π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α"

Transcript

1

2

3 π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας ξεκινούν εδώ...2 Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας... 5 Για την εισαγωγή... 5 Για τη δήλωση του παιδιού σας στο ληξιαρχείο... 5 Η παραμονή σας στο δωμάτιο... 7 Rooming In - Υποστήριξη μητρικού θηλασμού... 8 Ένα δώρο από εμάς... 9 Η πρώτη του φωτογραφία... 9 Νεογνικό τμήμα Σταθμός βρεφών Μητρικός θηλασμός Οι μαίες του ΛΗΤΩ στα πρώτα σας βήματα Ώρες θηλασμού Τράπεζα γάλακτος Παραγωγή του μητρικού γάλακτος Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού για τη μητέρα Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού για το παιδί Οδηγίες για σωστό θηλασμό Απογαλακτισμός Τεχνητή Διατροφή Νεογνού Προληπτικός έλεγχος νεογνών Υπερηχογραφικός έλεγχος ισχύων Έλεγχος ακοής νεογνών Μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) Επισκεπτήριο στη Μ.Ε.Ν.Ν. Νεογνών Παιδιατρικές Συμβουλές...35 Περιποίηση Ομφαλού - Μπάνιο Βάρος Κενώσεις Θερμοκρασία Ίκτερος Φυσιολογικές εκδηλώσεις Γενικές οδηγίες Καθώς θα ξεκινάτε την καινούργια σας ζωή... 41

4

5 " " M & X K A.E. M, T K : T. P : , Fax: , URL: 3 Αγαπητή μας φίλη, Σας καλωσορίζουμε στο Μαιευτήριο «Λητώ», στο δικό σας Μαιευτήριο. Εδώ όπου θα ξεκινήσετε την καινούργια σας ζωή, ως μητέρα. Αφού απευθυνθείτε στο γραφείο παραλαβής ασθενών προς εισαγωγή, θα ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία σας για την αίθουσα τοκετού. Οι άνθρωποι του «Λητώ» θα είναι στη διάθεσή σας κάθε στιγμή της παραμονής σας για να ανταποκριθούν σε κάθε σας απορία και ανάγκη. Μέσα από τις σελίδες του εντύπου που κρατάτε στα χέρια σας, φροντίσαμε να σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ενδεχομένως χρειαστείτε τόσο για το διάστημα που θα είστε «φιλοξενούμενή» μας όσο και για τις πρώτες ημέρες που θα περάσετε στο σπίτι σας, μαζί με το νεογέννητο παιδί σας. Ξεφυλλίστε το, διαβάστε το προσεκτικά και φυλάξτε το ως σημείο αναφοράς για ερωτήματα και απορίες που μπορεί να σας δημιουργηθούν εν καιρώ. Το σίγουρο είναι πως το άρτια καταρτισμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του Μαιευτηρίου «Λητώ» θα είναι οι «σύντροφοι» και οι «φίλοι» σας που θα σταθούν στο πλευρό σας και θα μοιραστούν τη χαρά για τον ερχομό του παιδιού σας στον κόσμο. Με ιδιαίτερη M εκτίμηση & X οι άνθρωποι K του

6

7 5 τι χρειαζεται να εχετε ΜΑζι ΣΑΣ για την εισαγωγη Με την άφιξή σας στο Μαιευτήριο, θα πρέπει να προσκομίσετε: 1. Αστυνομικές ταυτότητες και των δύο γονέων. 2. Διαβατήρια -εάν είστε αλλοδαποί. για τη δηλωση ΤΟυ παιδιου ΣΤΟ ληξιαρχειο Την επομένη του τοκετού σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών-Ληξιαρχείο, για να συμπληρώσετε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού σας, η οποία θα αποσταλεί από εμάς στο Ληξιαρχείο Αθηνών, όπου και υπάγεται το Μαιευτήριο. Ανάλογα με την οικογενειακή σας κατάσταση θα πρέπει να προσκομίσετε τα εξής: 1. Εάν είστε παντρεμένη: τη ληξιαρχική πράξη γάμου επικυρωμένη το τελευταίο 6μηνο. 2. Εάν είστε διαζευγμένη: το διαζευκτήριό σας, το οποίο θα πρέπει να προσκομίσετε εντός 24 ωρών. 3. Εάν είστε ανύπανδρη: το πιστοποιητικό οικογενειακής μερίδας, το οποίο αναφέρει την οικογενειακή σας κατάσταση. Όλα τα έγγραφα που θα προσκομίσετε θα πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου 6μήνου. Εάν είστε αλλοδαπή θα πρέπει όλα τα ανωτέρω έγγραφα να είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Αντίγραφα των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων δίνονται, κατά την έξοδό σας, από το Ταμείο Εσωτερικών Ασθενών του Μαιευτηρίου.

8

9 7 Η ΠΑΡΑΜΟνη ΣΑΣ ΣΤΟ δωματιο Οι άνθρωποι του Μαιευτηρίου «Λητώ» θα φροντίσουν η παραμονή σας μαζί μας να είναι άνετη και ξεχωριστή, όσο ξεχωριστή είναι και η γέννηση του παιδιού σας. Κάθε πρωί, ο παιδίατρος θα σας ενημερώνει, στο δωμάτιό σας, για την πορεία του νεογέννητου παιδιού σας. Οδηγίες και συμβουλές για την περιποίηση του νεογνού σάς δίνονται καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας από το προσωπικό μας. Ειδικότερα, κατά την αναχώρησή σας, θα παρακολουθήσετε επίδειξη για τα πρώτα σας βήματα ως μητέρα στο σπίτι (μπάνιο, αλλαγή πάνας, ντύσιμο κ.λπ.). Σας προτείνουμε την επίδειξη να παρακολουθήσουν και οι δύο γονείς. Για μερικές λεπτομέρειες, όμως, θα πρέπει να φροντίσετε εσείς: Εκτός από τα απαραίτητα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως νυχτικά, ρόμπα κ.λπ., μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας και τα πρώτα ρούχα που θα φορά το παιδί σας κατά την έξοδό σας από το Μαιευτήριο. Για να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο για εσάς και το μωρό σας: 1. Μην ξεχνάτε να απομακρύνετε καθημερινά τα λουλούδια. 2. Σας προτείνουμε να περιορίσετε τις επισκέψεις. Με τον τρόπο αυτό και προφυλάσσετε το παιδί σας από τα μικρόβια και εσείς θα είστε πιο ξεκούραστη για να αφοσιωθείτε στο ρόλο σας ως νέα μητέρα.

10 ROOMING IN - υποστηριξη ΜΗΤριΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Στο μαιευτήριο Λητώ προσφέρουμε μια οικογενειακά προσανατολισμένη επιλογή στη φροντίδα της μητρότητας, το λεγόμενο «rooming-in», δηλαδή την συγκατοίκηση του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του από τη στιγμή της γέννησής του και για 24 ώρες το 24ωρο. H έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού από την 1η ώρα της γέννησης του και η συνέχιση του, διευκολύνονται από την υιοθέτηση του «rooming in». Οι πρακτικές αυτές άλλωστε αποτελούν δύο από τις 10 προϋποθέσεις που έχουν συντάξει ο Π.Ο.Υ. και η Unicef για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό. Η πρακτική του «rooming in» προσφέρεται σε όλες τις κατηγορίες δωματίων. Εάν επιθυμείτε να έχετε το μωρό σας δίπλα σας από την πρώτη στιγμή, ενημερώστε την προϊσταμένη του ορόφου νοσηλείας σας. Επίσης, οι μητέρες υποστηρίζονται και μετά την αναχώρηση τους, με την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας που ενισχύει την προσπάθεια του θηλασμού (τηλ. επικοινωνίας , ).

11 9 ΕΝΑ δωρο ΑΠΟ ΕΜΑΣ Κατά την έξοδό σας θα σας προσφέρουμε το ντοσιέ που θα έχουμε ετοιμάσει ειδικά για το νεογέννητο παιδί σας. Στο ντοσιέ περιλαμβάνονται: Το πρώτο του βραχιολάκι Η πρώτη του ταυτότητα Το βιβλιάριο υγείας καθώς και αντίγραφα: Ακουολογικής εξέτασης Υπερηχογραφήματος ισχίων Ομάδας αίματος & Rhesus νεογνού. Η πρωτη ΤΟΥ ΦΩΤΟγρΑΦΙΑ Ο φωτογράφος του Μαιευτηρίου «Λητώ» θα απαθανατίσει με τον καλύτερο τρόπο τις πρώτες γλυκές στιγμές του μωρού σας. Φωτογραφίζονται όλα τα νεογνά. Τυχόν αντίρρησή σας για τη φωτογράφηση του παιδιού σας θα πρέπει να διατυπωθεί εγγράφως, στην προϊσταμένη του ορόφου, κατά την εισαγωγή σας. Η αγορά των φωτογραφιών είναι προαιρετική. Οι φωτογραφίες του μωρού σας θα σας παραδοθούν από το φωτογράφο στο δωμάτιό σας μέχρι και την ημέρα εξόδου σας.

12

13 11 ΝΕΟΓΝικo ΤΜHΜΑ Το Τμήμα που πλημμυρίζει από ζωή και κλάματα νεογέννητων μωρών είναι το Νεογνικό. Στο τμήμα αυτό παρακολουθούνται τα νεογέννητα τις πρώτες ώρες αμέσως μετά τη γέννησή τους. Στη συνέχεια, και εφόσον δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα που να χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης, μεταφέρονται στο σταθμό του ορόφου όπου νοσηλεύεται η μητέρα τους. Στο Νεογνικό Τμήμα του Μαιευτηρίου «Λητώ», πραγματοποιείται και η πρώτη ιατρική εξέταση του νεογέννητου παιδιού σας. ΣΤΑΘΜΟΣ ΒρΕΦΩΝ Σε κάθε όροφο νοσηλείας του Μαιευτηρίου «Λητώ» φιλοξενείται και ο αντίστοιχος σταθμός νεογνών. Εκεί, και για όλη τη διάρκεια του 24ώρου, οι παιδίατροι και το νοσηλευτικό προσωπικό παρέχουν όλες τις απαραίτητες φροντίδες στο νεογέννητο παιδί σας.

14

15 13 ΜΗΤριΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΟΙ ΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΛΗΤΩ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΑΣ ΒΗΜΑΤΑ Το Μαιευτήριο «Λητώ» πρωτοπορεί εδώ και χρόνια στην προώθηση του μητρικού θηλασμού. Γνωρίζοντας ότι αποτελεί την πρώτη και άρρηκτη σχέση της νέας μητέρας με το νεογέννητο παιδί της, οι μαίες του «Λητώ» έχουν οργανώσει, ειδικά για εσάς, μια ειδικά σχεδιασμένη και εξατομικευμένη εκπαίδευση, καθ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον όροφο παραμονής σας. Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία σημαντική και ιερή, και οι άνθρωποι του «Λητώ» το γνωρίζουν καλά. Γι αυτό και η βοήθειά τους θα σας φανεί πολύτιμη! Κάθε απαραίτητη πληροφορία θα την έχετε τη στιγμή που τη χρειάζεστε. Για κάθε σας απορία θα βρίσκονται στο πλευρό σας. ΩΡΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Τα βρέφη μεταφέρονται στο δωμάτιό σας, καθημερινά: 5:00 9:00 13:00 17:00 21:00 24:00 Εάν έχετε ζητήσει το παιδί σας να τρέφεται μόνο με μητρικό γάλα, τότε: το νεογέννητο μεταφέρεται στο δωμάτιό σας κάθε φορά που κλαίει. Σε περίπτωση που για ιατρικό ή άλλο λόγο δεν θηλάζετε το μωρό σας: εξακολουθούν να ισχύουν οι σταθερές ώρες σίτισης. ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Μαιευτήριο «Λητώ» θα σας δοθούν όλες οι απαραίτητες συμβουλές και πληροφορίες για το πώς να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα που θα σας χρειαστεί σε περίπτωση που εργάζεστε ή για άλλους λόγους.

16 ΠΑΡΑΓΩΓH ΤΟΥ ΜΗΤριΚOY ΓAΛΑΚΤΟΣ Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας, είναι η κατάληξη μιας σειράς μεταβολών του μαστού που αρχίζουν πριν εμφανιστεί η περίοδος. Οι ορμόνες, ειδικές ουσίες που παράγονται στις ωοθήκες, είναι υπεύθυνες για τις μεταβολές αυτές και για την προετοιμασία του μαστού για την παραγωγή του γάλακτος. Από τη φύση, η θρέψη του παιδιού συνεχίζεται από τη μητέρα και μετά τη γέννησή του.

17 15 ➊ ➋ ➌ ➍ ➎ Αμέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα, αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος με τη δράση δύο ορμονών, της προλακτίνης και της οξυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Την εντολή, όμως, για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος δίνει το μωρό με το θηλασμό. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία παραγωγής μητρικού γάλακτος συνοψίζεται ως εξής: ➊ Με το θηλασμό του μωρού, στέλνεται μήνυμα στον εγκέφαλο μέσω της νευρικής οδού. ➋ Από την υπόφυση ελευθερώνονται οι ορμόνες προλακτίνη και οξυτοκίνη. ➌ Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται, μέσω του αίματος, στο μαστό. ➍ Με την προλακτίνη παράγεται το γάλα στις κυψελίδες. ➎ Με την οξυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και στη θηλή. Όσο πιο γρήγορα, μετά τον τοκετό, και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πύαρ, πρωτόγαλα, και στη συνέχεια το κανονικό γάλα.

18 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤριΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ Προστασία από τον καρκίνο του μαστού Μείωση της συχνότητας του καρκίνου του ενδομητρίου Προστασία από την οστεοπόρωση Σε σημαντικό ποσοστό προφύλαξη από σύντομη νέα εγκυμοσύνη ικανοποίηση για την ολοκλήρωση μιας γυναίκας-μητέρας Προαγωγή της ψυχικής υγείας κατά την περίοδο της λοχείας Ευκολία στη σίτιση και στις εξόδους με το παιδί Οικονομία.

19 17 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤριΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ιδανική σύνθεση των συστατικών του μητρικού γάλακτος για τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού Προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος Επίσης, το παιδί προστατεύεται από ιώσεις, αλλεργίες (άσθμα, έκζεμα), αναιμία Αύξηση της επιβίωσης των προώρων Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης Προστασία από τον κίνδυνο νεανικού διαβήτη Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου Βελτίωση του λόγου σε παιδιά με σχιστίες Μείωση της τερηδόνας Πρόληψη από την παχυσαρκία Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου Είναι η πιο κατάλληλη τροφή κατά των ασθενειών της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας Συμβολή στην ηρεμία του βρέφους λόγω της ειδικής ορμόνης που περιέχεται στο μητρικό γάλα Συμβολή στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας και στο κτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού.

20 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό. Κάθε πρωί κάνετε μπάνιο καθαριότητας πλένοντας το στήθος σας, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό. Μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, διότι ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής με αποτέλεσμα τους πιο εύκολους τραυματισμούς της. Τα χέρια σας τα σαπουνίζετε πριν από κάθε θηλασμό, διότι έτσι προφυλάσσετε το μωρό σας από πολλές μολύνσεις και αρρώστιες. Όταν δεν θηλάζετε, φοράτε πάντα έναν καθαρό και κατάλληλο στηθόδεσμο και φροντίζετε οι θηλές σας να είναι πάντα καθαρές και στεγνές. Την ώρα του θηλασμού, η θέση σας πρέπει να είναι αναπαυτική. Εσείς θα βρείτε την κατάλληλη θέση. Αν θηλάζετε καθιστή, ένα μαξιλάρι στα γόνατα θα σας βοηθήσει. Με τον τρόπο αυτό το μωρό έρχεται κοντά σας για να θηλάσει. Κρατάτε με το ένα χέρι το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου σας χεριού κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Περιμένετε με υπομονή και επιμονή και όταν η θηλή και το ανοικτό στόμα του μωρού σας είναι στην ίδια γραμμή, σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του για να αρπάξει τη θηλαία άλω, όχι τη θηλή σας.

21 19 Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας. Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού, κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω, ώστε να την πιέζετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να μην κλείνεται η μυτούλα του μωρού. Αν δεν επιτύχετε τη σωστή θέση θηλασμού και τραυματισθούν οι θηλές σας, μην απελπίζεστε, ζητήστε από τα αρμόδια άτομα να σας βοηθήσουν. Μη διακόπτετε το θηλασμό. Μη βάζετε αλοιφές στη θηλή. Όσες αλοιφές και αν βάλετε, αν δεν θηλάσετε σωστά, οι θηλές σας θα τραυματιστούν. Αν δεν γίνει καινούργιο τραύμα, το παλαιό θα επουλωθεί μόνο του. Αν θηλάζετε σωστά δεν πονάτε και αυτό σημαίνει πως έχετε τη σωστή θέση θηλασμού.

22

23 21 ΟΔΗΓιΕΣ για ΣΩΣΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες ημέρες είναι πιθανό το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα, θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Επομένως, δεν μπορούμε να ορίσουμε τον ίδιο χρόνο θηλασμού για όλα τα παιδιά. Είναι πιο σωστό, σε κάθε θηλασμό, το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον έναν μαστό και στον επόμενο από τον άλλο. Αν διακόψετε το θηλασμό από τον έναν μαστό και ξαναρχίσετε από τον άλλο, το μωρό σας θα πάρει μόνο το αρχικό λεπτόρρευστο γάλα, διότι η ποιότητα του γάλακτός σας είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο, ενώ προς το τέλος του θηλασμού παχύρρευστο, καθώς περιέχει λίπος, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες, απαραίτητες για τις ανάγκες του νέου οργανισμού. Σε μερικές μητέρες το γάλα έρχεται απότομα, κάτι που συμβαίνει στο 3ο και 4ο εικοσιτετράωρο. Σε αυτή την περίπτωση και για να προλάβετε το σπάργωμα του μαστού, θηλάζετε και από τους δύο μαστούς στο ίδιο γεύμα. Αν έχετε δίδυμα, μην ανησυχείτε. Το γάλα σας φτάνει και για τα δύο παιδιά. Μπορείτε, μάλιστα, αν σας βολεύει, να τα θηλάζετε συγχρόνως. Τα κρατάτε πάνω σε δύο μαξιλάρια με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας στηρίζετε τα κεφάλια τους. Αν δεν τα καταφέρετε, θηλάστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο, διαθέτοντας ένα μαστό για το καθένα.

24 ΟΔΗΓιΕΣ για ΣΩΣΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ Αν διψάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πίνετε όσα υγρά θέλετε. Μετά το θηλασμό κρατάτε το μωρό σας όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του για να ρευτεί, και μετά βάλτε το στο κρεβατάκι του γυρισμένο στο πλάι. Μην ξυπνάτε το μωρό σας για να το θηλάσετε, εκτός αν περάσουν πολλές ώρες -πάνω από τέσσερις- ή αν αισθάνεστε το στήθος σας υπερβολικά γεμάτο, για να προλάβετε το σπάργωμα. Θα το βάλετε να θηλάσει και από τους δύο μαστούς, όσο θέλει. Μην του δίνετε υγρά στα ενδιάμεσα των γευμάτων του. Το γάλα σας περιέχει πολύ νερό για να ξεδιψάσει το μωρό σας. Επίσης, θηλάζει με διαφορετικό τρόπο από το μπουκάλι και έτσι μπερδεύεται και αργεί να μάθει να θηλάζει σωστά το μαστό.

25 23 Αν το μωρό σας κλαίει, έστω αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, ξαναθηλάστε το. Μην τρομοκρατηθείτε και μη νομίσετε ότι δεν έχετε γάλα. Αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Μην παραδοθείτε χωρίς αγώνα. Σύντομα το μωρό σας θα κανονίσει μόνο του τα γεύματά του. Θα σταματήσει τα βραδινά του, θα αραιώσει τα ημερήσιά του κι εσείς θα έχετε πετύχει το σωστό θηλασμό. Το ότι το γάλα σας είναι αρκετό φαίνεται από την ανάπτυξη και τη ζωηράδα του μωρού σας. Ελέγχετε το βάρος του κάθε 10 ημέρες, τον πρώτο καιρό, και έπειτα κάθε μήνα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με το θηλασμό δεν έχουμε παχύσαρκα παιδιά... Έχουμε γερά παιδιά. Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερτροφία για να έχετε γάλα. Τρώτε σωστά, καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Δύο ποτήρια γάλα και ένα πορτοκάλι καλύπτουν τις επιπλέον θερμιδικές ανάγκες σας. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, τα οινοπνευματώδη, τα πολλά γλυκά, τους καφέδες και γενικά τροφές που εσείς η ίδια δεν ανέχεστε. Τρώτε λάδι και όχι λίπη. Μην τρώτε κουκιά ή φάβα όσο θηλάζετε. Με το θηλασμό θα χάσετε εύκολα το βάρος που πήρατε στην εγκυμοσύνη, γιατί το λίπος που αποθηκεύσατε καίγεται για την παραγωγή του γάλακτος. Μην καπνίζετε, γιατί έτσι καπνίζει και το μωρό σας. Αν πριν καπνίζατε πολύ και υποφέρετε για ένα τσιγάρο, τότε ένα με δύο τσιγάρα την ημέρα κάπου-κάπου μπορείτε να τα καπνίσετε, ποτέ όμως πριν από το θηλασμό. Αν καταφέρετε να τα αποφύγετε, ακόμη καλύτερα. Είναι από τις πιο μικρές θυσίες που κάνετε για το νεογέννητο μωρό σας.

26

27 25 ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν, τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, το βρέφος να παίρνει μόνο το γάλα της μητέρας του. Αν αισθάνεστε ευτυχισμένη με το θηλασμό, μπορείτε να τον συνεχίσετε όσο θέλετε. Όταν μετά τον 6ο μήνα αρχίσετε να δίνετε και άλλες τροφές στο μωρό σας, προοδευτικά θα γίνει η αντικατάσταση των γευμάτων θηλασμού με τις καινούργιες τροφές. Έτσι, αφού θα θηλάζετε αραιότερα, θα έχετε λιγότερο γάλα. Μεγαλώνοντας, το μωρό σας θα θηλάζει πρωί-βράδυ. Στο χρόνο θα αντικαταστήσετε πρώτα το βραδινό και μετά τον πρωινό θηλασμό με γάλα αγελάδας, εβαπορέ ή φρέσκο παστεριωμένο. Μ αυτό τον τρόπο θα σταματήσει το γάλα σας και θα τελειώσει ο θηλασμός ανώδυνα. ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΕΟΓΝΟΥ Το νεογνό που σιτίζεται με γάλα από σκόνη μπορεί να τρώει κάθε 3 ώρες. Εάν κλαίει πιο νωρίς μπορεί να του χορηγηθεί λίγο χλιαρό ρόφημα (χαμομήλι κ.λπ.). Για να φτιάξετε το γεύμα από γάλα-σκόνη πρέπει πρώτα να βράσετε το νερό και κατόπιν, όταν γίνει χλιαρό, να διαλύσετε το γάλα. Όταν γυρίσετε το μπιμπερό ανάποδα, πρέπει στην αρχή να τρέχει συνέχεια και κατόπιν με συχνές σταγόνες. Αν δεν τρέχει έτσι το γάλα, φροντίστε να ανοίξετε καλύτερα τις τρύπες της θηλής. Οι μεζούρες, όταν το γάλα είναι σκόνη, πρέπει να είναι όσες σάς συνέστησε ο παιδίατρος στο ανάλογο νερό και οπωσδήποτε «κοφτές» και χωρίς «πάτημα». Αν το παιδί στο τάισμα κάνει εμετό, μην το σηκώσετε όρθιο, αλλά κρατήστε το με το κεφάλι προς τα κάτω. Χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του και προσπαθήστε να καθαρίσετε τη μύτη του από την τροφή.

28 ΠρΟΛΗΠΤιΚΟΣ ΕΛΕΓχΟΣ ΝΕΟΓΝΩΝ Σε όλα τα νεογνά πραγματοποιείται Προληπτικός Έλεγχος για: Συγγενή υποθυρεοειδισμό Φαινυλκετονουρία Έλλειψη του ενζύμου G-6-PD σύμφωνα με οδηγία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, κατά την παραμονή του παιδιού σας στο Μαιευτήριο, ελέγχονται: η ομάδα αίματος & Rhesus το ένζυμο G-6-PD με ποσοτικό προσδιορισμό.

29 27 ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΣχιΩΝ Για την περαιτέρω διασφάλιση της καλής υγείας του νεογέννητου παιδιού σας, στο Μαιευτήριο «Λητώ» πραγματοποιείται Υπερηχογραφικός Έλεγχος Ισχίων στα νεογνά, για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Η άρθρωση του ισχίου παρουσιάζει πολλές φορές, μετά τη γέννηση, μια πάθηση που οφείλεται σε άγνωστες αιτίες κατά την ενδομήτρια ζωή. Πολλές φορές, η πάθηση αυτή παραμένει σιωπηλή, διότι δεν είναι εύκολη η διάγνωση στην κλινική εξέταση του νεογνού. Η υπερηχογραφική εξέταση του νεογνικού ισχίου ανιχνεύει τις περιπτώσεις πρώιμα και η θεραπεία, με απλά μέσα, θεωρείται πλήρης. Κλινική εξέταση

30 ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΣχιΩΝ Πιο συγκεκριμένα, η πάθηση ονομάζεται αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου και η διάγνωσή της είναι σκόπιμο να γίνεται αμέσως μετά τη γέννηση, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η θεραπεία που είναι πάρα πολύ απλή (πάνες ή ειδικοί κηδεμόνες συγκρατούν τα ισχία σε επαγωγή) και έχει άριστα αποτελέσματα. Αντίθετα, αν η διάγνωση καθυστερήσει πέραν των 4-6 πρώτων μηνών της ζωής του νεογνού, οι πιθανότητες για πλήρη αποκατάσταση μειώνονται και είναι δυνατον, σε ορισμένες περιπτώσεις, να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Η κλινική εξέταση στην οποία στηριζόταν η πρώιμη διάγνωση αποδείχθηκε σχετικά ανεπαρκής. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το παραδοσιακό «φάσκιωμα» που χρησιμοποιούσαν ευρέως ορισμένοι γονείς (όπως και στη χώρα μας) είχε καταστροφικές συνέπειες στην έκβαση της πάθησης και η κατάργησή του δημιούργησε καλύτερες συνθήκες για τη θεραπεία της. Η χρήση του υπερηχογραφήματος, εδώ και 20 χρόνια περίπου, βοήθησε θεαματικά στην άμεση έναρξη της απαιτούμενης θεραπείας.

31 29 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΟΗΣ ΝΕΟΓΝΩΝ Η βαρηκοΐα είναι η συχνότερη πάθηση των αισθητηρίων οργάνων που εμφανίζεται στα νεογνά. Οφείλεται σε διάφορα γνωστά αίτια, όπως λοιμώξεις, ωτοτοξικά φάρμακα, κληρονομικότητα, κ.ά. Πολλές φορές, όμως, το αίτιο παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες που αφορούσαν σε πληθυσμούς νεογνών που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών αλλά και σε νεογέννητα παιδιά χωρίς κάποιο εμφανές πρόβλημα υγείας, η συχνότητα της νεογνικής βαρηκοΐας υπολογίσθηκε ότι κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 4 ανά 1000 γεννήσεις. Ο έλεγχος (screening) ακοής, που πραγματοποιείται με επιτυχία και στο Μαιευτήριο «Λητώ» από το 2003, συμβάλλει στην όσο το δυνατόν συντομότερη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας σε νεογέννητα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνονται πολύ σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη της ομιλίας και στην ψυχοσωματική ισορροπία των παιδιών. Τα τελευταία χρόνια είναι δυνατή η εντόπιση νεογνών με πιθανή βαρηκοΐα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής τους, με μία μέθοδο που ονομάζεται Ανίχνευση Ωτοακουστικών Εκπομπών. Η μέθοδος έχει μεγάλη αξιοπιστία, είναι γρήγορη και ασφαλής και δεν προκαλεί κάποια ενόχληση στο νεογνό. Σε περίπτωση αποτυχίας της εξέτασης, ο έλεγχος συμπληρώνεται με την καταγραφή των ακουστικών προκλητών δυναμικών, έτσι ώστε το τελικό πόρισμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο.

32

33 31 ΜΟΝAΔΑ ΕΝΤΑΤιΚHΣ ΝΟΣΗΛΕIΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ (Μ.Ε.Ν.n.) Το Μαιευτήριο «Λητώ» διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, έτοιμη -αν παραστεί ανάγκη- να παράσχει όλη την απαιτούμενη βοήθεια στο νεογέννητο. Οι άνθρωποι του Μαιευτηρίου μας, με απόλυτο σεβασμό στην αγωνία των γονέων, θα βρίσκονται στο πλευρό τους προσφέροντας κάθε υποστήριξη. Αυτό για το οποίο πρέπει να είναι σίγουροι είναι πως καθ όλη τη διάρκεια νοσηλείας του νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η αντιμετώπισή του γίνεται με τον πλέον ενδειγμένα επιστημονικό τρόπο. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Μαιευτηρίου «Λητώ» είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ενώ το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η υγεία του νεογέννητου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να επιστρέψει σύντομα στην αγκαλιά των γονέων του. Με υψηλή κατάρτιση, βαθιά γνώση και άριστη διαγνωστική ικανότητα, η έμπειρη ομάδα ειδικών νεογνολόγων-εντατικολόγων του Μαιευτηρίου μας θα εξακριβώσει έγκαιρα και θα παρέμβει άμεσα σε οποιαδήποτε αναγκαία περίπτωση, γεγονός που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τους γονείς και το μωρό τους.

34 ΕπιΣΚΕΠΤΗριο ΣΤH Μ.Ε.Ν.n. ΝΕΟΓΝΩΝ Η προφύλαξη και η ασφάλεια των νεογνών από τα διάφορα μικρόβια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το καλό πλύσιμο των χεριών οποιουδήποτε έρθει σε επαφή με το νεογέννητο. Αυτό ισχύει και για εσάς, γι αυτό, πριν μπείτε στο Τμήμα (και αφού βγάλετε οποιοδήποτε κόσμημα φοράτε), θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας μέχρι τους αγκώνες για 2 λεπτά τουλάχιστον, χρησιμοποιώντας το αντισηπτικό υγρό στο νιπτήρα που βρίσκεται έξω από τη Μονάδα. Έπειτα, θα φορέσετε την ειδική μπλούζα και θα τη δέσετε καλά. Στις πρώτες επισκέψεις σας, μια νοσηλεύτρια θα σας δείξει αναλυτικά τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης, σας παρακαλούμε, για την ασφάλεια του παιδιού, να μην πραγματοποιείτε επισκέψεις σε περίπτωση που έχετε κάποιο μεταδοτικό νόσημα (π.χ. γρίπη, πονόλαιμο, διάρροια, πυρετό κ.λπ.) που ίσως εσείς δεν το θεωρείτε σημαντικό.

35 33 Εάν έχετε κάποια απορία που αφορά στη φροντίδα του νεογνού (πλύσιμο, σίτιση, θηλασμό), μπορείτε να απευθυνθείτε στην προϊσταμένη ή άλλη νοσηλεύτρια του τμήματος. Διεξοδική ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του νεογέννητου και την παραμονή του στη Μονάδα σάς δίνεται καθημερινά.κατά τις απογευματινές ώρες, σύντομες πληροφορίες και ενημέρωση για τυχόν αλλαγή στην κατάσταση του νεογνού δίνονται από τον εφημερεύοντα ιατρό. Ώρες επισκεπτηρίου: 12:30-13:00 και 18:30-19:30 Για τη διευκόλυνσή σας, αν δεν μπορείτε κάποια φορά να πραγματοποιήσετε την επίσκεψή σας, μπορείτε να λάβετε όλες τις σχετικές πληροφορίες στα τηλέφωνα: , και Οι καλύτερες ώρες για το τηλεφώνημά σας είναι το διάστημα 12:30-14:00 και 19:00-20:30. Σας παρακαλούμε να αποφεύγετε την τηλεφωνική ενημέρωση εκτός του ωραρίου που αναφέρεται παραπάνω, διότι δυσκολεύεται η εργασία του προσωπικού. Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι ενημέρωση παρέχεται μόνο στους γονείς του νεογνού. Θεωρούμε δεδομένη τη διάθεσή σας να μας βοηθήσετε στο δύσκολο έργο μας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μ.Ε.Ν.Ν. σας ευχαριστούν εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας. Σε περίπτωση που απαιτείται άμεση ιατρική ή νοσηλευτική παρέμβαση, το ωράριο μπορεί να αποκλίνει ή ακόμη και να μην επιτραπεί. Γι αυτό ζητούμε την κατανόηση και την υποστήριξή σας.

36

37 35 παιδιατρικεσ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Καθώς η παραμονή σας στο Μαιευτήριο «Λητώ» πλησιάζει στο τέλος της, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε κάποιες πρώτες και απολύτως απαραίτητες παιδιατρικές συμβουλές που πιστεύουμε θα σας φανούν χρήσιμες τις πρώτες ημέρες της καινούργιας σας ζωής στο σπίτι μαζί με το νεογέννητο παιδί σας. Παρ όλα αυτά, θα πρέπει να έχετε πάντοτε υπ όψιν σας πως αυτές οι παιδιατρικές οδηγίες δεν αποτελούν παρά απλές συμβουλές προς εσάς, και πως ο μοναδικός ειδικός σύμβουλος αρμόδιος να σας λύσει κάθε απορία και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε ανάγκη δική σας ή του παιδιού σας είναι ο παιδίατρός σας.

38 ΠεριΠΟιΗΣΗ ΟΜΦΑΛΟΥ- ΜΠΑΝιο Τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα, θα περιποιείστε με καθαρό (άσπρο) οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό υγρό τον ομφαλό, μέχρι να πέσει και να κλείσει. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας, κανονικά, μία φορά την ημέρα, εφόσον έχει κλείσει ο ομφαλός. Την περίοδο προτού κλείσει ο ομφαλός, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε μπάνιο, ώστε να μη βραχεί ο ομφαλός του. Σε περίπτωση που περάσουν 10 ημέρες από την ημέρα που πέσει ο ομφαλός, αλλά δεν έχει ξεραθεί, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας. Αν τύχει και ματώσει ο ομφαλός, καθαρίστε τον πρώτα με οξυζενέ για να φύγει το πηγμένο αίμα και κατόπιν περιποιηθείτε τον με οινόπνευμα. Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως το παιδίατρό σας, εάν παρατηρήσετε σημεία φλεγμονής γύρω από τον ομφαλό (κοκκίνισμα του δέρματος, πρήξιμο και σκληρία). Κάτι τέτοιο μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση του ομφαλού. ΒΑΡΟΣ Θα πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος του παιδιού σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ο μέσος όρος αύξησης του βάρους, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του, είναι γραμμάρια την εβδομάδα. ΚΕΝΩΣΕΙΣ Οι κενώσεις του παιδιού μπορεί να κυμαίνονται από μία έως δέκα το 24ωρο. Συνήθως, τα μωρά έχουν κενώσεις κατά την ώρα που θηλάζουν. Οι φυσιολογικές κενώσεις μοιάζουν σαν αλοιφή (π.χ. σαν μουστάρδα). Τις πρώτες μέρες οι κενώσεις είναι λίγο «κομμένες» και λέγονται μεταβατικές.

39 37 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Η θερμοκρασία του παιδιού, φυσιολογικά, κυμαίνεται από βαθμούς. Αν το θερμομετρήσετε στο έντερο, θα πρέπει να αφαιρέσετε 3-4 γραμμές. Αν, δηλαδή, το θερμόμετρο δείχνει 37 βαθμούς, θα υπολογίσετε θερμοκρασία 36,6. Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους βαθμούς για τα τελειόμηνα, ενώ για τα πρόωρα πρέπει να είναι πιο υψηλή. ΙΚΤΕΡΟΣ Τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, πολλά νεογέννητα παρουσιάζουν ελαφρύ ίκτερο (κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα), που σιγά-σιγά υποχωρεί. Αν μετά την έξοδο από το μαιευτήριο παρουσιαστεί ίκτερος στο παιδί σας, πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Το ίδιο πρέπει να πράξετε, επίσης, εάν δείτε ότι ο ελαφρύς ίκτερος που μπορεί να είχε το παιδί σας όταν φύγατε από το μαιευτήριο γίνει πιο έντονος (δηλαδή, το παιδί γίνει πιο κίτρινο). Όσο καιρό θηλάζετε, εάν έχει διαπιστωθεί ανεπάρκεια G-6-PD, δεν πρέπει να τρώτε κουκιά και φάβα, ενώ το δωμάτιο και τα ρούχα του μωρού δεν θα πρέπει να μυρίζουν ναφθαλίνη. Η ναφθαλίνη, τα κουκιά και η φάβα μπορεί, μερικές φορές, να προκαλέσουν απότομα βαρύ και επικίνδυνο ίκτερο στο παιδί. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα παιδιά παρουσιάζουν ορισμένες εκδηλώσεις που είναι φυσιολογικές. Αναφερόμαστε στο λόξιγκα, το φτάρνισμα και την αναγωγή. Με την αναγωγή, το παιδί βγάζει μικρές γουλιές γάλα, συνήθως κατά το ρέψιμο. Αυτό δεν είναι εμετός. Όταν λέμε εμετό, εννοούμε την απότομη έξοδο μεγάλης ποσότητας γάλακτος (ρουκέτα). Αν το μωρό κάνει εμετούς συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

40

41 39 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Μη φασκιώνετε τα μωρά σας. Αφήνετε ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια τους. Πρέπει να μπορούν να τα κουνάνε. Παρατηρήστε πόσο ευχάριστα νιώθουν όταν είναι ελεύθερα. Αερίζετε συχνά το δωμάτιο του μωρού και μην καπνίζετε ποτέ μέσα σε αυτό. Κρατήστε μακριά το μωρό σας από άτομα που έχουν λοίμωξη (π.χ. κοκίτη, γρίπη, διάρροια κ.ά.) Μη τα «φτύνετε» να μη «ματιαστούν» και μην τα φιλάτε στο πρόσωπο. Μπορεί να τα μολύνετε με μικρόβια. Σε μερικές περιπτώσεις, το βρεφικό στήθος διογκώνεται τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Αυτό είναι φυσιολογικό και υποχωρεί μόνο του. Ποτέ μην πιέζετε το στήθος σας «για να φύγει το γάλα», όπως λένε. Υπάρχει κίνδυνος με το στύψιμο να προκληθεί φλεγμονή στο στήθος. Σ αυτή την περίπτωση, το στήθος θα κοκκινίσει και όταν το ακουμπάτε θα πονάει. Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνιος βήχας δεν είναι φυματίωση των πνευμόνων. Αν υπάρχει φυματίωση στο περιβάλλον του μωρού σας, ο παιδίατρός σας θα σας πει τι πρέπει να κάνετε για να το προφυλάξετε.

42 γενικεσ ΟΔΗΓιΕΣ Το μωρό σας πρέπει να το δει παιδίατρος αν παρουσιάζει κάτι από τα παρακάτω: Αν δεν έχει κλείσει ο ομφαλός, 10 ημέρες περίπου μετά την ημέρα που θα πέσει Αν έχει σπυριά στο σώμα του Αν έχει αίμα στα κόπρανά του Αν τα μάτια του τσιμπλιάζουν και τα βλέφαρά του είναι πρησμένα Αν είναι νωθρό ή αντίθετα πολύ ανήσυχο για αρκετή ώρα ή δεν θέλει να φάει Αν βήχει ή αν έχει γρήγορη αναπνοή Αν έχει μελανιάσει ή αν έχει χλομιάσει κ.ά. Όταν ήταν λίγο κίτρινο από την κλινική και δεν ξεκιτρινίσει τελείως σε ημέρες από τη γέννησή του Αν το κιτρίνισμα γίνει πιο έντονο δείξτε το αμέσως στο γιατρό. Όχι μετά από ώρες.

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός Ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε νεογνό και μητέρα, είναι η συνέχεια της φυσικής τους σχέσης, που έχει αναπτυχθεί από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ f Το καλύτερο γάλα κάθε νεογέννητου είναι το γάλα του είδους του, δηλαδή το γάλα της μάνας του. Για τον άνθρωπο το καλύτερο γάλα είναι το γάλα της γυναίκας δηλαδή το γάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός θηλασμός δίνεται στο μωρό ξένο γάλα χρησιμοποιώντας μπιμπερό. H επιλογή του κατάλληλου γάλακτος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμος. Οδηγός Πληροφοριών

Χρήσιμος. Οδηγός Πληροφοριών Χρήσιμος Οδηγός Πληροφοριών Διαδικασία Εισαγωγής στο Μαιευτήριο Καλώς ήλθατε στη ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην πιο σύγχρονη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική!

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία του μαθητή Κ. Παναγιώτη Α1. Μητρικός Θηλασμός

Ερευνητική εργασία του μαθητή Κ. Παναγιώτη Α1. Μητρικός Θηλασμός Ερευνητική εργασία του μαθητή Κ. Παναγιώτη Α1 Μητρικός Θηλασμός Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Η γραπτή πολιτική η οποία ακολουθείται στην Κλινική για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε.

Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε. Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε. Μόλις αντικρύσετε πρώτη φορά το πλασματάκι που φροντίζατε όλους αυτούς τους μήνες, θα καταλάβετε γιατί άξιζε να κάνετε υπομονή και να μην το βάζετε κάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτοι μήνες του μωρού μου

Οι πρώτοι μήνες του μωρού μου ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παιδιατρικής 12 Οι πρώτοι μήνες του μωρού μου Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς Αγαπητοί φίλοι/φίλες Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τον πιο σημαντικό και πιο υπεύθυνο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Το γάλα µου µωράκι µου βάλσαµο να σου γίνει και όταν µεγάλος θα γενείς δύναµη να σου δίνει.

Διαβάστε περισσότερα

Eσείς & το ΜΗΤΕΡΑ. Οδηγός Ασθενών Μαιευτικής Κλινικής

Eσείς & το ΜΗΤΕΡΑ. Οδηγός Ασθενών Μαιευτικής Κλινικής Οδηγός Ασθενών Μαιευτικής Κλινικής Eσείς & το ΜΗΤΕΡΑ περιεχόμενα για την εισαγωγή σας σελ. 4-5 & 6-7 για τη νοσηλεία σας σελ. 8-9 & 10-11 & 12-13 για τo εξιτήριό σας σελ. 14-15 γενικές πληροφορίες σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές Αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων θηλασμού Στα σίγουρα ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα μερικές φορές. Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τμήμα ΒΥ2 Υπεύθυνοι Καθηγητές Λεβέτσιου Αικατερίνη-Τριχά Ελισάβετ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τμήμα ΒΥ2 Υπεύθυνοι Καθηγητές Λεβέτσιου Αικατερίνη-Τριχά Ελισάβετ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα ΒΥ2 Υπεύθυνοι Καθηγητές Λεβέτσιου Αικατερίνη-Τριχά Ελισάβετ Ερευνητική Εργασία: Μαιευτήρια Φιλικά προς τα Βρέφη. Υπογραφή συμβολαίου Γνωριμία των μαθητών μέσα στην ομάδα Σκοπός-Στόχοι-Θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

Ζωή καλώς όρισες! απλά βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Ζωή καλώς όρισες! απλά βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό Ζωή καλώς όρισες! απλά βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό Ζωή καλώς όρισες! 2 Περιεχόμενα Ιδανικό ξεκίνημα 5 Μητρικός Θηλασμός 6 Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού 7 Τι λένε οι ιεθνείς Οργανισμοί για το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ

ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ Καλοπίση Χρυσή Μαία - IBCLC Γ.Ν.Καβάλας Ο λόγος που η μητέρα αντλεί το γάλα της θα καθορίσει τη μέθοδο που θα χρησιμο-ποιήσει, το αν και πως θα αποθηκεύσει το μητρικό γάλα και

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνολογικό Τμήμα. Μέλη ΔΕΠ. Καθηγήτρια Α. Μαλαμίτση - Πούχνερ. Επ. Καθηγήτρια Ν. Ιακωβίδου. Επ. Καθηγήτρια Θ. Μπούτσικου. Λέκτωρ Ζ.

Νεογνολογικό Τμήμα. Μέλη ΔΕΠ. Καθηγήτρια Α. Μαλαμίτση - Πούχνερ. Επ. Καθηγήτρια Ν. Ιακωβίδου. Επ. Καθηγήτρια Θ. Μπούτσικου. Λέκτωρ Ζ. Νεογνολογικό Τμήμα Μέλη ΔΕΠ Καθηγήτρια Α. Μαλαμίτση - Πούχνερ Επ. Καθηγήτρια Ν. Ιακωβίδου Επ. Καθηγήτρια Θ. Μπούτσικου Λέκτωρ Ζ. Ηλιοδρομίτη Προϊσταμένη Μαία Σ. Παλιάτσιου upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία

Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία 1 η Συνάντηση Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία Υπερφόρτωση Θηλάζουμε από την αρχή και τακτικά το μωρό Ελέγχουμε τη σωστή θέση και σίτισή Ζεστό μπάνιο και

Διαβάστε περισσότερα

26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη

26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη 99365414 Η διεπιστημονική ομάδα του «BrEaST start in life» ανακοινώνουν τα ευρήματα ερευνητικού προγράμματος με θέμα το βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Επιστημονική Επιμέλεια: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών για τον καρκίνο του μαστού Δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει;

Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει; Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη ΧΑΠ; Αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο

Διαβάστε περισσότερα

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού.

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού. Όνομα Πιθανή ημερομηνία τοκετού Όνομα συντρόφου ή συνοδού Όνομα μαιευτήρα γυναικολόγου Όνομα μαίας Σημείωση Το πλάνο τοκετού αποτελεί μία περίληψη των επιθυμιών μου κατά την διάρκεια παραμονής μου στο

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ 2 Ιουνίου 2014 / 14 O Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΜΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Καλλιόπη Μάλφα Μαία, ελεύθερη επαγγελματίας τ..πρόεδρος ΣΕΜΜ Αθηνών Αντιπρόεδρος Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω έντυπο φόρμα και φέρτε το μαζί σας στην πρώτη συνεδρία σας. Οι πληροφορίες που δίνετε είναι απόλυτα εμπιστευτικές και θα διευκολύνουν ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου

Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου Ασφάλεια Ποτέ μην ταρακουνάτε ένα βρέφος, ούτε καν για παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Το Κέντρο βρίσκεται στη Λευκωσία, πλησίον του Μακάρειου Νοσοκοµείου, στη Λεωφόρο Ακροπόλεως 32, στο Στρόβολο.

Το Κέντρο βρίσκεται στη Λευκωσία, πλησίον του Μακάρειου Νοσοκοµείου, στη Λεωφόρο Ακροπόλεως 32, στο Στρόβολο. Εισαγωγή Το ενηµερωτικό αυτό βιβλιάριο θα είναι χρήσιµο σ εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας σε περίπτωση που θα χρειαστεί να πάρετε την θεραπεία σας ως εσωτερικός ασθενής. Περιλαµβάνει πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια

Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Αυτοεξέταση Μαστών : Οδηγίες κατά στάδια Η αυτοεξέταση μαστών είναι η πρώτη ασπίδα που έχει η γυναίκα κατά του καρκίνου του μαστού. Η Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία συστήνει στις γυναίκες να κάνουν κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ!

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ! Σφραγίδα της εγκατάστασης-υπηρεσίας ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ! Υπόµνηση για γονείς και λοιπούς κηδεµόνες της διάταξης του άρθρου 34 παρ.5 εδάφιο 2 του Νόµου περί προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4.3: Ποιοι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για τις ασθένειες των μαθητών/τριών; 40 Ωραία είναι όλα αυτά που μάθαμε για τους μικροοργανισμούς, μέχρι τώρα. Αλλά ποια συγκεκριμένα μικρόβια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Αδαµαντία Μαλλιαρού Επιµελήτρια, Α Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Μαρία-Αδαµαντία Μαλλιαρού Επιµελήτρια, Α Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Μαρία-Αδαµαντία Μαλλιαρού Επιµελήτρια, Α Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Στην Ελλάδα τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασµού κατά το πρώτο εξάµηνο της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α(Η1Ν1) ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ. Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου 22/07/2009

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α(Η1Ν1) ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ. Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου 22/07/2009 (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α(Η1Ν1) ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου 22/07/2009 Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα) (όπως αναφέρεται και στο κεφάλαιο των κρανιοσυνοστεώσεων). Ο προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη

αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη ο ρόλος του λογοθεραπευτή Dore Blom Λογοθεραπεύτρια Senior NDT Bobath tutor Διαταραχές σίτισης και κατάποσης στην βρεφική ηλικία «αναπτυξιακή δυσφαγία»

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ/ΕΚΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΒΑΣΕΩΝ Τα

Διαβάστε περισσότερα

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη 15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα κρυολόγημα και τη γρίπη; Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα και οι δύο ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αλλά προκαλούνται από

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Καρκίνος του παχέος εντέρου Καρκίνος τι Πρ έπ ει να ''ξέρω... του Π. Πετρίδη* Παχύ έντερο Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού συστήματος και αποτελεί τη συνέχεια του λεπτού εντέρου. Αποτελείται από 6 τμήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Πρωτ.Y1/Γ.Π./οικ.128429 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ /ΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: Β ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης στο περιβάλλον της εργασίας Dr. Παναγιώτης Πανουργιάς Παθολόγος Γαστρεντερολόγος Ιατρός Εργασίας Τι είναι η γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1);

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Του Στέλιου Παπαβέντση*

Του Στέλιου Παπαβέντση* Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπική επίσκεψη στο ιατρείο του: μια μητέρα και ένα μωρό οκτώ μηνών, κατά-ταλαιπωρημένοι και οι δύο από μια σειρά «επιβαλλόμενες ιατρικές οδηγίες βρεφικής

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων? Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Κλείσε ένα ραντεβού ζωής Αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για μια μαστογραφία Όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση ασθενειών στα νεογέννητα βρέφη

Ανίχνευση ασθενειών στα νεογέννητα βρέφη Ανίχνευση ασθενειών στα νεογέννητα βρέφη Ενημέρωση των γονέων για την έγκαιρη διάγνωση των εγγενών διαταραχών στα βρέφη Αγαπητοί γονείς, το παιδί σας πρόκειται σύντομα να γεννηθεί ή μόλις έχει γεννηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

HELLO BABY HAVE A GOOD START! Ένας οδηγός για το θηλασµό από

HELLO BABY HAVE A GOOD START! Ένας οδηγός για το θηλασµό από HELLO BABY HAVE A GOOD START! Ένας οδηγός για το θηλασµό από και Παρουσίαση Αγαπητέ αναγνώστη, Η γέννηση του παιδιού σου είναι µια εµπειρία η οποία θα σου αλλάξει τη ζωή. Από τώρα και στο εξής θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας!

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Medical Safety Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! - Έχετε φανταστεί ένα ολόκληρο μηχανισμό προηγμένων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης σχεδιασμένο από εσάς και προσαρμοσμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Ομιλία Ευθυμίας Πατσουράκου Προϊσταμένη Τμήματος Μητρικού Θηλασμού Γ.Ν.Μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Ομιλία Ευθυμίας Πατσουράκου Προϊσταμένη Τμήματος Μητρικού Θηλασμού Γ.Ν.Μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Ομιλία Ευθυμίας Πατσουράκου Προϊσταμένη Τμήματος Μητρικού Θηλασμού Γ.Ν.Μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Το μητρικό γάλα είναι άριστο γιατί είναι ειδικό για τον άνθρωπο και κανένα άλλο γάλα δεν

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Σημείωση : Οι τροποποιήσεις στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Επτά απλά βήματα για επιτυχία στον θηλασμό

Επτά απλά βήματα για επιτυχία στον θηλασμό www.argiriou.org Επτά απλά βήματα για επιτυχία στον θηλασμό Πολλές νέες μητέρες γνωρίζουν πλέον ότι για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν τον θηλασμό του παιδιού τους χρειάζονται ενεργό υποστήριξη από το

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικό του ασθενή: * Συµπληρώνετε προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ενδοσκόπησης µε κάψουλα

Ιστορικό του ασθενή: * Συµπληρώνετε προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ενδοσκόπησης µε κάψουλα Ιστορικό του ασθενή: * Συµπληρώνετε προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ενδοσκόπησης µε κάψουλα 1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΕΞΈΤΑΣΗΣ : 2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΈΤΑΣΗΣ : 3. ΌΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ : 4. ΓΕΝΟΣ: ΑΡΣΕΝΙΚΟ / ΘΗΛΥΚΟ 5. ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Η επιταγή χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος πληρωμής αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για το χρήστη Diacerein/Norma 50mg καψάκια σκληρά Διασερεΐνη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για το χρήστη Diacerein/Norma 50mg καψάκια σκληρά Διασερεΐνη REGULATORY AFFAIRS DEPARTMENT DIACEREIN/NORMA VERSION: PIL-2626801-04 DATE: 18-02-2016 Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για το χρήστη Diacerein/Norma 50mg καψάκια σκληρά Διασερεΐνη Διαβάστε προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος!

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος! Διαταραχές ύπνου και Αυτισµός Ελένη Λούκουτου Λογοθεραπεύτρια ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγείας. Παρόλο που δε μπορούμε να κατανοήσουμε όλες τις λειτουργίες του, ο ύπνος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θηλασμός παιδιού που έχει ειδικές ανάγκες

Θηλασμός παιδιού που έχει ειδικές ανάγκες Θηλασμός παιδιού που έχει ειδικές ανάγκες Η γέννηση ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα χαρά κι ενθουσιασμό, όπως και ανησυχία για το άγνωστο. Αυτό που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ ΑΜΕΣΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΦΟ- ΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης: - Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18 62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3 4 φορές το χρόνο. - Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ.

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. Η ενημέρωση των εγκύων για τα πλεονεκτήματα και τις τεχνικές του θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Φαρμακείων Φιλικών προς το Μητρικό Θηλασμό Το φαρμακείο μας αναγνωρίζει ότι: Ο θηλασμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. 6992519192 Ονοµατεπώνυµο:... Ηµερ. συµπλήρωσης ερωτηµατολογίου:... Διεύθυνση:..

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

Το συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας.

Το συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας. ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ Το συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας. Αν από το τρέξιμο, τη γυμναστική ή άλλη εργασία, δυσκολεύεται η αναπνοή, αυτό λέγεται άσθμα. Αρεταίος Καππαδόκης, 100 μχ Οι γυναίκες ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία

Σχεδιασμός μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία Σχεδιασμός μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία Δώρα Σταύρου Παιδίατρος-Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής Τομέας Υγείας του Παιδιού Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Στόχοι των μέτρων Επιβράδυνση της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΛΩΣΣΩΝ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΥΣ Επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΛΩΣΣΩΝ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΥΣ Επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες. ΚΕΝΤΡΟ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΥΣ Επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες Γραπτή εξέταση Βαθμολογία: /100 Ονοματεπώνυμο: Αριθμός ταυτότητας: Υπογραφή: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

Ραιβοϊπποποδία και Μέθοδος Ponseti. Εφαρμογή κηδεμόνα: παπούτσια με μπάρα. Μέθοδος Ponseti. Kλινική Ραιβοϊπποποδίας. ΙΑΣΩ Παίδων

Ραιβοϊπποποδία και Μέθοδος Ponseti. Εφαρμογή κηδεμόνα: παπούτσια με μπάρα. Μέθοδος Ponseti. Kλινική Ραιβοϊπποποδίας. ΙΑΣΩ Παίδων Ραιβοϊπποποδία και Μέθοδος Ponseti 2 ο Στάδιο Μεθόδου Ponseti Εφαρμογή κηδεμόνα: παπούτσια με μπάρα Μέθοδος Ponseti Kλινική Ραιβοϊπποποδίας ΙΑΣΩ Παίδων Αναστάσιος Δ. Κανελλόπουλος Μ.D Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΔΙΕΘΥΝΣΗ:... ΤΗΛ.ΟΙΚΙΑΣ:... ΚΙΝΗΤΟ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕ: Ομάδα Αίματος: Rhesus:.. ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΔΙΕΘΥΝΣΗ:... ΤΗΛ.ΟΙΚΙΑΣ:... ΚΙΝΗΤΟ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕ: Ομάδα Αίματος: Rhesus:.. ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Maria Mitka Ernährungsberaterin Nutritionist- Dietician Tel: 0049 (0) 7031 6136 156 Fax: 0049 (0) 7031 6136 155 Mob: 0049 (0) 1767 6960 664 Email: mariamitka@essenweiss.com Website: www.essenweiss.com

Διαβάστε περισσότερα

Καλοήθεις παθήσεις των μαστών

Καλοήθεις παθήσεις των μαστών Καλοήθεις παθήσεις των μαστών Dr. Παναγιώτης Παπαλάμπρος MD, DFFP, BMS, BSCCP, CCST Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Εισαγωγή Ως γνωστόν, όπως όλα τα θηλαστικά ζώα, έτσι και ο άνθρωπος έχουν μαστούς.

Διαβάστε περισσότερα

Μέρα Νταλαντύσε Αχµέτι Φλούτουρα

Μέρα Νταλαντύσε Αχµέτι Φλούτουρα Μέρα Νταλαντύσε Αχµέτι Φλούτουρα πολυσύνθετο εξελισσόµενο θέµα Τέλη 90 ο ιό ήταν θανατηφόρο Σύνδροµο επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS) 1998 πρώτε αποτελεσµατικέ θεραπείε Χρόνιο νόσηµα Ο φορέα συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΘ` ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ (πληροφορίες για το κοινό σύμφωνα με το Βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρωνγυναικολόγων) για περισσότερες πληροφορίες η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. ΓΕΝΙΚΑ Αποβολή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης.

Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Εικόνες ζωής. Στάση πρόληψης. Αν είστε 55-70 ετών ελάτε και εσείς για ΔΩΡΕΑΝ προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο παχέος εντέρου, από 1-31 Μαρτίου σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

CERVICAL SCREENING The Facts

CERVICAL SCREENING The Facts CERVICAL SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση τραχήλου; Η εξέταση τραχήλου δεν είναι εξέταση διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου. Είναι µια εξέταση που ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο δικαιωμάτων. Τα δικαιώματά σας:

Έγγραφο δικαιωμάτων. Τα δικαιώματά σας: Έγγραφο δικαιωμάτων Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά τα δικαιώματά σας όταν βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Με τον όρο δικαιώματα εννοούμε σημαντικές ελευθερίες και δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 23 Μαρτίου 2012 ΘΕΜΑ: Μητρικός Θηλασμός

Ημερίδα 23 Μαρτίου 2012 ΘΕΜΑ: Μητρικός Θηλασμός Ημερίδα 23 Μαρτίου 2012 ΘΕΜΑ: Μητρικός Θηλασμός Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Από συναισθηματική άποψη, το ιδανικό μέρος για να έρχεται στον κόσμο ένα μωρό ώστε η μητέρα του να νιώθει ήρεμα,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006 Χρήστος Μαρκόπουλος Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών /ντης Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού - Στατιστικά στοιχεία Στη χώρα µας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ) Τι είναι το Έκζεμα (Ατοπική δερματίτιδα); Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία,

Διαβάστε περισσότερα

Εάν απαντήσατε "ναι" σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν απαντήσατε ναι σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες μέρες; Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα) όταν βήχετε; Είστε άνω των 40 ετών; Αναπνέετε με δυσκολία σε σύγκριση με τους συνομήλικους σας; Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής/καπνίστρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία.

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία. ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ Παρασκευή Λογοθέτη Νοσηλεύτρια ΤΕ, Υπεύθυνη Παιδιατρικής Κλινικής Δεν υπάρχει τίποτα που να τρομοκρατεί περισσότερο ένα γονιό από τους σπασμούς. Έρχονται στα Εξωτερικά ιατρεία τρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες για τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών Δεκέμβριος 2010 Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής

Διαβάστε περισσότερα

Μαιευτική Πτελεμαιδας 662

Μαιευτική Πτελεμαιδας 662 http://sep4u.gr Μαιευτική Πτελεμαιδας 662 Επαγγελματική Προοπτική Πτυχιούχοι του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας 1.Οι πτυχιούχοι του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής!

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής! Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής Το θαύµα... της ζωής! Οι Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης... Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής Στο Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Για το νέο ιό της γρίπης

Για το νέο ιό της γρίπης Για το νέο ιό της γρίπης Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ανεβάζει τοσυναγερμό στο 6, για τον κίνδυνο πανδημίας από τη γρίπη των χοίρων (H1N1), η ανησυχία μας κορυφώνεται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ. Δρ.Δ.Λάγγας

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ. Δρ.Δ.Λάγγας ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ Δρ.Δ.Λάγγας Βασική αρχή : Δευτερογενής πρόληψη Εφαρμογή σε: πληθυσμιακό επίπεδο νεογνά υψηλού κινδύνου Μέθοδοι : χαρακτηριστικά των sceening tests Ιστορικά Φαινυλκετονουρία

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήστε δωρεάν ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ. Αδέρφια Πώς ο ανταγωνισμός γίνεται αγάπη. Εκπαίδευσης. Baby A-Z. Μπορούμε να διαλέξουμε το φύλο του παιδιού;

Γεννήστε δωρεάν ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ. Αδέρφια Πώς ο ανταγωνισμός γίνεται αγάπη. Εκπαίδευσης. Baby A-Z. Μπορούμε να διαλέξουμε το φύλο του παιδιού; το παιδί μου κι εγώ Baby A-Z Όλα για τη φροντίδα του νεογέννητου ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ Γεννιούνται ή γίνονται; ΜΑÏΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 201 Δώρο ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΚΟΥΠΟΝΙ 10 από τα Prémaman Πλήρης οδηγός Εκπαίδευσης Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα