Η πρόκληση Επενδύστε ΣΤΟ μέλλον

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η πρόκληση Επενδύστε ΣΤΟ μέλλον"

Transcript

1 Η 2 η ΠΡΟΚΛΗΣΗ (1-31 Ιανουαρίου) ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ στο μέλλον όταν... - Αγοράζετε καινούργια, αγοράζετε περισσότερα Η αντικαθιστάτε Τα σύγχρονα σπίτια μας Σχεδόν όλοι μας έχουμε όλα τα εργαλεία και τα σύνεργα που χρειαζόμαστε για μια άνετη ζωή. Ορισμένες φορές όμως πρέπει πράγματι να αντικαταστήσουμε ή να αγοράσουμε νέο ηλεκτρικό εξοπλισμό για το σπίτι μας. Πριν καταλήξουμε σε μια επιλογή αγοράς αναλογιστείτε τι επιθυμείτε και κυρίως τι έχετε ανάγκη. Μην σταματήσετε σε ένα μαγαζί μετά τη δουλειά και απλά αγοράσετε την πρώτη τηλεόραση που θα πέσει στο μάτι σας. Εξετάστε προσεκτικά τις εναλλακτικές λύσεις, βάλτε προτεραιότητες και μετά προχωρήστε στην απόφαση αγοράς. Πιθανόν έτσι να είστε πιο ευχαριστημένοι με την αγορά σας. Πιθανό να είστε και πιο ικανοποιημένοι, εφόσον κάνοντας μια συνειδητή επιλογή έχετε μια επιρροή στο είδος της επίπτωσης που θα προκαλέσετε στο κλίμα και στο περιβάλλον. Σκεφτείτε ποιος είναι ο πρωταθλητής του κύκλου ζωής; Είναι... «...Αυτός που πεθαίνει με τα περισσότερα εργαλεία και σύνεργα!» Η είναι. «Αυτός που κατανοεί ότι μια μέρα θα πεθάνει και ενώ έχει ζήσει φροντίζοντας για τους άλλους, λόγω αυτής της συναίσθησης έχει προσεκτικά επιλέξει τα σωστά αντικείμενα, δεν τα αντικαθιστά χωρίς λόγο και τα χρησιμοποιεί σωστά» αυτός που κερδίζει! Η πρόκληση Επενδύστε ΣΤΟ μέλλον Πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε τις παλιές σας ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές και τι να προσέξετε όταν αγοράζετε μια καινούργια; Αυτόν το μήνα θα συγκρίνετε τις χειρότερες* συσκευές σας στο σπίτι με τις καλύτερες καινούργιες. Έχετε σκεφτεί να αλλάξετε μια ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα; ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Προσδιορίστε τις ανάγκες σας. Χρειάζεστε στ αλήθεια μία οθόνη τηλεόρασης 50 ιντσών, ένα τεράστιο ψυγείο και τον πιο σύγχρονο Η/Υ; A. Κάντε μια λίστα των 4 χειρότερων συσκευών που έχετε στο σπίτι (π.χ. τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο) και ερευνήστε τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον και το κλίμα: να αγοράσετε μια καινούργια ή όχι. Χρησιμοποιείστε την κατανάλωση ενέργειας και τις ετικέτες ως μέτρο σύγκρισης. B. Δεν έχετε παλιές συσκευές που πρέπει να αλλαχτούν, ή σκέφτεστε να αγοράσετε μια επιπλέον τηλεόραση για το νοικοκυριό σας; Συλλέξτε πληροφορίες για δύο ή τρεις διαφορετικές εναλλακτικές και συγκρίνετέ τις από περιβαλλοντικής πλευράς. Βγάλτε μια φωτογραφία και πείτε μας για την χειρότερή* σας συσκευή, και τι όφελος θα έχετε εσείς και το κλίμα και το περιβάλλον από την αντικατάστασή της. Μπορεί να κερδίσετε ένα μεγάλο βραβείο. Στείλτε τη φωτογραφία με με το όνομά σας, το όνομα της ομάδας σας και με θέμα «Η 2 η πρόκληση» στο πριν την 31 η Ιανουαρίου. Παιδιά: Ζωγραφίστε μια εικόνα με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που έχετε στο δωμάτιό σας, και κυκλώστε αυτές που δεν χρειάζεστε! * Χειρότερο = λειτουργεί πολλές ώρες (h) κάθε μέρα και/ ή χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια (kwh) Συνδέσεις για βοήθεια:

2 H 2 η Πρόσκληση Πληροφορίες Να αντικαταστήσει κανείς, ή να μην αντικαταστήσει, ιδου η απορία; Το να εξοικονομήσει κανείς ενέργειας αλλάζοντας τις παλιές συσκευές που ενδεχομένως καταναλώνουν πολύ ενέργεια αλλά λειτουργούν ακόμα, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι καλό για το περιβάλλον. Αλλά, σκεφτείτε διπλά πριν αγοράσετε ένα νέο προϊόν. Οι νέες τεχνολογίες και η ακολουθία της μόδας εσωτερικού χώρου οδηγεί στην αίσθηση ότι τα πράγματα παλιώνουν πολύ γρήγορα. Και η τάση είναι να πετάγονται και να αγοράζονται νέα σαν να είναι αστείρευτες οι πρώτες ύλες μας. Η αγορά ενός πιο γρήγορου υπολογιστή ή μιας μεγαλύτερης και λεπτότερης τηλεόρασης μπορεί να είναι ελκυστική, αλλά πώς επηρεάζει το περιβάλλον και την τσέπη μας; ΓΝΩΡΙΖΑΤε ότι: σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά, όπως τα υβριδικά οχήματα, τα κινητά τηλέφωνα, οι μπαταρίες, οι ευρυζωνικές οπτικές ίνες, οι ανεμογεννήτριες, οι ηλιακές κυψέλεςπρέπει να περιέχουν σπάνιες γαίες (μέταλλα, στοιχεία) για να λειτουργήσουν; Η εξόρυξη, η επεξεργασία και η ανακύκλωση των σπάνιων γαιών έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αν δεν διαχειριστούν κατάλληλα. Η έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και η παιδική εργασία αποτελούν επίσης σοβαρά θέματα. Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ Κύκλου Ζωής των ηλεκτρονικών ΜΙΑ Επίπτωση στο περιβάλλον από την κούνια ως τον τάφο Όταν σκεφτόμαστε περί εξοικονόμησης ενέργειας μερικές φορές πρέπει να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από τα όρια του σπιτιού μας. Όταν αγοράζουμε ένα νέο προϊόν για να αντικαταστήσουμε ένα παλιό μπορεί να μειώνουμε τον λογαριασμό ενέργειας, αλλά η συνολική ενεργειακή κατανάλωση παγκοσμίως μπορεί να αυξηθεί πολύ. Γεώτρηση και εξευγενισμός πετρελαίου Ανανεώσιμες Πηγές Πρώτη ύλη Ανακύκλωση Ενέργεια και μεταφορές είναι απαραίτητες σε όλη τη διαδικασία Όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν πριν να τοποθετήσουμε την καινούργια τηλεόραση στον τοίχο απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας: εξόρυξη, γεώτρηση πετρελαίου, μεταφορά, παραγωγή, διαφήμιση, πώληση, αγορά και τα λοιπά. Ακόμα και η ανακύκλωση της παλιάς τηλεόρασης έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ακόμα και αν μπορεί να ανακυκλωθεί το 99%, το υπόλοιπο 1% είναι επικίνδυνο για τον πλανήτη. Συλλογή και διαχωρισμός ηλεκτρονικών αποβλήτων Απόβλητα Καύση αποβλήτων ΧΥΤΑ Εκπομπές στον αέρα, στα νερά και στο έδαφος από την κούνια ως τον τάφο Επεξεργασία Παραγωγή πλαστικού πχ για ηλεκτρικές συσκευές Διαφήμιση, πώληση και αγορά Η συσκευή χρησιμοποιείται στο σπίτι Μια ηλεκτρική συσκευή περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά υλικά με διαφορετική αποτίμηση κύκλου ζωής. Τα παραπάνω αφορούν τα πλαστικά

3 H 2 η Πρόσκληση Πληροφορίες Ενεργειακό Λεξικό. Η ισχύς είναι η ενέργεια ανά μονάδα χρόνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς (τα «βατ») μιας συσκευής, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει ανά δευτερόλεπτο. Θυμηθείτε ότι και η κατάσταση αναμονής επίσης καταναλώνει ενέργειας. Για να υπολογίσετε την ισχύ που απαιτείται για την λειτουργία του προϊόντος μπορείτε να διαβάσετε το εγχειρίδιό του ή να μετρήσετε με ένα βατόμετρο. Η μονάδα μέτρηση της ισχύος είναι το βατ (Watt, W). Ώρες Πόση ενέργεια καταναλώνει μια συσκευή το χρόνο (365 μέρες) εξαρτάται από το πόσες ώρες (h) λειτουργεί την ημέρα. Ενέργεια Όταν ξέρετε την ισχύ (σε βατ) και έχετε υπολογίσει πόσες ώρες (h) χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη συσκευή μπορείτε να υπολογίσετε πόση ενέργεια καταναλώθηκε π.χ. σε ένα χρόνο ή σε μια ημέρα. Επιλέγετε οι ίδιοι την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή αφήνετε την επιλογή αυτή στον προμηθευτή σας ηλεκτρικής ενέργειας; Για μεγάλες ποσότητες ενέργειας χρειάζονται αριθμοί με πολλά ψηφία. Έτσι, προέκυψε η ανάγκη για πιο σύντομο τρόπο γραφής (πρόθεμα) ως εξής k (κιλο ) αντιστοιχεί σε (χίλια) M (μέγα ) αντιστοιχεί σε (ένα εκατομμύριο) Μια πρόχειρη εκτίμηση δείχνει ότι 1 kwh είναι η ενέργεια που καταναλώνεται για να ψηθεί το ψωμί για μια ώρα. 1 MWh είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να κυκλοφορεί ένα επιβατικό αυτοκίνητο για 100 μίλια. Χρόνος Ενέργεια Κατάσταση αναμονής Αναφέρεται στην ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές όταν είναι κλειστές ή σε κατάσταση αναμονής. Η κατάσταση αναμονής μπορεί να είναι 10 με 15 watts ανά συσκευή, και σε μερικές περιπτώσεις περισσότερο. Αυτή η ενέργεια βρυκόλακας διαρρέει και φουσκώνει τον λογαριασμό χωρίς λόγο. Τιμή Μάθετε να διαβάζετε τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και βρείτε πόσο κοστίζει πραγματικά μία kwh. Συγκρίνετε διαφορετικούς προμηθευτές και εξοικονομήστε πολλά χρήματα! Μείγμα ηλεκτρισμού Όταν διαλέγετε τον προμηθευτή ενέργειας μπορείτε επίσης να επιλέξετε το είδος της ενεργειακής πηγής που θέλετε να υποστηρίξετε. Το ενεργειακό μείγμα μπορεί να συνδυάζει διαφορετικές ενεργειακές πηγές. CO 2 Κάθε kwh που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας εκπέμπει περισσότερο ή λιγότερο CO 2. Καλέστε τον προμηθευτή σας και βρείτε τι μείγμα έχετε και πόσο CO 2 εκπέμπει.

4 Η 2 η Πρόκληση Πληροφορίες ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ και ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΤΕ αν θα καταναλώσετε περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια. ΑΠΛΑ Ένα παράδειγμα- Έχετε μια παλιά τηλεόραση 28 ιντσών, και σκέφτεστε ότι αυτή η παλιά τηλεόραση πρέπει να καταναλώνει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας. Έτσι, σκοπεύετε να αγοράσετε μια καινούργια και τη βρήκατε: μια 50 ιντσών Plasma TV, με μεγάλη επίπεδη οθόνη, τελευταίας τεχνολογίας. Πριν την αγοράσετε θα πρέπει να κάνετε ένα απλό τεστ και δείτε πόση ενέργεια και εκπομπές CO 2 θα εξοικονομηθεί από αυτή την αγορά. Βλέπετε TV περίπου 4 ώρες (h) την μέρα, και την υπόλοιπη ώρα η παλιά σου TV είναι κλειστή (όχι σε κατάσταση αναμονής) και η καινούργια θα είναι σε κατάσταση αναμονής. Συσκευή Μονάδα παρακολούθησης 1) Καινούργια TV 2) Παλιά TV A B Γ Δ E Ζ Τελικό κόστος Τελικό CO 2 Κατάσταση Σε χρήση Κατάσταση Σε κατάσταση Χρήση ενέργειας τη Χρήση ενέργειας τη Κόστος ανά έτος Εκπομπές CO 2 το χρόνο λειτουργίας αναμονής αναμονής μέρα μέρα (365 μέρες) (365 μέρες) (365 μέρες) (W) ώρες/ημέρα (h) (W) ώρες/ημέρα (h) (Wh/μέρα) (kwh/έτος) (SEK/kWh) (CO 2 /kwh) A = 190 W B = 4 h Γ = 0.1W Δ = 20 h E=762 Wh ανά μέρα Ζ=278,13 kwh ανά έτος =53 /έτος =275 kg CO 2 / έτος A = 140W B = 4 h Γ = 0 W Δ = 0 h* E=560 Wh ανά μέρα Ζ=204,4 kwh ανά έτος =39 / έτος =202 kg CO 2 / έτος Τρόπος Υπολογισμού (AxB) + (ΓxΔ) (E x 365) /1000 Ζ x ανά kwh** Ζ x CO 2 ανά kwh*** *Δεν υπάρχει κατάσταση αναμονής **Το κόστος ενέργειας είναι 0,19 / kwh *** Το μείγμα ενέργειας είναι 989 gr CO 2 / kwh Το αποτέλεσμα: Κάθε χρόνο θα πρέπει να ξοδεύετε 14 παραπάνω με την νέα τηλεόραση σε σχέση με την παλιά. Επιπλέον, θα εκπέμπετε επιπλέον 73 kg CO 2 το χρόνο. Η αγορά σας επίσης προϋποθέτει ότι η καινούργια σας TV κατασκευάζεται και μια παλιά ανακυκλώνεται (ή θα είναι επικίνδυνο απόβλητο σε ένα ΧΥΤΑ) Ξέρετε ότι: Αν πρέπει να αγοράσετε μια καινούργια κουζίνα με επαγωγικά μάτια κατά μέσο όρο θα εξοικονομήσετε 25% ενέργεια σε σχέση με μια με κεραμικά. Εάν έχετε ηλεκτρική θα εξοικονομήσετε περίπου 50%.

5 Η 2η Πρόκληση- λίστα Συσκευή A B Γ Δ E Ζ Αποτέλεσμα Αποτέλεσμα CO 2 Κατάσταση Σε χρήση Σε Σε κατάσταση Χρήση ενέργειας ανά Χρήση ενέργειας ανά Κόστος ανά έτος Εκπομπές CO 2 ανά έτος λειτουργίας κατάσταση αναμονής μέρα έτος (365 μέρες ) (365 μέρες) (365 ημέρες) αναμονής Μονάδα ελέγχου Τρόπος υπολογισμού (W) ώρες/ημέρα (h) (W) ώρες/ημέρα (h) (Wh/ημέρα) (kwh/έτος) ( /kwh) (CO 2 /kwh) (AxB) + (ΓxΔ) (E x 365) /1000 Ζ x ανά kwh** Ζ x CO 2 ανά kwh*** 1 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα: 2 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα: 3 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα: 4 Παλιά Νέα Αποτέλεσμα:

6 Η 2 η Πρόκληση 1 η εβδομάδα Ενεργειακή ΣΗΜΑΝΣΗ μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καλή βοήθεια Λοιπόν, έχετε καταλήξει στην απόφαση ότι η παλιά κουζίνα πρέπει να αλλαχθεί! Πώς να συνεχίσετε; Πρώτο βήμα ανακαλύψτε εάν το προϊόν πρέπει να έχει μια ενεργειακή ετικέτα Η ενεργειακή ετικέτα θα σας βοηθήσει στην επιλογή σας. Είναι καθορισμένο από το νόμο ότι για παράδειγμα όλες οι λευκές συσκευές που πωλούνται στα μαγαζιά πρέπει να έχουν ενεργειακή ετικέτα. Ως καταναλωτής, έχετε το δικαίωμα να ξέρετε την ενεργειακή κατανάλωση πριν την αγορά, και πρέπει να μπορείτε να συγκρίνεται διαφορετικές μάρκες και μοντέλα. Λογικά οι ενεργειακές ετικέτες δίνουν μεγαλύτερο επίπεδο κατανόησης στους καταναλωτές, καθώς και στην δημιουργία μιας πράσινης αγοράς. Η ενεργειακή αποδοτικότητα ενός μοντέλου κυμαίνεται σε μια κλίμακα από το A έως το G, όπου το A είναι το καλύτερο, και με βέλη που πάνε από το πράσινο στο κόκκινο. Άλλα σημαντικές ιδιότητες όπως ο θόρυβος και ο όγκος, ή πόσο καλά πλένει, στεγνώνει ή καθαρίζει τα πιάτα το πλυντήριο παρουσιάζονται επίσης στην Ενεργειακή Ετικέτα. Οι οικιακές συσκευές πρέπει να σημειώνουν: Ψυγείο/ ψυγειοκαταψύκτες, καταψύκτες Φούρνους ξεχωριστούς και φούρνους μαζί με κουζίνες Πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων και στεγνωτήριο Πλυντήριο ρούχων μαζί με στεγνωτήριο Μονάδες κλιματιστικού, συμπεριλαμβανομένων και αντλιών θερμότητες Λάμπες (η ετικέτα θα πρέπει να είναι τυπωμένες στην συσκευασία) Τηλεοράσεις (από το Δεκέμβριο 2011) Μάθετε περισσότερα για τις Ενεργειακές Ετικέτες και θα εξοικονομήσετε χρήματα. Οι τηλεοράσεις αφήνονται ανοιχτές για όλο και περισσότερη ώρα, περισσότερες συσκευές πωλούνται και οι τάσεις είναι για μεγαλύτερες οθόνες. Διαβάζοντας τη νέα ετικέτα για την τηλεόραση μπορεί να μάθετε πολλά για το πόσο κοστίζει αυτή σε ένα χρόνο. Ενεργειακή αποδοτικότητα από το A στο G, σε λειτουργία Μπορεί να σβήσει Χρήση ενέργειας ανά έτος (4 h /μέρα) Μέγεθος οθόνης

7 Η 2η Πρόκληση- 2 Η εβδομάδα Ενεργειακή ΣΗΜΑΝΣΗ για λάμπες μια επιτυχία για σας! Ακόμα περιμένετε για πράσινο φωσ; Λαμπτήρες πυρακτώσεως, λάμπες αλογόνου, φθορισμού και λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, LED, τι είναι πράσινο και τι δεν είναι; Άσχετα με τη λάμπα που θα διαλέξετε, πάντα αφήνετε τις παλιές σας στην ανακύκλωση! παράδειγμα: Θα συγκρίνουμε τις λάμπες πυρακτώσεως A15 (περιγράφει το σχήμα του λαμπτήρα) E27 (περιγράφει το μέγεθος της βάσης). Η λάμπα θα είναι αναμμένη 3 ώρες (h) κάθε μέρα, όλο το χρόνο, η παραγωγή φωτός να είναι η ίδια με ενός λαμπτήρα 40W. Το κόστος του ηλεκτρισμού είναι 0,11 /kwh. Χρήση ενέργειας Λαμπτήρα 40W 415 LUMEN Κόστος ανά έτος: 4,8 Ζωή: 1000 h 1 έτος, 3h/μέρα Εξοικονόμηση 30% Χρήση ενέργειας Λάμπας αλογόνου 28W 345 LUMEN Κόστος ανά έτος: 3,4 Ζωή 2000 h 2 έτη, 3h/μέρα Χρήση ενέργειας Λάμπας εξοικονόμησης 9W 405 LUMEN Κόστος ανά έτος: 1 Ζωή h 13,5 έτη, 3h/μέρα Εξοικονόμηση 70% Χρήση ενέργειας Λάμπας LED 9W 470 LUMEN Κόστος ανά έτος: 1 Ζωή h 23 έτη, 3h/μέρα Κάποια LED μπορεί να λειτουργούν για 25 χρόνια Οι λαμπτήρες του παραδείγματος: Λαμπτήρας = Osram (Normallamp Classic A klar) Λαμπτήρας αλογόνου = Osram (ECO/Energy Saver Classic A Klar) Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας = Megaman (Normal GSU111s & GK715s) LED l = Philips LED lamp Myambiance. Dimbar 9W (40W) Μπορείτε να βασιστείτε στα lumen ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΩΤΟΣ Συγκρίνετε διαφορετικές λάμπες από τα lumen και θα ξέρετε πόσο φως παράγουν. Όπως ξέρετε ήδη, τα βατ είναι ένα υποκατάστατο για την μέτρηση της φωτεινότητας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τον υπολογισμό του κόστους και των εκπομπών CO lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 100W, lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 75W, lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 60W, lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 40W lumen αντιστοιχούν σε ένα λαμπτήρα 25W.

8 Η 2η Πρόκληση- 2 Η εβδομάδα Οι νέες τεχνολογίες εξοικονομούν νερό Δεν είναι μόνο οι ηλεκτρικές σας συσκευές που μπορούν να επηρεάσουν τον λογαριασμό ενέργειας. Το μπόιλερ επίσης καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας. Εάν η αλλαγή του δεν αποτελεί επιλογή, η εξοικονόμηση νερού μπορεί ξεκάθαρα να είναι επιλογή! Η συμπεριφορά σας επηρεάζει πολύ όταν πρόκειται για την χρήση νερού, αλλά οι τεχνικοί μπορούν να σας βοηθήσουν. Θυμηθείτε: Προσπαθήστε να μην αλλάζεται κάτι μόνο και μόνο επειδή το θέλετε. Το να φροντίζεται τα πράγματα και να τα επισκευάζετε είναι κατά πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Εάν σκοπεύετε να αλλάξετε μια βρύση ή την τουαλέτα σας για να εξοικονομήσετε νερό, επιλέξτε αυτό που χρησιμοποιείτε περισσότερο σπίτι σας. Ζεστό νερό- συμβουλές εξοικονόμησης: Βρύσες στην κουζίνα, στο ντους και στο μπάνιο. Όταν αγοράζετε μια νέα βρύση, κοιτάξτε για τα εξής: Χαμηλή ροή (λίτρα/ λεπτό). Υπάρχουν διαφορετικές λειτουργίες που μειώνουν την ροή έτσι ώστε να βγαίνει από τη βρύση σας η σωστή ποσότητα νερού. Κάποιου είδους διπλή ροή: η βρύση μπορεί να έχει μια αντίσταση που να μην ενεργοποιείται πλήρως μέχρι που να το θέλετε. (μονάδα μέτρησης bar, b) Πρέπει να είναι εύκολο να ρυθμιστεί η σωστή θερμοκρασία Η βρύση πρέπει να έχει μια λειτουργία ψυχρής εκκίνησης, δηλαδή να μην ξεκινά αναμειγνύοντας το ζεστό με το κρύο νερό.. Στη Σουηδία, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει λίτρα/άτομο. Σε μια οικογένεια 4 αυτό αντιστοιχεί σε 200,000 λίτρα το χρόνο. Το 35 50% ζεσταίνεται στο μπόιλερ. Μια στάνταρτ βρύση (13.5 l/min/3 bar) 5min/μέρα: 68 λίτρα Μια βρύση εξοικονόμησης (6l/min/3 bar) 5min/μέρα: 30 λίτρα (εξοικονόμηση 56%). Για τη θέρμανση 1 m3 νερού κατά 1 C χρειάζεστε 1,162 kwh Και, ως συνήθως, θυμηθείτε να συγκεκριμενοποιήσετε τις πραγματικές ανάγκες σας πριν την αγορά. Εάν μια οικογένεια 4 ατόμων χρησιμοποιεί την τουαλέτα 3 φορές την ημέρα ανά άτομο (4380 τραβήγματα), υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση νερού ανάμεσα στην καλύτερη κ τη χειρότερη τουαλέτα. Συμβουλές εξοικονόμησης νερού: Μια παλιά τουαλέτα (12 λίτρων) χρησιμοποιεί περίπου λίτρα Με δύο κουμπιά (1 ο κουμπί αντιστοιχεί σε 4 λίτρα, 2 ο κουμπί σε 2 λίτρα) καταναλώνει λίτρα (εξοικονόμηση 75-80%). Τουαλέτα. Η επιλογή της τουαλέτας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην συνολική κατανάλωση νερού. Κατά μέσο όρο, για ένα άδειασμα του καζανακιού χρησιμοποιούνται περίπου 12 λίτρα. Μια 4 αστέρων αποδοτική ως προς το νερό τουαλέτα με δύο κουμπιά χρησιμοποιεί τη μισή ποσότητα. Η αλλαγή σε μια τέτοια τουαλέτα θα σας εξοικονομήσει περίπου λίτρα νερού το χρόνο. Εάν θέλετε να κρατήσετε την παλιά σας τουαλέτα μπορείτε να τοποθετήσετε συσκευή εξοικονόμησης νερού.

9 Η 2 η Πρόκληση- 4 η εβδομάδα Πρέπει όλα να είναι καινούργια και αγορασμένα; Ντυθείτε έξυπνα ακόμα και όταν είστε άνετα Αγοράζοντας έξυπνα και βάζοντας λίγη φαντασία στην γκαρνταρόμπα σας, μπορείτε να κάνετε τα ρούχα σας να κρατήσουν περισσότερο και να μειώσετε τις επιπτώσεις τους στην κλιματική αλλαγή. Και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε το στιλ σας! Τα μισά από όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι ρούχα, και κάθε χρόνο πετάμε κατά μέσο όρο 30kg ρούχων τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Στο σύνολο, οι αγορές σε ρούχα φτάνουν τα 1.000kg CO 2 εκπομπών το χρόνο σχεδόν το μισό που εκπέμπει ένα μικρό αυτοκίνητο ντίζελ. Αγοράζοντας όμως ρούχα ποιότητας που θα κρατήσουν, μεταχειρισμένα ρούχα ή και ανακυκλώνοντας τα ρούχα όταν δεν τα φοράμε άλλο, μειώνουμε αυτό το ποσό εκπομπών. Αντί να αγοράζουμε πράγματα: - Μεταχειρισμένα, παζάρια, μαγαζιά με αντίκες, με εποχιακά είδη, δημοπρασίες και αγορές στο διαδίκτυο ή από εφημερίδες...το να αγοράσει κανείς και να πουλήσει μεταχειρισμένα είναι εύκολο στις μέρες μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές! Δανείζομαι. Σχεδόν τα πάντα μπορούν να δανειστούν ή να νοικιαστούν στην εποχή μας. Βιβλία, ταινίες, ρούχα, αυτοκίνητα, ακόμα και ένας διαχειριστής για την εταιρία σας! Δεν χρειάζεται να μένετε σε μια παλιότερη επιλογή αυτοκινήτου ή φορέματος, μπορείτε να έχετε ένα καινούργιο για κάθε περίσταση. - Μοιράζομαι. Το να μοιράζομαι είναι μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους. Η μηχανή του γκαζόν, μια μηχανή καθαρισμού υψηλής πίεσης, ένα τρέιλερ, ένα κουτί για την οροφή του αυτοκινήτου, πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε κάθε μέρα μπορείτε να τα αγοράσετε μαζί με κάποιον άλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μοιράζεστε και το αυτοκίνητο, ως μια άλλη εναλλακτική. - Ανταλλάσσω. Τα παιδιά βαριούνται απίστευτα τα παλιά τους παιχνίδια, τις ταινίες, τα βιβλία, ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Διαβάσατε όλα τα βιβλία τσέπης σας ή τα περιοδικά ή θέλετε μια καινούργια τσάντα; Βρείτε κάποιον και κάνετε ανταλλαγή! - Επιδιορθώνω. Βάλτε μπάλωμα στα παλιά τζιν των παιδιά και κολλήστε τις καρέκλες. Προσπαθήστε να μειώσετε τα υλικά και φτιάξτε κάτι καινούργιο, ίσως να φτιάξετε ένα ρουχαλάκι για το μωρό από ένα παλιό σας αγαπημένο πουκάμισο. Μην πετάτε αμέσως ό,τι χαλάσει, ίσως κάποιος άλλος μπορεί να το αξιοποιήσει σε κάτι χρήσιμο.