Ηλίας Βουλγαρίδης Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηλίας Βουλγαρίδης Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ"

Transcript

1 Ηλίας Βουλγαρίδης Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

2 ΑΛΛΟΙΩΣΗ - ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ (ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ) ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Βιολογικοί Αβιοτικοί 1. Μύκητες 1. Κλιματικοί παράγοντες (νερό, ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία, άνεμος) 2. Έντομα 2. Μηχανικοί παράγοντες (π.χ. αποτριβή) 3. Βακτήρια 3. Χημικοί παράγοντες (επίδραση διαφόρων χημικών ουσιών) 4. Θαλασσινοί οργανισμοί 4. Φωτιά Το είδος και ο βαθμός αλλοίωσης του ξύλου εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες χρησιμοποίησής του, το είδος των παραγόντων αλλοίωσης και τη φυσική αντοχή του ξύλου. Η φυσική αντοχή ή διάρκεια του ξύλου στους παραπάνω παράγοντες εκτιμάται με το χρόνο κατά τον οποίο το ξύλο διατηρεί την αξία χρήσης του χωρίς προστατευτικό εμποτισμό. Σε συνθήκες όπου δεν δρουν παράγοντες αλλοίωσης, το ξύλο μπορεί να διαρκέσει απεριόριστα. Τέτοιες όμως περιπτώσεις σπάνια υπάρχουν στην καθημερινή πρακτική.

3 Αλλοίωση του ξύλου από βιολογικούς παράγοντες (βακτήρια, μύκητες, έντομα και θαλάσσιοι οργανισμοί Δράση: Μύκητες Βιοχημική δράση Ξυλοφάγα έντομα Μηχανική δράση Θαλασσινοί οργανισμοί Μηχανική δράση Βακτήρια Βιοχημική δράση Οι μύκητες αρχίζουν τη ζωή τους με τα σπόρια (στρόγγυλα ή αυγοειδούς μορφής) τα οποία είναι ορατά μόνο με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες βλαστάνουν και παράγουν λεπτές υφές οι οποίες συνήθως με τη βοήθεια ενζύμων που εκκρίνουν προκαλούν χημικές αντιδράσεις με το υπόστρωμα με σκοπό τη μετατροπή του σε αφομοιώσιμες μορφές.

4 Έντομα Βιολογικοί παράγοντες Μύκητες Βιολογική και μη βιολογική αλλοίωση του ξύλου Θαλασσινοί οργανισμοί Βακτήρια Φωτιά Κλιματικοί παράγοντες Αβιοτικοί παράγοντες Μηχανικοί παράγοντες Χημικοί παράγοντες

5 Προσβολή ξύλου από μύκητες (στάδια προσβολής: σπόρια, βλάστηση σπορίων, υφές, καρποσώματα) Οι μύκητες αρχίζουν τη ζωή τους με τα σπόρια (στρόγγυλα ή αυγοειδούς μορφής) τα οποία είναι ορατά μόνο με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες βλαστάνουν και παράγουν λεπτές υφές οι οποίες συνήθως με τη βοήθεια ενζύμων που εκκρίνουν προκαλούν χημικές αντιδράσεις με το υπόστρωμα με σκοπό τη μετατροπή του σε αφομοιώσιμες μορφές.

6 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΥΚΗΤΩΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ Για να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν οι μύκητες σε ξύλο σε υπηρεσία χρειάζονται: - τροφή (στην προκειμένη περίπτωση το ξύλο), - κατάλληλη θερμοκρασία, - υγρασία του υποστρώματος (του ξύλου) και - αέρα (οξυγόνο). Αν ένας από τους παραπάνω παράγοντες λείπει, οι μύκητες είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανείς, μέχρι να επικρατήσουν καλύτερες συνθήκες. Στην πράξη, ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τη δραστηριότητα των μυκήτων και ρυθμίζει το βαθμό προσβολής του ξύλου από τους μύκητες είναι η περιεχόμενη υγρασία του ξύλου.

7 ΥΓΡΑΣΙΑ Κατά κανόνα, ένα υγρό ξύλο πάντα προσβάλλεται από μύκητες. Κάτω από 20% περιεχόμενη υγρασία το ξύλο θεωρείται αρκετά ξηρό ώστε να μην μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι μύκητες. Το άριστο της περιεχόμενης υγρασία για τη δραστηριότητα των μυκήτων είναι λίγο παραπάνω από το σημείο ινοκόρου (30-35%) περίπου. Σ αυτήν την υγρομετρική κατάσταση τα κυτταρικά τοιχώματα είναι κορεσμένα και υπάρχουν μικρές ποσότητες ελεύθερου νερού στις κυτταρικές κοιλότητες, που διευκολύνουν την διάχυση των ενζύμων των υφών των μυκήτων προς τα τοιχώματα.

8 ΟΞΥΓΟΝΟ Οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για την ανάπτυξή τους. Όταν το ξύλο περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, είναι κάτω από το νερό ή υγρό έδαφος και γενικά διατηρείται πολύ υγρό, τότε ο αέρας (οξυγόνο) περιορίζεται σε επίπεδα κάτω των ελάχιστων ορίων που χρειάζονται για τη δραστηριοποίηση των μυκήτων. Ο περιορισμός αυτός του οξυγόνου με τη διατήρηση της υγρασίας του ξύλου σε υψηλά επίπεδα χρησιμοποιείται και στην πράξη (αποθήκευση του ξύλου σε δεξαμενές, ραντισμός κορμοτεμαχίων) για προσωρινή προστασία του ξύλου από προσβολές μυκήτων.

9 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Κατάλληλη θερμοκρασία είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυκήτων με άριστο το επίπεδο των o C. Κάτω από 0 o C και πάνω από 30 o C η δράση των μυκήτων αναστέλλεται εντελώς ενώ σε πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες οι μύκητες θανατώνονται. Στην πράξη, θάνατος των μυκήτων επέρχεται με την τεχνητή ξήρανση ή άτμιση του ξύλου όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι σχετικά υψηλές. Η αποστείρωση όμως αυτή του ξύλου δεν το απαλλάσσει από μελλοντικές προσβολές κατά τη διάρκεια χρήσης του αν δεν ενισχυθεί η φυσική αντοχή του με προστατευτικό εμποτισμό.

10 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Ο όρος αλλοίωση από βιολογικούς παράγοντες περιλαμβάνει: σήψη και αποδιοργάνωση της δομής του ξύλου με βιοχημική δράση (μύκητες), μετατροπή του ξύλου σε ξυλόσκονη για κατανάλωσή της με μηχανική δράση (ξυλοφάγα έντομα, θαλασσινοί οργανισμοί), διάνοιξη οπών και διάβρωση των κυτταρικών τοιχωμάτων των κυττάρων με βιοχημική δράση (βακτήρια).

11 Τα διάφορα είδη ξύλου παρουσιάζουν διαφορετική ευαισθησία σε προσβολές μυκήτων και εντόμων. Η διαφορετική αυτή φυσική αντοχή των ειδών ξύλου οφείλεται κυρίως στη διαφορετική περιεκτικότητα τοξικών εκχυλισμάτων. Αύξηση της περιεκτικότητας εκχυλισμάτων προσδίδει στο ξύλο σκοτεινότερο χρώμα και μεγαλύτερη φυσική αντοχή (διάρκεια) στις προσβολές μυκήτων και εντόμων. Το εγκάρδιο ξύλο λόγω των περισσότερων εκχυλισμάτων που περιέχει από το σομφό είναι πολλές φορές σκοτεινότερο και πιο ανθεκτικό. Για πρακτικούς σκοπούς μπορεί να γίνει γενικά δεκτό ότι όσο το ξύλο έχει σκοτεινότερο χρώμα και είναι βαρύτερο, τόσο η φυσική αντοχή του σε προσβολές μυκήτων και εντόμων είναι μεγαλύτερη. Ορισμένα είδη μυκήτων και εντόμων προσβάλλουν μόνο κωνοφόρα, άλλα είδη μόνο πλατύφυλλα και άλλα κωνοφόρα και πλατύφυλλα. Μερικοί μύκητες ή έντομα περιορίζονται σε ένα ή σε πολύ λίγα είδη ξύλου.

12 Φυσική αντοχή (ανθεκτικότητα) των ξύλων Κατηγορία ξύλου σε φυσική αντοχή έναντι βιολογικών προσβολών Πολύ ανθεκτικά: Ίταμος, άρκευθος, Iroko, Teak, Afzelia, Afrormosia, Opepe, Guarea, Ekki, Makore, Padauk, Mansonia Ανθεκτικά: Δρυς, καστανιά, ακακία, ελιά, agba, idigbo, dark-red Meranti, Utile, Niangon, Karri, Dahoma, Kempas, μαόνι Αμερικής Μετρίως ανθεκτικά: Καρυδιά, ψευδοτσούγκα, λάριξ, αφρικανικό μαόνι, Tiama, Sapele Όχι ανθεκτικά: Δασική πεύκη, μαύρη πεύκη, ελάτη, ερυθρελάτη, φτελιά, σφενδάμι, πλάτανος, γαύρος, Afara, Avodiré, Abura, Obeche, white Seraya Καθόλου ανθεκτικά: Οξιά, λεύκη, σημύδα, σκλήθρο, ιτιά, ιπποκαστανιά, φράξος, φιλύρα, Ramin, Balsa, Ceiba, κ.ά., και το σομφό ξύλο των περισσότερων ειδών (ΠΑ) (Α) (ΜΑ) (ΟΑ) (ΚΑ) Διάρκεια ζωής (έτη) > < 5

13 Μύκητες : Χρωστικοί και σηπτικοί μύκητες Χρωστικοί μύκητες : Μεταχρωματίζουν το ξύλο αλλά δεν το σαπίζουν. Παράδειγμα : Κυάνωση (από μύκητες Ceratostomella, Ceratocystis, κ.λπ.) Κυάνωση σε εγκάρσιες επιφάνειες κορμοτεμαχίων (Κατά προτίμηση προσβάλλεται το σομφό ξύλο)

14 Κυάνωση σε πριστά τεμάχια ξύλου και προϊόντα ξύλου (Κατά προτίμηση προσβάλλεται το σομφό ξύλο)

15 ΜΥΚΗΤΕΣ: - Οι μύκητες που προσβάλλουν το ξύλο κατά την υπηρεσία του προκαλούν σήψεις (σηπτικοί μύκητες) ή μεταχρωματισμούς ( χρωστικοί μύκητες). - Οι σήψεις διακρίνονται σε τρεις κυρίως τύπους, τις καστανές (brownrots), τις λευκές (whiterots) και τις μαλακές (softrots) σήψεις. - Οι μύκητες καστανών σήψεων ανήκουν στους Βασιδιομύκητες και καταναλώνουν κυρίως υδατάνθρακες (κυτταρίνη, ημικυτταρίνες) αλλά αλλοιώνουν και τη λιγνίνη χωρίς να την καταναλώνουν σε σημαντική έκταση. Όσο αυξάνει το ποσοστό της λιγνίνης τόσο μειώνεται η ικανότητα πέψης των πολυσακχαριτών από τους μύκητες των καστανών σήψεων. Με την πρόοδο της σήψης το ξύλο γίνεται σκοτεινότερο γιατί σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό χημικών συστατικών (λιγνίνη, ταννίνες, κ.ά.) που έχουν σκοτεινό χρώμα παραμένει άθικτο στο ξύλο. Το ξύλο γίνεται καστανό, ρικνώνεται, ραγαδώνεται, υφίσταται κατάρρευση και με μικρή πίεση σπάζει και γίνεται σκόνη. - Οι μύκητες καστανών σήψεων διακρίνονται σε δύο ομάδες ανάλογα με την περιεχόμενη υγρασία του ξύλου όπου αναπτύσσονται. Μύκητες που προκαλούν τις ξηρές σήψεις (dryrots) αναπτύσσονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας (29-40%) και ορισμένοι μπορούν να μεταφέρουν νερό από υγρότερες περιοχές του ξύλου σε ξηρότερες. Υγρές σήψεις (wetrots) προκαλούνται σε ξύλο με υψηλότερη περιεχόμενη υγρασία (40-50%).

16 Α Β Μακροσκοπική εμφάνιση (Α) καστανής σήψης και μικροσκοπική προσβολή των κυτταρικών τοιχωμάτων σε στερεοσκοπικό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (Β), όπου φαίνεται πόσο εύθρυπτο γίνεταιτοξύλοστοτελικόστάδιοπροσβολής

17 ΣΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Καστανή σήψη

18

19 Μαλακή σήψη

20 ΜΥΚΗΤΕΣ ΛΕΥΚΩΝ ΣΗΨΕΩΝ Οι μύκητες λευκών σήψεων ανήκουν επίσης στους Βασιδιομύκητες αλλά μπορούν να αποσυνθέσουν και να καταναλώσουν και υδατάνθρακες και λιγνίνη καθώς και άλλα συστατικά με σκοτεινό χρώμα. Υπάρχουν πάνω από σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο προχωρεί η λευκή σήψη, το ξύλο γίνεται ανοιχτότερο, σπογγώδες με ινώδη εμφάνιση. Τα πλατύφυλλα θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθή στους μύκητες αυτούς και μερικά είδη (οξιά, φράξος) δείχνουν χαρακτηριστικές σκοτεινές ζώνες. Μακροσκοπική εμφάνιση (Α) λευκής σήψης σε κορμοτεμάχιο δρυός και μικροσκοπική προσβολή των κυτταρικών τοιχωμάτων από το εσωτερικό των κυτταρικών κοιλοτήτων (Β) Α Β

21 Οι μύκητες των μαλακών σήψεων ανήκουν στους Ασκομύκητες και Fungi Imperfecti και προσβάλλουν το ξύλο όταν αυτό βρίσκεται σε υγρές συνθήκες (π.χ. σε ψυκτικούς πύργους, στο έδαφος, σε μεταλλεία, κ.ά.). Αποσυνθέτουν και καταναλώνουν κυρίως υδατάνθρακες και, πολύ λιγότερο, τη λιγνίνη αλλά πάντως περισσότερο από τους μύκητες καστανών σήψεων. Οι μύκητες μαλακών σήψεων προσβάλλουν περισσότερα είδη ξύλου από τους μύκητες λευκών και καστανών σήψεων. Τα πλατύφυλλα είδη είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε προσβολές από τους μύκητες μαλακών σήψεων. Ξύλο που έχει προσβληθεί διατηρεί το αρχικό του σχήμα αλλά το επιφανειακό του στρώμα γίνεται, με την πρόοδο της προσβολής, σκοτεινότερο και μαλακό και διαβρώνεται. Τα επιφανειακά στρώματα του ξύλου κατά την ξήρανση ρυτιδώνονται, εμφανίζουν ραγαδώσεις και σχισμές και γίνονται εύθρυπτα. Α Β Γ Μύκητες μαλακών σήψεων Μακροσκοπική εμφάνιση μαλακής σήψης σε τεμάχιο στύλου πεύκης μετά από ξήρανση (Α) και σε βάση στύλου εξηλεκτρισμού μετά τη θραύση και πτώση του λόγω προσβολής (Β). Μικροσκοπική εμφάνιση της προσβολής σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (ΤΕΜ) των κυτταρικών τοιχωμάτων στη S2 στρώση (Γ)

22 Α Β Γ Διάκριση των σήψεων σε καστανές (Α), λευκές (Β) και μαλακές σήψεις (Γ), σε τελικά στάδια. Το ξύλο αποδιοργανώνεται πλήρως.

23 ΣΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Μακροσκοπική εμφάνιση προσβολής από σηπτικούς μύκητες (Α) σε εγκάρσιες τομές κορμοτεμαχίων. Β. Προσβολή κορμοτεμαχίου από μύκητα και δημιουργία καρποσώματος. Γ. Προσβολή κυτταρικών τοιχωμάτων από την εσωτερική πλευρά σε μικροσκοπικό επίπεδο. Γ-Λ. Σήψη ξύλινων κατασκευών- βάσεις ξύλινων οικημάτων (Γ,Δ), στρωτήρων σιδηροδρόμων (Ε,Ζ), στύλων τηλεπικοινωνιών και εξηλεκτρισμού (Η-Κ) και ξύλινου φράκτη κήπου (Λ). Παρατήρησε την ευαίσθητη περιοχή μυκητικής προσβολής σε στύλους, πάνω και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (Η,Θ), την πλήρη αποδιοργάνωση του ξύλου μετά από σήψη (Ι) και την πτώση στύλου ΔΕΗ λόγω σήψεως (Κ)

24 Προσβολή ξύλου από μύκητες (μυκηλιακές υφές)

25 ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Μακροσκοπική εμφάνιση σήψης ξύλου από τον μύκητα Coniophora cerebella (πάνω) και τον Merulius lacrymans (κάτω). ΔΕΞΙΑ: Προσβολή ξύλου από το μύκητα Chatomium globosum σε μικροσκοπικό επίπεδο (κυτταρικά τοιχώματα).

26 Συνέπειες χρωστικών προσβολών (κυάνωση, κ.λπ.) Συνέπειες κυάνωσης -Αλλοίωση του χρώματος σε βάθος και δυσμενής επίδραση στην εμφάνιση του ξύλου -Σημαντική ελάττωση της αξίας του ξύλου -Μη απομάκρυνση της αλλοίωσης του χρώματος με επιφανειακές κατεργασίες -Μικρή μείωση της μηχανικής αντοχής (5-10%) (περισσότερο στην αντοχή σε κρούση περί το 15-20%) -Μεταβολή της διαπερατότητας (μικρότερη ή μεγαλύτερη) -Επιπλέον δαπάνη για λεύκανση του χαρτοπολτού. Ποσοτικά δεν επηρεάζεται -Η βαφή δεν επηρεάζεται όταν το ξύλο είναι ξηρό. Η επανύγρανση μπορεί να προκαλέσει επιφανειακή χρωματική αλλοίωση Μύκητες που προκαλούν την κυάνωση: Ceratocystis (Ceratostomella), Graphium, κ.ά. Τρέφονται με περιεχόμενο παρεγχυματικών κυττάρων. Διέρχονται μέσω βοθρίων από το ένα κύτταρο στο άλλο και σπάνια με διάτρηση των κυτταρικών τοιχωμάτων

27 Συνέπειες σηπτικών προσβολών (καστανών, λευκών, μαλακών σήψεων) Συνέπειες σήψεων -Αλλοίωση του χρώματος, δομής, χημικής σύστασης (περιεκτικότητας κυτταρίνης, λιγνίνης και ημικυτταρινών) και ιδιοτήτων -Μεταβολή χρώματος σε λευκό (λευκές σήψεις) ή καστανό (καστανές και μαλακές σήψεις) -Μείωση του βάρους και ελάττωση της πυκνότητας -Μείωση της μηχανικής αντοχής σε βαθμό ανάλογο με το βαθμό προσβολής. Επηρεάζονται και οι θερμικές, ακουστικές και ηλεκτρικές ιδιότητες -Μεταβολή της υγροσκοπικότητας. Το ξύλο προσροφά νερό σε υγρή μορφή ή σε μορφή υδρατμών με μεγαλύτερη ταχύτητα -Αξονική ρίκνωση μεγαλύτερη, ιδιαίτερα σε καστανές και μαλακές σήψεις -Σε καστανές σήψεις, μικρότερη ποσότητα παραγόμενου ξυλοπολτού Μύκητες που προκαλούν σήψη: Διάφοροι μύκητες προσβάλλουν το ξύλο σε χρήση. Προκαλούν άλλοι λευκές και άλλοι καστανές σήψεις, άλλοι προτιμούν κωνοφόρα και άλλοι πλατύφυλλα. Υπάρχει εκλεκτικότητα των μυκήτων σε διάφορα είδη ξύλων. Προσβάλλουν υδατάνθρακες (κυτταρίνη, ημικυτταρίνες) και λιγνίνη

28 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΥΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

29 Προσβολή ξύλου από ξυλοφάγα έντομα ( 4 στάδια: αυγό, προνύφη που είναι το καταστρεπτικό στάδιο, νύφη, τέλειο έντομο)

30 Προσβολή ξύλου από ξυλοφάγους θαλασσινούς οργανισμούς (Teredo)

31 Προσβολή ξύλου από ξυλοφάγους θαλασσινούς οργανισμούς (Teredo, Limnoria)

32 Προσβολή ξύλου από ξυλοφάγους θαλασσινούς οργανισμούς (Limnoria sp)

33 Α Β Γ Δ Ε Ζ Α. Θαλασσινοί ξυλοφάγοι οργανισμοί: Teredo (Α) και Limnoria (Δ). Β. Τρόπος προσβολής ξύλου με διάνοιξη στοών από Teredo (σκουλήκια πλοίων, shipworms) με εξέλιξη των νεαρών προνυμφών (από Α σε Ι) και από Limnoria (E).Στοές Limnoria στο ξύλο (1. Είσοδος. 2,3. Οπές αναπνοής. 3, 4. Αρσενικό και θηλυκό άτομο. Γ,Ζ : Προσβολές ξύλου από Teredo (Γ) και Limnoria (Z)

34 Α B Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Α-Ε: Κύρια είδη ξυλοφάγων τέλειων εντόμων (στο Α: α. Anobium punctatum, β. Xestovium rufovillosum, γ. Lyctus bruneus, δ. Xylotrupes bajulus), βιολογικός τους κύκλος μέσα στο ξύλο (Ζ), δράση των προνυμφών ξυλοφάγων εντόμων στο εσωτερικό προβεβλημένου ξύλου (Η), που είναι το καταστρεπτικό στάδιο και μικρο-οπές με ξυλόσκονη στην επιφάνεια προσβεβλημένου από ξυλοφάγα έντομα ξύλο (Θ, Ι). Κ, Λ, Μ: Εντομα-τερμίτες (Κ) και δράση υπόγειων τερμιτών στο εσωτερικό ξύλου (Ξ,Ο). Ν, Ξ, Ο: Ξυλοφάγοι θαλασσινοί οργανισμοί Teredo (Ν,Ξ) και Limnoria (O)

35 ΒΑΚΤΗΡΙΑ Προσβολή κυτταρικών τοιχωμάτων από τρεις τύπους βακτηρίων (α. διαβρωτικά, β. κοιλοτήτων και γ. στοών)

36 ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ Α Β Γ A, B: Διαβρωτικά βακτήρια (EB ) σε ξύλο πεύκης (1200 χρόνια) που αρχίζουν να διαβρώνουν τα κυτταρικά τοιχώματα από το εσωτερικό και προχωρούν προς τη S2 στρώση (ΤΕΜ). B: Οι περισσότερες τραχεΐδες είναι ακόμη υγιείς, ενώ παρατηρείται αρχική (ID) και προχωρημένη (T) αλλοίωση από διαβρωτικά βακτήρια (σε απλό μικροσκόπιο). Γ: Διαβρωτικά επιμήκη βακτήρια σε εσωτερική πλευρά των κυτταρικών τοιχωμάτων σε στύλο πεύκης (SEM)

37 ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟΕΣ Α Β Α: Προσβολή ξύλου από βακτήρια που δημιουργούν στοές στη S2 στρώση των κυτταρικών τοιχωμάτων σε δασική πεύκη σε ηλεκτρονικό (ΤΕΜ) μικροσκόπιο (Α) ή κοιλότητες σε ακτινωτή πεύκη (Β) σε απλό μικροσκόπιο

38 ΒΑΚΤΗΡΙΑ Α Β Γ Μικροσκοπική εμφάνιση προσβολής από βακτήρια των κυτταρικών τοιχωμάτων ξύλου οξιάς (εγκάρσιες τομές) σε στερεοσκοπικό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Α. Προσβολή εσωτερικών επιφανειών του δευτερογενούς κυτταρικού τοιχώματος (βλ. βέλος). Β. Εμφάνιση κυτταρικών τοιχωμάτων μετά την ολοσχερή αποδόμηση του δευτερογενούς τοιχώματος από βακτήρια (παραμένει απρόσβλητη η μεσοκυττάρια στρώση και το πρωτογενές τοίχωμα). Γ. Αλλοιωμένα κυτταρικά τοιχώματα ξύλου δασικής πεύκης από διαβρωτικά βακτήρια

39 Αλλοίωση του ξύλου από τους κλιματικούς παράγοντες, γνωστή σαν weathering (γήρανση) : Αργή διαδικασία, περιορίζεται στο επιφανειακό στρώμα του ξύλου αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα επιφανειακά κύτταρα του ξύλου απομακρύνονται, προχωρεί βαθύτερα

40 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Όταν το ξύλο είναι εκτεθειμένο αλλοιώνεται βαθμιαία κάτω από την επίδραση κλιματικών παραγόντων, π.χ. νερό που προέρχεται από τη βροχή, συμπύκνωση, ή υπάρχει στο χώρο χρησιμοποίησης του ξύλου, σχετική υγρασία, χιόνι, αέρας, θερμοκρασία, φως, κ.ά. Η μακροχρόνια επίδραση των παραγόντων αυτών προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του ξύλου (weathering) το οποίο σε μακροσκοπικές παρατηρήσεις περιλαμβάνει μεταβολή του χρώματος, εμφάνιση ραγαδώσεων, στρεβλώσεων, τραχύτητα της επιφάνειας και επιφανειακή διάβρωση του ξύλου

41 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Από τις καιρικές συνθήκες, το νερό σε υγρή μορφή αποτελεί τον πιο καταστρεπτικό παράγοντα της δομής του ξύλου στις παραπάνω κατασκευές από άποψης ταχύτητα της αλλοίωσης. Η καταστρεπτική επίδραση του νερού σαν παράγοντα αλλοίωσης οφείλεται κυρίως στο ότι το ξύλο διογκώνεται όταν υγραίνεται και ρικνώνεται όταν ξηραίνεται. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός διόγκωσης του ξύλου όταν αυτό έρχεται σε επαφή με το νερό είναι μεγάλος στην αρχή ιδιαίτερα στα επιφανειακά στρώματα. Η εναλλαγή διόγκωσης και ρίκνωσης και οι ταχύτερες διαστασιακές μεταβολές των εξωτερικών στρωμάτων του ξύλου σε σύγκριση με τα εσωτερικά προκαλούν αλλοιώσεις της δομής οι οποίες μακροσκοπικά εμφανίζονται με τη μορφή ραγαδώσεων. Μικροσκοπική όμως παρατήρηση ύστερα από παρατεταμένη αλληλεπίδραση ξύλου και νερού αποκαλύπτει λύση του δεσμού μεταξύ των κυττάρων στο επιφανειακό στρώμα του ξύλου, πολυάριθμες «μικροραγάδες» στα κυτταρικά τοιχώματα, απομάκρυνση μεμβρανών των βοθρίων, κ.ά.

42 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΥ Το ξύλο αλλοιώνεται σε αργό ρυθμό και κάτω από την επίδραση του ηλιακού φωτός και κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία η οποία προκαλεί μικροραγάδες στα κυτταρικά τοιχώματα, καταστροφή των μεμβρανών των βοθρίων και διεύρυνση των στομίων τους. Με την επίδραση του ηλιακού φωτός συμβαίνουν και χημικές μεταβολές αλλά πάντως η διαδικασία αλλοίωσης του ξύλου είναι αργή και προχωρεί βραδύτατα σε βάθος του ξύλου. Η αλλοίωση του ξύλου από το ηλιακό φως υποβοηθά σημαντικά την καταστρεπτική δράση του νερού. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στην επιφάνεια του ξύλου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες δεν αποτελεί μόνη της σημαντικό παράγοντα αλλοίωσης όμως μπορεί να υποβοηθήσει τη δράση του νερού και κυρίως να αυξήσει το ρυθμό ρίκνωσης ή διόγκωσης με συνέπεια την αύξηση του ρυθμού αλλοίωσης του ξύλου. Ο ισχυρός άνεμος μπορεί να προκαλέσει επιφανειακή διάβρωση με την παράσυρση και άλλων μικροϋλικών του εδάφους και πρόσπτωση τους πάνω στην επιφάνεια του ξύλου και να παρασύρει επιφανειακές ίνες του ξύλου (Εικ. 5.9 Β). Η επίδραση αυτή του ανέμου διευκολύνει επίσης τη δράση του νερού σαν παράγοντα αλλοίωσης

43 ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ Ο συνδυασμός δράσης διαφόρων κλιματικών παραγόντων επιταχύνει την αλλοίωση του επιφανειακού στρώματος του ξύλου η οποία περιλαμβάνει φυσικές και χημικές μεταβολές. Η συνδυασμένη αυτή δράση των κλιματικών παραγόντων προκαλεί εντυπωσιακή αλλοίωση σε ξύλο που δεν έχει εμποτιστεί με κατάλληλες προστατευτικές ουσίες ακόμη και σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι με τη γήρανση απομακρύνονται συνεχώς επιφανειακά στρώματα ξύλου αλλά ο ρυθμός απώλειας είναι πολύ μικρός, π.χ. έχει υπολογιστεί ότι κάθε 20 χρόνια η απώλεια του επιφανειακού στρώματος του ξύλου που εκτίθεται στην ελεύθερη ατμόσφαιρα είναι περίπου 1 mm. Πάντως ο ρυθμός αλλοίωσης εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή και διαφέρει από τοποθεσία σε τοποθεσία.

44 Επιδράσεις συνδυασμού φυσικών παραγόντων (νερό, ακτινοβολία UV, θερμοκρασία, κ.ά.) σε δείγματα ξύλου δασικής πεύκης (Β-Δ) και οξιάς (Ε-Θ) που εκτέθηκαν για 1 έτος στο ύπαιθρο, όπως αποκαλύπτονται σε στερεοσκοπικό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Δασική πεύκη: Α: Εγκάρσια και ακτινική επιφάνεια ξύλου χωρίς έκθεση στην ελεύθερη ατμόσφαιρα. Β: Ραγαδώσεις κατά μήκος των ακτίνων και στα όρια πρώϊμου-όψιμου ξύλου. Γ: Διαχωρισμός των τραχεϊδών μεταξύ τους στο επιφανειακό στρώμα ξύλου. Δ: Ακτινική επιφάνεια όπου φαίνεται η αλλοίωση του ακτινικού παρεγχύματος, 600 Χ. Οξιά: Ε, Ζ: Διαχωρισμός των ινών μεταξύ τους στο επιφανειακό στρώμα ξύλου,170 Χ και 2600 Χ. Η: Ραγαδώσεις μεταξύ ινών, 180 Χ. Θ: Ραγαδώσεις μεταξύ ινών και εκτεταμένη αλλοίωση του ακτινικού παρεγχύματος με παρουσία μυκήτων, 650 Χ

45 Α Β Α. «Μικροραγαδώσεις» σε αλωφόρα βοθρία τραχεϊδών σε ακτινική τομή σε ξύλο μαύρης πεύκης από την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας. Β. Ραγαδώσεις και «μικροραγαδώσεις» μεταξύ τραχεϊδών και πάνω στα κυτταρικά τοιχώματα σε εφαπτομενική τομή πεύκης καθώς και επιφανειακή διάβρωση και απομάκρυνση τραχεΐδας λόγω της επίδρασης του ανέμου μετά από έκθεση του ξύλου στο ύπαιθρο για 1 έτος. Α: 2080 Χ, Β: 200Χ

46 Μηχανικοί παράγοντες -Επανειλημμένες μηχανικές φορτίσεις προκαλούν αλλοίωση του ξύλου. Τέτοιες φορτίσεις δέχονται στρωτήρες σιδηροδρόμων, πατώματα, σκάλες, αποβάθρες, γέφυρες, κ.ά. Η αλλοίωση του ξύλου οφείλεται κυρίως στην επίδραση δυνάμεων τριβής που προέρχονται από την κίνηση οχημάτων και ανθρώπων πάνω στις ξύλινες κατασκευές. Οι τριβές αυτές έχουν την ίδια επίδραση που έχει ένα σμυριδόχαρτο όταν τρίβεται πάνω στο ξύλο, δηλαδή απομακρύνουν επιφανειακές ίνες του ξύλου. Σε υπαίθριες κατασκευές (π.χ. στρωτήρες, γέφυρες) η δράση αυτή επιταχύνεται και από τους σηπτικούς μύκητες που προκαλούν μαλάκυνση του ξύλου κατά τη διάρκεια προσβολής. Με εισαγωγή κατάλληλων προστατευτικών ουσιών στο ξύλο εμποδίζεται η προσβολή του από τους σηπτικούς μύκητες και πετυχαίνεται μείωση του ρυθμού απόξεσης (απομάκρυνσης) των επιφανειακών ινών του ξύλου. Έτσι, είναι δυνατό να γίνει αντικατάσταση στρωτήρων λόγω αλλοίωσης που προέρχεται από δυνάμεις τριβής μάλλον παρά λόγω προσβολών από σηπτικούς μύκητες. -Η αντοχή του ξύλου κάτω από την επίδραση μηχανικών φορτίσεων εξαρτάται από το είδος του, την υγρασία του, τον τρόπο και τις συνθήκες φόρτισης (π.χ. στο ύπαιθρο, σε εσωτερικούς χώρους) και το είδος της φορτιζόμενης επιφάνειας (μεγαλύτερη αντοχή παρουσιάζει η εγκάρσια επιφάνεια, μικρότερη η ακτινική και ακόμη πιο μικρή η εφαπτομενική).

47 Χημικοί παράγοντες -Το ξύλο είναι δυνατό να υποστεί χημικό μεταχρωματισμό κατά θέσεις που είναι αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων των ταννινών του ξύλου με καρφιά, βίδες ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα σε συνθήκες σχετικά υψηλής υγρασίας. Με τις αντιδράσεις αυτές σχηματίζονται ενώσεις μαύρου ή κυανόμαυρου χρώματος οι οποίες αλλοιώνουν τοπικά το χρώμα του ξύλου. Χημικός μεταχρωματισμός παρατηρείται σε ξύλα που είναι πλούσια σε ταννίνες όπως δρυς, καστανιά, κ.ά. όταν έρχονται σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα σε σχετικά υγρές συνθήκες. Η ψευδοτσούγκα από τα κωνοφόρα έχει επίσης αρκετές ποσότητες ταννινών οι οποίες αντιδρούν με όμοιο τρόπο. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος χημικού μεταχρωματισμού συνιστάται να χρησιμοποιούνται καρφιά, βίδες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το ξύλο μετά από γαλβανισμό (επιμετάλλωση). -Το ξύλο χρησιμοποιείται συχνά, ακόμη και σήμερα, για δεξαμενές, ψυκτικούς πύργους, και χώρους αποθήκευσης διαφόρων χημικών υγρών σε βιομηχανίες δέρματος, χρωμάτων, χαρτοπολτού και χαρτιού, σαπουνιών, σε υφαντουργία, κ.ά. γιατί αποτελεί καλό μονωτικό, εύκολο στην κατεργασία υλικό, και παρουσιάζει ικανοποιητική αντίσταση στη διάβρωση η οποία προκαλείται από οξέα ή αλκάλεα μικρής σχετικά πυκνότητας. Ισχυρά οξέα και αλκάλεα προκαλούν σημαντική αλλοίωση του ξύλου. Ο βαθμός αυτής της αλλοίωσης εξαρτάται από το είδος του ξύλου, τη διαπερατότητά του, τη διάρκεια επίδρασης, τη θερμοκρασία και τον τύπο του χημικού. Συχνά, χημικές ουσίες αντιδρούν με το ξύλο και μεταβάλλουν το χρώμα το. Παρατεταμένη όμως έκθεση σε αλκάλεα είναι δυνατό να διαλύσει τις ημικυτταρίνες και τη λιγνίνη και να μεταβάλλει το ξύλο σε μαλακό, πολτώδες υπόλειμμα. Η επίδραση αυτή των αλκαλίων αξιοποιείται στις βιομηχανίες χαρτοπολτού και χαρτιού για την αποΐνωση του ξύλου.

48 -Με την επίδραση χημικών ουσιών είναι δυνατό να παρατηρηθεί μείωση της μηχανικής αντοχής του ξύλου πάνω από 50% μετά την επίδραση χημικών διαλυμάτων με πυκνότητα 10 % και σε θερμοκρασία 500ºC. Με την επίδραση αλκαλίων ελαττώνεται το μέτρο ελαστικότητας, η αντοχή σε κάμψη και η εγκάρσια θλίψη. Μείωση της μηχανικής αντοχής του ξύλου μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις εισαγωγής προστατευτικών ουσιών στη μάζα του (εμποτισμού), π.χ. σε ξύλο πεύκης εμποτισμένο με CCA (συγκράτηση 17 kg/m 3 ) και μετά από επαναξήρανση σε θερμοκρασία 82ºC παρατηρήθηκε μείωση του μέτρου θραύσεως σε στατική κάμψη κατά 11 % και του μέγιστου έργου κατά 37 %. Συνήθως όμως ο βαθμός μείωσης της μηχανικής αντοχής του ξύλου μετά τον εμποτισμό του είναι μικρός και δεν επηρεάζει τη χρήση του. Σε περιπτώσεις που η μηχανική αντοχή του ξύλου αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα (π.χ. σε γέφυρες, μεταλλεία, δοκούς, ξύλινες κατασκευές, κ.ά.) δίνεται ιδιαίτερη προσοχή. -Το χρώμα του ξύλου μπορεί να γίνει σκοτεινότερο κατά τη φυσική ή τεχνητή ξήρανση λόγω οξείδωσης των κυτταρικών περιεχομένων. Ένζυμα που υπάρχουν σε ορισμένα συστατικά των κυτταρικών περιεχομένων δημιουργούν, με την παρουσία οξυγόνου, σύμπλοκα με άλλα συστατικά και έτσι το ξύλο μπορεί να μεταχρωματιστεί επιφανειακά ή και σε ορισμένο βάθος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνά σε φρεσκοκομμένα ξύλα κατά τη διάρκεια ξήρανσής τους. Είναι χαρακτηριστική η αλλαγή του χρώματος του σκλήθρου σε κοκκινωπό αμέσως μετά την υλοτομία και την αποφλοίωση αν και στη συνέχεια το χρώμα αυτό ξεθωριάζει

49 Θερμότητα -Σε αντίθεση με την αργή διαδικασία αλλοίωσης του ξύλου από μύκητες, έντομα και θαλασσινούς οργανισμούς, η καταστροφή του ξύλου κάτω από την επίδραση μεγάλων θερμοκρασιών (φωτιά) μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορη. Κάθε χρόνο, τεράστιες ποσότητες ξύλου καταστρέφονται σε αποθήκες ξυλείας και σε κατασκευές. Επίσης, μετά από εκτεταμένες πυρκαγιές δασών είναι ανάγκη να υλοτομηθούν μεγάλες ποσότητες ξύλου σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην καταστραφούν από τις προσβολές μυκήτων και εντόμων που αναπτύσσονται αμέσως μετά. Όταν το ξύλο καίγεται, τα συστατικά του (κυτταρίνη, ημικυτταρίνες, λιγνίνη, εκχυλίσματα) μετατρέπονται σε τέφρα. Οι συνέπειες για το ξύλο από την επίδραση της θερμότητας είναι ποικίλες ανάλογα με το ύψος της θερμοκρασίας, τη διάρκεια επίδρασης, τον τρόπο θέρμανσης, την υγρασία του ξύλου, κ.λπ. Οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν: απώλεια υγρασίας και βάρους, μικροσκοπική διαφοροποίηση της δομής, μαλάκυνση, ελάττωση της υγροσκοπικότητας, αύξηση ρίκνωσης, ελάττωση της μηχανικής αντοχής. Με την επίδραση θερμότητας μπορούν να παραχθούν διάφορα προϊόντα όπως μονοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, φορμικό οξύ, κατράμι, κ.ά. Θερμοκρασίες σχετικά χαμηλές αλλά μεγάλης διάρκειας μπορούν να προκαλέσουν ομοίου βαθμού χημική αποσύνθεση του ξύλου σε σύγκριση με υψηλές θερμοκρασίες αλλά μικρής διάρκειας. Υπολογίζεται ότι επίδραση σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών (60-80ºC) για περίοδο 140 χρόνων περίπου επιφέρει μείωση της πυκνότητας του ξύλου κατά 40-50%. Εκτεταμένη αλλοίωση του ξύλου έχει παρατηρηθεί πρόσφατα στην εσωτερική ξύλινη διακόσμηση της Βουλής των Λόρδων στο παλάτι του Westminster η οποία άρχισε να λειτουργεί το Η αλλοίωση αυτή (αλλαγή χρώματος από ωχροκίτρινο σε βαθύ καστανό, μείωση της μηχανικής αντοχής, αύξηση του εύθρυπτου και εύθραυστου του ξύλου, όξινο PH) έχει αποδοθεί σε μακροχρόνια επίδραση σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών (πάνω από 80ºC) από συστήματα θέρμανσης και φωτισμού του χώρου. Από τα χημικά συστατικά του ξύλου, η λιγνίνη είναι πιο ανθεκτική. Οι ημικυτταρίνες αποσυντίθενται σε ºC και η λιγνίνη σε ºC.

50 Είναι γνωστό ότι σε θερμοκρασία 500ºC το ξύλο μετατρέπεται σε τέφρα και ότι σε μια πυρκαγιά η θερμοκρασία αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα πρώτα 10 λεπτά. Το γεγονός ότι το ξύλο χρησιμοποιείται σαν βασικό υλικό σε κτίρια παρά την ιδιότητά του να καίγεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλα υλικά οφείλεται στο ότι ξυλεία πάχους πάνω από 15 mm μπορεί να σταματήσει να καίγεται κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, εκτός αν επιδράσει πρόσθετη θερμότητα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε επιφανειακή απανθράκωση του ξύλου (πάχους λίγων χιλιοστών) η οποία δρα ως μονωτικό και συντελεί στο να μην υποχωρούν δοκοί ξύλου σε μια πυρκαγιά. Η αντοχή αυτή του ξύλου σε μια πυρκαγιά φαίνεται καθαρά σε περιπτώσεις που στη συγκρότηση ενός κτιρίου συμμετέχουν δοκοί ξύλου μαζί με μεταλλικούς δοκούς. Οι μεταλλικοί δοκοί υποχωρούν ολοκληρωτικά σε μια κρίσιμη θερμοκρασία ενώ οι δοκοί ξύλου (ανάλογα και με τις διαστάσεις τους) είναι δυνατό να μην υποχωρήσουν. Η αντοχή του ξύλου σε φωτιά μπορεί να αυξηθεί με εισαγωγή στη μάζα του κατάλληλων προστατευτικών ουσιών (fire retardants) Ξύλο που δεν έχει απανθρακωθεί κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς διατηρεί αμετάβλητη ή σχεδόν αμετάβλητη την αρχική μηχανική αντοχή του και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με ξύλο που προέρχεται από δέντρα τα οποία έχουν θανατωθεί από πυρκαγιά εφόσον γίνει γρήγορη υλοτομία, αποφλοίωση και αξιοποίηση του ξύλου και δεν υπάρξει μεταγενέστερη προσβολή του από μύκητες και έντομα.

51 Αλλοίωση (αρχαιολογικού) ξύλου -Το ξύλο έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη παρελθόντων ανθρώπινων πολιτισμών και έχει χρησιμοποιηθεί ως μοναδική πολλές φορές πρώτη ύλη για την κατασκευή προϊόντων και κατασκευών μεγάλων διαστάσεων (π.χ. πλοία, γέφυρες, σπίτια) αλλά και μικρών αντικειμένων. «Αρχαιολογικό» ξύλο με την ευρεία έννοια θεωρείται το ξύλο το οποίο αποκαλύπτεται με τη μορφή διαφόρων προϊόντων μετά από ανασκαφές ή ανελκύσεις ξύλινων κατασκευών από τη θάλασσα, λίμνες και ποτάμια, όπου παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα (πολλές φορές για χιλιάδες χρόνια) και είναι υδατοκορεσμένο ή διατηρήθηκε σε ξηρά περιβάλλοντα (π.χ. στις πυραμίδες). -Το ξύλο μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν χωρίς να αλλοιώνεται σημαντικά όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη βιολογικών οργανισμών που προσβάλλουν το ξύλο ή όταν δεν επικρατούν αβιοτικοί παράγοντες που καταστρέφουν το ξύλο, πολλές φορές με μεγάλη ταχύτητα (π.χ. στην περίπτωση της φωτιάς). Σε άλλες περιπτώσεις, η αλλοίωση του ξύλου μπορεί να γίνεται πολύ αργά (σε εκατοντάδες ή ακόμη και σε χιλιάδες χρόνια), όπως συμβαίνει με το «αρχαιολογικό» ξύλο, το οποίο βρίσκεται συνήθως θαμμένο βαθειά μέσα στο έδαφος ή βυθισμένο στον πυθμένα θαλασσών, λιμνών και ποταμιών και είναι κορεσμένο με νερό ενώ υφίσταται βακτηριακή και χημική αλλοίωση. -Η βιολογική αλλοίωση του ξύλου είναι ταχεία σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα και αργή σε ξηρά και κρύα περιβάλλοντα. Ο βαθμός αλλοίωσης του «αρχαιολογικού» ξύλου εξαρτάται από τις συνθήκες παραμονής του. Σε άλλες περιπτώσεις βρέθηκε «αρχαιολογικό» ξύλο με έντονη αλλοίωση που έλαβε χώρα σε μερικές εκατοντάδες χρόνια και σε άλλες διατηρήθηκε χωρίς σοβαρές αλλοιώσεις ακόμη και για χιλιάδες χρόνια. Σε ξηρά περιβάλλοντα το ξύλο μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια χωρίς εμφανή σημεία αλλοίωσης, όπως για παράδειγμα οι πυραμίδες της Αιγύπτου και το άγαλμα του Βούδα στην Β. Ινδία. Ξύλινα ευρήματα από τον τάφο του Τουταγχαμών φαίνονται σχεδόν άθικτα ενώ ορισμένες μικροσκοπικές αλλοιώσεις φαίνονται σε πυραμίδα

52 Μοναδικές ξύλινες κατασκευές από τον ερμητικά κλειστό τάφο του Τουταγχαμών, ηλικίας ετών, που διατηρήθηκαν σχεδόν άθικτες μετά την αποκάλυψή τους το έτος 1936

53 Μικροραγαδώσεις (CH) και μικροσχισμές (SP) στην εικόνα 5Α και 5Β, αντίστοιχα, στα κυτταρικά τοιχώματα ξύλου ακακίας σε πυραμίδα, ηλικίας χρόνια), όπως φαίνεται σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (TEM). Οι αλλοιώσεις του υδατοκορεσμένου «αρχαιολογικού» ξύλου οφείλονται κυρίως σε χημικές αλλοιώσεις (υδρόλυση) και σε αλλοιώσεις που αποδίδονται στη δράση αναερόβιων βακτηρίων. Το υδατοκορεσμένο «αρχαιολογικό» ξύλο, μετά την αποκάλυψή του, χρειάζεται άμεση προληπτική προστασία (συνήθως με διαλύματα πολυαιθυλενικής γλυκόλης) επειδή αν αφεθεί στην ατμόσφαιρα για ξήρανση καταστρέφεται η κατασκευή λόγω υπερβολικής ρίκνωσης. Η αποκάλυψη του πλοίου του Oseberg της Νορβηγίας και η επιτυχής προληπτική προστασία του έδειξε την πολύ καλή κατάσταση τμήματος του πλοίου.

54 Α Β Α: Αριστερά : Αρχαιολογικό υδατοκορεσμένο ξύλο πριν την ξήρανση. Δεξιά: Εμφάνιση του ξύλου μετά την ξήρανσή λόγω μεγάλου βαθμού αλλοίωσης και μεγάλης ρίκνωσής του σε όλες τις κατευθύνσεις (a,b,c: ακτινική, εφαπτομενική).β: Αρχαιολογικό υδατοκορεσμένο ξύλο δρυός (1000 ετών) πριν την ξήρανση (Ε) και μετά την ξήρανση (F) μετά την οποία το σομφό ξύλο έχει ρικνωθεί υπερβολικά Η αποκάλυψη του πλοίου των Vikings στην περιοχή Oseberg της Νορβηγίας (το έτος 1904) που βρέθηκε καλά διατηρημένο στον πυθμένα της θάλασσας μέσα στη λάσπη μετά από 1200 έτη. Β. Μοναδική κατασκευαστική λεπτομέρεια του πλοίου μετά την αποκάλυψη και συντήρησή του

55 Αλλοιώσεις της δομής υδατοκορεσμένου αρχαιολογικού ξύλου σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ή σε άλλες περιπτώσεις άθικτη δομή παρουσιάζονται παρακάτω Α Β Γ Αλλοιωμένα κυτταρικά τοιχώματα (απόσπαση μερών του κυτταρικού τοιχώματος) λόγω υδρόλυσης σε ξύλο ερυθρελάτης που έμεινε βυθισμένο στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Β, Γ: Κυκλική απόσπαση μερών του κυτταρικού τοιχώματος σε δασική πεύκη (διάρκεια παραμονής 300 χρόνια)

56 Α Β Εγκάρσιες τομές «αρχαιολογικού ξύλου» δασικής πεύκης, ηλικίας 900 ετών, όπου διακρίνεται η ισχυρά αλλοιωμένη δομή του ξύλου (βλ. απομάκρυνση τμημάτων του δευτερογενούς τοιχώματος)

57 Α Β Εγκάρσιες τομές «αρχαιολογικού ξύλου» δασικής πεύκης, ηλικίας ετών (Α,Β) και 900 ετών (Γ, Δ), όπου φαίνεται εντυπωσιακά άθικτη η δομή του ξύλου Γ Δ

58 Λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριάς - «Αρχαιολογικό ξύλο» ανακαλύφθηκε και στο Δισπηλιό Καστοριάς. Ανασκαφές αποκάλυψαν ένα μοναδικό προϊστορικό λιμναίο οικισμό, όπου το ξύλο χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα και σχεδόν αποκλειστικά. Ξύλινοι πάσσαλοι χρησιμοποιήθηκαν ως βασικό κατασκευαστικό στοιχείο για τη στήριξη του λιμναίου οικισμού. Τα ξύλινα ευρήματα ήταν θαμμένα στο έδαφος και υδατοκορεσμένα. - Ξύλινοι πάσσαλοι, 12 cm σε διάμετρο κατά μέσο όρο, βρέθηκαν μετά από χρόνια στον αποκαλυφθέντα λιμναίο οικισμό,σε αρκετά καλή κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις, γεγονός που οφείλεται σε δύο λόγους: α. οι πάσσαλοι ήταν θαμμένοι στο έδαφος και κορεσμένοι από νερό, ώστε οι μύκητες να μην μπορούν να δραστηριοποιηθούν λόγω έλλειψης οξυγόνου, β. Το ξύλο των πασσάλων, το οποίο αναγνωρίστηκε ότι ήταν κυρίως το γένος Juniperus, έχει μεγάλη φυσική αντοχή (ανθεκτικότητα). Άλλα είδη που χρησιμοποιήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα ήταν η πεύκη και η ελάτη. Τα πάνω μέρη των πασσάλων εμφανίσθηκαν να είναι περισσότερο αλλοιωμένα από τα κατώτερα μέρη λόγω των πιο ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης και δραστηριοποίησης των μυκήτων μετά τις ανασκαφές.

59 Αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς.

60 Α Β Εγκάρσια τομή πασσάλου από ξύλο Juniperus (Α) από το λιμναίο οικισμό Δισπηλιού Καστοριάς(Β) σε καλή κατάσταση μετά από χρόνια λόγω της πολύ καλής φυσικής αντοχής του μετά από μακροχρόνια παραμονή του μέσα στο νερό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ = Εξωτερικοί παράγοντες που µπορούν να προκαλέσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 8. ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 8. ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 8. ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Υποδομή του ξύλου Δομή της ξυλώδους ύλης: κυτταρικά τοιχώματα, μεσοκυττάρια στρώση, τυλώσεις Αόρατη με κοινό μικροσκόπιο Μελέτη με πολωτικό μικροσκόπιο, ακτίνες Χ, ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Mάθημα «ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ»

Mάθημα «ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ» Mάθημα «ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ» ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟΥ Καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Email: mantanis@teilar.gr Ορισμός της πυκνότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ. Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα ξύλου με πάχος 0,5-1,0 mm (ως 8-10 mm) αντικολλητών (κόντρα πλακέ)

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ. Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα ξύλου με πάχος 0,5-1,0 mm (ως 8-10 mm) αντικολλητών (κόντρα πλακέ) Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα ξύλου με πάχος 0,5-1,0 mm (ως 8-10 mm) Παραγωγή αντικολλητών (κόντρα πλακέ) άλλων συγκολλημένων κατασκευών Ανάπτυξη βιομηχανίας παραγωγής ξυλοφύλλων λόγω:

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου

Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου Ενότητα 07: Χημικές ιδιότητες ΙΙ Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ τα διάφορα στρώματα ενός κορμού δένδρου εξωτερικός φλοιός εσωτερικός φλοιός κάμβιο σομφό εγκάρδιο Μακροσκοπικά χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικά που διακρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ. ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου. Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ. ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου. Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Ορισµός της πυκνότητας «Η σπουδαιότερη φυσική ιδιότητα του ξύλου»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 4. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΙΣΤΟΙ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 4. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΙΣΤΟΙ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 4. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΙΣΤΟΙ ΞΥΛΟΥ Το ξύλο στο μικροσκόπιο Κύτταρα: μικρές δομικές μονάδες ξύλου Κύτταρα φελλού (Hooke, 1665) 1 cm 3 ξύλου κωνοφόρα: 600-800 χιλιάδες πλατύφυλλα:

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ ΞΥΛΟΥ ΣΕ ΔΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 10-11. ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ Μεταβλητότητα δομής Δομή δακτυλίων Μορφολογία κυττάρων Χημική σύσταση Υποδομή Μέσα σ ένα δέντρο Ανάμεσα στα δέντρα Οριζόντια Κατακόρυφα Πλάγια Στο ίδιο είδος Σε διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ"

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ" ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Καθ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου www.teilar.gr/~mantanis ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΛΟΧΡΗΣΤΙΚΗΣ (TMHMA ΔΦΠ ΑΠΘ)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΛΟΧΡΗΣΤΙΚΗΣ (TMHMA ΔΦΠ ΑΠΘ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΛΟΧΡΗΣΤΙΚΗΣ (TMHMA ΔΦΠ ΑΠΘ) ΜΑΘΗΜΑ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΚΕΦ: ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ 2017-18 ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ = ΜΑΖΑ / ΟΓΚΟΣ (g/cm³ ή kg/m³) (για το ξύλο σε συγκεκριμένες υγρομετρικές συνθήκες) Ηλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου Επίπλου ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ Μηχανικές ιδιότητες = είναι

Διαβάστε περισσότερα

11. ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ, ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ Κ.Α.

11. ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ, ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ Κ.Α. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Μάθημα: Τεχνολογία ξύλινων κατασκευών ΙΙ. Εξωτερικές κατασκευές 11. ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ, ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ Κ.Α. Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ Εισαγωγή συντηρητικών χημικών ουσιών Παράγοντες αλλοίωσης: έντομα, μύκητες, θαλασσινοί ξυλοφάγοι οργανισμοί, φωτιά κλπ Χώρες φτωχές σε ξύλο πχ Ελλάδα Αύξηση δά διάρκειας Μεγάλη σημασία Παγκόσμιο επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 12-13. ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ Ελαττώματα δομής Αυξητικές ακανονιστίες σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τη θέση εμφάνισής τους στα δέντρα: - εξωτερικά στον κορμό - εσωτερικά στο ξύλο Από επίδραση διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υγρασίας πριστής ξυλείας κατά την ξήρανση

Έλεγχος υγρασίας πριστής ξυλείας κατά την ξήρανση Έλεγχος υγρασίας πριστής ξυλείας κατά την ξήρανση Πορεία ξήρανσης πριστής ξυλείας A διαμόρφωση δειγμάτων ξήρανσης 2 cm 2 cm 50 cm 1 m A A 1 A 2 ζύγιση δειγμάτων ξήρανσης Α1, Α2 αμέσως μετά την πρίση ΑΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ: ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

ΚΕΦ: ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΛΟΧΡΗΣΤΙΚΗΣ (ΤΜΗΜΑ ΔΦΠ ΑΠΘ) ΜΑΘΗΜΑ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΚΕΦ: ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ 2017-18 Ηλίας Βουλγαρίδης Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ (Αποκλίσεις από την τυπική εξωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Δασικά δέντρα α β Κωνοφόρα (α): αειθαλή δέντρα που τα φύλλα τους είναι βελονόμορφα και οι καρποί τους έχουν σχήμα κώνου, π.χ. πεύκη, ελάτη Πλατύφυλλα (β):

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : Τι είναι τα ξυλόφυλλα;

ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : Τι είναι τα ξυλόφυλλα; ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : Τι είναι τα ξυλόφυλλα; ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ : ΦΥΛΛΑ ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΞΥΛΟΥ, ΠΑΧΟΥΣ 0,5-3 mm (Σπανιότερα 0,05-8 mm) Οι κορμοί που προορίζονται για ξυλόφυλλα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 06: Άτμιση ξυλείας. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 06: Άτμιση ξυλείας. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 06: Άτμιση ξυλείας Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΞΥΛΟΥ & ΚΛΕΙΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΞΥΛΟΥ & ΚΛΕΙΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΞΥΛΟΥ & ΚΛΕΙΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ 95 96 ΓΕΝΙΚΑ Στα προηγούμενα κεφάλαια περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη Δομή του Ξύλου. Το Παράρτημα αυτό (Παράρτημα ΙΙΙ) αναφέρεται ειδικότερα στην

Διαβάστε περισσότερα

Το Ξύλο ως Δομικό Υλικό

Το Ξύλο ως Δομικό Υλικό Το Ξύλο ως Δομικό Υλικό Η Ξυλεία Η εταιρεία μας, εισάγει και κατασκευάζει ξύλινες κατοικίες άριστων προδιαγραφών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως εξοχικές/θερινές είτε ως μόνιμες. Η ξυλεία

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρχαιότερα ευρήματα που υπάρχουν (δυτική Αλάσκα), δείχνουν ότι η τέχνη της καμπύλωσης του ξύλου είναι γνωστή σχεδόν 2000 χρόνια.

Τα αρχαιότερα ευρήματα που υπάρχουν (δυτική Αλάσκα), δείχνουν ότι η τέχνη της καμπύλωσης του ξύλου είναι γνωστή σχεδόν 2000 χρόνια. ΚΑΜΠΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Τα αρχαιότερα ευρήματα που υπάρχουν (δυτική Αλάσκα), δείχνουν ότι η τέχνη της καμπύλωσης του ξύλου είναι γνωστή σχεδόν 2000 χρόνια. Κουτί καμπύλωσης (1400-1750 μ.χ) ΕΠΙΛΟΓΗ ΞΥΛΟΥ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου

Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου Ενότητα 06: Χημικές ιδιότητες Ι Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ξυλόφυλλα; Τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα για παραγωγή διακοσμητικών επιφανειών

Τι είναι τα ξυλόφυλλα; Τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα για παραγωγή διακοσμητικών επιφανειών ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ Τι είναι τα ξυλόφυλλα; Τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα για παραγωγή διακοσμητικών επιφανειών Διαφορετική σχεδίαση, ανάλογα με την τομή ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ Ξυλόφυλλα ή επενδύματα ή καπλαμάδες: λεπτά φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 02: Πριστή ξυλεία (Α) Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 02: Πριστή ξυλεία (Α) Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 02: Πριστή ξυλεία (Α) Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΑΝΣΗ Γιατί ξηραίνεται το ξύλο;

ΞΗΡΑΝΣΗ Γιατί ξηραίνεται το ξύλο; Γιατί ξηραίνεται το ξύλο; Ελάττωση ρίκνωσης αποφυγή στρέβλωσης & ραγάδωσης Αποφυγή μυκητικής προσβολής (σηπτικής χρωστικής) < 20% Ελάττωση βάρους δαπανών μεταφοράς Επιτυχής βαφή στίλβωση προστατευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ BELMADUR & ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ BELMADUR & ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Υπεύθυνος: Καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης οδός Γρίβα 11, 43100, Καρδίτσα, τηλ. 6947 300585, email: mantanis@teilar.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ACCOYA & ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ACCOYA & ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΞΥΛΕΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Υπεύθυνος: Καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης οδός Γρίβα 11, 43100, Καρδίτσα, τηλ. 6947 300585, email: mantanis@teilar.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ: ΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΣΗ

ΚΕΦ: ΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΛΟΧΡΗΣΤΙΚΗΣ (ΤΜΗΜΑ ΔΦΠ ΑΠΘ) ΜΑΘΗΜΑ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΚΕΦ: ΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΣΗ 2017-18 Ηλίας Βουλγαρίδης Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ ΡΙΚΝΩΣΗ - ΔΙΟΓΚΩΣΗ: ΟΡΙΣΜΟΙ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΡΙΚΝΩΣΗ: Η ελάττωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΩΝ Τύποι και ρόλος κυττάρων πλατυφύλλων Μέλη αγγείων: αγωγά στοιχεία Ίνες: στερεωτικά στοιχεία (σπάνια και αγωγά) Τραχεϊδες: αγωγά και στερεωτικά στοιχεία Παρεγχυματικά

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου

Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Χημεία και Χημικά Προϊόντα Ξύλου Ενότητα 08: Τροποποίηση του ξύλου Ι Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ 4. Ακανονιστίες αυξητικών δακτυλίων 5. Ραγάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον

Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον Ανθεκτικότητα Υλικών και Περιβάλλον Ν. Μ. Μπάρκουλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δρ. Μηχ/γος Μηχανικός 1 Τι είναι: Περίγραμμα Μαθήματος Επιλογής Μάθημα Επιλογής στο 9ο Εξάμηνο του ΤΜΕΥ Με τι ασχολείται: Με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των δράσεων και των πρόσφατων δραστηριοτήτων του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. Υποστήριξη σε θέματα δομής & αναγνώρισης ξύλου

Παρουσίαση των δράσεων και των πρόσφατων δραστηριοτήτων του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. Υποστήριξη σε θέματα δομής & αναγνώρισης ξύλου Παρουσίαση των δράσεων και των πρόσφατων δραστηριοτήτων του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. Υποστήριξη σε θέματα δομής & αναγνώρισης ξύλου Dr. Γεώργιος Μαντάνης Καθηγητής ΤΕΙ/Λ Dr. Στέργιος Αδαμόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ξηραίνουμε το ξύλο;

Γιατί ξηραίνουμε το ξύλο; Η ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Γιατί ξηραίνουμε το ξύλο; Ελάττωση ρίκνωσης αποφυγή στρέβλωσης & ραγάδωσης Αποφυγή μυκητικής προσβολής (σηπτικής χρωστικής) < 20% Ελάττωση βάρους δαπανών μεταφοράς Επιτυχής βαφή στίλβωση

Διαβάστε περισσότερα

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία: Μία νέα τεχνική για ξύλο µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Εισαγωγή Το ξύλο αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για πολλές κατασκευές. Η βιοµηχανία ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 01: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Ξύλου. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 01: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Ξύλου. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 01: Εισαγωγή στην Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

2. ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ & ΕΜΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

2. ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ & ΕΜΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Μάθημα: Τεχνολογία ξύλινων κατασκευών ΙΙ. Εξωτερικές κατασκευές 2. ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ & ΕΜΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΤΥΛΙΩΣΗ & ΞΥΛΕΙΑ ACCOYA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

ΑΚΕΤΥΛΙΩΣΗ & ΞΥΛΕΙΑ ACCOYA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΕΤΥΛΙΩΣΗ & ΞΥΛΕΙΑ ACCOYA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ του Καθ. Γεωργίου Μαντάνη Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου Email: mantanis@teilar.gr Το ΞΥΛΟ είναι ένα «χημικό» προϊόν! Για να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ Τύποι και ρόλος κυττάρων κωνοφόρων Τραχεΐδες (αξονικές, ακτινικές): αγωγά και στερεωτικά στοιχεία Παρεγχυματικά κύτταρα: αποθηκευτικά στοιχεία αξονικές τραχεϊδες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

5. Αλλοίωση του ξύλου σε χρήση και συνέπειες στην ποιότητα του

5. Αλλοίωση του ξύλου σε χρήση και συνέπειες στην ποιότητα του 5. Αλλοίωση του ξύλου σε χρήση και συνέπειες στην ποιότητα του Σύνοψη Αναφέρεται στους παράγοντες αλλοίωσης του ξύλου (βιολογικούς και αβιοτικούς) και στο μηχανισμό δράσης του κάθε βιολογικού και φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA Εικ.1. Ελάτη προσβεβληµένη από το µύκητα Armillaria mellea. ιακρίνονται οι λευκές µυκηλιακές πλάκες στη βάση του κορµού. Μαίναλο. Εικ.2. Μυκηλιακές

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση Δασική Εδαφολογία Εδαφογένεση Σχηματισμός της στερεάς φάσης του εδάφους Η στερεά φάση του εδάφους σχηματίζεται από τα προϊόντα της αποσύνθεσης των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων μαζί με τα προϊόντα της

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΚΟΛΛΗΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΚΟΛΛΗΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Γρίβα 11, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Μαντάνης, τηλ. 6947 300.585 URL: http://www.wfdt.teilar.gr/dbdata/news/wst.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΞΥΛΕΙΑΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΥΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΞΥΛΕΙΑΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΥΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΞΥΛΕΙΑΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΥΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ Φιλίππου Βασίλειος 1* και Καραστεργίου Σωτήριος 2 *Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος, MSC (PhD Candidate), Τμήμα Δασολογίας &

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Τεχνολογία Ξύλου

Δασική Τεχνολογία Ξύλου ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΛΟΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Στέργιος Αδαμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Δασική Τεχνολογία Ξύλου (Εργαστηριακές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΙΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΣΤΟΛΗ Όταν θερµαίνεται το ξύλο αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά μέρη ενός πριστηρίου: Κορμοπλατεία Κυρίως πριστήριο Πριστοπλατεία (αποθήκη) Τροχιστήριο Βοηθητικές εγκαταστάσεις

Τα βασικά μέρη ενός πριστηρίου: Κορμοπλατεία Κυρίως πριστήριο Πριστοπλατεία (αποθήκη) Τροχιστήριο Βοηθητικές εγκαταστάσεις ΤΟ ΠΡΙΣΤΗΡΙΟ Τα βασικά μέρη ενός πριστηρίου: Κορμοπλατεία Κυρίως πριστήριο Πριστοπλατεία (αποθήκη) Τροχιστήριο Βοηθητικές εγκαταστάσεις 1. ΚΟΡΜΟΠΛΑΤΕΙΑ. Αποθήκες ενδιάμεσης αποθήκευσης, πριν την ξήρανση

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ του Καθηγητή Δρ. Ιωάννη Κακαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 3. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 3. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 3. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Μακροσκοπική αναγνώριση ελληνικών ξύλων - Τι εννοούμε με τον όρο μακροσκοπικά χαρακτηριστικά: Με τον όρο μακροσκοπικά χαρακτηριστικά εννοούμε

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό σύνθετο υλικό, που αποτελείται από επιµήκεις παράλληλες λεπτές ίνες κυτταρίνης ενσωµατωµένες σε ένα στρώµα λιγνίνης.

Φυσικό σύνθετο υλικό, που αποτελείται από επιµήκεις παράλληλες λεπτές ίνες κυτταρίνης ενσωµατωµένες σε ένα στρώµα λιγνίνης. 97 ΤΟ ΞΥΛΟ Φυσικό σύνθετο υλικό, που αποτελείται από επιµήκεις παράλληλες λεπτές ίνες κυτταρίνης ενσωµατωµένες σε ένα στρώµα λιγνίνης. Συστατικά του ξύλου Κυτταρίνη ( cellulose). ( C 6 H 10 O 5 ) n Πολυµερές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ 115 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ 10.1 Γενικά Στο Κεφάλαιο αυτό γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση της ανθεκτικότητας συστημάτων ενίσχυσης συνθέτων υλικών υπό την επίδραση μίας σειράς παραγόντων, που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η διεργασία της αποσύνθεσης γίνεται με την βοήθεια των οργανισμών που ζουν στο έδαφος και σχηματίζεται ουσία με βαθύ φαιό χρώμα Οργανική ουσία

Η διεργασία της αποσύνθεσης γίνεται με την βοήθεια των οργανισμών που ζουν στο έδαφος και σχηματίζεται ουσία με βαθύ φαιό χρώμα Οργανική ουσία Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών και φυσικών παραγόντων. Η οργανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ

2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 2 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΩΝ του Καθηγητή Δρ. Ιωάννη Κακαρά

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Οργανική ουσία είναι όλα τα οργανικά υπολείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας

Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας Καθηγητή Γεωργίου Ι. Μαντάνη PhD, Dipl. Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ Το ξύλο έχει καλές ακουστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΑΤΕΙΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ LOGISTICS ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗ ΕΛΠΙΔΑ Α.Μ. 206 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κατερίνη 2011 ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ-ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ - ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ - ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ - ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ 1 Οικολογία δασικών εντόμων Παράγοντες: 1. Κλιματικές συνθήκες 2. Είδος δέντρων 3. Δασοπονική μορφή 4. Ρύπανση ατμόσφαιρας 2 Οικολογία δασικών εντόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Κύριες διαδικασίες: 1) Αποσάθρωση 1) Μετακίνηση Έκπλυση

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι που επιβάλουν την ξήρανση του ξύλου

Λόγοι που επιβάλουν την ξήρανση του ξύλου ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Λόγοι που επιβάλουν την ξήρανση του ξύλου Σταθεροποίηση διαστάσεων Αποφυγή παραμορφώσεων Μειώνεται το βάρος του Κατεργάζεται (κόβεται, πλανίζεται, τρίβεται, κολλιέται,καρφώνεται, βάφεται)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 7. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 7. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 7. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Ανόργανα συστατικά Ανόργανα συστατικά % ξηρού βάρους ξύλου C 49-50 H 6 O 44-45 N 0,1-1,0 Τέφρα* 0,2-1,0 (σε ορισμένα τροπικά είδη μέχρι 5) * διάφορα μεταλλικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202 2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

Ε.202 2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202 2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΩΔ. 236 ΕΚΔΟΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΑΝΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ A ΜΕΡΟΣ Ε.202 2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

οµικά Υλικά-Ξύλο-Μέρος 1 Φ. Καραντώνη 1

οµικά Υλικά-Ξύλο-Μέρος 1 Φ. Καραντώνη 1 οµικά Υλικά-Ξύλο-Μέρος 1 Φ. Καραντώνη 1 2 3 Μακροσκοπική δοµή του ξύλου 4 οµικά Υλικά-Ξύλο-Μέρος 1 Φ. Καραντώνη 2 O κορµός αποτελείται από τρεις περιοχές. την εντεριώνη (F), το ξύλο (D+E) και το φλοιό

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΛΕΛΛΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα-λαχανικά δεν είναι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί Κεφαλαίο 3 ο Μεταβολισμός Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια είναι απαρέτητη σε όλους τους οργανισμούς και την εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους.παρόλα αυτά, συνήθως δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ Παραγωγή Διάφορα χειμαρρικά φαινόμενα Κυρίως χώρο λεκάνης απορροής Κλίμα επιδρά στο γεωλογικό, συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΠΛΑΚΕΣ. Διαφορά με μοριοπλάκες: η πρώτη ύλη (ξύλο άλλες λιγνοκυτταρινικές ύλες) πολτοποιείται, όχι απαραίτητη η χρησιμοποίηση κόλλας

ΙΝΟΠΛΑΚΕΣ. Διαφορά με μοριοπλάκες: η πρώτη ύλη (ξύλο άλλες λιγνοκυτταρινικές ύλες) πολτοποιείται, όχι απαραίτητη η χρησιμοποίηση κόλλας Διαφορά με μοριοπλάκες: η πρώτη ύλη (ξύλο άλλες λιγνοκυτταρινικές ύλες) πολτοποιείται, όχι απαραίτητη η χρησιμοποίηση κόλλας Η τεχνική παραγωγής επηρεάστηκε από την παραγωγή χαρτιού (κυρίως μηχανική χημική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (cladding, siding)

ΞΥΛΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (cladding, siding) ΞΥΛΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (cladding, siding) Για επενδύσεις τοιχοποιίας (εξωτερικές) ή ξυλεπενδύσεις από συμπαγή ξυλεία, σε κατοικίες, αποθήκες και γενικά προκάτ κατασκευές, η κατάσταση έχει ως εξής: Iroko και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

9 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟ (Δομή & Ιδιότητες - Δομική Ξυλεία)

9 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟ (Δομή & Ιδιότητες - Δομική Ξυλεία) ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 9 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟ (Δομή & Ιδιότητες - Δομική Ξυλεία) Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Αντίθετα οι φωτοσυνθετικοί,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 08: Ξυλόφυλλα. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 08: Ξυλόφυλλα. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 08: Ξυλόφυλλα Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

H συντήρηση των ξύλινων κατασκευών

H συντήρηση των ξύλινων κατασκευών H συντήρηση των ξύλινων κατασκευών Δρ. Μιχ. Σκαρβέλης Δρ. Ι. Κακαράς Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ΤΕΙ Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας Το ξύλο είναι ένα εξαίρετο υλικό, αλλά δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Για την παραγωγή του γίνεται ανάμειξη τηγμένης πρώτης ύλης με

Για την παραγωγή του γίνεται ανάμειξη τηγμένης πρώτης ύλης με Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΣ ΑΦΡΟΣ Ο φαινολικός αφρός γνωστός και σαν ισοκυανουρίνη είναι σκληροποιημένος αφρός ο οποίος όπως και οι πολυστερίνες ανήκει στα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 11: Επικολλητό ξύλο. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τεχνολογία Ξύλου. Ενότητα 11: Επικολλητό ξύλο. Ιωάννης Φιλίππου Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11: Επικολλητό ξύλο Ιωάννης Φιλίππου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα