Η πρόκληση Επενδύστε ΣΤΟ μέλλον

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η πρόκληση Επενδύστε ΣΤΟ μέλλον"

Transcript

1 Η 2 η ΠΡΟΚΛΗΣΗ (1-31 Ιανουαρίου) ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ στο μέλλον όταν... - Αγοράζετε καινούργια, αγοράζετε περισσότερα Η αντικαθιστάτε Τα σύγχρονα σπίτια μας Σχεδόν όλοι μας έχουμε όλα τα εργαλεία και τα σύνεργα που χρειαζόμαστε για μια άνετη ζωή. Ορισμένες φορές όμως πρέπει πράγματι να αντικαταστήσουμε ή να αγοράσουμε νέο ηλεκτρικό εξοπλισμό για το σπίτι μας. Πριν καταλήξουμε σε μια επιλογή αγοράς αναλογιστείτε τι επιθυμείτε και κυρίως τι έχετε ανάγκη. Μην σταματήσετε σε ένα μαγαζί μετά τη δουλειά και απλά αγοράσετε την πρώτη τηλεόραση που θα πέσει στο μάτι σας. Εξετάστε προσεκτικά τις εναλλακτικές λύσεις, βάλτε προτεραιότητες και μετά προχωρήστε στην απόφαση αγοράς. Πιθανόν έτσι να είστε πιο ευχαριστημένοι με την αγορά σας. Πιθανό να είστε και πιο ικανοποιημένοι, εφόσον κάνοντας μια συνειδητή επιλογή έχετε μια επιρροή στο είδος της επίπτωσης που θα προκαλέσετε στο κλίμα και στο περιβάλλον. Σκεφτείτε ποιος είναι ο πρωταθλητής του κύκλου ζωής; Είναι... «...Αυτός που πεθαίνει με τα περισσότερα εργαλεία και σύνεργα!» Η είναι. «Αυτός που κατανοεί ότι μια μέρα θα πεθάνει και ενώ έχει ζήσει φροντίζοντας για τους άλλους, λόγω αυτής της συναίσθησης έχει προσεκτικά επιλέξει τα σωστά αντικείμενα, δεν τα αντικαθιστά χωρίς λόγο και τα χρησιμοποιεί σωστά» αυτός που κερδίζει! Η πρόκληση Επενδύστε ΣΤΟ μέλλον Πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε τις παλιές σας ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές και τι να προσέξετε όταν αγοράζετε μια καινούργια; Αυτόν το μήνα θα συγκρίνετε τις χειρότερες* συσκευές σας στο σπίτι με τις καλύτερες καινούργιες. Έχετε σκεφτεί να αλλάξετε μια ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα; ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Προσδιορίστε τις ανάγκες σας. Χρειάζεστε στ αλήθεια μία οθόνη τηλεόρασης 50 ιντσών, ένα τεράστιο ψυγείο και τον πιο σύγχρονο Η/Υ; A. Κάντε μια λίστα των 4 χειρότερων συσκευών που έχετε στο σπίτι (π.χ. τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο) και ερευνήστε τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον και το κλίμα: να αγοράσετε μια καινούργια ή όχι. Χρησιμοποιείστε την κατανάλωση ενέργειας και τις ετικέτες ως μέτρο σύγκρισης. B. Δεν έχετε παλιές συσκευές που πρέπει να αλλαχτούν, ή σκέφτεστε να αγοράσετε μια επιπλέον τηλεόραση για το νοικοκυριό σας; Συλλέξτε πληροφορίες για δύο ή τρεις διαφορετικές εναλλακτικές και συγκρίνετέ τις από περιβαλλοντικής πλευράς. Βγάλτε μια φωτογραφία και πείτε μας για την χειρότερή* σας συσκευή, και τι όφελος θα έχετε εσείς και το κλίμα και το περιβάλλον από την αντικατάστασή της. Μπορεί να κερδίσετε ένα μεγάλο βραβείο. Στείλτε τη φωτογραφία με με το όνομά σας, το όνομα της ομάδας σας και με θέμα «Η 2 η πρόκληση» στο πριν την 31 η Ιανουαρίου. Παιδιά: Ζωγραφίστε μια εικόνα με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που έχετε στο δωμάτιό σας, και κυκλώστε αυτές που δεν χρειάζεστε! * Χειρότερο = λειτουργεί πολλές ώρες (h) κάθε μέρα και/ ή χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια (kwh) Συνδέσεις για βοήθεια:

2 H 2 η Πρόσκληση Πληροφορίες Να αντικαταστήσει κανείς, ή να μην αντικαταστήσει, ιδου η απορία; Το να εξοικονομήσει κανείς ενέργειας αλλάζοντας τις παλιές συσκευές που ενδεχομένως καταναλώνουν πολύ ενέργεια αλλά λειτουργούν ακόμα, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι καλό για το περιβάλλον. Αλλά, σκεφτείτε διπλά πριν αγοράσετε ένα νέο προϊόν. Οι νέες τεχνολογίες και η ακολουθία της μόδας εσωτερικού χώρου οδηγεί στην αίσθηση ότι τα πράγματα παλιώνουν πολύ γρήγορα. Και η τάση είναι να πετάγονται και να αγοράζονται νέα σαν να είναι αστείρευτες οι πρώτες ύλες μας. Η αγορά ενός πιο γρήγορου υπολογιστή ή μιας μεγαλύτερης και λεπτότερης τηλεόρασης μπορεί να είναι ελκυστική, αλλά πώς επηρεάζει το περιβάλλον και την τσέπη μας; ΓΝΩΡΙΖΑΤε ότι: σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά, όπως τα υβριδικά οχήματα, τα κινητά τηλέφωνα, οι μπαταρίες, οι ευρυζωνικές οπτικές ίνες, οι ανεμογεννήτριες, οι ηλιακές κυψέλεςπρέπει να περιέχουν σπάνιες γαίες (μέταλλα, στοιχεία) για να λειτουργήσουν; Η εξόρυξη, η επεξεργασία και η ανακύκλωση των σπάνιων γαιών έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αν δεν διαχειριστούν κατάλληλα. Η έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και η παιδική εργασία αποτελούν επίσης σοβαρά θέματα. Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ Κύκλου Ζωής των ηλεκτρονικών ΜΙΑ Επίπτωση στο περιβάλλον από την κούνια ως τον τάφο Όταν σκεφτόμαστε περί εξοικονόμησης ενέργειας μερικές φορές πρέπει να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από τα όρια του σπιτιού μας. Όταν αγοράζουμε ένα νέο προϊόν για να αντικαταστήσουμε ένα παλιό μπορεί να μειώνουμε τον λογαριασμό ενέργειας, αλλά η συνολική ενεργειακή κατανάλωση παγκοσμίως μπορεί να αυξηθεί πολύ. Γεώτρηση και εξευγενισμός πετρελαίου Ανανεώσιμες Πηγές Πρώτη ύλη Ανακύκλωση Ενέργεια και μεταφορές είναι απαραίτητες σε όλη τη διαδικασία Όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν πριν να τοποθετήσουμε την καινούργια τηλεόραση στον τοίχο απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας: εξόρυξη, γεώτρηση πετρελαίου, μεταφορά, παραγωγή, διαφήμιση, πώληση, αγορά και τα λοιπά. Ακόμα και η ανακύκλωση της παλιάς τηλεόρασης έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ακόμα και αν μπορεί να ανακυκλωθεί το 99%, το υπόλοιπο 1% είναι επικίνδυνο για τον πλανήτη. Συλλογή και διαχωρισμός ηλεκτρονικών αποβλήτων Απόβλητα Καύση αποβλήτων ΧΥΤΑ Εκπομπές στον αέρα, στα νερά και στο έδαφος από την κούνια ως τον τάφο Επεξεργασία Παραγωγή πλαστικού πχ για ηλεκτρικές συσκευές Διαφήμιση, πώληση και αγορά Η συσκευή χρησιμοποιείται στο σπίτι Μια ηλεκτρική συσκευή περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά υλικά με διαφορετική αποτίμηση κύκλου ζωής. Τα παραπάνω αφορούν τα πλαστικά

3 H 2 η Πρόσκληση Πληροφορίες Ενεργειακό Λεξικό. Η ισχύς είναι η ενέργεια ανά μονάδα χρόνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς (τα «βατ») μιας συσκευής, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει ανά δευτερόλεπτο. Θυμηθείτε ότι και η κατάσταση αναμονής επίσης καταναλώνει ενέργειας. Για να υπολογίσετε την ισχύ που απαιτείται για την λειτουργία του προϊόντος μπορείτε να διαβάσετε το εγχειρίδιό του ή να μετρήσετε με ένα βατόμετρο. Η μονάδα μέτρηση της ισχύος είναι το βατ (Watt, W). Ώρες Πόση ενέργεια καταναλώνει μια συσκευή το χρόνο (365 μέρες) εξαρτάται από το πόσες ώρες (h) λειτουργεί την ημέρα. Ενέργεια Όταν ξέρετε την ισχύ (σε βατ) και έχετε υπολογίσει πόσες ώρες (h) χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη συσκευή μπορείτε να υπολογίσετε πόση ενέργεια καταναλώθηκε π.χ. σε ένα χρόνο ή σε μια ημέρα. Επιλέγετε οι ίδιοι την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή αφήνετε την επιλογή αυτή στον προμηθευτή σας ηλεκτρικής ενέργειας; Για μεγάλες ποσότητες ενέργειας χρειάζονται αριθμοί με πολλά ψηφία. Έτσι, προέκυψε η ανάγκη για πιο σύντομο τρόπο γραφής (πρόθεμα) ως εξής k (κιλο ) αντιστοιχεί σε (χίλια) M (μέγα ) αντιστοιχεί σε (ένα εκατομμύριο) Μια πρόχειρη εκτίμηση δείχνει ότι 1 kwh είναι η ενέργεια που καταναλώνεται για να ψηθεί το ψωμί για μια ώρα. 1 MWh είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να κυκλοφορεί ένα επιβατικό αυτοκίνητο για 100 μίλια. Χρόνος Ενέργεια Κατάσταση αναμονής Αναφέρεται στην ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές όταν είναι κλειστές ή σε κατάσταση αναμονής. Η κατάσταση αναμονής μπορεί να είναι 10 με 15 watts ανά συσκευή, και σε μερικές περιπτώσεις περισσότερο. Αυτή η ενέργεια βρυκόλακας διαρρέει και φουσκώνει τον λογαριασμό χωρίς λόγο. Τιμή Μάθετε να διαβάζετε τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και βρείτε πόσο κοστίζει πραγματικά μία kwh. Συγκρίνετε διαφορετικούς προμηθευτές και εξοικονομήστε πολλά χρήματα! Μείγμα ηλεκτρισμού Όταν διαλέγετε τον προμηθευτή ενέργειας μπορείτε επίσης να επιλέξετε το είδος της ενεργειακής πηγής που θέλετε να υποστηρίξετε. Το ενεργειακό μείγμα μπορεί να συνδυάζει διαφορετικές ενεργειακές πηγές. CO 2 Κάθε kwh που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας εκπέμπει περισσότερο ή λιγότερο CO 2. Καλέστε τον προμηθευτή σας και βρείτε τι μείγμα έχετε και πόσο CO 2 εκπέμπει.

4 Η 2 η Πρόκληση Πληροφορίες ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ και ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΤΕ αν θα καταναλώσετε περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια. ΑΠΛΑ Ένα παράδειγμα- Έχετε μια παλιά τηλεόραση 28 ιντσών, και σκέφτεστε ότι αυτή η παλιά τηλεόραση πρέπει να καταναλώνει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας. Έτσι, σκοπεύετε να αγοράσετε μια καινούργια και τη βρήκατε: μια 50 ιντσών Plasma TV, με μεγάλη επίπεδη οθόνη, τελευταίας τεχνολογίας. Πριν την αγοράσετε θα πρέπει να κάνετε ένα απλό τεστ και δείτε πόση ενέργεια και εκπομπές CO 2 θα εξοικονομηθεί από αυτή την αγορά. Βλέπετε TV περίπου 4 ώρες (h) την μέρα, και την υπόλοιπη ώρα η παλιά σου TV είναι κλειστή (όχι σε κατάσταση αναμονής) και η καινούργια θα είναι σε κατάσταση αναμονής. Συσκευή Μονάδα παρακολούθησης 1) Καινούργια TV 2) Παλιά TV A B Γ Δ E Ζ Τελικό κόστος Τελικό CO 2 Κατάσταση Σε χρήση Κατάσταση Σε κατάσταση Χρήση ενέργειας τη Χρήση ενέργειας τη Κόστος ανά έτος Εκπομπές CO 2 το χρόνο λειτουργίας αναμονής αναμονής μέρα μέρα (365 μέρες) (365 μέρες) (365 μέρες) (W) ώρες/ημέρα (h) (W) ώρες/ημέρα (h) (Wh/μέρα) (kwh/έτος) (SEK/kWh) (CO 2 /kwh) A = 190 W B = 4 h Γ = 0.1W Δ = 20 h E=762 Wh ανά μέρα Ζ=278,13 kwh ανά έτος =53 /έτος =275 kg CO 2 / έτος A = 140W B = 4 h Γ = 0 W Δ = 0 h* E=560 Wh ανά μέρα Ζ=204,4 kwh ανά έτος =39 / έτος =202 kg CO 2 / έτος Τρόπος Υπολογισμού (AxB) + (ΓxΔ) (E x 365) /1000 Ζ x ανά kwh** Ζ x CO 2 ανά kwh*** *Δεν υπάρχει κατάσταση αναμονής **Το κόστος ενέργειας είναι 0,19 / kwh *** Το μείγμα ενέργειας είναι 989 gr CO 2 / kwh Το αποτέλεσμα: Κάθε χρόνο θα πρέπει να ξοδεύετε 14 παραπάνω με την νέα τηλεόραση σε σχέση με την παλιά. Επιπλέον, θα εκπέμπετε επιπλέον 73 kg CO 2 το χρόνο. Η αγορά σας επίσης προϋποθέτει ότι η καινούργια σας TV κατασκευάζεται και μια παλιά ανακυκλώνεται (ή θα είναι επικίνδυνο απόβλητο σε ένα ΧΥΤΑ) Ξέρετε ότι: Αν πρέπει να αγοράσετε μια καινούργια κουζίνα με επαγωγικά μάτια κατά μέσο όρο θα εξοικονομήσετε 25% ενέργεια σε σχέση με μια με κεραμικά. Εάν έχετε ηλεκτρική θα εξοικονομήσετε περίπου 50%.

5 Η 2η Πρόκληση- λίστα Συσκευή A B Γ Δ E Ζ Αποτέλεσμα Αποτέλεσμα CO 2 Κατάσταση Σε χρήση Σε Σε κατάσταση Χρήση ενέργειας ανά Χρήση ενέργειας ανά Κόστος ανά έτος Εκπομπές CO 2 ανά έτος λειτουργίας κατάσταση αναμονής μέρα έτος (365 μέρες ) (365 μέρες) (365 ημέρες) αναμονής Μονάδα ελέγχου Τρόπος υπολογισμού (W) ώρες/ημέρα (h) (W) ώρες/ημέρα (h) (Wh/ημέρα) (kwh/έτος) ( /kwh) (CO 2 /kwh) (AxB) + (ΓxΔ) (E x 365) /1000 Ζ x ανά kwh** Ζ x CO 2 ανά kwh*** 1 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα: 2 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα: 3 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα: 4 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα:

6 Η 2 η Πρόκληση 1 η εβδομάδα Ενεργειακή ΣΗΜΑΝΣΗ μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καλή βοήθεια Λοιπόν, έχετε καταλήξει στην απόφαση ότι η παλιά κουζίνα πρέπει να αλλαχθεί! Πώς να συνεχίσετε; Πρώτο βήμα ανακαλύψτε εάν το προϊόν πρέπει να έχει μια ενεργειακή ετικέτα Η ενεργειακή ετικέτα θα σας βοηθήσει στην επιλογή σας. Είναι καθορισμένο από το νόμο ότι για παράδειγμα όλες οι λευκές συσκευές που πωλούνται στα μαγαζιά πρέπει να έχουν ενεργειακή ετικέτα. Ως καταναλωτής, έχετε το δικαίωμα να ξέρετε την ενεργειακή κατανάλωση πριν την αγορά, και πρέπει να μπορείτε να συγκρίνεται διαφορετικές μάρκες και μοντέλα. Λογικά οι ενεργειακές ετικέτες δίνουν μεγαλύτερο επίπεδο κατανόησης στους καταναλωτές, καθώς και στην δημιουργία μιας πράσινης αγοράς. Η ενεργειακή αποδοτικότητα ενός μοντέλου κυμαίνεται σε μια κλίμακα από το A έως το G, όπου το A είναι το καλύτερο, και με βέλη που πάνε από το πράσινο στο κόκκινο. Άλλα σημαντικές ιδιότητες όπως ο θόρυβος και ο όγκος, ή πόσο καλά πλένει, στεγνώνει ή καθαρίζει τα πιάτα το πλυντήριο παρουσιάζονται επίσης στην Ενεργειακή Ετικέτα. Οι οικιακές συσκευές πρέπει να σημειώνουν: Ψυγείο/ ψυγειοκαταψύκτες, καταψύκτες Φούρνους ξεχωριστούς και φούρνους μαζί με κουζίνες Πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων και στεγνωτήριο Πλυντήριο ρούχων μαζί με στεγνωτήριο Μονάδες κλιματιστικού, συμπεριλαμβανομένων και αντλιών θερμότητες Λάμπες (η ετικέτα θα πρέπει να είναι τυπωμένες στην συσκευασία) Τηλεοράσεις (από το Δεκέμβριο 2011) Μάθετε περισσότερα για τις Ενεργειακές Ετικέτες και θα εξοικονομήσετε χρήματα. Οι τηλεοράσεις αφήνονται ανοιχτές για όλο και περισσότερη ώρα, περισσότερες συσκευές πωλούνται και οι τάσεις είναι για μεγαλύτερες οθόνες. Διαβάζοντας τη νέα ετικέτα για την τηλεόραση μπορεί να μάθετε πολλά για το πόσο κοστίζει αυτή σε ένα χρόνο. Ενεργειακή αποδοτικότητα από το A στο G, σε λειτουργία Μπορεί να σβήσει Χρήση ενέργειας ανά έτος (4 h /μέρα) Μέγεθος οθόνης

7 Η 2η Πρόκληση- 2 Η εβδομάδα Ενεργειακή ΣΗΜΑΝΣΗ για λάμπες μια επιτυχία για σας! Ακόμα περιμένετε για πράσινο φωσ; Λαμπτήρες πυρακτώσεως, λάμπες αλογόνου, φθορισμού και λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, LED, τι είναι πράσινο και τι δεν είναι; Άσχετα με τη λάμπα που θα διαλέξετε, πάντα αφήνετε τις παλιές σας στην ανακύκλωση! παράδειγμα: Θα συγκρίνουμε τις λάμπες πυρακτώσεως A15 (περιγράφει το σχήμα του λαμπτήρα) E27 (περιγράφει το μέγεθος της βάσης). Η λάμπα θα είναι αναμμένη 3 ώρες (h) κάθε μέρα, όλο το χρόνο, η παραγωγή φωτός να είναι η ίδια με ενός λαμπτήρα 40W. Το κόστος του ηλεκτρισμού είναι 0,11 /kwh. Χρήση ενέργειας Λαμπτήρα 40W 415 LUMEN Κόστος ανά έτος: 4,8 Ζωή: 1000 h 1 έτος, 3h/μέρα Εξοικονόμηση 30% Χρήση ενέργειας Λάμπας αλογόνου 28W 345 LUMEN Κόστος ανά έτος: 3,4 Ζωή 2000 h 2 έτη, 3h/μέρα Χρήση ενέργειας Λάμπας εξοικονόμησης 9W 405 LUMEN Κόστος ανά έτος: 1 Ζωή h 13,5 έτη, 3h/μέρα Εξοικονόμηση 70% Χρήση ενέργειας Λάμπας LED 9W 470 LUMEN Κόστος ανά έτος: 1 Ζωή h 23 έτη, 3h/μέρα Κάποια LED μπορεί να λειτουργούν για 25 χρόνια Οι λαμπτήρες του παραδείγματος: Λαμπτήρας = Osram (Normallamp Classic A klar) Λαμπτήρας αλογόνου = Osram (ECO/Energy Saver Classic A Klar) Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας = Megaman (Normal GSU111s & GK715s) LED l = Philips LED lamp Myambiance. Dimbar 9W (40W) Μπορείτε να βασιστείτε στα lumen ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΩΤΟΣ Συγκρίνετε διαφορετικές λάμπες από τα lumen και θα ξέρετε πόσο φως παράγουν. Όπως ξέρετε ήδη, τα βατ είναι ένα υποκατάστατο για την μέτρηση της φωτεινότητας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τον υπολογισμό του κόστους και των εκπομπών CO lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 100W, lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 75W, lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 60W, lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 40W lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 25W.

8 Η 2η Πρόκληση- 2 Η εβδομάδα Οι νέες τεχνολογίες εξοικονομούν νερό Δεν είναι μόνο οι ηλεκτρικές σας συσκευές που μπορούν να επηρεάσουν τον λογαριασμό ενέργειας. Το μπόιλερ επίσης καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας. Εάν η αλλαγή του δεν αποτελεί επιλογή, η εξοικονόμηση νερού μπορεί ξεκάθαρα να είναι επιλογή! Η συμπεριφορά σας επηρεάζει πολύ όταν πρόκειται για την χρήση νερού, αλλά οι τεχνικοί μπορούν να σας βοηθήσουν. Θυμηθείτε: Προσπαθήστε να μην αλλάζεται κάτι μόνο και μόνο επειδή το θέλετε. Το να φροντίζεται τα πράγματα και να τα επισκευάζετε είναι κατά πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Εάν σκοπεύετε να αλλάξετε μια βρύση ή την τουαλέτα σας για να εξοικονομήσετε νερό, επιλέξτε αυτό που χρησιμοποιείτε περισσότερο σπίτι σας. Ζεστό νερό- συμβουλές εξοικονόμησης: Βρύσες στην κουζίνα, στο ντους και στο μπάνιο. Όταν αγοράζετε μια νέα βρύση, κοιτάξτε για τα εξής: Χαμηλή ροή (λίτρα/ λεπτό). Υπάρχουν διαφορετικές λειτουργίες που μειώνουν την ροή έτσι ώστε να βγαίνει από τη βρύση σας η σωστή ποσότητα νερού. Κάποιου είδους διπλή ροή: η βρύση μπορεί να έχει μια αντίσταση που να μην ενεργοποιείται πλήρως μέχρι που να το θέλετε. (μονάδα μέτρησης bar, b) Πρέπει να είναι εύκολο να ρυθμιστεί η σωστή θερμοκρασία Η βρύση πρέπει να έχει μια λειτουργία ψυχρής εκκίνησης, δηλαδή να μην ξεκινά αναμειγνύοντας το ζεστό με το κρύο νερό.. Στη Σουηδία, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει λίτρα/άτομο. Σε μια οικογένεια 4 αυτό αντιστοιχεί σε 200,000 λίτρα το χρόνο. Το 35 50% ζεσταίνεται στο μπόιλερ. Μια στάνταρτ βρύση (13.5 l/min/3 bar) 5min/μέρα: 68 λίτρα Μια βρύση εξοικονόμησης (6l/min/3 bar) 5min/μέρα: 30 λίτρα (εξοικονόμηση 56%). Για τη θέρμανση 1 m3 νερού κατά 1 C χρειάζεστε 1,162 kwh Και, ως συνήθως, θυμηθείτε να συγκεκριμενοποιήσετε τις πραγματικές ανάγκες σας πριν την αγορά. Εάν μια οικογένεια 4 ατόμων χρησιμοποιεί την τουαλέτα 3 φορές την ημέρα ανά άτομο (4380 τραβήγματα), υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση νερού ανάμεσα στην καλύτερη κ τη χειρότερη τουαλέτα. Συμβουλές εξοικονόμησης νερού: Μια παλιά τουαλέτα (12 λίτρων) χρησιμοποιεί περίπου λίτρα Με δύο κουμπιά (1 ο κουμπί αντιστοιχεί σε 4 λίτρα, 2 ο κουμπί σε 2 λίτρα) καταναλώνει λίτρα (εξοικονόμηση 75-80%). Τουαλέτα. Η επιλογή της τουαλέτας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην συνολική κατανάλωση νερού. Κατά μέσο όρο, για ένα άδειασμα του καζανακιού χρησιμοποιούνται περίπου 12 λίτρα. Μια 4 αστέρων αποδοτική ως προς το νερό τουαλέτα με δύο κουμπιά χρησιμοποιεί τη μισή ποσότητα. Η αλλαγή σε μια τέτοια τουαλέτα θα σας εξοικονομήσει περίπου λίτρα νερού το χρόνο. Εάν θέλετε να κρατήσετε την παλιά σας τουαλέτα μπορείτε να τοποθετήσετε συσκευή εξοικονόμησης νερού.

9 Η 2 η Πρόκληση- 4 η εβδομάδα Πρέπει όλα να είναι καινούργια και αγορασμένα; Ντυθείτε έξυπνα ακόμα και όταν είστε άνετα Αγοράζοντας έξυπνα και βάζοντας λίγη φαντασία στην γκαρνταρόμπα σας, μπορείτε να κάνετε τα ρούχα σας να κρατήσουν περισσότερο και να μειώσετε τις επιπτώσεις τους στην κλιματική αλλαγή. Και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε το στιλ σας! Τα μισά από όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι ρούχα, και κάθε χρόνο πετάμε κατά μέσο όρο 30kg ρούχων τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Στο σύνολο, οι αγορές σε ρούχα φτάνουν τα 1.000kg CO 2 εκπομπών το χρόνο σχεδόν το μισό που εκπέμπει ένα μικρό αυτοκίνητο ντίζελ. Αγοράζοντας όμως ρούχα ποιότητας που θα κρατήσουν, μεταχειρισμένα ρούχα ή και ανακυκλώνοντας τα ρούχα όταν δεν τα φοράμε άλλο, μειώνουμε αυτό το ποσό εκπομπών. Αντί να αγοράζουμε πράγματα: - Μεταχειρισμένα, παζάρια, μαγαζιά με αντίκες, με εποχιακά είδη, δημοπρασίες και αγορές στο διαδίκτυο ή από εφημερίδες...το να αγοράσει κανείς και να πουλήσει μεταχειρισμένα είναι εύκολο στις μέρες μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές! Δανείζομαι. Σχεδόν τα πάντα μπορούν να δανειστούν ή να νοικιαστούν στην εποχή μας. Βιβλία, ταινίες, ρούχα, αυτοκίνητα, ακόμα και ένας διαχειριστής για την εταιρία σας! Δεν χρειάζεται να μένετε σε μια παλιότερη επιλογή αυτοκινήτου ή φορέματος, μπορείτε να έχετε ένα καινούργιο για κάθε περίσταση. - Μοιράζομαι. Το να μοιράζομαι είναι μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους. Η μηχανή του γκαζόν, μια μηχανή καθαρισμού υψηλής πίεσης, ένα τρέιλερ, ένα κουτί για την οροφή του αυτοκινήτου, πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε κάθε μέρα μπορείτε να τα αγοράσετε μαζί με κάποιον άλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μοιράζεστε και το αυτοκίνητο, ως μια άλλη εναλλακτική. - Ανταλλάσσω. Τα παιδιά βαριούνται απίστευτα τα παλιά τους παιχνίδια, τις ταινίες, τα βιβλία, ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Διαβάσατε όλα τα βιβλία τσέπης σας ή τα περιοδικά ή θέλετε μια καινούργια τσάντα; Βρείτε κάποιον και κάνετε ανταλλαγή! - Επιδιορθώνω. Βάλτε μπάλωμα στα παλιά τζιν των παιδιά και κολλήστε τις καρέκλες. Προσπαθήστε να μειώσετε τα υλικά και φτιάξτε κάτι καινούργιο, ίσως να φτιάξετε ένα ρουχαλάκι για το μωρό από ένα παλιό σας αγαπημένο πουκάμισο. Μην πετάτε αμέσως ό,τι χαλάσει, ίσως κάποιος άλλος μπορεί να το αξιοποιήσει σε κάτι χρήσιμο.

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας;

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Συσκευές καθημερινότητας 4% Standby (Αναμονή) 6% Ζέστη & Δροσιά 22% Ψυγείο/Κατάψυξη 7% Συσκευές Κουζίνας 9% Φώτα 9% Άλλα 3% Πλύσιμο & στέγνωμα 3% Ζεστό νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ!

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ! ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ! Στόχος(οι): Ο υπολογισμός των απαιτήσεων σε ενέργεια των ηλεκτρικών συσκευών. Η κατανόηση της έννοιας της kwh και ο τρόπος υπολογισμού της. Η ανάληψη δράσεων για την μείωση

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ερευνητική εργασία B Τετρ. 2011-2012 Τμήμα PR4 - Α Λυκείου Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ΟΜΑΔΑ 2 : Πρασινούληδες Τόρε Χρήστος Ταραμάς Δημήτριος Τσομπάνη Θωμαή Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές 2010/1060 Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές Προτιμήστε οικιακές ψυκτικές συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ I II XYZ XYZ L YZ L YZ db Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής

Διαβάστε περισσότερα

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Μέρος 1ο Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Πολύ ενέργεια καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε συσκευές ή συστήματα που παράγουν θερμότητα. Δηλαδή φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο, ηλεκτρικό ή ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED

ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED Καθώς οι λαμπτήρες πυρακτώσεως αποσύρονται είναι μια καλή περίοδος να σκεφτούμε να τους αλλάξουμε σε λαμπτήρες LED. Οι λαμπτήρες LED έχουν εντυπωσιακό χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ

Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ Μπορείτε να υπολογίσετε και μόνοι σας την κατανάλωση ή την εξοικονόμηση ενέργειας για τις συσκευές που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας ή που προτίθεστε να αγοράσετε,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Εξοικονομήστε Ενέργεια Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Τι είναι η Κλιματική Aλλαγή; Η Κλιματική Αλλαγή αναφέρεται στα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

EURECO (2000 2002) (2004)

EURECO (2000 2002) (2004) Ηµερίδα ΚΑΠΕ & ήµου Κερατέας «Τρόποι ενσωµάτωσης Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο» 30 Ιουνίου 2010 Εξοικονόµησης Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Οικιακό Τοµέα Αργυρώ Γιακουµή Φυσικός,

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών

Το energy condition των κλιματιστικών Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος με νερό σε ποσοστό 75%. Το 97,5% αυτού του νερού είναι αλμυρό (θάλασσες). Το 2,5% είναι γλυκό νερό και πάγοι. Λιγότερο από 1% είναι διαθέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ISBN: 978-9963-7463-6- Χορηγός Το «Εξοικονομώ Ενέργεια στο Σχολείο» είναι έκδοση του Ενεργειακού Γραφείου. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αναμετάδοση από οποιοδήποτε μέσο,

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Λαμπτήρες LED Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Α) Πυρακτώσεως (κοινές λάμπες) Β)Φθορισμού (σωλήνα) Γ) Φθορισμού μικρού μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή σήµανση συσκευών Η ενεργειακή σήµανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92 και σε Εθνικό επίπεδο µε την έκδοση του Προεδρικού ιατάγµατος 180/1994, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για την ενέργεια

Μαθαίνουμε για την ενέργεια Μαθαίνουμε για την ενέργεια Εργασίες από τα παιδιά του Ε 2 2013-2014 Απακίδης Ανατόλι, Κολοβός Δημήτρης, Κυριάκου Σάββας Κρυπτόλεξο Ε Β Η Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Λ Π Υ Β Κ Δ Ξ Υ Θ Ο Η Λ Ι Ο Σ Ω Δ Η Θ Ο Ο Φ Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ Στόχος(οι): Να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με την κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών όταν αυτές βρίσκονται σε φάση αναμονής (standby) και να απενεργοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΥΗΤΔ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 09/05/2012 Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος 1 Εισαγωγικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Ο καταναλωτής συνήθως επιλέγει ηλεκτρικές οικιακές

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Προτιμήστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία: 30-40 C για χρωματιστά, 50-60 C για λευκά ρούχα. Με πλύση σε 40 C αντί 60 C μεώνετε το κόστος πλύσης κατά 35% Xρησιμοποιήστε το πλυντήριο

Διαβάστε περισσότερα

Έξυπνοι μετρητές, διαδικτυακές πύλες ενέργειας & συσκευές μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος στο σπίτι

Έξυπνοι μετρητές, διαδικτυακές πύλες ενέργειας & συσκευές μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος στο σπίτι Έξυπνοι μετρητές, διαδικτυακές πύλες ενέργειας & συσκευές μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος στο σπίτι Τρόποι για να εξοικονομείτε ρεύμα Απλά Ελληνικά Απρίλιος 2015 Greek Σχετικά με το φυλλάδιο αυτό Αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Η μέτρηση της κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια, γίνεται τρεις φορές το χρόνο, ανά τετράμηνο.

Η μέτρηση της κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια, γίνεται τρεις φορές το χρόνο, ανά τετράμηνο. Ένα κλασικό σφάλμα που κάνουν σχεδόν όλες οι νοικοκυρές, όταν αερίζουν το σπίτι, είναι ότι αφήνουν τα παράθυρα ανοικτά - συνήθως σε ανάκληση - για ώρες. Το σπίτι χρειάζεται αερισμό, όμως αυτό πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου «ΠΡΑΣΙΝO» ΦΩΣ Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σ Σκοπός αυτού του Προγράμματος είναι: ό ύ Π ά ί να να μάθουν οι μαθητές περισσότερα για τους συμπαγείς

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων 28-31 Μαΐου 2009 άφησε άφησε το το σημάδι σημάδι σου σου και και βοήθησε βοήθησε το το περιβάλλον περιβάλλον ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ τα έσοδα από την πώληση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED Ημερομηνία συμπλήρωσης: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΟΥ Πιλοτική Κατοικία: Τοποθεσία: Ιδιοκτήτης: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΩΤΟΜΕΝΟΥ Φύλο: Α Θ Ηλικία: Αρχηγός νοικοκυριού: Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο Ερωτήσεων & Απαντήσεων για το πώς να δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι

Φυλλάδιο Ερωτήσεων & Απαντήσεων για το πώς να δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι Question & Answer Sheet on cooling this summer Greek Φυλλάδιο Ερωτήσεων & Απαντήσεων για το πώς να δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι Αντί της χρήσης κλιματιστικών για να δροσιστώ, τι θα ήταν μια φθηνότερη

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Τόπος Διαμονής 30% Αγόρι Κορίτσι 70% 48% Δήμος Χωριό 52% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, Β και Γ τάξη του λυκείου μας.

Γενικά. Τόπος Διαμονής 30% Αγόρι Κορίτσι 70% 48% Δήμος Χωριό 52% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, Β και Γ τάξη του λυκείου μας. Γενικά 30% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, 70% Αγόρι Κορίτσι Β και Γ τάξη του λυκείου μας. Όπως παρουσιάζεται στο Τόπος Διαμονής διάγραμμα το 30% ήταν αγόρια ενώ το 70% κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

IUSES Toolkit Εισαγωγή Το «κουτί πειραµάτων» είναι ένα εκπαιδευτικό πακέτο για τη διεξαγωγή πειραµάτων σχετικά µε την εξοικονόµηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

Α. Σχετικά με το σχολείο:

Α. Σχετικά με το σχολείο: Ενδεικτικό Σχέδιο Εργασίας 1. Για την ενεργειακή αποτύπωση του Σχολείου 2. Για την καταγραφή συνηθειών που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας στο Σχολείο Ηλικιακή Βαθμίδα: Μαθητές/τριες πέμπτης

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Α Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β τετραμήνου Το Νερό στη Φύση Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Γλέζου Κατερίνα - Δρίλλια Αθανασία Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Ομάδα «Σταγόνα ζωής» ΜΕΛΗ: ΔΑΝΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στόχος(οι): Η κατανόηση του σε πόσες από τις καθημερινές δραστηριότητές μας χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια. Ο προσδιορισμός τρόπων για τον περιορισμό της κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Φυσική στην κουζίνα Θέματα: μέτρηση της θερμοκρασίας, αποδοτικότητα. Διάρκεια: 90 Λεπτά. Ηλικία: 13-16

Τίτλος: Φυσική στην κουζίνα Θέματα: μέτρηση της θερμοκρασίας, αποδοτικότητα. Διάρκεια: 90 Λεπτά. Ηλικία: 13-16 Τίτλος: Φυσική στην κουζίνα Θέματα: μέτρηση της θερμοκρασίας, αποδοτικότητα Διάρκεια: 90 Λεπτά Ηλικία: 13-16 Διαφοροποίηση: Οδηγίες, στήριξη από ICT κτλ.: Εάν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε ένα σύστημα θερμικής

Διαβάστε περισσότερα

Ηγέτης στην ενεργειακή κλάση Α. * Ο νέος κυκλοφορητής υψηλής απόδοσης Wilo-Stratos PICO.

Ηγέτης στην ενεργειακή κλάση Α. * Ο νέος κυκλοφορητής υψηλής απόδοσης Wilo-Stratos PICO. Ηγέτης στην ενεργειακή κλάση Α. * Ο νέος κυκλοφορητής υψηλής απόδοσης Έντυπο προϊόντος. APPLIES TO EUROPEAN DIRECTIVE FOR ENERGY RELATED PRODUCTS * Όσον αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ο νέος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Λευτέρης Γιακουμέλος Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΑΠΕ email: egiakou@cres.gr Εισαγωγή Τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια (υπολογιστές, τηλεοράσεις, πλυντήρια) κάνουν τη ζωή των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Με απλούς πρακτικούς τρόπους, µπορούµε όλοι µας να κάνουµε µία προσπάθεια ώστε να µειώσουµε την κατανάλωση νερού στο µπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. ΤΡΟΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές ΠΛΑΝΕΤ

Κατευθυντήριες Γραμμές ΠΛΑΝΕΤ Κατευθυντήριες Γραμμές ΠΛΑΝΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ A. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κλείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ Στόχος(οι): Να μάθουν οι μαθητές το πού μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή μίας συγκεκριμένης και να εξοικειωθούν με τις αναγραφόμενες ενδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση;

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; TοΦαινόμενοΘερμοκηπίου Ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει την ατμόσφαιρα της Γης Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται από τη Γη και την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Πράσινες Συμβάσεις- Εισαγωγή - 1. Ποιο θα πρέπεινα είναι το πρώτο στάδιο των διαδικασιών σύναψης πράσινων συμβάσεων; - α) Καθορισμός των κριτηρίων ανάθεσης - β) Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. Σελίδα 1 από 12

ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. Σελίδα 1 από 12 ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Στόχος(οι): Η κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρικού φωτισμού που γίνεται στην τάξη και της κατανάλωσης ενέργειας. Η γνώση του πως να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές:

1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές: 1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές: Η σήμανση CE είναι ένα σήμα που τοποθετείται επάνω σε προϊόντα ορισμένων κατηγοριών (για τα οποία έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετική νομοθεσία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Συχνά οι πελάτες αφήνουν

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων

Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων Προϊόντα & εξοπλισμός παράμετροι για εξοικονόμηση ενέργειας Συνεχή χρήση Βαθμός Ενεργειακής αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Γ. ΜΠΑΚΟΥ 3, 115 24 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: (210) 6911777 FAX: (210) 6911577, E-mail : cardel@cardel.gr, www.cardel.gr Εισαγωγή Ο παρών Οδηγός έχει ως στόχο την ενημέρωση καθενός

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας 2013 2013 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τομείς εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών δημόσιων προμηθειών Φωτισμός Ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείου

Τομείς εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών δημόσιων προμηθειών Φωτισμός Ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείου Τομείς εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών δημόσιων προμηθειών Φωτισμός Ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείου Μυρτώ Θεοφιλίδη Χημικός Μηχανικός, MSc Τμήμας Ανάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Νερό στο σπίτι (α) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Δραστηριότητες. Πληροφορίες. Οικιακή κατανάλωση νερού

Νερό στο σπίτι (α) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Δραστηριότητες. Πληροφορίες. Οικιακή κατανάλωση νερού 14 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Δραστηριότητες Νερό στο σπίτι (α) Πώς χρησιµοποιείτε το νερό στο σπίτι σας; Για ποιες χρήσεις καταναλώνετε το

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! O χώρος σας, Οφέλη όπως δεν τον έχετε φανταστεί ξανά! Άνεση στην καθημερινότητα Ασφάλεια, έλεγχος και προστασία Διαμορφώστε την ατμόσφαιρα του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Κουζίνα - κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης

Κουζίνα - κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης ΠΡΆΣΙΝΗ ΚΟΥΖΊΝΑ Κουζίνα - κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης Η κουζίνα είναι κατά γενική παραδοχή το εργασιακό κέντρο του σπιτιού και κατά συνέπεια, το κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης. Αποτελεί το σημείο εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές

Κατευθυντήριες Γραμμές ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Κατευθυντήριες Γραμμές Eco Commerce ΟΔΗΓΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ A. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! O χώρος σας, όπως δεν τον έχετε φανταστεί ξανά! Το σπίτι σας είναι ο χώρος που ζείτε και θέλετε να είναι άνετο, ασφαλές, λειτουργικό και να προφυλάσσει

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt3

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt3 Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt3 ιαφάνεια 1 Κλιµατική αλλαγή Πώς µπορείτε να την καταπολεµήσετε; Η παρουσίαση αυτή έχει σκοπό να αποδείξει ότι οι απλές ενέργειες και επιλογές ατόµων και νοικοκυριών µπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Εξοικονόμηση ενέργειας ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2013-2014 Τι είναι ενέργεια; Η ενέργεια είναι σε τέτοιο βαθμό συνυφασμένη με την καθημερινή μας ζωή που μόνο η έλλειψή της καθιστά πρόδηλη την

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας 1.Συνοπτική Παρουσίαση Σεναρίου 1.1 Τίτλος Διδακτικού Σεναρίου Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας 1.2 Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Πληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας στους χώρους εργασίας

Εξοικονόμηση Ενέργειας στους χώρους εργασίας Εξοικονόμηση Ενέργειας στους χώρους εργασίας Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στην εξοικονόμηση ενέργειας 2. Κατανάλωση ενέργειας στα γραφεία 3. Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας 4. Ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων Περίληψη Πως σχεδιάζουμε μία ηλεκτρική εγκατάσταση? Ξεκινώντας από τα αρχιτεκτονικά σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο 1. Ελέγξτε για διαρροή το

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ

Ο ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ Ο ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ Comfort Classic διαρκής απόλαυση ΝΕΡΟ ΑΦΘΟΝΟ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ Μπάνιο μέσα στη χλιδή Ποτέ πια κρύο ντους Γρήγορα ζεστό νερό στην κουζίνα Σας θυμίζει κάτι η κατάσταση όπου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ GR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εγκατάσταση Η σωστή θέση του απορροφητήρα θα πρέπει να είναι 60cm πάνω από το επίπεδο των ηλεκτρικών εστιών της κουζίνας σας ή 75cm εάν πρόκειται για εστίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι:

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας Είναι γνωστό ότι: Μόνο οι εφαρμογές φωτισμού, απορροφούν το 19% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας Ο φωτισμός θεωρείται πως αναλογεί στο 10% -

Διαβάστε περισσότερα

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής

CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής CY GPP Awards 2017 Βραβεία Πράσινων Προμηθειών (για Φορείς Ιδιωτικού Δικαίου) Έντυπο Συμμετοχής ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Επωνυμία Φορέα/Επιχείρησης/Οργανισμού: 2. Στοιχεία επικοινωνίας: Άτομο επικοινωνίας: Ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων

1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων 1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Απονέμεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 ο Βραβείο για ολοκληρωμένη πολιτική Από την αρχή λειτουργίας του, το ΤΕΠΑΚ περιλάμβανε κριτήρια Πράσινων Δημόσιων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ

ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ Στόχος(οι): Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι το νερό είναι ένα περιορισμένος φυσικός πόρος και ότι τείνουμε να σπαταλάμε σημαντικές ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση. Να μάθουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ. ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ή. Είναι το σπίτι σας το σπίτι

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ. ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ή. Είναι το σπίτι σας το σπίτι ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Είναι το σπίτι σας το σπίτι ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ή ενός ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ; Απαντώντας μόνο σε λίγες ερωτήσεις θα

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μυρτώ Θεοφιλίδη

Καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μυρτώ Θεοφιλίδη Καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο Μυρτώ Θεοφιλίδη ΚΑΠΕ, Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς 10 Μαρτίου 2010 Χώρα των Βάσκων, Ισπανία Μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας της για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IHOBE), η

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω αγγελίες και σημειώστε αν οι προτάσεις που ακολουθούν συμφωνούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" 6 η διάλεξη: «Αλλάζοντας μια υφιστάμενη επιχείρηση σε πράσινη επιχείρηση» Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα»

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» «Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» Συμμετέχοντες: οι μαθητές του α2 Γυμνασίου Συντονίστριες: Αλεξάνδρα Χιώτη Γεωργία Κολοβελώνη Συμμετείχαν οι μαθητές του α2

Διαβάστε περισσότερα

Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση μιας έτσι κι αλλιώς ενδεδειγμένης

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχή Ηλεκτρισµού Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της:

Η Αρχή Ηλεκτρισµού Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της: Η Αρχή Ηλεκτρισµού Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της: Κτίζει, λειτουργεί και συντηρεί τους Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθµούς που χρειάζονται για να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια. Εγκαθιστά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΩΜΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΩΜΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΩΜΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ Το προϊόν δεν είναι καινούργιο, η ιδέα είναι καινούργια. Εδώ και πολλά χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Καύση υλικών Ηλιακή ενέργεια Πυρηνική ενέργεια Από τον πυρήνα της γης Ηλεκτρισμό

Καύση υλικών Ηλιακή ενέργεια Πυρηνική ενέργεια Από τον πυρήνα της γης Ηλεκτρισμό Ενεργειακή Μορφή Θερμότητα Φως Ηλεκτρισμός Ραδιοκύματα Μηχανική Ήχος Τι είναι; Ενέργεια κινούμενων σωματιδίων (άτομα, μόρια) υγρής, αέριας ή στερεάς ύλης Ακτινοβολούμενη ενέργεια με μορφή φωτονίων Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

DUE-1238 ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

DUE-1238 ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ DUE-1238 ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης προσεκτικά πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν για πρώτη φορά και φυλάξετε τη συσκευή σε ασφαλές μέρος, για να

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ Α 1. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια συγκρατούνται μαζί στους πυρήνες των ατόμων επειδή έλκονται μεταξύ τους με δυνάμεις Coulomb. 2. Ένα ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να πάρει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2. Μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα

ΑΣΚΗΣΗ 2. Μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα ΑΣΚΗΣΗ 2 Μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα Σκοπός : Να δούμε πως η ηλεκτρική ενέργεια και η θερμότητα είναι δύο μορφές ενέργειας Να υπολογίσουμε τη τιμή του ηλεκτρικού ισοδύναμου της θερμότητας

Διαβάστε περισσότερα

NUOS PLUS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

NUOS PLUS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ NUOS PLUS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ARISTON ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΚΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ 2 NUOS PLUS: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα