Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ομάδα Εικαστικής Αγωγής Μάρτης 2014

2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Τα υλικά και μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα των εικαστικών τεχνών είναι απεριόριστα, είτε πρόκειται για υλικά από τη φύση, είτε για υλικά που κατασκευάζει ο άνθρωπος. Αρκετά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματιστούν από τα παιδιά. Μέσα από τη διαδικασία του μετασχηματισμού, της αναζήτησης και εξερεύνησης υλικών προκύπτουν σημαντικά οφέλη για το παιδί. Αποκτά νέα γνώση, δοκιμάζει τις δυνατότητες του, αποχτά αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να χειριστεί το υλικό για να πετύχει τους επιθυμητούς στόχους, αλληλεπιδρά με το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον και κατευθύνεται στη δημιουργία. Μέσα από τη χρήση των υλικών θα αναπτύξει τους μυς και τις κινητικές του δεξιότητες, το συλλογισμό και τη λογική. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν υλικά και μέσα που ταιριάζουν με τις ικανότητες και δυνατότητες της ηλικίας των μαθητών τους και εκφράζουν τις εικαστικές τους ανάγκες.

3 ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Στην αποθήκη του ΥΠΠ υπάρχουν τα βασικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο μάθημα εικαστικών τεχνών και τα οποία παραγγέλλει κάθε χρόνο το σχολείο ανάλογα με τις ανάγκες του, τον αριθμό των παιδιών και τα αποθέματα που ήδη υπάρχουν.

4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Πηλός (500gr) Ο πηλός είναι ένα εύπλαστο υλικό κατάλληλο για πλάσιμο, χάραξη, τύπωμα, δημιουργία αγγείων, εικαστικών πλακών και τρισδιάστατων έργων. Το συγκεκριμένο είδος που υπάρχει στην αποθήκη του ΥΠΠ δεν χρειάζεται ψήσιμο.

5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Για τις πήλινες πλάκες το άνοιγμα του πηλού έγινε με πλάστη και ακολούθως με προσθήκη ή αφαίρεση πηλού δημιουργήθηκε το ανάγλυφο έργο. Στον πηλό μπορούν να προστεθούν και άλλα υλικά είτε κατά τη δημιουργία του είτε μετά το στέγνωμά του.

6 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ξύλινα εργαλεία για πηλό Σημαντικό εργαλείο για δημιουργία με πηλό είναι το σετ με ξύλινα εργαλεία. Τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χάραξη υφών, αφαίρεση πηλού, εξάσκηση πίεσης για να ενωθούν κομμάτια πηλού μεταξύ τους, κοπή και λείανση του πηλού.

7 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Λινόλεουμ 30Χ20cm Το λινόλεουμ είναι μια επιφάνεια για χάραξη και εκτύπωση. Στην αποθήκη υπάρχει σε μέγεθος 30Χ20cm. Αν θεωρηθεί μεγάλο το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να κοπεί στη μέση. Συστήνεται πριν τη χάραξη να τοποθετείται για λίγη ώρα στον ήλιο, ώστε να γίνεται πιο μαλακή η επιφάνειά του.

8 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εργαλείo χαρακτικής για λινόλεουμ Το εργαλείο χαρακτικής για λινόλεουμ χρησιμοποιείται για χάραξη και για κοπή του λινόλεουμ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια χρήσης του εργαλείου από τα παιδιά αφού ο λανθασμένος χειρισμός του μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Το εργαλείο κρατιέται από τη χειρολαβή και το άλλο χέρι στηρίζει το λινόλεουμ τοποθετημένο πάντοτε πίσω από τη λεπίδα.

9 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Έργο σε λινόλεουμ που έχει χαραχτεί με το εργαλείο χαρακτικής σε λινόλεουμ. Δίπλα τυπώματα του αντίστοιχου λινόλεουμ σε λευκό χαρτί με καφέ και πράσινους χρωματισμούς.

10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Νερομπογιές σε σωληνάριο για εκτύπωση σε λινόλεουμ (20ml) Για το τύπωμα χρησιμοποιούνται οι νερομπογιές σε σωληνάριο για εκτύπωση σε λινόλεουμ. Η μπογιά τοποθετείται σε επίπεδη επιφάνεια όπως χαρτί ή ξύλο, ή σε δίσκο, και με τη χρήση του κυλίνδρου από ελαστικό ή πινέλου απλώνεται ομοιόμορφα στο λινόλεουμ. Ακολούθως τυπώνεται σε χαρτί επιλογής των παιδιών ή σε σχέση με το χρώμα της μπογιάς. Π.χ αν θα χρησιμοποιηθεί άσπρη μπογιά το τύπωμα δεν θα γίνει σε άσπρο χαρτί..

11 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Κύλινδρος από ελαστικό (πλάτος cm 6 ή 10 cm) Οι μπογιές και ο κύλινδρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τύπωμα και με άλλες επιφάνειες εκτός από λινόλεουμ όπως πολυστερίνη, χαρτόνια, διαφάνειες, πλαστικά αντικείμενα κλπ. Ο κύλινδρος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα για τη διατήρηση της λείας επιφάνειας του. Το καθάρισμα γίνεται αμέσως μετά τη χρήση του με πλύσιμο με νερό και κύλημα του πάνω σε εφημερίδες.

12 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εκτύπωση λινόλεουμ σε διαφάνεια. Εκτύπωση λινόλεουμ σε λευκό χαρτί.

13 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Λαδοπαστέλ (25) Υδατοδιαλυτά παστέλ (Aguapastels) Τα λαδοπαστέλ είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στα σχολεία για ζωγραφική, δημιουργία αποτυπωμάτων με διάφορες τεχνικές, χάραξη για σχεδιασμό περιγραμμάτων ή σχεδίου. Εκτός από τα λαδοπαστέλ στην αποθήκη προσφέρονται και τα υδατοδιαλυτά παστέλ (Aquapastels). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως τα λαδοπαστέλ ή να αραιωθούν με τη χρήση νερού. Μπορεί το παιδί να βουτήξει το παστέλ στο νερό πριν το σχεδιασμό ή να ζωγραφίσει στο χαρτί με το παστέλ και με τη χρήση νερού και πινέλου να το απλώσει στην επιφάνεια. Και τα δύο είδη παστέλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα υλικά (π.χ. μπογιά, υφάσματα)

14 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εικόνες με χάραξη και αποτύπωμα με παστέλ.

15 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Παλέτες ζωγραφικής (6 θήκες) Παλέτες ζωγραφικής επίπεδες Υπάρχουν δύο είδη παλέτες στην αποθήκη του ΥΠΠ (με 6 θήκες και οι επίπεδες). Χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση μπογιάς στις θήκες, για ζωγραφική με διάφορες τεχνικές ή για αναμείξεις χρωμάτων. Ιδίως οι επίπεδες είναι κατάλληλες για τύπωμα με τη χρήση κυλίνδρου τυπώματος ή για άλλες τεχνικές.

16 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Πλάκες αδιαφανούς υδροχρώματος Οι Πλάκες αδιαφανούς υδροχρώματος είναι πολύ πρακτικές στη χρήση τους και σχετικά εύκολες στην καθαριότητα και φύλαξή τους. Μπορούν τα παιδιά πρώτα να βρέξουν το πινέλο τους και μετά να πάρουν χρώμα από την πλάκα ή να χρησιμοποιήσουν την πλάκα απευθείας πάνω σε βρεγμένη επιφάνεια. Το αποτέλεσμα της μπορεί να είναι αρκετά διάφανο. Μπορεί να δώσει άλλη διάσταση σε ένα έργο όπου έχει γίνει πριν χρήση λαδοπαστέλ.

17 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Χρώματα Τέμπερας διαλυμένα (500ml) Τα διαλυμένα Χρώματα Τέμπερας χρησιμοποιούνται αραιωμένα με νερό ή απευθείας από το δοχείο, για ζωγραφική, εκτύπωση, μικτές τεχνικές (τρίψιμο με σφουγγαράκι, μπατονέτες, βαμβάκι ή άλλα υλικά), φύσημα μπογιάς με καλαμάκι, χρήση μπουκαλιών με ειδικό πώμα για πιτσίλισμα (π.χ. μπουκάλι για υγρό καθαρίσματος παραθύρων). Στο συγκεκριμένο έργο η μπογιά έχει αραιωθεί με νερό και με τη χρήση πινέλου αφέθηκε να στάξει και να κυλήσει στο έργο.

18 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ακρυλικό σε σωληνάριο (200ml) Οι ακρυλικές μπογιές είναι πιο παχύρευστες και ανθεκτικές σε σχέση με τις προηγούμενες. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται για χρωμάτισμα πλαστικών επιφανειών, για πηλό και για ζωγραφική σε εξωτερικούς χώρους π.χ τοίχους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται και οι τέμπερες.

19 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Χρώματα Τέμπερας σκόνη (500ml) Τα Χρώματα Τέμπερας σε σκόνη χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους: α) Μικρή ποσότητα σκόνης μεταφέρεται σε παλέτες. Με πινέλο ή με το δάκτυλο παίρνουμε λίγη σκόνη και την απλώνουμε σε στεγνό ή βρεγμένο χαρτί. Σ αυτή την περίπτωση πρέπει η επιφάνεια στο τέλος να φιξαριστεί με ειδικό σπρέι ή λάκα μαλλιών για να παραμείνει η σκόνη στην επιφάνεια (δεξί έργο). β) Για δημιουργία έργων στη φύση. Π.χ. κάλυψη χώματος, φύλλων, κορμών. Μπορεί να τοποθετηθεί με κουταλάκι ή απευθείας από το δοχείο (αριστερό έργο). γ) Σε μια επιφάνεια που έχει τοποθετηθεί γόμα απλώνεται η σκόνη. δ)η σκόνη διαλύεται με νερό σε δοχείο ή παλέτα και χρησιμοποιείται ως νερομπογιά.

20 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Όλα τα είδη πινέλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωγραφική, χάραξη ή αποτύπωμα και με διάφορους τρόπους εξάσκησης πίεσης στο πινέλο. Υπάρχουν επίσης διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους. Π.χ από την ανάποδη (εικόνα 1), πιτσίλισμα, στάξιμο, ρολάρισμα, γύρισμα τρίχας κλπ. Τα Πινέλα Καλλιτέχνη και Νάιλον είναι κατάλληλα για ζωγραφική, ιδίως για λεπτομέρειες στο εικαστικό έργο. Τα Πινέλα Χοίρου για ζωγραφική, χάραξη, αποτυπώματα. Τα Πινέλα Νάιλον Πεπλατυσμένα έχουν διπλή ιδιότητα, ανάλογα με τον τρόπο κράτησης του πινέλου (λεπτό και πλατύ). Πινέλα Νάιλον Πεπλατυσμένα Πινέλα Νάιλον Πινέλα Χοίρου Πινέλα Καλλιτέχνη

21 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Χάρτης Ζωγραφικής Γούτφρη (μεγέθη Α1, Α2, Α3) Χαρτί Ακουαρέλας (μεγέθη Α1, Α2, Α3) Όλα τα είδη χαρτιών διατίθενται σε μεγέθη Α1,Α2, Α3, και μερικά σε Α4. Ο Χάρτης Ζωγραφικής Γούτφρη είναι κατάλληλος για σχέδιο με πενάκια και μαρκαδόρους, για ζωγραφική με διάφορα υλικά (κυρίως νερομπογιές) και για εκτύπωση. Το Αχυρόχαρτο υπάρχει σε διάφορους χρωματισμούς και είναι κατάλληλο για σχέδιο με διάφορα υλικά (κυρίως λαδοπαστέλ) και για εκτύπωση. Το Χαρτί Ακουαρέλας έχει καλή απορροφητικότητα. Η μια πλευρά του έχει τραχιά υφή και η άλλη λεία. Αν το έργο γίνει στην τραχιά επιφάνεια θα έχει την υφή του χαρτιού. Κατάλληλο για χρήση με πενάκια και μαρκαδόρους, αλλά και για εκτύπωση και ζωγραφική με διάφορα υλικά. Το Ιαπωνικό Χαρτί είναι πολύ λεπτό και κατάλληλο για εκτύπωση ανώμαλων ή χαραγμένων επιφανειών π.χ. λινόλεουμ, ξύλο, φύλλα, ή για μονοτυπία. Χαρτονάκια (Μεγέθη Α1, Α2) Αχυρόχαρτο (μεγέθη Α1, Α2, Α3) Ιαπωνικό Χαρτί

22 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Τα περισσότερα είδη χαρτιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους κοπής, δίπλωσης, πλέξης, τσαλακώματος, τοποθέτησης, σύνθεσης χαρτιού. Ζωγραφική σε βρεγμένο χαρτί, μαρμαρογραφία (marbling), δέσιμο και βάψιμο (tie and dye), batik.

23 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ Εκτός από τα υλικά που διαθέτει η αποθήκη του ΥΠΠ υπάρχει πληθώρα άλλων υλικών είτε στο εμπόριο, είτε στη φύση, είτε στα σπίτια μας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα των εικαστικών τεχνών.

24 Χαρτί Αυγοθήκες Αχυρόχαρτο σε διαφορετικά μεγέθη και χρωματισμούς, Α4, Α3, Α2, A1 Εφημερίδες Παλιές κάρτες Περιοδικά Πιάτα χάρτινα Τσιγαρόχαρτο- μεταξόχαρτο (tissue paper) Ρολά κουζίνας χάρτινα Χαρτί γκοφρέ σε διάφορους χρωματισμούς Χαρτί γυαλιστερό ή χαρτί γλασέ σε διάφορα χρώματα και μεγέθη Χαρτί σχεδίου λευκό Χαρτί περιτυλίγματος Χαρτί σχεδίου σε διαφορετικά χρώματα και διαφορετικής υφής Χαρτί του μέτρου ή μεγάλο ρολό χαρτόκολλα Χαρτόνι απλό, ματ, ή με γυαλιστερή τη μία ή και τις δύο όψεις Χαρτόνι σκληρό Χαρτόνι ματ σε διάφορους χρωματισμούς και μεγέθη Χαρτοσακούλες Χαρτοταινίες Χάρτινα κουτιά Χάρτινες συσκευασίες Χαρτοκιβώτια Χαρτοπετσέτες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το χαρτί ως μέσο για δημιουργία είναι εύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερα εργαλεία ή πολύπλοκες τεχνικές. Ανάλογα με το είδος του το χαρτί έχει διαφορετικές υφές, βάρος, χρώμα, κίνηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Να σκιστεί, να κοπεί, να διπλωθεί, να τσαλακωθεί, να χαραχτεί, να πλεχτεί, να τυλιχθεί, να πολτοποιηθεί.

25 Το καπέλο είναι από χαρτοπολτό από λιωμένες εφημερίδες, το φόντο από χαρτί tissue και γκοφρέ τσαλακωμένα. Χαρτόκουτο, εφημερίδες και άλλα χαρτιά. Πλέξιμο φωτοπορτρέτων, χρήση περιοδικών και άλλων ειδών χαρτιού κομμένα σε διάφορους σχηματισμούς. Περιοδικά κομμένα σε μικρά κομμάτια είτε με το ψαλίδι είτε με το χέρι

26 Είδη υφασμάτων και ραπτικής Βαμβάκι Δαντέλες Δειγματολόγια υφασμάτων Διάφορα υφάσματα Καμβάς Κλωστές Κορδέλες Kορδόνια Κουμπιά Mαλλί Καθαρός παλιός ρουχισμός (φανέλες, παντελόνια, φούστες, καλτσόν, κάλτσες, κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Φθαρμένα ρούχα και υφάσματα από ράφτες ή από το εμπόριο μπορεί να αποτελέσουν υλικά για αξιοποίηση με ποικίλες τεχνικές. Εικόνες: Τα υφάσματα κόβονται σε λωρίδες και πλέκονται σε παλιό έπιπλο για τη δημιουργία έργου.

27 Παλιοί τροχοί ποδηλάτων έγιναν η βάση για να δημιουργήσουν τα παιδιά υφαντά με λωρίδες υφασμάτων και μαλλί. Υφασματογραφία Παιδιά δένουν πέτρες μέσα στο ύφασμα με σχοινί. Ακολουθεί το βούτημα του υφάσματος σε μπογιά. (τεχνική δένω και βάφω) Δείγμα έργου με την τεχνική δένω και βάφω.

28 Ράψιμο σε ύφασμα για δημιουργία έργου Ύφανση υφασμάτινων λωρίδων

29 Υλικά από το φυσικό περιβάλλον (Χωρίς να καταστρέφεται / αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον) Άμμος Καρποί Κλαδιά Κοχύλια Λουλούδια Πέτρες Φύλλα Χόρτα Χώμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το φτερό που έχει πέσει από το πουλί, τα πετραδάκια της αυλής, λίγο χώμα από το πάρκο, τα κοχύλια που μαζεύτηκαν το καλοκαίρι στη θάλασσα είναι υλικά χωρίς έξοδα και με αρκετό ενδιαφέρον στη διαδικασία εξεύρεσης τους. Τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να παίζουν με τα υλικά του περιβάλλοντος τους και να τα μετασχηματίζουν. Με τον ίδιο ενθουσιασμό και άνεση μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα υλικά για τη δημιουργία εικαστικών έργων.

30 Μετά από επίσκεψη στο πάρκο τα παιδιά συνέλεξαν υλικά τα οποία χρησιμοποιούν στο μάθημα των εικαστικών τεχνών. Το κοριτσάκι δείχνει με καμάρι την πέτρα που έχει χρωματίσει με τις μπογιές και ακολούθως την τυπώνει στο χαρτί.

31 Άλλο υλικό Αλουμινόχαρτο Διαφάνειες διαφόρων χρωμάτων Διαφανές σελοφάν Δισκάκια (DVD, CD) Δίχτυ διαφόρων ποιοτήτων Ληγμένα ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια Λινόλεουμ Μεταλλικό σύρμα (τέλι) λεπτό Ξύλινες επιφάνειες (πινακίδες, πόρτες, παράθυρα) Παλιά παπούτσια Παλιές βιντεοκασέτες Παλιές κασέτες Πλαστικές μπουκάλες, σακούλες, συσκευασίες, διαφάνειες Πώματα αναψυκτικών Συρμάτινα καλώδια Σφουγγάρι Σχοινί Τενεκεδάκια αναψυκτικών Φελιζόλ (πολυστερίνη) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Μια προσεκτική ματιά γύρω μας στο σπίτι ή στον περιβάλλοντα χώρο μας αποκαλύπτει υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία έργων, π.χ. αλουμινόχαρτο, τέλι, πλαστικές μπουκάλες, σφουγγάρια κλπ. Ανθρωπόμορφες φιγούρες και ελεφαντάκια που έγιναν με τη χρήση διαφόρων υλικών και χρησιμοποιήθηκαν για εγκατάσταση και εικαστικό δρώμενο σε χώρο του σχολείου.

32 Τα παιδιά μετά από πειραματισμούς τοποθέτησης των παιγνιδιών τους (αυτοκινητάκια) κατέληξαν στο συγκεκριμένο έργο. Έργο με τύλιγμα τελιού Έργο με πλαστικά πώματα Χρήση παπουτσιού και άδειων δοχείων καλλυντικών για τη δημιουργία της σύνθεσης.

33 Παλιά έπιπλα και εξοπλισμός Θρανία Καρέκλες Οθόνες Πινακίδες σχολείου Πληκτρολόγια Η.Υ. Τραπέζια Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Οι παλιοί μαυροπίνακες αντικαταστάθηκαν με τις γυαλιστερές άσπρες πινακίδες. Οι παλιές καρέκλες και θρανία με καινούργια μοντέρνα έπιπλα. Τα παλιά κομπιούτερ χάλασαν και βρίσκονται στοιβαγμένα στην αποθήκη του σχολείου. Μήπως θα μπορούσαν να πάρουν ξανά ζωή; Μήπως θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι άλλο; Ρωτήστε και τα παιδιά να σας πουν τη γνώμη τους. Οι παλιοί μαυροπίνακες έγιναν έργα τέχνης και στόλισαν την είσοδο του σχολείου.

34 Οι παλιές καρέκλες έγιναν ψηφιδωτά έργα Εγκατάσταση στο χώρο με παλιές καρέκλες Έργο με πλήκτρα ηλεκτρονικών υπολογιστών

35 Χειροποίητες επιφάνειες από: Άμμο Γόμα Γύψο Πηλό Πλαστελίνη Χαρτοπολτό Χώμα Οποιοδήποτε άλλο υλικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Επιφάνεια από άμμο Μπορούν να δημιουργηθούν διάφορες επιφάνειες με τη χρήση πηλού, γύψου, άμμου, χαρτοπολτού, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βάση για δημιουργία. Επιφάνεια από γύψο

36 Μέσα κοπής υλικών Μονό τρυπητήρι Παιδικό σιγατσάκι Πένσα Πλαστικά μαχαιράκια Χειροκίνητος διατρητήρας Ψαλίδια με διάφορες λεπίδες που μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα είδη κοπής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών

37 Μέσα σύνδεσης υλικών Aλευρόκολλα Βελόνια Blue tack Γόμα σε υγρή ή στερεή μορφή Κλωστές Κορδέλες Κορδόνια παπουτσιών Λαστιχάκια Λεπτό μεταλλικό σύρμα (τέλι) Πεταλούδες (Σχεδιασμού και Τεχνολογίας) Πιστολάκι ζεστής γόμας Πλαστελίνη Συγκολλητική ταινία (σπιτφίξ) Συνδετήρες Σχοινί Χαρτοταινίες Σύνδεση γυαλιστερού χαρτονιού με συνδετήρα, σύνδεση των διαφόρων κομματιών του έργου με τέλι, ενίσχυση του κρατήματος σε κάποια σημεία με χαρτοταινία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Πολλές φορές τα παιδιά συναντούν δυσκολίες στον τρόπο σύνδεσης των υλικών που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ένα εικαστικό αποτέλεσμα που θα τα ευχαριστήσει. Αν π.χ τα μέρη του τρισδιάστατου έργου δεν μπορούν να κολληθούν, ίσως θα μπορούσαν να δεθούν με κορδέλα, σχοινί ή τέλι. Αν το ύφασμα πέφτει από το χώρο τοποθέτησης του θα μπορούσε να ραφτεί. Αν το χαρτόνι είναι γυαλιστερό και δεν κολλά με γόμα θα μπορούσε να ενωθεί με συνδετήρα. Όλοι οι ασφαλείς τρόποι σύνδεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτάσουν τα παιδιά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

38 Τα υφάσματα συνδέονται μεταξύ τους με τη χρήση συνδετήρα.. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το αγόρι συνδέει στοιχεία στο έργο του με χαρτοταινία και το κορίτσι δένει με κορδέλα.

39 Υλικά για σχέδιο και ζωγραφική Ακουαρέλες Βερνίκια νυχιών Γυαλώματα για βάψιμο του πηλού Δαχτυλομπογιές Κιμωλίες Λαδοπαστέλς Μαρκαδόροι Μαρκαδόροι νερομπογιάς Μελάνια Μπογιές από υλικά της φύσης (χώμα, μαργαρίτες, ριζάρι κλπ) Μπογιές για γυαλί Μπογιές για τοίχους Μπογιές πασχαλινών αυγών χωρίς χρωστικές ουσίες Μπογιές σε σκόνη Μπογιές υδατοδιαλυτές για εκτύπωση σε χαρτί ή σε ύφασμα Πενάκια διαφόρων χρωμάτων Τέμπερες Υδατοδιαλυτά παστέλς Υδατοδιαλυτά χρωματιστά μολύβια Χρυσόσκονη Χρωματιστά μολύβια Χρήση γκλίτερ που η γυαλιστερή του υφή εντυπωσιάζει τα παιδιά. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το παιδί έσταξε μελάνι πάνω στο σχέδιο και το άπλωσε φυσώντας με καλαμάκι. Συνέχισε το σχέδιο του με πλάκες αδιαφανούς υδροχρώματος. Εκτός από τις μπογιές της αποθήκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποικίλες μπογιές και υλικά σχεδίου από το εμπόριο.

40 Μέσα για άπλωμα μπογιάς Βαμβάκι Βούρτσες για καθάρισμα μπουκαλιών Καλαμάκια Μπατονέτες Μπουκάλια με ειδικό πώμα για πιτσίλισμα (σε μορφή σπρέι) Οδοντόβουρτσες Πινέλα σε διάφορα μεγέθη Πινέλα κουζίνας Πόδια Σφουγγαράκια Σχοινί Υλικά από τη φύση (χόρτα, πέτρες, φτερά, χώμα) Χαρτονάκια με διαφορετική υφή Χαρτονάκια σκληρά Χέρια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Οι μπογιές σε ένα έργο μπορούν να απλωθούν με διάφορους τρόπους. Σφουγγαράκια, σχοινί, μπατονέτες, υλικά από τη φύση, πλαστικές κάρτες, χαρτονάκια κλπ. Άπλωμα μπογιάς με διάφορα μέσα

41 Όλη ομάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον ιδιαίτερο τρόπο ζωγραφικής του συμμαθητή τους. Το πρώτο παιδί απλώνει τη μπογιά στην επιφάνεια με σφουγγαράκι. Το διπλανό παιδί την απλώνει με τα χέρια. Χρήση σχοινιού για ζωγραφική Το μπουκάλι φιλοξενεί «πινέλα» που έφτιαξε η φύση.

42 Εύπλαστα υλικά και Υλικά για χάραξη - τύπωμα Γύψινες επιφάνειες Επιφάνειες (υφασμάτινες, χάρτινες, πλαστικές) Κεραμικά Πλακάκια Κερί Λινόλεουμ Παχύρευστη μπογιά ή γόμα απλωμένη σε επιφάνεια Πέτρες Πηλός (φυσικός ή συνθετικός) Πλαστελίνη Σβηστήρια παλιά Φελιζόλ (πολυστερίνη) Φελλοί Φιγούρες με πλαστελίνη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εκτός από τον πηλό υπάρχουν και άλλα εύπλαστα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ανάγλυφο σε πράσινο σαπούνι

43 Μέσα για χάραξη, τύπωμα και πλάσιμο Εργαλεία πλαστικά ή ξύλινα για χάραξη, τύπωμα και πλάσιμο Εργαλεία χαρακτικής σε λινόλεουμ Κορδόνια παπουτσιών Κουζινικά είδη (πλαστικά μαχαιροπήρουνα, κουτάλια, πλάστες) Κούπες διαφόρων σχημάτων (χρησιμοποιούνται ως καλούπια) Μπατονέτες Νάιλον Ξυλάκια παγωτού Οδοντόβουρτσες Οδοντογλυφίδες Σανίδες κόντρα πλακέ Σπάγκος Υλικά από τη φύση (ξυλαράκια, φύλλα, χόρτα, χώμα, κέλυφος αυγού κλπ) Χτένες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Οποιοδήποτε υλικό μπορεί να αφήσει αποτύπωμα σε μαλακή επιφάνεια και να είναι ασφαλές για τα παιδιά (πλαστικά παιγνίδια, πώματα, οικοδομικά υλικά, διάφορα είδη χαρτιών π.χ. αλουμινόχαρτο, κυματιστό χαρτόνι κλπ). Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε υλικό είναι ασφαλές και αφήνει αποτύπωμα πάνω σε εύπλαστη επιφάνεια. Τα παιδιά χρησιμοποιούν πλάστες, ξύλινα εργαλεία και οδοντογλυφίδες για να δημιουργήσουν έργο με πλαστελίνη.

44 Ο ΗΥ ως μέσο για εικαστική δημιουργία Βιντεοτέχνη Stop Motion Animation Ψηφιακά παραγόμενη εικόνα Ψηφιακά τροποποιημένη εικόνα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ως μέσο εικαστικής δημιουργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η φωτογραφική μηχανή και η βιντεοκάμερα. Σε συνδυασμό με τη χρήση (δωρεάν) λογισμικών όπως τα Windows Movie Maker, Photo Story και Gimp μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους έκφρασης και δημιουργίας για τα παιδιά.

45 Η φωτογραφική μηχανή ως μέσο για εικαστική δημιουργία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Φωτογραφία

46 Μπορεί τα χέρια να καταλήξουν κάπως έτσι (εικόνα 1) μετά από ένα μάθημα εικαστικών. Στο πρόσωπο όμως θα είναι αποτυπωμένο ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης και περηφάνιας για τη δημιουργία τους.

Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα

Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Χαρτί Αυγοθήκες Αχυρόχαρτο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Για παραγγελίες υλικών τέχνης για τη σχολική χρονιά 2016-2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 1 Ψαλίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Μ χ ρ β βλ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Μ χ ρ β βλ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2 Μ χ ρ β βλ λ 20505116 Κόψιμο και χάραξη κυρίως χοντρών επιφανειών π.χ. χαρτονιών. 3 Ψ λ 15cm 20505009 Κόψιμο,

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Υλικού Τάξη/Ενότητα Ενδεικτική ποσότητα. Β (Το σώμα και η υγεία μας)

Περιγραφή Υλικού Τάξη/Ενότητα Ενδεικτική ποσότητα. Β (Το σώμα και η υγεία μας) Κατάλογος διδακτικών/εποπτικών μέσων της «Κατηγορίας 1» για τις «Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και τις «Φυσικές Επιστήμες» της Δημοτικής Εκπαίδευσης Ο πιο κάτω κατάλογος περιλαμβάνει τα υλικά «Κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Οι Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο: Υλικά που είναι απαραίτητα για τη διδασκαλία του μαθήματος ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Μπαταρίες 4,5 V, ΑΑ size 1.5 V Λαμπάκια 3-4,5 V Κόλλα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε Τάξη Ε βελόνες πλεξίματος αλουμινόφυλλο αλάτι βεντούζα αμμωνία αλεύρι βραστήρας απορρυπαντικό βάμμα ιωδίου γκαζάκι ασβέστης ζάχαρη γυαλί άχρωμη ζελατίνα κόκκινο λάχανο ελατήριο βαζελίνη ζυγός σύγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. : Προμήθεια γραφικής ύλης. Η παρούσα μελέτη αφορά την προμήθεια γραφικής ύλης.όλα τα υλικά πρέπει να είναι εγνωσμένου κατασκευαστή

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. : Προμήθεια γραφικής ύλης. Η παρούσα μελέτη αφορά την προμήθεια γραφικής ύλης.όλα τα υλικά πρέπει να είναι εγνωσμένου κατασκευαστή ΤΙΤΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ : Προμήθεια γραφικής ύλης ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 53,692,47 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :08/12/2015 Η παρούσα μελέτη αφορά την προμήθεια γραφικής ύλης.όλα τα υλικά πρέπει να είναι εγνωσμένου κατασκευαστή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Υφασματογραφίας

Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία υφασματογραφίας Με την τεχνική αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση με το ράψιμο διάφορων υφασμάτων και άλλων υλικών μεταξύ τους, πάνω σε μια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Κοζάνη, 16 / 02/ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥΚΟΖΑΝΗΣ Ταχ. Δ/νση: Π. Μελά & Πλ.Αυλιώτη 501 31

Διαβάστε περισσότερα

Α. Υλικά για τις κατασκευές μας

Α. Υλικά για τις κατασκευές μας Α. Υλικά για τις κατασκευές μας Σελ. 36 48 του σχολικού βιβλίου. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τις κατασκευές και τα οποία μπορείτε να βρείτε εύκολα είναι τα παρακάτω: Φυσική Ξυλεία Σουηδικό Πεύκο Οξιά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εισηγήσεις για δημιουργική αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο μάθημα της Τέχνης, μετά την επίσκεψη των παιδιών στη

Διαβάστε περισσότερα

«Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά»

«Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά» «Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά» ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΑΞΕΙΣ: Δ - Στ ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Τάξεις: Δ - Στ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά Διάρκεια: 8 12 Μαθήματα Χ 40 λεπτά (ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ Συκιές 29/06/2017 Αρ.πρωτ.2383 Θέμα : «Προμήθεια υλικών πολλαπλών εκτυπώσεων,γραφικής ύλης, λοιπών υλικών γραφείου και υλικών άμεσης ανάλωσης για την κάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ Α. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 1. Στα πλαίσια γενικότερης εξοικονόμησης, το διαθέσιμο ποσό ανά μαθητή έχει μειωθεί και για αυτό τονίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΚΕΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε & ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΑΚΕΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε & ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε & ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. Λ. Μεσογείων 44, 5 42 Αγ. Παρασκευή Τηλ. 20 779800 E-mail: why@why.gr www.why.gr Οι φυσικές επιστήμες αποτελούν έναν βασικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Μητρόπολής μας. Πυξίδα μας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασμα»,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΠΑΟΔΗΛ - ΓΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ν.Π. Α.Μ.: 8/01 1.Προμήθεια Γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ» CPV:

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ» CPV: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Νομός Τρικάλων Δήμος Τρικκαίων Δ/νση : Οικονομικών Υπηρεσιών Τμήμα : Προμηθειών Πληροφορίες: Εξάρχου Μαρίκα Τηλέφωνο: 24313-51213 Fax: 24313-51219 E-mail: mexarchou@trikalacity.gr ΜΕΛΕΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά 1. Κόψε το πάνω και το κάτω μέρος. 2. Μετά δίπλωσε το και με το ψαλίδι κάνε

Διαβάστε περισσότερα

17REQ

17REQ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ «ΙΡΙΣ» Δ/νση : Λαγκαδά 293 Τ.Κ 56430 Σταυρούπολη Αρ. πρωτ: 1451/22-11-2017 Τμήμα : Προμηθειών Τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη και Δημιουργική Έκφραση Γωνιά Βεστιαρίου. Γωνιά μουσικής

Τέχνη και Δημιουργική Έκφραση Γωνιά Βεστιαρίου. Γωνιά μουσικής Οι παιδαγωγικές αξίες του Μικρού Δέντρου, εμπνέονται από την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την αυτονομία, εντάσσοντας τον παράγοντα της τέχνης στην καθημερινότητα του σχολείου ως ερέθισμα που προάγει την

Διαβάστε περισσότερα

www.ygeia-pronoia.gr www.prosonolotahos.gr www.espa.gr Ηράκλειο 09-09-2015 Αρ. Πρωτ.: 983

www.ygeia-pronoia.gr www.prosonolotahos.gr www.espa.gr Ηράκλειο 09-09-2015 Αρ. Πρωτ.: 983 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ www.ygeia-pronoia.gr www.prosonolotahos.gr www.espa.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 7 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- Γ.Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα 27 / 11 / 2015 Αρ. Πρωτ: 89337 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ρούσβελτ και Οικονόμου εξ Οικονόμων 8Α, 3ος όροφος Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ /2015 ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α/Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ /2015 ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριδαία /2015 ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ,ΦΩΤ/ΚΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Περιγραφή: Με την τεχνική αυτή µπορούµε να δηµιουργήσουµε µια σύνθεση µε το ράψιµο διάφορων υφασµάτων και άλλων υλικών µεταξύ τους, πάνω σε µια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗ & ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ TEXNIKH ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Η

ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗ & ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ TEXNIKH ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Η ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗ & ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ TEXNIKH ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους πρόκειται να προμηθευτεί είδη γραφικής ύλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. ενδιαφέρεται να λάβει προσφορές για τα παρακάτω:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. ενδιαφέρεται να λάβει προσφορές για τα παρακάτω: Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αρκαδίου 50 74 100, Ρέθυμνο Τηλ.: 2831040157 Fax: 2831040149 e-mail: info@kedir.gr Πληροφορίες: Γιώργος Γύπαρης Ρέθυμνο 4/5/2018 Αρ. πρωτ.: 930 Προς: κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες. ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού)

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες. ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού) ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού) ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδακτέα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. ενδιαφέρεται να λάβει προσφορές για τα παρακάτω:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. ενδιαφέρεται να λάβει προσφορές για τα παρακάτω: Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αρκαδίου 50 74 100, Ρέθυμνο Τηλ.: 2831040157 Fax: 2831040149 e-mail: info@kedir.gr Πληροφορίες: Γιώργος Γύπαρης Ρέθυμνο 16/1/2019 Αρ. πρωτ.: 31 Προς: κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Α Β ΠΕΡΙΕΡΓΑ...... ΜΑΤΑΚΙΑ Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Φύλλα εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 2 15... με άλλη άποψ η!! ΚΩΔ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗ/τεμ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2715 0.55 2716 0.75 2717 1.24 2718 1.77 2719 2.16 2720 4.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 2 15... με άλλη άποψ η!! ΚΩΔ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗ/τεμ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2715 0.55 2716 0.75 2717 1.24 2718 1.77 2719 2.16 2720 4. ! ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Καλότυχο!!!...με άλλη άποψη!! j ΚΩΔ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗ/τεμ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2715 Μπάλα Ø 5cm (χωρίς διαχωριστικό) 0.55 300 τεμ. 2716 Μπάλα Ø 7cm (χωρίς διαχωριστικό) 0.75 150 τεμ. 2717 Μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές στην Εικαστική Αγωγή ΨΗΦΙΔΩΤΟ (Ι) ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΨΗΦΙΔΩΝ

Τεχνικές στην Εικαστική Αγωγή ΨΗΦΙΔΩΤΟ (Ι) ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΨΗΦΙΔΩΝ Τεχνικές στην Εικαστική Αγωγή ΨΗΦΙΔΩΤΟ (Ι) ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΨΗΦΙΔΩΝ Πορεία Εργασίας: Προετοιμασία μέσων/υλικών Σχεδιασμός σύνθεσης Κόψιμο ψηφίδων ή/και δημιουργία ψηφίδων με σπάσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 143 ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4-7-2014 ΔΗΜΟΣ :ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α/ΘΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 143 ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4-7-2014 ΔΗΜΟΣ :ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 143 ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4-7-2014 ΔΗΜΟΣ :ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: Πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια γραφικής ύλης Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Από Ειρήνη Πετράκη (δασκάλα / σύμβουλο ΣΧ.Τ.) ΦΑΡΜΑ ομές ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 40λεπτο Τα ζώα της φάρμας ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ζώα της φάρμας ή αλλιώς ήμερα ζώα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Για την ανάθεση της προμήθειας υλικών γραφικής ύλης και χαρτικών ειδών. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘ. 1689/2--2018

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Θέρμανση νερού σε ηλιακό συλλέκτη και κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα Η Ελλάδα έχει περίπου το 1/4 των ηλιακών θερμοσιφώνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν κοιτάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Προσχολικής Αγωγής και Μουσικής παιδείας «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» Ταχ. Δ/νση: Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 196 Μαραθώνας, 17 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

14. Κατασκευάστε μια μακέτα ανασκαφικού σκάμματος και παίξτε «ανασκαφή»! Επίσης, για την «ανασκαφή» θα χρειαστείτε:

14. Κατασκευάστε μια μακέτα ανασκαφικού σκάμματος και παίξτε «ανασκαφή»! Επίσης, για την «ανασκαφή» θα χρειαστείτε: Αρχαιολογία ένα κλειδί για την πύλη του χρόνου 14. Κατασκευάστε μια μακέτα ανασκαφικού σκάμματος και παίξτε «ανασκαφή»! Συνοπτική περιγραφή Στο Α μέρος τα παιδιά κατασκευάζουν σε συνεργασία με τον/την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Ιωνία: 21-6-2013. ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Μελέτης: 9/2013. ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ.: 1576

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Ιωνία: 21-6-2013. ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Μελέτης: 9/2013. ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ.: 1576 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Ιωνία: 21-6-2013 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Μελέτης: 9/2013 ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ.: 1576 ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.) ΝΠΔΔ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΕΙΔΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ P.P. (ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ) ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤEM/KΙΛΟ 4004 8χ15 cm 1500

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Άλλες ιδέες για ξύλο

Ε. Άλλες ιδέες για ξύλο Ε. Άλλες ιδέες για ξύλο Μικρά ξυλάκια MDF με πάχος δικής μας εκλογής, χρωματιστά χαρτιά Α4 ή λεπτό οικολογικό χαρτί, κορδελίτσες και αποξηραμένα φύλλα του Φθινοπώρου αρκούν για ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΟΠΑΦΜΑΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 06 / 03 /2015 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 569 Κ.Α:10-6611.002 Προμήθεια για χειροτεχνίες (Μαρκαδόροι, χαρτόνια κλπ.). Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με την παρούσα τεχνική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΑΔΕΣ & ΥΛΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΑΔΕΣ & ΥΛΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΑΔΕΣ & ΥΛΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΕΜΙΣΜΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΦΙΓΟΥΡΑ Γεωμετρικά- οργανικά (πχ zentangles) Κορνίζα πλαίσιο ΥΦΗ, ΧΡΩΜΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Ιωνία: 22/04/2015. ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Μελέτης: 9/2015. ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ.: 865

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Ιωνία: 22/04/2015. ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Μελέτης: 9/2015. ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ.: 865 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Ιωνία: 22/04/2015 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Μελέτης: 9/2015 ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ.: 865 ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.) ΝΠΔΔ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

/12/0,527 ΓΡΑΦ. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΕΤ2 ΜΕ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ 34x25cm ΚΙΤΡΙΝΟΙ

/12/0,527 ΓΡΑΦ. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΕΤ2 ΜΕ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ 34x25cm ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 939-1457700000/10/0,369 ΑΥΤΟΚ/ΤΑ ΣΤΙΚΕΡΣ ΣΕ ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΑΡΤΕΛΑ 29x19cm 18ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΙΚ. 844-8158109262/12/0,527 ΓΡΑΦ. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΕΤ2 ΜΕ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ 34x25cm ΚΙΤΡΙΝΟΙ 939-1989200000/10/0,488

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Ι.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ 3 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΑ - ΤΕΤΡΑΔΙΑ. Παρακαλούμε τους γονείς των Νηπίων να προμηθευτούν τα παρακάτω είδη:

ΒΙΒΛΙΑ - ΤΕΤΡΑΔΙΑ. Παρακαλούμε τους γονείς των Νηπίων να προμηθευτούν τα παρακάτω είδη: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΙΒΛΙΑ - ΤΕΤΡΑΔΙΑ Παρακαλούμε τους γονείς των Νηπίων να προμηθευτούν τα παρακάτω είδη: 1. Ένα φάκελο πλαστικό με κουμπί για εργασίες Α4 με το ονοματεπώνυμο του μαθητή. 2. Ένα φάκελο πλαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ..

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Μητρόπολής µας. Πυξίδα µας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασµα»,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Δ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Δ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων Διεύθυνση: Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΔΑΣΚΑΛΑ: ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗ ΕΥΝΙΚΗ ΠΕ70 1 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ- ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ 1. ιερεύνηση των χαρακτηριστικών,

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Αυτές τις γιορτές βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πολλή δημιουργικότητα και λιγότερα έξοδα! Το Sofan Handmade και η ομάδα του Ftiaxto.gr μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος 2015-2016 ΤΑΞΗ Α

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος 2015-2016 ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΗ Α 1. «Η Γλώσσα μου» (1ο και 2ο τεύχος) 2. Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας (1ο και 2ο τεύχος) 3. «Τα Μαθηματικά μου» (1ο και 2ο τεύχος) 4. Τετράδιο Εργασιών Μαθηματικών (4 τεύχη) 5. «Μελέτη Περιβάλλοντος»

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας. είμαστε όμως ίσοι. και άξιοι να μας σέβονται. Στέφανος Τόκα Δ τάξη

Είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας. είμαστε όμως ίσοι. και άξιοι να μας σέβονται. Στέφανος Τόκα Δ τάξη Είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας είμαστε όμως ίσοι Στέφανος Τόκα Δ τάξη και άξιοι να μας σέβονται Ζήτημα: Διαφορετικότητα Μάθημα: Εικαστική Αγωγή Θεματικές Περιοχές: -Tαυτότητα -Πολιτισμός της Εικόνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ 1) Παρακαλούμε πολύ όλα τα υλικά των παιδιών να έχουν πάνω το όνομά τους. 2) Τα τετράδια και τα βιβλία να είναι ντυμένα με διαφανές κάλυμμα και η ετικέτα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΔΩΛΙΟ

ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΔΩΛΙΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΔΩΛΙΟ Σε ποιες αισθήσεις αναφέρεται... 2 Στόχοι... 2 Υλικά... 2 Προεργασία... 3 Διαδικασία... 3 Τροποποιήσεις / Προσαρμογές... 4 Δυσκολίες λεπτής κινητικότητας... 4 Δυσκολίες στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ Επιτοίχια και φορητά ψηφιδωτά στο σχολείο μας Διευθύντρια: Βούλα Κασπαρή Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελένη Αναξαγόρου Σχολική χρονιά: 2012-2013 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Ι.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κατασκευές με

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Ο Τ Η Τ Α : Τ Α Σ Π Ι Τ Ι Α

Ε Ν Ο Τ Η Τ Α : Τ Α Σ Π Ι Τ Ι Α Ε Ν Ο Τ Η Τ Α : Τ Α Σ Π Ι Τ Ι Α Α π ό : Η λ ι ά δ ο υ Μ α ρ ί α Και Μάντολε Ει ρήνη Σύμβουλοι Σχε δι ασμού και Τε χνολογί ας ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Άντρη Τοφαρίδου (Ειδική Δασκάλα) Προγραμματισμός Ιανουαρίου 2016 Ομάδα Β Στόχοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. μάθουν πληροφορίες για τον χειμώνα. προετοιμαστούν

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι Σταθερού Χεριού

Παιχνίδι Σταθερού Χεριού ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Τάξη Ε Παιχνίδι Σταθερού Χεριού Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα - Περιγραφή Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Μελέτης: 91 /2016. Προμήθεια ειδών δημιουργικής απασχόλησης για τις ανάγκες των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λεβαδέων

Αριθμός Μελέτης: 91 /2016. Προμήθεια ειδών δημιουργικής απασχόλησης για τις ανάγκες των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λεβαδέων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ 12/05/2016 ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 10371 ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ Δ/ΝΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ.Δ/ση: Σοφοκλέους 15 Τ.Κ. 32131 Αριθμός Μελέτης: 91 /2016

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 21/06/2017 Αρ. πρωτ 2866

Θεσσαλονίκη 21/06/2017 Αρ. πρωτ 2866 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» 28 ης Οκτωβρίου 99, τ.κ. 54642 Πληροφ.: Αργυρώ Χαμουργιωτάκη Τηλέφωνο: 2310941777 εσωτ. 21 agstyl1@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους)

Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους) Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους) Επώνυμο: Όνομα πατέρα: Πόλη: Όνομα: Όνομα μητέρας: Σχολείο: ΘΕΜΑ 1ο (10*0,25) Σημείωσε το γράμμα (Σ) για κάθε πρόταση που είναι σωστή και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Ο ήµος Λαρισαίων ανακοινώνει ότι θα προβεί στην Προµήθεια «Υλικών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Ο ήµος Λαρισαίων ανακοινώνει ότι θα προβεί στην Προµήθεια «Υλικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα 26 / 11 / 2014 Αρ. Πρωτ: 110739 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. /νση: Ρούσβελτ και Οικονόµου εξ Οικονόµων 8Α, 3ος όροφος Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για αφορμή δημιουργικότητας, επικοινωνίας αλλά και ευκαιρία για ξεκούραση μέσα στο τρέξιμο και άγχος της καθημερινότητάς μας..

Πρόκειται για αφορμή δημιουργικότητας, επικοινωνίας αλλά και ευκαιρία για ξεκούραση μέσα στο τρέξιμο και άγχος της καθημερινότητάς μας.. Ομάδα χειροτεχνίας Από φέτος ο Σύνδεσμος Νέων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στο Βόλο έχει δημιουργήσει ομάδα χειροτεχνίας, που απαρτίζεται από νέους και νέες 18 έως 40 ετών. Συναντήσεις πραγματοποιούνταν

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 1 : Αναλυτικές Προδιαγραφές Προμήθειας

Παράρτημα 1 : Αναλυτικές Προδιαγραφές Προμήθειας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (ΙΤΒ) για την «Προμήθεια Πρόσθετης Γραφικής Ύλης & Αναλωσίμων» Αρ. Πρωτ. : 370/ ΧΕΝΙΑ/ 29-11-2016 Α) Τεχνικές Προδιαγραφές Οι υποψήφιοι θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπ όψιν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

τα είδη χρωμάτων, οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά στο σχέδιο;»

τα είδη χρωμάτων, οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά στο σχέδιο;» ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β ΤΑΞΗ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ 2 ΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Υποομάδα 2 «ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΕΣ» με θέμα «Ποια είναι τα υλικά, τα είδη χρωμάτων, οι μέθοδοι και οι τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Η εφεύρεση της τυπογραφίας Η εφεύρεση της τυπογραφίας δεν ανήκει ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο λαό ούτε σε κάποια συγκεκριμένη χρονολογία. Η δόξα της εφεύρεσης αποδίδεται στον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ (ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ 7.662,90 ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 23%).

ΣΥΜΒΑΣΗ (ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ 7.662,90 ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 23%). ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Παρμενίωνος 32, Κατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

3%ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

3%ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ Τηλεφωνικά: 210 3416691-2 Φάξ: 210 3416 639-696 e-mail: sales@tsago.gr e-shop: www.tsago.gr/eshop Κατάστημα (6000m2/ Άνετο parking) Προόδου 2, Αιγάλεω 12241,

Διαβάστε περισσότερα

Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με:

Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με: Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με: Γλυκίσματα από μαύρη ζάχαρη για το τσάι μας Βαζάκια για ρεσό Καλοκαιρινά σουβέρ από φελό και σκοινί Αρωματικά μαξιλαράκια 1. Βαζάκια για ρεσό Οι κατασκηνωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Η καλή συσκευασία είναι όλα τα λεφτά!

Η καλή συσκευασία είναι όλα τα λεφτά! Tεύχος 4 Ισχύει μέχρι 30 Ιουνίου Η καλή συσκευασία είναι όλα τα λεφτά! Αεροχάρτ ρολό Χαρτί κραφτ σε ρολό Οντουλέ χαρτί Συνδυασμός χαρτονιού kraft με αεροπλάστ. Σκληρό και εύκαμπτο, ανθεκτικό στην υγρασία.

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάζοντας τα δικά μας μουσικά όργανα

Κατασκευάζοντας τα δικά μας μουσικά όργανα Κατασκευάζοντας τα δικά μας μουσικά όργανα (Δασκάλα: Στάλω Χριστοφή) Ι Δημοτικό Σχολείο Πάφου Φλεβάρης 2014 Με αφορμή την ενότητα του βιβλίου των Ελληνικών «Μουσική», ασχοληθήκαμε με την κατασκευή αυτοσχέδιων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 2 15... με άλλη άποψ η!! ΚΩΔ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗ/τεμ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2715 0.55 2716 0.75 2717 1.24 2718 1.77 2719 2.16 2720 4.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 2 15... με άλλη άποψ η!! ΚΩΔ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗ/τεμ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2715 0.55 2716 0.75 2717 1.24 2718 1.77 2719 2.16 2720 4. ! ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Καλότυχο!!!...με άλλη άποψη!! Χριστουγεννιάτικες ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΕΣ j ΚΩΔ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗ/τεμ. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 2715 Μπάλα Ø 5cm (χωρίς διαχωριστικό) 0.55 300 τεμ. 2716 Μπάλα Ø 7cm (χωρίς διαχωριστικό)

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτόνι κυματιστό συσκευασίας σε ρολό,ιδανικό για πολλές χρήσεις όπως ελαιοχρωματισμούς, μετακομίσεις κλπ. 1x40m. από / τμχ. από / τμχ.

Χαρτόνι κυματιστό συσκευασίας σε ρολό,ιδανικό για πολλές χρήσεις όπως ελαιοχρωματισμούς, μετακομίσεις κλπ. 1x40m. από / τμχ. από / τμχ. Επισκεφτείτε το ανανεωμένο μας e-shop www.nicepack.gr Tεύχος 3 Ισχύει μέχρι 31 Μαϊου Ένας κούκος δε φέρνει την άν ιξη, αλλά το nicepack τη φέρνει! Αεροχάρτ ρολό Οντουλέ χαρτί Χαρτί κραφτ σε ρολό Συνδυασμός

Διαβάστε περισσότερα

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Γ-1 Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από 22-07 -2016 Παράρτημα ΓΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ν-2122 Β ΕΚΔΟΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΕΙΔΟΣ : ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΛΕΥΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ Τα πουκάμισα θα είναι καινούργια. Θα δηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο. Μονάδας. τεμάχιο 600. τεμάχιο 300

Σύνολο. Μονάδας. τεμάχιο 600. τεμάχιο 300 ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ Τις ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015» Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Του Έδρα Οδός. Αριθμός.

Διαβάστε περισσότερα

α/α ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟ ΕΙΔΟΣ Κωδικός ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ Φ.Π.Α. ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ *Ναι / Όχι Απροσδιόριστο 25 0,18 23% 5,54 ΝΑΙ 1

α/α ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟ ΕΙΔΟΣ Κωδικός ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ Φ.Π.Α. ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ *Ναι / Όχι Απροσδιόριστο 25 0,18 23% 5,54 ΝΑΙ 1 Καταχώρηση Αιτημάτων Π.Π.Υ.Φ.Υ. Έτος Προγραμματισμού: 2014 Ονομασία Φορέα Προγραμμ.: ΠΓΝΛ - ΓΝΛ α/α ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΚΟΙΝΟ ΕΙΔΟΣ ΑΥΞΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Είδος Κωδικός Παρατηρητηρίου Μον.Μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Ελληνική Δημοκρατία Δήμος Χίου Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Τμήμα Προμηθειών & Αποθήκης Αρ. Μελέτης 01/2017 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ : Γραφικής Ύλης & λοιπών υλικών γραφείου Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Με την παρούσα μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210-8321783 e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers.

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210-8321783 e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers. ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210-8321783 e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers.com ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 11-11-2014 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΜΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ Σελ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ 1α. Χρονοδιάγραμμα εργασιών μακέτας.... 2 1β. Ημερολόγιο εργασιών κατασκευής μακέτας....2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα : 07/06/2018 Αρ. Πρωτ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα : 07/06/2018 Αρ. Πρωτ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα : 07/06/208 Αρ. Πρωτ: 205858 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ρούσβελτ 59 Ταχ. Κώδικας:42 22 Πληροφορίες: Κος Δεληβός Φωτεινός Τηλέφωνο: 240-6252

Διαβάστε περισσότερα

Υπεβλήθη επιτυχώς. Υπεβλήθη επιτυχώς. Σταυρούπολη 13/5/2016. Αριθ. Πρωτ: 496/2016 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ

Υπεβλήθη επιτυχώς. Υπεβλήθη επιτυχώς. Σταυρούπολη 13/5/2016. Αριθ. Πρωτ: 496/2016 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ «ΙΡΙΣ» Λαγκαδά 293, Τ.Κ. 56430 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ.: 2310 662944, 642405, Fax: 2310 642404 e mail: dkesiris@pavlosmelas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση : Λυκαβηττού 1 Ταχ. Κώδικας : 106 72. Αθήνα Τηλέφωνο : 2103613562 Email : promithies@redcross.gr Αθήνα 26/11/18 Α.Π. 6965 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

υποδοχή-σήμανση www.newvolkan.gr 150

υποδοχή-σήμανση www.newvolkan.gr 150 ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ υποδοχή-σήμανση 01-139 Πίνακας μαύρος «Οβάλ» με πόδια 60x125Ycm 1 68,94 01-134 Πίνακας μαύρος «Οβάλ» 50x75Ycm 1 37,15 01-135 Πίνακας μαύρος «Οβάλ» 40x60Ycm 1 31,15 01-136 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ Σελίδα 1/7

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ Σελίδα 1/7 Κωδικός 50-00000 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Χαρτί Α4 80 gr. Σελίδα 1/7 Περιγραφή Μον. Μέτ. Πακ. 50-51000 Κλασέρ 4/32 πλαστικά Α4 σε (διάφορα χρώματα) 50-51001 Κλασέρ 8/32 πλαστικά Α4 σε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (Συμπληρώνεται από τον Προμηθευτή) ΟΜΑΔΑ ΙΙ α/α ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚ Τιμή ΕΣ Μονάδος ( ) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ χωρίς ΦΠΑ Τιμή Μονάδος ( ) με ΦΠΑ Συνολική τιμή (

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Η ομάδα κατασκευών και χειροτεχνίας λειτουργεί φέτος για 4 η συνεχόμενη χρονιά και έρχεται να μας συμπαρασύρει στην τροχιά της δημιουργίας και στη χαρά που

Διαβάστε περισσότερα

ΙδιοΚατασκευή Ηλιακού θερμοσίφωνα

ΙδιοΚατασκευή Ηλιακού θερμοσίφωνα ΙδιοΚατασκευή Ηλιακού θερμοσίφωνα Έχεις παρατηρήσει ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως αυτόν της εικόνας σε κτίρια ή σε φωτογραφίες του βιβλίου σου. Μερικοί μαθητές της Στ τάξης κατασκευάζουν από απλά υλικά μικρούς

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κως, 0-07-017 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αριθ. Πρωτ: 1696 ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση : Ακτή Κουντουριώτη 7 Κως Ταχ. Κώδικας : 800 Πληροφορίες : Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ» ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ : ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : ,00 ΑΡΙΘΜ. ΜΕΛΕΤΗΣ : 20 /

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ» ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ : ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : ,00 ΑΡΙΘΜ. ΜΕΛΕΤΗΣ : 20 / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ» ΜΕΛΕΤΗ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ : 5.66.0 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα