Σύνοψη της Ετήσιας Έκθεσης 2017

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύνοψη της Ετήσιας Έκθεσης 2017"

Transcript

1 Σύνοψη της Ετήσιας Έκθεσης 2017

2 Δήλωση αποποίησης ευθύνης Η παρούσα έκδοση προορίζεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης και δεν απηχεί κατ ανάγκη την επίσημη γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν έγγραφο. Το τηλεφωνικό κέντρο Europe Direct είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τηλέφωνο χωρίς χρέωση (*): (*) Ορισμένοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε αριθμούς ή οι κλήσεις προς αυτούς τους αριθμούς ενδέχεται να χρεώνονται. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο ( Πληροφορίες καταλόγου παρέχονται στο τέλος αυτής της δημοσίευσης. Σύνοψη της Ετήσιας Έκθεσης 2017 Κωδικός αναφοράς: ECHA-18-B-06-EL ISBN: Αριθμός καταλόγου: ED-AR EL-N DOI: / ISSN: Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018 Γλώσσα: EL Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, 2018 Εξώφυλλο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων Εάν έχετε ερωτήσεις ή παρατηρήσεις σχετικά με το παρόν έγγραφο, μπορείτε να τις υποβάλετε χρησιμοποιώντας το έντυπο αίτησης πληροφοριών (παραθέτοντας τον κωδικό αναφοράς και την ημερομηνία έκδοσης). Το έντυπο αίτησης πληροφοριών διατίθεται στη σελίδα επικοινωνίας του δικτυακού τόπου του ECHA, στη διεύθυνση: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων Ταχυδρομική διεύθυνση: P.O. Box 400, FI Helsinki, Φινλανδία Διεύθυνση επίσκεψης: Annankatu 18, Helsinki, Φινλανδία

3 3 Σύνοψη Ο ECHA σε αριθμούς καταχωρισμένες ουσίες στη βάση δεδομένων μας 181 ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών 6,5 εκατομμύρια κοινοποιήσεις ταξινόμησης και επισήμανσης για > ουσίες απαντήσεις του γραφείου υποστήριξης σε εταιρείες επισκέψεις από εξωτερικούς επισκέπτες επισκέψεις στις ιστοσελίδες του REACH 2018 από τον Οκτώβριο του εκατ. EUR ετήσιος προϋπολογισμός Μετά από ακόμη ένα δυναμικό έτος, ολοκληρώθηκε το τέταρτο έτος του πολυετούς προγράμματος εργασιών του ECHA και η πενταετής προθεσμία για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του Οργανισμού. Καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης βάσει του κανονισμού REACH 31 Μαΐου 2018 οι σημαντικές προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν εκτελεστεί και έχει παρασχεθεί υποστήριξη στους καταχωρίζοντες για χημικές ουσίες μικρότερων ποσοτήτων. Η ολοκληρωμένη κανονιστική στρατηγική ωρίμασε και το διοικητικό συμβούλιο του ECHA επέλεξε νέο εκτελεστικό διευθυντή κατά το 10ο έτος λειτουργίας του. Ο ECHA χαρτογράφησε στρατηγικές κατευθύνσεις για την τήρηση των νομικών δεσμεύσεων της ΕΕ (κανονισμοί REACH, CLP, BPR, PIC), καθώς και για την επίτευξη διεθνών στόχων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συμφωνήθηκαν κατά την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη (WSSD) για το 2020 και μετά. Οι κατευθύνσεις αυτές χρησίμευσαν ως βάση προκειμένου ο Οργανισμός να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τον καθορισμό του νέου στρατηγικού σχεδίου του για την περίοδο Σε επίπεδο οργανισμού, σημειώθηκε πολύτιμη πρόοδος σε επιχειρησιακό επίπεδο, κάτι που οδήγησε στην παραγωγή απτών αποτελεσμάτων όσον αφορά την επίτευξη των τεσσάρων πρωταρχικών στρατηγικών στόχων του ECHA (βλέπε πλαίσιο). Οι περαιτέρω βελτιώσεις στη διαδικασία καταχώρισης χημικών ουσιών, οι οποίες εκτείνονται από καλύτερα και απλούστερα εργαλεία ΤΠ μέχρι τη σαφέστερη και ισχυρότερη επικοινωνία, βοήθησαν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), να προετοιμαστούν για την προθεσμία του REACH. Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης κανονιστικής στρατηγικής του ECHA σημείωσε περαιτέρω πρόοδο και συνέβαλε στο να εστιαστούν οι προσπάθειες και οι πόροι στη δημιουργία βέλτιστου αντίκτυπου. Η διασύνδεση μεταξύ των διαδικασιών του REACH, σε συνδυασμό με μια κοινή διαδικασία ελέγχου μεταξύ των κρατών μελών, διασφαλίζουν ότι οι αρχές εντοπίζουν και παρακολουθούν κατάλληλες ουσίες που είναι πιθανό να προκαλούν ανησυχία. Επιπλέον, ο Οργανισμός βελτίωσε και εξορθολόγισε τα τεχνικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των διαδικασιών του.

4 4 Βασικά επιτεύγματα το 2017 Εργασίες Παροχή εντατικής υποστήριξης στους φορείς εκμετάλλευσης ενόψει της προθεσμίας καταχώρισης του 2018 επαρκείς πόροι για τη διαχείριση του μέγιστου αναμενόμενου αριθμού των υποβολών. Εισαγωγή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στο εργαλείο υποβολής IUCLID, οι οποίες βοηθούν τους φορείς εκμετάλλευσης ΜΜΕ να καταρτίσουν τους φακέλους ηλεκτρονικά δεν απαιτείται καταφόρτωση λογισμικού, καλύτερη ασφάλεια των δεδομένων και άλλα οφέλη. Ενισχυμένο εργαλείο ελέγχου πληρότητας για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων εκ των προτέρων. Πρόοδος στην εξασφάλιση πληροφοριών σχετικά με βασικές χημικές ιδιότητες και τους πιθανούς κινδύνους, και απαίτηση υψηλότερου επιπέδου συμμόρφωσης ώστε να αποδειχθεί η ασφαλής χρήση με μεγαλύτερη εστίαση σε ομάδες ουσιών και στη συνεργασία με τους φορείς εκμετάλλευσης. Παροχή πιο στοχευμένων συμβουλών στους μεταγενέστερους χρήστες σχετικά με την ασφαλή χρήση με βάση τους χάρτες χρήσης ανά τομέα και γενικά σενάρια έκθεσης. Παροχή υποστήριξης στα κράτη μέλη ώστε να εστιάζουν σε ουσίες δυνητικά επιβλαβείς για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1 Μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας πληροφοριών υψηλής ποιότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής παρασκευή και χρήση των χημικών προϊόντων 2 Κινητοποίηση των αρχών ώστε να αξιοποιούν με πρόσφορο τρόπο τις πληροφορίες προκειμένου να προσδιορίζουν και να αντιμετωπίζουν τα χημικά προϊόντα που προκαλούν ανησυχία 3 Αντιμετώπιση των επιστημονικών προκλήσεων μέσω της λειτουργίας του Οργανισμού ως κόμβου για την ανάπτυξη των επιστημονικών και κανονιστικών ικανοτήτων των κρατών μελών, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και άλλων παραγόντων 4 Αποτελεσματική και αποδοτική ανάληψη των υφιστάμενων και των νέων αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στη νομοθεσία, ανάλογα με τους προκύπτοντες χρηματοδοτικούς περιορισμούς Περαιτέρω προώθηση της υποκατάστασης με την προσθήκη επτά νέων ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) στον κατάλογο των υποψηφίων προς αδειοδότηση ουσιών και διατύπωση συστάσεων προτεραιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκδοση γνωμών σχετικά με τον περιορισμό των φθαλικών ενώσεων λόγω των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη γονιμότητα και σχετικά με τον μόλυβδο που περιέχεται σε σφαίρες για τη μείωση των θανάτων πτηνών σε υγροτόπους. Έκδοση 58 γνωμών επί αιτήσεων για αδειοδότηση. Έκδοση επιστημονικής γνώμης σχετικά με την ταξινόμηση κινδύνου του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη. Έκδοση των πρώτων δύο γνωμών σχετικά με την ενωσιακή αδειοδότηση βιοκτόνων, οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

5 5 Βελτιωμένες διεπαφές ΤΠ μέσω των οποίων οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ECHA καλύτερη προβολή των κανονιστικών ενεργειών που αναλαμβάνονται σχετικά με μια ουσία ή ομάδα ουσιών. Μεγαλύτερη αυτοματοποίηση των συστημάτων ΤΠ με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας των δεδομένων, τυποποίησης, ενσωμάτωσης και προσβασιμότητας. Διακυβέρνηση Αξιόπιστες επιστημονικές γνώμες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των εργασιών της επιστημονικής επιτροπής του ECHA. Βελτιωμένα δελτία δεδομένων ασφαλείας στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης για καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας μεταξύ του φόρουμ του ECHA και διαπιστευμένων οργανισμών εκπροσώπησης φορέων. Το Συμβούλιο Προσφυγών παρέσχε διευκρινίσεις σχετικά με νομικά και κανονιστικά ζητήματα που αφορούν τα νανοϋλικά και την αλληλεπίδραση μεταξύ του κανονισμού REACH και του κανονισμού για τα καλλυντικά προϊόντα, καθώς και τα δικαιώματα των μεταγενέστερων χρηστών. Ο ECHA καλωσόρισε νέο εκτελεστικό διευθυντή και ανέτρεξε στα 10 έτη λειτουργίας του. Ο Οργανισμός ολοκλήρωσε το έργο της ανεύρεσης νέων εγκαταστάσεων και υπέγραψε τη συμφωνία μίσθωσης ενόψει της προγραμματισμένης για το 2020 μετακόμισης.

6 6 Επίτευξη των στρατηγικών στόχων - αποτελέσματα 2017 Ο ECHA όρισε τους τέσσερις στρατηγικούς του στόχους στο πολυετές πρόγραμμα εργασιών (MAWP, ), το οποίο εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο, ο ECHA υποβάλλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την επίτευξη αυτών των στόχων. Τα αποτελέσματα για το 2017 παρουσιάζονται κατωτέρω. Στόχος 1 Μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας δεδομένων υψηλής ποιότητας με σκοπό να καταστεί δυνατή η ασφαλής παρασκευή και χρήση των χημικών προϊόντων Ο Οργανισμός μετρά την πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη του πρώτου στρατηγικού στόχου με τέσσερις δείκτες που θεσπίστηκαν το Οι δείκτες αυτοί καλύπτουν διάφορα μέρη του φακέλου καταχώρισης και διάφορες πτυχές της ποιότητας: ελλείψεις στον προσδιορισμό ουσιών, ασυνέπειες στις αναφερόμενες χρήσεις ουσιών που έχουν καταχωριστεί ως ενδιάμεσες, το επίπεδο μη συμμόρφωσης με την εναρμονισμένη ταξινόμηση και ελλείψεις που εντοπίζονται στα δεδομένα σχετικά με τους φυσικοχημικούς κινδύνους και τους κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι δείκτες αυτοί δεν αποτελούν αυτοί καθαυτοί άμεσο τρόπο μέτρησης της συμμόρφωσης των πληροφοριών, αλλά μετρούν ορισμένες εντοπισθείσες ανωμαλίες ή ασυνέπειες στα δεδομένα που παρέχουν οι καταχωρίζοντες REACH, τα οποία ελέγχονται στο πλαίσιο αυτοματοποιημένου ελέγχου. Κάθε αποτέλεσμα εκφράζει το ποσοστό των φακέλων που περνούν επιτυχώς τον έλεγχο. Μετά την έκδοση, στα μέσα του 2016, μιας νέας γενιάς εργαλείων καταχώρισης (IUCLID 6 και REACH-ΙΤ) και την αναβάθμιση της διαδικασίας ελέγχου πληρότητας, η ποιότητα των πληροφοριών καταχώρισης έχει βελτιωθεί σε όλους τους νέους και επικαιροποιημένους φακέλους. Η βελτίωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα της βάσης δεδομένων καταχωρίσεων, δεδομένου ότι ο υπολογισμός των τεσσάρων δεικτών βασίζεται εν μέρει στο ποσοστό των φακέλων που υποβάλλονται είτε ως νέοι φάκελοι είτε ως επικαιροποιήσεις. Συνολική ποιότητα επίπεδο συνέπειας και ευστοχίας των υποβαλλόμενων πληροφοριών Σε σύγκριση με το 2016, βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στους τομείς του προσδιορισμού ουσιών (+6 %), των πληροφοριών σχετικά με την επικινδυνότητα (+6 %), της συνέπειας της χρήσης όσον αφορά ουσίες που έχουν καταχωριστεί ως ενδιάμεσες (+2 %) και της συμμόρφωσης των φακέλων με την εναρμονισμένη ταξινόμηση (+1 %). Όσον αφορά τον προσδιορισμό ουσιών, ποσοστό 77 % των σχεδόν φακέλων πέρασαν επιτυχώς τον έλεγχο το Ο δείκτης σχετικά με χρήσεις που είναι συμβατές με ουσίες που έχουν καταχωριστεί ως ενδιάμεσες είναι 94 % για όλους τους φακέλους ενδιάμεσων ουσιών (~12 000). Ο δείκτης πληροφοριών σχετικά με την επικινδυνότητα έχει αυξηθεί σε 46 % για όλους τους φακέλους κύριων και μεμονωμένων καταχωριζόντων (~9 500), ενώ ο δείκτης συμμόρφωσης με την εναρμονισμένη ταξινόμηση ανήλθε σε 97 %. Οι θετικές αυτές τάσεις δείχνουν σαφώς ότι η στρατηγική για την αύξηση της ποιότητας των δεδομένων, τη βελτίωση των εργαλείων, των διαδικασιών και της επικοινωνίας, καθώς και την ενίσχυση των ελέγχων πληρότητας αποδίδουν καρπούς.

7 7 Στόχος 2. Κινητοποίηση των αρχών ώστε να αξιοποιούν με πρόσφορο τρόπο τις πληροφορίες, να προσδιορίζουν και να αντιμετωπίζουν ζητήματα τα οποία άπτονται των χημικών προϊόντων που προκαλούν ανησυχία Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος του ECHA απαιτεί την πρόσφορη χρήση των δεδομένων REACH και των δεδομένων ταξινόμησης, επισήμανσης και συσκευασίας (CLP), προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι αρχές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο τις ουσίες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Για τον σκοπό αυτό, ο ECHA εφαρμόζει κοινές προσεγγίσεις ελέγχου για όλες τις διαδικασίες REACH και CLP, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ουσίες και οι χρήσεις που είναι πιο σημαντικές και για τις οποίες ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν κανονιστικά μέτρα. Εντέλει, οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να καταστούν επίσης δυνατό τον προσδιορισμό ουσιών μη προτεραιότητας ή χαμηλής προτεραιότητας για τις οποίες απαιτείται η λήψη περαιτέρω κανονιστικών μέτρων. Για ποσοστό περίπου 69 % των 101 ουσιών (μεμονωμένες ή μέλη ομάδας) που υποβλήθηκαν σε έλεγχο από τα κράτη μέλη το 2017 διαπιστώθηκε ότι απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων παρακολούθησης. Για άλλες 32 ουσίες, οι οποίες κατανέμονται σε πέντε ομάδες, εκκρεμεί ακόμη το αποτέλεσμα του ελέγχου διότι αποτελούν μέρος πιλοτικών έργων συνεργατικής προσέγγισης (COLLA). Από το προηγούμενο έτος, ο μη αυτόματος έλεγχος καλύπτει πλέον ομάδες ουσιών: για ποσοστό περίπου 77 % εξ αυτών απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων παρακολούθησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεμονωμένες ουσίες ανέρχεται σε μόνο 60 %. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει την τάση που προσδιορίστηκε στην ετήσια έκθεση προόδου του 2016 σχετικά με τον χάρτη πορείας για τις SVHC, βάσει της οποίας καθίσταται ολοένα δυσχερέστερη η ανεύρεση μεμονωμένων ουσιών για τις οποίες απαιτούνται περαιτέρω κανονιστικά μέτρα και αναδεικνύεται το όφελος της μετατόπισης προς την εξέταση ομάδων συναφών ουσιών. Η συμμετοχή 22 κρατών μελών και χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) στον μη αυτόματο έλεγχο το 2017 επιβεβαιώνει το διαρκές σημαντικό ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις τάσεις και την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την αξιολόγηση ουσιών, δεδομένου ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες ουσίες. Από το 2012, τα κράτη μέλη έχουν αξιολογήσει 221 ουσίες και έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για 74 (30,4 %). Σε ποσοστό 43 % των περιπτώσεων στις οποίες περατώθηκε η αξιολόγηση, οι αξιολογητές έκριναν ότι απαιτείται περαιτέρω κανονιστική διαχείριση του κινδύνου. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη, δεδομένου ότι θα αυξηθεί το ποσοστό συμπερασμάτων αξιολόγησης μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων παροχής πληροφοριών. Όσον αφορά την αξιολόγηση παρακολούθησης, από τις 221 ουσίες που αποτέλεσαν αντικείμενο αξιολόγησης, ποσοστό 35 % τελεί εν αναμονή της υποβολής των πληροφοριών από τους καταχωρίζοντες, ποσοστό 7 % τελεί σε διαδικασία αξιολόγησης παρακολούθησης των δεδομένων που έχουν ήδη υποβληθεί και ποσοστό 1 % βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης του συμπεράσματος. Οι υπόλοιπες ουσίες βρίσκονται στο στάδιο λήψης απόφασης. Συνολικά, στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών ο ECHA έχει ζητήσει πληροφορίες σχετικά με 98 ουσίες. Οι καταχωρίζοντες άσκησαν προσφυγή κατά 18 αποφάσεων του ECHA. Λιγότερα κράτη μέλη διενήργησαν αξιολογήσεις ουσιών το 2017 σε σύγκριση με το 2016 (μείωση από 20 σε 15) κυρίως λόγω της δυσκολίας συμπερίληψης κατάλληλων ουσιών στο κοινοτικό κυλιόμενο πρόγραμμα δράσης (CoRAP) και του αριθμού των περιπτώσεων που εκκρεμούν ακόμη. Όπως και το 2016, 13 κράτη μέλη υπέβαλαν προτάσεις για μέτρα κανονιστικής διαχείρισης κινδύνου βάσει του REACH ή του CLP.

8 8 Πέντε κράτη μέλη υπέβαλαν προτάσεις για μέτρα κανονιστικής διαχείρισης κινδύνου βάσει του REACH. Το ποσοστό των περιπτώσεων στις οποίες δόθηκε συνέχεια στα συμπεράσματα της ανάλυσης επιλογών διαχείρισης κινδύνου (RMOA) ανήλθε σε 94 %, ειδικότερα όσον αφορά τον προσδιορισμό SVHC ή τους περιορισμούς. Επιπλέον, τέσσερα συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης προτάσεων εναρμονισμένης ταξινόμησης και επισήμανσης (CLH) υποδεικνύουν επίσης μια θετική τάση. Τέλος, δύο από τα τρία συμπεράσματα στα οποία δεν δόθηκε συνέχεια έχουν υποβληθεί ως RMOA, γεγονός το οποίο ενδέχεται να εξηγεί για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη υποβληθεί η πρόταση CLH. Η τάση επιβεβαιώνει ότι πλέον δίνεται συνέχεια στα περισσότερα συμπεράσματα της RMOA, αλλά τα κράτη μέλη χρειάζονται επαρκή χρόνο για να μετατρέψουν τα συμπεράσματά τους σε προτάσεις κανονιστικής διαχείρισης κινδύνου. Στόχος 3. Αντιμετώπιση των επιστημονικών προκλήσεων διά της λειτουργίας του Οργανισμού ως κόμβου ανάπτυξης των επιστημονικών και κανονιστικών ικανοτήτων των κρατών μελών, των ευρωπαϊκών θεσμών και άλλων φορέων Σκοπός του στόχου αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανονιστικές ενέργειες του ECHA βασίζονται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις. Οι δραστηριότητες εστιάζουν στην υλοποίηση της κανονιστικής επιστημονικής στρατηγικής του ECHA, στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στη λειτουργία του ECHA ως κανονιστικού επιστημονικού κόμβου. Στο πλαίσιο της κανονιστικής επιστημονικής στρατηγικής, ο Οργανισμός εισήγαγε έναν νέο κύκλο διακυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα επιστημονικά έργα εμπίπτουν σε κάποιο από τα θέματα ενδιαφέροντος και ότι τα αποτελέσματά τους προσθέτουν αξία στις κανονιστικές διαδικασίες. Σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης, ο ECHA δρομολόγησε μια συνεργατική ερευνητική δραστηριότητα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την αξιολόγηση των επιπτώσεων της χημικής έκθεσης στην ανθρώπινη υγεία. Η τρίτη υποχρεωτική έκθεση σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί των δοκιμών σε ζώα (άρθρο 117 παράγραφος 3 του κανονισμού REACH) δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Επιπλέον, ο ECHA εκπόνησε μελέτη, κατόπιν αιτήματος του διοικητικού συμβουλίου, σχετικά με την κανονιστική εφαρμοσιμότητα προσεγγίσεων που δεν περιλαμβάνουν δοκιμές σε ζώα βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο. Ο ECHA υπέβαλε σε έλεγχο τη διαδικασία χαρτογράφησης ικανοτήτων η οποία πρωτοεφαρμόστηκε το 2015 με βάση τα πορίσματα του ελέγχου του 2017 και θα επανεξετάσει τη διαδικασία το 2018 με βάση τα πορίσματα του αντίστοιχου ελέγχου. Η ετήσια κατάρτιση των επιθεωρητών ανατέθηκε σε ομάδα εθνικών εκπαιδευτών στον τομέα της επιβολής της εφαρμογής (βλέπε ενότητα «Φόρουμ» για λεπτομέρειες). Από τη δημοσίευση της δεύτερης έκθεσης σχετικά με τη λειτουργία των κανονισμών REACH και CLP (άρθρο 117 παράγραφος 2 του κανονισμού REACH) το 2016, ο ECHA έχει ενσωματώσει στα έγγραφα προγραμματισμού του τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στην έκθεση, ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της προόδου σύμφωνα με τον συνήθη ετήσιο κύκλο. Οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες που συμμετείχαν σε έρευνα το 2017 έδωσαν ως επί το πλείστον θετικές απαντήσεις (τουλάχιστον 80 % για κάθε ερώτηση) σχετικά με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη που παρέχει ο ECHA όσον αφορά τις διαδικασίες σε κανονιστικές επιτροπές και ομάδες εργασίας.

9 9 Στόχος 4. Αποτελεσματική και αποδοτική ανάληψη των υφιστάμενων και των νέων αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στη νομοθεσία, ανάλογα με τους προκύπτοντες χρηματοδοτικούς περιορισμούς Ο ECHA χρησιμοποιεί το «Ισοδύναμο αποφάσεων και γνωμών» ως βαθμολογία για τη μέτρηση του τέταρτου στρατηγικού του στόχου και της εταιρικής αξίας όσον αφορά την αποδοτικότητα. Η εν λόγω βαθμολογία βασίζεται σε πολλαπλές μεταβλητές που διαιρούν τον αριθμό των συνολικών σταθμισμένων αποφάσεων του ECHA διά της μέγιστης ετήσιας ικανότητας προσωπικού. Το 2017, ο ECHA απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι ήταν σε θέση να παραγάγει περισσότερα αποτελέσματα με αναλογικά λιγότερους πόρους, γεγονός που υποδεικνύει αύξηση της συνολικής του αποδοτικότητας. Πράγματι, με την πάροδο των ετών τα αποτελέσματα του Οργανισμού έχουν αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τους ανθρώπινους πόρους του, κάτι που αποτελεί θετική ένδειξη αποδοτικότητας. Τα αποτελέσματα για το 2017 το έτος πριν από τη σημαντική προθεσμία καταχώρισης του 2018 δείχνουν παρόμοια τάση με τα αποτελέσματα του 2012, ένα έτος πριν από την πρώτη προθεσμία καταχώρισης REACH. Τόσο το 2012 όσο και το 2017 ο ECHA διεκπεραίωσε σημαντικά υψηλότερο αριθμό αποφάσεων σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό προσωπικού. Βάσει του αποτελέσματος αυτού, ο Οργανισμός επιδεικνύει άρτιο προγραμματισμό και ανάπτυξη των διαθέσιμων και νέων πόρων σε τομείς προτεραιότητας στους οποίους συγκεντρώνεται ο προσωρινός φόρτος εργασίας. ΔΙΆΓΡΑΜΜΑ 1: Ετήσια βαθμολογία αποδοτικότητας πολυετής τάση SO 4 score trend Total weighted decisions Total staff Decisions equivalent (No of weighted decisions/opinions divided by the maximum annual staff capacity)

10 10 ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΜΩΝ» Το σύνολο σταθμισμένων αποφάσεων αντιπροσωπεύει τον αριθμό των αποφάσεων και των γνωμών που εκδόθηκαν σε ένα δεδομένο έτος, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της διαδικασίας έως την έκδοση μιας απόφασης/γνώμης και τη στάθμισή τους με τον χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση μιας μέσης περίπτωσης. Στη μέγιστη ετήσια ικανότητα του προσωπικού περιλαμβάνεται τόσο το επιχειρησιακό και υποστηρικτικό προσωπικό, όσο και οι σύμβουλοι και το προσωρινό επιχειρησιακό προσωπικό που ήταν παρόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η συσχέτιση μεταξύ της σταθμισμένης παραγωγής του Οργανισμού και της ετήσιας ικανότητας του προσωπικού παρέχει μια ένδειξη σχετικά με την τάση αποδοτικότητας κατά τη διάρκεια των ετών, δηλ. παραγωγή περισσότερο/λιγότερο σταθμισμένων αποτελεσμάτων με τους ίδιους ή αναλογικά λιγότερους πόρους. Ετήσια βαθμολογία αποδοτικότητας σε αριθμούς Πίνακας 1: Ετήσια βαθμολογία αποδοτικότητας ΤΑΣΗ ΔΕΙΚΤΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ισοδύναμο αποφάσεων (αριθ. σταθμισμένων αποφάσεων/γνωμών διαιρούμενος με τη μέγιστη ετήσια ικανότητα προσωπικού) 55,6 56,4 57,9 62,6 Πίνακας 2: Τάσεις στη βαθμολογία αποδοτικότητας μεταξύ 2014 και 2017 % μεταβολής > > > 2017 % μεταβολής στο ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ % μεταβολής στο ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -2 % 1 % 16 % -4 % -1,70 % 7,2 % % μεταβολής στο Ισοδύναμο αποφάσεων 1,5 % 2,8 % 8,1 %

11 Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων annankatu 18, p.o. box 400, fi Helsinki, Φινλανδία echa.europa.eu

Η εφαρμογή των κανονισμών REACH και CLP

Η εφαρμογή των κανονισμών REACH και CLP Ref.: ECHA-11-FS-02-EL ISBN-13: 978-92-9217-576-4 Η εφαρμογή των κανονισμών REACH και CLP Ο κανονισμός REACH εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2006, μετά από επτά χρόνια εκτεταμένων διαβουλεύσεων. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Γενική έκθεση 2018 Συνοπτική παρουσίαση

Γενική έκθεση 2018 Συνοπτική παρουσίαση Γενική έκθεση 2018 Συνοπτική παρουσίαση Δήλωση αποποίησης ευθύνης Η παρούσα δημοσίευση προορίζεται αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης και δεν απηχεί κατ ανάγκητην επίσημη γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί για τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του κανονισμού REACH

Χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί για τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του κανονισμού REACH Αριθ. Αναφ.: ECHA-11-FS-02-EL ISBN-13: 978-92-9217-598-6 Χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί για τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του Ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξη και έγκριση του ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος Εξοικειωθείτε με το υλικό υποστήριξης του ECHA που διατίθεται στη διεύθυνση: https://echa.europa.eu/el/reach-2018/.

Μάιος Εξοικειωθείτε με το υλικό υποστήριξης του ECHA που διατίθεται στη διεύθυνση: https://echa.europa.eu/el/reach-2018/. 1 (11) Document Title Πώς να σχεδιάσετε την καταχώρισή Εισαγωγή Η διαδικασία καταχώρισης ξεκινάει με το στάδιο της προκαταχώρισης και ολοκληρώνεται με την επιτυχή υποβολή του φακέλου καταχώρισης. Ο που

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εργασιών 2015

Πρόγραμμα εργασιών 2015 Πρόγραμμα εργασιών 2015 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 Πρόγραμμα εργασιών 2015 ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Οι απόψεις και οι θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση μεταξύ αξιολογούντος κράτους μέλους και καταχωρίζοντος κατά την αξιολόγηση ουσιών Συστάσεις

Αλληλεπίδραση μεταξύ αξιολογούντος κράτους μέλους και καταχωρίζοντος κατά την αξιολόγηση ουσιών Συστάσεις Αλληλεπίδραση μεταξύ αξιολογούντος κράτους μέλους και καταχωρίζοντος κατά την αξιολόγηση ουσιών Συστάσεις Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εργασιών 2014

Πρόγραμμα εργασιών 2014 1 Πρόγραμμα εργασιών 2014 Πρόγραμμα εργασιών 2014 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu Πρόγραμμα εργασιών 2014 2 ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια έκθεση ΣΨΗΠρόγραμμα εργασίας 2014

Ετήσια έκθεση ΣΨΗΠρόγραμμα εργασίας 2014 1 ΣΨΗΠρόγραμμα εργασίας 2014 Ετήσια έκθεση 2014 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu Γενική έκθεση 2014 2 ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Οι απόψεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη δελτίων δεδομένων ασφαλείας

Σύνταξη δελτίων δεδομένων ασφαλείας Σ Υ Ν Ο Π Τ Ι Κ Η Κ Α Θ Ο Δ Η Γ Η Σ Η Σύνταξη δελτίων δεδομένων Στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να εξηγήσει με απλούς όρους τις βασικές αρχές και υποχρεώσεις σχετικά με τη σύνταξη και την παροχή των

Διαβάστε περισσότερα

9895/19 ΜΜ/μκρ 1 ECOMP.2B

9895/19 ΜΜ/μκρ 1 ECOMP.2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 9101/19 + COR 1 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: COM(2019) 21 final

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Δήμητρα Δανιήλ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δρ Δήμητρα Δανιήλ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ XHMΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ Δρ Δήμητρα Δανιήλ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ REACH - Καν. 1907/06 Βασική οριζόντια κοινοτική νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

13543/17 ΜΑΠ/σα/ΣΙΚ 1 DG G 3 B

13543/17 ΜΑΠ/σα/ΣΙΚ 1 DG G 3 B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 13543/17 UD 239 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2016 (OR. en) 7075/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 6334/16,

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ Αριθ. αναφ.: ECHA-08-GF-02-EL Ημερομηνία: 27/06/2008 Γλώσσα: Ελληνικά Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) θα εκδώσει σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Γενική έκθεση Annankatu 18, P.O. Box 400, FI Helsinki, Finland Τηλ Φαξ echa.europa.eu

Γενική έκθεση Annankatu 18, P.O. Box 400, FI Helsinki, Finland Τηλ Φαξ echa.europa.eu Γενική έκθεση 2013 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Τηλ. +358 9 686180 Φαξ +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 Γενική έκθεση 2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Οι απόψεις και οι θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2017 (OR. en) 7585/1/17 REV 1 LIMITE PUBLIC UD 82 ENFOCUSTOM 83 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση σχετικά µε τα απόβλητα και τις ανακτηµένες ουσίες

Καθοδήγηση σχετικά µε τα απόβλητα και τις ανακτηµένες ουσίες Αριθ. Αναφ.: ECHA-2010-FS-01-EL Ηµεροµηνία: 09/06/2010 Γλώσσα: Ελληνικά Καθοδήγηση σχετικά µε τα απόβλητα και τις ανακτηµένες ουσίες Ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Χηµικών Προϊόντων (ECHA) εκδίδει σειρά ενηµερωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών. Φεβρουάριος 2018

Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών. Φεβρουάριος 2018 Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών Φεβρουάριος 2018 2 Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ελσίνκι, 23 Απριλίου 2008 Έγγρ.: MB/17/2008 τελικό 1. (Έγγραφο που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο) ED/25/2012)

Ελσίνκι, 23 Απριλίου 2008 Έγγρ.: MB/17/2008 τελικό 1. (Έγγραφο που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο) ED/25/2012) Ελσίνκι, 23 Απριλίου 2008 Έγγρ.: MB/17/2008 τελικό 1 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ Ή ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 118 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιμερισμός του κόστους μεμονωμένης μελέτης. Μάιος 2017

Επιμερισμός του κόστους μεμονωμένης μελέτης. Μάιος 2017 1 (5) Document Title Επιμερισμός του Εισαγωγή Επτά συν-καταχωρίζοντες βασίζουν τους φακέλους τους στην ίδια μελέτη. Ένας από τους επτά συν-καταχωρίζοντες είναι ο κάτοχος της μελέτης. Οι συν-καταχωρίζοντες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός 8: Υποβολή των τροποποιημένων στοιχείων των νομικών προσώπων

Πρακτικός οδηγός 8: Υποβολή των τροποποιημένων στοιχείων των νομικών προσώπων Πρακτικός οδηγός 8: Υποβολή των τροποποιημένων στοιχείων των νομικών προσώπων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Το παρόν έγγραφο περιλαμβάνει καθοδήγηση σχετικά με τον κανονισμό REACH και συμβουλές σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εργασιών 2011 Επιδιώκοντας την ασφαλή

Πρόγραμμα εργασιών 2011 Επιδιώκοντας την ασφαλή Πρόγραμμα εργασιών 2011 Επιδιώκοντας την ασφαλή χρήση των χημικών σε ολόκληρη την ΕΕ - 1 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται στο παρόν πρόγραμμα εργασιών δεν απηχούν

Διαβάστε περισσότερα

8964/17 ΜΑΚ/νκ/ΔΛ 1 DG E 1A

8964/17 ΜΑΚ/νκ/ΔΛ 1 DG E 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2017 (OR. en) 8964/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ENV 422 FIN 290 FSTR 40 REGIO 56 AGRI 255 Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

REACH-EN-FORCE-2 Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.

REACH-EN-FORCE-2 Σ.Ε.Υ.Υ.Ο. REACH-EN-FORCE-2 Δρ Κουτσοδήμου Αγλαΐα Διεύθυνση Περιβάλλοντος Το δεύτερο συντονισμένο έργο του Φόρουμ για την πρακτική εφαρμογή του κανονισμού REACH & εφαρμογή ορισμένων από τις απαιτήσεις του καν. CLP

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.4.2012 COM(2012) 191 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την αξιολόγηση της προόδου που ανέφερε η Ιταλία στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο όσον αφορά την ανάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ενημερωτική Ημερίδα για την καταληκτική ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργίακαιυποβολήφακέλου

ηµιουργίακαιυποβολήφακέλου ηµιουργίακαιυποβολήφακέλου Mike RASENBERG Καταχώριση & εργαλεία τεχνολογίας των πληροφοριών ιαδικτυακό σεµινάριο κύριου καταχωρίζοντος Επιχειρησιακοί κανόνες 22 Απριλίου 2010 Ροή εργασιών Βασικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εργασιών 2013

Πρόγραμμα εργασιών 2013 Πρόγραμμα εργασιών 2013 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Τηλ. +358 9 686180 Φαξ +358 9 68618210 echa.europa.eu Πρόγραμμα εργασιών 2013 2 ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Η έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

12710/17 ΑΒ/μκρ 1 DG B 2A

12710/17 ΑΒ/μκρ 1 DG B 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 12710/17 PECHE 365 AGRI 510 AGRIFIN 101 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία καταχώρισης - Ένταξη σε ΦΑΠΟ (SIEF) Οργάνωση εργασιών μεταξύ συν-καταχωριζόντων

Διαδικασία καταχώρισης - Ένταξη σε ΦΑΠΟ (SIEF) Οργάνωση εργασιών μεταξύ συν-καταχωριζόντων Διαδικασία καταχώρισης - Ένταξη σε ΦΑΠΟ (SIEF) Οργάνωση εργασιών μεταξύ συν-καταχωριζόντων Δ. Χατζηαντωνίου Γενικό Χημείο του Κράτους Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων Ενημερωτική

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

9645/17 ΘΚ/σα 1 DG E 1A

9645/17 ΘΚ/σα 1 DG E 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Μαΐου 2017 (OR. en) 9645/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 23 Μαΐου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες ENV

Διαβάστε περισσότερα

CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΛΕΣ οι επικίνδυνες ουσίες ανεξαρτήτως tonnage!

CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΛΕΣ οι επικίνδυνες ουσίες ανεξαρτήτως tonnage! CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Μέχρι την 3 η Ιανουαρίου 2011 πρέπει να ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ στον ECHA: ΟΛΕΣ οι ουσίες που υπόκεινται σε καταχώρηση βάσει REACH, ακόμη και αν η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2013 ή το 2018!!!

Διαβάστε περισσότερα

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213

9580/16 1 EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2016 (OR. en) 9580/16 COMPET 336 RECH 213 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

15648/17 ΧΓ/νικ 1 DGD 1C

15648/17 ΧΓ/νικ 1 DGD 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15648/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.7.2016 COM(2016) 438 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ σχετικά με την εφαρμογή του

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα

Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα 11η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Αθήνα, 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 Γενικό Χημείο του Κράτους, Πολυτεχνείο Κρήτης Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2018 REV1 - Αντικαθιστά το έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 79/7

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 79/7 21.3.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 79/7 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 254/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Μαρτίου 2013 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 340/2008 σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Έκθεση Έτος αξιολόγησης 1 (95) MB/06/2012 final Helsinki,

Γενική Έκθεση Έτος αξιολόγησης 1 (95) MB/06/2012 final Helsinki, 1 (95) MB/06/2012 final Helsinki, 12.03.2012 Γενική Έκθεση 2012 Έτος αξιολόγησης Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

14211/17 ΙΑ/νικ 1 DG - E 1C

14211/17 ΙΑ/νικ 1 DG - E 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 14211/17 SPORT 94 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία EL EL 2016/0358 (NLE)

Διαβάστε περισσότερα

10052/17 ΚΑΛ/σα/ΠΧΚ 1 DGG 2B

10052/17 ΚΑΛ/σα/ΠΧΚ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2017 (OR. en) 10052/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 8200/17, 8203/17 Θέμα: FIN

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 13432/17 SPORT 78 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.10.2016 COM(2016) 650 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την άσκηση της εξουσιοδότησης που ανατέθηκε στην Επιτροπή βάσει

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.1.2016 L 3/41 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/9 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5 Ιανουαρίου 2016 για την από κοινού υποβολή δεδομένων και την κοινοχρησία δεδομένων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 365/124 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1362/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Δεκεμβρίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με απλουστευμένη διαδικασία για την έγκριση ορισμένων τροποποιήσεων επιχειρησιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στον ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στον ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.2.2018 C(2018) 860 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στον ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τον καθορισμό κοινών μεθόδων για την εποπτεία από τις εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Έγγραφο καθοδήγησης 1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Έγγραφο καθοδήγησης 1 EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Βρυξέλλες 1.2.2010 Έγγραφο καθοδήγησης 1 Η σχέση µεταξύ της οδηγίας 2001/95/ΕΚ και του κανονισµού αµοιβαίας αναγνώρισης 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ C 374/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.12.2012 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 6ης Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - DEC 28/2017.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - DEC 28/2017. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 13562/17 FIN 642 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Θέμα: κ. Günther OETTINGER, μέλος της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.4.2015 COM(2015) 178 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με το εθελοντικό σύστημα οικολογικού σχεδιασμού για τις κονσόλες

Διαβάστε περισσότερα

Ο εξειδικευμένος οδηγός σας για τη νομοθεσία περί χημικών ουσιών της Ε.Ε.

Ο εξειδικευμένος οδηγός σας για τη νομοθεσία περί χημικών ουσιών της Ε.Ε. Ο εξειδικευμένος οδηγός σας για τη νομοθεσία περί χημικών ουσιών της Ε.Ε. Πολλές εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών παρέχουν γενική κανονιστική υποστήριξη, αλλά λίγες μόνο παρέχουν τις έγκαιρες

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός και ονοματοδοσία ουσιών δυνάμει των κανονισμών REACH και CLP

Προσδιορισμός και ονοματοδοσία ουσιών δυνάμει των κανονισμών REACH και CLP Σ Υ Ν Ο Π Τ Ι Κ Η Κ Α Θ Ο Δ Η Γ Η Σ Η Προσδιορισμός και ονοματοδοσία ουσιών Στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να εξηγήσει με απλούς όρους τις βασικές αρχές που διέπουν τον προσδιορισμό και την ονοματοδοσία

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο

Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο Πρόσθετοι πόροι για την Ελλάδα Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0059(COD) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0059(COD) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ανάπτυξης 18.1.2010 2009/0059(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.3.2015 COM(2015) 133 final 2015/0066 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υποβολή πρότασης, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταχώριση πρόσθετων

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ το οποίο ιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη διενέργεια του ελέγχου των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.8.2012 COM(2012) 430 final 2012/0207 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης της ΕΕ ενόψει της εξετάσεως του κανονισμού διεθνών τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1/2014

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1/2014 Διοικητικό Συμβούλιο ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1/ CT/CA-026/EL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ A. Γενική εισαγωγή B. Τιμές Γ. Έσοδα Δ. Δαπάνες II. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ III. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2012 COM(2012) 765 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Επανεξέταση της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση

Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος Εκπαίδευση νέων χημικών CLP- REACH. Αθήνα 14,15,16/10/2013 1 REACH? R egistration E valuation A uthorisation and Restriction of

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/6 20.3.2018 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/456 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα διαδικαστικά στάδια της διαβούλευσης για τον καθορισμό του καθεστώτος νέων τροφίμων σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-018 κατάθεση: Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Ruža Tomašić Πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων A8-0227/2018 (COM(2017)0825 C8-0433/2017 2017/0334(COD))

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφέροντα ερωτήματα στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ

Ενδιαφέροντα ερωτήματα στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ 1 Εκπαιδευτική τριημερίδα - 13 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2017 υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

8461/17 ΘΚ/ριτ 1 DGG 2B

8461/17 ΘΚ/ριτ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) 8461/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 25 Απριλίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ: ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2014-2020 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 1.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Απριλίου 2009 για την εναρμόνιση και την τακτική διαβίβαση των πληροφοριών και του ερωτηματολογίου που προβλέπονται

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Έκδοση 2.1 Οκτώβριος 2014 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 ΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Το παρόν έγγραφο έχει ως στόχο να συνδράμει

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(205)03 Απαλλαγή 203: Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Απριλίου 205 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

6993/17 ΣΙΚ/νκ 1 DGG 1A

6993/17 ΣΙΚ/νκ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en) 6993/17 ECOFIN 177 ENV 227 CLIMA 56 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες Ειδική έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.1.2016 COM(2016) 3 final 2016/0008 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην έβδομη σύνοδο της

Διαβάστε περισσότερα

άλλες ασφαλέστερες, αναλόγου αποτελεσματικότητας. Ως ουσίες πολύ υψηλής ανησυχίας θεωρούνται ουσίες οι οποίες Ταξινομούνται ως

άλλες ασφαλέστερες, αναλόγου αποτελεσματικότητας. Ως ουσίες πολύ υψηλής ανησυχίας θεωρούνται ουσίες οι οποίες Ταξινομούνται ως Η γνώση της νομοθεσίας ως αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη ατυχημάτων, ασθενειών και καταστροφής του περιβάλλοντος Καν. REACH & CLP Ιωάννα Αγγελοπούλου, χημικός ΜΒΑ, Γενικό Χημείο του Κράτους Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.10.2016 C(2016) 6265 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για το κοινό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης που προβλέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγενέστεροι χρήστες

Μεταγενέστεροι χρήστες ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Μεταγενέστεροι χρήστες Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να εξηγήσει με απλούς όρους τις υποχρεώσεις που οφείλουν να εκπληρώνουν οι μεταγενέστεροι χρήστες προκειμένου να συμμορφώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΣΕΧΒ, 5 Νοεμβίου 2012, ΕΒΕΠ

Ημερίδα ΣΕΧΒ, 5 Νοεμβίου 2012, ΕΒΕΠ Καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης 2013 - προετοιμασίες Χριστίνα Τσιτσιμπίκου, MSc, PhD, ERT Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1 Υποχρέωση για καταχώριση το 2013 Σταδιακά εισαγόμενες ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2017) 197 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2017) 197 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Ιουνίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0113 (COD) 9669/17 ADD 1 TRANS 213 CODEC 924 IA 99 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

9549/13 ΣΠΚ/μκ 1 DG G II

9549/13 ΣΠΚ/μκ 1 DG G II ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 14 Μαΐου 2013 (21.05) (OR. en) 9549/13 FISC 94 ΕCOFIN 353 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: τις αντιπροσωπίες Θέμα: Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

L 109/4 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 109/4 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 109/4 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19.4.2013 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 354/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Απριλίου 2013 σχετικά με αλλαγές βιοκτόνων για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον

Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΑΘΗΝΑ Γ.Χ.Κ. 05-06 - 2007 1 Νομοθεσία Καταργείται-ενσωματώνεται ενσωματώνεται σταδιακά στον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ελσίνκι, 15 Δεκεμβρίου 2011 Έγγραφο: MB/56/2011 τελικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Πίνακας περιεχομένων Κατάλογος αρκτικόλεξων Εισαγωγή Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4427 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2019 (OR. en) 9101/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.7.2016 COM(2016) 519 final Σύσταση για ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την επιβολή προστίμου στην Πορτογαλία λόγω μη ανάληψης αποτελεσματικής δράσης για την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ενημερωτική Ημερίδα για την καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4439 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC. Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 12142/99 LIMITE PV/CONS 57 SOC 353

PUBLIC. Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 12142/99 LIMITE PV/CONS 57 SOC 353 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) 12142/99 LIMITE PUBLIC PV/CONS 57 SOC 353 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 1 Θέμα : 2208η σύνοδος του Συμβουλίου (Εργασίες και Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.3.2018 C(2018) 1075 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 1.3.2018 για την τροποποίηση, προς τον σκοπό της προσαρμογής στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο,

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας

Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Δημήτριος Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. 24-25/04/2007 1 Νέα νομοθεσία σε Κοινοτικό επίπεδο Καν. 1907/2006/ΕΚ (L( L 396/30.12.2006) Έναρξη ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 198 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοχρησία δεδομένων στο ΦΑΠΟ

Κοινοχρησία δεδομένων στο ΦΑΠΟ Διαδικτυακό σεμινάριο κύριου καταχωρίζοντος Κοινοχρησία και διάδοση δεδομένων Κοινοχρησία δεδομένων στο ΦΑΠΟ 30 Απριλίου 2010 Laurence Hoffstadt, ECHA 1 Επισκόπηση Υποχρεωτικές δραστηριότητες σε ένα ΦΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Έκθεση Έτος διάδοσης των πληροφοριών

Γενική Έκθεση Έτος διάδοσης των πληροφοριών Γενική Έκθεση 2011 Έτος διάδοσης των πληροφοριών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται στην παρούσα Γενική Έκθεση δεν απηχούν κατ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα εργασιών Επιδιώκοντας την ασφαλή χρήση των χηµικών σε ολόκληρη την ΕΕ

Πρόγραµµα εργασιών Επιδιώκοντας την ασφαλή χρήση των χηµικών σε ολόκληρη την ΕΕ Πρόγραµµα εργασιών 2010 Επιδιώκοντας την ασφαλή χρήση των χηµικών σε ολόκληρη την ΕΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται στο παρόν πρόγραµµα εργασιών δεν απηχούν κατ

Διαβάστε περισσότερα