Το ArcGIS χρησιμοποιείται σε διάφορους οργανισμούς ώστε να βελτιώσουν τη ροή των εργασιών τους και να λύσουν τα πιο επίμονα προβλήματα τους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το ArcGIS χρησιμοποιείται σε διάφορους οργανισμούς ώστε να βελτιώσουν τη ροή των εργασιών τους και να λύσουν τα πιο επίμονα προβλήματα τους."

Transcript

1 ArcGIS Το ArcGIS είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα λογισμικού GIS. Παρέχει μια πλατφόρμα για διαδικασίες χωρικής ανάλυσης, διαχείρισης δεδομένων και απεικόνισης. Το ArcGIS είναι επεκτάσιμο και μπορεί να ενσωματωθεί σε ήδη υπάρχοντα συστήματα επιχειρησιακών διαδικασιών όπως work order management, business intelligence και executive dashboards. Το ArcGIS μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού μέσα σε μια επιχείρηση στο desktop και μέσω servers και φορητών συσκευών. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να προσπελάσει online υπηρεσίες. Αν είστε προγραμματιστής εφαρμογών, το ArcGIS σας παρέχει εργαλεία για να δημιουργήσετε τις δικές σας εφαρμογές. Το ArcGIS χρησιμοποιείται σε διάφορους οργανισμούς ώστε να βελτιώσουν τη ροή των εργασιών τους και να λύσουν τα πιο επίμονα προβλήματα τους. Χρησιμότητα του ArcGIS Διαχείριση δεδομένων/ πόρων: ενσωμάτωση συστημάτων, διαχείριση υποθέσεων/αξιώσεων, διαχείριση περιοχών εξυπηρέτησης/ ευθύνης και διαχείριση πελατών Ανάλυση και σχεδιασμός: προβλέψεις και ανάλυση κινδύνου Επιχειρησιακές διαδικασίες: τηλεφωνικό κέντρο/αποστολές, παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων από το πεδίο, επιθεωρήσεις, συντήρηση και λειτουργίες, δρομολόγηση Επίγνωση καταστάσεων: υποστήριξη λήψης αποφάσεων και πρόσβαση από πελάτες/κοινό Το ArcGIS υποστηρίζει την εργασία σας με λύσεις σε Desktop, Server, Web και Mobile. Είτε εργάζεστε σε desktop, στο πεδίο ή χρειάζεται να μοιραστείτε πληροφορίες μέσω internet, τα προϊόντα ArcGIS παρέχουν τα εργαλεία που χρειάζεστε. ArcGIS - Desktop To ArcGIS Desktop περιλαμβάνει μία ομάδα από ενοποιημένες εφαρμογές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ArcCatalog, ArcMap, ArcGlobe, ArcToolbox και ModelBuilder. Η ενοποιημένη αξιοποίηση των εφαρμογών ArcGIS Desktop επιτρέπει στους χρήστες της τεχνολογίας των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών να υλοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία με επίκεντρο το χώρο, από την πιο απλή έως την πιο πολύπλοκη, όπως είναι η χαρτογραφία, η γεωγραφική ανάλυση, η επεξεργασία των γεωγραφικών δεδομένων, η μετατροπή μεταξύ διαφορετικών μορφότυπων δεδομένων, η απεικόνιση, η διαχείριση των δεδομένων κ.α. Η δομή του ArcGIS Desktop είναι κλιμακούμενη ως προς τις δυνατότητές της προκειμένου να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των διαφορετικών τύπων χρηστών. Έτσι, έχουν διαμορφωθεί τρία διακριτά επίπεδα δυνατοτήτων του λογισμικού ArcGIS Desktop που έχουν ως εξής:

2 1. Λογισμικό απεικόνισης, επεξεργασίας και ανάλυσης των γεωγραφικών δεδομένων ArcView. 2. Λογισμικό πλήρους διαχείρισης και επεξεργασίας των γεωγραφικών δεδομένων - ArcEditor. 3. Λογισμικό πλήρους διαχείρισης, επεξεργασίας και ανάλυσης των γεωγραφικών δεδομένων - ArcInfo. ArcView Το ArcView είναι λογισμικό που συναντάται στα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα, που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση, την διαχείριση, την δημιουργία και την ανάλυση γεωγραφικών δεδομένων. Με τη χρήση του ArcView γίνεται κατανοητό το γεωγραφικό περιεχόμενο των δεδομένων μας, επιτρέποντας έτσι να δει κανείς τις σχέσεις μεταξύ των δεδομένων και να αναγνωρίσει τα πρότυπα με νέους τρόπους. Με το ArcView, μπορείτε: Να δημιουργήσετε χάρτες και να αλληλεπιδράσετε με τα δεδομένα σας, με την παραγωγή αναφορών και διαγραμμάτων, την εκτύπωση και την ενσωμάτωση των χαρτών σας σε άλλα έγγραφα και εφαρμογές. Να εξοικονομήσετε χρόνο χρησιμοποιώντας πρότυπα χαρτών για να δώσετε ένα συνεπές ύφος στους χάρτες σας. Να δημιουργήσετε μοντέλα διαδικασιών, scripts και διαγράμματα ροής για να οπτικοποιήσετε και να αναλύσετε τα δεδομένα σας Να διαβάσετε, να εισάγετε και να διαχειριστείτε περισσότερα από 70 διαφορετικά είδη δεδομένων και μορφοτύπων, συμπεριλαμβανομένου δημογραφικών στοιχείων, εγκαταστάσεων, αρχεία CAD, εικόνες, δικτυακές εφαρμογές, πολυμέσα και μεταδεδομένα. Να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά εκτυπώνοντας, δημοσιεύοντας και κοινοποιώντας τα γεωγραφικά σας δεδομένα και το δυναμικό σας περιεχόμενο σε άλλους. Να χρησιμοποιήσετε εργαλεία, όπως τα Find, Identify, Measure και Hyperlink, για να ανακαλύψετε πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες όταν δουλεύετε με κλασσικούς (στατικούς) εκτυπωμένους χάρτες.

3 Να λάβετε καλύτερες αποφάσεις και να λύσετε προβλήματα πιο γρήγορα. ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το ArcView είναι μια desktop εφαρμογή που σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις βασική απεικόνιση, υποβολή ερωτημάτων, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. Ανάλογα με τι χαρακτηριστικά χρειάζεται κανείς, μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών επιπέδων αδειοδότησης του ArcGIS Desktop (ArcInfo, ArcEditor, ArcView). Τα προϊόντα του ArcGIS Desktop μοιράζονται τις ίδιες εφαρμογές (ArcMap, ArcCatalog), διεπαφές χρηστών και περιβάλλον ανάπτυξης. Καθώς οι χρήστες κινούνται από τον ArcView στον ArcEditor και στον ArcInfo διατίθεται επιπρόσθετη λειτουργικότητα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του ArcView είναι: Δημιουργία χαρτών Με τη χρήση προκαθορισμένων προτύπων χαρτών εξοικονομείται χρόνος και γίνεται εύκολα η παραγωγή ομοιόμορφων και συνεπών χαρτών. Χωρικά ερωτήματα Υποβάλετε ερωτήματα στα δεδομένα σας και λύστε περίπλοκα προβλήματα μέσα από μια ποικιλία εργαλείων: διαδραστική μέτρηση αποστάσεων, εύρεση στοιχείων στο χάρτη, επιλογή δεδομένων με βάση την τοποθεσία ή κάποιο χαρακτηριστικό τους, αποεπιλογή όλων, πρόσβαση στις ιδιότητες των επιπέδων μέσα από το κουτί διαλόγου του Identify, και πολλά άλλα. Βασική μοντελοποίηση και ανάλυση Μοντελοποιείστε χωρικές συσχετίσεις, μετρείστε πως τα στοιχεία μέσα σε μια συλλογή δεδομένων σχετίζονται μεταξύ τους στο χώρο, και παρουσιάστε τα αποτελέσματα σας μέσα από αναφορές και διαγράμματα. Απλή επεξεργασία στοιχείων και ενοποίηση δεδομένων Δημιουργείστε και επεξεργαστείτε σημειακά, γραμμικά και πολυγωνικά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά τους. Χρησιμοποιείστε μια μεγάλη συλλογή από είδη δεδομένων που περιλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία, εγκαταστάσεις, CAD αρχεία, εικόνες, δικτυακές εφαρμογές, και πολυμέσα. Έτοιμες προς χρήση συλλογές δεδομένων Ξεκινείστε την απεικόνιση και την ανάλυση άμεσα με τα ενσωματωμένα δεδομένα της ESRI και το Maps Media Kit, που ενημερώνονται κάθε χρόνο και έχουν προ-διαμορφωθεί ώστε να δουλεύουν συγκεκριμένα με το λογισμικό της ESRI. Δυνατότητα επεκτάσεων Προσθέστε περισσότερες δυνατότητες και επεκτείνετε την δύναμη του ArcView με τη χρήση μιας ή περισσότερων από τις πολλές προαιρετικές επεκτάσεις του ArcGIS Desktop (ArcGIS Desktop extensions). Οι επεκτάσεις αυτές επιτρέπουν την πραγματοποίηση πιο απαιτητικών λειτουργιών, όπως γεωεπεξεργασία πλεγματικών αρχείων και τρισδιάστατη ανάλυση. ArcEditor

4 Το λογισμικό ArcEditor αποτελεί μια πλήρη λύση λογισμικού GIS σε σχέση με την επεξεργασία και με τη διαχείριση των γεωγραφικών δεδομένων. Περιέχοντας το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει το λογισμικό ArcView, το ArcEditor έχει επιπλέον ενσωματωμένο ένα πλούσιο σύνολο εργαλείων επεξεργασίας και επικύρωσης γεωγραφικών δεδομένων. Το λογισμικό ArcEditor υποστηρίζει τόσο τη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων από μοναδικό χρήστη, όσο και τη δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας των δεδομένων από πολλούς χρήστες. Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν με το λογισμικό ArcEditor είναι: Δημιουργία και επεξεργασία δεδομένων GIS με τη χρήση εργαλείων επεξεργασίας σχεδιαστικού τύπου. Δημιουργία πλούσιων σε δυνατότητες γεωγραφικών βάσεων δεδομένων με αντικείμενα που έχουν ενσωματωμένη συμπεριφορά, συνοδευόμενη από κανόνες επικύρωσης. Μοντελοποίηση πολύπλοκων ροών εργασίας κατά την επεξεργασία των δεδομένων σε περιβάλλοντα ταυτόχρονης πρόσβασης από πολλούς χρήστες. Δημιουργία και συντήρηση της χωρικής ακεραιότητας των δεδομένων. Δημιουργία, διαχείριση και διερεύνηση γεωμετρικών δικτύων, δηλαδή του τοπολογικού μοντέλου που χρησιμοποιείται στην μοντελοποίηση δικτύων μονοδιάστατης ροής, όπως αυτών της μεταφοράς ή της διανομής του ηλεκτρικού δικτύου. Αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας κατά την επεξεργασία των δεδομένων. Διαχείριση του περιβάλλοντος επεξεργασίας πολλών χρηστών μέσω του versioning. Αποσυνδεδεμένη επεξεργασία (disconnected editing) των δεδομένων από την κεντρική βάση κι ενημέρωσή τους στο πεδίο. Υποστήριξη τοπολογίας στη βάση δεδομένων συνοδευόμενη από κανόνες και συμπεριφορά. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ο εντοπισμός και η διόρθωση των σφαλμάτων κάτω από συγκεκριμένους κανόνες επικύρωσης που διασφαλίζουν τη χωρική ακεραιότητα των δεδομένων. Υποστήριξη κανόνων ακεραιότητας των περιγραφικών χαρακτηριστικών των δεδομένων.

5 Εργαλεία επεξεργασίας annotation (γραφικών σχολίων επί του χάρτη) το οποίο μπορεί να είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένα χωρικά στοιχεία (feature linked annotation). ArcInfo To λογισμικό ArcInfo εμπεριέχει πλήρως τις λειτουργικές δυνατότητες των λογισμικών ArcEditor και ArcView, προσφέροντας επιπλέον τεχνικές προχωρημένων χωρικών αναλύσεων, διαχείρισης χωρικών δεδομένων και υψηλής χαρτογραφικής απόδοσης. Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη λύση λογισμικού GIS-Desktop, έχοντας ως αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά: Στο πεδίο της χωρικής ανάλυσης: Ένας μεγάλος αριθμός εργαλείων γεωγραφικής επεξεργασίας δίνει στο λογισμικό ArcInfo τη δυνατότητα υλοποίησης προχωρημένων αναλύσεων των χωρικών δεδομένων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επόμενες δυνατότητες: 1. Αναλύσεις επικάλυψης όπως Ένωση, Διατομή, Απαλοιφή. 2. Αναλύσεις εγγύτητας όπως Δημιουργία ζώνης επιρροής, Εγγύτητα, Απόσταση σημείων. 3. Αναλύσεις επιφανειών όπως Όψης, Σκίασης, Κλίσης. 4. Επεξεργασία και μετατροπή πλεγματικών δεδομένων. Στο πεδίο της διαχείρισης χωρικών δεδομένων: Στο λογισμικό ArcInfo προσφέρονται τεχνικές εκτεταμένης διαχείρισης του σχήματος και των δεδομένων της γεωγραφικής βάσης δεδομένων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επόμενες δυνατότητες 1. Δημιουργία γεωγραφικών βάσεων δεδομένων ενός ή πολλών χρηστών. 2. Εφαρμογή τεχνικών χωρικής ανάλυσης για τη μεταφορά δεδομένων από και προς την γεωγραφική βάση δεδομένων. 3. Μετατροπή των δεδομένων της γεωγραφικής βάσης σε πολλούς, διαφορετικούς μορφότυπους. 4. Υλοποίηση μαζικών επεξεργασιών στα δεδομένα της γεωγραφικής βάσης.

6 Στο πεδίο της χαρτογραφικής απόδοσης: Το λογισμικό ArcInfo απλοποιεί ιδιαίτερα τη δημιουργία χαρτών υψηλής ποιότητας, μέσω εύχρηστων εργαλείων και τεχνικών δημιουργίας χαρτών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επόμενες δυνατότητες: 1. Διάθεση μεγάλου αριθμού πρότυπων χαρτών, χαρτογραφικών συμβόλων και στοιχείων. 2. Εύχρηστες τεχνικές απόδοσης συμβόλων και χαρτογραφικής σχεδίασης. 3. Δυνατότητα χρήσης κανόνων για την αυτόματη τοποθέτηση κειμένου και ετικετών στο χάρτη. 4. Ενσωμάτωση της επέκτασης του λογισμικού ΑrcGIS, Maplex για την ενίσχυση των προσφερόμενων τεχνικών τοποθέτησης κειμένου και ετικετών στο χάρτη. ArcGIS Extensions Οι επεκτάσεις του περιβάλλοντος του ArcGIS, αποτελούν ξεχωριστά προϊόντα τα οποία προσθέτουν επιπλέον λειτουργικότητα στο λογισμικό πακέτο. Αυτά τα εξειδικευμένα εργαλεία επιτρέπουν στο χρήστη να ασχοληθεί με προχωρημένα θέματα, όπως τρισδιάστατη οπτικοποίηση, χωρική ανάλυση, γεωστατιστική, ανάλυση δικτύων, και πολλά ακόμα. ArcGIS 3D Analyst Το ArcGIS 3D Analyst είναι μια από τις βασικότερες επεκτάσεις του ArcGIS Desktop που επιτρέπει την αποτελεσματική απεικόνιση και ανάλυση δεδομένων. H σημαντικότερη λειτουργία του, είναι η απεικόνιση της τρίτης διάστασης από ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στη βάση τους κάποια τιμή z (π.χ: ύψος, βάθος). Είναι επίσης η μόνη επέκταση που προσφέρει το δικό της εξειδικευμένο περιβάλλον εργασίας για την απεικόνιση, διαχείριση και ανάλυση των τρισδιάστατων δεδομένων, το ArcScene. Χρησιμοποιώντας το ArcGIS 3D ArcGIS, μπορείτε να δείτε μια επιφάνεια από τις πολλές οπτικές γωνίες, να θέσετε ερωτήματα σχετικά με μια επιφάνεια, με τους κατάλληλους αλγόριθμους να καθορίσετε τις περιοχές που είναι ορατές από μια επιλεγμένη θέση σε μια επιφάνεια, να δημιουργήσετε μια ρεαλιστική εικόνα προοπτικής που περιβάλει πλεγματικά και διανυσματικά στοιχεία πάνω από μια επιφάνεια και επιπλέον να καταγράψετε ή να εκτελέσετε τρισδιάστατη πλοήγηση.

7 Με το ArcGIS 3D Analyst, μπορείτε: Να δημιουργήσετε τρισδιάστατες απόψεις χρησιμοποιώντας άμεσα τα GIS δεδομένα σας. Να αναλύσετε τρισδιάστατα αντικειμένων με εργαλεία όπως τα cut/fill, lineof-sight και μοντελοποίηση της γήινης επιφάνειας.

8 Να δείτε τα στοιχεία σας από σφαιρική σε τοπική προοπτική. Να πλοηγηθείτε ομαλά σε δεδομένα εδάφους σε εικόνες με πολλαπλή ανάλυση.

9 Να κάνετε τη χωρική ανάλυση σε δύο ή τρεις διαστάσεις. Να απεικονίσετε τα αποτελέσματα μοντελοποίησης ή ανάλυσης στις τρεις διαστάσεις. Να εξάγετε τις αστικοποιήσεις σας σε βίντεο. Να χρησιμοποιήσετε τρισδιάστατα μοντέλα και σύμβολα για πιστότερη απεικόνιση. ArcGIS Geostatistical Analyst ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Geostatistical Analyst είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop η οποία παρέχει μια ισχυρή εργαλειοθήκη για την διερεύνηση χωρικών δεδομένων και την παραγωγή επιφανειών. Γεφυρώνει αποτελεσματικά το κενό ανάμεσα στα συστήματα

10 GIS και στη γεωστατιστική ανάλυση, επιτρέποντας τη μοντελοποίηση χωρικών φαινομένων, την ανάλυση του ρίσκου και την ακριβή πρόβλεψη τιμών εντός μιας περιοχής μελέτης. Με τη χρήση του ArcGIS Geostatistical Analyst, μπορείτε να δημιουργήσετε επιφάνειες από μετρήσεις δεδομένων τα οποία έχουν συλλεχθεί σε περιοχές όπου η επίσκεψη σε κάθε τοποθεσία θα ήταν αδύνατη ή το κόστος της απαγορευτικό. Μπορείτε να διερευνήσετε πλήρως δείγματα δεδομένων, να αξιολογήσετε την αβεβαιότητα τους, να καταλήξετε σε μοναδικά συμπεράσματα και να δημιουργήσετε παραμετροποιημένες επιφάνειες παρεμβολής ( interpolation surfaces) για πιο ενημερωμένη λήψη αποφάσεων. Με τη χρήση του ArcGIS Geostatistical Analyst μπορείτε : Να οπτικοποιήσετε, μοντελοποιήσετε, προβλέψετε χωρικές συσχετίσεις. Να συνδέσετε δεδομένα, γραφήματα και χάρτες δυναμικά. Να εκτελέσετε ντετερμινιστική και γεωστατιστική παρεμβολή. Να αξιολογήσετε μοντέλα και προβλέψεις στοχαστικά, με σκοπό την εκτίμηση κινδύνου (risk assessment). Το ArcGIS Geostatistical Analyst σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε πραγματικά καθημερινά προβλήματα με τρόπο οικονομικά αποδοτικό στους εξής τομείς: Ανάλυση ατμοσφαιρικών δεδομένων Αναζήτηση πετρελαίου και εξορύξεων Περιβαλλοντική ανάλυση Γεωργία Μελέτη ψαριών και άγριων ζώων ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Χρησιμοποιήστε αντικειμενικές, data-driven μεθόδους για να ποσοτικοποιήσετε και να εντοπίσετε μοτίβα μέσα στα χωρικά δεδομένα. Διερευνήστε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας τα παρακάτω εργαλεία εξέτασης χωρικών δεδομένων ( ESDA tools) : Ιστογράμματα και περίληψη ως στατιστικά Κανονικές quantile-quantile γραφικές παραστάσεις Ανάλυση τάσεων Χάρτης Ημιμεταβλητότητας /συμμεταβλητότητας Χάρτης Voronoi Χάρτης Cross-covariance ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ

11 Δημιουργήστε ακριβείς προβλέψεις με στατιστικές μεθόδους πολλών μεταβλητών. Όπου τα δεδομένα είναι ελλιπή ή λανθασμένα, το ArcGIS Geostatistical Analyst παρέχει ένα πιθανοτικό πλαίσιο για την ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας. Παρεμβολή Δημιουργήστε επιφάνειες μέσω δειγματοληπτικών δεδομένων χρησιμοποιώντας τις παρακάτω μεθόδους παρεμβολής: o IDW (Inverse Distance Weighted) o Radial-based συναρτήσεις οι οποίες περιέχουν τα ακόλουθα kernels: Thin plate spline Spline with tension Multiquadratic Inverse multiquadratic Completely regularized spline kernels o Global και Local πολυώνυμα o Kriging, για ακριβή δεδομένα και για δεδομένα που περιέχουν σφάλματα Ordinary, για δεδομένα με άγνωστη σταθερή μέση τιμή Simple, για δεδομένα με γνωστή μέση τιμή Universal, για δεδομένα με μέση τιμή συναρτήσει συντεταγμένων Indicator, για διακριτά δεδομένα Probability, για διακριτά δεδομένα σαν κύρια μεταβλητή και συνεχή δεδομένα σαν δευτερεύουσες μεταβλητές Disjunctive, για μη γραμμικές προβλέψεις o Cokriging (έκδοση με πολλές μεταβλητές των παραπάνω μεθόδων Kriging) o Ισοτροπικά ή ανισοτροπικά μοντέλα Εξαγόμενες Επιφάνειες τύπου Kriging o Prediction o Prediction standard error (μέτρο της ποιότητας πρόβλεψης) o Probability map (πιθανότητα πως η καθορισμένη τιμή ξεπεράστηκε) o Error of indicators (μέτρο της αβεβαιότητας του χάρτη πιθανοτήτων) o Quantile map (μεγαλύτερες και απρόβλεπτες τιμές) Εργαλεία μοντελοποίησης για παρεμβολές Kriging o Μετασχηματισμοί δεδομένων Box Cox Logarithmic Arcsine Normal score o Data detrending Global polynomial Local polynomial o Βαριογραφία Μοντέλα (4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα) Nugget Circular Spherical

12 Tetraspherical Pentaspherical Exponential Gaussian Rational quadratic Hole effect K-Bessel J-Bessel Stable Επιφάνεια μεταβλητότητας/συμμεταβλητότητας Ανισοτροπία Καθορίζοντας ή εκτιμώντας το μετρητικό σφάλμα Cross-covariance δυνατότητα για αλλαγές μεταξύ των μεταβλητών Εκτίμηση όλων ή μέρους των παραμέτρων του μοντέλου μέσω ενός τροποποιημένου αλγορίθμου ελαχίστων τετραγώνων με βάρη o Declustering Cell Polygonal o Έλεγχος για διμεταβλητή κατανομή δεδομένων Αναζήτηση γειτονικών δεδομένων (search neighborhood) To select neighboring data to predict the value for the target point o o Έλλειψη με ένα, τέσσερις, ή οχτώ γωνιακούς τομείς Ελάχιστος και μέγιστος αριθμός σημείων σε κάθε τομέα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αξιολογήστε την ποιότητα των μοντέλων σας με τις παρακάτω διαγνωστικές μεθόδους. Επικύρωση της ποιότητας του μοντέλου Επικύρωση της ποιότητας της πρόβλεψης Σύγκριση αποτελεσμάτων επικύρωσης πολλαπλών μοντέλων Εμφάνιση της τιμής της πρόβλεψης στον κέρσορα (MapTips) ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Δημιουργήστε πολλαπλές υλοποιήσεις, ή εκδοχές μιας επιφάνειας για να πραγματοποιήσετε ανάλυση κινδύνου. Οι μέθοδοι παρεμβολής παράγουν μία τιμή για κάθε τοποθεσία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές, εξίσου πιθανές τιμές για κάθε τοποθεσία που δεν έχει δειγματοληφθεί. Η γεωστατιστική προσομοίωση παράγει πολλαπλές επιφάνειες οι οποίες μιμούνται το πραγματικό φαινόμενο και παρέχουν αυτές τις πιθανές τιμές, δίνοντας έτσι μία βάση για ανάλυση κινδύνου, οικονομικές λήψεις αποφάσεων, και άλλες προσεγγίσεις που εμπεριέχουν

13 αβεβαιότητα, επιτρέποντας έτσι στους αναλυτές να πάρουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Προσομοίωση υπό συνθήκες Προσομοίωση χωρίς συνθήκες Μετέπειτα επεξεργασία (clipping, συγκεντρωτικά στοιχεία για τα κελιά και για τις πολυγωνικές περιοχές ενδιαφέροντος) ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ Renderers Ισοϋψείς καμπύλες Κανονικός κάνναβος (Όλα τα μοντέλα επιτρέπουν δεδομένα μέσου όρου σε κάθε κελί.) Σκίαση αναγλύφου Συνδυασμός των παραπάνω Εξαγωγή αποτελεσμάτων των προβλέψεων σε: Ισοϋψείς καμπύλες Πολύγωνα Πλεγματικά δεδομένα Καθορισμένες σημειακές τοποθεσίες Γεωστατιστικά επίπεδα πληροφορίας που αποθηκεύουν τις παραμέτρους του μοντέλου για τα renderers που χρησιμοποιήθηκαν ArcGIS Network Analyst ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Network Analyst είναι μία επέκταση του ArcGIS Desktop που βοηθά στην διεξαγωγή χωρικών αναλύσεων που βασίζονται στα δίκτυα. Με το ArcGIS Network Analyst, μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμογές που χτίζουν multimodal δρομολογήσεις, παρέχουν κατευθύνσεις πορείας, βρίσκουν τις κοντινότερες υποδομές, και μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές εξυπηρέτησης και πίνακες κόστους αφετηρίας-προορισμού. To ArcGIS Network Analyst βοηθά στην δυναμική μοντελοποίηση πραγματικών συνθηκών δικτύων και στην επίλυση προβλημάτων δρομολόγησης οχημάτων, που περιλαμβάνουν περιορισμούς κατευθύνσεων, όρια ταχύτητας και συνθήκες κυκλοφορίας σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Με το ArcGIS Network Analyst, είναι δυνατά τα παρακάτω: Ανάλυση του χρόνου οδήγησης Δρομολόγηση από σημείο σε σημείο Γρήγορη δρομολόγηση Κατευθύνσεις δρομολόγησης

14 Καθορισμό περιοχών εξυπηρέτησης Ανάλυση συντομότερου μονοπατιού Ανάλυση βέλτιστης δρομολόγησης Ανάλυση κοντινότερων υποδομών Ανάλυση αφετηρίας - προορισμού ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 1. Δρομολόγηση o Δρομολόγηση πολλαπλών σημείων o Καθορισμός στάσεων με χρονικά παράθυρα o Πλανόδιος πωλητής 2. Το πρόβλημα της δρομολόγησης οχημάτων o Χρονικά παράθυρα o Διαλείμματα οδηγών o Χωρητικότητες οχημάτων και ποσότητες παραγγελιών 3. Περιοχές Εξυπηρέτησης o Πολύπλοκη παραγωγή πολυγώνων o Κατανομή μεταξύ δικτύων 4. Κοντινότερες Υποδομές o Εύρεση διαδρομής για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία o Απάντηση έκτακτης ανάγκης 5. Πίνακας κόστους αφετηρίας - προορισμού o Πίνακας χρόνου διαδρομής o Μέγιστα όρια προορισμού και απόστασης 6. Κατευθύνσεις Οδήγησης o Επεκτάσιμοι inset χάρτες o Ικανότητα αυτόματης παραγωγής 7. Δυναμικά μοντέλα πραγματικών συνθηκών δικτύων Το ArcGIS Network Analyst χρησιμοποιεί ένα προχωρημένο Μοντέλο Δεδομένων Δικτύου (Network Data Model) που επιτρέπει την χρήση ρεαλιστικών συνόλων δεδομένων που περιλαμβάνουν πολλαπλά χαρακτηριστικά, όπως κόστος, περιορισμοί και ιεραρχία. Μπορούν να οριστούν ποικίλα χαρακτηριστικά κόστους, όπως απόσταση, χρόνος και ορατότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις ανάλυσης. 8. Υποστήριξη Multimodal Δικτύου Περιλαμβάνει ένα προχωρημένο μοντέλο σύνδεσης που μπορεί να αναπαραστήσει πολύπλοκα σενάρια όπως multimodal δίκτυα μεταφορών. ArcGIS Schematics ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Schematics αποτελεί επέκταση του ArcGIS Desktop που επιτρέπει τον ταχύ έλεγχο δικτυακής συνδεσιμότητας. Βοηθάει στη γρήγορη κατανόηση της

15 αρχιτεκτονικής ενός δικτύου και ελαχιστοποιεί τον κύκλο λήψης αποφάσεων, παρουσιάζοντας σύνθετες και εστιασμένες όψεις του δικτύου. Το ArcGIS Schematics προσφέρει στους οργανισμούς απτά οικονομικά οφέλη από την επένδυσή τους στον τομέα της δημιουργίας διαγραμμάτων (αυτόματη δημιουργία έναντι CAD σχεδιασμού). Με το ArcGIS Schematics, ο χρήστης μπορεί να : Δημιουργήσει αυτόματα σχέδια πολύπλοκων δικτύων. Ελέγξει τη συνδεσιμότητα στο δίκτυο. Διεξάγει ελέγχους ποιότητας των δικτυακών δεδομένων. Βελτιστοποιήσει το σχεδιασμό και την ανάλυση του δικτύου. Εκτιμήσει προβλέψεις για το δίκτυο και για το σχεδιασμό του (μοντελοποίηση, προσομοίωση, συγκριτική ανάλυση). Αλληλεπιδράσει δυναμικά με το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών μέσω μίας σχηματικής όψης. Διεξάγει αναλύσεις αγοράς. Μοντελοποιήσει κοινωνικά δίκτυα, να δημιουργήσει διαγράμματα ροής και να διαχειριστεί συσχετισμούς. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Αυτόματη Δημιουργία Διαγραμμάτων Το ArcGIS Schematics μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα σχέδια που να λαμβάνουν υπόψη τη γεωγραφία του χώρου, ή και όχι, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δικτυακά δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει το πλήθος των ενεργειών που απαιτούνται για τη δημιουργία μίας αρχιτεκτονικής και για τη συντήρηση των δικτυακών δεδομένων. Το ArcGIS Schematics είναι μία επένδυση που εξοικονομεί χρόνο και κατ επέκταση χρήμα. Παρουσίαση διαγραμμάτων σε διάφορες μορφές Το ArcGIS Schematics επιτρέπει στο χρήστη να δει το ίδιο σύνολο δικτυακών οντοτήτων σε διαφορετικές διαγραμματικές μορφές: γεωγραφική, γεωσχηματική και σχηματική. Έτσι, δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα την οργάνωση ενός δικτύου και επισπεύδεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δυναμική αλληλεπίδραση με το GIS Το ArcGIS Schematics συμπληρώνει την τεχνολογία GIS κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση δικτύων, δίνοντας έμφαση στην τοποθεσία των δικτυακών συνιστωσών μέσα στον γεωγραφικό χώρο. Τα διαγράμματα εμφανίζονται ως θεματικά επίπεδα μέσα στην εφαρμογή ArcMap, ώστε να απλοποιηθεί η διεπαφή με το χρήστη και η εκτύπωση των διαγραμμάτων. Λειτουργικότητα Βασισμένη στα Δεδομένα

16 Το ArcGIS Schematics βασίζεται στα δεδομένα του δικτύου και παράγει επικαιροποιημένες αναπαραστάσεις του δικτύου υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Ασχέτως με το μοντέλο δεδομένων, ο συμβολισμός των δικτυακών οντοτήτων γίνεται με βάση αποθηκευμένες ιδιότητές τους στη γεωβάση, εμποδίζοντας τυχούσες ασυμφωνίες μεταξύ των σχεδίων και των δεδομένων και καθιστώντας την ύπαρξη μίας δεύτερης, πλεονάζουσας βάσης δεδομένων μη αναγκαία. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται και διαχειρίζονται μέσα από μία γεωβάση, ώστε να διευκολύνεται η ολοκλήρωση με άλλα συστήματα, η επεξεργασία και η ταυτόχρονη πρόσβαση από πολλούς χρήστες. Παραμετροποιήσιμοι Αλγόριθμοι Οι αλγόριθμοι χωροθέτησης του ArcGIS Schematics επιτρέπουν την αναπαράσταση όλων των ειδών δικτύων και διαγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων διαγραμμάτων εξωτερικών και εσωτερικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν να ρυθμιστούν και να παραμετροποιηθούν έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της βιομηχανίας, εταιρικά πρότυπα και συγκεκριμένες ανάγκες τμημάτων μίας εταιρίας. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων αλγορίθμων με τη χρήση μία συμβατής με την COM αρχιτεκτονική γλώσσας προγραμματισμού. Πρόσβαση σε Πολλαπλές Πηγές Δεδομένων Οι χρήστες δύνανται να διαχειρίζονται τόσο χωρικά όσο και μη χωρικά δεδομένα με το ArcGIS Schematics και να αλληλεπιδρούν με μία γεωβάση, αλλά και με άλλες σχετικές με δίκτυα βάσεις μέσα από μία μοναδική συνεδρία. Η ενσωμάτωση δεδομένων από όλες τις πηγές δεδομένων μιας εταιρίας, αποτελεί σημαντικό μέσο για την αποτελεσματική διαχείριση των δικτυακών πόρων. ArcGIS Spatial Analyst Το ArcGIS Spatial Analyst είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop που παρέχει ισχυρά εργαλεία για περιεκτική χωρική μοντελοποίηση και ανάλυση βασισμένη κυρίως σε πλεγματικά (raster) δεδομένα. Επιτρέπει τη δημιουργία, ανάλυση και χαρτογραφική απόδοση πλεγματικών δεδομένων και την υλοποίηση ολοκληρωμένης πλεγματικής διανυσματικής (raster vector) ανάλυσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν η απαιτούμενη μοντελοποίηση του χώρου απαιτεί καλής ποιότητας χωρική ανάλυση. Χρησιμοποιώντας το ArcGIS Spatial Analyst, μπορεί κάποιος να εξάγει νέα πληροφορία από τα υπάρχοντα δεδομένα, να αναλύσει χωρικές σχέσεις, να δημιουργήσει χωρικά μοντέλα και να εκτελέσει πολύπλοκες λειτουργίες πλεγματικών δεδομένων. Τα μοντέλα που εφαρμόζονται στο Spatial Analyst εμπεριέχουν τεκμηρίωση με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα κατανοητή η διαδικασία χωρικής ανάλυσης που εφαρμόζεται, να εξετάζονται τα what-if σενάρια και να επιτρέπουν τη σύγκριση αποτελεσμάτων.

17 Με τα εργαλεία του ArcGIS Spatial Analyst, δίνεται η δυνατότητα: Να βρεθούν κατάλληλες τοποθεσίες

18 Να γίνει Υδρολογική ανάλυση Να υλοποιηθεί άλγεβρα μεταξύ χαρτών Να γίνει χωρική παρεμβολή και δημιουργία ισοκαμπύλων. Να υπολογίσει το συνολικό κόστος ταξιδιού από το ένα μέρος στο άλλο Να εφαρμόσει ανάλυση χρήσεων γης Να αναλύσει το δίκτυο μεταφοράς Να προσδιορίσει τα επίπεδα ρύπανσης Να εκτελέσει ανάλυση για την παραγωγή σοδειάς Να προσδιορίσει δυνητική διάβρωση Να εφαρμόσει δημογραφική ανάλυση Να μοντελοποιήσει και οπτικοποιήσει εγκληματικά μοτίβα

19 Να διεξάγει εκτίμηση επικινδυνότητας ArcGIS Tracking Analyst ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Tracking Analyst είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop που δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει χρονικές αλληλουχίες απεικονίσεων για την ανάλυση της πληροφορίας που σχετίζεται με το χρόνο και την τοποθεσία. Μέσα από μια καθορισμένη συλλογή τυχαίων δεδομένων, το ArcGIS Tracking Analyst δημιουργεί ένα ορατό μονοπάτι (ή ίχνος), που παρουσιάζει την πορεία μέσα από το χώρο και το χρόνο του φαινομένου που αναλύεται. Σε ένα ολοκληρωμένο ArcGIS σύστημα μπορεί κανείς να δει πολύπλοκες χρονικές αλληλουχίες και χωρικά μοτίβα. Με το ArcGIS Tracking Analyst, μπορεί κανείς: Να απεικονίσει αλλαγές με την πάροδο του χρόνου Να συμβολίσει την ηλικία των δεδομένων με χρώμα, μέγεθος ή σχήμα Να ομαδοποιήσει και να συμβολίσει δεδομένα κατά οντότητα ή χρονική ομάδα Να αναπαράγει δεδομένα που εξαρτώνται από τον χρόνο με διαδραστικό τρόπο Να αναλύσει ιστορικά δεδομένα ή δεδομένα πραγματικού χρόνου Να δημιουργήσει animation videos Όταν το ArcGIS Tracking Analyst χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον Tracking Server, μπορεί κανείς να εντοπίσει αλλαγές στα δεδομένα του καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα. Υπάρχει δυνατότητα συνδρομής σε δεδομένα πραγματικού χρόνου μέσα από το διαδίκτυο με το GPS και άλλες πηγές τροφοδότησης δεδομένων για να υποστηριχθούν τα παρακάτω: Διαχείριση στόλου και εντοπισμός οχημάτων

20 Παρακολούθηση δικτύου αισθητήρων Ανταπόκριση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης Διαχείριση πόρων ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Το ArcGIS Tracking Analyst αποτελεί επέκταση του ArcGIS που δέχεται, απεικονίζει και αναλύει αλληλουχίες χρονικά συσχετισμένων δεδομένων με τη χρήση αντικειμένων και εργαλείων σχεδιασμένων να διαχειρίζονται τόσο δεδομένα πραγματικού χρόνου όσο και ιστορικά δεδομένα. Η οπτικοποίηση δεδομένων πραγματικού χρόνου δίνει τη δυνατότητα δυναμικής αναπαράστασης δεδομένων Παροχή εργαλείων που μπορούν να διαμορφώσουν τη συμβολογία των χρονικών συμβάντων ενισχύοντας την επικοινωνιακή αξία Με την εργαλειομπάρα του Playback Manager, μπορούν να αναπαραχθούν συμβάντα σε διαφορετικές ταχύτητες. Παρέχεται η δυνατότητα επεξεργασίας και επιλογής φίλτρων για χωροχρονικά δεδομένα. Η χαρτογράφηση δίνει την δυνατότητα να δει ο χρήστης τα δεδομένα σε διάφορες σχηματικές μορφές και αναπαραστάσεις. ArcGIS Data Interoperability ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Data Interoperability είναι μία επέκταση του ArcGIS Desktop η οποία επιτρέπει την εύκολη χρήση και διανομή δεδομένων σε πολλά μορφότυπα. Υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής (extract), μετατροπής (transform) και φόρτωσης (load) χωρικών δεδομένων (ETL) με τις οποίες παρακάμπτονται τα εμπόδια στο διαμοιρασμό δεδομένων και παρέχονται ακριβή χωρικά δεδομένα στους χρήστες. Το ArcGIS Data Interoperability, επιτρέπει: Αναγνώριση περισσότερων από 100 μορφότυπα χωρικών δεδομένων συμπεριλαμβανομένων των GML, XML, WFS, Autodesk DWG/DXF, MicroStation Design, MapInfo MID/MIF καιtab, Oracle και Oracle Spatial, και Intergraph GeoMedia Warehouse. Διαμοιρασμό δεδομένων κάνοντας export σε περισσότερα από 70 μορφότυπα χωρικών δεδομένων. Δημιουργία πολύπλοκων χωρικών διαδικασιών ETL χρησιμοποιώντας το FME Workbench, μία μηχανή σημασιολογικής μετάφρασης με περισσότερους από 240 ειδικευμένους μετατροπείς για μετατροπή, μεταφορά δεδομένων σε άλλα συστήματα, επικύρωση και διανομή δεδομένων. Ενσωμάτωση αυτών των μορφοτύπων και των ETL διαδικασιών στο πλαίσιο γεωεπεξεργασίας χρησιμοποιώντας tools, τον ModelBuilder, και scripts. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

21 Η επέκταση Data Interoperability δίνει στους χρήστες του ArcGIS Desktop την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εύκολα, δεδομένα σε πολλά μορφότυπα Οι βασικές λειτουργίες του ArcGIS Data Interoperability περιλαμβάνουν: 1. Εκτενής Υποστήριξη Δεδομένων: Υποστηρίζει επιπρόσθετα μορφότυπα δεδομένων για περισσότερα από 110 GIS, CAD, BIM/3D, και μορφότυπα βάσεων δεδομένων για ανάγνωση και εγγραφή. o o o Άμεση ανάγνωση: Η ικανότητα για άμεση ανάγνωση και χρήση αυτού του μορφοτύπου στο ArcGIS για οπτικοποίηση, χαρτογράφηση και ανάλυση. Εισαγωγή δεδομένων: Η ικανότητα για εισαγωγή δεδομένων από αυτό το μορφότυπο σε μία personal ή file geodatabase χρησιμοποιώντας το Quick Import tool ή ένα παραμετροποιημένο Spatial ETL tool. Εξαγωγή δεδομένων: Η ικανότητα για εξαγωγή δεδομένων σε αυτό το μορφότυπο με χρήση του Quick Export tool ή ενός παραμετροποιημένου Spatial ETL tool. 2. Μετάφραση δεδομένων: Τα εργαλεία Quick Import και Quick Export επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη μετάφραση των δεδομένων μεταξύ διαφορετικών μορφοτύπων.

22 Quick Import Tool o o o Επιτρέπει τη μετατροπή των δεδομένων που δίνονται ως είσοδος σε personal ή file geodatabase. Αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μοντέλο για μετατροπή των δεδομένων σε personal ή file geodatabase για περεταίρω επεξεργασία των δεδομένων και για λειτουργίες editing. Μπορεί να εκτελεστεί μόνο του ή ως μέρος ενός μοντέλου γεωεπεξεργασίας, script-to-script tool. Χρησιμοποιεί ένα προκαθορισμένο αρχείο χάρτη για να εκτελέσει τη μετάφραση. Quick Export Tool o Επιτρέπει τη μετατροπή των δεδομένων μεταξύ διαφόρων μορφοτύπων o Μπορεί να εκτελεστεί μόνο του ή ως μέρος ενός μοντέλου γεωεπεξεργασίας, script-to-script tool. o Χρησιμοποιεί ένα προκαθορισμένο αρχείο χάρτη για να εκτελέσει τη μετάφραση. 3. Μετατροπή Δεδομένων/Spatial ETL: Χρήση της εφαρμογής Workbench, μίας ολοκληρωμένης σημασιολογικής μηχανής μετάφρασης, με την οποία επιτυγχάνεται η δημιουργία παραμετροποιημένων μορφών ορισμών, καθώς και χρήση εργαλείων μετατροπής δεδομένων, που υποστηρίζουν εύκολα πολύπλοκα μοντέλα δεδομένων. Το ETL επιτρέπει: o o o Την εξαγωγή (Extract) των χωρικών δεδομένων από ένα πηγαίο σύστημα. Τη μετατροπή (Transform) των δεδομένων στο μορφότυπο και το μοντέλο δεδομένων που απαιτείται από το τελικό σύστημα. Τη φόρτωση (Load) των δεδομένων στο τελικό σύστημα.

23 Το Spatial ETL αναφέρεται συχνά και ως μετατροπή δεδομένων ή σημασιολογική μετάφραση δεδομένων. Η μετατροπή των δεδομένων δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των δεδομένων χαρτογραφώντας τη γεωμετρία και τα γνωρίσματα στον προορισμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή στο προβολικό σύστημα, στους τύπους των χωρικών δεδομένων ή στο attribute schema. Αυτό εξασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων αλλά ταυτόχρονα και την εύκολη πρόσβασή τους από τους τελικούς χρήστες. 4. Πλαίσιο Γεωεπεξεργασίας: Χρήση του ModelBuilder για πλήρη ολοκλήρωση με το περιβάλλον γεωεπεξεργασίας του ArcGIS. Με το νέο toolbox Data Interoperability Tools που προστίθεται με αυτή την επέκταση, εισάγονται δύο νέα εργαλεία, το Quick Import και το Quick Export. Επίσης, η επέκταση αυτή προσφέρει και τη δυνατότητα δημιουργίας Spatial ETL tools. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα μοντέλο γεωεπεξεργασίας (geoprocessing model). ArcGIS Publisher ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Publisher είναι μια επέκταση στα προϊόντα ArcGIS Desktop (ArcInfo, ArcEditor, και ArcView) η οποία επιτρέπει στους χρήστες να διανέμουν και να μοιράζονται εύκολα χάρτες και δεδομένα των Γεωραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (G.I.S) με οποιονδήποτε. Χρησιμοποιείστε το για να δημιουργήσετε αρχεία τύπου Published Map Files(PMF), το οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να εκτυπωθούν μέσω της δωρεάν εφαρμογής ArcReader. Με το ArcGIS Publisher, μπορείτε να: Παρέχετε διαδραστικούς χάρτες στους πελάτες σας. Προστατέψετε τους χάρτες σας, συμπεριλαμβανομένων χαρτογραφίας και δεδομένων, από ακατάλληλη χρήση τους. Ελέγξετε με ποιο τρόπο χρησιμοποιούνται οι χάρτες σας, και από ποιόν.

24 Δημιουργήσετε διαδραστικούς χάρτες, πλούσιους σε περιεχόμενο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών σας. Παρέχετε αποτελεσματική και ελεγχόμενη πρόσβαση στα εταιρικά σας δεδομένα GIS. Συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δεδομένα και χάρτες προς διανομή. Αναπτύξετε προσωπικούς map viewers για τους χάρτες σας. Το ArcGIS Publisher μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μια ευρεία γκάμα πελατών συμπεριλαμβανομένων: Οργανισμών οι οποίοι έχουν ανάγκη να διανείμουν χάρτες στις εταιρείες/ινστιτούτα του Παρόχων δεδομένων οι οποίοι επιθυμούν να διανείμουν προκαθορισμένους χάρτες με τα δεδομένα τους Κυβερνητικών υπηρεσιών οι οποίες επιθυμούν να διανείμουν δεδομένα και χάρτες στο ευρύ κοινό Προγραμματιστών σε συστήματα GIS, που επιθυμούν να αναπτύξουν δικούς τους map viewers Αυτοί είναι μόνο μερικοί τρόποι με τους οποίους το ArcGIS Publisher μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αυξήσουν δραστικά την πρόσβαση σε γεωγραφικά δεδομένα χωρίς το κόστος ανάπτυξης και υλοποίησης ενός πλήρους συστήματος desktop GIS. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Δημοσίευση (publishing) Δημιουργεί ένα αρχείο χάρτη published map file για χρήση με τη δωρεάν εφαρμογή ArcReader.

25 Ομαδοποίηση (packaging) Δημιουργεί ένα πακέτο από χάρτες και δεδομένα για χρήση με τη δωρεάν εφαρμογή ArcReader. Ενδεικτικά format δεδομένων: o ESRI Shapefile o Personal Geodatabase o Συμπιεσμένο και κλειδωμένο o ERDAS IMAGINE

26 Παραμετροποίηση του ArcReader (customizing ArcReader) - Περιλαμβάνει το ArcReader developer control, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν τις δικές τους προσωπικές εφαρμογές ArcReader.

27 ArcScan για ArcGIS ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcScan για ArcGIS είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop (συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση στο ArcEditor και στο ArcInfo), που παρέχει ένα περιεκτικό και εύχρηστο σύνολο εργαλείων για την μετατροπή αρχείων-εικόνων από πλεγματική(raster) σε διανυσματική(vector) μορφή. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε σημαντικά το φόρτο της μετεπεξεργασίας, χρησιμοποιώντας τις αυτόματες διαδικασίες διανυσματοποίησης, για να δημιουργήσετε διανυσματικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα είτε για ολόκληρη την εικόνα, είτε για μια επιλεγμένη περιοχή της. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Με το ArcScan μπορείτε να: Αυτοματοποιήστε τη μετατροπή των σκαναρισμένων χαρτών σε διανυσματική μορφή. Μειώστε το χρόνο και το κόστος της δημιουργίας GIS δεδομένων. Δημιουργήσετε shapefiles ή οντότητες γραμμών και πολυγώνων σε μια γεωβάση(geodatabase) απευθείας από τις πλεγματικές(raster) εικόνες. Εξαλείψετε την ανάγκη για ψηφιοποιοίηση δεδομένων με το χέρι. Καθαρίσετε εύκολα τους σκαναρισμένους χάρτες και να προετοιμάσετε εικόνες για τη διανυσματοποίηση, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές επεξεργασίας για πλεγματικά αρχεία. Το ArcScan για ArcGIS είναι μια επέκταση που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών που ασχολούνται με αυτοματοποίηση δεδομένων, και συμπεριλαμβάνει κυβερνητικές υπηρεσίες και νομούς που διαχειρίζονται χωροταξικούς χάρτες είτε γεωτεμαχίων, είτε αστικού ιστού. Διαχειριστές για την χαρτογράφηση του νερού, των αερίων, και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Υπηρεσίες που διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους και σχεδιάζουν χάρτες σχετικούς με τη δασονομία ή τις αγροκαλλιέργειες, τα χώματα και τη γεωλογία. Οι τρεις πιο βασικές λειτουργίες είναι οι εξής : Αυτόματη διανυσματοποίηση(automatic Vectorization): αναγνωρίζει γρήγορα και διανυσματοποιεί τα χαρακτηριστικά από τις σκαναρισμένες εικόνες.

28 Διαδραστική Διανυσματοποίηση(Interactive Vectorization):είναι χρήσιμο όταν πρέπει να έχετε περαιτέρω έλεγχο στη διαδικασίας της διανυσματοποίησης ή όταν χρειάζεστε να διανυσματοποιήσετε ένα μικρό μέρος μιας εικόνας. Διάφορες διαδικασίες που γίνονται σε πλεγματικά αρχεία (Raster Processing): παρέχει εργαλεία επιλογής και καθαρισμού των πλεγματικών δεδομένων για τον καλύτερο χειρισμό των δεδομένων αυτών.

29 Maplex για ArcGIS Η επέκταση Maplex του ArcGIS προσφέρεται για τη δημιουργία ετικετών υψηλής ποιότητας σε χαρτογραφικά προϊόντα, μέσω πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Βασίζεται στη διαχείριση παραμέτρων και στον ορισμό κανόνων ελέγχου του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι ετικέτες στο περιβάλλον ενός χάρτη. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του Maplex έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη δομή και τη μορφή των ετικετών στις προδιαγραφές της χαρτογράφησής τους. Το Maplex επεκτείνει τις λειτουργίες που προσφέρει η Standard Label Engine παρέχοντας πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην τοπολογία των ετικετών. Κανόνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ετικετών σε γραμμικά χωρικά στοιχεία που αναπαριστούν δρόμους. Για παράδειγμα μπορούμε να ορίσουμε κανόνα προκειμένου η ετικέτα ενός διανυσματικού στοιχείου να έχει συγκεκριμένη μορφή και να είναι σε συγκεκριμένη απόσταση. Επιπλέον, μπορούμε να δημιουργήσουμε κανόνα όταν επιθυμούμε η ονομασία να επαναλαμβάνεται, καθορίζοντας το βήμα της συχνότητας. Η Maplex Label Engine μπορεί αυτομάτως να συντμήσει λέξεις ετικετών, προκειμένου να προσαρμόζονται στο μήκος του δρόμου, σύμφωνα με ένα λεξικό συντμήσεων. Η σύντμηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για τις ετικέτες που δεν τοποθετήθηκαν πλήρως. Τα λεξικά συντμήσεων εφαρμόζονται στις επιμέρους κλάσεις ετικετών.

30 Η επέκταση Maplex παρέχει: Πλήρως αυτόματη τοποθέτηση κειμένου Απαλοιφή συγκρούσεων στην τοποθέτηση ονομάτων Εύχρηστο γραφικό περιβάλλον εργασίας Δυνατότητα ορισμού κανόνων τοποθέτησης από το χρήστη ArcGIS Workflow Manager (Job Tracking - JTX) για ArcGIS ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ To ArcGIS Workflow Manager (Job Tracking - JTX) για το ArcGIS παρέχει εργαλεία προχωρημένης παρακολούθησης και διαχείρισης ροής εργασιών με σκοπό να βοηθήσει την επιχείρηση σας στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Το ArcGIS Workflow Manager (JTX) είναι διαθέσιμο ως επέκταση για το ArcGIS Desktop και τον ArcGIS Server. Το ArcGIS Workflow Manager (JTX) θα ωφελήσει managers και μηχανικούς υπεύθυνους για τη συντήρηση και ακεραιότητα των δεδομένων( data maintenance), τεχνικούς GIS και αναλυτές QA/QC με την παροχή ενημερωμένων πληροφοριών από τη σύλληψη του έργου μέχρι τον έλεγχο ποιότητας και την ανάπτυξή του. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Με το ArcGIS Workflow Manager (JTX) μπορείτε να: Οργανώσετε και να τυποποίησετε τη ροή των εργασιών στο εκάστοτε έργο. Βελτιώσετε την παραγωγικότητα των χρηστών αυτοματοποιώντας πολυχρηστικές και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες ρυθμίσεων. Εξοικονομήσετε χρόνο ολοκληρώνοντας εταιρικές εργασίες σε GIS ενόσω παρακολουθείτε το προσωπικό σας, χρονοδιαγράμματα και άλλα. Δημιουργήσετε και να αναθέσετε έργα εύκολα στους κατάλληλους πόρους. Απλοποιήσετε τη δημιουργία, διαχείριση και παρακολούθηση διαφόρων εκδόσεων( versions ) γεωβάσης και την ταυτόχρονη επεξεργασία της. Συγκεντρώσετε, ανανεώσετε, προσπελάσετε και διατηρήσετε τη συνοχή σε πληροφορίες σχετικές με εργασίες στην επιχείρηση σας.

31 Διατηρήσετε και να παρακολουθήσετε την επεξεργασία features μετά την ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Διαχειριστείτε και να διανείμετε εργασίες εύκολα σε γεωγραφικά διασκορπισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ενσωματώσετε απρόσκοπτα το GIS σε άλλες επιχειρηματικές εφαρμογές. Αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του JTX μέσα από μια εύχρηστη Web εφαρμογή στο γραφείο και στο πεδίο (ισχύει μόνο για την έκδοση σε server). Δημιουργήστε εργασίες και προσομοιώστε workflows με το ArcGIS Workflow Manager (JTX) για το ArcGIS Desktop.

32 Συνδέστε μια γεωγραφική περιοχή με τις εργασίες σας.

33 Λάβετε αυτόματες ειδοποιήσεις μέσω , κάθε φορά που τροποποιούνται τα δεδομένα σας. ArcGIS Explorer ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το λογισμικό ArcGIS Explorer είναι ένας ελεύθερο (δωρεάν) GIS λογισμικό για την προβολή χωρικών δεδομένων που παρέχει έναν εύκολο τρόπο για την προβολή, εξερεύνηση και ανάκτηση χωρικής πληροφορίας (GIS). Με τον ArcGIS Explorer αναβαθμίζεται οποιοδήποτε GIS σύστημα γιατί παρέχει τη δυνατότητα της διάχυσης των έγκυρων χωρικών δεδομένων σας σε ένα ευρύ κοινό. Με το λογισμικό του ArcGIS Explorer, μπορείτε να: Έχετε πρόσβαση σε έτοιμες χαρτοσυνθέσεις που παρέχονται online. Μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας χαρτοσυνθέσεις συνδυάζοντας δικά σας δεδομένα με δεδομένα χάρτη που παρέχονται ως υπηρεσίες από το διαδίκτυο (map services). Προσθέσετε στους χάρτες σας φωτογραφίες, αναφορές, βίντεο, καθώς και όποια άλλη πληροφορία κρίνετε ως απαραίτητη. Να εφαρμόσετε χωρικές αναλύσεις (π.χ., ορατότητα, μοντελοποίηση, ανάλυση εγγύτητας). ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Είναι εύχρηστο Είναι εύκολο για οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει τον ArcGIS Explorer, με το εύχρηστο περιβάλλον εργασίας μαζί με το πλαίσιο που εξηγεί για κάθε εργαλείο τον τρόπο χρήσης του. Τα εργαλεία περιλαμβάνουν ολοκληρωμένο περιβάλλον βοήθειας χρήσης και επεξηγήσεις εργαλειών. Επιλογή χαρτοσύνθεσης βάσης Η συλλογή χαρτοσυνθέσεων βάσης παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει από ποικιλία έτοιμων χαρτοσυνθέσεων. Μπορεί να επιλέξει από τις χαρτοσυνθέσεις που βρίσκονται στο ArcGIS Online μεταξύ άλλων τον Παγκόσμιο Χάρτη, Χαρτοσύνθεση με τους δρόμους ανά τον κόσμο, Παγκόσμιοι τοπογραφικοί χάρτες, ή να επιλέξει μια υπηρεσία χάρτη Bing (Με αεροφωτογραφίες, Υβριδικό χάρτη, και Δρόμους). Μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει δικούς του χάρτες βάσης και να τους προσθέσει στη συλλογή. Επιπλέον μπορεί να εναλλάσσει χάρτες βάσης κατά την επεξεργασία των δικών του θεματικών επιπέδων πληροφορίας. Προσθήκη δεδομένων από το δίσκο όπως είναι τα δεδομένα μιας γεωγραφικής βάσης δεδομένων, δεδομένα σε μορφή shapefile, KML/KMZ, GPX, και δεδομένα εικόνας (JPEG 2000, GeoTIFF, MrSID). Μπορεί επιπλέον να προσθέσει στη χαρτοσύνθεση θεματικά επίπεδα (lyr) που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον του ArcGIS Desktop. Πρόσβαση σε ποικιλία υπηρεσιών χάρτη που διανέμονται μέσω του ArcGIS Server, του ArcIMS και του ανοιχτού χωρικού προτύπου (OGC) WMS, καθώς και ενημερώσεις GeoRSS.

34 Ενσωμάτωση μεγάλης ποικιλίας πληροφορίας όπως είναι οι φωτογραφίες, τα βίντεο, αρχεία κειμένου, και άλλα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε θέσεις στο χάρτη. Ολοκληρωμένη δισδιάστατη (2D) και τρισδιάστατη (3D) Απεικόνιση Εναλλαγή στον τρόπο απεικόνισης με ένα κλικ. Δυνατότητα προβολής χαρτών και υδρόγειων σφαιρών (globes) σε οποιαδήποτε προβολή ή σε οποιοδήποτε σύστημα συντεταγμένων. Επέκταση του ArcGIS Explorer με χρήση Add-Ins και την Συλλογή Αναλύσεων. Επέκταση των βασικών δυνατοτήτων με εργαλεία γεωεπεξεργασίας και μοντέλων τα οποία διανέμονται μέσω του ArcGIS Server, ή σύνδεση σε ποικιλία άλλων διαθέσιμων υπηρεσιών. Στείλετε τους χάρτες σας με άμεσα δια μέσου της εφαρμογής. Δείτε σχετικό demo [WMV]. Επικοινωνήστε γεωγραφικά μέσω παρουσιάσεων Ένα μοναδικό και δυνατό χαρακτηριστικό του ArcGIS Explorer, οι presentations επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν γεωγραφικά χρησιμοποιώντας δυναμικά δεδομένα και υπηρεσίες. Οι χρήστες μπορούν να απαντούν σε γεωγραφικά ερωτήματα και την ίδια στιγμή να μοιραστούν αυτή την απάντηση με άλλες χρήστες. Προσαρμογή του ArcGIS Explorer μέσω της κεντρικής εφαρμογής διαχείρισης (κάτι που είναι πολύ απλό και δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού). Παρέχεται δυνατότητα για έλεγχο της λειτουργικότητας και προσθήκη εργαλείων από τον ίδιο το χρήστη, καθώς και προσαρμογή της εμφάνισης του περιβάλλοντος του ArcGIS Explorer σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών, ή σύμφωνα με τη ροή εργασιών της εκάστοτε εταιρείας. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελεύθερο προς χρήση, άμεσα διαθέσιμο περιβάλλον ανάπτυξης (SDK) για τη δημιουργία νέων πρόσθετων δυνατοτήτων (add-ins). Παρέχεται η δυνατότητα επιλογής γλώσσας Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον του ArcGIS Explorer σε γλώσσα ανάμεσα στην Αγγλική, Γαλλική, Ιαπωνική, Κινέζικη, Γερμανική, ή Ισπανική. Για να έχετε πρόσβαση σε βοήθεια, blogs και σε δείγματα εργαλείων (samples), μπορείτε να δείτε το Resource Center. ArcReader ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Είναι μια δωρεάν και εύκολη σε χρήση, έκδοση desktop εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν, να ψάχνουν και να τυπώνουν χάρτες. Χρησιμοποιώντας το ArcReader μπορείτε να δείτε υψηλής ποιότητας διαδραστικούς χάρτες που έχουν φτιαχτεί από κάποια έκδοση ArcGIS Desktop μεγαλύτερης αδειοδότησης και έχουν δημοσιευτεί μέσω της επέκτασης ArcGIS Publisher. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Με τον ArcReader, μπορείτε:

35 να δείτε, να πλοηγηθείτε και να εκτυπώσετε δημοσιευμένους ArcGIS χάρτες χρησιμοποιώντας ArcReader (αρχεία με κατάληξη.pmf). να επεκτείνετε τα GIS δεδομένα σας, ώστε να τα χρησιμοποιούν και αρχάριοι και προχωρημένοι χρήστες. να κάνετε Zoom, να μετακινείσθε, και να εναλλάσσεσθε μεταξύ του χάρτη και layout view, ενώ μπορείτε να τυπώνετε τα σχεδιαγράμματα των χαρτών(map layout) να πηγαίνετε σε προηγούμενο ή μετέπειτα extend του χάρτη σας(αλλαγή κλίμακας), να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μέτρησης χαρακτηριστικών γνωρισμάτων(measuring features) να κάνετε αναζήτηση στο χάρτη σας με τον εργαλείο Find δίνοντας κάποιο χαρακτηριστικό, ενώ μπορείτε να εμφανίζετε στο χάρτη όποια στοιχεία αναγνώρισης αυτού επιθυμείτε (Identify tool), να οδηγείστε σε σελιδοδείκτες που κάποιος έχει δημιουργήσει στο χάρτη, ενώ λειτουργεί και η δυνατότητα των υπερσυνδέσμων να τυπώνετε δημοσιευμένους χάρτες και αρχεία ArcGlobe που θα περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα συμβολισμού και χαρτογραφικά στοιχεία, με κάθε εκτυπωτή που έχετε εγκατεστημένο. να δημιουργήσετε εφαρμογές ArcReader και να ενσωματώσετε επιπλέον δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές.

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εισαγωγή στο ArcGIS efrentzo@unipi.gr Στόχοι του εργαστηρίου Εξοικείωση µε το ArcGIS Εκτέλεση του λογισµικού Εισαγωγή στα 3 περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Γενικά Το πρόγραμμα Spatial Analyst είναι μια επέκταση του ArcMap με πολλές επιπλέον δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά τα πλεγματικά (raster) δεδομένα. Επιπλέον δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων.

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ο : ArcCatalog Πηγές δεδομένων Γεωβάση Τι είναι ο ArcCatalog? Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. Η εφαρμογή του ArcCatalog παρέχει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα κεφάλαιο 1 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά Εισαγωγή...21 Πηγές δεδομένων Σ.Γ.Π....23 Βασική ιδέα των Σ.Γ.Π....23 υνατότητες-εφαρμογές των Σ.Γ.Π....24 κεφάλαιο 2 ArcGIS/ArcView Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφαρμογή "Υδροληψίες Αττικής" είναι ένα πληροφοριακό σύστημα (αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ (Το έντυπο αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠ ΨΣ) Κωδ ΟΠΣ (MIS) 302037 Πράξη «Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες (e-υπαατ)» Υποέργο «Ανάπτυξη Ευφυούς Συστήματος Λήψης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Σχεδιαστής Ιστοσελίδων 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Γνωστό και ως Συνοπτική Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων κατασκευάζει και ενημερώνει ιστοσελίδες ως προς τη σχεδίαση και τη διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου και παραδοτέων

Παρουσίαση έργου και παραδοτέων ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Παρουσίαση έργου και παραδοτέων Μ. Σαλαχώρης,

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών Executive Summary

Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών Executive Summary Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών Executive Summary Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών To λογισμικό Διαχείρισης & Επεξεργασίας Εγγράφων DocuClass παρέχει σε οργανισμούς και επιχειρήσεις την δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WEB GIS ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WEB GIS ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WEB GIS ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 2008 Infocharta L.t.d Σελίδα 1 από 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Σύντομη περιγραφή της εφαρμογής... 3 Απαιτήσεις εφαρμογής...

Διαβάστε περισσότερα

Mobile Fleet. Mobile Fleet - Βασικά Χαρακτηριστικά

Mobile Fleet. Mobile Fleet - Βασικά Χαρακτηριστικά Mobile Fleet Το Mobile Fleet είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα εντοπισμού και διαχείρισης, σε πραγματικό χρόνο, οχημάτων παντός τύπου (φορτηγών, επιβατηγών, γερανοφόρων, χωματουργικών κλπ). τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Certified in Crisis Management with G.I.S. (C.C.M.G.)

Certified in Crisis Management with G.I.S. (C.C.M.G.) Certified in Crisis Management with G.I.S. (C.C.M.G.) Τίτλος Προγράμματος: «Συστήματα Διαχείρισης Κρίσεων Φυσικών Καταστροφών με την εφαρμογή G.I.S.» Περίγραμμα εκπαίδευσης (Syllabus) 1. Πρόληψη Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAVIS-V1-2012 TRAVIS Λογισμικό Διαχείρισης Παραβάσεων Φωτοεπισήμανσης Το σύστημα διαχείρισης παραβάσεων φωτοεπισήμανσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μαθήματος

Περιεχόμενο του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Απαιτήσεις Λογισμικού Περιπτώσεις χρήσης Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 1 Περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος Αειφόρος κινητικότητα στο σχολείο Φύλλο εργασίας

Σχέδιο μαθήματος Αειφόρος κινητικότητα στο σχολείο Φύλλο εργασίας Σχέδιο μαθήματος Αειφόρος κινητικότητα στο σχολείο Φύλλο εργασίας Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των μαθητών που κινούνται από και προς το σχολείο με δικό τους αυτοκίνητο όλο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ http://www.hydroex.gr ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Σπύρος Μίχας, Πολιτικός Μηχανικός, PhD, MSc Ελένη Γκατζογιάννη, Πολιτικός Μηχανικός, MSc Αννέτα

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 15: Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης

Σενάριο 15: Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης Σενάριο 15: Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης Ταυτότητα Σεναρίου Τίτλος : Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμογές Πληροφορικής-Υπολογιστών Διδακτική Ενότητα: Διερευνώ - Δημιουργώ Ανακαλύπτω,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 ο ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΔΑΦΟΥΣ (ΨΜΕ) Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου θα κατανοήσουμε την έννοια του ψηφιακού μοντέλου εδάφους και ια μάθουμε να δημιουργούμε νέα γεωγραφική πληροφορία με τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

www.cartografia.gr www.mapshop.gr

www.cartografia.gr www.mapshop.gr X a r t o γ ρ α φ ί α O.E Ε φ α ρ μ ο γ έ ς G I S - Χ Α Ρ Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Α Π Ρ Ο Ϊ Ο Ν Τ Α Εφαρμογές GIS - Πληροφοριακοί Χάρτες Ν. Πλαστήρα 36 Τ.Κ 54624 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. 2310 334636,334659 Fax. 2310334647

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμική Εφαρμογή Διαχείρισης Ερωτηματολογίων ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε

Λογισμική Εφαρμογή Διαχείρισης Ερωτηματολογίων ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 22 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Λογισμική Εφαρμογή Διαχείρισης Ερωτηματολογίων

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Πύλη etwinning. Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών. Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning

Η νέα Πύλη etwinning. Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών. Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning Η νέα Πύλη etwinning Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning ΝΕΑ ΠΥΛΗ ETWINNING...3 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ...4 ΕΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος 13. Πρόλογος

Πρόλογος 13. Πρόλογος Πρόλογος 13 Πρόλογος Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως ως το καταλληλότερο και ικανότερο μέσο και εργαλείο για την επίλυση χωρικών προβλημάτων. Τα πεδία εφαρμογών τους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ. Διονύσιος Καλύβας

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ. Διονύσιος Καλύβας B ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Νέες Τεχνολογίες για την άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία στη γεωργία» ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ Διονύσιος Καλύβας Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Από τo Πεδίο στο GIS ΓεωΔιαΣ AHK Εισαγωγή Δεδομένων Δικτύου ΑΗΚ Χαμηλής Τάσης Καταχώρηση Εργασίας και Διαχείριση εργασίας μέσω του Session Manager

Από τo Πεδίο στο GIS ΓεωΔιαΣ AHK Εισαγωγή Δεδομένων Δικτύου ΑΗΚ Χαμηλής Τάσης Καταχώρηση Εργασίας και Διαχείριση εργασίας μέσω του Session Manager 23 η Πανελλαδική Συνάντηση Χρηστών ArcGis 1 Από τo Πεδίο στο GIS ΓεωΔιαΣ AHK Εισαγωγή Δεδομένων Δικτύου ΑΗΚ Χαμηλής Τάσης Καταχώρηση Εργασίας και Διαχείριση εργασίας μέσω του Session Manager Γεωγραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Prost S: Οδοποιΐα Σιδηροδρομική Υδραυλικά έργα

Prost S: Οδοποιΐα Σιδηροδρομική Υδραυλικά έργα Prost S: Οδοποιΐα Σιδηροδρομική Υδραυλικά έργα Χαρακτηριστικά Οριζοντιογραφία Στο γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής είναι δυνατή η σχεδίαση οριζοντιογραφιών δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, ανοικτών και

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2012-2015 -SYSTEM- All rights reserved 2/180 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μάθημα 1: Εισαγωγή στο Dreamwever Μάθημα 2: Γραμμές εργαλείων document Μάθημα 3: Προετοιμασία τοποθεσίας ιστού Μάθημα 4: Ορισμός τοπικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ 1 Λειτουργικές απαιτήσεις Το σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών στοχεύει στο να επιτρέπει την πλήρως ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από υποψήφιους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Π.ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ Κ.ΛΙΟΔΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» δ.τ. «INFOΔΗΜ»

ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Π.ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ Κ.ΛΙΟΔΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» δ.τ. «INFOΔΗΜ» ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Π.ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ Κ.ΛΙΟΔΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» δ.τ. «INFOΔΗΜ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΝΤΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1ου ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το συγκεκριµένο έντυπο έχει δηµιουργηθεί για την αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ Για να αναζητήσετε Μαθησιακά Αντικείμενα στο Φωτόδεντρο χρησιμοποιείστε το πεδίο εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και θαλάσσιο αιολικό - κυματικό δυναμικό. Παρασκευή Δρακοπούλου, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και θαλάσσιο αιολικό - κυματικό δυναμικό. Παρασκευή Δρακοπούλου, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και θαλάσσιο αιολικό - κυματικό δυναμικό Παρασκευή Δρακοπούλου, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών: ένα εργαλείο "έξυπνου χάρτη" ολοκληρωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services

Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services Γεώργιος Σταυρουλάκης gstavr@dblab.ece.ntua.gr ιπλωµατική εργασία στο Εργαστήριο Συστηµάτων Βάσεων Γνώσεων και εδοµένων Επιβλέπων: Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ Βασίλης Τσέτογλου, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΑΠΘ (Φρυγίας 30 Καβάλα, τηλ. 2510-241735, e-mail:vatset@panafonet.gr) ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η συνεχής και

Διαβάστε περισσότερα

τομείς δραστηριότητας η Διάδρασις δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς άξονες:

τομείς δραστηριότητας η Διάδρασις δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς άξονες: Διάδρασις Ο.Ε. Υπηρεσίες Συμβουλευτικής & Πληροφορικής Ζήνωνος 18 104 37 Αθήνα 210 5233244 - info@diadrasis.gr - www.diadrasis.gr Εταιρική Παρουσίαση ποιοι είμαστε η Διάδρασις είναι εταιρία που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

GoDigital.CMS Content Management System. Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας

GoDigital.CMS Content Management System. Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας GoDigital.CMS Content Management System Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας Γενική περιγραφή Πλήρης λύση ηλεκτρονικής παρουσίας Το GoDigital.CMS είναι μία πλήρη εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Εξελιγμένη διαχείριση της πλατφόρμας από τους Χρήστες:

Εξελιγμένη διαχείριση της πλατφόρμας από τους Χρήστες: Η Microsoft εξέδωσε τη νέα έκδοση του Microsoft Dynamics CRM, λίγο πριν τις επόμενες εκδόσεις όπως απεικονίζονται στο παρακάτω Microsoft Dynamics roadmap 2015. Η νέα έκδοση ή διαφορετικά το CRM 2015 έρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής ΔΙΚΤΥΑΚΗ EΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 1 ος Κύκλος Εκπαίδευσης 6 ο σεμινάριο 4 Ιουλίου 2014 Τηλεπισκόπηση Η Τηλεπισκόπηση ορίζεται ως: «η τέχνη, η επιστήμη και η τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉΣ ΚΑΤ ΑΠΑΊΤΗΣΗ (VIDEO ON DEMAND) ΜΕ ΠΑΡΆΛΛΗΛΗ ΑΡΧΕΙΟΘΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΎ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883 e Prtcl-01 Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων Συνοπτική Παρουσίαση Το σύστημα e Prtcl-01 Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ό γ ρ α μ μ α Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς. Η χρήση του λογισμικού. Εισηγητής: Αρώνης Χαράλαμπος - Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ seminars@gisnet.

Π ρ ό γ ρ α μ μ α Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς. Η χρήση του λογισμικού. Εισηγητής: Αρώνης Χαράλαμπος - Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ seminars@gisnet. Π ρ ό γ ρ α μ μ α Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς Η χρήση του λογισμικού Εισηγητής: Αρώνης Χαράλαμπος - Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ seminars@gisnet.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1* Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικός Χάρτης Πόλης

Συνολικός Χάρτης Πόλης Στα πλαίσια εφαρµογής της οδηγίας 2002/49/ΕΚ, για την αντιµετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι πόλεις, εξαιτίας του οδικού Θορύβου, µε σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 1 - ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ: 1.3 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS

Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Χαρτογράφηση με Ανοιχτό Λογισμικό GIS Δημιουργία Θεματικού Χάρτη με το QGIS Δρ. Σταμάτης Καλογήρου Σεμινάριο στα πλαίσια του 1oυ Συνεδρίου Χωρικής Ανάλυσης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 17-18 Μαΐου 2013 Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Τι είναι το GeoGebra; Γρήγορη Εκκίνηση Λογισμικό Δυναμικών Μαθηματικών σε ένα - απλό στη χρήση - πακέτο Για την εκμάθηση και τη διδασκαλία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης Συνδυάζει διαδραστικά γεωμετρία,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια (MIS 365280)

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια (MIS 365280) «Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» Παραδοτέο Π1.16 Αποτύπωση της χωρικής διασποράς των διαφορετικών ειδών κουνουπιών

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Πρωτοκόλλου... 2 1.1. Καινοτομία του προσφερόμενου προϊόντος... 2 1.2. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 2 1.3. Ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

22/3/2011 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

22/3/2011 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 22/3/2011 Απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάθεση του έργου: «Υποστήριξη για την ανάπτυξη διαδικτυακού εργαλείου παρουσίασης στοιχείων συγχρηματοδοτούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Πύλη (web portal) ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε

Διαδικτυακή Πύλη (web portal) ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 21 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Διαδικτυακή Πύλη (web portal) ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Τρισδιάστατα Μοντέλα

Κεφάλαιο 7. Τρισδιάστατα Μοντέλα Κεφάλαιο 7. 7.1 ομές εδομένων για Γραφικά Υπολογιστών. Οι δομές δεδομένων αποτελούν αντικείμενο της επιστήμης υπολογιστών. Κατά συνέπεια πρέπει να γνωρίζουμε πώς οργανώνονται τα γεωμετρικά δεδομένα, προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Google Earth. Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος Πληροφορική 29/11/2014

Google Earth. Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος Πληροφορική 29/11/2014 2014 Google Earth Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος Πληροφορική 29/11/2014 2 Περιεχόμενα Πίνακας περιεχομένων Εξώφυλλο... 1 Περιεχόμενα... 2 Εισαγωγή... 3 Βασικά Εργαλεία... 4 -Search Panel -Overview Map - Hide/Show

Διαβάστε περισσότερα

1. Celly Social Network Development

1. Celly Social Network Development 1. Celly Social Network Development Η περιγραφή Το Celly προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικών δικτύων ειδικά προσαρμοσμένων σε φορητές συσκευές καθώς είναι προσβάσιμο και από Android και ios

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης. Εισαγωγή. Δεδομένα του Συστήματος

Οδηγίες Χρήσης. Εισαγωγή. Δεδομένα του Συστήματος Οδηγίες Χρήσης Εισαγωγή Η εφαρμογή Aratos Disaster Control είναι ένα Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα, σκοπός του οποίου είναι η απεικόνιση δεδομένων καταστροφών(πυρκαγιές), ακραίων καιρικών συνθηκών (πλημμύρες)

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; Παρά την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιστοσελίδων, πολλές εταιρείες ή χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά. Σχεδιασμός και υλοποίηση ιστότοπου και Online Παραγγελιοληψίας. Morphix. Το όνομα της επιχείρησης σας Υπεύθυνος επικοινωνίας:

Προσφορά. Σχεδιασμός και υλοποίηση ιστότοπου και Online Παραγγελιοληψίας. Morphix. Το όνομα της επιχείρησης σας Υπεύθυνος επικοινωνίας: Morphix Κεντρικής Μακεδονίας 13, 54632 Θεσσαλονίκη Τηλέφωνο: 2313 047500 E-mail: morphix@morphix.gr Website : www.morphix.gr Προσφορά Σχεδιασμός και υλοποίηση ιστότοπου και Online Παραγγελιοληψίας Το όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών

Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210

Διαβάστε περισσότερα

4. Γνωστικά Αντικείμενα και Αντίστοιχες Γνώσεις/Δεξιότητες προς Εξέταση

4. Γνωστικά Αντικείμενα και Αντίστοιχες Γνώσεις/Δεξιότητες προς Εξέταση Κωδ.: CSR-APDX2C Ισχύς: 01/10/2014 Έκδοση: 01 Σελίδα 1 από 8 Σύνταξη: Υπεύθυνος Διαχείρισης Ποιότητας Έγκριση: Διευθύνων Σύμβουλος 1. Γενικές Προδιαγραφές Πιστοποιητικών Οι ειδικές απαιτήσεις για την πιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Πελατολόγιο... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Υπηρεσίες Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση ποσοτικών ερευνών με τη χρήση του Nesstar. Δρ. Απόστολος Λιναρδής Ερευνητής ΕΚΚΕ

Τεκμηρίωση ποσοτικών ερευνών με τη χρήση του Nesstar. Δρ. Απόστολος Λιναρδής Ερευνητής ΕΚΚΕ Τεκμηρίωση ποσοτικών ερευνών με τη χρήση του Nesstar Δρ. Απόστολος Λιναρδής Ερευνητής ΕΚΚΕ Μέρος Α Τεκμηρίωση βάσει του προτύπου Data Documentation Initiative (DDI) 2.X Οι φάσεις διεξαγωγής μίας ποσοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες εξόρυξης

Βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες εξόρυξης Βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες εξόρυξης Η ενοποίηση λογισμικών στις επιχειρήσεις εξόρυξης αποτελεί το κλειδί για την αυξημένη παραγωγικότητα Ενώ ο τομέας των φυσικών πόρων συνεχίζει να αναπτύσσεται,

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Εργαλεία Πλοήγησης Χάρτη (Map Navigation tools)

2.2 Εργαλεία Πλοήγησης Χάρτη (Map Navigation tools) 1. Εισαγωγή Η εφαρμογή Γεωγραφικού Καταλόγου Πληροφοριών (ΓΚΠ) περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία (tools) για τη διαχείριση των γεωγραφικών πληροφοριών και έχει δομηθεί ιεραρχικά σε θεματικές ενότητες, ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan

Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan Η εφαρμογή ψηφιοποίησης των ληξιαρχικών πράξεων RollMan (RollManager) δημιουργήθηκε από την εταιρία ειδικά για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Δήμους. Από

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας

Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας Εισηγητές: Απόστολος Καραναστάσης. Ηλεκτρονικός Μηχανικός, ΔΕΥΑ Λαμίας Κωνσταντίνος Μηλιωρίτσας. Πολιτικός Μηχανικός, Προϊστάμενος Ύδρευσης ΔΕΥΑ Λαμίας. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΠΑΜΘ), Τμήμα Πληροφορικής (Δ/νση

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΠΑΜΘ), Τμήμα Πληροφορικής (Δ/νση ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ΠΕ Δράμας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας (Δ/νση Π&ΧΣ ΠΑΜΘ), Τμήμα Πληροφορικής (Δ/νση Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ο ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου θα μάθουμε να δημιουργούμε νέα γεωγραφική πληροφορία με τη ψηφιοποίηση χωρικών πληροφοριών από δορυφορικές εικόνες ή από

Διαβάστε περισσότερα

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college.

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college. Χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογής Google Maps για τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη Εμμανουήλ Τσάμης 1, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου

Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Ο.Ε. Γεώργιος Σακκάς Χρήστος Λαμπρόπουλος Ιωάννης Μισαηλίδης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12 Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων Στόχοι Εξήγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των αρχιτεκτονικών κατανεμημένων συστημάτων Εξέταση των αρχιτεκτονικών συστημάτων πελάτηδιακομιστή και των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Σχεδίαση Διεπαφής Χρήστη (user interface) για Διαδραστική Εφαρμογή Αναζήτησης Πλοίων σε Τοπική Εμβέλεια, για Κινητές Συσκευές με

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

Don t hire us if you want average. We only do exceptional.

Don t hire us if you want average. We only do exceptional. Εισαγωγή Το i-flexible είναι ένα εργαλείο σύγχρονης εταιρικής παρουσίασης, αμφίδρομης επικοινωνίας, δειγματισμού και λήψης παραγγελιών, με δυνατότητες διαχείρισης ομάδων χρηστών και ορισμού δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 2.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Στρατιώτης. Διαδικασία δημοσίευσης δεδομένων στο GEODATA.gov.gr

Θοδωρής Στρατιώτης. Διαδικασία δημοσίευσης δεδομένων στο GEODATA.gov.gr Θοδωρής Στρατιώτης Διαδικασία δημοσίευσης δεδομένων στο GEODATA.gov.gr Περίγραμμα Εγγραφή Χρήστη Δημιουργία Οργανισμού Επεξεργασία Οργανισμού Δημιουργία Συνόλων Δεδομένων Γεωχωρική Πρόσληψη 2 Εγγραφείτε

Διαβάστε περισσότερα

Document Scanning System Ιανουάριος, 2014

Document Scanning System Ιανουάριος, 2014 Document Scanning System Ιανουάριος, 2014 Το DSS, είναι ένα ολοκληρωμένο συστημα διαχείρισης ψηφιοποίησης εγγράφων, αφού εκτός από την διαδικασία ψηφιοποίησης των εγγράφων, αρχειοθετεί και μία σειρά δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Σύστημα Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo Μετάδοση μηνυμάτων κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες

Ψηφιακό Σύστημα Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo Μετάδοση μηνυμάτων κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες Ψηφιακό Σύστημα Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo Μετάδοση μηνυμάτων κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες 2 Συσκευή Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo από την Bosch Κρατήστε το κοινό

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών Παράρτημα 1: Τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης σεναρίου Το εκπαιδευτικό σενάριο που θα σχεδιαστεί πρέπει να συνοδεύεται από μια τεχνική έκθεση τεκμηρίωσής του. Η τεχνική αυτή έκθεση (με τη μορφή του παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε την επιχείρησή σας να πηγαίνει στο µέλλον, σήµερα

Δείτε την επιχείρησή σας να πηγαίνει στο µέλλον, σήµερα Δείτε την επιχείρησή σας να πηγαίνει στο µέλλον, σήµερα DO YOU SPEAK FUTURE? Τώρα για την επιχείρησή σας υπάρχει µια νέα δύναµη Τεχνολογία αιχµής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Δράμας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας (Δ/νση. ΠΑΜΘ), Τμήμα Πληροφορικής (Δ/νση

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Δράμας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας (Δ/νση. ΠΑΜΘ), Τμήμα Πληροφορικής (Δ/νση ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,ΠΕ, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας (Δ/νση Π&ΧΣ ΠΑΜΘ), Τμήμα Πληροφορικής (Δ/νση Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Ηµεροµηνία Μάιος 2004 Πίνακας Περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνης Λουλάκης Νέος Οδηγός Εκμάθησης του AutoCAD Architecture

Χρόνης Λουλάκης Νέος Οδηγός Εκμάθησης του AutoCAD Architecture 10 Περιεχόμενα: Πρόλογος από το Συγγραφέα... 3 Βιογραφικό... 5 Γενικά... 5 Σχετικά με τις εφαρμογές Autodesk... 7 Περιεχόμενα:... 10 Γενικά: Γρήγορη περιγραφή δυνατοτήτων... 15 Κτηριακό μοντέλο... 16 Τεκμηρίωση...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ Ολγα Κωνσταντινίδου Σπύρος Παπανδρεάδης Τοπογράφοι Μηχανικοί Παυσανίου 19 116 35 ΑΘΗΝΑ Τηλ.. 210-3302995, κιν 6932-215880, 215880, FAX: 210-3302995 e-mail :apodosh@teemail.gr: Site: www.apodosh.gr ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα Θέματα Διπλωματικών Εργασιών

Προτεινόμενα Θέματα Διπλωματικών Εργασιών Προτεινόμενα Θέματα Διπλωματικών Εργασιών Θεματική ενότητα: Σχεδίαση πολυμεσικών εφαρμογών Ενδεικτικό Θέμα: Θέμα 1. Τα πολυμέσα στην εκπαίδευση: Σχεδίαση πολυμεσικής εφαρμογής για την διδασκαλία ενός σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ. Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης παραστατικών

ΛΥΣΗ. Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης παραστατικών ΛΥΣΗ Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης παραστατικών ARCHIVING connect ARCHIVING CONNECT 100% ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ Επιθυμείτε μία λύση που θα σας εξοικονομήσει σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Διαχείριση Γνώσης Knowledge Management Learning Objectives Ποιοί

Διαβάστε περισσότερα

Business Intelligence Tools Avecon, data mining techniques online analytical processing OLAP Avecon Εξοικονόμηση κόστους: DataMATRIX3

Business Intelligence Tools Avecon, data mining techniques online analytical processing OLAP Avecon Εξοικονόμηση κόστους: DataMATRIX3 Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πλέον την δύναμη και την ανταγωνιστικότητα που αποκτούν με την ενσωμάτωση επιχειρηματικών εφαρμογών ευφυΐας - Business Intelligence Tools. Οι εφαρμογές B.I παρέχουν στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ASP B2B ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ. Παρουσίαση Υπηρεσίας

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ASP B2B ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ. Παρουσίαση Υπηρεσίας ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ASP B2B ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Παρουσίαση Υπηρεσίας Τι είναι i2dealer; Είναι µία υπηρεσία η οποία παρέχεται από την Vellum, σε συνεργασία µε τον µεγαλύτερο Internet Services Provider της χώρας,

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration Platform) ΧΡΗΣΗΣ. MRB Hellas System Συμβουλευτική Α.Ε

Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration Platform) ΧΡΗΣΗΣ. MRB Hellas System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 25 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ E.M.I.R. - Energy Management & Intelligent Reporting

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ E.M.I.R. - Energy Management & Intelligent Reporting ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ E.M.I.R. - Energy Management & Intelligent Reporting Διαδικτυακό OLAP Σύστημα Λήψης Αποφάσεων και δημιουργίας έξυπνων προσαρμοστικών γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δεδομένων

Διαχείριση Δεδομένων Διαχείριση Δεδομένων Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου 1 Εαρινό Εξάμηνο 2012-13 Περιεχόμενο σημερινής διάλεξης Βάσεις Δεδομένων Ορισμοί Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος 2.5 Σύστημα αρχειοθέτησης, έγγραφα και βάσεις δεδομένων 2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος Να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα καθιερωμένο, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Συνεργασία» «Γεώκλιμα»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Συνεργασία» «Γεώκλιμα» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Συνεργασία» «Γεώκλιμα» Ανάπτυξη γεωγραφικού συστήματος κλιματικής πληροφορίας Κωδικός Έργου: 09ΣΥΝ 31 1094 EE5

Διαβάστε περισσότερα