ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 1Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ"

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ Μ.Κ.Ο. ΓΙΑ: ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΓΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΤΣΙΧΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ακολουθώντας την παραγωγική αναλυτική συλλογιστική πορεία στην εργασία μας, στο Α τετράμηνο ασχοληθήκαμε με τις γενικές έννοιες του εθελοντισμού. Στο Β τετράμηνο θελήσαμε να δώσουμε πιο βιωματικό χαρακτήρα στην εργασία μας και να διερευνήσουμε πιο εξειδικευμένα θέματα του εθελοντισμού. Αξιοποιώντας τη μέθοδο της συνέντευξης ήρθαμε σε επαφή με εθελοντές της περιοχής μας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και απάντησαν στις ερωτήσεις μας με μεγάλη προθυμία και υπευθυνότητα. Ευχαριστούμε λοιπόν τους: κ. Κουτσοβίτη Παρασκευά, μέλος των «Γιατρών χωρίς σύνορα» κ. Δεληγιάννη Χαράλαμπο, εθελοντική δράση στη Νότια Αφρική κ. Σταθάκου Πόπη και κ. Κοκκορό Δημοσθένη, μέλη της «Ομάδας Διάσωσης» κ. Χαντζή και κ. Ορφανού,μέλη του τοπικού τμήματος του «Ερυθρού Σταυρού» κ. Βασιλάκου Αργυρώ,μέλος του «Ελληνικού Οδηγισμού»,τοπικό τμήμα Σπάρτης Ευχαριστούμε, επίσης αυτούς που με προθυμία και σοβαρότητα (100 άτομα διαφόρων ηλικιών) συμπλήρωσαν το ερωτηματόλογιό μας

3 Ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η "πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου" σε 140 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 144 χώρες στον κόσμο και μέλη σε όλη τη γη. Το τοπικό τμήμα ιδρύθηκε πριν από 80 χρόνια από την Καλλιοπίτσα Καρβούνη. Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες και προσφέρει στα παιδιά και τους νέους ευκαιρίες για:

4 Προσωπική ανάπτυξη: δράσεις μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων Κοινωνική συμμετοχή-προσφορά: δράσεις που βοηθούν τα παιδιά και τους νέους να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο Ζωή στη Φύση - Οικολογική συνείδηση: δράσεις που καλλιεργούν στα παιδιά και τους νέους να αγαπούν και να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον. Ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης ιδρύθηκε στις 24/12/2007 από ένα σύνολο συνειδητοποιημένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών της Λακωνίας, με σκοπό την προστασία των αδέσποτων, αλλά και κακοποιημένων από τους ιδιοκτήτες τους ζώων της πόλης της Σπάρτης και κατ επέκταση ολόκληρου του νομού. Στόχοι του είναι: η δημιουργία κατάλληλης στέγης, εμβολιασμού, στειρώσεων αποπαρασιτισμού, θεραπείας και διατροφής των αδέσποτων ζώων, φροντίζοντας να βρεθεί μια καλή οικογένεια γι αυτά. η διαπαιδαγώγηση και διαφώτιση του κοινού επί θεμάτων ζωοφιλίας, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως και η εκπαίδευση των παιδιών ώστε να γίνουν υπεύθυνοι ζωόφιλοι και ενήμεροι πολίτες για θέματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς. η παροχή πληροφοριών και ενημέρωση των πολιτών για το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας των ζώων συντροφιάς. Ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός, λειτουργεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και στηρίζεται στις συνδρομές των μελών του, στη συμβολή των Δήμων και της Νομαρχίας, σε δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις για την εκπλήρωση των στόχων του.

5 Η Ε.Ο.Δ. είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης 1978: τα μέλη συμμετέχουν σε επιχειρήσεις σε εθελοντική βάση 1994: λειτουργεί με τη μορφή σωματείου Σκοπός :έρευνα και διάσωση ατόμων, η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, εντός και εκτός συνόρων. Έδρα: Θεσσαλονίκη Διαθέτει 24 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1100 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών. Η ΕΟΔ στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.

6

7 «ΓΙΤΙΆΣ» «Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης» Ιδρύθηκε το 1994 από μια ομάδα Σπαρτιατών που ονειρεύονται τη γνωριμία με το αρχαίο Θέατρο και την ανάδειξη του μνημείου και του αρχαιολογικού χώρου Κύριος σκοπός: η ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξη και τη σημασία του Αρχαίου Θεάτρου. Eνδιαφέρεται για τη συντήρηση και τη προστασία του σημαντικότερου μνημείου της αρχαίας Σπάρτης. Αποβλέπει σε μια μελέτη ένταξης του μοναδικού αυτού μνημείου στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας των αρχαιοτήτων, πρώτα για τους πολίτες της περιοχής, και μετά για τους ξένους επισκέπτες. Επιδιώκουν μια στάση ζωής που θα αποφέρει ένα αρμονικό συνδυασμό χρήσεων συμβατών με τα αρχαία και το περιβάλλον. Η πρώτη ανασκαφή του αρχαίου Θεάτρου έχει γίνει από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1992.

8 Ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηνών και εκτείνεται και σε άλλες περιοχές. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι δωρεάν αγορές για απόρους που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή καθότι στηρίζονται τόσο στον εθελοντισμό της κοινωνίας των πολιτών όσο και στις εθελοντικές προσφορές επιχειρήσεων και ιδιωτών. ΠΡΟΣΦΕΡEI: κάλυψη βασικών αναγκών υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης δικτύωση με το κοινωνικό περιβάλλον Κοινωνικό Παντοπωλείο Σπάρτης Εγκαινιάστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2012 ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΑΘΛΟΣ Είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η συμμετοχή των αθλητών είναι εθελοντική.το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.Tο 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη. Κάθε χρόνο απασχολούνται πολλοί εθελοντές για την επιτυχή διεξαγωγή του.

9 ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΜΗΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ιδρύθηκε το 1940 από την Καλλιοπίτσα Καρβούνη. Ανασυγκροτήθηκε το 1980 από το γυναικολόγο Μηνακάκη. Συμμετέχουν 100 άτομα από τα οποία μόνο 20 με 30 είναι ενεργά. Λειτουργεί μόνο το τμήμα Εθελοντριών Αδελφών.

10 Η ΛΕ.ΦΩ.Σ. (Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη, καλλιέργεια, προβολή και διάδοση της τέχνης της φωτογραφίας, την κατάρτιση των μελών σε θέματα σχετιζόμενα με την φωτογραφία. Ιδρύθηκε το 2001 και έκτοτε δραστηριοποιείται ανελλιπώς στα πολιτιστικά πράγματα της Σπάρτης: εκθέσεις, φωτογραφικές εξορμήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια. συμμετοχή σε συνέδρια και σε φωτογραφικούς διαγωνισμού. Από την αρχή του 2008 στα γραφεία της ΛΕ.ΦΩ.Σ. λειτουργεί μόνιμη έκθεση των μελών που ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες.

11 ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ActionAid αποτελεί μια μοναδική συνεργασία ανθρώπων που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν αρκετή τροφή, πόσιμο νερό, εκπαίδευση και έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Για περισσότερα από 35 χρόνια στέκονται στο πλευρό των συνανθρώπων μας, σε περισσότερες από 40 χώρες και ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στη φτώχεια και τα βαθύτερα αίτια της. Σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσουν τα προγράμματά τους δεν επιβάλουν λύσεις. Δουλεύουν μαζί με τους κατοίκους του αναπτυσσόμενου κόσμου, αναζητώντας νέες προοπτικές, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους στο μέγιστο και δημιουργώντας βασικές υποδομές ώστε οι βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι μόνιμες και ουσιαστικές. Στόχος τους δεν είναι η πρόσκαιρη ανακούφιση των αναγκών τους αλλά η ενδυνάμωσή τους ώστε να αλλάξουν την καθημερινότητά τους με τις δικές τους δυνάμεις. Λειτουργεί από το 1998, αρχικά μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού. Σταδιακά, συμπεριέλαβε στις δράσεις της εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας και τις αιτίες που το προκαλούν. Το 2008, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τίμησε τον Τομπίας Νιάμπολα, δάσκαλο από την Κένυα, ως εκπρόσωπο των φτωχών ανθρώπων μιας από τις κοινότητες όπου δρα η ActionAid. To 1993 η ActionAid δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων Reflect το οποίο εφαρμόζεται από

12 περισσότερους από 350 οργανισμούς σε περίπου 65 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Σεπτέμβριο του 2003, η UNESCO τίμησε την ActionAid για το πρόγραμμα Reflect με το διεθνές βραβείο κατά του αναλφαβητισμού. To 2006 η ActionAid κατέκτησε την υψηλότερη θέση ανάμεσα σε δέκα μεγάλες διεθνείς MKO και αναδείχθηκε η πρώτη σε διαφάνεια από το OneWorld Trust. To 2012 η ActionAid κέρδισε το βραβείο Καινοτομίας στα Technology4Good Awards Η Ανοιχτή Αγκαλιά των «Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής» είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα της στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Ιδρύθηκε το 1994 από μία ομάδα εθελοντριών, με στόχο τη δημιουργία μιας ζεστής αγκαλιάς που θα χωράει όλα τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις στα νοσοκομεία. Η αποδοχή της προσφοράς τους από τα παιδιά και τις οικογένειές τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι βασικοί άξονες είναι: Η στήριξη του νοσηλευόμενου παιδιού στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, Η πλαισίωση του τμήματος Παιγνιοθεραπείας των παιδιατρικών νοσοκομείων με εθελόντριες σε καθημερινή βάση, Η θωράκιση της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού των ακριτικών περιοχών της χώρας μας όπως, τα ακριτικά νησιά Ν&Β Αιγαίου, οι ακριτικές περιοχές της Θράκης κλπ, μέσα από το πρόγραμμα Εκστρατειών Προληπτικής Ιατρικής «Υποστηρίζουμε τη Ζωή», Η συμβολή τους στη βελτίωση νοσηλείας των παιδιών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας μας, με προσφορές σύγχρονων μηχανημάτων,

13 αναπλάσεις χώρων κ.α., Η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το 1974 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προώθησε για πρώτη φορά, το σημαντικό για την ανθρωπότητα μήνυμα «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». Το μήνυμα αυτό βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση και κυρίως ενέπνευσε ένα μικρό πύρινα εθελοντριών μεταξύ των οποίων και η σημερινή Πρόεδρος των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» κα Γιολάντα Βλάχου, νεαρή τότε παιδαγωγός. Από το 1993 η Ανοιχτή Αγκαλιά των «Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής», έχει κάνει το όραμα πράξη προσφέροντας πολύπλευρο κοινωνικό έργο με συνέπεια και ευθύνη: 8 Εκστρατείες Προληπτικής Ιατρικής κάθε χρόνο, σε ακριτικές περιοχές Πάνω από Ιατρικές Πράξεις παιδιών και ενηλίκων κάθε χρόνο 9 αναπλάσεις παιδιατρικών κλινικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Δημιουργία της πρώτης τράπεζας Βλαστοκυττάρων στη Β. Ελλάδα Δημιουργία αιθουσών Παιγνιοθεραπείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία Δημιουργία Κέντρου Ημέρας, στο Δήμο Κρωπίας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές Δημιουργία προγράμματος Ψυχικής Υγείας για Εφήβους, Γονείς και Εκπαιδευτικούς Στήριξη απόρων οικογενειών στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής Παροχή εξοπλισμού Μονάδας Εγκαυμάτων στο νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού Δεκάδες προσφορές μηχανημάτων και εξοπλισμού σε παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και σε αγροτικά ιατρεία και κέντρα υγείας στις ακριτικές περιοχές Ανάπλαση Παιδικού Σταθμού Ψαρών Δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογοτεχνικών βιβλίων σε δημοτικά σχολεία Δημιουργία 8 Παιδικών Χαρών στα Ακριτικά Νησιά

14 Η ΑΡΣΙΣ είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση εξειδικευμένη στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Το όραμα της είναι μια κοινωνία που δίνει θέση και ευκαιρίες σε όλους τους νέους/-ες και σέβεται τα δικαιώματά τους όπως αυτά θεσπίζονται στο ελληνικό και διεθνές δίκαιο και κατ εξοχήν στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.αποστολή της είναι η ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων, με έμφαση στις ηλικίες 15 έως 21 χρόνων.η οργάνωση συσπειρώνει και κινητοποιεί στελεχιακό και εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό και λειτουργεί με τις αρχές της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Η ΑΡΣΙΣ πιστεύει ότι οι νέοι μπορούν να νικήσουν τις συνθήκες που τους οδηγούν στην απομόνωση. Αρκεί στην προσπάθεια αυτή να είμαστε μαζί τους Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με έδρα την Αθήνα απευθύνεται σε εφήβους ετών και τις οικογένειές τους. Είναι το πρώτο πρόγραμμα για αυτή την ηλικιακή ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα (1988). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης με Ξενώνα ώστε να μπορεί επίσης να υποστηρίζει εφήβους από την επαρχία, χωρίς οικογενειακή στήριξη ή που παραπέμπονται από δημόσιες υπηρεσίες και χρειάζονται άμεση παρέμβαση.

15 Η θεραπευτική Κοινότητα παρέχει εντατική εξωτερική φροντίδα σε εφήβους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης ή εξάρτησης και, συνήθως, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και έχουν παραβατική συμπεριφορά. Όσοι έφηβοι προέρχονται από την περιφέρεια ή αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος διαμένουν στον ξενώνα της Θεραπευτικής Κοινότητας για όλο το χρονικό διάστημα της κύριας φάσης θεραπείας.η ομαλή κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων νέων είναι στόχος του Κέντρου Κοινωνικής Δραστηριοποίησης, όπου υπάρχει και Ξενώνας για όσους είναι από την επαρχία ή δεν έχουν οικογενειακή στήριξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην φάση αυτή στην επανασύνδεση με την εκπαίδευση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Νέα Υόρκη 1995: Η Ελίζα στην αρχή ζούσε με τη ναρκομανή μητέρα της, αλλά όταν ολοκληρώθηκε το διαζύγιο των γονέων της, η επιμέλεια της δόθηκε στον πατέρα της. Με τη φροντίδα του, η Ελίζα άνθισε. Πήγαινε τακτικά στο σχολείο και η ζωή της εξελισσόταν φυσιολογικά. Δύο χρόνια αργότερα ο πατέρας πεθαίνει. Η μητέρα, που στο μεταξύ είχε παρακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης, θεωρείται ακίνδυνη για το παιδί της και της δίδεται η επιμέλεια της Ελίζας. Αμέσως φάνηκε η διαφορά σταμάτησε να πηγαίνει τακτικά στο σχολείο και έπαψε να είναι το γελαστό κοριτσάκι των προηγούμενων ετών. Κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά κανένας δεν μπορούσε να επέμβει, εφόσον ο δικαστής, με σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών υπηρεσιών, είχε δώσει την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα. Και τότε συμβαίνει το απροσδόκητο.. Ημέρα των Ευχαριστιών 1995, μεσάνυχτα:

16 Εκείνο το βράδυ ακούγεται στο ραδιόφωνο ότι ένα κοριτσάκι δολοφονήθηκε στο Bronx. Η εξάχρονη Eliza Izquierdo είχε κακοποιηθεί και δολοφονηθεί από τη μητέρα της και τον εραστή της. Η αγριάδα του εγκλήματος τάραξε ακόμα και τους κυνικούς κατοίκους της Νέας Υόρκης και έκανε το γύρο του κόσμου καταλήγοντας μέχρι και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time. Ο θάνατος της Ελίζας έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, την ανεπάρκεια των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Η Ελίζα είχε προδοθεί από όλους όσους είχαν την ευθύνη να την προστατεύσουν. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης υπέγραψαν ένα μανιφέστο: «Ποτέ Ξανά» και θεσπίστηκε νέα νομοθεσία «Ο Νόμος της Ελίζας» για να καθοριστούν οι ευθύνες του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών. Για τους γονείς μου ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, αλλά όπως ένωσαν τις φωνές τους οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, έτσι και εκείνοι ήξεραν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν. Η Μαρίνα και ο Μιχαήλ, που τους είχε ζητηθεί να αναλάβουν την επιμέλεια της Ελίζας, μετά το θάνατο της πέρασαν μια περίοδο αγανάκτησης, ματαίωσης και βαθιάς θλίψης. Ήξεραν ότι δεν ήταν στο χέρι τους να σώσουν την Ελίζα αλλά τους βασάνιζε η ανημποριά τους. Μετά από μια σκοτεινή περίοδο περισυλλογής, αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να μείνουν άπρακτοι και ότι έπρεπε να γίνει κάτι για να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό που συνέβη στην Ελίζα.Ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη της μικρής Ελίζας και να προστατεύσουν άλλα παιδιά από την ίδια μοίρα.ξεκίνησαν την προσπάθεια, μιλώντας σε όποιον είχε αυτιά για να τους ακούσει και αναζητώντας πληροφορίες. Από μια τυχαία συνάντηση με μια παλιά φίλη τους, την Δάφνη Οικονόμου, γνώρισαν την Ελένη Αγάθωνος, ψυχολόγο, Εμπειρογνώμονα Παιδικής Προστασίας καθώς και την ψυχολόγο & συγγραφέα Μυρτώ Νίλσεν. Από εκείνη τη στιγμή άναψε η φλόγα για την ίδρυση του Σωματείου Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ.Αμέσως συγκεντρώθηκε μια ομάδα πολύ καλών φίλων τους και ακολούθησε μια περίοδος ανταλλαγής απόψεων, μελέτης και προετοιμασίας που διήρκησε μέχρι την επικύρωση του καταστατικού στις 18/01/2008. Στις 21/01/2008 εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΙΖΑ που γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα δραστήριο φιλανθρωπικό σωματείο. Οι στόχοι του Ελίζα είναι : Εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε προγράμματος του Συλλόγου ΕΛΙΖΑ που αφορά παιδιά που έχουν υποστεί βία ή που είναι σε αυξημένο κίνδυνο παραβίασης βασικών τους δικαιωμάτων Πρόληψη της παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών.

17 Στήριξη των γονιών που συχνά γίνονται βίαιοι χωρίς να το θέλουν και αποζητούν ένα χέρι πραγματικής βοήθειας. Ενημέρωση του κοινού για το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών στην Ελλάδα Η «Κιβωτός του κόσμου» είναι μία οργάνωση που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης και υποσιτισμού, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας. Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος, στον Κολωνό. Βλεποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που, εκτός από έργο αγάπης είναι πια για όλους μας και έργο ζωής. Μαζί με μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο, η Κιβωτός συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 250 παιδιά, από βρέφη έως δεκαοχτώ ετών σχηματίζοντας έτσι μία πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας. Τα 150 Ελληνόπουλα, μαζί με τα παιδιά από χώρες όπως, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Ρωσία, Καζακστάν, Γκάνα, Αφγανιστάν, αλλά και τα παιδιά του πολέμου από το Ιράκ, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό, και άλλες πληγές που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας.

18 Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ιδρύθηκε ο Σύλλογος από μία ομάδα ευαισθητοποιημένων γυναικών, με πρωτοπόρο την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η απόφασή τους να στρατευθούν στο πλευρό του άρρωστου παιδιού ήταν τότε για την ελληνική κοινωνία ένα ευχάριστο ξάφνιασμα. Ένα ξάφνιασμα που όμως σηματοδότησε την αυγή μιας κοινωνικής άνοιξης. Με όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα, προγραμματισμό και προπαντός με προσωπική δουλειά, τα μέλη του Συλλόγου κατόρθωσαν να μετατρέψουν τη δυστυχία σε ελπίδα ζωής για εκατοντάδες παιδιά. Πρώτη βασική επιδίωξη της "ΕΛΠΙΔΑΣ" ήταν η δημιουργία μιας πρότυπης ιατρικής μονάδας, που μέχρι τότε δεν υπήρχε στην Ελλάδα: της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ), όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις σε παιδιά που νοσούν από αιματολογικά, γενετικά και κληρονομικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, συμπαγείς όγκοι, νευροβλαστώματα, μεσογειακή αναιμία, και άλλα. Πράγματι, ο πρώτος στόχος πραγματοποιήθηκε, και το 1993 η ΜΜΜΟ εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».Ακολούθησε η δημιουργία του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», στην οδό Μικράς Ασίας 46 στην περιοχή Γουδή, που φιλοξενεί παιδιά από την περιφέρεια της Ελλάδας μαζί με τις οικογένειές τους, που έχουν ανάγκη να διαμένουν στην Αθήνα για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους στη ΜΜΜΟ, καθώς και στις ογκολογικές κλινικές των Παιδιατρικών Νοσοκομείων "Αγία Σοφία" και "Αγλαϊα Κυριακού". Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε το 1999.Ο επόμενος μεγάλος στόχος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν η δημιουργία του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα

19 παρείχε τα πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικού καρκίνου. Η ανέγερση του Νοσοκομείου, για την οποία κινητοποιήθηκε ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια με πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και σύμμαχό του τον Ελληνικό λαό, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 14 Οκτωβρίου Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει πλούσιες επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχει πάρει πολύ σημαντικές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες ιδίως σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Σε επίπεδο δε ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα που αφορούν στον παιδικό καρκίνο και τον κοινωνικό αποκλεισμό των άρρωστων παιδιών, η ΕΛΠΙΔΑ έχει να επιδείξει σημαντικό έργο με σεμινάρια, έντυπα και ειδικές εκδηλώσεις. Για το έργο της αυτό η ΕΛΠΙΔΑ έχει βραβευθεί με τις ανώτατες διακρίσεις της χώρας μας: με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο (2002) και με το Βραβείο Εθελοντικής Δράσης από τη Ακαδημία Αθηνών (1997)Τα γραφεία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στεγάζονται σε νεοκλασικό κτίριο που της έχει παραχωρηθεί και που αναπαλαιώθηκε από τον Σύλλογο, στην οδό Πινδάρου 10, στο Κολωνάκι. Ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος «Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Σκοπός του είναι η υποστήριξη τόσο υλική, όσο και ηθική και ψυχολογική των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα και των οικογενειών τους. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας για παιδιά και τις οικογένειές τους όταν ο μόνιμος τόπος κατοικίας τους είναι μακριά από το Ηράκλειο είναι ένα έργο που έχει χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από δωρεές. Βασικοί Στόχοι: Ο βασικότερος στόχος της «Ηλιαχτίδας» είναι η διασφάλιση των όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών περίθαλψης των

20 παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα και η συμβολή της στην άνετη παραμονή τους στην Κλινική καθ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Στους βασικούς της στόχους περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση της πολιτείας για θέματα που άπτονται της νοσηλείας των παιδιών και της παραμονής τους στο Νοσοκομείο και προσβλέπει στη συνεργασία με όλους τους συλλόγους στην Ελλάδα που υποστηρίζουν Αιματολογικά και Ογκολογικά Τμήματα.Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού απαιτείται συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας και κινητοποίηση εθελοντών. Έπαινοι-βραβεία τρίτων προς το σύλλογο Ηλιαχτίδα 1998 Πρώτο βραβείο από Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και ΕΡΑ Έπαινος από το Ροταριανό Όμιλο Χανίων και βραβείο από την Α.Ε. ΒΑΘΥΠΕΤΡΟΥ για την παγκρήτια προσφορά του συλλόγου Επιχορήγηση με το ποσό των 5000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και με το ποσό των 6000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών Βράβευση από την Κίνηση Πολιτών στα πλαίσια του θεσμού «Νησίδες Ποιότητας» Βράβευση από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία για τη συνολική προσφορά του συλλόγου στα παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα στα πλαίσια διοργάνωσης ειδικής εκδήλωσης για τους αντίστοιχους συλλόγους σε όλη τη χώρα Βράβευση από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για την εθελοντική προσφορά του στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

21 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΙΜΝΑ Η Μέριμνα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία την οποία ίδρυσαν το 1995 εννέα έμπειροι επιστήμονες από το χώρο της υγείας και της παιδείας με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου τους προσώπου ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ 1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και ενηλίκων. 2. Εξειδικευμένη κατάρτιση για επαγγελματίες υγείας και παιδείας προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίζουν κατάλληλα, παιδιά, οικογένειες και σχολικές κοινότητες που βιώνουν την εμπειρία μιας οδυνηρής απώλειας. 3. Παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πάσχει από μια σοβαρή αρρώστια, στο παιδί που πενθεί το θάνατο αγαπημένου του προσώπου καθώς και στο παιδί που έχει βιώσει μια τραυματική απώλεια. Η Μέριμνα υλοποιεί τους στόχους αυτούς μέσω των ακόλουθων προγραμμάτων της: Το Συμβουλευτικό Κέντρο Tα προγράμματα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης μετά από καταστροφικά γεγονότα Ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι για το σοβαρά άρρωστο παιδί Εκπαιδευτικά προγράμματα ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Για την υλοποίηση του έργου της, η Μέριμνα στηρίζεται στην εθελοντική δραστηριότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, σε δωρεές από πολίτες και φορείς που αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της κοινωνικής της προσφοράς, καθώς και στο σωματείο «Οι Φίλοι της Μέριμνας» που συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των στόχων της.

22 Ο σκοπός των Παιδικών Χωριών SOS είναι να βοηθούν παιδιά, που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας γιατί έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό, οικογενειακό τους περιβάλλον, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ξαναβρούν ένα μόνιμο σπίτι και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον, το οποίο πλησιάζει το πλαίσιο της φυσικής οικογένειας. Σε μία οικογένεια SOS ζουν μαζί έξι ως οκτώ παιδιά, αγόρια και κορίτσια διαφορετικών ηλικιών, που μεγαλώνουν μαζί σαν αδέλφια και φοιτούν στα τοπικά δημόσια σχολεία. Η επιλογή των παιδιών στα Παιδικά Χωριά γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την ανάγκη προστασίας τους, ανεξάρτητα από την φυλή, την εθνικότητα ή την θρησκεία τους. Η εισαγωγή των παιδιών γίνεται μέχρι την ηλικία των 8 ετών και γίνονται δεκτά παιδιά, σωματικά υγιή, τα οποία, μέσω των κατάλληλων πνευματικών και ψυχολογικών διαδικασιών, μπορούμε να επανεντάξουμε στο κοινωνικό πλαίσιο προς όφελος του εαυτού τους και των συνανθρώπων μας. Ιατροπαιδαγωγική και κοινωνική εργασία συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Παιδικών Χωριών SOS. Ένα Παιδικό Χωριό SOS αποτελείται από σπίτια και κτίζεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές αποτελώντας μέρος της περιφέρειας της πόλης, αλλά και μία γέφυρα προς την κοινωνία για τα παιδιά που ζουν σε αυτό. Τα Παιδικά Χωριά SOS αναλαμβάνουν την ευθύνη των παιδιών από μικρή ηλικία, προσφέροντας συνεχή εκπαίδευση στα σχολεία της περιοχής και τα καλύπτουν μέχρι την πλήρη κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής τους εκπαίδευσης και κατά την διάρκεια της μαθητείας τους σε ένα επάγγελμα ή των σπουδών τους, ζουν στη Στέγη Νέων, η οποία είναι το λογικά αναγκαίο συμπλήρωμα στην παιδαγωγική αντίληψη της φιλοσοφίας.

23 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ:Όταν το 1995 ο μικρός Ανδρέας έμαθε ότι λόγω της ασθένειάς του δε θα ζούσε για πολύ ακόμη, έγραψε μια σελίδα στο ημερολόγιό του εκφράζοντας ένα μεγάλο όραμα: την ίδρυση ενός συλλόγου που θα φροντίζει για το χαμόγελο των παιδιών όλου του κόσμου. Ο Ανδρέας όταν γύρισε από την Αγγλία, όπου έμαθε τα άσχημα νέα για την υγεία του, έριξε ένα ζεϊμπέκικο που όποιος το είδε δεν το ξέχασε ποτέ. Το Δεκέμβριο του 1995 βγήκε σε μια εκπομπή της τηλεόρασης και ανακοίνωσε την ίδρυση ενός συλλόγου με σήμα ένα παιδί που χαμογελάει. Λίγες μέρες μετά έφυγε από αυτό τον κόσμο αφήνοντας πίσω του την απαρχή ενός από τους πιο σπουδαίους συλλόγους για την προστασία του παιδιού σε όλο τον κόσμο. «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους, όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών. Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.

24 Η Φλόγα είναι Σύλλογος Γονιών που τα Παιδιά τους αρρώστησαν από καρκίνο.από το 1982 που ιδρύθηκε, εκατοντάδες γονείς, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους, ώστε η Φλόγα να παραμένει αναμμένη.η Φλόγα σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα παιδιών και εφήβων. Τα έσοδα της Φλόγας είναι δωρεές, μικρές και μεγάλες, από ευαισθητοποιημένους φίλους και φορείς. Παρά το γεγονός ότι η Φλόγα δεν είναι και τόσο γνωστή όσο άλλοι Σύλλογοι, εν τούτοις το κοινωνικό της έργο είναι τεράστιο: Παρέχει στέγη εντελώς δωρεάν σε άριστες συνθήκες διαμονής, που θεωρούνται υποδειγματικές ακόμα και για τις προηγμένες χώρες - στις οικογένειες από την περιφέρεια για όσο διάστημα τα παιδιά βρίσκονται σε θεραπεία στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας Εφαρμόζει πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη (Νοσηλεία στο Σπίτι) Διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις των παιδιών, Συμμετέχει στην προμήθεια ιατρικού και άλλου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας καθώς και την βελτίωση των χώρων νοσηλείας στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων, Απασχολεί ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για την στήριξη των γονιών και των παιδιών Διαθέτει κοινωνικό ταμείο για τις πρώτες βασικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών Χρηματοδοτεί πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά στις περιπτώσεις που τις προτείνουν οι γιατροί και δεν τις καλύπτουν τα

25 ασφαλιστικά ταμεία, Είναι ιδρυτικό μέλος και συμμετέχει στις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονιών παιδιών με καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα Προσπαθεί με κάθε τρόπο να πληροφορήσει σωστά τη κοινή γνώμη για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαλύσει τις προκαταλήψεις Η UNICEF (προέρχεται από τους αρχικούς χαρακτήρες των αγγλικών λέξεων: United Nations Children's Fund, Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Δεκεμβρίου Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Ο.Η.Ε. και έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη. Το 1965 της απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης. Η UNICEF διαθέτει γραφεία σε πάνω από 200 χώρες, τα οποία υπάγονται οργανικά σε 7 επί μέρους γεωγραφικούς τομείς. Η διοίκηση ασκείται από την έδρα στην Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανάλογου ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η UNICEF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και έτσι υπολογίσιμος για τις κυβερνήσεις των κρατών. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία για δραστηριοποίηση σε κάθε χώρα, αλλά μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αποτελέσει και εμπόδιο σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς.

26 ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι μια ομπρέλα 10 Κοινωφελών Φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό να ενώσει τις προσπάθειές τους για το παιδί σε ανάγκη. Μαζί οι 10 Φορείς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από παιδιά κάθε χρόνο, παρέχοντας ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνοντας το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά.

27 Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.ιδρύθηκε: στις 29 Απριλίου 1961 Είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.βασίζεται: σε υποστηρικτές

28 Η κοινή παγκόσμια αποστολή του WWF είναι: Να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να προάγει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με την φύση ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η δράση στην Ελλάδα ξεκινά το 1969, με την αποκατάσταση τού δάσους της Καισαριανής στον Υμηττό και στη συνέχεια με ενίσχυση των δράσεων προστασίας στις Πρέσπες και τη Δαδιά Έβρου.

29 ΕΛΙΞ Iδρύθηκε: 1987 ύστερα από ατομική πρωτοβουλία της κας Ελένης Γαζή. Διοργανώθηκαν: περισσότερα από 300 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε 104 περιοχές της Ελλάδας Συμμετείχαν: νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πάνω από νέοι από την Ελλάδα εργάστηκαν εθελοντικά σε προγράμματα στο εξωτερικό Αντικείμενο των δράσεων είναι: η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση του πολιτισμού και η κοινωνική προσφορά. Ιδρύθηκε: τα 1983 μέσα στη ναυτιλία από Έλληνες ναυτικούς και πλοιοκτήτες. O Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης συντονίζει από το 1991 κάθε Σεπτέμβριο την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών στην Ελλάδα εθελοντές σε 75 περιοχές

30 Ιδρύθηκε: το 1990 από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι μοιράζονταν μια κοινή αντίληψη και ανησυχία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία βιώνουν στη χώρα μας. Συντονίζει: κοινωνικά και πολιτιστικά προγράμματα με θέματα: διαπολιτισμικού διαλόγου, κοινωνικής ένταξης και πολιτιστικής κληρονομίας στην Ευρώ-μεσογειακή ζώνη. Γενικοί στόχοι του Προγράμματος είναι: η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών η διάδοση των αξιών της ανοχής και αλληλεγγύης η δικτύωση πολιτών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

31 GREENPEACE Ιδρύθηκε το Τα μέλη της οργάνωσης έχουν σκοπό τους: τη δημιουργία ενός πράσινου και ειρηνικού κόσμου. Έχοντας ως αρχές τη μη-βία,την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα,αγωνίζεται για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η Greenpeace έχει εθνικά γραφεία σε 42 χώρες.

32 ΑΡΧΕΛΩΝ Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία τωθαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα- Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

33 Ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας έδωσε λύση στο πρόβλημα των αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για τα μεγάλα θηλαστικά.η αναπαραγωγή του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και η δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής.

34 Περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα Ιδρύθηκε: το 1982 Στόχοι: την Η προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους Η ενημέρωση των πολιτών για το φυσικό περιβάλλον και τα άγρια πουλιά Η παρέμβαση στις περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

35 Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό Ιδρύθηκε: στις 16 Νοεμβρίου 1945 Στόχος: η ευημερία του ανθρώπου σε ένα ειρηνικό κόσμο. Διευθετεί την διάδοση και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπηρετούν τους θεσμούς και τελικά τον άνθρωπο στις τοπικές κοινωνίες.προωθεί τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των 193 κρατών μελών και των 6 συνδεδεμένων μελών της στους τομείς της Εκπαίδευσης,της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας.

36 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Γιατροί χωρίς σύνορα Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση,παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων, η οποία πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις, και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερβαίνουν το σεβασμό για τα εθνικά σύνορα.οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένο ως μη κερδοσκοπικό σωματείο από το Δεκέμβριο του 1990 και έχει έδρα την Αθήνα. Σήμερα αριθμεί πάνω από υποστηρικτές που ενημερώνονται από το τριμηνιαίο περιοδικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλες ενημερωτικές εκδόσεις.μέχρι τώρα πάνω από 450 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες. Το Ελληνικό Τμήμα λειτουργεί προγράμματα στη Ζάμπια, το Νίγηρα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μαρόκο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα στο Μαλάουι, τη Λιβερία, την Αρμενία, τη Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Μοζαμβίκη, την Ινδία και την Τουρκία.

37 Γραμμή Ζωής Σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία, το 2008 καταγράφηκαν περισσότερα από 380 περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων στην Ελλάδα, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους τουλάχιστον 34 ηλικιωμένοι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης. Το υπάρχον κενό στην προστασία και ασφάλεια της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ηλικιωμένων έρχεται να καλύψει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, φύλακας άγγελος για τους παππούδες και τις γιαγιάδες της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα μέσα από την υπηρεσία «Τηλεειδοποίηση», παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ασφάλειας, φροντίδας και προστασίας ανεξάρτητα από την οικονομική ή την οικογενειακή κατάσταση των ατόμων της 3 ης και 4 ης ηλικίας.κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό από νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, γενικούς ιατρούς και εθελοντές γείτονες, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο κάθε ηλικιωμένου, ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του, ειδοποιεί και στέλνει αμέσως την αναγκαία βοήθεια (συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, Άμεση Δράση, Πυροσβεστική), ακόμα και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να σε θέση να απαντήσει. Άλμα Ζωής Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, «Άλμα Ζωής» ιδρύει Συλλόγους «'Αλμα Ζωής» πανελλαδικά με σκοπό την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού για τη πρόληψη - έγκαιρη διάγνωση, την οργανωμένη αλληλοβοήθεια, την ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση των γυναικών που πάσχουν και τη συμβολή στην απομυθοποίηση του καρκίνου. Σωματείο Ερμής Σκοπός του Σωματείου είναι: η παροχή κάθε δυνατής ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας για την θεραπεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση τωνατόμων με Ειδικές Ανάγκες.Ο «ΕΡΜΗΣ» συμπορεύεται με τους ανθρώπους που εξυπηρετεί και τους συντροφεύει στο ταξίδι της ζωής. Συνδιαλέγεται μαζί τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τους διευκολύνει με γνώση και μεγάλη υπευθυνότητα ώστε να βρουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους λύσεις και δρόμους που τους ταιριάζουν.απώτερος στόχος των δράσεων του «ΕΡΜΗ» είναι η διεκδίκηση της ισότητας ευκαιριών.

38 Όασις Η Όασις ιδρύθηκε το 2002, έχοντας προσωπική εμπειρία στις εξαρτήσεις και πολυετή νηφαλιότητα.είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που συντηρείται από συνδρομές και χορηγίες, προκειμένου να επιβιώσει και να εκπληρώσει τους στόχους της οι οποίοι είναι: 1. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εξάρτησης, η πλήρης αποχή από όλες τις ουσίες, που προκαλούν εθισμό. 2. Η πληροφόρηση για τους εθισμούς και τις εξαρτήσεις. 3. Η επιστημονική έρευνα και μελέτη του φαινομένου της εξάρτησης και των παραγόντων που το δημιουργούν. 4. Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. 5. Η διατύπωση θέσεων και προτάσεων προς τους φορείς άσκησης εξουσίας για τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών. 6. Η συνεργασία και δικτύωση με φορείς που αναπτύσσουν συναφείς δράσεις. 7. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση επιστημόνων για εθελοντική προσφορά βοήθειας. 8. Η δημιουργία και λειτουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων απεξαρτημένων ατόμων για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. 9. Η ανάπτυξη αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για εξαρτημένα άτομα. 10. Η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων. 11. Η προώθηση του εθελοντισμού. 12. Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Με εργαλεία μας το μοίρασμα, την ταύτιση και την αυτόβουλη συμμετοχή δημιουργούμε ένα κοινωνικό πυρήνα όπου τα μέλη αποδεσμεύονται από το «Εγώ» και μπαίνουν στη θεραπευτική δύναμη του «Εμείς». Δαμιανός Δουΐτσης Ιδρυτής Όασις ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ «ΟΑΣΙΣ» Η θεραπευτική προσέγγιση της είναι ένας συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και προσωπικής εμπειρίας. Στηρίζει την προσπάθεια της με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, ημερίδες ενημερωτικού χαρακτήρα, δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης, ομιλίες, σεμινάρια και εκδηλώσεις αναψυχής. Η δεκάχρονη εμπειρία του προσωπικού έχει δείξει ότι υπάρχουν ομάδες εξαρτημένων, που δε βρίσκουν λύση, στις υπάρχουσες δομές. Η «Όασις» είναι παρούσα για να καλύψει αυτά τα κενά και να κινητοποιήσει τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους να βγουν από την παθητικότητα και να μπουν σε δράση.βοηθάει τον εθισμένο και την οικογένεια του να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί το πρόβλημα.

39 Πυξίδα Η «ΠΥΞΙΔΑ» είναι ένας φορέας ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης με στόχο την στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων Iδρύθηκε το 2005 και έχει έδρα στο Πειραιά. Έχει την νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και είναι αναγνωρισμένος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός καθώς είναι εγγεγραμμένος στο ειδικό Μητρώο των Μ.Κ.Ο. της ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών..Από το 2006 στηρίζει τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιεί συνεχώς δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης:επιστημονικές Ημερίδες Εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινότητας, ενάντια στο στίγμα της ψυχικής νόσου. Συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις. Διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων, κατανοώντας την πολύτιμη βοήθειας της Τέχνης στην Ψυχοθεραπεία. Αλληλεγγύη Υγείας Η Αλληλεγγύη Υγείας είναι μια πανελλήνια μη κερδοσκοπική εθελοντική και φιλανθρωπική οργάνωση. Αποτελείται από τους ιατρούς- διασώστες του ΕΚΑΒ Νοσηλευτές - Υγειονομικούς κ.α. Προσφέρει (Πανελλήνια) στους πολίτες και στις ευπαθείς ομάδες δωρεάν: Σεμινάρια Αγωγής Υγείας, (Πρώτων Βοηθειών-Φροντίδας Ηλικιωμένων-Φροντίδα παιδιών-διατροφής-αντιμετώπισης Ασθενειών κ.α.) Διασωστική βοήθεια, με την ομάδα διάσωσης πού διαθέτει, σε καταστάσεις ανάγκης- κρίσεων αλλά και σε καθημερινότητα, όπως στους αγώνες μπάσκετ στο Παλέ ντε σπορ- ποδοσφαίρου στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης κ.α. αλλά και σε μεγάλες διοργανώσεις όπως στους παγκόσμιους αγώνες στίβου- στο

40 βαλκανικό φάιναλ φορ βόλεϋ κ.α, διασφαλίζοντας την υγεία φιλάθλων και αγωνιζομένων. Πληροφόρηση και καθοδήγηση, σε ασθενείς πολίτες για κλείσιμο ραντεβού σε νοσοκομεία. - για μορφές και οδούς θεραπείας για το ιατρικό δυναμικό κ.α. το πουγγί της υγείας σε άπορα παιδιά οικογένειες και ευπαθείς ομάδες (δική της πατέντα), με υγειονομικό φαρμακευτικό και επιδεσμικό υλικό που εξασφαλίζεται με δωρεές και προσφορές πολιτών και φορέων. Το περιοδικό <ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΥΓΕΙΑΣ>, εκδίδεται και διανέμεται μηνιαία & δωρεάν διαχέεται σε όλο τον χώρο της υγείας. Special Olympics Hellas Είναι ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο Ιδρύθηκαν το 1987.Αποστολή των Special Olympics είναι να προσφέρουν, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δυνατότητες προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες, σε παιδιά και νέους µε διανοητική αναπηρία, σε ένα φάσµα ολυμπιακών αθλημάτων. Ταυτόχρονα τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σωµατικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά, µοιραζόµενοι τη χαρά που ο αθλητισµός προσφέρει, με τους φίλους τους, τους γονείς τους, τους εθελοντές και υποστηρικτές τους, σε ένα περιβάλλον σεβασµού και αποδοχής.η δράση τους στηρίζεται μέχρι σήμερα σε εθελοντές Παράλληλα, τα Special Olympics, με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σε θέματα που αφορούν τα άτομα με διανοητική αναπηρία αλλά και της ανάδειξης του εθελοντικού κινήματος στην Χώρα μας.

41 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Martin Luther King :Ο μεγάλος χριστιανός αγωνιστής και ανθρωπιστής γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 στην Ατλάντα (Γεωργία, ΗΠΑ).. Όταν, προς το τέλος του 1955 στο Μοntgomery, συνελήφθη η μαύρη ράφτρα Rosa Parks επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της, στην αστική συγκοινωνία, που προοριζόταν μόνο για λευκούς, ο King οργάνωσε ένα μποϊκοτάζ του μαύρου πληθυσμού για τις αστικές συγκοινωνίες. Διήρκεσε 380 μέρες και έληξε με τον τερματισμό του ρατσισμού στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Καλλιοπίτσα Καρβούνη: Ίδρυσε το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1940). Είναι αδερφή του γιατρού Καρβούνη που σκοτώθηκε από τους Γερμανούς στο Μονοδένδρι Λακωνίας Επειδή η Καλλιοπίτσα βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό, βραβεύτηκε. Μητέρα Τερέζα:Ηταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το )Μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. 2)Ανοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. 3)Ανοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία. 4)Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους.

42 5)Βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ καθώς και τα θύματα ενός σεισμού στην Αρμενία. Νέλσον Μαντέλα: Θεραπευτής των εθνών... και μέντορας ηγετών και ανθρώπων από όλα τα μονοπάτια της ζωής σε όλο τον κόσμο. Ο Νέλσον Μαντέλα αφιέρωσε 67 χρόνια από τη ζωή του για να φέρει την αλλαγή στον λαό της Νότιας Αφρικής. Αλέξανδρος Ζούρος: καθηγητής Νευροχειρουργικής Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Μόνα Λίντα» της Καλιφόρνια, χειρουργεί εθελοντικά τα παιδιά θύματα των σφαιρών του ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Την παράδοση των 70 σπιτιών στην Ηλεία, το αντικαρκινικό νοσοκομείο για τα ασθενή παιδιά της Ελλάδας μέσω του συλλόγου «Ελπίδα», αλλά και άλλες πολλές φιλανθρωπίες που δεν έγιναν ευρύτερα γνωστές. Τζορτζ Μπεχράκης: Είναι ο άνθρωπος που έχει καθιερώσει το θεσμό της χορήγησης υποτροφιών σε πανεπιστήμια και ιατρικές μονάδες. Πολλοί είναι και οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια με τη βοήθεια των εν λόγω υποτροφιών. Στον τομέα της τέχνης, έχει δωρίσει πάνω από δολάρια, προβάλλοντας πάντα το Ελληνικό στοιχείο. Τζορτζ Κλούνεϊ : Διεξάγει σοβαρό αγώνα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον δυτικό κόσμο στο θέμα της γενοκτονίας στο Νταρφούρ του Σουδάν. Μπραντ Πιτ :Λάνσαρε πρόγραμμα για να ξαναχτιστεί η Νέα Ορλεάνη που επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα και πραγματοποιεί αμέτρητες διαλέξεις στις ΗΠΑ.

43 Αντζελίνα Τζολί :Εχει επισκεφθεί περισσότερες από 20 χώρες- από τη Σιέρα Λεόνε ως το Κοσσυφοπέδιο- με την ιδιότητά της ως πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σούζαν Σαράντον : Τάχθηκε κατά της εισβολής στο Ιράκ όπου τέσσερις στους δέκα ανθρώπους ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Η ίδια αρνείται να χαρακτηρίσει το έργο της ως φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη, αλλά το ονομάζει προσφορά και συμπαράσταση Αλίσια Κις: Με την ίδρυση της Keep A Child Alive και τη χορηγία της σε χωριά της Νότιας Αφρικής μαζί με το σύζυγό της, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη φιλανθρωπία Ντέμι Μουρ και ο Άστον Κούτσερ:Διεξάγουν αγώνα ενάντια στο trafficking παιδιών «Ο άνθρωπος γεννιέται μεγαλόψυχος, δεν γίνεται στην πορεία της ζωής του. Και το μεγαλύτερο έργο είναι το λαμπρό χνάρι που αφήνει στο πέρασμα του, για να φωτίζει και να ανοίγει δρόμο στους υπόλοιπους.» ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Γιαννούκου Σαπφώ Νικόλαρου Δήμητρα Μαρία Σκούρου Τατιάννα Παρηγόρη Ασπασία Ρηγάκου Αλέξανδρος Γεωργουλόπουλος Βαγγέλης Κοντογιάννης Κώστας Λερίκος Καρελλάς Παναγιώτης Χόριεστ Γκίστι Μάρρας Γιάννης Μακεδονόπουλος Παναγιώτης Κώστας Βασίλης Μουρούτσος Φράγκου 1 Γενικό Λύκειο Σπάρτης Θεοδώρα Κούτρου Κρέτσου Γεωργία Βουνάση Κωσταντίνα Βλάχου Χάρις

44 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Ηλικία < > 65 2.Φύλο: Άνδρας Γυναίκα: 3. Σπουδές: Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Πανεπιστήμιο Σχολή ειδίκευσης 4. Γνωρίζετε τι είναι εθελοντισμός; ΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΟΧΙ 5. Από πού προέρχεται η γνώση σας κατά κύριο λόγο; (έως δύο απαντήσεις) Διαδίκτυο Τηλεόραση Έντυπο τύπο (εφημερίδες, περιοδικά) Από εθελοντές Εκδηλώσεις- σεμινάρια Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) 6.Έχετε λάβει μέρος σε κάποια εθελοντική δράση; ΝΑΙ ΟΧΙ 7.Αν ναι σε τι είδους;

45 8.Ποιά ήταν τα κίνητρα σας; (έως δύο επιλογές) Αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς Ανάγκη συντροφικότητας και κοινωνικότητας Απόκτηση γνώσεων και εμπειριών Ανάγκη ευχαρίστησης και διασκέδασης Επαγγελματική δικτύωση Προσωπικές φιλοδοξίες 9.Αν όχι, για ποιους λόγους ; (έως δύο λόγους) Έλλειψη χρόνου Έλλειψη ενημέρωσης Έλλειψη εμπιστοσύνης σε Μ.Κ.Ο. Έλλειψη ευαισθητοποίησης Οικονομικά εμπόδια 10. Αν θέλατε να ασχοληθείτε,ποια θεματολογία θα επιλέγατε; (έως δύο επιλογές) Υγεία Περιβάλλον Αθλητισμός Υπεράσπιση ανθρώπινων δικαιωμάτων Πολιτισμός 11. Πώς κατά τη γνώμη σας αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των ανθρώπων την έννοια της εθελοντικής προσφοράς; (έως δύο επιλογές) Οικονομική ενίσχυση Προσφορά αγαθών (τρόφιμα, είδη ρουχισμού κ.λ.π.) Προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών Ενεργή συμμετοχή σε Μ.Κ.Ο.

46 12.Αναφέρετε τρεις εθελοντικές οργανώσεις που γνωρίζετε: Α) σε τοπικό επίπεδο Β) σε πανελλήνιο επίπεδο Γ) σε παγκόσμιο επίπεδο 13. Θεωρείτε αναγκαίο τον εθελοντισμό στις μέρες μας; ΝΑΙ ΟΧΙ 14.Αν ναι, γιατί; (έως δύο επιλογές) Οικονομική κρίση Κρίση πολιτικών κομμάτων Κρίση ηθικών αξιών Αύξηση αριθμού μεταναστών ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

47 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε, των συνεντεύξεων που πήραμε αλλά και των στοιχείων που συλλέξαμε σε όλη την πορεία της ετήσιας εργασίας μας καταλήγουμε στα εξής: Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τον εθελοντισμό. Ποιος ευθύνεται όμως; Οι περισσότεροι συμπολίτες μας αγνοούν την ύπαρξη των εθελοντικών οργανώσεων που λειτουργούν στην πόλη μας. Τα Μ.Μ.Ε. (τηλεόραση-διαδίκτυο) παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο ως φορείς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ανταποκρίνονται όσο πρέπει στο ρόλο τους; Το μορφωτικό επίπεδο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ενεργοποίηση των πολιτών στον εθελοντισμό. Οι βασικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες για τη συμμετοχή στον εθελοντισμό είναι η έλλειψη χρόνου και ενημέρωσης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αντιλαμβάνεται τον εθελοντισμό ως προσφορά χρημάτων και αγαθών.αρκεί,όμως, αυτό για μια κοινωνία πολιτών; Βασικότερα κίνητρα για την ενεργοποίηση φαίνεται να είναι ο αλτρουισμός και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι ο εθελοντισμός αποτελεί αναγκαιότητα στην εποχή μας λόγω οικονομικής και ηθικής κρίσης. Tα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί πολλές εθελοντικές οργανώσεις για να συμπληρώσουν το κοινωνικό έλλειμμα του κράτους. Μήπως είναι καλύτερος ο συνδυασμός; Αρκετοί διάσημοι ενεργοποιούνται σε εθελοντικές οργανώσεις. Ελπίζουμε τα κίνητρα να είναι αγνά. Ο εθελοντισμός σημαίνει επιβεβαίωση της ύπαρξής μας, δικαίωση του προορισμού μας Ο εθελοντισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά πρέπει να γίνει τρόπος και στάση ζωής για όλους μας

Περιεχόμενα. 1. Εισαγωγή... 3. 1.1 Ιστορική αναδρομή... 3. 1.2 Μορφές εθελοντισμού... 3. 1.3 Ορισμός... 5. 1.4 Χαρακτηριστικά εθελοντή...

Περιεχόμενα. 1. Εισαγωγή... 3. 1.1 Ιστορική αναδρομή... 3. 1.2 Μορφές εθελοντισμού... 3. 1.3 Ορισμός... 5. 1.4 Χαρακτηριστικά εθελοντή... 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Ιστορική αναδρομή... 3 1.2 Μορφές εθελοντισμού... 3 1.3 Ορισμός... 5 1.4 Χαρακτηριστικά εθελοντή... 6 1.5. Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα... 8 1.6. Ο Εθελοντισμός στην Eυρώπη...

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Συντονιστές καθηγητές: Φουρναράκης Φίλιππος Σαββοπούλου Αντιγόνη ~ 1

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωποι για τον Άνθρωπο

Άνθρωποι για τον Άνθρωπο ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Άνθρωποι για τον Άνθρωπο Οργανώσεις με κοινωνικό έργο στον χώρο της υγείας Άνθρωποι για τον Άνθρωπο Οργανώσεις με κοινωνικό έργο στον χώρο της υγείας ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ περιεχόμενα Praksis...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ «Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!» Τμήμα: Β2 Μαθήτες Βάγια Μπιάλα Γιώργος Νίκου Θωμάς Νούραγας Νίκος Παπαγιοβάνης Γιάννης Σακούλας Νικολίνα Σκαρκαλά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Υπεύθυνοι καθηγητές: Παπασαράντος Θεόδωρος Κατσίχτη Ευγενία ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜ Α ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜ Α ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜ Α ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ:Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΙΑΤΡΕIΑ ΑΘHΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ 11 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 25 ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ 29 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ 37

ΠΟΛΥΙΑΤΡΕIΑ ΑΘHΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ 11 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 25 ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ 29 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ 37 EDITORIAL 2 ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 4 Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ 6 ΠΟΛΥΙΑΤΡΕIΑ ΑΘHΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ 11 ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 17 ΚΕΝΤΡΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ 21 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 25 ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ 29 ΣΤΕΓΗ 33 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φιλανθρωπικά Ιδρύµατα (*) 1. «Αγκαλιά», Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού. Φιλανθρωπικό µη κερδοσκοπικό σωµατείο που ιδρύθηκε το 1998. Μαζί µε το Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού ο σύλλογος παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Editorial. Μάρτιος & Απρίλιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Editorial. Μάρτιος & Απρίλιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Newsletter Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται για την πρόληψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των νέων και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΙ ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕIΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕIΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕIΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005 Εξώφυλλο: Ζερβέα Ευαγγελία Τμήμα Γενικής Λογιστικής & Δαπανών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ σελ. 7 1/ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΣΤΙΑ, Αρτοποιεία Α.Ε.Β.Ε 12. ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ Euro L@b Καλαμαριάς 15. FOURLIS Όμιλος Εταιριών 17 ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 19

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΣΤΙΑ, Αρτοποιεία Α.Ε.Β.Ε 12. ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ Euro L@b Καλαμαριάς 15. FOURLIS Όμιλος Εταιριών 17 ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΑΣΩΓΗ 5 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 6 XΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 9 ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ 10 ΕΣΤΙΑ, Αρτοποιεία Α.Ε.Β.Ε 12 ΕΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 1877-2007

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 1877-2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυµα του Προέδρου... 4 Διεθνές Κίνηµα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ηµισελήνου... 6 Οι θεµελιώδεις αρχές... 8 Το έµβληµα... 12 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός... 14 Η ιστορία... 16 Παρουσία του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας Τεύχος 2, Οκτώβριος 2006 URL: www.unesco.gr E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

Alpha Web Banking - Δωρεές

Alpha Web Banking - Δωρεές IOCC - Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός Ορθοδόξων Χριστιανών, www.iocc.org Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1992, και αποτελεί τον επίσημο διεθνή ανθρωπιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα. Μουσική στην υπηρεσία του. Θέσεις Αποτυχία οι Στόχοι της Χιλιετίας. Οδοιπορικό / Πίνδος Άνθρωποι υπάρχουν στα βουνά!

Αθήνα. Μουσική στην υπηρεσία του. Θέσεις Αποτυχία οι Στόχοι της Χιλιετίας. Οδοιπορικό / Πίνδος Άνθρωποι υπάρχουν στα βουνά! Τριµηνιαία έκδοση των Γιατρών Του Κόσµου Τεύχος #50 Oκτώβριος/Νοέµβριος/Δεκέµβριος 2010 Οδοιπορικό / Πίνδος Άνθρωποι υπάρχουν στα βουνά! Άνθρωποι Π. Καλαντζόπουλος Ε. Ρεµπούτσικα: Μουσική στην υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Editorial. Μάιος & Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Επιμέλεια: Λάρα Καρακώτσογλου & Δημήτρης Γιομελάκης ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ: ΈΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Editorial. Μάιος & Ιούνιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Επιμέλεια: Λάρα Καρακώτσογλου & Δημήτρης Γιομελάκης ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ: ΈΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Newsletter Editorial Μάιος & Ιούνιος 2013 ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ: ΈΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται για την πρόληψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης και τη

Διαβάστε περισσότερα

Vancouver Magic Bus. Αναζητώντας την περιπέτεια Ο συντάκτης μας εξηγεί. Wakeboard Συνδιάζοντας σπορ και θέαμα. Συνέντευξη Μαριάνα Β.

Vancouver Magic Bus. Αναζητώντας την περιπέτεια Ο συντάκτης μας εξηγεί. Wakeboard Συνδιάζοντας σπορ και θέαμα. Συνέντευξη Μαριάνα Β. ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.Γ. ΤΕΥΧΟΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 Vancouver Magic Bus Αναζητώντας την περιπέτεια Ο συντάκτης μας εξηγεί Wakeboard Συνδιάζοντας σπορ και θέαμα Συνέντευξη Μαριάνα Β.Βαρδινογίαννη [ WELCOME

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ Ε ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ Ε ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή ΣΔΟ Τμήμα Λογιστικής Πτυχιακή Εργασία ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ Ε ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Χατζηφωτίου Σεβαστή Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΗΣ. δεν μιλάμε μόνο με αριθμούς... μιλάμε με πράξεις

ΔΙΕΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΗΣ. δεν μιλάμε μόνο με αριθμούς... μιλάμε με πράξεις ΔΙΕΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 20112012 δεν μιλάμε μόνο με αριθμούς... μιλάμε με πράξεις 2 ΔΙΕΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΗΣ Εκδότης: Τζανέτος Αντύπας Συνεργάστηκαν: Εθελοντές και Στελέχη της PRAKSIS Φωτογραφικό υλικό Ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Φτώχεια και Εργασία: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Διερεύνησης και Άμβλυνσης του Φαινομένου ΔΡΑΣΗ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Φτώχεια και Εργασία: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Διερεύνησης και Άμβλυνσης του Φαινομένου ΔΡΑΣΗ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Φτώχεια και Εργασία: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Διερεύνησης και Άμβλυνσης του Φαινομένου ΔΡΑΣΗ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «Χαρτογράφηση Υπηρεσιών, Φορέων και Οργανώσεων για δράσεις κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού

Διαβάστε περισσότερα

28. Φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο Σελ. 226 Σπίτι στα Άνω Πατήσια Σελ. 228 Σπίτι στο Περιστέρι Σελ. 231 Σπίτι στη Νίκαια Σελ. 240 Σπίτι στο Μαρούσι

28. Φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο Σελ. 226 Σπίτι στα Άνω Πατήσια Σελ. 228 Σπίτι στο Περιστέρι Σελ. 231 Σπίτι στη Νίκαια Σελ. 240 Σπίτι στο Μαρούσι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 1. Το ημερολόγιο του Ανδρέα Σελ. 3 2. Η ταυτότητα του συλλόγου Σελ. 4 3. Τμήμα Κοινωνικής & ψυχολογικής στήριξης Σελ. 5 4. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 Σελ. 6 5. Επιτόπια

Διαβάστε περισσότερα

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση ActionAid Hellas Φαλήρου 52, 11741 Αθήνα Τ: 2109212321 E: info.hellas@actionaid.org www.actionaid.gr H ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α Τετραμήνου ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α Τετραμήνου ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Σχολ. έτος 2012-13 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α Τετραμήνου ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ Α4 Υπεύθυνη καθηγήτρια Αναστασία Γκαρίπη 1 Ομάδες μαθητών Ομάδα «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» Μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας

Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας E R T Y U I S D F G H J Z X C V B N ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ Ε Σ Α ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Α Το Έργο συγχρηματοδοτείται έως 80% από το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία

2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία 2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία Θεσσαλονίκη Στις 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη Εξαρτημένων Νέων».

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2 Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Η «Ακαδημία των Πολιτών» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με διοικητική έδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ. Στις 25 Μαΐου 2011, το. ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ Προσδοκία των ανθρώπων όλων των εποχών ήταν η αποκατάσταση των φθαρμένων

ΓΕΦΥΡΑ. Στις 25 Μαΐου 2011, το. ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ Προσδοκία των ανθρώπων όλων των εποχών ήταν η αποκατάσταση των φθαρμένων ΓΕΦΥΡΑ OIKOTΡΟΦΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ «ΓΛΑΥΚΟΣ» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 1ο χλμ. Λαμίας Φραντζή Παγκράτι Λαμίας Ε Τ Ο Σ 2 ο Α Ρ. Φ Υ Λ Λ Ο Υ 3 Τ Η Λ. & F A X : 2 2 3 1 0 6 6 3 7 7 e m a i l : e k p s l a m @ o t e n e t. g r Ι

Διαβάστε περισσότερα