ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ. Πληροφορίες για ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ. Πληροφορίες για ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο"

Transcript

1

2 ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Πληροφορίες για ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

3 H Stroke Association δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρχουν στην παρούσα μετάφραση, ή για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιο λάθος στο κείμενο. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το εγχειρίδιο, μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς μόνο μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσής τους. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ δεν έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν συμβουλές εξειδικευμένων επαγγελματιών για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας. Προσπαθούμε κατά το δυνατό να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο που παρέχουμε είναι ακριβές και επικαιροποιημένο, αλλά οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο, η Stroke Association δεν αποδέχεται καμία ευθύνη σχετική με τη χρήση των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτό το εγχειρίδιο, ή των πληροφοριών που παρέχονται από τρίτους ή από ιστοσελίδες που περιλαμβάνονται ή αναφέρονται εδώ.

4 ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΠΕΡΙΈΧΕΙ ΤΑ ΑΚΌΛΟΥΘΑ ΚΕΦΆΛΑΙΑ: ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΑΚΟΎ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΑΠΌ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΖΩΉΣ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΜΕΊΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΎΝΟΥ ΓΙΑ ΔΕΎΤΕΡΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΠΟΎ ΝΑ ΛΆΒΕΤΕ ΒΟΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ;

5 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 1 ΕΊΜΑΣΤΕ ΕΔΏ ΓΙΑ ΣΑΣ Σύντομα η Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης, εθνικό μέλος της SAFE, που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΕ (ΗELLENIC ALLIANCE/ACTION FOR STROKE) θα είναι σε θέση να παρέχει βοηθητικές πληροφορίες. Επικοινωνια: hellenic.stroke@yahoo.com Χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες και Facebook.com: Hellenic alliance/action for stroke. ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΕΣΆΣ Μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, χρειάζεστε τις πληροφορίες και την υποστήριξη, ανεξάρτητα αν αισθάνεστε ότι έχετε επανέλθει πλήρως ή έχετε αναπηρία. Αυτός ο οδηγός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε όποιον έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, με συμβουλές σχετικά με την βοήθεια, εάν τη χρειάζεστε. ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια ξαφνική βλάβη στον εγκέφαλο. Συμβαίνει όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου διακόπτεται και τα κύτταρα αυτoύ του τμήματος καταστρέφονται. Η βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα. Μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε και το πώς αισθάνεστε.

6 2 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Υπάρχουν οι δύο κύριοι τύποι των εγκεφαλικών επεισοδίων: ΠΙΕ ή μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο 1. ισχαιμικό: εξαιτίας απόφραξης ενός αγγείου στον εγκέφαλο, 2. Αιμορραγικό: εξαιτίας αιμορραγίας που συμβαίνει μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο. Το ισχαιμικό συχνά ονομάζεται και απλά εγκεφαλικό επεισόδιο και προκαλείται από θρόμβο. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά ονομάζεται εγκεφαλική αιμορραγία. Το ΠΙΕ (παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι το ίδιο με το εγκεφαλικό επεισόδιο, εκτός ότι τα συμπτώματα διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα. Οταν συμβεί ΠΙΕ, μια αρτηρία στον εγκέφαλο κλείνει, αλλά η απόφραξη μπορεί να διορθωθεί αυτόματα. Το ΠΙΕ αναφέρεται και ως μίνι-εγκεφαλικό. Μερικοί το θεωρούν σαν κατι μικρό και δεν δίνουν σημασία. Ομως, το ΠΙΕ είναι προειδοποίηση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαφορετικές ονομασίες για το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ανάλογα με τον τύπο μερικές φορές ονομάζεται ενδοεγκεφαλική αιμορραγία ή υπαραχνοειδής αιμορραγία.

7 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 3 ΟΙ ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι διαφορετικό. Οι συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από το πού συμβαίνει στον εγκέφαλο και πόσο μεγάλο είναι το κατεστραμμένο μέρος. Ορισμένες συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου: Κίνηση και ισορροπία: Αδυναμία κατά μήκος της μιας πλευράς του σώματος Προβλήματα με την ισορροπία και το περπάτημα Δυσκολίες στη χρήση των ποδιών και των χεριών. Άλλα σωματικά προβλήματα μπορεί να είναι: Προβλήματα με την κατάποση Απώλεια ελέγχου της ούρησης και αφόδευσης Κούραση που δεν περνά μετά από τη ξεκούραση Σκέψεις και επικοινωνία: Προβλήματα με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την επίλυση προβλημάτων Προβλήματα λόγου, κατανόησης, ανάγνωσης και γραφής Χωρική παραμέληση: η έλλειψη συνειδητοποίησης των πραγμάτων στην μια πλευρά του εγκεφάλου. Προβλήματα στις αισθήσεις: Προβλήματα όρασης, όπως διπλωπία, υπερευαισθησία στος φώς, απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου. Μούδιασμα Πόνος στους μύς και στις αρθρώσεις.

8 4 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΚΡΥΦΈΣ ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει και μη εμφανείς συνέπειες, όπως διαταραχές της διάθεσης και ψυχολογίας ή κόπωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ασθενείς που δεν έχουν προβλήματα και διαταραχές μετά μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Προσωπική ιστορία: κούραση "Κάλεσα τη βοηθητική γραμμή Stroke Helpline γιατί δεν είχα ενέργεια. Η γυναίκα στην τηλεφωνική γραμμή μου είπε "Λοιπόν, αυτό είναι φυσιολογικό". Ήταν μια τεράστια ανακούφιση." την κατανόηση. Το άτομο δεν έχει γίνει λιγότερο έξυπνο, αλλά δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τον λόγο. Δυσκολία στην ομιλία μπορεί επίσης να προκύψει εξαιτίας αδυναμίας μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα δυσαρθία όπως και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Αλλαγές συμπεριφοράς Ρίτσαρντ, ασθενής μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αφασία Περίπου το ένα τρίτο όσων έχουν υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν πρόβλημα στον λόγο και αυτό ονομάζεται αφασία. Συχνά προέρχεται από εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Η αφασία μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της επικοινωνίας, δηλαδή την ομιλία, την ανάγνωση, την γραφή και Η συμπεριφορά ορισμένων ασθενών μετά το εγκεφαλικό αλλάζει. Μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειες τους. Μερικοί μπορεί να γίνουν ευερέθιστοι ή μιλούν και κάνουν πράγματα χωρίς σκέψη.

9 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 5 Πολλές συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι προσωρινές Πολλές συνέπειες βελτιώνονται τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ορισμένα συμπτώματα όμως διαρκούν περισσότερο. Μπορεί να χρειαστεί αποκατάσταση για την ανάκτηση. ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΈΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί άνθρωποι έχουν διαταραχές διάθεσης και συναισθήματα όπως σοκ, θυμός, ενοχή και θλίψη. Είναι κοινό ότι μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη. Μπορεί να είναι δύσκολο στο άτομο να μιλήσει για τα συναισθήματά του, αλλά μπορεί να βοηθήσει αν μιλήσει με έναν οικείο του ή με ψυχολόγο. Απρόσφορο συναίσθημα Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ελέγξουν τα συναισθήματα μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό ονομάζεται απρόσφορο συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε μερικές φορές να γελάσετε, ή να κλάψετε χωρίς λόγο. Προσωπική ιστορία: απρόσφορο συναίσθημα "Ειδικά όταν είμαι κουρασμένος, μπορώ να γελάω τρελά στα πράγματα που δεν είναι τόσο αστεία είναι ένα γέλιο αναμεμειγμένο με το κλάμα, το οποίο είναι ένα πραγματικά περίεργο πράγμα." Τζος, ασθενής μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ΕΠΊΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΈΣΕΙΣ Το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει τις προσωπικές σχέσεις στο περιβάλλον σας. Συχνά υπάρχει σοκ και άγχος. Η ασθένεια και η αναπηρία μπορεί να αλλάξουν ρόλους στην οικογένεια.

10 6 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Είναι δύσκολο στους φίλους σας και στην οικογένειά σας να καταλάβουν τι περνάτε, οπότε προσπαθήστε να τους μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε, αν μπορείτε. Πολλοί λένε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρέασε τη σεξουαλική τους ζωή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην σωματική κατάσταση ή στο ψυχολογικό αντίκτυπο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Πολλές φορές είναι δύσκολο σε κάποιους να μιλήσουν γι' αυτό αλλά είναι κατι για το οποίο θα πρεπει να μπορεί να συζητήσουν. ΛΉΨΗ ΒΟΉΘΕΙΑΣ Μη φοβάστε να ζητήσετε τη βοήθεια για τα συναισθηματικά, σεξουαλικά προβλήματα και σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών συμπεριφοράς. Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή επικοινωνήστε μαζί μας. Σύντομα η Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης, εθνικό μέλος της SAFE, που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΕ (ΗELLENIC ALLIANCE/ ACTION FOR STROKE) θα είναι σε θέση να παρέχει βοηθητικές πληροφορίες. Επικοινωνια Προσωπική ιστορία: κατάθλιψη "Σκέφτηκα συνεχώς: "Γιατί μου συνέβη αυτό;" και έγινα, πολύ καταθλιπτική. Σχεδόν αμέσως ήρθα σε επαφή με το κέντρο παροχής συμβουλών". Σίλια, επέζησε από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

11 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 7 ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο εγκέφαλος και το σώμα χρειάζονται χρόνο για να αποκατασταθούν. Τις πρώτες εβδομάδες, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ κουρασμένοι και μπερδεμένοι. Ολοι ανακάμπτουν με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι αναρρώνουν εντελώς. Αλλοι άνθρωποι θα έχουν προβλήματα υγείας ή αναπηρία. Ταχύτητα βελτίωσης Η βελτίωση γίνεται ταχύτερα στους πρώτους μήνες. Μετά, η πρόοδος μπορεί να είναι πιο αργή. Ωστόσο, η κατάσταση των ανθρώπων μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται εδώ και μήνες ή χρόνια. Νευροπλαστικότητα Μπορεί να ακούσετε τη λέξη νευροπλαστικότητα. Αυτό σημαίνει, ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να αναδιοργανωθεί μετά από την βλάβη. Τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν μπορούν να αντικατασταθούν, αλλά τα άλλα μέρη του εγκεφάλου μπορούν να αναλάβουν καποιες επιπλέον λειτουργίες, να επικρατούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποκτήσετε ξανά ικανότητες όπως η βάδιση, ομιλία, ισορροπία. Βοηθάει σε αυτή την διαδικασία αν κάνετε ασκήσεις αποκατάστασης. Προσωπική ιστορία: βελτίωση "Εξακολουθώ να βελτιώνομαι αργά και 10 χρόνια μετά από το επεισόδιο". Αλαν, ασθενής μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

12 8 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ Αποκατάσταση σημαίνει ότι προσπαθείτε να επαναφέρετε τη λειτουργία, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό και προσαρμόζεστε στην αδυναμία. Ο στόχος είναι να είστε σε θέση να εκτελείτε τις συνήθεις δραστηριότητές σας στην καθημερινή ζωή, όπως και ΤΑ ΕΊΔΗ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ: να επικοινωνείτε, να κινείστε και να είστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι. Θα πρέπει να ξεκινήσετε την αποκατάσταση αμέσως μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το νοσοκομείο και να συνεχίσετε στο σπίτι εάν το χρειάζεστε. Εργοθεραπεία: Σας βοηθάει να γνωρίσετε εκ νέου τις καθημερινές δεξιότητες, όπως το ντύσιμο και την κίνηση. Φυσιοθεραπεία: Σας βοηθάει να κινηθείτε και να διατηρήσετε την ισορροπία. Ενισχύει τους μυς και βελτιώνει την κίνηση, την ισορροπία και το συντονισμό. Λογοθεραπεία: μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ομιλία σας και να βελτιώσει επίσης την ικανότητα να τρώτε και να πίνετε πιο εύκολα. Ψυχολογική υποστήριξη : Βελτιώνει τις διαταραχές της διάθεσης, προβλήματα με την μνήμη και την σκέψη. Υποστήριξη διατροφής: Ο διαιτολόγος μπορεί να υπολογίσει το διαιτολόγιο και τα υγρά που λαμβάνετε. Μπορεί να σας βοηθήσει και εάν δυσκολεύεστε να φάτε.

13 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 9 Πώς λειτουργεί η αποκατάσταση; Κατά την αποκατάσταση, εργάζεστε με τους θεραπευτές. Ο θεραπευτής εκτελεί την πλήρη αξιολόγηση και σχεδιάζει τη θεραπεία που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μαζί, ορίζετε τους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Κάνετε τα σχέδια για την επίτευξη των στόχων. Ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας, ίσως χρειαστεί να κάνετε και τις ασκήσεις. Μπορείτε να εργαστείτε στην οικοδόμηση της αντοχής, ή την εκμάθηση των νέων τρόπων για να μπορείτε να κάνετε κάτι. Συμβουλές αποκατάστασης Τα άτομα που επιβίωσαν από εγκεφαλικό επεισόδιο μας λένε ότι μπορεί να χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα για να συνεχιστεί η αποκατάσταση. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά, αλλά μπορεί να πραγματοποιήσουν σημαντικές προόδους στην ομιλία, το περπάτημα και άλλες βασικές δεξιότητες. Εδώ, οι επιζώντες του εγκεφαλικού επεισοδίου και οι επαγγελματίες μοιράζονται τις συμβουλές τους, για το πώς να παραμείνουν θετικοί και θα συνεχίσουν να παρακινούνται να συνεχίσουν την προσπάθεια: Βρείτε τους βοηθούς Η άσκηση μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, γι' αυτό ζητήστε τη βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους σας. Με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων, μπορεί πραγματικά να είναι πιο εύκολο για σας να εξασκείστε τακτικά και να πετύχετε. Μείνετε θετικοί Μερικοί που έχουν υποστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο λένε ότι μια θετική στάση μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε στην αποκατάσταση. Συνεχίστε να κινείστε Προσπαθήστε να ενσωματώσετε την κίνηση ή τις ασκήσεις σε καθημερινά καθήκοντά σας.

14 10 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Ορίστε τους στόχους Ο καθορισμός των στόχων σας δίνει μια αίσθηση επιτυχίας, όταν τα κατανοείτε. Εγγραφή της προόδου Εάν γράφετε τακτικά τις δραστηριότητές σας, αυτό σας επιτρέπει να δείτε πόσο καλά προχωράτε. Στην αρχή, δεν θα μπορέσετε να αντέξετε πολύ την αποκατάσταση. Οταν αισθάνεστε ισχυρότεροι, θα είστε σε θέση να κάνετε περισσότερα. ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΑΠΌ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ Εάν προηγήθηκε νοσηλεία για μεγάλο διάστημα η επάνοδος στο σπίτι μπορεί να σας φαίνεται ως μια μεγάλη ανακούφιση. Αλλά για μερικούς ανθρώπους που πηγαίνουν στο σπίτι, η διαδικασία είναι δύσκολη. Πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποστήριξη. Εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε επίσης να συμμετέχετε στον σχεδιασμό της εξόδου από το νοσοκομείο. Το σχέδιο εξόδου από το νοσοκομείο περιλαμβάνει τα εξής: Αποκατάσταση Ιατρική περίθαλψη Φροντίδα στο σπίτι Εξοπλισμός που χρειάζεστε Παρακολούθηση. ΠΡΌΩΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΌΜΕΝΗ ΈΞΟΔΟΣ Ισως θα μπορέσετε να φύγετε από το νοσοκομείο γρήγορα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, εφ 'όσον μπορείτε να μετακινηθείτε από το κρεβάτι στην καρέκλα και να έχετε ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι, όπου μπορείτε να πάτε. Η αποκατάσταση συνεχίζεται στο σπίτι.

15 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 11 Έλεγχος των αναγκών σας Περίπου έξι μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, θα πρέπει να αξιολογηθεί πόσο έχετε προχωρήσει. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι λαμβάνετε την ικανοποιητική υποστήριξη, εάν οι ανάγκες σας έχουν αλλάξει. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΥΝ ΌΤΑΝ ΒΓΕΊΤΕ ΑΠΌ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ Ο ιατρός σας είναι το άτομο στο οποίο αναζητάτε τη βοήθεια, όταν πρόκειται για τα προβλήματα υγείας ή ανάγκες υποστήριξης. Μπορεί να χρειάζεστε υποστήριξη από θεραπευτές, όπως τους φυσιοθεραπευτές και επαγγελματίες θεραπευτές. Μπορεί να έχετε στην κοινότητά σας κάποια νοσοκόμα που είναι εξειδικευμένη σε εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορεί να διατίθεται κοινωνικός λειτουργός. ΔΙΑΜΟΝΉ Εάν έχετε κάποια αναπηρία μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι σας, για να μπορείτε να ζήσετε ανεξάρτητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει προσαρμογή του μπάνιου ή της κουζίνας. Μερικοί άνθρωποι αναγκάζονται να βρουν το νέο σπίτι με πρόσθετη υποστήριξη. Σε κάποιες οργανωμένες κοινότητες, ο κοινωνικός λειτουργός μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε τις επιλογές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω: Κατοικία με ειδικές δυνατότητες: ανεξάρτητη στέγαση με κάποια βοήθεια, εποπτεία, σύστημα προειδοποίησης. Φροντίδα στέγασης: μπορεί να παρέχει τη βασική προσωπική φροντίδα ή φροντίδα των ασθενών.

16 12 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για σας και την οικογένειά σας. Παύση από την εργασία Εάν εργάζεστε, ίσως να είστε σε θέση να πάρετε αναρρωτική άδεια, που δικαιούστε, όσο διαρκεί η αποκατάσταση. Ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιλαμβάνουν την κάλυψη για τη σοβαρή ασθένεια. Αναζητήστε τι καλύπτει το ταμείο σας. Αναπηρία Αν έχετε κάποια αναπηρία, αναζητήστε βοήθεια και υποστήριξη. Mέσω του θεράποντα ζητήστε τη συνταξη εισηγητικού φακελου αναπηρίας και απευθυνθείτε στο αρμόδιο κέντρο. Δυστυχώς δεν υπάρχει οργανωμένη βοήθεια στην Ελλάδα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ασφαλιστικό σας φορέα για να ενημερωθείτε τι καλύπτεται για την αποκατάστασή σας. Με την σταδιακή οργάνωση και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΑΕΕ σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα συντομα. Φροντιστές Αναζητήστε μέσω του ταμείου σας τυχόν αποζημιώσεις και επιδόματα, αν δικαιούστε. Αξιολόγηση των αναγκών περίθαλψης και υποστήριξης Εάν έχετε την αναπηρία μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορείτε να έχετε ανάγκη για φροντίδα και υποστήριξη. Εδώ λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες φροντίδας σας, όπως και η οικονομική στήριξη για το κόστος φροντίδας. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τις τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες.

17 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 13 Ποιότητα ζωής μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο Με το πέρασμα του χρόνου, θα ανακαλύψετε τους προσωπικούς σας στόχους που θέλετε να επιτύχετε. Η βελτίωση και αποκατάσταση μπορεί να είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, αλλά πολλοί επιζώντες λένε ότι βρίσκουν νέους τρόπους για να έχουν ποιότητα στη ζωή τους μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. ΜΕΊΝΕΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΊΣ Συναισθηματική ευεξία Ενας τρόπος για να βελτιωθεί η συναισθηματική ευεξία, είναι η σωματική άσκηση. Η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, που σας επηρεάζουν να αισθάνεστε καλύτερα. Η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια σας βοηθάει να αποφύγετε το αίσθημα απομόνωσης. Μην κρατάτε μέσα σας τα συναισθήματά σας δοκιμάστε να μιλάτε γι 'αυτά. Οι δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η μουσική και η τέχνη, σας επιτρέπουν επίσης να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Είναι συνηθισμένο να έχουμε ψυχολογικά προβλήματα μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν έχετε προβλήματα όπως άγχος ή κατάθλιψη, ζητήστε τη βοήθεια από το γιατρό σας. Διατηρήστε μία ενδιαφέρουσα ζωή Συμμετέχετε στις δραστηριότητες που απολαμβάνετε. Ορίστε στον εαυτό σας μια πρόκληση, έτσι ώστε θα να δοκιμάσετε νέα πράγματα και θα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.

18 14 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη από άλλους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ομαδική θεραπεία μπορεί να σας δώσει ένα νέο σκοπό και να σας επιτρέψει να κάνετε νέες φιλίες. ΕΡΓΑΣΊΑ Ο νόμος προστατεύει τα άτομα με την αναπηρία στην εργασία και ο εργοδότης σας είναι υποχρεωμένος να σας βοηθήσει να παραμείνετε στη δουλειά, αν αυτό είναι δυνατόν. Ισως έχετε καποια δικαιώματα για υποστήριξη που θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην εργασία. Επαγγελματική όψη: εργασία "Είχαμε ανθρώπους που επέστρεψαν στην εργασία, ακόμα και με σοβαρά προβλήματα μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι απίστευτοι". Κόλιν, σύμβουλος για εγκεφαλικό επεισόδιο ΟΔΉΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΊΝΗΣΗ Ανάλογα με το επεισόδιο μπορεί να μην είστε νομικά σε θέση να οδηγήσετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα, για ένα διάστημα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ή ένα ΠΙΕ (μίνιεγκεφαλικό επεισόδιο). Προτού ξεκινήσετε πάλι να οδηγείτε, πρέπει να δηλώσετε στην Υπηρεσία έκδοσης των άδειων οδήγησης και κυκλοφορίας, εάν η ικανότητα οδήγησής σας επηρεάζεται από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν είχατε κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως την Υπηρεσία έκδοσης των άδειων οδήγησης και κυκλοφορίας. Εάν είστε οδηγός αστικού λεωφορείου πόλης, πούλμαν ή φορτηγού, θα πρέπει να ενημερώσετε την Υπηρεσία έκδοσης των άδειων οδήγησης και κυκλοφορίας, αμέσως μόλις συμβεί το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ.

19 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 15 Το πρόγραμμα αυτοκόλλητων για τα άτομα με αναπηρίες σας βοηθάει να κινηθείτε ευκολότερα, επιτρέποντάς σας να σταθμεύσετε σε βολικές θέσεις. Αναζητήστε τυχόν ειδικές διευκολύνσεις, αν προβλέπονται από τοπικούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. ΜΕΊΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΎΝΟΥ ΕΝΌΣ ΔΕΎΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Ο καθένας έχει διαφορετικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο εξαρτάται από τον οργανισμό του καθενός και τον τρόπο ζωής. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι εξής: 1. Ηλικία Καθώς μεγαλώνετε, οι αρτηρίες σας γίνονται πιο σκληρές, αυξάνοντας την πιθανότητα να θρομβωθούν. 2. Προβλήματα υγείας Ορισμένα προβλήματα υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ΠΙΕ και το εγκεφαλικό επεισόδιο: εάν είχατε ΠΙΕ (μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο) ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα δεύτερο επεισόδιο. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είναι οι εξής: Υψηλή αρτηριακή πίεση Κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) Διαβήτης Υψηλή χοληστερόλη.

20 16 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 3. Τρόπος ζωής Ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αυξηθεί από συνήθειες της καθημερινότητας, όπως παρακάτω: Το κάπνισμα σε άτομα από τις χώρες της Νότιας Ασίας, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΎΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Η υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ Πολύ λίγη σωματική δραστηριότητα Ανθυγιεινή διατροφή. 4. Οικογενειακό ιστορικό Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει σχέση με κληρονομικότητα. Δηλαδή, είναι πιο πιθανό το εγκεφαλικό επεισόδιο να εμφανιστεί, εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε ήδη εγκεφαλικό επεισόδιο. 5. Εθνικότητα Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο συχνό σε οικογένειες της Αφρικής ή της Καραϊβικής. Εμφανίζεται επίσης συχνότερα Είναι σημαντικό να ζητήσετε από τον ιατρό σας να σας εξηγήσει περισσότερα για τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου στη δική σας περίπτωσή, έτσι ώστε να γνωρίζετε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο. Οταν διαγνωσθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ (μίνιεγκεφαλικό επεισόδιο), οι γιατροί θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν, τί προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα σας δώσουν στη συνέχεια την αγωγή για να μειώσετε την πιθανότητα να συμβεί ένα δεύτερο επεισόδιο.

21 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 17 Για παράδειγμα, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, σας δίνουν τη θεραπεία για τον έλεγχο της πίεσης, η οποία ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε κάποιους από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται εδώ, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο με τις κατάλληλες οδηγίες και να κάνετε κάποια βήματα προς πιο υγιεινό τρόπο ζωής Αντιμετώπιση της ανησυχίας Συνολικά, περίπου ένας στους τέσσερις θα έχει ένα δεύτερο επεισόδιο μέσα σε πέντε χρόνια. Το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο έχει επίσης πιθανότητα να εμφανιστεί τις πρώτες 30 ημέρες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε τη θεραπεία, που σας έχει δοθεί. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε τη θεραπεία μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τον κίνδυνο στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι περίπου το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων συνδέονται με την γενική κατάσταση υγείας, η οποία μπορεί να θεραπευτεί, ή με παράγοντα που συνδέεται με τον «τρόπο ζωής», όπως το κάπνισμα. Η ανησυχία είναι μέρος του εγκεφαλικού επεισοδίου. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το μέλλον. Αυτή η ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη. Εάν ανησυχείτε υπερβολικά, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Για γενικές συμβουλές σύντομα η Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης, εθνικό μέλος της SAFE, που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΕ (ΗELLENIC ALLIANCE/ ACTION FOR STROKE) θα είναι σε θέση να παρέχει βοηθητικές πληροφορίες. Επικοινωνια Χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες και

22 18 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΒΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΤΕ Ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει τις ιδέες και την υποστήριξη για τη μείωση του κινδύνου σας. Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι να θεραπεύσετε τους παράγοντες κινδύνου, δηλαδή καταστάσεις που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ (μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο) χορηγούνται φάρμακα, που βοηθούν την ροή του αίματος ή εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβου. Υψηλή αρτηριακή πίεση: υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να έχετε ακούσει για τα διουρητικά, τους αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, τους ACE αναστολείς του και τους β-αναστολείς. Τα βήματα που σχετίζονται με το υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Κολπική μαρμαρυγή (είδος αρρυθμίας όπου ο καρδιακός παλμός δεν είναι ρυθμικός): υπάρχουν πολλοί τύποι φαρμάκων που χορηγούνται για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού. Τα αντιπηκτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση για την μείωση του κινδύνου σχηματισμού των θρόμβων. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί καποια ειδική καρδιοεπεμβατική διαδικασία. Διαβήτης: Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, όπως και τις ενέσεις ινσουλίνης.

23 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 19 Υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους και άσκηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να nδιαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, της υγείας των ματιών και των ποδιών. Υψηλή χοληστερόλη: οι στατίνες είναι ο κύριος τύπος φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Θυμηθείτε, μην σταματήσετε τη θεραπεία, χωρίς να μιλήσετε με τον ιατρό σας. ΤΑ ΒΉΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΓΙΕΙΝΌ ΤΡΌΠΟ ΖΩΉΣ Η σωματική άσκηση και η καλή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο υγιής τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε παραμέτρους, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα βήματα, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, όπως και η περισσότερη σωματική άσκηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο. Διακοπή του καπνίσματος Το κάπνισμα διπλασιάζει τις πιθανότητες να συμβεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μόλις σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου αρχίζει να μειώνεται. Καλή διατροφή Τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα και προτιμάτε τα σπιτικά φαγητά, εάν μπορείτε, επειδή συνήθως περιέχουν λιγότερα λιπαρά και αλάτι από τα έτοιμα φαγητά και σνακ.

24 20 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Η χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και η μικρότερη πρόσληψη λίπους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Κινηθείτε περισσότερο Kινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Προσπαθήστε να περπατήσετε για μισή ώρα την ημέρα, αν μπορείτε. Το περπάτημα για μισή ώρα κάθε μέρα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να συνεχίσετε να κινείστε στο σπίτι. Το περπάτημα γύρω από το δωμάτιο κάθε 20 λεπτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Προσωπική ιστορία: ενεργοποιηθείτε! "Λίγη ποσότητα κίνησης μπορεί να σας προστατεύσει. Κάνετε πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, περπατήστε". Μιχαήλ, επέζησε από το εγκεφαλικό επεισόδιο Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου, εάν καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ. Διαχείριση βάρους Η διατήρηση του σωστού βάρους μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η απώλεια του βάρους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και να διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα, εάν έχετε διαβήτη. Ξεκινήστε Για πρακτικές συμβουλές, σχετικά με το πώς μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, και βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα, να χάσετε βάρος και να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

25 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 21 ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τα κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου στον εαυτό σας, ή σε κάποιον άλλο. Η χρήση της δοκιμασίας που αναφέρεται στα αγγλικά ως FAST και ελληνικά ως XΟΠΑ είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό. Δοκιμασία «FAST» (ΧΟΠΑ) Αναφέρεται διεθνώς η δοκιμασία FAST, η οποία στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως ΧΟΠΑ (Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, Ελληνική Συνεργασία για τα ΑΕΕ). Face / Πρόσωπο: Μπορεί να χαμογελάσει; Είναι το πρόσωπο συμμετρικό στις εκφράσεις του ή στραβώνει στην μία πλευρά; Arms / Χέρια: Μπορεί να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει σε αυτή τη θέση; Speech / Ομιλία: Μπορεί να μιλήσει καθαρά και να καταλάβει τι του λέτε; Μήπως η ομιλία είναι μπερδεμένη; Time / Άμεσα Ασθενοφόρο: Εάν δείτε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα συμπτώματα είναι ο χρόνος να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο. Καλέστε το 166. Το τεστ αυτό βοηθάει στην αναγνώριση των τριών κοινών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου ή ΠΙΕ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη.

26 22 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής: Ξαφνική ναυτία ή μούδιασμα σε μία πλευρά του σώματος, ή σε χέρι, και πόδι ή τα άκρα Ξαφνική δυσκολία στην εύρεση λέξεων ή ομιλία με ασαφείς προτάσεις, Ξαφνική διαταραχή ή απώλεια όρασης, είτε στο ένα μάτι είτε και στα δύο μάτια Ξαφνική απώλεια της μνήμης ή σύγχυση, ζάλη ή ξαφνική πτώση, Ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο, σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Αν ανακαλύψετε κάποια από αυτά τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, μην περιμένετε. Καλέστε αμέσως το 166. Τι πρέπει να κάνετε εάν τα συμπτώματα έχουν συμβεί πριν από 24 ώρες Εάν είχατε κάποια μικρά ήπια συμπτώματα σαν του εγκεφαλικού που κράτησαν λίγη ώρα τις προηγούμενες ημέρες, περισσότερο από 24 ώρες πριν, μπορεί να ήταν ΠΙΕ (μίνιεγκεφαλικό επεισόδιο) καλέστε τον ιατρό σας και ζητήστε εξέταση. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης. Το ΠΙΕ είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, είναι απαραίτητο να λάβετε ιατρική βοήθεια, παρόλο που το ΠΙΕ έχει συμβεί τις προηγούμενες ημέρες.

27 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 23 ΔΙΆΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΙΏΝ ΤΟΥ Το εγκεφαλικό επεισόδιο θα διαγνωσθεί με την κλινική εξέταση και με την χρήση απεικόνισης - τομογραφίας. Η τομογραφία δείχνει τι είδους εγκεφαλικό επεισόδιο είναι, όπως και πού βρίσκεται στον εγκέφαλο. Εάν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από το θρόμβο, η σάρωση και άλλες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν προέρχεται από το εσωτερικό του εγκεφάλου, ή εάν προέρχεται από την καρδιά. Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την αιμορραγία, η σάρωση μπορεί να δείξει εάν υπάρχει πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Τύποι τομογραφίας: Αξονική τομογραφία (CT) Μαγνητική τομογραφία (MRI) Αλλες εξετάσεις ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα): ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό Υπερηχογραφικός έλεγχος (Doppler) : έλεγχος για στενώσεις των αρτηριών του εγκεφάλου Μέτρηση της πίεσης Η εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο: Της πήξης του αίματος Του σακχάρου στο αίμα Του επίπεδου χοληστερόλης.

28 24 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΕΠΕΊΓΟΥΣΑ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ Η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου στοχεύει στην αποκατάσταση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη μεγαλύτερη εγκεφαλική βλάβη. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο να βελτιωθούν τα συμπτώματα ή να μην επιδεινωθούν. Εάν διαπιστωθεί θρόμβος σε μεγάλη αρτηρία του εγκεφάλου οι ιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν ειδικό φάρμακο για να τον διαλύσουν (θρομβόλυση). Η θρομβεκτομή είναι μια ειδική θεραπεία όπου ο θρόμβος με την βοήθεια καθετήρα θα αναρροφηθεί από τα αγγεία του εγκεφάλου. Η ειδική αυτή θεραπεία προς το παρόν όμως είναι διαθέσιμη σε λίγα νοσοκομεία. Εάν διαπιστωθεί αιμορραγία στον εγκέφαλο, οι γιατροί μπορούν να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση, για να την σταματήσουν ή να μειώσουν την πίεση που ασκεί η αιμορραγία στον εγκέφαλο.

29 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 25 ΘΕΡΑΠΕΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΔΕΎΤΕΡΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπαθούν να προλάβουν το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική ή επεμβατική αντιμετώπιση στενωμένων αρτηριών (καρωτίδες αρτηρίες). Μπορεί επίσης να συστήσουν φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, χρησιμοποιούν φάρμακα για να σταματήσουν το σχηματισμό των θρόμβων αίματος. Αυτά είναι τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που ρυθμίζουν την ροή του αίματος και τα αντιπηκτικά φάρμακα που εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων.

30 26 Τα επόμενα βήματα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΠΟΎ ΝΑ ΛΆΒΕΤΕ ΒΟΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ Υπάρχουν ή μπορούν να οργανωθούν ομάδες υποστήριξης ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο και τις οικογένειές τους σε διάφορες πόλεις τη Ελλάδας ενώ λειτουργούν επίσης εικονικές ομάδες υποστήριξης (virtual groups) μέσω ιντερνέτ. Σύντομα η Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης, εθνικό μέλος της SAFE, που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΕ (ΗELLENIC ALLIANCE/ACTION FOR STROKE) θα είναι σε θέση να παρέχει βοηθητικές πληροφορίες. Επικοινωνια: Χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες και Facebook.com: Hellenic alliance/action for stroke

31 Η Stroke Association είναι ένας κορυφαίος φιλανθρωπικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερωμένη στην καταπολέμηση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Βασιζόμαστε σε δωρεές για τη χρηματοδότηση έρευνας που μπορεί να σώσει ζωές καθώς και ζωτικών υπηρεσιών για άτομα που πάσχουν απόεγκεφαλικό επεισόδιο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε τη γραμμή βοήθειας , ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας stroke.org.uk. Για σχόλια σχετικά με τις εκδόσεις μας, παρακαλούμε να στείλετε στη διεύθυνση Η Stroke Association καταχωρήθηκε ως φιλανθρωπικός οργανισμός στην Αγγλία και την Ουαλία (αριθμός ) και στη Σκωτία (SC037789). Καταχωρήθηκε επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία (XT33805), Νήσος του Μαν (No 945) και Τζέρσεϊ (NPO 369). Εικονογραφήσεις: freepik.com; Fundacja Udaru Mózgu; Studio Mzlaki, Beograd

32

ΠΙΕ ΠΑΡΟΔΙΚΌ ΙΣΧΑΙΜΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ

ΠΙΕ ΠΑΡΟΔΙΚΌ ΙΣΧΑΙΜΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΠΙΕ ΠΑΡΟΔΙΚΌ ΙΣΧΑΙΜΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ H Stroke Association δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρχουν στην παρούσα μετάφραση, ή για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιο λάθος στο

Διαβάστε περισσότερα

OΤΑΝ ΥΠΟΣΤΕΊΤΕ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ (ΑΕΕ) Eνας σύντομος οδηγός για ατομα που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

OΤΑΝ ΥΠΟΣΤΕΊΤΕ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ (ΑΕΕ) Eνας σύντομος οδηγός για ατομα που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. OΤΑΝ ΥΠΟΣΤΕΊΤΕ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ (ΑΕΕ) Eνας σύντομος οδηγός για ατομα που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. H Stroke Association δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΊ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ

ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΊ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΊ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Oι πληροφορίες για την οικογένεια, τους φίλους και τους φροντιστές ανθρώπων που παρουσίασαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο H Stroke

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 29 Οκτωβρίου 2010 Ώρα: 18:30 20:30 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» Ακαδημίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ

ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ ΠΏΣ ΝΑ ΜΕΙΏΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΊΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Ενεργά βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε όλους σε κάθε ηλικία, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙ ΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙ ΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙ ΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η µερική βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από την απόφραξη

Διαβάστε περισσότερα

Άνοια στην Τρίτη ηλικία:

Άνοια στην Τρίτη ηλικία: Άνοια στην Τρίτη ηλικία: οι επιπτώσεις της νόσουστηνκαθημερινότητα της οικογένειας και οι τρόποι παρέμβασης για μια λειτουργική επικοινωνία Γκαρίπη Χριστιάνα / Κλινική ψυχολόγος Τι είναι άνοια; Μία ετερογενής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ/ΕΚΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΒΑΣΕΩΝ Τα

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπήστε την καρδιά σας

Αγαπήστε την καρδιά σας Αγαπήστε την καρδιά σας Σύντομος οδηγός για την υποστήριξη της καρδιακής ανάρρωσης Greek Στο νοσοκομείο Εξιτήριο από το νοσοκομείο Σχέδιο ανάρρωσης Στο νοσοκομείο Τι συνέβη στην καρδιά μου; Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Έχετε δυσκολία στην αναπνοή πιο συχνά από άτομα της ηλικίας σας; Βήχετε τις πιο πολλές ημέρες; Όταν βήχετε έχετε βλέννα ή φλέμα; Είστε τουλάχιστον 40 ετών; Είστε νυν ή πρώην καπνιστής; Εάν απαντήσετε ΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Για την υγεία της καρδιάς μας

Για την υγεία της καρδιάς μας Για την υγεία της καρδιάς μας Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζει όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και βέβαια αποτελεί ένα μύθο ότι πλήττει μόνο ηλικιωμένους, άνδρες

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας Β Μέρος Κατάθλιψη Αξιολόγηση Χρήση ψυχομετρικών εργαλείων Ερωτήσειςγια: Συναίσθημα Ύπνο Ενδιαφέροντα Ενοχή Ενέργεια Συγκέντρωση Όρεξη Ψυχοκοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Personal Freedom. Για να μην σας ανησυχεί το απρόοπτο.

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Personal Freedom. Για να μην σας ανησυχεί το απρόοπτο. Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Personal Freedom Για να μην σας ανησυχεί το απρόοπτο. 01 Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Personal Freedom Νιώστε ασφαλείς από τα απρόοπτα της ζωής! Τα απρόοπτα είναι μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια Χριστίνα Χρυσοχόου Επιμελήτρια Α,Καρδιολογίας Ιπποκράτειο Γενικόν Νοσοκομείο Αθηνών,Αλέκος Δούρας Διευθυντης Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ Αρτηριακή Υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια και ενώ το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία, συστολική πάνω από 150 mmhg και διαστολική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ονοματεπώνυμο φοιτητριών: ΤΣΙΜΗΤΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ BYPASS Το Bypass ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια από τις συνηθείς επεμβάσεις καρδιάς. Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο. Όταν οι αρτηρίες

Διαβάστε περισσότερα

Εάν απαντήσατε "ναι" σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν απαντήσατε ναι σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες μέρες; Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα) όταν βήχετε; Είστε άνω των 40 ετών; Αναπνέετε με δυσκολία σε σύγκριση με τους συνομήλικους σας; Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής/καπνίστρια;

Διαβάστε περισσότερα

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + «Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + Απώλεια ονομάζουμε κάθε στέρηση, κάθε αποχωρισμό από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ανευρύσματα Εγκεφάλου

Ανευρύσματα Εγκεφάλου Ανευρύσματα Εγκεφάλου Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μια παθολογική διάταση σε ένα μέρος του τοιχώματος ενός αγγείου του εγκεφάλου που οφείλεται σε ένα έλλειμμα του μέσου χιτώνα του τοιχώματος του αγγείου.

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Ακούει την καρδιά σας!

Ακούει την καρδιά σας! Ακούει την καρδιά σας! Καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Όταν η καρδιά φέρνει τα πάνω κάτω Ένα οξύ καρδιολογικό πρόβλημα ή ένα χειρουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 EUFAMI ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Επιμέλεια Πανελ. Συλ. Οικογ. για την Ψυχική Ύγεία ΣΟΨΥ 1 1 Σκοποί της έρευνας To 2008, η EUFAMI έκανε μια έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, για να αξιολογήσει:

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της κόπωσης από τον καρκίνο

Αντιμετώπιση της κόπωσης από τον καρκίνο Coping with cancer fatigue: For people with cancer, their families and friends Greek Αντιμετώπιση της κόπωσης από τον καρκίνο Η κόπωση είναι ένα αίσθημα μεγάλης κούρασης που βιώνουν πολλοί άνθρωποι που

Διαβάστε περισσότερα

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!!

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Η παραδοχή ενός πρώην νοσηλευτή της ΜΤΝ Κλεισαρχάκη Σοφία Κοινωνική Λειτουργός Εργάζομαι. Ως επαγγελματίας και είμαι Ηθικά ευαίσθητος στην ευπάθεια του ασθενούς Βιώνω

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 1 - Το μυστικό της ιατρικής Σε κάθε θέμα ή επιστήμη υπάρχει πάντα ένα δεδομένο που είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ)

ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ) ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ) ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα ΑΕΕ είναι η συχνότερη αιτία πρόκλησης αναπηρίας στους ενήλικες και η δεύτερη αιτία θανάτου άνω των 60 ετών. Ένας στους έξι ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ Kidney Health Australia σελίδα 1/5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η νεφροπάθεια χαρακτηρίζεται και ως "σιωπηρή ασθένεια" γιατί συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ Για μαθητές/τριες γυμνασίου ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ 2018 Τι είναι η Τρίτη Ηλικία Οι ηλικίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο φυλλάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις συζητήσετε με κάποιο μέλος της νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Υλικό της ADI (μετάφραση-επιμέλεια: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών) Σχετικά με την άνοια Ο όρος άνοια είναι μια συλλογική έννοια για

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ? Πως? ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ 6+1 συμβουλές για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας για άσκηση ισχυρά! Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής γεμάτοι

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Ενότητα 4 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Ένεση ινσουλίνης Διάλογος 2: Φροντίδα πληγής και καθαρισμός Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Δ Ε Σ Π Ο Ι Ν Α Χ Α ΡΑ Λ Α Μ Π ΟΥ Σ ΛΟ Γ Ο Π ΕΔΙΚΟ Σ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ H Σ Υ Ν Ε Ρ Γ ΑΤ Η Σ Ν Ε Υ Ρ ΟΛΟ Γ Ι Κ Η Σ Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η Σ Ν ΑΥ Τ Ι ΚΟΥ Ν Ο Σ Ο ΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες.

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες. Όταν οι γονείς χωρίζουν-οι συνέπειες ενός διαζυγίου στα παιδιά. Ο χωρισμός των δύο γονέων, θεωρείται ένα από τα πιο στρεσσογόνα συμβάντα για όλα τα μέλη που αποτελούν μια οικογένεια. Τα παιδιά βιώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας, 5-7 Μαϊου 2017

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας, 5-7 Μαϊου 2017 Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας, 5-7 Μαϊου 2017 Αλέξανδρος Δούρας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Ν.Νοσοκομείου Βόλου Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ Μύθοι και αλήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαθήτρια: Κ. Σοφία Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής Σχολ. Έτος: 2015-2016 ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-BYPASS Αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι η χειρουργική διαδικασία της παράκαμψης των θρομβώσεων ή των

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση H Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας ευχαριστεί την PH EUROPE για την συνδρομή της στην δημιουργία αυτού του εργαλείου Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - HPH Δερβενακίων 11β

Διαβάστε περισσότερα

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS)

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) 12 ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη. Ιανουάριος 2009 Τροποποιήθηκε από φυλλάδια που εκδόθηκαν από τα νοσοκοµεία Guy s και St Thomas στο Λονδίνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

Health South Eastern Sydney Local Health District

Health South Eastern Sydney Local Health District Πληροφορίες για ασθενείς σχετικά με προχωρημένη νεφρική νόσο Θεραπεία αιμοκάθαρσης και αγωγής χωρίς αιμοκάθαρση Αυτές οι πληροφορίες έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ορισμένα βασικά ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Λαχτάρα για φαγητό Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Σε περίπτωση όπου έχετε τυχόν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν φυλλάδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Έχω διαβήτη. Ώρα να βελτιώσω τον τρόπο ζωής μου!

Έχω διαβήτη. Ώρα να βελτιώσω τον τρόπο ζωής μου! «Δύο ειδικοί κάτω απ` την ίδια στέγη.του Διαβήτη.» Ο Δρ. Ιωάννης Σφυρής ειδικός παθολόγος και η Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, PsyD, Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μας μιλούν για τον Διαβήτη ο καθένας από τη δική

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας

Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας Χρουµπ- Παπαβάιου Α., Πλακιάς Σ., Δεληγιάννης Γ., Τσατίρης Κ., Μπράχος

Διαβάστε περισσότερα

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας Κράμπα -Η εμφάνιση κράμπας είναι συχνότερη σε άτομα της 3ης ηλικίας, σε μη γυμνασμένους και υπέρβαρους ανθρώπους ακόμα και στους αθλητές,ιδίως ύστερα απο μακρά εξαντλητική προσπάθεια και έντονη εφίδρωση.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Οι δυσλιπιδαιμίες είναι παθολογικές καταστάσεις με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος ποσοτικές αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής Priya Patel and Panos Vostanis Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ «Η μεγαλύτερη δύναμη της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη»

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Introduction. Τι είναι το Εγκεφαλικό Επεισόδιο ή το TIA; What is Stroke or a TIA?

Εισαγωγή Introduction. Τι είναι το Εγκεφαλικό Επεισόδιο ή το TIA; What is Stroke or a TIA? 2005 [AHS-7910] ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟ ΙΚΟ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ Τι πρέπει να γνωρίζετε STROKE AND TRANSIENT ISCHAEMIC ATTACK What You Need to Know Εισαγωγή Introduction Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς Τι είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς; Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς σημαίνει ότι μία φλέβα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού έχει αποφραχθεί.

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Κυκλοφορικό σύστημα Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Η καρδία Χτύπα 2 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας τη ζωή. Βρίσκεται στο θώρακα, κέντρο προς αριστερά. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Αλεξάνδρα, Αναστασία,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Οδηγίες για εφαρμογή Επίλογος Θέματα για έρευνα Θέματα για συζήτηση... 32

Πρόλογος Οδηγίες για εφαρμογή Επίλογος Θέματα για έρευνα Θέματα για συζήτηση... 32 Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 1. Άσκηση και ψυχική υγεία... 15 Εισαγωγή... 15 Η ψυχολογία της άσκησης... 16 Ψυχολογία της άσκησης και υγεία... 17 Άσκηση και ψυχική υγεία... 18 Το πρόβλημα της υποκινητικότητας...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr!

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! «Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι διαταραχές που συνδέονται με την ψυχολογία μας;

Ποιες είναι οι διαταραχές που συνδέονται με την ψυχολογία μας; Ο οργανισμός μας έχει μια βαθιά σοφία που τον βοηθά και επιβιώνει. Έτσι, όταν αρρωσταίνουμε, παρουσιάζονται σωματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετός) με σκοπό να μας ειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Guidelines of American Heart Association/American Stroke Association 2013 EFNS Guidelines 2011 Royal College of Physicians National Clinical Guidelines

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Η Νόσος Alzheimerή γεροντική άνοια είναι µια χρόνια νευροεκφυλιστικήασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια µορφή της από σταδιακή απώλεια της µνήµης και περιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων στην έκβαση της ΡΑ: Προοπτική μελέτη παρέμβασης. Δημητράκη Γεωργία. Υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας

Ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων στην έκβαση της ΡΑ: Προοπτική μελέτη παρέμβασης. Δημητράκη Γεωργία. Υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας Ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων στην έκβαση της ΡΑ: Προοπτική μελέτη παρέμβασης Δημητράκη Γεωργία Ψυχολόγος Υγείας MSc Υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας Δομή παρουσίασης... Συννοσηρότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την:

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την: Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Ασθενείς με Νοσήματα του Εντέρου Ετοιμάστηκε για την: Αθήνα, Μάιος 2011 Ταυτότητα Έρευνας Μεθοδολογία: Κοινό-στόχος στόχος: 1.

Διαβάστε περισσότερα