Εθνικές και διεθνείς διαστάσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙ ΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εθνικές και διεθνείς διαστάσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙ ΗΣ"

Transcript

1 Εθνικές και διεθνείς διαστάσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙ ΗΣ

2

3

4

5

6 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ Η αφετηρία της παρουσίας του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου ξεκινά από το μύθο και καταλήγει στην ιστορική πραγματικότητα. O 9ος άθλος του Ηρακλή τον οδηγεί στον Θερμόδοντα ποταμό για να πάρει με τη βοήθεια του Θησέα και του Τελαμώνα τη ζώνη της της βασίλισσας των Αμαζόνων της Ιππολύτης, ενώ και ένας άλλος μύθος φέρνει τον Ηρακλή στον Καύκασο για να απελευθερώσει τον Προμηθέα. Οι μύθοι που συνδέονται με τον Εύξεινο Πόντο συνεχίζονται με το Φρίξο και την Έλλη και με την ύπαρξη του Χρυσόμαλλου έρατος στην Κολχίδα. Η αργοναυτική εκστρατεία που κατέστησε τον «άξενο Πόντο», Εύξεινο αποτέλεσε την προσπάθεια για ανάκτηση του έρατος αλλά και την πρώτη απόπειρα για εποικισμό της πλούσιας περιοχής.

7 Ο αποικισμός των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο] αρχίζει αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο το 1100 π.χ. Η Μίλητος είναι η πρώτη πόλη της Ιωνίας που επικοινωνεί με τον Εύξεινο Πόντο και δημιουργεί αποικίες -σημαντικές πόλεις από τον 8ο αιώνα π.χ. Η Σινώπη (ιδρύθηκε το 785 π. Χ), ήταν η πρώτη αποικία της Μιλήτου στον Εύξεινο Πόντο το 786 π.χ. και σαν έδρα εμπορίου έγινε ένα αξιόλογο λιμάνι με πολυάριθμο στόλο και ισχύ. Ακολούθησαν η Τραπεζούντα (756 π.χ), η Κερασούντα (700 π.χ), η Αμισός (Σαμψούντα- 600 π.χ), η Οδησσός, η ιοσκούρια (Σοχούμι), η Πιτιούντα, ηαρχαιόπολις (Νοκολακέβι), τα Κοτύωρα, η Τρίπολη, το Βατούμ (Βαθύς Λιμένας).

8 Μαρτυρία για τον πλούτο, την ευημερία του Πόντου αποτελεί η περιγραφή του Ξενοφώντα ( V- IV αιώνας π. Χ), η αφήγηση του καταγόμενου από τον Πόντο και μεγαλύτερου γεωγράφου του αρχαίου κόσμου Στράβωνα (I αιώνας π. Χ), και τα έργα του Βιτρούβιου (I αιώνας π. Χ), του Αρριανού (II αιώνας π. Χ), του Πτολεμαίου Κλαύδιου, του Μαρκιανού, του ιονύσιου, του Πλίνιου Γαίου. Φιλόσοφοι και ιστορικοί όπως ο ιογένης, ο ιόδωρος, ο Στράβωνας, ο Ηρακλείδης, ο ιϊφιλος, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της περιοχής, ενώ η επιρροή των Ελλήνων στην περιοχή στην ευρύτερη περιοχή, η συμβολή τους στο εμπόριο, την παιδεία, τον πολιτισμό σε διάφορες περιόδους είναι ισχυρά θεμελιωμένες.

9 Ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος ο Β οργάνωσε τον Εύξεινο Πόντο σε επαρχία του κράτους του, ενώ η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλέξανδρου περιελάμβανε τον νοτιοδυτικό Εύξεινο Πόντο, εκτός από τη Βιθυνία και την Παφλαγονία. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μιθριδατών με κορυφαίο το Μιθριδάτη τον ΣΤ', η ελληνική γλώσσα καθιερώθηκε στο Βασίλειο ως επίσημη γλώσσα των εθνοτήτων. Η λατρεία του δωδεκάθεου κυριαρχεί ενώ η επίδραση του ελληνικού στοιχείου στους γηγενείς λαούς είναι ισχυρή. Ο Μιθριδάτης ο ΣΤ' διεξήγαγε εκστρατείες κατά των Ρωμαίων και κατάφερε να απελευθερώσει την Αθήνα και τον Πειραιά, ωστόσο κυνηγημένος και ενώ ετοίμαζε νέα εκστρατεία κατά της Ρώμης, έχασε τη ζωή του σε ηλικία 69 ετών στο Παντικάπαιο.

10 Ρωμαιοκρατία και χριστιανισμός Η ρωμαιοκρατία δεν ανέκοψε την ελληνική παρουσία, της οποίας σύμμαχος έρχεται ο Χριστιανισμός που διέδωσαν οι απόστολοι Ανδρέας και Πέτρος, ενώ τα μοναστήρια αποτελούν εστίες πίστης και εθνικής συνείδησης. Ο απόστολος Ανδρέας είναι ιδρυτής των εκκλησιών της Σινώπης, Αμισού, Αμάσειας και Τραπεζούντας. Στον Πόντο, όπως σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία αρχίζουν οι διωγμοί των χριστιανών, ενώ εντός της περιόδου των διωγμών ιδρύθηκε η Μονή Βαζελώνος ( 270 μ.χ.),.), και αργότερα οι μονές της Παναγίας Σουμελά, Περιστερεώτα, Γουμερά. Κατά τους διωγμούς επί ιοκλητιανού στην Τραπεζούντα μαρτύρησε το 292 μ.χ, μαζί με τους Κάνδιδο, Ουαλεριανό και Ακύλα, ο Άγιος Ευγένιος, ο οποίος αργότερα κηρύχθηκε πολιούχος της Τραπεζούντας.

11 Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ (ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ) ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ (ΡΩΜΑΝΙΑ) ΚΑΙ Ο ΠΟΝΤΟΣ Μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσναντινούπολη, ο Πόντος απέκτησε μεγαλύτερη σημασία και στην εκκλησία του Πόντου ιδρύθηκε η «Επισκοπή Τραπεζούντος», η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε μητρόπολη με δεκαπέντε επισκοπές. Στην περίοδο του Ιουστινιανού ( ), ο Πόντος χωρίζεται στην επαρχία «Ελενοπόντος», προς τιμήν της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου αποτελούμενη από τις πόλεις Αμάσεια, Ιβώρα, Ευχάιτα, Ανδράπα, Ζάλιχα, Σινώπη και Αμισό.

12 Στο ανατολικό, δεύτερο, τμήμα στο οποίο υπάγονταν η Νεοκαισάρεια, τα Κόμανα, το Πολεμώνιον, η Κερασούντα και η Τραπεζούντα ονομάστηκε Πολεμωνιακός Πόντος από το όνομα του διοικητή Πολέμωνα. Το τρίτο τμήμα του Πόντου, με πρωτεύουσα τη Νικόπολη περιελάμβανε τη Σεβάστεια, τα Σάταλα και τη Σεβαστούπολη ενώ συμπεριλάμβανε μέρος του Πόντου και της Μικρής Αρμενίας η οποία ονομάστηκε Κολωνεία. Ο Ιουστινιανός όρισε πρωτεύουσα της επαρχίας την Τραπεζούντα.

13 Στην περίοδο ακμής της περιοχής οι αυτοκράτορες είχαν παραχωρήσει ιδιαίτερα προνόμια στον Πόντο προσδοκώντας την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων, πολιτική η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της συνείδησης του Ακρίτα. Η περιοχή της Τραπεζούντας, από τον 11ο αιώνα διοικείται από το δούκα Θεόδωρο Γαβρά, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από την πολεμική σύγκρουση με τους Οθωμανούς.

14 Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ Με την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους το 1204, δημιουργείται η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας από τον Αλέξιο Κομνηνό, αυτοκρατορία η οποία περιελάμβανε εκτός από την πρωτεύουσα Τραπεζούντα, τα Σούρμενα, τη Ριζούντα, τα Πλάτανα, την Τρίπολη, την Κερασούντα, την Οινόη, την Αμισό (Σαμψούντα), την Ινέπολη, τη Σινώπη, την Αργυρούπολη (Κάνη), τη Σεβάστεια, τη Νικόπολη, τη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ), τη Νεοκαισάρεια, την Τοκάτη, την Αμάσεια.

15 Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια ιστορία, αφού από τον 14ο αιώνα υπήρξε κέντρο της αστρονομίας και των μαθηματικών με δασκάλους όπως ο Γρηγόριος Χιονιάδης, ο Κωνσταντίνος Λουκύτης και ο κληρικός Μανουήλ, ενώ μετά την φυγή των Ελλήνων λόγω της πτώσης της Τραπεζούντας το 1461, οι πνευματικοί άνθρωποι δημιούργησαν τις συνθήκες για την ευρωπαϊκή αναγέννηση. Ο μετέπειτα Καρδινάλιος, και δύο φορές υποψήφιος για Πάπας και φιλόσοφος Βησσαρίων και ο φιλόσοφος Γεώργιος ο Τραπεζούντιος κατέχουν σημαντική θέση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

16 Η Aυτοκρατορία της Τραπεζούντας υποτάχθηκε το 1461, οχτώ μετά την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς το Επακόλουθο της πτώσης της Τραπεζούντας ήταν οι μαζικές σφαγές, οι λεηλασίες, ο βίαιος εξισλαμισμός, η φυγή προς τη δυτική Ευρώπη και τις παραδουνάβιες χώρες.

17 Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Η οθωμανική κατοχή στον Πόντο δημιουργεί πιέσεις στο ελληνικό πληθυσμό, οι οποίες θα ενταθούν από τα μέσα του 17ου αιώνα Είναι η περίοδος της εγκαθίδρυσης του φεουδαρχικού συστήματος και της θρησκευτικής βίας κατά των Ελλήνων και γενικά κατά χριστιανών, ενώ την περίοδο του σουλτάνου Μεχμέτ του (1648 και 1687) πραγματοποιούνται ομαδικοί εξισλαμισμοί. Ανάμεσα στους πληθυσμούς που εξισλαμίστηκαν παρατηρήθηκε ο κρυπτοχριστιανισμός. Οι Κρυπτοχριστιανοί, γνωστοί και ως «Κλωστοί», «Κρυφοί», «Γυριστοί» ή «Τενεσούρηδες» και οι ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι έζησαν και ζουν ακόμη στον Πόντο.

18 Από τις αρχές του 18ου αιώνα ο Ελληνισμός του Πόντου επιστρέφει, ενώ η εμφάνιση της Ρωσίας και η υπογραφή της συνθήκης των Ρώσων με τους Οθωμανούς ( συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή,, 1774) με την οποία το οθωμανικό κράτος αποδέχτηκε το ρωσικό δικαίωμα να προστατεύει τους Χριστιανούς υπηκόους του σουλτάνου, δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα.

19 Οι Έλληνες του Πόντου ενισχύουν τη θέση τους και συμμετέχουν στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, ενώ αρχηγός της είναι ένας γόνος μίας διακεκριμένης οικογένειας του Πόντου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Αργότερα, μετά την παραχώρηση των προνομίων από το οθωμανικών κράτος, με το «Χάτι Σερίφ» (1839) και το «Χάτι Χουμαγιούν» (1856), ενισχύθηκε η ελληνική παιδεία και ταυτότητα και δόθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά και πνευματικά ο Ελληνισμός. Η Τραπεζούντα μέχρι τον 1869 έλεγχε το 40% του εμπορίου της Περσίας και το διαμετακομιστικό εμπόριο απέφερε περίπου φράγκα κέρδος το χρόνο, ενώ ανάλογη ήταν η κίνηση και στις άλλες πόλεις του Πόντου.

20 Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

21

22

23 Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας που είχε ιδρύσει το 1682 ο Σεβαστός Κυμινήτης και λειτούργησε μέχρι το 1922, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανύψωση των Ελλήνων. Σχολεία αντίστοιχου επιπέδου ήταν τα Φροντιστήρια της Κερασούντας, της Αργυρούπολης, της Μερζιφούντας, κ.ά.,., ενώ σε όλο τον Πόντο λειτουργούσαν το 1914, σχολεία με καθηγητές και δασκάλους και μαθητές και μαθήτριες.

24

25 Η οικονομική και πνευματική ανάκαμψη του Ποντιακού Ελληνισμού συνδυάστηκε με τη δημογραφική άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ήταν άτομα, το άτομα, ενώ την ίδια περίοδο στη νότια Ρωσία, στην περιοχή του Καυκάσου, κατοικούσαν περίπου Πόντιοι. Ποντιακός Ελληνισμός στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε άτομα περίπου και το , ενώ ο συνολικός πληθυσμός σε όλο το οθωμανικό κράτος ήταν πάνω από Έλληνες.

26 Ο Πόντος ήταν χωρισμένος σε 6 μητροπόλεις: 1. τη μητρόπολη Τραπεζούντας με 84 σχολεία,, 165 καθηγητές και δασκάλους και μαθητές και μαθήτριες, 2. τη μητρόπολη Ροδοπόλεως με 55 σχολεία, 87 καθηγητές και δασκάλους και μαθητές και μαθήτριες, 3. τη μητρόπολη Κολωνίας με 88 σχολεία,, 94 καθηγητές και δασκάλους και μαθητές και μαθήτριες,

27 4. τη μητρόπολη Χαλδίας Κερασούντας με 252 σχολεία,, 322 καθηγητές και δασκάλους και μαθητές και μαθήτριες, 5. τη μητρόπολη Νεοκαισαρείας με 182 σχολεία,, 193 καθηγητές και δασκάλους και μαθητές και μαθήτριες και 6. τη μητρόπολη Αμασείας με 376 σχολεία,, 386 καθηγητές και δασκάλους και μαθητές και μαθήτριες. Την ίδια περίοδο, σε σύνολο ναών,, 22 μοναστηριών,, παρεκκλησίων και κληρικών της εποχής αυτής περίφημα ήταν τα μοναστήρια Παναγίας Σουμελά, Παναγίας Γουμερά, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος κ.α

28 Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ Η απόφαση για την μαζική εξόντωση των Ελλήνων που ζούσαν στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη αλλά και των Αρμενίων, των Ασσυρίων, λήφθηκε από τους Νεότουρκους ήδη από το 1908, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ την περίοδο , ο οποίος εκτέλεσε την τελική φάση της γενοκτονίας. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είχε τρεις φάσεις:

29 Η πρώτη φάση της Γενοκτονίας αρχίζει το 1908 και κρατά μέχρι την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Ανατολικό ζήτημα, η άνοδος των Νεότουρκων στην εξουσία, η συμμαχία με τη Γερμανία και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι δημιούργησαν τις συνθήκες για την έναρξη των μαζικών διωγμών. Σ αυτό το διάστημα παύει πλέον να υφίσταται η ρητορεία των Νεότουρκων για ισονομία και ισοπολιτεία και οι Έλληνες θα πρέπει να εξοντωθούν. Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα εξόντωσης αναλαμβάνει η παραστρατιωτική «Ειδική οργάνωση» (Teskilati Mahsusa).

30 Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε το 1915, όταν οι συγκρούσεις του Α Παγκοσμίου Πολέμου αναβάθμισαν την πολιτική της βίας. Το Οθωμανικό κράτος βρίσκεται σε πόλεμο με τις δυτικές δυνάμεις και η υλοποίηση του οργανωμένου σχεδίου φαίνεται πιο εύκολη. Οι δικαιολογίες για συνεργασία των Ελλήνων και των Αρμενίων με τις δυνάμεις της Αντάντ και οι πρώτες κινήσεις αυτοάμυνας των διωκόμενων νομιμοποιεί την κρατική βία και δίνει άλλοθι στους Νεότουρκους.

31 Οι διωγμοί εναντίον των Ελλήνων είχαν στόχο και τη λεηλασία των περιουσιών τους, είχε προηγηθεί ο «προσωρινός νόμος» (26 Σεπτεμβρίου 1915), ο οποίος περιλάμβανε διατάξεις για τη ρύθμιση χρεών και περιουσιών και τη δήμευσή της, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον πλουτισμό των υπευθύνων της γενοκτονίας. Τον εκέμβριο του 1916 εκπονήθηκε από τους ηγέτες των Νεότουρκων, σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου που προέβλεπε, άμεση εξόντωση των ανδρών και γενική εξορία των γυναικόπαιδων. Ήταν η περίοδος υλοποίησης μίας άλλης γενοκτονίας, των Αρμενίων που είχε πάνω από θύματα.

32 Η περίοδος αποτελεί την τρίτη, τελευταία και πιο έντονη φάση γενοκτονίας, όταν η εδραίωση του Μουσταφά Κεμάλ συμπίπτει με την δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης και τη βοήθειά της προς το κεμαλικό κίνημα, με την ελληνική παρουσία στην Ιωνία και τη Θράκη, καθώς και με την αλλαγή στην πολιτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

33 Η ΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Μία ακόμη μέθοδος εκδίωξης των Ελλήνων ήταν η εξόντωση της ηγεσίας τους, η οποία πραγματοποιήθηκε με τα «δικαστήρια ανεξαρτησίας», στην Aμάσεια. Οι θύτες ήξεραν ότι χωρίς ηγεσία δεν υπάρχει καθοδήγηση και πρόγραμμα για το μέλλον.. H διαδικασία η οποία ακολουθούνταν από τα μέλη των αποκαλούμενων «δικαστηρίων ανεξαρτησίας» του κεμαλικού καθεστώτος ήταν συνοπτική, αφού μετά την τυπική απολογία, ανακοίνωναν την απόφαση του «δικαστηρίου» που ήταν ο θάνατος δι απαγχονισμού. H καταδίκη και ο απαγχονισμός στην πλατεία της Aμάσειας όλης της θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας του Πόντου ήταν μια προσχεδιασμένη πράξη.

34

35 Η ΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙ ΙΩΝ Ένα ειδικό σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων αφορούσε τις γυναίκες και τα παιδιά, εκτός δηλαδή από τη γενοκτονία υπήρξε μια «Γυναικοκτονία» και μία «Παιδοκτονία». Οι δολοφονίες, οι εκτοπισμοί και οι πορείες των γυναικών και παιδιών αποτελούσαν μια συστηματική πολιτική εξόντωσής τους. Η βίαιη αρπαγή γυναικών και ο εγκλεισμός τους σε οικίες Τούρκων, ο βίαιος εξισλαμισμός τους, οι μαζικοί βιασμοί και οι βίαιες εγκυμοσύνες, η δολοφονία εγκύων γυναικών, η βίαιη αρπαγή παιδιών και βρεφών από τις μητέρες τους και από τις οικογένειές τους και η μεταφορά τους σε τουρκικές οικογένειες, τεκμηριώνει το αδίκημα της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων

36 Η βίαιη αρπαγή γυναικών και ο εγκλεισμός τους σε οικίες Τούρκων, ο βίαιος εξισλαμισμός τους, οι μαζικοί βιασμοί και οι βίαιες εγκυμοσύνες, η δολοφονία εγκύων γυναικών, η βίαιη αρπαγή παιδιών και βρεφών από τις μητέρες τους και από τις οικογένειές τους και η μεταφορά τους σε τουρκικές οικογένειες, τεκμηριώνει το αδίκημα της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων

37

38

39

40

41

42

43

44 Η ΕΝΟΠΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι εάν δεν υπήρχε η ένοπλη αντίσταση, με την οποία η σύγχρονη τουρκική προπαγάνδα δικαιολογεί τη βία, τα θύματα θα ήταν περισσότερα.

45

46 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ Σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα τα θύματα των μαζικών δολοφονιών ανέρχονται σε ως το Επίσης έως το Μάρτιο του 1924 υπήρξαν ακόμη θύματα στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά συνολικά δηλαδή ο αριθμός των Ποντίων που δολοφονήθηκαν ως το Μάρτιο του 1924 ήταν , ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του συνολικού πληθυσμού to των Ελλήνων του Πόντου που ζούσε στο οθωμανικό κράτος πριν την έναρξη της γενοκτονίας. Συνολικά οι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους και ζούσαν πριν το 1914 στο οθωμανικό κράτος είναι

47 Τον επίλογο της γενοκτονίας αποτελεί ο ξεριζωμός των επιζώντων. Με τη συνθήκη της ανταλλαγής των πληθυσμών έρχονται στην Ελλάδα και τα υπολείμματα της γενοκτονίας, περίπου , ενώ πολλοί θα αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό. Λίγο αργότερα αρκετοί θα ξαναγίνουν πρόσφυγες με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, εκεί στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα ξαναβρούν τους συγγενείς τους και συμπολίτες τους και θα μάθουν για την τύχη των αγνοούμενων. Η εκρίζωση αυτή των Ελλήνων είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας και μετά από χιλιάδες χρόνια αφήνοντας εστίες, εκκλησίες, τάφους προγόνων και κατέφυγαν πρόσφυγες και διωκόμενοι στην Ελλάδα.

48 ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ H ιστορία των Ελλήνων της Pωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αποτελεί ένα ιδιαίτερης αξίας μέρος της ελληνικής ιστορικής διαδρομής, όχι μόνο στον παρευξείνιο χώρο αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. H ελληνική παρουσία στη ρωσική επικράτεια ανάγεται στα μυθικά χρόνια και οι προσωρινοί εμπορικοί σταθμοί άρχισαν να γίνονται μόνιμα κέντρα, ενώ αργότερα ο εκχριστιανισμός των Pώσων βοήθησε καταλυτικά την ιστορική πορεία των δύο λαών.

49 H συμπεριφορά των οθωμανικών αρχών, και η τακτική φιλοξενίας των ελληνικών πληθυσμών που ακολούθησε η Pωσία, έγιναν αιτία να ξαναγεννηθεί στις παλιές αποικίες ένας νέος ελληνικός πολιτισμός ο οποίος συνέβαλλε στην εθνική παλιγγενεσία. Oι εγκαταστάσεις από τον μικρασιατικό Πόντο αλλά και από τον ελλαδικό χώρο συνεχίζονται εώς τις αρχές του 20ου αιώνα στα εδάφη της ρωσικής αυτοκρατορίας ενώ χιλιάδες Πόντιοι κατέφυγαν στις περιοχές του Kαύκασου. Tο μεγαλύτερο κύμα φυγής όμως πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 1918 αμέσως μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή της Τραπεζούντας, αφού οι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Έτσι υπολογίζεται ότι φύγανε περίπου Έλληνες στις περιοχές της Γεωργίας και της Pωσίας και το 1917 υπολογίζεται ότι ζούσαν στη Pωσία Έλληνες.

50 Οι Σοβιετικοί, παραχωρώντας τις επαρχίες του Kαρς, του Aρνταχάν στην Oθωμανική Aυτοκρατορία, δημιούργησαν νέο προσφυγικό ζήτημα με την έξοδο των Eλλήνων του Kαρς, Aρνταχάν, μέσω Γεωργίας στην Eλλάδα. Aρκετοί από τους πρόσφυγες αυτούς δεν πρόφτασαν να φύγουν στην Eλλάδα και έτσι παρά το γεγονός ότι αρχικά απολάμβαναν ελευθερίες από το σοβιετικό καθεστώς, μετά το 1937 άρχισαν οι διώξεις και οι εκτοπίσεις των Eλλήνων στο Kαζακστάν, το Tουρκμενιστάν και στη Σιβηρία.

51 Τα ελληνικά σχολεία κλείνουν και η ελληνική γλώσσα και η ποντιακή διάλεκτος συντηρείται στην οικογένεια, ενώ ελληνικά σχολεία επαναλειτουργούν ξανά το 1948 με την έλευση των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, σχολεία όμως που ήταν ελάχιστα και δεν αφορούσαν τον ποντιακό πληθυσμό.

52 Το 1940 ο ελληνικός πληθυσμός ο οποίος κράτησε σημαντική θέση στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική ζωή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υπολογιζόταν γύρω στις , ενώ η απογραφή του 1980 έδινε Έλληνες. Ο πραγματικός όμως αριθμός των Ελλήνων που ζούσαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν πολύ μεγαλύτερος των στοιχείων της απογραφής, γιατί πολλοί δήλωναν τη ρωσική ή την τοπική εθνική ομάδα (π.χ. γεωργιανή, αρμενική, ουκρανική). Όταν το 1988 οι σοβιετικές αρχές άνοιξαν τα σύνορα, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα νέων προσφύγων Ελλήνων προς την Ελλάδα, που ξεπέρασε τις , σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποίησε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και η Γενική Γραμματεία «Παλιννοστούντων». Είναι οι νεοπρόσφυγες, που μαζί με τους Ελληνόφωνους στον Πόντο και τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας συνθέτουν τις σύγχρονες εθνικές και διεθνείς διαστάσεις του Ποντιακού ζητήματος.

53 ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙ Α ΣΗΜΕΡΑ- ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΙΑΛΕΚΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ Α. Οι Πόντιοι στην ιστορική τους πατρίδα σήμερα. Mε την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και της Tραπεζούντας οχτώ χρόνια αργότερα, πολλοί Έλληνες του Πόντου κατέφυγαν στις παραδουνάβιες περιοχές και τη Ρωσία. Έλληνες και ειδικότερα Πόντιοι της ιασποράς είναι οι πρωτεργάτες της επανάστασης του 1821 και οι αδερφοί Aλέξανδρος και ημήτριος Yψηλάντης κρατούν σημαντικό ρόλο στην εθνική παλιγγενεσία.

54 Αρκετοί Έλληνες, μετά την άλωση της Τραπεζούντας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά διατηρώντας την συνείδησή τους και την ταυτότητά τους, ένα μεγάλο όμως μέρος του πληθυσμού αναγκάστηκε να εξισλαμιστεί, διατηρώντας όμως κρυφά την αρχική του πίστη.

55 Tο 1856 οι κρυπτοχριστιανοί εκμεταλλευόμενοι το «Xάττι Xουμαγιούν» που υποσχόταν θρησκευτική και πολιτική ελευθερία στους μη μουσουλμάνους της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας συγκεντρώθηκαν το Mάρτιο του 1857 στη μονή της Θεοσκεπάστου στην Τραπεζούντα και εκεί ορκίστηκαν να αγωνιστούν για την επιστροφή τους στο χριστιανισμό. Η επιτροπή πέτυχε να αναγνωρισθούν οι πρώτοι κρυπτοχριστιανοί ως χριστιανοί και τριάντα χιλιάδες κρυπτοχριστιανοί καταγράφηκαν από τις επιτροπές που είχαν δημιουργηθεί το 1857.

56 Το 1910 η οθωμανική Bουλή αναγκάστηκε να αναγνωρίσει μια μεγάλη κατηγορία κρυπτοχριστιανών ως χριστιανούς, αλλά οι περισσότεροι στάθηκαν άτυχοι, αφού οι Bαλκανικοί Πόλεμοι, ο A' Παγκόσμιος πόλεμος και η αναγκαστική ανταλλαγή, βρήκε τους κρυπτοχριστιανούς απροετοίμαστους. Tο δικαίωμα που τους παραχωρούσε ο νόμος δεν πρόφτασαν να το εκμεταλλευτούν, ενώ η γενοκτονία ανάγκασε τους κρυπτοχριστιανούς να μεταθέσουν την επιστροφή τους στο χριστιανισμό για αργότερα. Κάτι που δεν έγινε λόγω των εξελίξεων στο οθωμανικό κράτος ποτέ

57 Oι ελληνόφωνοι αλλά και οι τουρκόφωνοι Πόντιοι μουσουλμάνοι, αποτέλεσμα βίαιων εξισλαμισμών του 20ού αιώνα παρέμειναν στον Πόντο, αφού η Συνθήκη της Λωζάννης έλαβε υπόψη της τη θρησκεία, αφήνοντας έτσι τους συγκεκριμένους πληθυσμούς εκτός της ανταλλαγής.

58 Σήμερα ένα μέρος αυτών των πληθυσμών διατηρούν ακόμη την ποντιακή διάλεκτο, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και τους χορούς, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραστηριοποίηση και δημοσιεύσεις για αυτούς. Ένα άλλο μέρος αυτών των πληθυσμών συμμετείχε στο μεταναστευτικό κύμα προς τη δυτική Ευρώπη και κυρίως προς της Γερμανία, όπου εκεί συναντήθηκαν με τους Πόντιους από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι επαφές, μέσω της κοινής διαλέκτου και άλλων στοιχείων. Για τη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά αριθμητικά δεδομένα του Ποντιακού πληθυσμού μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, αφού οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν σχετικές κινήσεις, ενώ απαγορεύουν κάθε αναφορά για το ζήτημα.

59 Τους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης των εξισλαμισμένων Ποντίων που ζουν σήμερα στον Πόντο έχει καταγγείλει η μη κυβερνητική οργάνωση «ιεθνής Ένωση για τα ικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών» με έκθεσή της προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και προς το Γραφείο Ανθρωπίνων ικαιωμάτων του ΟΗΕ. Επίσης προφορική παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα έγινε στην 58η συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση «MRAP - Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό - για τη φιλία ανάμεσα στους λαούς».

60 Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΥΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΠΤΙΚΗ Μετά τη Ναζιστική θηριωδία πριν και κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου το ζήτημα της γενοκτονίας αποτέλεσε για πολλά κράτη, λαούς, διεθνείς οργανισμούς και ειδικούς επιστήμονες, σημαντικό θέμα που συνεχίζει να τους απασχολεί μέχρι σήμερα. Παρά την καταδίκη των πρωταίτιων της γενοκτονίας εκατομμυρίων ανθρώπων από τους Ναζί, εντούτοις οι γενοκτονίες συνεχίστηκαν, ενώ μαζικά εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την υιοθέτηση της σχετικής σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), συνεχίζουν να τις αρνούνται οι θύτες.

61 Η έννοια «γενοκτονία εκφράζεται για πρώτη φορά το 1944 από τον Raphael Lemkin (Ραφαήλ Λέμκιν) καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γέιλ και αναδείχθηκε λίγο πριν από τη ίκη της Νυρεμβέργης, κατά των πρωταιτίων της εξολόθρευσης των Εβραίων. Την 8η Αυγούστου 1945 οι νικητές του Β Παγκοσμίου Πολέμου συμφώνησαν στην ίδρυση ιεθνούς Στρατιωτικού ικαστηρίου που θα δίκαζε τους εγκληματίες πολέμου, βασιζόμενοι στις αρχές που θεωρούνται η βάση του καταστατικού του ΟΗΕ σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα βασικά ζητήματα που συνδέονται με αυτά (γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου). Η γενοκτονία αποτέλεσε και το κύριο κατηγορητήριο -όρο στη ίκη της Νυρεμβέργης.

62

63 Μετά την απόφαση του ικαστηρίου της Νυρεμβέργης η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ασχολείται το 1946, με το ζήτημα της «πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος της γενοκτονίας» επιφορτίζοντας το Οικονομικό και το Κοινωνικό συμβούλιο, την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μία επιτροπή και ειδικούς, στους οποίους ανήκε και ο Λέμκιν να αναλάβει την εκπόνηση μελετών εν όψει της προετοιμασίας ενός σχεδίου σύμβασης για τη γενοκτονία.

64 Το σχέδιο σύμβασης ετοιμάστηκε το 1948 και ο ΟΗΕ ψηφίζει στη Γενική Συνέλευσή του (9/12/1948, αρ. απόφασης 260- ΙΙΙ-Α)- τέθηκε σε ισχύ από την 12η Ιανουαρίου 1951-τη συνθήκη για την πρόληψη και τιμωρίας του εγκλήματος της γενοκτονίας, η οποία αποτελείται από 19 άρθρα. Στο προοίμιο της συνθήκης αναφέρεται ότι «αναγνωρίζοντας ότι σε όλες τις ιστορικές περιόδους η γενοκτονία έχει προκαλέσει μεγάλες ανθρωπιστικές απώλειες....», και «για την πρόληψη απαιτείται παγκόσμια συνεργασία....».

65 Τα βασικά σημεία της συνθήκης έχουν ως εξής: «Γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις οι οποίες διαπράττονται με την πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μίας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ως τέτοιας α) ανθρωποκτονία μελών της ομάδας, β) πρόκληση βαρείας σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας γ) με πρόθεση επιβολή επί της ομάδας συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει, δ) επιβολή μέτρων που σκοπεύουν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας ε) δια της βίας μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα».. (Άρθρο( 2).

66 Επίσης σε επόμενα άρθρα της Συνθήκης αναφέρονται τα εξής: «Οι παρακάτω αξιόποινες πράξεις τιμωρούνται»: α) γενοκτονία, β) συνωμοσία προς διάπραξη γενοκτονίας, γ) άμεσα ή έμμεσα η υποκίνηση διάπραξης γενοκτονίας, δ) απόπειρα διάπραξης γενοκτονίας, ε) συμμετοχή σε γενοκτονία.( Άρθρο 3). Τιμωρούνται τα άτομα που συνωμοτούν και πράττουν τα προαναφερόμενα στο άρθρο 3, ανεξαιρέτως αν έδρασαν με συνταγματικότητα, με δημόσια εντολή ή ατομικά.. (Άρθρο( 4).

67 Τα άτομα που διέπραξαν γενοκτονία ή μια οποιαδήποτε από τις άλλες πράξεις που απαριθμούνται στο άρθρο 3, θα τιμωρούνται ανεξάρτητα αν είναι μέλη κυβέρνησης, κρατικοί λειτουργοί ή ιδιώτες».. (Άρθρο( 5). Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι «τα άτομα που ευθύνονται για πράξη γενοκτονίας ή άλλη πράξη όπως αναφέρεται στο 3ο άρθρο, πρέπει να δικαστούν στη χώρα που έχει διαπραχθεί το αδίκημα ή σε κάποιο διεθνές ποινικό ικαστήριο που θα γίνει αποδεκτό από τους συμβαλλόμενους....».

68 Η γενοκτονία σύμφωνα με τη Συνθήκη αφορά ένα έγκλημα που αποβλέπει στη συστηματική, με βίαια μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο και πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Η γενοκτονία αποτελεί την εξόντωση ενός έθνους ή μιας εθνικής ομάδας, ένα συντονισμένο σχέδιο διαφόρων ενεργειών που τείνουν να καταστρέψουν τα ουσιαστικά θεμέλια της ζωής των εθνικών ομάδων, με στόχο να εξαφανισθούν αυτές οι ομάδες.

69 Ο ορισμός του εγκλήματος της γενοκτονίας που έδωσε η συνθήκη του ΟΗΕ είναι αρκετά ευρύς για να συμπεριλάβει τις γενοκτονίες της περιόδου της αποικιοκρατίας, την εξόντωση αυτόχθονων πληθυσμών, την καταστροφή «ξένων ομάδων» στις οποίες οι κοινωνίες απέδωσαν το ρόλο των ομήρων, τις μαζικές δολοφονίες που ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειες των λαών για αυτοδιάθεση, απόσχιση ή κατάκτηση της εξουσίας, το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες που επιτελούνται κατά τη διάρκεια πολέμων.

70 Οι ορισμοί της γενοκτονίας περιλαμβάνουν ακόμη, πέρα απ αυτόν του ΟΗΕ, το προσχεδιασμένο και κεντρικά οργανωμένο από το κράτος έγκλημα, που οργανώνεται, σχεδιάζεται και υλοποιείται με σκοπό την ολοκληρωτική εξόντωση μιας φυλετικής, εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας, τη συστηματική καταστροφή μίας από τις παραπάνω ομάδες από τον κρατικό μηχανισμό, τη μαζική σφαγή, που διαπράττεται από το κράτος, κύριος σκοπός της οποίας είναι η εξόντωση μιας ομάδας.

71 Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σημαδεύεται από την επανεμφάνιση της γενοκτονίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Ρουάντα, και ως εκ τούτου δόθηκε βαρύτητα στην πρόληψη της γενοκτονίας και όχι μόνο στην καταδίκη της, η οποία έχει εκ των υστέρων, σημασία μόνο ηθικό αφού έχουν συντελεστεί τα αδικήματα και έχουν δολοφονηθεί χιλιάδες άνθρωποι.

72 Ακόμη τέθηκε το ζήτημα της δίωξης της εθνοτικής ομάδας, με κύριες αναφορές στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου. Έτσι σε ό,τι αφορά τη γενοκτονία, παρ όλο που είναι σοβαρό αδίκημα, τα διεθνή όργανα και κείμενα, υπήρξαν ανενεργά. Επίσης πολλές φορές συμφέροντα, σκοπιμότητες και κρατικές προτεραιότητες δεν αφήνουν να φανεί η αλήθεια. Έτσι όπως και στις παρεμβάσεις των Αρμενίων στον ΟΗΕ για την γενοκτονία έτσι και στις παρεμβάσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης της ιεθνούς Ένωσης για τα ικαιώματα για την Απελευθέρωση των Λαών (2002) για το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου υπήρξαν τουρκικές αντιδράσεις.

73 Το 1994 ιδρύεται το διεθνές ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία αναδείχθηκε η έννοια της «εθνοκάθαρσης», της απομόνωσης δηλαδή καθορισμένης περιοχής από εθνική ή εθνοτική ομάδα χωρίς να αφεθούν ίχνη. Ο ΟΗΕ αποδέχθηκε την εθνοκάθαρση ως σχέδιο γενοκτονίας. Τα μέτρα εφαρμογής της εθνοκάθαρσης είναι εξής:

74 1. ιοικητικά και γραφειοκρατικά, δηλαδή επεμβάσεις στις νόμιμες αιρετές αρχές, απομάκρυνση των μελών της διωκόμενης ομάδας από τους κρατικούς οργανισμούς και διακρίσεις στην διανομή αγαθών και απόδοσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 2.Άλλα μη βίαια μέτρα, όπως αρνητικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, εκτενής μειωτική και δημόσια αναφορά σε πολίτες με την εθνική ή εθνοτική τους ιδιότητα, ανώνυμες απειλές κατά της ζωής των μελών της ομάδας.

75 . 3. Μέτρα τρομοκρατίας και πιο συγκεκριμένα μεθοδευμένες πράξεις, βιασμών, ληστειών, μαζικών μετακινήσεων των μελών της ομάδας, που εκτελούνται από τα Σώματα Ασφαλείας και μένουν ατιμώρητες ή τιμωρούνται με μικρές ποινές. 4. Στρατιωτικά μέτρα με δολοφονίες των ηγετών της ομάδας- πολιτικοί, αιρετοί, υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί- αρπαγή ομήρων και χρησιμοποίησή τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

76 Μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα της γενοκτονίας αποτελεί η έρευνα και προβολή των θέσεων του Τ. Στάνιον (G. H Stantion ), ο οποίος το 1998 παρουσίασε και ανέλυσε τις οχτώ φάσεις της γενοκτονίας ως εξής: : 1. Ομαδοποίηση.. 2. Στιγματισμός ή Συμβολισμός 3. Απανθρωποποίηση ή Θηριοποίηση.. 4. Οργάνωση. 5. Πόλωση.. 6.Προετοιμασία 7. Εξολόθρευση. 8. Απόσειση ευθυνών ή άρνηση ενοχής[1] [1]. Με τις οχτώ φάσεις της γενοκτονίας, ο Stantion ισχυρίζεται ότι βάσει των αναφορών του ΟΗΕ η γενοκτονία μπορεί να προληφθεί μέχρι την τέταρτη φάση.

77 Ο Stantion έθεσε και το ζήτημα όχι μόνο το ποιος εκτελεί αλλά ποιος το οργανώνει με έμφαση στο εάν τα άτομα που συμμετέχουν στη τέλεση της γενοκτονίας κατευθύνονται ή έχουν σχέση με κρατικούς λειτουργούς, χωρίς αυτοί να πάρουν δημόσια θέση. Το γεγονός αυτό αποτελεί γενοκτονία, ενώ η κατηγορία για τη γενοκτονία προεκτείνεται εάν στην τέλεσή της αναμειγνύονται παραστρατιωτικά σώματα που σχετίζονται με το κράτος.

78 Βασικές θέσεις για τη γενοκτονία Η γενοκτονία είναι ένα έγκλημα που δεν παραγράφεται, όσο χρονικό διάστημα και εάν περάσει. Η αποκατάσταση και η αποζημίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας ισχύει. Η Τουρκία αρνείται το έγκλημα, ενώ πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει νόμους, με τους οποίους έχουν καταδικαστεί άτομα που αρνούνται τη Γενοκτονία.

79

80

81

82 Η ΑΝΑΓΝΩΣΡΙΣΗ Η γενοκτονία αποτέλεσε ένα ζήτημα το οποίο παρέμεινε στο περιθώριο για πολλά χρόνια και άρχισε να αναδεικνύεται στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας είχε σαν αποτέλεσμα η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» ( 24 Φεβρουαρίου 1994). Μέχρι σήμερα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής ημοκρατίας και διάφοροι φορείς των ΗΠΑ, ενώ σχετικές συζητήσεις και αναφορές έχουν γίνει και σε επίπεδο διαφόρων κοινοβουλίων.

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107 Το Μάιο του 2009 η βουλή της Νότιας Αυστράλίας αναγνώρισε τη γενοκτονία. την 18η Μαΐου 2006 η Carolyn Maloney μίλησε στη Ομοσπονδιακή Βουλή των ΗΠΑ για το ζήτημα, στον Καναδά υπάρχει επιστολή αναγνώρισης από τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζ. Κρετιέν (2001) και σχετικό ψήφισμα έχει καταθέσει το μέλος της Γερουσίας του Οντάριο Michael Parue (Μάιος 2002). Την υπόθεση έχει απασχολήσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μετά από παρεμβάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων.

108 Επίσης την 25η Μαίου 2005 ο βουλευτής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Στιβ Τζορτζάνας μίλησε για τη γενοκτονία, την 6η Μαΐου 2006 η βουλευτής της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας Τζένη Μικάκου έθεσε το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας στο κοινοβούλιο της Βικτώρια (Αυστραλία), την 1η Ιουνίου 2006 ο βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου Τάσος Σταφιλίδης ζήτησε από το Σουηδό Υπουργό των Εξωτερικών την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την 20η Ιουνίου 2006 ο βουλευτής Steve Pound έθεσε το ζήτημα στο κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ αίτημα για την αναγνώριση επίσης στο Σουηδικό κοινοβούλιο έθεσε ο βουλευτής Hans Linde (13 Οκτωβρίου 2006). Επίσης την 29 Οκτωβρίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας αναγνώρισε στην ετήσια συνεδρίασή του τη Γενοκτονία, και αντίστοιχο ψήφισμα αναγνώρισης θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο της χώρας με πρωτοβουλία όλων των κομμάτων.

109 Το Ποντιακό ζήτημα και ειδικότερα η γενοκτονία τέθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (5 Σεπτεμβρίου 2006). Το εκέμβριο του 2007, η ιεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars IAGS) αναγνώρισε με ψήφισμά της τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων στο διάστημα , 1923, ψήφισμα στο οποίο κατέληξε μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της.

110

111

112

113 Το Μνημείο της γενοκτονίας στο Τορόντο του Καναδά.

114

115

116

117 Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΙΑΛΕΚΤΟΣ Η Ποντιακή διάλεκτος στην UNESCO Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ Wikipedia, Pnt.wikipedia.org

118

119

120

121

122

Σουμελίδου Παναγιώτα Α4 7 ο Λύκειο Καλλιθέας Μπαλικτσής Λάζαρος

Σουμελίδου Παναγιώτα Α4 7 ο Λύκειο Καλλιθέας Μπαλικτσής Λάζαρος Σουμελίδου Παναγιώτα Α4 7 ο Λύκειο Καλλιθέας Μπαλικτσής Λάζαρος ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ!!! Θα ήθελα να ευχαριστήσω εγκάρδια την οικογένειά μου για την πολύτιμη βοήθειά τους και θα ήθελα να αφιερώσω την εργασία μου

Διαβάστε περισσότερα

-Ποντιακός Ελληνισμός-

-Ποντιακός Ελληνισμός- -Ποντιακός Ελληνισμός- Αναγνώριση από την βουλή των Ελλήνων. Λουτζούδης Γιώργος Ευθυμιάδης Βαγγέλης ΓΕΝΙΚΑ Ο όρος της γενοκτονίας. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απόφαση της Ελληνικής βουλής Αποφάσεις ανά τον κόσμο Εκτιμήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Διάλεκτος του Πόντου

Η Ελληνική Διάλεκτος του Πόντου Η Ελληνική Διάλεκτος του Πόντου Ίσως είναι κοινοτυπία να πει κανείς ότι η ιστορία ενός λαού είναι η ιστορία της γλώσσας του ή, αντίστροφα, ότι η ιστορία της γλώσσας ενός λαού είναι η ιστορία του λαού αυτού.

Διαβάστε περισσότερα

11 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ Παρουσίαση πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός».

11 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ Παρουσίαση πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός». 11 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 Παρουσίαση πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον ποντιακό ελληνισμό, στην ιστορική του πορεία από

Διαβάστε περισσότερα

φιλολογικές σελίδες, ιστορία κατεύθυνσης γ λυκείου

φιλολογικές σελίδες, ιστορία κατεύθυνσης γ λυκείου Παρευξείνιος Ελληνισµός. κατά το 19 ο και 20 ο αιώνα (σελ. 245-254) 1. Οικονοµική και πνευµατική ανάπτυξη Σελ. 245-249 ιπλωµατικές πράξεις -συνέπειες Επανάσταση 1821: δηµιουργεί δυσµενές κλίµα για υπόδουλους

Διαβάστε περισσότερα

Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου Μ. Βάγιας

Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου Μ. Βάγιας Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου 2017 Μ. Βάγιας M.Vagias@hhs.nl Δοµή l Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας l Γενοκτονία Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας l Ορισµός: Δεν υπάρχει µια σύµβαση

Διαβάστε περισσότερα

Ειςαγωγή Ο εποικιςμόσ του Ευξείνου Πόντου άρχιςε από τα μέςα του 8 ου αι. π. Φ. ςύμφωνα με τισ πηγέσ. Ο Πόντοσ ςυνδέεται με τουσ Μυρίουσ του

Ειςαγωγή Ο εποικιςμόσ του Ευξείνου Πόντου άρχιςε από τα μέςα του 8 ου αι. π. Φ. ςύμφωνα με τισ πηγέσ. Ο Πόντοσ ςυνδέεται με τουσ Μυρίουσ του Ειςαγωγή Ο εποικιςμόσ του Ευξείνου Πόντου άρχιςε από τα μέςα του 8 ου αι. π. Φ. ςύμφωνα με τισ πηγέσ. Ο Πόντοσ ςυνδέεται με τουσ Μυρίουσ του Ξενοφώντα (4 οσ αι. π.φ.) και το Μιθριδάτη. Σο 63 π.φ. κατελήφθη

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας Ναζισµός Ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση µιας πολιτικής ιδεολογίας που εφαρµόστηκε στην Γερµανία, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες και ονοµάστηκε Ναζισµός ή Γερµανικός εθνικοσοσιαλισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων 12 Ιουνίου 2013 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων Περιεχόμενα ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ... 1 ΘΕΜΑ Α1.... 1 ΘΕΜΑ Α2.... 2 ΘΕΜΑ Β1.... 2 ΘΕΜΑ Β2.... 2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1.α Το Νοέμβριο του 1919 υπογράφηκε η συνθήκη του Νεϊγύ.πριν από την υπογραφή της συνθήκης) σελ 140 σχ.βιβλ. Β. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε και αποτελεί «σταυροδρόμι» πολιτισμών Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της αποτελούνταν από τους Εβραίους: ΕΤΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΒΡΑΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Α 2.2 Τι γνωρίζετε για την περίοδο της διακυβέρνησης της Τραπεζούντας από τον μητροπολίτη Χρύσανθο; Μ.14

Α 2.2 Τι γνωρίζετε για την περίοδο της διακυβέρνησης της Τραπεζούντας από τον μητροπολίτη Χρύσανθο; Μ.14 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Επώνυμο: Όνομα: Βαθμός: ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α 1 Α 1.1 Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία της στήλης Α με τα στοιχεία της στήλης Β Α Β 1. Φεβρουάριος 1918 α. Παράδοση Τραπεζούντας στον

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή Μετανάστευση Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση Μετακίνηση ανθρώπων μεμονωμένα ή κατά ομάδες Σε χώρους διαφορετικούς από την κατοικία τους Λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ενότητα 1: Οι διωγμοί στην Ανατολική Θράκη Αν. Καθηγήτρια: Ι. Βαμβακίδου e-mail: ibambak@uowm.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 2 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 2 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 2 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Η πρόκληση βλάβης στα πολιτιστικά αγαθά οποιουδήποτε λαού σημαίνει βλάβη στην πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας» Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός του νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μπορούν να διασαλεύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΡΑΠΕΖΟΥΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΙΚΑΙΑ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΡΑΠΕΖΟΥΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΙΚΑΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΡΑΠΕΖΟΥΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΙΚΑΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ Η Τραπεζούντα (τουρκικά Trabzon) είναι πόλη της Μικράς Ασίας (Πόντος) στις ακτές του Ευξείνου Πόντου, στη σημερινή Τουρκία. Παλιά ελληνική αποικία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ:

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ: ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ:2313054737 e-mail:info@poe.org.gr www.poe.org.gr Θεσσαλονίκη, 6-10-2015 Αρ.Πρ.:7244 Προς: Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Α. Τσίπρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

Σκεφτείτε: Μπορείτε ακόµα να δείτε:

Σκεφτείτε: Μπορείτε ακόµα να δείτε: Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012, δεκαοκτώ µαθητές και µαθήτριες, γονείς και καθηγήτριες του σχολείου µας επισκεφθήκαµε το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, για να παρακολουθήσουµε το πολυσυζητηµένο ντοκιµαντέρ

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το υλικό:

Πληροφορίες για το υλικό: Πληροφορίες για το υλικό: Ο σκοπός της δημιουργίας του πιο κάτω ηλεκτρονικού υλικού είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών. Το υλικό αυτό περιέχει ιστοσυνδέσμους με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6400 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1o ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Η ομηρική εποχή ονομάζεται επίσης:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακµαία ελληνικά κέντρα (σελ )

Κεφάλαιο 5. Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακµαία ελληνικά κέντρα (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 5 Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακµαία ελληνικά κέντρα (σελ. 166 169) Με το πρωτόκολλο που υπέγραψαν στο Λονδίνο οι Μεγάλες υνάµεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1900 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ PROJECT 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ 1 v ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 6 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος διευκρινιστικού υλικού..................................... 18 Πρόλογος....................................................... 27 Ευχαριστίες......................................................

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Δικαίου και Θεσμών 3α. Δίκαιο και Ηθική στη Δίκη της Νυρεμβέργης

Θεωρία Δικαίου και Θεσμών 3α. Δίκαιο και Ηθική στη Δίκη της Νυρεμβέργης Αριστείδης Ν. Χατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών Θεωρία Δικαίου και Θεσμών 3α Δίκαιο και Ηθική στη Δίκη της Νυρεμβέργης Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. 17/3/2014 ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ 20

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας (Προσφυγικό-Κρητικό) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α) Υπουργείο Περιθάλψεως (1917) (μον. 5) β) Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης (μον. 5) γ)

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

B8-0343/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συµβουλίου και της Επιτροπής. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού

B8-0343/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συµβουλίου και της Επιτροπής. σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 13.4.2015 B8-0343/2015 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συµβουλίου και της Επιτροπής σύµφωνα µε το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισµού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Τα εγκλήματα που συνιστούν γενοκτονία. Θεωρητική και. νομολογιακή επισκόπηση. Διδάσκων Διεθνούς Δικαίου, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού

Τα εγκλήματα που συνιστούν γενοκτονία. Θεωρητική και. νομολογιακή επισκόπηση. Διδάσκων Διεθνούς Δικαίου, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Τα εγκλήματα που συνιστούν γενοκτονία. Θεωρητική και νομολογιακή επισκόπηση Δρ. Ιωάννης Π. Τζιβάρας Διδάκτωρ Νομικής ΔΠΘ Διδάσκων Διεθνούς Δικαίου, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ. Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός.

Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ. Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός. Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός. Εισαγωγή: Για μια ενδιαφέρουσα ιστορική προσέγγιση κάθε εποχής απαραίτητο είναι βέβαια το έγκυρο

Διαβάστε περισσότερα

Φάσμα. προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Πόλεμοι λιγότερο φονικοί, βία παντού

Φάσμα. προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Πόλεμοι λιγότερο φονικοί, βία παντού σύγχρονο Φάσμα προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο 25ης Μαρτίου 111 - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - 210 50 20 990-210 50 27 990 25ης Μαρτίου 74 - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - 210 50 50 658-210 50 60 845 Γραβιάς 85 -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην πρόταση νόμου " Για την καθιέρωση της γενοκτονίας των Ελλήνων τον Πόντου ως ημέρας μνήμης" Προς τη Βουλή των Ελλήνων Στις

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην πρόταση νόμου  Για την καθιέρωση της γενοκτονίας των Ελλήνων τον Πόντου ως ημέρας μνήμης Προς τη Βουλή των Ελλήνων Στις ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην πρόταση νόμου " Για την καθιέρωση της γενοκτονίας των Ελλήνων τον Πόντου ως ημέρας μνήμης" Προς τη Βουλή των Ελλήνων Στις αρχές του 1991, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αποδέχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Η τέχνη είναι ο αγωγός του ωφέλιμου για τον άνθρωπο. Υπηρετεί την αλήθεια, για αυτό και δεν μπορεί να ωραιοποιεί τη χυδαιότητα του πολέμου, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μεταναστεύσεις 19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα των μεταναστευτικών ρευμάτων : Μικρά Ασία Ελλαδικός ηπειρωτικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 867 886 912 913

Διαβάστε περισσότερα

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων. Τάξη A

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων. Τάξη A 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχ. Έτος 2018-19 Εξεταστέα Ύλη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων Τάξη A Γλωσσική Διδασκαλία Ενότητα 1: σελ. 17-24 Ενότητα 2: σελ. 34-35 Ενότητα 3 (ολόκληρη) Ενότητα 4 (ολόκληρη) Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο-

147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο- Ε.Ε. Παρ. I(I), Αρ. 4535, 16.10.2015 Ν. 147(Ι)/2015 147(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο-

Διαβάστε περισσότερα

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη Η Θεσσαλονίκη, «η πόλη των φαντασμάτων», όπως την έχει αποκαλέσει ο ιστορικός Μάρκ Μαζάουερ, φέρει βαρύ το φορτίο του Ολοκαυτώματος και της κατοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #2: Βασικές Γνώσεις I Εισαγωγή Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Κατάλογος της ΕΕ που περιλαµβάνει πρόσωπα, οµάδες και οντότητες στις οποίες εφαρµόζονται ειδικά µέτρα για την καταπολέµηση της τροµοκρατίας 22 εκεµβρίου 2009 Η ΕΕ θέσπισε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Από τα πολύ παλιά χρόνια η Ευρώπη αποτέλεσε το κέντρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί. Πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός θεωρείται ο ελληνικός. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο ρωμαϊκός, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Εισηγητής: Δρ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Σχολ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Εισηγητής: Δρ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Σχολ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Εισηγητής: Δρ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Σχολ. Σύμβουλος ΠΕ 1. Εισαγωγικά: Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Απαντήσεις Α1. α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: το κόμμα του Γ. θεοτόκη Αντιβενιζελικών. Σελ. 92-93 και Από τα Αντιβενιζελικά κόμματα..το πιο διαλλακτικό.σελ92 β. Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης(1905): Στο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη  συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 [Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου] ΕΩΣ 30 π.χ. [κατάληψη της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Ανατολής από τους Ρωμαίους, ξεκινά η περίοδος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας]

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ Σελίδα 1 1 Ο Κεφάλαιο Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1821-1828 Επαναστατικός Αγώνας 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Ημερομηνία Ανάρτησης: 25/11/2005 ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνάντησης για τα Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ.

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ. . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 (επαναληπτικό) ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ι. Να συµπληρώσετε, στα κενά της Α στήλης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 7 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 7 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 7 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του μαθήματος είναι η διδασκαλία της ύλης χωρίς χάσματα και ασυνέχειες. Η αποσπασματικότητα δεν επιτρέπει στους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

2013 ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

2013 ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2013 ΘΕΜΑ Α.1.1 Γ Λυκείου Θεωρητική Κατεύθυνση ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) σχολ. εγχειρίδιο, σελ. 89 : «Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες στις 8 Αυγούστου 1910 έθεσαν υποψηφιότητα σοσιαλιστές

Διαβάστε περισσότερα

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν και να ιδρύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 8: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2016 1974-2016 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τον Ιούλιο του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους»

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους» 27/09/2019 Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη Γένους» Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Το έτος 2019, με συμπλήρωση πενήντα ετών από ίδρυση Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Εξαρχίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 7-2 0 1 8 Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Η Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Β. Δ Η Μ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2016)0507 Ομαδικοί τάφοι στο Ιράκ Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2016 σχετικά με τους ομαδικούς τάφους στο Ιράκ (2016/3028(RSP))

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας ΘΕΜΑ Α1 Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας 2-5-2017 Να δώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων: ΘΕΜΑ Α2 Α) «Συλλογική ασφάλεια» Β) Δίκη της Νυρεμβέργης Γ) Ψυχρός πόλεμος Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Αρχαϊκή εποχή 1 Πότε; 750 480 Π.Χ Τι εποχή είναι; 2 Εποχή προετοιμασίας και απαρχών : Οικονομικής Πολιτικής Πολιτιστικής εξέλιξης Πώς αντιμετωπίστηκε η κρίση του ομηρικού κόσμου στα μέσα του 8 ου αι π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή ταυτότητα

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή ταυτότητα ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡ/ΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: (4) ΚΕΙΜΕΝΟ Η ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία Κουτίδης Σιδέρης Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση Εισαγωγή Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

«O ελληνισμός είναι δώρο του χρόνου στην ανθρωπότητα»

«O ελληνισμός είναι δώρο του χρόνου στην ανθρωπότητα» «O ελληνισμός είναι δώρο του χρόνου στην ανθρωπότητα» Ειδικος σε θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής, ο πολυπράγμων Νίκος Λυγερός επιστρατεύτηκε για την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Η σημαία της Αυστραλίας αποτελείται από τρία κύρια σύμβολα, την Union Flag,το Αστέρι της Κοινοπολιτείας και το Σταυρό του Νότου. Το Union Flag θεωρείται γενικά ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα Οκτώβριος 2012

Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα Οκτώβριος 2012 Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα Οκτώβριος 2012 Πέντε διαλέξεις για τα Βαλκάνια των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα Κώστας Καραμαλής 1912 2012 Εκατό Χρόνια Ελλαδικής Θεσσαλονίκης ( ἤ εκατό χρόνια μοναξιάς;

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων» «Οι ορεινοί πλοιοκτητών»

«Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων» «Οι ορεινοί πλοιοκτητών» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Σελ. 77: «Μέσα στην Εθνοσυνέλευση (1862 1864). όπως ονομάστηκαν» «Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 5.3 Η μετανάστευση 5.3 Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 1/23 Μετανάστευση

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 7: Άκρα δεξιά στην Τουρκία: η περίπτωση του Alparşlan Turkeş Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Οι Εβραίοι της Ελλάδας και η εξόντωσή τους.

Οι Εβραίοι της Ελλάδας και η εξόντωσή τους. Οι Εβραίοι της Ελλάδας και η εξόντωσή τους. Οι Εβραίοι στην Ελλάδα Από την αρχαιότητα ακόμα ο ελληνικός εβραϊσμός συγκροτήθηκε ιστορικά μέσα από διαδοχικά κύματα μετανάστευσης, τα οποία καθόρισαν την πολυσχιδή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο: Τμήμα:. Αριθμός:..

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο: Τμήμα:. Αριθμός:.. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02 /06/2017 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ Βαθμός: Ολογράφως:.. Υπογραφή: Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα