Γεώργιος Βασιλειάδης, Λύκειο Παιανίας «Η χρυσή τομή στα μαθηματικά, στην τέχνη, στη ζωή»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γεώργιος Βασιλειάδης, Λύκειο Παιανίας «Η χρυσή τομή στα μαθηματικά, στην τέχνη, στη ζωή» 2012-2013"

Transcript

1 Γεώργιος Βασιλειάδης, Λύκειο Παιανίας «Η χρυσή τομή στα μαθηματικά, στην τέχνη, στη ζωή»

2

3 Η Χρυσή τοµή στην καθηµερινότητά µας Η χρυσή τοµή δεν είναι µόνο ένας µαθηµατικός όρος, αλλά και µια καθηµερινή έκφραση. Τη χρησιµοποιούµε όταν θέλουµε να πούµε ότι η λύση µας σε ένα πρόβληµα ή µια κατάσταση είναι η πιο κατάλληλη, η ιδανικότερη.

4 ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ Θεωρείται ότι δίνει αρµονικές αναλογίες και για το λόγο αυτό έχει χρησιµοποιηθεί στην ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ και τη ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, τόσο κατά την αρχαία Ελλάδα όσο και κατά την Αναγέννηση. Την χρυσή τοµή εισήγαγε και υπολόγισε ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ( π.χ.) που γεννήθηκε στη ΣΑΜΟ, και ίδρυσε σηµαντικότατη φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας (Κάτω Ιταλία). Η χρυσή τοµή συµβολίζεται µε το γράµµα Φ προς τιµήν του ΦΕΙ ΙΑ, του γνωστότερου ίσως γλύπτη της ελληνικής αρχαιότητας, και του σηµαντικότερου της κλασικής περιόδου.

5 Για να χωρίσουµε ένα ευθύγραµµο τµήµα µε αναλογίες χρυσής τοµής πρέπει ο λόγος του µεγαλύτερου τµήµατος προς το µικρότερο να είναι ίσος µε το λόγο όλου του τµήµατος προς το µεγαλύτερο. α + β α β Συνεπώς πρέπει:

6 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ Ακολουθίες (ορισµός): Στα µαθηµατικά, µια ακολουθία είναι µια διατεταγµένη λίστα αντικειµένων. Μια ακολουθία έχει όρους και το πλήθος των όρων της (που µπορεί να είναι και άπειρο) ονοµάζεται µήκος της ακολουθίας. Σε αντίθεση µε τα σύνολα, σε µια ακολουθία έχει σηµασία η διάταξη των αντικειµένων της (πρώτος όρος, δεύτερος, τρίτος και ούτω καθ εξής). Επιπλέον δεν υπάρχει περιορισµός όσον αφορά το πόσες φορές µπορεί να εµφανίζεται ένα αντικείµενο µιας ακολουθίας.

7 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΦΙΜΠΟΝΑΤΣΙ Στα Μαθηµατικά, οι Αριθµοί Φιµπονάτσι είναι οι αριθµοί της παρακάτω ακέραιης ακολουθίας: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144 Εξ ορισµού, οι πρώτοι δύο αριθµοί Φιµπονάτσι είναι το 0 και το 1, και κάθε επόµενος αριθµός είναι το άθροισµα των δύο προηγούµενων.

8 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ FIBONACCI Ο Λεονάρντο Πιζάνο γεννήθηκε στην Πίζα το Το όνοµά του προδίδει την καταγωγή του, αφού Φιµπονάτσι σηµαίνει απλά «γιος του Μπονάτσι». Εντούτοις, το όνοµα είναι µάλλον σύγχρονη επινόηση εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι στην εποχή του ήταν γνωστός ως Φιµπονάτσι. Στα µαθηµατικά µυήθηκε µέσω της λογιστικής, αφού ο πατέρας του ήταν Ιταλός έµπορος µε διεθνείς εµπορικές συναλλαγές. Πολύ σύντοµα ο Λεονάρντο εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα µαθηµατικά. Μέσα από τα επαγγελµατικά ταξίδια του στη Βόρεια Αφρική του δόθηκε η ευκαιρία να διδαχτεί τα αραβικά µαθηµατικά από µουσουλµάνους δασκάλους. Έτσι γνώρισε το ινδοαραβικό σύστηµα αρίθµησης και αντιλήφθηκε αµέσως τα τεράστια πλεονεκτήµατα του. Έγινε ο πιο ένθερµος υπέρµαχός τους στην Ευρώπη όπου επεδίωξε να τα διαδώσει. Σ αυτό οφείλουµε την εισαγωγή τους στον πολιτισµό µας.

9 Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΟΥς ΚΑΡ ΙΑΚΟΥς ΠΑΛΜΟΥς Σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφηµα, απεικονίζονται 3 είδη κυµάτων των καρδιακών παλµών : τα κύµατα P, το σύµπλεγµα κυµάτων QRS και τα κύµατα Τ. Έχει παρατηρηθεί, ότι σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφηµα ήρεµων καρδιακών παλµών σχηµατίζεται Χρυσή Τοµή, όπως φαίνεται στο σχήµα. Έχει προταθεί ότι, αν υπάρχει σχέση Χρυσής Τοµής σε έναν καρδιακό παλµό στο Τ τµήµα του ηλεκτροκαρδιογραφήµατος, αναπαριστά µία κατάσταση υγείας ειρήνης και αρµονίας.

10

11 Η Ι ΕΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ Η ιδέα της σύνδεσης των µαθηµατικών και της µουσικής γεννήθηκε πριν από 26 ολόκληρους αιώνες στην αρχαία Ελλάδα από τον Πυθαγόρα. Ο φιλόσοφος γνώριζε πολύ καλά τη σχέση της µουσικής µε τους αριθµούς. Οι ειδικοί ερευνητές θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι πως ο ίδιος και οι µαθητές του εντρύφησαν στη σχέση της µουσικής και των αριθµών µελετώντας το αρχαίο όργανο µονόχορδο Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι µόνο οι ακριβείς µαθηµατικές σχέσεις έδιναν αρµονικούς ήχους στο µονόχορδο. Για παράδειγµα, έπρεπε να χωρίσουν ακριβώς στη µέση τη χορδή, και όχι περίπου στη µέση, ώστε να έχουν το ευχάριστο ψυχικό συναίσθηµα που απορρέει από έναν αρµονικό ήχο. Εύκολα λοιπόν οι Πυθαγόρειοι κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι τα µαθηµατικά κυβερνούν τη µουσική ή και ότι, ως ένα βαθµό, η µουσική κυβερνά τα µαθηµατικά.

12 Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΙς ΣΟΝΑΤΕς ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ. Στον καιρό του Μότσαρτ, η µουσική φόρµα της σονάτας εξελίχθηκε σε δύο µέρη: στην Έκθεση και στην Ανάπτυξη και Επανέκθεση. ηλαδή ο Μότσαρτ διαίρεσε τις σονάτες του σύµφωνα µε τη χρυσή αναλογία, µε την Έκθεση ως πιο το σύντοµο τµήµα (x) και την Ανάπτυξη και Επανέκθεση ως το πιο µεγάλο (1-x). Στο πρώτο µέρος της σονάτας αριθ.1 σε Ντο Ματζόρε, παραδείγµατος χάριν, η Έκθεση αποτελείται από 38 µέτρα και η Ανάπτυξη και Επανέκθεση από 62 µέτρα. Η διαίρεση του 38:62 δίνει πηλίκο περίπου 0,613, προσεγγίζοντας το χρυσό αριθµό.

13 Η ΜΕΛΛΙΣΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ! Γιατί η µέλισσα επιλέγει το κανονικό εξάγωνο και όχι το ισόπλευρο τρίγωνο ή το τετράγωνο για την κατασκευή των κελιών της κερήθρας; Ιδού το ερώτηµα! 1. Είναι το µοναδικό σχήµα µε την µικρότερη περίµετρο ώστε να κλείνει το χώρο. ηλαδή η µέλισσα δαπανά λιγότερο κερί για την κατασκευή των κελιών της. 2.Αν θέλουµε να διαµερίσουµε (να χωρίσουµε σε µικρότερα τµήµατα) ένα δοχείο ώστε να περιέχεται όσο το δυνατό µεγαλύτερος όγκος στα κελιά της διαµέρισης αυτό επιτυγχάνεται µε την επιλογή κανονικών εξαγώνων. Η πλευρά του εξαγώνου (=0,62) σε σχέση µε την πλευρά του ισοδυνάµου τετραγώνου (=1) έχουν σχέση χρυσής τοµής. Πράγµατι ο λόγος 1 / 0,62 = 1,62 όπου 1,62 = φ. Οι πλευρές δηλαδή του των ισοδυνάµων τετραγώνου και εξαγώνου σχηµατίζουν το χρυσό ορθογώνιο στο οποίο ο λόγος των πλευρών ισούται µε 1,62 δηλαδή =φ. Και εύλογα διερωτάται κανείς! Ποιος έβαλε τις συγκεκριµένες γεωµετρικές πληροφορίες στα απειροελάχιστα εγκεφαλικά κύτταρα αυτού του ζουζουνιού;

14 ΦΥΤΑ Τα φυτά δε γνωρίζουν για την ακολουθία Fibonacci, απλά µεγαλώνουν µε τον πιο πρόσφορο και αποδοτικό τρόπο. Όµως η ακολουθία κάνει την εµφάνισή της στη διάταξη των φύλων γύρω από το µίσχο. Εµφανίζεται επίσης στην ανάπτυξη των βελόνων αρκετών ειδών ελάτου, καθώς επίσης και στη διάταξη των πετάλων στις µαργαρίτες και τα ηλιοτρόπια. Μερικά κωνοφόρα δένδρα παρουσιάζουν αυτή τη σειρά αριθµών στη δοµή της επιφάνειας των κορµών τους, ενώ τα φοινικόδενδρα στους δακτυλίους των κορµών τους.

15 ΤΟ Φ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ξεκίνησε από τους Αιγυπτίους µε την κατασκευή των πυραµίδων.οι βασικές σχέσεις του φ χρησιµοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός ορθογωνίου τριγώνου το οποίο σχηµατίζει τις διαστάσεις των µεγάλων Πυραµίδων της Αιγύπτου. Η υποτείνουσα όπως φαίνεται δίπλα σχηµατίζει µε τη βάση γωνία 51,83 µοιρών, της οποίας το συνηµίτονο είναι το 1/φ ή 0,618.

16 ΤΟ Φ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη χρυσή τοµή ως «χωρισµό ενός ευθύγραµµου τµήµατος σε µέσο και άκρο λόγο» και τη χρησιµοποίησαν εκτεταµένα για οµορφιά και ισορροπία στον σχεδιασµό του Παρθενώνα και σε άλλα έργα αρχιτεκτονικής. Χρησιµοποιήθηκε στον σχεδιασµό της Παναγίας των Παρισίων, στο Παρίσι, το οποίο χτίστηκε στο χρονικό διάστηµα µεταξύ 1163 και 1250.

17 Καλλιτέχνες της Αναγέννησης της περιόδου του 1500 και του Leonardo Da Vinci την γνώριζαν ως θεϊκή αναλογία. Στην Ινδία, χρησιµοποιήθηκε στην κατασκευή του Taj Mahal το οποίο ολοκληρώθηκε το Η χρήση της συνεχίζεται και στην µοντέρνα Ο πύργος CN στο Toronto, ο αρχιτεκτονική, ψηλότερος πύργος στον όπως φαίνεται στο κόσµο, περιέχει την χρυσή κτίριο των τοµή στον σχεδιασµό του. Ο Ηνωµένων Εθνών. λόγος της πλατφόρµας παρατήρησης στα 342 µέτρα προς το συνολικό ύψος των 553,33 µέτρων είναι 0,618, το αντίστροφο του φ!

18 Η χρυσή αναλογία, το χρυσό ορθογώνιο και ο αριθµός Φ. Βήµα 1 Βήµα 2 Βήµα 3 Βήµα 4 Βήµα 5

19 Το ελληνικό γράµµα Φείναι το αρχικό του ονόµατος του Φειδία, δηµιουργού των γλυπτών του Παρθενώνα. Η πρόσοψη του Παρθενώνα όπως φαίνεται και από την φωτογραφία δίπλα, µπορεί νοητά να εγγραφεί σε ένα χρυσό ορθογώνιο που σηµαίνει ότι ο λόγος των διαστάσεών του είναι ο αριθµός Φ.

20 Πεντάλφα: σύµβολο των Πυθαγορείων. Απεικόνιση σε αρχαίο τάφο.

21 Γεωµετρικά σχήµατα που συνδέονται µε τη χρυσή τοµή Χρυσά οξυγώνια τρίγωνα

22 Απλές προσεγγιστικές κατασκευές κανονικών πενταγώνων ωδεκάεδρο, Εικοσάεδρο: Ανάµεσα στα πέντε Πλατωνικά ωδεκάεδρο, Εικοσάεδρο: Ανάµεσα στα πέντε Πλατωνικά στερεά, υπάρχουν και δύο που συνδέονται µε το κανονικό πεντάγωνο και την χρυσή τοµή. Είναι το κανονικό δωδεκάεδρο που οι έδρες του είναι κανονικά πεντάγωνα, και το δυϊκό του, το κανονικό εικοσάεδρο που ανά πέντε ισόπλευρα τρίγωνα ενώνονται για να σχηµατίσουν ένα σχεδόν σφαιρικό πολύεδρο

23 Κανονικό δωδεκάεδρο Leonardo da Vinci: Εικοσάεδρο Κανονικό εικοσάεδρο

24 Χρυσές σπείρες : Κατασκευή Η µία βασίζεται σε διαδοχικά χρυσά ορθογώνια που το ένα περιέχει το άλλο και η άλλη σε διαδοχικά χρυσά οξυγώνιατρίγωνα, που και εδώ, το ένα περιέχει το άλλο.

25 Η χρυσή τοµή στη γλυπτική και ζωγραφική

26 Mona Lisa Μελέτη αναλογιών Άγιος Ιερώνυµος Μελέτη αναλογιών σώµατος κατά τον προσώπου γέρου Vitruvious Τον 16ο αιώνα ο Luca Pacioli ( ) γεωµέτρης και φίλος του µεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου Leonardo da Vinci, «ξαναανακάλυψε» την χρυσή τοµή. Το βιβλίο του, όπου µελετούσε τον αριθµό, εικονογραφήθηκε από τον γνωστό καλλιτέχνη

27 Michelangelo ( ) αβίδ Κιονόκρανο Ιωνικού Ρυθµού

28 Η Αγία Οικογένεια Λουόµενοι

29 Σταύρωση Raphael ( )

30 Ο Μυστικός είπνος του Salvador Dali ( ) πλαισιώνεται από ένα χρυσό ορθογώνιο. Χρυσοί λόγοι χρησιµοποιήθηκαν για να καθορίσουν την θέση κάθε φιγούρας ενώ ο θόλος του δωµατίου σχηµατίζεται από τις έδρες κανονικού δωδεκάεδρου που όπως είδαµε είναι ένα από τα στερεά που συνδέεται άµεσα µε την χρυσή τοµή.

31 Η χρυσή τοµή στο ανθρώπινο σώµα και τη φύση Η χρυσή τοµή στο ανθρώπινο σώµα και τη φύση Χρυσές αναλογίες σε φυτά και ζώα Στο σώµα εντόµων, ζώων αλλά και σε πολλά λουλούδια, ιδιαίτερα αυτά µε πέντε πέταλα, µπορούµε να διακρίνουµε λόγους χρυσής τοµής. Στις επόµενες εικόνες φαίνονται κάποια από τα χιλιάδες παραδείγµατα.

32

33 Χρυσές αναλογίες στο ανθρώπινο σώµα Ο αρχιτέκτονας Le Corbusier ( ) κατασκεύασε µια κλίµακα αναλογιών που ονόµασε Le Modulor, η οποία βασίζεται στο ανθρώπινο σώµα. Σύµφωνα µε αυτή, ο οµφαλός διαιρεί το ανθρώπινο σώµα σε λόγο χρυσής τοµής.

34 Προχωρώντας σε λεπτοµερέστερα σηµεία του ανθρωπίνου σώµατος µπορούµε να παρατηρήσουµε και άλλες διαιρέσεις σε χρυσό λόγο. Για παράδειγµα ο καρπός διαιρεί το χέρι από τον αγκώνα και κάτω σε λόγο χρυσής τοµής, ενώ αν παρατηρήσουµε τις φάλαγγες του δείκτη µας, φαίνεται πως καθεµιά βρίσκεται σε χρυσή αναλογία µε την επόµενή της (παρατηρήστε τους αριθµούς Fibonacciστις µετρήσεις).

35 Η χρυσή αναλογία, όπως φαίνεται και στις διπλανές φωτογραφίες, εµφανίζεται στις αναλογίες των δοντιών µας, του αυτιού µας αλλά και σε πολλές άλλες λεπτοµέρειες του προσώπου µας όπως είναι τα χείλη, τα µάτια ή ακόµα και η µύτη. Προσέξετε ιδιαιτέρως την χρυσή σπείρα που εµφανίζεται στο εικονιζόµενο αυτί.

36 Ο πιο άρρητος αριθµός από τους άρρητους! Μία πρώτη διαπίστωση που µπορεί να κάνει ένας µαθητής Γυµνασίου, είναι ότι µπορούµε να προσεγγίσουµε τους άρρητους µε ρητούς αρκετά ικανοποιητικά. Άλλωστε και οι υπολογιστικές µηχανές χρησιµοποιούν µόνο ρητούς, αφού η οθόνη τους περιέχει πεπερασµένα δεκαδικά ψηφία. Υπάρχει όµως ένα θεώρηµα της θεωρίας αριθµών, το θεώρηµα του Hurwitz, που εξηγεί πόσο «καλά» µπορούν οι ρητοί να προσεγγίσουν έναν άρρητο. Και εκεί υπάρχει ένας περιορισµός: η συγκεκριµένη προσέγγιση δεν µπορεί να γίνει καλύτερη για τον αριθµό Φ. Με άλλα λόγια, ο αριθµός Φ προσεγγίζεται κατά τον χειρότερο τρόπο από τους ρητούς, είναι δηλαδή «ο πιο άρρητος από τους άρρητους»!

37 ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

ΟΜΑΔΑ Α: Εμμανουέλα Δεβετζή Γεωργία Βενιεράκη Ειρήνη Κατσιπουλάκη Μάρκος Διγενής Κων/νος Καμήτσος. Υπέυθυνη καθηγήτρια: Λούπη Μαρία Μαθηματικός

ΟΜΑΔΑ Α: Εμμανουέλα Δεβετζή Γεωργία Βενιεράκη Ειρήνη Κατσιπουλάκη Μάρκος Διγενής Κων/νος Καμήτσος. Υπέυθυνη καθηγήτρια: Λούπη Μαρία Μαθηματικός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ 2ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Σχολικό έτος:2011-2012 2ο Project Α τάξη 2o Τετράμηνο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΟΜΑΔΑ Α: Εμμανουέλα Δεβετζή Γεωργία Βενιεράκη Ειρήνη Κατσιπουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Τίτλος: «Ο χρυσός Αριθμός Φ» Συντονιστές καθηγητές: Σαββοπούλου Αντιγόνη- ΠΕ 09 Φουρναράκης Φίλιππος ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ Εισαγωγή Στο παρακάτω σχέδιο βλέπουμε την απεικόνηση τεσσάρων διαφορετικών κορνιζών. Ποια θα επιλέγατε, σαν την καλύτερη αισθητικά προκειμένου να τοποθετήσετε μία φωτογραφίας σας;

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Συµµετρία ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Το πρώτο και ίσως σηµαντικότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει κανείς όταν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ο Πυθαγόρας. By Δάφνη Μπουκουβάλα Δημήτρης Περράκης Λευτέρης Πάντος

Μια φορά κι έναν καιρό ο Πυθαγόρας. By Δάφνη Μπουκουβάλα Δημήτρης Περράκης Λευτέρης Πάντος Μια φορά κι έναν καιρό ο Πυθαγόρας By Δάφνη Μπουκουβάλα Δημήτρης Περράκης Λευτέρης Πάντος Τα μαθηματικά της μουσικής κ η μουσική των μαθηματικών Το μονόχορδο του Πυθαγόρα Τα μαθηματικά και η μουσική είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΑΣ Σχ. Έτος : 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελίδα 1.Εισαγωγή 2 2.Στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πως η φύση παίρνει μορφή με χρυσές αναλογίες.

Πως η φύση παίρνει μορφή με χρυσές αναλογίες. 3 ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Πως η φύση παίρνει μορφή με χρυσές αναλογίες. Ομαδα1 Νικολόπουλος Βασίλης Παχής Θοδωρής Τσιάμης Θάνος Φλέγκας Κωνσταντίνος Ομαδα2 Μαγουλά Ολίνα Μακρή Άννα Πάλλη Ευσταρτία Ντίας Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

«Διαστηµατικά» Εκεί που τα µαθηµατικά συναντούν τη µουσική.

«Διαστηµατικά» Εκεί που τα µαθηµατικά συναντούν τη µουσική. «Διαστηµατικά» Εκεί που τα µαθηµατικά συναντούν τη µουσική. Του καθηγητή µουσικής µουσικολόγου Δηµήτρη Γρίβα Web-site: http://users.sch.gr/dgrivas E-mail: dgrivas@sch.gr Τα µαθηµατικά και η µουσική είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Κατασκευή: Το μονόχορδο του Πυθαγόρα 2005-2006 Τόλιας Γιάννης Α1 Λ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Α. Τσαγκογέωργα Περιεχόμενα: Τίτλος Εργασίας Σκοπός Υπόθεση (Περιγραφή Κατασκευής) Ορισμός Μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

«Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών»

«Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια των σπουδών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης που απονέμει το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN KAI ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN

ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN KAI ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN KAI ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN 4. Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΥΕ ΡΑ Στις τρεις διαστάσεις, η συµµετρία έχει την πιο ενδιαφέρουσα εφαρµογή της στα πολύεδρα και δη

Διαβάστε περισσότερα

2. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

2. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN 2. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ξεκινώντας από την κάπως αόριστη αντίληψη της συµµετρίας σαν "αρµονία των αναλογιών", σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Επιμέλεια: Μιχαηλίσιν Άννα- Μαρία, Τζιώτης Δημήτρης, Τσάτσα Κωνσταντίνα Η συμμετρία στο φυσικό κόσμο Η συμμετρία που κατεξοχήν

Διαβάστε περισσότερα

Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου

Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το Δήλιο πρόβλημα απασχόλησε πολλούς Έλληνες μαθηματικούς της αρχαιότητας, λόγω της πολυπλοκότητας που είχε στην επίλυσή του. Αυτό το πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθηματικά και φύση» Εργασία στο μάθημα «Επίλυση προβλήματος στα Μαθηματικά» Υπεύθυνη καθηγήτρια «Κολέζα Ευγενία» Καρακούση Ελένη

«Μαθηματικά και φύση» Εργασία στο μάθημα «Επίλυση προβλήματος στα Μαθηματικά» Υπεύθυνη καθηγήτρια «Κολέζα Ευγενία» Καρακούση Ελένη «Μαθηματικά και φύση» Εργασία στο μάθημα «Επίλυση προβλήματος στα Μαθηματικά» Υπεύθυνη καθηγήτρια «Κολέζα Ευγενία» Καρακούση Ελένη Πανεπιστήμιο Πατρών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρα 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη

ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (572-500 ΠΧ) ΗΤΑΝ ΦΟΛΟΣΟΦΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΙΣΚΗΣ. ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στους πραγµατικούς και µιγαδικούς αριθµούς

Σηµειώσεις στους πραγµατικούς και µιγαδικούς αριθµούς Σηµειώσεις στους πραγµατικούς και µιγαδικούς αριθµούς Τα βασικά αριθµητικά σύνολα Οι πρώτοι αριθµοί που διδάσκεται ο µαθητής στο δηµοτικό σχολείο είναι οι φυσικοί αριθµοί Αυτοί είναι οι 0,,,, 4, κτλ Το

Διαβάστε περισσότερα

τέτοιους ώστε ο ένας να είναι µέσος των άλλων, δηλαδή

τέτοιους ώστε ο ένας να είναι µέσος των άλλων, δηλαδή Η ιδέα, ότι όλα τα υλικά πράγµατα συντίθενται από αυτά τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία, αποδίδεται στον προγενέστερό Εµπεδοκλή, Έλληνα φιλόσοφο, ποιητή και πολιτικό [493-433 π.χ.] που γεννήθηκε στον Ακράγαντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Η ΟΜΑΔΑ μας ανέλαβε το θέμα της σχέσης των Μαθηματικών με τη ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ!!! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΟΥΛΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΡΑΛΛΙΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ, ΤΣΙΜΗΤΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινα τεχνήματα με ενδιαφέρουσες μαθηματικές ιδιότητες

Ανθρώπινα τεχνήματα με ενδιαφέρουσες μαθηματικές ιδιότητες Ανθρώπινα τεχνήματα με ενδιαφέρουσες μαθηματικές ιδιότητες ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2012-2013 Το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το πρόβλημα συνίσταται στην κατασκευή ενός

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ «Μουσική είναι η απόλαυση που νιώθει η ανθρώπινη ψυχή, όταν µετράει χωρίς να ξέρει πως µετράει» Gottfried Leibniz

ΕΙΣΑΓΩΓΗ «Μουσική είναι η απόλαυση που νιώθει η ανθρώπινη ψυχή, όταν µετράει χωρίς να ξέρει πως µετράει» Gottfried Leibniz ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περιεχόµενα... 1 2. Εισαγωγή.2 3. Μαθηµατικά και Μουσική: «Η σχέση τους µέσα από το χρόνο»...4 4. Α) Σειρές Fibbonacci και χρυσή αναλογία...17 Β) Η Τριγωνοµετρία στη Μουσική και τους Ήχους.

Διαβάστε περισσότερα

1. Γενικά περί Συμμετρίας

1. Γενικά περί Συμμετρίας 1. Γενικά περί Συμμετρίας ιδακτικοί στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του κεφαλαίου αυτού θα μπορείτε να... o αναφέρετε τη διττή σημασία της έννοιας της συμμετρίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β] ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Mathematics The Man Made Universe, SHERMAN K. STEIN, 1963 Α] ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 2-1 ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

τ.1 ο Joan Mirό : The Lark s Wing, Encircled With Golden Blue, Rejoins the Heart of the Poppy Sleeping on a Diamond Studded Meadow. Λύκειο Εκϖαιδευτηρίου Το Παγκρήτιον Άγιος Ιωάννης 71409 Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ

ΜΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ Σημειώσεις παραδόσεων Μιχάλης Π. Σιγάλας Θεσσαλονίκη 2009 Στο Νικόλα, τη Λεμονιά την Ιωάννα και τους φοιτητές μου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ «ΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» ..και μην αριθμόν, έξοχον σοφισμάτων, εξηύρον αυτοίς..

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ «ΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» ..και μην αριθμόν, έξοχον σοφισμάτων, εξηύρον αυτοίς.. 1 ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ «ΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»..και μην αριθμόν, έξοχον σοφισμάτων, εξηύρον αυτοίς.. (Αισχύλος, Προμηθέας Δεσμώτης) Τα μέλη της ομάδας που ασχολήθηκαν με την εκπόνηση αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. «Συμμετρία: Μια διαδρομή από τις απαρχές της έννοιας μέχρι τη σύγχρονη μαθηματική της διατύπωση»

Διπλωματική Εργασία. «Συμμετρία: Μια διαδρομή από τις απαρχές της έννοιας μέχρι τη σύγχρονη μαθηματική της διατύπωση» Διπλωματική Εργασία «Συμμετρία: Μια διαδρομή από τις απαρχές της έννοιας μέχρι τη σύγχρονη μαθηματική της διατύπωση» ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑΞΙΑ Α.Μ. Δ201110 Επιβλέπων Καθηγητής Λάππας Διονύσιος ΑΘΗΝΑ 2014 1

Διαβάστε περισσότερα

Α Τάξη Γυµνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. ιδακτέα ύλη

Α Τάξη Γυµνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. ιδακτέα ύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ /ΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. /νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β Γυμνασίου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β Γυμνασίου Ενότητα 3: Πραγματικοί αριθμοί Πυθαγόρειο Θεώρημα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β Γυμνασίου Ενότητα 2: Πραγματικοί

Διαβάστε περισσότερα