καθήκοντα του γιατρού είναι και η αναγγελία δυσάρεστων ειδήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία μεταξύ προσωπικού υγείας και ασθενών Ικανοποίηση Τήρηση των οδηγιών

Επικοινωνία μεταξύ προσωπικού υγείας και ασθενών Ικανοποίηση Τήρηση των οδηγιών Επικοινωνία μεταξύ προσωπικού υγείας και ασθενών Ικανοποίηση Τήρηση των οδηγιών Γ. Κουλιεράκης, Ph.D. Ψυχολόγος της Υγείας Τομέας Κοινωνιολογίας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας 17/10/2009 Π.Μ.Σ. Δ.Υ. & Δ.Υ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29 Γράφει: Νικόλαος Βακόνδιος, Ψυχολόγος Η λέξη «ψύχωση» είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά από τον κόσμο με λάθος νόημα και περιεχόμενο. Στο κείμενο αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος Απαρτιωμένη Διδασκαλία 4 πραγματικότητες στη σύγχρονη Ψυχιατρική Η μείωση 40% των νοσηλευομένων σε άσυλα τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ Ένα ομαδικό γνωσιακό συμπεριφοριστικό πρόγραμμα για σχιζοφρενείς με σκοπό την αποκατάσταση και αποασυλοποιήση τους μέσω της βελτίωσης των γνωστ

ΓΕΝΙΚΑ Ένα ομαδικό γνωσιακό συμπεριφοριστικό πρόγραμμα για σχιζοφρενείς με σκοπό την αποκατάσταση και αποασυλοποιήση τους μέσω της βελτίωσης των γνωστ Η ελληνική έκδοση του IPT Απαρτιωτική Ψυχολογική Θεραπεία για Σχιζοφρενείς Κ. Ευθυμίου & Σ. Ρακιτζή Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς ΓΕΝΙΚΑ Ένα ομαδικό γνωσιακό συμπεριφοριστικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Κώστας Νικολάου ψυχίατρος Παρουσίαση βασισμένη στο: BPSD Educational Pack, International Psychogeriatric Association (IPA) 2002 Τα Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά»

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» «Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» Θεοδώρα Πάσχου α.μ 12181 Τμήμα Λογοθεραπείας-Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Εισαγωγικές επισημάνσεις 1) η εκδήλωση διαταραχών στην κατάκτηση μαθησιακών δεξιοτήτων προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Άνοια στην Τρίτη ηλικία:

Άνοια στην Τρίτη ηλικία: Άνοια στην Τρίτη ηλικία: οι επιπτώσεις της νόσουστηνκαθημερινότητα της οικογένειας και οι τρόποι παρέμβασης για μια λειτουργική επικοινωνία Γκαρίπη Χριστιάνα / Κλινική ψυχολόγος Τι είναι άνοια; Μία ετερογενής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Απαρτιωμένη Διδασκαλία Εισαγωγή στην Ψυχιατρική 21 ος αιώνας μεγάλη πρόοδος των συναφών επιστημών: Νευροεπιστήμες, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία Προηγήθηκε περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Πώς Μπορούμε να Αλληλεπιδράσουμε με Θετικό Τρόπο με τα Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η Σχέση Γονέα Παιδιού Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις, μαθαίνει να καταδικάζει.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Τρόποι θετικής προσαρμογής Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος Επιστ. Συνεργάτης Νευρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α «Γιώργος Γεννηματάς» Σκοπός Ομιλίας Να παρουσιάσει το

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ.

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Ευσταθίου Γνωσιακή συµπεριφοριστική θεραπεία Σειρά προτάσεων παρέµβασης

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014

Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014 Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014 Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ένας αριθµός εναλλακτικών µοντέλων για τον πόνο πέραν του ιατρικού ενσωµατώνουν ψυχολογικούς(αντίληψη,

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Εισαγωγή Η διάγνωση καρκίνου του μαστού αποτελεί ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός 1,2 Στην τελευταία έκδοση του Diagnostic and Statistical

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Ιατρικής Ψυχιατρική Κλινική Διευθυντής: Καθηγητής Φ. Γουρζής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ακ. Έτος 2014-2015 Πάτρα, 2014 Επιστημονικό Προσωπικό Ψυχιατρικής Κλινικής Διευθυντής: Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Ζυγά, Επίκουρος Καθηγήτρια Βασικής Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σοφία Ζυγά, Επίκουρος Καθηγήτρια Βασικής Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Σοφία Ζυγά, Επίκουρος Καθηγήτρια Βασικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ 1 Θετική συμβολή της Πρώιμης Παρέμβασης: ως προς τους γονείς1 Άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά: Με τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΡΙΣΜΟΣ: Ψυχοεκπαιδευση είναι μια μορφή εκπαίδευσης και θεραπεία επιλογής για τα άτομα με ψυχικό πρόβλημα η οποία συνδιάζει διάφορες μορφές θεραπείας όπως η συμπεριφορική και η προσωποκεντρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ «Δεν ζω με την Νόσο του Crohn. Αυτή ζει μαζί μου» Amy Tracher Psy.D Ph.d, ασθενής και συγγραφέας του «Coping with Crohn s Disease: Manage Your Physical Symptoms and Overcome

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή

Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά από το www.snf.org Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή Διευθυντής - Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος: Γ. Κολαΐτης Εκτελεστικός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγοριοποίηση θεωριών και πρακτικών στη θεραπεία οικογένειας

Κατηγοριοποίηση θεωριών και πρακτικών στη θεραπεία οικογένειας Κατηγοριοποίηση θεωριών και πρακτικών στη θεραπεία Γιώργος Καλαρρύτης MMedSci,ICADC,CGP,CFT,ECP Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής Θεραπευτής Οικογένειας, Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων Σύγκριση θεωρητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΧΟΣ ΣΤΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΝΕΒΛΑΒΗ ΣΟΦΙΑ

ΑΓΧΟΣ ΣΤΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΝΕΒΛΑΒΗ ΣΟΦΙΑ ΑΓΧΟΣ ΣΤΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΝΕΒΛΑΒΗ ΣΟΦΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Το άγχος είναι μια επώδυνη συναισθηματική εμπειρία εσωτερικής δυσφορίας, απροσδιόριστης προέλευσης όπου κυριαρχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

Η ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα

Η ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα Η ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα Μ. Μαδιανός Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Ζωγράφου, Πανεπιστήµιο Αθηνών Ψυχιατρική 2002, 13:297-300 Η Ελλάδα, τρία έτη µετά την ένταξή της από το

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσεις πανικού!!!! Η διαταραχή πανικού κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού!!!! Η διαταραχή πανικού κρίσεις πανικού Κρίσεις πανικού!!!! Η διαταραχή πανικού (ΔΠ) είναι μια αγχώδης διαταραχή που εκδηλώνεται με ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Είναι μια από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος "Η χρόνια νόσος μέσα από το πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιατρική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή»

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» «Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Λογοπεδική / Λογοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα στη διασταύρωση ανθρωπιστικών και εφαρμοσμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ίντα Ελιάου BSc, MSc, PGDip, MA Συμβουλευτική Ψυχολόγος eliaouida@gmail.com

Ίντα Ελιάου BSc, MSc, PGDip, MA Συμβουλευτική Ψυχολόγος eliaouida@gmail.com ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΠΡΟΛΗΨΗ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Limneon, Καστοριά, 19.12.15 «Ενημέρωση του ασθενούς & των συνοδών του με καρκίνο του πνεύμονα. Προβλήματα στην ελληνική πραγματικότητα»

Διαβάστε περισσότερα

Η Χυχιατρική στην Κοινότητα Αρχές Χυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ρ. Γουρνέλλης Επίκουρος Καθηγητής Χυχιατρικής Β ΧΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΣΣΙΚΟΝ»

Η Χυχιατρική στην Κοινότητα Αρχές Χυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ρ. Γουρνέλλης Επίκουρος Καθηγητής Χυχιατρικής Β ΧΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΣΣΙΚΟΝ» Η Χυχιατρική στην Κοινότητα Αρχές Χυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ρ. Γουρνέλλης Επίκουρος Καθηγητής Χυχιατρικής Β ΧΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΣΣΙΚΟΝ» Κοινωνική Χυχιατρική Η Κοινωνική Χυχιατρική αποτελεί κλάδο της ψυχιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΛΑ ΕΛΕΝΗ Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διάγνωση: είναι η πολύπλοκη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μιας διαταραχής που γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου

Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου Είναι υποειδικότητα της ψυχιατρικής που διαμεσολαβεί μεταξύ της ψυχιατρικής και υπόλοιπης ιατρικής Αντικείμενο της ο ασθενής του γενικού νοσοκομείου που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα λόγω της σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Οι όροι «εκφοβισµός» (bullying) και «θυµατοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα

Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα Εισαγωγή Συμπεριφορικοί παράγοντες στα προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού Συμπεριφορικές παρεμβάσεις Συμπεράσματα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συμπεριφορική θεραπεία ζεύγους συνδέεται με ορισμένες τεχνικές οι οποίες βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

1η συνάντηση: Γνωριμία, σπάσιμο πάγου, αυτοπαρουσίαση μελών ομάδας, κανόνες λειτουργίας ομάδας, ονοματοδοσία ομάδας.

1η συνάντηση: Γνωριμία, σπάσιμο πάγου, αυτοπαρουσίαση μελών ομάδας, κανόνες λειτουργίας ομάδας, ονοματοδοσία ομάδας. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 συγκροτούνται ομάδες αυτοβοήθειας ψυχικά ασθενών (πχ πάσχοντες από κατάθλιψη, διάφορα είδη σχιζοφρένειας, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, διάφορα είδη διπολικής διαταραχής ή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ Τσαμπίκα Μπαφίτη, M.Sc., Ph.D. Κλινική και σχολική ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, ECP Εκ των Ένδον Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας Εκπαιδεύτρια και επόπτρια, Λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. Οικονόμου Ανδρέας Μαθηματικός-Ψυχολόγος Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. Οικονόμου Ανδρέας Μαθηματικός-Ψυχολόγος Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. Οικονόμου Ανδρέας Μαθηματικός-Ψυχολόγος Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ Ενότητα: Ηγεσία, Επικοινωνία, Διαχείριση Κρίσεων ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας

Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας Το κρίσιμο ζήτημα της εμπιστευτικότητας και της τήρησης του απορρήτου στη θεραπεία εφήβων Ευτυχία Αργαλιά, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας Επόπτρια: Δρ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑ Διερεύνηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών συνύπαρξης ψυχιατρικής διαταραχής με εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες. Η Περίπτωση του θεραπευτικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 EUFAMI ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Επιμέλεια Πανελ. Συλ. Οικογ. για την Ψυχική Ύγεία ΣΟΨΥ 1 1 Σκοποί της έρευνας To 2008, η EUFAMI έκανε μια έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, για να αξιολογήσει:

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδροµο µε ζοφερή πρόγνωση :! ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα ανά έτος! ΝΥΗΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2013-2014 Η Θεραπεία Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους. Οργανώνεται από

Διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2013-2014 Η Θεραπεία Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους. Οργανώνεται από Διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2013-2014 Η Θεραπεία Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους Οργανώνεται από Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) Την Α Ψυχιατρική Κλινική του

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι φόβος και τι φοβια;

Τι είναι φόβος και τι φοβια; ΦΟΒΟΙ - ΦΟΒΙΕΣ Τι είναι φόβος και τι φοβια; Φόβος: η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που δημιουργείται απέναντι σε πραγματικό κίνδυνο, ή απειλή. Φοβία: ο επίμονος φόβος που παγιδεύει το άτομο περιορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Επωνυμία και Βασική Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική

Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ. Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ. Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΚΚΑ Nευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ALZHEIMER ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

BRAIN MATTERS INSTITUTE. Προγράμματα. Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015. Promoting Excellence in Mental Health through Learning

BRAIN MATTERS INSTITUTE. Προγράμματα. Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015. Promoting Excellence in Mental Health through Learning BRAIN MATTERS INSTITUTE Προγράμματα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015 Στόχος του η Προώθηση της Ψυχικής Υγείας μέσα από την Μάθηση Promoting Excellence in Mental Health through Learning www.brainmattersinstitute.com

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διακοπής καπνίσµατος

Μέθοδοι διακοπής καπνίσµατος Μέθοδοι διακοπής καπνίσµατος Ηβραχείαςµορφής Συµβουλευτική διαδικασία Η εφαρµογή του Γνωσιακού-Συµπερι φοριστικού µοντέλου ψυχοθεραπείας στη διακοπή του καπνίσµατος Μέθοδοι διακοπής καπνίσµατος Το διαθεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1 ο Μάθημα Προγραμματισμένα μαθήματα 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12,

Διαβάστε περισσότερα

ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 2010

ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 2010 H ποιότητα ζωής στον αντίποδα της ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 16-2-2010 2010 Μ. Τζινιέρη Κοκκώση, Ph.D Επικ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Α Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών-Αιγινήτειο

Διαβάστε περισσότερα

Επιµορφωτικό Σεµινάριο Κατάρτισης στην Θεραπεία Ζεύγους. Τίτλος Σεµιναρίου: «Εκπαίδευση στην Θεραπεία Ζεύγους & τα Οικογενειακά Δυναµικά»

Επιµορφωτικό Σεµινάριο Κατάρτισης στην Θεραπεία Ζεύγους. Τίτλος Σεµιναρίου: «Εκπαίδευση στην Θεραπεία Ζεύγους & τα Οικογενειακά Δυναµικά» Επιµορφωτικό Σεµινάριο Κατάρτισης στην Θεραπεία Ζεύγους Τίτλος Σεµιναρίου: «Εκπαίδευση στην Θεραπεία Ζεύγους & τα Οικογενειακά Δυναµικά» Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια και οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το πρόγραμμα ειδίκευσης στη συστημική διάγνωση που προσφέρει το Λόγω Ψυχής Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου

Ε.Κατσάµπα, Γ.Ευσταθίου Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης γυναίκας µε Υποχονδρίαση και Ιδεοψυχαναγκαστική ιαταραχή και στοιχεία Ιδεοψυχαναγκαστικής ιαταραχής Προσωπικότητας 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1. Πρόγραμμα Κατάρτισης Κοινωνικών Επιστημόνων στην Παροχή Συμβουλευτικής Παρακίνησης για τη Διακοπή Καπνίσματος Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.) σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης Προαγωγή Υγείας Προγράμματα άσκησης Σύσταση 13: Συστήνεται οι Γενικοί Ιατροί, άλλοι Ιατροί, καθώς και επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με κατάθλιψη (κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό

Ένα οµαδικό πρόγραµµα παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Ευάγγελος Χ. Καραδήµας & Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι Τοµέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών Ένα οµαδικό παρέµβασης για τη διαχείριση του στρες σε µετεφηβικό-φοιτητικό πληθυσµό Παρουσίαση στη ιηµερίδα του

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ. Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος. Απαρτιωμένη Διδασκαλία

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ. Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος. Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Ψυχοθεραπεία: η θεραπεία των ψυχικών διαταραχών που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική) μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στην Υπαρξιακή προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική

Εκπαίδευση στην Υπαρξιακή προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαίδευση στην Υπαρξιακή προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη TETARTH 15 ΜΑΪΟΥ 2013 14.00-15.00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΝΕΑ ΧΗΛΗ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΙΘΟΥΣΑ 9 ΑΙΘΟΥΣΑ 10 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 15.00-17.00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Σκέφτομαι & Πράττω

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝ-ΒΟΥΛΕΥΟΜΑΙ=συνεξετάζω με κάποιον το πρόβλημα του και

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Τι είναι ψυχοθεραπεία; (M. HERSEN και W. SLEDGE, Encyclopedia of Psychotherapy Academic Press, 2002) 1 Τι είναι ψυχοθεραπεία; Ψυχοθεραπεία είναι η λεκτική επικοινωνία μεταξύ θεραπευόμενου και ψυχοθεραπευτή με σκοπό : Την διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 1. Πρόλογος 2. Τι είναι η Κατά Πλάκας Σκλήρυνση/Πολλαπλή Σκλήρυνση 3. Λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης Π ρ ό λ ο γ ο ς Ο λόγος της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εποπτείας στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (RECBT) με Ενήλικες

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εποπτείας στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (RECBT) με Ενήλικες Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εποπτείας στην Λογικοθυμική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές Διαταραχές. Κεφάλαια 7 8

Διατροφικές Διαταραχές. Κεφάλαια 7 8 Διατροφικές Διαταραχές Κεφάλαια 7 8 7. Πώς να βοηθήσουμε τα άτομα που υποφέρουν από Ψυχογενή Ανορεξία Στόχος η πάσχουσα να τρέφεται κανονικά ώστε να αποκατασταθεί το φυσιολογικό της βάρος. Ο στόχος αυτός

Διαβάστε περισσότερα

ιακοϖή καϖνίσµατος: Παρουσίαση ενός εγχειριδίου για θεραϖευτές και θεραϖευόµενους K. Ευθυµίου & Α. Σοφιανοϖούλου, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραϖείας της Συµϖεριφοράς ιακόϖτουµε το κάϖνισµα ζούµε ξανά ελεύθεροι

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου Η ψυχική ζωή του παιδιού οικοδομείται μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς Άλλους, τη μητέρα και τον πατέρα αρχικά και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια. Μέσα από αυτήν τη συναισθηματική

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική.

Βιογραφικό σημείωμα Europass ΨΑΡΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ. Προσωπικές πληροφορίες. 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) mpsarrakou@gmail.com. Ελληνική. Βιογραφικό σημείωμα Europass Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο (-α) / Όνομα (-τα) Διεύθυνση (-εις) ΘΡΑΚΗΣ 19, 17121 N. ΑΘΗΝΑ, (Ν.ΣΜΥΡΝΗ, Ελλάδα) Διεύθυνση (-εις) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο (-α) 2109329890

Διαβάστε περισσότερα

«Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς

«Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς «Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς Ξενοδοχείο President 18 Νοεμβρίου 2015 1 η Συνάντηση Άρτεμις Κ. Τσίτσικα Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα www.apotinarxi.gr Τ. 210 7211953, 6944841313, Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα Το σεµινάριο έχει βοηθήσει εκατοµµύρια γονείς να βελτιώσουν τη σχέση τους µε τα παιδιά τους. Το σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1., Παπαδόπουλος Π., Νταϊλιάνης Κ., Παναγούλιας Ευστ. Κ.Ψ.Υ. Περιστερίου: οι 6 πρώτοι μήνες 12ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο Βόλος, 18-21 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα