ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ"

Transcript

1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη web εφαρμογής για τη διαχείριση πελατολόγιου ασφαλιστικών συμβούλων ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Τ-1675 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΣΑΒΒΑΣ ΗΛΙΑΣ

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤO MVC.NET Τι είναι το MVC.NET 3 Εργαλεία ανάπτυξης 4 Ένα πρώτο παράδειγμα...4 Razor view Engine..9 _Layout...4 Entity Framework...12 Προσθέτοντας ένα Model...12 CRUD.13 Code First Migrations.. 14 Sort, Search, Paging με χρήση LINQ to Entities. 15 Database Context. 18 Attributes Κληρονομικότητα 27 ΚΕΦ.3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ Android Android Studio 30 Ξεκινώντας με μια απλή εφαρμογή για Android..31 Πλοήγηση..37 ΚΕΦ.4 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Δημιουργία της Εφαρμογής mvc..39 Android Εφαρμογή 123 ΚΕΦ.5 ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

3 ΚΕΦ.1 ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Σκοπός της κατωτέρω πτυχιακής είναι η δημιουργία ιστοσελίδας για την ανάπτυξη web εφαρμογής για τη διαχείριση πελατολόγιου ασφαλιστικών συμβούλων. Η ιστοσελίδα αυτή θα δημιουργηθεί με την βοήθεια των τεχνολογιών MVC.NET και Entity Framework. Επίσης η δημιουργία μιας απλής android εφαρμογής με τη χρήση του Android Studio. Στόχος της εργασίας εκτός από την δημιουργία της προαναφερθείσας εφαρμογής είναι και η γνωριμία και εξοικείωση με τις τεχνολογίες MVC.NET, Entity Framework και Android Webview. ΚΕΦ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤO MVC.NET Τι είναι το MVC.NET Το MVC.NET είναι ένα από τα τρία ASP.NΕΤ προγραμματιστικά μοντέλα. Είναι ένα framework για τη δημιουργία web εφαρμογών χρησιμοποιώντας το μοντέλο MVC (Model View Controller). Συνοπτικά : - Το Model αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της εφαρμογής (για παράδειγμα μια λίστα με εγγραφές βάσης δεδομένων). - Το View δείχνει τα δεδομένα (τις εγγραφές της βάσης) - Τo Controller διαχειρίζεται την εισαγωγή (στη βάση δεδομένων). Υπάρχουν 3 επίπεδα λογικής που ορίζουν το MVC. To επίπεδο business (Model logic) Το επίπεδο display (View logic) Το επίπεδο control (Controller logic) Το Model είναι μέρος της εφαρμογής που διαχειρίζεται τη λογική για τα δεδομένα. Συχνά τα αντικείμενα μοντέλων ανακτούν και αποθηκεύουν δεδομένα από τη βάση Το View είναι το μέρος της εφαρμογής που διαχειρίζεται την προβολή των δεδομένων. Συχνά, τα views δημιουργούνται από τα δεδομένα των models. Το Controller είναι το μέρος της εφαρμογής που διαχειρίζεται την αλληλεπίδραση με το χρήστη. Τυπικά οι controllers διαβάζουν δεδομένα από ένα view, διαχειρίζονται την εισαγωγή του χρήστη και στέλνουν τα δεδομένα στο model. Ο διαχωρισμός MVC βοηθά στη διαχείριση σύνθετων εφαρμογών, καθώς μπορεί κάποιος να εστιάσει σε μια ιδιότητα κάθε φορά. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να εστιάσει στο view, χωρίς να εξαρτάται από τη business λογική. Αυτό καθιστά πιο

4 εύκολες τις δοκιμές της εφαρμογής. Ο διαχωρισμός MVC επίσης απλοποιεί την ομαδική εργασία. Πολλοί προγραμματιστές μπορούν να δουλέψουν στη views, models και controllers παράλληλα. Εργαλεία ανάπτυξης Τα περιβάλλοντα ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι το Visual Studio και το δωρεάν εργαλείο Visual Web Developer. Για την κατασκευή των εφαρμογών παρέχονται από τη Microsoft πολλά εργαλεία, είτε για το περιβάλλον επικοινωνίας με το χρήστη είτε για άλλες λειτουργίες όπως η πρόσβαση στη βάση δεδομένων. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά και πάρα εργαλεία (extensions) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, τροποποιώντας τα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Παράδειγμα είναι το bootstrap, ένα front-end framework, μια συλλογή εργαλείων για τη δημιουργία ιστοσελίδων που περιλαμβάνουν πρότυπα σχεδιασμού, κουμπιά, φόρμες, πλοήγηση κά. Επίσης το mvc mailer το οποίο στέλνει s χρησιμοποιώντας το view του MVC. Τα περισσότερα εργαλεία γίνονται εγκατάσταση με την πλατφόρμα Nu-Get, η οποία από την έκδοση Visual Studio 2012 είναι προεγκατεστημένη. Ένα πρώτο παράδειγμα Θα δημιουργήσουμε μια απλή εφαρμογή «Hello World!» χρησιμοποιώντας το Visual Studio 2013 και σαν γλώσσα προγραμματισμού τη C#. Ανοίγουμε το Visual Studio και από το File Menu επιλέγουμε New-> Project. Στο παράθυρο που εμφανίζεται διαλέγουμε από το αριστερό μενού Web και δεξιά ASP.NET Web Application

5 Μετά διαλέγουμε το MVC template To Visual Studio θα ξεκινήσει τη διαδικασία της δημιουργίας του σκελετού της εφαρμογής. Θα δημιουργήσει τους βασικούς φακέλους Models Views Controllers καθώς και μερικούς βοηθητικούς φακέλους όπως Content, Scripts, fonts κλπ. Όλα μαζί, και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργούν ένα βασικό web site. Ανοίγοντας το φάκελο Controllers μέσα από το Visual Studio, βλέπουμε ότι υπάρχει ήδη ένα αρχείο HomeController.cs. Είναι ένα από τα βασικά αρχεία που δημιουργεί το Visual Studio, μαζί με τα Views. Ανοίγοντας το φάκελο Views βλέπουμε 2 υποφάκελους, το Shared και το Home. Παρατηρεί κανείς την κοινή λέξη Home στο φάκελο Controllers και στο φάκελο Views. Είναι η αντιστοίχηση του View με τον Controller και όπως θα δούμε αργότερα, συνήθως κάθε Controller έχει το δικό του View. Για την ώρα, θέλουμε να εμφανίσουμε το μήνυμα Hello World. Ανοίγοντας το αρχείο Index.cshtml μέσα στο φάκελο Home γράφουμε το κείμενο Hello World! και αυτό θα εμφανιστεί στην οθόνη μας. <div>hello, world!

6 Έχει προηγηθεί πρώτα όμως μια αλυσίδα αλληλεπιδράσεων που θα εξηγήσουμε αμέσως. Αρχικά ο Controller περιέχει τον εξής κώδικα: using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Web; using System.Web.Mvc; namespace WebApplication3.Controllers public class HomeController : Controller public ActionResult Index() return View(); Αναλύοντας τον κώδικα, αρχικά βλέπουμε μια λίστα με.net namespaces τα οποία περιλαμβάνουμε στην εφαρμογή μας χρησιμοποιώντας τη λέξη-κλειδί «using». Στη συνέχεια έχουμε τη δήλωση του namespace, κι εφόσον η εφαρμογή μας είναι η Helloworld, το namespace μας θα είναι namespace Helloworld.Controllers το οποίο εξυπηρετεί τη λογική δρομολόγησης της.net. Το όνομα της τάξης μας είναι "HomeController", και η άνω-κάτω τελεία μας λέει ότι κληρονομεί από την τάξη Controller. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: σημαίνει ότι η τάξη μας μπορεί να κάνει πολλά πράγματα χωρίς να χρειάζεται να γράψουμε κώδικα, επειδή ακριβώς κληρονομεί τις ιδιότητες και τις μεθόδους της από μια άλλη τάξη. Η μέθοδος που καλούμε είναι η Index, είναι τύπου ActionResult που σημαίνει ότι αναπαριστά το αποτέλεσμα μιας ενέργειας. Η ενέργεια στην προκειμένη περίπτωση είναι να επιστρέψει το View του Index. Ανατρέχοντας στο φάκελο Views, θα δούμε το αρχείο Index, στο οποίο γράψαμε το μήνυμά μας Hello World!.

7 Για να γίνει λίγο πιο κατανοητός ο κώδικάς μας, θα εμφανίσουμε προγραμματιστικά το μήνυμα Hello World!. Θα αλλάξουμε την Index ως εξής: public ActionResult Index() ViewBag.Message = "Hello, world!"; return View(); και θα σβήσουμε το περιεχόμενο του Index.Cshtml και θα προσθέσουμε την οποία και καλέσαμε στον controller. Κοιτάζοντας το αποτέλεσμα στον browser μας θα δούμε Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά, χρησιμοποιήσαμε την τεχνική του CodeBehind. Ας προσθέσουμε την ίδια μέθοδο με διαφορετική ονομασία. Έστω public ActionResult Hello() ViewBag.Message = "Hello, world!"; return View(); Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη μέθοδο θα δούμε την επιλογή Add View. Τα views μπορούμε να τα προσθέτουμε χειροκίνητα, όμως το Visual Studio μας δίνει την επιλογή να προσθέτει αυτόματα views, κάτι που όπως θα δούμε στην πορεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο σε πιο περίπλοκες εφαρμογές.

8 Στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει έχουμε ορισμένες επιλογές Θα ονομάσουμε Hello το view, δε θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο μοντέλο και θα χρησιμοποιήσουμε τη layout page, την οποία θα εξηγήσουμε στη συνέχεια. Στο φάκελο Views/Home δημιουργήθηκε ένα αρχείο Hello.cshtml με τον εξής κώδικα:

9 @ ViewBag.Title = "Hello"; <h2>hello</h2> Θα αλλάξουμε το περιεχόμενο <h2>hello</h2> με Όπως θα δούμε, στον browser πλέον το path διαμορφώθηκε ως Ενώ το index είναι η αρχική μας σελίδα και φορτώνει αυτόματα ως προεπιλογή, προσθέτοντας ένα νέο view για να το δούμε θα πρέπει να ορίσουμε το path που βρίσκεται. Razor view Engine Πριν συνεχίσουμε, ας αναφερθούμε στη Razor view engine. Είναι μια προγραμματιστική σύνταξη της Asp.Net που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων με τη γλώσσα προγραμματισμού C#. Στην ουσία αντικαθιστά την ASPX σύνταξη όπου χρειαζόταν ο κώδικας να γραφτεί ανάμεσα στα σύμβολα <%= [ ] %>. Η ιδέα είναι να παρέχει μια βελτιστοποιημένη σύνταξη για την παραγωγή html κειμένου με όσο το δυνατόν μικρότερη μετάβαση μεταξύ html και κώδικα. Ας δούμε ένα μικρό παράδειγμα, προσθέτοντας τον παρακάτω κώδικα στο νέο view που δημιουργήσαμε. Θα πούμε (int i = 0; i < 10; i++) <li>@i</li> </ul> Μια συνηθισμένη for δομή επανάληψης, όπου θα εμφανίζει τους αριθμούς 1-10 σε μορφή unordered list.

10 Παρατηρούμε επίσης πως στην καρτέλα πάνω αριστερά γράφει: Hello My ASP.NET Application. Αυτό το δηλώνουμε με την ViewBag.Title = "Hello"; Όπου και έχουμε ορίσει ως ViewBag.Title το Hello. Που βρίσκεται όμως υπόλοιπο κείμενο; _Layout Το Layout αντικαθιστά το master page όπως το γνωρίζαμε στην asp.net. Είναι ο σκελετός της σελίδας και τα αντικείμενα που περιλαμβάνει τα κληρονομούν όλα τα view εκτός κι αν οριστεί διαφορετικά. Το layout μας είναι ως εξής: <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8" /> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0"> <title>@viewbag.title - My required: false) </body> </html> Βλέπουμε την κλασσική html δομή με κάποιες προσθήκες. Αυτές είναι οι Αντί να γράφουμε ξεχωριστή γραμμή για κάθε css αρχείο που θέλουμε να προσθέσουμε, τα γράφουμε όλα στο ξεχωριστό αρχείο BundleConfig.cs και καλούμε στην html την εντολή που θέλουμε κάθε φορά. Το BundleConfig είναι μια ομάδα αρχείων που μπορεί να φορτωθεί με ένα απλό request στην html. Μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες ομάδες αρχείων css ή javascripts δημιουργώντας διαφορετικές τάξεις μέσα στο BundleConfig. Για παράδειγμα το Content/css που καλούμε στο BundleConfig περιγράφεται ως εξής: bundles.add(new StyleBundle("~/Content/css").Include( "~/Content/bootstrap.css", "~/Content/site.css"));

11 Όπως βλέπουμε περιλαμβάνει τα αρχεία bootstrap.css και site.css που βρίσκονται στο φάκελο Content. O τίτλος μας είναι ο <title>@viewbag.title </title> που όπως είδαμε προηγουμένως είναι μέρος του τίτλου της καρτέλας μας. Άρα το πλήρες όνομα είναι αυτό που δηλώνουμε ως Viewbag.Title και το κείμενο - My ASP.NET Application. Θα το σβήσουμε, κρατώντας μόνο το viewbag. Τέλος, το σημαντικότερο, είναι Η εντολή αυτή καλεί κάθε view που έχουμε και το τοποθετεί σε εκείνο το μέρος της σελίδας. Στην ουσία όταν καλούμε το view Home/Index.cshtml ο browser διαβάζει: <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8" /> <meta name="viewport" content="width=device-width, required: false) </body> </html> Και όταν καλούμε το view Home/Hello.cshtml ο browser διαβάζει: <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8" /> <meta name="viewport" content="width=device-width, </head> ViewBag.Title = (int i = 0; i < 10; i++)

12 required: false) </body> </html> που είχαμε γράψει προηγουμένως. Ας φτιάξουμε τώρα από την αρχή ένα Model - View - Controller. Πριν όμως δουλέψουμε με τη database, θα κάνουμε εγκατάσταση το Entity Framework 6. Entity Framework Το Entity Framework (EF) είναι ένα framework ανοιχτού κώδικα που ανήκει στην «οικογένεια».net και υποστηρίζει την ανάπτυξη εφαρμογών αντικειμενοστραφούς κώδικα, όπως η C#. Επιτρέπει στους προγραμματιστές να εργάζονται με τα δεδομένα σε μορφή κώδικα, όπως είναι ο πελάτης και η διεύθυνση ενός πελάτη, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν με πίνακες και δεδομένα όπως είναι αποθηκευμένα στις βάσεις. Στο Package Manager γράφουμε την εντολή Install-Package EntityFramework και είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του Entity Framework. Προσθέτοντας ένα Model Στο κυρίως project στο φάκελο Models κάνουμε δεξί κλικ Add->Class και επιλέγουμε Class στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται. Ονομάζουμε την κλάση Student και προσθέτουμε τα χαρακτηριστικά ID, FirstMidName, LastName για αρχή. Ο κώδικάς μας θα διαμορφωθεί ως εξής: using System.Data.Entity; namespace Helloworld.Models public class Student public int ID get; set; public string FirstMidName get; set; public string LastName get; set; Προσθέτουμε τις εντολές public class StudentContext : DbContext public DbSet<Student> Students get; set;

13 Η κλάση StudentContext αντιστοιχεί στο context της βάσης δεδομένων Helloworld. Αυτό είναι χρήσιμο για την ανάκτηση, αποθήκευση και ανανέωση της κλάσης Student στη βάση δεδομένων. Αργότερα, θα ασχοληθούμε παραπάνω με το database context. Για τη βάση δεδομένων θα χρειαστούμε και ένα connection string που να συνδέει την εφαρμογή μας με τη βάση δεδομένων. Ανοίγουμε το αρχείο Web.Config που βρίσκεται στον αρχικό μας φάκελο (και όχι το web.config που βρίσκεται στο φάκελο Views) και προσθέτουμε τον εξής κώδικα: <add name="studentcontext" connectionstring="data Source=stp-pc\sqlexpress;Initial Catalog=Student;AttachDbFileName= DataDirectory \Student.mdf;Integrated Security=SSPI;" providername="system.data.sqlclient" /> Σ αυτό το σημείο θα κάνουμε ένα build την εφαρμογή μας να βεβαιωθούμε πως όλα δουλεύουν κανονικά. CRUD Συντομογραφία για το Create Read Update Delete, το Visual Studio έχει τη δυνατότητα να φτιάξει βασικά views που να εξυπηρετούν αυτές τις λειτουργίες, προσδιορίζοντας το model για το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε τα views. Στο φάκελο Controllers διαλέγουμε Add->Controller και στο παράθυρο διαλόγου διαλέγουμε MVC 5 Controller with views, using Entity Framework. Στο επόμενο παράθυρο διαλέγουμε το Student (Helloworld.Models) και Data context class StudentContext (Helloworld.Models). Τέλος, ονομάζουμε τον controller StudentController. Ξεκινά η διαδικασία Scaffolding η οποία όταν ολοκληρωθεί έχει φτιάξει εκτός από τον controller και το φάκελο Student με τα views Create, Delete, Details, Edit και Index. Τρέχοντας την εφαρμογή μας βλέπουμε τη σελίδα Create:

14 Πατώντας πάνω στο Create New θα μας πάει στη σελίδα Student/Create όπου και μπορούμε να συμπληρώσουμε τα πεδία FirstName και LastName όπως τα είχαμε δηλώσει στην κλάση Student. Μόλις πατήσουμε Create δημιουργήσαμε την πρώτη εισαγωγή στον πίνακα Student Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσουμε χειροκίνητα τα views! Code First Migrations Όταν αναπτύσσουμε μια καινούρια εφαρμογή, το model τροποποιείται συχνά, με αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται με τη βάση. Το Entity Framework έχει τη δυνατότητα κάθε φορά που αλλάζει το model να διαγράφει και να ξαναδημιουργεί τη βάση με τα καινούρια στοιχεία. Η μέθοδος αυτή όμως δε βοηθά όταν η εφαρμογή έχει μεγάλο όγκο δεδομένων. Όταν βγει στην παραγωγή μια τέτοια εφαρμογή, όποιες αλλαγές γίνουν δε θα πρέπει να επηρεάζουν τη βάση μας. Η μέθοδος Code First Migration λύνει αυτό το πρόβλημα με το να επιτρέπει την ανανέωση της βάσης αντί να τη διαγράφει και να την ξαναδημιουργεί. Στη γραμμή εντολών θα εισάγουμε enable-migrations και στη συνέχεια θα δούμε το μήνυμα Code First Migrations enabled for project Helloworld Στη συνέχεια θα δούμε πως δημιουργήθηκε ο φάκελος Migrations και μέσα εκεί το αρχείο InitialCreate.cs και Configuration.cs. Το αρχείο Configuration περιλαμβάνει μια μέθοδο seed η οποία εισάγει δεδομένα στη βάση μας. Έτσι λοιπόν για το model Student με στοιχεία ID, FirstName, LastName μπορούμε να προσθέσουμε μερικά δεδομένα ακόμα. Θα προσθέσουμε και μια ακόμα ιδιότητα, την AM η οποία θα είναι ένα string και το EnrollmentDate που θα είναι μια ημερομηνία. Έτσι λοιπόν στο Model θα αλλάξουμε τον κώδικά μας ως εξής public int ID get; set; public string AM get; set; public string FirstName get; set; public string LastName get; set; public string EnrollmentDate get; set; γράφοντας add-migration Key στη γραμμή εντολών προστίθεται ένα αρχείο στο φάκελο Migrations. namespace Helloworld.Migrations using System; using System.Data.Entity.Migrations; public partial class Key : DbMigration public override void Up()

15 AddColumn("dbo.Student", "key", c => c.int(nullable: false)); public override void Down() DropColumn("dbo.Student", "key"); Τα Migrations αρχεία καλούν τη μέθοδο Up για να εκτελέσει τις αλλαγές. Αν εισάγουμε εντολή για να κάνουμε roll back στην ανανέωση καλεί την μέθοδο Down. Έτσι λοιπόν, μέσα στη μέθοδο up υπάρχει η εντολή που λέει AddColumn("dbo.Student ", "key", c => c.int(nullable: false)) η οποία προσθέτει μια ακόμα στήλη στο table People στη βάση μας. Αν θελήσουμε να κάνουμε rollback, στη μέθοδο Down θα εκτελέσει την εντολή DropColumn. Εκτελούμε την εντολή update-database η οποία εφαρμόζει τις εντολές αυτές στη βάση μας. Sort, Search, Paging με χρήση LINQ to Entities Η βάση μας αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει περίπου 60 εισαγωγές. Για να γίνει πιο λειτουργική η σελίδα μας θα προσθέσουμε τρεις λειτουργίες στο StudentController. Δυνατότητα αναζήτησης, ταξινόμησης και σελιδοποίηση των αποτελεσμάτων. Θα εγκαταστήσουμε το PagedList.Mvc γράφοντας στη γραμμή εντολών Install-Package PagedList.Mvc Και θα αλλάξουμε τη μέθοδο Index του StudentController ως εξής: public ViewResult Index(string sortorder, string currentfilter, string searchstring, int? page) ViewBag.CurrentSort = sortorder; ViewBag.NameSortParm = String.IsNullOrEmpty(sortOrder)?"name_desc" : ""; ViewBag.KeySortParm = sortorder == "Key"? "key_desc" : "Key"; if (searchstring!= null) page = 1; else searchstring = currentfilter; ViewBag.CurrentFilter = searchstring; var students = from s in db.students select s; if (!String.IsNullOrEmpty(searchString)) students = students.where(s => s.lastname.contains(searchstring) s.firstname.contains(searchstring)); switch (sortorder)

16 case "name_desc": students = students.orderbydescending(s => s.lastname); break; case "Key": students = students.orderby(s => s.am); break; case "key_desc": students = students.orderbydescending(s => s.am); break; default: // Name ascending students = students.orderby(s => s.lastname); break; int pagesize = 10; int pagenumber = (page?? 1); return View(students.ToPagedList(pageNumber, pagesize)); Αρχικά στον κώδικά μας προσθέτουμε τρεις παραμέτρους: τρέχον φίλτρο (currentfilter), τρέχουσα ταξινόμηση (sortorder) και αριθμός σελίδας (page). Την πρώτη φορά που θα φορτώσει η σελίδα ο χρήστης δεν έχει επιλέξει κάποια ταξινόμηση ή κάποια σελίδα, οπότε όλες οι τιμές είναι null. Αν επιλεχτεί κάποια σελίδα, η μεταβλητή page θα πάρει τιμή, οπότε και θα ανατρέξει στη σελίδα που επέλεξε ο χρήστης. Η ιδιότητα Viewbag μας επιτρέπει να μη χαθεί η επιλογή της ταξινόμησης (είτε με το επίθετο είτε με το key), ενώ διαλέγουμε τη σελίδα που θέλουμε. Το CurrentFilter μας δίνει τη δυνατότητα της αναζήτησης. Εισάγοντας ένα string, αλλάζει η τιμή searchstring από null σε currentfilter και βρίσκει τα ονόματα εκείνα που περιέχουν την τιμή searchstring. Στο τέλος του index προσθέσαμε τη μέθοδο ToPagedList, με την οποία ορίζουμε το μέγεθος των αποτελεσμάτων σε κάθε σελίδα (pagesize) και την σελίδα στην οποία βρισκόμαστε (pagenumber) ή να επιστρέψει τη σελίδα 1 αν δεν έχει επιλεχθεί από το χρήστη κάποια σελίδα (page?? 1 ). Η μέθοδος χρησιμοποιεί LINQ to Entities για να προσδιορίσει τη στήλη που θα ταξινομήσει. Ο κώδικας δημιουργεί μια IQueryable μεταβλητή πριν τη switch, τη διαμορφώνει μέσα στη switch και καλεί τη μέθοδο ToList μετά το τέλος της switch. Όταν δημιουργείται μια IQueryable μεταβλητή, κανένα query δεν στέλνεται στη βάση. Το query δεν εκτελείται μέχρι να καλέσουμε κάποια μέθοδο όπως το ToList όπου και θα μετατρέψει το IQueryable σε συλλογές. Ως εκ τούτου ο κώδικας καταλήγει σε ένα query που δεν εκτελείται μέχρι το return View(); Γενικά, στο query προσδιορίζουμε ακριβώς την πληροφορία που θέλουμε από τη βάση. Επίσης προσδιορίζουμε πως θα ταξινομηθεί, ομαδοποιηθεί και διαμορφωθεί πριν επιστρέψει μια τιμή. Αντίθετα στη LINQ το query αποθηκεύεται σε μια μεταβλητή. Αν το query επιστρέψει μια ακολουθία τιμών, τότε το query από μόνο του σίγουρα είναι queryable τύπου. Η ίδια η μεταβλητή δεν εκτελεί καμιά ενέργεια και δεν αποθηκεύει δεδομένα, παρά μόνο αποθηκεύει την πληροφορία του query. Έτσι λοιπόν μόλις δημιουργηθεί πρέπει εκτελεστεί για να ανακτηθούν δεδομένα.

17 Προσαρμόζουμε το view έτσι ώστε να χρησιμοποιεί το PagedList, προσθέτουμε ένα textbox αναζήτησης, δυο link που θα μας επιτρέπουν την ταξινόμηση κατά όνομα ή key και τέλος έναν σελιδοδείκτη στο τέλος της σελίδας PagedList.Mvc; <link href="~/content/pagedlist.css" rel="stylesheet" type="text/css" ViewBag.Title = "Index"; <h2>index</h2> New", "Create") (Html.BeginForm("Index", "Student", FormMethod.Get)) <p> Εύρεση ViewBag.CurrentFilter as string) <input type="submit" value="search" /> </p> <table class="table"> <tr> Name", "Index", new sortorder = ViewBag.NameSortParm, currentfilter = ViewBag.CurrentFilter ) </th> <th> First Name </th> "Index", new sortorder = ViewBag.KeySortParm, currentfilter = ViewBag.CurrentFilter ) </th> <th></th> (var item in Model) <tr> => item.lastname) </td> => item.firstname) </td> => item.key) </td> "Edit", new id = item.id "Details", new id = item.id "Delete", new id = item.id ) </td> </tr>

18 </table> <br> < Model.PageNumber? 0 : page => Url.Action("Index", new page, sortorder = ViewBag.CurrentSort, currentfilter = ViewBag.CurrentFilter )) Στην πορεία θα δημιουργήσουμε ένα πιο σύνθετο Data Model και θα δείξουμε πως αλληλεπιδρούν τα models μεταξύ τους. Database Context Η βασική κλάση που συντονίζει τη λειτουργία του Entity Framework με τα models είναι το database context. Στον κώδικά μας μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια μοντέλα θα συμπεριλαμβάνονται στο data model καθώς και τη συμπεριφορά του Entity Framework. Για αρχή, θα φτιάξουμε έναν βοηθητικό φάκελο και θα τον ονομάσουμε DAL (Data Access Layer) και εκεί τo αρχείο HelloContext. Όπως είδαμε στο model Student δημιουργήσαμε την κλάση public class HelloContext : DbContext καθώς είχαμε μόλις ένα model στην εφαρμογή μας. Τώρα, θα προσθέσουμε μερικά ακόμα οπότε για κάθε model που αντιστοιχεί στη βάση μας πρέπει να καλούμε μια μέδοδο DbSet. Αυτός ο κώδικας δημιουργεί μια ιδιότητα DbSet για κάθε entity set. Στην ορολογία EF, ένα entity set αντιστοιχεί συνήθως σε έναν πίνακα βάσης δεδομένων, καθώς και κάθε entity αντιστοιχεί σε μια σειρά στον πίνακα. Για δική μας διευκόλυνση λοιπόν, θα βάλουμε όλα τα entity set σε ένα αρχείο και θα μετονομάσουμε το Context μας από Student σε κάτι πιο γενικό, όπως το όνομα του projetct μας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τις αναφορές στο StudentContext να τις μετονομάσουμε σε HelloContext. Ο κώδικας του HelloContext θα διαμορφωθεί ως εξής: using Helloworld.Models; using System.Data.Entity; using System.Data.Entity.ModelConfiguration.Conventions; namespace Helloworld.DAL public class HelloContext : DbContext public HelloContext() : base("hellocontext") public DbSet<Person> Persons get; set; public DbSet<Student> Students get; set; public DbSet<Professor> Professors get; set; protected override void OnModelCreating(DbModelBuilder modelbuilder) modelbuilder.conventions.remove<pluralizingtablenameconvention>();

19 Η γραμμή modelbuilder.conventions.remove<pluralizingtablenameconvention>(); στη μέθοδο OnModelCreating αποτρέπει τον πληθυντικό στα ονόματα των tables. Έτσι για παράδειγμα το Students θα γίνει Student. Θα προσθέσουμε ένα ακόμη model, το Professor με πεδία LastName, FirstMidName και HireDate. Η διαδικασία η ίδια, θα φτιάξουμε το model, θα προσθέσουμε controller βασισμένο στο model και τα views θα δημιουργηθούν αυτόματα. Τώρα, στο αρχείο Configuration θα προσθέσουμε mock data για να αρχίσει να δουλεύει η εφαρμογή μας. namespace Helloworld.Migrations using Helloworld.Models; using System; using System.Collections.Generic; using System.Data.Entity; using System.Data.Entity.Migrations; using System.Linq; internal sealed class Configuration : DbMigrationsConfiguration<Helloworld.DAL.HelloContext> public Configuration() AutomaticMigrationsEnabled = false; protected override void Seed(Helloworld.DAL.HelloContext context) var students = new List<Student> new Student am="1038", LastName="ΤΖΙΑΚΟΥ", FirstMidName="ΔΕΣΠΟΙΝΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1039", LastName="ΤΖΙΑΛΛΑ", FirstMidName="ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1122", LastName="ΣΒΙΓΚΟΥ", FirstMidName="ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1298", LastName="ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ", FirstMidName="ΕΛΕΝΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1332", LastName="ΨΙΜΑΡΝΗΣ", FirstMidName="ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1457", LastName="ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ", FirstMidName="ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1666", LastName="ΨΥΡΡΑ", FirstMidName="ΒΑΣΙΛΙΚΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1708", LastName="ΣΑΧΠΕΛΙΔΟΥ", FirstMidName="ΒΗΘΛΕΕΜ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1713", LastName="ΣΕΒΑΣΤΙΔΟΥ", FirstMidName="ΑΓΓΕΛΙΚΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1738", LastName="ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ", FirstMidName="ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="1895", LastName="ΣΒΕΝΤΖΟΥΡΗ", FirstMidName="ΑΓΑΠΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="2100", LastName="ΝΕΓΡΗΣ", FirstMidName="ΛΑΖΑΡΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "),

20 new Student am="2273", LastName="ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ", FirstMidName="ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="2566", LastName="ΣΒΙΓΚΟΥ", FirstMidName="ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="2976", LastName="ΨΥΡΟΥΚΗ", FirstMidName="ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3152", LastName="ΤΖΙΑΚΑ", FirstMidName="ΜΑΡΙΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3249", LastName="ΧΑΡΙΣΗΣ", FirstMidName="ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3392", LastName="ΜΕΡΣΙΑΔΟΥ", FirstMidName="ΘΕΟΦΑΝΩ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3656", LastName="ΤΖΙΚΟΥ", FirstMidName="ΙΩΑΝΝΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3734", LastName="ΨΙΜΟΥΛΗΣ", FirstMidName="ΣΤΑΥΡΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3861", LastName="ΜΕΡΜΙΓΓΗ", FirstMidName="ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3884", LastName="ΣΒΙΓΚΟΣ", FirstMidName="ΝΙΚΟΛΑΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="3999", LastName="ΞΕΝΑΚΗΣ", FirstMidName="ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="4073", LastName="ΨΥΧΟΥΝΤΑΚΗ", FirstMidName="ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="4220", LastName="ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ", FirstMidName="ΑΡΓΥΡΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="4313", LastName="ΞΕΝΑΚΗΣ", FirstMidName="ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="4373", LastName="ΨΩΜΑ", FirstMidName="ΔΗΜΗΤΡΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="4611", LastName="ΤΖΙΑΦΤΑΝΗ", FirstMidName="ΜΑΝΩΛΙΝΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="4626", LastName="ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ", FirstMidName="ΜΑΡΙΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="4946", LastName="ΤΖΙΝΤΖΙΟΒΑΣ", FirstMidName="ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="5167", LastName="ΨΑΡΙΩΤΗ", FirstMidName="ΕΛΕΝΗ-ΛΙΝΤΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="5356", LastName="ΤΖΙΛΑΚΟΥ", FirstMidName="ΕΛΕΝΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="5519", LastName="ΣΔΡΟΥΛΙΑ", FirstMidName="ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="5650", LastName="ΣΒΙΓΓΟΣ", FirstMidName="ΙΩΑΝΝΗΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="5816", LastName="ΨΩΜΑΣ", FirstMidName="ΝΙΚΟΛΑΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="5817", LastName="ΩΡΟΛΟΓΑ", FirstMidName="ΜΑΡΙΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="6015", LastName="ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ", FirstMidName="ΖΩΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="6176", LastName="ΧΑΡΙΚΛΕΟΥΣ", FirstMidName="ΔΗΜΗΤΡΑ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="6322", LastName="ΜΕΣΟΛΩΡΑ", FirstMidName="ΦΑΝΗ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), new Student am="6326", LastName="ΧΑΡΙΣΗΣ", FirstMidName="ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ", EnrollmentDate = DateTime.Parse(" "), ;

21 s)); students.foreach(s => context.students.addorupdate(p => p.lastname, context.savechanges(); var professors = new List<Professor> new Professor LastName="ΨΩΪΝΟΥ", FirstMidName="ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΨΑΡΡΟΥ", FirstMidName="ΑΓΓΕΛΙΚΗ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΣΓΟΥΡΟΣ", FirstMidName="ΓΕΩΡΓΙΟΣ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ", FirstMidName="ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΨΩΜΑΚΑΚΗΣ", FirstMidName="ΙΩΑΝΝΗΣ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ", FirstMidName="ΓΕΩΡΓΙΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΞΕΝΑΚΗ", FirstMidName="ΙΩΑΝΝΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΟΥ", FirstMidName="ΔΕΣΠΟΙΝΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΤΖΙΜΑ", FirstMidName="ΒΑΡΒΑΡΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΨΑΡΟΜΥΑΛΟΥ", FirstMidName="ΣΟΦΙΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ", FirstMidName="ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΨΥΧΟΓΙΟΥ", FirstMidName="ΑΓΓΕΛΙΚΗ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΨΥΧΑΡΗ", FirstMidName="ΧΡΙΣΤΙΝΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΤΖΙΑΜΟΥ", FirstMidName="ΕΛΕΝΗ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΝΕΟΛΙΑΝΛΗ", FirstMidName="ΧΡΙΣΤΙΝΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ", FirstMidName="ΓΕΩΡΓΙΑ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΤΖΙΜΑΣ", FirstMidName="ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ", FirstMidName="ΝΙΚΟΛΑΟΣ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΝΕΔΕΛΚΟΠΟΥΛΟΣ", FirstMidName="ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΞΕΝΑΡΙΟΣ", FirstMidName="ΓΕΩΡΓΙΟΣ", HireDate = DateTime.Parse(" "), new Professor LastName="ΞΕΝΑΚΗ", FirstMidName="ΑΝΔΡΙΑΝΑ", HireDate = DateTime.Parse(" ") ; professors.foreach(s => context.professors.addorupdate(p => p.lastname, s)); context.savechanges();

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Nα κατασκευάσουν πίνακες από δεδομένα. Να κατασκευάσουν συναρτήσεις με πίνακες. Να κάνουν χρήση

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

4 η Εργαστηριακή Άσκηση

4 η Εργαστηριακή Άσκηση 4 η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής πολλαπλών καρτελών με κοινή σύνδεση σε Βάση Δεδομένων και προβολή δεδομένων από διαφορετικούς πίνακες της ίδιας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα;

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; Εισαγωγή Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; 1. Σελίδα μαθήματος Εγγραφή Ο κάθε φοιτητής πρέπει να κάνει εγγραφή στη σελίδα του μαθήματος στην πλατφόρμα e-class

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών Παναγιώτης Κρητιώτης ΑΜ 1607 Περιεχόμενα Εισαγωγή Βασικά Στοιχεία Χαρακτηριστικά Αρχιτεκτονική Εργαλεία Προγραμματισμού Eclipse IDE Android SDK - ADT Plugin Προσομοιωτής

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για τις Ιστοσελίδες του Google

Σημειώσεις για τις Ιστοσελίδες του Google Σημειώσεις για τις Ιστοσελίδες του Google 1 Βήμα 1 ο Μπαίνουμε στην σελίδα της Google για τις ιστοσελίδες (http://sites.google.com). 2 Εναλλακτικά, μπαίνουμε στο http://www.google.com, επιλέγουμε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer)

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Μιας Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) 2. Παρουσίαση Μιας Ιστοσελίδας 3. Διακοπή Και Ανανέωση Μιας Ιστοσελίδας (Stop and Refresh) 4.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην ASP.NET. Σημειώσεις Σεμιναρίου Επιμέλεια: Βασίλης Κόλιας 4.0

Εισαγωγή στην ASP.NET. Σημειώσεις Σεμιναρίου Επιμέλεια: Βασίλης Κόλιας 4.0 Εισαγωγή στην ASP.NET Σημειώσεις Σεμιναρίου Επιμέλεια: Βασίλης Κόλιας 4.0 2 Π ί ν α κ α ς Π ε ρ ι ε χ ο μ έ ν ω ν Πίνακας Περιεχομένων... 1 1. Εισαγωγή... 10 1.1. Τι είναι το Web... 10 1.2. Λίγη ιστορία...

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr 1 Δομημένος προγραμματισμός έναντι αντικειμενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

9η Εργαστηριακή Άσκηση: Stored Procedures - Triggers. Αποθηκευμένες Διαδικασίες (Stored Procedures):

9η Εργαστηριακή Άσκηση: Stored Procedures - Triggers. Αποθηκευμένες Διαδικασίες (Stored Procedures): 9η Εργαστηριακή Άσκηση: Stored Procedures - Triggers Σκοπός της παρούσας εργαστηριακής άσκησης, είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τη δημιουργία αποθηκευμένων διαδικασιών (Stored Procedures) και σκανδάλης

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

server : Ο υπολογιστής του καθηγητή που θέλουμε να ελέγχει τους υπόλοιπους του εργαστηρίου client : Οι υπολογιστές των μαθητών

server : Ο υπολογιστής του καθηγητή που θέλουμε να ελέγχει τους υπόλοιπους του εργαστηρίου client : Οι υπολογιστές των μαθητών Εγκατάσταση italc Οδηγίες εγκατάστασης italcc σε τοπικό δίκτυο με Windows 7. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα ισχύει και για windows 8 ή 10 ακόμα και για XP. Υπάρχουν οδηγίες και εδώ αλλά για περιβάλλον windows

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Περιεχόμενα Εισαγωγή Εγκατάσταση Δημιουργία νέου project Java Editor Perspectives Δημιουργία source folders Προσθήκη νέου αρχείου στο project Εισάγωντας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το Facility Game Μάθημα: Δομές Δεδομένων 2013-2014. Σωτήρης Γυφτόπουλος

Εργασία για το Facility Game Μάθημα: Δομές Δεδομένων 2013-2014. Σωτήρης Γυφτόπουλος Εργασία για το Facility Game Μάθημα: Δομές Δεδομένων 2013-2014 Σωτήρης Γυφτόπουλος Κανόνες του Facility Game (1/4) Στο Facility Game υπάρχει ένα σύνολο κόμβων που συνδέονται «σειριακά» και κάθε κόμβος

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Τηλ/νιών Τομέας Προγ/σμού & Τεχνολογίας Λογισμικού Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Δρ. Νικόλαος Θ. Λιόλιος Καθηγητής Φεβρουάριος 2012 1. Εισαγωγή Το Visual

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Οδηγίες Μέρος 1: Απαντήστε κάθε ερώτηση. 1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει το Περιβάλλον Βάσεων Δεδομένων της Oracle για τις επιχειρήσεις; Το σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων της Oracle δίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor 1 η Εργασία Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4. Κατεβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1: TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ DEV-C++

ΑΣΚΗΣΗ 1: TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ DEV-C++ ΑΣΚΗΣΗ 1: TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ DEV-C++ Σκοπός της Άσκησης Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση με τη χρήση του περιβάλλοντος Dev C++ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

1. O FrontPage Explorer

1. O FrontPage Explorer 1. O FrontPage Explorer Στο παρελθόν, ο δηµιουργός µιας θέσης Ιστού έπρεπε να παρακολουθεί µόνος του τον τρόπο σύνδεσης των σελίδων του. Με το FrontPage Explorer µπορείτε να δηµιουργείτε ιστούς και να

Διαβάστε περισσότερα

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I)

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) Δημήτρης Μακρής Advanced Topics in Telecoms 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 2 Ο ΒΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 η Εργαστηριακή Άσκηση

2 η Εργαστηριακή Άσκηση 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός της παρούσας εργαστηριακής άσκησης είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής client/server η οποία θα συνδέεται με μια Βάση Δεδομένων σε MSSQL Server (ή ACCESS), και θα προβάλει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο #12. Βήμα 1 ο. Βήμα 2 ο. Βήμα 3 ο. Βήμα 4 ο.

Εργαστήριο #12. Βήμα 1 ο. Βήμα 2 ο. Βήμα 3 ο. Βήμα 4 ο. Εργαστήριο #12 Από τα προηγούμενα εργαστήρια: Το εργαστήριο αυτό είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα επειδή όμως ασχολείται με τη γλώσσα JavaScript, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το εισαγωγικό Παράρτημα

Διαβάστε περισσότερα

APP INVENTOR ΟΔΗΓΟΣ 8 Οκτωβρίου 2018

APP INVENTOR ΟΔΗΓΟΣ 8 Οκτωβρίου 2018 Πώς φτιάχνω Εφαρμογές για Android με το App Inventor Έχετε μια ιδέα για μια mobile εφαρμογή, αλλά δεν ξέρετε πώς να την υλοποιήσετε; Το App Inventor είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε αρχάριο προγραμματιστή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου (Microsoft Word) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου 3. Δημιουργία Νέου Εγγράφου 4. Δημιουργία Εγγράφου Βασισμένο Σε Πρότυπο 5. Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE... 2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ... 3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 6 Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Β Μέρος Δομή Ελέγχου if-elif-else Επαναληπτική Δομή Ελέγχου while Επαναληπτική Δομή Ελέγχου for Αλληλεπίδραση χρήστη-προγράμματος Συναρτήσεις Η δομή

Διαβάστε περισσότερα

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Manual Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Χρήστος Μουρατίδης Πειραιάς 2019 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ... 3 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ... 4 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin.

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 Dreamweaver 1/7 Εισαγωγή Το Dreamweaver είναι ένας HTML editor που αναπτύχθηκε από την Macromedia. Είναι WYSIWYG (What You See Is What You Get),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΣΣΙΟΣ Α.Μ:37992 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 7 η Διάλεξη: Σύντομη εισαγωγή στην Java

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 7 η Διάλεξη: Σύντομη εισαγωγή στην Java Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 7 η Διάλεξη: Σύντομη εισαγωγή στην Java Δρ. Απόστολος Γκάμας Λέκτορας (407/80) gkamas@uop.gr Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου Διαφάνεια 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 8 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία επιπέδου σχεδίασης 1. Από το Menu Layer Create Layer New Shapefile Layer δημιουργούμε νέο επίπεδο. Στο παράθυρο που ανοίγει (Εικ. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ CUSTOMER ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΕΞΤΕ

1. ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ CUSTOMER ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΜΑΘΗΜΑ 6 ο ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ / ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Α. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 1. ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ (ΑΠΟ ΕΧΘΕΙΤΕ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙ ΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) 2.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Τομέας Συστημάτων ΥΠΣ-ΕΔ93 22-10-2015 Περιεχόμενα 1. Office 365... 3 2. Τι περιλαμβάνει το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι οι χρήστες του Turnitin πρέπει να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη.

Όλοι οι χρήστες του Turnitin πρέπει να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη. Οδηγίες για καθηγητές Για τη χρήση του Turnitin απαιτούνται τα παρακάτω βήματα: 1. Δημιουργία λογαριασμού 2. Δημιουργία τάξης και διαχείριση πληροφοριών τάξης 3. Δημιουργία εργασίας και σχετικές ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages Κακαρόντζας Γεώργιος Διάκριση μεταξύ Web και πλήρους προφίλ Στη Java EE υπάρχει η διάκριση μεταξύ web προφίλ και πλήρους προφίλ. Το Web προφίλ περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Using Google Maps Engine Connector for QGIS

Using Google Maps Engine Connector for QGIS Using Google Maps Engine Connector for QGIS QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να καταλάβουν την διαφορά ανάμεσα σε τοπικές και καθολικές μεταβλητές. Nα κάνουν αποσφαλμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ Η συνθήκη WHERE βάζει περιορισμούς στις εγγραφές που επιστρέφονται. Ο όρος ORDER BY ταξινομεί τις εγγραφές που επιστρέφονται. Παράδειγμα: SELECT * FROM table_name ORDER

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης Intalio Designer Εγχειρίδιο χρήσης Intalio Designer

Εγχειρίδιο χρήσης Intalio Designer Εγχειρίδιο χρήσης Intalio Designer Εγχειρίδιο χρήσης Intalio Designer Σελίδα 1 Copyright Copyright 2007 Atlantis Group. Ιστορικό εγγράφου Έκδοση Εγχειριδίου: 1.0 Ημερομηνία δημιουργίας: 26/11/2007 Σελίδα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 4 2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής WORDPRESS Το παρόν εγχειρίδιο είναι μία προσπάθεια για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές για την δημοσίευση άρθρων. Για παραλήψεις, λάθη ή κάτι το δυσνόητο παρακαλώ ενημερώστε με ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εκφώνηση: Δημιουργείστε εφαρμογή σε Java Swing με χρήση του IDE NetBeans όπου θα παρουσιάζεται ποιο κουμπί πατήθηκε. Η εφαρμογή θα μοιάζει ως εξής: Πρώτο Βήμα: Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής 2 ο Μάθημα Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πίνακες. Για να εισάγουμε έναν πίνακα επιλέγουμε από το μενού Insert->Table.

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πίνακες. Για να εισάγουμε έναν πίνακα επιλέγουμε από το μενού Insert->Table. DreamWeaver - Άσκηση 4η Πίνακες Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργούμε και να επεξεργαζόμαστε πίνακες, μια πολύ βασική δομή. Θα δούμε πως γίνεται εισαγωγή πίνακα, ένωση κελιών του πίνακα, προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Βήμα 1, εγκατάσταση VHOPE Η εφαρμογή VHOPE θα πρέπει να εγκατασταθεί στο PC σας προτού μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το υλικό παρουσίασης σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Unity Editor #04 Κεντρικό Μενού: Edit, Unity Preferences

Unity Editor #04 Κεντρικό Μενού: Edit, Unity Preferences Unity Editor #04 Κεντρικό Μενού: Edit, Unity Preferences Γεια σου. Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για τις δυνατότητες που μας δίνει η Unity να την κάνουμε να λειτουργεί όπως θέλουμε. Η αλήθεια είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1 1.Puzzle Μόλις ανοίξω το πρόγραμμα επιλέγω την εντολή Browse. Στη συνέχεια αναζητώ την εικόνα που έχω αποθηκεύσει σε ένα φάκελο (στην επιφάνεια εργασίας ή στα έγγραφά μου ή στο σκληρό μου δίσκο). Αφού

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Αντικειµενοστρεφής προγραµµατισµός

2.1 Αντικειµενοστρεφής προγραµµατισµός 2.1 Αντικειµενοστρεφής προγραµµατισµός Στον αντικειµενοστρεφή προγραµµατισµό (object oriented programming, OOP) ένα πρόγραµµα υπολογιστή είναι ένα σύνολο αλληλεπιδρώντων αντικειµένων. Μπορεί να ειπωθεί

Διαβάστε περισσότερα

MANUAL PRESTASHOP 1.6

MANUAL PRESTASHOP 1.6 Κατηγορίες: - Προσθήκη νέας κατηγορίας Για να προσθέσουμε μια νέα κατηγορία στο πατάμε στην καρτέλα Κατάλογος και μετά στο κουμπί Κατηγορίες και πατάμε πάνω δεξιά «Add new Category/ Προσθήκη νέας κατηγορίας»

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Τομέας Συστημάτων 16-12-2016 Περιεχόμενα 1. Office 365... 3 2. Τι περιλαμβάνει το Office 365 για το ΠΚ... 3 3. Είσοδος στο

Διαβάστε περισσότερα

Management Classes Create Class Create Class Management Classes List of Classes

Management Classes Create Class Create Class Management Classes List of Classes Class Create Class Ο Teacher μπορεί να δημιουργήσει τάξεις για το σχολείο του από το κεντρικό μενού Management Classes Create Class. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη και για τους καθηγητές εφόσον το επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας από βάση δεδομένων Όταν εκκινήσουμε τον Discoverer εμφανίζεται στην οθόνη μας το παράθυρο διαλόγου του βοηθητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services Προϋποθέσεις εγκατάστασης Web Services για το Κεφάλαιο 4.50 1. Κεφάλαιο έκδοση 4.51e build 458 ή νεότερο 2. Internet Information Server (IIS) version 6 ή νεότερος 3. Σε κάποιον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρολογικό Σχέδιο στο AutoCAD

Ηλεκτρολογικό Σχέδιο στο AutoCAD Ηλεκτρολογικό Σχέδιο στο AutoCAD Δημιουργία Παλέτας Ηλεκτρολογικών Στοιχείων, Σχεδίαση σε Επίπεδα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Αρχικά σχεδιάζουμε τα στοιχεία που θέλουμε να εισάγουμε στην παλέτα. Καλό να βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του EcoTruck

Περιγραφή του EcoTruck ...... Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 16 Μαΐου 2010 . Με λίγα λόγια Online εφαρμογή για τη διαχείριση ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης της χάρτινης ύλης Η ιδέα δημιουργήθηκε για τη συμμετοχή στον Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ JAIN-SIP-PROXY και SIP-COMMUNICATOR Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιγράφουν τα βήματα για να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές JAIN- SIP-Proxy και SIP-Communicator.

Διαβάστε περισσότερα

Management School School Profile Save

Management School School Profile Save School School Profile Ο School Manager μπορεί να δει και να επεξεργαστεί γενικές πληροφορίες για το σχολείο που ανήκει και διαχειρίζεται. Από το κεντρικό μενού Management School School Profile. Η σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε να ανοίξει ή όχι η εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε να ανοίξει ή όχι η εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί. Πώς φτιάχνω Εφαρμογές για Android με το App Inventor Τι χρειάζεται για να ξεκινήσουμε; Η λειτουργία του App Inventor είναι κυρίως διαδικτυακή. Για να ξεκινήσει κανείς δηλαδή δεν απαιτείται ούτε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

Από τον κατάλογο Web επιλέγουμε το Page, οπότε στο κυρίως μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σελίδες τις οποίες έχουμε δικαίωμα να ενημερώσουμε.

Από τον κατάλογο Web επιλέγουμε το Page, οπότε στο κυρίως μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σελίδες τις οποίες έχουμε δικαίωμα να ενημερώσουμε. 1. Διαδικασία Login Για να κάνουμε login ανοίγουμε ένα πρόγραμμα πλοήγησης (Internet Explorer, Mozilla Firefox κτλ) και πηγαίνουμε στην εξής διεύθυνση: https://www.tuc.gr/typo3 Στο πεδίο Username εισάγουμε

Διαβάστε περισσότερα

METALIB Σύστημα μετα-αναζήτησης για ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης

METALIB Σύστημα μετα-αναζήτησης για ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης METALIB Σύστημα μετα-αναζήτησης για ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστημίου Λευκωσίας E-mail: libithelp@unic.ac.cy Τηλ: 22444772 Έκδοση: Μάρτιος 2013 (ES, GC, KP)

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης επιλογών διαμόρφωσης εγγραφών Εσόδων Εξόδων & Άρθρων Γενικής Λογιστικής στην εφαρμογή της σειράς

Διαβάστε περισσότερα