ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ Η έννοια του συλλογικού και ατομικού φόβου στην Ψυχοθεραπεία. Πρόγραμμα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ Η έννοια του συλλογικού και ατομικού φόβου στην Ψυχοθεραπεία. Πρόγραμμα"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ Η έννοια του συλλογικού και ατομικού φόβου στην Ψυχοθεραπεία Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 Ξενοδοχείο Αμαλία, Λεωφ. Αμαλίας 10 (πλ. Συντάγματος) Προσέλευση Εγγραφή Εναρξη: Μαρία Χατζιδάκη Πρόγραμμα Χαιρετισμός εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής Mιχάλης Καλλιφρονάς Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Μιχάλης Αθητάκης Προέδρος ΔΣ ΕΕΨΕ Εισηγήσεις Συντονιστής: Μιχάλης Καλλιφρονάς Προσκεκλημένη ομιλήτρια «Φοβού τους Δαναούς και Δώρα φέροντας!» Οι φοβικές Επιδράσεις των ΜΜΕ Ρόη Παναγιωτοπούλου Η επίδραση της οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης στη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Μαρίνα Καλοτεράκη Ερωτήσεις προς ομιλητές. Ανάδειξη και επεξεργασία θεμάτων σε ομάδες και συζήτηση στην ολομέλεια Συντονιστές: Παυλος Ζαρογιάννης, Σοφια Πετρίδου Διάλειμμα Εργαστήρια 1. Τι θα κάνουμε με τους Δράκους ; Ο Φόβος, Αντίσταση στην Αυτονόμηση Γιώτα Αντωνοπούλου και Βίκυ Ζέρβα Σπανού 2. Διασχίζοντας το Φόβο που ακινητοποιεί. Ένα Ταξίδι προς τη Συνειδητότητα με Οδηγό το Σώμα και Πυξίδα την Επιθυμία. Σαντρίνα Βάις και Ευτυχία Χριστοδήμου 3. Ο Φόβος Σύμμαχος στην προσωπική Ενδυνάμωση και την κοινωνική Αλληλεγγύη Αλεξάνδρα Βασιλείου 1

2 2 4. Περπατώ εις το Δάσος όταν ο Λύκος είναι εδώ Ευρώπη Παπαδοπούλου 5. Χρόνιο Άγχος : Το «καθημερινό» Πρόσωπο τού Φόβου. Δρόμοι Εξοικείωσης και Επεξεργασίας στην Τραυματοθεραπεία Ζωή Παραδομενάκη Σίλλατ Ελαφρύ γεύμα Εργαστήρια Διάλλειμα 6. Αν φοβάσαι μη μιλάς. Αν μιλήσεις μη φοβάσαι. Δραματοθεραπευτικός Διάλογος με τον ατομικό και το συλλογικό Φόβο. Ανθή Κασταμονίτου και Γιασμίνα Βουνάτσου. 7. Εμψύχωση Ομάδας με την μη κατευθυντική παρεμβατική Μέθοδο πάνω στον ατομικό και συλλογικό Φόβο. Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου 8. «Είμαι ο Φόβος και είμαι εντάξει! Το δύσκολο Συναίσθημα του Φόβου, μας προσκαλεί να μην το φοβηθούμε και να το κατανοήσουμε» Μαρία Μαραγκοπούλου 9. Εμπιστοσύνη και Φόβος στην ψυχοθεραπεία Ευσταθία Θεοδώρου 10. Όταν ο συλλογικός Φόβος συναντάει τον ατομικό. Τα Δωμάτια του Φόβου στο Σώμα μας Κωστής Γκουρτσούλης και Ιωάννα Χαραλάμπους Εισηγήσεις Συντονιστής: Αλκης Ξανθάκης Τερτσέτης Το Σώμα ως Πεδίο Εγγραφής του Φόβου Σάββας Αλεξόγλου Ο Φόβος φυλάει τα...έρμα Κωνσταντίνα Εικοσιπεντάρχου Η Οιδιπόδεια Εμπειρία και ο Φόβος Θανάσης Γεωργάς Ολομέλεια με ερωτήσεις και κλείσιμο Συντονιστές: Παυλος Ζαρογιάννης, Σοφια Πετρίδου

3 3 Oργανωτική Eπιτροπή Ημερίδας Παύλος Ζαρογιάννης Μιχάλης Καλλιφρονάς Άλκης Ξανθάκης-Τερτσέτης Σοφία Πετρίδου Μαρία Χατζιδάκη Διοικητικό Συμβούλιο Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος Μιχάλης Αθητάκης, Πρόεδρος Πάνος Ασημάκης, Αντιπρόεδρος Γιώργος Μπαρδάνης, Αντιπρόεδρος Δημήτρης Μοσχονάς, Γραμματεύς Ιωάννα Κατσούρη, Ταμίας Αλκιβιάδης-Ραϋμόνδος Ξανθάκης-Τερτσέτης, Μέλος Κατερίνα Ρόμπερτσον, Μέλος

4 4 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ «Φοβού τους Δαναούς και Δώρα φέροντας!» Οι φοβικές Επιδράσεις των ΜΜΕ Ρόη Παναγιωτοπούλου Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) διαμεσολαβούν ανάμεσα στα γεγονότα και την ενημέρωση των πολιτών και παρουσιάζουν συχνά μια επιλεκτική, κατασκευασμένη πραγματικότητα ως «πραγματικά» γεγονότα. Εκτός αυτού, η δραματοποίηση των ειδήσεων διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού με αποτέλεσμα να δημιουργείται εθισμός στην καταστροφική και φοβική παρουσίαση των συμβάντων, ενώ αντίθετα, τα «καλά» νέα δεν αποτελούν σχεδόν ποτέ είδηση. Η δημιουργία εκούσιων ή ακούσιων ηθικών ή εθνικών πανικών αποτελεί συχνό φαινόμενο στη ελληνική ειδησεογραφία και τη δημόσια σφαίρα και συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής. Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο τα ΜΜΕ επιλέγουν και παρουσιάζουν την ειδησεογραφία. Επιπλέον, με αφορμή την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, θα καταδειχθούν οι τρόποι δημιουργίας αισθημάτων φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες τόσο από τα εθνικά όσο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με σκοπό να επηρεαστεί η πολιτική τους συμπεριφορά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

5 5 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ Η επίδραση της οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης στη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Μαρίνα Καλοτεράκη Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια Μέλος ΕΛΕΣΥΘ Η κρίση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα έχει πολλές συνιστώσες. Είναι οικονομική, με τα εισοδήματα των περισσότερων να βρίσκονται σε συνεχή μείωση.υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια. Είναι κοινωνική, υπάρχει ανησυχία,αναβρασμός και φόβος στον κόσμο. Μοιάζει με την ατμόσφαιρα πριν την καταιγίδα.είναι όμως και μία κρίση αξιών.οι συνθήκες της καθημερινότητας έχουν δυσκολέψει. Ο καθένας προβληματίζεται αν θα κρατήσει την ίδια φιλοσοφία στη ζωή του,κστην καθημερινότητά του ή θα την αλλάξει.ο θεραπευτής θα συστήσει μια ψυχοθεραπεία που θα κρατήσει όσο χρειαστεί ή θα εκτιμήσει διαφορετικά τις ανάγκες του θεραπευόμενου του που μπορεί να είναι πιο πιεσμένος συναισθηματικά; Συχνά όμως ο θεραπευόμενος είναι ένας σκληρά εργαζόμενος με μεγαλύτερο και δύσκολο ωράριο και για να κρατήσει σταθερή μέρα και ώρα τις συνεδρίες του, κινδυνεύει να είναι ένας καινούριος άνεργος. Από την άλλη μπορεί να δυσκολεύεται πλέον να κάνει συνεδρίες, γιατί έχει περάσει στην ανεργία, αναζητά όμως ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τον θεραπευτή του.

6 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 6 1. "Τι θα κάνουμε με τους Δράκους ;" Ο Φόβος, Αντίσταση στην Αυτονόμηση. Γιώτα Αντωνοπούλου και η Βίκυ Ζέρβα - Σπανού,Μ.Α. Παιγνιοθεραπεύτριες, Ψυχοθεραπεύτριες. Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα» yotantono@gmail.com; Η επιθετικότητα, ο θυμός, η σιωπή, η παθητικότητα, οι ενοχές είναι μερικά απο τα προσωπεία.που υιοθετήσαμε για να αντιμετωπίσουμε τους " Δράκους " στη ζωή μας. Πως θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να αναγνωρίσουμε τα δυναμικά που κρύβονται πίσω απο αυτές τις στάσεις μας για να ξεπεράσουμε τους "Δράκους "; Να αξιοποιήσουμε τα ίχνη των πατημασιών τους χαράζοντες νέες διαδρομές; Ένα βιωματικό εργαστήρι όπου με διαφορετικές τεχνικές του παίγνιου και των ρόλων θα αναγνωρίσουμε τα εμπόδα και θα ανακαλύψουμε τα ενδογενή μας δημιουργικά δυναμικά.

7 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 2. Διασχίζοντας το Φόβο που ακινητοποιεί. Ένα Ταξίδι προς τη Συνειδητότητα με Οδηγό το Σώμα και Πυξίδα την Επιθυμία. Σαντρίνα Βάις Σωματική ψυχοθεραπεύτρια Μέλος της Π.Ε.Σ.Ω.Ψ. gr Ευτυχία Χριστοδήμου Σωματική ψυχοθεραπεύτρια Μέλος της Π.Ε.Σ.Ω.Ψ. ech 58@yahoo. gr Ο φόβος είναι είναι ένα συναίσθημα με αρχαϊκότητα και βάθος. Ο μόνος τρόπος για να τον αντιμετωπίσουμε είναι να τον αναγνωρίσουμε, να τον γνωρίσουμε και να πάμε πέρα από αυτόν. Το σώμα μας μπορεί να αποτελέσει οδηγό στη διαδικασία αυτή. Στο εργαστήριο αυτό: Θα δείξουμε βιωματικά χρησιμοποιώντας το σώμα - τις διαφορετικές όψεις και την πολυπλοκότητα στον τρόπο έκφρασης του συναισθήματος του φόβου σε ατομικό επίπεδο καθώς και τον αντίκτυπό του στο σώμα της ομάδας. Αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες που θα αναδυθούν από τα σώματά μας, θα διερευνήσουμε την «παλινδρομική» φύση του φόβου και τους τρόπους με τους οποίους η παλινδρόμηση αυτή απορροφά όλη την ενήλικη δύναμή μας και μας ακινητοποιεί. Μέσα από την εναλλαγή διαπροσωπικής και ομαδικής δουλειάς θα εμβαθύνουμε στη σημασία της ατομικής στάσης μας καθώς και της διαπροσωπικής και συλλογικής αλληλεπίδρασης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συναισθήματος του φόβου.

8 8 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3. Ο Φόβος Σύμμαχος στην προσωπική Ενδυνάμωση και την κοινωνική Αλληλεγγύη Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D. Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας Ψυχοθεραπεύτρια - Diploma in Process Work avassiliou@gmail.com Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε αυξάνει τον προσωπικό φόβο και τη συλλογική ανασφάλεια, επηρεάζει την κρίση μας και ορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Αν αγνοήσουμε το φόβο, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα σημαντικό προστατευτικό μηχανισμό. Αν υποκύψουμε σ' αυτόν, κινδυνεύουμε να ακινητοποιηθούμε προσωπικά και συλλογικά. Το Process Work είναι μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη προσέγγιση της ανθρώπινης εμπειρίας. Αναπτύχθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 από τον Arnold Mindell και τους συνεργάτες του. Είναι μια ολιστική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία προσφέρει μία καινούργια ματιά και έναν τρόπο να δουλεύει κανείς και να κατανοεί τα όνειρα, τα σωματικά προβλήματα, τα συμπτώματα, τις σχέσεις, καθώς και τις διαπροσωπικές και κοινωνικές συγκρούσεις. Η αρχή στην οποία βασίζεται το Process Work είναι ότι κάθε ανθρώπινη εμπειρία, ακόμα κι αν μοιάζει διασπαστική ή ενοχλητική, είναι ο σπόρος μιας διεργασίας που εμπεριέχει νόημα. Εάν αυτή "ξεδιπλωθεί", θα αναδείξει το μήνυμα και το νόημά της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η λύση ενός προβλήματος μπορεί να εμπεριέχεται στο πρόβλημα, τότε, εμπειρίες που μας αποσταθεροποιούν δεν είναι μόνο καταστροφικές αλλά μπορούν να προσφέρουν κι έναν δρόμο για προσωπική ανάπτυξη και δημιουργία ικανοποιητικών σχέσεων, λειτουργικών ομάδων και κοινοτήτων. Σε αυτό το εργαστήρι, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Process Work, θα εξερευνήσουμε τον προσωπικό και συλλογικό φόβο και θα αναζητήσουμε τρόπους να τον μετατρέψουμε σε σύμμαχο προσωπικής ενδυνάμωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

9 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 9 4. Περπατώ εις το Δάσος όταν ο Λύκος είναι εδώ Ευρώπη Παπαδοπούλου Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Τακτικό Μέλος του ΕΑGT (European Association for Gestalt Therapy) Τακτικό Μέλος της HAGT Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ com Τiς περισσότερες φορές το ενδεχόμενο να βρεθώ απροετοίμαστος σε αναπάντεχες αλλαγές με φοβίζει. Κάποιες φορές αυτός ο φόβος με ενεργοποιεί ώστε να προφυλαχτώ όμως κάποιες άλλες φορές, ο φόβος μου για το αναπάντεχο που πρόκειται να μου συμβεί με ακινητοποιεί, εμποδίζοντας με να αναλάβω δράση. Είναι η στιγμή που καλούμαι να διαλέξω ανάμεσα στη εμπιστοσύνη και τη δυσπιστία. Την εμπιστοσύνη ή δυσπιστία προς τον άλλον αλλά ταυτόχρονα και πιο ουσιαστικά την εμπιστοσύνη ή τη δυσπιστία στις δυνατότητές μου! Το ζητούμενο είναι να επιτρέψω στον εαυτό μου και να φοβάται αλλά και να τολμάει!...μόνο έτσι μειώνω τον φόβο του άγνωστου μπροστά σε αυτό που ήδη γνωρίζω, εμπλουτίζω τη ζωή μου με νέες εμπειρίες, βρίσκω το θάρρος να ανακαλύψω μέσα από το καινούριο την εμπειρία της ανανέωσης, της κινητοποίησης της ευχαρίστησης, της ικανοποίησης.

10 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 1 5. Χρόνιο Άγχος : Το «καθημερινό» Πρόσωπο τού Φόβου. Δρόμοι Εξοικείωσης και Επεξεργασίας στην Τραυματοθεραπεία Ζωή Παραδομενάκη Σίλλατ Dipl.-Psych. Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια zoeschilla t@ yahoo. com Περιεχόμενο : Αιτίες Φόβου : Η Τραυματοθεραπευτική θεώρηση στην Προσέγγιση Somatic Experiencing / Σωματική Βιωματική Τραυματοθεραπεία Η Νευροφυσιολογία του φόβου Το Σώμα ως «Συνεργάτης» : Υπoβοηθώντας τη Νοητική / Συναισθηματική Διεργασία Πρακτικές και Εργαλεία ενεργής Αυτοβοήθειας Ο φόβος ως φυσική, αρχέτυπη εμπειρία, κοινή σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και την ανθρώπινη ύπαρξη, λειτουργεί καταρχάς ως ενστικτώδης αντίδραση προσανατολισμού και αυτοπροστασίας σε περίπτωση απειλής ή κινδύνου, διασφαλίζοντας την επιβίωση. Όταν ο κίνδυνος παρέλθει, υποχωρεί υπό κανονικές συνθήκες και η αίσθηση του φόβου. Συχνά όμως, μπορεί τραυματικά βιώματα στην προσωπική ή διαγενεακή βιογραφία, όπως μεμονωμένα συμβάντα (ατυχήματα, κρίσιμες καταστάσεις υγείας, εμπειρίες απώλειας), ή η μακροχρόνια έκθεση σε τραυματικές συνθήκες (αναπτυξιακό τραύμα, παραμέληση, ενδοοικογενεική ή κοινωνική βία), να μείνουν εγγεγραμμένα στο νευρικό σύστημα και στη μνήμη του σώματος κατά συνέπεια η αίσθηση και οι δεξιότητες του εαυτού ενδέχεται να μείνουν εγκλωβισμένες σε μία στάση ζωής μόνιμου άγχους, ανασφάλειας και φόβου, ακόμη και όταν το συμβάν ή η κατάσταση που προκάλεσε το φόβο ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Στη Σωματική Τραυματοθεραπεία ανοίγεται η δυνατότητα μιας επανορθωτικής επεξεργασίας του φόβου ως μετατραυματικού συμπτώματος. Με στοχευμένες παρεμβάσεις σε αισθητηριακό-κινητικό, ψυχοσυναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο, μπορούν να αναπτυχθούν και να ενσωματωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, νέες βιωματικές εμπειρίες αυτοενδυνάμωσης, αυτορύθμισης, συνοχής και απαρτίωσης του εαυτού, προάγοντας έτσι την αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ευελιξίας και ανθεκτικότητας.

11 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Αν φοβάσαι μη μιλάς. Αν μιλήσεις μη φοβάσαι. Δραματοθεραπευτικός Διάλογος με τον ατομικό και το συλλογικό Φόβο. Ανθή Κασταμονίτου Παιδαγωγος Δραματοθεραπεύτρια- Παιγνιοθεραπεύτρια, anthikasta 18@yahoo. gr Γιασμίνα Βουνάτσου Δραματοθεραπεύτρια- καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, gr Ο φόβος και η απαλλαγή μας από αυτόν είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Με αφορμή μια εικαστική εγκατάσταση θα προσεγγίσουμε την έννοια του φόβου προσδίδοντας το νόημα που του αναλογεί. Μέσα από την προβολική διαδικασία και τη δραματοθεραπευτική διεργασία του «ως εάν» θα μπορέσουμε να τον βάλουμε απέναντί μας, να τον αναγνωρίσουμε, να τον απομυθοποιήσουμε και τέλος να τον αντιμετωπίσουμε. Γιατί ο φόβος δεσμεύει την ελευθερία. Γιατί όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Γιατί τίποτα δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό, πολύ ή λίγο, αλλά σημασία έχει με πόση σοφία ή λογική διαχειριζόμαστε το καθετί. Ο φόβος δεν ανήκει σε κανέναν, γι' αυτό εύκολα αλλάζει κατεύθυνση (blog grfear)

12 12 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7. Εμψύχωση Ομάδας με την μη κατευθυντική παρεμβατική Μέθοδο πάνω στον ατομικό και συλλογικό Φόβο. Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια N.D.I Κρανιοθεραπεύτρια info@humantherapy.gr Η ανάγνωση των βαθύτερων επιθυμιών και η δραστηριοποίηση του ατόμου προς της πραγματοποίηση τους είναι σύμφωνα με την Μη κατευθυντική παρεμβατική μέθοδο ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο ο ψυχισμός αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Οι κοινωνικοί εξαναγκασμοί και οι προσωπικοί φόβοι είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί τους ανθρώπους στο να απομακρυνθούν από το πεδίο των επιθυμιών τους, να αποφεύγουν τα συναισθήματα τους και τελικά να αποξενωθούν από τον εαυτό τους. Η ψυχοθεραπεία με την Μη κατευθυντική παρεμβατική μέθοδο οδηγεί βήμα βήμα τον άνθρωπο στο να συνειδητοποιήσει το θέμα αυτό, να το συνδέσει με τον εαυτό του και να τον ενθαρρύνει στο να αλλάξει στην κατεύθυνση που θα είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες του και την προσωπική του ανάπτυξη. Διερεύνηση με βιωματικό τρόπο του θεμελιακού ζητήματος αυτού και σύνδεση με την σημερινή πραγματικότητα. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

13 13 8.«Είμαι ο Φόβος και είμαι εντάξει! Το δύσκολο Συναίσθημα του Φόβου, μας προσκαλεί να μην το φοβηθούμε και να το κατανοήσουμε» Μαρία Μαραγκοπούλου Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Κοινωνική Λειτουργός, ΜSc Κοινωνική Ψυχιατρική Παιδοψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων Μέλος ΕΛΕΣΥΘ και ΣΚΛΕ www. maragopoulou. gr Μερικές φορές έντονα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου και του συναισθήματος του φόβου, μας καθηλώνουν και μας απαγορεύουν να δούμε τι άλλο μπορεί να υπάρχει μέσα μας. Κάνοντας χώρο στο δύσκολο και πολλές φορές κυρίαρχο συναίσθημα του φόβου, μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Άλλωστε, όλα τα συναισθήματα μας προσφέρουν πολύτιμο προσωπικό υλικό Οι συμμετέχοντες στο παρόν εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν το συναίσθημα του φόβου, με έναν βιωματικό τρόπο που δύναται να τους εμπλουτίσει και να τους απελευθερώσει, φέρνοντας τους σε επαφή με τις εσωτερικές τους δυνατότητες. Το συναίσθημα του φόβου μας ζητά να μην το φοβηθούμε, να το ακούσουμε, να το διευρύνουμε και τελικά γιατί όχι, να το κατανοήσουμε Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

14 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Εμπιστοσύνη και Φόβος στην ψυχοθεραπεία Ευσταθία Θεοδώρου Συνθετική ψυχοθεραπεύτρια. com Σκοπός του εργαστηρίου είναι να έρθουν βιωματικά σε επαφή οι συμμετέχοντες, μέσα από τη σύνθεση προσεγγίσεων κυρίως της Gestalt, του Ψυχοδράματος και του Θεάτρου, με τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ικανότητες και τις δυνατότητες που έχει ο καθένας μας για να αλλάξει τον τρόπο που βιώνει και κατ' επέκταση αντιμετωπίζει τον φόβο αφενός ως θεραπευόμενος κι αφετέρου ως θεραπευτής. Ο φόβος στην ψυχοθεραπεία εμφανίζεται με διάφορες μορφές και πολλές φορές συνδέεται με τον φόβο για την αλλαγή και κατ επέκταση και με την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας. Όταν αντιληφθούμε την προσωπική μας σχέση με τον φόβο και την εμπιστοσύνη τότε μπορούμε και να βιώσουμε την ψυχοθεραπεία ως μέσω για την ατομική μας υπέρβαση.

15 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Όταν ο συλλογικός φόβος συναντάει τον ατομικό. Τα δωμάτια του φόβου στο σώμα μας. Κωστής Γκουρτσούλης Ψυχολόγος, Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, trainer του Ε.Ι.Ν.Α., μέλος της Π.Ε.ΣΩ.Ψ. kostisbp@gmail.com Ιωάννα Χαραλάμπους Εκπαιδευτικός, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια μέλος της Π.Ε.ΣΩ.Ψ. gr Ο φόβος στην Ραϊχική αναλυτική προσέγγιση θεωρείται ως ένας δείκτης ευφυΐας του έμβιου όντος άμεσα συνδεδεμένος με την ικανότητά του να προστατεύεται προβλέποντας τον κίνδυνο στον χώρο και τον χρόνο. Όταν όμως ο φόβος περνάει το «κατώφλι» γίνεται ένας ισχυρότατος εχθρός της ελευθερίας, παραλύοντας και ακινητοποιώντας. Έτσι ενώ, κατ αρχάς, πρέπει να γίνεται σεβαστός, πρέπει ταυτόχρονα το άτομο να μάθει να τον κατανοεί βαθύτερα και να τον αναγνωρίζει στις σωματικές του εκφράσεις, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο σε μια εποχή όπου η κοινωνία απειλείται και βυθίζεται στον συλλογικό φόβο της καταστροφής και του χάους. Το σώμα ως πεδίο εγγραφής και έκφρασης του φόβου «μιλάει» καθαρά και έντονα γι αυτόν: μάτια και στόμα ορθάνοικτα, ταχυκαρδία, δέρμα χλωμό, κρύος ιδρώτας, αναπνοή γρήγορη και ρηχή, ξηροστομία, τρέμουλο στους μύες και στη φωνή. Τόσα πολλά τα δωμάτια του φόβου που μπορούμε να εξερευνήσουμε! Με αφετηρία το σώμα, το δικό μας σώμα αλλά και το σώμα της ομάδας, ξαναβρίσκουμε την ελευθερία κίνησης και έκφρασης με στόχο το συναίσθημα του φόβου να παραμείνει μέσο προστασίας και να μην εξελίσσεται σε φυλακή.

16 1 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ Το Σώμα ως Πεδίο Εγγραφής του Φόβου Σάββας Αλεξόγλου Σωματικός Ψυχοθεραπευτής Διδάσκων και Επόπτης Ε.Ι.Ν.Α Μέλος της Π.Ε.Σ.Ω.Ψ. gr Ο παραστατικός τίτλος μιας παλιάς ταινίας του Φασμπίντερ αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πιο αρχέγονο συναίσθημα άμεσα συνδεδεμένο με το ένστικτο της επιβίωσης του είδους. Ο φόβος θανάτου είναι η μήτρα από την οποία αντλούν το νόημα τους όλοι οι άλλοι φόβοι, πραγματικοί ή συμβολικοί. Η εξουσία (οικογενειακή-πολιτική-κοινωνική) ασκείται για τα σώματα δια μέσου των σωμάτων και επί των σωμάτων. Το άτομο με την ένταξη του στην κοινωνία αποκτά μια σειρά από κοινωνικά χαρακτηριστικά τα οποία εγγράφονται στο σώμα και αποτελούν στοιχεία της ψυχοσωματικής του ταυτότητας. Στη συλλογική συνείδηση έχει καταγραφεί η εγγραφή του φόβου πάνω στο σώμα με πλήθος από εκφράσεις που επιβεβαιώνουν την οπτική της σωματικής ψυχοθεραπείας σύμφωνα με την οποία η σωματική και ψυχική δυσφορία είναι ταυτόσημες πλευρές του ίδιου φαινομένου, που μπορεί να εκφράζεται με την μια ή την άλλη μορφή, ακολουθώντας φυσιολογικές ή συμβολικές λειτουργίες. Η πρόκληση για το σωματικό θεραπευτή είναι η επαναδιέγερση της σωματικής μνήμης με στρατηγικό στόχο τη σταδιακή ρευστοποίηση της ακινητοποιημένης από το φόβο ενέργειας και η επανάκτηση της ικανότητας να αισθανόμαστε το σώμα μας, αποφεύγοντας τη πολιτισμική παραμόρφωση που τείνει να διανοητικοποιήσει τις αισθήσεις μας για να τις ελέγξει.

17 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 17 Ο Φόβος φυλάει τα...έρμα Κωνσταντίνα Εικοσιπεντάρχου Κοινωνική Λειτουργός/Δραματοθεραπεύτρια/Σκηνοθέτις Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών/Μονάδα Εφήβων/Γραφείο Εκπαίδευσης Κέντρο Δραματοθεραπείας και Θεατρικής Εκφρασης Πρόεδρος ΕΔΠΕ. edpe _d5@yahoo. gr Την εποχή της πλήρους αβεβαιότητας και της ανασφάλειας απέναντι σε κάθε θεσμό, που καταρρέει και μέσα με μια κοινωνία, που διαλύεται στα εξ ών συνετέθη, ως άτομα και μέλη της κοινωνίας μας αυτής,βιώνουμε νέες εμπειρίες και νέα δεδoμένα. Καλούμεθα λοιπόν,να τα αντιμετωπίσουμε και να συνεχίσουμε να ζούμε δημιουργώντας άλλες, νέες συνθήκες. Το πρώτο ζήτημα που συναντάμε σ 'αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων είναι ο ίδιος ο φόβος μας. Ας δουλέψουμε με αυτόν και για αυτόν μέσα απο το αίτημα των ανθρώπων που χρειάζονται την βοήθεια μας και την υποστήριξη μας, έχοντας μελετήσει το δικό μας πολύτιμο φόβο, που μας οδηγει σε συναντήσεις που χωράνε μοίρασμα και κατανόηση, όπως μια Ημερίδα για επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές.

18 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ : ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 18 Η Οιδιπόδεια Εμπειρία και ο Φόβος Θανάσης Γεωργάς Ιατρός ψυχαναλυτής, Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαινομενολογικής-Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (Hellenic Society of Daseinsanalysis) Τ. Πρόεδρός της Ελληνικής Εταιρείας Φαινομενολογικής-Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας ( ). Μέλος της διοικούσας επιτροπής της International Federation of Daseinsanalysis. com Με βάση τη ψυχαναλυτική θεωρία, η πορεία ενός ανθρώπου προς την εξατομίκευσή του, ξεκινά με τον θεμελιώδη χωρισμό του από την αδιαφοροποίητη ενότητα της ενδομήτριας εμβρυϊκής κατάστασης. Ξεκινά με ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό «τραύμα της γέννησης». Στη συνέχεια, μέσα από επαναλαμβανόμενες εμπειρίες ρήγματος και ασυνέχειας, δίνεται η δυνατότητα να ξεπροβάλει σταδιακά ο άλλος και την ίδια στιγμή ο εαυτός μου. Εν τούτοις, τη στιγμή του ρήγματος και της ασυνέχειας, το παιδί δραπετεύει σε έναν τόπο που εκείνη τη στιγμή δημιουργείται, τον τόπο της φαντασίωσης και του πρωτογενούς ναρκισσισμού η οποία επιχειρεί να σκεπάσει το ρήγμα και να διατηρήσει την ψευδαίσθηση της συνέχειας και της ενότητας. Εδώ υπεισέρχεται το λεγόμενο οιδιπόδειο και ο ρόλος του πατέρα που έρχεται να ανακόψει την επιστροφή και να ενεργοποιήσει το ρήγμα και τον θεμελιώδη χωρισμό. Με αυτήν την έννοια γίνεται ο γεννήτορας που γεννά το παιδί ως εξατομικευμένη οντότητα και του δημιουργεί τις προϋποθέσεις να γίνει ύπαρξη (ex-istence). Μέσα σε ποιες συνθήκες όμως το οιδιπόδειο, αντί για γέννηση ύπαρξης και διάνοιξη κόσμου γίνεται τραυματική εμπειρία και φόβος; Τα παραπάνω, όχι στην παραδοσιακή φροϋδική οπτική, αλλά μέσα από την οντολογική εμβάθυνση της φαινομενολογικής-υπαρξιακής προσέγγισης, αυτής που διεθνώς ονομάζεται Daseinsanalysis.

Εκπαίδευση στην Μη Κατευθυντική Σωματική Ψυχοθεραπεία - Σωματοσυναισθηματική N.D.S.P-S.E.R

Εκπαίδευση στην Μη Κατευθυντική Σωματική Ψυχοθεραπεία - Σωματοσυναισθηματική N.D.S.P-S.E.R Εκπαίδευση στην Μη Κατευθυντική Σωματική Ψυχοθεραπεία - Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση N.D.S.P-S.E.R Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κέντρο θεραπείας και εκπαίδευσης ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ, ιδρύθηκε το 1996. Σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Στη δραματοθεραπεία εκδραματίζονται σκηνές και γεγονότα της ζωής στην προσωπική παράσταση του καθενός, με την ασφάλεια που προσφέρουν οι μορφές τέχνης που χρησιμοποιούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα)

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κε.Συ.Θε.Σ. είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βορειοδυτική Ελλάδα που οργανώνει τετραετές επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού 1 / 8 1.) Η Οικογένεια «Η οικογένεια είναι ένας ζώντας οργανισμός ο οποίος όπως κάθε άλλος οργανισμός γεννιέται, ενηλικιώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος.

Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος. Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος. Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος MA, PgD Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια. Προγεννητική Ψυχολόγος, υπό Πιστοποίηση ΕΚΠΑ Ψυχικές κ συναισθηματικές ανάγκες Επαφή Σύνδεση Αίσθηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας

Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΙP) (www.eaip.eu), η συνθετική ψυχοθεραπεία εφαρμόζει, πρωταρχικά,

Διαβάστε περισσότερα

Διευθυντές Σπουδών. Ομιλητές - Συντονιστές

Διευθυντές Σπουδών. Ομιλητές - Συντονιστές Διευθυντές Σπουδών Ανδρεάδης Χαράλαμπος Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής Γ Τμήματος Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας, Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» Αρδαβάνης Αλέξανδρος MD, PhD, Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην ατομική και ομαδική Συστημική Αναπαράσταση

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην ατομική και ομαδική Συστημική Αναπαράσταση Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην ατομική και ομαδική Συστημική Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

βιωματική εκπαίδευση ενηλίκων 16 χρόνια μαζί!

βιωματική εκπαίδευση ενηλίκων 16 χρόνια μαζί! βιωματική εκπαίδευση ενηλίκων 16 χρόνια μαζί! ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΑΙΓΝΙΟΔΡΑΣΗ Βιωματική Μέθοδος Εμψύχωσης Ομάδων Η Συνθετική Παιγνιόδραση είναι μία βιωματική μέθοδος εμψύχωσης ομάδων που αποτελείται από τη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, έχουμε έντονη σύγχυση σχετικά με τα συναισθήματά μας, νοιώθοντας την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία

Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Bienestar Το Κέντρο Bienestar προσφέρει συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ () 3 ης Σεπτεμβρίου 84, 10434 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 210 8812139,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Το Πανελλήνιο Ινστιστούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (P.I.N.Dis) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ Τσαμπίκα Μπαφίτη, M.Sc., Ph.D. Κλινική και σχολική ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, ECP Εκ των Ένδον Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας Εκπαιδεύτρια και επόπτρια, Λόγω

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας την ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας μετά την κρίση

Αναζητώντας την ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας μετά την κρίση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΑΡΓΩ» 14 ΜΑΐΟΥ 2018 ΣΥΝΕΔΡΙΟ 09:00-18:00 Αναζητώντας την ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η συχνή επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού εναντίον ενηλίκων και συνομηλίκων, μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Άνοια Το κρυμμένο Εγώ: Ανοίγοντας τους εσωτερικούς φακέλους.

Άνοια Το κρυμμένο Εγώ: Ανοίγοντας τους εσωτερικούς φακέλους. Άνοια Το κρυμμένο Εγώ: Ανοίγοντας τους εσωτερικούς φακέλους. Κατερίνα Σιαμπάνη, BSc Ψυχολογίας, Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας - Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της HAGT & EAGT. Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

13η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση Συνεχιζόμενης Ἐκπαίδευσης

13η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση Συνεχιζόμενης Ἐκπαίδευσης ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ἀθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2017 13η Μετεκπαιδευτική Συνάντηση Συνεχιζόμενης Ἐκπαίδευσης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ» Ἀγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής 3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Γιάννης Αναστασιάδης: Κοινωνικός Λειτουργός, Παιδικά Χωριά SOS

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριμένα, στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να έχουν επιτύχει τα εξής:

Συγκεκριμένα, στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να έχουν επιτύχει τα εξής: ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ ΑΡΧΕΣ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ Λογικοθυμική προσέγγιση (Rational-Emotive Therapy) Αναπτύχθηκε από τον Albert Ellis τη δεκαετία του 1950. Πεποίθηση πως οι συναισθηματικές δυσκολίες οφείλονται σε λανθασμένες

Διαβάστε περισσότερα

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + «Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + Απώλεια ονομάζουμε κάθε στέρηση, κάθε αποχωρισμό από

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι φόβος και τι φοβια;

Τι είναι φόβος και τι φοβια; ΦΟΒΟΙ - ΦΟΒΙΕΣ Τι είναι φόβος και τι φοβια; Φόβος: η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που δημιουργείται απέναντι σε πραγματικό κίνδυνο, ή απειλή. Φοβία: ο επίμονος φόβος που παγιδεύει το άτομο περιορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Υ - Α Ρ Γ Υ Ρ Ο Υ Π Ο Λ Η Σ προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο 2017-2018 Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα του Κέντρου μας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αίαντος 3, 15235 Βριλήσσια Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu Εισαγωγικό Πρόγραμμα σε Βασικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Δρ. Νίκη Παπαγεωργίου Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Α.Π.Θ. ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Τα προβλήματα υγείας ενός

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στην Εμψύχωσις! Συνθετική Παιγνιόδραση: Η μέθοδος

Καλωσορίσατε στην Εμψύχωσις! Συνθετική Παιγνιόδραση: Η μέθοδος 17 χρόνια μαζί! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Καλωσορίσατε στην Εμψύχωσις!...4-5 Συνθετική Παιγνιόδραση: Η μέθοδος... 6-7 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής & Εμψύχωσης ομάδας με τη Συνθετική Παιγνιόδραση...8-9 Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα : Ψ WORKS FOR YOU BASIC EDITION

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα : Ψ WORKS FOR YOU BASIC EDITION Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα : Ψ WORKS FOR YOU BASIC EDITION Έχετε ποτέ αναρωτηθεί Πως λειτουργεί ο εγκέφαλός σας και αν μπορείτε να αξιοποιήσετε περισσότερες δυνατότητές του; Γιατί ορισμένοι άνθρωποι «τα πάνε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 (φιλόλογος) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων μετά από Φυσικές Καταστροφές

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων μετά από Φυσικές Καταστροφές Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων μετά από Φυσικές Καταστροφές Χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή παιδιών και εφήβων μετά από πυρκαγιά ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος εξειδίκευσης στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR:

Κύκλος εξειδίκευσης στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR: Κύκλος εξειδίκευσης στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR: Υπεύθυνη προγράμματος: Δόμνα Βεντουράτου (EMDR-Europe accred. Trainer) Νοέμβριος 2019- Απρίλιος 2020 Διάρκεια: 77 διδακτικές ώρες συν 10 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

21 ο ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ WORKSHOP ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GESTALT

21 ο ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ WORKSHOP ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GESTALT 21 ο ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ WORKSHOP ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GESTALT «ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ: Η ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 17-18 ΜΑΪΟΥ 2019 VALIS RESORT SPA & CONFERENCE CENTER ΒΟΛΟΣ Tο Κέντρο Ψυχοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας

Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας Η περίπτωση έφηβης, 16 χρονών, με άγχος υγείας Το κρίσιμο ζήτημα της εμπιστευτικότητας και της τήρησης του απορρήτου στη θεραπεία εφήβων Ευτυχία Αργαλιά, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας Επόπτρια: Δρ

Διαβάστε περισσότερα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα

Τ , , Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα www.apotinarxi.gr Τ. 210 7211953, 6944841313, Νέος κύκλος Σεµιναρίου Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα Το σεµινάριο έχει βοηθήσει εκατοµµύρια γονείς να βελτιώσουν τη σχέση τους µε τα παιδιά τους. Το σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

«Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Σάββατο 11 Νοεμβρίου, έναρξη 09.00-19.00 Φιλοσοφική Σχολή (αμφιθέατρο 440 4 ος όροφος), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη,

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας το Μετατραυματικό Στρες Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το Πυροσβεστικό Προσωπικό και τις Οικογένειές του

Κατανοώντας το Μετατραυματικό Στρες Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το Πυροσβεστικό Προσωπικό και τις Οικογένειές του Κατανοώντας το Μετατραυματικό Στρες Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το Πυροσβεστικό Προσωπικό και τις Οικογένειές του ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ/ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα Αµµοθεραπείας (Sandplay Therapy Training Program )

Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα Αµµοθεραπείας (Sandplay Therapy Training Program ) Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα Αµµοθεραπείας (Sandplay Therapy Training Program ) Αποστολή Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να προωθήσει τη µελέτη της αµµοθεραπείας (παιχνίδι µε άµµο) όπως διδάσκεται από την Dora

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκπαίδευση Ομαδικών Αναλυτών

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκπαίδευση Ομαδικών Αναλυτών Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαίδευση Ομαδικών Αναλυτών Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εισαγωγή στην Ομαδική Αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος εξειδίκευσης στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR:

Κύκλος εξειδίκευσης στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR: Κύκλος εξειδίκευσης στην Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR: Υπεύθυνη προγράμματος: Δόμνα Βεντουράτου (EMDR-Europe accred. Trainer) Συνεκπαιδεύτρια: Ματθαία Σπαθαράκη (EMDR-Europe Consultant u.s) Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σπουδών Ψυχοδράματος

Οδηγός Σπουδών Ψυχοδράματος Οδηγός Σπουδών Ψυχοδράματος Ψυχοκίνηση σε συνεργασία με το ΨΥΚΑΠ Η εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της βιωματική, που σημαίνει ότι διδασκόμαστε επί της πραγματικής διαδικασίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Θέμα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Θέμα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 24/10/2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Θέμα: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 2018-2019 Σας ενημερώνουμε ότι στις 6/11/18 ξεκινούν τα μαθήματα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη

ΑΙΘΟΥΣΑ 4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 Θετικές σχέσεις: θεωρία και πράξη TETARTH 15 ΜΑΪΟΥ 2013 14.00-15.00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΝΕΑ ΧΗΛΗ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΙΘΟΥΣΑ 9 ΑΙΘΟΥΣΑ 10 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 15.00-17.00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Σκέφτομαι & Πράττω

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση Gestalt

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση Gestalt Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοθεραπευτική Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος (1) Η θεραπευτική

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογοι Σελίδα.1

Διάλογοι Σελίδα.1 Διάλογοι 2012-2013 Σελίδα.1 Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο Η ουσία της έννοιας Νοημοσύνη Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πράγματα τα ρυθμίζουν οι Αρχές και όχι οι επιθυμίες και οι στόχοι μας. Τα γεγονότα με σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Κ.Π.Ν.Ν.Α.) Αποστολοπούλου 2, 22100 Τρίπολη τηλ/fax: 2710-235243 e-mail: kρnna_@otenet.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Κ.Π.Ν.Ν.Α.) Αποστολοπούλου 2, 22100 Τρίπολη τηλ/fax: 2710-235243 e-mail: kρnna_@otenet. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η φετινή μας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, επιλέξαμε να περιστραφεί γύρω από τη σημασία των αλλαγών και των μεταβάσεων στη ζωή μας. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες εφήβων. Ομάδα αυτογνωσίας εφήβων παραβατών

Ομάδες εφήβων. Ομάδα αυτογνωσίας εφήβων παραβατών Ομάδες εφήβων Ομάδα αυτογνωσίας εφήβων παραβατών Οι κυριότερες σύγχρονες βιωματικές μέθοδοι και τεχνικές εμψύχωσης ομάδων πήραν μορφή και εξελίχθηκαν στο πλαίσιο του κινήματος Ανάπτυξης του Ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής Priya Patel and Panos Vostanis Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πύλο σεμινάριο με θέμα «Αειφόρο Σχολείο-Βιωματικές Δράσεις» το οποίο οργάνωσε η Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο. Κατανοώντας τη βία και την επιθετικότητα στην κλινική πράξη

Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο. Κατανοώντας τη βία και την επιθετικότητα στην κλινική πράξη Σ Ε Μ Ι ΝΑ Ρ Ι Ο To Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, διοργανώνει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Κατανοώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18 Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 Τεχνικές κλινικής συνέντευξης Ι: Κλινικές δεξιότητες, λήψη ιστορικού, θεραπευτικός σχεδιασµός ( Α Έτος) Η λήψη ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

INTERactive EDucation & Be YourSelf. Be IN Business. Πρόγραμμα διαχείρισης σταδιοδρομίας. και για όσους θέλουν να ε παναπροσδιορίσουν την καριέρα

INTERactive EDucation & Be YourSelf. Be IN Business. Πρόγραμμα διαχείρισης σταδιοδρομίας. και για όσους θέλουν να ε παναπροσδιορίσουν την καριέρα INTERactive EDucation & Be YourSelf Be IN Business Πρόγραμμα διαχείρισης σταδιοδρομίας για σπουδαστές και για όσους θέλουν να ε παναπροσδιορίσουν την καριέρα τους! Η INTERactive EDucation σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δανιηλίδου Νικολίνα, Ψυχολόγος, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας

Γράφει: Δανιηλίδου Νικολίνα, Ψυχολόγος, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας Γράφει: Δανιηλίδου Νικολίνα, Ψυχολόγος, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας Η ιατρική ορίζει ως χρόνια ασθένεια την ασθένεια που είναι μακρόχρονη ή με συχνά επεισόδια. Παλαιότερα, η διάγνωση μιας σημαντικής

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Για τη σχολική χρονια 2016-2017 Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Απογευματινή Επιμορφωτική Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων της Γενικής Παιδαγωγικής ευθύνης

Απογευματινή Επιμορφωτική Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων της Γενικής Παιδαγωγικής ευθύνης Κωνσταντίνα Δ. Κηροποιού Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Καβάλας Απογευματινή Επιμορφωτική Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων της Γενικής Παιδαγωγικής ευθύνης Θέμα: Εφαρμογή των Βιωματικών Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική

Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - HOPEinGA Hellenic Organisation of Psychotherapy and Education

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Ατομική Ψυχολογία Alfred Adler Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Μαλικιώση- Λοΐζου Ατομική Ψυχολογία Τονίζει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ολομέλεια (Αμφιθέατρο): Συζήτηση με τους συμμετέχοντες και τους υπεύθυνους των εργαστηρίων. Παράλληλα Εργαστήρια:

Ολομέλεια (Αμφιθέατρο): Συζήτηση με τους συμμετέχοντες και τους υπεύθυνους των εργαστηρίων. Παράλληλα Εργαστήρια: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 09.00-09.30 Προσέλευση Συνέδρων Ολομέλεια (Αμφιθέατρο): 09.30-12.00 Ο Αλέξης Κόκκος συζητά με τους συνέδρους για την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση (θεωρητικό πλαίσιο, εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανελλήνιου Ινστιστούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΔΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά Η ανατροφή των παιδιών ώστε να γίνουν συναισθηματικά υγιείς, ευτυχισμένοι και υπεύθυνοι ενήλικες είναι ένα δύσκολο έργο. Οι γονείς έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε εκείνες τις στιγμές κρίσης κατά τις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόωρότητα κ Μητρικός Θηλασμός

Πρόωρότητα κ Μητρικός Θηλασμός Πρόωρότητα κ Μητρικός Θηλασμός Αντιγόνη Συμεωνίδου, Ψυχολόγoς Ma,PgD- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια. Προγεννητική Ψυχολόγος υπό Πιστοποίηση ΕΚΠΑ Προωρότητα Πρώτες στιγμές μετά τον τοκετό Mε την γέννηση μας,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Ματίνα Στάππα Αναστασία Μιχαηλίδου Γιώργος Μενεγάκης Η προαγωγή της στοματικής

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Τι είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία; Τι είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία; Η ομαδική ψυχοθεραπεία όπως και η ατομική ψυχοθεραπεία στοχεύει στη βοήθεια ατόμων τα οποία θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων ή των δυσκολιών

Διαβάστε περισσότερα

Προσφυγιά: Διαδρομές και Τραύμα

Προσφυγιά: Διαδρομές και Τραύμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC PSYCHIATRIC ASSOCIATION Προσφυγιά: Διαδρομές και Τραύμα Επιστημονική Διημερίδα του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Σάββατο 19 & Κυριακή 20 MAIOY 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Σάββατο 19 & Κυριακή 20 MAIOY 2012 Η Πολιτιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΟ.Κ.Ε.Π.Ε διοργανώνει ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σάββατο 19 & Κυριακή 20 MAIOY 2012 Ψυχική υγεία των παιδιών και ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ Την έρευνα για τη φύση του την αρχίζει ο άνθρωπος θέτοντας στον εαυτό του την ερώτηση: «Ποιός είμαι; Τι είμαι;» Στην πορεία της αναζήτησης για την απάντηση, η ερώτηση διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: ο εαυτός μου αυτός ο άγνωστος. Ερευνητική εργασία- Project Α τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: ο εαυτός μου αυτός ο άγνωστος. Ερευνητική εργασία- Project Α τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη 3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Θέμα: ο εαυτός μου αυτός ο άγνωστος Ερευνητική εργασία- Project Α τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη Ζωγράφου 2013-2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή-συνοπτική αιτιολόγηση του θέματος

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Το εργαστήρι για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και στρατηγικές ενίσχυσης των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2016 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους παιδοψυχίατρους, σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και μη, στην ψυχική υγεία (Ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς,

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η ομαδικο-αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Ιωσηφίδη Ιδρύτρια και Πρόεδρος ICPS

Πόλλυ Ιωσηφίδη Ιδρύτρια και Πρόεδρος ICPS Μήνυμα Προέδρου ICPS Είναι γεγονός ότι οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει όλους μας και καθέναν ξεχωριστά. Πιθανόν οι επιπτώσεις να είναι διαφορετικές και η βαρύτητα να διαβαθμίζεται,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018- ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ» Αθηνάς 12, 10551 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 210 8812139, 210 8812104, Fax.: 211 7155232 Σκανάρετε με το smartphone σας εδώ Ινστιτούτο Ε.Ι.Ν.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 12: Συναισθήματα Θεματική Ενότητα 12 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις διαστάσεις των συναισθημάτων, στο μηχανισμό λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεραπευτής της ψυχής σας

Ο θεραπευτής της ψυχής σας Ο θεραπευτής της ψυχής σας Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι βρίσκεστε σε ένα σημείο, στο οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα προβλήματά σας και χρειάζεστε μια βοήθεια για να προχωρήσετε; Σίγουρα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Συναισθήματα Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Η Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨwww.gacbp.com) ιδρύθηκε το 1994 ως ένας επιστημονικός φορέας με σκοπό την προαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα