ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΘΕΜΑ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΘΕΜΑ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού»"

Transcript

1 2 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΤΜΗΜΑ: 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΙΓΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΗΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

2 1) ΤΙΤΛΟΣ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού» 2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Α. ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Α1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Το µαρούλι: η ιστορία του χρονολογείται πάνω από χρόνια και λέγεται πως η καταγωγή του είναι από την Ανατολική ΜεσόγειοΤο µαρούλι είναι ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Σύνθετα. Καλλιεργείται από τους Ρωµαϊκούς χρόνους και η προέλευση του δεν είναι γνωστή. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης µε µήκος έως µισό µέτρο. Τα φύλλα του βγαίνουν από το βλαστό που είναι κοντός χρώµατος ανοιχτοπράσινου ή βαθυπράσινου. Τα µαρούλια είναι λεία, στρογγυλά ή κατσαρά. Η άνθηση του µαρουλιού γίνεται σταδιακά και οι καρποί του βγαίνουν µέρες µετά την άνθηση. Τα µαρούλια πολλαπλασιάζονται µε σπόρο. Η σπορά γίνεται σε φυτώρια ή σπορεία και σε 15 περίπου µέρες τα φυτάρια είναι έτοιµα για µεταφύτευση. Ευδοκιµεί σε δροσερές θερµοκρασίες και δεν αντέχει στη ζέστη. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από το φθινόπωρο µέχρι την Άνοιξη, και το καλοκαίρι σε ψυχρότερα κλίµατα. Για την επιτυχία στην καλλιέργεια πρέπει να υπάρχει αρκετή εδαφική υγρασία,καλός φωτισµός και δροσερές νύχτες. Το µαρούλι τρώγεται ωµό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και µαγειρεµένο µε κρέας (φρικασέ). Οι Η.Π.Α έχουν τη µεγαλύτερη παραγωγή στον κόσµο, ακολουθούν η Κίνα, η Ισπανία και ο Καναδάς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται στρέµµατα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25,000 τόνους. Βοτανικές ποικιλίες: Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες µαρουλιού που µπορούν να διακριθούν σε 4 βοτανικές ποικιλίες. Ο φυλλώδης τύπος, στον οποίο τα φύλλα σχηµατίζονται σαν ρόδα και δεν έχουν κεφαλή. Φύονται κατά δεκάδες και ανανεώνονται όταν τα πρώτα φύλλα κοπούν. Είναι κατσαρά ή µοιάζουν µε της βελανιδιάς. Το χρώµα τους είναι πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο. Στον τύπο αυτό ανήκουν οι ποικιλίες σαλάτες Νεαπόλεως, αντιδοµάρουλα και τα κοινά µαρούλια. Ο κεφαλωτός τύπος, µε παχιά, µαλακά φύλλα που σχηµατίζουν µία συµπαγή κεφαλή. Οι ποικιλίες εδώ είναι τα κόκκινα κλειστά µαρούλια, Μπατάβια, Σαλαµάνδρα, Νιού Γιορκ Ιµπέριαλ και άλλες.

3 Ο τύπος µαρουλιού-σπαραγγιού µε στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό. Οι ποικιλίες αυτού του τύπου καλλιεργούνται στην Ασία κυρίως για τους βλαστούς τους. Ο τύπος ρωµάνα (που είναι και ο πιο γνωστός) µε λεία σκληρά και ανορθωµένα φύλλα που σχηµατίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν πολύ λεπτή γεύση και η υφή τους είναι τραγανή. Εδώ έχουµε τις ποικιλίες Σκουροπράσινο, λευκό Παρισιού και Κωνσταντινούπολης. Η σηµασία του µαρουλιού : Από την αρχαιότητα ως σήµερα, το µαρούλι θεωρείται ότι είναι πολύτιµο για τον οργανισµό µας και ασπίδα προστασίας για την υγεία µας. Κι αυτό γιατί: 1 ο ) Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καροτενοειδή (α και β καροτένιο, ζεαξανθίνη και λουτεϊνη), που ενισχύουν τον οργανισµό µας εναντίον αρκετών µορφών καρκίνου (πνεύµονα, µαστού, τραχήλου, δέρµατος και στοµάχου 2 ο ) ιαθέτει σηµαντικές ποσότητες βιταµίνης C, χρωµίου, µαγγανίου και φυλλικού οξέος. 3 ο ) Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι απαράιτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. 4 ο ) Σύµφωνα µε επιστηµονικές έρευνες, δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εµφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και των εκκολπωµάτων. 5 ο ) Ιδιαίτερα σηµαντική είναι η επίδραση του µαρουλιού και στο µεταβολισµό της χοληστερόλης. 6 ο ) Η συστηµατική κατανάλωση µαρουλιού (στα πλαίσια ενός υγιεινού διαιτολογίου σε καθηµερινή βάση) προστατεύει τον οργανισµό µας από καρδιαγγειακά νοσήµατα. 7 ο ) Ωφελεί το νευρικό σύστηµα, το συκώτι και βοηθά να αντιµετωπίσουµε ευκολότερα τη βρογχίτιδα, τη γρίπη και τους ρευµατισµούς. 8 ο ) Περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου, που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισµό. 9 ο ) Τέλος, θεωρείται ότι τα φύλλα και οι βλαστοί του µαρουλιού περιέχουν ένα γαλακτώδη χυµό που έχει φαρµακευτικές ιδιότητες (παυσίπονες αλλά και ναρκωτικές). Θερµοκρασία Φωτισµός Η άριστη θερµοκρασία για την βλάστηση των σπόρων είναι µεταξύ 15 21οC. Το µαρούλι γενικά είναι φυτό ψυχρής εποχής και µπορεί να αντέξει και σε χαµηλές θερµοκρασίες, δηλαδή έως -5οC. Ο φωτισµός είναι πολύ σηµαντικός παράγοντας για τη βλάστηση των σπόρων καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Στην Ελλάδα, ο φωτισµός δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του φυτού λόγω της µεγάλης ηλιοφάνειας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γι αυτό και δεν χρειάζεται επιπλέον τεχνητός φωτισµός.

4 Έδαφος Πότισµα Το µαρούλι έχει υψηλές απαιτήσεις στο έδαφος. Εποµένως, χρειάζεται εδάφη πολύ γόνιµα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, µε καλή αποστράγγιση και πλούσια σε οργανική ουσία. Τα πιο κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια του µαρουλιού είναι τα αµµοπηλώδη. Το λαχανικό αυτό δεν ανέχεται τα εδάφη µε µεγάλες συγκεντρώσεις αλάτων γιατί προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του φυτού και υποβάθµιση της ποιότητας των φύλλων. Λόγω του επιφανειακού ριζώµατος του µαρουλιού η συχνότητα των ποτισµάτων του πρέπει να είναι τακτική µε µικρές ποσότητες νερού. Με αυτό τον τρόπο παραµένει συνεχώς υγρό το επιφανειακό έδαφος που είναι αναγκαίο για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού. Εχθροί Ασθένειες Οι σηµαντικότερες ασθένειες που προσβάλουν το µαρούλι είναι: περονόσπορος, ωίδιο, αλτερναρίωση, σήψεις λαιµού. Ενώ τα κυριότερα έντοµα που προκαλούν προβλήµατα στην καλλιέργεια είναι : αφίδες, αλευρώδης, θρίπες, σαλιγκάρια κ.α. Α2 ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Η σηµασία του για τους ζωντανούς οργανισµούς συµπεραίνεται από την περιεκτικότητα του φυτικού βλαστικού σώµατος σε νερό (90%), από την οποία εξαρτάται η φυσιολογική λειτουργική δράση του φυτού, αφού µείωση της περιεκτικότητας σε νερό µειώνει την ένταση των λειτουργικών δράσεων. Το τελευταίο γίνεται αντιληπτό στα ώριµα σπέρµατα, που η ποσότητα του περιεχόµενου νερού φτάνει µέχρι 5%, ενώ η αναπνοή του είναι µόλις ανιχνεύσιµη. Το νερό χρησιµοποιείται από τα φυτικά κύτταρα ως αντιδραστήριο κατά τη φωτοσύνθεση για το σηµατισµό υδατανθράκων, καθώς και κατά την αναπνοή µε την αποικοδόµηση µόνο και πολυσακχαριτών ή λιπών. Επίσης, ως διαλύτης οργανικών και ανόργανων ουσιών και ως µέσο διασποράς των κολλοειδών ουσιών του πρωτοπλάµατος, µέσα στο οποίο πραγµατοποιούνται όλες οι βιοχηµικές αντιδράσεις του κυττάρου. Το νερό αποτελεί µέσο µεταφοράς διαλυτών ανόργανων και οργανικών συστατικών του φυτού, τα οποία µεταφέρονται από το σηµείο απορρόφησης ή του σχµατισµού τους µέχρι το σηµείο χρησιµοποίησης τους. Ένας άλλος ρόλος του νερού, βασικής όµως σηµασίας, είναι η ρύθµιση της θερµοκρασίας των φυτών, κυρίως κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής Θερµοκρασίας. Με τη διαπνοή επιτυγχάνεται πτώση της θερµοκρασίας των ιστών λόγω εξάτµισης του νερού. Είναι γνωστό ότι η επιµήκυνση των κυττάρων κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς αύξησης των ριζών και των βλαστών οφείλεται κυρίως στο σχηµατισµό χυµοοπίων και συνεπώς στη διατήρηση της σπαργής των νεαρών αυξανόµενων οργάνων. Τα φυτά µε το ριζικό τους σύστηµα

5 απορροφούν νερό από το έδαφος και ένα µέρος αυτού διαπνέεται στην ατµόσφαιρα κυρίως δια µέσου των φύλλων. Εποµένως η περιεκτικότητα του φυτού σε νερό εξαρτάται από την ταχύτητα απορρόφησης και την ταχύτητα διαπνοής. Το φυτό διαθέτει περίσσεια νερού όταν υπερισχύει η ταχύτητα απορρόφησης και συνεπώς βρίσκεται σε σπαργή, ενώ στην περίπτωση που υπερισχύει η ταχύτητα της διαπνοής το φυτό µαραίνεται λόγο µείωσης του νερού στους ιστούς του. Έχει διαπιστωθεί µε πολλούς τρόπους ότι έντονος µεταβολισµός και συνεπώς ταχεία αύξηση παρατηρείται µόνο στα φυτικά τµήµατα µε αυξηµένη περιεκτικότητα νερού. Σε περίπτωση που η περιεκτικότητα του φυτού σε νερό είναι µειωµένη, η αύξηση του επηρεάζεται δυσµενώς, αφού η φωτοσυνθετική του δραστηριότητα αλλά και ο πολλαπλασιασµός και η επιµήκυνση των κυττάρων, επιβραδύνεται σηµαντικά. Έτσι επιταχύνεται η διαφοροποίηση των κυττάρων, τα οποία γίνονται µικρότερα σε µέγεθος και πιο παχύτοιχα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα αυξανόµενα µέρη του φυτού να έχουν µικρότερο µέγεθος και περισσότερους στηρικτικούς ιστούς, ενώ τα φύλλα να είναι µικρότερα και παχύτερα µε ενισχυµένη την εφυµενίδα. Τα γνωρίσµατα ατά αποτελούν χαρακτηριστικά ξηροµορφίας και εµποδίζουν την εξάτµιση, ενώ διατηρούν τους µεσοκυττάριους χώρους των υποκείµενων ιστών σε αρκετά ψηλή σχετική υγρασία. Εποµένως τα φυτά αυτά εξακολουθούν να αυξάνουν µε αργούς σχετικά ρυθµούς ακόµη και σε ξηρή ατµόσφαιρα. Με όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν γίνεται αντιληπτό σε όλους µας πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η ύπαρξη του νερού σε όλους τους ζωντανούς οργανισµούς Α3 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Εάν σχεδιάσουµε οριζόντιες γραµµές στις συµφύσεις των κλώνων µπορούµε να διακρίνουµε τα στάδια ανάπτυξης του φυτού. Ο κύριος κλώνος παράγει βλαστάρια στην αρχή κάθε σταδίου. Κάθε νέος βλαστός αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων σταδίων της ανάπτυξής του και κατόπιν παράγει και αυτός νέα βλαστάρια στην έναρξη κάθε επόµενου σταδίου. Αυτός ο νόµος εφαρµόζεται σε κάθε κλώνο του φυτού. Μια και αυτός ο τρόπος ανάπτυξης είναι ακριβώς ίδιος µε την τρόπο αναπαραγωγής των κουνελιών στο κλασσικό πρόβληµα του Fibonacci, δεν µας εκπλήσσει το γεγονός ότι το πλήθος των κλώνων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης είναι ένας αριθµός Fibonacci.

6 Ο ίδιος τρόπος ανάπτυξης των κλώνων παρατηρείται και σε κάθε άλλο ποώδες φυτό ή δένδρο όπως µπορούµε να κατανοήσουµε και από το διπλανό σχεδιάγραµµα. Επιπλέον, ο αριθµός των φύλλων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης είναι ένας αριθµός Fibonacci. Στα προηγούµενα διαγράµµατα απεικονίστηκαν τα φυτά µε επίπεδο τρόπο. Στην πραγµατικότητα παρατηρούµε µια ελικοειδή ανάπτυξη στο χώρο τόσο των κλώνων όσο και των φύλλων όπως φαίνεται στην επόµενη σειρά διαγραµµάτων. Για να κατανοήσουµε τον µηχανισµό πληρέστερα ας προσηλώσουµε την προσοχή µας σε κάποιο φύλλο στην βάση του φυτού το οποίο το αριθµούµε µε το νούµερο 0. Αν κινηθούµε προς τα πάνω θα χρειαστεί να µετρήσουµε οκτώ ακόµα φύλλα έως ότου καταλήξουµε σε ένα φύλλο που έχει ακριβώς τον ίδιο προσανατολισµό µε το αρχικό. (δύο πρώτες εικόνες στα επόµενα σχεδιαγράµµατα)

7 Στη συνέχεια µετράµε πόσες ακριβώς φορές περιστραφήκαµε γύρω από τον κύριο κορµό του φυτού. Όπως φαίνεται στις τελευταίες δύο εικόνες επάνω, κάναµε ακριβώς 5 περιστροφές. Η διάταξη των φύλλων σε ένα φυτό µπορεί να εκφραστεί µε ένα κλάσµα. Το πλήθος των φύλλων που µεσολαβούν µεταξύ δύο φύλλων µε τον ίδιο προσανατολισµό, προς το πλήθος των περιστροφών. Στο παράδειγµά µας λοιπόν θα παίρναµε τον λόγο 8/5, οπότε λέµε πως το φυτό έχει φυλλοταξία 8/5. Κάθε είδος έχει τον δικό του χαρακτηριστικό αριθµό φυλλοταξίας και είναι πάντα λόγος δύο διαδοχικών αριθµών Fibonacci. Ένα δεύτερο παράδειγµα εικονίζεται στο πλάι του κειµένου. Εδώ η φυλλοταξία είναι 5/3. Σπειροειδείς σχηµατισµοί στα άνθη φυτών: Αν παρατηρήσουµε προσεκτικά τα κουκουνάρια, τα ανθύλλια µιας µαργαρίτας ή ενός ηλιοτροπίου, θα εντοπίσουµε δύο οικογένειες από διασταυρούµενες σπείρες. Οι σκελίδες του κουκουναριού είναι τροποποιηµένα φύλλα πού έχουν συσσωρευτεί και ενωθεί µε έναν µικρό µίσχο. Εδώ δεν κάνουµε λόγο για φυλλοταξία, όµως µπορούµε να ανιχνεύσουµε δύο οικογένειες σπειρών που εκτείνονται από το κέντρο προς την περιφέρεια και διασταυρώνονται µεταξύ τους. Μετρώντας βρίσκουµε οκτώ σπείρες µε δεξιόστροφη κατεύθυνση και δεκατρείς µε αριστερόστροφη, δηλαδή και πάλι εµφανίζονται διαδοχικοί αριθµοί Fibonacci. Το φαινόµενο αυτό το παρατηρούµε και στα ανθύλλια µιας µαργαρίτας όπου µετράµε 34 δεξιόστροφες σπείρες και 21 αριστερόστροφες. Ακόµα και οι σκελίδες του ανανά όπως δείχνουν τα επόµενα διαγράµµατα είναι έτσι διατεταγµένες ώστε να σχηµατίζουν τρεις οικογένειες ελίκων µε 5, 8 και 13 µέλη η καθεµία.

8 Ολοκληρώνοντας αυτήν την παράγραφο να αναφέρουµε ότι µορφές που εµπλέκουν τους αριθµούς Fibonacci εµφανίζονται συχνά στη φύση. Θα µας ενδιέφερε να µάθουµε σε ποιον φυσικό νόµο υπακούουν αυτές οι διατάξεις; Γιατί η φύση δείχνει τέτοια προτίµηση για τους αριθµούς Fibonacci; Φυσικά υπάρχουν πάντα οι αποκλίσεις όπως ως γνωστό είναι δυνατό να βρούµε το σπανιότατο τετράφυλλο τριφύλλι. Αυτά τα ερωτήµατα απασχολούν τον σύγχρονο βοτανολόγο και µέχρι σήµερα αποτελούν ένα µεγάλο αίνιγµα. Τουλάχιστον για την διάταξη των ανθυλλίων ή των σπορίων σε διασταυρούµενες οικογένειες σπειρών φαίνεται πως ο λόγος είναι ότι µε αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη συσκευασία τους. Β) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ιάταξη ανθυλλίων Σε αυτή την εργασία θα εξεταστεί η ανάπτυξη των φυτών µαρουλιού σε σχέση µε τη συχνότητα ποτίσµατος τους και όχι άλλων παραγόντων, π.χ λίπανσης, PH του εδάφους,ή φωτισµός. Γ) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Ανεξάρτητη µεταβλητή: συχνότητα ποτίσµατος των φυτών µαρουλιού. ΕΠΙΠΕ Α: (Α) γλάστρα : πότισµα κάθε 3 µέρες (Β) γλάστρα : πότισµα κάθε 5 µέρες (Γ) γλάστρα : πότισµα κάθε 7 µέρες Εξαρτηµένη µεταβλητή: Ανάπτυξη φυτών µαρουλιού.

9 ΕΠΙΠΕ Α: ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΚΗ 3) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΙ: Α) Γενικός Να αποδείξω ότι υπάρχει σχέση µεταξύ της συχνότητας ποτίσµατος και της ανάπτυξής των φυτών, δηλαδή ότι η ανάπτυξη των φυτών επηρεάζεται από τη συχνότητα ποτίσµατός τους. Β) Ειδικός Να προσδιορίσω την άριστη συχνότητα ποτίσµατος του µαρουλιού, δηλαδή κάθε πόσες µέρες είναι καταλληλότερο να ποτίζεται, ώστε να υπάρχουν τα επιθυµητά αποτελέσµατα. 4) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ: Α) Η ανεπάρκεια του νερού παγκοσµίως: Σε ένα παγκόσµιο περιβάλλον, στο οποίο όλα αλλάζουν µε επιταχυνόµενους ρυθµούς, το Νερό, η βασική πηγή ζωής, φαίνεται ότι θα αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισµού και περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη στις επόµενες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβληµα της έλλειψης του νερού. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή µε την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να µετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία. Επίσηµα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιµου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόµενη µείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθµιση της ποιότητάς του. Η ίδια πηγή κάνει γνωστό ότι σήµερα 232 εκατοµµύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσµου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθηµερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άµεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεµάτων κατάσταση. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαµάχης και συγκρούσεων µεταξύ γειτονικών χωρών, δεδοµένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων µοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες. Β) Τρόποι εξοικονόµησης νερού: Τρόποι Εξοικονόµησης Νερού στις Καλλιέργειες: 1. Για τις περιοχές µε έντονο το πρόβληµα επάρκειας νερού, συνιστάται η καλλιέργεια ειδών που απαιτεί τη λιγότερο δυνατή ποσότητα νερού. Με τη βοήθεια των τοπικών γεωπόνων και όπου αυτό κρίνεται εφικτό (κλίµα, έδαφος), αποφεύγουµε την καλλιέργεια υδροβόρων ποικιλιών και προχωρούµε σε αντικατάστασή τους.

10 2. Εφαρµόζουµε στις καλλιέργειες τη στάγδην άρδευση πότισµα µε σταγόνες και φροντίζουµε για την συστηµατική συντήρηση του αρδευτικού µας εξοπλισµού. Εντοπίζοντας τις υπάρχουσες βλάβες έγκαιρα, είµαστε σε θέση να ελέγχουµε την πιθανότητα διαρροής. 3. Επιδιώκουµε τη χηµική και µηχανική ανάλυση των καλλιεργήσιµων εκτάσεών µας. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουµε τις ανάγκες του εδάφους και οργανώνουµε καλύτερα την ποσότητα και τον χρόνο ποτίσµατός τους. 4. Αποφεύγουµε το πότισµα κατά την εµφάνιση ισχυρών ανέµων και υψηλών θερµοκρασιών. Ως προτεινόµενες ώρες ποτίσµατος συνιστώνται οι νυκτερινές καθώς µειώνεται στο ελάχιστο το ενδεχόµενο εξάτµισης του νερού. 5. Χρησιµοποιούµε φιλικά προς το περιβάλλον µέσα για την αντιµετώπιση των ζιζανίων τα οποία ως γνωστόν απορροφούν µεγάλη ποσότητα νερού κατά την ανάπτυξή τους. 6. Αποθηκεύουµε το βρόχινο νερό και το χρησιµοποιούµε στις καλλιέργειές µας. 7. Με τη βοήθεια των ειδικών επιστηµόνων και εφόσον τηρούνται όλες οι βασικές προϋποθέσεις, προχωρούµε σε επαναχρησιµοποίηση των νερών στράγγισης επιτυγχάνοντας έτσι διττό όφελος καθώς γίνεται εξοικονόµηση νερού και επαναχρησιµοποίηση των λιπασµάτων. Τρόποι εξοικονόµησης νερού στον κήπο: 1. εν ποτίζουµε υπερβολικά τον κήπο. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισµα µόνο κάθε 5 έως 7 ηµέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ηµέρες το χειµώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστηµα δύο εβδοµάδων. 2. Ποτίζουµε τον κήπο νωρίς το πρωί, όταν η θερµοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαµηλότερες.αυτό µειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτµιση. 3. Τοποθετούµε τους ψεκαστήρες, έτσι ώστε, το νερό να προσγειώνεται στο χορτοτάπητα και τους θάµνους και όχι στις πεζοδροµηµένες περιοχές. 4. Προτιµούµε την εγκατάσταση αυτόµατου ποτίσµατος, αλλά να λειτουργεί σωστά χωρίς διαρροές κατά µήκος του δικτύου. 5. Αποφεύγουµε την υπερβολική χρήση λιπασµάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό. 6. Ποτίζουµε µε το νερό του ενυδρείου (εάν έχουµε) τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο και µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως λίπασµα. 7. Επιλέγουµε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής µας. 8. Τοποθετούµε στην άκρη της µάνικάς µας βρύση, ώστε να προσαρµόζεται η ροή στις απαιτήσεις µας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.

11 9. εν αφήνουµε τους ψεκαστήρες ή τις µάνικες αφύλακτα. Οι µάνικες κήπων µας µπορούν να σπαταλήσουν πάνω από 2,5 κυβικά µέτρα νερό, µόνο σε µερικές ώρες. Χρησιµοποιούµε ένα χρονόµετρο κουζινών για να θυµηθούµε να το κλείσουµε. 10. Ελέγχουµε τακτικά τις µάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσµατα για τυχόν διαρροές. 11. Συλλέγουµε το βρόχινο νερό. Είναι κατάλληλο για πότισµα φυτών 12. Το καλοκαίρι ποτίζουµε νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο εξατµίζεται λιγότερο νερό από τη ζέστη. 13. Επιλέγουµε φυτά που επιβιώνουν µε λιγότερο νερό. Το υπερβολικό πότισµα µάλλον σαπίζει παρά ωφελεί τα φυτά. 14. Αποφεύγουµε να φυτεύουµε τους καλοκαιρινούς µηνες, γιατί υψηλότερες θερµοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη και τη συχνότητα ποτίσµατος. 15. Οι αγρότες πρέπει να ποτίζουν τη νύχτα. Γ) Αύξηση της παραγωγής των λαχανικών λόγω του σωστού ποτίσµατος και µείωση της τιµής τους ως αποτέλεσµα της µικρότερης κατανάλωσης νερού: Όπως είναι γνωστό η σωστή ποσότητα νερού και συχνότητα ποτίσµατος, επιδρά στη καλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Απώλειες της παραγωγής µπορεί να προέλθουν, εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, και από τη λάθος µεταχείρηση των φυτων, όπως είναι το υπερβολικό πότισµα ή το ελλιπές πότισµα. Πολλά φυτά ξεραίνονται ή σαπίζουν λόγω άγνοιας. Όταν το πότισµα γίνεται σωστά, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής. Επίσης, σωστή συχνότητα ποτίσµατος σηµαίνει και µείωση του κόστους παραγωγής και άρα φτηνότερα προϊόντα στην αγορά. Κατά συνέπεια, αυξάνεται η κατανάλωση και οι αγροτικές επιχειρήσεις γίνονται πιο κερδοφόρες, αφού τα προϊόντα τους είναι πιο ανταγωνιστικά και έχουν µεγαλύτερη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. 5) ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Με βάση τη βιβλιογραφική έρευνα υποθέτω ότι η συχνότητα ποτίσµατος κάθε πέντε µέρες θα είναι η καλύτερη. Το συµπέρασµα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι η αραιότερη συχνότητα ποτίσµατος (κάθε εφτά µέρες), µπορεί να οδηγήσει στην ξήρανση των φυτών, ενώ η συχνότερη (κάθε τρεις µέρες) µπορεί να προκαλέσει το σάπισµά τους. Θα υποστηριχθεί η υπόθεση µε πειραµατική έρευνα.

12 6) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Οι παράµετροι που επηρεάζουν είναι: 1) Ηλιοφάνεια: Η λειτουργία της φωτοσύνθεσης απαιτεί φως. Η αύξηση της έντασης του φωτός είναι ανάλογη µε τη φωτοσυνθετική απόδοση ενός φυτού. Ωστόσο υπάρχει κάποια τιµή έντασης του φωτός πέρα από την οποία ο ρυθµός της φωτοσύνθεσης παραµένει σταθερός. Η τιµή αυτή αναφέρεται ως σηµείο φωτοκορεσµο. Το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει σε ένα φύλλο απορροφάται, ενώ από το 20% ένα µέρος αντανακλάται από την επιφάνεια του φύλλου και το υπόλοιπο το διαπερνά. Ένα µέρος της απορροφούµενης ηλιακής ακτινοβολίας µετατρέπεται σε θερµότητα που αυξάνει τη θερµοκρασία του φύλλου και µόνο το 0,5% έως 3,5% του συνόλου της φωτεινής ενέργειας που προσπίπτει στο φύλλο χρησιµοποιείται για τη φωτοσύνθεση. 2) Θερµοκρασία: Η θερµοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τη δοµή, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων του φυτού, άρα και τη φωτοσύνθεση. Παρουσία φωτός η φωτοσυνθετική απόδοση αυξάνει µε την αύξηση της θερµοκρασίας. Ωστόσο υπάρχει µια τιµή θερµοκρασίας πέρα από την οποία προκαλείται ελάττωση της φωτοσύνθεσης, η οποία τελικά παύει όταν η αύξηση της θερµοκρασίας συνεχιστεί. Το παραπάνω φαινόµενο αποδίδεται στις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι υψηλές θερµοκρασίες καθώς και στη θερµοευαισθησία των στοµάτων που σε ακραίες θερµοκρασίες κλείνουν περιορίζοντας τη φωτοσυνθετική απόδοση. Η άριστη θερµοκρασία φωτοσύνθεσης ποικίλει και εξαρτάται από το είδος του φυτού και από το γεωγραφικό πλάτος εξάπλωσής του. Σε εύκρατες περιοχές η φωτοσυνθετική απόδοση αυξάνει µε την αύξηση της θερµοκρασίας (ξεκινώντας από τους 0 βαθµούς C περίπου) µέχρι µια µέγιστη τιµή που µπορεί να κυµαίνεται µεταξύ 15 βαθµών C και 25 βαθµών C ανάλογα µε το είδος. 3) Το είδος του χώµατος που χρησιµοποιήθηκε: Το χώµα περιέχει ένα µείγµα ανόργανων συστατικών που χαρακτηρίζονται από το µέγεθος των µορίων τους: άργιλος (<0,002mm), λάσπη (0,002-0,05mm) και άµµος (0,05-2,00mm). Οι σχετικές ποσότητες αυτών των συστατικών οδηγούν στην σύσταση του χώµατος. Για παράδειγµα, ένα χώµα µε υψηλό ποσοστό άµµου, δίνει την αίσθηση του χονδρόκοκκου. Απλώς και µόνο κοιτάζοντας το χώµα, µπορούµε να πούµε αν είναι εύφορο γιατί τότε έχει ένα σκούρο χρώµα που δείχνει ότι περιέχει ένα µεγάλο ποσοστό οργανικής ύλης. Η ικανότητα κατακράτησης νερού είναι µέτρο της µάζας του νερού που ένα ξηρό δείγµα εδάφους µπορεί να συγκρατήσει αφού αποβάλλει λόγω της βαρύτητας την επιπλέον ποσότητα νερού που περιέχει. Η σύσταση του χώµατος έχει µία επίδραση στην ικανότητα κατακράτησης νερού. Ανάµεσα λοιπόν στην ανάπτυξη των φυτών και στο χώµα υπάρχει σχέση. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάποια φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στα όξινα χώµατα, ενώ άλλα στα αλκαλικάβασικά χώµατα.αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αγρότες πρέπει να

13 ελέγχουν και να τροποποιούν, αν είναι απαραίτητο, την οξύτητα των αγροκτηµάτων τους προτού καλλιεργήσουν. 4) Το στάδιο ανάπτυξης των φυτών: Οι ανάγκες κάθε φυτού εξελίσσονται καθώς το φυτό αναπτύσσεται (µικρό φυτάριο-µεγαλοφυτάριο), σύµφωνα µε τη φυσιολογία του είδους. Ο γενικός βιολογικός κανόνας είναι ότι οι οργανικές απαιτήσεις είναι εντονότερες κατά τη νεαρή ηλικία και ο ρυθµός τους µειώνεται καθώς η ηλικία και το µέγεθος του οργανισµού αυξάνει. Αυτές οι παράµετροι θεωρούµε ότι δεν επηρεάζουν τα αποτελέσµατα της έρευνας, γιατί παραµένουν σταθερές κατά τη διάρκεια του πειράµατος. Για το λόγο αυτό χρησιµοποιήθηκαν στο πείραµα µαρούλια που βρίσκονταν στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης, φυτεµένα στο ίδιο είδος χώµατος και τοποθετηµένα στην ίδια θέση, ώστε να δέχονται την ίδια ηλιοφάνεια και θερµοκρασία για να µην µεταβληθούν τα αποτελέσµατα της έρευνας. 7) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Προσδιορισµός των παραγόντων που επηρεάζουν την αξιοπιστία των αποτελεσµάτων. Α) Αριθµός επαναλήψεων των πειραµάτων: Όσο περισσότερες οι επαναλήψεις, τόσο µεγαλύτερη η αξιοπιστία των αποτελεσµάτων. Για το λόγο αυτό χρησιµοποιούµε τρεις µεγάλες γλάστρες, στις οποίες φυτεύουµε από τρία µαρούλια στην κάθε γλάστρα στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης. Για την κάθε γλάστρα ορίζουµε µία συχνότητα ποτίσµατος, δηλαδή κάθε τρεις, πέντε και εφτά µέρες. Άρα ο αριθµός επαναλήψεων των πειραµάτων θα είναι: 3, που είναι και ο αριθµός των µαρουλιών ανά επίπεδο-γλάστρα. Β) Χρονική διάρκεια της έρευνας: Όσο µεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια του πειραµατισµού, τόσο µεγαλύτερη αξιοπιστία θα έχουν τα αποτελέσµατα. Τα πειράµατα είχαν διάκεια 45 ηµερών, ξεκινώντας στις 21/3/09 και τελειώνοντας στις 5/5/09. Γ) Τρόπος ανάλυσης των αποτελεσµάτων: όσο καλύτερος και πιο οργανωµένος είναι ο τρόπος ανάλυσης των αποτελεσµάτων, τόσο πιο εύκολα µπορούν να γενικευθούν τα συµπεράσµατα της έρευνας. Ο καλύτερος τρόπος, είναι ο υπολογισµός του µέσου όρου του ύψους των φυτών και του αριθµόυ των φύλλων τους.

14 8) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ: Α) Συγκέντρωση πληροφοριών: Βιβλιογραφικά στοιχεία και χωρισµός τους σε ενότητες: Α1. Περιγραφή του µαρουλιού: Είδη µαρουλιού που υπάρχουν (φυλλώδης τύπος, κεφαλωτός τύπος, τύπος µαρουλιού-σπαραγγιού, τύπος ρωµάνα). Η σηµασία του µαρουλιού για τον ανθρώπινο οργανισµό. Θερµοκρασία-φωτισµός. Έδαφος-πότισµα. Εχθροί-ασθένειες. Α2. Η σηµασία του νερού στην ανάπτυξη και γενικά στις λειτουργίες των φυτών: Περιεκτικότητα των φυτών σε νερό 90%. Σηµαντική η χρήση του στην φωτοσύνθεση και ως διαλύτη οργανικών και ανόργανων ουσιών. Μέσο µεταφοράς ουσιών στο φυτό. Ρύθµιση της θερµοκρασίας των φυτών. Α3. Τρόποι µέτρησης της ανάπτυξης των φυτών: Μέτρηση των φύλλων του µαρουλιού. Μέτρηση του ύψος του. Φωτογραφίες ποικιλιών µαρουλιού από το Internet:

15 Β) Συλλογή των απαιτούµενων υλικών και µέσων: Υλικά: 1) Ένα πλαστικό ποτήρι (για πότισµα σταθερής ποσότητας) 2) ώδεκα µαρούλια (µέσος όρος 7cm και 5 φύλλα το καθένα). 3) Τρεις γλάστρες µήκους 50cm και πλάτους 20cm. 4) Μία άλλη γλάστρα ίδιων διαστάσεων µε τις υπόλοιπες για τα εφεδρικά τρία µαρούλια του πειράµατος. 5) Ένα τσουβάλι χώµα. Γ) Προετοιµασία εκτέλεση πειράµατος: Το πείραµα ξεκινάει στις 21/3/09. αφού έχω αγοράσει τα υλικά και φυτέψει τα µαρούλια στις γλάστρες τους (µε σταθερή απόσταση µεταξύ τους 17cm, και ανά τρία στην κάθε γλάστρα),ορίζω τρεις οµάδες Α, Β, Γ από µία γλάστρα η κάθε µία και µία εφεδρική γλάστρα. Ποτίζω όλα τα µαρούλια επί µία εβδοµάδα κάθε µέρα ώστε να ριζώσουν τα φυτά. Μετράω τα φύλλα και το ύψος των µαρουλιών. Καταρτίζω πρόγραµµα ποτίσµατος: Α οµάδα, πότισµα ανά τρεις µέρες, Β οµάδα, πότισµα ανά πέντε µέρες και Γ οµάδα πότισµα ανά εφτά µέρες. Έναρξη πειράµατος: 28/3/09 Α οµάδα, πότισµα στις: 28, 31 Μαρτίου, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30 Απριλίου και στις 3 Μαΐου. Β οµάδα, πότισµα στις: 28 Μαρτίου, 2, 7, 12, 17, 22, 27, Απριλίου και στις 2 Μαΐου. Γ οµάδα, πότισµα στις: 28 Μαρτίου, 4, 11, 18, 25, Απριλίου και στις 2 Μαΐου.

16 Το πότισµα γίνεται πάντα την ίδια ώρα, στις 4:00µµ, και τα µαρούλια ποτίζονται µε την ίδια ποσότητα νερού το καθένα: 165ml. ) Εξαγωγή και ανάλυση των αποτελεσµάτων: ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Μέτρηση ύψους φυτών ΕΠΙΠΕ Α Α) Κάθε 3 ηµέρες Β) Κάθε 5 ηµέρες Γ) Κάθε 7 ηµέρες ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 5,0cm A2: 9,0cm A3: 7,0cm Β1: 6,0cm Β2: 7,0cm Β3: 8,0cm Γ1: 7,0cm Γ2: 7,0cm Γ3: 7,0cm ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 7,0cm 7,0cm 7,0cm ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 14,8cm A2: 16,0cm A3: 17,0cm Β1: 13,0cm Β2: 15,0cm Β3: 15,2cm Γ1: 11,3cm Γ2: 12,5cm Γ3: -- ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΙΑΦΟΡΑ ΤΕΛΙΚΗ - ΑΡΧΙΚΗ ΙΑΦΟΡΑ % 15,9cm 8,9cm 127,14 14,4cm 7,4cm 105,71 11,9cm 4,9cm 67,14 ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Μέτρηση αριθµού φύλλων ΕΠΙΠΕ Α Α) Κάθε 3 ηµέρες Β) Κάθε 5 ηµέρες Γ) Κάθε 7 ηµέρες ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 4 A2: 5 A3: 6 Β1: 6 Β2: 3 Β3: 6 Γ1: 5 Γ2: 6 Γ3: 4 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 5 φύλλα 5 φύλλα 5 φύλλα ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 17 A2: 14 A3: 14 Β1: 14 Β2: 12 Β3: 12 Γ1: 11 Γ2: 10 Γ3: -- ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΙΑΦΟΡΑ ΤΕΛΙΚΗ - ΑΡΧΙΚΗ ΙΑΦΟΡΑ % 15,0 10, ,6 7, ,5 5,5 110 Ε) Παρατηρήσεις: Κατά τη διάρκεια του πειράµατος, το 3 ο µαρούλι της Γ οµάδας ξεράθηκε, οπότε δεν υπολογίστηκε στον µέσο όρο της οµάδας του. Προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι η απώλεια του φυτού παρτηρήθηκε στην οµάδα των αραιότερων ποτισµάτων. 9) ΟΡΙΣΜΟΙ(µεταβλητών): Συχνότητα ποτίσµατος: Η σταθερή χρονική περίοδος ανάµεσα σε δύο ποτίσµατα. Ανάπτυξη του µαρουλιού: επίπεδο αύξησης ή µείωσης ύψους και αριθµού φύλλων σε σχέση µε την αρχική κατάσταση. 10) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσµατά µου απέρριψαν την αρχική µου υπόθεση.

17 Τα µαρούλια της Α οµάδας αναπτύχθηκαν περισσότερο σε ύψος και αριθµό φύλλων, οπότε η άριστη συχνότητα ποτίσµατος για τα φυτά µαρουλιού είναι κάθε τρεις µέρες την περίοδο εκτέλεσης του πειράµατος. Τα φυτά µαρουλιού της Β οµάδας παρουσίασαν µέτρια ανάπτυξη, ενώ αυτά της Γ οµάδας ελάχιστη καθώς το 3 ο µαρούλι αυτής της οµάδας ξεράθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του πειράµατος. 11) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Να ερευνηθεί η επίδραση του ηλιακού φωτός, της θερµοκρασίας, της λίπανσης,του είδους χώµατος, του εδαφικού ph και της υγρασίας στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού. 12) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Internet Εγκυκλοπαίδεια Νέα οµή

18 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Φύτεµα: 21/3/09 Α οµάδα: 21/3/09

19 Β οµάδα: 21/3/09 Γ οµάδα: 21/3/09

20 Ενδιάµεσος χρόνος πειραµατισµού: Α οµάδα. Ενδιάµεσος χρόνος πειραµατισµού: Β οµάδα. Ενδιάµεσος χρόνος πειραµατισµού: Γ οµάδα.

21 Τέλος πειράµατος: Α οµάδα. Τέλος πειράµατος: Β οµάδα. Τέλος πειράµατος: Γ οµάδα.

22 Οι τρεις οµάδες στο τέλος του πειράµατος. Μεγαλύτερα, πυκνότερα και υγιέστερα φυτά στη οµάδα Α

23 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα 1) Τίτλος 1 2) Παρουσίαση του προβλήµατος 1 Α. Θέµατα βιβλιογραφικής έρευνας 1 Α1 Περιγραφή του φυτού 1 Α2 Το νερό και η σηµασία του στην ανάπτυξη των φυτών 3 Α3 Τρόποι µέτρησης της ανάπτυξης των φυτών 4 Β. Οριοθέτηση 7 Γ. Μεταβλητές 7 3) Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας 8 4) Παρουσίαση των κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα 8 5) ιαµόρφωση της υπόθεσης της έρευνας 10 6) Ανάλυση των παραµέτρων που δεν επηρεάζουν τα αποτελέσµατα 11 7) Περιγραφή των ορίων της έρευνας 12 8) Περιγραφή της διαδικασίας µε διάγραµµα ροής 13 Α. Συγκέντρωση πληροφοριών 13 Β. Συλλογή των απαιτούµενων υλικών και µέσων 14 Γ. Προετοιµασία-εκτέλεση πειράµατος 14. Εξαγωγή και ανάλυση των αποτελεσµάτων 15 Ε. Παρατηρήσεις 15 9) Ορισµοί µεταβλητών 15 10) Συµπεράσµατα 15 11) Προτάσεις για συµπληρωµατική έρευνα 16 12) Βιβλιογραφία 16 Φωτογραφίες από τη διαδικασία του πειράµατος 17

24 1) ΤΙΤΛΟΣ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού» 2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: (Α) Θέµατα βιβλιογραφικής έρευνας: Α1. Περιγραφή του µαρουλιού: - Είδη µαρουλιού που υπάρχουν (φυλλώδης τύπος, κεφαλωτός τύπος, τύπος µαρουλιού-σπαραγγιού, τύπος ρωµάνα). - Η σηµασία του µαρουλιού για τον ανθρώπινο οργανισµό. - Θερµοκρασία-φωτισµός. - Έδαφος-πότισµα. - Εχθροί-ασθένειες. Α2. Η σηµασία του νερού στην ανάπτυξη και γενικά στις λειτουργίες των φυτών: - Περιεκτικότητα των φυτών σε νερό 90%. - Σηµαντική η χρήση του στην φωτοσύνθεση και ως διαλύτη οργανικών και ανόργανων ουσιών. - Μέσο µεταφοράς ουσιών στο φυτό. - Ρύθµιση της θερµοκρασίας των φυτών. Α3. Τρόποι µέτρησης της ανάπτυξης των φυτών: - Μετράµε τα φύλλα του µαρουλιού. - Μετράµε το ύψος του. 3) ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Γενικός: Να αποδείξω ότι η ανάπτυξη των φυτών εξαρτάται από τη συχνότητα ποτίσµατος.

25 Ειδικός: Να προσδιορίσω την άριστη συχνότητα ποτίσµατος του µαρουλιού. 4) ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: Σύµφωνα µε τη βιβλιογραφική έρευνα, υποθέτω ότι τα επιθυµητά αποτλέσµατα θα εµφανιστούν όταν η συχνότητα ποτίσµατος είναι κάθε πέντε µέρες (κανονική συχνότητα, αποφεύγεται το σάπισµα και η ξήρανση των µαρουλιών). Θα υποστηριχθεί η υπόθεση χρησιµοποιώντας πειραµατική έρευνα. 5) ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ: Ανεξάρτητη: µέρες. Εξαρτηµένη: Συχνότητα ποτίσµατος. Επίπεδα: πότισµα κάθε τρεις πέντε εφτά Ανάπτυξη φυτών µαρουλιού. Επίπεδα: ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΚΗ 6) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ: Α. Η ηλιοφάνεια Β. Η θερµοκρασία Γ. Το είδος του χώµατος που χρησιµοποιήθηκε. Το στάδιο ανάπτυξης των φυτών 7) ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Αγοράζω τα υλικά: Ένα πλαστικό ποτήρι, δώδεκα µαρούλια (µέσος όρος 7cm και 5 φύλλα το καθένα) και τρεις γλάστρες µήκους 50cm και πλάτους 20cm, στις οποίες φυτεύω τα µαρούλια έτσι ώστε να είναι ανά τρία στην κάθε γλάστρα, µε απόσταση σταθερή µεταξύ τους 17cm (έχω και µερικές εφεδρικές γλάστρες µε µαρούλια που τα ποτίζω τακτικά σε περίπτωση που χρειαστούν).

26 Τα µαρούλια όλων των οµάδων τα ποτίζω για µία εβδοµάδα κάθε µέρα. Έπειτα, η γλάστρα µε τα µαρούλια της πρώτης οµάδας ποτίζεται κάθε τρεις µέρες, αυτή της δεύτερης οµάδας κάθε πέντε µέρες, ενώ αυτή της τρίτης κάθε εφτά µέρες. Όλες οι οµάδες ποτίζονται την ίδια ώρα: 4:00µ.µ και µε την ίδια ποσότητα νέρου: 165ml, το κάθε µαρούλι. Το πείραµα ξεκίνησε στις 21 / 3 / 09 και τελείωσε στις 5 / 5 / 09. 8) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Υψος µαρουλιών κατά µέσο όρο µετά τη λήξη του πειράµατος: Α οµάδα: 15,9cm, διαφορά (%) µε το αρχικό ύψος: 127,14% Β οµάδα: 14,4cm, διαφορά (%) µε το αρχικό ύψος: 105,71% Γ οµάδα: 11,9cm, διαφορά (%) µε το αρχικό ύψος: 67,14% Φύλλα µαρουλιών κατά µέσο όρο µετά τη λήξη του πειράµατος: Α οµάδα: 15 φύλλα, διαφορά (%) µε τον αρχικό αριθµό φύλλων: 200% Β οµάδα: 12,6 φύλλα, διαφορά (%) µε τον αρχικό αριθµό φύλλων: 152% Γ οµάδα: 10,5 φύλλα, διαφορά (%) µε τον αρχικό αριθµό φύλλων: 110% Κατά τη διάρκεια του πειράµατος το 3 ο µαρούλι της Γ οµάδας ξεράθηκε, οπότε δεν υπολογίστηκε στον µέσο όρο της οµάδας του. 9) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Απόρριψη της υπόθεσης ως ανεπαρκούς, εφόσον καλύτερη ανάπτυξη είχαν τα µαρούλια της Α οµάδας. Προτάσεις για συµπληρωµατική έρευνα.

27 10) ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Να ερευνηθεί η επίδραση του ηλιακού φωτός λίπανσης, ph του εδάφους και υγρασίας στην ανάπτυξη των φυτών. 11) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Internet Εγκυκλοπαίδεια Νέα οµή

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Με απλούς πρακτικούς τρόπους, µπορούµε όλοι µας να κάνουµε µία προσπάθεια ώστε να µειώσουµε την κατανάλωση νερού στο µπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. ΤΡΟΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο 1. Ελέγξτε για διαρροή το

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Το παρόν άρθρο το θεωρώ συνέχεια των προηγούμενων άρθρων σχετικά με τους ευκαλύπτους και μετά από πολλές ερωτήσεις φίλων μελισσοκόμων σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. Στην αρχή της ομιλίας του ο Γεωπόνος κ. Παύλος Καπόγλου, συγγραφέας του βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

αναπτύσσεται και αποδίδει σε συγκεκριµένο έδαφος, κλίµα, υψόµετρο υγρασία και έκθεση. Εποχή φύτευσης

αναπτύσσεται και αποδίδει σε συγκεκριµένο έδαφος, κλίµα, υψόµετρο υγρασία και έκθεση. Εποχή φύτευσης Οδηγός φυτεύσεων Επιλογή θέσης φύτευσης Η θέση φύτευσης επιλέγεται, µε βάση τις τοπικές συνθήκες, το µέγεθος της επέµβασης και το σκοπό που θα εξυπηρετήσει. Η επιβίωση του φυτού κρίνεται από το βάθος του

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Στόχοι - Να αναγνωρίζετε τα όργανα µε τα οποία τα φυτά µεταφέρουν το νερό από τις ρίζες στα υπόλοιπα µέρη του φυτού.. - Να διαπιστώσετε την άνοδο του νερού και των διαλυµένων ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Απότηνστιγμήπουοάνθρωποςαπέκτησε μόνιμη κατοικία άρχισε την κατοικιδιοποίηση τωνζώωνκαιτωνφυτών. Τα πρώτα καλλιεργούμενα φυτά προήλθαν πιθανώς τυχαία από σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Άσκηση1: ΑΣΚΗΣΕΙΣ Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Στις παρακάτω προτάσεις υπογραμμίστε με μια γραμμή την ανεξάρτητη και με δύο την εξαρτημένη μεταβλητή:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου Αχλάδι Έχει πάρα πολλές ποικιλίες και υποποικιλίες. Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ευδοκιμεί σε μέρη που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την υπερβολική ζέστη ούτε από το υπερβολικό κρύο. Καλλιεργείται σε όλη

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά προϊόντα κήπου. του γκαζόν

Βιολογικά προϊόντα κήπου. του γκαζόν Δωρεάν Δωρεάν συμβουλές συμβουλές Βιολογικά προϊόντα κήπου Το σύστημα περιποίησης του γκαζόν Ο χλοοτάπητας το "πράσινο σαλόνι"! Το μυστικό......κρύβεται σε ένα σύστημα περιποίησης γκαζόν που καλύπτει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτμιση και Διαπνοή

Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση, Διαπνοή Πραγματική και δυνητική εξατμισοδιαπνοή Μέθοδοι εκτίμησης της εξάτμισης από υδάτινες επιφάνειες Μέθοδοι εκτίμησης της δυνητικής και πραγματικής εξατμισοδιαπνοής (ΕΤ)

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών 1. Τα φυτά δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια E H 2 O CO 2 χλωροφύλλη σάκχαρα Ηηλιακήενέργεια μετατρέπεται σε χημική ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Αν και όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΠΑΤΣΟΥΚΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΗ 2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η επιτυχία μιας ανθοκομικής καλλιέργειας στην ύπαιθρο εξασφαλίζεται όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για ένα συγκεκριμένο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες µορφές ενέργειας

Ήπιες µορφές ενέργειας ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ήπιες µορφές ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. ΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία)

2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία) Πριν ξεκινήσεις 1. Επέλεξε το χώρο (νερό, καλό έδαφος) 2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία) 3. Ξέχασε κατ αρχήν ευαίσθητα και σπάνια φυτά. Πρώτα περπάτα σε γνωστά μονοπάτια και σ αυτό που

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στο δήμο μας! Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν την επανάχρησή τους. Ο βαθμός επεξεργασίας εξαρτάται από την χρήση για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ << ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ>>

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ << ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ>> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ > ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ Ηεξημέρωσητουφασολιούξεκινάπριναπό7000 χρόνια στην Κεντρική Αμερική. Το γένος Phaseolus

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2 Η Εταιρεία Η Plants Βase είναι μια εταιρεία νεοσύστατη που εμπορεύεται φυτοχώματα και κομπόστ - εδαφοβελτιωτικά. Διαθέτει ευρεία και πάμπληθη γκάμα προϊόντων δικών της, ενώ παράλληλα με την άγαστη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Θρυμματισμός Κομποστοποίηση προϊόντων κλαδέματος

Θρυμματισμός Κομποστοποίηση προϊόντων κλαδέματος Θρυμματισμός Κομποστοποίηση προϊόντων κλαδέματος Εισηγητής: Γιάννης Λιοντήρης, Γεωπόνος - MSc Περιβάλλοντος, Διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας Στόχοι της συνάντησης Δεν θα εξετάσουμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΥ ΙΑ. Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα

ΚΑΡΥ ΙΑ. Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα ΚΑΡΥ ΙΑ ρ. Παυλίνα ρογούδη, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα Νάουσα, Ιστοσελίδα www.pomologyinstitute.gr Η χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ηλιούπολη 12 Μαρτίου 2012 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 10 ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης Μυκόνου 34, Ηλιούπολη Οριοθετείται από: Aριστερά από την οδό Πάφου, δεξιά από την οδό Αιγίνης και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ Web: http://www.ismc.gr/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η Σεκόγια (Sequoia) «Redwood» είναι το ψηλότερο δέντρο στο κόσμο και βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ 130 μέτρα ύψος

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 31 Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 Πολύ λίγοι υδρατμοί επιλογή σωστής θερμοκρασίας Οι θερμοκρασίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Το σιταρένιο ψωμί ψήνεται σε χαμηλότερες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ- ΔΙΚΤΥΟΚΗΠΙΑ

Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ- ΔΙΚΤΥΟΚΗΠΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ- ΔΙΚΤΥΟΚΗΠΙΑ Επιστημονική ομάδα έργου: Δημήτριος Τσελές, καθηγητής, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες:

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Θερμοκρασία αερισμό, δραστηριότητα των μικροοργανισμών, πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων συγκέντρωση των τοξικών ουσιών. Η έλλειψη υγρασίας

Διαβάστε περισσότερα

(biodiesel) (bioethanol) 1895 Rudolf Diesel

(biodiesel) (bioethanol) 1895 Rudolf Diesel Το γλυκό σόργοως ενεργειακή καλλιέργεια για την παραγωγή βιο-αιθανόλης ρ.κ. ήµας Αναπληρωτής Καθηγητής Τµήµα Φυτικής Παραγωγής, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Ηµερίδα: «Παραγωγή Βιοαιθανόλης από Γλυκό Σόργο» Βιο-καύσιµα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 10-06-02-02 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ 10-06-02-02 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 10-06-02-02 10 Φυτοτεχνικά Έργα 06 Συντήρηση Πρασίνου 02 Αρδεύσεις 02 Άρδευση χλοοτάπητα - Φυτών εδαφοκάλυψης - Χλοοτάπητα

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ HYDROSENSE ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Β ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ HYDROSENSE ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HYDROSENSE Β ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ HYDROSENSE ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ελιά στη σύγχρονη εποχή Η Ελαιοκαλλιέργεια στην σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της Κερασιάς

Ασθένειες της Κερασιάς Ασθένειες της Κερασιάς ΚΟΡΥΝΕΟ Stigmina carpophila ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΝΕΟΥ Συνθήκες αναπτύξεως: Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Οι μολύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Επιτραπέζιας Ελιάς Ιστορικά Η Ελιά (Olea europea) είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στην χώρα µας όπως και στην Μεσόγειο γενικότερα. Τα ελαιόδεντρα

Διαβάστε περισσότερα

Ρίγανη. Τζουραµάνη Ε., Ναβρούζογλου Π., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.

Ρίγανη. Τζουραµάνη Ε., Ναβρούζογλου Π., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596 Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Θέμα φετινής σχολικής χρονιάς: Το νερό Θέμα: Το νερό στη ζωή μας ΤΟ ΝΕΡΟ Αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώματος Καλύπτει το 75% της επιφάνειας της γης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΝΑ ΦΟΥΛΙΔΗ Προϊσταμένη του τμήματος Πυρηνοκάρπων - Μηλοειδών Διεύθυνση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΥΠΑΑΤ ΛΑΡΙΣΑ 22-02-2013 ΜΥΡΤΙΛΟ 2 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ Υψηλό κόστος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία;

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Για τον καθηγητή Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Στόχοι / Ικανότητες Στόχοι 1. Να προετοιµάσουν οι µαθητές δείγµατα ξηρού χώµατος και να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. 2. Να κατανοήσουν οι

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ Sorghum bicolor (L.) Moench ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ BIOSIS Πρόγραμμα ΚοινοτικήςΠρωτοβουλίας INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Δ. ΛΕΧΑΙΝΩΝ 19 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα»

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 1 Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 2 Κάδοι για τη συλλογή των απορριµµάτων Οι κάδοι που µοιράστηκαν στα πρώτα πιλοτικά σπίτια είναι τέσσερις µεγάλοι κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων καθώς

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 2... 3... ΜΟΝΑΔΕΣ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 2... 3... ΜΟΝΑΔΕΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: ΜΕΡΟΣ Α Κυτταρική ανάπτυξη και διάχυση ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ Διάχυση: Με τον όρο διάχυση, γενικά, χαρακτηρίζουμε την τάση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Στα πλαίσια της ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ προσπαθούµε να προσεγγίσουµε τα χαρακτηριστικά ενός συνόλου (πληθυσµός) δια της µελέτης των χαρακτηριστικών αυτών επί ενός µικρού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΟΥΔΟΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΕΛΛΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΟΣΜΑΝΤΖΙΚΙΔΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το. νερό πηγή ζωής» ΤΑΞΗ: Ά

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΟΥΔΟΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΕΛΛΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΟΣΜΑΝΤΖΙΚΙΔΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το. νερό πηγή ζωής» ΤΑΞΗ: Ά ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το νερό πηγή ζωής» ΤΑΞΗ: Ά ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΧΕΙΜΑΡΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R;

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R; ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R; (γ) Ποιο μέρος του μορίου προσδίδει σε αυτό όξινες ιδιότητες; (δ) Ποιο μέρος του μορίου προσδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές 1 Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές Χρήστος όρδας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Γεωργίας 2 Αντικείµενο της οµιλίας Σηµασία των

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Εργαστήριο 2 ο. Υλικό Καλλιέργειας. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Εργαστήριο 2 ο. Υλικό Καλλιέργειας. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ IN VITRO Εργαστήριο 2 ο Υλικό Καλλιέργειας Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 ΥΛΙΚΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ o Ο ζυγώτης εμφανίζει ολοδυναμικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΌ ΛΊΠΑΣΜΑ ΒΑΚΤΗΡΙΟΣΤΑΤΙΚΌ

ΟΡΓΑΝΙΚΌ ΛΊΠΑΣΜΑ ΒΑΚΤΗΡΙΟΣΤΑΤΙΚΌ ΟΡΓΑΝΙΚΌ ΛΊΠΑΣΜΑ ΒΑΚΤΗΡΙΟΣΤΑΤΙΚΌ ΕΥΡΕΤΉΡΙΟ 1. ΝΈΑ ΕΜΦΆΝΙΣΗ FUNGINATOR Pg. 2 2. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2.1 ΣΕ ΦΥΤΑ... 2.2 ΣΕ ΧΏΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ, ΠΙΝΑΚΕΣ, ΣΚΕΥΗ, ΚΛΠ.. Pg. 3 Pg. 5 3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΣΠΟΡΟ, ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΣΠΟΡΑΣ (ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ) ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΦΑΛΜΥΡΟ Η ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:....

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ «Βελτίωση της Πατατοκαλλιέργειας με Χρήση Εξειδικευμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Πώς να προλάβετε και πώς να αντιμετωπίσετε τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στα άτομα άνω των 50 ετών ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην Ελλάδα σε περισσότερα από 50.000 άτομα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Χαριτωνίδης Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ 1

Νίκος Χαριτωνίδης Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ 1 Νίκος Χαριτωνίδης Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ Τα φρούτα και λαχανικά υφίστανται µια φυσιολογική διεργασία, η οποία ονοµάζεται ωρίµανση. Η ωρίµανση συχνά είναι επιθυµητή για το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΝΟΠΕΔΙΟΥ (TERROIR) ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΝΟΠΕΔΙΟΥ (TERROIR) ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΝΟΠΕΔΙΟΥ (TERROIR) ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Dr ΤΑΒΕΡΝΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ 1. 1 ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με τον ορισμό terroir αναφέρονταν,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΠΜ 477 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΠΠΜ 477 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΠΜ 477 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΟΜΑΔΑ:. ΗΜΕΡ. ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓH... 2.0 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2.1. ΝΕΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΟ ΠΕ ΙΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εργασία της Ειρήνης Καλλιντεράκη Μαθήτρια Τ.Α.Δ. - 2 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Αθλήτρια Α.Σ. ΑΙΑΝΤΑ Αγ. Δημητρίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Το Taekwondo είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

οµή, οργάνωση και λειτουργία οικοσυστηµάτων

οµή, οργάνωση και λειτουργία οικοσυστηµάτων ΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ οµή, οργάνωση και λειτουργία οικοσυστηµάτων Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. Τα φυτά αποκαλούνται ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ επειδή

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΓΕΝΙΚΑ Η παραγωγή ελληνικού καφέ στο εργοστάσιο αποτελείται από πέντε διαφορετικά στάδια τα οποία φαίνονται παρακάτω σε ένα απλοποιηµένο διάγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της επίδοσης μαθητών βιολογίας με θέμα ερώτηση πειραματικής μελέτης για την ολυμπιάδα φυσικών επιστημών Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSO)

Ανάλυση της επίδοσης μαθητών βιολογίας με θέμα ερώτηση πειραματικής μελέτης για την ολυμπιάδα φυσικών επιστημών Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSO) Ανάλυση της επίδοσης μαθητών βιολογίας με θέμα ερώτηση πειραματικής μελέτης για την ολυμπιάδα φυσικών επιστημών Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSO) Φάνης Κωνσταντίνος Φυλακτίδης Μάριος Ινστ. Νευρολογίας & Γενετικής

Διαβάστε περισσότερα