Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ. ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΟ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ. ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΟ."

Transcript

1 Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ. ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΟ. Γιακουµάτου Μαρία-Τερέζα, Φιλόλογος, Επιµορφώτρια ΤΠΕ, Αιγαίου 28Β, Αίγλη, Α.Γλυφάδα, Τ.Κ Νικολαΐδου Σοφία, Φιλόλογος, Επιµορφώτρια ΤΠΕ, Γρ. Αυξεντίου 10, Ευαγγελίστρια, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Στόχος αυτής της εισήγησης είναι η ανίχνευση του ορισµού ενός νέου είδους λογοτεχνίας, της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας και η κριτική της προσέγγιση. Ανιχνεύονται και καταδεικνύονται οι νέες δυνατότητες που εισάγει το υπερκείµενο στη συγγραφή της λογοτεχνίας. Στη συνέχεια εξετάζεται η αναγνωστική συµπεριφορά του κοινού σε σχέση µε ένα συγκεκριµένο δικτυακό τόπο, όπου παρουσιάζεται ένα λογοτεχνικό υπερκείµενο. Τι προβλήµατα συναντούν οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες κατά την πλοήγησή τους στο υπερκείµενο; Η πολυτροπικότητα του κειµένου επηρεάζει την αναπαραστατική δύναµη του κειµένου; Κατά πόσον µεταβάλλεται η σχέση του αναγνώστη µε το έργο; Στην περίπτωση του λογοτεχνικού υπερκειµένου ο όρος αναγνώστες µπορεί να θεωρηθεί εύστοχος; Μήπως πρόκειται εντέλει για θεατές; Μήπως οι εναλλακτικές αναγνωστικές διαδροµές συσκοτίζουν τη διαδικασία νοηµατοδότησης του κειµένου; Ή µήπως αναζωογονούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, µε τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης που προσφέρουν; 1. Η λογοτεχνία µπροστά στην πρόκληση του διαδικτύου Α. Ονοµάτων επίσκεψις. Το σηµασιολογικό εύρος και η ιστορική διαδροµή του όρου «υπερκείµενο»

2 Ο όρος υπερκείµενο (hypertext) δηµιουργήθηκε από τον Theodor Nelson στη δεκαετία του '60 1 για να περιγράψει ένα είδος ηλεκτρονικού κειµένου, το οποίο διαβάζουµε στην οθόνη του υπολογιστή και είναι ριζικά διαφορετικό από τον έντυπο λόγο: το διακριτικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχει ιεραρχηµένη δοµή 2. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο κείµενο, το οποίο διαµορφώνεται κάθε φορά κατά την ηλεκτρονική ανάγνωσή του. Ένα κείµενο που προσκαλεί την αλληλεπίδραση µε τον αναγνώστη: η δοµή του είναι τέτοια που επιτρέπει ανάγνωση πολλαπλών διαδροµών. Με το υπερκείµενο, το θεµελιακό γλωσσολογικό σχήµα παραγωγής και πρόσληψης του λόγου (ποµπός µήνυµα - δέκτης) 3 ανακατασκευάζεται. Ο αναγνώστης αναλαµβάνει το ρόλο του συνδιαµορφωτή του κειµένου, καθώς συναποφασίζει µαζί µε το συγγραφέα τη δοµή του έργου. εν προσλαµβάνει απλώς το κείµενο, εµπλέκεται στο παιχνίδι της ανάγνωσης δυναµικά. Ένας άλλος αναγνώστης, ο οποίος ακολουθεί µια διαφορετική αναγνωστική διαδροµή, πιθανότατα διαβάζει ένα άλλο έργο. Το γλωσσικό υλικό στη συγκεκριµένη περίπτωση οργανώνεται σαν ένα δίκτυο µε πολλαπλούς κόµβους έτσι, ώστε ο αναγνώστης να πρέπει να παίρνει αλλεπάλληλες αποφάσεις για την αναγνωστική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει κάθε φορά 4. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υπερκείµενο χαρακτηρίζεται από δοµική ρευστότητα: βρίσκεται υπό συνεχή διαµόρφωση. ιαφορετικοί αναγνώστες συνεπάγονται διαφορετικές αναγνωστικές διαδροµές και, συνεπώς, διαφορετικά κείµενα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ευέλικτης διαµόρφωσης του υπερκειµένου, η εµπειρία της ανάγνωσης αποκτά έναν χαρακτήρα διερεύνησης και «ψαύσης» του αναγνώσµατος µέσω των υπερδεσµών. Β. υνατότητες του υπερκειµένου. Ένα παράδειγµα. 1 Project Xanadu (προσπελάστηκε: 18/1/2002) 2 Nelson, T. Computer Lib / Dream Machines: New Freedoms Through Computer Screens a Minority Report. Chicago: Hugo's Book Service, 1974, σ.78 Nelson, T. "Opening Hypertext: A Memoir". M.C. Tuman (επιµ.). Literacy online: The Promise (and Peril) of Reading and Writing with Computers. Pittsburgh: University of Pittsburgh Press, 1992, σσ Jacobson, R. οκίµια για τη γλώσσα της λογοτεχνίας, Εστία, 1998, Αθήνα σ Kac, E., Holopoetry, hypertext, hyperpoetry (προσπελάστηκε: 18/1/2002)

3 Το υπερκείµενο προσφέρει στο συγγραφέα την ευκαιρία να πειραµατιστεί και να καινοτοµήσει. Καµία άλλη τεχνολογική εφεύρεση µετά την τυπογραφία δεν έχει ανοίξει τόσους νέους δρόµους στη λογοτεχνία όσους το διαδίκτυο 5. Η δυνατότητα των ψηφιακών κειµένων να κυκλοφορήσουν σε δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσµο, να τροποποιηθούν, να δηµοσιευτούν µε ελάχιστο κόστος, να παραγκωνίσουν τους µεσάζοντες (ατζέντηδες, εκδοτικούς οίκους κ.τ.λ.), να συµπεριλάβουν οπτικό και ηχητικό υλικό αποτελούν πρόκληση για τους λογοτέχνες. Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο η υπερκειµενική δόµηση του λογοτεχνικού κειµένου προσφέρει στους συγγραφείς ουσιαστική δυνατότητα να επανεξετάσουν και να αναδιαµορφώσουν τις µεθόδους της γραφής και τους τρόπους επικοινωνίας µε το κοινό τους. Οι λογοτέχνες θέλησαν να εκµεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία - έτσι µας προέκυψαν τα λογοτεχνικά υπερκείµενα. Ο όρος «υπερλογοτεχνία» (hyperliterature) κατασκευάστηκε για να προσδιορίσει τη λογοτεχνία που εγγράφεται σε ψηφιακά µέσα και διακινείται κυρίως µέσω του διαδικτύου. Σ αυτήν τη νέα µορφή τέχνης ο λόγος, η εικόνα, ο ήχος, το βίντεο τήκονται σε ένα υπερκειµενικό µάγµα, το οποίο προκαλεί εντυπώσεις που απευθύνονται σε πολλές αισθήσεις 6. Σταθµός της υπερκειµενικής λογοτεχνίας θεωρείται το έργο του Michael Joyce «Afternoon», το οποίο κυκλοφόρησε το και συνεχίζει να πωλείται σε µορφή ψηφιακού δίσκου. Ο αναγνώστης περιηγείται µέσα στο κείµενο, µια που δεν υπάρχει καθορισµένη γραµµική αφηγηµατική πορεία. Το εν λόγω έργο περιλαµβάνει πεντακόσια τριάντα εννιά (539) χωρία και εννιακόσιους πενήντα έναν (951) υπερδεσµούς. Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης πλοηγείται µέσα στο κείµενο απαντώντας σε ερωτήσεις. Του προσφέρεται η δυνατότητα απλής θετικής ή αρνητικής απάντησης (ναι/όχι) -και όχι η δυνατότητα παραγωγής συνεχούς λόγου. Συµπληρώνει λέξεις κλειδιά και, µε βάση αυτά, η ιστορία ξεδιπλώνεται και διαµορφώνεται ανάλογα µε τη διαδροµή που χαράσσει ο ηλεκτρονικός αναγνώστης. Οι αφηγητές εναλλάσσονται: άλλοτε την ιστορία αφηγείται ο Πήτερ, 5 Kernan, A., Ο θάνατος της λογοτεχνίας, Αθήνα, Νεφέλη, 2001 σ Νικολαΐδου Σ. Γιακουµάτου Τ. ιαδίκτυο και ιδασκαλία, Αθήνα, Κέδρος, 2001, σ Joyce, M., Afternoon, a story, Eastgate Systems Inc.

4 άλλοτε η Λολίτα, άλλοτε ο συγγραφέας. Πρόκειται λοιπόν για ένα «ανοιχτό» κείµενο, δίχως αρχή και τέλος 8 ; Σε έναν κόσµο «οπτικά προσανατολισµένο», η εικόνα βρήκε εύκολα το δρόµο της στα λογοτεχνικά υπερκείµενα 9. Πολλοί κυβερνολογοτέχνες πειραµατίζονται συµπεριλαµβάνοντας ήχους και εικόνες, εκτείνοντας έτσι το υπερκείµενο τους στο πεδίο των υπερµέσων. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν πρόσβαση σε ένα µεγάλο εύρος εργαλείων. Η χρήση των υπερµέσων σε ένα ηλεκτρονικό λογοτεχνικό κείµενο προκαλεί µια σειρά προβληµατισµών γύρω από την έννοια του δηµιουργού ενός έργου 10, τα συγγραφικά δικαιώµατα 11, τη δοµή του έργου και τον ρόλο του αναγνώστη. Σε κάθε περίπτωση, τα υπερµέσα µπορούν να επεκτείνουν την αποκλειστική προσήλωση της λογοτεχνίας στο γραπτό λόγο, καθώς προσφέρουν αλληλεπιδραστική πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδοµένων, συνδεδεµένων µε ένα σύνθετο δίκτυο ασυνεχών οπτικοακουστικών πληροφοριών. Βέβαια, η συνήθης πρακτική στα διαδικτυακά υπερκείµενα είναι η πλαισίωση ή η συνοδεία του «κυρίως» κειµένου από πολυµεσικό υλικό. Η λογοτεχνική σύνθεση στην πλειοψηφία των υπερκειµενικών έργων εξακολουθεί να είναι οργανωµένη λογοκεντρικά σε αρκετές όµως περιπτώσεις διαφαίνεται πρόθεση εκ µέρους των συγγραφέων να παρουσιάσουν ένα πολυτροπικό κείµενο, στο οποίο γραπτός λόγος, εικόνα, ήχος και (γιατί όχι;) video αντικρίζονται και συνοµιλούν, υφαίνοντας ένα πολυµεσικό έργο τέχνης 12. Σίγουρα, το ερώτηµα που προκύπτει είναι αν και κατά πόσο η υπό συζήτηση πολυµεσική µορφή υπερκειµένου µπορεί να ονοµάζεται λογοτεχνία. Με άλλα λόγια: ποια είναι η θέση του λόγου στο πολυµεσικό υπερκείµενο; Καταλαµβάνει απλώς ένα µέρος ή συµβάλλει µε τρόπο κυριαρχικό 8 Yellowees-Douglas J. "Tell Me When to Stop: Closure and Indeterminacy in Interactive Narratives," Hypert/Text/Theory. George Landow.(επιµ): Johns Hopkins University Press, Baltimore 1994, σσ Rodowick, D.N. "Audiovisual Culture and Interdisciplinary Knowledge." New Literary History, 1995, σ Grusin, R. 'What is an Electronic Author? Theory and the Technological Fallacy Configurations, 3, Ginsburg, J. C. 'Copyright without Walls? Speculations on Literary Property in the Library of the Future' Representations, 42, σσ.172-9, Βλ. για παράδειγµα τη σελίδα στην οποία παρουσιάζεται το υπερκείµενο του Μilorad Pavic Damascene, a tale for computer and compasses, εικονογραφηµένη από τον Ian Cambell.

5 στην παρουσίαση του πολυµεσικού έργου; Ένα άλλο, συστατικό και καίριο, ερώτηµα µπορεί επίσης να διατυπωθεί µε την αφορµή της πολυµεσικής παρουσίασης του λογοτεχνικού έργου: κατά πόσο η συζητούµενη πολυµεσική παρουσίαση «εικονοποιεί» τον λόγο του κειµένου; Στο σηµείο αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος της εικονογράφησης του λογοτεχνικού κειµένου και της µετατόπισης της αναπαραστατικής δύναµης του λόγου σε άλλα µέσα. Ας µην ξεχνούµε ότι ο Πλάτων εξόρισε τους ποιητές από την Πολιτεία του, µε αυτό ακριβώς το σκεπτικό, την «επικινδυνότητα» της αναπαραστατικής-µιµητικής δύναµης του ποιητικού λόγου 13. Όταν η αναπαραστατική δύναµη του κειµένου µετατοπίζεται σε άλλα µέσα, η λογοτεχνία παύει να είναι λογοκεντρική. Το ερώτηµα είναι αν εξακολουθεί να παραµένει λογοτεχνία, δηλαδή τέχνη του λόγου. Γ. Λογοτεχνικό υπερκείµενο. Ερωτήµατα και προβλήµατα. Η θεωρία της λογοτεχνίας µετατόπισε σταδιακά το κέντρο του ενδιαφέροντος και της µελέτης του λογοτεχνικού έργου από τον συγγραφέα στο κείµενο και από το κείµενο στον αναγνώστη. Στην εποχή του διαδικτύου, η υπερκειµενική σύνθεση του λογοτεχνικού έργου γεννά πρόσθετα ερωτήµατα: Υπάρχουν άραγε συγκεκριµένες αρχές σχεδίασης, οι οποίες µπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα ως άξονες κατανόησης αυτών των πολυεπίπεδων κειµένων; Το υπερκείµενο ευαγγελίζεται την αποδέσµευση του αναγνώστη από τη γραµµικότητα της ανάγνωσης και τις κρατούσες κειµενικές νόρµες. Έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει ή να παρακολουθήσει τον τρόπο σκέψης µας, µε τρόπους που είναι απαγορευµένοι για την τεχνολογία της τυπογραφίας. Το σχήµα των αλληλοσυνδεόµενων δεσµών λειτουργεί ως εξοµοιωτής των συνειρµών του εγκεφάλου µας. Υπό αυτήν την έννοια, η ηλεκτρονική γραφή έρχεται να συµπληρώσει τις δυνατότητες του τυπωµένου βιβλίου. Η ηλεκτρονική γραφή είναι ταυτόχρονα οπτική και λεκτική περιγραφή 14. Η ηλεκτρονική ανάγνωση από την άλλη -και κυριότατα η επιλογή αναγνωστικών διαδροµών- υπονοµεύει την καταβύθιση του ηλεκτρονικού αναγνώστη στο λογοτεχνικό κείµενο, καθώς προϋποθέτει µία διαλογική διαδικασία, ενσυνείδητη στάθµευση του αναγνώστη σε κοµβικά σηµεία και επιλογή του ενός ή του άλλου υπερδεσµού. Η 13 Πλάτωνος Πολιτεία, 595Α-595C (η ποίηση ως απάτη), 607B-608Β (έχθρα ανάµεσα στην ποίηση και την φιλοσοφία, εξορία της ποίησης από την ιδανική πολιτεία) 14 Bolter, J.D., Writing Space: The Computer, Hypertext, and the History of Writing Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum, 1992 σ. 130

6 ελευθερία που µας δωρίζεται από το συγγραφέα να ακολουθήσουµε προσωπικές αναγνωστικές διαδροµές είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αρκετών έργων ηλεκτρονικής λογοτεχνίας. Εδώ η συνοχή του νοήµατος βρίσκεται σε µία δυναµική διαδικασία, όλα εξαρτώνται από τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάµεσα στις λεκτικές δοµές. Αν τα επιµέρους αποσπάσµατα διαβαστούν µε διαφορετική σειρά, πιθανόν να µεταβάλλεται το νόηµα του κειµένου. Στο σηµείο αυτό παρατηρείται µία αποσταθεροποίηση της ενιαίας συνεκτικής δοµής και του ενός και δεδοµένου νοήµατος του λογοτεχνικού έργου. Η απουσία περιορισµών οδηγεί στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει µόνο µία ερµηνεία στο κείµενο που διαβάζουµε 15. Πότε όµως ξεκίνησαν όλα αυτά; Είτε µιλάµε για την αιγυπτιακή βίβλο των νεκρών είτε για κλασικούς αµφορείς είτε για µεσαιωνικούς τάπητες είτε για µοναστηριακές µικρογραφίες χειρογράφων, η συναίρεση εικόνων και λέξεων πάνω στην ίδια επιφάνεια µετατρέπει τον αφηγηµατικό χρόνο σε εικαστικό χώρο. 2. Μία µελέτη της αναγνωστικής συµπεριφοράς του κοινού απέναντι σε ένα λογοτεχνικό υπερκείµενο. Α. Ταυτότητα της έρευνας Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε µε χρήση δοµηµένου ερωτηµατολογίου και µε ατοµικές συνεντεύξεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από το Νοέµβριο 2001 έως το Μάρτιο Η µέθοδος δειγµατοληψίας ήταν πολυσταδιακή στρωµατοποιηµένη δειγµατοληψία µε quota όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την αναγνωστική προπαιδεία, την εµπειρία διαδικτυακής πλοήγησης και το µορφωτικό επίπεδο των ερωτώµενων. Η διακίνηση του ερωτηµατολογίου έγινε σε µεγάλο βαθµό µε ηλεκτρονικό τρόπο. Ένα µεγάλο µέρος του δείγµατος προέρχεται από τµήµατα επιµόρφωσης καθηγητών σε εφαρµογές νέων τεχνολογιών. Το µέγεθος του δείγµατος είναι τριακόσιοι τριάντα επτά 337 Έλληνες πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω. Αρκετές παρατηρήσεις προήλθαν και από µεµονωµένα ηλεκτρονική µηνύµατα στη συγγραφέα, µετά τη δηµοσίευση της ιστοσελίδας στον παγκόσµιο ιστό. Β. Προβληµατισµοί και αποφάσεις κατά τη σύνθεση του υπερκειµένου. Η σύνθεση του υπερκειµένου «Πλανήτης Πρέσπα» πραγµατοποιήθηκε µε στενή συνεργασία της συγγραφέως µε τη 15 Ihab, H., The Postmodern Turn Ohio State UP, 1987 σ.201

7 σχεδιάστρια της ιστοσελίδας. Εξαρχής ενδιέφερε ιδιαίτερα να διατηρηθεί το λογοτεχνικό κείµενο στην κεντρική θέση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη. Οι εικόνες έχουν καθαρά παραπληρωµατικό ρόλο. Κλήθηκε άλλη µία αίσθηση, εκτός από την όραση, στην υπερκειµενική κατασκευή, αυτή της ακοής. Οι φοιτητές της ραµατικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας πρόσφεραν αφειδώς το χρόνο τους: Πειραµατίστηκαν µε την εκφορά συγκεκριµένων λέξεων/φράσεων του κειµένου. Οι ήχοι χρησιµοποιήθηκαν για να συσκοτίσουν τη θέση του δεσµού που µας οδηγεί σε επόµενο ηλεκτρονικό χωρίο. Λειτουργούν σαν παιχνίδι της συγγραφέως µε το κοινό της. Συνήθως εµφανίζονται τρεις δεσµοί σε κάθε σελίδα. ύο ήχοι κι ένας υπερδεσµός-πέρασµα σε επόµενη σελίδα. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης συχνά ξαφνιάζεται από το ποντίκι του. Η επιλογή των λέξεων- δεσµών έγινε µε κριτήριο την ιδιαίτερη βαρύτητά τους µέσα στο κείµενο. Στόχος ήταν να προκληθεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη στη συγκεκριµένη κοµβική λέξη. Η αρχική σελίδα του «Πλανήτη Πρέσπα» επιτρέπει στον επισκέπτη να ακολουθήσει επτά εναλλακτικές αναγνωστικές διαδροµές, ανάλογα µε τον πλανήτη που θα επιλέξει. Στον κόµβο περιλαµβάνονται ακόµη το βιογραφικό της συγγραφέως και της σχεδιάστριας, τα ονόµατα των συντελεστών (εικαστικού και ηθοποιών), λίγα λόγια για το θέµα του βιβλίου, καθώς και οδηγίες προς τους αναγνώστες. «Θα σου πρότεινα, πριν ξεκινήσεις την περιήγηση στον Πλανήτη Πρέσπα, να διαβάσεις την «ιστορία» του βιβλίου. Έτσι θα έχεις έναν µπούσουλα. Μπορείς να τον κρατήσεις στο ταξίδι σου ή να τον αφήσεις παραπέρα. Οι υπερδεσµοί σε µετακινούν από τη σύγχρονη εποχή στο βυζάντιο και από τον ανασκαφικό χώρο της Πρέσπας στον µικρόκοσµο των µικροβίων. Κάθε πλανήτης περιλαµβάνει και µια διαφορετική όψη της ιστορίας» 16. Προηγήθηκε προβληµατισµός σχετικά µε το αν -και κατά πόσον- ο αναγνώστης θα µπορεί να χαράξει τη δική του αναγνωστική πορεία στο κείµενο ή αυτή θα προκαθοριστεί αυστηρά. Στην τελική του µορφή το υπερκείµενο ανοίγεται σε επτά εναλλακτικές διαδροµές, οι οποίες αλληλοδιαπλέκονται σε έναν κειµενικό λαβύρινθο. Υπήρχε η πρόθεση οι αναγνώστες να ξεκινήσουν από το σηµείωµα της συγγραφέως προς το κοινό της, αν και η έρευνα δείχνει ότι η εικόνα 16 Πλανήτης Πρέσπα

8 των πλανητών τραβάει την προσοχή ειδικά το παιχνίδισµα της εναλλαγής χρωµάτων-, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι αναγνώστες να εκκινούν από τους πλανήτες χωρίς να έχουν καταφύγει στις «οδηγίες πλοήγησης». Το 44% των αναγνωστών ξεκινά από τον πρώτο πλανήτη µεταφέροντας τον τρόπο της σειριακής ανάγνωσης στο υπερκείµενο. Κατά τη σύνθεση του υπερκειµένου ένα σοβαρό πρόβληµα που διαπιστώθηκε ήταν η συµβατότητα µε τις διαφορετικές εκδόσεις φυλλοµετρητών ιστού και των προγραµµάτων αναπαραγωγής ήχου. Συχνά χρειάστηκε να γίνουν παραχωρήσεις σε σχέση µε τον αρχικό σχεδιασµό, προσπαθώντας να συνδυαστεί το πρακτικό µε το ελκυστικό. Γ. Αναγνώστες ή θεατές; Το γραφικό περιβάλλον, η παρουσία υπερδεσµών και οι περιορισµένες διαστάσεις της οθόνης µειώνουν δραστικά το χρόνο προσοχής. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες έχουν την τάση να διατρέχουν διαγώνια το κείµενο, ώστε να χρησιµοποιήσουν το ποντίκι τους πηγαίνοντας σε επόµενο δεσµό. Το κείµενο δοκιµάζεται: µπορεί να εγκλωβίσει την προσοχή του ηλεκτρονικού αναγνώστη; Καταβλήθηκε προσπάθεια τα κείµενα να είναι σύντοµα ώστε να αποφεύγεται η χρήση της µπάρας κύλισης. Το 44.1% των αναγνωστών παραδέχεται ότι δεν διάβασε όλο το κείµενο παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (79,4%) δηλώνουν ότι δεν συνάντησαν προβλήµατα στην πλοήγηση. Οδηγηθήκαµε στη διαπίστωση ότι ο διαδικτυακός αναγνώστης κατά κύριο λόγο διατρέχει το κείµενο και ενίοτε σταθµεύει στα σηµεία που του ελκύουν την προσοχή. Η διαδραστικότητα περιορίζεται στην επιλογή των δεσµών; Με ένα τέτοιο είδος διάδρασης αναγνώστη-κειµένου, µπορεί να διατυπωθεί η υπόθεση ότι το κείµενο «προσφέρεται» στον αναγνώστη και προκαλεί την παιγνιώδη διάθεσή του; Υπάρχουν µελετητές που υποστηρίζουν αυτή τη θέση µε θέρµη 17. Το 44,2% δηλώνει ότι αισθάνθηκε ικανοποίηση από τον έλεγχο του κειµένου. Στην πραγµατικότητα τον µεγαλύτερο έλεγχο τον διατηρεί η συγγραφέας. Εκείνη καθόρισε τους δεσµούς. Παραχώρησε λοιπόν µόνον ένα 17 Landow, G. P. Hypertext 2.0: The Convergence of Contemporary Critical Theory and Technology Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1997 σ.273 Bolter, J.D. Writing Space: The Computer, Hypertext, and the History of Writing, Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum, 1992, σ.25

9 µικρό µέρος της δύναµής της. Σε λίγα χρόνια ελπίζουµε ότι η τεχνολογία θα µας επιτρέπει να υπογραµµίζουµε, να σηµειώνουµε πάνω στις σελίδες µας. Η πλοήγηση στο κείµενο µέσω των δεσµών σίγουρα του χαρίζει τη διάσταση του βάθους που είναι απούσα στο συµβατικό βιβλίο. Το θέµα της χρήσης εικόνων στο διαδικτυακό κείµενο µεταβάλλει τις ισορροπίες. Για αρκετούς αιώνες τα βιβλία που απευθύνονταν σε ενηλίκους είχαν στερηθεί τις εικόνες. Η ύπαρξη εικόνας έχει σχετισθεί µε τις αρχές του αλφαβητισµού, µε αποτέλεσµα η εικονογράφηση του κειµένου να απαντά κατά κύριο λόγο στα παιδικά βιβλία. Τα βιβλία των ενηλίκων απέδιδαν λεκτικά τις εικόνες και τους ήχους δοκιµάζοντας τις περιγραφικές ικανότητες των λογοτεχνών. Μερίδα µελετητών υποστηρίζει ότι µε την υπερλογοτεχνία αποκαθίσταται η θέση της εικόνας και του ήχου στο λογοτεχνικό κείµενο. 18 Στον «Πλανήτη Πρέσπα» δεν υπήρξε η πρόθεση να εικονοποιηθούν τα νοήµατα. Η εικόνα έχει παραπληρωµατικό ρόλο. Χρησιµοποιείται περισσότερο για να σκηνοθετήσει την ατµόσφαιρα του έργου. Όπως ακριβώς απογοητευόµαστε όταν βλέπουµε την κινηµατογραφική µεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου, µε ανάλογο τρόπο η εικονογράφηση ενός λογοτεχνικού κειµένου είναι πιθανόν να εµποδίσει την αναγνωστική ηδονή που αφορµάται από την οικοδόµηση ενός φανταστικού εναλλακτικού κόσµου. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, ο αναγνώστης ανακαλεί αισθήµατα, εικόνες, µνήµες και ιδέες σε µία προσπάθεια ερµηνείας του κειµένου 19. Η πλειοψηφία των αναγνωστών 91,2% καλοδέχεται τη συνύπαρξη εικόνων ενώ η εµπλοκή του ήχου εκτιµάται µόνο από το 53%. Στην ερώτηση για το πόσο διασκεδαστική τους φάνηκε η πλοήγηση το 23.5% απαντά διασκεδαστική, το 35,3% αρκετά διασκεδαστική αλλά το 58,8% δηλώνει ότι συχνά αισθάνθηκε σύγχυση. 18 Lanham, R. The Electronic Word: Democracy, Technology, and the Arts Chicago: Chicago University Press, 1993 σ Iser, W., The Act of Reading: A Theory of Aesthetic Response, London: Routledge & Kegan Paul, 1978,σ.σ Miall, D.S. 'Beyond the Schema Given: Affective Comprehension of Literary Narratives,' Cognition and Emotion, 3,1989, σ.σ.55-78; Miall, D.S. 'Readers' Responses to Narrative: Evaluating, Relating, Anticipating," Poetics, 19 (1990), σ.σ Miall, D.S. Kuiken, D., 'Beyond Text Theory: Understanding Literary Response,' Discourse Processes, 17 (1994), σ.σ

10 Με την ολοκλήρωση της µελέτης των ερωτηµατολογίων θα µπορούσε να διατυπωθεί µε αρκετή ασφάλεια η εκτίµηση ότι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης περιηγείται στο κείµενο πιο συχνά µε όρους τηλεοπτικού ζάπιγκ και αραιότερα µε όρους εµβάπτισης σε ένα συγγραφικό σύµπαν. Μένει να δούµε πως θα αντιδράσει η νέα γενιά των ηλεκτρονικών αναγνωστών στην πρόκληση της υπερλογοτεχνίας. Πρόκειται για τους σηµερινούς έφηβους, οι οποίοι είναι οι πλέον οπτικά προσανατολισµένοι αναγνώστες. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Bolter D.J., Writing Space: The Computer, Hypertext, and the History of Writing Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum, 1992 Ginsburg, Jane C. 'Copyright without Walls? Speculations on Literary Property in the Library of the Future' Representations, 42, 1993 Grusin, R. 'What is an Electronic Author? Theory and the Technological Fallacy' Configurations, 3, 1994 Ihab H., The Postmodern Turn Ohio State UP, 1987 Iser, W., The Act of Reading: A Theory of Aesthetic Response London: Routledge & Kegan Paul, 1978 Jacobson, R. οκίµια για τη γλώσσα της λογοτεχνίας, Αθήνα,Εστία, 1998 Joyce M. afternoon, a story, Eastgate Systems Inc. Kac E., Holopoetry, hypertext, hyperpoetry Kernan A., Ο θάνατος της λογοτεχνίας, Αθήνα, Νεφέλη, 2001 Landow, G. P., Hypertext 2.0: The Convergence of Contemporary Critical Theory and Technology Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1997 Lanham, R., The Electronic Word: Democracy, Technology, and the Arts Chicago: Chicago University Press, 1993 Miall D.S., 'Readers' Responses to Narrative: Evaluating, Relating, Anticipating," Poetics, 19,1990 Miall D.S., 'Beyond the Schema Given: Affective Comprehension of Literary Narratives,' Cognition and Emotion, 3,1989 Miall D.S.-Kuiken D., 'Beyond Text Theory: Understanding Literary Response,' Discourse Processes, 17,1994 Nelson, T., "Opening Hypertext: A Memoir". M.C. Tuman (επιµ.). Literacy online: The Promise (and Peril) of Reading and Writing with Computers. Pittsburgh: University of Pittsburgh Press, 1992

11 Rodowick, D.N., "Audiovisual Culture and Interdisciplinary Knowledge." New Literary History, 1995 Yellowees-Douglas J., "Tell Me When to Stop: Closure and Indeterminacy in Interactive Narratives," Hypert/Text/Theory. George Landow.(επιµ): Baltimore Johns Hopkins University Press 1994 Πλάτωνος Πολιτεία, 595Α-595C, 607B-608Β Νικολαΐδου Σ. Γιακουµάτου Τ. ιαδίκτυο και ιδασκαλία, Αθήνα, Κέδρος, 2001 ABSTRACT The objective of this study is to detect the definition of a new kind of literature- electronic literature- and its critical approach. All the new potentials which the hypertext introduces to the writing of literature are being traced and demonstrated. We then look into the reading behaviour of the audience concerning a specific web site, when a literary hypertext is presented. What are the problems which the electronic readers encounter, while they navigate the hypertext? Does text-multimodality have an impact on the power of depiction? To what extent is the relationship that the reader has with the work, altered? In the case of the literary hypertext can the term readers be considered as appropriate? Or could the real term be spectators? Can the alternative reading courses obscure the process of giving the text meaning? Or might they revitalize the interest of the reader, with the possibilities of interaction they offer?

Η λογοτεχνία µεταναστεύει στο διαδίκτυο: ανοιχτά ερωτήµατα και νέα δεδοµένα.

Η λογοτεχνία µεταναστεύει στο διαδίκτυο: ανοιχτά ερωτήµατα και νέα δεδοµένα. Εισήγηση στο 3 ο Πανελλήνιο συνέδριο µε διεθνή συµµετοχή «Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση»παν. Αιγαίου, Ρόδος 26-29/9/2002 Η λογοτεχνία µεταναστεύει στο διαδίκτυο: ανοιχτά

Διαβάστε περισσότερα

Τερέζα Γιακουµάτου 1 ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΟΘΟΝΕΣ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Φιλόλογος τεύχος 107, Άνοιξη 2002

Τερέζα Γιακουµάτου 1 ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΟΘΟΝΕΣ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Φιλόλογος τεύχος 107, Άνοιξη 2002 Τερέζα Γιακουµάτου 1 ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΟΘΟΝΕΣ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Φιλόλογος τεύχος 107, Άνοιξη 2002 Ο Roland Barthes ήδη από το 1968 2 είχε µιλήσει για το θάνατο

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Γουτεµβέργιο στα e-books

Από τον Γουτεµβέργιο στα e-books Η λογοτεχνία µεταναστεύει στο διαδίκτυο Ανοικτά ερωτήµατα και νέα δεδοµένα Γιακουµάτου Τερέζα Φιλόλογος Επιµορφώτρια ΤΠΕ www.netschoolbook.gr Από τον Γουτεµβέργιο στα e-books Καταξιωµένοι λογοτέχνες µεταναστεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Από την «κινέζα κούκλα» στα «88 ντολµαδάκια» και τα «33 ρουµπίνια»: η λογική των υπερκειµένων στον παράλογο κόσµο των παραµυθιακών κειµένων

Από την «κινέζα κούκλα» στα «88 ντολµαδάκια» και τα «33 ρουµπίνια»: η λογική των υπερκειµένων στον παράλογο κόσµο των παραµυθιακών κειµένων Σελ. 1/15 Από την «κινέζα κούκλα» στα «88 ντολµαδάκια» και τα «33 ρουµπίνια»: η λογική των υπερκειµένων στον παράλογο κόσµο των παραµυθιακών κειµένων Αγγελική Γιαννικοπούλου Καθώς τα χρόνια περνούν και

Διαβάστε περισσότερα

Καλόγηρος Βασίλειος, εκπαιδευτικός μεταπτυχιακός ΠΤΔΕ, Παπαρούση Μαρίτα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ 1

Καλόγηρος Βασίλειος, εκπαιδευτικός μεταπτυχιακός ΠΤΔΕ, Παπαρούση Μαρίτα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ 1 Υπερλογοτεχνία και Υπερκείμενο. Μια νέα μορφή λογοτεχνίας μέσα από το «πάντρεμά» της με το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Hyperliterature and Hypertext. A new form of literature through

Διαβάστε περισσότερα

ιαβάζω Μπόρχες και Γράφω: Μια ιδακτική ΤΠ(e-)ρόταση ηµιουργικής Γραφής

ιαβάζω Μπόρχες και Γράφω: Μια ιδακτική ΤΠ(e-)ρόταση ηµιουργικής Γραφής ιαβάζω Μπόρχες και Γράφω: Μια ιδακτική ΤΠ(e-)ρόταση ηµιουργικής Γραφής Χρηστίδη Τίνα Φιλόλογος, Γενικό Λύκειο Νάουσας Πάρου christidelamer@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα εισήγηση αποτελεί διδακτική πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα της είδησης στον ηλεκτρονικό τύπο. Μία διδακτική πρόταση για τις νέες µορφές κειµένου.

Η γλώσσα της είδησης στον ηλεκτρονικό τύπο. Μία διδακτική πρόταση για τις νέες µορφές κειµένου. Η γλώσσα της είδησης στον ηλεκτρονικό τύπο. Μία διδακτική πρόταση για τις νέες µορφές κειµένου. Τερέζα Γιακουµάτου, Φιλόλογος, Επιµορφώτρια Νέων Τεχνολογιών tgiakoum@sch.gr Η ανάδυση της ηλεκτρονικής δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της επικοινωνίας Τερέζα Γιακουµάτου Επιµορφώτρια ΤΠΕ www.netschoolbook.

Παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της επικοινωνίας Τερέζα Γιακουµάτου Επιµορφώτρια ΤΠΕ www.netschoolbook. Παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της επικοινωνίας Τερέζα Γιακουµάτου Επιµορφώτρια ΤΠΕ www.netschoolbook.gr Τα τελευταία χρόνια άρχισε και στη χώρα µας η προσπάθεια για την αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Συµπεράσµατα ιδακτικές προτάσεις Αξιολόγηση της σκυταλοδροµίας σσ.42-65. Κείµενα παιδιών σσ.66-124 Κείµενα δασκάλων σσ 125-138

Συµπεράσµατα ιδακτικές προτάσεις Αξιολόγηση της σκυταλοδροµίας σσ.42-65. Κείµενα παιδιών σσ.66-124 Κείµενα δασκάλων σσ 125-138 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήµες της Αγωγής κατεύθυνση ιδακτική της Γλώσσας Η πρόσληψη των λογοτεχνικών κειµένων

Διαβάστε περισσότερα

Υπερκείμενο: Ένας εναλλακτικός τρόπος θεώρησης των συλλογών διηγημάτων

Υπερκείμενο: Ένας εναλλακτικός τρόπος θεώρησης των συλλογών διηγημάτων Υπερκείμενο: Ένας εναλλακτικός τρόπος θεώρησης των συλλογών διηγημάτων Αναστασία Νάτσινα Η ανακοίνωση αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο "Το διήγημα στην ελληνική και στις ξένες λογοτεχνίες: Θεωρία - Γραφή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας-Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δηµιουργική Γραφή»

Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας-Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δηµιουργική Γραφή» Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας-Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δηµιουργική Γραφή» Η Λογοτεχνία στην Εποχή των Νέων Μέσων: Ηλεκτρονική Λογοτεχνία Διπλωµατική Εργασια του Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π3.1.2 Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη»

«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» Η αξιοποίηση των ΤΠΕ και της Δημιουργικής Γραφής για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας και την παραγωγή συνεχούς γραπτού λόγου. Πλαίσιο, εφαρμογή και διαπιστώσεις από την σχολική πράξη Νικολαΐδου Σοφία 1,

Διαβάστε περισσότερα

ηµοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση του Συνδέσµου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων «οκεί µοι» Αίγιο, Φθινόπωρο 2003, τχ.,1

ηµοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση του Συνδέσµου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων «οκεί µοι» Αίγιο, Φθινόπωρο 2003, τχ.,1 Οι νέες τεχνολογίες συναντούν το ελληνικό σχολείο Τερέζας Γιακουµάτου, Φιλολόγου, Επιµορφώτριας Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Οµάδα Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πύλης ΥΠΕΠΘ Καθώς βαδίζουµε στη νέα

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων: Δρ. Παναγιωτάκης Κων/νος

Επιβλέπων: Δρ. Παναγιωτάκης Κων/νος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Γενικοί κανόνες κοστολόγησης διαφημίσεων (banners σε flash) σε σχέση με τις διαστάσεις και τη θέση τους

Διαβάστε περισσότερα

«Weblogs & Wikis : Νέα µέσα, νέα επικοινωνία;» 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ: Weblogs, Wikis, Web 2.0, social software

«Weblogs & Wikis : Νέα µέσα, νέα επικοινωνία;» 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ: Weblogs, Wikis, Web 2.0, social software «Weblogs & Wikis : Νέα µέσα, νέα επικοινωνία;» 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Την τελευταία δεκαετία, το ιαδίκτυο έχει αλλάξει τη ζωή µας ποικιλοτρόπως. Η πιο µεγάλη αλλαγή έχει αναντίρρητα συντελεστεί στον τρόπο µε τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δημιουργία Εκπαιδευτικής Πολυμεσικής Εφαρμογής για την εκμάθηση του Συγγραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος "Σχεδίαση με χρήση Η/Υ" στην τεχνική εκπαίδευση

Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος Σχεδίαση με χρήση Η/Υ στην τεχνική εκπαίδευση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος της ιαδραστικότητας στη ιαµόρφωση της Άτυπης Εκπαιδευτικής Εµπειρίας

Ο Ρόλος της ιαδραστικότητας στη ιαµόρφωση της Άτυπης Εκπαιδευτικής Εµπειρίας Ο Ρόλος της ιαδραστικότητας στη ιαµόρφωση της Άτυπης Εκπαιδευτικής Εµπειρίας. ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μέσα σε λίγα µόνο χρόνια από την εµφάνιση των πρώτων εφαρµογών τους, οι νέες τεχνολογίες έχουν κερδίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- Μαρούσι, 6-11-2012 Αρ. πρωτ. : 138371 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ»

T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ» 1 T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ» «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ» ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ (ΠΑΙΔΙΚΗ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ Ή Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ (ΠΑΙΔΙΚΗΣ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ (ΠΑΙΔΙΚΗ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ Ή Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ (ΠΑΙΔΙΚΗΣ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ (ΠΑΙΔΙΚΗ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ Ή Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ (ΠΑΙΔΙΚΗΣ) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Π.Τ.Δ.Ε. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Περίληψη Η τεχνολογία έχει μεταβάλει τη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Πτυχιακή Εργασία τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή Εργασία Τίτλος: Εκμάθηση Νεοελληνικής Γλώσσας Β Δημοτικού μέσω Flash Γεωργακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ιδακτική Αξιοποίηση του ιαδικτύου στο Μάθηµα της Ιστορίας

ιδακτική Αξιοποίηση του ιαδικτύου στο Μάθηµα της Ιστορίας ιδακτική Αξιοποίηση του ιαδικτύου στο Μάθηµα της Ιστορίας Έλενα Γκίκα Φιλόλογος Βαρβάκειο Πειραµατικό Γυµνάσιο, Αθήνα mavrel@hol.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι δυνατότητες αναζήτησης και άµεσης πρόσβασης σε ιστορικές

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΟΓΟΣ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Imagery in science education: An attempt to classify and evaluate the presence of pictures in science textbooks

Imagery in science education: An attempt to classify and evaluate the presence of pictures in science textbooks Imagery in science education: An attempt to classify and evaluate the presence of pictures in science textbooks Krystallia Halkia and Menis Theodoridis Abstract This paper explores the multiple aspects

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή Εργασία Χρήση Πολυμεσικών Εφαρμογών για την υποστήριξη μάθησης στο μάθημα «Γεωγραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής και Πολυµέσων Πτυχιακή εργασία Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ANIMATION ΣΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα