Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ομάδα Εικαστικής Αγωγής Μάρτης 2014

2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Τα υλικά και μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα των εικαστικών τεχνών είναι απεριόριστα, είτε πρόκειται για υλικά από τη φύση, είτε για υλικά που κατασκευάζει ο άνθρωπος. Αρκετά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματιστούν από τα παιδιά. Μέσα από τη διαδικασία του μετασχηματισμού, της αναζήτησης και εξερεύνησης υλικών προκύπτουν σημαντικά οφέλη για το παιδί. Αποκτά νέα γνώση, δοκιμάζει τις δυνατότητες του, αποχτά αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να χειριστεί το υλικό για να πετύχει τους επιθυμητούς στόχους, αλληλεπιδρά με το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον και κατευθύνεται στη δημιουργία. Μέσα από τη χρήση των υλικών θα αναπτύξει τους μυς και τις κινητικές του δεξιότητες, το συλλογισμό και τη λογική. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν υλικά και μέσα που ταιριάζουν με τις ικανότητες και δυνατότητες της ηλικίας των μαθητών τους και εκφράζουν τις εικαστικές τους ανάγκες.

3 ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Στην αποθήκη του ΥΠΠ υπάρχουν τα βασικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο μάθημα εικαστικών τεχνών και τα οποία παραγγέλλει κάθε χρόνο το σχολείο ανάλογα με τις ανάγκες του, τον αριθμό των παιδιών και τα αποθέματα που ήδη υπάρχουν.

4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Πηλός (500gr) Ο πηλός είναι ένα εύπλαστο υλικό κατάλληλο για πλάσιμο, χάραξη, τύπωμα, δημιουργία αγγείων, εικαστικών πλακών και τρισδιάστατων έργων. Το συγκεκριμένο είδος που υπάρχει στην αποθήκη του ΥΠΠ δεν χρειάζεται ψήσιμο.

5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Για τις πήλινες πλάκες το άνοιγμα του πηλού έγινε με πλάστη και ακολούθως με προσθήκη ή αφαίρεση πηλού δημιουργήθηκε το ανάγλυφο έργο. Στον πηλό μπορούν να προστεθούν και άλλα υλικά είτε κατά τη δημιουργία του είτε μετά το στέγνωμά του.

6 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ξύλινα εργαλεία για πηλό Σημαντικό εργαλείο για δημιουργία με πηλό είναι το σετ με ξύλινα εργαλεία. Τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χάραξη υφών, αφαίρεση πηλού, εξάσκηση πίεσης για να ενωθούν κομμάτια πηλού μεταξύ τους, κοπή και λείανση του πηλού.

7 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Λινόλεουμ 30Χ20cm Το λινόλεουμ είναι μια επιφάνεια για χάραξη και εκτύπωση. Στην αποθήκη υπάρχει σε μέγεθος 30Χ20cm. Αν θεωρηθεί μεγάλο το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να κοπεί στη μέση. Συστήνεται πριν τη χάραξη να τοποθετείται για λίγη ώρα στον ήλιο, ώστε να γίνεται πιο μαλακή η επιφάνειά του.

8 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εργαλείo χαρακτικής για λινόλεουμ Το εργαλείο χαρακτικής για λινόλεουμ χρησιμοποιείται για χάραξη και για κοπή του λινόλεουμ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια χρήσης του εργαλείου από τα παιδιά αφού ο λανθασμένος χειρισμός του μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Το εργαλείο κρατιέται από τη χειρολαβή και το άλλο χέρι στηρίζει το λινόλεουμ τοποθετημένο πάντοτε πίσω από τη λεπίδα.

9 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Έργο σε λινόλεουμ που έχει χαραχτεί με το εργαλείο χαρακτικής σε λινόλεουμ. Δίπλα τυπώματα του αντίστοιχου λινόλεουμ σε λευκό χαρτί με καφέ και πράσινους χρωματισμούς.

10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Νερομπογιές σε σωληνάριο για εκτύπωση σε λινόλεουμ (20ml) Για το τύπωμα χρησιμοποιούνται οι νερομπογιές σε σωληνάριο για εκτύπωση σε λινόλεουμ. Η μπογιά τοποθετείται σε επίπεδη επιφάνεια όπως χαρτί ή ξύλο, ή σε δίσκο, και με τη χρήση του κυλίνδρου από ελαστικό ή πινέλου απλώνεται ομοιόμορφα στο λινόλεουμ. Ακολούθως τυπώνεται σε χαρτί επιλογής των παιδιών ή σε σχέση με το χρώμα της μπογιάς. Π.χ αν θα χρησιμοποιηθεί άσπρη μπογιά το τύπωμα δεν θα γίνει σε άσπρο χαρτί..

11 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Κύλινδρος από ελαστικό (πλάτος cm 6 ή 10 cm) Οι μπογιές και ο κύλινδρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τύπωμα και με άλλες επιφάνειες εκτός από λινόλεουμ όπως πολυστερίνη, χαρτόνια, διαφάνειες, πλαστικά αντικείμενα κλπ. Ο κύλινδρος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα για τη διατήρηση της λείας επιφάνειας του. Το καθάρισμα γίνεται αμέσως μετά τη χρήση του με πλύσιμο με νερό και κύλημα του πάνω σε εφημερίδες.

12 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εκτύπωση λινόλεουμ σε διαφάνεια. Εκτύπωση λινόλεουμ σε λευκό χαρτί.

13 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Λαδοπαστέλ (25) Υδατοδιαλυτά παστέλ (Aguapastels) Τα λαδοπαστέλ είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στα σχολεία για ζωγραφική, δημιουργία αποτυπωμάτων με διάφορες τεχνικές, χάραξη για σχεδιασμό περιγραμμάτων ή σχεδίου. Εκτός από τα λαδοπαστέλ στην αποθήκη προσφέρονται και τα υδατοδιαλυτά παστέλ (Aquapastels). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως τα λαδοπαστέλ ή να αραιωθούν με τη χρήση νερού. Μπορεί το παιδί να βουτήξει το παστέλ στο νερό πριν το σχεδιασμό ή να ζωγραφίσει στο χαρτί με το παστέλ και με τη χρήση νερού και πινέλου να το απλώσει στην επιφάνεια. Και τα δύο είδη παστέλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα υλικά (π.χ. μπογιά, υφάσματα)

14 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εικόνες με χάραξη και αποτύπωμα με παστέλ.

15 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Παλέτες ζωγραφικής (6 θήκες) Παλέτες ζωγραφικής επίπεδες Υπάρχουν δύο είδη παλέτες στην αποθήκη του ΥΠΠ (με 6 θήκες και οι επίπεδες). Χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση μπογιάς στις θήκες, για ζωγραφική με διάφορες τεχνικές ή για αναμείξεις χρωμάτων. Ιδίως οι επίπεδες είναι κατάλληλες για τύπωμα με τη χρήση κυλίνδρου τυπώματος ή για άλλες τεχνικές.

16 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Πλάκες αδιαφανούς υδροχρώματος Οι Πλάκες αδιαφανούς υδροχρώματος είναι πολύ πρακτικές στη χρήση τους και σχετικά εύκολες στην καθαριότητα και φύλαξή τους. Μπορούν τα παιδιά πρώτα να βρέξουν το πινέλο τους και μετά να πάρουν χρώμα από την πλάκα ή να χρησιμοποιήσουν την πλάκα απευθείας πάνω σε βρεγμένη επιφάνεια. Το αποτέλεσμα της μπορεί να είναι αρκετά διάφανο. Μπορεί να δώσει άλλη διάσταση σε ένα έργο όπου έχει γίνει πριν χρήση λαδοπαστέλ.

17 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Χρώματα Τέμπερας διαλυμένα (500ml) Τα διαλυμένα Χρώματα Τέμπερας χρησιμοποιούνται αραιωμένα με νερό ή απευθείας από το δοχείο, για ζωγραφική, εκτύπωση, μικτές τεχνικές (τρίψιμο με σφουγγαράκι, μπατονέτες, βαμβάκι ή άλλα υλικά), φύσημα μπογιάς με καλαμάκι, χρήση μπουκαλιών με ειδικό πώμα για πιτσίλισμα (π.χ. μπουκάλι για υγρό καθαρίσματος παραθύρων). Στο συγκεκριμένο έργο η μπογιά έχει αραιωθεί με νερό και με τη χρήση πινέλου αφέθηκε να στάξει και να κυλήσει στο έργο.

18 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ακρυλικό σε σωληνάριο (200ml) Οι ακρυλικές μπογιές είναι πιο παχύρευστες και ανθεκτικές σε σχέση με τις προηγούμενες. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται για χρωμάτισμα πλαστικών επιφανειών, για πηλό και για ζωγραφική σε εξωτερικούς χώρους π.χ τοίχους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται και οι τέμπερες.

19 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Χρώματα Τέμπερας σκόνη (500ml) Τα Χρώματα Τέμπερας σε σκόνη χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους: α) Μικρή ποσότητα σκόνης μεταφέρεται σε παλέτες. Με πινέλο ή με το δάκτυλο παίρνουμε λίγη σκόνη και την απλώνουμε σε στεγνό ή βρεγμένο χαρτί. Σ αυτή την περίπτωση πρέπει η επιφάνεια στο τέλος να φιξαριστεί με ειδικό σπρέι ή λάκα μαλλιών για να παραμείνει η σκόνη στην επιφάνεια (δεξί έργο). β) Για δημιουργία έργων στη φύση. Π.χ. κάλυψη χώματος, φύλλων, κορμών. Μπορεί να τοποθετηθεί με κουταλάκι ή απευθείας από το δοχείο (αριστερό έργο). γ) Σε μια επιφάνεια που έχει τοποθετηθεί γόμα απλώνεται η σκόνη. δ)η σκόνη διαλύεται με νερό σε δοχείο ή παλέτα και χρησιμοποιείται ως νερομπογιά.

20 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Όλα τα είδη πινέλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωγραφική, χάραξη ή αποτύπωμα και με διάφορους τρόπους εξάσκησης πίεσης στο πινέλο. Υπάρχουν επίσης διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους. Π.χ από την ανάποδη (εικόνα 1), πιτσίλισμα, στάξιμο, ρολάρισμα, γύρισμα τρίχας κλπ. Τα Πινέλα Καλλιτέχνη και Νάιλον είναι κατάλληλα για ζωγραφική, ιδίως για λεπτομέρειες στο εικαστικό έργο. Τα Πινέλα Χοίρου για ζωγραφική, χάραξη, αποτυπώματα. Τα Πινέλα Νάιλον Πεπλατυσμένα έχουν διπλή ιδιότητα, ανάλογα με τον τρόπο κράτησης του πινέλου (λεπτό και πλατύ). Πινέλα Νάιλον Πεπλατυσμένα Πινέλα Νάιλον Πινέλα Χοίρου Πινέλα Καλλιτέχνη

21 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Χάρτης Ζωγραφικής Γούτφρη (μεγέθη Α1, Α2, Α3) Χαρτί Ακουαρέλας (μεγέθη Α1, Α2, Α3) Όλα τα είδη χαρτιών διατίθενται σε μεγέθη Α1,Α2, Α3, και μερικά σε Α4. Ο Χάρτης Ζωγραφικής Γούτφρη είναι κατάλληλος για σχέδιο με πενάκια και μαρκαδόρους, για ζωγραφική με διάφορα υλικά (κυρίως νερομπογιές) και για εκτύπωση. Το Αχυρόχαρτο υπάρχει σε διάφορους χρωματισμούς και είναι κατάλληλο για σχέδιο με διάφορα υλικά (κυρίως λαδοπαστέλ) και για εκτύπωση. Το Χαρτί Ακουαρέλας έχει καλή απορροφητικότητα. Η μια πλευρά του έχει τραχιά υφή και η άλλη λεία. Αν το έργο γίνει στην τραχιά επιφάνεια θα έχει την υφή του χαρτιού. Κατάλληλο για χρήση με πενάκια και μαρκαδόρους, αλλά και για εκτύπωση και ζωγραφική με διάφορα υλικά. Το Ιαπωνικό Χαρτί είναι πολύ λεπτό και κατάλληλο για εκτύπωση ανώμαλων ή χαραγμένων επιφανειών π.χ. λινόλεουμ, ξύλο, φύλλα, ή για μονοτυπία. Χαρτονάκια (Μεγέθη Α1, Α2) Αχυρόχαρτο (μεγέθη Α1, Α2, Α3) Ιαπωνικό Χαρτί

22 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Τα περισσότερα είδη χαρτιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους κοπής, δίπλωσης, πλέξης, τσαλακώματος, τοποθέτησης, σύνθεσης χαρτιού. Ζωγραφική σε βρεγμένο χαρτί, μαρμαρογραφία (marbling), δέσιμο και βάψιμο (tie and dye), batik.

23 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ Εκτός από τα υλικά που διαθέτει η αποθήκη του ΥΠΠ υπάρχει πληθώρα άλλων υλικών είτε στο εμπόριο, είτε στη φύση, είτε στα σπίτια μας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα των εικαστικών τεχνών.

24 Χαρτί Αυγοθήκες Αχυρόχαρτο σε διαφορετικά μεγέθη και χρωματισμούς, Α4, Α3, Α2, A1 Εφημερίδες Παλιές κάρτες Περιοδικά Πιάτα χάρτινα Τσιγαρόχαρτο- μεταξόχαρτο (tissue paper) Ρολά κουζίνας χάρτινα Χαρτί γκοφρέ σε διάφορους χρωματισμούς Χαρτί γυαλιστερό ή χαρτί γλασέ σε διάφορα χρώματα και μεγέθη Χαρτί σχεδίου λευκό Χαρτί περιτυλίγματος Χαρτί σχεδίου σε διαφορετικά χρώματα και διαφορετικής υφής Χαρτί του μέτρου ή μεγάλο ρολό χαρτόκολλα Χαρτόνι απλό, ματ, ή με γυαλιστερή τη μία ή και τις δύο όψεις Χαρτόνι σκληρό Χαρτόνι ματ σε διάφορους χρωματισμούς και μεγέθη Χαρτοσακούλες Χαρτοταινίες Χάρτινα κουτιά Χάρτινες συσκευασίες Χαρτοκιβώτια Χαρτοπετσέτες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το χαρτί ως μέσο για δημιουργία είναι εύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερα εργαλεία ή πολύπλοκες τεχνικές. Ανάλογα με το είδος του το χαρτί έχει διαφορετικές υφές, βάρος, χρώμα, κίνηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Να σκιστεί, να κοπεί, να διπλωθεί, να τσαλακωθεί, να χαραχτεί, να πλεχτεί, να τυλιχθεί, να πολτοποιηθεί.

25 Το καπέλο είναι από χαρτοπολτό από λιωμένες εφημερίδες, το φόντο από χαρτί tissue και γκοφρέ τσαλακωμένα. Χαρτόκουτο, εφημερίδες και άλλα χαρτιά. Πλέξιμο φωτοπορτρέτων, χρήση περιοδικών και άλλων ειδών χαρτιού κομμένα σε διάφορους σχηματισμούς. Περιοδικά κομμένα σε μικρά κομμάτια είτε με το ψαλίδι είτε με το χέρι

26 Είδη υφασμάτων και ραπτικής Βαμβάκι Δαντέλες Δειγματολόγια υφασμάτων Διάφορα υφάσματα Καμβάς Κλωστές Κορδέλες Kορδόνια Κουμπιά Mαλλί Καθαρός παλιός ρουχισμός (φανέλες, παντελόνια, φούστες, καλτσόν, κάλτσες, κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Φθαρμένα ρούχα και υφάσματα από ράφτες ή από το εμπόριο μπορεί να αποτελέσουν υλικά για αξιοποίηση με ποικίλες τεχνικές. Εικόνες: Τα υφάσματα κόβονται σε λωρίδες και πλέκονται σε παλιό έπιπλο για τη δημιουργία έργου.

27 Παλιοί τροχοί ποδηλάτων έγιναν η βάση για να δημιουργήσουν τα παιδιά υφαντά με λωρίδες υφασμάτων και μαλλί. Υφασματογραφία Παιδιά δένουν πέτρες μέσα στο ύφασμα με σχοινί. Ακολουθεί το βούτημα του υφάσματος σε μπογιά. (τεχνική δένω και βάφω) Δείγμα έργου με την τεχνική δένω και βάφω.

28 Ράψιμο σε ύφασμα για δημιουργία έργου Ύφανση υφασμάτινων λωρίδων

29 Υλικά από το φυσικό περιβάλλον (Χωρίς να καταστρέφεται / αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον) Άμμος Καρποί Κλαδιά Κοχύλια Λουλούδια Πέτρες Φύλλα Χόρτα Χώμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το φτερό που έχει πέσει από το πουλί, τα πετραδάκια της αυλής, λίγο χώμα από το πάρκο, τα κοχύλια που μαζεύτηκαν το καλοκαίρι στη θάλασσα είναι υλικά χωρίς έξοδα και με αρκετό ενδιαφέρον στη διαδικασία εξεύρεσης τους. Τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να παίζουν με τα υλικά του περιβάλλοντος τους και να τα μετασχηματίζουν. Με τον ίδιο ενθουσιασμό και άνεση μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα υλικά για τη δημιουργία εικαστικών έργων.

30 Μετά από επίσκεψη στο πάρκο τα παιδιά συνέλεξαν υλικά τα οποία χρησιμοποιούν στο μάθημα των εικαστικών τεχνών. Το κοριτσάκι δείχνει με καμάρι την πέτρα που έχει χρωματίσει με τις μπογιές και ακολούθως την τυπώνει στο χαρτί.

31 Άλλο υλικό Αλουμινόχαρτο Διαφάνειες διαφόρων χρωμάτων Διαφανές σελοφάν Δισκάκια (DVD, CD) Δίχτυ διαφόρων ποιοτήτων Ληγμένα ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια Λινόλεουμ Μεταλλικό σύρμα (τέλι) λεπτό Ξύλινες επιφάνειες (πινακίδες, πόρτες, παράθυρα) Παλιά παπούτσια Παλιές βιντεοκασέτες Παλιές κασέτες Πλαστικές μπουκάλες, σακούλες, συσκευασίες, διαφάνειες Πώματα αναψυκτικών Συρμάτινα καλώδια Σφουγγάρι Σχοινί Τενεκεδάκια αναψυκτικών Φελιζόλ (πολυστερίνη) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Μια προσεκτική ματιά γύρω μας στο σπίτι ή στον περιβάλλοντα χώρο μας αποκαλύπτει υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία έργων, π.χ. αλουμινόχαρτο, τέλι, πλαστικές μπουκάλες, σφουγγάρια κλπ. Ανθρωπόμορφες φιγούρες και ελεφαντάκια που έγιναν με τη χρήση διαφόρων υλικών και χρησιμοποιήθηκαν για εγκατάσταση και εικαστικό δρώμενο σε χώρο του σχολείου.

32 Τα παιδιά μετά από πειραματισμούς τοποθέτησης των παιγνιδιών τους (αυτοκινητάκια) κατέληξαν στο συγκεκριμένο έργο. Έργο με τύλιγμα τελιού Έργο με πλαστικά πώματα Χρήση παπουτσιού και άδειων δοχείων καλλυντικών για τη δημιουργία της σύνθεσης.

33 Παλιά έπιπλα και εξοπλισμός Θρανία Καρέκλες Οθόνες Πινακίδες σχολείου Πληκτρολόγια Η.Υ. Τραπέζια Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Οι παλιοί μαυροπίνακες αντικαταστάθηκαν με τις γυαλιστερές άσπρες πινακίδες. Οι παλιές καρέκλες και θρανία με καινούργια μοντέρνα έπιπλα. Τα παλιά κομπιούτερ χάλασαν και βρίσκονται στοιβαγμένα στην αποθήκη του σχολείου. Μήπως θα μπορούσαν να πάρουν ξανά ζωή; Μήπως θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι άλλο; Ρωτήστε και τα παιδιά να σας πουν τη γνώμη τους. Οι παλιοί μαυροπίνακες έγιναν έργα τέχνης και στόλισαν την είσοδο του σχολείου.

34 Οι παλιές καρέκλες έγιναν ψηφιδωτά έργα Εγκατάσταση στο χώρο με παλιές καρέκλες Έργο με πλήκτρα ηλεκτρονικών υπολογιστών

35 Χειροποίητες επιφάνειες από: Άμμο Γόμα Γύψο Πηλό Πλαστελίνη Χαρτοπολτό Χώμα Οποιοδήποτε άλλο υλικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Επιφάνεια από άμμο Μπορούν να δημιουργηθούν διάφορες επιφάνειες με τη χρήση πηλού, γύψου, άμμου, χαρτοπολτού, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βάση για δημιουργία. Επιφάνεια από γύψο

36 Μέσα κοπής υλικών Μονό τρυπητήρι Παιδικό σιγατσάκι Πένσα Πλαστικά μαχαιράκια Χειροκίνητος διατρητήρας Ψαλίδια με διάφορες λεπίδες που μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα είδη κοπής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών

37 Μέσα σύνδεσης υλικών Aλευρόκολλα Βελόνια Blue tack Γόμα σε υγρή ή στερεή μορφή Κλωστές Κορδέλες Κορδόνια παπουτσιών Λαστιχάκια Λεπτό μεταλλικό σύρμα (τέλι) Πεταλούδες (Σχεδιασμού και Τεχνολογίας) Πιστολάκι ζεστής γόμας Πλαστελίνη Συγκολλητική ταινία (σπιτφίξ) Συνδετήρες Σχοινί Χαρτοταινίες Σύνδεση γυαλιστερού χαρτονιού με συνδετήρα, σύνδεση των διαφόρων κομματιών του έργου με τέλι, ενίσχυση του κρατήματος σε κάποια σημεία με χαρτοταινία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Πολλές φορές τα παιδιά συναντούν δυσκολίες στον τρόπο σύνδεσης των υλικών που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ένα εικαστικό αποτέλεσμα που θα τα ευχαριστήσει. Αν π.χ τα μέρη του τρισδιάστατου έργου δεν μπορούν να κολληθούν, ίσως θα μπορούσαν να δεθούν με κορδέλα, σχοινί ή τέλι. Αν το ύφασμα πέφτει από το χώρο τοποθέτησης του θα μπορούσε να ραφτεί. Αν το χαρτόνι είναι γυαλιστερό και δεν κολλά με γόμα θα μπορούσε να ενωθεί με συνδετήρα. Όλοι οι ασφαλείς τρόποι σύνδεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτάσουν τα παιδιά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

38 Τα υφάσματα συνδέονται μεταξύ τους με τη χρήση συνδετήρα.. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το αγόρι συνδέει στοιχεία στο έργο του με χαρτοταινία και το κορίτσι δένει με κορδέλα.

39 Υλικά για σχέδιο και ζωγραφική Ακουαρέλες Βερνίκια νυχιών Γυαλώματα για βάψιμο του πηλού Δαχτυλομπογιές Κιμωλίες Λαδοπαστέλς Μαρκαδόροι Μαρκαδόροι νερομπογιάς Μελάνια Μπογιές από υλικά της φύσης (χώμα, μαργαρίτες, ριζάρι κλπ) Μπογιές για γυαλί Μπογιές για τοίχους Μπογιές πασχαλινών αυγών χωρίς χρωστικές ουσίες Μπογιές σε σκόνη Μπογιές υδατοδιαλυτές για εκτύπωση σε χαρτί ή σε ύφασμα Πενάκια διαφόρων χρωμάτων Τέμπερες Υδατοδιαλυτά παστέλς Υδατοδιαλυτά χρωματιστά μολύβια Χρυσόσκονη Χρωματιστά μολύβια Χρήση γκλίτερ που η γυαλιστερή του υφή εντυπωσιάζει τα παιδιά. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Το παιδί έσταξε μελάνι πάνω στο σχέδιο και το άπλωσε φυσώντας με καλαμάκι. Συνέχισε το σχέδιο του με πλάκες αδιαφανούς υδροχρώματος. Εκτός από τις μπογιές της αποθήκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποικίλες μπογιές και υλικά σχεδίου από το εμπόριο.

40 Μέσα για άπλωμα μπογιάς Βαμβάκι Βούρτσες για καθάρισμα μπουκαλιών Καλαμάκια Μπατονέτες Μπουκάλια με ειδικό πώμα για πιτσίλισμα (σε μορφή σπρέι) Οδοντόβουρτσες Πινέλα σε διάφορα μεγέθη Πινέλα κουζίνας Πόδια Σφουγγαράκια Σχοινί Υλικά από τη φύση (χόρτα, πέτρες, φτερά, χώμα) Χαρτονάκια με διαφορετική υφή Χαρτονάκια σκληρά Χέρια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Οι μπογιές σε ένα έργο μπορούν να απλωθούν με διάφορους τρόπους. Σφουγγαράκια, σχοινί, μπατονέτες, υλικά από τη φύση, πλαστικές κάρτες, χαρτονάκια κλπ. Άπλωμα μπογιάς με διάφορα μέσα

41 Όλη ομάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον ιδιαίτερο τρόπο ζωγραφικής του συμμαθητή τους. Το πρώτο παιδί απλώνει τη μπογιά στην επιφάνεια με σφουγγαράκι. Το διπλανό παιδί την απλώνει με τα χέρια. Χρήση σχοινιού για ζωγραφική Το μπουκάλι φιλοξενεί «πινέλα» που έφτιαξε η φύση.

42 Εύπλαστα υλικά και Υλικά για χάραξη - τύπωμα Γύψινες επιφάνειες Επιφάνειες (υφασμάτινες, χάρτινες, πλαστικές) Κεραμικά Πλακάκια Κερί Λινόλεουμ Παχύρευστη μπογιά ή γόμα απλωμένη σε επιφάνεια Πέτρες Πηλός (φυσικός ή συνθετικός) Πλαστελίνη Σβηστήρια παλιά Φελιζόλ (πολυστερίνη) Φελλοί Φιγούρες με πλαστελίνη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Εκτός από τον πηλό υπάρχουν και άλλα εύπλαστα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ανάγλυφο σε πράσινο σαπούνι

43 Μέσα για χάραξη, τύπωμα και πλάσιμο Εργαλεία πλαστικά ή ξύλινα για χάραξη, τύπωμα και πλάσιμο Εργαλεία χαρακτικής σε λινόλεουμ Κορδόνια παπουτσιών Κουζινικά είδη (πλαστικά μαχαιροπήρουνα, κουτάλια, πλάστες) Κούπες διαφόρων σχημάτων (χρησιμοποιούνται ως καλούπια) Μπατονέτες Νάιλον Ξυλάκια παγωτού Οδοντόβουρτσες Οδοντογλυφίδες Σανίδες κόντρα πλακέ Σπάγκος Υλικά από τη φύση (ξυλαράκια, φύλλα, χόρτα, χώμα, κέλυφος αυγού κλπ) Χτένες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Οποιοδήποτε υλικό μπορεί να αφήσει αποτύπωμα σε μαλακή επιφάνεια και να είναι ασφαλές για τα παιδιά (πλαστικά παιγνίδια, πώματα, οικοδομικά υλικά, διάφορα είδη χαρτιών π.χ. αλουμινόχαρτο, κυματιστό χαρτόνι κλπ). Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε υλικό είναι ασφαλές και αφήνει αποτύπωμα πάνω σε εύπλαστη επιφάνεια. Τα παιδιά χρησιμοποιούν πλάστες, ξύλινα εργαλεία και οδοντογλυφίδες για να δημιουργήσουν έργο με πλαστελίνη.

44 Ο ΗΥ ως μέσο για εικαστική δημιουργία Βιντεοτέχνη Stop Motion Animation Ψηφιακά παραγόμενη εικόνα Ψηφιακά τροποποιημένη εικόνα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ως μέσο εικαστικής δημιουργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η φωτογραφική μηχανή και η βιντεοκάμερα. Σε συνδυασμό με τη χρήση (δωρεάν) λογισμικών όπως τα Windows Movie Maker, Photo Story και Gimp μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους έκφρασης και δημιουργίας για τα παιδιά.

45 Η φωτογραφική μηχανή ως μέσο για εικαστική δημιουργία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Φωτογραφία

46 Μπορεί τα χέρια να καταλήξουν κάπως έτσι (εικόνα 1) μετά από ένα μάθημα εικαστικών. Στο πρόσωπο όμως θα είναι αποτυπωμένο ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης και περηφάνιας για τη δημιουργία τους.

Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα

Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Χαρτί Αυγοθήκες Αχυρόχαρτο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Μ χ ρ β βλ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Μ χ ρ β βλ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2 Μ χ ρ β βλ λ 20505116 Κόψιμο και χάραξη κυρίως χοντρών επιφανειών π.χ. χαρτονιών. 3 Ψ λ 15cm 20505009 Κόψιμο,

Διαβάστε περισσότερα

τα είδη χρωμάτων, οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά στο σχέδιο;»

τα είδη χρωμάτων, οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά στο σχέδιο;» ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β ΤΑΞΗ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ 2 ΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Υποομάδα 2 «ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΕΣ» με θέμα «Ποια είναι τα υλικά, τα είδη χρωμάτων, οι μέθοδοι και οι τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΒΑΘΜΙΔΑ 1 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΒΑΘΜΙΔΑ 1 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΒΑΘΜΙΔΑ 1 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Να εξερευνούν υλικά και ιδέες σε σχέση με: 1.1. τις

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος βιβλίου: «Με Νου & Φαντασία Ανακυκλώνοντας άχρηστα υλικά με δημιουργικό τρόπο»

Τίτλος βιβλίου: «Με Νου & Φαντασία Ανακυκλώνοντας άχρηστα υλικά με δημιουργικό τρόπο» ΜΕ ΝΟΥ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Τίτλος βιβλίου: «Με Νου & Φαντασία Ανακυκλώνοντας άχρηστα υλικά με δημιουργικό τρόπο» Συγγραφέας: Γεωργία Κούρτογλου, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρώτη έκδοση: Μάιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικά Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Εικαστικά Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBLIO MA8HTH 1-41_eikastika B Mathiti 28/11/2012 9:30 πμ Page 1 Εικαστικά Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBLIO MA8HTH 1-41_eikastika B Mathiti 11/1/2013 9:27 πμ Page 2 ΣυγγραφεiΣ: ΚρΙτeΣ - αξιολογητeσ: εικονογρaφηση: φιλολογικh

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Αγαπώ τον εαυτό μου, τρέφομαι σωστά, γυμνάζομαι τακτικά. Βαθμίδα: 3 Τάξη: Στ Διάρκεια: 11 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Τα παιδιά ασχολήθηκαν με την υγιεινή και ανθυγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Α - Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Α - Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Α - Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Ι.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ 7 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Η πλαστική τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Για την εκπόνηση της μελέτης των προδιαγραφών των εργαστηρίων εικαστικών μαθημάτων συνεργάστηκαν οι:

Για την εκπόνηση της μελέτης των προδιαγραφών των εργαστηρίων εικαστικών μαθημάτων συνεργάστηκαν οι: Για την εκπόνηση της μελέτης των προδιαγραφών των εργαστηρίων εικαστικών μαθημάτων συνεργάστηκαν οι: Αραπάκη Ξένια Γέρος Βασίλειος Κατσούλας Αριστομένης Μπρισκόλα Αργυρώ 1 Πρόλογος Σε όλες τις βαθμίδες

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογικό έργο. www.aeiforum.eu

Συλλογικό έργο. www.aeiforum.eu Συλλογικό έργο www.aeiforum.eu Πειραιάς 2015 Γούναρη 21-23 18531 Πειραιάς Τηλ. 210 4134960 aeiforo@gmail.com www.aeiforum.eu Η ταυτότητα του βιβλίου: Τίτλος: «Σχολικές Ανακυκλω-δημιουργίες» Συγγραφέας-συγγραφείς:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΘΕΩΡΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΘΕΩΡΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟ 1/2/2014 ΓΚΑΛΕΡΙ 88 Πολυχώρος Τέχνης & Δημιουργίας Τσαγρή 10 τηλ.2831026312 gallery88.gr ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: Απόκριες 2014 ΘΕΜΑ: Εισαγωγή στην κατασκευή αρμάτων ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Φραντζεσκάκης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογικό έργο. www.aeiforum.eu

Συλλογικό έργο. www.aeiforum.eu Συλλογικό έργο www.aeiforum.eu Πειραιάς 2015 Γούναρη 21-23 18531 Πειραιάς Τηλ. 210 4134960 aeiforo@gmail.com www.aeiforum.eu Η ταυτότητα του βιβλίου: Τίτλος: «Σχολικές Ανακυκλω-δημιουργίες» Συγγραφέας-συγγραφείς:

Διαβάστε περισσότερα

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ειρήνη Ανούση, Ζωγράφος, Χαράκτρια, Εκπαιδευτικός Β/θµιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Το σχέδιο και το χρώμα

Το σχέδιο και το χρώμα eikastika B gym Mathiti 5:eikastika B Mathiti 10/1/08 4:09 PM Page 21 γ. Οι ακουαρέλες (τα υδατοχρώµατα) είναι χρώµατα σε µορφή πλακέτας που διαλύονται µε νερό. Τις απλώνουµε κυρίως επάνω σε πορώδες και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ - 2014) Σχολική Χρονιά 2014-2015 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Υφασματογραφίας

Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία υφασματογραφίας Με την τεχνική αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση με το ράψιμο διάφορων υφασμάτων και άλλων υλικών μεταξύ τους, πάνω σε μια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικά Ε & Στ τάξη Δημοτικού

Εικαστικά Ε & Στ τάξη Δημοτικού παρατηρώ και δημιουργώ Εικαστικά Ε & Στ τάξη Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών 10-0140.indd 1 15/3/2013 9:41:54 πμ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦEIΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Νίκος Καζαντζάκης) και καλή δημιουργία!

(Νίκος Καζαντζάκης) και καλή δημιουργία! (Νίκος Καζαντζάκης) Σε μια εποχή που όλα είναι copy-paste και τα πάντα πρέπει να ταιριάξουν σε συγκεκριμένα χρώματα και σχήματα, η ανάγκη για δημιουργία φαντάζει...επιτακτική. Γι αυτό βρήκαμε όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ INFORMATION TECHNOLOGY IN LEARNING ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΚΤΙΝΕΣ - V4.0-S ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ INTE*LEARN 1 ΑΚΤΙΝΕΣ-v4.0-S ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οδηγός Εγκατάστασης...7 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου Συγγραφή και συνεργασία: Γιώργος Κουτσίδης

Διαβάστε περισσότερα

drastiriotites mathisiakis etoimotitas_bibliou daskalou_2_teliko_1:layout 1 9/3/09 13:23 Page 245

drastiriotites mathisiakis etoimotitas_bibliou daskalou_2_teliko_1:layout 1 9/3/09 13:23 Page 245 drastiriotites mathisiakis etoimotitas_bibliou daskalou_2_teliko_1:layout 1 9/3/09 13:23 Page 245 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 245 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Αναλυτικό Πρόγραμμα Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ. Συγγραφή Εικονογράφηση: Κυριάκος Ιωάννου ( Δάσκαλος Σύμβουλος ΣΧ.Τ.) Μάιος 2010.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ. Συγγραφή Εικονογράφηση: Κυριάκος Ιωάννου ( Δάσκαλος Σύμβουλος ΣΧ.Τ.) Μάιος 2010. ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2009-2010 ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ. στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία ΣΤ τάξη Εισαγωγή: Γενικό πλαίσιο. Ιστορική αναδρομή του παιχνιδιού. Για το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα δέντρο για όλες τις εποχές

Ένα δέντρο για όλες τις εποχές ΚατΕρIνα ανωγιαννaκη Ένα δέντρο για όλες τις εποχές Εικαστικές και θεατρικές προσεγγίσεις για τις τέσσερις εποχές Σχέδια εργασίας για την προσχολική αγωγή Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Λίγα λόγια για το θέμα Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Περιγραφή: Με την τεχνική αυτή µπορούµε να δηµιουργήσουµε µια σύνθεση µε το ράψιµο διάφορων υφασµάτων και άλλων υλικών µεταξύ τους, πάνω σε µια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για αφορμή δημιουργικότητας, επικοινωνίας αλλά και ευκαιρία για ξεκούραση μέσα στο τρέξιμο και άγχος της καθημερινότητάς μας..

Πρόκειται για αφορμή δημιουργικότητας, επικοινωνίας αλλά και ευκαιρία για ξεκούραση μέσα στο τρέξιμο και άγχος της καθημερινότητάς μας.. Ομάδα χειροτεχνίας Από φέτος ο Σύνδεσμος Νέων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στο Βόλο έχει δημιουργήσει ομάδα χειροτεχνίας, που απαρτίζεται από νέους και νέες 18 έως 40 ετών. Συναντήσεις πραγματοποιούνταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας των Εικαστικών ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ Ο γενικός σκοπός της διδασκαλίας των Εικαστικών στο ηµοτικό και το Γυµνάσιο είναι να γνωρίσει ο µαθητής τις Εικαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω από 700 υλικά για να δηµιουργήσεις! 08/2013

Πάνω από 700 υλικά για να δηµιουργήσεις! 08/2013 Πάνω από 700 υλικά για να δηµιουργήσεις! 08/2013 002/003 Δημιουργικότητα χωρίς όρια! Μέσα στις 84 σελίδες που θα ξεφυλλίσετε στον κατάλογό μας θα ανακαλύψετε όλα τα προϊόντα που θα χρειαστείτε για τις

Διαβάστε περισσότερα