ΕΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΓΩ ΤΕΘΡΑΜΜΑΙ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΓΩ ΤΕΘΡΑΜΜΑΙ (1931-1951)"

Transcript

1 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 23 ΕΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΓΩ ΤΕΘΡΑΜΜΑΙ ( ) Δεν ξέρω αν έστω και ένας τόλμησε να φερθεί όπως εγώ την εποχή εκείνη. Οφείλω επίσης να παραδεχθώ ότι η αποσάθρω - ση όλων των υφιστάμενων συνθηκών εμφανίστηκε ακριβώς την ίδια στιγμή, λες για να δικαιώσει την ιδιαίτερη τρέλα μου. Bene vixit is, qui potuit, cum voluit mori. Όποιος μπόρεσε να πεθάνει όποτε το ήθελε, έζησε καλή ζωή: 1 ιδού μια έξοχη απόφανση του Ποπλιλίου Σύρου, η οποία κάλλιστα θα μπο - ρούσε, αν την αντιστρέψουμε, να συνοψίσει το βίο του γάλλου θεωρητικού και επαναστάτη Guy Debord. Όποιος έζησε μια καλή ζωή, μπόρεσε να πεθάνει όποτε το ήθελε. Πράγματι, ο Debord έζησε μια καλή, μια πλούσια ζωή. Και πράγματι, μπόρεσε να πεθάνει όποτε το ήθελε. Ήδη από την εφηβεία του θέλησε να είναι ένας διαλεκτικός, ένας άνθρωπος της υπέρβασης, του ξεπεράσματος. Οι σταθμοί του βίου και του έργου του πάντα αξεχώριστα στην περίπτωσή του δείχνουν ότι θέλησε και μπόρεσε να υπερβεί τις κυρίαρχες συμ - 1. Ποπλιλίου Σύρου, Γνώμαι, μτφρ. Κώστας Παναγιωτάκης, εκδ. Στιγμή.

2 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ βάσεις των καιρών του, θέλησε και μπόρεσε να υπερβεί όσους δεσμούς είτε συναισθηματικούς είτε κοινωνικούς απείλη σαν την ελευθερία του, την οποία ήθελε αδιαπραγμάτευτη και, κυρίως, πρακτική, συγκεκριμένη, κι όχι αφηρημένη όπως καμώνονται ότι τη θέλουν τόσοι και τόσοι κατ επίφασιν υπέρμαχοί της θέλησε και μπόρεσε να υπερβεί τις δεσπόζουσες, και παντοδύναμες τότε, αυταπάτες μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου τέλος, να υπερβεί τον ίδιο το θάνατο, αρνούμενος την υποταγή στην αυθεντία του («κι ο θάνατος δεν θα χει πια εξουσία» τραγούδησε κάποτε ο ποιητής Dylan Thomas), αρνούμενος την αυθαιρεσία του θανάτου, αρνούμενος την ασχήμια του κάνοντας τη στιγμή του θανάτου του ένα ακόμη ορόσημο του βίου και του έργου του κάνοντας την αυτοκτο νία του μιαν όμορφη ευγενική χειρονομία, όπως είπε η πρώτη γυναίκα του, η Michèle Bernstein, 2 ένα όμορφο ευγενικό δώρο, όπως είπε η τελευταία σύντροφος της ζωής του, η Alice Becker-Ho. 3 Ο Guy Louis Marie Vincent Ernest Debord γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Δεκεμβρίου του 1931, το σούρουπο. Ο ίδιος δεν πρόσφερε ποτέ άλλα στοιχεία στα βιογραφικά, πάντα λιτά και σύντομα, που αρκέστηκε να δώσει στα οπισθόφυλλα των βιβλίων του. Αλλά και στα δύο κατεξοχήν αυτοβιογραφικά του έργα, δηλαδή στη μεγάλου μήκους ταινία In girum imus nocte et consumimur igni (1978), και στον πρώτο και δεύτερο τόμο του απολογισμού της ζωής και του έργου του, στους οποίους έδωσε τον τίτλο Panégyrique, tome premier (1989) και 2. Σε συνομιλία με τον βρετανό βιογράφο του Debord, τον Andrew Hussey. Βλ. Andrew Hussey, The Game of War: The Life and Death of Guy Debord (Jonathan Cape, Λονδίνο, 2001), σ Hussey, σ. 375.

3 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 25 GUY DEBORD 25 Panégyrique, tome second (1997), 4 παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες, αρνούμενος να καταπιαστεί με αυτές, αφήνοντας σε άλλους, ομήλικους και μεταγενέστερους, να συμπληρώσουν τα κενά. «Οι λεπτομέρειες είναι ήδη χαμένες μέσα στη σκόνη του χρόνου», μας διαβεβαιώνει δι αντιπροσώπου. 5 Αυτό που, ωστόσο, καθιστά σαφές ο Debord είναι ότι, από τα πρώτα σκιρτήματα της λογικής και της ευαισθησίας του, συνειδητο ποίησε πως πρώτιστο καθήκον του είναι να παραμείνει εσαεί πιστός σε ό,τι αγάπησε μέσα στα ερείπια μιας εποχής, να ζήσει ωθούμενος πάντα από το πνεύμα της περιπέτειας και να προκαλέσει ο ίδιος περιπέτειες. Τίποτα λιγότερο, όσο δελεα στικό κι αν ήταν, δεν θα του αρκούσε και το ήξερε. Η παι δική ηλικία ήταν απλώς ένα εφαλτήριο, μια στιγμή προετοιμα σίας που έμελλε να χαθεί, εσκεμμένα, στη λίμνη της λή- 4. In girum imus nocte et consumimur igni, στο Œuvres cinématographiques complètes [ ], εκδ. Champ Libre, Παρίσι, Δεύτερη έκδοση, υπομνηματισμένη από τον ίδιο τον Debord, του In girum imus nocte et consumimur igni, Gérard Lebovici, Παρίσι, Οκτώβριος Τρίτη, συμπληρωμένη έκδοση, Gallimard, Παρίσι, επίσης, Panégyrique, tome premier, εκδ. Gérard Lebovici, Παρίσι, 1989 (επανέκδοση, Gallimard, Παρίσι, Απρίλιος 1993), και Panégyrique, tome second, εκδ. Fayard, Παρίσι, Σεπτέμβριος Στα ελληνικά, In girum, μτφρ. Ανδρέας Βαρίκας, πρόλογος ελένη Βαρίκα και Michael Löwy, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα, 1995, και In girum, κριτική έκδοση, μτφρ. Πάνος Τσαχαγέας, εκδ. ελεύθερος Τύπος, Αθήνα, χ.χ. Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, μτφρ. Κώστας Οικονόμου, εκδ. ελεύθερος Τύπος, Αθήνα, Μάιος 1995, και Πανηγυρικός, τόμος δεύτερος, μτφρ. Μαρλέν Λογοθέτη, εκδ. ελευθεριακή Κουλτούρα, Αθήνα, Με τη φωνή του Jean Harnois, στην ταινία μικρού μήκους Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps (Ιούνιος 1959). Στα ελληνικά, Σχετικά με το πέρασμα ορισμένων προ σώπων μέσα από μια αρκετά μικρή χρονική μονάδα, στον τόμο Ενάντια στον κινηματογράφο, μτφρ. Μ.Τ., εκδ. Άκμων, Αθήνα, Φθινόπωρο 1977.

4 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ θης. «εγώ ποτέ δεν είχα παιδική ηλικία», θα λέει συχνά, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1950, στον σύντροφο και συμπότη του Jean-Michel Mension. 6 Η παιδική ηλικία θα είναι, λοι πόν, ένα πέρασμα, ένα προοίμιο, μια προαναγγελία. «Γεννήθηκα το 1931, στο Παρίσι», γράφει ο Debord στον πρώτο τόμο του Πανηγυρικού. 7 «Η περιουσία της οικογένειάς μου ήταν ήδη από τότε πολύ επισφαλής απ τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία είχε εμφανιστεί λίγο νωρίτερα, αρχικά στην Αμερική, και τ απομεινάρια δεν έδει - χναν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν για πολύν καιρό μετά την ενηλικίωσή μου, όπως και συνέβη πράγματι. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκα ουσιαστικά κατεστραμμένος. Για να πω την αλή θεια, δεν έκανα το λάθος να περιμένω κληρονομιά, και τελικά δεν απέκτησα. Απλώς δεν έδωσα καμία σημασία σ αυτά τα αρκετά αφηρημένα ζητήματα του μέλλοντος. Έτσι, καθόλη τη διάρκεια της εφηβείας μου, όδευα αργά αλλά αναπόφευκτα, με τα μάτια ανοιχτά, προς μια περιπετειώδη ζωή». Απεναντίας, οι πληροφορίες που ο ίδιος ο Debord μάς παρέ χει για τα πρώτα χρόνια της νιότης του είναι λιγότερο φειδωλές. Ίσα ίσα, φαίνεται ότι θεωρεί πως αυτά ακριβώς τα χρόνια δεν τα εγκατέλειψε ποτέ και πως ό,τι τότε τον διέπλασε, ό,τι τότε ο ίδιος επέλεξε, ό,τι τότε τον καθόρισε, ό,τι τότε ο ίδιος οραματί στηκε, ονειρεύτηκε και σχεδίασε, παρέμειναν οι αναλλοίωτες σταθερές του, οι απόλυτοι και αμετάκλητοι οδοδείκτες του. Δεν είναι διόλου τυχαίο και μάλιστα για έναν άνθρωπο που δεν έχασε καμία ευκαιρία να είναι δριμύς, και άτεγκτος ακόμα, όταν στρεφόταν εναντίον της τυχαιότητας όχι, λοιπόν, δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι οι 6. Jean-Michel Mension, La Tribu, εκδ. Allia, Παρίσι, 1998, σ Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σ. 20.

5 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 27 GUY DEBORD 27 προσωπικότητες που τότε αγάπησε, τα κείμενα που τότε τον σαγήνευσαν και οι ρυθμοί της ζωής που τότε τον συγκλόνισαν επανέρχονται εντυπωσιακά στα δικά του γραπτά, από τα πρώτα, της δεκαετίας του 1950, έως εκείνα που συνέθεσε λίγο πριν από το θάνατό του. Ζώντας ανάμεσα στο Παρίσι και στις Κάννες, ο μικρός Debord θα επιλέξει, όταν δεν έπαιζε πιάνο, να βυθίζεται ώρες ολόκληρες στα βιβλία και στη σιωπή. επίσης, κάτι που έμελλε να τον σημαδέψει καθοριστικά, στα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής αλλά και στο «ψαλίδισμα», από διάφορα έντυ πα και περιοδικά, εικόνων, προσώπων, σκηνών από πολέμους, αεροπλάνων 8 κτλ. Ο Debord απεχθανόταν τα αθλήματα και κάθε μορφή σωματικής άσκησης, προτιμούσε να μένει μόνος του ταξινομώντας επιμελώς σε σημειωματάρια τις εικόνες που «ψαλίδιζε», και επινοώντας και διεξάγοντας περίπλοκες εκστρατείες με τα πάμπολλα μολυβένια στρατιωτάκια του. Απ ό,τι διάβασε εκείνα τα χρόνια της πρώτης του διάπλασης, θα τον συνεπάρουν οι σελίδες, αλλά και οι στιγμές του βίου, δύο ανθρώπων που έζησαν έντονα, έγραψαν λίγο και χάθηκαν νωρίς κάτω από συνθήκες που παρέμειναν μυστηριώδεις. είναι ο Isidore Ducasse, γνωστός ως Κόμης του Lautréamont, και ο Fabian Avenarius Lloyd, γνωστός ως Arthur Cravan. Όσο ισχυρές κι αν ήσαν αργότερα άλλες επιδράσεις, όσο κι αν επηρέασαν τη σκέψη του Debord η διαλεκτική του Georg Wilhelm Friedrich Hegel και του Karl Marx, ή η ποιητική αίσθηση της ροής του χρόνου όπως την τραγουδούν ο Sha- 8. Μαρτυρία του αδελφού του Debord, του Patrick Labaste, το Μάρτιο του Καταγράφεται από τον γάλλο βιογράφο του Debord, τον Christophe Bourseiller, στο Vie et mort de Guy Debord, εκδ. Pion, Παρίσι, Οκτώβριος 1999, σ. 23. επίσης, βλ. Hussey, σ. 21.

6 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ kespeare και ο Omar Khayam, η προσήλωσή του στον Lautréamont και στον Cravan ήταν θαυμαστά ακλόνητη. Αυτοί οι δύο υπήρξαν τα πρώτα και αείζωα και ανώλεθρα πρότυπα, και όλα όσα μπόρεσε να διαβάσει, να σκεφτεί, να γράψει και να πράξει στη μετέπειτα ζωή του ο Debord παρα μένουν ανεξίτηλα σημαδεμένα από την πρώτη επαφή με τις δύο αυτές προσωπικότητες. Σπανίως πια συναντάμε μια τέτοια σθεναρή επιμονή, σπανίως πια συναντάμε προσηλώσεις που να μετασχηματίζουν δημιουργικά το αρχικό σκίρτημα του θαυ - μασμού σε απαραβίαστο μανιφέστο μιας ολόκληρης ζωής. «Οι άνθρωποι τους οποίους εκτιμούσα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο ήσαν ο Arthur Cravan και ο Lautréamont, και γνώριζα πολύ καλά ότι όλοι τους οι φίλοι, αν είχα συγκατατεθεί να ακολουθήσω πανεπιστημιακές σπου - δές, θα με είχαν τόσο περιφρονήσει όσο κι αν είχα ενδώσει στην εξάσκηση μιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας κι αν δεν μπορούσα να έχω αυτούς τους φίλους, σίγουρα δεν θα είχα δεχθεί να παρηγορηθώ με άλλους. Παρέμεινα σταθερός διδάκτωρ του τίποτα, 9 μακριά από κάθε φαινομενικότητα συμμετο χής στους κύκλους που θεωρούνταν τότε κύκλοι διανοουμένων ή καλλιτεχνών». 10 Ο Isidore Ducasse γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1846 στο Μοντεβιδέο. Στα είκοσι δύο του χρόνια είχε συνθέσει και εκδώσει ιδίοις αναλώμασι τα περιλάλητα Άσματα του Μαλντορόρ. Η έκδοση των Ασμάτων ολοκληρώθηκε το Την επόμενη χρονιά, ο Ducasse βρέθηκε νεκρός, κάτω από αδιευ- 9. «Διδάκτωρ του Τίποτα», «Doctor of Nothing», δηλώνει ο Dr Omar (που τον υποδύεται θαυμάσια ο Victor Mature) στην ταινία Shanghai Gesture του Joseph von Sternberg. 10. Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σ. 20.

7 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 29 GUY DEBORD 29 κρίνιστες συνθήκες, σε ένα πανδοχείο στον αριθμό 7 της οδού Faubourg-Montmartre, στο Παρίσι. Αλλοι λένε ότι πήγε από φυματίωση, άλλοι ότι απαγχονίστηκε. είχε αφήσει ημιτε λές το έργο Ποιήματα I και Ποιήματα II, όπου προτείνει συστηματικά τη χρήση μιας μεθόδου που έμελλε να γνωρίσει στιγμές δόξας στα χέρια του Debord και των φίλων του κάμποσες δεκαετίες αργότερα. Ο Arthur Cravan γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1887 στη Λωζάνη. Η ζωή του υπήρξε απαράμιλλα περιπετειώδης. Σύμφωνα με τον ίδιο διετέλεσε: ποιητής, τυχοδιώκτης, ναύτης στον ειρηνικό, ημιονηγός, συγκομιστής πορτοκαλιών στην Καλιφόρνια, γόης φιδιών, ποντικός ξενοδοχείων, ανεψιός του Όσκαρ Ουάιλντ, ξυλοκόπος, έμπορος έργων τέχνης, εκδότης, πρωταθλητής Γαλλίας στο μποξ, οδηγός λεωφορείου στο Βερολίνο, κονφερασιέ κλπ. κλπ. 11 υπήρξε πρόδρομος του κινή - ματος Dada και εξέδωσε την πρωτοποριακή επιθεώρηση Maintenant, από το 1912 έως το Παντρεύτηκε τη μοντερνίστρια ποιήτρια Mina Loy και χάθηκε, επίσης κάτω από αδι ευκρίνιστες συνθήκες, το 1919, στον Κόλπο του Μεξικού. Το πάνθεον των ηρώων της εφηβείας του Debord μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη τον ποιητή Arthur Rimbaud ( ) και τον λόγιο ληστή Pierre-Francois Lacenaire ( ). Το ταλέντο του Rimbaud έλαμψε εκτυφλωτικά ανάμε - σα στα 1870 και 1872, συνδυαζόμενο με μια σκανδαλώδη ζωή αναλωμένη στην περιπλάνηση, στους παθιασμένους έρωτες, στο αψέντι και στη διαρκή εξέγερση. Ο Lacenaire πάλι, στα τριά ντα έξι όλα κι όλα χρόνια του, κατάφερε να γίνει λιποτά κτης και πλαστογράφος (στη Γαλλία), φονιάς (στην Ιταλία), κλέφτης και φονιάς (στο Παρίσι), «μελετώντας αδιά- 11. Βλ. Propaganda, τεύχος 6, Δεύτερο εξάμηνο 2000, σσ

8 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ κοπα απαίσια σχέδια εναντίον της κοινωνίας». Όπως γράφει ο André Breton, «την παραμονή του θανάτου του κοροϊδεύει τους ιερείς που τον ενοχλούν, τους φρενολόγους, τους ανατόμους που τον περιεργάζονται, ομολογεί πως νιώθει μικρές κρί - σεις μελαγχολίας που τον διασκεδάζουν τη νύχτα, μέσα από τα κάγκελα, κάνει κούκου στον φρουρό». 12 Βλέπουμε εύκολα ότι κοινά χαρακτηριστικά όσων συνέβαλαν καθοριστικά στη διάπλαση του Debord ήσαν ο περιπετειώδης βίος, η βραχύτητα αυτού του βίου, η ένταση, η ερωτοτροπία με την παρανομία, η ανάγκη της αυτοέκφρασης, της ποιητικής καταγραφής και ποιητικής χαρτογράφησης του βίου, και η εξέγερση. Πιστός στις επιλογές του, 13 ο Debord θα επιχειρήσει να ζήσει και να εκφραστεί σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, γνωρί - ζοντας πολύ καλά ότι θα πρέπει να συγκατοικήσει με τη βία, με τη ρήξη, με τους κινδύνους (αλλά και με τα θέλγητρα) της ανατροπής και της εκ νέου επινόησης των κανόνων αυτού του συγκλονιστικού παιχνιδιού που λέγεται ελεύθερη ζωή. Θα επι χειρήσει να συναντήσει τους ομοίους του, να τους αναγνωρίσει και να αναγνωριστεί από αυτούς. Οι όμοιοί του είναι τα «παιδιά της νύχτας», όπως τους χαρακτήρισαν οι κοινωνιολόγοι. είναι αυτοί που έζησαν τα παιδικά τους χρόνια και την εφηβεία τους στη λαίλαπα του Β Παγκοσμίου πολέμου, και κυριεύτηκαν από την άγρια διάθεση να αμφισβητήσουν εμπράκτως όλες τις αρχές και τις 12. Βλ. André Breton, Ανθολογία Μαύρου Χιούμορ, εκδ. Αιγόκερως. 13. Και πιστός θαρρείς στη ρήση του μεγάλου έλληνα στοχαστή και φίλου του Debord, του Κώστα Παπαϊωάννου: «Να ανασταίνουμε προγόνους, για να εξιχνιάσουμε το ίδιο μας το μέλλον». Βλ. Κώστας Παπαϊωάννου, Κόσμος και Ιστορία, εκδ. εναλλακτικές εκδόσεις, Αθήνα, 2000, σ. 88.

9 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 31 GUY DEBORD 31 αξίες μιας κοινωνικής οργάνωσης που επέτρεψε ένα τέτοιο γενικευμένο μακελειό. είναι αυτοί που, πότε από ένστι κτο και πότε εκπονώντας ανατρεπτικά σχέδια και προγράμ - ματα, μπόρεσαν, έστω και σπασμωδικά, να προκαλέσουν μια σύγκλιση των κελευσμάτων της πρωτοποριακής τέχνης και των απαιτήσεων μιας επαναστατικής εφόδου στα οχυρά του Παλιού Κόσμου. είναι αυτοί που συνδύασαν τον ακραίο μηδε νισμό με την ακραία ελευθερία της έκφρασης. είναι αυτοί που με περισσή αποκοτιά και απεγνωσμένη αλαζονεία έστρεψαν τα μεθυσμένα από νιότη και κρασί νώτα τους σε κάθε σύμβα ση, σε κάθε κομφορμισμό, σε κάθε είδους ασφάλεια. είναι αυτοί που ζουν για την περιπέτεια και συνάμα αποτελούν την «κακή πλευρά», όπως έλεγε ο Marx, το αρνητικό μιας κοινω νικής οργάνωσης που επιθυμεί διακαώς να αποκλείσει κάθε περιπέτεια από τις πτυχές της ή, λίγο αργότερα, να εμπορευ ματοποιήσει κάθε δημιουργική και περιπετειώδη ροπή του ανθρώπου. Γράφει o Debord: «είδα εκεί να ολοκληρώνεται, πριν από τα είκοσί μου χρόνια, αυτό το ειρηνικό μέρος της νιότης μου, και δεν είχα πλέον παρά μόνο την υποχρέωση να ακολουθήσω χωρίς φραγμούς όλες μου τις επιθυμίες, μέσα όμως σε συνθή κες δύσκολες. Πήγα πρώτα στον πολύ ελκυστικό χώρο όπου ένας ακραίος μηδενισμός δεν ήθελε πλέον να ξέρει τίποτε ούτε, κυρίως, να συνεχίσει τίποτε απ ό,τι ήταν προηγουμένως αποδεκτό ως χρήση της ζωής ή των τεχνών. Ο χώρος αυτός με αναγνώρισε εύκολα σαν δικό του. εκεί εξαφανίστηκαν οι τελευταίες μου πιθανότητες να επανέλθω κάποια μέρα στην κανονική ροή της ύπαρξης. Το σκέφτηκα, και η συνέχεια το απέδειξε» Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σ. 23.

10 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ Ο χώρος για τον οποίο μας μιλάει ο Debord, η «συνοικία της απώλειας», όπως λέει αργότερα, ή ο «χώρος των εργολά βων της καταστροφής», γεωγραφικά ορίζεται από τη rue du Four και τη rue de Buci, νοτίως του Σηκουάνα και βορείως της rue de Vaugirard, ανατολικώς του σταυροδρομιού de la Croix-Rouge και δεξιά της rue Dauphine. Κέντρο, λημέρι, ορμητήριο και στρατηγείο του πληθυσμού που συνέρρεε στο χώρο αυτόν ήταν το μπαρ Chez Moineau, στον αριθμό 22 της rue de Four. εκεί έτρωγαν, έπιναν, άκουγαν μουσική, έπαιζαν σκάκι, ερωτεύονταν και επινοούσαν σκάνδαλα και ολέθρια σχέδια εναντίον της τάξης του κόσμου οι φίλοι του Debord, παλαιότερα πρωτεργάτες του λετριστικού κινήματος και λίγο μετά οι ιδρυτές της Λετριστικής Διεθνούς [Internationale Lettriste], οι απείθαρχοι οπαδοί της άρνησης, ένα σμάρι από τυχοδιώκτες και λιποτάκτες, κακοποιούς, μηδενιστές, αντικαλλιτέχνες και μποέμ. είναι η «φυλή» (La Tribu), σύμφωνα με τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Jean-Michel Mension. Σύμφωνα με τον Debord, είναι το «άλας της γης». 15 Ο εμψυχωτής και ιθύνων νους του λετριστικού κινήματος άκουγε στο όνομα Jean-Isidore Isou, και ήταν ο πρώτος, και ο μοναδικός όπως αποδείχθηκε, «δάσκαλος» του Debord. Ο Isou, ψευδώνυμο του Jean-Isidore Goldstein, γεννήθηκε το 1924, στη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου είδε τους εθνικοσοσιαλιστές του Αδόλφου Χίτλερ να εξανδραποδίζουν με αδιανόητη βαναυσό τητα τους εβραίους της Ρουμανίας. εβραίος και ο ίδιος, γλί τωσε την τελευταία στιγμή και διέφυγε στο Παρίσι, μισώντας έκτοτε κάθε ιεραρχία και κάθε εξουσία (εκτός από όσες ο ίδιος εγκαθίδρυε). Ο 15. Βλ. Jean-Michel Mension, La Tribu, ό.π., και Debord, In girum imus nocte, εκδ. ελεύθερος Τύπος, σ. 25, και εκδ. Γαβριηλίδης, σ. 52.

11 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 33 GUY DEBORD 33 Isou διέθετε μιαν εκρηκτική επινοητικό τητα, ήταν κυριευμένος από ένα μανιακό πάθος για δημοσιό τητα, και στο μυαλό του έκαιγε μια κρύα φλόγα. Κατάφερε, έστω για λίγο, να γίνει μια κινούμενη πυριτιδαποθήκη, ένας μηχανισμός παραγωγής ανατρεπτικών ιδεών, μια προσωπικό τητα που δημιούργησε ένα κίνημα. Θα συλλάβει μια δική του θεωρία για τον πολιτισμό, την τέχνη και το νόημα της ζωής. Θεωρεί ότι αυτό που κινεί την κοινωνική ζωή και την εξέλιξη δεν είναι το ένστικτο της συντήρησης και της επιβίωσης αλλά η θέληση της δημιουργίας. Πιστεύει ότι η δημιουργία είναι η υψηλότερη μορφή της ανθρώπινης δραστηριότητας, και η τέχνη είναι η κορύφωση και η υπέρτατη ουσία της. 16 «επανερχόμενος στην εικονοκλαστική επίθεση των ντανταϊστών και των πρώτων υπερρεαλιστών, ο Isou επιθυμεί να ολοκληρώσει την αυτοκαταστροφή των καλλιτεχνικών μορ φών που ξεκίνησε με τον Charles Baudelaire: απαραίτητο βήμα για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού είναι η ανα γωγή της ποίησης στο έσχατο στοιχείο της, το γράμμα (lettre). Πρόκειται ταυτόχρονα για στοιχείο της γραφής, χρησιμοποιή σιμο στο κολάζ, καθώς και για ηχητικό στοιχείο, χρησιμοποι ήσιμο στην ηχοποιητική απαγγελία, συνδέοντας έτσι την ποίη ση, τη ζωγραφική και τη μουσική [ ] Στον λετρισμό του Isou, βρίσκουμε ήδη, κατά ένα μεγάλο μέρος, το πνεύμα εκείνο που θα χαρακτηρίσει αργότερα τον Debord και τους καταστασιακούς, είτε παραμείνουν πιστοί σε αυτό είτε το ξεπεράσουν: κυρίως την πεποίθηση ότι ολόκληρος ο κόσμος πρέπει αρχικά να αποσυναρμολογηθεί και κατόπιν να ανοικοδομηθεί, όχι πλέον υπό την αιγίδα της οικο- 16. Βλ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Βορειοδυτικό πέρασμα: Πρωτοπορίες και κινήματα, εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2015.

12 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ νομίας αλλά της γενικευμένης δημιουργικότητας», γράφει ο Anselm Jappe. 17 Ο Isou θα επιχειρήσει, θα δραστηριοποιηθεί σε κάθε αισθητικό πεδίο, επεκτείνοντας παντού τα ανατρεπτικά του εγχειρήματα. Μιλώντας για την ιστορία της ποίησης, μίλησε και για την ποίηση της ιστορίας. Μετέτρεψε τη μουσική σε μια σειρά άγριων ηχητικών αυτοσχεδιασμών. Αντικατέστησε τη ζωγραφική με ένα μάγμα κηλίδων, αποκομμάτων από εφημε ρίδες, ψαλιδισμένων φωτογραφιών και κατακρεουργημένων εικόνων. Η ποίηση έγινε ένα ρεσιτάλ κραυγών, θορύβων, ψιθύρων, κομματιασμένων λέξεων και αγκομαχητών, που επι ζητούν να τσακίσουν το τοίχωμα του ήχου. Τέλος, ο κινημα τογράφος θα γίνει μια άναρχη παρέλαση σμιλεμένων κομματιών από σελιλόιντ, ενώ η ηχητική μπάντα θα αυτονομηθεί από την οπτική. Μέσα σε έναν πυρετό δημιουργικότητας, ο Isou συνθέτει ποιήματα, ηχητικά κολάζ στην ουσία, αποτελούμενα μονάχα από γράμματα, φθόγγους, βρυχηθμούς, ανάσες, βογκητά, λαχανιάσματα, σφυρίγματα και στεναγμούς ιδρύει έντυπα και επιθεωρήσεις, συντάσσει μανιφέστα, τυπώνει αφίσες και καταφέρνει να συγκεντρώσει γύρω του μια σθεναρή ομάδα πιστών, έτοιμων για κάθε σκάνδαλο και κάθε περιπέτεια. Πλάι στον Isou, στα τραπέζια του μπαρ Tabou, συμπαρα - τάσσονται οι ποιητές, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, ή και απλώς μποέμ, που ακούνε στα ονόματα Gil Joseph Wolman, Gabriel Pomerand, Jean-Louis Brau, François Dufrêne, Marc-Gilbert Guillaumin, Serge Berna, Maurice Lemaître, και άλλοι. Οι μοναδικές δραστηριότητές τους είναι η ακατά σχετη μέθη και η εξί- 17. Anselm Jappe, Guy Debord, μτφρ. Νίκος Κούρκουλος, εκδ. ελεύθερος Τύπος, Αθήνα, Ιούλιος 1998.

13 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 35 GUY DEBORD 35 σου ακατάσχετη δημιουργία, σε συνδυα σμό με κάποια μικροσκάνδαλα. Αρνούνται με πάθος την εργα σία, προτιμούν να παίζουν πόκερ, σκάκι και μπιλιάρδο. Ακούνε μελαγχολικά τραγούδια του Μεσαίωνα και την αριστουργηματική jazz του Dizzy Gillespie, του Miles Davis, του Charlie Parker, του John Coltrane, του Art Blakey (οι δύο τελευταίοι παρέμειναν οι αγαπημένοι του Debord). Φοράνε μια δική τους στολή: μοντγκόμερι, πουλόβερ με γυριστό γιακά, τζιν και κοτλέ πανταλόνια, αρβύλες, κασκόλ. Στις 9 Απριλίου του 1950, ένα κομάντο λετριστών διέκο - ψε τη λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων και διεκήρυξε ότι ο Θεός είναι νεκρός. Ήταν Κυριακή του Πάσχα, και οι νεα - ροί ταραξίες λίγο έλειψε να λιντσαριστούν από το πλήθος των θεοσεβούμενων και από τους λογχοφόρους της ελβετικής Φρουράς. Στις 20 Απριλίου του 1951, στο 4ο Φεστιβάλ των Καννών, οι λετριστές θα επιβάλουν την προβολή της λετριστικής ταινίας Traité de bave et d éternité (Πραγματεία περί γλίνας και αιωνιότητας) του Isou. Ο Debord θα γνωριστεί με τους λετριστές στις Κάννες, θα γίνει όμοιός τους κι αδελφός τους. Τον Απρίλιο του 1952, στη λετριστική επιθεώρηση Ion, θα δημοσιευθεί το σενάριο της ταινίας Hurlements en faveur de Sade (Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ), του Guy-Ernest Debord. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η ταινία θα προβληθεί, αλλά η προβολή θα διακοπεί. Τον Οκτώβριο, τα Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ, ένα λαμπρό πρώιμο τεκμήριο της διαλεκτι κής δεινότητας του Debord, θα προβληθούν ολοκληρωμένα, προκαλώντας το αναμενόμενο σκάνδαλο και μια σειρά από κρίσιμες ρήξεις. Ο εικοσάχρονος Debord, εντωμεταξύ, πιστός στις προση - λώσεις και στις αποφάσεις του, θα αποφύγει να σπουδάσει και θα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στα καπηλειά και τα

14 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ μπαρ της Αριστερής Όχθης, σε δωμάτια ξενοδοχείων και, κυρίως, περιπλανώμενος με τις ώρες στους δρόμους και στα σοκάκια άγνωστων συνοικιών του Παρισιού. Στις περιπλανήσεις του θα γνωρίζει και θα σαγηνεύει εύκολα, ναι, με τη χαρακτηρι στική άνεση ενός μποέμ δανδή, τα πιο όμορφα και απείθαρχα κορίτσια της μεταπολεμικής εποχής. Θα παρασύρει κάμπο σους συνομηλίκους του στα παιχνίδια της περιπλάνησης, της φιλίας και του έρωτα. Θα εξερευνά με το πάθος του επιστή μονα και την ακρίβεια του καλλιτέχνη, όπως έλεγε και ο Vladimir Nabokov τις δυνατότητες της πόλης, εκλαμβάνο ντας τους λαβυρίνθους της ως εφαλτήρια εξεγέρσεων και τις κόγχες της ως φωλιές παθών. Ο Debord θα ζει στους δρόμους, θα ζει τη νύχτα, θα ζει ανάμεσα στους φτωχούς, στους ερα στές της κραιπάλης, στους εξεγερμένους. Γι αυτό, όπως ο ίδιος μαρτυρεί, θα μπορεί αργότερα να επαναλαμβάνει με περηφάνια τη ρήση του δημαγωγού απ τους Ιππείς του Αριστοφάνη: «Ἐν ἀγορᾷ κἀγὼ τέθραμμαι», «Κι εγώ, επίσης, στους δρόμους γαλουχήθηκα». «Στη συνοικία της απώλειας όπου κατέφυγε η νιότη μου, θαρρείς για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της, θα έλεγε κανείς ότι είχαν συνεννοηθεί να συναντηθούν οι οιωνοί μιας επικείμενης κατάρρευσης όλου του πολιτισμικού οικοδομήμα τος. εκεί βρίσκονταν μονίμως άνθρωποι που δεν θα μπορού σαν να προσδιοριστούν παρά μονάχα αρνητικά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν κάποιο επάγγελμα, δεν ακο - λουθούσαν κάποιες σπουδές, και δεν ασκούσαν καμία καλλι - τεχνική δραστηριότητα. Πολλοί από αυτούς είχαν πάρει μέρος στους πρόσφατους πολέμους, σε πολλούς στρατούς που είχαν διεκδικήσει την ήπειρο: τον Γερμανικό, τον Γαλλικό, τον Ρωσικό, τον Αμερικανικό, τους δύο Ισπανικούς στρατούς, και σε πολλούς άλλους. Οι υπόλοιποι, όντας πέντε ή έξι χρόνια

15 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 37 GUY DEBORD 37 νεότεροι, είχαν έλθει εκεί κατευθείαν, διότι η ιδέα της οικογέ - νειας είχε αρχίσει να αποσυντίθεται, όπως και όλες οι άλλες. Κανένα παραδεδεγμένο δόγμα δεν ήταν δυνατόν να χαλινα - γωγήσει τη συμπεριφορά οποιουδήποτε και, ακόμη λιγότερο, να προσφέρει στην ύπαρξή του κάποιον απατηλό σκοπό». 18 «Στο μέρος αυτό, ο εξτρεμισμός είχε κηρύξει την ανεξαρ - τησία του από κάθε συγκεκριμένη υπόθεση και είχε περήφανα χειραφετηθεί από κάθε πρόγραμμα. Μια κοινωνία που ήδη κλονιζόταν, αλλά χωρίς ακόμη να το ξέρει γιατί παντού αλλού οι παλιοί κανόνες ήσαν ακόμη σεβαστοί, είχε αφήσει προς στιγμήν το πεδίο ελεύθερο σε αυτό που σχεδόν πάντα απωθείται κι όμως ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει: την αμετανόητη αλη τεία, το άλας της γης, ανθρώπους ειλικρινά έτοιμους να βάλουν φωτιά στον κόσμο για να έχει περισσότερη λάμψη» Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σσ In girum imus nocte et consumimur igni, εκδ. Γαβριηλίδης, σ. 51, και εκδ. ελεύθερος Τύπος, σ. 25.

16 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 38 Πηγή: Καταστασιακοί, Œuvres/Quarto, σ Bibliothèque nationale de France.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη»

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» [Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» Από happytv - Τετάρτη 19/10/16 Η Μεταξία Κράλλη (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Σιδέρης. Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΤΙΤΥΠΑ

Νίκος Σιδέρης. Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ 12.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ Νίκος Σιδέρης Μιλώ για την κρίση με το παιδί Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται Από τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΣΚΟΠΟΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ:ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα To Chill and read διάβασε πρόσφατα το βιβλίο Κάθε ηλιοβασίλεμα, το πρώτο βιβλίο της κυρίας Μαίρης Παπαπαύλου, που κυκλοφορεί από

Διαβάστε περισσότερα

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη"

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη" Στο βιβλίο χρησιμοποιείτε πολυπρόσωπες αφηγήσεις μέσα στην κεντρική πλοκή ώστε να μιλήσετε για την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Απόψεις &Σχόλια Γράφει η Κώστια Κοντολέων 08/05/2017 11:06 Ελλάδα, μια χώρα που διεκδικεί την πρώτη θέση στο Πάνθεον των ηρώων

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο;

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου, 1881-8 Απριλίου, 1973) ήταν και είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ ΡΟ ΧΟΥΑΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ

ΠΕ ΡΟ ΧΟΥΑΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ Ηµερολόγιο 2016 28 ΔΕΥΤΕΡΑ iανουaριος 29 ΤΡΙΤΗ 30 ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΠΕΜΠΤΗ 51 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 62 Πρωτοχρονιά (αργία) ΣΑΒΒΑΤΟ ρεϊμοντ καρβερ dfsfsdfsdfsdfdsfsd Απέκτησες τελικά, έστω κι έτσι, αυτό που ήθελες από τούτη

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

«Ερωθάνατος και Λογοτρέλα»

«Ερωθάνατος και Λογοτρέλα» «Ερωθάνατος και Λογοτρέλα» Ομιλία στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Νίκου Παπαδόπουλου «Άλλη Μοίρα» Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα διάλογο ανάμεσα σε δυο νέους ποιητές. Τα χρόνια που τους χωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»-Το βιβλίο της Μ. Τσακίρη που συγκλονίζει για τη αλήθεια του

«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»-Το βιβλίο της Μ. Τσακίρη που συγκλονίζει για τη αλήθεια του «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»-Το βιβλίο της Μ. Τσακίρη που συγκλονίζει για τη αλήθεια του 26 Μαρτίου 2017, 12:50 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ «Ήθελα και θέλω να ενοχληθούν οι αναγνώστες. Και όχι μόνο. Θέλω να ντραπούν και να εκνευριστούν.

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

Μια. φωτογραφία ιστορία

Μια. φωτογραφία ιστορία Μια φωτογραφία Μια ιστορία 20 17 Ημερολόγιο ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ Ελένη Μπούρα Ειρήνη Χριστοπούλου Επίσημες αργίες 2017 1 Ιανουαρίου Πρωτοχρονιά 6 Ιανουαρίου Θεοφάνια 27 Φεβρουαρίου Καθαρά Δευτέρα 25 Μαρτίου Ευαγγελισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 08:00 Το βιβλιοπωλείο "Μπέτσης" και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή; Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή; Βρίσκεστε εδώ: Αρχική» Συνεντεύξεις» Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή; Αφροδίτη Πρέβεζα Τελευταία ενημέρωση:

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα"

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο Σκανταλόπετρα Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link achaianews.gr Κατερίνα Σαμψώνα http://bit.ly/1qtceq0 Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα" Η Σκανταλόπετρα είναι το νέο βιβλίο του Σωτήρη

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου Ημερομηνία 28/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://agrinio-life.gr/ Ιουλία Ιωάννου http://goo.gl/kpy6j7 Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου 171 Views July 28, 2015 No Comments

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΡΕΝ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ

ΣΟΡΕΝ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ http://hallofpeople.com/gr.php?user=κίρκεγκωρ ΣΟΡΕΝ ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ Απόσπασμα από Το κεντρί της ύπαρξης, μετάφραση: Κώστας Νησιώτης «Μια φορά ζούμε», λέει ένας, και θέλει να πάει στο Παρίσι πριν πεθάνει. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας

Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας Μια προσωπική αναδρομή Απόψε θα εκφράσω μερικές προσωπικές σκέψεις για όσα είδα να συμβαίνουν στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκα για πρώτη φορά πριν από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τότε που άρχισα να γράφω για τους άλλους, πάνε τώρα τριάντα και πλέον χρόνια, και ειδικά από τότε που κάποιος αποφάσισε να υποδαυλίσει το θράσος μου δημοσιεύοντας τα γραπτά μου, προσπαθώ να

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN:

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN: Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, 1877. ISBN: 978-618-5144-94-4 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;...

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;... Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17 Ευχαριστίες... 21 Το ξεκίνημα μιας σχέσης... 23 «Τι πρέπει να προσέχω στην αρχή μιας σχέσης, ώστε να ξέρω ότι θα ταιριάξουμε;»... 24 «Πόσο να περιμένω για να μου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό»

Λένα Μαντά: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό» GOOD LIFE20.05.2016 Λένα Μαντά: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό» Η συγγραφέας που έχει πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

«Το αγόρι στο θεωρείο»

«Το αγόρι στο θεωρείο» Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα «Το αγόρι στο θεωρείο» Μανώλης Λεγάκης Στο βιβλίο της Α. Δαρλάση τα ιστορικά στοιχεία συνυφαίνονται με τα μυθιστορηματικά: πρόσωπα φανταστικά υφίστανται σε ατομικό και

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ Ημερομηνία 22/11/2016 Μέσο Συντάκτης Link lionnews.gr Τίνα Πανωρίου https://lionnews.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7- %ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%8d- %cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς»

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» Συντάχθηκε στις 29 Μαΐου 2017. Η φιλία που με συνδέει με την Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017

FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017 FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017 «Αν δεν έχουμε ιστορική μνήμη δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος» Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες και σημειώσεις για την Κοινωνία του Θεάματος

Πληροφορίες και σημειώσεις για την Κοινωνία του Θεάματος Πληροφορίες και σημειώσεις για την Κοινωνία του Θεάματος i γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης* Στο παρόν κείμενο ιστορείται η σύλληψη και η επεξεργασία της θεωρίας του θεάματος από τον Guy Debord (1931-1994),

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ 1901-1975 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Ανδρέας Εμπειρίκος γεννήθηκε στην Μπράϊλα της Ρουμανίας στις 2 Σεπτεμβρίου 1901 και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1902. Η μητέρα του ήταν ρωσικής καταγωγής,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα»

Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα» Δημοσιεύθηκε στις 14.05.18 Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα» Χωρίς να θέτει ως στόχο την επιτυχία, αλλά την προσωπική της λύτρωση, κάθε βιβλίο της αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 1 Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 Αγαπητοί μου Αδελφοί, λίγες ημέρες μετά από τη λαμπρή πανήγυρη της Ανάστασης του Κυρίου, πλημμυρισμένοι από πνευματική χαρά εορτάζουμε σήμερα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου

Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου Το Σενάριο Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου... 2-10 Σενάριο Ντοκιμαντέρ Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου. 11 12 Σημειώσεις για ένα Σενάριο Ντοκιμαντέρ Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου... 13-19 Το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Εἰς τήν Κυριακήν τοῦ Θωμᾶ.

Εἰς τήν Κυριακήν τοῦ Θωμᾶ. Μήνας Ἀπρίλιος 15 Ἀπριλίου 2018. Εἰς τήν Κυριακήν τοῦ Θωμᾶ. Ἰωάν. 20, 19 31. Κυριακή τοῦ Ἀντίπασχα σήμερα καί ἐδῶ καί μία ἑβδομάδα εἰσήλθαμε στήν πιό χαρούμενη περίοδο τοῦ ἔτους, στήν περίοδο τοῦ Πεντηκοσταρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Ημερομηνία 10/10/2016 Μέσο Συντάκτης Link www.ethnos.gr Γκίκα Ελένη http://www.ethnos.gr/biblio/arthro/megalosa_me_eikones_tis_elladas- 64562445/- ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Eρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / 2 0 1 6 Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Μιλήσαμε με τον συγγραφέα του best seller των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερες λεπτομέρειες και τρελά βίντεο σας περιμένουν στο: skull-and-roses.com

Περισσότερες λεπτομέρειες και τρελά βίντεο σας περιμένουν στο: skull-and-roses.com Οι συμμορίες τσοπεράδων, επέλεγαν παραδοσιακά τους αρχηγούς τους με έναν διαγωνισμό που ονομάζεται Πίσω στο Πεζοδρόμιο, στον οποίο οι υποψήφιοι προσπαθούσαν να αντέξουν περισσότερο, όσο τους τραβούσε μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα