ΕΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΓΩ ΤΕΘΡΑΜΜΑΙ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΓΩ ΤΕΘΡΑΜΜΑΙ (1931-1951)"

Transcript

1 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 23 ΕΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΓΩ ΤΕΘΡΑΜΜΑΙ ( ) Δεν ξέρω αν έστω και ένας τόλμησε να φερθεί όπως εγώ την εποχή εκείνη. Οφείλω επίσης να παραδεχθώ ότι η αποσάθρω - ση όλων των υφιστάμενων συνθηκών εμφανίστηκε ακριβώς την ίδια στιγμή, λες για να δικαιώσει την ιδιαίτερη τρέλα μου. Bene vixit is, qui potuit, cum voluit mori. Όποιος μπόρεσε να πεθάνει όποτε το ήθελε, έζησε καλή ζωή: 1 ιδού μια έξοχη απόφανση του Ποπλιλίου Σύρου, η οποία κάλλιστα θα μπο - ρούσε, αν την αντιστρέψουμε, να συνοψίσει το βίο του γάλλου θεωρητικού και επαναστάτη Guy Debord. Όποιος έζησε μια καλή ζωή, μπόρεσε να πεθάνει όποτε το ήθελε. Πράγματι, ο Debord έζησε μια καλή, μια πλούσια ζωή. Και πράγματι, μπόρεσε να πεθάνει όποτε το ήθελε. Ήδη από την εφηβεία του θέλησε να είναι ένας διαλεκτικός, ένας άνθρωπος της υπέρβασης, του ξεπεράσματος. Οι σταθμοί του βίου και του έργου του πάντα αξεχώριστα στην περίπτωσή του δείχνουν ότι θέλησε και μπόρεσε να υπερβεί τις κυρίαρχες συμ - 1. Ποπλιλίου Σύρου, Γνώμαι, μτφρ. Κώστας Παναγιωτάκης, εκδ. Στιγμή.

2 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ βάσεις των καιρών του, θέλησε και μπόρεσε να υπερβεί όσους δεσμούς είτε συναισθηματικούς είτε κοινωνικούς απείλη σαν την ελευθερία του, την οποία ήθελε αδιαπραγμάτευτη και, κυρίως, πρακτική, συγκεκριμένη, κι όχι αφηρημένη όπως καμώνονται ότι τη θέλουν τόσοι και τόσοι κατ επίφασιν υπέρμαχοί της θέλησε και μπόρεσε να υπερβεί τις δεσπόζουσες, και παντοδύναμες τότε, αυταπάτες μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου τέλος, να υπερβεί τον ίδιο το θάνατο, αρνούμενος την υποταγή στην αυθεντία του («κι ο θάνατος δεν θα χει πια εξουσία» τραγούδησε κάποτε ο ποιητής Dylan Thomas), αρνούμενος την αυθαιρεσία του θανάτου, αρνούμενος την ασχήμια του κάνοντας τη στιγμή του θανάτου του ένα ακόμη ορόσημο του βίου και του έργου του κάνοντας την αυτοκτο νία του μιαν όμορφη ευγενική χειρονομία, όπως είπε η πρώτη γυναίκα του, η Michèle Bernstein, 2 ένα όμορφο ευγενικό δώρο, όπως είπε η τελευταία σύντροφος της ζωής του, η Alice Becker-Ho. 3 Ο Guy Louis Marie Vincent Ernest Debord γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Δεκεμβρίου του 1931, το σούρουπο. Ο ίδιος δεν πρόσφερε ποτέ άλλα στοιχεία στα βιογραφικά, πάντα λιτά και σύντομα, που αρκέστηκε να δώσει στα οπισθόφυλλα των βιβλίων του. Αλλά και στα δύο κατεξοχήν αυτοβιογραφικά του έργα, δηλαδή στη μεγάλου μήκους ταινία In girum imus nocte et consumimur igni (1978), και στον πρώτο και δεύτερο τόμο του απολογισμού της ζωής και του έργου του, στους οποίους έδωσε τον τίτλο Panégyrique, tome premier (1989) και 2. Σε συνομιλία με τον βρετανό βιογράφο του Debord, τον Andrew Hussey. Βλ. Andrew Hussey, The Game of War: The Life and Death of Guy Debord (Jonathan Cape, Λονδίνο, 2001), σ Hussey, σ. 375.

3 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 25 GUY DEBORD 25 Panégyrique, tome second (1997), 4 παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες, αρνούμενος να καταπιαστεί με αυτές, αφήνοντας σε άλλους, ομήλικους και μεταγενέστερους, να συμπληρώσουν τα κενά. «Οι λεπτομέρειες είναι ήδη χαμένες μέσα στη σκόνη του χρόνου», μας διαβεβαιώνει δι αντιπροσώπου. 5 Αυτό που, ωστόσο, καθιστά σαφές ο Debord είναι ότι, από τα πρώτα σκιρτήματα της λογικής και της ευαισθησίας του, συνειδητο ποίησε πως πρώτιστο καθήκον του είναι να παραμείνει εσαεί πιστός σε ό,τι αγάπησε μέσα στα ερείπια μιας εποχής, να ζήσει ωθούμενος πάντα από το πνεύμα της περιπέτειας και να προκαλέσει ο ίδιος περιπέτειες. Τίποτα λιγότερο, όσο δελεα στικό κι αν ήταν, δεν θα του αρκούσε και το ήξερε. Η παι δική ηλικία ήταν απλώς ένα εφαλτήριο, μια στιγμή προετοιμα σίας που έμελλε να χαθεί, εσκεμμένα, στη λίμνη της λή- 4. In girum imus nocte et consumimur igni, στο Œuvres cinématographiques complètes [ ], εκδ. Champ Libre, Παρίσι, Δεύτερη έκδοση, υπομνηματισμένη από τον ίδιο τον Debord, του In girum imus nocte et consumimur igni, Gérard Lebovici, Παρίσι, Οκτώβριος Τρίτη, συμπληρωμένη έκδοση, Gallimard, Παρίσι, επίσης, Panégyrique, tome premier, εκδ. Gérard Lebovici, Παρίσι, 1989 (επανέκδοση, Gallimard, Παρίσι, Απρίλιος 1993), και Panégyrique, tome second, εκδ. Fayard, Παρίσι, Σεπτέμβριος Στα ελληνικά, In girum, μτφρ. Ανδρέας Βαρίκας, πρόλογος ελένη Βαρίκα και Michael Löwy, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα, 1995, και In girum, κριτική έκδοση, μτφρ. Πάνος Τσαχαγέας, εκδ. ελεύθερος Τύπος, Αθήνα, χ.χ. Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, μτφρ. Κώστας Οικονόμου, εκδ. ελεύθερος Τύπος, Αθήνα, Μάιος 1995, και Πανηγυρικός, τόμος δεύτερος, μτφρ. Μαρλέν Λογοθέτη, εκδ. ελευθεριακή Κουλτούρα, Αθήνα, Με τη φωνή του Jean Harnois, στην ταινία μικρού μήκους Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps (Ιούνιος 1959). Στα ελληνικά, Σχετικά με το πέρασμα ορισμένων προ σώπων μέσα από μια αρκετά μικρή χρονική μονάδα, στον τόμο Ενάντια στον κινηματογράφο, μτφρ. Μ.Τ., εκδ. Άκμων, Αθήνα, Φθινόπωρο 1977.

4 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ θης. «εγώ ποτέ δεν είχα παιδική ηλικία», θα λέει συχνά, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1950, στον σύντροφο και συμπότη του Jean-Michel Mension. 6 Η παιδική ηλικία θα είναι, λοι πόν, ένα πέρασμα, ένα προοίμιο, μια προαναγγελία. «Γεννήθηκα το 1931, στο Παρίσι», γράφει ο Debord στον πρώτο τόμο του Πανηγυρικού. 7 «Η περιουσία της οικογένειάς μου ήταν ήδη από τότε πολύ επισφαλής απ τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία είχε εμφανιστεί λίγο νωρίτερα, αρχικά στην Αμερική, και τ απομεινάρια δεν έδει - χναν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν για πολύν καιρό μετά την ενηλικίωσή μου, όπως και συνέβη πράγματι. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκα ουσιαστικά κατεστραμμένος. Για να πω την αλή θεια, δεν έκανα το λάθος να περιμένω κληρονομιά, και τελικά δεν απέκτησα. Απλώς δεν έδωσα καμία σημασία σ αυτά τα αρκετά αφηρημένα ζητήματα του μέλλοντος. Έτσι, καθόλη τη διάρκεια της εφηβείας μου, όδευα αργά αλλά αναπόφευκτα, με τα μάτια ανοιχτά, προς μια περιπετειώδη ζωή». Απεναντίας, οι πληροφορίες που ο ίδιος ο Debord μάς παρέ χει για τα πρώτα χρόνια της νιότης του είναι λιγότερο φειδωλές. Ίσα ίσα, φαίνεται ότι θεωρεί πως αυτά ακριβώς τα χρόνια δεν τα εγκατέλειψε ποτέ και πως ό,τι τότε τον διέπλασε, ό,τι τότε ο ίδιος επέλεξε, ό,τι τότε τον καθόρισε, ό,τι τότε ο ίδιος οραματί στηκε, ονειρεύτηκε και σχεδίασε, παρέμειναν οι αναλλοίωτες σταθερές του, οι απόλυτοι και αμετάκλητοι οδοδείκτες του. Δεν είναι διόλου τυχαίο και μάλιστα για έναν άνθρωπο που δεν έχασε καμία ευκαιρία να είναι δριμύς, και άτεγκτος ακόμα, όταν στρεφόταν εναντίον της τυχαιότητας όχι, λοιπόν, δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι οι 6. Jean-Michel Mension, La Tribu, εκδ. Allia, Παρίσι, 1998, σ Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σ. 20.

5 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 27 GUY DEBORD 27 προσωπικότητες που τότε αγάπησε, τα κείμενα που τότε τον σαγήνευσαν και οι ρυθμοί της ζωής που τότε τον συγκλόνισαν επανέρχονται εντυπωσιακά στα δικά του γραπτά, από τα πρώτα, της δεκαετίας του 1950, έως εκείνα που συνέθεσε λίγο πριν από το θάνατό του. Ζώντας ανάμεσα στο Παρίσι και στις Κάννες, ο μικρός Debord θα επιλέξει, όταν δεν έπαιζε πιάνο, να βυθίζεται ώρες ολόκληρες στα βιβλία και στη σιωπή. επίσης, κάτι που έμελλε να τον σημαδέψει καθοριστικά, στα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής αλλά και στο «ψαλίδισμα», από διάφορα έντυ πα και περιοδικά, εικόνων, προσώπων, σκηνών από πολέμους, αεροπλάνων 8 κτλ. Ο Debord απεχθανόταν τα αθλήματα και κάθε μορφή σωματικής άσκησης, προτιμούσε να μένει μόνος του ταξινομώντας επιμελώς σε σημειωματάρια τις εικόνες που «ψαλίδιζε», και επινοώντας και διεξάγοντας περίπλοκες εκστρατείες με τα πάμπολλα μολυβένια στρατιωτάκια του. Απ ό,τι διάβασε εκείνα τα χρόνια της πρώτης του διάπλασης, θα τον συνεπάρουν οι σελίδες, αλλά και οι στιγμές του βίου, δύο ανθρώπων που έζησαν έντονα, έγραψαν λίγο και χάθηκαν νωρίς κάτω από συνθήκες που παρέμειναν μυστηριώδεις. είναι ο Isidore Ducasse, γνωστός ως Κόμης του Lautréamont, και ο Fabian Avenarius Lloyd, γνωστός ως Arthur Cravan. Όσο ισχυρές κι αν ήσαν αργότερα άλλες επιδράσεις, όσο κι αν επηρέασαν τη σκέψη του Debord η διαλεκτική του Georg Wilhelm Friedrich Hegel και του Karl Marx, ή η ποιητική αίσθηση της ροής του χρόνου όπως την τραγουδούν ο Sha- 8. Μαρτυρία του αδελφού του Debord, του Patrick Labaste, το Μάρτιο του Καταγράφεται από τον γάλλο βιογράφο του Debord, τον Christophe Bourseiller, στο Vie et mort de Guy Debord, εκδ. Pion, Παρίσι, Οκτώβριος 1999, σ. 23. επίσης, βλ. Hussey, σ. 21.

6 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ kespeare και ο Omar Khayam, η προσήλωσή του στον Lautréamont και στον Cravan ήταν θαυμαστά ακλόνητη. Αυτοί οι δύο υπήρξαν τα πρώτα και αείζωα και ανώλεθρα πρότυπα, και όλα όσα μπόρεσε να διαβάσει, να σκεφτεί, να γράψει και να πράξει στη μετέπειτα ζωή του ο Debord παρα μένουν ανεξίτηλα σημαδεμένα από την πρώτη επαφή με τις δύο αυτές προσωπικότητες. Σπανίως πια συναντάμε μια τέτοια σθεναρή επιμονή, σπανίως πια συναντάμε προσηλώσεις που να μετασχηματίζουν δημιουργικά το αρχικό σκίρτημα του θαυ - μασμού σε απαραβίαστο μανιφέστο μιας ολόκληρης ζωής. «Οι άνθρωποι τους οποίους εκτιμούσα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο ήσαν ο Arthur Cravan και ο Lautréamont, και γνώριζα πολύ καλά ότι όλοι τους οι φίλοι, αν είχα συγκατατεθεί να ακολουθήσω πανεπιστημιακές σπου - δές, θα με είχαν τόσο περιφρονήσει όσο κι αν είχα ενδώσει στην εξάσκηση μιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας κι αν δεν μπορούσα να έχω αυτούς τους φίλους, σίγουρα δεν θα είχα δεχθεί να παρηγορηθώ με άλλους. Παρέμεινα σταθερός διδάκτωρ του τίποτα, 9 μακριά από κάθε φαινομενικότητα συμμετο χής στους κύκλους που θεωρούνταν τότε κύκλοι διανοουμένων ή καλλιτεχνών». 10 Ο Isidore Ducasse γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1846 στο Μοντεβιδέο. Στα είκοσι δύο του χρόνια είχε συνθέσει και εκδώσει ιδίοις αναλώμασι τα περιλάλητα Άσματα του Μαλντορόρ. Η έκδοση των Ασμάτων ολοκληρώθηκε το Την επόμενη χρονιά, ο Ducasse βρέθηκε νεκρός, κάτω από αδιευ- 9. «Διδάκτωρ του Τίποτα», «Doctor of Nothing», δηλώνει ο Dr Omar (που τον υποδύεται θαυμάσια ο Victor Mature) στην ταινία Shanghai Gesture του Joseph von Sternberg. 10. Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σ. 20.

7 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 29 GUY DEBORD 29 κρίνιστες συνθήκες, σε ένα πανδοχείο στον αριθμό 7 της οδού Faubourg-Montmartre, στο Παρίσι. Αλλοι λένε ότι πήγε από φυματίωση, άλλοι ότι απαγχονίστηκε. είχε αφήσει ημιτε λές το έργο Ποιήματα I και Ποιήματα II, όπου προτείνει συστηματικά τη χρήση μιας μεθόδου που έμελλε να γνωρίσει στιγμές δόξας στα χέρια του Debord και των φίλων του κάμποσες δεκαετίες αργότερα. Ο Arthur Cravan γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1887 στη Λωζάνη. Η ζωή του υπήρξε απαράμιλλα περιπετειώδης. Σύμφωνα με τον ίδιο διετέλεσε: ποιητής, τυχοδιώκτης, ναύτης στον ειρηνικό, ημιονηγός, συγκομιστής πορτοκαλιών στην Καλιφόρνια, γόης φιδιών, ποντικός ξενοδοχείων, ανεψιός του Όσκαρ Ουάιλντ, ξυλοκόπος, έμπορος έργων τέχνης, εκδότης, πρωταθλητής Γαλλίας στο μποξ, οδηγός λεωφορείου στο Βερολίνο, κονφερασιέ κλπ. κλπ. 11 υπήρξε πρόδρομος του κινή - ματος Dada και εξέδωσε την πρωτοποριακή επιθεώρηση Maintenant, από το 1912 έως το Παντρεύτηκε τη μοντερνίστρια ποιήτρια Mina Loy και χάθηκε, επίσης κάτω από αδι ευκρίνιστες συνθήκες, το 1919, στον Κόλπο του Μεξικού. Το πάνθεον των ηρώων της εφηβείας του Debord μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη τον ποιητή Arthur Rimbaud ( ) και τον λόγιο ληστή Pierre-Francois Lacenaire ( ). Το ταλέντο του Rimbaud έλαμψε εκτυφλωτικά ανάμε - σα στα 1870 και 1872, συνδυαζόμενο με μια σκανδαλώδη ζωή αναλωμένη στην περιπλάνηση, στους παθιασμένους έρωτες, στο αψέντι και στη διαρκή εξέγερση. Ο Lacenaire πάλι, στα τριά ντα έξι όλα κι όλα χρόνια του, κατάφερε να γίνει λιποτά κτης και πλαστογράφος (στη Γαλλία), φονιάς (στην Ιταλία), κλέφτης και φονιάς (στο Παρίσι), «μελετώντας αδιά- 11. Βλ. Propaganda, τεύχος 6, Δεύτερο εξάμηνο 2000, σσ

8 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ κοπα απαίσια σχέδια εναντίον της κοινωνίας». Όπως γράφει ο André Breton, «την παραμονή του θανάτου του κοροϊδεύει τους ιερείς που τον ενοχλούν, τους φρενολόγους, τους ανατόμους που τον περιεργάζονται, ομολογεί πως νιώθει μικρές κρί - σεις μελαγχολίας που τον διασκεδάζουν τη νύχτα, μέσα από τα κάγκελα, κάνει κούκου στον φρουρό». 12 Βλέπουμε εύκολα ότι κοινά χαρακτηριστικά όσων συνέβαλαν καθοριστικά στη διάπλαση του Debord ήσαν ο περιπετειώδης βίος, η βραχύτητα αυτού του βίου, η ένταση, η ερωτοτροπία με την παρανομία, η ανάγκη της αυτοέκφρασης, της ποιητικής καταγραφής και ποιητικής χαρτογράφησης του βίου, και η εξέγερση. Πιστός στις επιλογές του, 13 ο Debord θα επιχειρήσει να ζήσει και να εκφραστεί σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, γνωρί - ζοντας πολύ καλά ότι θα πρέπει να συγκατοικήσει με τη βία, με τη ρήξη, με τους κινδύνους (αλλά και με τα θέλγητρα) της ανατροπής και της εκ νέου επινόησης των κανόνων αυτού του συγκλονιστικού παιχνιδιού που λέγεται ελεύθερη ζωή. Θα επι χειρήσει να συναντήσει τους ομοίους του, να τους αναγνωρίσει και να αναγνωριστεί από αυτούς. Οι όμοιοί του είναι τα «παιδιά της νύχτας», όπως τους χαρακτήρισαν οι κοινωνιολόγοι. είναι αυτοί που έζησαν τα παιδικά τους χρόνια και την εφηβεία τους στη λαίλαπα του Β Παγκοσμίου πολέμου, και κυριεύτηκαν από την άγρια διάθεση να αμφισβητήσουν εμπράκτως όλες τις αρχές και τις 12. Βλ. André Breton, Ανθολογία Μαύρου Χιούμορ, εκδ. Αιγόκερως. 13. Και πιστός θαρρείς στη ρήση του μεγάλου έλληνα στοχαστή και φίλου του Debord, του Κώστα Παπαϊωάννου: «Να ανασταίνουμε προγόνους, για να εξιχνιάσουμε το ίδιο μας το μέλλον». Βλ. Κώστας Παπαϊωάννου, Κόσμος και Ιστορία, εκδ. εναλλακτικές εκδόσεις, Αθήνα, 2000, σ. 88.

9 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 31 GUY DEBORD 31 αξίες μιας κοινωνικής οργάνωσης που επέτρεψε ένα τέτοιο γενικευμένο μακελειό. είναι αυτοί που, πότε από ένστι κτο και πότε εκπονώντας ανατρεπτικά σχέδια και προγράμ - ματα, μπόρεσαν, έστω και σπασμωδικά, να προκαλέσουν μια σύγκλιση των κελευσμάτων της πρωτοποριακής τέχνης και των απαιτήσεων μιας επαναστατικής εφόδου στα οχυρά του Παλιού Κόσμου. είναι αυτοί που συνδύασαν τον ακραίο μηδε νισμό με την ακραία ελευθερία της έκφρασης. είναι αυτοί που με περισσή αποκοτιά και απεγνωσμένη αλαζονεία έστρεψαν τα μεθυσμένα από νιότη και κρασί νώτα τους σε κάθε σύμβα ση, σε κάθε κομφορμισμό, σε κάθε είδους ασφάλεια. είναι αυτοί που ζουν για την περιπέτεια και συνάμα αποτελούν την «κακή πλευρά», όπως έλεγε ο Marx, το αρνητικό μιας κοινω νικής οργάνωσης που επιθυμεί διακαώς να αποκλείσει κάθε περιπέτεια από τις πτυχές της ή, λίγο αργότερα, να εμπορευ ματοποιήσει κάθε δημιουργική και περιπετειώδη ροπή του ανθρώπου. Γράφει o Debord: «είδα εκεί να ολοκληρώνεται, πριν από τα είκοσί μου χρόνια, αυτό το ειρηνικό μέρος της νιότης μου, και δεν είχα πλέον παρά μόνο την υποχρέωση να ακολουθήσω χωρίς φραγμούς όλες μου τις επιθυμίες, μέσα όμως σε συνθή κες δύσκολες. Πήγα πρώτα στον πολύ ελκυστικό χώρο όπου ένας ακραίος μηδενισμός δεν ήθελε πλέον να ξέρει τίποτε ούτε, κυρίως, να συνεχίσει τίποτε απ ό,τι ήταν προηγουμένως αποδεκτό ως χρήση της ζωής ή των τεχνών. Ο χώρος αυτός με αναγνώρισε εύκολα σαν δικό του. εκεί εξαφανίστηκαν οι τελευταίες μου πιθανότητες να επανέλθω κάποια μέρα στην κανονική ροή της ύπαρξης. Το σκέφτηκα, και η συνέχεια το απέδειξε» Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σ. 23.

10 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ Ο χώρος για τον οποίο μας μιλάει ο Debord, η «συνοικία της απώλειας», όπως λέει αργότερα, ή ο «χώρος των εργολά βων της καταστροφής», γεωγραφικά ορίζεται από τη rue du Four και τη rue de Buci, νοτίως του Σηκουάνα και βορείως της rue de Vaugirard, ανατολικώς του σταυροδρομιού de la Croix-Rouge και δεξιά της rue Dauphine. Κέντρο, λημέρι, ορμητήριο και στρατηγείο του πληθυσμού που συνέρρεε στο χώρο αυτόν ήταν το μπαρ Chez Moineau, στον αριθμό 22 της rue de Four. εκεί έτρωγαν, έπιναν, άκουγαν μουσική, έπαιζαν σκάκι, ερωτεύονταν και επινοούσαν σκάνδαλα και ολέθρια σχέδια εναντίον της τάξης του κόσμου οι φίλοι του Debord, παλαιότερα πρωτεργάτες του λετριστικού κινήματος και λίγο μετά οι ιδρυτές της Λετριστικής Διεθνούς [Internationale Lettriste], οι απείθαρχοι οπαδοί της άρνησης, ένα σμάρι από τυχοδιώκτες και λιποτάκτες, κακοποιούς, μηδενιστές, αντικαλλιτέχνες και μποέμ. είναι η «φυλή» (La Tribu), σύμφωνα με τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Jean-Michel Mension. Σύμφωνα με τον Debord, είναι το «άλας της γης». 15 Ο εμψυχωτής και ιθύνων νους του λετριστικού κινήματος άκουγε στο όνομα Jean-Isidore Isou, και ήταν ο πρώτος, και ο μοναδικός όπως αποδείχθηκε, «δάσκαλος» του Debord. Ο Isou, ψευδώνυμο του Jean-Isidore Goldstein, γεννήθηκε το 1924, στη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου είδε τους εθνικοσοσιαλιστές του Αδόλφου Χίτλερ να εξανδραποδίζουν με αδιανόητη βαναυσό τητα τους εβραίους της Ρουμανίας. εβραίος και ο ίδιος, γλί τωσε την τελευταία στιγμή και διέφυγε στο Παρίσι, μισώντας έκτοτε κάθε ιεραρχία και κάθε εξουσία (εκτός από όσες ο ίδιος εγκαθίδρυε). Ο 15. Βλ. Jean-Michel Mension, La Tribu, ό.π., και Debord, In girum imus nocte, εκδ. ελεύθερος Τύπος, σ. 25, και εκδ. Γαβριηλίδης, σ. 52.

11 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 33 GUY DEBORD 33 Isou διέθετε μιαν εκρηκτική επινοητικό τητα, ήταν κυριευμένος από ένα μανιακό πάθος για δημοσιό τητα, και στο μυαλό του έκαιγε μια κρύα φλόγα. Κατάφερε, έστω για λίγο, να γίνει μια κινούμενη πυριτιδαποθήκη, ένας μηχανισμός παραγωγής ανατρεπτικών ιδεών, μια προσωπικό τητα που δημιούργησε ένα κίνημα. Θα συλλάβει μια δική του θεωρία για τον πολιτισμό, την τέχνη και το νόημα της ζωής. Θεωρεί ότι αυτό που κινεί την κοινωνική ζωή και την εξέλιξη δεν είναι το ένστικτο της συντήρησης και της επιβίωσης αλλά η θέληση της δημιουργίας. Πιστεύει ότι η δημιουργία είναι η υψηλότερη μορφή της ανθρώπινης δραστηριότητας, και η τέχνη είναι η κορύφωση και η υπέρτατη ουσία της. 16 «επανερχόμενος στην εικονοκλαστική επίθεση των ντανταϊστών και των πρώτων υπερρεαλιστών, ο Isou επιθυμεί να ολοκληρώσει την αυτοκαταστροφή των καλλιτεχνικών μορ φών που ξεκίνησε με τον Charles Baudelaire: απαραίτητο βήμα για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού είναι η ανα γωγή της ποίησης στο έσχατο στοιχείο της, το γράμμα (lettre). Πρόκειται ταυτόχρονα για στοιχείο της γραφής, χρησιμοποιή σιμο στο κολάζ, καθώς και για ηχητικό στοιχείο, χρησιμοποι ήσιμο στην ηχοποιητική απαγγελία, συνδέοντας έτσι την ποίη ση, τη ζωγραφική και τη μουσική [ ] Στον λετρισμό του Isou, βρίσκουμε ήδη, κατά ένα μεγάλο μέρος, το πνεύμα εκείνο που θα χαρακτηρίσει αργότερα τον Debord και τους καταστασιακούς, είτε παραμείνουν πιστοί σε αυτό είτε το ξεπεράσουν: κυρίως την πεποίθηση ότι ολόκληρος ο κόσμος πρέπει αρχικά να αποσυναρμολογηθεί και κατόπιν να ανοικοδομηθεί, όχι πλέον υπό την αιγίδα της οικο- 16. Βλ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Βορειοδυτικό πέρασμα: Πρωτοπορίες και κινήματα, εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2015.

12 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ νομίας αλλά της γενικευμένης δημιουργικότητας», γράφει ο Anselm Jappe. 17 Ο Isou θα επιχειρήσει, θα δραστηριοποιηθεί σε κάθε αισθητικό πεδίο, επεκτείνοντας παντού τα ανατρεπτικά του εγχειρήματα. Μιλώντας για την ιστορία της ποίησης, μίλησε και για την ποίηση της ιστορίας. Μετέτρεψε τη μουσική σε μια σειρά άγριων ηχητικών αυτοσχεδιασμών. Αντικατέστησε τη ζωγραφική με ένα μάγμα κηλίδων, αποκομμάτων από εφημε ρίδες, ψαλιδισμένων φωτογραφιών και κατακρεουργημένων εικόνων. Η ποίηση έγινε ένα ρεσιτάλ κραυγών, θορύβων, ψιθύρων, κομματιασμένων λέξεων και αγκομαχητών, που επι ζητούν να τσακίσουν το τοίχωμα του ήχου. Τέλος, ο κινημα τογράφος θα γίνει μια άναρχη παρέλαση σμιλεμένων κομματιών από σελιλόιντ, ενώ η ηχητική μπάντα θα αυτονομηθεί από την οπτική. Μέσα σε έναν πυρετό δημιουργικότητας, ο Isou συνθέτει ποιήματα, ηχητικά κολάζ στην ουσία, αποτελούμενα μονάχα από γράμματα, φθόγγους, βρυχηθμούς, ανάσες, βογκητά, λαχανιάσματα, σφυρίγματα και στεναγμούς ιδρύει έντυπα και επιθεωρήσεις, συντάσσει μανιφέστα, τυπώνει αφίσες και καταφέρνει να συγκεντρώσει γύρω του μια σθεναρή ομάδα πιστών, έτοιμων για κάθε σκάνδαλο και κάθε περιπέτεια. Πλάι στον Isou, στα τραπέζια του μπαρ Tabou, συμπαρα - τάσσονται οι ποιητές, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, ή και απλώς μποέμ, που ακούνε στα ονόματα Gil Joseph Wolman, Gabriel Pomerand, Jean-Louis Brau, François Dufrêne, Marc-Gilbert Guillaumin, Serge Berna, Maurice Lemaître, και άλλοι. Οι μοναδικές δραστηριότητές τους είναι η ακατά σχετη μέθη και η εξί- 17. Anselm Jappe, Guy Debord, μτφρ. Νίκος Κούρκουλος, εκδ. ελεύθερος Τύπος, Αθήνα, Ιούλιος 1998.

13 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 35 GUY DEBORD 35 σου ακατάσχετη δημιουργία, σε συνδυα σμό με κάποια μικροσκάνδαλα. Αρνούνται με πάθος την εργα σία, προτιμούν να παίζουν πόκερ, σκάκι και μπιλιάρδο. Ακούνε μελαγχολικά τραγούδια του Μεσαίωνα και την αριστουργηματική jazz του Dizzy Gillespie, του Miles Davis, του Charlie Parker, του John Coltrane, του Art Blakey (οι δύο τελευταίοι παρέμειναν οι αγαπημένοι του Debord). Φοράνε μια δική τους στολή: μοντγκόμερι, πουλόβερ με γυριστό γιακά, τζιν και κοτλέ πανταλόνια, αρβύλες, κασκόλ. Στις 9 Απριλίου του 1950, ένα κομάντο λετριστών διέκο - ψε τη λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων και διεκήρυξε ότι ο Θεός είναι νεκρός. Ήταν Κυριακή του Πάσχα, και οι νεα - ροί ταραξίες λίγο έλειψε να λιντσαριστούν από το πλήθος των θεοσεβούμενων και από τους λογχοφόρους της ελβετικής Φρουράς. Στις 20 Απριλίου του 1951, στο 4ο Φεστιβάλ των Καννών, οι λετριστές θα επιβάλουν την προβολή της λετριστικής ταινίας Traité de bave et d éternité (Πραγματεία περί γλίνας και αιωνιότητας) του Isou. Ο Debord θα γνωριστεί με τους λετριστές στις Κάννες, θα γίνει όμοιός τους κι αδελφός τους. Τον Απρίλιο του 1952, στη λετριστική επιθεώρηση Ion, θα δημοσιευθεί το σενάριο της ταινίας Hurlements en faveur de Sade (Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ), του Guy-Ernest Debord. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η ταινία θα προβληθεί, αλλά η προβολή θα διακοπεί. Τον Οκτώβριο, τα Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ, ένα λαμπρό πρώιμο τεκμήριο της διαλεκτι κής δεινότητας του Debord, θα προβληθούν ολοκληρωμένα, προκαλώντας το αναμενόμενο σκάνδαλο και μια σειρά από κρίσιμες ρήξεις. Ο εικοσάχρονος Debord, εντωμεταξύ, πιστός στις προση - λώσεις και στις αποφάσεις του, θα αποφύγει να σπουδάσει και θα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στα καπηλειά και τα

14 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ μπαρ της Αριστερής Όχθης, σε δωμάτια ξενοδοχείων και, κυρίως, περιπλανώμενος με τις ώρες στους δρόμους και στα σοκάκια άγνωστων συνοικιών του Παρισιού. Στις περιπλανήσεις του θα γνωρίζει και θα σαγηνεύει εύκολα, ναι, με τη χαρακτηρι στική άνεση ενός μποέμ δανδή, τα πιο όμορφα και απείθαρχα κορίτσια της μεταπολεμικής εποχής. Θα παρασύρει κάμπο σους συνομηλίκους του στα παιχνίδια της περιπλάνησης, της φιλίας και του έρωτα. Θα εξερευνά με το πάθος του επιστή μονα και την ακρίβεια του καλλιτέχνη, όπως έλεγε και ο Vladimir Nabokov τις δυνατότητες της πόλης, εκλαμβάνο ντας τους λαβυρίνθους της ως εφαλτήρια εξεγέρσεων και τις κόγχες της ως φωλιές παθών. Ο Debord θα ζει στους δρόμους, θα ζει τη νύχτα, θα ζει ανάμεσα στους φτωχούς, στους ερα στές της κραιπάλης, στους εξεγερμένους. Γι αυτό, όπως ο ίδιος μαρτυρεί, θα μπορεί αργότερα να επαναλαμβάνει με περηφάνια τη ρήση του δημαγωγού απ τους Ιππείς του Αριστοφάνη: «Ἐν ἀγορᾷ κἀγὼ τέθραμμαι», «Κι εγώ, επίσης, στους δρόμους γαλουχήθηκα». «Στη συνοικία της απώλειας όπου κατέφυγε η νιότη μου, θαρρείς για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της, θα έλεγε κανείς ότι είχαν συνεννοηθεί να συναντηθούν οι οιωνοί μιας επικείμενης κατάρρευσης όλου του πολιτισμικού οικοδομήμα τος. εκεί βρίσκονταν μονίμως άνθρωποι που δεν θα μπορού σαν να προσδιοριστούν παρά μονάχα αρνητικά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν κάποιο επάγγελμα, δεν ακο - λουθούσαν κάποιες σπουδές, και δεν ασκούσαν καμία καλλι - τεχνική δραστηριότητα. Πολλοί από αυτούς είχαν πάρει μέρος στους πρόσφατους πολέμους, σε πολλούς στρατούς που είχαν διεκδικήσει την ήπειρο: τον Γερμανικό, τον Γαλλικό, τον Ρωσικό, τον Αμερικανικό, τους δύο Ισπανικούς στρατούς, και σε πολλούς άλλους. Οι υπόλοιποι, όντας πέντε ή έξι χρόνια

15 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 37 GUY DEBORD 37 νεότεροι, είχαν έλθει εκεί κατευθείαν, διότι η ιδέα της οικογέ - νειας είχε αρχίσει να αποσυντίθεται, όπως και όλες οι άλλες. Κανένα παραδεδεγμένο δόγμα δεν ήταν δυνατόν να χαλινα - γωγήσει τη συμπεριφορά οποιουδήποτε και, ακόμη λιγότερο, να προσφέρει στην ύπαρξή του κάποιον απατηλό σκοπό». 18 «Στο μέρος αυτό, ο εξτρεμισμός είχε κηρύξει την ανεξαρ - τησία του από κάθε συγκεκριμένη υπόθεση και είχε περήφανα χειραφετηθεί από κάθε πρόγραμμα. Μια κοινωνία που ήδη κλονιζόταν, αλλά χωρίς ακόμη να το ξέρει γιατί παντού αλλού οι παλιοί κανόνες ήσαν ακόμη σεβαστοί, είχε αφήσει προς στιγμήν το πεδίο ελεύθερο σε αυτό που σχεδόν πάντα απωθείται κι όμως ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει: την αμετανόητη αλη τεία, το άλας της γης, ανθρώπους ειλικρινά έτοιμους να βάλουν φωτιά στον κόσμο για να έχει περισσότερη λάμψη» Πανηγυρικός, τόμος πρώτος, σσ In girum imus nocte et consumimur igni, εκδ. Γαβριηλίδης, σ. 51, και εκδ. ελεύθερος Τύπος, σ. 25.

16 Debord02Dior_Layout 1 4/28/15 10:42 AM Page 38 Πηγή: Καταστασιακοί, Œuvres/Quarto, σ Bibliothèque nationale de France.

IN GIRUM IMUS NOCTE ET CONSUMIMUR IGNI

IN GIRUM IMUS NOCTE ET CONSUMIMUR IGNI ΓΚΥ ΝΤΕΜΠΟΡ IN GIRUM IMUS NOCTE ET CONSUMIMUR IGNI Μετάφραση: Πάνος Τσαχαγέας ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Σ' αυτήν την ταινία 1 δεν θα κάνω καμιά παραχώρηση στο κοινό. Ένα πλήθος εξαίρετων λόγων δικαιολογεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ μηνιαίας κυκλοφορίας συλλογή θεωρητικών κειμένων και μεταφράσεων

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ μηνιαίας κυκλοφορίας συλλογή θεωρητικών κειμένων και μεταφράσεων ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ μηνιαίας κυκλοφορίας συλλογή θεωρητικών κειμένων και μεταφράσεων τ.03 - Μάρτιος 2015 Μηδενιστικός Κύκλος - Contra Omnes Μηδενιστικός Κύκλος - Contra Omnes ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η χειραφέτηση, ο φεμινισμός, οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές,

Διαβάστε περισσότερα

20 years of MMM UNDERMAN SS11 \ UNDERCOVER

20 years of MMM UNDERMAN SS11 \ UNDERCOVER YΓ.02 2011 fashion_issue* fashion_issue* 8 editorial Η μόδα σήμερα κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Ειδικά τα τελευταία έξι περίπου χρόνια μέσα στα οποία το Διαδίκτυο απέκτησε τρομακτική δύναμη, το ρούχο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο συνοδεύεται από dvd με αποσπάσματα από συναυλίες σόλο του Νίκου Τουλιάτου. Στη Νεφέλη μου, το ωραιότερο δώρο της ζωής μου.

Το βιβλίο συνοδεύεται από dvd με αποσπάσματα από συναυλίες σόλο του Νίκου Τουλιάτου. Στη Νεφέλη μου, το ωραιότερο δώρο της ζωής μου. Μ EΝΑ ΚΥΜΒΑΛΟ ΑΛΑΛΑΖΟΝ; Φιλολογική επιμέλεια: Τούλα Καρώνη Το βιβλίο συνοδεύεται από dvd με αποσπάσματα από συναυλίες σόλο του Νίκου Τουλιάτου To βιβλίο αυτό το αφιερώνω Σε όλους τους συναδέλφους που δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ ΡΑΤ Ι ΚΟ Θ Ε ΑΤ Ρ Ο Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ. Θεατρική περίοδος 2008-2009. Λεία Βιτάλ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ ΡΑΤ Ι ΚΟ Θ Ε ΑΤ Ρ Ο Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ. Θεατρική περίοδος 2008-2009. Λεία Βιτάλ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ ΡΑΤ Ι ΚΟ Θ Ε ΑΤ Ρ Ο Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ Θεατρική περίοδος 2008-2009 η Λεία Βιτάλ Το ΚΘΒΕ εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ. Τσιρογιάννης Δημήτριος (Α.M. 004/05) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Δόκτωρ Καμπατζά Βαλεντίνη

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ. Τσιρογιάννης Δημήτριος (Α.M. 004/05) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Δόκτωρ Καμπατζά Βαλεντίνη ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α.Τ.Ε.Ι.Θ) ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΣΔΟ) ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Τσιρογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ

TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ ANSELM JAPPE TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΛΙΑ ΓΥΙΟΚΑ εκбόσεις των ξένων Κατόπιν συνεννόησης με τον συγγραφέα,

Διαβάστε περισσότερα

Η έλξη που άσκησαν στον Καζαντζάκη ο φασισμός και ο ναζισμός κατά τη δεκαετία του 1930

Η έλξη που άσκησαν στον Καζαντζάκη ο φασισμός και ο ναζισμός κατά τη δεκαετία του 1930 κεφαλαιο 1 Η έλξη που άσκησαν στον Καζαντζάκη ο φασισμός και ο ναζισμός κατά τη δεκαετία του 1930 Στον πρώτο τόμο της μελέτης αυτής εξέτασα την Οδύσσεια ως μια μορφή «μυθοποίησης» των εμπειριών που είχε

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Δουβίτσας 1943-2003

Γιάννης Δουβίτσας 1943-2003 Γιάννης Δουβίτσας 1943-2003 Αν θέλετε να μοιραστείτε ένα περιστατικό ή σκέψεις για τον Γιάννη Δουβίτσα, καταθέστε το κείμενό σας online στο www.douvitsas.org. Τα κείμενα που θα κατατεθούν μέχρι και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ. Η λογοτεχνία στη δεκαετία 1940-1950. Συγγραφή. Αγγέλα Καστρινάκη. Κριτικός αναγνώστης. Κέλη Δασκαλά. Συντελεστές έκδοσης

ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ. Η λογοτεχνία στη δεκαετία 1940-1950. Συγγραφή. Αγγέλα Καστρινάκη. Κριτικός αναγνώστης. Κέλη Δασκαλά. Συντελεστές έκδοσης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Η λογοτεχνία στη δεκαετία 1940-1950 Συγγραφή Αγγέλα Καστρινάκη Κριτικός αναγνώστης Κέλη Δασκαλά Συντελεστές έκδοσης Γλωσσική επιμέλεια: Πέρσα Αποστολή Τεχνική επεξεργασία: Πάνος Μιαούλης

Διαβάστε περισσότερα

Φοίβος Δεληβοριάς. Μουσική για κάλυψη. Ζωή λάστιχο. Η τέχνη του συμβιβασμού. περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας. μηνιαία έκδοση κυκλάδων

Φοίβος Δεληβοριάς. Μουσική για κάλυψη. Ζωή λάστιχο. Η τέχνη του συμβιβασμού. περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας. μηνιαία έκδοση κυκλάδων περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας 12 NOEΜΒΡΙΟΥ 2009 - #06 μηνιαία έκδοση κυκλάδων Φοίβος Δεληβοριάς Ζωή λάστιχο Μουσική για κάλυψη Η τέχνη του συμβιβασμού το εξώφυλλο 4 // Ατζέντα Που να πάτε, τι να δείτε,

Διαβάστε περισσότερα

ð. Èåüäùñïò Êïíôßäçò ÄéåõèõíôÞò

ð. Èåüäùñïò Êïíôßäçò ÄéåõèõíôÞò ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL Áíïé ôïß Ïñßæïíôåò Áããåëéáöüñïò Êùäéêüò: 1044 Ýôïò ßäñõóçò: 1900 Éäéïêôçóßá: Éíóôéôïýôï Áíèñùðéóôéêþí Åðéóôçìþí ÁóôéêÞ Ìç ÊåñäïóêïðéêÞ Åôáéñåßá Ì. Âüäá 28 & Óìýñíçò 27, 10439 ÁèÞíá

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΟΝ ΣΕΪΛΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

ΤΖΟΝ ΣΕΪΛΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΖΟΝ ΣΕΪΛΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΑGORA: ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007 Αρ. φύλλου 210 Έκδοση του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ της Βάσως Βλαχοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

KLAUS SCHONBERGER (επιμ.)' Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Ιστορία - θεωρία - Πρακτική

KLAUS SCHONBERGER (επιμ.)' Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Ιστορία - θεωρία - Πρακτική KLAUS SCHONBERGER (επιμ.)' Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ιστορία - θεωρία - Πρακτική Ελευθεριακή Κουλτούρα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 5 Η Ληστεία Τράπεζας: Οι Απαρχές 8 Η θεωρία της Ληστείας Τράπεζας 29 Οι Πρωταγωνιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ. ΕΚΘΕΣΗ - ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Εκδηλώσεις λόγου, μουσική, προβολές. 4-18 Φεβρουαρίου 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ. ΕΚΘΕΣΗ - ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Εκδηλώσεις λόγου, μουσική, προβολές. 4-18 Φεβρουαρίου 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Εκδηλώσεις λόγου, μουσική, προβολές ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: Δημήτρης Καλοκύρης Ηρώ Νικοπούλου Γιάννης Ν. Στεφανάκις 4-18 Φεβρουαρίου 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ

TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ ANSELM JAPPE TO ΤΕΛΟΣ THΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ AΝΤΟΡΝΟ KAI ΤΟΝ ΝΤΕΜΠΟΡ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΛΙΑ ΓΥΙΟΚΑ εκбόσεις των ξένων Κατόπιν συνεννόησης με τον συγγραφέα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί,

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί, ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί, που καταγράφει τους τρόπους και τα επιτεύγματα της πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

O Αλεξάντερ Πέιν έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εμβάθυνση, στην εκλέπτυνση στην απόλαυση. Είναι το πιο πολιτικό σύνθημα που μπορεί κανείς να

O Αλεξάντερ Πέιν έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εμβάθυνση, στην εκλέπτυνση στην απόλαυση. Είναι το πιο πολιτικό σύνθημα που μπορεί κανείς να O Αλεξάντερ Πέιν έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εμβάθυνση, στην εκλέπτυνση στην απόλαυση. Είναι το πιο πολιτικό σύνθημα που μπορεί κανείς να διεκδικεί από την τέχνη και τη ζωή. ΣΕΛΙΔΕΣ 3-5 2 54th TIFF

Διαβάστε περισσότερα

Λεσβίες όλων των χωρών ενωθείτε!

Λεσβίες όλων των χωρών ενωθείτε! exofyllo_5:layout 1 3/17/12 10:28 PM Page 1 Λεσβίες όλων των χωρών ενωθείτε! Η Νταλίκα είνα όργανο ολόκληρης της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας. Το όργανο αυτό αποτελείται από τρισεκατομμύρια νευρώνες, (αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Λέκκας Γιασεμί Κηλαηδόνη ο John Wilson. ... από τον τόπο μας. ανταλλαγή σπιτιών, οι πιο προσιτές διακοπές. Now with English version inside!

Βασίλης Λέκκας Γιασεμί Κηλαηδόνη ο John Wilson. ... από τον τόπο μας. ανταλλαγή σπιτιών, οι πιο προσιτές διακοπές. Now with English version inside! Now with English version inside! ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2012 - #23... από τον τόπο μας ανταλλαγή σπιτιών, οι πιο προσιτές διακοπές συνεντεύξεις Βασίλης Λέκκας Γιασεμί Κηλαηδόνη ο John Wilson και τα Χρυσά Βατόμουρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 #03 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 #03 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ #03 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση 140 150 130 120 110 100 90 0 10 20 30 40 50 60 80 70 Βρες το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων 4ο Γυμνάσιο Xανίων H ζωή μετά... το σχολείο Το 6ο τεύχος του περιοδικού του Γυμνασίου μας διακρίνεται για την ποικιλία των ενδιαφερόντων των μαθητών που αποτέλεσαν τη συντακτική του ομάδα. Στην ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχρονική επιθυμία της περιπλάνησης _ αποτυπώνοντας τα βήματα του flâneur

Η διαχρονική επιθυμία της περιπλάνησης _ αποτυπώνοντας τα βήματα του flâneur 1 2 Η διαχρονική επιθυμία της περιπλάνησης _ αποτυπώνοντας τα βήματα του flâneur Επιμελήθηκαν: Λάζου Χριστίνα Νικολαΐδου Αλεξάνδρα Ραχιώτη Αγγελική Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βοζάνη Αριάδνη Ερευνητική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα έκδοση ετοιμάστηκε στο Εργαστήρι της Ελευθεριακής Κουλτούρας με γενική επιμέλεια έκδοσης του Παναγιώτη Καλαμαρά και κυκλοφόρησε στη

Η παρούσα έκδοση ετοιμάστηκε στο Εργαστήρι της Ελευθεριακής Κουλτούρας με γενική επιμέλεια έκδοσης του Παναγιώτη Καλαμαρά και κυκλοφόρησε στη Η παρούσα έκδοση ετοιμάστηκε στο Εργαστήρι της Ελευθεριακής Κουλτούρας με γενική επιμέλεια έκδοσης του Παναγιώτη Καλαμαρά και κυκλοφόρησε στη μητρόπολη της Αθήνας σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων τον χειμώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΟ ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ TΕΥΧΟΣ: 2 Σ χ ο λ ι κ ή Ε φ η μ ε ρ ί δ α τ ο υ Γυ μ ν α σ ί ο υ Α κ ρ ο π ό λ ε ω ς 2 0 1 4-2 0 1 5 Αγαπητοί συμμαθητές και συμμαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες, Μέσα από το Κυκλάμινο της Ακρόπολης,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ εξεγερμένος υποδιοικητής Μάρκος ιστορίες για τους ανθρώπους του καλαμποκιού ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Αντωνία Μ. Εύη Π. Νάντια Τ. εκδόσεις των ξένων Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ

ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ: ΦΑΤΙΧ ΑΚΙΝ, ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ, ΕΪΜΟΣ ΠΟΟΥ Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007 Αρ. φύλλου 211 Έκδοση του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του:

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: έκανε τη μια ταινία πίσω απ την άλλη, μεταποιώντας σε

Διαβάστε περισσότερα