ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΘΕΜΑ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΘΕΜΑ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού»"

Transcript

1 2 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΤΜΗΜΑ: 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΙΓΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΗΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

2 1) ΤΙΤΛΟΣ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού» 2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Α. ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Α1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Το µαρούλι: η ιστορία του χρονολογείται πάνω από χρόνια και λέγεται πως η καταγωγή του είναι από την Ανατολική ΜεσόγειοΤο µαρούλι είναι ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Σύνθετα. Καλλιεργείται από τους Ρωµαϊκούς χρόνους και η προέλευση του δεν είναι γνωστή. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης µε µήκος έως µισό µέτρο. Τα φύλλα του βγαίνουν από το βλαστό που είναι κοντός χρώµατος ανοιχτοπράσινου ή βαθυπράσινου. Τα µαρούλια είναι λεία, στρογγυλά ή κατσαρά. Η άνθηση του µαρουλιού γίνεται σταδιακά και οι καρποί του βγαίνουν µέρες µετά την άνθηση. Τα µαρούλια πολλαπλασιάζονται µε σπόρο. Η σπορά γίνεται σε φυτώρια ή σπορεία και σε 15 περίπου µέρες τα φυτάρια είναι έτοιµα για µεταφύτευση. Ευδοκιµεί σε δροσερές θερµοκρασίες και δεν αντέχει στη ζέστη. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από το φθινόπωρο µέχρι την Άνοιξη, και το καλοκαίρι σε ψυχρότερα κλίµατα. Για την επιτυχία στην καλλιέργεια πρέπει να υπάρχει αρκετή εδαφική υγρασία,καλός φωτισµός και δροσερές νύχτες. Το µαρούλι τρώγεται ωµό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και µαγειρεµένο µε κρέας (φρικασέ). Οι Η.Π.Α έχουν τη µεγαλύτερη παραγωγή στον κόσµο, ακολουθούν η Κίνα, η Ισπανία και ο Καναδάς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται στρέµµατα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25,000 τόνους. Βοτανικές ποικιλίες: Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες µαρουλιού που µπορούν να διακριθούν σε 4 βοτανικές ποικιλίες. Ο φυλλώδης τύπος, στον οποίο τα φύλλα σχηµατίζονται σαν ρόδα και δεν έχουν κεφαλή. Φύονται κατά δεκάδες και ανανεώνονται όταν τα πρώτα φύλλα κοπούν. Είναι κατσαρά ή µοιάζουν µε της βελανιδιάς. Το χρώµα τους είναι πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο. Στον τύπο αυτό ανήκουν οι ποικιλίες σαλάτες Νεαπόλεως, αντιδοµάρουλα και τα κοινά µαρούλια. Ο κεφαλωτός τύπος, µε παχιά, µαλακά φύλλα που σχηµατίζουν µία συµπαγή κεφαλή. Οι ποικιλίες εδώ είναι τα κόκκινα κλειστά µαρούλια, Μπατάβια, Σαλαµάνδρα, Νιού Γιορκ Ιµπέριαλ και άλλες.

3 Ο τύπος µαρουλιού-σπαραγγιού µε στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό. Οι ποικιλίες αυτού του τύπου καλλιεργούνται στην Ασία κυρίως για τους βλαστούς τους. Ο τύπος ρωµάνα (που είναι και ο πιο γνωστός) µε λεία σκληρά και ανορθωµένα φύλλα που σχηµατίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν πολύ λεπτή γεύση και η υφή τους είναι τραγανή. Εδώ έχουµε τις ποικιλίες Σκουροπράσινο, λευκό Παρισιού και Κωνσταντινούπολης. Η σηµασία του µαρουλιού : Από την αρχαιότητα ως σήµερα, το µαρούλι θεωρείται ότι είναι πολύτιµο για τον οργανισµό µας και ασπίδα προστασίας για την υγεία µας. Κι αυτό γιατί: 1 ο ) Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καροτενοειδή (α και β καροτένιο, ζεαξανθίνη και λουτεϊνη), που ενισχύουν τον οργανισµό µας εναντίον αρκετών µορφών καρκίνου (πνεύµονα, µαστού, τραχήλου, δέρµατος και στοµάχου 2 ο ) ιαθέτει σηµαντικές ποσότητες βιταµίνης C, χρωµίου, µαγγανίου και φυλλικού οξέος. 3 ο ) Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι απαράιτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. 4 ο ) Σύµφωνα µε επιστηµονικές έρευνες, δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εµφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και των εκκολπωµάτων. 5 ο ) Ιδιαίτερα σηµαντική είναι η επίδραση του µαρουλιού και στο µεταβολισµό της χοληστερόλης. 6 ο ) Η συστηµατική κατανάλωση µαρουλιού (στα πλαίσια ενός υγιεινού διαιτολογίου σε καθηµερινή βάση) προστατεύει τον οργανισµό µας από καρδιαγγειακά νοσήµατα. 7 ο ) Ωφελεί το νευρικό σύστηµα, το συκώτι και βοηθά να αντιµετωπίσουµε ευκολότερα τη βρογχίτιδα, τη γρίπη και τους ρευµατισµούς. 8 ο ) Περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου, που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισµό. 9 ο ) Τέλος, θεωρείται ότι τα φύλλα και οι βλαστοί του µαρουλιού περιέχουν ένα γαλακτώδη χυµό που έχει φαρµακευτικές ιδιότητες (παυσίπονες αλλά και ναρκωτικές). Θερµοκρασία Φωτισµός Η άριστη θερµοκρασία για την βλάστηση των σπόρων είναι µεταξύ 15 21οC. Το µαρούλι γενικά είναι φυτό ψυχρής εποχής και µπορεί να αντέξει και σε χαµηλές θερµοκρασίες, δηλαδή έως -5οC. Ο φωτισµός είναι πολύ σηµαντικός παράγοντας για τη βλάστηση των σπόρων καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Στην Ελλάδα, ο φωτισµός δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του φυτού λόγω της µεγάλης ηλιοφάνειας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γι αυτό και δεν χρειάζεται επιπλέον τεχνητός φωτισµός.

4 Έδαφος Πότισµα Το µαρούλι έχει υψηλές απαιτήσεις στο έδαφος. Εποµένως, χρειάζεται εδάφη πολύ γόνιµα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, µε καλή αποστράγγιση και πλούσια σε οργανική ουσία. Τα πιο κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια του µαρουλιού είναι τα αµµοπηλώδη. Το λαχανικό αυτό δεν ανέχεται τα εδάφη µε µεγάλες συγκεντρώσεις αλάτων γιατί προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του φυτού και υποβάθµιση της ποιότητας των φύλλων. Λόγω του επιφανειακού ριζώµατος του µαρουλιού η συχνότητα των ποτισµάτων του πρέπει να είναι τακτική µε µικρές ποσότητες νερού. Με αυτό τον τρόπο παραµένει συνεχώς υγρό το επιφανειακό έδαφος που είναι αναγκαίο για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού. Εχθροί Ασθένειες Οι σηµαντικότερες ασθένειες που προσβάλουν το µαρούλι είναι: περονόσπορος, ωίδιο, αλτερναρίωση, σήψεις λαιµού. Ενώ τα κυριότερα έντοµα που προκαλούν προβλήµατα στην καλλιέργεια είναι : αφίδες, αλευρώδης, θρίπες, σαλιγκάρια κ.α. Α2 ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Η σηµασία του για τους ζωντανούς οργανισµούς συµπεραίνεται από την περιεκτικότητα του φυτικού βλαστικού σώµατος σε νερό (90%), από την οποία εξαρτάται η φυσιολογική λειτουργική δράση του φυτού, αφού µείωση της περιεκτικότητας σε νερό µειώνει την ένταση των λειτουργικών δράσεων. Το τελευταίο γίνεται αντιληπτό στα ώριµα σπέρµατα, που η ποσότητα του περιεχόµενου νερού φτάνει µέχρι 5%, ενώ η αναπνοή του είναι µόλις ανιχνεύσιµη. Το νερό χρησιµοποιείται από τα φυτικά κύτταρα ως αντιδραστήριο κατά τη φωτοσύνθεση για το σηµατισµό υδατανθράκων, καθώς και κατά την αναπνοή µε την αποικοδόµηση µόνο και πολυσακχαριτών ή λιπών. Επίσης, ως διαλύτης οργανικών και ανόργανων ουσιών και ως µέσο διασποράς των κολλοειδών ουσιών του πρωτοπλάµατος, µέσα στο οποίο πραγµατοποιούνται όλες οι βιοχηµικές αντιδράσεις του κυττάρου. Το νερό αποτελεί µέσο µεταφοράς διαλυτών ανόργανων και οργανικών συστατικών του φυτού, τα οποία µεταφέρονται από το σηµείο απορρόφησης ή του σχµατισµού τους µέχρι το σηµείο χρησιµοποίησης τους. Ένας άλλος ρόλος του νερού, βασικής όµως σηµασίας, είναι η ρύθµιση της θερµοκρασίας των φυτών, κυρίως κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής Θερµοκρασίας. Με τη διαπνοή επιτυγχάνεται πτώση της θερµοκρασίας των ιστών λόγω εξάτµισης του νερού. Είναι γνωστό ότι η επιµήκυνση των κυττάρων κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς αύξησης των ριζών και των βλαστών οφείλεται κυρίως στο σχηµατισµό χυµοοπίων και συνεπώς στη διατήρηση της σπαργής των νεαρών αυξανόµενων οργάνων. Τα φυτά µε το ριζικό τους σύστηµα

5 απορροφούν νερό από το έδαφος και ένα µέρος αυτού διαπνέεται στην ατµόσφαιρα κυρίως δια µέσου των φύλλων. Εποµένως η περιεκτικότητα του φυτού σε νερό εξαρτάται από την ταχύτητα απορρόφησης και την ταχύτητα διαπνοής. Το φυτό διαθέτει περίσσεια νερού όταν υπερισχύει η ταχύτητα απορρόφησης και συνεπώς βρίσκεται σε σπαργή, ενώ στην περίπτωση που υπερισχύει η ταχύτητα της διαπνοής το φυτό µαραίνεται λόγο µείωσης του νερού στους ιστούς του. Έχει διαπιστωθεί µε πολλούς τρόπους ότι έντονος µεταβολισµός και συνεπώς ταχεία αύξηση παρατηρείται µόνο στα φυτικά τµήµατα µε αυξηµένη περιεκτικότητα νερού. Σε περίπτωση που η περιεκτικότητα του φυτού σε νερό είναι µειωµένη, η αύξηση του επηρεάζεται δυσµενώς, αφού η φωτοσυνθετική του δραστηριότητα αλλά και ο πολλαπλασιασµός και η επιµήκυνση των κυττάρων, επιβραδύνεται σηµαντικά. Έτσι επιταχύνεται η διαφοροποίηση των κυττάρων, τα οποία γίνονται µικρότερα σε µέγεθος και πιο παχύτοιχα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα αυξανόµενα µέρη του φυτού να έχουν µικρότερο µέγεθος και περισσότερους στηρικτικούς ιστούς, ενώ τα φύλλα να είναι µικρότερα και παχύτερα µε ενισχυµένη την εφυµενίδα. Τα γνωρίσµατα ατά αποτελούν χαρακτηριστικά ξηροµορφίας και εµποδίζουν την εξάτµιση, ενώ διατηρούν τους µεσοκυττάριους χώρους των υποκείµενων ιστών σε αρκετά ψηλή σχετική υγρασία. Εποµένως τα φυτά αυτά εξακολουθούν να αυξάνουν µε αργούς σχετικά ρυθµούς ακόµη και σε ξηρή ατµόσφαιρα. Με όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν γίνεται αντιληπτό σε όλους µας πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η ύπαρξη του νερού σε όλους τους ζωντανούς οργανισµούς Α3 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Εάν σχεδιάσουµε οριζόντιες γραµµές στις συµφύσεις των κλώνων µπορούµε να διακρίνουµε τα στάδια ανάπτυξης του φυτού. Ο κύριος κλώνος παράγει βλαστάρια στην αρχή κάθε σταδίου. Κάθε νέος βλαστός αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων σταδίων της ανάπτυξής του και κατόπιν παράγει και αυτός νέα βλαστάρια στην έναρξη κάθε επόµενου σταδίου. Αυτός ο νόµος εφαρµόζεται σε κάθε κλώνο του φυτού. Μια και αυτός ο τρόπος ανάπτυξης είναι ακριβώς ίδιος µε την τρόπο αναπαραγωγής των κουνελιών στο κλασσικό πρόβληµα του Fibonacci, δεν µας εκπλήσσει το γεγονός ότι το πλήθος των κλώνων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης είναι ένας αριθµός Fibonacci.

6 Ο ίδιος τρόπος ανάπτυξης των κλώνων παρατηρείται και σε κάθε άλλο ποώδες φυτό ή δένδρο όπως µπορούµε να κατανοήσουµε και από το διπλανό σχεδιάγραµµα. Επιπλέον, ο αριθµός των φύλλων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης είναι ένας αριθµός Fibonacci. Στα προηγούµενα διαγράµµατα απεικονίστηκαν τα φυτά µε επίπεδο τρόπο. Στην πραγµατικότητα παρατηρούµε µια ελικοειδή ανάπτυξη στο χώρο τόσο των κλώνων όσο και των φύλλων όπως φαίνεται στην επόµενη σειρά διαγραµµάτων. Για να κατανοήσουµε τον µηχανισµό πληρέστερα ας προσηλώσουµε την προσοχή µας σε κάποιο φύλλο στην βάση του φυτού το οποίο το αριθµούµε µε το νούµερο 0. Αν κινηθούµε προς τα πάνω θα χρειαστεί να µετρήσουµε οκτώ ακόµα φύλλα έως ότου καταλήξουµε σε ένα φύλλο που έχει ακριβώς τον ίδιο προσανατολισµό µε το αρχικό. (δύο πρώτες εικόνες στα επόµενα σχεδιαγράµµατα)

7 Στη συνέχεια µετράµε πόσες ακριβώς φορές περιστραφήκαµε γύρω από τον κύριο κορµό του φυτού. Όπως φαίνεται στις τελευταίες δύο εικόνες επάνω, κάναµε ακριβώς 5 περιστροφές. Η διάταξη των φύλλων σε ένα φυτό µπορεί να εκφραστεί µε ένα κλάσµα. Το πλήθος των φύλλων που µεσολαβούν µεταξύ δύο φύλλων µε τον ίδιο προσανατολισµό, προς το πλήθος των περιστροφών. Στο παράδειγµά µας λοιπόν θα παίρναµε τον λόγο 8/5, οπότε λέµε πως το φυτό έχει φυλλοταξία 8/5. Κάθε είδος έχει τον δικό του χαρακτηριστικό αριθµό φυλλοταξίας και είναι πάντα λόγος δύο διαδοχικών αριθµών Fibonacci. Ένα δεύτερο παράδειγµα εικονίζεται στο πλάι του κειµένου. Εδώ η φυλλοταξία είναι 5/3. Σπειροειδείς σχηµατισµοί στα άνθη φυτών: Αν παρατηρήσουµε προσεκτικά τα κουκουνάρια, τα ανθύλλια µιας µαργαρίτας ή ενός ηλιοτροπίου, θα εντοπίσουµε δύο οικογένειες από διασταυρούµενες σπείρες. Οι σκελίδες του κουκουναριού είναι τροποποιηµένα φύλλα πού έχουν συσσωρευτεί και ενωθεί µε έναν µικρό µίσχο. Εδώ δεν κάνουµε λόγο για φυλλοταξία, όµως µπορούµε να ανιχνεύσουµε δύο οικογένειες σπειρών που εκτείνονται από το κέντρο προς την περιφέρεια και διασταυρώνονται µεταξύ τους. Μετρώντας βρίσκουµε οκτώ σπείρες µε δεξιόστροφη κατεύθυνση και δεκατρείς µε αριστερόστροφη, δηλαδή και πάλι εµφανίζονται διαδοχικοί αριθµοί Fibonacci. Το φαινόµενο αυτό το παρατηρούµε και στα ανθύλλια µιας µαργαρίτας όπου µετράµε 34 δεξιόστροφες σπείρες και 21 αριστερόστροφες. Ακόµα και οι σκελίδες του ανανά όπως δείχνουν τα επόµενα διαγράµµατα είναι έτσι διατεταγµένες ώστε να σχηµατίζουν τρεις οικογένειες ελίκων µε 5, 8 και 13 µέλη η καθεµία.

8 Ολοκληρώνοντας αυτήν την παράγραφο να αναφέρουµε ότι µορφές που εµπλέκουν τους αριθµούς Fibonacci εµφανίζονται συχνά στη φύση. Θα µας ενδιέφερε να µάθουµε σε ποιον φυσικό νόµο υπακούουν αυτές οι διατάξεις; Γιατί η φύση δείχνει τέτοια προτίµηση για τους αριθµούς Fibonacci; Φυσικά υπάρχουν πάντα οι αποκλίσεις όπως ως γνωστό είναι δυνατό να βρούµε το σπανιότατο τετράφυλλο τριφύλλι. Αυτά τα ερωτήµατα απασχολούν τον σύγχρονο βοτανολόγο και µέχρι σήµερα αποτελούν ένα µεγάλο αίνιγµα. Τουλάχιστον για την διάταξη των ανθυλλίων ή των σπορίων σε διασταυρούµενες οικογένειες σπειρών φαίνεται πως ο λόγος είναι ότι µε αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη συσκευασία τους. Β) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ιάταξη ανθυλλίων Σε αυτή την εργασία θα εξεταστεί η ανάπτυξη των φυτών µαρουλιού σε σχέση µε τη συχνότητα ποτίσµατος τους και όχι άλλων παραγόντων, π.χ λίπανσης, PH του εδάφους,ή φωτισµός. Γ) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Ανεξάρτητη µεταβλητή: συχνότητα ποτίσµατος των φυτών µαρουλιού. ΕΠΙΠΕ Α: (Α) γλάστρα : πότισµα κάθε 3 µέρες (Β) γλάστρα : πότισµα κάθε 5 µέρες (Γ) γλάστρα : πότισµα κάθε 7 µέρες Εξαρτηµένη µεταβλητή: Ανάπτυξη φυτών µαρουλιού.

9 ΕΠΙΠΕ Α: ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΚΗ 3) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΙ: Α) Γενικός Να αποδείξω ότι υπάρχει σχέση µεταξύ της συχνότητας ποτίσµατος και της ανάπτυξής των φυτών, δηλαδή ότι η ανάπτυξη των φυτών επηρεάζεται από τη συχνότητα ποτίσµατός τους. Β) Ειδικός Να προσδιορίσω την άριστη συχνότητα ποτίσµατος του µαρουλιού, δηλαδή κάθε πόσες µέρες είναι καταλληλότερο να ποτίζεται, ώστε να υπάρχουν τα επιθυµητά αποτελέσµατα. 4) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ: Α) Η ανεπάρκεια του νερού παγκοσµίως: Σε ένα παγκόσµιο περιβάλλον, στο οποίο όλα αλλάζουν µε επιταχυνόµενους ρυθµούς, το Νερό, η βασική πηγή ζωής, φαίνεται ότι θα αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισµού και περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη στις επόµενες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβληµα της έλλειψης του νερού. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή µε την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να µετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία. Επίσηµα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιµου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόµενη µείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθµιση της ποιότητάς του. Η ίδια πηγή κάνει γνωστό ότι σήµερα 232 εκατοµµύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσµου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθηµερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άµεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεµάτων κατάσταση. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαµάχης και συγκρούσεων µεταξύ γειτονικών χωρών, δεδοµένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων µοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες. Β) Τρόποι εξοικονόµησης νερού: Τρόποι Εξοικονόµησης Νερού στις Καλλιέργειες: 1. Για τις περιοχές µε έντονο το πρόβληµα επάρκειας νερού, συνιστάται η καλλιέργεια ειδών που απαιτεί τη λιγότερο δυνατή ποσότητα νερού. Με τη βοήθεια των τοπικών γεωπόνων και όπου αυτό κρίνεται εφικτό (κλίµα, έδαφος), αποφεύγουµε την καλλιέργεια υδροβόρων ποικιλιών και προχωρούµε σε αντικατάστασή τους.

10 2. Εφαρµόζουµε στις καλλιέργειες τη στάγδην άρδευση πότισµα µε σταγόνες και φροντίζουµε για την συστηµατική συντήρηση του αρδευτικού µας εξοπλισµού. Εντοπίζοντας τις υπάρχουσες βλάβες έγκαιρα, είµαστε σε θέση να ελέγχουµε την πιθανότητα διαρροής. 3. Επιδιώκουµε τη χηµική και µηχανική ανάλυση των καλλιεργήσιµων εκτάσεών µας. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουµε τις ανάγκες του εδάφους και οργανώνουµε καλύτερα την ποσότητα και τον χρόνο ποτίσµατός τους. 4. Αποφεύγουµε το πότισµα κατά την εµφάνιση ισχυρών ανέµων και υψηλών θερµοκρασιών. Ως προτεινόµενες ώρες ποτίσµατος συνιστώνται οι νυκτερινές καθώς µειώνεται στο ελάχιστο το ενδεχόµενο εξάτµισης του νερού. 5. Χρησιµοποιούµε φιλικά προς το περιβάλλον µέσα για την αντιµετώπιση των ζιζανίων τα οποία ως γνωστόν απορροφούν µεγάλη ποσότητα νερού κατά την ανάπτυξή τους. 6. Αποθηκεύουµε το βρόχινο νερό και το χρησιµοποιούµε στις καλλιέργειές µας. 7. Με τη βοήθεια των ειδικών επιστηµόνων και εφόσον τηρούνται όλες οι βασικές προϋποθέσεις, προχωρούµε σε επαναχρησιµοποίηση των νερών στράγγισης επιτυγχάνοντας έτσι διττό όφελος καθώς γίνεται εξοικονόµηση νερού και επαναχρησιµοποίηση των λιπασµάτων. Τρόποι εξοικονόµησης νερού στον κήπο: 1. εν ποτίζουµε υπερβολικά τον κήπο. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισµα µόνο κάθε 5 έως 7 ηµέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ηµέρες το χειµώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστηµα δύο εβδοµάδων. 2. Ποτίζουµε τον κήπο νωρίς το πρωί, όταν η θερµοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαµηλότερες.αυτό µειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτµιση. 3. Τοποθετούµε τους ψεκαστήρες, έτσι ώστε, το νερό να προσγειώνεται στο χορτοτάπητα και τους θάµνους και όχι στις πεζοδροµηµένες περιοχές. 4. Προτιµούµε την εγκατάσταση αυτόµατου ποτίσµατος, αλλά να λειτουργεί σωστά χωρίς διαρροές κατά µήκος του δικτύου. 5. Αποφεύγουµε την υπερβολική χρήση λιπασµάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό. 6. Ποτίζουµε µε το νερό του ενυδρείου (εάν έχουµε) τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο και µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως λίπασµα. 7. Επιλέγουµε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής µας. 8. Τοποθετούµε στην άκρη της µάνικάς µας βρύση, ώστε να προσαρµόζεται η ροή στις απαιτήσεις µας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.

11 9. εν αφήνουµε τους ψεκαστήρες ή τις µάνικες αφύλακτα. Οι µάνικες κήπων µας µπορούν να σπαταλήσουν πάνω από 2,5 κυβικά µέτρα νερό, µόνο σε µερικές ώρες. Χρησιµοποιούµε ένα χρονόµετρο κουζινών για να θυµηθούµε να το κλείσουµε. 10. Ελέγχουµε τακτικά τις µάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσµατα για τυχόν διαρροές. 11. Συλλέγουµε το βρόχινο νερό. Είναι κατάλληλο για πότισµα φυτών 12. Το καλοκαίρι ποτίζουµε νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο εξατµίζεται λιγότερο νερό από τη ζέστη. 13. Επιλέγουµε φυτά που επιβιώνουν µε λιγότερο νερό. Το υπερβολικό πότισµα µάλλον σαπίζει παρά ωφελεί τα φυτά. 14. Αποφεύγουµε να φυτεύουµε τους καλοκαιρινούς µηνες, γιατί υψηλότερες θερµοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη και τη συχνότητα ποτίσµατος. 15. Οι αγρότες πρέπει να ποτίζουν τη νύχτα. Γ) Αύξηση της παραγωγής των λαχανικών λόγω του σωστού ποτίσµατος και µείωση της τιµής τους ως αποτέλεσµα της µικρότερης κατανάλωσης νερού: Όπως είναι γνωστό η σωστή ποσότητα νερού και συχνότητα ποτίσµατος, επιδρά στη καλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Απώλειες της παραγωγής µπορεί να προέλθουν, εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, και από τη λάθος µεταχείρηση των φυτων, όπως είναι το υπερβολικό πότισµα ή το ελλιπές πότισµα. Πολλά φυτά ξεραίνονται ή σαπίζουν λόγω άγνοιας. Όταν το πότισµα γίνεται σωστά, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής. Επίσης, σωστή συχνότητα ποτίσµατος σηµαίνει και µείωση του κόστους παραγωγής και άρα φτηνότερα προϊόντα στην αγορά. Κατά συνέπεια, αυξάνεται η κατανάλωση και οι αγροτικές επιχειρήσεις γίνονται πιο κερδοφόρες, αφού τα προϊόντα τους είναι πιο ανταγωνιστικά και έχουν µεγαλύτερη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. 5) ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Με βάση τη βιβλιογραφική έρευνα υποθέτω ότι η συχνότητα ποτίσµατος κάθε πέντε µέρες θα είναι η καλύτερη. Το συµπέρασµα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι η αραιότερη συχνότητα ποτίσµατος (κάθε εφτά µέρες), µπορεί να οδηγήσει στην ξήρανση των φυτών, ενώ η συχνότερη (κάθε τρεις µέρες) µπορεί να προκαλέσει το σάπισµά τους. Θα υποστηριχθεί η υπόθεση µε πειραµατική έρευνα.

12 6) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Οι παράµετροι που επηρεάζουν είναι: 1) Ηλιοφάνεια: Η λειτουργία της φωτοσύνθεσης απαιτεί φως. Η αύξηση της έντασης του φωτός είναι ανάλογη µε τη φωτοσυνθετική απόδοση ενός φυτού. Ωστόσο υπάρχει κάποια τιµή έντασης του φωτός πέρα από την οποία ο ρυθµός της φωτοσύνθεσης παραµένει σταθερός. Η τιµή αυτή αναφέρεται ως σηµείο φωτοκορεσµο. Το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει σε ένα φύλλο απορροφάται, ενώ από το 20% ένα µέρος αντανακλάται από την επιφάνεια του φύλλου και το υπόλοιπο το διαπερνά. Ένα µέρος της απορροφούµενης ηλιακής ακτινοβολίας µετατρέπεται σε θερµότητα που αυξάνει τη θερµοκρασία του φύλλου και µόνο το 0,5% έως 3,5% του συνόλου της φωτεινής ενέργειας που προσπίπτει στο φύλλο χρησιµοποιείται για τη φωτοσύνθεση. 2) Θερµοκρασία: Η θερµοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τη δοµή, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων του φυτού, άρα και τη φωτοσύνθεση. Παρουσία φωτός η φωτοσυνθετική απόδοση αυξάνει µε την αύξηση της θερµοκρασίας. Ωστόσο υπάρχει µια τιµή θερµοκρασίας πέρα από την οποία προκαλείται ελάττωση της φωτοσύνθεσης, η οποία τελικά παύει όταν η αύξηση της θερµοκρασίας συνεχιστεί. Το παραπάνω φαινόµενο αποδίδεται στις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι υψηλές θερµοκρασίες καθώς και στη θερµοευαισθησία των στοµάτων που σε ακραίες θερµοκρασίες κλείνουν περιορίζοντας τη φωτοσυνθετική απόδοση. Η άριστη θερµοκρασία φωτοσύνθεσης ποικίλει και εξαρτάται από το είδος του φυτού και από το γεωγραφικό πλάτος εξάπλωσής του. Σε εύκρατες περιοχές η φωτοσυνθετική απόδοση αυξάνει µε την αύξηση της θερµοκρασίας (ξεκινώντας από τους 0 βαθµούς C περίπου) µέχρι µια µέγιστη τιµή που µπορεί να κυµαίνεται µεταξύ 15 βαθµών C και 25 βαθµών C ανάλογα µε το είδος. 3) Το είδος του χώµατος που χρησιµοποιήθηκε: Το χώµα περιέχει ένα µείγµα ανόργανων συστατικών που χαρακτηρίζονται από το µέγεθος των µορίων τους: άργιλος (<0,002mm), λάσπη (0,002-0,05mm) και άµµος (0,05-2,00mm). Οι σχετικές ποσότητες αυτών των συστατικών οδηγούν στην σύσταση του χώµατος. Για παράδειγµα, ένα χώµα µε υψηλό ποσοστό άµµου, δίνει την αίσθηση του χονδρόκοκκου. Απλώς και µόνο κοιτάζοντας το χώµα, µπορούµε να πούµε αν είναι εύφορο γιατί τότε έχει ένα σκούρο χρώµα που δείχνει ότι περιέχει ένα µεγάλο ποσοστό οργανικής ύλης. Η ικανότητα κατακράτησης νερού είναι µέτρο της µάζας του νερού που ένα ξηρό δείγµα εδάφους µπορεί να συγκρατήσει αφού αποβάλλει λόγω της βαρύτητας την επιπλέον ποσότητα νερού που περιέχει. Η σύσταση του χώµατος έχει µία επίδραση στην ικανότητα κατακράτησης νερού. Ανάµεσα λοιπόν στην ανάπτυξη των φυτών και στο χώµα υπάρχει σχέση. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάποια φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στα όξινα χώµατα, ενώ άλλα στα αλκαλικάβασικά χώµατα.αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αγρότες πρέπει να

13 ελέγχουν και να τροποποιούν, αν είναι απαραίτητο, την οξύτητα των αγροκτηµάτων τους προτού καλλιεργήσουν. 4) Το στάδιο ανάπτυξης των φυτών: Οι ανάγκες κάθε φυτού εξελίσσονται καθώς το φυτό αναπτύσσεται (µικρό φυτάριο-µεγαλοφυτάριο), σύµφωνα µε τη φυσιολογία του είδους. Ο γενικός βιολογικός κανόνας είναι ότι οι οργανικές απαιτήσεις είναι εντονότερες κατά τη νεαρή ηλικία και ο ρυθµός τους µειώνεται καθώς η ηλικία και το µέγεθος του οργανισµού αυξάνει. Αυτές οι παράµετροι θεωρούµε ότι δεν επηρεάζουν τα αποτελέσµατα της έρευνας, γιατί παραµένουν σταθερές κατά τη διάρκεια του πειράµατος. Για το λόγο αυτό χρησιµοποιήθηκαν στο πείραµα µαρούλια που βρίσκονταν στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης, φυτεµένα στο ίδιο είδος χώµατος και τοποθετηµένα στην ίδια θέση, ώστε να δέχονται την ίδια ηλιοφάνεια και θερµοκρασία για να µην µεταβληθούν τα αποτελέσµατα της έρευνας. 7) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Προσδιορισµός των παραγόντων που επηρεάζουν την αξιοπιστία των αποτελεσµάτων. Α) Αριθµός επαναλήψεων των πειραµάτων: Όσο περισσότερες οι επαναλήψεις, τόσο µεγαλύτερη η αξιοπιστία των αποτελεσµάτων. Για το λόγο αυτό χρησιµοποιούµε τρεις µεγάλες γλάστρες, στις οποίες φυτεύουµε από τρία µαρούλια στην κάθε γλάστρα στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης. Για την κάθε γλάστρα ορίζουµε µία συχνότητα ποτίσµατος, δηλαδή κάθε τρεις, πέντε και εφτά µέρες. Άρα ο αριθµός επαναλήψεων των πειραµάτων θα είναι: 3, που είναι και ο αριθµός των µαρουλιών ανά επίπεδο-γλάστρα. Β) Χρονική διάρκεια της έρευνας: Όσο µεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια του πειραµατισµού, τόσο µεγαλύτερη αξιοπιστία θα έχουν τα αποτελέσµατα. Τα πειράµατα είχαν διάκεια 45 ηµερών, ξεκινώντας στις 21/3/09 και τελειώνοντας στις 5/5/09. Γ) Τρόπος ανάλυσης των αποτελεσµάτων: όσο καλύτερος και πιο οργανωµένος είναι ο τρόπος ανάλυσης των αποτελεσµάτων, τόσο πιο εύκολα µπορούν να γενικευθούν τα συµπεράσµατα της έρευνας. Ο καλύτερος τρόπος, είναι ο υπολογισµός του µέσου όρου του ύψους των φυτών και του αριθµόυ των φύλλων τους.

14 8) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ: Α) Συγκέντρωση πληροφοριών: Βιβλιογραφικά στοιχεία και χωρισµός τους σε ενότητες: Α1. Περιγραφή του µαρουλιού: Είδη µαρουλιού που υπάρχουν (φυλλώδης τύπος, κεφαλωτός τύπος, τύπος µαρουλιού-σπαραγγιού, τύπος ρωµάνα). Η σηµασία του µαρουλιού για τον ανθρώπινο οργανισµό. Θερµοκρασία-φωτισµός. Έδαφος-πότισµα. Εχθροί-ασθένειες. Α2. Η σηµασία του νερού στην ανάπτυξη και γενικά στις λειτουργίες των φυτών: Περιεκτικότητα των φυτών σε νερό 90%. Σηµαντική η χρήση του στην φωτοσύνθεση και ως διαλύτη οργανικών και ανόργανων ουσιών. Μέσο µεταφοράς ουσιών στο φυτό. Ρύθµιση της θερµοκρασίας των φυτών. Α3. Τρόποι µέτρησης της ανάπτυξης των φυτών: Μέτρηση των φύλλων του µαρουλιού. Μέτρηση του ύψος του. Φωτογραφίες ποικιλιών µαρουλιού από το Internet:

15 Β) Συλλογή των απαιτούµενων υλικών και µέσων: Υλικά: 1) Ένα πλαστικό ποτήρι (για πότισµα σταθερής ποσότητας) 2) ώδεκα µαρούλια (µέσος όρος 7cm και 5 φύλλα το καθένα). 3) Τρεις γλάστρες µήκους 50cm και πλάτους 20cm. 4) Μία άλλη γλάστρα ίδιων διαστάσεων µε τις υπόλοιπες για τα εφεδρικά τρία µαρούλια του πειράµατος. 5) Ένα τσουβάλι χώµα. Γ) Προετοιµασία εκτέλεση πειράµατος: Το πείραµα ξεκινάει στις 21/3/09. αφού έχω αγοράσει τα υλικά και φυτέψει τα µαρούλια στις γλάστρες τους (µε σταθερή απόσταση µεταξύ τους 17cm, και ανά τρία στην κάθε γλάστρα),ορίζω τρεις οµάδες Α, Β, Γ από µία γλάστρα η κάθε µία και µία εφεδρική γλάστρα. Ποτίζω όλα τα µαρούλια επί µία εβδοµάδα κάθε µέρα ώστε να ριζώσουν τα φυτά. Μετράω τα φύλλα και το ύψος των µαρουλιών. Καταρτίζω πρόγραµµα ποτίσµατος: Α οµάδα, πότισµα ανά τρεις µέρες, Β οµάδα, πότισµα ανά πέντε µέρες και Γ οµάδα πότισµα ανά εφτά µέρες. Έναρξη πειράµατος: 28/3/09 Α οµάδα, πότισµα στις: 28, 31 Μαρτίου, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30 Απριλίου και στις 3 Μαΐου. Β οµάδα, πότισµα στις: 28 Μαρτίου, 2, 7, 12, 17, 22, 27, Απριλίου και στις 2 Μαΐου. Γ οµάδα, πότισµα στις: 28 Μαρτίου, 4, 11, 18, 25, Απριλίου και στις 2 Μαΐου.

16 Το πότισµα γίνεται πάντα την ίδια ώρα, στις 4:00µµ, και τα µαρούλια ποτίζονται µε την ίδια ποσότητα νερού το καθένα: 165ml. ) Εξαγωγή και ανάλυση των αποτελεσµάτων: ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Μέτρηση ύψους φυτών ΕΠΙΠΕ Α Α) Κάθε 3 ηµέρες Β) Κάθε 5 ηµέρες Γ) Κάθε 7 ηµέρες ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 5,0cm A2: 9,0cm A3: 7,0cm Β1: 6,0cm Β2: 7,0cm Β3: 8,0cm Γ1: 7,0cm Γ2: 7,0cm Γ3: 7,0cm ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 7,0cm 7,0cm 7,0cm ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 14,8cm A2: 16,0cm A3: 17,0cm Β1: 13,0cm Β2: 15,0cm Β3: 15,2cm Γ1: 11,3cm Γ2: 12,5cm Γ3: -- ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΙΑΦΟΡΑ ΤΕΛΙΚΗ - ΑΡΧΙΚΗ ΙΑΦΟΡΑ % 15,9cm 8,9cm 127,14 14,4cm 7,4cm 105,71 11,9cm 4,9cm 67,14 ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Μέτρηση αριθµού φύλλων ΕΠΙΠΕ Α Α) Κάθε 3 ηµέρες Β) Κάθε 5 ηµέρες Γ) Κάθε 7 ηµέρες ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 4 A2: 5 A3: 6 Β1: 6 Β2: 3 Β3: 6 Γ1: 5 Γ2: 6 Γ3: 4 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 5 φύλλα 5 φύλλα 5 φύλλα ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ Α1: 17 A2: 14 A3: 14 Β1: 14 Β2: 12 Β3: 12 Γ1: 11 Γ2: 10 Γ3: -- ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΙΑΦΟΡΑ ΤΕΛΙΚΗ - ΑΡΧΙΚΗ ΙΑΦΟΡΑ % 15,0 10, ,6 7, ,5 5,5 110 Ε) Παρατηρήσεις: Κατά τη διάρκεια του πειράµατος, το 3 ο µαρούλι της Γ οµάδας ξεράθηκε, οπότε δεν υπολογίστηκε στον µέσο όρο της οµάδας του. Προφανώς δεν ήταν τυχαίο ότι η απώλεια του φυτού παρτηρήθηκε στην οµάδα των αραιότερων ποτισµάτων. 9) ΟΡΙΣΜΟΙ(µεταβλητών): Συχνότητα ποτίσµατος: Η σταθερή χρονική περίοδος ανάµεσα σε δύο ποτίσµατα. Ανάπτυξη του µαρουλιού: επίπεδο αύξησης ή µείωσης ύψους και αριθµού φύλλων σε σχέση µε την αρχική κατάσταση. 10) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσµατά µου απέρριψαν την αρχική µου υπόθεση.

17 Τα µαρούλια της Α οµάδας αναπτύχθηκαν περισσότερο σε ύψος και αριθµό φύλλων, οπότε η άριστη συχνότητα ποτίσµατος για τα φυτά µαρουλιού είναι κάθε τρεις µέρες την περίοδο εκτέλεσης του πειράµατος. Τα φυτά µαρουλιού της Β οµάδας παρουσίασαν µέτρια ανάπτυξη, ενώ αυτά της Γ οµάδας ελάχιστη καθώς το 3 ο µαρούλι αυτής της οµάδας ξεράθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του πειράµατος. 11) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Να ερευνηθεί η επίδραση του ηλιακού φωτός, της θερµοκρασίας, της λίπανσης,του είδους χώµατος, του εδαφικού ph και της υγρασίας στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού. 12) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Internet Εγκυκλοπαίδεια Νέα οµή

18 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Φύτεµα: 21/3/09 Α οµάδα: 21/3/09

19 Β οµάδα: 21/3/09 Γ οµάδα: 21/3/09

20 Ενδιάµεσος χρόνος πειραµατισµού: Α οµάδα. Ενδιάµεσος χρόνος πειραµατισµού: Β οµάδα. Ενδιάµεσος χρόνος πειραµατισµού: Γ οµάδα.

21 Τέλος πειράµατος: Α οµάδα. Τέλος πειράµατος: Β οµάδα. Τέλος πειράµατος: Γ οµάδα.

22 Οι τρεις οµάδες στο τέλος του πειράµατος. Μεγαλύτερα, πυκνότερα και υγιέστερα φυτά στη οµάδα Α

23 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα 1) Τίτλος 1 2) Παρουσίαση του προβλήµατος 1 Α. Θέµατα βιβλιογραφικής έρευνας 1 Α1 Περιγραφή του φυτού 1 Α2 Το νερό και η σηµασία του στην ανάπτυξη των φυτών 3 Α3 Τρόποι µέτρησης της ανάπτυξης των φυτών 4 Β. Οριοθέτηση 7 Γ. Μεταβλητές 7 3) Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας 8 4) Παρουσίαση των κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα 8 5) ιαµόρφωση της υπόθεσης της έρευνας 10 6) Ανάλυση των παραµέτρων που δεν επηρεάζουν τα αποτελέσµατα 11 7) Περιγραφή των ορίων της έρευνας 12 8) Περιγραφή της διαδικασίας µε διάγραµµα ροής 13 Α. Συγκέντρωση πληροφοριών 13 Β. Συλλογή των απαιτούµενων υλικών και µέσων 14 Γ. Προετοιµασία-εκτέλεση πειράµατος 14. Εξαγωγή και ανάλυση των αποτελεσµάτων 15 Ε. Παρατηρήσεις 15 9) Ορισµοί µεταβλητών 15 10) Συµπεράσµατα 15 11) Προτάσεις για συµπληρωµατική έρευνα 16 12) Βιβλιογραφία 16 Φωτογραφίες από τη διαδικασία του πειράµατος 17

24 1) ΤΙΤΛΟΣ: «Η επίδραση της συχνότητας ποτίσµατος στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού» 2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: (Α) Θέµατα βιβλιογραφικής έρευνας: Α1. Περιγραφή του µαρουλιού: - Είδη µαρουλιού που υπάρχουν (φυλλώδης τύπος, κεφαλωτός τύπος, τύπος µαρουλιού-σπαραγγιού, τύπος ρωµάνα). - Η σηµασία του µαρουλιού για τον ανθρώπινο οργανισµό. - Θερµοκρασία-φωτισµός. - Έδαφος-πότισµα. - Εχθροί-ασθένειες. Α2. Η σηµασία του νερού στην ανάπτυξη και γενικά στις λειτουργίες των φυτών: - Περιεκτικότητα των φυτών σε νερό 90%. - Σηµαντική η χρήση του στην φωτοσύνθεση και ως διαλύτη οργανικών και ανόργανων ουσιών. - Μέσο µεταφοράς ουσιών στο φυτό. - Ρύθµιση της θερµοκρασίας των φυτών. Α3. Τρόποι µέτρησης της ανάπτυξης των φυτών: - Μετράµε τα φύλλα του µαρουλιού. - Μετράµε το ύψος του. 3) ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Γενικός: Να αποδείξω ότι η ανάπτυξη των φυτών εξαρτάται από τη συχνότητα ποτίσµατος.

25 Ειδικός: Να προσδιορίσω την άριστη συχνότητα ποτίσµατος του µαρουλιού. 4) ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: Σύµφωνα µε τη βιβλιογραφική έρευνα, υποθέτω ότι τα επιθυµητά αποτλέσµατα θα εµφανιστούν όταν η συχνότητα ποτίσµατος είναι κάθε πέντε µέρες (κανονική συχνότητα, αποφεύγεται το σάπισµα και η ξήρανση των µαρουλιών). Θα υποστηριχθεί η υπόθεση χρησιµοποιώντας πειραµατική έρευνα. 5) ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ: Ανεξάρτητη: µέρες. Εξαρτηµένη: Συχνότητα ποτίσµατος. Επίπεδα: πότισµα κάθε τρεις πέντε εφτά Ανάπτυξη φυτών µαρουλιού. Επίπεδα: ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΚΗ 6) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ: Α. Η ηλιοφάνεια Β. Η θερµοκρασία Γ. Το είδος του χώµατος που χρησιµοποιήθηκε. Το στάδιο ανάπτυξης των φυτών 7) ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Αγοράζω τα υλικά: Ένα πλαστικό ποτήρι, δώδεκα µαρούλια (µέσος όρος 7cm και 5 φύλλα το καθένα) και τρεις γλάστρες µήκους 50cm και πλάτους 20cm, στις οποίες φυτεύω τα µαρούλια έτσι ώστε να είναι ανά τρία στην κάθε γλάστρα, µε απόσταση σταθερή µεταξύ τους 17cm (έχω και µερικές εφεδρικές γλάστρες µε µαρούλια που τα ποτίζω τακτικά σε περίπτωση που χρειαστούν).

26 Τα µαρούλια όλων των οµάδων τα ποτίζω για µία εβδοµάδα κάθε µέρα. Έπειτα, η γλάστρα µε τα µαρούλια της πρώτης οµάδας ποτίζεται κάθε τρεις µέρες, αυτή της δεύτερης οµάδας κάθε πέντε µέρες, ενώ αυτή της τρίτης κάθε εφτά µέρες. Όλες οι οµάδες ποτίζονται την ίδια ώρα: 4:00µ.µ και µε την ίδια ποσότητα νέρου: 165ml, το κάθε µαρούλι. Το πείραµα ξεκίνησε στις 21 / 3 / 09 και τελείωσε στις 5 / 5 / 09. 8) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Υψος µαρουλιών κατά µέσο όρο µετά τη λήξη του πειράµατος: Α οµάδα: 15,9cm, διαφορά (%) µε το αρχικό ύψος: 127,14% Β οµάδα: 14,4cm, διαφορά (%) µε το αρχικό ύψος: 105,71% Γ οµάδα: 11,9cm, διαφορά (%) µε το αρχικό ύψος: 67,14% Φύλλα µαρουλιών κατά µέσο όρο µετά τη λήξη του πειράµατος: Α οµάδα: 15 φύλλα, διαφορά (%) µε τον αρχικό αριθµό φύλλων: 200% Β οµάδα: 12,6 φύλλα, διαφορά (%) µε τον αρχικό αριθµό φύλλων: 152% Γ οµάδα: 10,5 φύλλα, διαφορά (%) µε τον αρχικό αριθµό φύλλων: 110% Κατά τη διάρκεια του πειράµατος το 3 ο µαρούλι της Γ οµάδας ξεράθηκε, οπότε δεν υπολογίστηκε στον µέσο όρο της οµάδας του. 9) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Απόρριψη της υπόθεσης ως ανεπαρκούς, εφόσον καλύτερη ανάπτυξη είχαν τα µαρούλια της Α οµάδας. Προτάσεις για συµπληρωµατική έρευνα.

27 10) ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Να ερευνηθεί η επίδραση του ηλιακού φωτός λίπανσης, ph του εδάφους και υγρασίας στην ανάπτυξη των φυτών. 11) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Internet Εγκυκλοπαίδεια Νέα οµή

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Με απλούς πρακτικούς τρόπους, µπορούµε όλοι µας να κάνουµε µία προσπάθεια ώστε να µειώσουµε την κατανάλωση νερού στο µπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. ΤΡΟΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο 1. Ελέγξτε για διαρροή το

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος ΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία;

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Για τους µαθητές Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Περιγραφή εργασίας Στους περισσότερους ανθρώπους, το χώµα πιθανώς µοιάζει να είναι σαν κάτι το βρώµικο. Στην πραγµατικότητα, ρίχνοντας µια προσεκτικότερη

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Αθανάσιος Κουκουνάρας Λέκτορας Εργαστήριο Λαχανοκομίας Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ thankou@agro.auth.gr 9 Μαρτίου 2015, Λάρισα Κύρια σημεία Η ανάγκη για λίπανση Οργανική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΚΕΡΑΣΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus avium Prunus mahaleb(µαχαλέπιος κερασιά) Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή,

Διαβάστε περισσότερα

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή;

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Αναδάσωση. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Εισαγωγή Το δάσος Τα δάση δεν αποτελούν απλώς ένα σύνολο δένδρων και θάµνων, αλλά πλούσια οικοσυστήµατα µε πολλά είδη φυτών και ζώων, που αλληλοσυνδέονται µε πολύπλοκες

Διαβάστε περισσότερα

αναπτύσσεται και αποδίδει σε συγκεκριµένο έδαφος, κλίµα, υψόµετρο υγρασία και έκθεση. Εποχή φύτευσης

αναπτύσσεται και αποδίδει σε συγκεκριµένο έδαφος, κλίµα, υψόµετρο υγρασία και έκθεση. Εποχή φύτευσης Οδηγός φυτεύσεων Επιλογή θέσης φύτευσης Η θέση φύτευσης επιλέγεται, µε βάση τις τοπικές συνθήκες, το µέγεθος της επέµβασης και το σκοπό που θα εξυπηρετήσει. Η επιβίωση του φυτού κρίνεται από το βάθος του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L.

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καταγωγή: Κίνα ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καρπός πλούσιος σε βιταµίνη C ΒοτανικοίΧαρακτήρες ίοικο Φυλλοβόλο, αναρριχώµενο, πολυετές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΘΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η ομάδα μας είναι η ντομάτα. Σκοπός είναι να γίνει γνώστη η σπουδαιότητα αυτού του αγροτικού προϊόντος. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έγινε έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Α Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β τετραμήνου Το Νερό στη Φύση Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Γλέζου Κατερίνα - Δρίλλια Αθανασία Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Ομάδα «Σταγόνα ζωής» ΜΕΛΗ: ΔΑΝΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Στόχοι - Να αναγνωρίζετε τα όργανα µε τα οποία τα φυτά µεταφέρουν το νερό από τις ρίζες στα υπόλοιπα µέρη του φυτού.. - Να διαπιστώσετε την άνοδο του νερού και των διαλυµένων ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση & διατήρηση Θρεπτικών

Ανακύκλωση & διατήρηση Θρεπτικών Ανακύκλωση & διατήρηση Θρεπτικών 30-12-2014 EVA PAPASTERGIADOU Ανακύκλωση των Θρεπτικών είναι η χρησιμοποίηση, ο μετασχηματισμός, η διακίνηση & η επαναχρησιμοποίηση των θρεπτικών στοιχείων στα οικοσυστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρδεύσεις Στραγγίσεις. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

Αρδεύσεις Στραγγίσεις. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις Στραγγίσεις Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Μηχανική Σύσταση Εδάφους Χονδρή άμμος: 2 έως 0,2 mm Λεπτή άμμος: 0,2 έως 0,05 mm Ιλύς: 0,05 έως 0,02

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Το παρόν άρθρο το θεωρώ συνέχεια των προηγούμενων άρθρων σχετικά με τους ευκαλύπτους και μετά από πολλές ερωτήσεις φίλων μελισσοκόμων σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HUMULUS LUPULUS) (γερμανικά HOPFEN και αγγλικά HOPS. Ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου αναφέρθηκε στις δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Γινόμαστε μικροί επιστήμονες! Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Γινόμαστε μικροί επιστήμονες! Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Γινόμαστε μικροί επιστήμονες! Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο αθησιακοί στόχοι της δραστηριότητας Να καταγράψουμε τις παρατηρήσεις μας Να διατυπώσουμε ερωτήματα προς διερεύνηση Να εργαστούμε με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. Στην αρχή της ομιλίας του ο Γεωπόνος κ. Παύλος Καπόγλου, συγγραφέας του βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ της Νικολέτας Ε. 3ο Κεφάλαιο Περιληπτική Απόδοση 3.1. Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Άσκηση1: ΑΣΚΗΣΕΙΣ Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Στις παρακάτω προτάσεις υπογραμμίστε με μια γραμμή την ανεξάρτητη και με δύο την εξαρτημένη μεταβλητή:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ.

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΜΕΛΗ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Παρασκευόπουλο Ιστορικό Πλαίσιο: - Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Θερινό εξάμηνο 2011 Ο ρόλος του νερού στο φυτό Βασικότερο συστατικό των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΟ-ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΟ-ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΟ-ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΑΦ Είναι και οι δύο ετήσιες ανοιξιάτικες καλλιέργειες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο I. Τι είναι η επιστήμη; A. Ο στόχος της επιστήμης είναι να διερευνήσει και να κατανοήσει τον φυσικό κόσμο, για να εξηγήσει τα γεγονότα στο φυσικό κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτμιση και Διαπνοή

Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση, Διαπνοή Πραγματική και δυνητική εξατμισοδιαπνοή Μέθοδοι εκτίμησης της εξάτμισης από υδάτινες επιφάνειες Μέθοδοι εκτίμησης της δυνητικής και πραγματικής εξατμισοδιαπνοής (ΕΤ)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ. Γενικές πληροφορίες σε σχέση με τη φύτευση και την άρδευση στο φυτεμένο δώμα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ. Γενικές πληροφορίες σε σχέση με τη φύτευση και την άρδευση στο φυτεμένο δώμα ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ Γενικές πληροφορίες σε σχέση με τη φύτευση και την άρδευση στο φυτεμένο δώμα Για την αύξηση και την ανάπτυξη των φυτών απαιτείται νερό και χώμα πλούσιο σε θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η παραγωγή τροφής Καλύπτει τη βασικότερη ανθρώπινη ανάγκη Ιστορικά, η πρώτη αιτία ανθρώπινης παρέµβασης στο φυσικό περιβάλλον Σχετίζεται άµεσα µε τον υπερπληθυσµό

Διαβάστε περισσότερα

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου Αχλάδι Έχει πάρα πολλές ποικιλίες και υποποικιλίες. Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ευδοκιμεί σε μέρη που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την υπερβολική ζέστη ούτε από το υπερβολικό κρύο. Καλλιεργείται σε όλη

Διαβάστε περισσότερα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Το διαφανές στρώµα αέρος που περιβάλλει τη Γη σαν µια τεράστια προστατευτική ασπίδα, δίχως την οποία η ζωή στον πλανήτη µας θα ήταν αδιανόητη, ονοµάζεται ατµόσφαιρα. Η ατµόσφαιρα λοιπόν είναι

Διαβάστε περισσότερα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Φωτοσύνθεση» Ορεστιάδα 2015 Φωτοσύνθεση CO 2 +2H 2 S (CH 2 O) + H 2 O + 2S 6CO 2 +12H 2 O C 6

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Απότηνστιγμήπουοάνθρωποςαπέκτησε μόνιμη κατοικία άρχισε την κατοικιδιοποίηση τωνζώωνκαιτωνφυτών. Τα πρώτα καλλιεργούμενα φυτά προήλθαν πιθανώς τυχαία από σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΑ Ξελάκκωμα (λεκάνη βάθους 10 cm) Σκάψιμο (σε βάθος 15-20 cm μετά το κλάδεμα) Σκάλισμα (σε βάθος 5-8 cm μετά την καρπόδεση) ΜΕ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Δίυνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΙΝΩΔΗ ΦΥΤΑ Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.fibrecrops.nl τα ινώδη φυτά ανάλογα από το μέρος του φυτού που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο. Εισαγωγικές Έννοιες. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο. Εισαγωγικές Έννοιες. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ IN VITRO ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Εισαγωγικές Έννοιες Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Καλλιέργεια in vitro (= μέσα σε γυαλί): η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε;

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε; Θρέψη φυτού Θρέψη αζώτου: τον Χειμώνα όχι πρόσληψη Ν, Άνοιξη έως και άνθιση έδαφος ψυχρό και απαιτήσεις μηδαμινές άρα ελάχιστη πρόσληψη Ν, με εκβλάστηση μεγάλες απαιτήσεις από αποθηκευμένο Ν και από το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΠΑΤΣΟΥΚΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΗ 2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΜΕ ΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HYDROSENSE

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΜΕ ΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HYDROSENSE ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΜΕ ΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HYDROSENSE ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. /νση: T.Θ: 2222 Τηλέφωνο: 2810.331290 Καστοριάς και Θερµοπυλών

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ. Με την κλασσική έννοια, ως λίπασμα ορίζεται κάθε ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 10-06-02-01 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 10 Φυτοτεχνικά Εργα 06 Συντήρηση Πρασίνου 02 Αρδεύσεις 01 Άρδευση Φυτών

ΠΕΤΕΠ 10-06-02-01 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. 10 Φυτοτεχνικά Εργα 06 Συντήρηση Πρασίνου 02 Αρδεύσεις 01 Άρδευση Φυτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 10-06-02-01 10 Φυτοτεχνικά Εργα 06 Συντήρηση Πρασίνου 02 Αρδεύσεις 01 Άρδευση Φυτών Έκδοση 1.0 - Μάιος 2006 Το έργο της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΛΕΛΛΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα-λαχανικά δεν είναι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΚΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΕ 17(01) 24 ΝΑΙ 2 ΠΕΚ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΚΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΕ 17(01) 24 ΝΑΙ 2 ΠΕΚ ΑΘΗΝΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (ΠΕ) ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ (ΝΑΙ/ΟΧΙ) ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (ΦΟΡΕΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΛΕΚΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΕ 17(01) 24 ΝΑΙ 2 ΠΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - βλάπτει την υγεία των & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η επιτυχία μιας ανθοκομικής καλλιέργειας στην ύπαιθρο εξασφαλίζεται όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για ένα συγκεκριμένο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Χαριτωνίδης. Πρόλογος

Νίκος Χαριτωνίδης. Πρόλογος Πρόλογος Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν µια ξεχωριστή κατηγορία τροφίµων. Ο λόγος που ξεχωρίζουν είναι ότι τα προϊόντα αυτά είναι ζωντανά, δηλαδή αναπνέουν και µεταβολίζονται και µετά τη συγκοµιδή

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Ο Ευκάλυπτος ο torquata όπως όλοι σχεδόν οι ευκάλυπτοι κατάγεται και αυτός από την μακρινή Αυστραλία, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------

----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------ ----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο 9.1 ηµιουργία µοντέλων πρόβλεψης 9.2 Απλή Γραµµική Παλινδρόµηση 9.3 Αναλυτικά για το ιάγραµµα ιασποράς

Διαβάστε περισσότερα

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό.

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2013 Tι είναι τα ποτάμια; Τα ποτάμια είναι φυσικά ρεύματα νερού. Δημιουργούνται από το νερό των βροχών και των λιωμένων πάγων, που κατεβαίνει από πιο ψηλές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-15 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Γ. Ζερβουδάκης ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αναπαραγωγή (reproduction) ζιζανίων Εγγενής αναπαραγωγή (sexual

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Γυψοφίλη Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στο δήμο μας! Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν την επανάχρησή τους. Ο βαθμός επεξεργασίας εξαρτάται από την χρήση για την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά προϊόντα κήπου. του γκαζόν

Βιολογικά προϊόντα κήπου. του γκαζόν Δωρεάν Δωρεάν συμβουλές συμβουλές Βιολογικά προϊόντα κήπου Το σύστημα περιποίησης του γκαζόν Ο χλοοτάπητας το "πράσινο σαλόνι"! Το μυστικό......κρύβεται σε ένα σύστημα περιποίησης γκαζόν που καλύπτει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Κεφάλαιο 5 ο : Οικοσυστήµατα ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η µελέτη των αλληλεπιδράσεων µεταξύ των µορφών ζωής και του περιβάλλοντός τους είναι η επιστήµη της οικολογίας. Το οικολογικό σύστηµα των οργανισµών και

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες:

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Θερμοκρασία αερισμό, δραστηριότητα των μικροοργανισμών, πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων συγκέντρωση των τοξικών ουσιών. Η έλλειψη υγρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της

Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της ΕΚΦΕ Εύβοιας Προσδιορισµός βιταµίνης C σε χυµούς φρούτων και λαχανικών και µελέτη διάφορων παραγόντων που επιδρούν στη ποσότητα της Απαραίτητα όργανα Προχοϊδα Σιφώνι Κωνική φιάλη Απαραίτητα υλικά 10 ml

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

1. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» 1. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΒΙΒΛΙΟ: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» (ΚΑΛ ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΝΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΠΑΘΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΤΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛ., ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ ΚΩΝ., έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

www.romvos.edu.gr email : support@romvos.edu.gr

www.romvos.edu.gr email : support@romvos.edu.gr www.romvos.edu.gr ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α 1. γ 2. α 3.β 4.β 5.δ ΘΕΜΑ Β Β1. 1. Β 2. Α 3. Α 4. Β 5. Β 6. Α 7. Α, 8. Β Β2. Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα FIGARO Παρουσίαση Προγράμματος Άρδευσης Ακριβείας - Πείραμα Εφαρμογής στο Μαγικό Ξάνθης

Ερευνητικό Πρόγραμμα FIGARO Παρουσίαση Προγράμματος Άρδευσης Ακριβείας - Πείραμα Εφαρμογής στο Μαγικό Ξάνθης Ερευνητικό Πρόγραμμα FIGARO Παρουσίαση Προγράμματος Άρδευσης Ακριβείας - Πείραμα Εφαρμογής στο Μαγικό Ξάνθης Γεώργιος Συλαίος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνική Σχολή - Ξάνθη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΑΦΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ Aphis gossypii (Hemiptera-Homoptera,Aphididae) Βιολογία Aphis gossypii στο βαμβάκι 2.Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη δράση των φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

2.3. Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 100 104 Α ΟΜΑ ΑΣ

2.3. Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 100 104 Α ΟΜΑ ΑΣ .3 Ασκήσεις σχ. βιβλίου σελίδας 00 04 Α ΟΜΑ ΑΣ. Έξι διαδοχικοί άρτιοι αριθµοί έχουν µέση τιµή. Να βρείτε τους αριθµούς και τη διάµεσό τους. Αν είναι ο ποιο µικρός άρτιος τότε οι ζητούµενοι αριθµοί θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 1. Υφιστάμενη Κατάσταση Οι υδάτινοι πόροι συνδέονται άμεσα με το κλίμα καθώς ο υδρολογικός κύκλος εξαρτάται σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14 ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Μπορεί να λειτουργήσει ένα οικοσύστημα α) με παραγωγούς και καταναλωτές; β) με παραγωγούς και αποικοδομητές; γ)με καταναλωτές και αποικοδομητές; Η διατήρηση των οικοσυστημάτων προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία Καταγωγή: Ασία ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus amygdalus (Prunus communis, Amygdalus communis). Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, οδοντωτά,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ Τα πιο διαδεδομένα είδη της γήινης βλάστησης βάση διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιολογία Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σειρά: Γενικό Λύκειο Θετικές Επιστήμες Νότα Λαζαράκη, Βιολογία Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας Υπεύθυνος έκδοσης: Αποστόλης Αντωνόπουλος Θεώρηση κειμένου: Κυριάκος Εμμανουηλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών 1. Τα φυτά δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια E H 2 O CO 2 χλωροφύλλη σάκχαρα Ηηλιακήενέργεια μετατρέπεται σε χημική ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Αν και όλα τα

Διαβάστε περισσότερα