Το όργανο της ακοής και της ισορροπίας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το όργανο της ακοής και της ισορροπίας."

Transcript

1 Σημειώσεις Προβολής: 1. Στις διαφάνειες, όπου υπάρχουν υπογραμμισμένες λέξεις (υπερσύνδεση), σημαίνει ότι, πατώντας την λέξη, πηγαίνεις σε άλλη, κρυφή σελίδα. Για να επιστρέψεις στην προηγούμενη πατάς back. 2. Μερικές εικόνες είναι interactive αρχεία flash. Εάν δεν φαίνονται στον υπολογιστή σας, κατεβάστε και εγκαταστήστε δωρεάν τον Macromedia flash player. 3. Εναλλακτικά, το αρχείο ear που δείχνει την ανατομία του ωτός και την λειτουργία της ακοής μπορείτε να το δείτε και με τον Explorer (open with internet explorer). 4. Σε μερικές ενδιαφέρουσες τομές έχει ξαναπροστεθεί η ίδια τομή, χωρίς τις ανατομικές επεξηγήσεις (TEST), για να ελέγχετε τις γνώσεις σας.

2

3 Το όργανο της ακοής και της ισορροπίας. Το ους περιέχει δύο αισθητήρια όργανα με διαφορετικές λειτουργίες, τα οποία σχηματίζουν ένα ανατομικό σύμπλεγμα, το έσω ους. Ο κοχλίας είναι το κυρίως όργανο της ακοής. Η αίθουσα (σφαιρικό και ελλειπτικό κυστίδιο) και οι ημικύκλιοι σωλήνες αποτελούν το όργανο της ισορροπίας. Διαιρείται σε: Έξω ους (πτερύγιο, έξω ακουστικός πόρος). Μέσο ους. Έσω ους.

4 Πατήστε σε οποιοδήποτε σημείο της εικόνας για την ανατομία. Πατήστε το PLAY και τα υπόλοιπα κουμπιά για την φυσιολογία. Επόμενη διαφάνεια

5 Αποτελείται από: Την τυμπανική κοιλότητα. ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν πατήσετε αυτό το slide για να πάτε στο επόμενο, πατήστε στις υπογραμμισμένες λέξεις για να πάτε στις αντίστοιχες κρυφές σελίδες. Τον επιτυμπάνιο χώρο (αττικός θόλος). Βρίσκεται πάνω από το ύψος του έξω ακουστικού πόρου. Την ακουστική (ευσταχιανή) σάλπιγγα προς τα εμπρός. Τα ακουστικά οστάρια. Άλλα ανατομικά στοιχεία: Θύλακος του Prussak: μεταξύ της χαλαρής μοίρας του τυμπανικού υμένα και του αυχένα της σφύρας. Έχει σημασία ως θέση φλεγμονών. Προσωπικό νεύρο. Τμήμα της πορείας του ευρίσκεται στο μέσο ους (οπίσθιο έσω τοίχωμα μέσου ωτός - πόρος του προσωπικού), όπου και σχηματίζει το γονατώδες γάγγλιο προς τα άνω (το υπόλοιπο κεντρικό τμήμα του διέρχεται δια του έσω ωτός). Ο πόρος του προσωπικού, (φερόμενος μπροστά από τις μαστοειδείς κυψέλες) καταλήγει προς τα κάτω στο βελονομαστοειδές τρήμα δια του οποίου το προσωπικό εξέρχεται από το κρανίο. Τείνον το τύμπανο μυς. Μυς του αναβολέα.

6 Αποτελείται από τον υμενώδη λαβύρινθο εσωτερικά και τον οστέινο λαβύρινθο εξωτερικά. Μεταξύ του οστέινου και του υμενώδους λαβυρίνθου καταλείπεται ο περιλεμφικός χώρος που περιέχει την έξω λέμφο. Ο περιλεμφικός χώρος μέσω του υδραγωγού του κοχλία (εντοπίζεται στις εγκάρσιες τομές κάτω από τον έσω ακουστικό πόρο) επικοινωνεί με τον υπαραχνοειδή χώρο. Η ωοειδής θυρίδα που φράσσεται με την βάση του αναβολέα οδηγεί στην αίθουσα (που περιβάλει το υμενώδες σακίδιο ή σφαιρικό κυστίδιο και το υμενώδες ασκίδιο ή ελλειπτικό κυστίδιο), το μεσαίο μέρος του οστέινου λαβυρίνθου. Η αίθουσα προς τα εμπρός οδηγεί στον οστέινο κοχλία ενώ στο οπίσθιο τοίχωμά της εκβάλουν οι ημικύκλιοι σωλήνες. Εντός του υμενώδους λαβυρίνθου κυκλοφορεί η έσω λέμφος η οποία μέσω του ενδολεμφικού πόρου, ο οποίος διέρχεται από τον οστέινο υδραγωγό της αίθουσας, εκβάλεται σε ένα ανεύρυσμα υπό την σκληρά μήνιγγα, τον ενδολεμφικό σάκο.

7 ΟΣΤΕΙΝΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Κοχλιακό ν. Ημικύκλιοι σωλήνες Αιθουσαίο ν. Κοχλίας. Αιθουσαία κλίμακα Τυμπανική κλίμακα Σφαιρικό Κυστίδιο (υμενώδες σακίδιο) Ελλειπτικό Κυστίδιο (υμενώδες Ασκίδιο) Έξω λέμφος Όργανο του Corti Ελλειπτικό κυστίδιο Σφαιρικό κυστίδιο Αίθουσα ΥΜΕΝΩΔΗΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Ενδολεμφικός πόρος- (Υδραγωγός της αίθουσας) Ενδολεμφικός σάκος Υδραγωγός του κοχλία

8 ΚΟΧΛΙΑΣ (ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) Ο οστέινος και ο υμενώδης κοχλίας αποτελούνται από ένα ελικώδες σύστημα σωλήνων και κοιλοτήτων εντός των οποίων κυκλοφορεί ξεχωριστά η έξω και η έσω λέμφος. Επίσης το εσωτερικό του κοχλία διελαύνεται από νευρικές ίνες που φέρονται στο όργανο του Corti. Η Αιθουσαία και η Τυμπανική κλίμακα περιέχουν έξω λέμφο, ενώ ο υμενώδης Κοχλιακός πόρος περιέχει έσω λέμφο. Tο κάτω τοίχωμα του Κοχλιακού πόρου σχηματίζεται από το βασικό πέταλο, που φέρει το όργανο του Corti. Το όργανο του Corti αποτελεί την υποδεκτική συσκευή του αισθητηρίου της ακοής. Οι δονήσεις που προκαλούν τα ηχητικά κύματα μέσω του τυμπάνου, των ακουστικών οσταρίων και της ωοειδούς θυρίδας, μεταβιβάζονται στην έξω λέμφο και προκαλούν κινήσεις και της έσω λέμφου. Οι δονήσεις ανέρχονται την αιθουσαία κλίμακα και κατέρχονται την τυμπανική κλίμακα μέχρι την στρογγύλη θυρίδα όπου και αποσβένονται.

9 ΚΟΧΛΙΑΣ (ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) Διατομή του κοχλία Όργανο του Corti Αιθουσαία κλίμακα (Έξω λέμφος) Κοχλιακός πόρος (Έσω λέμφος) Τυμπανική κλίμακα (Έξω λέμφος) Αιθουσαία κλίμακα Ωοειδής θυρίδα Στρογγύλη θυρίδα Τυμπανική κλίμακα

10 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) Οι κινήσεις του υγρού προκαλούν παλμικές δονήσεις του βασικού πετάλου και ερεθίζουν τα χιλιάδες όργανα του Corti, δημιουργώντας ηλεκτρικά ερεθίσματα τα οποία μέσω του κοχλιακού νεύρου οδηγούνται στον εγκέφαλο. Οι διάφορες ακουστικές συχνότητες (υψηλές, μέσες, χαμηλές) συντονίζουν διαφορετικά τμήματα των ελικώσεων του κοχλία. Οι υψηλές συχνότητες συντονίζουν τα βασικά τμήματα, οι μέσες τα μεσαία τμήματα και οι χαμηλές τις υψηλότερες ελικώσεις. Κλικ PLAY Επόμενη διαφάνεια

11 ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΗΜΙΚΥΚΛΙΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ Περιέχει διάφορες αισθητήριες υποδεκτικές περιοχές (την κηλίδα του σακιδίου, την κηλίδα του ασκιδίου και τις τρείς ληκυθικές ακρολοφίες). Αυτές οι περιοχές διεγείρονται με την επιτάχυνση και την μεταβολή της θέσης και τις κινήσεις της έσω λέμφου, επομένως καταγράφουν τον προσανατολισμό στο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο η αιθουσαία συσκευή καταγράφει επακριβώς όλες τις κινήσεις και αντιδρά ανάλογα ρυθμίζοντας τις αντανακλαστικές κινήσεις για την διατήρηση της ισορροπίας. Οι ημικύκλιοι σωλήνες ρυθμίζουν ιδιαίτερα την διεύθυνση του βλέμματος, ενώ οι κηλίδες εξασκούν άμεση επίδραση στο μυικό τόνο, ιδιαίτερα των εκτεινόντων και των αυχενικών μυών. Η αιθουσαία συσκευή νευρώνεται από ίνες του αιθουσαίου νεύρου. Οι κεντρικές αποφυάδες των νεύρων σχηματίζουν το αιθουσαίο νεύρο, που πορεύεται σε κοινό έλυτρο με το κοχλιακό νεύρο και σχηματίζει με αυτό το (στατικο)ακουστικό νεύρο που διέρχεται δια μέσου του έσω ακουστικού πόρου.

12 Άνω αιθουσαίο ν. Υμενώδες ασκίδιο (ελλειπτικό κυστίδιο) λήκυθος λήκυθος Κάτω αιθουσαίο ν. Υμενώδες σακίδιο (σφαιρικό κυστίδιο) λήκυθος

13 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΕΥΡΟ Μείζον επιπολής λιθοειδές ν. (κλάδος προσωπικού) Γονατώδες γάγγλιο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑΙΟΚΟΧΛΙΑΚΟ (ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ) ΝΕΥΡΟ Κοχλιακό ν. Μείζον επιπολής λιθοειδές ν. Γονατώδες γάγγλιο Πόρος προσωπικού Κεφαλή σφύρας Βελονομαστοειδές Τρήμα Έσω Ακουστικός πόρος Αιθουσαίο ν.

14 ΤΕΧΝΙΚΗ Εγκάρσιες και στεφανιαίες τομές πάχους 1 1,5 mm. Τεχνική High-Resolution. Εναλλακτικά: στεφανιαία ανασύνθεση με κατώτερη όμως ποιότητα απεικόνισης.

15 Καρωτιδικό κανάλι Πρόσθιο ρηγματώδες τρήμα Κόνδυλος κάτω γνάθου απόκλημα Έξω ακουστικός πόρος Σφαγιτιδικό τρήμα

16 Πρόσθιο ρηγματώδες τρήμα Καρωτιδικό κανάλι Ακανθικό τρ. Ωοειδές τρ. Τυμπανικός υμένας Έξω ακουστικός πόρος Έξω ακουστικός πόρος Σφαγιτιδικό τρήμα

17 Ωοειδές τρ. (κάτω γναθικό ν.-v-) Ευσταχιανή σάλπιγγα Τυμπανικός υμένας Ακανθικό τρ. (Μέση μηνιγγική αρτ. Μηνιγγικός κλ. κάτω γναθικού ν.) Ευσταχιανή σάλπιγγα Βασική έλικα του κοχλία Καρωτιδικό κανάλι Έξω ακουστικός πόρος Υδραγωγός του κοχλία Κοίλο του Τυμπάνου (Μέσο ους)

18 ΤΕΣΤ

19 Ωοειδές τρ. (κάτω γναθικό ν.-v-) Άκμων Κοχλίας Ακανθικό τρ. (Μέση μηνιγγική αρτ. Μηνιγγικός κλ. κάτω γναθικού ν.) Καρωτιδικό κανάλι Ευσταχιανή σάλπιγγα Αίθουσα Υδραγωγός του κοχλία Έξω ακουστικός πόρος Υδραγωγός της αίθουσας Κοίλο του Τυμπάνου (Μέσο ους)

20 Άκμων Ωοειδής θυρίδα Σφύρα Κοχλίας Βασική έλικα του κοχλία Αίθουσα Ημικύκλιος σωλήνας

21 ΤΕΣΤ

22 Σφύρα Κοχλίας Άκμων Σφύρα Αίθουσα Έσω ακουστικός πόρος Έξω ημικύκλιος σωλήνας (οριζόντιος)

23 ΤΕΣΤ

24 Πόρος προσωπικού ν. (γονατώδες γάγγλιο) Άκμων Σφύρα Κοχλίας Πόρος κοχλιακού ν. Μαστοειδές άντρο Έσω ακουστικός πόρος Οπίσθιος ημικύκλιος σωλήνας Αίθουσα

25 ΤΕΣΤ

26 Πόρος προσωπικού ν. Έσω ακουστικός πόρος Αίθουσα Έξω ημικύκλιος σωλήνας (οριζόντιος)

27 ΤΕΣΤ

28 Κορυφή λιθοειδούς

29

30 Σφαγιτιδικό τρήμα

31 Οπίσθιος Ημικύκλιος σωλήνας

32 Οπίσθιος Ημικύκλιος σωλήνας Έξω (οριζόντιος) Ημικύκλιος σωλήνας Πρόσθιος Ημικύκλιος σωλήνας

33 ΤΕΣΤ

34 Πρόσθιος Ημικύκλιος σωλήνας Μαστοειδές άντρο

35 Έσω ακουστικός πόρος Αίθουσα Έξω ακουστικός πόρος Κοίλο τυμπάνου (Μέσο ους) Έξω ακουστικός πόρος

36 Έσω ακουστικός πόρος Ωοειδής θυρίδα Έξω ακουστικός πόρος Αίθουσα Κοχλίας Ωοειδής θυρίδα Έξω ακουστικός πόρος Αττικός θόλος Κοίλο τυμπάνου

37 ΤΕΣΤ

38 Αττικός θόλος Πόρος προσωπικού Αττικός θόλος Σφύρα Θύλακος του Prussak Έσω ακουστικός πόρος Κοχλίας Σφύρα Θύλακος του Prussak Scutum ή spur (σπιρούνι) Τυμπανικός υμένας Κοίλο τυμπάνου Τυμπανικός υμένας Scutum ή spur (σπιρούνι)

39 ΤΕΣΤ

40 Σφύρα - Άκμων Άκμων - Σφύρα Θύλακος του Prussak Κοχλίας Θύλακος του Prussak Scutum ή spur (σπιρούνι) Κοίλο τυμπάνου Καρωτιδικό κανάλι Scutum ή spur (σπιρούνι)

41 ΤΕΣΤ

42 Μαστοειδείς κυψέλες Άκμων Άκμων Καρωτιδικό κανάλι Απόκλιμα

43

44 ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ: T1, T1 με σκιαγραφικό (εγκάρσιες-στεφανιαίες) T2 FSE (Fast Spin Echo) T2 3D FSE ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι τομές που ακολουθούν είναι από πάνω προς τα κάτω.

45 PD Προσωπικό ν. (Γονατώδες γάγγλιο) Κοχλίας Κοχλίας Αίθουσα Αίθουσα Έσω ακουστικός. πόρος Προσωπικό ν. (μπροστά) Ακουστικό ν. (πίσω)

46 PD T2 T2 T2 Κοχλίας Προσωπικό ν. (Γονατώδες γάγγλιο) Κοχλίας Αίθουσα Οπίσθιος ημικύκλιος σωλήνας Έξω ημικύκλιος σωλήνας Έσω ακουστικός. πόρος Προσωπικό ν. (μπροστά) Ακουστικό ν. (πίσω)

47 Κοχλίας Κοχλίας (βασική έλικα) Αίθουσα T2 T1

48 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΕΥΡΟ (Μεγέθυνση) Μείζον επιπολής λιθοειδές ν. (κλάδος προσωπικού) Γονατώδες γάγγλιο Ενδοτυμπανική μοίρα προσωπικού Κοχλίας Προσωπικό ν. Λαβυρινθική μοίρα προσωπικού Αίθουσα Άνω αιθουσαίο ν.

49 Προσωπικό ν. (Γονατώδες γάγγλιο) Κοχλίας Αίθουσα Οπίσθιος ημικύκλιος σωλήνας Έσω ακουστικός. πόρος Προσωπικό ν. (μπροστά) Ακουστικό ν. (πίσω) T1 3D (T2)

50 Κοχλίας Κοχλίας Αίθουσα 3D (T2) Κοχλίας Κοχλίας (βασική έλικα) Κοχλίας Αίθουσα Αίθουσα Οπίσθιος ημικύκλιος σωλήνας Έσω ακουστικός. πόρος Προσωπικό ν. (μπροστά) Ακουστικό ν. (πίσω) Έξω ημικύκλιος σωλήνας Οπίσθιος ημικύκλιος σωλήνας Οπίσθιος ημικύκλιος σωλήνας Αίθουσα

51 Κοχλίας Αίθουσα Έξω ημικύκλιος σωλήνας Έσω ακουστικός. πόρος Προσωπικό ν. (μπροστά) Ακουστικό ν. (πίσω) 3D (T2)

52 Κοχλίας (βασική έλικα) 3D (T2) Πόρος υπογλωσσίου ν.

53 Προσωπικό ν. (μπροστά) Ακουστικό ν. (πίσω) T1 post contrast

54 Κοχλίας Ημικύκλιος σωλήνας Κοχλίας Αίθουσα Αίθουσα Ημικύκλιος σωλήνας 3D (T2) Ημικύκλιος σωλήνας Κοχλίας Αίθουσα

55 Αίθουσα 3D (T2) Ανασύνθεση Υμενώδους Λαβυρίνθου Ημικύκλιοι σωλήνες Κοχλίας

56 3D (T2)

57 Άνω αιθουσαίο ν. Προσωπικό ν. Κοχλιακό ν. Κάτω αιθουσαίο ν. Μεγενθυμένη στεφανιαία Τ2 fast spin echo ακολουθία.

58 3D (T2) Κοχλίας Αίθουσα

59 Επισκευτείτε την ιστοσελίδα μας για να βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα μαθήματα, κουίζ, ενδιαφέροντα περιστατικά και πολλά άλλα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΟΧΛΙΑΚΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ & ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΖΙΓΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Α.Μ.: 12273 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 10 Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Ειδικές Αισθήσεις Όραση Ακοή Δομή του οφθαλμικού βολβού Οφθαλμικός βολβός Σκληρός χιτώνας Χοριοειδής χιτώνας Αμφιβληστροειδής χιτώνας Μ.Ντάνος Σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:./ /2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Αισθητήρια όργανα - αισθήσεις ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο. Αισθήσεις και αισθητήρια όργανα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο. Αισθήσεις και αισθητήρια όργανα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο Αισθήσεις και αισθητήρια όργανα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Αίσθηση Είναι το συνειδητό αποτέλεσμα ορισμένων νευρικών διαδικασιών που γίνονται στον εγκέφαλο Με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΘΕΜΑ: SCREENING ΑΚΟΗΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΘΕΜΑ: SCREENING ΑΚΟΗΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ. ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΘΕΜΑ: SCREENING ΑΚΟΗΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΑΡΚΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Λογοθεραπευτική. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας. παρέμβαση σε παιδιά με.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Λογοθεραπευτική. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας. παρέμβαση σε παιδιά με. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Λογοθεραπευτική Σπουδαστής: Σιώμος Χρήστος Α.Μ. : 12728 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Ναυσικά Ζιάβρα παρέμβαση σε παιδιά με βαρηκοΐα-κώφωση»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΖΙΑΒΡΑ ΝΑΥΣΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ. γ) σύστημα προβολής( φλοιός της πληκτραίας σχισμής του ινιακού λοβού του εγκεφάλου)

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ. γ) σύστημα προβολής( φλοιός της πληκτραίας σχισμής του ινιακού λοβού του εγκεφάλου) ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ Το αισθητήριο της όρασης Η όραση μοιάζει με σύστημα έγχρωμης Τ.Y και έχει: α) σύστημα λήψης (μάτια) β) σύστημα μεταβίβασης ( οπτικές οδοί) γ) σύστημα προβολής( φλοιός της πληκτραίας σχισμής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΟΥΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΕΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Α. ΨΗΦΙΔΗΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΟΥΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΕΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Α. ΨΗΦΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Α ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β. ΒΙΤΑΛ -------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΜΕΡΟΣ A ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΜΕΡΟΣ A ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΜΕΡΟΣ A ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Στην εξέλιξη του νευρικού συστήματος, σημαντική κατεύθυνση αποτέλεσε η εγκεφαλοποίηση, κατά την οποία αναπτύχθηκαν ειδικά αισθητήρια όργανα στο κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Ηπείρου-Σ.Ε.Υ.Π. Ιωάννινα

Τμήμα Λογοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Ηπείρου-Σ.Ε.Υ.Π. Ιωάννινα Τμήμα Λογοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Ηπείρου-Σ.Ε.Υ.Π. Ιωάννινα Πτυχιακή Εργασία Αξιολόγηση και Θεραπεία της Δυσφαγίας στα πλαίσια της Αφασίας Επόπτης: Χριστοδουλίδης Παύλος Σπουδαστές: Γώρου Ουρανία Καπουνάς Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Μεικτά Εγκεφαλικά Νεύρα

Μεικτά Εγκεφαλικά Νεύρα Μεικτά Εγκεφαλικά Νεύρα Εισαγωγή Τρίδυµο Νεύρο (V) Πυρήνες του Τριδύµου Νεύρου Οφθαλµικό Νεύρο (V 1 ) Άνω Γναθικό Νεύρο (V 2 ) Κάτω Γναθικό Νεύρο (V 3 ) Γάγγλια του Τριδύµου Νεύρου Προσωπικό Νεύρο (VΙΙ)

Διαβάστε περισσότερα

EI IKA AIΣΘHTHPIA OPΓANA

EI IKA AIΣΘHTHPIA OPΓANA EI IKA AIΣΘHTHPIA OPΓANA H αισθητηριακή πληροφόρηση προέρχεται από εξειδικευµένες αισθητικές νευρικές απολήξεις στις οποίες περιλαµβάνονται δερµατικές τενόντιες απολήξεις - µυϊκές άτρακτοι χηµειοδεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΑΥΤΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΑΥΤΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθηγητής Ι. ανιηλίδης ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2004 2005 ΑΡΙΘΜ. : 2007 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΑΥΤΙ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

http://www.med.wayne.edu/diagradiology/anatomy_modules ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ - ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

http://www.med.wayne.edu/diagradiology/anatomy_modules ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ - ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ http://www.med.wayne.edu/diagradiology/anatomy_modules ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ - ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΗΝΙΓΕΣ Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται απο τις μήνιγγες που είναι από έξω προς τα μέσα η σκληρά,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο. Το νευρικό σύστημα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο. Το νευρικό σύστημα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο Το νευρικό σύστημα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Το νευρικό σύστημα Ρυθμίζει τις λειτουργίες των άλλων οργάνων και τις συντονίζει ανάλογα με Τα εξωτερικά και Τα εσωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

Να τοποθετήσετε τις αισθήσεις στη σωστή στήλη: αίσθηση θερμού-ψυχρού, ακοή, αφή, γεύση, ισορροπία, όραση, όσφρηση, πίεση, πόνος.

Να τοποθετήσετε τις αισθήσεις στη σωστή στήλη: αίσθηση θερμού-ψυχρού, ακοή, αφή, γεύση, ισορροπία, όραση, όσφρηση, πίεση, πόνος. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δραστηριότητα 1 Α. Τι είναι αίσθηση; Να αναφέρετε παραδείγματα. Β. Τι είναι αισθητήρια όργανα; Να αναφέρετε παραδείγματα. Γ. Από ποιο αισθητήριο όργανο γίνεται αντιληπτή κάθε αίσθηση; Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εισαγωγή στην Ιατρική Φυσική Ακοή. Διδάσκουσα: Μυρσίνη Μακροπούλου

ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εισαγωγή στην Ιατρική Φυσική Ακοή. Διδάσκουσα: Μυρσίνη Μακροπούλου ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εισαγωγή στην Ιατρική Φυσική Ακοή Διδάσκουσα: Μυρσίνη Μακροπούλου Φυσική της ομιλίας και της ακοής Τα ηχητικά κύματα είναι διαμήκη κύματα (πυκνώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΦΩΤΙΑΔΟΥ Γ. ΕΛΕΝΗ Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αναπνευστικό Σύστημα (1) Α. Ανώτερο Αναπνευστικό - Ρις (Μύτη) - Στοματική Κοιλότητα - Φάρυγγας (ρινική και στοματική μοίρα μέχρι το φαρυγγικό στόμιο του λάρυγγα) Β. Κατώτερο Αναπνευστικό

Διαβάστε περισσότερα

παθησεισ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ 2.1 ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ Στοματοφάρυγγας Ρινοφάρυγγας κεφαλαιο Σέγγας Ιωάννης, Χαντζάκος Αναστάσιος

παθησεισ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ 2.1 ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ Στοματοφάρυγγας Ρινοφάρυγγας κεφαλαιο Σέγγας Ιωάννης, Χαντζάκος Αναστάσιος κεφαλαιο 2 παθησεισ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ 2.1 ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ Σέγγας Ιωάννης, Χαντζάκος Αναστάσιος Ανατομία φάρυγγα Ο φάρυγγας κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί κοινή οδό τόσο του ανώτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 1 2 3 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ 1.Απο τι αποτελείται το κυτταρο; Ο οργανισμός του ανθρώπου συνίσταται από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Το όργανο της ακοής δηλ. το αυτί περικλείεται στο κροταφικό οστό. ιαιρείται σε τρία µέρη: το έξω, το µέσο και το έσω ους (αυτί). Έξω ους Αποτελείται από: το πτερύγιο, τον

Διαβάστε περισσότερα

«Λογοθεραπευτική παρέμβαση σε

«Λογοθεραπευτική παρέμβαση σε «Λογοθεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με βαρηκοΐα-κώφωση» Σπουδαστής: Σιώμος Χρήστος Α.Μ. : 12728 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ AYTIOY Το αυτί περιλαμβάνει το αισθητήριο όργανο της ακοής και της ισορροπίας του σώματος και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλή ΙΙ. Ι. Μύες του προσώπου

Κεφαλή ΙΙ. Ι. Μύες του προσώπου Κεφαλή ΙΙ Ι. Μύες του προσώπου Α. Μιµικοί µύες (δερµατικοί) Εντοπίζονται µέσα στο υποδόριο ιστό Προσφύονται στο δέρµα του προσώπου Κινητική νεύρωση προσωπικό νεύρο (ΕΝ VII) Περιβάλλουν τα στόµια (σφηγκτήρες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΡΑΝΙΩΝ ΤΡΑΓΩΝ ΚΕΡΑΣΦΟΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΡΑΝΙΩΝ ΤΡΑΓΩΝ ΚΕΡΑΣΦΟΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΡΑΝΙΩΝ ΤΡΑΓΩΝ ΚΕΡΑΣΦΟΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: Δρ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία» ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μελέτη της επίδρασης της χειρουργικής αντιμετώπισης του

Διαβάστε περισσότερα

A. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. (i) Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση.

A. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. (i) Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση. A. ΕΡΩΤΗΣΕΣ ΚΛΕΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (i) Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση. ΚΕΦΑΛΑΟ 1 1. Στον ανθρώπινο οργανισμό α. όλα τα κύτταρα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το όριο σπλαγχνικού και εγκεφαλικού κρανίου είναι η γραµµή που περνάει από: Ριζορρίνιο - υπερκόγχιο χείλος - ζυγωµατικό τόξο - έξω ακουστικό πόρο Ποιο είναι το σωστό:

Διαβάστε περισσότερα