ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 17ου-18ου ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΝ ΟΡΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 17ου-18ου ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΝ ΟΡΟΣ"

Transcript

1 ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 17ου-18ου ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΝ ΟΡΟΣ Ένας σημαντικός τομέας της βυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι αυτός της οικιστικής ή «κοσμικής» αρχιτεκτονικής, που μας παρέχει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του πληθυσμού. Η έρευνα συνήθως εστιάζεται στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, με αποτέλεσμα οι γνώσεις μας να είναι αρκετά πενιχρές και αποσπασματικές όσον αφορά στα σπίτια και τα δημόσια κτίρια της βυζαντινής εποχής. Τα στοιχεία που έχουμε για την αστική αρχιτεκτονική εμπλουτίζονται όσο προχωρούμε στα μεταβυζαντινά χρόνια, αφού πληθαίνουν τα σωζόμενα οικήματα. Πολύτιμες αν και έμμεσες πληροφορίες αντλούμε από πίνακες και φορητές εικόνες, στα οποία συχνά παριστάνονται μεμονωμένα κτίρια ή και ολόκληρες πόλεις που πλαισιώνουν τις συνθέσεις, θα αναφερθούμε σε οικοδομήματα που απεικονίζονται σε φορητές εικόνες που ανήκουν σε μονές του Αγίου Όρους και χρονολογούνται τον 17ο-18ο αιώνα, προσπαθώντας να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι παραστάσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα 1. Τα κτίρια που απεικονίζονται συνήθως σε φορητές εικόνες είναι ογκώδη, διώροφα ή τριώροφα. Συχνά η πρόσοψη τους παρουσιάζει σχεδόν φρουριακό χαρακτήρα ή φέρουν ψηλά ανοίγματα και πύλες. Στην εικόνα της Φιλοξενίας του Αβραάμ (Εικ. 1) από το καθολικό της Μονής Ξηροποτάμου, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα, το διώροφο κτίριο στα αριστερά φέρει ημικυκλική ψηλή πύλη, που στέφεται με ανθέμιο και εξώστη, ενώ στο δεύτερο όροφο ανοίγεται ορθογώνιο παράθυρο με διάτρητο κιγκλίδωμα. Η στέγη του, δίριχτη, σχηματίζει αέτωμα στην πρόσοψη. Αντίθετα, το κτίριο στα δεξιά είναι πολυώροφο, επιβλητικό, με ανοίγματα που φέρουν αετωματική απόληξη και ψηλές πύλες που κοσμούνται με κιονόκρανα και διάτρητα κιγκλιδώματα. Πιο λιτά είναι τα οικοδομήματα που απεικονίζονται στην εικόνα του Γενεσίου του Προδρόμου (Εικ. 2) και του Μυστικού Δείπνου από την ίδια Μονή (Εικ. 3), οι οποίες χρονολογούνται κι αυτές τον 17ο αιώνα. Φέρουν μικρά και μεγάλα ημικυκλικά και ορθογώνια ανοίγματα, που κοσμούνται με ελικοειδή 1. Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά σε εικόνες από Μονές του Αγίου Όρους, οι οποίες προέρχονται από το αρχείο της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ευχαριστώ τον διευθυντή της 10ης ЕВА κ. Ι. Ταβλάκη για την παραχώρηση του υλικού. Στις καρτέλες καταγραφής των εικόνων δεν αναφέρεται το όνομα του ζωγράφου ή του εργαστηρίου που τις φιλοτέχνησε, ούτε το ακριβές έτος ιστόρησης τους.

2 142 Μαρίζα Τσιάπαλη και ορθογώνια σχήματα. Παρόμοια αρχιτεκτονικά στοιχεία διακρίνουμε στα ψηλά, με μνημειακό χαρακτήρα κτίρια, που πλαισιώνουν τη σκηνή της Πεντηκοστής στις φορητές εικόνες του 17ου αιώνα, που προέρχονται από το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάσαφ της Μονής Καρακάλλου (Εικ. 4) και από το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ Συνάδων της Μονής Μεγίστης Λαύρας (Εικ. 5) 2. Τα ίδια κατά βάση αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία φέρουν τα κτίρια που απεικονίζονται σε εικόνες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν τον 18ο αιώνα. Στην εικόνα του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται στο εικονοφυλάκιο της Μονής Καρακάλλου (Εικ. 6), τα κτίρια έχουν μικρά και μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, ενώ καλύπτονται με δίρριχτες στέγες, που απολήγουν σε αέτωμα στην πρόσοψη. Πιο κυβικά, με ορθογώνια ανοίγματα είναι τα οικοδομήματα που παριστάνονται στο βάθος της εικόνας της Γενεσίου της Θεοτόκου, που προέρχεται από το καθολικό της ίδιας Μονής (Εικ. 7). Εδώ, το αριστερό έχει και εξώστη, που στηρίζεται σε κιλλίβαντες και φέρει κιγκλίδωμα διακοσμημένο με ρομβοειδές σχέδιο. Στην εικόνα της Απότομης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το Κυριάκο της Σκήτης της Αγίας Αννης (Εικ. 8) παριστάνεται σε πρώτο επίπεδο πύργος με ένα ορθογώνιο σιδερόφρακτο παράθυρο στην μπροστινή πλευρά του. Το άνω μέρος του παραθύρου κοσμείται με την ανάγλυφη κεφαλή μιας μορφής, ενώ περιμετρικά και στις πλαϊνές πλευρές του πύργου υπάρχουν ανθεμωτά και ελικοειδή σχέδια. Ο ίδιος διακοσμητικός χαρακτήρας υπάρχει και στα τείχη με τις επάλξεις, που φέρουν μονόλοβα ή δίλοβα τοξωτά ανοίγματα. Διαφοροποίηση στην απόδοση των κτιρίων παρατηρείται σε έργα ζωγράφων που έχουν επηρεαστεί από το δυτικό καλλιτεχνικό ρεύμα. Αναφέρουμε ενδεικτικά την εικόνα της Παναγίας του Αγίου Σεργίου, που προέρχεται από το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ Συνάδων της Μονής Μεγίστης Λαύρας και χρονολογείται τον 17ο αιώνα (Εικ. 9). Προοπτικά αποδοσμένα κτίρια, που την πρόσοψη τους περιτρέχουν κυματιστές ταινίες, φέρουν κυκλικά μετάλλια, τρίλοβα παράθυρα, που απολήγουν σε οξυκόρυφα τόξα και ορθογώνιες ή τετράγωνες πύλες, που φράζονται στο άνω μέρος τους με ρομβοειδή διάτρητα κιγκλιδώματα. Έντονο δυτικό χαρακτήρα παρουσιάζουν έργα που δεν προέρχονται από μονές του Αγίου Όρους, όπως εικόνες του Εμμανουήλ Τζάνε 3, του Θεόδωρου 2. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ίδιας αρχιτεκτονικής μορφής αποτελούν και τα κτίρια που απεικονίζονται στην εικόνα του Βενέδικτου Εμπορίου «Η παραβολή του ασώτου» (αρχές 17ου αιώνα), που ανήκει στη συλλογή της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας (Ν. Τσελέντη-Παπαδοπούλου, Οι Εικόνες της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας από το 16ο ως το πρώτο μισό τον 20ού αιώνα, Αρχειακή Τεκμηρίωση, Αθήνα 2002, σ.166, πίν.40). 3. Αναφέρουμε την εικόνα του Ευαγγελισμού του Εμμανουήλ Τζάνε (1678) [Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον, Αθήνα 2001, σσ , πίν. 23 (στο εξής: Μυστήριον)].

3 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 143 Πουλάκη 4, του Μιχαήλ Ντζέ 5. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ζωγράφοι που απεικονίζουν στις εικόνες τους κτίρια, τα οποία μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι, στην εικόνα του Μυστικού Δείπνου του 17ου αιώνα από το παρεκκλήσι του Προδρόμου της Μονής Κουτλουμουσίου (Εικ. 10) παριστάνεται στα αριστερά ένα οικοδόμημα που στο κέντρο του φέρει άνοιγμα ψηλό ως τη δίριχτη στέγη του, ενώ στους πλαϊνούς τοίχους υπάρχουν ελικοειδείς αποφύσεις που εναλλάσσονται με βαθμιδωτά τοποθετημένους δόμους. Το κτίριο αυτό δε φαίνεται να είναι λειτουργικό και στο ίδιο συμπέρασμα όσον αφορά στη χρηστικότητα του καταλήγει κανείς αν εξετάσει και το κτίριο στα δεξιά της εικόνας, το οποίο φέρει κιβώριο στον εξώστη. Στην εικόνα με θέμα «Ό Χριστός διδάσκων εν τω ιερω» της ίδιας εποχής από το εικονοφυλάκιο της Μονής Διονυσίου (Εικ. 11), το μικρό καμαροσκέπαστο κτίριο που φέρει στην πρόσοψη του δυο τοξωτά ανοίγματα, τα οποία χωρίζονται με κιονίσκους, μοιάζει να αιωρείται, καθώς στηρίζεται στην προέκταση των πλαϊνών τοίχων ενός υπερυψωμένου ισογείου, που απολήγουν σε ελικοειδές κόσμημα. Κατά ανάλογο τρόπο προεκτείνεται οριζόντια η επίπεδη στέγη ενός ψηλού κτιρίου, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα ζευκτά της, στην εικόνα της Γενεσίου Θεοτόκου του 18ου αιώνα από το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ Συνάδων της Μονής Μεγίστης Λαύρας (Εικ. 12), ενώ κάθετα υψώνονται πάνω από τη στέγη οι πλαϊνοί πεσσοί της εισόδου στο κτίριο που βρίσκεται πίσω από τον ευαγγελιστή Λουκά στην εικόνα των Αγίων Χαρίτωνα και Σάββα, που προέρχεται από την ίδια μονή (18ος αιώνας) (Εικ. 13). Στην εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου του 18ου αιώνα από το Κυριάκο της Σκήτης της Α γίας Αννης (Εικ. 14) ο ζωγράφος αποδίδει με αφαιρετικό τρόπο ένα ορθογώνιο κιονοστήρικτο οικοδόμημα, που στέφεται με κιγκλίδωμα και απολήγει σε τρούλο. Ενδιαφέρον προκαλεί η απεικόνιση πόλεων σε φορητές εικόνες. Ως επί το πλείστον τα κτίρια είναι ψηλά, με περισσότερους του ενός ορόφους, με μικρά ορθογώνια παράθυρα και τοξωτές πύλες εισόδου. Οι όψεις τους είναι αδιακόσμητες, χωρίς εξώστες. Οι στέγες ποικίλλουν: μπορεί να είναι θόλοι, οξυκόρυφα τρίγωνα ή δίριχτες με αετωματική απόληξη. Αναφέρουμε ενδεικτικά 4. Όπως οι εικόνες του Ευαγγελισμού του Θεόδωρου Πουλάκη που βρίσκονται στη συλλογή Παϊδούση και στη Μονή Αγιου Νικολάου, καθώς και μια άλλη εικόνα του ιδίου με θέμα «Ό Ιωσήφ εν Αίγύπτω άπεμπολούμενος τω Πεντεφρή», που βρίσκεται στη συλλογή Ι. Καυτατζόγλου στην Αθήνα. Όλες χρονολογούνται τον 17ο αιώνα (Ι. Ρηγόπουλος, Ό αγιογράφος Θεόδωρος Πουλάκης και ή φλαμανδική χαλκογραφία, 'Αθήναι 1979, πίν. 128, 129 και 14 αντίστοιχα). 5. Ενδεικτική για τα περίτεχνα αναγεννησιακά κτίρια είναι η εικόνα του Ευαγγελισμού του Μιχαήλ Ντζέ (1723) (Μυστήριον, ό.π., σσ , πίν. 24).

4 144 Μαρίζα Τσιάπαλη τρεις εικόνες που προέρχονται από τη Μονή Ιβήρων και χρονολογούνται τον 18ο αιώνα: την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου (Εικ. 15), της Έγερσης του Λαζάρου (1768) (Εικ. 16) και της Υπαπαντής (α' μισό 18ου αιώνα) (Εικ. 17). Στα κτίρια της τελευταίας εικόνας υπάρχουν ίχνη λιτής διακόσμησης: κίονες και μετάλλια στην πρόσοψη, μνημειακές θύρες εισόδου με αετωματικό υπέρθυρο. Ο διακοσμητικός χαρακτήρας γίνεται εντονότερος στις προσόψεις των κτιρίων της πόλης που απλώνεται πίσω από τους αγίους Μακκαβαίους, Ελεάζαρ και Σολομονή στην εικόνα από το Κυριάκο της Σκήτης της Αγίας Άννης (18ος αιώνας) (Εικ. 18), οι οποίες κοσμούνται με ελικοειδή και ανθεμωτά σχέδια. Παράλληλα, τα κτίρια είναι περισσότερο διάτρητα και ελαφρά, με τοξοστοιχίες, δίλοβα παράθυρα, ψηλές τοξωτές και ορθογώνιες πύλες. Παρόμοιες απεικονίσεις πόλεων συναντούμε σε εικόνες του Που αιώνα, που δεν προέρχονται από το Άγιον Όρος 6. Ολοκληρώνοντας την αναφορά στα οικοδομήματα που απεικονίζονται σε φορητές εικόνες του Αγίου Όρους, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια πολυμορφία τόσο στην παράσταση μεμονωμένων κτιρίων όσο και ολόκληρων πόλεων. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αν τα συγκεκριμένα κτίρια αναπαριστούν πραγματικά οικοδομήματα της εποχής, αν δηλαδή οι ζωγράφοι έχουν ως πρότυπο τους σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια που βλέπουν στην καθημερινή τους ζωή ή απεικονίζουν κάποια που αποτελούν αποκυήματα της προσωπικής τους έμπνευσης και φαντασίας. Στις μέρες μας σώζονται λίγα δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα είτε λόγω των καταστροφών που υπέστησαν οι πόλεις κατά τη μακραίωνη τουρκική κατάκτηση είτε λόγω της σύγχρονης μη έγκαιρης επέμβασης και διάσωσης τους. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν σε ισχύ το νομικό έργο «Πρόχειρον Νόμων» ή «Εξάβιβλος» του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου, το οποίο περιείχε διατάξεις που αφορούσαν σε οικοδομικούς περιορισμούς 7. Από απο- 6. Όπως για παράδειγμα η απεικόνιση της πόλης Ιερουσαλήμ στην εικόνα της Σταύρωσης του Γεωργίου Μαργκαζίνη (17ος αιώνας) και της πόλης της Σαμάρειας Συχάρ, η οποία απεικονίζεται στην εικόνα του Εμμανουήλ Τζάνε «Η Συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα» (1689). Στην εικόνα με θέμα «Η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου» (αρχές 17ου αιώνα) που αποδίδεται στον Βενέδικτο Εμπόριο, παριστάνεται η πόλη της Ιερουσαλήμ, που περιβάλλεται από τείχος (Τσελέντη-Παπαδοπούλου, ό.π., πίν. 77, 61 και 39 αντίστοιχα). Ο Θεόδωρος Πουλάκης απεικονίζει την Ιερουσαλήμ στην εικόνα του «Η Μέλλουσα Κρίσις» (17ος αιώνας) (Ρηγόπουλος, ό.π., σσ , πίν. 111). Στην εικόνα των Τριών Ιεραρχών (1653) από τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα ο ανώνυμος ζωγράφος απεικονίζει την ομώνυμη πόλη [Ο Περίπλους των Εικόνων, Κέρκυρα 14ος-18ος αιώνας, Αθήνα 1994, σσ , πίν. 28 (στο εξής: Περίπλους)]. 7. Η πρώτη χειρόγραφη έκδοση της Εξαβίβλου κυκλοφόρησε το Αποτέλεσε την κύρια πηγή του βυζαντινού αστικού δικαίου και περιελάμβανε νομοθετήματα πολλών αυτοκρατόρων ακόμη από τον 6ο αιώνα μ.χ. Διαδόθηκε στη Δύση και επηρέασε το δίκαιο των βαλκανικών

5 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 145 γραφές του 1455 προκύπτει ότι οι οικοδομές δεν ξεπερνούσαν συνήθως τους δυο ορόφους. Τον ίδιο κανονισμό συναντούμε και σε διάταγμα του 1559, που ίσως αφορούσε μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Μεταγενέστερο διάταγμα του 1725 όριζε για τους μουσουλμάνους επιτρεπόμενο ύψος οικοδομών τα 9 μέτρα, ενώ για τους μη μουσουλμάνους τα 7 μέτρα 8. Σήμερα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σώζονται λείψανα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχοντικών. Τα χαρακτηριστικά τους είναι σε γενικές γραμμές όμοια -με επιμέρους τοπικές παραλλαγές- στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, ακόμη και την Πελοπόννησο και διαπιστώνουμε ότι διαιωνίζονται από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι την εποχή της τουρκικής κατάκτησης 9. Τα αρχοντικά της υστεροβυζαντινής εποχής έχουν πυργοειδή διαμόρφωση με μικρά τοξωτά παράθυρα και αμυντικές σχισμές συμμετρικά στην είσοδο. Στο Μυστρά συναντούμε τη μορφή του οχυρωμένου πύργου κατοικίας, όπου στο ισόγειο ήταν οι αποθήκες, στον πρώτο όροφο η είσοδος και στους υπόλοιπους τα δωμάτια. Σε μια εξελικτική τους βαθμίδα διατηρούν ακέραιο τον πύργο στην άκρη της κατοικίας και προσθέτουν διώροφο οίκημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αρχοντικό στα βόρεια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 13ου-15ου αιώνα. Διακρίνεται εξώστης με προεξοχή στον όροφο του πύργου, διαβατικό, η οροφή του οποίου λειτουργεί ως ηλιακός και τοξικές θυρίδες 10 (Εικ. 19). Αναφέρουμε επίσης άλλα δυο αρχοντικά, το λεγόμενο «σπίτι του Λάσκαρη» μεταξύ Μητροπόλεως και Περιβλέπτου και το αποκαλούμενο «σπίτι του Φραγκόπουλου» (αρχές 15ου αιώνα) μεταξύ Περιβλέπτου και Παντάνασσας, που έχουν ηλιακό σε προεξοχή. Τα χαμηλότερα τμήματα των ορόφων τους προορίζονταν για βοηθητικές χρήσεις 11 (Εικ. 20). Την εποχή της τουρκοκρατίας οι όψεις των σπιτιών έχουν μια αυστηρή κλειστή εξωτερικά οργάνωση, η οποία εξασφάλιζε τον υπόδουλο Έλληνα από την αυθαίρετη επέμβαση του δυνάστη, ενώ αντίστοιχα η ανοιχτή εσωτερικά του σπιτιού αυλή του έδινε την ψευδαίσθηση κάποιας ελευθερίας. Μάλιστα, σε αρχοντικά της Σιάτιστας και των Αμπελακίων επιβιώνει η διαμόρφωση του γωνιακού πύργου για αμυντικούς σκοπούς 12. Φρουριακό χαρακτήρα λαών (Β. Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, Περίγραμμα Βυζαντινών Οικοδομικών Περιορισμών, Εταιρεία Μακεδόνικων Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1998, σσ. 28, 138). 8. Ό.π., σ Ν. Μουτσόπουλος, Μαθήματα 'Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας. Μακεδόνικη Άρχιτεκτονι - κή. Συμβολή εις τήν μελέτην τής Ελληνικής Οικίας, Θεσσαλονίκη 1971, σσ Βλέπε σχετικά 'Ορλάνδος, «Τα αστικά σπίτια τον Μυστρά», Άρχεΐον Βυζαντινών Μνημείων τής Ελλάδος Γ' (1937) 86, εικ. 75 (στο εξής: «Μυστράς») Μουτσόπουλος, ό.π., σ. 55, εικ. 32 και Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, ό.π., σ. 424, εικ. 47α. 11. Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, ό.π., σ. 423, εικ. 46 γ, δ. 12. Μουτσόπουλος, ό.π., σ. 330.

6 146 Μαρίζα Τσιάπαλη έχουν συχνά και τα σπίτια της Χαλκιδικής, στοιχείο οικείο που επιβιώνει από τους μεμονωμένους οχυρούς πύργους, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στον χώρο από τη βυζαντινή εποχή και χρησίμευαν άλλοτε ως παρατηρητήρια ή κατοικίες και άλλοτε για την προστασία των κολίγων και των αρσανάδων των μονών του Αγίου Όρους 13. Η φρουριακή διάρθρωση εξακολουθεί να υφίσταται γενικά στο λιθόκτιστο ισόγειο του σπιτιού, με μικρά ή χωρίς ανοίγματα και με μια δίφυλλη εξώθυρα, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή. Υπάρχουν οι βοηθητικοί χώροι και το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον ημιώροφο (μετζοπάτωμα). Στα σπίτια της Άρτας και των Ιωαννίνων, στο ισόγειο προς το μέρος της αυλής, ανοίγονται συνήθως ψηλές ημικυκλικές πύλες ή συχνά υπάρχει τοξοστοιχία για τη στήριξη του δαπέδου του υπερκείμενου ορόφου 14. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η λιθόκτιστη διπλή κλίμακα που στηρίζεται σε καμάρες μιας τομής τετάρτου κύκλου στην αρχή και μιας ημικυκλικής στο μέσο 15 (Εικ. 21). Ο ημιώροφος συναντάται στα σπίτια της Ηπείρου, όπου υπάρχουν δωμάτια υπηρεσίας και το γραφείο του οικοδεσπότη 16, στα αρχοντικά της Σιάτιστας, όπου εδώ βρίσκεται ο ηλιακός 17 και στα Αμπελάκια, όπου το μετζοπάτωμα προοριζόταν για χειμωνιάτικη διαμονή 18. Ο όροφος είναι μια κατασκευή από ελαφρύτερα υλικά 19, έχει μια ή δυο σειρές παραθύρων και εδώ υπάρχουν οι οντάδες (δωμάτια), τα «σαχνισιά» 20 και ο ηλιακός 21. Στα αρχοντικά της Καστοριάς (Εικ. 22), συχνά στις άκρες 13. Ό.π., οο Α. Ζάχος, «'Αρχιτεκτονικά Σημειώματα. Ιωάννινα», Ηπειρωτικά Χρονικά 3 (1928), πίν. 8 και Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. Γιάννινα, «Μέλισσα», Αθήνα 1988, σσ , πίν. 41, Ζάχος, ό.π., ο. 304, πίν. 5, 6 και Α. Όρλάνοος, «Βυζαντινά Μνημεία της "Αρτας»,!Αρχεΐον Βυζαντινών Μνημείων της Ελλάδος Β, τχ. 2 (1936) (στο εξής: «"Αρτα»). 16. Ζάχος, ό.π., οο Μουτσόπουλος, ό.π., οο Ο.π., σα Το βασικό οικοδομικό υλικό της τοιχοποιίας ήταν η μαλακή πέτρα και παρεμβάλλονταν ξυλοδεσιές. Στο ισόγειο δεν υπήρχε εξωτερικό κονίαμα. Η τοιχοποιία του ορόφου και τα εσωτερικά χωρίσματα γίνονταν με «τσατμάδες», ένα κονίαμα που αποτελούνταν από λάσπη με άχυρο ή λινάρι ή ασβέστη με ψιλοκομμένο άχυρο βίκου και σπάνια με αμμοκονίαμα, Μουτσόπουλος, ό.π., σσ Σε πολλά αρχοντικά της Καστοριάς συναντάται και δεύτερος όροφος, ο οποίος ήταν χτισμένος με ασβεστοχρισμένο τσατμά και η στέγη του παρουσίαζε έντονο γείσωμα. Ό.π., οο Πρόκειται για τον «καλό οντά», το επίσημο δωμάτιο, που προεξέχει προς τον δρόμο και το δάπεδο του στηρίζεται σε προβόλους. Ό.π., οο Ο ηλιακός είναι η ευρύτερη έννοια του εξώστη και σημαίνει την επιφάνεια που δέχεται ήλιο. Μπορεί να είναι ακάλυπτος ή ημιϋπαίθριος. Αν βρίσκεται στο ισόγειο, λέγεται και στοά, ενώ αν βρίσκεται σε όροφο, χαγιάτι ή παλιότερα δοξάτο. Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, ό.π., ο. 178.

7 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 147 του ηλιακού προεξέχουν ελαφρά υπερυψωμένα τα κιόσκια 22, ενώ στα σπίτια της Ηπείρου ο ηλιακός διαμορφώνεται με τόξα, με δικτυωτά κιγκλιδώματα, ημικυκλικά ή διπλής καμπυλότητας, τα οποία ήταν αγαπητά στους χρόνους της τουρκοκρατίας 23. Στα αρχοντικά της Βέροιας (Εικ. 23), της Σιάτιστας (Εικ. 24), των Αμπελακίων, της Ηπείρου, τα φωτιστικά ανοίγματα του ορόφου φέρουν συχνά τοξωτά υπέρθυρα, ενώ πάνω απ' αυτά τοποθετούνται αξονικά ποικίλου σχήματος φεγγίτες, που φράζονται με πολύχρωμους και πολυποίκιλτα διακοσμημένους υαλοπίνακες 24. Συγκρίνοντας τα πραγματικά οικοδομήματα που συναντούμε στις πόλεις της μεταβυζαντινής εποχής με τα κτίρια που απεικονίζονται σε φορητές εικόνες, οι οποίες είτε προέρχονται από το Αγιον Όρος είτε ιστορήθηκαν από τους καλλιτέχνες που προαναφέραμε και ανήκουν στην ίδια χρονική περίοδο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες. Οι ζωγράφοι -τις περισσότερες τουλάχιστον φορές- φαίνεται ότι επηρεάζονται από την καθημερινή πραγματικότητα και προσπαθούν να τη μεταφέρουν στο έργο τους, παρόλο που δεν αποδίδουν με τρόπο αρκετά αναλυτικό το πρωτότυπο. Έτσι, αρέσκονται να απεικονίζουν ογκώδη μνημειακά κτίρια με φρουριακό χαρακτήρα που συχνά φέρουν πυργίσκους στις γωνίες τους, ανοιχτούς εξώστες που φράζονται με κιγκλιδώματα ή ημιϋπαίθριους ηλιακούς που στηρίζονται σε κιλλίβαντες, έχουν πολλά παράθυρα και παραπέμπουν στα «σαχνισιά». Χρησιμοποιούν τις ψηλές, ορθογώνιες ή τοξωτές πύλες, καθώς και τις τοξοστοιχίες, αρχιτεκτονικά στοιχεία ευρύτατα διαδεδομένα στα αρχοντικά όλης της Ελλάδας. Συχνή είναι η απεικόνιση αετωμάτων στις προσόψεις των κτιρίων, που θυμίζουν τα αντίστοιχα στα σπίτια της Φλώρινας 25. Γίνεται μεγάλη χρήση ανοιγμάτων ποικίλου σχήματος. Αλλα φέρουν επίκρανα κοσμημένα με κυμάτια και έλικες -συχνό αρχιτεκτονικό στοιχείο σε σπίτια της Χαλκιδικής 26 -, ενώ σε άλλα πάνω από το υπέρθυρο ανοίγονται φεγγίτες με πολύχρωμους υαλοπίνακες, σαν αυτούς που συναντούμε στα αρχοντικά της Ηπείρου (Αρτα, Γιάννινα), της Μακεδονίας (Βέροια, Σιάτιστα), της Θεσσαλίας. Οι ζωγράφοι δεν παραλείπουν να μιμηθούν και τον εξωτερικό διάκοσμο των προσόψεων των οικιών, για παράδειγμα της Σιάτιστας, απεικονίζοντας 22. Μουτσόπουλος, ό.π., σ 'Ορλάνδος, «"Αρτα», ό.π., σσ Βλέπε Μουτσόπουλος, ό.π., σσ , και Όρλάνδος, «Άρτα», ό.π., σσ Στα σπίτια της Βέροιας, τα χαμηλά παράθυρα δεν είχαν τζάμια, παρά μόνο τα «κανάτια» ή «κεπέγκια», δηλαδή τα σκούρα, Μουτσόπουλος, ό.π., σ Μουτσόπουλος, ό.π., σσ Ό.π., σσ

8 148 Μαρίζα Τσιάπαλη σχηματοποιημένα και απλουστευμένα διακοσμητικά σχέδια, όπως έλικες, ανθέμια, μετάλλια, ακόμη και ανάγλυφες μορφές. Όταν οι ζωγράφοι διαθέτουν δυτική παιδεία και κουλτούρα ή δέχονται σχετικές επιρροές από το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται, παρατηρούμε ότι μεταφέρονται στα έργα τους ανάλογα στοιχεία, όπως οξυκόρυφοι θόλοι και τόξα, τρίλοβα υπέρθυρα ανοιγμάτων, πολυγωνικά πρίσματα, παράλληλες κυματιστές γραμμές στους τρούλους, οξυκόρυφα αετώματα 27. Συχνά, αυτές οι επιδράσεις είναι ορατές και στα πραγματικά κτίρια των αντίστοιχων περιοχών (Επτάνησα, Κρήτη). Όσον αφορά στην αναπαράσταση πόλεων (Ιερουσαλήμ, Βηθανία, Συχάρ, Κέρκυρα) σε φορητές εικόνες, συνήθως τα κτίρια τους αποτελούν ελεύθερη ή και φανταστική απόδοση των υφισταμένων και όχι αντιγραφή τους 28. Κάτι τέτοιο εξάλλου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη κι αν ο ζωγράφος είχε μεγάλη γνώση πάνω στην αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων της συγκεκριμένης πόλης, αφού πρόκειται για απόδοση σε μικρογραφία. Ορισμένες φορές όμως γίνεται προσπάθεια από μέρους του να μιμηθεί έστω κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης που δηλώνει ότι απεικονίζει 29. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, οι ζωγράφοι των φορητών εικόνων άλλοτε προσπαθούν να μεταφέρουν στα έργα τους αρχιτεκτονικά στοιχεία που προέρχονται από οικοδομήματα οικεία από την καθημερινή τους ζωή, ενώ άλλοτε επιχειρούν μια προσωπική διασκευή των αρχιτεκτονημάτων του χώρου που θέλουν να αποδώσουν. Ορισμένες φορές μάλιστα η ικανότητα τους να μιμηθούν το πραγματικό είναι περιορισμένη, με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι ελεύθερο, αυθαίρετο και να μην ανταποκρίνεται στο πρότυπο τους. Γι' αυτό και ως επί το πλείστον οι απεικονίσεις των κτιρίων σε φορητές εικόνες, όπως και σε τοιχογραφίες ή χειρόγραφα, δεν είναι ρεαλιστικές, ούτε αποτελούν τεκμήρια, αλλά προσφέρουν μόνο ενδείξεις για την οικιστική αρχιτεκτονική της εποχής στην οποία αναφέρονται. ΜΑΡΙΖΑ ΤΣΙΑΠΑΛΗ 27. Ι. Δημακόπουλος, «Παραστάσεις Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης, της Βενετίας και της Κρήτης σε φορητές μεταβυζαντινές εικόνες», ΔΧΑΕ 10 ( ) Την ίδια άποψη διατυπώνει ο Δημακόπουλος για την παράσταση της Βενετίας ως «ουράνιας Ιερουσαλήμ» στην εικόνα του «'Επί Σοι Χαίρει» του Γ. Κλόντζα. Ό.π., σσ , πίν Έτσι βλέπουμε τον ζωγράφο της εικόνας των Τριών Ιεραρχών από τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα να απεικονίζει στοά με τοξοστοιχία στο ισόγειο κτιρίου, προσπαθώντας ίσως να αποδώσει την αντίστοιχη στην Πλατεία Λιστόν. {Περίπλους, ό.π., σσ , πίν. 28). Επίσης, ο Θεόδωρος Πουλάκης στην εικόνα «Μέλλουσα Κρίση» παριστάνει τρουλαίο οικοδόμημα μέσα στην πόλη της Ιερουσαλήμ κάνοντας υπαινιγμό στον ναό του Σολομώντα, (Ρηγόπουλος, ό.π., σσ , πίν. 111), ενώ ο Γ. Κλόντζας αντιγράφει στο κάτω μέρος της εικόνας «Έπί Σοι Χαίρει» την πρόσοψη του καθολικού της Μονής Αρκαδίου της Κρήτης (Δημακόπουλος, ό.π., πίν. 42β).

9 SUMMARY M. Tsiapalis, The dipiction of buildings in portable icons of the 17th-18th century. The background of a portable icon is filled with buildings very often. The prevailing items of architecture depicted, are monumental buildings with two or three floors, towers and many windows, arches and gates, domed churches or entire towns. In several buildings, the arrangement of the architectural elements is made in an unusual way, so that they seem to have no functional use. The exterior walls of a certain number of buildings are often richly ornamented with floral or geometric patterns. Also, the illustration of other buildings is influenced by Italian works. In comparison the buildings depicted in portable icons with those preserved all over Greece since 15th century (Mistras, Kastoria, Veria, Epirus), it could be noted that there are certain resemblances among them. But, although the painters try to imitate the real buildings, usually their depictions can't reproduce the reality and just reveal painters' personal preferences to the architectural items.

10 150 Μαρίζα Τσιάπαλη

11 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 151 ill ~ ~ıj yaawmwwi ι J» ι marnım Ш >Α V, ^f 1 "*' ^ ΙΓ ΊΡ I JUT 1 Εικ. 3. Μονή Ξηροποτάμου, Μυστικός Δείπνος. Εικ. 4. Μονή Καρακάλλον, παρεκκλήσι τον Αγίου Ιωάσαφ, Πεντηκοστή.

12 152 Μαρίζα Τσιάπαλη

13 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 153 ifii^-^r Λ ιί,«.+"

14 154 Μαρίζα Τσιάπαλη ο (ο <ч Q/ Ι Ο 1 ο ν Lfi δ ν ^ Ε 4 -Η Q/ Ю 5 Ο/ ^ ч n ^ ^ ο <*ат*влшшл*т1^аре»шшт ; m*** >i OJ Of гч S ν n Of ^ < \ n sr e 1 >^ H s ο ^ <^ ^ Й Ö > ο 151 ^r 3 1 ON >S Νί üq S

15 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 155 S Ss. - tei jfi ъ m Λ fiş m - î< o OJ İS Ş Ρ Q/ Ъ İT? T«. o ë 1 o 1 o? p ^ OJ ^ s

16 156 Μαρίζα Τσιάπαλη

17 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 157

18 158 Μαρίζα Τσιάπαλη ' ι.* - iw ^İATÎ\; f -?**-. O - \ 06 ^ o tq H f I 3

19 -. ; Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 159 ^^^i's^itr* ттра r' _" if "тчипвгк ' : '.*" lek"-" - Ьй ^ν,ί^^ρ \ì r ~ Р*тТИ )>ц j,xèfe _" ^j^^sf-ı ί..- ': 1 '4 ШЗ-л/У *. ι * β Ъ. - ^^ Ί. w : r >"-.- WŒ CHSP*ii - гй^ C_ ^^^^^"»^^^ЙЖА^^Й IP»ΐ-^^ j ^'e'^j... ; _:.., SİSİ V;-:. y..:..:-; щ!т '" ' :" h " t%. İP. Μνστράς, Αρχοντικό βόρεια της εκκλησίας τον Αγίου Νικολάου. <:.] ~^Й- ν"": - AU. ЩР Хо,спт1 Εικ. 20. Μυστράς, Σπίτι του Αάσκαρη και σπίτι του Φραγκόπουλου.

20 160 Μαρίζα Τσιάπαλη ^лшшшшшшшеи Bjljjİ^-JG^n li ϋ, - ΐ Γ ^ Η ΤΜ# 5. Ξ5 PL JL El t%. 2i. Ιωάννινα, Αρχοντικό. Εικ. 22. Καστοριά, Αρχοντικό.

21 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 161 Εικ. 23. Βέροια, Αρχοντικό. щ Wim J \ 4r»-.mWı,» Tгi«тази -^Б- Εικ. 24. Σιάτιστα, Αρχοντικό.

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αναφέρεται σε ένα διευρυµένο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαµβάνει τον ενιαίο πολιτισµικό χώρο των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη Αγία Αικατερίνη Η Αγία Aικατερίνη βρίσκεται σε ενα απο τα καλυτερα μερη της θεσσαλονικης, στην Βορειοδυτική πλευρά της Άνω Πολης.Κτισμένη το 1320 μχ,η ατμόσφαιρα ειναι πολύ ωραία και προπάντον ειναι ήσυχα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Στον 11 ο αιώνα χρονολογείται η αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Η στέγαση του κεντρικού τμήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο που σημειώνονται οι αριθμοί που αποδίδουν στα σχέδια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Οι γραμμές διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ- ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ένα μικρό παρεκκλήσι που χτίστηκε στις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο Ταχ. Κώδικας: 541 23 Πληροφορίες: Δρ Μαργαρίτα Βυζαντιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά Παναγία της Ασίνου Ελληνικά 1 ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η καμαροσκέπαστη, με δεύτερη ξύλινη στέγη εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

«Έκθεση εικόνων Κρητικής Σχολής στην Ηπειρο» 2014

«Έκθεση εικόνων Κρητικής Σχολής στην Ηπειρο» 2014 Άγιος Νικόλαος με τρεις σκηνές θαυμάτων του Συλλογή Μητροπολιτικού Μεγάρου Ιωαννίνων Προέλευση: Μονή Ελεούσας Νήσου Ιωαννίνων Διαστάσεις 0,92 Χ 0,62μ 1500 Εικόνα με πλαίσιο, που διατηρείται σε καλή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Σεπτεμβρίου 2013 ΘΕΜΑ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΜΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ. Εισαγωγή στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας

ΚΛΗΜΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ. Εισαγωγή στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας ΚΛΗΜΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Εισαγωγή στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας Το μάθημα περιλαμβάνει τη μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα. Ελληνικά

Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα. Ελληνικά 1 Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα Ελληνικά 2 Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα Ο Ναός της Παναγίας Ελεούσας Ποδύθου, ανήκει στη μεταβυζαντινή περίοδο και κτίστηκε στις αρχές του 16 ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΕΝΟΜΕΤΩΠΟ ΚΑΜΑΡΟΣΠΙΤΟ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώστε εδώ την απάντησή σας

Σημειώστε εδώ την απάντησή σας Μάντεψε... Της Θεσσαλονίκης είναι λευκός, της Πίζας γέρνει ελαφρώς. Τι είναι; Σημειώστε εδώ την απάντησή σας 1 Πάμε να δούμε τον παρακάτω πύργο, ο οποίος βρίσκεται στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Μαντέψτε

Διαβάστε περισσότερα

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Τύπος είναι µια επαναλαµβανόµενη αναγνωρίσιµη οργανωτική δοµή. εν έχει διαστάσεις και κλίµακα. Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση µε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Φωτογραφική Τεκμηρίωση- Αποτύπωση (Σελίδες 124) Σελίδα - 2 - από 124 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΨΕΙΣ ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ>> ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ>> ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. 1 Ψηφιδωτά τρούλου με νέες επεμβάσεις συντήρησης, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. 1 Ψηφιδωτά τρούλου με νέες επεμβάσεις συντήρησης, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 1 Ψηφιδωτά τρούλου με νέες επεμβάσεις συντήρησης, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου 2 Πανοραμική άποψη, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ,

Διαβάστε περισσότερα

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Φλώρινας σε 3D

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Φλώρινας σε 3D ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Φλώρινας σε 3D Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί διδακτική επίσκεψη της ΣΤ τάξης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Χειμερινό εξάμηνο ο ΜΑΘΗΜΑ ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη

Χειμερινό εξάμηνο ο ΜΑΘΗΜΑ ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (κωδ. 722β)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ E. N. Τσιγαρίδας, 'Ερευνες στους ναούς της Καστοριάς 379 ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στη διάρκεια των υπηρεσιακών μεταβάσεών μου στην Καστοριά, την περίοδο κυρίως 1970-1975 και συμπληρωματικά την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ Επωνυμία: ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΟΙΡΑ Είδος: ΚΤΙΡΙΟ Διεύθυνση & Τ.Κ: - Περιοχή: ΠΑΝΩ ΚΟΝΙΤΣΑ Οικ.Τετρ. / Κτημ/γιο: - Ο.Τ.Α. Καποδίστρια: ΚΟΝΙΤΣΑΣ (Δ.) Νομός:ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Χρονολόγηση Αρχική Χρήση:

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων.

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ : Πρώην «Ξενοδοχείο Αγγλία» ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ : Ειρήνη Θωμοπούλου Σαβολίδου ΟΔΟΣ & ΑΡΙΘΜΟΣ : Αγ. Ανδρέου 26- Κολοκοτρώνη- Όθωνος Αμαλίας ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ : 1850 ΑΡΧΙΚΗ ΧΡΗΣΗ : ξενοδοχείο ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Στη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε μνημεία και χώρους, ευρισκόμενα στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία η Πολιτεία επισήμως

Διαβάστε περισσότερα

«Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ ι Λ α υ ρ ί ο υ»

«Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ ι Λ α υ ρ ί ο υ» Σχολικό έτος 2017-18 Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Η Ε Π Ι Σ Κ Ε Ψ Η Τ Η Σ Π Ε Ρ Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ι Κ Η Σ Ο Μ Α Δ Α Σ Τ Ο Υ Ρ Α Λ Λ Ε Ι Ο Υ Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ «Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ

Διαβάστε περισσότερα

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους 20/04/2019 Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους / Ορθόδοξες Προβολές Ο Λάζαρος με τις αδελφές του ζούσαν στη Βηθανία ένα χωριό που βρισκόταν περίπου δεκαπέντε στάδια (τρία χιλιόμετρα) ανατολικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Ιαν. 2016 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Χωρική διάρθρωση και εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας στη Ζώνη Επιρροής της Εγνατίας Οδού, 2004-2014 ΓΕΩΧΩΡΟΣ Α.Ε., Σύμβαση: Παροχή υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες

Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες Αρσανάς Ζωγράφου Πύργος Χελανδαρίου Πύργος Καρακάλλου Πύργος Σταυρονικήτα Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, Κιόσκι Κιόσκι Αγίου Παύλου Ι.Μ. Διονυσίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Θρησκευτικός προορισµός Μυστρά Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Ιερά Μονή Παντανάσσης Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Περιεχόµενα. Θρησκευτικός προορισµός Μυστρά Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Ιερά Μονή Παντανάσσης Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου Περιεχόµενα Page of 4 Περιεχόµενα Θρησκευτικός προορισµός Μυστρά Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Ιερά Μονή Παντανάσσης Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου 2 4 Σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία,

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά

- 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά - 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά - 2 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ο ναός κάποτε ήταν μέρος του μοναστηριού, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακρωτήρι Το Ακρωτήρι της Θήρας είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός των Κυκλάδων. Διατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα A: Παλαιοχριστιανική Τέχνη (2 ος αι. αρχές 7 ου αι.) - Παλαιοχριστιανική και Προεικονομαχική Εικονογραφία. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ

Διαβάστε περισσότερα

Κτίριο «Μούγγρη» Ένα παλιό αρχοντικό στη Νάουσα που περιμένει αποκατάσταση

Κτίριο «Μούγγρη» Ένα παλιό αρχοντικό στη Νάουσα που περιμένει αποκατάσταση Κτίριο «Μούγγρη» Ένα παλιό αρχοντικό στη Νάουσα που περιμένει αποκατάσταση του Αλέξανδρου Οικονόμου Αρχιτέκτονα Μηχανικού Διπλ. ΕΜΠ «Κτίριο Μούγγρη, ένα παλιό αρχοντικό που περιμένει αποκατάσταση», ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία και Θεωρία 7 Hassan Fathy

Ιστορία και Θεωρία 7 Hassan Fathy Ιστορία και Θεωρία 7 Hassan Fathy In Nature, no two men are alike. Even if they are twins and physically identical, they will differ in their dreams. The architecture of the house emerges from the dream;

Διαβάστε περισσότερα

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education Γοτθική εποχή Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education e-mail irini_androulaki@yahoo.com Γοτθική τέχνη Μπαρόκ Ρομαντισμός Γερμανικός εξπρεσιονισμός Goth Μεσαίωνας Βικτωριανή εποχή Duomo

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το δημοτικό κοιμητήριο της Βάρης βρίσκεται στη θέση «Ασύρματος» της Δημοτικής Ενότητας Βάρης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα Δ: Υστεροβυζαντινή Τέχνη (1204-1453) Αρχιτεκτονική-Ζωγραφική. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν Τμῆμα Θεολογίας - Θεολογικὴ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο πρώτος πολεοδομικός χάρτης των Αθηνών εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Schaubert. Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο στην πρώτη πολεοδομική χάραξη της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Η λαϊκή αρχιτεκτονική της Ηπείρου, παρά τις επιμέρους τοπικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες, εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις ορεινές περιοχές. Οι μορφές των

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παραλλαγές του οικείου

«ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παραλλαγές του οικείου . «ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» Παραλλαγές του οικείου Διάλεξη 15/3/2018 Τμήμα ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΘ ΠΜΣ «Χωροταξία-Πολεοδομία» Υπεύθυνος Καθηγ. Άρης Σαπουνάκης Κώστας Αδαμάκης: PHD Αρχιτέκτων Α.Π.Θ Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό τεχνική έκθεση Η μορφή, ο τόπος, το ρέμα ο οικισμός, το κέντρο του. Ο άλλοτε τυπικός αγροτικός οικισμός γραμμικός με μικρή πλατεία στο μέσο του μήκους του, έπειτα οι μεταγενέστερες επεκτάσεις (σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΑΠ ΕΛΠ 12 ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΑΠ ΕΛΠ 12 ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΑΠ ΕΛΠ 12 ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ 1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠ 12 ΕΛΠ 12 Απαντήστε σε τρία (3) από τα παρακάτω πέντε (5) θέματα. Θέμα 1. Το μυκηναϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας

Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας 4 Νοεμβρίου 2011 Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας Αφιερώματα / Μοναστήρια της Μακεδονίας Της Χρυσάνθης Σταυροπούλου-Τσιούμη Καθηγήτριας στο ΑΠΘ Να αναζητήσει κανείς τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Οικοδομική Τεχνολογία 1 Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Σταύρος Μαμαλούκος Τι είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ; Τι είναι η ίδια η παράδοση ; «Παραδοσιακή» αρχιτεκτονική»

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Πρόλογος Ναοί της Αρχαϊκής εποχής Οι κίονες και τα μαθηματικά τους-σχεδίαση Υλοποίηση Επίλογος Πηγές Αποτελείται από τρία μέρη, τη βάση, τον κορμό, που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Στα βαμβακοχώραφα της Κωπαΐδας (12 χλμ ΒΑ της Λιβαδειάς), υπάρχει ένας τόπος κατοικημένος από τα προϊστορικά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΣημαντικήακαρνανικήπόληχτισμένηστιςεκβολέςτουποταμούΑχελώου Στον κατάφυτο από βελανιδιές λόφο «Τρίκαρδο» συναντάμε τηςακαρνανικήςπόληςτωνοινιάδων. τα ερείπια Λόγω της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Το ναϋδριο της Παναγούδας στο Θεολόγο Θάσου

Το ναϋδριο της Παναγούδας στο Θεολόγο Θάσου Το ναϋδριο της Παναγούδας στο Θεολόγο Θάσου Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλα 2 0 1 0 Ο ορεινός οικισμός Θεολόγος είναι κτισμένος στο βάθος μιας ρεματιάς στο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα Ε: Μεταβυζαντινή Τέχνη (1453 αρχές 19ου αι.) Αρχιτεκτονική - Ζωγραφική. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν Τμῆμα Θεολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΙΙΒΕΜ-Β8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΔΑ: 4ΙΙΒΕΜ-Β8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΚΟΣ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014 Το παρόν κείμενο εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα επεξεργασίας δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις Περιφέρειες διέλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων

Διαβάστε περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ Μάριος Χειμαριός Μάριος Χειμαριός, Κέρκυρα, Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (Αρχιτεκτονική/ Ιστορία ) www.24grammata.com1 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

>.. - i V. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΠΝ ;ΐ \ i- ψ,. V.. ' ν' . V . > ' > : ' >7' . ίέ ι;κ ί ν.

>.. - i V. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΠΝ ;ΐ \ i- ψ,. V.. ' ν' . V . > ' > : ' >7' . ίέ ι;κ ί ν. . ίέ ι;κ ί ν. f >.. - i V. ;ΐ \ i i ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΠΝ 026000265336 i- ψ,. Ϊ 1». ί 1 ι ] Iτ I V.. ' ν' ;. V! 1 ] * /.. > ' > : ' >7' ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΑΤΣΕΛΑΚΗ JJ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ Υ Μ ΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης 1ης Διαδρομής Μονή Βαλτάδων Ναός Οσίου Δαυίδ Βυζαντινό Λουτρό Ναός Αγίου Νικολάου (Ορφανού) Ναός Αγίου Παντελεήμονα Ναός Σωτήρως Χριστός Ροτόντα Παλιά Πόλη,Κάστρα 2ης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους 1 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, από το 1828

Διαβάστε περισσότερα

Πίν. Ι. α. Αεροφωτογραφία Ναυπάκτου. β. Λιμάνι Ναυπάκτου.

Πίν. Ι. α. Αεροφωτογραφία Ναυπάκτου. β. Λιμάνι Ναυπάκτου. Πίν. Ι α. Αεροφωτογραφία Ναυπάκτου. β. Λιμάνι Ναυπάκτου. Πίν. ΙΙ α. Ανασκαφή παλαιοχριστιανικής βασιλικής Nαυπάκτου. β. Ναύπακτος. Οικόπεδο Δημητροπούλου. Αποτύπωση ανασκαφής νοτιοδυτικών προσκτισμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Με τη ματιά του ταξιδιώτη

Με τη ματιά του ταξιδιώτη ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Με τη ματιά του ταξιδιώτη Κείμενο: Λίζα Κοκκίδου Φωτογραφίες: Γιώργος Χάσπαρης, Λίζα Κοκκίδου

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις κατοικίες στα τείχη της Βέροιας: Από την τεκμηρίωση στην αποκατάσταση

Τρεις κατοικίες στα τείχη της Βέροιας: Από την τεκμηρίωση στην αποκατάσταση Τρεις κατοικίες στα τείχη της Βέροιας: Από την τεκμηρίωση στην αποκατάσταση Κλεοπάτρα Μ. Θεολογίδου Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Αναστηλώτρια 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κατοικίες βρίσκονται στη νότια οχύρωση της Βέροιας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-11 αμαλία πατρόκλου- μαρία χατζηγιώρκη- στέλλα χατζηχαραλάμπους ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα