Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα - αντιμετώπιση με βελονισμό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα - αντιμετώπιση με βελονισμό"

Transcript

1 2 / 2014 Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα - αντιμετώπιση με βελονισμό Η διαλείπουσα χωλότητα αφορά την εμφάνιση πόνου, μουδιάσματος και αδυναμίας στα κάτω άκρα (γλουτοί, μηροί, γάμπες, πέλματα), εμφανίζεται με το περπάτημα και υποχωρεί σε λίγα λεπτά όταν σταματήσει η κίνηση. Η χωλότητα διακρίνεται σε: 1. Αγγειακής αιτιολογίας. Συνηθέστερη αιτία είναι η αθηροσκλήρυνση που οδηγεί σε στένωση ή και απόφραξη αρτηριών, όταν αφορά στα μεγάλα αγγεία των κάτω άκρων ονομάζεται περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια. 2. Μη αγγειακής αιτιολογίας - (διαβητική νευροπάθεια, οστεοαρθρίτιδα ισχίων-γονάτων, νευρογενής λόγο οσφυϊκής στένωσης) Η σπονδυλική στήλη αποτελεί μια λειτουργική μονάδα με πολλά επιμέρους στοιχεία (οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους, μύες, νεύρα, μεσοσπονδύλιους δίσκους, αγγεία, συνδετικό ιστό). Αυτές οι δομές εκφυλίζονται με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια. Η εκφύλιση προκύπτει λόγω φθοράς ή και χρήσης και συνήθως ξεκινάει ήδη από την τρίτη δεκαετία της ζωής, ενώ όλα τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν ορατές ακτινολογικά αλλοιώσεις. Διαφορετικοί τύποι εκφυλιστικών αλλοιώσεων στη σπονδυλική στήλη οδηγούν σε στένωση (του σπονδυλικού σωλήνα ή των μεσοσπονδύλιων τρημάτων): Στένωση στο νωτιαίο κανάλι της οσφυϊκής μοίρας προκύπτει όταν η διάμετρος είναι μικρότερη από mm (σχετική στένωση) ή κάτω από 10 mm (απόλυτη στένωση) Εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου (πιο συχνή στην κατώτερη οσφυϊκή μοίρα Ο 4 -Ο 5 και Ο 5 -Ι 1 ). Η κήλη του δίσκου που σχετίζεται με στένωση του νωτιαίου σωλήνα οφείλεται συνήθως σε προβολή ελευθέρου τμήματος δίσκου, ενώ σε πλάγια προβολή υπάρχει συμπίεση των νευρικών ριζών στην έξοδο τους από το μεσοσπονδύλιο τρήμα Σπονδυλολίσθηση, όταν η οριζόντια μετακίνηση των σπονδυλικών σωμάτων είναι μεγαλύτερη από 4 mm ή η γωνία μεταξύ αυτών μεγαλύτερη από 20 ο Σπονδυλο-αρθροπάθεια των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων Εκφύλιση των συνδέσμων (συνηθέστερα του ωχρού) περιλαμβάνει απώλεια ελαστικού ιστού, αποτιτανώσεις και οστεογένεση Οστεόφυτα αναπτύσσονται ως οστική υπερτροφική απάντηση σε παρακείμενο αλλοιωμένο δίσκο ή άρθρωση Η στένωση οδηγεί σε συμπίεση των δομών (νεύρα, αγγεία) που διέρχονται από το νωτιαίο κανάλι ή το μεσοσπονδύλιο τρήμα και όταν αφορά στην οσφυοϊερά μοίρα μπορεί να εκδηλωθεί ως ισχιαλγία, νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα ή ιππουριδική συνδρομή.

2 2 Η συμπίεση των αγγείων αυξάνει την πίεση άρδευσης και επιτείνει τη φλεβική στάση. Κατά τη δραστηριότητα η αύξηση των μεταβολικών αναγκών του νευρικού ιστού δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με ανάλογη αύξηση της αιματικής ροής. Η ανεπαρκής άρδευση οδηγεί σε ελλειπή οξυγόνωση και συγκέντρωση μεταβολιτών στα νωτιαία νεύρα με αποτέλεσμα η νευρική αγωγή να παραβλάπτεται. Επίσης, η ισχαιμία και η συμπίεση των νευρικών ριζών προκαλεί ηλεκτροφυσιολογικές αλλαγές στις κυτταρικές μεμβράνες των νευρώνων και αυτές με τη σειρά τους ερεθίζουν τις παρακείμενες αλγαισθητικές νευρικές ίνες. Επιπρόσθετα, κατά το βάδισμα το νεύρο εξαναγκάζεται σε επιμήκυνση και απόκλιση από τη θέση αναπαύσεως του, εάν η ελεύθερη κίνηση του είναι περιορισμένη, η τάση στο νεύρο αυξάνει. Οι επαναλαμβανόμενες δυνάμεις επί των νευρικών ριζών οδηγούν σε ερεθισμό, φλεγμονή και πόνο. Η κλινική εικόνα της ριζοπάθειας (πόνος, μούδιασμα, αδυναμία) προκαλείται, αρχικά από την πίεση επί των τροφικών αγγείων των νεύρων (vasa nervorum) και στη συνέχεια επί των ίδιων των νεύρων και της φλεγμονώδους αντίδρασης που ακολουθεί. Η συμπτωματολογία εκδηλώνεται ως βλάβηδυσλειτουργία στην κατανομή της προσβεβλημένης ρίζας. Παρόλα αυτά πολλά άτομα που έχουν απεικονιστικά στοιχεία στένωσης και πίεσης κάποιας νευρικής ρίζας δεν πονούν, ενώ τα συμπτώματα και τα σημεία της νευρογενούς πάρεσης δεν είναι αποκλειστικά συνδεδεμένα με τις υποκείμενες εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα είναι το κύριο σύμπτωμα της οσφυϊκής στένωσης και έχει τα εξής κλινικά χαρακτηριστικά: Οι περισσότεροι ασθενείς μειώνουν σταδιακά την απόσταση που περπατάνε Είναι χαρακτηριστικό το βάδισμα με ελαφριά κάμψη προς τα εμπρός (σημείο καρότσι Supermarket) Η απόσταση χωλότητας κυμαίνεται συνήθως από λίγα μέχρι 200 μέτρα Περιορίζεται το εύρος της οσφυϊκής κίνησης Ο πόνος επιδεινώνεται με την ορθοστασία και το βάδισμα Υπάρχει ανακούφιση με την ανάπαυση (καθιστή θέση ή/και κατάκλιση) και την κάμψη (σκύψιμο) Η συμπτωματολογία είναι αμφοτερόπλευρη στα 2/3 των ασθενών Συνήθως αφορά ηλικιωμένους ασθενείς (>60 έτη) Νευρολογικά ευρήματα από τα κάτω άκρα είναι συχνά παρόντα Χαρακτηρίζεται ως περιφερικού τύπου όταν αφορά τη νωτιαία ρίζα και εκδηλώνεται με πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στο προσβεβλημένο άκρο Χαρακτηρίζεται ως κεντρικού τύπου όταν αφορά στο μυελικό κώνο και επιπρόσθετα με τα συμπτώματα από τα κάτω άκρα, εκδηλώνεται πάρεση, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και ακράτεια κοπράνων (ιππουρδική συνδρομή)

3 3 Η διάγνωση για τη σπονδυλική στένωση μπαίνει από το ιστορικό, τη φυσική εξέταση και επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές τεχνικές (CT-scan & ΜRI) Η φυσική ιστορία της ριζοπάθειας λόγο στένωσης χαρακτηρίζεται, είτε από μακρές περιόδους καλοήθους πορείας με επεισόδια έξαρσης, είτε από μία σταθερά επιδεινούμενη πορεία αναπηρίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα συμπτώματα υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Η συχνότητα της οσφυϊκής στένωσης στο γενικό πληθυσμό εκτιμάται σε 13% (JC.Fanuele et al. 2000). Ο επιπολασμός της νόσου αυξάνει με την ηλικία, κάτω από 40 ετών είναι 4%, ενώ πάνω από τα 60 έτη η συχνότητα ανεβαίνει στο 20%. Στένωση στην οσφυϊκή μοίρα ανευρίσκεται στο 1/3 των ατόμων με οσφυαλγία, ενώ επίσης παρατηρείται και σε ασυμπτωματικά άτομα στο 4% του πληθυσμού. Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα Με την ηλικία αυξάνει ο αριθμός των ασθενών με εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη και παράλληλα ο αριθμός των συμπτωματικών ασθενών. Έτσι, η κατανόηση της παθολογίας και οι αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι θέματα ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η συμπτωματική αγωγή απευθύνεται σε ασθενείς με ελαφριά ή μέτριας βαρύτητας συμπτωματολογία (νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα) και έχει στόχο τη λειτουργική αποκατάσταση. Οι μη επεμβατικές τεχνικές δύναται να παρέχουν μακροχρόνια βελτίωση σε ένα μεγάλο ποσοστό (70%) των ασθενών. Στις περισσότερες περιπτώσεις για τη συμπτωματική ανακούφιση απαιτείται μια πολυπαραγοντική προσέγγιση και συνεργασία παρά αυτόνομες θεραπείες. Οι συντηρητικές μέθοδοι που προτείνονται αφορούν: Ανάπαυση (έως 3 εβδομάδες) και σταδιακή κινητοποίηση Φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, οπιοειδή, αντιμετώπιση χρόνιου πόνου) Φυσικοθεραπεία που εξατομικεύεται (μαλάξεις και ασκήσεις κάμψης, ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης) Σύσταση για βακτηρία (μπαστούνι) κατά το περπάτημα Χρήση οσφυϊκού κορσέ Βελονισμός & ηλεκτροβελονισμός Διαδερμική διέγερση των νεύρων (TENS) Παρεμβατικές τεχνικές εφαρμόζονται σε αρκετούς ασθενείς με νευρογενή χωλότητα: Επισκληρίδιος έγχυση στεροειδών Συμφυσιόλυση με εισαγωγή καθετήρα RACZ στον επισκληρίδιο χώρο υπό ακτινοσκόπηση Νευροκαταστροφικές τεχνικές: νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα Νευροτροποποίηση γάγγλιου οπίσθιας νωτιαίας ρίζας με παλμική ραδιοσυχνότητα, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (διακόπτει τη μεταφορά επώδυνων ερεθισμάτων για 3-12 μήνες) Η χειρουργική αποσυμπίεση των στραγγαλισμένων νεύρων επιτρέπει την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε πολλούς ασθενείς. Η πλειοψηφία των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα βιώσουν σημαντική βελτίωση στη λειτουργικότητα τους, παρόλο που πολλοί θα έχουν υπολειμματικά συμπτώματα, ενώ για αρκετούς η ανακούφιση δε θα είναι μακράς διαρκείας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά για τις αναμενόμενες προσδοκίες.

4 4 Η απόφαση για χειρουργική αποσυμπίεση της ρίζας συστήνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει: σοβαρή αναπηρία, προοδευτική νευρολογική επιδείνωση ή ιππουριδική συνδρομή. Η βελτίωση μετά από νευρικό αποκλεισμό των πάσχουσων ριζών αποτελεί καλό προγνωστικό δείκτη για την έκβαση της χειρουργικής αντιμετώπισης. Η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση για στένωση στην οσφυϊκή μοίρα είναι η αποσυμπιεστική πεταλεκτομή, ενώ άλλοι τύποι επέμβασης περιλαμβάνουν την απλή πεταλεκτομή, τη διάνοιξη του στενεμένου μεσοσπονδύλιου τρήματος, τη δισκεκτομή και τη μικρο-δισκεκτομή με χρήση μικροσκοπίου. Η Χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι πάντα η θεραπεία εκλογής Μεμονωμένος πόνος στη μέση δεν αποτελεί ένδειξη χειρουργείου Τα χειρουργικά αποτελέσματα με οδηγό μόνο τον πόνο δεν είναι προβλέψιμα Για συμπτώματα που επιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο τα αποτελέσματα της χειρουργικής αποσυμπίεσης αναμένονται φτωχά Στην απόφαση για χειρουργείο θα πρέπει να συνεκτιμάται η δυνατότητα και ο χρόνος μετεγχειρητικής αποκατάστασης Υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών αναμένονται με την αύξηση της ηλικίας και τυχών συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις Ο βελονισμός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΝΔΧ Στο πλαίσιο αντιμετώπισης ασθενών με νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα έχουν γίνει προσπάθειες ήδη από τη δεκαετία του 90 να αξιολογηθεί η κλινική συμβολή του βελονισμού. Σύμφωνα με μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο (C.M.Comer et al. 2009) ο βελονισμός προτείνεται ως αντιμετώπιση στο 17% των ασθενών με ΝΔΧ. Σε κλινικές που εφαρμόζουν βελονισμό, το 40% των ασθενών προσέρχονται για προβλήματα οσφυοϊσχιαλγίας και μεταξύ αυτών έως το 10% έχει απεικονιστικά ευρήματα σπονδυλικής στένωσης και εκδηλώνει ανάλογη συμπτωματολογία. Τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα είναι μια κατάσταση όχι σπάνια μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με βελονισμό. Παρόλο που τα υπάρχοντα στοιχεία (έλλειψη τυχαιοποιημένων με ομάδα ελέγχου κλινικών μελετών), δεν μπορούν να τεκμηριώσουν σύσταση υπέρ ή κατά του βελονισμού για τη νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα, τα δεδομένα από μελέτες σε σειρές ασθενών και αναφορές περιστατικών υποδεικνύουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης και δύναται να είναι αποτελεσματικός σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Περιγράφονται διάφορες τεχνικές βελονισμού, στις περισσότερες επιλέγονται γενικά σημεία με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, παρασπονδυλικά σημεία εγγύς των μεσοσπονδύλιων τρημάτων που αφορούν στις ρίζες του ισχιακού νεύρου (Ο 4 -Ο 5 -Ι 1 -Ι 2 -Ι 3 ) και απομακρυσμένα σημεία σύμφωνα με την δερμοτομική κατανομή των νευρικών ριζών που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά το βάδισμα. Επιλέγονται επίσης μυϊκά σημεία Trigger, ευαίσθητα σημεία (Tender) και τα επώδυνα σημεία (Ah-shi) στην πίεση, στους γλουτούς και στα πόδια. Η θεραπεία αφορά συνήθως κύκλο 12 συνεδρίων (2 ανά εβδομάδα) και περιλαμβάνει και την εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού στην πορεία του ισχιακού νεύρου. Η ηλεκτρική διέγερση γίνεται με χρήση χαμηλών συχνοτήτων 2 Hz, ενώ η ένταση επιλέγεται ώστε να μην προκαλεί πόνο και να βρίσκεται μέσα σε ένα άνετο εύρος διακύμανσης για τον ασθενή.

5 5 Η διέγερση από τη βελόνα αποτελεί ένα ισχυρό ερέθισμα, που μέσω της αλληλεπίδρασης νευρικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος, κινητοποιεί τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Εργαστηριακές και κλινικές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες τεκμηριώνουν τη δράση του βελονισμού σε διάφορα επίπεδα: Όπου εισέρχεται η βελόνα (δέρμα, μύες) αυξάνει η ιστική αιματική κυκλοφορία (αγγειοκινητικό αντανακλαστικό, έκλυση αγγειοδραστικών παραγόντων) Ο ερεθισμός των οπίσθιων νευρικών ριζών στην οσφυοϊερά μοίρα (Ο 3 έως Ι 1 ), αυξάνει την αιματική ροή στο ισχιακό νεύρο (δράση στον αγγειακό τόνο των vasa nervorum) Επηρεάζει τη σύνθεση, την απελευθέρωση και τη δράση διαφόρων νευροδιαβιβαστών (κατεχολαμίνες, γλουταμικό, ακετυλοχολίνη, GABA, και σεροτονίνη), έτσι συμμετέχει στη λειτουργία και αγωγιμότητα των νευρώνων Προάγει τη συντήρηση και αναγέννηση των νευρικών δομών μέσω της έκλυσης αυξητικών παραγόντων και νευροτροφινών (NGF,BDNF,NT-3/4/5) Αναστέλλει την υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού και ομαλοποιεί τη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος Έχει αναλγητική δράση μέσω της απελευθέρωσης ενδογενών οπιοειδών (β-ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, δυνορφίνες) Κινητοποιεί την αντιφλεγμονώδη διεργασία, ρυθμίζει την παραγωγή και έκλυση νευροπεπτιδίων (CGRP, ουσίας P), κυτοκινών (TNFa, IL-2,IL-6, IL-10) και ανοσορυθμιστικών παραγόντων Δημοσιεύσεις περιστατικών με νευρογενή χωλότητα που αντιμετωπιστήκαν με βελονισμό αναφέρουν μια αισθητή βελτίωση στην οσφυαλγία, στο άλγος κατά μήκος του ποδιού καθώς και στην απόσταση χωλότητας. Επίσης, αναφέρουν θετικά αποτελέσματα στο μούδιασμα, την καυσαλγία και στην αδυναμία του μέλους. Η ανακούφιση από τον πόνο ως κυρίαρχο σύμπτωμα ήταν ικανοποιητική ανεξάρτητα από την απόσταση χωλότητας, ενώ ωφελήθηκαν περισσότερο οι ασθενείς με σχετικά πρόσφατη έναρξη των συμπτωμάτων (λιγότερο από έτος). Μετά από ένα κύκλο βελονισμού θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός των θεραπευτικών στόχων. Σε ασθενή με διαλείπουσα χωλότητα και επιπρόσθετα: χρόνιο ιστορικό, σαφή νευρολογική διαταραχή, χωρίς βελτίωση της κλινικής εικόνας, θα πρέπει ο θεράπων να αναγνωρίζει έγκαιρα τα όρια της μεθόδου και να τον παραπέμπει για επανεκτίμηση και ιατρική συμβουλή σε ειδικούς. Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με βελονισμό περιλαμβάνουν: Συντηρητική (μη επεμβατική) θεραπεία Μη φαρμακευτική μέθοδος Ευκολία να προταθεί με καλή αποδοχή από τους ασθενείς Χαμηλό κόστος Η εφαρμογή του δεν απαιτεί ακριβό ιατρομηχανικό εξοπλισμό Χωρίς σοβαρές παρενέργειες Περιορισμένες αντενδείξεις Συνδυάζεται εύκολα με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις (φαρμακευτική αγωγή) Ολιστική δράση (βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του οργανισμού)

6 6 Αναφορές σε άρθρα & μελέτες: H.Tsukayama & H.Yamashita Current Acupuncture Treatment for Acquired Lumbar Canal Stenosis in Japan The Journal of Kampo, Acupuncture and Integrative Medicine (KAIM) Vol.1 #2; Μ.Καράβης, Ν.Χαιρετάκης Θεραπείες με βελονισμό στο Ιατρείο Πόνου - Εξωτερικά Ιατρεία Αρεταίειο Νοσοκομείο Παρουσίαση μελέτης στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (Ελούντα Κρήτη Οκτωβρίου 2011) Ν.Χαιρετάκης, Λ.Παπακώστα, Ε.Αργύρα Βελονισμός ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο Παρουσίαση μελέτης στο Διεθνές συμπόσιο για τον Πόνο από την WIP -Άλγος 2013 (Κως Σεπτεμβρίου 2013) C.M.Comer, A.C.Redmond, H.A.Bird, P.G.Conaghan Assessment and management of neurogenic claudication associated with lumbar spinal stenosis in a UK primary care musculoskeletal service: a survey of current practice among physiotherapists BMC Musculoskeletal Disorders (2009) 10:121 Clinical Guidelines for Multidisciplinary Spine by the North American Spine Society Diagnosis and Treatment of Degenerative Lumbar Spinal Stenosis 2011 (NASS) J.N.Weinstein et al. Surgical versus nonoperative treatment for lumbar spinal stenosis four-year results of the spine patient outcomes research trial Spine(2010);35(14): L.Kalichman, R.Cole, D.H.Kim, L.Li, P.Suri, A.Guermazi, D.J.Hunter Spinal stenosis prevalence and association with symptoms: The Framingham Study Spine J. (2009) July;9(7): JC.Fanuele, NJ.Birkmeyer, WA.Abdu, TD.Tosteson, JN.Weinstein The impact of spinal problems on the health status of patients: have we underestimated the effect? Spine 2000 Jun 15;25(12): A.Sato, Y.Sato, S.Uchida Blood flow in the sciatic nerve is regulated by vasoconstrictive and vasodilative nerve fibers originating from the ventral and dorsal roots of the spinal nerves Neuroscience Research 1994 Dec; 21(2): L.Manni, M.Albanesi, M.Guaragna, S.B.Paparo, L.Aloe Neurotrophins and acupuncture Autonomic Neuroscience: Basic and Clinical (2010) Vol.157; 9 17 FJ.Zijlstra, I.VanDenBerg-deLange, FJ.P.M.Huygen, J.Klein Anti-inflammatory actions of acupuncture Mediators of Inflammation 12(2);59/69 (April 2003)

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ TMHMA:NOΣHΛEYTIKH ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Οσφυαλγία. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Νόσημα: Οσφυαλγία. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Οσφυαλγία Ομάδα εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνιος Πόνος Καλοήθους Αιτιολογίας

Χρόνιος Πόνος Καλοήθους Αιτιολογίας ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 49 Χρόνιος Πόνος Καλοήθους Αιτιολογίας ΑΝΝΑ ΖΑΡΑΛΙΔΟΥ Χρόνιος καλοήθης πόνος', σύμφωνα με ορισμό της IASP (International Association for the Study of Pain),

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΟ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ...

ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΟ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ... 35 ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΟ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ... Δημ. Ι. Γουλές Ρευματολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Παν. Αθηνών Για την καλύτερη κατανόηση της εισηγήσεως μας κρίθηκε σκόπιμο το κείμενο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Γεώργιος Σάπκας Επώδυνες καταστάσεις οφειλόμενες σε εκφυλιστική αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης με ριζική συνήθως κατανομή ή και αστάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο µυοπεριτονιακού πόνου

Σύνδροµο µυοπεριτονιακού πόνου Αρθρο ανασκόπησης Αθήνα 25/10/2000 Σύνδροµο µυοπεριτονιακού πόνου Καράβης Μιλτιάδης, Τζάνος Γεώργιος, Μπάκας Ελευθέριος Abstract Pain related to the skin has been studied extensively, but pain related

Διαβάστε περισσότερα

Τοποπεριοχική Αναισθησία

Τοποπεριοχική Αναισθησία ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 169 Τοποπεριοχική Αναισθησία ΒΑΡΒΑΡΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ, αννα συμεωνιδου, ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΙΩΡΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΟΥ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΓΚΑΒΑΛΙΖΟΥΔΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τοποπεριοχική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΨΥΧΟΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΨΥΧΟΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1. Εκτίμηση Λήψη Ιστορικού Εξέταση των Ψυχοδιανοητικών Λειτουργιών Εξέταση του Λόγου Εξέταση των Εγκεφαλικών Συζυγιών Οι λειτουργίες των Εγκεφαλικών Συζυγιών Ι-ΧΙΙ Λειτουργική εξέταση των Εγκεφαλικών Συζυγιών

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο διαβητικού ποδιού: ο ρόλος της Πλαστικής Χειρουργικής στη σύνθετη θεραπευτική προσέγγιση

Σύνδρομο διαβητικού ποδιού: ο ρόλος της Πλαστικής Χειρουργικής στη σύνθετη θεραπευτική προσέγγιση 21 ANAΣΚΟΠΗΣΗ EΛΛHNIKH ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Tεύχος 15, 2009 (21-39) Σύνδρομο διαβητικού ποδιού: ο ρόλος της Πλαστικής Χειρουργικής στη σύνθετη θεραπευτική προσέγγιση O. Παπαδόπουλος 1, Δ. Καρυπίδης 2, Π.

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ Η ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος ως θεραπευτική επιλογή στην οστεοαρθρίτιδα του σκύλου. Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

Manual & Manipulative Therapy

Manual & Manipulative Therapy Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη ΔΙΟΔΟ Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Advanced Manual & Manipulative Therapy σε αποκλειστική συνεργασία με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οργανισμό European Academy

Διαβάστε περισσότερα

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου Αθήνα, Οκτώβριος 1999 ιευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων οσφυαλγίας - δισκοπάθειας με εκλεκτικές ενέσεις - εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη

Η αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων οσφυαλγίας - δισκοπάθειας με εκλεκτικές ενέσεις - εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη Η αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων οσφυαλγίας - δισκοπάθειας με εκλεκτικές ενέσεις - εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΓΟΥΛΕΣ Ρευματολόγος, Ιατρείο Σπονδυλικής Στήλης, Αθήνα Δ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Ειδ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Εγχειρίδιο οδηγιών

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Εγχειρίδιο οδηγιών ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Εγχειρίδιο οδηγιών Για τα εξής προβλήματα: ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΠΛΗΞΙΑ, ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΥΟΥ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΕΣ ΝΟΣΟΙ, ΑΫΠΝΙΑ, ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Journal of the Orthopaedic and Traumatology Association of Macedonia and Thrace Μακεδονίας-Θράκης ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Ε.Σ.Υ.

Journal of the Orthopaedic and Traumatology Association of Macedonia and Thrace Μακεδονίας-Θράκης ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Ε.Σ.Υ. Περιοδική έκδοση της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Journal of the Orthopaedic and Traumatology Association of Macedonia and Thrace Μακεδονίας-Θράκης VOLUME 22, No 4-2009 ΤΟΜΟΣ 22, Τεύχος 4-2009

Διαβάστε περισσότερα

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr Tεύχος 10 - Nοέμβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πίσω στο πατρικό λόγω κρίσης ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου, το παιδικό χαμόγελο KPYOΛOΓHMA Θωρακιστείτε για τον

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ 1) Συνώνυµα Συνδρόµου Ινοµυαλγίας Η ινοµυαλγία ανήκει στην οµάδα του «συνδρόµου του γενικευµένου ιδιοπαθούς µυοσκελετικού πόνου». Η ινοµυαλγία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Άρθρο Special article

Ειδικό Άρθρο Special article 44 ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 20 (1), 2009 Ειδικό Άρθρο Special article Ν.Γ. Γαλανόπουλος, 1 Δ.Ν. Αρτέμης, 2 Χ. Κωνσταντινίδης, 1 Μ. Λειβαδίτης 2 1 Εξωτερικό Ρευματολογικό Ιατρείο, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008 Η ΑΝΟΙΞΗ & οι αλλεργίες της ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ και τους 9 μήνες ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΣΚΗΣΗ MY CLUB CARD VISA η κάρτα

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτική διαχείριση ασθενών µε περιφερική. νευροπάθειας που οφείλεται στη χηµειοθεραπεία. µια συστηµατική ανασκόπηση

Νοσηλευτική διαχείριση ασθενών µε περιφερική. νευροπάθειας που οφείλεται στη χηµειοθεραπεία. µια συστηµατική ανασκόπηση Νοσηλευτική διαχείριση ασθενών µε περιφερική νευροπάθεια που οφείλεται στη χηµειοθεραπεία: µια συστηµατική ανασκόπηση Γεώργιος Ελεσνίτσαλης 1, Όλγα Τσαρτσαράκη 2, Ιωάννα Βεκίλη 3, Μαρία Βούρβου 4 1. Νοσηλευτής

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Βελονισµός ως συµπληρωµατικό µέσον θεραπείας σε ασθενείς µε δυσλειτουργία του Στοµατογναθικού. συστήµατος

«Ο Βελονισµός ως συµπληρωµατικό µέσον θεραπείας σε ασθενείς µε δυσλειτουργία του Στοµατογναθικού. συστήµατος «Ο Βελονισµός ως συµπληρωµατικό µέσον θεραπείας σε ασθενείς µε δυσλειτουργία του Στοµατογναθικού συστήµατος» Κωνσταντοπούλου Ε.*, Καράβης Μ.**, Κανελλοπούλου Α.***, ρούκας Β.**** Λέξεις κλειδιά: υσλειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ με LASER ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ με LASER ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ 1η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ με LASER ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ 28 & 29 Νοεμβρίου 2009 GRAND HOTEL PALACE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3 4 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΦ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

ΕΟΦ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΕΟΦ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ Επιτροπή Πρόεδρος : Γρηγόρης Θ. Γεροτζιάφας Μέλη : Κώστας Βέμμος, Αλεξανδρος Τσελέπης Εισαγωγικό σημείωμα Τα θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μικροδισκεκτομή. πληροφορίες για ασθενείς

Μικροδισκεκτομή. πληροφορίες για ασθενείς πληροφορίες για ασθενείς Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου της μικροδισκεκτομής: Αν ο γιατρός σας έχει προτείνει μικροδισκεκτομή (μικροχειρουργική οσφυική δισκεκτομή) για θεραπεία από την ισχιαλγία (πόνος στο

Διαβάστε περισσότερα

Αναισθησιολογική Αντιμετώπιση Ασθενών με Κακώσεις της Σ.Σ.

Αναισθησιολογική Αντιμετώπιση Ασθενών με Κακώσεις της Σ.Σ. 136 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Αναισθησιολογική Αντιμετώπιση Ασθενών με Κακώσεις της Σ.Σ. Ε. ΚΕτΙΚΙΔΟΥ- Ε. ΒΟΛΑΚΛΗ Όσοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση των τραυματιών από ατυχήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική;

Ομοιοπαθητικά Νέα. Homeo News. Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική; Ομοιοπαθητικά Νέα Homeo News Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Δεκέμβριος '12 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος '13 #27 Υπάρχει Ορθόδοξη Ομοιοπαθητική; www.homeopathy.gr Σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

oστεοαρθρίτιδα ΔΕν ανέχομαι... άλλο πόνο!! Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Δημοτικό Πολυϊατρείο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

oστεοαρθρίτιδα ΔΕν ανέχομαι... άλλο πόνο!! Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Δημοτικό Πολυϊατρείο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης oστεοαρθρίτιδα ΔΕν ανέχομαι... άλλο πόνο!! Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Δημοτικό Πολυϊατρείο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης oστεοαρθρίτιδα Επιμέλεια - Παραγωγή Focus on Health EΠΕ

Διαβάστε περισσότερα