ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 17ου-18ου ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΝ ΟΡΟΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 17ου-18ου ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΝ ΟΡΟΣ"

Transcript

1 ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 17ου-18ου ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΝ ΟΡΟΣ Ένας σημαντικός τομέας της βυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι αυτός της οικιστικής ή «κοσμικής» αρχιτεκτονικής, που μας παρέχει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του πληθυσμού. Η έρευνα συνήθως εστιάζεται στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, με αποτέλεσμα οι γνώσεις μας να είναι αρκετά πενιχρές και αποσπασματικές όσον αφορά στα σπίτια και τα δημόσια κτίρια της βυζαντινής εποχής. Τα στοιχεία που έχουμε για την αστική αρχιτεκτονική εμπλουτίζονται όσο προχωρούμε στα μεταβυζαντινά χρόνια, αφού πληθαίνουν τα σωζόμενα οικήματα. Πολύτιμες αν και έμμεσες πληροφορίες αντλούμε από πίνακες και φορητές εικόνες, στα οποία συχνά παριστάνονται μεμονωμένα κτίρια ή και ολόκληρες πόλεις που πλαισιώνουν τις συνθέσεις, θα αναφερθούμε σε οικοδομήματα που απεικονίζονται σε φορητές εικόνες που ανήκουν σε μονές του Αγίου Όρους και χρονολογούνται τον 17ο-18ο αιώνα, προσπαθώντας να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι παραστάσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα 1. Τα κτίρια που απεικονίζονται συνήθως σε φορητές εικόνες είναι ογκώδη, διώροφα ή τριώροφα. Συχνά η πρόσοψη τους παρουσιάζει σχεδόν φρουριακό χαρακτήρα ή φέρουν ψηλά ανοίγματα και πύλες. Στην εικόνα της Φιλοξενίας του Αβραάμ (Εικ. 1) από το καθολικό της Μονής Ξηροποτάμου, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα, το διώροφο κτίριο στα αριστερά φέρει ημικυκλική ψηλή πύλη, που στέφεται με ανθέμιο και εξώστη, ενώ στο δεύτερο όροφο ανοίγεται ορθογώνιο παράθυρο με διάτρητο κιγκλίδωμα. Η στέγη του, δίριχτη, σχηματίζει αέτωμα στην πρόσοψη. Αντίθετα, το κτίριο στα δεξιά είναι πολυώροφο, επιβλητικό, με ανοίγματα που φέρουν αετωματική απόληξη και ψηλές πύλες που κοσμούνται με κιονόκρανα και διάτρητα κιγκλιδώματα. Πιο λιτά είναι τα οικοδομήματα που απεικονίζονται στην εικόνα του Γενεσίου του Προδρόμου (Εικ. 2) και του Μυστικού Δείπνου από την ίδια Μονή (Εικ. 3), οι οποίες χρονολογούνται κι αυτές τον 17ο αιώνα. Φέρουν μικρά και μεγάλα ημικυκλικά και ορθογώνια ανοίγματα, που κοσμούνται με ελικοειδή 1. Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά σε εικόνες από Μονές του Αγίου Όρους, οι οποίες προέρχονται από το αρχείο της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ευχαριστώ τον διευθυντή της 10ης ЕВА κ. Ι. Ταβλάκη για την παραχώρηση του υλικού. Στις καρτέλες καταγραφής των εικόνων δεν αναφέρεται το όνομα του ζωγράφου ή του εργαστηρίου που τις φιλοτέχνησε, ούτε το ακριβές έτος ιστόρησης τους.

2 142 Μαρίζα Τσιάπαλη και ορθογώνια σχήματα. Παρόμοια αρχιτεκτονικά στοιχεία διακρίνουμε στα ψηλά, με μνημειακό χαρακτήρα κτίρια, που πλαισιώνουν τη σκηνή της Πεντηκοστής στις φορητές εικόνες του 17ου αιώνα, που προέρχονται από το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάσαφ της Μονής Καρακάλλου (Εικ. 4) και από το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ Συνάδων της Μονής Μεγίστης Λαύρας (Εικ. 5) 2. Τα ίδια κατά βάση αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία φέρουν τα κτίρια που απεικονίζονται σε εικόνες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν τον 18ο αιώνα. Στην εικόνα του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται στο εικονοφυλάκιο της Μονής Καρακάλλου (Εικ. 6), τα κτίρια έχουν μικρά και μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, ενώ καλύπτονται με δίρριχτες στέγες, που απολήγουν σε αέτωμα στην πρόσοψη. Πιο κυβικά, με ορθογώνια ανοίγματα είναι τα οικοδομήματα που παριστάνονται στο βάθος της εικόνας της Γενεσίου της Θεοτόκου, που προέρχεται από το καθολικό της ίδιας Μονής (Εικ. 7). Εδώ, το αριστερό έχει και εξώστη, που στηρίζεται σε κιλλίβαντες και φέρει κιγκλίδωμα διακοσμημένο με ρομβοειδές σχέδιο. Στην εικόνα της Απότομης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το Κυριάκο της Σκήτης της Αγίας Αννης (Εικ. 8) παριστάνεται σε πρώτο επίπεδο πύργος με ένα ορθογώνιο σιδερόφρακτο παράθυρο στην μπροστινή πλευρά του. Το άνω μέρος του παραθύρου κοσμείται με την ανάγλυφη κεφαλή μιας μορφής, ενώ περιμετρικά και στις πλαϊνές πλευρές του πύργου υπάρχουν ανθεμωτά και ελικοειδή σχέδια. Ο ίδιος διακοσμητικός χαρακτήρας υπάρχει και στα τείχη με τις επάλξεις, που φέρουν μονόλοβα ή δίλοβα τοξωτά ανοίγματα. Διαφοροποίηση στην απόδοση των κτιρίων παρατηρείται σε έργα ζωγράφων που έχουν επηρεαστεί από το δυτικό καλλιτεχνικό ρεύμα. Αναφέρουμε ενδεικτικά την εικόνα της Παναγίας του Αγίου Σεργίου, που προέρχεται από το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ Συνάδων της Μονής Μεγίστης Λαύρας και χρονολογείται τον 17ο αιώνα (Εικ. 9). Προοπτικά αποδοσμένα κτίρια, που την πρόσοψη τους περιτρέχουν κυματιστές ταινίες, φέρουν κυκλικά μετάλλια, τρίλοβα παράθυρα, που απολήγουν σε οξυκόρυφα τόξα και ορθογώνιες ή τετράγωνες πύλες, που φράζονται στο άνω μέρος τους με ρομβοειδή διάτρητα κιγκλιδώματα. Έντονο δυτικό χαρακτήρα παρουσιάζουν έργα που δεν προέρχονται από μονές του Αγίου Όρους, όπως εικόνες του Εμμανουήλ Τζάνε 3, του Θεόδωρου 2. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ίδιας αρχιτεκτονικής μορφής αποτελούν και τα κτίρια που απεικονίζονται στην εικόνα του Βενέδικτου Εμπορίου «Η παραβολή του ασώτου» (αρχές 17ου αιώνα), που ανήκει στη συλλογή της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας (Ν. Τσελέντη-Παπαδοπούλου, Οι Εικόνες της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας από το 16ο ως το πρώτο μισό τον 20ού αιώνα, Αρχειακή Τεκμηρίωση, Αθήνα 2002, σ.166, πίν.40). 3. Αναφέρουμε την εικόνα του Ευαγγελισμού του Εμμανουήλ Τζάνε (1678) [Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον, Αθήνα 2001, σσ , πίν. 23 (στο εξής: Μυστήριον)].

3 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 143 Πουλάκη 4, του Μιχαήλ Ντζέ 5. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ζωγράφοι που απεικονίζουν στις εικόνες τους κτίρια, τα οποία μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι, στην εικόνα του Μυστικού Δείπνου του 17ου αιώνα από το παρεκκλήσι του Προδρόμου της Μονής Κουτλουμουσίου (Εικ. 10) παριστάνεται στα αριστερά ένα οικοδόμημα που στο κέντρο του φέρει άνοιγμα ψηλό ως τη δίριχτη στέγη του, ενώ στους πλαϊνούς τοίχους υπάρχουν ελικοειδείς αποφύσεις που εναλλάσσονται με βαθμιδωτά τοποθετημένους δόμους. Το κτίριο αυτό δε φαίνεται να είναι λειτουργικό και στο ίδιο συμπέρασμα όσον αφορά στη χρηστικότητα του καταλήγει κανείς αν εξετάσει και το κτίριο στα δεξιά της εικόνας, το οποίο φέρει κιβώριο στον εξώστη. Στην εικόνα με θέμα «Ό Χριστός διδάσκων εν τω ιερω» της ίδιας εποχής από το εικονοφυλάκιο της Μονής Διονυσίου (Εικ. 11), το μικρό καμαροσκέπαστο κτίριο που φέρει στην πρόσοψη του δυο τοξωτά ανοίγματα, τα οποία χωρίζονται με κιονίσκους, μοιάζει να αιωρείται, καθώς στηρίζεται στην προέκταση των πλαϊνών τοίχων ενός υπερυψωμένου ισογείου, που απολήγουν σε ελικοειδές κόσμημα. Κατά ανάλογο τρόπο προεκτείνεται οριζόντια η επίπεδη στέγη ενός ψηλού κτιρίου, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα ζευκτά της, στην εικόνα της Γενεσίου Θεοτόκου του 18ου αιώνα από το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ Συνάδων της Μονής Μεγίστης Λαύρας (Εικ. 12), ενώ κάθετα υψώνονται πάνω από τη στέγη οι πλαϊνοί πεσσοί της εισόδου στο κτίριο που βρίσκεται πίσω από τον ευαγγελιστή Λουκά στην εικόνα των Αγίων Χαρίτωνα και Σάββα, που προέρχεται από την ίδια μονή (18ος αιώνας) (Εικ. 13). Στην εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου του 18ου αιώνα από το Κυριάκο της Σκήτης της Α γίας Αννης (Εικ. 14) ο ζωγράφος αποδίδει με αφαιρετικό τρόπο ένα ορθογώνιο κιονοστήρικτο οικοδόμημα, που στέφεται με κιγκλίδωμα και απολήγει σε τρούλο. Ενδιαφέρον προκαλεί η απεικόνιση πόλεων σε φορητές εικόνες. Ως επί το πλείστον τα κτίρια είναι ψηλά, με περισσότερους του ενός ορόφους, με μικρά ορθογώνια παράθυρα και τοξωτές πύλες εισόδου. Οι όψεις τους είναι αδιακόσμητες, χωρίς εξώστες. Οι στέγες ποικίλλουν: μπορεί να είναι θόλοι, οξυκόρυφα τρίγωνα ή δίριχτες με αετωματική απόληξη. Αναφέρουμε ενδεικτικά 4. Όπως οι εικόνες του Ευαγγελισμού του Θεόδωρου Πουλάκη που βρίσκονται στη συλλογή Παϊδούση και στη Μονή Αγιου Νικολάου, καθώς και μια άλλη εικόνα του ιδίου με θέμα «Ό Ιωσήφ εν Αίγύπτω άπεμπολούμενος τω Πεντεφρή», που βρίσκεται στη συλλογή Ι. Καυτατζόγλου στην Αθήνα. Όλες χρονολογούνται τον 17ο αιώνα (Ι. Ρηγόπουλος, Ό αγιογράφος Θεόδωρος Πουλάκης και ή φλαμανδική χαλκογραφία, 'Αθήναι 1979, πίν. 128, 129 και 14 αντίστοιχα). 5. Ενδεικτική για τα περίτεχνα αναγεννησιακά κτίρια είναι η εικόνα του Ευαγγελισμού του Μιχαήλ Ντζέ (1723) (Μυστήριον, ό.π., σσ , πίν. 24).

4 144 Μαρίζα Τσιάπαλη τρεις εικόνες που προέρχονται από τη Μονή Ιβήρων και χρονολογούνται τον 18ο αιώνα: την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου (Εικ. 15), της Έγερσης του Λαζάρου (1768) (Εικ. 16) και της Υπαπαντής (α' μισό 18ου αιώνα) (Εικ. 17). Στα κτίρια της τελευταίας εικόνας υπάρχουν ίχνη λιτής διακόσμησης: κίονες και μετάλλια στην πρόσοψη, μνημειακές θύρες εισόδου με αετωματικό υπέρθυρο. Ο διακοσμητικός χαρακτήρας γίνεται εντονότερος στις προσόψεις των κτιρίων της πόλης που απλώνεται πίσω από τους αγίους Μακκαβαίους, Ελεάζαρ και Σολομονή στην εικόνα από το Κυριάκο της Σκήτης της Αγίας Άννης (18ος αιώνας) (Εικ. 18), οι οποίες κοσμούνται με ελικοειδή και ανθεμωτά σχέδια. Παράλληλα, τα κτίρια είναι περισσότερο διάτρητα και ελαφρά, με τοξοστοιχίες, δίλοβα παράθυρα, ψηλές τοξωτές και ορθογώνιες πύλες. Παρόμοιες απεικονίσεις πόλεων συναντούμε σε εικόνες του Που αιώνα, που δεν προέρχονται από το Άγιον Όρος 6. Ολοκληρώνοντας την αναφορά στα οικοδομήματα που απεικονίζονται σε φορητές εικόνες του Αγίου Όρους, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια πολυμορφία τόσο στην παράσταση μεμονωμένων κτιρίων όσο και ολόκληρων πόλεων. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αν τα συγκεκριμένα κτίρια αναπαριστούν πραγματικά οικοδομήματα της εποχής, αν δηλαδή οι ζωγράφοι έχουν ως πρότυπο τους σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια που βλέπουν στην καθημερινή τους ζωή ή απεικονίζουν κάποια που αποτελούν αποκυήματα της προσωπικής τους έμπνευσης και φαντασίας. Στις μέρες μας σώζονται λίγα δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα είτε λόγω των καταστροφών που υπέστησαν οι πόλεις κατά τη μακραίωνη τουρκική κατάκτηση είτε λόγω της σύγχρονης μη έγκαιρης επέμβασης και διάσωσης τους. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν σε ισχύ το νομικό έργο «Πρόχειρον Νόμων» ή «Εξάβιβλος» του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου, το οποίο περιείχε διατάξεις που αφορούσαν σε οικοδομικούς περιορισμούς 7. Από απο- 6. Όπως για παράδειγμα η απεικόνιση της πόλης Ιερουσαλήμ στην εικόνα της Σταύρωσης του Γεωργίου Μαργκαζίνη (17ος αιώνας) και της πόλης της Σαμάρειας Συχάρ, η οποία απεικονίζεται στην εικόνα του Εμμανουήλ Τζάνε «Η Συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα» (1689). Στην εικόνα με θέμα «Η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου» (αρχές 17ου αιώνα) που αποδίδεται στον Βενέδικτο Εμπόριο, παριστάνεται η πόλη της Ιερουσαλήμ, που περιβάλλεται από τείχος (Τσελέντη-Παπαδοπούλου, ό.π., πίν. 77, 61 και 39 αντίστοιχα). Ο Θεόδωρος Πουλάκης απεικονίζει την Ιερουσαλήμ στην εικόνα του «Η Μέλλουσα Κρίσις» (17ος αιώνας) (Ρηγόπουλος, ό.π., σσ , πίν. 111). Στην εικόνα των Τριών Ιεραρχών (1653) από τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα ο ανώνυμος ζωγράφος απεικονίζει την ομώνυμη πόλη [Ο Περίπλους των Εικόνων, Κέρκυρα 14ος-18ος αιώνας, Αθήνα 1994, σσ , πίν. 28 (στο εξής: Περίπλους)]. 7. Η πρώτη χειρόγραφη έκδοση της Εξαβίβλου κυκλοφόρησε το Αποτέλεσε την κύρια πηγή του βυζαντινού αστικού δικαίου και περιελάμβανε νομοθετήματα πολλών αυτοκρατόρων ακόμη από τον 6ο αιώνα μ.χ. Διαδόθηκε στη Δύση και επηρέασε το δίκαιο των βαλκανικών

5 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 145 γραφές του 1455 προκύπτει ότι οι οικοδομές δεν ξεπερνούσαν συνήθως τους δυο ορόφους. Τον ίδιο κανονισμό συναντούμε και σε διάταγμα του 1559, που ίσως αφορούσε μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Μεταγενέστερο διάταγμα του 1725 όριζε για τους μουσουλμάνους επιτρεπόμενο ύψος οικοδομών τα 9 μέτρα, ενώ για τους μη μουσουλμάνους τα 7 μέτρα 8. Σήμερα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σώζονται λείψανα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχοντικών. Τα χαρακτηριστικά τους είναι σε γενικές γραμμές όμοια -με επιμέρους τοπικές παραλλαγές- στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, ακόμη και την Πελοπόννησο και διαπιστώνουμε ότι διαιωνίζονται από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι την εποχή της τουρκικής κατάκτησης 9. Τα αρχοντικά της υστεροβυζαντινής εποχής έχουν πυργοειδή διαμόρφωση με μικρά τοξωτά παράθυρα και αμυντικές σχισμές συμμετρικά στην είσοδο. Στο Μυστρά συναντούμε τη μορφή του οχυρωμένου πύργου κατοικίας, όπου στο ισόγειο ήταν οι αποθήκες, στον πρώτο όροφο η είσοδος και στους υπόλοιπους τα δωμάτια. Σε μια εξελικτική τους βαθμίδα διατηρούν ακέραιο τον πύργο στην άκρη της κατοικίας και προσθέτουν διώροφο οίκημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αρχοντικό στα βόρεια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 13ου-15ου αιώνα. Διακρίνεται εξώστης με προεξοχή στον όροφο του πύργου, διαβατικό, η οροφή του οποίου λειτουργεί ως ηλιακός και τοξικές θυρίδες 10 (Εικ. 19). Αναφέρουμε επίσης άλλα δυο αρχοντικά, το λεγόμενο «σπίτι του Λάσκαρη» μεταξύ Μητροπόλεως και Περιβλέπτου και το αποκαλούμενο «σπίτι του Φραγκόπουλου» (αρχές 15ου αιώνα) μεταξύ Περιβλέπτου και Παντάνασσας, που έχουν ηλιακό σε προεξοχή. Τα χαμηλότερα τμήματα των ορόφων τους προορίζονταν για βοηθητικές χρήσεις 11 (Εικ. 20). Την εποχή της τουρκοκρατίας οι όψεις των σπιτιών έχουν μια αυστηρή κλειστή εξωτερικά οργάνωση, η οποία εξασφάλιζε τον υπόδουλο Έλληνα από την αυθαίρετη επέμβαση του δυνάστη, ενώ αντίστοιχα η ανοιχτή εσωτερικά του σπιτιού αυλή του έδινε την ψευδαίσθηση κάποιας ελευθερίας. Μάλιστα, σε αρχοντικά της Σιάτιστας και των Αμπελακίων επιβιώνει η διαμόρφωση του γωνιακού πύργου για αμυντικούς σκοπούς 12. Φρουριακό χαρακτήρα λαών (Β. Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, Περίγραμμα Βυζαντινών Οικοδομικών Περιορισμών, Εταιρεία Μακεδόνικων Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1998, σσ. 28, 138). 8. Ό.π., σ Ν. Μουτσόπουλος, Μαθήματα 'Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας. Μακεδόνικη Άρχιτεκτονι - κή. Συμβολή εις τήν μελέτην τής Ελληνικής Οικίας, Θεσσαλονίκη 1971, σσ Βλέπε σχετικά 'Ορλάνδος, «Τα αστικά σπίτια τον Μυστρά», Άρχεΐον Βυζαντινών Μνημείων τής Ελλάδος Γ' (1937) 86, εικ. 75 (στο εξής: «Μυστράς») Μουτσόπουλος, ό.π., σ. 55, εικ. 32 και Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, ό.π., σ. 424, εικ. 47α. 11. Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, ό.π., σ. 423, εικ. 46 γ, δ. 12. Μουτσόπουλος, ό.π., σ. 330.

6 146 Μαρίζα Τσιάπαλη έχουν συχνά και τα σπίτια της Χαλκιδικής, στοιχείο οικείο που επιβιώνει από τους μεμονωμένους οχυρούς πύργους, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στον χώρο από τη βυζαντινή εποχή και χρησίμευαν άλλοτε ως παρατηρητήρια ή κατοικίες και άλλοτε για την προστασία των κολίγων και των αρσανάδων των μονών του Αγίου Όρους 13. Η φρουριακή διάρθρωση εξακολουθεί να υφίσταται γενικά στο λιθόκτιστο ισόγειο του σπιτιού, με μικρά ή χωρίς ανοίγματα και με μια δίφυλλη εξώθυρα, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή. Υπάρχουν οι βοηθητικοί χώροι και το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον ημιώροφο (μετζοπάτωμα). Στα σπίτια της Άρτας και των Ιωαννίνων, στο ισόγειο προς το μέρος της αυλής, ανοίγονται συνήθως ψηλές ημικυκλικές πύλες ή συχνά υπάρχει τοξοστοιχία για τη στήριξη του δαπέδου του υπερκείμενου ορόφου 14. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η λιθόκτιστη διπλή κλίμακα που στηρίζεται σε καμάρες μιας τομής τετάρτου κύκλου στην αρχή και μιας ημικυκλικής στο μέσο 15 (Εικ. 21). Ο ημιώροφος συναντάται στα σπίτια της Ηπείρου, όπου υπάρχουν δωμάτια υπηρεσίας και το γραφείο του οικοδεσπότη 16, στα αρχοντικά της Σιάτιστας, όπου εδώ βρίσκεται ο ηλιακός 17 και στα Αμπελάκια, όπου το μετζοπάτωμα προοριζόταν για χειμωνιάτικη διαμονή 18. Ο όροφος είναι μια κατασκευή από ελαφρύτερα υλικά 19, έχει μια ή δυο σειρές παραθύρων και εδώ υπάρχουν οι οντάδες (δωμάτια), τα «σαχνισιά» 20 και ο ηλιακός 21. Στα αρχοντικά της Καστοριάς (Εικ. 22), συχνά στις άκρες 13. Ό.π., οο Α. Ζάχος, «'Αρχιτεκτονικά Σημειώματα. Ιωάννινα», Ηπειρωτικά Χρονικά 3 (1928), πίν. 8 και Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. Γιάννινα, «Μέλισσα», Αθήνα 1988, σσ , πίν. 41, Ζάχος, ό.π., ο. 304, πίν. 5, 6 και Α. Όρλάνοος, «Βυζαντινά Μνημεία της "Αρτας»,!Αρχεΐον Βυζαντινών Μνημείων της Ελλάδος Β, τχ. 2 (1936) (στο εξής: «"Αρτα»). 16. Ζάχος, ό.π., οο Μουτσόπουλος, ό.π., οο Ο.π., σα Το βασικό οικοδομικό υλικό της τοιχοποιίας ήταν η μαλακή πέτρα και παρεμβάλλονταν ξυλοδεσιές. Στο ισόγειο δεν υπήρχε εξωτερικό κονίαμα. Η τοιχοποιία του ορόφου και τα εσωτερικά χωρίσματα γίνονταν με «τσατμάδες», ένα κονίαμα που αποτελούνταν από λάσπη με άχυρο ή λινάρι ή ασβέστη με ψιλοκομμένο άχυρο βίκου και σπάνια με αμμοκονίαμα, Μουτσόπουλος, ό.π., σσ Σε πολλά αρχοντικά της Καστοριάς συναντάται και δεύτερος όροφος, ο οποίος ήταν χτισμένος με ασβεστοχρισμένο τσατμά και η στέγη του παρουσίαζε έντονο γείσωμα. Ό.π., οο Πρόκειται για τον «καλό οντά», το επίσημο δωμάτιο, που προεξέχει προς τον δρόμο και το δάπεδο του στηρίζεται σε προβόλους. Ό.π., οο Ο ηλιακός είναι η ευρύτερη έννοια του εξώστη και σημαίνει την επιφάνεια που δέχεται ήλιο. Μπορεί να είναι ακάλυπτος ή ημιϋπαίθριος. Αν βρίσκεται στο ισόγειο, λέγεται και στοά, ενώ αν βρίσκεται σε όροφο, χαγιάτι ή παλιότερα δοξάτο. Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου, ό.π., ο. 178.

7 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 147 του ηλιακού προεξέχουν ελαφρά υπερυψωμένα τα κιόσκια 22, ενώ στα σπίτια της Ηπείρου ο ηλιακός διαμορφώνεται με τόξα, με δικτυωτά κιγκλιδώματα, ημικυκλικά ή διπλής καμπυλότητας, τα οποία ήταν αγαπητά στους χρόνους της τουρκοκρατίας 23. Στα αρχοντικά της Βέροιας (Εικ. 23), της Σιάτιστας (Εικ. 24), των Αμπελακίων, της Ηπείρου, τα φωτιστικά ανοίγματα του ορόφου φέρουν συχνά τοξωτά υπέρθυρα, ενώ πάνω απ' αυτά τοποθετούνται αξονικά ποικίλου σχήματος φεγγίτες, που φράζονται με πολύχρωμους και πολυποίκιλτα διακοσμημένους υαλοπίνακες 24. Συγκρίνοντας τα πραγματικά οικοδομήματα που συναντούμε στις πόλεις της μεταβυζαντινής εποχής με τα κτίρια που απεικονίζονται σε φορητές εικόνες, οι οποίες είτε προέρχονται από το Αγιον Όρος είτε ιστορήθηκαν από τους καλλιτέχνες που προαναφέραμε και ανήκουν στην ίδια χρονική περίοδο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες. Οι ζωγράφοι -τις περισσότερες τουλάχιστον φορές- φαίνεται ότι επηρεάζονται από την καθημερινή πραγματικότητα και προσπαθούν να τη μεταφέρουν στο έργο τους, παρόλο που δεν αποδίδουν με τρόπο αρκετά αναλυτικό το πρωτότυπο. Έτσι, αρέσκονται να απεικονίζουν ογκώδη μνημειακά κτίρια με φρουριακό χαρακτήρα που συχνά φέρουν πυργίσκους στις γωνίες τους, ανοιχτούς εξώστες που φράζονται με κιγκλιδώματα ή ημιϋπαίθριους ηλιακούς που στηρίζονται σε κιλλίβαντες, έχουν πολλά παράθυρα και παραπέμπουν στα «σαχνισιά». Χρησιμοποιούν τις ψηλές, ορθογώνιες ή τοξωτές πύλες, καθώς και τις τοξοστοιχίες, αρχιτεκτονικά στοιχεία ευρύτατα διαδεδομένα στα αρχοντικά όλης της Ελλάδας. Συχνή είναι η απεικόνιση αετωμάτων στις προσόψεις των κτιρίων, που θυμίζουν τα αντίστοιχα στα σπίτια της Φλώρινας 25. Γίνεται μεγάλη χρήση ανοιγμάτων ποικίλου σχήματος. Αλλα φέρουν επίκρανα κοσμημένα με κυμάτια και έλικες -συχνό αρχιτεκτονικό στοιχείο σε σπίτια της Χαλκιδικής 26 -, ενώ σε άλλα πάνω από το υπέρθυρο ανοίγονται φεγγίτες με πολύχρωμους υαλοπίνακες, σαν αυτούς που συναντούμε στα αρχοντικά της Ηπείρου (Αρτα, Γιάννινα), της Μακεδονίας (Βέροια, Σιάτιστα), της Θεσσαλίας. Οι ζωγράφοι δεν παραλείπουν να μιμηθούν και τον εξωτερικό διάκοσμο των προσόψεων των οικιών, για παράδειγμα της Σιάτιστας, απεικονίζοντας 22. Μουτσόπουλος, ό.π., σ 'Ορλάνδος, «"Αρτα», ό.π., σσ Βλέπε Μουτσόπουλος, ό.π., σσ , και Όρλάνδος, «Άρτα», ό.π., σσ Στα σπίτια της Βέροιας, τα χαμηλά παράθυρα δεν είχαν τζάμια, παρά μόνο τα «κανάτια» ή «κεπέγκια», δηλαδή τα σκούρα, Μουτσόπουλος, ό.π., σ Μουτσόπουλος, ό.π., σσ Ό.π., σσ

8 148 Μαρίζα Τσιάπαλη σχηματοποιημένα και απλουστευμένα διακοσμητικά σχέδια, όπως έλικες, ανθέμια, μετάλλια, ακόμη και ανάγλυφες μορφές. Όταν οι ζωγράφοι διαθέτουν δυτική παιδεία και κουλτούρα ή δέχονται σχετικές επιρροές από το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται, παρατηρούμε ότι μεταφέρονται στα έργα τους ανάλογα στοιχεία, όπως οξυκόρυφοι θόλοι και τόξα, τρίλοβα υπέρθυρα ανοιγμάτων, πολυγωνικά πρίσματα, παράλληλες κυματιστές γραμμές στους τρούλους, οξυκόρυφα αετώματα 27. Συχνά, αυτές οι επιδράσεις είναι ορατές και στα πραγματικά κτίρια των αντίστοιχων περιοχών (Επτάνησα, Κρήτη). Όσον αφορά στην αναπαράσταση πόλεων (Ιερουσαλήμ, Βηθανία, Συχάρ, Κέρκυρα) σε φορητές εικόνες, συνήθως τα κτίρια τους αποτελούν ελεύθερη ή και φανταστική απόδοση των υφισταμένων και όχι αντιγραφή τους 28. Κάτι τέτοιο εξάλλου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη κι αν ο ζωγράφος είχε μεγάλη γνώση πάνω στην αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων της συγκεκριμένης πόλης, αφού πρόκειται για απόδοση σε μικρογραφία. Ορισμένες φορές όμως γίνεται προσπάθεια από μέρους του να μιμηθεί έστω κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης που δηλώνει ότι απεικονίζει 29. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, οι ζωγράφοι των φορητών εικόνων άλλοτε προσπαθούν να μεταφέρουν στα έργα τους αρχιτεκτονικά στοιχεία που προέρχονται από οικοδομήματα οικεία από την καθημερινή τους ζωή, ενώ άλλοτε επιχειρούν μια προσωπική διασκευή των αρχιτεκτονημάτων του χώρου που θέλουν να αποδώσουν. Ορισμένες φορές μάλιστα η ικανότητα τους να μιμηθούν το πραγματικό είναι περιορισμένη, με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι ελεύθερο, αυθαίρετο και να μην ανταποκρίνεται στο πρότυπο τους. Γι' αυτό και ως επί το πλείστον οι απεικονίσεις των κτιρίων σε φορητές εικόνες, όπως και σε τοιχογραφίες ή χειρόγραφα, δεν είναι ρεαλιστικές, ούτε αποτελούν τεκμήρια, αλλά προσφέρουν μόνο ενδείξεις για την οικιστική αρχιτεκτονική της εποχής στην οποία αναφέρονται. ΜΑΡΙΖΑ ΤΣΙΑΠΑΛΗ 27. Ι. Δημακόπουλος, «Παραστάσεις Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης, της Βενετίας και της Κρήτης σε φορητές μεταβυζαντινές εικόνες», ΔΧΑΕ 10 ( ) Την ίδια άποψη διατυπώνει ο Δημακόπουλος για την παράσταση της Βενετίας ως «ουράνιας Ιερουσαλήμ» στην εικόνα του «'Επί Σοι Χαίρει» του Γ. Κλόντζα. Ό.π., σσ , πίν Έτσι βλέπουμε τον ζωγράφο της εικόνας των Τριών Ιεραρχών από τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα να απεικονίζει στοά με τοξοστοιχία στο ισόγειο κτιρίου, προσπαθώντας ίσως να αποδώσει την αντίστοιχη στην Πλατεία Λιστόν. {Περίπλους, ό.π., σσ , πίν. 28). Επίσης, ο Θεόδωρος Πουλάκης στην εικόνα «Μέλλουσα Κρίση» παριστάνει τρουλαίο οικοδόμημα μέσα στην πόλη της Ιερουσαλήμ κάνοντας υπαινιγμό στον ναό του Σολομώντα, (Ρηγόπουλος, ό.π., σσ , πίν. 111), ενώ ο Γ. Κλόντζας αντιγράφει στο κάτω μέρος της εικόνας «Έπί Σοι Χαίρει» την πρόσοψη του καθολικού της Μονής Αρκαδίου της Κρήτης (Δημακόπουλος, ό.π., πίν. 42β).

9 SUMMARY M. Tsiapalis, The dipiction of buildings in portable icons of the 17th-18th century. The background of a portable icon is filled with buildings very often. The prevailing items of architecture depicted, are monumental buildings with two or three floors, towers and many windows, arches and gates, domed churches or entire towns. In several buildings, the arrangement of the architectural elements is made in an unusual way, so that they seem to have no functional use. The exterior walls of a certain number of buildings are often richly ornamented with floral or geometric patterns. Also, the illustration of other buildings is influenced by Italian works. In comparison the buildings depicted in portable icons with those preserved all over Greece since 15th century (Mistras, Kastoria, Veria, Epirus), it could be noted that there are certain resemblances among them. But, although the painters try to imitate the real buildings, usually their depictions can't reproduce the reality and just reveal painters' personal preferences to the architectural items.

10 150 Μαρίζα Τσιάπαλη

11 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 151 ill ~ ~ıj yaawmwwi ι J» ι marnım Ш >Α V, ^f 1 "*' ^ ΙΓ ΊΡ I JUT 1 Εικ. 3. Μονή Ξηροποτάμου, Μυστικός Δείπνος. Εικ. 4. Μονή Καρακάλλον, παρεκκλήσι τον Αγίου Ιωάσαφ, Πεντηκοστή.

12 152 Μαρίζα Τσιάπαλη

13 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 153 ifii^-^r Λ ιί,«.+"

14 154 Μαρίζα Τσιάπαλη ο (ο <ч Q/ Ι Ο 1 ο ν Lfi δ ν ^ Ε 4 -Η Q/ Ю 5 Ο/ ^ ч n ^ ^ ο <*ат*влшшл*т1^аре»шшт ; m*** >i OJ Of гч S ν n Of ^ < \ n sr e 1 >^ H s ο ^ <^ ^ Й Ö > ο 151 ^r 3 1 ON >S Νί üq S

15 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 155 S Ss. - tei jfi ъ m Λ fiş m - î< o OJ İS Ş Ρ Q/ Ъ İT? T«. o ë 1 o 1 o? p ^ OJ ^ s

16 156 Μαρίζα Τσιάπαλη

17 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 157

18 158 Μαρίζα Τσιάπαλη ' ι.* - iw ^İATÎ\; f -?**-. O - \ 06 ^ o tq H f I 3

19 -. ; Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 159 ^^^i's^itr* ттра r' _" if "тчипвгк ' : '.*" lek"-" - Ьй ^ν,ί^^ρ \ì r ~ Р*тТИ )>ц j,xèfe _" ^j^^sf-ı ί..- ': 1 '4 ШЗ-л/У *. ι * β Ъ. - ^^ Ί. w : r >"-.- WŒ CHSP*ii - гй^ C_ ^^^^^"»^^^ЙЖА^^Й IP»ΐ-^^ j ^'e'^j... ; _:.., SİSİ V;-:. y..:..:-; щ!т '" ' :" h " t%. İP. Μνστράς, Αρχοντικό βόρεια της εκκλησίας τον Αγίου Νικολάου. <:.] ~^Й- ν"": - AU. ЩР Хо,спт1 Εικ. 20. Μυστράς, Σπίτι του Αάσκαρη και σπίτι του Φραγκόπουλου.

20 160 Μαρίζα Τσιάπαλη ^лшшшшшшшеи Bjljjİ^-JG^n li ϋ, - ΐ Γ ^ Η ΤΜ# 5. Ξ5 PL JL El t%. 2i. Ιωάννινα, Αρχοντικό. Εικ. 22. Καστοριά, Αρχοντικό.

21 Απεικονίσεις κοσμικών κτιρίων σε φορητές εικόνες του 17ου-18ου αι. 161 Εικ. 23. Βέροια, Αρχοντικό. щ Wim J \ 4r»-.mWı,» Tгi«тази -^Б- Εικ. 24. Σιάτιστα, Αρχοντικό.

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αναφέρεται σε ένα διευρυµένο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαµβάνει τον ενιαίο πολιτισµικό χώρο των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ- ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ένα μικρό παρεκκλήσι που χτίστηκε στις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο που σημειώνονται οι αριθμοί που αποδίδουν στα σχέδια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Οι γραμμές διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά Παναγία της Ασίνου Ελληνικά 1 ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η καμαροσκέπαστη, με δεύτερη ξύλινη στέγη εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο Ταχ. Κώδικας: 541 23 Πληροφορίες: Δρ Μαργαρίτα Βυζαντιάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ>> ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ>> ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα. Ελληνικά

Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα. Ελληνικά 1 Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα Ελληνικά 2 Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα Ο Ναός της Παναγίας Ελεούσας Ποδύθου, ανήκει στη μεταβυζαντινή περίοδο και κτίστηκε στις αρχές του 16 ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ.

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Βασιλένα Πετκόβα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. 1 Ψηφιδωτά τρούλου με νέες επεμβάσεις συντήρησης, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. 1 Ψηφιδωτά τρούλου με νέες επεμβάσεις συντήρησης, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 1 Ψηφιδωτά τρούλου με νέες επεμβάσεις συντήρησης, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου 2 Πανοραμική άποψη, 11 ος αιώνας, Νέα Μονή Χίου, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Σεπτεμβρίου 2013 ΘΕΜΑ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ Επωνυμία: ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΟΙΡΑ Είδος: ΚΤΙΡΙΟ Διεύθυνση & Τ.Κ: - Περιοχή: ΠΑΝΩ ΚΟΝΙΤΣΑ Οικ.Τετρ. / Κτημ/γιο: - Ο.Τ.Α. Καποδίστρια: ΚΟΝΙΤΣΑΣ (Δ.) Νομός:ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Χρονολόγηση Αρχική Χρήση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΕΝΟΜΕΤΩΠΟ ΚΑΜΑΡΟΣΠΙΤΟ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ E. N. Τσιγαρίδας, 'Ερευνες στους ναούς της Καστοριάς 379 ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στη διάρκεια των υπηρεσιακών μεταβάσεών μου στην Καστοριά, την περίοδο κυρίως 1970-1975 και συμπληρωματικά την

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων.

Πτυχιακή Εργασία Τα Νεοκλασικά Σπίτια Της Πάτρας - Καταγραφή Κτιρίων. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ : Πρώην «Ξενοδοχείο Αγγλία» ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ : Ειρήνη Θωμοπούλου Σαβολίδου ΟΔΟΣ & ΑΡΙΘΜΟΣ : Αγ. Ανδρέου 26- Κολοκοτρώνη- Όθωνος Αμαλίας ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ : 1850 ΑΡΧΙΚΗ ΧΡΗΣΗ : ξενοδοχείο ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Τύπος είναι µια επαναλαµβανόµενη αναγνωρίσιµη οργανωτική δοµή. εν έχει διαστάσεις και κλίµακα. Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση µε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες

Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες Αρσανάς Ζωγράφου Πύργος Χελανδαρίου Πύργος Καρακάλλου Πύργος Σταυρονικήτα Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, Κιόσκι Κιόσκι Αγίου Παύλου Ι.Μ. Διονυσίου,

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά

- 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά - 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά - 2 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ο ναός κάποτε ήταν μέρος του μοναστηριού, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό,

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα A: Παλαιοχριστιανική Τέχνη (2 ος αι. αρχές 7 ου αι.) - Παλαιοχριστιανική και Προεικονομαχική Εικονογραφία. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Η λαϊκή αρχιτεκτονική της Ηπείρου, παρά τις επιμέρους τοπικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες, εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις ορεινές περιοχές. Οι μορφές των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα Δ: Υστεροβυζαντινή Τέχνη (1204-1453) Αρχιτεκτονική-Ζωγραφική. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν Τμῆμα Θεολογίας - Θεολογικὴ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακρωτήρι Το Ακρωτήρι της Θήρας είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός των Κυκλάδων. Διατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΑΠ ΕΛΠ 12 ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΑΠ ΕΛΠ 12 ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΑΠ ΕΛΠ 12 ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ 1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠ 12 ΕΛΠ 12 Απαντήστε σε τρία (3) από τα παρακάτω πέντε (5) θέματα. Θέμα 1. Το μυκηναϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr

Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Βοιωτικός Ορχομενός και Μονή της Παναγίας Σκριπού Πανόραμα Ταξιδιωτικές Σημειώσεις apan.gr Στα βαμβακοχώραφα της Κωπαΐδας (12 χλμ ΒΑ της Λιβαδειάς), υπάρχει ένας τόπος κατοικημένος από τα προϊστορικά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Με τη ματιά του ταξιδιώτη

Με τη ματιά του ταξιδιώτη ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Με τη ματιά του ταξιδιώτη Κείμενο: Λίζα Κοκκίδου Φωτογραφίες: Γιώργος Χάσπαρης, Λίζα Κοκκίδου

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα Ε: Μεταβυζαντινή Τέχνη (1453 αρχές 19ου αι.) Αρχιτεκτονική - Ζωγραφική. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν Τμῆμα Θεολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Οικοδομική Τεχνολογία 1 Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Σταύρος Μαμαλούκος Τι είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ; Τι είναι η ίδια η παράδοση ; «Παραδοσιακή» αρχιτεκτονική»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014 Το παρόν κείμενο εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα επεξεργασίας δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις Περιφέρειες διέλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ TΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΙΙΒΕΜ-Β8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΔΑ: 4ΙΙΒΕΜ-Β8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΚΟΣ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ναός του Αγίου Στεφάνου

Ο ναός του Αγίου Στεφάνου Ο ναός του Αγίου Στεφάνου Ο ναός του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται σε ένα ύψωμα στη βορειοανατολική πλευρά της Καστοριάς. Η χρονολόγησή του μνημείου είναι προβληματική καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες από επιγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ Μάριος Χειμαριός Μάριος Χειμαριός, Κέρκυρα, Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (Αρχιτεκτονική/ Ιστορία ) www.24grammata.com1 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧ/ΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (713) Διάλεξη 3-4 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΝΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΑΡΧ/ΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (713) Διάλεξη 3-4 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΝΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΡΧ/ΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (713) Διάλεξη 3-4 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΝΗΧΑΝΙΚΟΣ Τυπολογική εξέλιξη της κατοικίας Είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζουμε τον τύπο της κατοικίας τον 15 ο ή 16 ο αιώνα, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Δεκέμβριος 2013. Πειραιάς, 12/03/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Δεκέμβριος 2013. Πειραιάς, 12/03/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 12/03/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Δεκέμβριος 2013 Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Ιούνιος 2015. Πειραιάς, 11/09/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Ιούνιος 2015. Πειραιάς, 11/09/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 11/09/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Ιούνιος 2015 Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ),

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Κ Τ Η Ρ Ι Α. Ιόνιος Ακαδημία, στρατώνες Grimani (17 ος 18 ος αιώνας) :

Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Κ Τ Η Ρ Ι Α. Ιόνιος Ακαδημία, στρατώνες Grimani (17 ος 18 ος αιώνας) : Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Κ Τ Η Ρ Ι Α Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου (1819 23) αρχιτέκτων G. Whitmore: To σπουδαιότερο μνημείο της Αγγλοκρατίας από τα πρώτα νεοκλασσικού ρυθμού έργα στην Ελλάδα. Κτισμένο από πέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων 4. Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ Σαμίρ Μπαγιούκ Για να κάνουμε αντιληπτό ένα αντικείμενο στον χώρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογράφιση με πολλαπλές λήψεις από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.)

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Μελέτη: Κ. Παλυβού Κατασκευή: Ι. Γιαννόπουλος Ιδιοκτησία: Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας/TEE Η λεγόμενη Ξεστή 3 ήταν σημαντικό δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-11 αμαλία πατρόκλου- μαρία χατζηγιώρκη- στέλλα χατζηχαραλάμπους ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΘΕΣΗ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Νικόµαχου 12 (Ο.Τ. 69) στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανεγερθεί διώροφη οικοδοµή µε ισόγειο λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, Κάμπος Αβίας

Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, Κάμπος Αβίας ΕΘΝΙΚΌ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΊΟ ΑΘΗΝΏΝ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΌ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ Π3.2.2 Μνημείο Καλαμάτας Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, Κάμπος Αβίας Σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός μετά τρούλου, του οποίου η κατασκευή τοποθετείται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ «ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ» ΣΤΟ «ΒΑΡΟΥΣΙ» ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ «ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ» ΣΤΟ «ΒΑΡΟΥΣΙ» ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ «ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗ» ΣΤΟ «ΒΑΡΟΥΣΙ» ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ ΧΡΟΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή. Ελληνικά

Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή. Ελληνικά Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή Ελληνικά 1 Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή Δεν έχουμε πληροφορίες για το πότε κτίστηκε η Μονή, πιθανότατα όμως να τοποθετείται στα μέσα του 16 ου αιώνα. Η εκκλησία είναι το παλαιότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PRESS RELEASE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PRESS RELEASE ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PRESS RELEASE Πειραιάς, 12/03/2015 ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Δεκέμβριος 2014 Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ναού του Ολύμπιου Διός που ολοκλήρωσε, το 131 μ.χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός.

ναού του Ολύμπιου Διός που ολοκλήρωσε, το 131 μ.χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός. ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου, του ναού του Ολύμπιου Διός που ολοκλήρωσε, το 131 μ.χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Ιανουάριος Πειραιάς, 12/04/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Ιανουάριος Πειραιάς, 12/04/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 12/04/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Ιανουάριος 2016 Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 17/01/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Οκτώβριος 2013 Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΠΕΔΟΥΛΑ Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που χτίστηκε πριν το 1474 είναι μονόκλιτη, ξυλόστεγη με νάρθηκα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : εκέµβριος Πειραιάς, 11/3/2016

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : εκέµβριος Πειραιάς, 11/3/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 11/3/2016 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : εκέµβριος 2015 Σύµφωνα µε τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Νοέμβριος 2014. Πειραιάς, 12/02/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Νοέμβριος 2014. Πειραιάς, 12/02/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 12/02/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Νοέμβριος 2014 Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ιερού Παλατίου Ιππόδρομο ανακτόρου των Βλαχερνών, του ανακτόρου του Μυρελαίου σειρά καταστημάτων της Μέσης

Ιερού Παλατίου Ιππόδρομο ανακτόρου των Βλαχερνών, του ανακτόρου του Μυρελαίου σειρά καταστημάτων της Μέσης BYZANTINH TEXNH:AΡXITEKTONIKH kαι ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ H Βυζαντινή αρχιτεκτονική και ως αναπόσπαστο τμήμα της η ζωγραφική: - Ψηφιδωτή και νωπογραφία- νοείται η τέχνη που γεννήθηκε και ήκμασε μεταξύ 4ου και 15ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης ασκητηρίου Αγίου Νικολάου Γαύρου

Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης ασκητηρίου Αγίου Νικολάου Γαύρου Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης ασκητηρίου Αγίου Νικολάου Γαύρου Εισηγήτριες: Δήμητρα Βλαχάβα, Σοφία Φαραζούμη (Αρχιτέκτονες Μηχανικοί) 1] Η παρούσα ανακοίνωση πραγματεύεται προτάσεις για τη στερέωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. 3. Το άρθρο 162 Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πρόγραμμα

ΑΠΟΦΑΣΗ. 3. Το άρθρο 162 Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65 Πυλαία Θεσσαλονίκη Ταχ.Κώδικας : 570 01 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Ο 19ος αι. είναι µια περίοδος σηµαντικών αλλαγών στον ελλαδικό χώρο - Ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 - Μεταρρυθµίσεις της οθωµανικής αυτοκρατορίας (Τανζιµάτ,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Διδακτική αξιοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων

Τίτλος: Διδακτική αξιοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων Τίτλος: Διδακτική αξιοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων Βαθμίδα: Δευτεροβάθμια Θεματική περιοχή δραστηριότητας: Θεολογία Δημιουργός παρουσίασης: Ξανθή Αλμπανάκη Επικοινωνία: xalbanaki@gmail.com Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: Λύκειο Αυλωναρίου. Τμήμα: Β 2. Θέμα: ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ

Σχολείο: Λύκειο Αυλωναρίου. Τμήμα: Β 2. Θέμα: ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ Σχολείο: Λύκειο Αυλωναρίου Τμήμα: Β 2 Θέμα: ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Γιάννης Περιβολάρης Χριστίνα Μπενάκη Γιώργος Ρέτσας Στέλλα Φάσο Μαρία Τάλο Παναγιώτης Παναγιώτου Μαρία Σταμέλου

Διαβάστε περισσότερα

Εξω-ευρωπαϊκή τέχνη. 4.4. Ισλαµική τέχνη

Εξω-ευρωπαϊκή τέχνη. 4.4. Ισλαµική τέχνη eikastika B gym Mathiti 5:eikastika B Mathiti 10/1/08 4:12 PM Page 96 4.4. Ισλαµική τέχνη Ο Ισλαµικός Πολιτισµός στη µεγαλύτερή του ακµή απλωνόταν από τις περιοχές της Περσίας και της Βορείου Αφρικής µέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις

Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις Προκατασκευασμένα στοιχεία και επίπλαστες διακοσμήσεις http://akrokerama.blogspot.gr/ Το δομικό υπόβαθρο Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 -

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4.1 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ Όπως και τα υπόλοιπα, έτσι και το πρώην σχολείο του Αγίου Σώστη είναι ένα πέτρινο κτίριο µε κεραµοσκεπή και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Tο κτίριο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Απρίλιος Πειραιάς, 13/07/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Απρίλιος Πειραιάς, 13/07/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 13/07/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Απρίλιος 2015 Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Σύντομο ιστορικό Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου διαδέχθηκε το 19 ο αιώνα ένα παλαιότερο βυζαντινό ναό. Βρίσκεται στο κέντρο του

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κοζάνης.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κοζάνης. 1 Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κοζάνης. Καθηγήτρια: Καβούκα Έφη Οµάδα: Κονταξή Μάρθα Σταυροπούλου Ελένη Ταχτσίδου Πηνελόπη Τζούµκα Σταυρίνα Περιήγηση Στα Αρχοντικά Της Κοζάνης. 2 Εισαγωγή Γενικά για την αρχιτεκτονική:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ερυθρού Σταυρού Τρίπολη Ταχ.Κώδικας : 22100 Πληροφορίες : ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΞΥΓΚΟΥ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Απρίλιος Πειραιάς, 12/7/2016

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Απρίλιος Πειραιάς, 12/7/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 12/7/2016 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Απρίλιος 2016 Σύµφωνα µε τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά

Διαβάστε περισσότερα