Συνήθειες και έθιμα. ...Το παραδοσιακό γλύκισμα της γιορτής είναι οι λουκουμάδες τηγανισμένοι στο λάδι, για να μας θυμίζουν το θαύμα του λαδιού.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συνήθειες και έθιμα. ...Το παραδοσιακό γλύκισμα της γιορτής είναι οι λουκουμάδες τηγανισμένοι στο λάδι, για να μας θυμίζουν το θαύμα του λαδιού."

Transcript

1 Συνήθειες και έθιμα...πάνω στο παραδοσιακό παιχνίδι της γιορτής στη σεβιβόν - σβούρα - γράφονται ή χαράζονται, από ένα σε κάθε πλευρά τέσσερα γράμματα, τα αρχικά των λέξεων Νες Γκαντόλ Αγιά Σαμ, που αποτελούν τη φράση Μεγάλο Θαύμα Έγινε Εκεί....Το παραδοσιακό γλύκισμα της γιορτής είναι οι λουκουμάδες τηγανισμένοι στο λάδι, για να μας θυμίζουν το θαύμα του λαδιού. Στα παιδιά συνηθίζουμε να δίνουμε Χανουκαλίκ, δηλαδή χρήματα ή άλλα δώρα, με την ευκαιρία της γιορτής....στην πρωινή λειτουργία της Συναγωγής απαγγέλουμε την προσευχή Αλλέλ,- ευχαριστήρια προσευχή μέσα από τους Ψαλμούς του Δαυίδ, που λέγεται σε γιορτές και επετείους....ανάβουμε τα κεριά της Χανουκίας κοντά σε ένα παράθυρο για να κάνουμε έτσι γνωστό το θαύμα, εφαρμόζοντας τις μιτσβότ - προσταγές της γιορτής - και λέμε την προσευχή Αλ-ανισσίμ - για τα θαύματα. Το πρώτο βράδυ της γιορτής ανάβουμε ένα κερί στη Χανουκία και κάθε μέρα προσθέτουμε ένα κερί επιπλέον ως την όγδοη μέρα. Προτιμούμε να ανάβουμε τα κεριά μετά τη δύση του ήλιου, εκτός από την Παρασκευή που φροντίζουμε να τα ανάψουμε πριν από τα κεριά του Σσαμπάτ και το Σάββατο που τα ανάβουμε μετά την έξοδο του Σαββάτου. Για να ανάψουμε τα κεριά χρησιμοποιούμε το σαμάς (βοηθητικό κερί) που τον τοποθετούμε σε ειδική θέση ψηλότερα από τα άλλα κεριά στη Χανουκία. Αρχίζουμε να τοποθετούμε τα κεριά από δεξιά προς τα αριστερά και ανάβουμε πάντα πρώτο το κερί που βάλαμε τελευταίο. Με αυτό τον τρόπο τιμούμε πρώτα την ημέρα που γιορτάζουμε και καθώς το φως γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο, η θαλπωρή του απλώνεται γύρω μας και μέσα μας.

2 Ιστορική αναδρομή - Η προέλευση της γιορτής... Το Χανουκά είναι η μόνη από τις παραδοσιακές εβραϊκές γιορτές για την οποία έχουμε ξεκάθαρη ιστορική μαρτυρία.... Πριν από 22 σχεδόν αιώνες και μετά την επιστροφή τους από την εξορία στη Βαβυλώνα, οι Εβραίοι κατοίκησαν και πάλι στην Παλαιστίνη, με ηγέτες τους σοφούς Έζρα και Νεεμία. Αυτή την περίοδο στα χρόνια του Β Ναού της Ιερουσαλήμ, οι Εβραίοι ζούσαν ήρεμα και ειρηνικά και ήταν ελεύθεροι να ακολουθούν τη θρησκεία τους και τους δικούς τους νόμους, παρόλο που η Παλαιστίνη ήταν κάτω από την Περσική κυριαρχία. Όταν ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσική αυτοκρατορία, οι Εβραίοι έγιναν και αυτοί τμήμα της αυτοκρατορίας του. Παρόλο ότι ο Μ. Αλέξανδρος θαύμαζε και εκτιμούσε τον εβραϊσμό και δεν εμπόδισε ποτέ τους Εβραίους στην εξάσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, οι Εβραίοι που ζούσαν στη γη του Ισραήλ άρχισαν να υφίστανται τις επιδράσεις της ελληνιστικής επιρροής. Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου η αυτοκρατορία μοιράστηκε στους διαδόχους του και χωρίστηκε σε πολλά βασίλεια. Οι Εβραίοι κάτοικοι της Παλαιστίνης βρέθηκαν ανάμεσα στα βασίλεια της Αιγύπτου και της Συρίας τα οποία πολεμούσαν μεταξύ τους συνέχεια, για την κυριαρχία της Παλαιστίνης. Νες Γκαντόλ Αγιά Σσαμ (Μεγάλο Θαύμα έγινε Εκεί!) Το 175 πριν από την τωρινή εποχή, η Παλαιστίνη ήταν υποτελής στη Συρία, στην οποία έγινε διοικητής ο Αντίοχος ο Επιφανής του οίκου των Σελευκιδών (που ειρωνικά τον ονόμαζαν ο επιμανής, δηλαδή ο μανιακός). Αυτός αποφάσισε να επιβάλει στο κράτος του μια θρησκεία για όλους τους υπηκόους του και οι Εβραίοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τη θρησκεία τους, ήταν ο μοναδικός από τους υπόδουλους λαούς που αρνήθηκε να υπακούσει στα σχέδιά του.. Μερικοί Εβραίοι, ειδικά της ανώτερης τάξης, που ενέδωσαν και υιοθέτησαν τα επιφανειακά στοιχεία της ελληνικής θρησκείας ονομάστηκαν ελληνιστές. Όμως οι μάζες του λαού, παρέμειναν προσκολλημένες στην εβραϊκή τους πίστη και έμειναν γνωστοί ως Χασιντίμ. Στην αρχή ξεκίνησε η παθητική αντίσταση ενάντια στις διαταγές, που απέβλεπαν στο ξερίζωμα του εβραϊσμού με τη βία. Διαταγές που απαγόρευαν την περιτομή, την τήρηση του Σαββάτου, που υποχρέωναν

3 όλους να προσκυνούν τα θεοποιημένα είδωλα. Είδωλα που τοποθετήθηκαν σε κάθε δημόσιο χώρο προσευχής, στα οποία οι πιστοί έπρεπε να προσκυνούν και να προσφέρουν θυσίες. Οι εξευτελισμοί των ανυπεράσπιστων πιστών που προσπαθούσαν να τηρήσουν τις παραδόσεις τους, να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στα κρυφά, τα βασανιστήρια και ο φρικτός θάνατος πολλών από αυτούς, δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση του λαού. Είναι γνωστή η ιστορία του ηλικιωμένου Ελιέζερ που χτυπήθηκε μέχρι θανάτου, όταν αρνήθηκε να φάει χοιρινό κρέας και της Χαννά που προτίμησε να χάσει τους επτά γιους της, παρά να τους παροτρύνει να προσκυνήσουν τα ελληνικά είδωλα. Η αντίσταση κάθε μέρα δυνάμωνε, θέριευε, ώσπου ξέσπασε... Ο γέρο ιερέας Ματαθίας με τους πέντε γιούς από το Μοντιίν, κατέφυγε άοπλος στους λόφους κραυγάζοντας Μι λα Αντονάι ελάι (όποιος είναι με τον Κύριο να με ακολουθήσει). Με τους λίγους Χασιντίμ που τον ακολούθησαν ξεκίνησε τον ανταρτοπόλεμο ενάντια στους ειδωλολάτρες. Το σύνθημα των πολεμιστών του: Μι Καμόχα Μπαελίμ Αντονάι (Ποιός σαν κι Εσένα Κύριε). Από τα αρχικά των λέξεων αυτών πήραν και το όνομα Μακκαβαίοι. Οι Μακκαβαίοι είχαν δύο εχθρούς να αντιμετωπίσουν. Ένα ξένο -τον αποικιοκράτη Αντίοχο που ήθελε να επιβάλλει με τη βία στους Εβραίους την αρχαία ελληνική θρησκεία και κουλτούρα- και ένα ομοεθνή -τους Εβραίους εκείνους που είχαν αφεθεί να παρασυρθούν, από την εγκόσμια γοητεία του ελληνιστικού πολιτισμού. Στα (Απόκρυφα) βιβλία των Μακκαβαίων βρίσκουμε πλήρη περιγραφή της αντίστασης και του αγώνα των Εβραίων εναντίον των κατακτητών τους, υπέρ του Εξαγνισμού του Ναού και της επαναφιέρωσής του στη λατρεία του μοναδικού Θεού... Τα βιβλία αυτά ποτέ δεν θεωρήθηκαν ιερά από τους ραβίνους και δεν συμπεριλήφθηκαν στα ιερά βιβλία της εβραϊκής παράδοσης. Διασώθηκαν ως τη σύγχρονη εποχή μόνο επειδή κάποιοι από αυτούς τους εξελληνισθέντες Εβραίους, που στρατολογήθηκαν αργότερα στον Χριστιανισμό τα έφεραν μαζί τους, ως ιερά. Έπειτα από 10 χρόνια σκληρού αγώνα οι εβραϊκές δυνάμεις με επικεφαλής τον Γεουντά, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία μετά το θάνατο του πατέρα του Ματαθία, κατάφεραν να νικήσουν τους Σύριους και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν από την Παλαιστίνη.

4 Το θαύμα... Η εβραϊκή λέξη Χανουκά σημαίνει εγκαίνια. Την 25η μέρα του μήνα Κισλέβ του έτους 165 πριν από την τωρινή εποχή, το Μπετ-Αμιγκντάσς (ο Β Ναός της Ιερουσαλήμ), που είχε βεβηλωθεί από τη λατρεία των ειδώλων, εγκαινιάστηκε και επαναφιερώθηκε στη δόξα του μοναδικού Θεού. Έπειτα από 10 περίπου χρόνια θυσιών και αγώνων ενάντια στον βέβηλο κατακτητή, η ειρήνη και η τάξη επανήλθαν στη γη του Ισραήλ. Για να ανάψει η Μενορά έπρεπε να υπάρχει καθαγιασμένο λάδι. Μόνο μια μικρή κανάτα με άθικτη τη σφραγίδα του Κοέν Αγκαντόλ (μεγάλου Αρχιερέα) βρέθηκε. Όμως πίστεψαν, με αυτό το λίγο λάδι τόλμησαν να ανάψουν τη Μενορά και αυτό το λίγο λάδι που μόλις έφθανε για μια μέρα, κράτησε οκτώ ολόκληρες ημέρες τη Μενορά αναμμένη.... Η εβραϊκή εκδοχή της προέλευσης της γιορτής του Χανουκά αναφέρεται στο Ταλμούντ ως εξής: Στις 25 του μήνα Κισλέβ (αρχίζουν) οι οκτώ μέρες του Χανουκά, στις οποίες ο θρήνος για τους νεκρούς και η νηστεία απαγορεύονται. Γιατί όταν οι Έλληνες μπήκαν στο Ναό, μόλυναν όλο το λάδι που υπήρχε εκεί, και όταν οι Χασμοναίοι υπερίσχυσαν αυτών και τους νίκησαν, έψαξαν και βρήκαν μόνο ένα κανάτι με λάδι αμόλυντο και σφραγισμένο από τον αρχιερέα. Περιείχε λάδι αρκετό μόνο για μια μέρα. Όμως ένα θαύμα έγινε και άναψαν (με αυτό το λάδι) για οκτώ ημέρες. Την επόμενη χρονιά καθιερώθηκαν αυτές οι οκτώ μέρες ως μέρες γιορτής, με προσευχές και ευχαριστίες.... Αυτή η λιτή για την περίσταση και μάλλον πρόχειρη αναφορά για τη γιορτή του Χανουκά στα ραβινικά σχόλια, δεν αναφέρεται καν στην εσωτερική διάσπαση των Εβραίων, ούτε στην επανάσταση εναντίον του Αντιόχου, ούτε στη νίκη των Μακκαβαίων, ούτε στην επαναφιέρωση του Ναού. Για ποιό λόγο άραγε τόση επιφυλακτικότητα;... Οι ραβίνοι δεν απέρριψαν βέβαια εντελώς το εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα, αλλά έστρεψαν την προσοχή τους στο θεϊκό θαύμα, στην πνευματική σημασία του φωτός που έκαιγε επί οκτώ μέρες χωρίς να αναλωθεί. Οι ερμηνευτές αργότερα υποστήριξαν, ότι αυτό το τελευταίο κανάτι με λάδι συμβόλιζε το τελευταίο ελάχιστο και αμείωτο πνευματικό φως, που έκαιγε μέσα στον εβραϊκό λαό ακόμα και στις χειρότερες στιγμές απάθειας και ειδωλολατρίας. Η ικανότητα του μοναδικού κανατιού με λάδι να δώσει φως επί οκτώ μέρες συμβόλιζε πως, με την πίστη στο Θεό αυτή η ελάχιστη ποσότητα, μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια αιώνια πηγή πνευματικού πλούτου. Αιώνια, γιατί ενώ επτά είναι οι μέρες της Δημιουργίας, ο χρόνος που όρισε ο Θεός για τον κύκλο της φύσης, η όγδοη μέρα συμβολίζει την αιωνιότητα. Οκτώ είναι το σύμβολο της αιωνιότητας και του απείρου, του υπερφυσικού.

5 Οι δύο όψεις του νομίσματος... Ας εξετάσουμε όμως και τους λόγους που οδήγησαν τους ραβίνους σε αυτή την επιφυλακτική στάση απέναντι στους Μακκαβαίους. Ένας λόγος είναι ότι οι ραβίνοι έγραφαν για την εξέγερση του Χανουκά, εκ των υστέρων, σε μια εποχή που οι εξεγέρσεις εναντίον των Ρωμαίων καταπνίγονταν στο αίμα. Σε μια εποχή που το ραβινικό είδος δύναμης - η δύναμη του νερού και όχι του βράχου, αβίαστη και μαλακή αλλά ακαταμάχητη στο πέρασμα του χρόνου είχε καταφέρει να προστατέψει και να διατηρήσει τον εβραϊκό λαό, ο τρόπος ζωής και η νοοτροπία των Μακαβαίων ερχόταν σε αντίθεση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ραβίνοι για να καθοδηγούν τον εβραϊκό λαό εκείνη την χρονική περίοδο.... Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι Μακαβαίοι αφού έδιωξαν τους κατακτητές έγιναν οι ίδιοι και τα παιδιά τους βασιλιάδες, γεγονός που αποτελούσε παράβαση του εβραϊκού νόμου που απαιτούσε οι ιερείς να κατάγονται από διαφορετική φυλή από αυτή των βασιλέων, για να διατηρείται ισορροπία ανάμεσα στη θρησκευτική και πολιτική εξουσία....η αντίθεση ανάμεσα στα πιστεύω και τον τρόπο διακυβέρνησης των Μακαβαίων και των ραβίνων, σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση της εποχής κατά την οποία έγινε η -εκ των υστέρων- καταγραφή της γιορτής του Χανουκά στο Ταλμούδ, συνέβαλαν στη δημιουργία του επικριτικού ύφους από τη ραβινική πλευρά, ως προς το νόημα και το τελικό αποτέλεσμα της επανάστασης των Μακαβαίων, τον τρόπο ζωής τους και το παράδειγμά τους....με αυτή τη μορφή έμεινε γνωστή η γιορτή του Χανουκά για δύο περίπου χιλιάδες χρόνια, σαν μια αληθινή αλλά δευτερεύουσα εβραϊκή γιορτή, μέχρι σχετικά πρόσφατα....ας δούμε τώρα το Χανουκά στη πιο κοντινή στις μέρες μας χρονική περίοδο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του εβραϊκού διαφωτισμού η εκδοχή του θεϊκού θαύματος αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό. Αντίθετα οι μη θρησκευτικές αντιλήψεις για την εβραϊκή υπόσταση και η εθνική χειρα-φέτηση των Εβραίων συμπεριλαμβανομένης και της έννοιας του Σιωνισμού, έβρισκαν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στον εβραϊκό κόσμο. Σε αυτό το πολιτικό κλίμα η γιορτή του Χανουκά αναγεννήθηκε. Ο αγώνας των Μακκα-βαίων φάνταζε πιο ένδοξος απ ότι τον παρουσίαζε η παράδοση, και οι Μακκαβαίοι θεωρήθηκαν λιγότερο επικίνδυνοι. Το θαύμα του λαδιού εξασθένισε και οι Μακκαβαίοι συγκέντρωσαν την προσοχή και την αγάπη του κόσμου, καθώς υπήρχε πλέον ευκολότερη

6 πρόσβαση στα βιβλία των Μακκαβαίων. Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Χανουκά δινόταν μεγαλύτερη έμφαση στο εβραϊκό πολιτικό θάρρος και στη στρατιωτική ανδρεία....στη σημερινή κοινωνία, που ο γιορτασμός των Χριστουγέννων προβάλλεται σαν το σημαντικότερο γεγονός της εποχής, εμείς οι Εβραίοι μισοαφομοιωμένοι στο κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε, αισθανόμαστε απειλούμενοι από τη χαρούμενη και ευχάριστη γοητεία που ασκεί η γιορτή αυτή, ιδιαίτερα στα παιδιά. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, πολλοί από εμάς, βρίσκουμε στη γιορτή του Χανουκά -λόγω της ημερομηνιακής σύμπτωσης του εορτασμού, αλλά και λόγω του αντιαφομοιωτικού μηνύματός της- μια πηγή που μας εφοδιάζει με επιχειρήματα που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εβραϊκής μας ταυτότητας....έτσι η γιορτή του Χανουκά στη σημερινή της μορφή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους Μακκαβαίους και στην αντίστασή τους στην αφομοίωση, στη υπεράσπιση της θρησκευτικής και εθνικής πολυφωνίας, αλλά και στην ανταλλαγή δώρων και στην ευχαρίστηση των παιδιών. Μια λαμπερή γιορτή του φωτός, που συνάδει με την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τη χρονική περίοδο ανάμεσα στις τελευταίες μέρες του χρόνου που τελειώνει και του καινούριου χρόνου που με ελπίδες όλοι περιμένουν να έλθει.

7 Η προσέγγιση Η ραβινική παράδοση υπήρξε εχθρική προς τους Μακκκαβαίους κι ο σύγχρονος σιωνισμός, ταυτιζόμενος με τους Μακκαβαίους, ήταν συχνά εχθρικός προς τους ραβίνους. Έτσι το Χανουκά ήταν σαν πεδίο μάχης μεταξύ του Ραβίνου και του Μακκαβαίου, ως πρότυπα εβραϊκής ζωής και νοοτροπίας....από την πλευρά του Ραβίνου το Χανουκά γιορτάζουμε τη σωτηρία που ήρθε από το Θεό. Για το ραβίνο, ο πνευματικός διαφωτισμός απαιτεί ένα είδος πνευματικότητας και περισυλλογής, που είναι αντίθετα με την πολιτική της επανάστασης.... Από την πλευρά του Μακκαβαίου, το Χανουκά γιορτάζουμε το ανθρώπινο θάρρος και επιμονή, την ικανότητα του ατόμου να επηρεάσει τον ρου της ιστορίας. Η οργάνωση, η δράση, ο αγώνας, η χρήση δύναμης φαίνονται από την πλευρά των Μακκαβαίων, να αντιφάσκουν με τη μελέτη, την προσευχή και τον διαλογισμό.... Όμως, αν προστεθεί μια επιπλέον διάσταση στο Χανουκά και το δούμε ως άλλη μια γιορτή στον κύκλο της φύσης, μια γιορτή του φωτός την εποχή που ο ήλιος και το φεγγάρι είναι σκοτεινά και αδύναμα, ίσως μπορέσουμε να λύσουμε αυτή την αντίφαση. Γιατί έτσι το Χανουκά σηματοδοτεί τη στιγμή που το φως γεννιέται από το σκοτάδι, η ελπίδα από την απόγνωση.... Εδώ, και τα δύο πρότυπα, του Ραβίνου και του Μακκαβαίου, ταιριάζουν γιατί η επανάσταση των Μακκαβαίων ήρθε στη σκοτεινότερη στιγμή της εβραϊκής ιστορίας, όταν όχι μόνο ένας ξένος βασιλιάς επέβαλλε την ειδωλολατρία, αλλά και πολλοί Εβραίοι διάλεγαν να την ακολουθήσουν. Και το θαύμα του λαδιού ήρθε τη στιγμή της πνευματικής συσκότισης, όταν ακόμα και η στρατιωτική νίκη δεν ήταν αρκετή, γιατί δεν μπορούσε να γίνει η επαναφιέρωση του Ναού -κατά ένα τρόπο επαναφορά της εβραϊκής πίστης- χωρίς το αγνό λάδι.... Όταν υπήρχε απόλυτο σκοτάδι στη Μοντιίν, ο ιερέας Ματαθίας κήρυξε την επανάσταση και ρίχτηκε στη φωτιά. Όταν υπήρχε απόλυτο σκοτάδι στο Ναό, όταν θα ήταν φυσικό και λογικό να περιμένουν μέχρι να βρεθεί αρκετό λάδι, οι Εβραίοι πολεμιστές αψήφησαν κάθε λογικό επιχείρημα και πιστεύοντας σ ένα θαύμα, άναψαν με το λίγο λάδι που είχαν.... Η πραγματική αντίθεση συνεπώς, δεν βρίσκεται μεταξύ του Ραβίνου και του Μακκαβαίου, μεταξύ του πνευματικού και του πολιτικού αλλά μεταξύ της απάθειας και της ελπίδας, μεταξύ της τυφλής υποταγής στο σκοτάδι και της ενεργού δράσης για να φωτιστούν νέα μονοπάτια. Κάποιες φορές, ο τρόπος είναι η πράξη- οι βράχοι μπορούν να κατευθύνουν τη ροή του νερού- κι άλλες φορές η πνευματικότητα.

8 Αλλά... πάντα το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσουμε το σκοτάδι και να το διαπεράσουμε και αυτό είναι που μαθαίνουμε από τη γιορτή του Χανουκά. Δεν υπάρχει λόγος να υποκρινόμαστε ότι ο ήλιος λάμπει πάντα ή ότι το φεγγάρι είναι πάντα γεμάτο..μόνο αναγνωρίζοντας την εποχή του σκότους, ξέρουμε ότι είναι η ώρα να ανάψουμε τα κεράκια, να δώσουμε τη σπίθα που θα λάμψει αργότερα μέσα στο χρόνο.... Αν το δούμε έτσι, το Χανουκά θα είναι η στιγμή που θα μπορέσουμε να δεχτού-με τον Μακκαβαίο και τον Ραβίνο μέσα μας, βλέποντάς τους ως διαφορετική έκφραση της ίδιας ανάγκης να αναγνωρίσουμε την απόγνωση και να στραφούμε στην ελπίδα, να ζήσουμε τις σκοτεινές μας στιγμές και να αγωνιστούμε ενεργά, για την καινούρια φλόγα! Σήμερα που, όπως φαίνεται, η λάμψη του φωτός αρχίζει να εξασθενεί και πάλι, είναι ανάγκη να συστρατεύσουμε και τους δύο εαυτούς μας, τη φλόγα της ψυχής μας και τη δύναμη των χεριών μας, για να μπορούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να εξακολουθήσουν να λένε, Νες Γκαντόλ Αγιά Σσαμ (Μεγάλο Θαύμα Έγινε Εκεί!). ΧΑΓΚ ΧΑΝΟΥΚΑ ΣΑΜΕΑΧ

4ο Συνέδριο. Aνδρέας Σεφιχά Αφιέρωμα σελ.12. Ισπανοεβραϊκής Γλώσσας σελ.3 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4ο Συνέδριο. Aνδρέας Σεφιχά Αφιέρωμα σελ.12. Ισπανοεβραϊκής Γλώσσας σελ.3 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 36 ΜΑΪΟΣ 08 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 09 ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚH ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ Βασ. Ηρακλείου 26 54624 Θεσσαλονίκη EL AVENIR-ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4ο Συνέδριο Ισπανοεβραϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΧΡIΣΤιΑΝIΣΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΧΡIΣΤιΑΝIΣΜΟΥ ΚΛΕΟΒΟΥ ΛΟΥ Κ. Α ΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ (ΜΕΤΡΙΝΟΥ) ΚΟΙΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΧΡIΣΤιΑΝIΣΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΗΤ ΑΝ Ο ΙΗΣΟΥΣ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέπειες της Ενσάρκωσης

Συνέπειες της Ενσάρκωσης Συνέπειες της Ενσάρκωσης Σε λίγες µέρες θα γιορτάσουµε τη γέννηση του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Η γιορτή µας µέσα από τη λατρεία της Εκκλησίας θα είναι ανάµνηση. εν θα σταθούµε σ ένα γεγονός του παρελθόντος

Διαβάστε περισσότερα

EÏÏËÓÔÚˆÌ Îfi ÎfiÛÌÔ ÙËÓ ÂappleÔ ÙÔ ÃÚÈÛÙÔ ÛÙË ÁË πûú Ï

EÏÏËÓÔÚˆÌ Îfi ÎfiÛÌÔ ÙËÓ ÂappleÔ ÙÔ ÃÚÈÛÙÔ ÛÙË ÁË πûú Ï final1 8-06-06 11:08 Page 7 ÈÛ ÁˆÁÈÎ Ì ı Ì Ù : ÎfiÛÌÔ ÛÙ ÚfiÓÈ ÙÔ ÃÚÈÛÙÔ -- ÈÓ È ı ÎË 1. EÏÏËÓÔÚˆÌ Îfi ÎfiÛÌÔ ÙËÓ ÂappleÔ ÙÔ ÃÚÈÛÙÔ ÛÙË ÁË πûú Ï Συγκρατώ τα κύρια σηµεία ÒÚ ÙË Ï ÈÛÙ ÓË Χωριζόταν σε τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Πεντηκοστή: το ξεκίνημα της Εκκλησίας

Πεντηκοστή: το ξεκίνημα της Εκκλησίας Πεντηκοστή: το ξεκίνημα της Εκκλησίας Στην ενότητα αυτή θα πάρεις πληροφορίες (για): την Πεντηκοστή και την κεντρική θέση της στη ζωή της Εκκλησίας τη συμβολή του Αγίου Πνεύματος στην ίδρυση και τη διαχρονική

Διαβάστε περισσότερα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν, και τα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν, και τα 1 Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν, και τα φανέρωσε, στέλνοντας με τον άγγελό του στον δούλο του

Διαβάστε περισσότερα

13 Όποιος έχει αυτί, ας ακούσει τι λέει το Πνεύµα προς τις εκκλησίες.

13 Όποιος έχει αυτί, ας ακούσει τι λέει το Πνεύµα προς τις εκκλησίες. Αποκάλυψη 3:1 Και προς τον άγγελο της εκκλησίας στις Σάρδεις γράψε: Αυτά λέει εκείνος που έχει τα επτά πνεύµατα του Θεού, και τα επτά αστέρια. Ξέρω τα έργα σου, ότι το όνοµα έχεις πως ζεις, και είσαι νεκρός.

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

17:1-5 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ

17:1-5 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ 17 Αποκάλυψη 17:1 Και ήρθε ένας από τους επτά αγγέλους που είχαν τις επτά φιάλες, και μίλησε μαζί μου, λέγοντας σε μένα: Έλα, θα σου δείξω την κρίση της μεγάλης πόρνης, που κάθεται επάνω στα πολλά νερά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΟΙΧΕΙΑ (ΩΣΗΕ)

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΟΙΧΕΙΑ (ΩΣΗΕ) Μελέτη 1: Για το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΟΙΧΕΙΑ (ΩΣΗΕ) ΕΔΆΦΙΟ ΜΝΉΜΗΣ: «Και θέλω σπείρει αυτήν δι εµαυτόν επί της γης, και θέλω ελεήσει την ουκ ηλεηµένην, και θέλω ειπεί προς τον ου λαόν µου,

Διαβάστε περισσότερα

13:1,2 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

13:1,2 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 13 Αποκάλυψη 13:1 Και στάθηκα επάνω στην άμμο της θάλασσας και είδα ένα θηρίο να ανεβαίνει από τη θάλασσα, το οποίο είχε επτά κεφάλια, και δέκα κέρατα κι επάνω στα κέρατά του ήσαν δέκα διαδήματα, κι επάνω

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιμετώπιση των μη-ελλήνων από τους Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο

Η αντιμετώπιση των μη-ελλήνων από τους Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο Ανιστόρητον, τομ. 8 (2010-2011) αρ. 31 Η αντιμετώπιση των μη-ελλήνων από τους Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο Εμείς, οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς, Οι Σελευκείς, κ οι πολυάριθμοι Επίλοιποι Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΛΑΜ-ΥΠΟΤΑΓΗ. Στίχοι από το Κοράνι σε αραβική καλλιγραφική γραφή

ΙΣΛΑΜ-ΥΠΟΤΑΓΗ. Στίχοι από το Κοράνι σε αραβική καλλιγραφική γραφή ΙΣΛΑΜ-ΥΠΟΤΑΓΗ Στίχοι από το Κοράνι σε αραβική καλλιγραφική γραφή Χρονολογικός πίνακας των κυριοτέρων γεγονότων στη ζωή του Μωάμεθ 570: Γέννηση του Μωάμεθ (Ο πατέρας του είχε πεθάνει λίγους μήνες πρίν)

Διαβάστε περισσότερα

Ραούλ Βάλεµπεργκ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ραούλ Βάλεµπεργκ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ê ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 7 Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ - Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 2 Χ Ε Σ Β Α Ν - Κ Ι Σ Λ Ε Β 5 7 7 3 Ραούλ Βάλεµπεργκ περιεχοµενα 03 συνταξης σηµειωµα

Διαβάστε περισσότερα

Ç èåïëïãßá ôïõ áðïóôüëïõ Ðáýëïõ

Ç èåïëïãßá ôïõ áðïóôüëïõ Ðáýëïõ ÐÅÑÉÅ ÏÌÅÍÁ ÅDITORIAL Áíïé ôïß Ïñßæïíôåò Áããåëéïöüñïò Êùäéêüò: 1044 Ýôïò ßäñõóçò: 1900 Éäéïêôçóßá: Ðßóôç & ÆùÞ ÁóôéêÞ Ìç ÊåñäïóêïðéêÞ Åôáéñåßá Ì. Âüäá 28 & Óìýñíçò 27, 10439 ÁèÞíá www.jesuits.gr Åêäüôçò

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-99943 - 917-6 - 9 Επιμέλεια έκδοσης: Αλβανικό Ινστιτούτο Ισλαμικής Σκέψης και Πολιτισμού Τίρανα, 2011

ISBN: 978-99943 - 917-6 - 9 Επιμέλεια έκδοσης: Αλβανικό Ινστιτούτο Ισλαμικής Σκέψης και Πολιτισμού Τίρανα, 2011 Τίτλος βιβλίου: Αυτός είναι ο Προφήτης Μωάμεθ, ο Απεσταλμένος του Θεού για όλη την ανθρωπότητα Εκδοτικό συμβούλιο: Δρ. Ραμίζ Ζέκαϊ Καθ. Δρ. Αριάν Καντίου Μπεντρί Τελεγκράφι Αλμπάν Κόντρα Εντβίν Τσάμι Ερίς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;)

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) 1 ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) Ένα βιβλίο πάνω στο γάμο και τα συζυγικά προβλήματα δεν θα ήταν πλήρες χωρίς την εικόνα του γάμου όπως ο Θεός την έχει ορίσει. Η πρόθεση μας δεν είναι να σκιαγραφήσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΕΜΑΝ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΕΜΑΝ Hugo Bouter Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΕΜΑΝ Μαθήματα από το Β Βασιλέων κεφ. 5 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου ή μέρους του βιβλίου, και κάθε είδους εκμετάλευση χωρίς την γραπτή άδεια των εκδοτών. Αυτό το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

18 Αποκάλυψη 18:1 Και ύστερα απ αυτά, είδα έναν άγγελο που κατέβαινε από τον ουρανό, ο οποίος είχε μεγάλη εξουσία και η γη φωτίστηκε από τη δόξα του.

18 Αποκάλυψη 18:1 Και ύστερα απ αυτά, είδα έναν άγγελο που κατέβαινε από τον ουρανό, ο οποίος είχε μεγάλη εξουσία και η γη φωτίστηκε από τη δόξα του. 18 Αποκάλυψη 18:1 Και ύστερα απ αυτά, είδα έναν άγγελο που κατέβαινε από τον ουρανό, ο οποίος είχε μεγάλη εξουσία και η γη φωτίστηκε από τη δόξα του. 2 Και έκραξε δυνατά με ισχυρή φωνή, λέγοντας: «έπεσε,

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου Θέματα από την Ιστορία της Εκκλησίας

Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου Θέματα από την Ιστορία της Εκκλησίας Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου Θέματα από την Ιστορία της Εκκλησίας 210137 THRISKEYTIKA G GYMNASIOU 1-8.indd 1 27/3/2013 5:06:23 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΈΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΈΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α Γυμνασίου

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α Γυμνασίου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α Γυμνασίου ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Συγγραφή και συνεργασία: Βίττης Αντρέας (Ενότητες 11,12)

Διαβάστε περισσότερα

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων 4ο Γυμνάσιο Xανίων H ζωή μετά... το σχολείο Το 6ο τεύχος του περιοδικού του Γυμνασίου μας διακρίνεται για την ποικιλία των ενδιαφερόντων των μαθητών που αποτέλεσαν τη συντακτική του ομάδα. Στην ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ Η ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας)

Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας) Βυζαντινή Αυτοκρατορία Οι όροι Βυζαντινή Αυτοκρατορία, βυζαντινό κράτος, βυζαντινή περίοδος, Βυζάντιο άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ.

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ. Η αρxαϊκη εποxη -- Οι αιωνεσ των μεταρρυθμισεων Κεφάλαιο 4 Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων Για την Αρχαϊκή Εποχή, όπως και για τις άλλες περιόδους που εξετάσαμε ως τώρα, σημαντική πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Believe παρουσιάζει η έκδοση για σε PDF της Σχολής Σαββάτου

Believe παρουσιάζει η έκδοση για σε PDF της Σχολής Σαββάτου Believe παρουσιάζει η έκδοση για σε PDF της Σχολής Σαββάτου Επίσης και σε ibooks για iphone και ipad εντελώς δωρεάν! www.believechannel.org ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΖΩΠΎΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΎΘΜΙΣΗ Σε κάθε εποχή, το Πνεύμα

Διαβάστε περισσότερα

2 Φεβρ. 9 Φεβρ. 16 Φεβρ. 23 Φεβρ. 6 Απρ. 13 Απρ. 20 Απρ. 27 Απρ. 6 Ιουλ. 13 Ιουλ. 20 Ιουλ. 27 Ιουλ. 3 Αυγ. 10 Αυγ. 17 Αυγ. 24 Αυγ. 31 Αυγ.

2 Φεβρ. 9 Φεβρ. 16 Φεβρ. 23 Φεβρ. 6 Απρ. 13 Απρ. 20 Απρ. 27 Απρ. 6 Ιουλ. 13 Ιουλ. 20 Ιουλ. 27 Ιουλ. 3 Αυγ. 10 Αυγ. 17 Αυγ. 24 Αυγ. 31 Αυγ. 1 η Έκδο 5 Ιαν. 12 Ιαν. 19 Ιαν. 26 Ιαν. 2 Φεβρ. 9 Φεβρ. 16 Φεβρ. 23 Φεβρ. 2 Μαρτ. 9 Μαρτ. 16 Μαρτ. 23 Μαρτ. 30 Μαρτ. 6 Απρ. 13 Απρ. 20 Απρ. 27 Απρ. 4 Μαΐου 11 Μαΐου 18 Μαΐου 25 Μαΐου 1 Ιουν. 8 Ιουν. 15

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ?? ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ??

ΥΠΗΡΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ?? ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ?? ΥΠΗΡΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ?? ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ?? ΜΕΡΟΣ..Γ!! Το αστέρι της Βηθλεέμ Το άστρο της Βηθλεέμ, που κατά τη παράδοση καθοδήγησε τους μάγους στο Θείο Βρέφος, είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντοµα πρέπει να γίνουν, και τα

Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντοµα πρέπει να γίνουν, και τα 1 Αποκάλυψη 1:1 Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντοµα πρέπει να γίνουν, και τα φανέρωσε, στέλνοντας µε τον άγγελό του στον δούλο του

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοί είναι ιερείς; Εκδόσεις. Ορθόδοξου Προβληματισμού

Ποιοί είναι ιερείς; Εκδόσεις. Ορθόδοξου Προβληματισμού Ποιοί είναι ιερείς; Επιτομή βιβλικής και ιστορικοδογματικής μελέτης για τη χριστιανική ιεροσύνη, για άλλα δόγματα και για τη σημερινή κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκδόσεις Ορθόδοξου Προβληματισμού

Διαβάστε περισσότερα