Οι θεοί και οι θεές του Ολύμπου: Σενάριο μαθήματος με τη χρήση Web 2.0 εργαλείων Ιστορία - Γ' Δημοτικού. Γ Φάση: Συνολική Αξιολόγηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι θεοί και οι θεές του Ολύμπου: Σενάριο μαθήματος με τη χρήση Web 2.0 εργαλείων Ιστορία - Γ' Δημοτικού. Γ Φάση: Συνολική Αξιολόγηση"

Transcript

1 Οι θεοί και οι θεές του Ολύμπου: Σενάριο μαθήματος με τη χρήση Web 2.0 εργαλείων Ιστορία - Γ' Δημοτικού Γ Φάση: Συνολική Αξιολόγηση Μάθημα: Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σχεδιασμός Σεναρίου: ΟΜΑΔΑ 2 Web 2.0 Αγγελάκη Στέλλα (12Μ01) Κουστουμπάρδης Μιλτιάδης (12Μ06) Κωστάκη Μαρία (12Μ07) Μυλωνάκης Κωνσταντίνος (Μ1233) Χανδρίδη Γεωργία Άννα (12Μ12) Διαπανεπιστημιακό- Διατμηματικό Π.Μ.Σ. «Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» Μάρτιος, 2014

2 Συνολική αξιολόγηση σεναρίου μαθήματος Το σενάριο του μαθήματος «Οι θεοί και οι θεές του Ολύμπου» που δημιουργήσαμε αξιοποιώντας τον χώρο wikispaces και μια πολύ επιτυχημένη επιλογή web 2.0 εργαλείων κρίθηκε πολύ ικανοποιητικό από τους αξιολογητές. Στην πλειοψηφία τους οι αξιολογήσεις υποστηρίζουν ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν καλύπτουν επαρκώς τους επιμέρους διδακτικούς και μαθησιακούς στόχους που έχουμε θέσει. Κάποιοι αξιολογητές μας προέτρεψαν να αναδιατυπώσουμε μερικούς από τους στόχους μας, οι οποίοι περιγράφονταν αρκετά γενικά, με αποτέλεσμα να μην είναι μετρήσιμοι. Συνεπώς παρακάτω παραθέτουμε τους στόχους με σαφέστερη διατύπωση: Διδακτικοί στόχοι: 1. Οι μαθητές να γνωρίσουν τους θεούς του Ολύμπου και να μπορούν να τους κατονομάσουν. 2. Να γνωρίσουν τις ιδιότητες που τους απέδιδαν οι άνθρωποι και να μπορούν να αναφέρουν τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό για τον κάθε θεό. 3. Να γνωρίσουν μύθους με τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες εξηγούσαν γεγονότα ή φαινόμενα της καθημερινής ζωής. 4. Να μπορούν να αντιστοιχίσουν τουλάχιστον ένα σύμβολο σε κάθε θεό και να μπορούν να αιτιολογήσουν το γιατί. 5. Να έχουν την ικανότητα να περιγράψουν εικόνες των Ολύμπιων θεών, όπως παρουσιάζονται σε έργα τέχνης, να τις σχολιάσουν και να τις συγκρίνουν. 6. Να συνεργαστούν σε ομάδες ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη ζητούμενη εργασία. 7. Να αρθρώνουν σωστά δομημένο λόγο αναπτύσσοντας επιχειρήματα μέσα από την περιγραφή των θεών. Μαθησιακοί στόχοι: 1. Οι μαθητές να συνεργαστούν επιτυχώς σε ομάδες και να δημιουργήσουν διάλογο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων. 2. Να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται αλλά και αποφασίζοντας ατομικά και ομαδικά τις στρατηγικές που θα χρησιμοποιήσουν. 3. Να καλλιεργήσουν την αυτενέργεια και την αυτοπεποίθησή τους μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες και τη λήψη ρόλων μέσα στην ομάδα.

3 4. Να έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται προηγούμενες γνώσεις και να τις εμπλουτίζουν με νέες έννοιες. 5. Να ενισχύσουν την οργανωτικότητά τους μέσα από τον προγραμματισμό σχεδίων εργασίας. 6. Να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες και ικανότητες παρουσίασης των εργασιών τους στην υπόλοιπη τάξη. 7. Να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και την ικανότητά τους να εξάγουν συμπεράσματα βασιζόμενοι σε πηγές. Ύστερα από πρόταση των αξιολογητών κρίναμε ότι είναι χρήσιμο να προτείνουμε τον χρόνο που πιστεύουμε ότι πρόκειται να διαρκέσει κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά, εκτός από το γενικό χρονικό πλαίσιο των τριών διδακτικών ωρών που έχουμε ήδη αναφέρει. Έτσι, κάναμε τις ανάλογες προσθήκες της εκτιμώμενης διάρκειας στο τέλος κάθε μιας από τις δραστηριότητες στο wiki. Επίσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατάλληλα για τους μαθητές της Γ Δημοτικού, καθώς το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων είναι σαφές, κατανοητό και πλήρες. Το γεγονός ότι προσφέρεται εναλλαγή δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τη χρήση εικόνων και βίντεο προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών, το οποίο παραμένει αμείωτο καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Το σενάριο που κατασκευάσαμε σε καμία περίπτωση δε δημιουργεί κόπωση στους μαθητές. Παρακάτω αναλύουμε τις επιμέρους παρατηρήσεις που αφορούν κάθε εργαλείο ξεχωριστά. Δραστηριότητα 1 Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου: Αξιοποίηση του εργαλείου Web 2.0 Prezi Γενικά τα σχόλια για αυτό το εργαλείο και τη δραστηριότητα ήταν θετικά, κάτι που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για τον οποίο φτιάχτηκε η δραστηριότητα και ότι το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε με το βέλτιστο τρόπο, δηλαδή αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει. Τα σχόλια που έγιναν για τον τονισμό στο εργαλείο Prezi δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν, καθώς αυτό αποτελεί μειονέκτημα του ίδιου του εργαλείου. Ωστόσο, αντικαταστάθηκε η φωτογραφία της θεάς Δήμητρας η οποία δεν είχε πολύ καλή ανάλυση και θα δυσκόλευε τα παιδιά στην ανάγνωση του σχετικού κειμένου. Ακόμα υπολογίζεται η όλη δραστηριότητα να διαρκέσει από μισή ως μια διδακτική ώρα.

4 Για περαιτέρω βελτίωση της δραστηριότητας θα μπορούσαν να χωριστούν τα παιδιά σε 12 ομάδες και η κάθε ομάδα να ψάξει να βρει μια φωτογραφία ενός αγάλματος που αντιπροσωπεύει έναν θεό, πριν από την παρουσίαση της ενότητας. Με αυτό το τρόπο θα εμπλέκονταν ενεργά τα παιδιά πριν να διδαχθεί η ενότητα και θα αποκτιόταν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο μελέτης μέσα από προσωπικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με αυτό. Δραστηριότητα 2 Eικονικό ταξίδι στο βουνό Όλυμπος με τη χρήση του εργαλείου Web 2.0 Google Earth Ύστερα από τα σχόλια της αξιολόγησης σχετικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το βίντεο που παρουσιάζεται στη σελίδα του wikispaces αποτελεί μια ενδεικτική πλοήγηση, την οποία αναμένουμε από τις ομάδες μαθητών. Το πρόγραμμα Google Earth θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή ή στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στην τάξη. Οι μαθητές προϋποτίθεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει ξανά το πρόγραμμα, και αν όχι, δέχονται υποστήριξη από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος είναι παρών καθ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Το παράδειγμα που παρουσιάζουμε έχει δημιουργηθεί με την εγγραφή μιας πλοήγησης με τη βοήθεια του εργαλείου web 2.0 Screencast-o-matic (online εργαλείο screen recording). Η ανάλυση του βίντεο, λόγω περιορισμένων επιλογών του εργαλείου αυτού δεν μπορεί να βελτιωθεί. Δραστηριότητα 3 Χαρακτηριστικά των θεών του Ολύμπου: Αξιοποίηση του εργαλείου Web 2.0 Tagxedo Η μόνη αλλαγή που έγινε ήταν να ξαναφτιάξουμε το tagxedo τονίζοντας πιο πολύ τα ονόματα των θεών και λέξεις που είναι πιο γνωστές. Έτσι επιλέξαμε π.χ. να φαίνονται με μεγάλα γράμματα οι λέξεις Όλυμπος, Ξένιος, Δίας, Ποσειδώνας και με μικρότερα οι λέξεις Δρεπανηφόρος, Παλλάδα, Κυθέρεια. Επιπλέον, επιλέξαμε ηθελημένα να τοποθετήσουμε στο wikispaces την εικόνα του σύννεφου λέξεων, ούτως ώστε το σύννεφο να ανοίξει σε νέα σελίδα και να είναι μεγαλύτερο, για να διευκολύνει τα παιδιά να διαλέξουν τις λέξεις που θα τους οδηγήσουν σε αναζήτηση στο διαδίκτυο.

5 Δραστηριότητα 4 Δημιουργία αφίσας με τη χρήση του εργαλείου Web 2.0 Glogster Οι κριτικές για αυτή την τέταρτη δραστηριότητα μπορούν να χωριστούν σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας, έχει να κάνει με την κριτική ότι το glogster που έχει επιλεγεί ως εργαλείο ίσως είναι δύσκολο στη χρήση του από μαθητές της Γ Δημοτικού. Υποστηρίζεται δηλαδή από κάποιους αξιολογητές ότι θα υπάρχει δυσκολία στην σύνδεση (log in) των μαθητών στην σελίδα του εργαλείου, στην γενικότερη χρήση του και στην ανεύρεση υλικού μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο γιατί απαιτούνται διαδικασίες αποθήκευσης υλικού με τις οποίες τα παιδιά μπορεί να μην είναι εξοικειωμένα. Λόγω αυτών των δυσκολιών, κάποιοι αξιολογητές υποστηρίζουν ότι, ο εκπαιδευτικός θα έχει δυσκολία στο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των παιδιών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι με καθοδήγηση και διευκρινήσεις τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν. Σε αυτό το σημείο λοιπόν καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου εργαλείου έγινε επειδή η λογική του μοιάζει πολύ με τη λογική του κολλάζ, μία τεχνική που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Το γεγονός ότι αυτή τη φορά το κολλάζ γίνεται σε ψηφιακή μορφή δεν θεωρούμε ότι αποτελεί τροχοπέδη στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως αφήνεται να εννοηθεί από τους αξιολογητές διότι αφενός όπως δείχνουμε στο wiki παρέχεται επεξήγηση για το πώς ακριβώς χρησιμοποιείται το εργαλείο πριν ξεκινήσουν οι μαθητές την εργασία τους και αφετέρου όπως περιγράφουμε στο σχέδιο του μαθήματος ο δάσκαλος είναι πάντα παρών και έτοιμος να βοηθήσει όπου χρειάζεται. Επιπλέον, παρέχεται δείγμα για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι μαθητές. Όσο αναφορά στο σχόλιο ότι απαιτείται εγγραφή στο glogster για να κάνουν την εργασία τα παιδιά, αποτελεί δική μας παράληψη το γεγονός ότι δεν αναφέραμε ότι προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους χρονοβόρες διαδικασίες, ο δάσκαλος θα έχει φορτώσει από πριν στους υπολογιστές τη σελίδα και θα έχει κάνει log in με έναν λογαριασμό που θα έχει ετοιμάσει για αυτό το σκοπό. Σε κάποιο σχόλιο προτείνεται κιόλας αυτή η εναλλακτική. Τώρα, σχετικά με την δυσκολία στην αναζήτηση και αποθήκευση του υλικού από το διαδίκτυο, δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί η αναζήτηση γίνεται μέσα από το εργαλείο (έχει ειδικό τρόπο για εισαγωγή εικόνων από το διαδίκτυο) και οι πληροφορίες φορτώνονται απευθείας στην αφίσα χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση για παράδειγμα της εικόνας. Επίσης, γενικά, θεωρούμε ότι τα παιδιά εξοικειώνονται από πάρα πολύ μικρά με τις νέες τεχνολογίες και έτσι δεν θα είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα η δημιουργία μίας ψηφιακής διαδραστικής αφίσας.

6 Σχετικά με το σχόλιο αντικατάστασης του εργαλείου glogster με άλλο το οποίο υποστηρίζει την δημιουργία κόμικ, είναι μία ιδέα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν η δραστηριότητα είχε διαφορετικό σκοπό. Εφόσον ο σκοπός είναι τα παιδιά να συνδέσουν τους θεούς με τα σύμβολά τους και τις συνήθειες από την καθημερινή τους ζωή, δεν θεωρούμε ότι θα ήταν πιο εύκολο για τα παιδιά να αναπτύξουν διαλόγους για αυτά τα θέματα. Ο δεύτερος άξονας, έχει να κάνει με την κριτική ότι το εισαγωγικό βίντεο που προτείνεται για την παρουσίαση του τρόπου χρήσης του εργαλείου είναι στα αγγλικά. Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται από κάποιους ότι δεν είναι κατάλληλο για να εξηγήσει στους μαθητές πώς να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και αν ο ήχος είναι χαμηλωμένος και κάνει την εξήγηση ο δάσκαλος όπως προτείνουμε. Προτείνεται, λοιπόν, από κάποιους αξιολογητές η αντικατάστασή του με στατικές εικόνες οι οποίες θα παρουσιάζουν τα βήματα της δημιουργίας της αφίσας στα ελληνικά, ή χρήση αντίστοιχου βίντεο στα ελληνικά ή ο εμπλουτισμός του υπάρχοντος βίντεο με υπότιτλους. Σχετικά με το θέμα του βίντεο, λοιπόν, το οποίο είναι στα αγγλικά, προτείναμε από την αρχή να το χρησιμοποιήσει ο δάσκαλος σαν μπούσουλα και να εξηγεί ο ίδιος τις διάφορες λειτουργίες του εργαλείου. Το βίντεο δίνει τη δυνατότητα να το σταματάει όποτε το θεωρεί απαραίτητο ο δάσκαλος για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση, οπότε οι στατικές εικόνες που προτείνονται μπορούν ουσιαστικά να εξαχθούν από στοπ καρέ στο βίντεο. Δεν κρίνουμε απαραίτητο δηλαδή το βίντεο να αντικατασταθεί από εικόνες. Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να προτείνει (αν και κανείς δεν το έκανε) αντί για βίντεο ο δάσκαλος να κάνει «ζωντανά» μία παρουσίαση των δυνατοτήτων του εργαλείου δείχνοντας σε προτζέκτορα βασικές κινήσεις και εξηγώντας παράλληλα, αλλά με αυτό τον τρόπο τα παιδιά το βλέπουν μία φορά και μπορεί να ξεχάσουν κάποια λεπτομέρεια. Αντίθετα, όταν υπάρχει το βίντεο, μπορούν να ανατρέξουν για να βρουν όποια πληροφορία χρειαστούν κατά τη διάρκεια της εργασίας. Φυσικά, υπότιτλοι θα μπορούσαν να μπουν, αλλά το πιθανότερο είναι να μην προλαβαίνουν να τους διαβάσουν εάν είναι μακρόσυρτοι και να παρακολουθούν ταυτόχρονα και τι δείχνει με το ποντίκι ο ομιλητής. Ίσως η κατασκευή ενός εγχειριδίου όπως προτείνει κάποιος αξιολογητής, με μεγάλα γράμματα και σαφείς οδηγίες να λειτουργούσε επιπρόσθετα της παρουσίασης του εργαλείου από το δάσκαλο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της εργασίας. Ο τρίτος άξονας, έχει να κάνει με την κριτική ότι ο τρόπος διαχείρισης των ομάδων δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με κάποιον αξιολογητή, οι μαθητές πρέπει να οργανωθούν από μόνοι τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, τόσο για την ανάληψη θέματος όσο και για την παρουσίαση του αποτελέσματος σε όλη την τάξη. Προτείνει λοιπόν η ανάθεση των θεμάτων να γίνεται απευθείας από τον δάσκαλο για την αποφυγή αυτής της

7 σύγχυσης. Ως προς αυτό το σχόλιο λοιπόν, θεωρούμε ότι ο προσδιορισμός του πώς θα δημιουργηθούν ομάδες, έχει γίνει με ακρίβεια, το κατά πόσο όμως είναι αποτελεσματικός ο τρόπος που έχει επιλεγεί αυτό είναι άλλο θέμα. Πιθανόν, να οδηγήσει σε σύγχυση ο τρόπος που έχει επιλεγεί και πράγματι μία απευθείας ανάθεση εργασιών από το δάσκαλο να έλυνε το πρόβλημα. Οπότε ως προς αυτό το ζήτημα τροποποιούμε τις οδηγίες που δίνονται από το δάσκαλο για αυτή την εργασία. Συνολικά, τα σχόλια για αυτή τη δραστηριότητα, είτε θετικά είτε αρνητικά, ενισχύουν την πρότασή μας για δημιουργία διαδραστικής αφίσας στο glogster ως δραστηριότητα εφαρμογής των γνώσεων που έχουν αποκομίσει οι μαθητές μέχρι εκείνη τη στιγμή για τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και μας βοηθούν να την βελτιώσουμε σε σημεία που δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες διευκρινήσεις ή μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγχυση στην τάξη. Τέλος, σχετικά με τον χρονοπρογραμματισμό της συγκεκριμένης δραστηριότητας, λόγω της επεξήγησης που απαιτείται πριν την έναρξη της εργασίας για τη χρήση του εργαλείου, προτείνουμε να ολοκληρωθεί μέσα σε μιάμιση διδακτική ώρα. Δραστηριότητα 5 Οι θεοί του Ολύμπου στην Τέχνη: Αξιοποίηση του εργαλείου Web 2.0 Google Maps Το εργαλείο Web 2.0 Google Maps αξιολογήθηκε ως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαλείο, το οποίο εξυπηρετεί τους γνωστικούς στόχους που έχουν τεθεί και ενθαρρύνει τη συνεργατικότητα μεταξύ των μαθητών. Οι παρατηρήσεις των αξιολογητών αφορούν κυρίως στην συμβατότητα της δραστηριότητας με την ηλικία των μαθητών καθώς ο χάρτης περιέχει ονομασίες στα αγγλικά. Το εργαλείο αυτό επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα εργαλεία ηλεκτρονικών χαρτών διότι προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού κειμένων και εικόνων σε ικανοποιητικό μέγεθος, κάτι το οποίο δεν εξυπηρετείται πλήρως από τα υπόλοιπα. Όσον αφορά στις ονομασίες των ξένων χωρών και πόλεων, δυστυχώς δεν παρέχεται δυνατότητα αλλαγής της γλώσσας στην ελληνική. Ωστόσο, ο στόχος του εργαλείου δεν επηρεάζεται αρνητικά από το γεγονός αυτό. Επίσης, το γεγονός ότι ο χάρτης είναι παγκόσμιος δεν προβλέπεται να δυσκολέψει τη δραστηριότητα που ζητείται από τους μαθητές, δηλαδή να εντοπίσουν τα ζεύγη εικόνων και να τα περιγράψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Γ Δημοτικού έχουν έρθει σε επαφή με εικόνες του παγκόσμιου χάρτη μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, στην σχολική τάξη, καθώς και στην καθημερινότητά τους. Σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του εργαλείου, ο εκπαιδευτικός έχει

8 κατασκευάσει από πριν τον χάρτη, έχοντας συλλέξει το υλικό και έχοντας τοποθετήσει τις πινέζες στα κατάλληλα σημεία. Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν συλλεγεί στην πλειοψηφία τους από την ιστοσελίδα όπου υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τα εκθέματα. Δραστηριότητα 6 Παιχνίδια με τους Θεούς. Εργαλεία: Quiz Revolution και Eclipse Crossword Η δραστηριότητα αυτή, στην συντριπτική πλειοψηφία των αξιολογήσεων δέχτηκε θετικές κριτικές, οπότε και θεωρείται επιτυχημένη. Οι περισσότεροι αξιολογητές θεώρησαν ότι εκπληρώνει ακριβώς αυτό που στοχεύει, δηλαδή να εξετάσει τις γνώσεις που απέκτησαν τα παιδιά κατά τις προηγούμενες δραστηριότητες με ένα παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο. Επίσης προσέθεσαν ότι είναι απόλυτα συμβατή με την ηλικία των παιδιών, τόσο σε επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων και των ίδιων των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και με την έννοια ότι ήταν ευχάριστη και κοντά στα ενδιαφέροντα τους. Ωστόσο τόσο σε μερικές αξιολογήσεις, όσο και κατά την διάρκεια της παρουσίασης στο μάθημα τέθηκαν μερικά ζητήματα τα οποία κρίνουμε σκόπιμο ότι πρέπει να απαντήσουμε. Μια πρώτη παρατήρηση που αναφέρθηκε αφορά τα εργαλεία που επιλέχθηκαν για αυτήν την δραστηριότητα. Τόσο το Quiz Revolution όσο και το Eclipse Crossword χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα για κάποιες στοιχειώδεις λειτουργίες τους, όπως, π.χ. το κουμπί έναρξης στο Quiz Revolution (start) και το κουμπί λύσης του λήμματος στο Eclipse Crossword (solve). Ένα θέμα, λοιπόν, που τέθηκε είναι κατά πόσο τα παιδιά, δεδομένου ότι πάνε Γ δημοτικού, θα δυσκολευτούν από τους αγγλικούς όρους. Αυτό βέβαια όντως ισχύει, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα web 2.0 εργαλεία που αφορούν κουίζ και σταυρόλεξα. Ούτως ή άλλως τονίζουμε ότι η δραστηριότητα αυτή θα γίνει υπό την επίβλεψη και την συνδρομή του δασκάλου μέσα στην τάξη, οπότε θεωρούμε ότι τα παιδιά δεν θα αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία. Ένα άλλο θέμα που σχολιάστηκε, αφορά την άσκηση με το σταυρόλεξο. Πιο συγκεκριμένα ορισμένοι αξιολογητές ανέφεραν ότι θα δυσκολέψει τα παιδιά να κατεβάσουν το σταυρόλεξο μέσω link. H συγκεκριμένη παρατήρηση είναι πολύ εύστοχη, αλλά όπως ήδη έχουμε απαντήσει, ελάχιστα web 2.0 εργαλεία υποστηρίζουν τα ελληνικά και ακόμη πιο λίγα την συμπλήρωση ελληνικών χαρακτήρων σε σταυρόλεξο. Για παράδειγμα το kubbu που είναι ένα πολύ πιο χρηστικό πρόγραμμα από αυτό που χρησιμοποιήσαμε, δεν επιτρέπει ελληνικούς χαρακτήρες. Επομένως καταλήξαμε στο Eclipse Crossword, τονίζοντας ότι ο δάσκαλος θα

9 είναι παρόν κατά την διάρκεια της δραστηριότητας για να κατεβάσει το αρχείο στους υπολογιστές, ώστε να το λύσουν τα παιδιά. Τέλος, αναφέρθηκε ότι ίσως τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν κάποια δραστηριότητα να λύσουν σπίτι, αντί να κάνουν αυτή στον υπολογιστή που ίσως τα κουράσει ή ότι θα έπρεπε να δοθεί το σταυρόλεξο σε εκτυπωμένη μορφή. Γνώμονας δικός μας, ήταν ότι το μάθημα θα γίνει μέσω υπολογιστών αξιοποιώντας τα web 2.0 εργαλεία και για αυτό το λόγο σε αυτά εστιάσαμε, τονίζοντας ωστόσο την σημασία της συνεργασίας, καθώς οι μαθητές λύνουν τις δραστηριότητες ανά ομάδες. Παρόλα αυτά, ίσως η εκτύπωση του σταυρόλεξου είναι μια λύση που θα ικανοποιούσε τους αξιολογητές μας. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα έτοιμης λύσης που παρείχε το πρόγραμμα πλέον δεν υφίσταται, οπότε αν ο μαθητής δεν ήξερε 2-3 λήμματα δεν θα μπορούσε να λύσει και όλο το σταυρόλεξο. Επίσης σχετικά με το θέμα της κόπωσης το μάθημα δεν θα διδαχθεί σε μία μέρα μαζεμένο, αλλά πιθανότατα μέσα σε μία εβδομάδα, οπότε τα παιδιά δεν θα έχουν κουραστεί. Τέλος, όσον αφορά το θέμα των εργασιών στο σπίτι, θα μπορούσαν τα παιδιά να λύσουν την δραστηριότητα αυτή στο σπίτι τους με την βοήθεια των γονέων τους, ωστόσο αξίζει να τονίσουμε και πάλι ότι στόχος μας ήταν το μάθημα να γίνει στην τάξη αξιοποιώντας την τεχνολογία. Επιπλέον προτάσεις/παρατηρήσεις για το σενάριο μαθήματος: Αναφορικά με την ανάγκη αναλυτικότερης περιγραφής του τρόπου δημιουργίας και χρήσης των εργαλείων, όπως αναφέρθηκε από κάποιους αξιολογητές, προτείνουμε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο wiki μια επιπλέον σελίδα με όνομα «Εγχειρίδια χρήσης εργαλείων Web 2.0», προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών και του εκπαιδευτικού. Στη σελίδα αυτή οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ανατρέχουν για πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τα εργαλεία, τα οποία καλούνται να χρησιμοποιήσουν στο συγκεκριμένο σενάριο μαθήματος. Οι αναλυτικές οδηγίες χρήσης των εργαλείων θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες ειδικά αν οι μαθητές ασχοληθούν με τις δραστηριότητες εκτός της διδακτικής ώρας, χωρίς, δηλαδή, την παρουσία του εκπαιδευτικού. Τέλος, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι σελίδα «Υποστηρικτικό Υλικό» έχει δημιουργηθεί ως χώρος αποθήκευσης, με σκοπό την ανάρτηση ιστοσελίδων που μπορεί να φανούν χρήσιμες στον εκπαιδευτικό και τους μαθητές. Τα δύο παιχνίδια που βρίσκονται στη σελίδα αυτή δεν εντάσσονται στο χρονικό πλαίσιο του μαθήματος, αλλά προτείνονται σε όσους μαθητές ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτά στον ελεύθερο χρόνο τους. Δεν προτείνεται επιπλέον επιβάρυνση των παιδιών για εργασίες στο σπίτι.

10 Ηλεκτρονικές Πηγές Υλικού και Ιστοσελίδες των εργαλείων Web 2.0 o Πλατφόρμα Wikispaces: https://www.wikispaces.com/ o Εργαλείο παρουσιάσεων Prezi: https://prezi.com/ o Πρόγραμμα εικονικής πλοήγησης Google Earth: o Online εργαλείο screen recording: o Εργαλείο δημιουργίας σύννεφου λέξεων: o Εργαλείο δημιουργίας πολυμεσικής αφίσας: o Εργαλείο δημιουργίας ηλεκτρονικού χάρτη: https://www.google.gr/mapmaker o Εργαλείο δημιουργίας quiz: o Εργαλείο δημιουργίας σταυρόλεξου: o Ιστοσελίδα με πλούσιο περιεχόμενο σχετικά με την ελληνική μυθολογία:

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο) 365 Ενδεικτικά εκπαιδευτικά σενάρια Γ. Λογισµικά γνωστικών αντικειµένων Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Λογισμικού: Θρησκευτικά Ε και Στ Δημοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ

Αξιολόγηση Λογισμικού: Θρησκευτικά Ε και Στ Δημοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ Αξιολόγηση Λογισμικού: Θρησκευτικά Ε και Στ Δημοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) Αθανασίου Ευάγγελος, Δάσκαλος, ΜΔΕ Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης και Παραγωγή Διδακτικού Υλικού Π.Θ. Καλόγηρος Βασίλειος,

Διαβάστε περισσότερα

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: Βασίλειος Βερύκιος. Ιδιότητα: Μέλος ΔΕΠ. Ο Συντονιστής του Γνωστικού Αντικειμένου. «Πληροφορική» Β.

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: Βασίλειος Βερύκιος. Ιδιότητα: Μέλος ΔΕΠ. Ο Συντονιστής του Γνωστικού Αντικειμένου. «Πληροφορική» Β. Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Fax: 210-7299572 email: siem@siem.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Έκδοση 1.0. Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Φαξ: 210-7299572 email: siem@siem.

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Έκδοση 1.0. Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Φαξ: 210-7299572 email: siem@siem. ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Φαξ: 210-7299572 email: siem@siem.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1.1. Στοιχεία ιστορίας με έμφαση στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ «ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ «ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ «ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕ

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Άλμπουμ με κολάζ» Λιακοπούλου Ν. Ελένη

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Άλμπουμ με κολάζ» Λιακοπούλου Ν. Ελένη «Άλμπουμ με κολάζ» Λιακοπούλου Ν. Ελένη Καθηγήτρια Πληροφορικής, 109 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης lenaiw@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το παρόν διδακτικό σενάριο εφαρμόστηκε στα πλαίσια του μαθήματος Τ.Π.Ε. το

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ. ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 4 ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ. ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 4 ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 4 ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Η αποτελεσματικότερη διδακτική αξιοποίηση του ΑΠΣ των Μαθηματικών Δημοτικού Σχολείου και των αντίστοιχων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, -Οριζόντια Πράξη», ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θεοδόσιος Ζαχαριάδης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- Μαρούσι, 6-11-2012 Αρ. πρωτ. : 138371 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Λογισμικό του υπολογιστή

Το Λογισμικό του υπολογιστή Το Λογισμικό του υπολογιστή Σεραλίδου Ελένη 1 eseralid@gmail.com 1 Καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20 MSc 5 ο ΓΕΛ Νίκαιας Περίληψη Το παρακάτω εκπαιδευτικό σενάριο αφορά το μάθημα των «Εφαρμογών Πληροφορικής»

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Διδασκαλία. Η διαδικασία της μάθησης και ο ρόλος της Πληροφορικής.

Ηλεκτρονική Διδασκαλία. Η διαδικασία της μάθησης και ο ρόλος της Πληροφορικής. Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ηλεκτρονική Διδασκαλία. Η διαδικασία της μάθησης και ο ρόλος της Πληροφορικής. Αηδονίδου Σταματία (Α.Ε.Μ. 342) Ιούλιος 2014 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΝΑΡΑΚΗΣ Έργο συγχρηματοδοτούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 2012 ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΣΩ WEB Πτυχιακή Εργασία Αποστολοπούλου Μαρία Γαρυφαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα B Δημοτικού Τίτλος: «Εικονική Τάξη»

Νεοελληνική Γλώσσα B Δημοτικού Τίτλος: «Εικονική Τάξη» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα B Δημοτικού Τίτλος: «Εικονική Τάξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Μ.Π.Σ. «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Μ.Π.Σ. «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Μ.Π.Σ. «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ» «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

και του διαδικτύου» Βίκυ Γεωργαντά vikigeo@gmail.com

και του διαδικτύου» Βίκυ Γεωργαντά vikigeo@gmail.com 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορική «Η Δανάη και ο Δημήτρης εξερευνούν τον κόσμο των δικτύων και του διαδικτύου» Βίκυ Γεωργαντά vikigeo@gmail.com Περίληψη Το συγκεκριμένο άρθρο πραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Εκπαιδευτικό Λογισμικό για Εκμάθηση Βασικών Εννοιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: Βασιλική Μητσικοπούλου. Ιδιότητα: Μέλος ΔΕΠ. Βασιλική Μητσικοπούλου

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: Βασιλική Μητσικοπούλου. Ιδιότητα: Μέλος ΔΕΠ. Βασιλική Μητσικοπούλου Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Δραστηριοτήτων για Εκπαιδευτικά Ψηφιακά Παιχνίδια στην Α βάθμια Εκπαίδευση

Σχεδιασμός Δραστηριοτήτων για Εκπαιδευτικά Ψηφιακά Παιχνίδια στην Α βάθμια Εκπαίδευση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Δραστηριοτήτων για Εκπαιδευτικά Ψηφιακά Παιχνίδια στην Α βάθμια Εκπαίδευση Επιβλέπων: Κα. Παρασκευά Φ. Τσαραβά Ραλλού Μεταπτυχιακή Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. «Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα» Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2011-12

ΟΔΗΓΙΕΣΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2011-12 ΟΔΗΓΙΕΣΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2011-12 1. ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ Ένας λόγος που έκανε απαραίτητη τη σύνταξη ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: «ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεωρηµένη & Εµπλουτισµένη

Αναθεωρηµένη & Εµπλουτισµένη Ε.Π. Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ (2007 2013) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Επιµορφωτικό υλικό για την επιµόρφωση των εκπαιδευτικών στα Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα