ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ"

Transcript

1 ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Το παιδί µου «γέρνει», «στραβώνει» η πλάτη του, πάσχει από «σκολίωση», µια συνειρµική έκφραση που ακούγεται από τους γονείς των παιδιών, λόγω σχολείου, κακού θρανίου κ.λ.π. Θα µπορούσε λέγεται και «σχολίωση», επειδή συνήθως ανακαλύπτεται στις σχολικές ηλικίες. Όµως, ο σωστός ιατρικός όρος είναι Σκολίωση και ετυµολογικά προέρχεται από την αρχαία λέξη Σκολιός, δηλαδή στραβός ή λοξός. Η Σκολίωση είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως πάθηση, αλλά θεωρείται µάλλον ως µία δοµική ή ανατοµική ανωµαλία ή παραµόρφωση της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία δηµιουργούνται πλάγιες καµπύλες στο σώµα (πλάγια παρεκτόπιση της σπονδυλικής στήλης από τη µέση γραµµή), µε την παράλληλη ανάπτυξη ύβων(κύρτωµα στη ράχη, καµπούρα),σε συνδυασµό, συνήθως, µε στροφή των σπονδύλων. Επειδή η Σκολίωση είναι µία από τις παραµορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (οι άλλες είναι η κύφωση και η λόρδωση) πρέπει να αναφερθούµε στη δοµή της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη είναι ένα από τα πιο ισχυρά µέρη του σώµατος µας. Αποτελείται από ξεχωριστά οστέινα σώµατα (σπόνδυλοι) που ενώνονται µεταξύ τους µε τους µεσοσπονδύλιους δίσκους που την κάνουν ευλύγιστη. Περιβάλλεται από ισχυρούς µύες και συνδέσµους που την ενισχύουν και την προστατεύουν. Ο νωτιαίος µυελός είναι µέρος του κεντρικού νευρικού συστήµατος και βρίσκεται µέσα στην σπονδυλική στήλη που τον προστατεύει. Οι νευρικές ρίζες ξεκινούν από το νωτιαίο µυελό και µεταφέρουν ερεθίσµατα από και προς τον εγκέφαλο.

2 Τα αίτια της σκολίωσης, η ηλικία εµφάνισης και η πρόγνωση ποικίλλουν. Η αντιµετώπισή της εξαρτάται πρώτα από έγκαιρη διάγνωση και από τη µορφή της σκολίωσης. Οι µορφές σκολίωσης είναι : Συγγενής σκολίωση, η οποία δηµιουργείται κατά τις πρώτες εβδοµάδες της εµβρυϊκής ζωής λόγω ανώµαλης ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης.

3 Νευροµυϊκή σκολίωση, η οποία δηµιουργείται από παθήσεις του νευρικού ή µυϊκού συστήµατος, δηλαδή είναι αποτέλεσµα έλλειψης µυϊκής ισορροπίας όπως αυτή που εµφανίζεται στα άτοµα µε εγκεφαλική παράλυση. Λειτουργική σκολίωση, η µορφή αυτή αποκαθίσταται πλήρως όταν η αιτία που την προκαλεί εξαλειφθεί. Οι πιο πιθανές αιτίες της είναι: ανισοσκελία, έντονος µυϊκός σπασµός πλησίον της σπονδυλικής στήλης, έντονη δισκοπάθεια ή σε περίοδο εγκυµοσύνης το τελευταίο τρίµηνο, καθώς το έµβρυο µπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους της εγκύου. Σκολίωση στη νευροϊνωµάτωση Σκολίωση στο σύνδροµο Μαρφάν Σκολίωση που οφείλεται σε τραύµα Σκολίωση που οφείλεται σε όγκο της σπονδυλικής στήλης Αντιρροπιστική σκολίωση(δισκοπάθεια) Ιδιοπαθής σκολίωση (η οποία αποτελεί το µεγαλύτερο ποσοστό και µε την οποία και θα ασχοληθούµε). Σε όλες τις µορφές της σκολίωσης πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να οργανωθεί σε συνεργασία γιατρού και ασθενή πλάνο αποκατάστασης και να γίνει κατανοητή από τον ασθενή η όποια σπονδυλική παραµόρφωση έχει. Ι ΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ Συχνότερη όλων των µορφών είναι η ιδιοπαθής σκολίωση. Η ιδιοπαθής σκολίωση εµφανίζεται και αναπτύσσεται δραµατικά ιδιαίτερα µεταξύ 10 και 15 ετών, δηλαδή στη φάση της ταχείας ανάπτυξης. Η σκολίωση µπορεί να αυξάνεται προοδευτικά, µέχρις ότου σταµατήσει η ανάπτυξη του σκελετού. Τις περισσότερες φορές, τα συµπτώµατα όπως π.χ. πόνος, δυσκαµψία, δυσφορία, δεν εµφανίζονται πριν από τη µέση ηλικία και θεωρείται ως ύπουλη κατάσταση, επειδή

4 δρα σιωπηλά και χωρίς πόνο. Έχει ιδιαίτερη προτίµηση στα κορίτσια (δηλαδή τα κορίτσια έχουν µεγαλύτερη τάση από τα αγόρια να αναπτύσσουν σκολίωση) σε αναλογία 4 προς 1. Αίτια: Τα αίτια της ιδιοπαθούς σκολίωσης είναι ακόµη άγνωστα. Οι γιατροί µπορούν να ξέρουν µόνο εάν η σκολίωση είναι επιθετική ή ήπια. Αποτελέσµατα: Αποτελέσµατα της σκολίωσης είναι η παραµόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η ανωµαλία µπορεί να δηµιουργήσει παραµόρφωση των πλευρών και του σχήµατος αλλά και αλλαγή της θέσης των εσωτερικών οργάνων και πολλές φορές αναπνευστική δυσλειτουργία. ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Νέα µελέτη) Σηµαντικά νέα δεδοµένα για τις επιπτώσεις της σκολίωσης στην υγεία προκύπτουν από κλινική µελέτη της αµερικανικής οµάδας µελέτης παραµορφώσεων της σπονδυλικής στήλης. Η εξέταση της πνευµονικής λειτουργίας έδειξε την ύπαρξη αναπνευστικής ανεπάρκειας σε άτοµα µε σηµαντικού βαθµού σκολίωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης.

5 Συγκεκριµένα, παρατηρήθηκε ότι η αναπνευστική δυσλειτουργία στα νέα αυτά άτοµα (έως 18 ετών) ήταν ανάλογη µε τον βαθµό της θωρακικής σκολίωσης και σε περίπου 20% των περιπτώσεων ήταν σηµαντικού βαθµού (αναπνευστική λειτουργία κάτω από το 65% του φυσιολογικού).οι συγγραφείς της µελέτης παρατηρούν ότι, αν ληφθεί υπ όψιν το γεγονός ότι η αναπνευστική λειτουργία µειώνεται σταδιακά σε όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς και ότι ο βαθµός της σκολίωσης µπορεί να επιδεινωθεί σηµαντικά καθώς το άτοµο µεγαλώνει τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, χωρίς σωστή αντιµετώπιση σε σχετικά µικρή ηλικία, πολλά άτοµα µε θωρακική σκολίωση θα αναπτύξουν πολύ σοβαρά αναπνευστικά προβλήµατα στη µετέπειτα ζωή τους(κατά τη µέση ηλικία και αργότερα). Η επιδείνωση αυτή της πνευµονικής λειτουργίας µπορεί να φθάσει σε βαθµό σοβαρής δυσκολίας στις καθηµερινές δραστηριότητες ή και να οδηγήσει ακόµη και στη συντόµευση της ζωής. Ένας γιατρός δήλωσε σχετικά µε το θέµα αυτό: «Τα αποτελέσµατα της νέας αυτής σηµαντικής κλινικής µελέτης δείχνουν ότι η εφηβική σκολίωση φαίνεται να µην είναι τόσο καλοήθης όσο γενικά πιστευόταν έως τώρα όσον αφορά τις συνέπειές της στην αναπνευστική λειτουργία. Ιδιαίτερα οι ασθενείς µε σηµαντικού βαθµού θωρακική σκολίωση, αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν ιδιαίτερες ενοχλήσεις από τη σπονδυλική στήλη ή ανησυχίες για την αισθητική εικόνα του σώµατος, πρέπει να προειδοποιούνται για την πιθανότητα ύπαρξης ή µελλοντικής ανάπτυξης αναπνευστικής ανεπάρκειας και η αντιµετώπιση να λαµβάνει σοβαρά υπ όψιν και αυτήν την παράµετρο. Είναι εποµένως προφανές ότι η µέτρηση της πνευµονικής λειτουργίας πρέπει να είναι, όσον αφορά την απόφαση για χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης, µία παράµετρος εξίσου σηµαντική µε τις παραδοσιακές µετρήσεις του βαθµού της σκολίωσης από τις ακτινογραφίες».

6 ΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ: Η διάγνωση της σκολίωσης γίνεται µε διαγνωστικά τεστ τα οποία µπορούν να πραγµατοποιηθούν χωρίς ειδικές γνώσεις και να δώσουν µια πρώτη εικόνα: 1.Σώµα σε όρθια θέση, τα πόδια στο ίδιο επίπεδο παράλληλα και ανοιχτά στο ύψος των ώµων. Σε αυτή τη θέση σκύβουµε κάµψη εµπρός µέχρι εκεί που µπορούµε ελεύθερα χωρίς να λυγίσουµε τα γόνατα. Η παρατήρηση του ατόµου γίνεται από µπροστά κοιτάζοντας στο ίδιο επίπεδο τη σπονδυλική στήλη και τις πλευρές. Σε περίπτωση ιδιοπαθούς σκολίωσης, διακρίνεται µια προπέτεια (ύβος) στο ύψος της σκολίωσης. 2. Σε όρθια στάση µπορεί να υπάρχει µια ασυµµετρία ύψους των ώµων, η απόσταση των αγκώνων από το σώµα µπορεί να µην είναι ίση, αυτό δηλώνει ότι µπορεί να υπάρχει σκολίωση. 3. Μπορεί να γίνει παρατήρηση δερµατικών πτυχών στην όρθια θέση στα πλάγια της κοιλιάς, παρατήρηση εµφανούς προπέτειας σπονδύλων, κυρίως οσφυϊκών. 4. ιαγνωστικό τεστ αποτελεί η µέτρηση της ανισοσκελίας στα κάτω άκρα, καθώς και οποιαδήποτε πτώση της ποδικής καµάρας, όπως σε πλατυποδίες. Η ακτινογραφία είναι µια χρήσιµη εξέταση τόσο για τη µέτρηση της σκολίωσης όσο και για την παρακολούθηση της εξέλιξής της.

7 Βέβαια θα πρέπει να κάνει διάγνωση για τη σκολίωση και κάποιος ειδικός γιατρός. Τµήµατα για τη σκολίωση λειτουργούν σε πολλά νοσοκοµεία όπως π.χ. στο ΚΑΤ, στα νοσοκοµεία παίδων κ.α. Αυτός ο γιατρός θα δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες για τη σκολίωση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η πρόγνωση της σκολίωσης εξαρτάται: -Από το σηµείο που έχει τη σκολίωση, µε χειρότερη πρόγνωση τη θωρακική σκολίωση. -Το χρονικό σηµείο έναρξης της παρέκκλισης µέχρι τη σκελετική ωρίµανση. -Το είδος της σκολίωσης. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ Η αντιµετώπιση της σκολίωσης διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η συντηρητική περιλαµβάνει παρακολούθηση ή εφαρµογή κηδεµόνων(ddb, BOSTON,SPINECOR,CHENNEAU).Ο γιατρός θα συµβουλεύσει για την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα µε την περίπτωση. Παρακολούθηση: Η παρακολούθηση αφορά σκολιωτικά κυρτώµατα µέχρι 20 µοίρες(κυρτώµατα που είναι κάτω από 5µοίρες δεν θεωρούνται σκολίωση αλλά ασυµµετρία της σπονδυλικής

8 στήλης). Η απλή παρακολούθηση περιλαµβάνει κλινική εξέταση του παιδιού ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (κάθε 6 µήνες) µε βάση τους προγνωστικούς παράγοντες, µε ή χωρίς ακτινολογικό έλεγχο. Σκολιωτικά κυρτώµατα τα οποία κατά την παρακολούθηση επιδεινώνονται 5 µοίρες ανά εξάµηνο χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και πρέπει να αντιµετωπισθούν µε κηδεµόνα. Κηδεµόνες(νάρθηκας, κορσές): Οι κηδεµόνες κορµού εφαρµόζονται σε ανθρώπους µε µεσαίες σκολιώσεις, µεταξύ µοιρών. Με τον όρο κηδεµόνες κορµού αναφερόµαστε σε ορθωτικούς νάρθηκες που τοποθετούνται γύρω από τον κορµό(αυχένας, θώρακας, κοιλιά και λεκάνη) πιέζοντας τον στα κατάλληλα σηµεία ώστε αυτός να διατηρείται στο επιθυµητό σχήµα. Οι κηδεµόνες είναι εφαρµοστεί και φτιαγµένοι από λεπτό πλαστικό(µε κάποια κοµµατάκια σιδήρου). Κατασκευάζονται στα µέτρα του σώµατος και είναι επενδυµένοι από µαλακό υλικό για να είναι πιο άνετοι όταν φορεθούν. Μπορούν να φορεθούν κάτω από τα ρούχα. Συνήθως χρειάζεται να φορεθούν µέχρι την ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίµανσης(17-18 ετών).οι στόχοι της εφαρµογής του κηδεµόνα είναι να αναχαιτισθεί η επιδείνωση και να επιτευχθεί όσο δυνατόν µεγαλύτερη διόρθωση. Ο κηδεµόνας πρέπει να φοριέται τουλάχιστον 20 ώρες το 24ωρο, να παρακολουθείται η σωστή εφαρµογή του και τα σηµεία πίεσης προς αποφυγή επιπλοκών από την πίεση. Η εφαρµογή του ολοκληρώνεται µε την οστική ωρίµανση, αλλά αφαιρείται σταδιακά βάσει προγράµµατος και το παιδί πρέπει να παρακολουθείται µέχρι την ηλικία των 25 ετών. Κάποιες πηγές λένε ότι δεν υπάρχει τεκµηριωµένη απόδειξη ότι οι κηδεµόνες κορµού µπορούν να ωφελήσουν ένα άτοµο µε σκολίωση. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς είναι: Τι προβλήµατα θα αντιµετωπίσει το παιδί µου αν φορέσει κηδεµόνα σκολίωσης και πώς θα το αντιµετωπίσω;

9

10 Χειρουργική επέµβαση: Όταν το σκολιωτικό κύρτωµα ξεπερνά τις 45 µοίρες, η ενδεικνυόµενη θεραπεία πρέπει να είναι χειρουργική. Η απόφαση για χειρουργική αντιµετώπιση πρέπει να λαµβάνεται ύστερα από ενηµέρωση και συζήτηση µε τον ασθενή, βάση των ιατρικών δεδοµένων και των προσωπικών επιθυµιών και απαιτήσεων εκείνου. Οι στόχοι της χειρουργικής αντιµετώπισης είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της σκολίωσης και η διόρθωσή της(διόρθωση της παραµόρφωσης). Επίσης µε την διόρθωση της σκολίωσης γίνεται πρόληψη σοβαρών αναπνευστικών προβληµάτων στο άµεσο και απώτερο µέλλον. Η χειρουργική αντιµετώπιση της σκολίωσης µε τα σύγχρονα υλικά διόρθωσης προσφέρει καλύτερα ποσοστά διόρθωσης και στα τρία επίπεδα, καλύτερη σταθερότητα και διατήρηση της διόρθωσης, µικρότερες ποσότητες οστικών µοσχευµάτων, µικρότερο χρόνο παραµονής στο νοσοκοµείο και άµεση κινητοποίηση του ασθενούς χωρίς κηδεµόνα. Από την άλλη πλευρά, τα υλικά αυτά είναι πολύπλοκα και χρειάζονται γνώση σε βάθος, χειρουργική εµπειρία,

11 εµβιοµηχανικά σωστό σχεδιασµό, ύπαρξη νευροφυσιολογικού ελέγχου διεγχειρητικά. Η σωστή µετεγχειρητική παρακολούθηση είναι καθοριστικής σηµασίας ώστε να επιτευχθούν τα µέγιστα των θετικών ιδιοτήτων των υλικών διόρθωσης. υστυχώς, όπως όλες οι επεµβάσεις, παρόλες τις απαιτούµενες προφυλάξεις και η χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης έχει κινδύνους και επιπλοκές. Κάποιες από αυτές είναι: 1.Αιµορραγία κατά τη διάρκεια της επέµβασης. 2. Τραυµατισµός κάποιου νεύρου. 3.Κάποια από τις βίδες της οστεοσύνθεσης που χρησιµοποιήθηκαν µπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβληµα και να χρειάζεται επανατοποθέτηση. 4.Επιµόλυνση του χειρουργικού τραύµατος. Η αντιβιοτική θεραπεία συνήθως είναι αποτελεσµατική. 5.Τραυµατισµός της µήνιγγας(η µεµβράνη που περιβάλλει το νωτιαίο σάκο). Εναλλακτικές θεραπείες: εν υπάρχουν αποδείξεις ότι θεραπείες όπως χειροπρακτική, φυσικοθεραπεία, ρεφλεξολογία, βελονισµός µπορούν να αλλάξουν την εξέλιξη της σκολίωσης. Η άσκηση δε θεραπεύει τη σκολίωση παρά µόνο µε αυτήν βελτιώνεται προσωρινά η στάση του σώµατος.

12 Πρέπει να τονιστεί η σηµασία του ψυχολογικού παράγοντα σε όλα τα στάδια, από τη διάγνωση µέχρι την αντιµετώπιση και πόσο η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από αυτόν. Εν κατακλείδι, σηµαντικός παράγων είναι η έγκαιρη διάγνωση, η άµεση αντιµετώπιση και η στενή συνεργασία όλων όσων εµπλέκονται(γονείς, φίλοι, γιατροί, ), η ψυχολογική υποστήριξη από όλους κλπ. ΠΗΓΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ:

ΤΕΥΧΟΣ LX Οκτώβριος 2012

ΤΕΥΧΟΣ LX Οκτώβριος 2012 ΤΕΥΧΟΣ LX Οκτώβριος 2012 ΤΕΥΧΟΣ LX ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Υπευθ. Έκδοσης: Μαστρογιαννόπουλος Νικόλαος MSc Ε.Ε.ΔΙ.Π Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού e-περιοδική έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής σκολίωσης

Θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής σκολίωσης Θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής σκολίωσης Γ. ΣΑΠΚΑΣ Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να συμβούν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΦΩΣΗΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Χριστάρα-Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ, ΚΥΦΩΣΗ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ, ΚΥΦΩΣΗ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΟΛΙΩΣΗ, ΚΥΦΩΣΗ, ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 11 Ευθύµιος Σαµολαδάς Α. ΣΚΟΛΙΩΣΗ Η φυσιολογική σπονδυλική στήλη στο οβελιαίο επίπεδο εµφανίζει φυσιολογικά κυρτώµατα στην αυχενική θωρακική και οσφυϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Εργασία στο μάθημα «Εργονομία» 5 ου Εξαμήνου: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ερευνητική Ομάδα: Δεσύπρη Μαργαρίτα Πίτσα Αικατερίνη-Κάθυ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΛΕΖΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία. Αθλητισμός και υγεία στους εφήβους. Πρόλογος, Περίληψη

Εφηβεία. Αθλητισμός και υγεία στους εφήβους. Πρόλογος, Περίληψη Εφηβεία Αθλητισμός και υγεία στους εφήβους Πρόλογος, Περίληψη Η εργασία πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη των Γ. Κοπιδάκη και Φ. Φουντουλάκη και εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Κλινικές και Κλινικοεργαστηριακές Ι ατρικές Ειδικότητες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Κλινικές και Κλινικοεργαστηριακές Ι ατρικές Ειδικότητες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Κλινικές και Κλινικοεργαστηριακές Ι ατρικές Ειδικότητες ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Άσκηση και σκολίωση Επιβλέπων καθηγητής: Παπαβασιλείου Αθανάσιος Φοιτήτρια: Δήμτσα Ευθυμία ΑΕΜ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: Κ. ΒΑΡΣΑΜΙ ΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ»

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΚΥΡΙΑΚΗ Α.Μ.:4362 ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Α.Μ.:4392

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ί ΡΥΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Εισηγήτρια :ΖΑΓΚΟΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ Φοιτήτριες: ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΣΕΡΠΕΛΗ ΑθΗΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΛΩΤΙΚΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5 Περιεχόμενα Πρόλογος...σελ. 5 Ευχαριστίες...σελ. 5 1. Εισαγωγή και ορισμοί...σελ. 6 1.1. Παραπληγία...σελ. 6 1.2. Ανατομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης...σελ. 7 1.3. Ανατομικά στοιχεία του νωτιαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΝΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ 1) Συνώνυµα Συνδρόµου Ινοµυαλγίας Η ινοµυαλγία ανήκει στην οµάδα του «συνδρόµου του γενικευµένου ιδιοπαθούς µυοσκελετικού πόνου». Η ινοµυαλγία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σε παιδιά 6-12 ετών» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σε παιδιά 6-12 ετών» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σε παιδιά 6-12

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΜΕΡΟΣ Α EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ...10 Β. ΜΕΡΟΣ Β ΣΕΛ 15-68 Β.1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Περιστατικό 1 5 Περιστατικό 2 16 Περιστατικό 3 25 Περιστατικό 4 37 Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ 2.1. Ορισµός Οστεοπόρωση είναι η νόσος των οστών, η οποία χαρακτηρίζεται από χαµηλή ο- στική πυκνότητα και µια καταστροφική τάση στη µικροαρχιτεκτονική του οστικού ιστού, µε συνέπεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΝΑ & ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1

Διαβάστε περισσότερα

α) Η σκλήρυνση δεν είναι κληρονοµική. β) εν είναι ψυχική ή νευρική διαταραχή. γ) Η σκλήρυνση δεν είναι µεταδοτική ασθένεια.

α) Η σκλήρυνση δεν είναι κληρονοµική. β) εν είναι ψυχική ή νευρική διαταραχή. γ) Η σκλήρυνση δεν είναι µεταδοτική ασθένεια. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Ή ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ / ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝΟΥ ΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝΟΥ ΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝΟΥ ΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εκτίμηση της εργονομίας του εργασιακού χώρου στον Ορθοπεδικό και Χειρουργικό τομέα εργασίας: Συσχέτιση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ DEPARTMENT of INDUSTRIAL MANAGEMENT ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 5o Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ: Λάϊος Λ., Γιανακούρου Μ. ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ SCHEUERMANN ΗΛΙΑ ΦΩΤΙΑ Η ΟΡΘΟΠΑΙ ΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ

ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ SCHEUERMANN ΗΛΙΑ ΦΩΤΙΑ Η ΟΡΘΟΠΑΙ ΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΘΟΥΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΟΥ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2007-08

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙAΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙAΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙAΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Κατατίθεται

Διαβάστε περισσότερα