Το ArcGIS χρησιμοποιείται σε διάφορους οργανισμούς ώστε να βελτιώσουν τη ροή των εργασιών τους και να λύσουν τα πιο επίμονα προβλήματα τους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το ArcGIS χρησιμοποιείται σε διάφορους οργανισμούς ώστε να βελτιώσουν τη ροή των εργασιών τους και να λύσουν τα πιο επίμονα προβλήματα τους."

Transcript

1 ArcGIS Το ArcGIS είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα λογισμικού GIS. Παρέχει μια πλατφόρμα για διαδικασίες χωρικής ανάλυσης, διαχείρισης δεδομένων και απεικόνισης. Το ArcGIS είναι επεκτάσιμο και μπορεί να ενσωματωθεί σε ήδη υπάρχοντα συστήματα επιχειρησιακών διαδικασιών όπως work order management, business intelligence και executive dashboards. Το ArcGIS μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού μέσα σε μια επιχείρηση στο desktop και μέσω servers και φορητών συσκευών. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να προσπελάσει online υπηρεσίες. Αν είστε προγραμματιστής εφαρμογών, το ArcGIS σας παρέχει εργαλεία για να δημιουργήσετε τις δικές σας εφαρμογές. Το ArcGIS χρησιμοποιείται σε διάφορους οργανισμούς ώστε να βελτιώσουν τη ροή των εργασιών τους και να λύσουν τα πιο επίμονα προβλήματα τους. Χρησιμότητα του ArcGIS Διαχείριση δεδομένων/ πόρων: ενσωμάτωση συστημάτων, διαχείριση υποθέσεων/αξιώσεων, διαχείριση περιοχών εξυπηρέτησης/ ευθύνης και διαχείριση πελατών Ανάλυση και σχεδιασμός: προβλέψεις και ανάλυση κινδύνου Επιχειρησιακές διαδικασίες: τηλεφωνικό κέντρο/αποστολές, παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων από το πεδίο, επιθεωρήσεις, συντήρηση και λειτουργίες, δρομολόγηση Επίγνωση καταστάσεων: υποστήριξη λήψης αποφάσεων και πρόσβαση από πελάτες/κοινό Το ArcGIS υποστηρίζει την εργασία σας με λύσεις σε Desktop, Server, Web και Mobile. Είτε εργάζεστε σε desktop, στο πεδίο ή χρειάζεται να μοιραστείτε πληροφορίες μέσω internet, τα προϊόντα ArcGIS παρέχουν τα εργαλεία που χρειάζεστε. ArcGIS - Desktop To ArcGIS Desktop περιλαμβάνει μία ομάδα από ενοποιημένες εφαρμογές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ArcCatalog, ArcMap, ArcGlobe, ArcToolbox και ModelBuilder. Η ενοποιημένη αξιοποίηση των εφαρμογών ArcGIS Desktop επιτρέπει στους χρήστες της τεχνολογίας των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών να υλοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία με επίκεντρο το χώρο, από την πιο απλή έως την πιο πολύπλοκη, όπως είναι η χαρτογραφία, η γεωγραφική ανάλυση, η επεξεργασία των γεωγραφικών δεδομένων, η μετατροπή μεταξύ διαφορετικών μορφότυπων δεδομένων, η απεικόνιση, η διαχείριση των δεδομένων κ.α. Η δομή του ArcGIS Desktop είναι κλιμακούμενη ως προς τις δυνατότητές της προκειμένου να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των διαφορετικών τύπων χρηστών. Έτσι, έχουν διαμορφωθεί τρία διακριτά επίπεδα δυνατοτήτων του λογισμικού ArcGIS Desktop που έχουν ως εξής:

2 1. Λογισμικό απεικόνισης, επεξεργασίας και ανάλυσης των γεωγραφικών δεδομένων ArcView. 2. Λογισμικό πλήρους διαχείρισης και επεξεργασίας των γεωγραφικών δεδομένων - ArcEditor. 3. Λογισμικό πλήρους διαχείρισης, επεξεργασίας και ανάλυσης των γεωγραφικών δεδομένων - ArcInfo. ArcView Το ArcView είναι λογισμικό που συναντάται στα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα, που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση, την διαχείριση, την δημιουργία και την ανάλυση γεωγραφικών δεδομένων. Με τη χρήση του ArcView γίνεται κατανοητό το γεωγραφικό περιεχόμενο των δεδομένων μας, επιτρέποντας έτσι να δει κανείς τις σχέσεις μεταξύ των δεδομένων και να αναγνωρίσει τα πρότυπα με νέους τρόπους. Με το ArcView, μπορείτε: Να δημιουργήσετε χάρτες και να αλληλεπιδράσετε με τα δεδομένα σας, με την παραγωγή αναφορών και διαγραμμάτων, την εκτύπωση και την ενσωμάτωση των χαρτών σας σε άλλα έγγραφα και εφαρμογές. Να εξοικονομήσετε χρόνο χρησιμοποιώντας πρότυπα χαρτών για να δώσετε ένα συνεπές ύφος στους χάρτες σας. Να δημιουργήσετε μοντέλα διαδικασιών, scripts και διαγράμματα ροής για να οπτικοποιήσετε και να αναλύσετε τα δεδομένα σας Να διαβάσετε, να εισάγετε και να διαχειριστείτε περισσότερα από 70 διαφορετικά είδη δεδομένων και μορφοτύπων, συμπεριλαμβανομένου δημογραφικών στοιχείων, εγκαταστάσεων, αρχεία CAD, εικόνες, δικτυακές εφαρμογές, πολυμέσα και μεταδεδομένα. Να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά εκτυπώνοντας, δημοσιεύοντας και κοινοποιώντας τα γεωγραφικά σας δεδομένα και το δυναμικό σας περιεχόμενο σε άλλους. Να χρησιμοποιήσετε εργαλεία, όπως τα Find, Identify, Measure και Hyperlink, για να ανακαλύψετε πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες όταν δουλεύετε με κλασσικούς (στατικούς) εκτυπωμένους χάρτες.

3 Να λάβετε καλύτερες αποφάσεις και να λύσετε προβλήματα πιο γρήγορα. ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το ArcView είναι μια desktop εφαρμογή που σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις βασική απεικόνιση, υποβολή ερωτημάτων, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. Ανάλογα με τι χαρακτηριστικά χρειάζεται κανείς, μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών επιπέδων αδειοδότησης του ArcGIS Desktop (ArcInfo, ArcEditor, ArcView). Τα προϊόντα του ArcGIS Desktop μοιράζονται τις ίδιες εφαρμογές (ArcMap, ArcCatalog), διεπαφές χρηστών και περιβάλλον ανάπτυξης. Καθώς οι χρήστες κινούνται από τον ArcView στον ArcEditor και στον ArcInfo διατίθεται επιπρόσθετη λειτουργικότητα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του ArcView είναι: Δημιουργία χαρτών Με τη χρήση προκαθορισμένων προτύπων χαρτών εξοικονομείται χρόνος και γίνεται εύκολα η παραγωγή ομοιόμορφων και συνεπών χαρτών. Χωρικά ερωτήματα Υποβάλετε ερωτήματα στα δεδομένα σας και λύστε περίπλοκα προβλήματα μέσα από μια ποικιλία εργαλείων: διαδραστική μέτρηση αποστάσεων, εύρεση στοιχείων στο χάρτη, επιλογή δεδομένων με βάση την τοποθεσία ή κάποιο χαρακτηριστικό τους, αποεπιλογή όλων, πρόσβαση στις ιδιότητες των επιπέδων μέσα από το κουτί διαλόγου του Identify, και πολλά άλλα. Βασική μοντελοποίηση και ανάλυση Μοντελοποιείστε χωρικές συσχετίσεις, μετρείστε πως τα στοιχεία μέσα σε μια συλλογή δεδομένων σχετίζονται μεταξύ τους στο χώρο, και παρουσιάστε τα αποτελέσματα σας μέσα από αναφορές και διαγράμματα. Απλή επεξεργασία στοιχείων και ενοποίηση δεδομένων Δημιουργείστε και επεξεργαστείτε σημειακά, γραμμικά και πολυγωνικά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά τους. Χρησιμοποιείστε μια μεγάλη συλλογή από είδη δεδομένων που περιλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία, εγκαταστάσεις, CAD αρχεία, εικόνες, δικτυακές εφαρμογές, και πολυμέσα. Έτοιμες προς χρήση συλλογές δεδομένων Ξεκινείστε την απεικόνιση και την ανάλυση άμεσα με τα ενσωματωμένα δεδομένα της ESRI και το Maps Media Kit, που ενημερώνονται κάθε χρόνο και έχουν προ-διαμορφωθεί ώστε να δουλεύουν συγκεκριμένα με το λογισμικό της ESRI. Δυνατότητα επεκτάσεων Προσθέστε περισσότερες δυνατότητες και επεκτείνετε την δύναμη του ArcView με τη χρήση μιας ή περισσότερων από τις πολλές προαιρετικές επεκτάσεις του ArcGIS Desktop (ArcGIS Desktop extensions). Οι επεκτάσεις αυτές επιτρέπουν την πραγματοποίηση πιο απαιτητικών λειτουργιών, όπως γεωεπεξεργασία πλεγματικών αρχείων και τρισδιάστατη ανάλυση. ArcEditor

4 Το λογισμικό ArcEditor αποτελεί μια πλήρη λύση λογισμικού GIS σε σχέση με την επεξεργασία και με τη διαχείριση των γεωγραφικών δεδομένων. Περιέχοντας το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει το λογισμικό ArcView, το ArcEditor έχει επιπλέον ενσωματωμένο ένα πλούσιο σύνολο εργαλείων επεξεργασίας και επικύρωσης γεωγραφικών δεδομένων. Το λογισμικό ArcEditor υποστηρίζει τόσο τη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων από μοναδικό χρήστη, όσο και τη δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας των δεδομένων από πολλούς χρήστες. Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν με το λογισμικό ArcEditor είναι: Δημιουργία και επεξεργασία δεδομένων GIS με τη χρήση εργαλείων επεξεργασίας σχεδιαστικού τύπου. Δημιουργία πλούσιων σε δυνατότητες γεωγραφικών βάσεων δεδομένων με αντικείμενα που έχουν ενσωματωμένη συμπεριφορά, συνοδευόμενη από κανόνες επικύρωσης. Μοντελοποίηση πολύπλοκων ροών εργασίας κατά την επεξεργασία των δεδομένων σε περιβάλλοντα ταυτόχρονης πρόσβασης από πολλούς χρήστες. Δημιουργία και συντήρηση της χωρικής ακεραιότητας των δεδομένων. Δημιουργία, διαχείριση και διερεύνηση γεωμετρικών δικτύων, δηλαδή του τοπολογικού μοντέλου που χρησιμοποιείται στην μοντελοποίηση δικτύων μονοδιάστατης ροής, όπως αυτών της μεταφοράς ή της διανομής του ηλεκτρικού δικτύου. Αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας κατά την επεξεργασία των δεδομένων. Διαχείριση του περιβάλλοντος επεξεργασίας πολλών χρηστών μέσω του versioning. Αποσυνδεδεμένη επεξεργασία (disconnected editing) των δεδομένων από την κεντρική βάση κι ενημέρωσή τους στο πεδίο. Υποστήριξη τοπολογίας στη βάση δεδομένων συνοδευόμενη από κανόνες και συμπεριφορά. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ο εντοπισμός και η διόρθωση των σφαλμάτων κάτω από συγκεκριμένους κανόνες επικύρωσης που διασφαλίζουν τη χωρική ακεραιότητα των δεδομένων. Υποστήριξη κανόνων ακεραιότητας των περιγραφικών χαρακτηριστικών των δεδομένων.

5 Εργαλεία επεξεργασίας annotation (γραφικών σχολίων επί του χάρτη) το οποίο μπορεί να είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένα χωρικά στοιχεία (feature linked annotation). ArcInfo To λογισμικό ArcInfo εμπεριέχει πλήρως τις λειτουργικές δυνατότητες των λογισμικών ArcEditor και ArcView, προσφέροντας επιπλέον τεχνικές προχωρημένων χωρικών αναλύσεων, διαχείρισης χωρικών δεδομένων και υψηλής χαρτογραφικής απόδοσης. Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη λύση λογισμικού GIS-Desktop, έχοντας ως αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά: Στο πεδίο της χωρικής ανάλυσης: Ένας μεγάλος αριθμός εργαλείων γεωγραφικής επεξεργασίας δίνει στο λογισμικό ArcInfo τη δυνατότητα υλοποίησης προχωρημένων αναλύσεων των χωρικών δεδομένων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επόμενες δυνατότητες: 1. Αναλύσεις επικάλυψης όπως Ένωση, Διατομή, Απαλοιφή. 2. Αναλύσεις εγγύτητας όπως Δημιουργία ζώνης επιρροής, Εγγύτητα, Απόσταση σημείων. 3. Αναλύσεις επιφανειών όπως Όψης, Σκίασης, Κλίσης. 4. Επεξεργασία και μετατροπή πλεγματικών δεδομένων. Στο πεδίο της διαχείρισης χωρικών δεδομένων: Στο λογισμικό ArcInfo προσφέρονται τεχνικές εκτεταμένης διαχείρισης του σχήματος και των δεδομένων της γεωγραφικής βάσης δεδομένων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επόμενες δυνατότητες 1. Δημιουργία γεωγραφικών βάσεων δεδομένων ενός ή πολλών χρηστών. 2. Εφαρμογή τεχνικών χωρικής ανάλυσης για τη μεταφορά δεδομένων από και προς την γεωγραφική βάση δεδομένων. 3. Μετατροπή των δεδομένων της γεωγραφικής βάσης σε πολλούς, διαφορετικούς μορφότυπους. 4. Υλοποίηση μαζικών επεξεργασιών στα δεδομένα της γεωγραφικής βάσης.

6 Στο πεδίο της χαρτογραφικής απόδοσης: Το λογισμικό ArcInfo απλοποιεί ιδιαίτερα τη δημιουργία χαρτών υψηλής ποιότητας, μέσω εύχρηστων εργαλείων και τεχνικών δημιουργίας χαρτών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επόμενες δυνατότητες: 1. Διάθεση μεγάλου αριθμού πρότυπων χαρτών, χαρτογραφικών συμβόλων και στοιχείων. 2. Εύχρηστες τεχνικές απόδοσης συμβόλων και χαρτογραφικής σχεδίασης. 3. Δυνατότητα χρήσης κανόνων για την αυτόματη τοποθέτηση κειμένου και ετικετών στο χάρτη. 4. Ενσωμάτωση της επέκτασης του λογισμικού ΑrcGIS, Maplex για την ενίσχυση των προσφερόμενων τεχνικών τοποθέτησης κειμένου και ετικετών στο χάρτη. ArcGIS Extensions Οι επεκτάσεις του περιβάλλοντος του ArcGIS, αποτελούν ξεχωριστά προϊόντα τα οποία προσθέτουν επιπλέον λειτουργικότητα στο λογισμικό πακέτο. Αυτά τα εξειδικευμένα εργαλεία επιτρέπουν στο χρήστη να ασχοληθεί με προχωρημένα θέματα, όπως τρισδιάστατη οπτικοποίηση, χωρική ανάλυση, γεωστατιστική, ανάλυση δικτύων, και πολλά ακόμα. ArcGIS 3D Analyst Το ArcGIS 3D Analyst είναι μια από τις βασικότερες επεκτάσεις του ArcGIS Desktop που επιτρέπει την αποτελεσματική απεικόνιση και ανάλυση δεδομένων. H σημαντικότερη λειτουργία του, είναι η απεικόνιση της τρίτης διάστασης από ψηφιακά δεδομένα τα οποία έχουν στη βάση τους κάποια τιμή z (π.χ: ύψος, βάθος). Είναι επίσης η μόνη επέκταση που προσφέρει το δικό της εξειδικευμένο περιβάλλον εργασίας για την απεικόνιση, διαχείριση και ανάλυση των τρισδιάστατων δεδομένων, το ArcScene. Χρησιμοποιώντας το ArcGIS 3D ArcGIS, μπορείτε να δείτε μια επιφάνεια από τις πολλές οπτικές γωνίες, να θέσετε ερωτήματα σχετικά με μια επιφάνεια, με τους κατάλληλους αλγόριθμους να καθορίσετε τις περιοχές που είναι ορατές από μια επιλεγμένη θέση σε μια επιφάνεια, να δημιουργήσετε μια ρεαλιστική εικόνα προοπτικής που περιβάλει πλεγματικά και διανυσματικά στοιχεία πάνω από μια επιφάνεια και επιπλέον να καταγράψετε ή να εκτελέσετε τρισδιάστατη πλοήγηση.

7 Με το ArcGIS 3D Analyst, μπορείτε: Να δημιουργήσετε τρισδιάστατες απόψεις χρησιμοποιώντας άμεσα τα GIS δεδομένα σας. Να αναλύσετε τρισδιάστατα αντικειμένων με εργαλεία όπως τα cut/fill, lineof-sight και μοντελοποίηση της γήινης επιφάνειας.

8 Να δείτε τα στοιχεία σας από σφαιρική σε τοπική προοπτική. Να πλοηγηθείτε ομαλά σε δεδομένα εδάφους σε εικόνες με πολλαπλή ανάλυση.

9 Να κάνετε τη χωρική ανάλυση σε δύο ή τρεις διαστάσεις. Να απεικονίσετε τα αποτελέσματα μοντελοποίησης ή ανάλυσης στις τρεις διαστάσεις. Να εξάγετε τις αστικοποιήσεις σας σε βίντεο. Να χρησιμοποιήσετε τρισδιάστατα μοντέλα και σύμβολα για πιστότερη απεικόνιση. ArcGIS Geostatistical Analyst ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Geostatistical Analyst είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop η οποία παρέχει μια ισχυρή εργαλειοθήκη για την διερεύνηση χωρικών δεδομένων και την παραγωγή επιφανειών. Γεφυρώνει αποτελεσματικά το κενό ανάμεσα στα συστήματα

10 GIS και στη γεωστατιστική ανάλυση, επιτρέποντας τη μοντελοποίηση χωρικών φαινομένων, την ανάλυση του ρίσκου και την ακριβή πρόβλεψη τιμών εντός μιας περιοχής μελέτης. Με τη χρήση του ArcGIS Geostatistical Analyst, μπορείτε να δημιουργήσετε επιφάνειες από μετρήσεις δεδομένων τα οποία έχουν συλλεχθεί σε περιοχές όπου η επίσκεψη σε κάθε τοποθεσία θα ήταν αδύνατη ή το κόστος της απαγορευτικό. Μπορείτε να διερευνήσετε πλήρως δείγματα δεδομένων, να αξιολογήσετε την αβεβαιότητα τους, να καταλήξετε σε μοναδικά συμπεράσματα και να δημιουργήσετε παραμετροποιημένες επιφάνειες παρεμβολής ( interpolation surfaces) για πιο ενημερωμένη λήψη αποφάσεων. Με τη χρήση του ArcGIS Geostatistical Analyst μπορείτε : Να οπτικοποιήσετε, μοντελοποιήσετε, προβλέψετε χωρικές συσχετίσεις. Να συνδέσετε δεδομένα, γραφήματα και χάρτες δυναμικά. Να εκτελέσετε ντετερμινιστική και γεωστατιστική παρεμβολή. Να αξιολογήσετε μοντέλα και προβλέψεις στοχαστικά, με σκοπό την εκτίμηση κινδύνου (risk assessment). Το ArcGIS Geostatistical Analyst σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε πραγματικά καθημερινά προβλήματα με τρόπο οικονομικά αποδοτικό στους εξής τομείς: Ανάλυση ατμοσφαιρικών δεδομένων Αναζήτηση πετρελαίου και εξορύξεων Περιβαλλοντική ανάλυση Γεωργία Μελέτη ψαριών και άγριων ζώων ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Χρησιμοποιήστε αντικειμενικές, data-driven μεθόδους για να ποσοτικοποιήσετε και να εντοπίσετε μοτίβα μέσα στα χωρικά δεδομένα. Διερευνήστε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας τα παρακάτω εργαλεία εξέτασης χωρικών δεδομένων ( ESDA tools) : Ιστογράμματα και περίληψη ως στατιστικά Κανονικές quantile-quantile γραφικές παραστάσεις Ανάλυση τάσεων Χάρτης Ημιμεταβλητότητας /συμμεταβλητότητας Χάρτης Voronoi Χάρτης Cross-covariance ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ

11 Δημιουργήστε ακριβείς προβλέψεις με στατιστικές μεθόδους πολλών μεταβλητών. Όπου τα δεδομένα είναι ελλιπή ή λανθασμένα, το ArcGIS Geostatistical Analyst παρέχει ένα πιθανοτικό πλαίσιο για την ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας. Παρεμβολή Δημιουργήστε επιφάνειες μέσω δειγματοληπτικών δεδομένων χρησιμοποιώντας τις παρακάτω μεθόδους παρεμβολής: o IDW (Inverse Distance Weighted) o Radial-based συναρτήσεις οι οποίες περιέχουν τα ακόλουθα kernels: Thin plate spline Spline with tension Multiquadratic Inverse multiquadratic Completely regularized spline kernels o Global και Local πολυώνυμα o Kriging, για ακριβή δεδομένα και για δεδομένα που περιέχουν σφάλματα Ordinary, για δεδομένα με άγνωστη σταθερή μέση τιμή Simple, για δεδομένα με γνωστή μέση τιμή Universal, για δεδομένα με μέση τιμή συναρτήσει συντεταγμένων Indicator, για διακριτά δεδομένα Probability, για διακριτά δεδομένα σαν κύρια μεταβλητή και συνεχή δεδομένα σαν δευτερεύουσες μεταβλητές Disjunctive, για μη γραμμικές προβλέψεις o Cokriging (έκδοση με πολλές μεταβλητές των παραπάνω μεθόδων Kriging) o Ισοτροπικά ή ανισοτροπικά μοντέλα Εξαγόμενες Επιφάνειες τύπου Kriging o Prediction o Prediction standard error (μέτρο της ποιότητας πρόβλεψης) o Probability map (πιθανότητα πως η καθορισμένη τιμή ξεπεράστηκε) o Error of indicators (μέτρο της αβεβαιότητας του χάρτη πιθανοτήτων) o Quantile map (μεγαλύτερες και απρόβλεπτες τιμές) Εργαλεία μοντελοποίησης για παρεμβολές Kriging o Μετασχηματισμοί δεδομένων Box Cox Logarithmic Arcsine Normal score o Data detrending Global polynomial Local polynomial o Βαριογραφία Μοντέλα (4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα) Nugget Circular Spherical

12 Tetraspherical Pentaspherical Exponential Gaussian Rational quadratic Hole effect K-Bessel J-Bessel Stable Επιφάνεια μεταβλητότητας/συμμεταβλητότητας Ανισοτροπία Καθορίζοντας ή εκτιμώντας το μετρητικό σφάλμα Cross-covariance δυνατότητα για αλλαγές μεταξύ των μεταβλητών Εκτίμηση όλων ή μέρους των παραμέτρων του μοντέλου μέσω ενός τροποποιημένου αλγορίθμου ελαχίστων τετραγώνων με βάρη o Declustering Cell Polygonal o Έλεγχος για διμεταβλητή κατανομή δεδομένων Αναζήτηση γειτονικών δεδομένων (search neighborhood) To select neighboring data to predict the value for the target point o o Έλλειψη με ένα, τέσσερις, ή οχτώ γωνιακούς τομείς Ελάχιστος και μέγιστος αριθμός σημείων σε κάθε τομέα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αξιολογήστε την ποιότητα των μοντέλων σας με τις παρακάτω διαγνωστικές μεθόδους. Επικύρωση της ποιότητας του μοντέλου Επικύρωση της ποιότητας της πρόβλεψης Σύγκριση αποτελεσμάτων επικύρωσης πολλαπλών μοντέλων Εμφάνιση της τιμής της πρόβλεψης στον κέρσορα (MapTips) ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Δημιουργήστε πολλαπλές υλοποιήσεις, ή εκδοχές μιας επιφάνειας για να πραγματοποιήσετε ανάλυση κινδύνου. Οι μέθοδοι παρεμβολής παράγουν μία τιμή για κάθε τοποθεσία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές, εξίσου πιθανές τιμές για κάθε τοποθεσία που δεν έχει δειγματοληφθεί. Η γεωστατιστική προσομοίωση παράγει πολλαπλές επιφάνειες οι οποίες μιμούνται το πραγματικό φαινόμενο και παρέχουν αυτές τις πιθανές τιμές, δίνοντας έτσι μία βάση για ανάλυση κινδύνου, οικονομικές λήψεις αποφάσεων, και άλλες προσεγγίσεις που εμπεριέχουν

13 αβεβαιότητα, επιτρέποντας έτσι στους αναλυτές να πάρουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Προσομοίωση υπό συνθήκες Προσομοίωση χωρίς συνθήκες Μετέπειτα επεξεργασία (clipping, συγκεντρωτικά στοιχεία για τα κελιά και για τις πολυγωνικές περιοχές ενδιαφέροντος) ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ Renderers Ισοϋψείς καμπύλες Κανονικός κάνναβος (Όλα τα μοντέλα επιτρέπουν δεδομένα μέσου όρου σε κάθε κελί.) Σκίαση αναγλύφου Συνδυασμός των παραπάνω Εξαγωγή αποτελεσμάτων των προβλέψεων σε: Ισοϋψείς καμπύλες Πολύγωνα Πλεγματικά δεδομένα Καθορισμένες σημειακές τοποθεσίες Γεωστατιστικά επίπεδα πληροφορίας που αποθηκεύουν τις παραμέτρους του μοντέλου για τα renderers που χρησιμοποιήθηκαν ArcGIS Network Analyst ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Network Analyst είναι μία επέκταση του ArcGIS Desktop που βοηθά στην διεξαγωγή χωρικών αναλύσεων που βασίζονται στα δίκτυα. Με το ArcGIS Network Analyst, μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμογές που χτίζουν multimodal δρομολογήσεις, παρέχουν κατευθύνσεις πορείας, βρίσκουν τις κοντινότερες υποδομές, και μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές εξυπηρέτησης και πίνακες κόστους αφετηρίας-προορισμού. To ArcGIS Network Analyst βοηθά στην δυναμική μοντελοποίηση πραγματικών συνθηκών δικτύων και στην επίλυση προβλημάτων δρομολόγησης οχημάτων, που περιλαμβάνουν περιορισμούς κατευθύνσεων, όρια ταχύτητας και συνθήκες κυκλοφορίας σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Με το ArcGIS Network Analyst, είναι δυνατά τα παρακάτω: Ανάλυση του χρόνου οδήγησης Δρομολόγηση από σημείο σε σημείο Γρήγορη δρομολόγηση Κατευθύνσεις δρομολόγησης

14 Καθορισμό περιοχών εξυπηρέτησης Ανάλυση συντομότερου μονοπατιού Ανάλυση βέλτιστης δρομολόγησης Ανάλυση κοντινότερων υποδομών Ανάλυση αφετηρίας - προορισμού ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 1. Δρομολόγηση o Δρομολόγηση πολλαπλών σημείων o Καθορισμός στάσεων με χρονικά παράθυρα o Πλανόδιος πωλητής 2. Το πρόβλημα της δρομολόγησης οχημάτων o Χρονικά παράθυρα o Διαλείμματα οδηγών o Χωρητικότητες οχημάτων και ποσότητες παραγγελιών 3. Περιοχές Εξυπηρέτησης o Πολύπλοκη παραγωγή πολυγώνων o Κατανομή μεταξύ δικτύων 4. Κοντινότερες Υποδομές o Εύρεση διαδρομής για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία o Απάντηση έκτακτης ανάγκης 5. Πίνακας κόστους αφετηρίας - προορισμού o Πίνακας χρόνου διαδρομής o Μέγιστα όρια προορισμού και απόστασης 6. Κατευθύνσεις Οδήγησης o Επεκτάσιμοι inset χάρτες o Ικανότητα αυτόματης παραγωγής 7. Δυναμικά μοντέλα πραγματικών συνθηκών δικτύων Το ArcGIS Network Analyst χρησιμοποιεί ένα προχωρημένο Μοντέλο Δεδομένων Δικτύου (Network Data Model) που επιτρέπει την χρήση ρεαλιστικών συνόλων δεδομένων που περιλαμβάνουν πολλαπλά χαρακτηριστικά, όπως κόστος, περιορισμοί και ιεραρχία. Μπορούν να οριστούν ποικίλα χαρακτηριστικά κόστους, όπως απόσταση, χρόνος και ορατότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις ανάλυσης. 8. Υποστήριξη Multimodal Δικτύου Περιλαμβάνει ένα προχωρημένο μοντέλο σύνδεσης που μπορεί να αναπαραστήσει πολύπλοκα σενάρια όπως multimodal δίκτυα μεταφορών. ArcGIS Schematics ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Schematics αποτελεί επέκταση του ArcGIS Desktop που επιτρέπει τον ταχύ έλεγχο δικτυακής συνδεσιμότητας. Βοηθάει στη γρήγορη κατανόηση της

15 αρχιτεκτονικής ενός δικτύου και ελαχιστοποιεί τον κύκλο λήψης αποφάσεων, παρουσιάζοντας σύνθετες και εστιασμένες όψεις του δικτύου. Το ArcGIS Schematics προσφέρει στους οργανισμούς απτά οικονομικά οφέλη από την επένδυσή τους στον τομέα της δημιουργίας διαγραμμάτων (αυτόματη δημιουργία έναντι CAD σχεδιασμού). Με το ArcGIS Schematics, ο χρήστης μπορεί να : Δημιουργήσει αυτόματα σχέδια πολύπλοκων δικτύων. Ελέγξει τη συνδεσιμότητα στο δίκτυο. Διεξάγει ελέγχους ποιότητας των δικτυακών δεδομένων. Βελτιστοποιήσει το σχεδιασμό και την ανάλυση του δικτύου. Εκτιμήσει προβλέψεις για το δίκτυο και για το σχεδιασμό του (μοντελοποίηση, προσομοίωση, συγκριτική ανάλυση). Αλληλεπιδράσει δυναμικά με το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών μέσω μίας σχηματικής όψης. Διεξάγει αναλύσεις αγοράς. Μοντελοποιήσει κοινωνικά δίκτυα, να δημιουργήσει διαγράμματα ροής και να διαχειριστεί συσχετισμούς. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Αυτόματη Δημιουργία Διαγραμμάτων Το ArcGIS Schematics μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα σχέδια που να λαμβάνουν υπόψη τη γεωγραφία του χώρου, ή και όχι, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δικτυακά δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει το πλήθος των ενεργειών που απαιτούνται για τη δημιουργία μίας αρχιτεκτονικής και για τη συντήρηση των δικτυακών δεδομένων. Το ArcGIS Schematics είναι μία επένδυση που εξοικονομεί χρόνο και κατ επέκταση χρήμα. Παρουσίαση διαγραμμάτων σε διάφορες μορφές Το ArcGIS Schematics επιτρέπει στο χρήστη να δει το ίδιο σύνολο δικτυακών οντοτήτων σε διαφορετικές διαγραμματικές μορφές: γεωγραφική, γεωσχηματική και σχηματική. Έτσι, δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα την οργάνωση ενός δικτύου και επισπεύδεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δυναμική αλληλεπίδραση με το GIS Το ArcGIS Schematics συμπληρώνει την τεχνολογία GIS κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση δικτύων, δίνοντας έμφαση στην τοποθεσία των δικτυακών συνιστωσών μέσα στον γεωγραφικό χώρο. Τα διαγράμματα εμφανίζονται ως θεματικά επίπεδα μέσα στην εφαρμογή ArcMap, ώστε να απλοποιηθεί η διεπαφή με το χρήστη και η εκτύπωση των διαγραμμάτων. Λειτουργικότητα Βασισμένη στα Δεδομένα

16 Το ArcGIS Schematics βασίζεται στα δεδομένα του δικτύου και παράγει επικαιροποιημένες αναπαραστάσεις του δικτύου υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Ασχέτως με το μοντέλο δεδομένων, ο συμβολισμός των δικτυακών οντοτήτων γίνεται με βάση αποθηκευμένες ιδιότητές τους στη γεωβάση, εμποδίζοντας τυχούσες ασυμφωνίες μεταξύ των σχεδίων και των δεδομένων και καθιστώντας την ύπαρξη μίας δεύτερης, πλεονάζουσας βάσης δεδομένων μη αναγκαία. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται και διαχειρίζονται μέσα από μία γεωβάση, ώστε να διευκολύνεται η ολοκλήρωση με άλλα συστήματα, η επεξεργασία και η ταυτόχρονη πρόσβαση από πολλούς χρήστες. Παραμετροποιήσιμοι Αλγόριθμοι Οι αλγόριθμοι χωροθέτησης του ArcGIS Schematics επιτρέπουν την αναπαράσταση όλων των ειδών δικτύων και διαγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων διαγραμμάτων εξωτερικών και εσωτερικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν να ρυθμιστούν και να παραμετροποιηθούν έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της βιομηχανίας, εταιρικά πρότυπα και συγκεκριμένες ανάγκες τμημάτων μίας εταιρίας. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων αλγορίθμων με τη χρήση μία συμβατής με την COM αρχιτεκτονική γλώσσας προγραμματισμού. Πρόσβαση σε Πολλαπλές Πηγές Δεδομένων Οι χρήστες δύνανται να διαχειρίζονται τόσο χωρικά όσο και μη χωρικά δεδομένα με το ArcGIS Schematics και να αλληλεπιδρούν με μία γεωβάση, αλλά και με άλλες σχετικές με δίκτυα βάσεις μέσα από μία μοναδική συνεδρία. Η ενσωμάτωση δεδομένων από όλες τις πηγές δεδομένων μιας εταιρίας, αποτελεί σημαντικό μέσο για την αποτελεσματική διαχείριση των δικτυακών πόρων. ArcGIS Spatial Analyst Το ArcGIS Spatial Analyst είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop που παρέχει ισχυρά εργαλεία για περιεκτική χωρική μοντελοποίηση και ανάλυση βασισμένη κυρίως σε πλεγματικά (raster) δεδομένα. Επιτρέπει τη δημιουργία, ανάλυση και χαρτογραφική απόδοση πλεγματικών δεδομένων και την υλοποίηση ολοκληρωμένης πλεγματικής διανυσματικής (raster vector) ανάλυσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν η απαιτούμενη μοντελοποίηση του χώρου απαιτεί καλής ποιότητας χωρική ανάλυση. Χρησιμοποιώντας το ArcGIS Spatial Analyst, μπορεί κάποιος να εξάγει νέα πληροφορία από τα υπάρχοντα δεδομένα, να αναλύσει χωρικές σχέσεις, να δημιουργήσει χωρικά μοντέλα και να εκτελέσει πολύπλοκες λειτουργίες πλεγματικών δεδομένων. Τα μοντέλα που εφαρμόζονται στο Spatial Analyst εμπεριέχουν τεκμηρίωση με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα κατανοητή η διαδικασία χωρικής ανάλυσης που εφαρμόζεται, να εξετάζονται τα what-if σενάρια και να επιτρέπουν τη σύγκριση αποτελεσμάτων.

17 Με τα εργαλεία του ArcGIS Spatial Analyst, δίνεται η δυνατότητα: Να βρεθούν κατάλληλες τοποθεσίες

18 Να γίνει Υδρολογική ανάλυση Να υλοποιηθεί άλγεβρα μεταξύ χαρτών Να γίνει χωρική παρεμβολή και δημιουργία ισοκαμπύλων. Να υπολογίσει το συνολικό κόστος ταξιδιού από το ένα μέρος στο άλλο Να εφαρμόσει ανάλυση χρήσεων γης Να αναλύσει το δίκτυο μεταφοράς Να προσδιορίσει τα επίπεδα ρύπανσης Να εκτελέσει ανάλυση για την παραγωγή σοδειάς Να προσδιορίσει δυνητική διάβρωση Να εφαρμόσει δημογραφική ανάλυση Να μοντελοποιήσει και οπτικοποιήσει εγκληματικά μοτίβα

19 Να διεξάγει εκτίμηση επικινδυνότητας ArcGIS Tracking Analyst ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Tracking Analyst είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop που δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει χρονικές αλληλουχίες απεικονίσεων για την ανάλυση της πληροφορίας που σχετίζεται με το χρόνο και την τοποθεσία. Μέσα από μια καθορισμένη συλλογή τυχαίων δεδομένων, το ArcGIS Tracking Analyst δημιουργεί ένα ορατό μονοπάτι (ή ίχνος), που παρουσιάζει την πορεία μέσα από το χώρο και το χρόνο του φαινομένου που αναλύεται. Σε ένα ολοκληρωμένο ArcGIS σύστημα μπορεί κανείς να δει πολύπλοκες χρονικές αλληλουχίες και χωρικά μοτίβα. Με το ArcGIS Tracking Analyst, μπορεί κανείς: Να απεικονίσει αλλαγές με την πάροδο του χρόνου Να συμβολίσει την ηλικία των δεδομένων με χρώμα, μέγεθος ή σχήμα Να ομαδοποιήσει και να συμβολίσει δεδομένα κατά οντότητα ή χρονική ομάδα Να αναπαράγει δεδομένα που εξαρτώνται από τον χρόνο με διαδραστικό τρόπο Να αναλύσει ιστορικά δεδομένα ή δεδομένα πραγματικού χρόνου Να δημιουργήσει animation videos Όταν το ArcGIS Tracking Analyst χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον Tracking Server, μπορεί κανείς να εντοπίσει αλλαγές στα δεδομένα του καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα. Υπάρχει δυνατότητα συνδρομής σε δεδομένα πραγματικού χρόνου μέσα από το διαδίκτυο με το GPS και άλλες πηγές τροφοδότησης δεδομένων για να υποστηριχθούν τα παρακάτω: Διαχείριση στόλου και εντοπισμός οχημάτων

20 Παρακολούθηση δικτύου αισθητήρων Ανταπόκριση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης Διαχείριση πόρων ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Το ArcGIS Tracking Analyst αποτελεί επέκταση του ArcGIS που δέχεται, απεικονίζει και αναλύει αλληλουχίες χρονικά συσχετισμένων δεδομένων με τη χρήση αντικειμένων και εργαλείων σχεδιασμένων να διαχειρίζονται τόσο δεδομένα πραγματικού χρόνου όσο και ιστορικά δεδομένα. Η οπτικοποίηση δεδομένων πραγματικού χρόνου δίνει τη δυνατότητα δυναμικής αναπαράστασης δεδομένων Παροχή εργαλείων που μπορούν να διαμορφώσουν τη συμβολογία των χρονικών συμβάντων ενισχύοντας την επικοινωνιακή αξία Με την εργαλειομπάρα του Playback Manager, μπορούν να αναπαραχθούν συμβάντα σε διαφορετικές ταχύτητες. Παρέχεται η δυνατότητα επεξεργασίας και επιλογής φίλτρων για χωροχρονικά δεδομένα. Η χαρτογράφηση δίνει την δυνατότητα να δει ο χρήστης τα δεδομένα σε διάφορες σχηματικές μορφές και αναπαραστάσεις. ArcGIS Data Interoperability ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Data Interoperability είναι μία επέκταση του ArcGIS Desktop η οποία επιτρέπει την εύκολη χρήση και διανομή δεδομένων σε πολλά μορφότυπα. Υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής (extract), μετατροπής (transform) και φόρτωσης (load) χωρικών δεδομένων (ETL) με τις οποίες παρακάμπτονται τα εμπόδια στο διαμοιρασμό δεδομένων και παρέχονται ακριβή χωρικά δεδομένα στους χρήστες. Το ArcGIS Data Interoperability, επιτρέπει: Αναγνώριση περισσότερων από 100 μορφότυπα χωρικών δεδομένων συμπεριλαμβανομένων των GML, XML, WFS, Autodesk DWG/DXF, MicroStation Design, MapInfo MID/MIF καιtab, Oracle και Oracle Spatial, και Intergraph GeoMedia Warehouse. Διαμοιρασμό δεδομένων κάνοντας export σε περισσότερα από 70 μορφότυπα χωρικών δεδομένων. Δημιουργία πολύπλοκων χωρικών διαδικασιών ETL χρησιμοποιώντας το FME Workbench, μία μηχανή σημασιολογικής μετάφρασης με περισσότερους από 240 ειδικευμένους μετατροπείς για μετατροπή, μεταφορά δεδομένων σε άλλα συστήματα, επικύρωση και διανομή δεδομένων. Ενσωμάτωση αυτών των μορφοτύπων και των ETL διαδικασιών στο πλαίσιο γεωεπεξεργασίας χρησιμοποιώντας tools, τον ModelBuilder, και scripts. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

21 Η επέκταση Data Interoperability δίνει στους χρήστες του ArcGIS Desktop την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εύκολα, δεδομένα σε πολλά μορφότυπα Οι βασικές λειτουργίες του ArcGIS Data Interoperability περιλαμβάνουν: 1. Εκτενής Υποστήριξη Δεδομένων: Υποστηρίζει επιπρόσθετα μορφότυπα δεδομένων για περισσότερα από 110 GIS, CAD, BIM/3D, και μορφότυπα βάσεων δεδομένων για ανάγνωση και εγγραφή. o o o Άμεση ανάγνωση: Η ικανότητα για άμεση ανάγνωση και χρήση αυτού του μορφοτύπου στο ArcGIS για οπτικοποίηση, χαρτογράφηση και ανάλυση. Εισαγωγή δεδομένων: Η ικανότητα για εισαγωγή δεδομένων από αυτό το μορφότυπο σε μία personal ή file geodatabase χρησιμοποιώντας το Quick Import tool ή ένα παραμετροποιημένο Spatial ETL tool. Εξαγωγή δεδομένων: Η ικανότητα για εξαγωγή δεδομένων σε αυτό το μορφότυπο με χρήση του Quick Export tool ή ενός παραμετροποιημένου Spatial ETL tool. 2. Μετάφραση δεδομένων: Τα εργαλεία Quick Import και Quick Export επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη μετάφραση των δεδομένων μεταξύ διαφορετικών μορφοτύπων.

22 Quick Import Tool o o o Επιτρέπει τη μετατροπή των δεδομένων που δίνονται ως είσοδος σε personal ή file geodatabase. Αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μοντέλο για μετατροπή των δεδομένων σε personal ή file geodatabase για περεταίρω επεξεργασία των δεδομένων και για λειτουργίες editing. Μπορεί να εκτελεστεί μόνο του ή ως μέρος ενός μοντέλου γεωεπεξεργασίας, script-to-script tool. Χρησιμοποιεί ένα προκαθορισμένο αρχείο χάρτη για να εκτελέσει τη μετάφραση. Quick Export Tool o Επιτρέπει τη μετατροπή των δεδομένων μεταξύ διαφόρων μορφοτύπων o Μπορεί να εκτελεστεί μόνο του ή ως μέρος ενός μοντέλου γεωεπεξεργασίας, script-to-script tool. o Χρησιμοποιεί ένα προκαθορισμένο αρχείο χάρτη για να εκτελέσει τη μετάφραση. 3. Μετατροπή Δεδομένων/Spatial ETL: Χρήση της εφαρμογής Workbench, μίας ολοκληρωμένης σημασιολογικής μηχανής μετάφρασης, με την οποία επιτυγχάνεται η δημιουργία παραμετροποιημένων μορφών ορισμών, καθώς και χρήση εργαλείων μετατροπής δεδομένων, που υποστηρίζουν εύκολα πολύπλοκα μοντέλα δεδομένων. Το ETL επιτρέπει: o o o Την εξαγωγή (Extract) των χωρικών δεδομένων από ένα πηγαίο σύστημα. Τη μετατροπή (Transform) των δεδομένων στο μορφότυπο και το μοντέλο δεδομένων που απαιτείται από το τελικό σύστημα. Τη φόρτωση (Load) των δεδομένων στο τελικό σύστημα.

23 Το Spatial ETL αναφέρεται συχνά και ως μετατροπή δεδομένων ή σημασιολογική μετάφραση δεδομένων. Η μετατροπή των δεδομένων δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των δεδομένων χαρτογραφώντας τη γεωμετρία και τα γνωρίσματα στον προορισμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή στο προβολικό σύστημα, στους τύπους των χωρικών δεδομένων ή στο attribute schema. Αυτό εξασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων αλλά ταυτόχρονα και την εύκολη πρόσβασή τους από τους τελικούς χρήστες. 4. Πλαίσιο Γεωεπεξεργασίας: Χρήση του ModelBuilder για πλήρη ολοκλήρωση με το περιβάλλον γεωεπεξεργασίας του ArcGIS. Με το νέο toolbox Data Interoperability Tools που προστίθεται με αυτή την επέκταση, εισάγονται δύο νέα εργαλεία, το Quick Import και το Quick Export. Επίσης, η επέκταση αυτή προσφέρει και τη δυνατότητα δημιουργίας Spatial ETL tools. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα μοντέλο γεωεπεξεργασίας (geoprocessing model). ArcGIS Publisher ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcGIS Publisher είναι μια επέκταση στα προϊόντα ArcGIS Desktop (ArcInfo, ArcEditor, και ArcView) η οποία επιτρέπει στους χρήστες να διανέμουν και να μοιράζονται εύκολα χάρτες και δεδομένα των Γεωραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (G.I.S) με οποιονδήποτε. Χρησιμοποιείστε το για να δημιουργήσετε αρχεία τύπου Published Map Files(PMF), το οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να εκτυπωθούν μέσω της δωρεάν εφαρμογής ArcReader. Με το ArcGIS Publisher, μπορείτε να: Παρέχετε διαδραστικούς χάρτες στους πελάτες σας. Προστατέψετε τους χάρτες σας, συμπεριλαμβανομένων χαρτογραφίας και δεδομένων, από ακατάλληλη χρήση τους. Ελέγξετε με ποιο τρόπο χρησιμοποιούνται οι χάρτες σας, και από ποιόν.

24 Δημιουργήσετε διαδραστικούς χάρτες, πλούσιους σε περιεχόμενο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών σας. Παρέχετε αποτελεσματική και ελεγχόμενη πρόσβαση στα εταιρικά σας δεδομένα GIS. Συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δεδομένα και χάρτες προς διανομή. Αναπτύξετε προσωπικούς map viewers για τους χάρτες σας. Το ArcGIS Publisher μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μια ευρεία γκάμα πελατών συμπεριλαμβανομένων: Οργανισμών οι οποίοι έχουν ανάγκη να διανείμουν χάρτες στις εταιρείες/ινστιτούτα του Παρόχων δεδομένων οι οποίοι επιθυμούν να διανείμουν προκαθορισμένους χάρτες με τα δεδομένα τους Κυβερνητικών υπηρεσιών οι οποίες επιθυμούν να διανείμουν δεδομένα και χάρτες στο ευρύ κοινό Προγραμματιστών σε συστήματα GIS, που επιθυμούν να αναπτύξουν δικούς τους map viewers Αυτοί είναι μόνο μερικοί τρόποι με τους οποίους το ArcGIS Publisher μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αυξήσουν δραστικά την πρόσβαση σε γεωγραφικά δεδομένα χωρίς το κόστος ανάπτυξης και υλοποίησης ενός πλήρους συστήματος desktop GIS. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Δημοσίευση (publishing) Δημιουργεί ένα αρχείο χάρτη published map file για χρήση με τη δωρεάν εφαρμογή ArcReader.

25 Ομαδοποίηση (packaging) Δημιουργεί ένα πακέτο από χάρτες και δεδομένα για χρήση με τη δωρεάν εφαρμογή ArcReader. Ενδεικτικά format δεδομένων: o ESRI Shapefile o Personal Geodatabase o Συμπιεσμένο και κλειδωμένο o ERDAS IMAGINE

26 Παραμετροποίηση του ArcReader (customizing ArcReader) - Περιλαμβάνει το ArcReader developer control, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν τις δικές τους προσωπικές εφαρμογές ArcReader.

27 ArcScan για ArcGIS ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το ArcScan για ArcGIS είναι μια επέκταση του ArcGIS Desktop (συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση στο ArcEditor και στο ArcInfo), που παρέχει ένα περιεκτικό και εύχρηστο σύνολο εργαλείων για την μετατροπή αρχείων-εικόνων από πλεγματική(raster) σε διανυσματική(vector) μορφή. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε σημαντικά το φόρτο της μετεπεξεργασίας, χρησιμοποιώντας τις αυτόματες διαδικασίες διανυσματοποίησης, για να δημιουργήσετε διανυσματικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα είτε για ολόκληρη την εικόνα, είτε για μια επιλεγμένη περιοχή της. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Με το ArcScan μπορείτε να: Αυτοματοποιήστε τη μετατροπή των σκαναρισμένων χαρτών σε διανυσματική μορφή. Μειώστε το χρόνο και το κόστος της δημιουργίας GIS δεδομένων. Δημιουργήσετε shapefiles ή οντότητες γραμμών και πολυγώνων σε μια γεωβάση(geodatabase) απευθείας από τις πλεγματικές(raster) εικόνες. Εξαλείψετε την ανάγκη για ψηφιοποιοίηση δεδομένων με το χέρι. Καθαρίσετε εύκολα τους σκαναρισμένους χάρτες και να προετοιμάσετε εικόνες για τη διανυσματοποίηση, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές επεξεργασίας για πλεγματικά αρχεία. Το ArcScan για ArcGIS είναι μια επέκταση που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών που ασχολούνται με αυτοματοποίηση δεδομένων, και συμπεριλαμβάνει κυβερνητικές υπηρεσίες και νομούς που διαχειρίζονται χωροταξικούς χάρτες είτε γεωτεμαχίων, είτε αστικού ιστού. Διαχειριστές για την χαρτογράφηση του νερού, των αερίων, και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Υπηρεσίες που διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους και σχεδιάζουν χάρτες σχετικούς με τη δασονομία ή τις αγροκαλλιέργειες, τα χώματα και τη γεωλογία. Οι τρεις πιο βασικές λειτουργίες είναι οι εξής : Αυτόματη διανυσματοποίηση(automatic Vectorization): αναγνωρίζει γρήγορα και διανυσματοποιεί τα χαρακτηριστικά από τις σκαναρισμένες εικόνες.

28 Διαδραστική Διανυσματοποίηση(Interactive Vectorization):είναι χρήσιμο όταν πρέπει να έχετε περαιτέρω έλεγχο στη διαδικασίας της διανυσματοποίησης ή όταν χρειάζεστε να διανυσματοποιήσετε ένα μικρό μέρος μιας εικόνας. Διάφορες διαδικασίες που γίνονται σε πλεγματικά αρχεία (Raster Processing): παρέχει εργαλεία επιλογής και καθαρισμού των πλεγματικών δεδομένων για τον καλύτερο χειρισμό των δεδομένων αυτών.

29 Maplex για ArcGIS Η επέκταση Maplex του ArcGIS προσφέρεται για τη δημιουργία ετικετών υψηλής ποιότητας σε χαρτογραφικά προϊόντα, μέσω πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Βασίζεται στη διαχείριση παραμέτρων και στον ορισμό κανόνων ελέγχου του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι ετικέτες στο περιβάλλον ενός χάρτη. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του Maplex έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη δομή και τη μορφή των ετικετών στις προδιαγραφές της χαρτογράφησής τους. Το Maplex επεκτείνει τις λειτουργίες που προσφέρει η Standard Label Engine παρέχοντας πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην τοπολογία των ετικετών. Κανόνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ετικετών σε γραμμικά χωρικά στοιχεία που αναπαριστούν δρόμους. Για παράδειγμα μπορούμε να ορίσουμε κανόνα προκειμένου η ετικέτα ενός διανυσματικού στοιχείου να έχει συγκεκριμένη μορφή και να είναι σε συγκεκριμένη απόσταση. Επιπλέον, μπορούμε να δημιουργήσουμε κανόνα όταν επιθυμούμε η ονομασία να επαναλαμβάνεται, καθορίζοντας το βήμα της συχνότητας. Η Maplex Label Engine μπορεί αυτομάτως να συντμήσει λέξεις ετικετών, προκειμένου να προσαρμόζονται στο μήκος του δρόμου, σύμφωνα με ένα λεξικό συντμήσεων. Η σύντμηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για τις ετικέτες που δεν τοποθετήθηκαν πλήρως. Τα λεξικά συντμήσεων εφαρμόζονται στις επιμέρους κλάσεις ετικετών.

30 Η επέκταση Maplex παρέχει: Πλήρως αυτόματη τοποθέτηση κειμένου Απαλοιφή συγκρούσεων στην τοποθέτηση ονομάτων Εύχρηστο γραφικό περιβάλλον εργασίας Δυνατότητα ορισμού κανόνων τοποθέτησης από το χρήστη ArcGIS Workflow Manager (Job Tracking - JTX) για ArcGIS ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ To ArcGIS Workflow Manager (Job Tracking - JTX) για το ArcGIS παρέχει εργαλεία προχωρημένης παρακολούθησης και διαχείρισης ροής εργασιών με σκοπό να βοηθήσει την επιχείρηση σας στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Το ArcGIS Workflow Manager (JTX) είναι διαθέσιμο ως επέκταση για το ArcGIS Desktop και τον ArcGIS Server. Το ArcGIS Workflow Manager (JTX) θα ωφελήσει managers και μηχανικούς υπεύθυνους για τη συντήρηση και ακεραιότητα των δεδομένων( data maintenance), τεχνικούς GIS και αναλυτές QA/QC με την παροχή ενημερωμένων πληροφοριών από τη σύλληψη του έργου μέχρι τον έλεγχο ποιότητας και την ανάπτυξή του. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Με το ArcGIS Workflow Manager (JTX) μπορείτε να: Οργανώσετε και να τυποποίησετε τη ροή των εργασιών στο εκάστοτε έργο. Βελτιώσετε την παραγωγικότητα των χρηστών αυτοματοποιώντας πολυχρηστικές και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες ρυθμίσεων. Εξοικονομήσετε χρόνο ολοκληρώνοντας εταιρικές εργασίες σε GIS ενόσω παρακολουθείτε το προσωπικό σας, χρονοδιαγράμματα και άλλα. Δημιουργήσετε και να αναθέσετε έργα εύκολα στους κατάλληλους πόρους. Απλοποιήσετε τη δημιουργία, διαχείριση και παρακολούθηση διαφόρων εκδόσεων( versions ) γεωβάσης και την ταυτόχρονη επεξεργασία της. Συγκεντρώσετε, ανανεώσετε, προσπελάσετε και διατηρήσετε τη συνοχή σε πληροφορίες σχετικές με εργασίες στην επιχείρηση σας.

31 Διατηρήσετε και να παρακολουθήσετε την επεξεργασία features μετά την ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Διαχειριστείτε και να διανείμετε εργασίες εύκολα σε γεωγραφικά διασκορπισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ενσωματώσετε απρόσκοπτα το GIS σε άλλες επιχειρηματικές εφαρμογές. Αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του JTX μέσα από μια εύχρηστη Web εφαρμογή στο γραφείο και στο πεδίο (ισχύει μόνο για την έκδοση σε server). Δημιουργήστε εργασίες και προσομοιώστε workflows με το ArcGIS Workflow Manager (JTX) για το ArcGIS Desktop.

32 Συνδέστε μια γεωγραφική περιοχή με τις εργασίες σας.

33 Λάβετε αυτόματες ειδοποιήσεις μέσω , κάθε φορά που τροποποιούνται τα δεδομένα σας. ArcGIS Explorer ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Το λογισμικό ArcGIS Explorer είναι ένας ελεύθερο (δωρεάν) GIS λογισμικό για την προβολή χωρικών δεδομένων που παρέχει έναν εύκολο τρόπο για την προβολή, εξερεύνηση και ανάκτηση χωρικής πληροφορίας (GIS). Με τον ArcGIS Explorer αναβαθμίζεται οποιοδήποτε GIS σύστημα γιατί παρέχει τη δυνατότητα της διάχυσης των έγκυρων χωρικών δεδομένων σας σε ένα ευρύ κοινό. Με το λογισμικό του ArcGIS Explorer, μπορείτε να: Έχετε πρόσβαση σε έτοιμες χαρτοσυνθέσεις που παρέχονται online. Μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας χαρτοσυνθέσεις συνδυάζοντας δικά σας δεδομένα με δεδομένα χάρτη που παρέχονται ως υπηρεσίες από το διαδίκτυο (map services). Προσθέσετε στους χάρτες σας φωτογραφίες, αναφορές, βίντεο, καθώς και όποια άλλη πληροφορία κρίνετε ως απαραίτητη. Να εφαρμόσετε χωρικές αναλύσεις (π.χ., ορατότητα, μοντελοποίηση, ανάλυση εγγύτητας). ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Είναι εύχρηστο Είναι εύκολο για οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει τον ArcGIS Explorer, με το εύχρηστο περιβάλλον εργασίας μαζί με το πλαίσιο που εξηγεί για κάθε εργαλείο τον τρόπο χρήσης του. Τα εργαλεία περιλαμβάνουν ολοκληρωμένο περιβάλλον βοήθειας χρήσης και επεξηγήσεις εργαλειών. Επιλογή χαρτοσύνθεσης βάσης Η συλλογή χαρτοσυνθέσεων βάσης παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει από ποικιλία έτοιμων χαρτοσυνθέσεων. Μπορεί να επιλέξει από τις χαρτοσυνθέσεις που βρίσκονται στο ArcGIS Online μεταξύ άλλων τον Παγκόσμιο Χάρτη, Χαρτοσύνθεση με τους δρόμους ανά τον κόσμο, Παγκόσμιοι τοπογραφικοί χάρτες, ή να επιλέξει μια υπηρεσία χάρτη Bing (Με αεροφωτογραφίες, Υβριδικό χάρτη, και Δρόμους). Μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει δικούς του χάρτες βάσης και να τους προσθέσει στη συλλογή. Επιπλέον μπορεί να εναλλάσσει χάρτες βάσης κατά την επεξεργασία των δικών του θεματικών επιπέδων πληροφορίας. Προσθήκη δεδομένων από το δίσκο όπως είναι τα δεδομένα μιας γεωγραφικής βάσης δεδομένων, δεδομένα σε μορφή shapefile, KML/KMZ, GPX, και δεδομένα εικόνας (JPEG 2000, GeoTIFF, MrSID). Μπορεί επιπλέον να προσθέσει στη χαρτοσύνθεση θεματικά επίπεδα (lyr) που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον του ArcGIS Desktop. Πρόσβαση σε ποικιλία υπηρεσιών χάρτη που διανέμονται μέσω του ArcGIS Server, του ArcIMS και του ανοιχτού χωρικού προτύπου (OGC) WMS, καθώς και ενημερώσεις GeoRSS.

34 Ενσωμάτωση μεγάλης ποικιλίας πληροφορίας όπως είναι οι φωτογραφίες, τα βίντεο, αρχεία κειμένου, και άλλα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε θέσεις στο χάρτη. Ολοκληρωμένη δισδιάστατη (2D) και τρισδιάστατη (3D) Απεικόνιση Εναλλαγή στον τρόπο απεικόνισης με ένα κλικ. Δυνατότητα προβολής χαρτών και υδρόγειων σφαιρών (globes) σε οποιαδήποτε προβολή ή σε οποιοδήποτε σύστημα συντεταγμένων. Επέκταση του ArcGIS Explorer με χρήση Add-Ins και την Συλλογή Αναλύσεων. Επέκταση των βασικών δυνατοτήτων με εργαλεία γεωεπεξεργασίας και μοντέλων τα οποία διανέμονται μέσω του ArcGIS Server, ή σύνδεση σε ποικιλία άλλων διαθέσιμων υπηρεσιών. Στείλετε τους χάρτες σας με άμεσα δια μέσου της εφαρμογής. Δείτε σχετικό demo [WMV]. Επικοινωνήστε γεωγραφικά μέσω παρουσιάσεων Ένα μοναδικό και δυνατό χαρακτηριστικό του ArcGIS Explorer, οι presentations επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν γεωγραφικά χρησιμοποιώντας δυναμικά δεδομένα και υπηρεσίες. Οι χρήστες μπορούν να απαντούν σε γεωγραφικά ερωτήματα και την ίδια στιγμή να μοιραστούν αυτή την απάντηση με άλλες χρήστες. Προσαρμογή του ArcGIS Explorer μέσω της κεντρικής εφαρμογής διαχείρισης (κάτι που είναι πολύ απλό και δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού). Παρέχεται δυνατότητα για έλεγχο της λειτουργικότητας και προσθήκη εργαλείων από τον ίδιο το χρήστη, καθώς και προσαρμογή της εμφάνισης του περιβάλλοντος του ArcGIS Explorer σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών, ή σύμφωνα με τη ροή εργασιών της εκάστοτε εταιρείας. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελεύθερο προς χρήση, άμεσα διαθέσιμο περιβάλλον ανάπτυξης (SDK) για τη δημιουργία νέων πρόσθετων δυνατοτήτων (add-ins). Παρέχεται η δυνατότητα επιλογής γλώσσας Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον του ArcGIS Explorer σε γλώσσα ανάμεσα στην Αγγλική, Γαλλική, Ιαπωνική, Κινέζικη, Γερμανική, ή Ισπανική. Για να έχετε πρόσβαση σε βοήθεια, blogs και σε δείγματα εργαλείων (samples), μπορείτε να δείτε το Resource Center. ArcReader ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Είναι μια δωρεάν και εύκολη σε χρήση, έκδοση desktop εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν, να ψάχνουν και να τυπώνουν χάρτες. Χρησιμοποιώντας το ArcReader μπορείτε να δείτε υψηλής ποιότητας διαδραστικούς χάρτες που έχουν φτιαχτεί από κάποια έκδοση ArcGIS Desktop μεγαλύτερης αδειοδότησης και έχουν δημοσιευτεί μέσω της επέκτασης ArcGIS Publisher. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Με τον ArcReader, μπορείτε:

35 να δείτε, να πλοηγηθείτε και να εκτυπώσετε δημοσιευμένους ArcGIS χάρτες χρησιμοποιώντας ArcReader (αρχεία με κατάληξη.pmf). να επεκτείνετε τα GIS δεδομένα σας, ώστε να τα χρησιμοποιούν και αρχάριοι και προχωρημένοι χρήστες. να κάνετε Zoom, να μετακινείσθε, και να εναλλάσσεσθε μεταξύ του χάρτη και layout view, ενώ μπορείτε να τυπώνετε τα σχεδιαγράμματα των χαρτών(map layout) να πηγαίνετε σε προηγούμενο ή μετέπειτα extend του χάρτη σας(αλλαγή κλίμακας), να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μέτρησης χαρακτηριστικών γνωρισμάτων(measuring features) να κάνετε αναζήτηση στο χάρτη σας με τον εργαλείο Find δίνοντας κάποιο χαρακτηριστικό, ενώ μπορείτε να εμφανίζετε στο χάρτη όποια στοιχεία αναγνώρισης αυτού επιθυμείτε (Identify tool), να οδηγείστε σε σελιδοδείκτες που κάποιος έχει δημιουργήσει στο χάρτη, ενώ λειτουργεί και η δυνατότητα των υπερσυνδέσμων να τυπώνετε δημοσιευμένους χάρτες και αρχεία ArcGlobe που θα περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα συμβολισμού και χαρτογραφικά στοιχεία, με κάθε εκτυπωτή που έχετε εγκατεστημένο. να δημιουργήσετε εφαρμογές ArcReader και να ενσωματώσετε επιπλέον δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...xi ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...xv ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP... 1

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...xi ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...xv ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP... 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...xi ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...xv ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP... 1 Εισαγωγή στο ArcGIS και τον ArcMap. Περιγραφή των βοηθητικών λογισμικών που χρησιμοποιεί το ArcGIS. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο 1.1. Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ArcGIS 1.1.1. Η δομή του ArcGIS: Το ArcGIS είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα λογισμικού GIS. Παρέχει μια πλατφόρμα για διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόγραμμα Spatial Analyst. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst. κεφάλαιο 1. Πρόλογος... 9 Περιεχόμενα... 11

Περιεχόμενα. Πρόγραμμα Spatial Analyst. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst. κεφάλαιο 1. Πρόλογος... 9 Περιεχόμενα... 11 Πρόλογος... 9 Περιεχόμενα... 11 Πρόγραμμα Spatial Analyst κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Γενικά... 23 υνατότητες του Spatial Analyst... 23 Επεξηγήσεις συμβατικών όρων... 24 Σειρά διαδοχικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Λοΐσιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αντισυνταγματάρχης) Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc στη Γεωπληροφορική Διευθυντής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ Χαρτογραφία Η τέχνη ή επιστήμη της δημιουργίας χαρτών Δημιουργεί την ιστορία μιας περιοχής ενδιαφέροντος Αποσαφηνίζει και κάνει πιο ξεκάθαρο κάποιο συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διάλεξη 1: Γενικά για το ΓΣΠ, Ιστορική αναδρομή, Διαχρονική εξέλιξη Διάλεξη 2 : Ανάλυση χώρου (8/4/2013) Διάλεξη 3: Βασικές έννοιες των Γ.Σ.Π.. (8/4/2013)

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS - ΤΟ ARCMAP ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Εισαγωγή στο παραθυρικό περιβάλλον του λογισμικού Arcmap Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα

Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εργαστηριακές ασκήσεις µαθήµατος Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα Εισαγωγή στο ArcGIS efrentzo@unipi.gr Στόχοι του εργαστηρίου Εξοικείωση µε το ArcGIS Εκτέλεση του λογισµικού Εισαγωγή στα 3 περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων.

Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ο : ArcCatalog Πηγές δεδομένων Γεωβάση Τι είναι ο ArcCatalog? Ο ArcCatalog χρησιμοποιείται για την πλοήγηση / διαχείριση χωρικών δεδοµένων. Η εφαρμογή του ArcCatalog παρέχει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Mobile GIS. Καλύβας Διονύσιος, Καθηγητής ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης Υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS ΓΠΑ. Κολοβός Χρόνης, Γεωπόνος, MSc Γεωπληροφορικής

Mobile GIS. Καλύβας Διονύσιος, Καθηγητής ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης Υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS ΓΠΑ. Κολοβός Χρόνης, Γεωπόνος, MSc Γεωπληροφορικής Mobile GIS Καλύβας Διονύσιος, Καθηγητής ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης Υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS ΓΠΑ Κολοβός Χρόνης, Γεωπόνος, MSc Γεωπληροφορικής ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ GIS Γ.Π.Α. Σκοπός - Στόχος Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

6. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) & Τηλεπισκόπηση (Θ) Εξάμηνο: Κωδικός μαθήματος:

6. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) & Τηλεπισκόπηση (Θ) Εξάμηνο: Κωδικός μαθήματος: ΕΞΑΜΗΝΟ Δ 6. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) & Τηλεπισκόπηση (Θ) Εξάμηνο: Δ Κωδικός μαθήματος: ΖΤΠΟ-4016 Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό Ώρες ανά εβδομάδα Θεωρία Εργαστήριο Συνολικός αριθμός ωρών:

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Spatial Analyst Γενικά Το πρόγραμμα Spatial Analyst είναι μια επέκταση του ArcMap με πολλές επιπλέον δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά τα πλεγματικά (raster) δεδομένα. Επιπλέον δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Timelines και γεωμετρικά ερωτήματα σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Timelines και γεωμετρικά ερωτήματα σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών Timelines και γεωμετρικά ερωτήματα σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών Περίληψη Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορίας που θα διαχειρίζεται, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.), επιτυγχάνουν με τη βοήθεια υπολογιστών την ανάπτυξη και τον

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορές - Ναυτιλία

Μεταφορές - Ναυτιλία ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Μεταφορές - Ναυτιλία 3 η Σειρά Εκπαίδευσης 2 ο σεμινάριο 13 Μαΐου 2015 Χάρτες... παντού OpenStreetMap OpenStreetMap Υπηρεσία απεικόνισης και διάθεσης χωρικών δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Γεωχωρικά Συστήματα μέσω Διαδικτύου https://learn.arcgis.com/en/arcgisbook/images/ch1/01-fig-1-6.png https://unweb.me/solutions/gis-tagcloud.png Γεωχωρικά συστήματα μέσω διαδικτύου 1 WEB Sites Είναι σελίδες,

Διαβάστε περισσότερα

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφαρμογή "Υδροληψίες Αττικής" είναι ένα πληροφοριακό σύστημα (αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

GIS Γενική παρουσίαση

GIS Γενική παρουσίαση GIS Γενική παρουσίαση Επισκόπηση Τι είναι τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών Bασικές λειτουργίες ενός GIS Εφαρμογές των GIS Αναγνώριση σεναρίων στα οποία τα GIS μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS ΤΟ ARCMAP... 1

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS ΤΟ ARCMAP... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ARCGIS ΤΟ ARCMAP... 1 ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ... 1 ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ - ΕΝΝΟΙΕΣ... 2 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1.1 Το ARCGIS DESKTOP... 3 1.1.2 Περιβάλλον εργασίας στο ArcCatalog...

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS)

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS) Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems GIS) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΣΓΠ Ένα σύστηµα γεωγραφικών πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά. ArcGIS/ArcView Γενικά. κεφάλαιο 1. κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα κεφάλαιο 1 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Γενικά Εισαγωγή...21 Πηγές δεδομένων Σ.Γ.Π....23 Βασική ιδέα των Σ.Γ.Π....23 υνατότητες-εφαρμογές των Σ.Γ.Π....24 κεφάλαιο 2 ArcGIS/ArcView Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Μάθημα. Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα

2 ο Μάθημα. Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα 2 ο Μάθημα Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα ArcMAP Από το path Programs ArcGIS ArcMAP Επιλέγουμε File Add Data Επιλέγουμε *.jpeg εικόνες και τα σχήματα. Χαρτογραφική Απεικόνιση

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι:

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι: Χωρική Ανάλυση Ο σκοπός χρήσης των ΣΓΠ δεν είναι μόνο η δημιουργία μίας Β.Δ. για ψηφιακές αναπαραστάσεις των φαινομένων του χώρου, αλλά κυρίως, η βοήθειά του προς την κατεύθυνση της υπόδειξης τρόπων διαχείρισής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS ArcGIS της ESRI. Επιστημονικός υπεύθυνος: Χαλκιάς Χρ. Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Εφαρμογές 3D Χαρτογραφίας:

Νέες Εφαρμογές 3D Χαρτογραφίας: Νέες Εφαρμογές 3D Χαρτογραφίας: Διαδικτυακή υπηρεσία ψηφιοποίησης Λοΐζος Τόφας Rural and Surveying Engineer A.U.TH MSc. Geoinformatics Ποιοί είμαστε 2007 - Έναρξη Δραστηριότητας στην Κύπρο Ανάπτυξη καινοτομιών

Διαβάστε περισσότερα

GIS: Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών

GIS: Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών GIS: Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών Σηµειώσεις Σεµιναρίου ηµήτρης Τσολάκης v1.2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 9 1.1. GIS in Greek...10 1.2. Γιατί GIS;...10 1.3. Τι Είναι τα GIS...12 1.3.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Βυθού για τον κόλπο του Σαρωνικού, με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Βυθού για τον κόλπο του Σαρωνικού, με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ Κατεύθυνση Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο Εγνατίας Οδού: Βασικός Εξοπλισµός και ικτύωση. Workstations: PCs: Server: Κτήριο 1 Κτήριο 2 Κτήριο 3. Κυκλοφορίας & Τηλεµατικής

Παρατηρητήριο Εγνατίας Οδού: Βασικός Εξοπλισµός και ικτύωση. Workstations: PCs: Server: Κτήριο 1 Κτήριο 2 Κτήριο 3. Κυκλοφορίας & Τηλεµατικής : Βασικός Εξοπλισµός και ικτύωση Κτήριο 1 Κτήριο 2 Κτήριο 3 Workstations: PCs: Παρατηρητήριο Τµήµα Περιβάλλοντος Τµήµα Κυκλοφορίας & Τηλεµατικής ικτύωση ικτύωση ικτύωση Server: Τµήµα Πληροφοριακών Συστηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Oracle Map Viewer. Θεματολογία. Χαρτογραφική απεικόνιση από β.δ.

Oracle Map Viewer. Θεματολογία. Χαρτογραφική απεικόνιση από β.δ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δ.Π.Μ.Σ. Γεωπληροφορική Χαρτογραφική απεικόνιση από β.δ. Εργαστηριακή διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος «Χωρικές βάσεις δεδομένων» Περιβάλλοντα χαρτογραφικής απεικόνισης με

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker»

Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Λειτουργικά Χαρακτηριστικά Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Η εφαρμογή διαχείρισης στόλου οχημάτων RouteTracker δίνει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές.

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. 13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογραφική Σύνθεση και Παραγωγή

Χαρτογραφική Σύνθεση και Παραγωγή ΑΠΘ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Χαρτογραφική Σύνθεση και Παραγωγή Μάθημα 4ο 8 ο εξάμηνο, 2018-2019 1 Σχεδιασμός του χάρτη - Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του webgis

Εγχειρίδιο χρήσης του webgis Πράξης: «Υποδομή Χωρικών Δεδομένων Πανεπιστημίου Αιγαίου» Περιεχόμενα Υποέργο 2: «Διαδικτυακό Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (webgis)» της 1. Εισαγωγή... 3 2. Υποσύστημα κεντρικής δι-επιφάνειας... 4 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου

τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου Μία πρόταση για τη διδασκαλία των τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου Ανδριανή Σκοπελίτη, Βύρων Αντωνίου, Λύσανδρος Τσούλος Εργαστήριο Χαρτογραφίας, Ε.Μ.Π. 13ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωρίδης. Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων. http://infolab.cs.unipi.gr

Γιάννης Θεοδωρίδης. Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων. http://infolab.cs.unipi.gr Πανεπιστήµιο Πειραιώς, Τµήµα Πληροφορικής Εισαγωγή στη Γεωπληροφορική Επισκόπηση µαθήµατος Γιάννης Θεοδωρίδης Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων http://infolab.cs.unipi.gr 13-Μαρ-09 Το κύριο µέροςτωνδιαφανειώνπροέρχεταιαπόταtextbooks

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι: Εισαγωγικά 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

ΜΕΡΟΣ Ι: Εισαγωγικά 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι: Εισαγωγικά 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 1.1 ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ Γ.Σ.Π... 3 1.2 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ... 5 1.2.1 Χωρικά Σχεδιαστικά Υποδείγματα... 10 1.2.2 Ανάλυση Χώρου... 11 1.2.3 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ. μεθόδους οι οποίες και ονομάζονται χαρτογραφικές προβολές. Η Χαρτογραφία σχετίζεται στενά με την επιστήμη της

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ. μεθόδους οι οποίες και ονομάζονται χαρτογραφικές προβολές. Η Χαρτογραφία σχετίζεται στενά με την επιστήμη της ΕΛΕΝΗ ΣΥΡΡΑΚΟΥ ΓΤΠ61 2012 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ Χαρτογραφία ονομάζεται η επιστήμη που περιλαμβάνει ένα σύνολο προσδιορισμένων μελετών, τεχνικών ακόμη και καλλιτεχνικών εργασιών που αφορούν απεικονίσεις, υπό κλίμακα,

Διαβάστε περισσότερα

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται δεξιότητες που αφορούν στη χρήση των πιο διαδεδομένων λογισμικών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται δεξιότητες που αφορούν στη χρήση των πιο διαδεδομένων λογισμικών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Ενότητα 3η: Χρήση Λογισμικού GIS Το παρακάτω αναλυτικό γνωστικό περιεχόμενο, αποτελεί την τρίτη ενότητα της εξεταστέας ύλης για την πιστοποίηση GISPro και παρέχει το υπόβαθρο της πρακτικής εξέτασης στο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου

Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου Εισαγωγικός Οδηγός Το έργο Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων & Ψηφιακού Περιεχομένου Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου To

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Γεωγραφικών Δεδομένων

Μοντελοποίηση Γεωγραφικών Δεδομένων Μοντελοποίηση Γεωγραφικών Δεδομένων Τα γεωγραφικά φαινόμενα μπορούμε να τα αναπαραστήσουμε στις 2Δ με τις 3 βασικές οντότητες, των σημείων, των γραμμών και των περιοχών. Οι γραμμές μπορούν να επεκταθούν

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία χωρικών δεδομένων στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα»

Επεξεργασία χωρικών δεδομένων στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα» Επεξεργασία χωρικών δεδομένων στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα» Βασίλης Μπατζάκης, Υπ. Διδάκτωρ Καλλιθέα, 2017 Χωρικά δεδομένα θεματικά επίπεδα Αρχικά καλείστε να επεξεργαστείτε χωρικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Οικολογία ΙΙ. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΣΓΠ) και Εφαρμογές τους στην Οικολογία Εισαγωγή στο λογισμικό ArcGIS

Εργαστήριο Οικολογία ΙΙ. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΣΓΠ) και Εφαρμογές τους στην Οικολογία Εισαγωγή στο λογισμικό ArcGIS Εργαστήριο Οικολογία ΙΙ Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΣΓΠ) και Εφαρμογές τους στην Οικολογία Εισαγωγή στο λογισμικό ArcGIS Θεματικά επίπεδα πληροφοριών Ένα θεματικό επίπεδο πληροφορίας αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAVIS-V1-2012 TRAVIS Λογισμικό Διαχείρισης Παραβάσεων Φωτοεπισήμανσης Το σύστημα διαχείρισης παραβάσεων φωτοεπισήμανσης

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικά περιβάλλοντα δυναμικής και διαδραστικής χαρτογραφίας (πακέτα εμπορίου και ανοικτού κώδικα)

Λογισμικά περιβάλλοντα δυναμικής και διαδραστικής χαρτογραφίας (πακέτα εμπορίου και ανοικτού κώδικα) Ενότητα 13 η Λογισμικά περιβάλλοντα δυναμικής και διαδραστικής χαρτογραφίας (πακέτα εμπορίου και ανοικτού κώδικα) Βύρωνας Νάκος Καθηγητής Ε.Μ.Π. - bnakos@central.ntua.gr Bασίλης Κρασανάκης Υποψήφιος διδάκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Επιμέλεια: Βαΐτης Μιχαήλ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2014 Η Υποδομή Χωρικών Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικότητα και πλοήγηση σε ψηφιακούς χάρτες

Διαδραστικότητα και πλοήγηση σε ψηφιακούς χάρτες Ενότητα 10 η Διαδραστικότητα και πλοήγηση σε ψηφιακούς χάρτες Βύρωνας Νάκος Καθηγητής Ε.Μ.Π. - bnakos@central.ntua.gr Bασίλης Κρασανάκης Υποψήφιος διδάκτορας Ε.Μ.Π. krasvas@mail.ntua.gr Β. Νάκος & Β. Κρασανάκης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S.

Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S. Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S. Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται μια περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών των G.I.S. και των βασικών δυνατοτήτων τους. Δίνονται οι βασικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση και θέαση χαρτών κίνησης σε διαδικτυακό περιβάλλον

Σύνθεση και θέαση χαρτών κίνησης σε διαδικτυακό περιβάλλον Σύνθεση και θέαση χαρτών κίνησης σε διαδικτυακό περιβάλλον Αλεξάνδρα Κουσουλάκου, Καθηγήτρια ΤΑΤΜ ΑΠΘ Χαρτογραφία και διαδίκτυο Το διαδίκτυο την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για τη δημιουργία διαδικτυακών χαρτών στην εκπαίδευση

Αξιοποίηση ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για τη δημιουργία διαδικτυακών χαρτών στην εκπαίδευση Αξιοποίηση ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για τη δημιουργία διαδικτυακών χαρτών στην εκπαίδευση Τζελέπης Νικόλαος Κρασανάκης Βασίλειος Νάκος Βύρωνας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένη διαδικτυακή χαρτογραφία και διαδικτυακές υπηρεσίες

Κατανεμημένη διαδικτυακή χαρτογραφία και διαδικτυακές υπηρεσίες Ενότητα 12 η Κατανεμημένη διαδικτυακή χαρτογραφία και διαδικτυακές υπηρεσίες Βύρωνας Νάκος Καθηγητής Ε.Μ.Π. - bnakos@central.ntua.gr Bασίλης Κρασανάκης Υποψήφιος διδάκτορας Ε.Μ.Π. krasvas@mail.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 4o Συνέδριο InfoCom Green ICT 2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΠΛΑΤφόρμα έξυπνου διαλογισμικού για συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία δεδομένων από συστήματα πολλαπλών ετερογενών ΑισθητήρΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακός Χάρτης Πολυεπίπεδης Πληροφορίας σε Μορφότυπο PDF

Ψηφιακός Χάρτης Πολυεπίπεδης Πληροφορίας σε Μορφότυπο PDF Ψηφιακός Χάρτης Πολυεπίπεδης Πληροφορίας σε Μορφότυπο PDF ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΓΙΑΔΑΚΗΣ Β. ΛΟΪΣΙΟΣ Δ. ΞΥΝΟΓΑΛΑΣ Ε. 12 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΕΕΕ: ΚΟΖΑΝΗ 10 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 Εισαγωγή Παραδοσιακά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WEB GIS ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WEB GIS ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WEB GIS ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 2008 Infocharta L.t.d Σελίδα 1 από 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Σύντομη περιγραφή της εφαρμογής... 3 Απαιτήσεις εφαρμογής...

Διαβάστε περισσότερα

170 ΕΜΠ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ G.I.S.

170 ΕΜΠ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ G.I.S. 170 ΕΜΠ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ G.I.S. Καθ. Βασίλειος Ασημακόπουλος ρ. Έλλη Παγουρτζή Μονάδα Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία «Διαχείριση Δικτύων» Ιούνιος 2014, Θεσ/νίκη

Εργασία «Διαχείριση Δικτύων» Ιούνιος 2014, Θεσ/νίκη Εργασία «Διαχείριση Δικτύων» Ιούνιος 2014, Θεσ/νίκη 01 Εισαγωγή Μια απλή και γρήγορη εισαγωγή Το Splunk > είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 2003 και αποτελεί ένα πρόγραμμα εξόρυξης

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 3 η Σειρά Εκπαίδευσης 3 ο σεμινάριο 26 Μαΐου 2015 Ύλη Γνωριμία με δομές δεδομένων, τύπους αρχείων, συστήματα αναφοράς και χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Geographic Information System(GIS)

Geographic Information System(GIS) Geographic Information System(GIS) Κάθε πληροφοριακό σύστημα που ολοκληρώνει, αποθηκεύει, επεξεργάζεται, αναλύει, διαμοιράζει και απεικονίζει γεωγραφική πληροφορία. Βασικό του γνώρισμα ότι χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό ΣΓΠ. Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ. Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, Τµήµα Γεωγραφίας, ΣΓΠ ΙΙ, Χρίστος Χαλκιάς

Λογισµικό ΣΓΠ. Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ. Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, Τµήµα Γεωγραφίας, ΣΓΠ ΙΙ, Χρίστος Χαλκιάς Λογισµικό ΣΓΠ Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ Εισαγωγή Βασικός στόχος των λογισµικών πακέτων ΣΓΠ, είναι η παροχή ενός ενιαίου πλαισίου εργασίας µε γεωγραφικές πληροφορίες. Η εξέλιξη του λογισµικού

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Γνωστικό Περιεχόμενο/Εξεταστέα Ύλη (Syllabus)

Αναλυτικό Γνωστικό Περιεχόμενο/Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Αναλυτικό Γνωστικό Περιεχόμενο/ Ενότητα 1 η : Θεωρία Χαρτογραφίας Το ακόλουθο αναλυτικό γνωστικό περιεχόμενο αποτελεί την πρώτη ενότητα της εξεταστέας ύλης για την πιστοποίηση GISPro και παρέχει το υπόβαθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Visio 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Ενημερωμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 3 η Σειρά Εκπαίδευσης 4 ο σεμινάριο 2 Ιουνίου 2015 Ύλη Γνωριμία με τα GIS μοντέλα δεδομένων και τύπους αρχείων Κανονικοποίηση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Α.Ε.Μ.ΓΕ.

ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Α.Ε.Μ.ΓΕ. ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Α.Ε.Γ.ΜΕ. ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Νέστωρ Ζύγρας Τριαντάφυλλος Πρασσάς Χρήστος Χαρματζής Αθήνα, 23 & 24 Μαΐου 2013 ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Α.Ε.Μ.ΓΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S.

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S. Στρατηγική Επιλογή Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, καθιστά επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που θα διασφαλίζουν,

Διαβάστε περισσότερα

RobotArmy Περίληψη έργου

RobotArmy Περίληψη έργου RobotArmy Περίληψη έργου Στην σημερινή εποχή η ανάγκη για αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών γίνεται όλο και πιο έντονη. Συνέχεια ακούγονται λέξεις όπως : βελτιστοποίηση ποιότητας ζωής, αυτοματοποίηση στον

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση θεματικών δεδομένων

Απόδοση θεματικών δεδομένων Απόδοση θεματικών δεδομένων Ποιοτικές διαφοροποιήσεις Σημειακά Γραμμικά Επιφανειακά Ποσοτικές διαφοροποιήσεις Ειδικές θεματικές απεικονίσεις Δασυμετρική Ισαριθμική Πλάγιες όψεις Χαρτόγραμμα Χάρτης κουκίδων

Διαβάστε περισσότερα

Πατήστε στην ερώτηση που επιθυμείτε, για να διαβάσετε την αντίστοιχη απάντηση.

Πατήστε στην ερώτηση που επιθυμείτε, για να διαβάσετε την αντίστοιχη απάντηση. Πατήστε στην ερώτηση που επιθυμείτε, για να διαβάσετε την αντίστοιχη απάντηση. Ακούμε για «γεωχωρικά δεδομένα» για «γεωχωρική πληροφορία» και για «υποδομές γεωχωρικών πληροφοριών». Τι είναι αυτά τα πράγματα,

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου Σελίδα 1 από 40 SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου... 4 1.1. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 4 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

5o Πανελλήνιο Συνέδριο / Οκτωβρίου Αθήνα

5o Πανελλήνιο Συνέδριο / Οκτωβρίου Αθήνα Δήμητρα Μαντά Τσαγγούρη Κατερίνα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών I. Ενεργειακή Κατανάλωση Καταναλώσεις κτηριακός τομέας II. 3D Modelling 3D μοντέλα πόλης III. 3D Ενεργειακά

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας.

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας. Η Πυξίδα Απασχόλησης είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο portal που απευθύνεται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμους, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και Εταιρίες Εύρεσης Εργασίας, με στόχο τόσο την μηχανογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 0.1.

Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 0.1. Κομβικό Σημείο Επαφής Υπουργείου Εσωτερικών Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Έκδοση 0.1. Νοέμβρης 2014 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Σπύρος Τσιπίδης Γεω - οπτικοποίηση χωρωχρονικών αρχαιολογικών δεδομένων Περίληψη διατριβής H παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή...1. 2 Χαρτογραφική Πληροφορία...29

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή...1. 2 Χαρτογραφική Πληροφορία...29 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή...1 1.1 Χάρτης και Χαρτογραφία... 1 1.2 Ιστορική αναδρομή... 5 1.3 Βασικά χαρακτηριστικά των χαρτών...12 1.4 Είδη και ταξινόμηση χαρτών...14 1.4.1 Ταξινόμηση με βάση την κλίμακα...15

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση, Στατιστική Επεξεργασία και Παρουσίαση Δεδομένων με χρήση Ανοικτών Λογισμικών Δρ. Φίλιππος Σοφός

Ανάλυση, Στατιστική Επεξεργασία και Παρουσίαση Δεδομένων με χρήση Ανοικτών Λογισμικών Δρ. Φίλιππος Σοφός Ανάλυση, Στατιστική Επεξεργασία και Παρουσίαση Δεδομένων με χρήση Ανοικτών Λογισμικών Δρ. Φίλιππος Σοφός ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Διερεύνηση αναγκών Επιλογή του Octave Χαρακτηριστικά και περιβάλλον εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Αθανάσιος Σπυριδάκος Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γραφική απόδοση στοιχείων γεωγραφικού χώρου (φυσικού και ανθρωπογενούς) ή αλληλοσυσχετίσων

Γραφική απόδοση στοιχείων γεωγραφικού χώρου (φυσικού και ανθρωπογενούς) ή αλληλοσυσχετίσων Μαθήµατα Χαρτογραφίας στη ΣΑΤΜ - ΕΜΠ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ I (2 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ II (5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ (7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ (5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Θεµατική Χαρτογραφία Γραφική απόδοση στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον

Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον 1 ος Κύκλος Εκπαίδευσης 4 ο σεμινάριο 4 Ιουλίου 2014 GRASS GIS Τι είναι το GRASS GIS; Ένα άρτιο ΣΓΠ Ανοιχτού Κώδικα (Open Source GIS)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ 10 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Το τελευταίο κεφάλαιο 10 έχει ως στόχο την εισαγωγή του αναγνώστη στην έννοια των Γεωβάσεων, ενός ολοκληρωμένου δηλαδή συστήματος δομής δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή

Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή Oι οπτικές επιδράσεις, που μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα στους χρήστες, αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα αποτελέσματα των λειτουργιών γραφικών με Η/Υ. Τον όρο της οπτικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Πρωτοκόλλου... 2 1.1. Καινοτομία του προσφερόμενου προϊόντος... 2 1.2. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 2 1.3. Ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Το Oracle Analytics Cloud αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δυνατοτήτων που περιλαμβάνει έτοιμο περιεχόμενο, εξειδικευμένα

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακές & Διαδικτυακές Χαρτογραφικές Εφαρμογές

Δικτυακές & Διαδικτυακές Χαρτογραφικές Εφαρμογές ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Δικτυακές & Διαδικτυακές Χαρτογραφικές Εφαρμογές ΣΤΕΛΙΟΣ Σ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ-ΚΩΝΣΤΑΣ ΑΤΜ ΠΑΤΡΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Χάρτες και Δήμοι Η ανάγκη σύνθεσης χαρτών από τους Δήμους προκύπτει κυρίως έμμεσα. Αρμοδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB. Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ

Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB. Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ Ο κύκλος του Computing Από το mainframe στο PC και από το PC στο cloud Διαδίκτυο: εφαρμογές, media, επικοινωνία "Smart

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυίας για την Oμαδοποίηση Πελατών Λιανικής

Πληροφοριακό Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυίας για την Oμαδοποίηση Πελατών Λιανικής Πληροφοριακό Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυίας για την Oμαδοποίηση Πελατών Λιανικής Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Δομή Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Certified in Crisis Management with G.I.S. (C.C.M.G.)

Certified in Crisis Management with G.I.S. (C.C.M.G.) Certified in Crisis Management with G.I.S. (C.C.M.G.) Τίτλος Προγράμματος: «Συστήματα Διαχείρισης Κρίσεων Φυσικών Καταστροφών με την εφαρμογή G.I.S.» Περίγραμμα εκπαίδευσης (Syllabus) 1. Πρόληψη Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ GIS ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ARCGIS 9.3. Α. Τσουχλαράκη, Γ. Αχιλλέως ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αναγνώστης: Να κατανοεί την έννοια της Γεωβάσης και την σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Β Εισαγωγή στο ArcGIS

Παράρτημα Β Εισαγωγή στο ArcGIS Παράρτημα Β Εισαγωγή στο ArcGIS B.1 Ορισμοί & βασικές έννοιες Φαινόμενο: Ο,τιδήποτε υποπίπτει στην ανθρώπινη αντίληψη. Γεωγραφικό (Γεωχωρικό ή χωρικό) φαινόμενο: Ο,τιδήποτε υποπίπτει στην ανθρώπινη αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883 e Prtcl-01 Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων Συνοπτική Παρουσίαση Το σύστημα e Prtcl-01 Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα