Εσωτερικός Συντονισμός: Οι φυτορμόνες συντονίζουν τις λειτουργίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπλοκο αναπτυξιακό πρόγραμμα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εσωτερικός Συντονισμός: Οι φυτορμόνες συντονίζουν τις λειτουργίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπλοκο αναπτυξιακό πρόγραμμα"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Εσωτερικός Συντονισμός: Οι φυτορμόνες συντονίζουν τις λειτουργίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπλοκο αναπτυξιακό πρόγραμμα openeclass gliak@aua.gr

2 Ακολουθίες διαβίβασης σήματος

3 Φυτορμόνες Φυτορμόνες (σν φυτικές ορμόνες): Μόρια χαμηλού Μ.Β. τα οποία παίζουν το ρόλο του χημικού ενδιάμεσου σήματος, μεταφέρονται από κύτταρο σε κύτταρο ή από ιστό σε ιστό και δρουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Φυτορυθμιστές (σν ρυθμιστές ανάπτυξης): Μόρια τα οποία δεν απαντώνται στα φυτικά κύτταρα, παράγονται μέσω χημικής σύνθεσης και παρουσιάζουν δράση φυτικής ορμόνης.

4 Ορισμένα ερεθίσματα από το αβιοτικό ή βιοτικό περιβάλλον, οι φυτορμόνες που διαβιβάζουν το σήμα της μεταβολής των συνθηκών, οι αλληλεπιδράσεις με άλλες φυτορμόνες και η απάντηση που δίδεται από το φυτό.

5 Οι κυριότερες δράσεις και πρότυπα μεταφοράς των φυτορμονών.

6 Κάθε ιστός παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία έναντι μιας φυτορμόνης (π.χ. αυξίνης). Η αυξίνη μπορεί να παρουσιάσει προωθητική ή παρεμποδιστική δράση έναντι της αύξησης των κυττάρων ενός ιστού, ανάλογα με την εφαρμοζόμενη συγκέντρωση. Η ρίζα εμφανίζεται εξαιρετικά ευαίσθητη έναντι της αυξίνης, αντίθετα με το βλαστό, ενώ οι οφθαλμοί παρουσιάζουν ενδιάμεση ευαισθησία.

7 Τι είναι η έκφραση γονιδίων; έκφραση γονιδίων (γονιδιακή έκφραση) είναι η διαδικασία με την οποία η πληροφορία που περιλαμβάνει ένα γονίδιο χρησιμοποιείται για τη σύνθεση ενός λειτουργικού γονιδιακού προϊόντος (συνήθως μια πρωτεΐνη). Η έκφραση γονιδίων είναι δυνατόν να περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: Μεταγραφή, ωρίμανση (μάτισμα) του RNA, μετάφραση και μεταμεταφραστική τροποποίηση της πρωτεΐνης. Η ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων καθορίζει τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων και αποτελεί τη βάση για τη διαφοροποίηση, τη μορφογένεση και την ποικιλομορφία και την ικανότητα προσαρμογής των οργανισμών.

8 Τι είναι μεταγραφή των γονιδίων; Η παραγωγή αντιγράφων RNA από το DNA ονομάζεται μεταγραφή, και πραγματοποιείται στον πυρήνα από την πολυμεράση του RNA. Η ρύθμιση αφορά στον έλεγχο της ποσότητας και του χρόνου εμφάνισης του λειτουργικού προϊόντος ενός γονιδίου. Μέσω του ελέγχου αυτού τα κύτταρα παράγουν τα γονιδιακά προϊόντα μόνο όταν υπάρξει ανάγκη. Στα ευκαρυωτικά κύτταρα η μεταγραφή ελέγχεται από τρεις τύπους πολυμερασών του RNA, κάθε μία από τις οποίες αναγνωρίζει μια ειδική αλληλουχία DNA που ονομάζεται προαγωγέας. Η έναρξη επίσης της μεταγραφής ρυθμίζεται από λειτουργικές πρωτεΐνες που συνδέονται σε ειδικές περιοχές του DNA και ονομάζονται μεταγραφικοί παράγοντες.

9 Η έναρξη της μεταγραφής από την RNA πολυμεράση προϋποθέτει τη δημιουργία συμπλόκου του μεταγραφικού παράγοντα με τον προαγωγέα

10 Τι είναι η ωρίμανση του RNA; Ενώ η μεταγραφή προκαρυωτικών γονιδίων που κωδικοποιούν μια πρωτεΐνη παράγει αγγελιοφόρο RNA (mrna) που είναι έτοιμο για μετάφραση σε πρωτεΐνη, η μεταγραφή ευκαρυωτικών γονιδίων παράγει ένα πρώιμο μεταγράφημα του RNA (premrna), το οποίο υποβάλλεται σε μια σειρά από τροποποιήσεις για να γίνει λειτουργικό (ώριμο) mrna.

11 Τι είναι η μετάφραση του mrna; Είναι η διαδικασία με την οποία ένα ώριμο mrna αποκωδικοποιείται από ένα ριβόσωμα και παράγει μια ειδική αλληλουχία αμινοξέων. Το πολυπεπτίδιο στη συνέχεια συμμετέχει στη συγκρότηση μιας πρωτεΐνης η οποία εκτελεί συγκεκριμένη λειτουργία. Τι είναι μετα-μεταφραστική τροποποίηση των πρωτεϊνών; Μετά την παραγωγή τους από τα ριβοσώματα, οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται και κατά κανόνα αποκτούν την τελική τους μορφή. Ορισμένες όμως για να γίνουν λειτουργικές, απαιτούν μεταμεταφραστικές τροποποιήσεις.

12 Τι είναι μεταγραφικοί παράγοντες; Οι μεταγραφικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες που ελέγχουν το ρυθμό μεταγραφής της γενετικής πληροφορίας από DNA σε mrna μέσω της δέσμευσής τους σε ειδικές αλληλουχίες DNA. Οι μεταγραφικοί παράγοντες επιτελούν τη λειτουργία αυτή αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλες πρωτεΐνες με τελικό αποτέλεσμα την προώθηση (ως ενεργοποιητές) ή την παρεμπόδιση (ως καταστολείς) της πρόσδεσης της RNA πολυμεράσης σε συγκεκριμένα γονίδια. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των μεταγραφικών παραγόντων είναι ότι περιέχουν μία ή περισσότερες περιοχές σύνδεσης με DNA, οι οποίες συνδέουν τους μεταγραφικούς παράγοντες με ειδικές αλληλουχίες του DNA που γειτνιάζουν με τα γονίδια που ρυθμίζουν

13 Οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν οι φυτορμόνες φαίνεται ότι διέπονται από μια αλληλουχία μεταβολικών και μοριακών τροποποιήσεων με κοινά χαρακτηριστικά. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής στάδια: Α. Η αντίληψη ενός ερεθίσματος που προέρχεται από το εξωτερικό ή εσωτερικό περιβάλλον προκαλεί σύνθεση μιας φυτορμόνης. Β. Η φυτορμόνη μεταφέρεται στα κύτταρα στόχους όπου προσδένεται σε ένα ειδικό μόριο υποδοχέα. Γ. Η πρόσδεση της φυτορμόνης στον υποδοχέα της προκαλεί ακολουθίες διαβίβασης σήματος που κατά κανόνα ακολουθούν δύο εναλλακτικές πορείες:

14 Η πρώτη πορεία περιλαμβάνει μιτωτικές κινάσες ή άλλους αντίστοιχους μηχανισμούς που ενεργοποιούν μεταγραφικούς παράγοντες οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν γονίδια του πυρήνα με τελικό αποτέλεσμα τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών. Η δεύτερη πορεία περιλαμβάνει την απενεργοποίηση ή καταστροφή ρυθμιστικών πρωτεϊνών που παρεμποδίζουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων. Επομένως η εξουδετέρωση των πρωτεϊνών αυτών έχει ως αποτέλεσμα (όπως και στη πρώτη περίπτωση) την ενεργοποίηση γονιδίων και σύνθεση νέων πρωτεϊνών.

15 Γενικευμένο πρότυπο του τρόπου δράσης των φυτορμονών σε μεταβολικό και μοριακό επίπεδο.

16 Οι αυξίνες επάγουν τη διάταση των κυτταρικών τοιχωμάτων και ρυθμίζουν την ανάπτυξη Το όνομα αυξίνη δόθηκε στην ουσία η οποία απομονώθηκε πρώτη από φυτικούς ιστούς, και παρουσίαζε φυτορμονική δράση (προωθούσε την αύξηση του μεγέθους των κυττάρων). Μετέπειτα ταυτοποίηση της ουσίας έδειξε ότι επρόκειτο για το ινδολοξικό οξύ (ΙΑΑ), η σύνθεση του οποίου επιτελείται μέσω του αμινοξέος τρυπτοφάνης. Το ΙΑΑ παράγεται κατά κύριο λόγο στις νεαρές καταβολές των φύλλων και το ακραίο μερίστωμα του βλαστού και με μονόδρομη μεταφορά μετακινείται προς τη ρίζα μέσω του βλαστού. Η κίνηση αυτή της αυξίνης χαρακτηρίζεται ως βασιπέταλη από την κορυφή προς τη βάση ενός φυτού.

17 Χημική δομή του ινδολοξικού οξέος (ΙΑΑ), μιας φυτορμόνης, του 2,4 διχλωροφαινοξυ-οξικού οξέος (2,4-D), ενός φυτορυθμιστή που χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο και του 1 ναφθαλενοξικού οξέος (ΝΑΑ), ενός φυτορυθμιστή που χρησιμοποιείται ως συνθετικό ανάλογο της αυξίνης.

18 Οι κυριότερες δράσεις της αυξίνης περιλαμβάνουν: 1. Διάταση των κυτταρικών τοιχωμάτων. Η αυξίνη επάγει την επιμήκυνση των κυττάρων νεαρών εκπτυσσόμενων οργάνων. Η αυξίνη φαίνεται ότι επηρεάζει την πλαστικότητα των κυτταρικών τοιχωμάτων, μέσω δύο μηχανισμών: α. Η αυξίνη επάγει τη δραστηριότητα αντλιών πρωτονίων που εδράζονται στη κυτταροπλασματική μεμβράνη. Η πτώση του ph του αποπλάστη προκαλεί ενεργοποίηση ορισμένων ενζύμων (εκτασίνες) τα οποία προκαλούν διάσπαση των δεσμών μεταξύ των μικροϊνιδίων της κυτταρίνης. β. Η αυξίνη επάγει την έκφραση γονιδίων τα οποία κωδικοποιούν πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην εκτασιμότητα των τοιχωμάτων.

19 Οι κυριότερες δράσεις της αυξίνης περιλαμβάνουν: 2. Ρύθμιση του αναπτυξιακού προγράμματος. Οι μεταβολές στη συγκέντρωση της αυξίνης και η αλληλεπίδρασή της με άλλες φυτορμόνες αποτελούν ένα παράγοντα ρύθμισης της πορείας του όλου προγράμματος. Επίσης λόγω της διαφορετικής ευαισθησίας του κάθε οργάνου, οι επιπτώσεις στη διακύμανση των συγκεντρώσεων της αυξίνης είναι διαφορετικές. α. Κυριαρχία της κορυφής. Η ενδογενής αυξίνη η οποία παράγεται στο κορυφαίο μερίστωμα του βλαστού (κορυφαίο οφθαλμό) παρεμποδίζει τη δραστηριότητα των μεριστωμάτων των πλάγιων οφθαλμών. Συνεπώς παρεμποδίζει και το σχηματισμό πλάγιων διακλαδώσεων του βλαστού.

20 Η κυριαρχία της κορυφής είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των αυξινών με τις κυτοκινίνες (βλ. παρακάτω), τις στριγγολακτόνες (εικόνα 7.8), αλλά και τη διαθεσιμότητα σακχαρόζης.

21 Η κυριαρχία της κορυφής είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των αυξινών με τις κυτοκινίνες (βλ. παρακάτω), τις στριγγολακτόνες (εικόνα 7.8), αλλά και τη διαθεσιμότητα σακχαρόζης.

22 Η κυριαρχία της κορυφής είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των αυξινών με τις κυτοκινίνες (βλ. παρακάτω), τις στριγγολακτόνες (εικόνα 7.8), αλλά και τη διαθεσιμότητα σακχαρόζης.

23 Οι κυριότερες δράσεις της αυξίνης περιλαμβάνουν: β. Σχηματισμός μεριστωμάτων μέσω των οποίων δημιουργούνται ρίζες. Η αυξίνη προωθεί το σχηματισμό του ακραίου μεριστώματος της ρίζας, αλλά και την ενεργοποίηση του περικυκλίου από το οποίο παράγονται οι πλάγιες ρίζες. Σε πολλές περιπτώσεις η αυξίνη διεγείρει τον σχηματισμό επακτών ριζών κατ ευθείαν από το στέλεχος του βλαστού. Η δράση αυτή παρουσιάζει έντονο γεωργικό ενδιαφέρον, αφού δίδεται η δυνατότητα παραγωγής νέων φυτών από μοσχεύματα.

24 Δημιουργία επακτών ριζών σε μοσχεύματα βατομουριάς (Α), κυδωνιάς (Β), αχλαδιάς (Γ) και συκιάς (Δ) μετά από εφαρμογή ορμόνης ριζοβολίας.

25 Οι κυριότερες δράσεις της αυξίνης περιλαμβάνουν: γ. Διαφοροποίηση των ιστών των ηθμαγγειωδών δεσμίδων. Στα πολυετή δενδρώδη είδη η αυξίνη που παράγεται στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς την άνοιξη, σε συνδυασμό με τις γιββερελίνες, προωθεί τις κυτταροδιαιρέσεις στο κάμβιο και διεγείρει το σχηματισμό του δευτερογενούς ξυλώματος. Η δράση αυτή της αυξίνης έχει εφαρμογή και στις ιστοκαλλιέργειες in vitro. δ. Η αυξίνη προωθεί την ανάπτυξη των καρπών. Σε αυτή την περίπτωση το έμβρυο θεωρείται το όργανο που παράγει την ορμόνη.

26 Σε αδιατάρακτες συνθήκες ανάπτυξης, η αυξίνη που παράγεται στα αχαίνια (σπέρματα) της φράουλας αποτελεί τον αναγκαίο παράγοντα της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του σαρκώδους τμήματος του συγκάρπιου. Εάν στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης αφαιρεθούν πλήρως τα αχαίνια ή αφαιρεθούν στη μία πλευρά του συγκάρπιου, η ανάπτυξή του δεν είναι πλήρης. Εάν και πάλι τα αχαίνια αφαιρεθούν από το ήμισυ του συγκάρπιου στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης αλλά εφαρμοστεί αυξίνη στο τμήμα αυτό, η ανάπτυξη είναι πλήρης παρόλο που μόνο το ένα ήμισυ φέρει αχαίνια.

27

28 Οι κυριότερες δράσεις της αυξίνης περιλαμβάνουν: ε. Η αυξίνη, από κοινού με τις φυτορμόνες αιθυλένιο και αμπσισικό οξύ ρυθμίζει την πτώση των φύλλων και των καρπών. Η δημιουργία της ζώνης αποκοπής ελέγχεται από την αυξίνη σε συνδυασμό με τη δράση του αιθυλενίου και του ΑΒΑ. Αν η συγκέντρωση αυξίνης στα φύλλα πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο λόγω μεταβολής των συνθηκών ανάπτυξης (π.χ. μεταβολή του μήκους της ημέρας ή κάποια καταπόνηση), ενεργοποιείται ο μηχανισμός αποκοπής ο οποίος τελικώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο του αιθυλενίου και του ΑΒΑ ζ. Εμπλοκή σε μηχανισμούς τροπισμών.

29 Οι γιββερελίνες προωθούν την επιμήκυνση των μεσογονατίων διαστημάτων και τις κυτταρικές διαιρέσεις Οι γιββερελίνες αποτελούν μια ομάδα από χημικές ενώσεις που παρουσιάζουν παρόμοια φυτορμονική δράση και ανακαλύφθηκαν από Ιάπωνες ερευνητές οι οποίοι μελετούσαν την ασθένεια του ρυζιού που προκαλεί ο μύκητας Gibberella fujikuroi. Τα προσβεβλημένα φυτά του ρυζιού αναπτύσσονται ταχύτερα έναντι των υγιών, αλλά σωριάζονται στο έδαφος και νεκρώνονται πριν καρποφορήσουν. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι ανάλογη ουσία ανιχνεύεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις και στους φυτικούς ιστούς και παρουσιάζει δράση φυτορμόνης. Στη περίπτωση του ρυζιού προωθεί την επιμήκυνση του βλαστού για την αποφυγή ολικής κάλυψής του από το νερό.

30 Οι γιββερελίνες προωθούν την επιμήκυνση των μεσογονατίων διαστημάτων και τις κυτταρικές διαιρέσεις Οι γιββερελίνες αποτελούν μια ομάδα από χημικές ενώσεις που παρουσιάζουν παρόμοια φυτορμονική δράση και ανακαλύφθηκαν από Ιάπωνες ερευνητές οι οποίοι μελετούσαν την ασθένεια του ρυζιού που προκαλεί ο μύκητας Gibberella fujikuroi. Τα προσβεβλημένα φυτά του ρυζιού αναπτύσσονται ταχύτερα έναντι των υγιών, αλλά σωριάζονται στο έδαφος και νεκρώνονται πριν καρποφορήσουν. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι ανάλογη ουσία ανιχνεύεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις και στους φυτικούς ιστούς και παρουσιάζει δράση φυτορμόνης. Στη περίπτωση του ρυζιού προωθεί την επιμήκυνση του βλαστού για την αποφυγή ολικής κάλυψής του από το νερό.

31 Οι γιββερελίνες προωθούν την επιμήκυνση των μεσογονατίων διαστημάτων και τις κυτταρικές διαιρέσεις Από άποψη χημικής δομής οι γιββερελίνες ανήκουν στην ομάδα των τερπενίων. Μέχρι σήμερα είναι γνωστές πάνω από 100 γιββερελίνες, η ονομασία των οποίων δίδεται με βάση τη σειρά με την οποία ανακαλύπτονται (GA1, GA2, GA3.).

32 Οι κυριότερες δράσεις των γιββερελινών περιλαμβάνουν: 1. Οι γιββερελίνες προωθούν την επιμήκυνση του βλαστού. Οι γιββερελίνες προωθούν την επιμήκυνση του βλαστού φυτών τα οποία παρουσιάζουν μορφολογία τύπου ροζέτας. Τα φυτά αυτά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κραμβοειδή, κατά τη διάρκεια του βλαστητικού τους σταδίου χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μικρά μεσογονάτια διαστήματα. Στο αναπαραγωγικό στάδιο, ο βλαστός τους επιμηκύνεται και τα άνθη σχηματίζονται στα επιμηκυσμένα νέα τμήματα του βλαστού. Στο φυσικό περιβάλλον η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται από ερεθίσματα όπως αύξηση του μήκους της ημέρας ή/και άνοδο της θερμοκρασίας μετά από την πάροδο μιας ψυχρής περιόδου (εαρινοποίηση) ή από εξωγενή χορήγηση γιββερελίνης.

33

34 Οι κυριότερες δράσεις των γιββερελινών περιλαμβάνουν: 2. Οι γιββερελίνες εμπλέκονται στη βλάστηση σπερμάτων ποωδών κυρίως φυτών. Οι γιββερελίνες προωθούν την ενζυμική αποδόμηση των αποθεμάτων αμύλου κατά τη βλάστηση του σπέρματος. Ο μηχανισμός έχει μελετηθεί κυρίως στα σπέρματα του κριθαριού. Η αλληλουχία των συμβάντων τα οποία οδηγούν τελικά στη βλάστηση του σπέρματος του φυτού αυτού ξεκινά με την ενυδάτωσή του, που έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση γιββερελινών από το έμβρυο. Οι γιββερελίνες επάγουν την έκφραση γονιδίων που κωδικοποιούν υδρολυτικά ένζυμα του αμύλου (αμυλάσες) στα κύτταρα της ζώνης της αλευρώνης.

35 Ο μηχανισμός προώθησης της βλάστησης των σπερμάτων του κριθαριού. Με την ενυδάτωση του σπέρματος το έμβρυο συνθέτει γιββερελίνες (GA), επάγεται η σύνθεση αμυλάσης η οποία μετατρέπει το άμυλο σε γλυκόζη με την οποία τροφοδοτείται το νεαρό ετερότροφο αρτίβλαστο.

36 Οι κυριότερες δράσεις των γιββερελινών περιλαμβάνουν: 3. Οι γιββερελίνες προωθούν την καρπόδεση και την ανάπτυξη ορισμένων καρπών. Οι γιββερελίνες μπορεί να υποκαταστήσουν την επικονίαση και να επάγουν την ανάπτυξη καρπών από τους οποίους απουσιάζουν τα σπέρματα (παρθενοκαρπικοί καρποί). Στη περίπτωση της σουλτανίνας, η πρώιμη αποβολή του σπέρματος έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρπών μικρού μεγέθους. Η εφαρμογή γιββερελινών προκαλεί αύξηση του μεγέθους των καρπών. 4. Οι γιββερελίνες ελέγχουν την εκδήλωση του σταδίου της νεανικότητας σε ορισμένα είδη. Οφθαλμοί οι οποίοι πρόκειται να δώσουν βλάστηση χαρακτηριστική του σταδίου της ωριμότητας, εάν υποστούν χειρισμό με γιββερελίνη, εκπτύσσουν βλάστηση χαρακτηριστική του σταδίου της νεανικότητας.

37 Φύλλα κισσού στο στάδιο της νεανικότητας (Α) και στο στάδιο της ωριμότητας (Β).

38 Οι κυτοκινίνες παίζουν σημαντικούς ρόλους στην ανάπτυξη των φυτικών ιστών Η ομάδα αυτή φυτορμονών πήρε το όνομά της από την ικανότητα των ουσιών αυτών να προκαλούν κυτοκίνηση, δηλ. κυτταροδιαιρέσεις. Η πρώτη κυτοκινίνη ανακαλύφθηκε σε ιστούς καλαμποκιού (Zea mays) και γι αυτό πήρε το όνομα ζεατίνη. Έκτοτε έχει ανακαλυφθεί μια σειρά φυτορμονών και έχουν παρασκευαστεί και φυτορυθμιστές με δράση ανάλογη της ζεατίνης. Όλα αυτά τα μόρια αποτελούν παράγωγα της αδενίνης και προκύπτουν με τη σύνδεση ενός υποκαταστάτη στο άζωτο του δακτυλίου της πουρίνης.

39 Οι κυτοκινίνες παίζουν σημαντικούς ρόλους στην ανάπτυξη των φυτικών ιστών

40 Οι κυτοκινίνες παίζουν σημαντικούς ρόλους στην ανάπτυξη των φυτικών ιστών 1. Οι κυτοκινίνες προωθούν τις κυτταροδιαιρέσεις. Η επίδραση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις αυξίνες και εντοπίζεται σε μεριστωματικούς ιστούς. Η ανάπτυξη των μεριστωμάτων του βλαστού (του κορυφαίου και των πλάγιων) προϋποθέτει τη παρουσία κυτοκινινών. Η δράση της αυξίνης στη κυριαρχία της κορυφής οφείλεται στη παρεμπόδιση της σύνθεσης κυτοκινινών στους πλάγιους οφθαλμούς. Εφαρμογή κυτοκινινών στους πλάγιους οφθαλμούς προκαλεί την έκπτυξή τους, ακόμη και παρουσία αυξίνης. Από την άλλη πλευρά οι κυτοκινίνες παρεμποδίζουν την επιμήκυνση της ρίζας και παρεμποδίζουν τη προωθητική δράση της αυξίνης στο σχηματισμό πλάγιων ριζών.

41 Οι κυτοκινίνες παίζουν σημαντικούς ρόλους στην ανάπτυξη των φυτικών ιστών 2. Οι κυτοκινίνες συμμετέχουν στην οργανογένεση. Οι κυτοκινίνες φαίνεται ότι παίζουν το ρόλο ενός σημαντικού εσωτερικού σήματος το οποίο συντονίζει την ανάπτυξη του υπέργειου έναντι του υπόγειου τμήματος ενός φυτού. Απρόσκοπτη τροφοδοσία του βλαστού με κυτοκινίνη υποδηλώνει την συνεχή παρουσία μιας υγιούς και δραστήριας ρίζας και επιτρέπει την ανεμπόδιστη ανάπτυξη του υπέργειου τμήματος. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με πειράματα in vitro σε ιστοκαλλιέργειες.

42 Η αλληλεπίδραση αυξινών και κυτοκινινών στην διαφοροποίηση ενός κάλου in vitro. Υψηλός λόγος των συγκεντρώσεων αυξινών/κυτοκινινών ευνοεί το σχηματισμό ριζών (πάνω), ενώ χαμηλός λόγος ευνοεί το σχηματισμό του υπέργειου τμήματος (μέσον). Εφαρμογή χαμηλού λόγου αυξινών/κυτοκινινών με παράλληλη μεταφορά του κάλου σε υπόστρωμα φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ευνοεί το σχηματισμό και των ριζών

43

44 Οι κυτοκινίνες παίζουν σημαντικούς ρόλους στην ανάπτυξη των φυτικών ιστών 3. Οι κυτοκινίνες καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης. Εάν ένα φύλλο αποκοπεί από το βλαστό ενεργοποιείται η διαδικασία της γήρανσης η οποία περιλαμβάνει αποδόμηση των χλωροφυλλών και των πρωτεϊνών και μεταφορά των προϊόντων της αποδόμησης προς άλλα μέρη του φυτού. Οι κυτοκινίνες καθυστερούν την αποδόμηση των χλωροφυλλών και των πρωτεϊνών πιθανότατα παρεμποδίζοντας την καταστολή των γονιδίων τα οποία εμπλέκονται στη βιοσύνθεση της χλωροφύλλης και των πρωτεϊνών.

45 Αποκομμένο φύλλο φασολιού τοποθετημένο σε νερό (αριστερά). Μετά από διάστημα λίγων ημερών τα συμπτώματα της γήρανσης είναι πλέον εμφανή (πάνω δεξιά). Ωστόσο εάν το φύλλο ψεκαστεί με διάλυμα κυτοκινίνης η διαδικασία της γήρανσης καθυστερεί (κάτω δεξιά).

46 Το αμπσισικό οξύ (ΑΒΑ) προωθεί το λήθαργο και αποτελεί ένα ενδογενές σήμα κινδύνου Πρόκειται για σεσκιτερπένιο (C15) το οποίο συντίθεται μέσω της οδού του μεβαλονικού, δηλ. της βιοσύνθεσης των τερπενίων και των καροτενοειδών. Συντίθεται σε όλα τα κύτταρα τα οποία διαθέτουν πλαστίδια και μεταφέρεται τόσο μέσω του ηθμού, όσο και μέσω του ξύλου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρασκευαστεί συνθετικά του ανάλογα.

47 Το αμπσισικό οξύ (ΑΒΑ) προωθεί το λήθαργο και αποτελεί ένα ενδογενές σήμα κινδύνου Η διαβίβαση σήματος μέσω του ΑΒΑ περιλαμβάνει τη πρόσδεσή του στον αντίστοιχο υποδοχέα, ο οποίος στη συνέχεια: Α. Εάν η αντίδραση θα πρέπει να είναι σύντομη (π.χ. κλείσιμο στομάτων) συμβαίνουν άμεσες μεταβολικές τροποποιήσεις. Ρυθμίζεται επίσης και η έκφραση ορισμένων γονιδίων. Β. Εάν η αντίδραση απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. έλεγχος ληθάργου) ενεργοποιούνται ρυθμιστικές πρωτεΐνες και μεταγραφικοί παράγοντες οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν πολυάριθμα γονίδια του πυρήνα. Ας σημειωθεί ότι το ΑΒΑ ελέγχει την έκφραση του 10% του συνόλου των γονιδίων του Arabidopsis.

48 Η φυσιολογική δράση του ABA περιλαμβάνει: 1. Ρύθμιση της ανάπτυξης του σπέρματος. Προώθηση του λήθαργου των σπερμάτων και των οφθαλμών. Η ανάπτυξη των σπερμάτων ξεκινά με έντονες κυτταροδιαιρέσεις, διαφοροποίηση ιστών και σταδιακό σχηματισμό του εμβρύου. Στη συνέχεια οι κυτταροδιαιρέσεις σταματούν και αρχίζει η συσσώρευση των αποταμιευτικών ουσιών. Στα τελευταία στάδια της ωρίμανσής τους τα σπέρματα αφυδατώνονται σταδιακά ενώ παράλληλα το έμβρυο αποκτά ανθεκτικότητα έναντι της αφυδάτωσης. Εξίσου σταδιακά αυξάνονται και οι συγκεντρώσεις ΑΒΑ που θεωρούνται υπεύθυνες για τη σύνθεση των αποθεμάτων του και για την ανάπτυξη αντοχής του εμβρύου στη φάση της ωρίμανσης και αφυδάτωσης του σπέρματος. Επίσης οι υψηλές συγκεντρώσεις ΑΒΑ στα σπέρματα παρεμποδίζουν την υδρόλυση του αμύλου.

49 Η φυσιολογική δράση του ABA περιλαμβάνει: Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ώριμα σπέρματα που προκύπτουν βρίσκονται σε λήθαργο. Ο λήθαργος επάγεται από το ΑΒΑ, το οποίο αλληλεπιδρά με τις γιββερελίνες. Υψηλές συγκεντρώσεις ΑΒΑ και χαμηλές συγκεντρώσεις γιββερελινών επάγουν το λήθαργο, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση άρσης του ληθάργου. Σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος ο λήθαργος αίρεται συνήθως μετά τη παραμονή των διαβρεγμένων σπερμάτων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στις συνθήκες αυτές προκαλείται αδρανοποίηση του ΑΒΑ και αύξηση της συγκέντρωσης των γιββερελινών. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και στη γεωργική πρακτική προκειμένου να αρθεί ο λήθαργος των σπερμάτων ορισμένων ειδών (π.χ. της μηλιάς και της κερασιάς), και ονομάζεται στρωμάτωση.

50 Η φυσιολογική δράση του ABA περιλαμβάνει: 2. Ρύθμιση της διαδικασίας αποκοπής των φύλλων των φυλλοβόλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Στη διαδικασία αυτή παίρνει μέρος και το αιθυλένιο και πιθανόν και άλλες φυτορμόνες.

51 Η φυσιολογική δράση του ABA περιλαμβάνει: 3. Προκαλεί κλείσιμο των στομάτων και επάγει την επιμήκυνση της ρίζας. Το ΑΒΑ παίζει σημαντικό ρόλο σε διαδικασίες που στοχεύουν στον περιορισμό των απωλειών νερού σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης. Εάν τα φωτοσυνθετικά κύτταρα του μεσοφύλλου χάσουν τη σπαργή τους, συνθέτουν ταχέως ΑΒΑ το οποίο μετακινείται προς τα καταφρακτικά κύτταρα. Το ΑΒΑ εμπλέκεται στο μηχανισμό εκροής ιόντων Κ + από τα καταφρακτικά κύτταρα και προκαλεί ελάττωση της σπαργής τους, οπότε τα στόματα κλείνουν...

52 Η φυσιολογική δράση του ABA περιλαμβάνει: 3. Προκαλεί κλείσιμο των στομάτων και επάγει την επιμήκυνση της ρίζας....σε συνθήκες έλλειψης νερού στο έδαφος, υψηλές συγκεντρώσεις ΑΒΑ συνθέτει και η ρίζα. Το ΑΒΑ που συντίθεται στη ρίζα οδηγείται μέσω των αγγείων του ξύλου προς το υπέργειο τμήμα. Με τον τρόπο αυτό το αμπσισικό οξύ παίζει το ρόλο του διασυστηματικού σήματος κινδύνου. Η αύξηση της συγκέντρωσης του ΑΒΑ, τόσο στο βλαστό όσο και στη ρίζα, προκαλεί παρεμπόδιση της ανάπτυξης του υπέργειου τμήματος, αλλά προώθηση της επιμήκυνσης της κύριας ρίζας. Συνεπώς ο λόγος υπέργειο/υπόγειο τμήμα μεταβάλλεται δραματικά υπέρ του υπόγειου τμήματος.

53 Το αιθυλένιο εμπλέκεται σε μηχανισμούς γήρανσης και παρεμπόδισης της ανάπτυξης: Πρόκειται για μόριο απλής δομής το οποίο στις συνήθεις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης συμπεριφέρεται ως αέριο, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει την ταχεία διάχυση και δράση Το αιθυλένιο συντίθεται από το αμινοξύ μεθειονίνη. Παράγεται σε όλα σχεδόν τα φυτικά όργανα. Η παραγωγή του επηρεάζεται από το στάδιο ανάπτυξης του οργάνου, τη παρουσία ΙΑΑ, τον τραυματισμό, την υδατική καταπόνηση, κ.ά.

54 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 1. Συμμετέχει στη ρύθμιση της ανάπτυξης των νεαρών αρτίβλαστων. Αμέσως μετά τη βλάστηση του σπέρματος, το υποκοτύλιο των νεαρών αρτίβλαστων των ευδικότυλων φυτών σχηματίζει το άγκιστρο το οποίο παραμένει κλειστό μέχρι το αρτίβλαστο να αντιληφθεί φωτεινά ερεθίσματα που πιστοποιούν την επιτυχή ανάδυση στην επιφάνεια του εδάφους, οπότε και ξεκινά η ευθυγράμμισή του. Η ευθυγράμμιση οφείλεται σε διαφορετικούς ρυθμούς αύξησης των πλευρών το αγκίστρου που δρομολογεί μια διαβάθμιση της συγκέντρωσης της αυξίνης η οποία είναι αποτέλεσμα της δράσης του αιθυλενίου.

55 Εάν ωχρωτικά αρτίβλαστα αντιληφθούν φως τότε ξεκινά η ευθυγράμμιση του αγκίστρου. Το αιθυλένιο επάγει είτε τη σύνθεση αυξίνης στην κατώτερη πλευρά του αγκίστρου, είτε τη μεταφορά της από την ανώτερη στην κατώτερη πλευρά (ένθετο).

56 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 1. Συμμετέχει στη ρύθμιση της ανάπτυξης των νεαρών αρτίβλαστων. Εάν ωχρωτικά αρτίβλαστα (αρτίβλαστα τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο σκοτάδι) υποστούν χειρισμό με αιθυλένιο τότε παρεμποδίζεται η επιμήκυνση, επάγεται η πάχυνση του επικοτυλίου και αλλάζει ο προσανατολισμός της αύξησης από κάθετη σε οριζόντια. Το σύνολο αυτών των αποκρίσεων ονομάζεται τριπλή απόκριση. Η τριπλή απόκριση φαίνεται ότι αποτελεί μέρος ενός μηχανισμού αποφυγής των εμποδίων που παρεμβάλλονται στο έδαφος και δυσχεραίνουν την ανάδυση του αρτίβλαστου.

57 Εάν τα ωχρωτικά αρτίβλαστα υποστούν χειρισμό με αιθυλένιο τότε προκαλείται η τριπλή απόκριση. Παρεμποδίζεται η επιμήκυνση, επάγεται η πάχυνση του επικοτυλίου και αλλάζει ο προσανατολισμός της αύξησης από κάθετη σε οριζόντια καθώς το αιθυλένιο προκαλεί μετακίνηση της αυξίνης (ένθετο).

58 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 2. Εμπλέκεται στη διαδικασία του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος αφορά σε μια διαδικασία νέκρωσης βάσει ενός προγράμματος είτε στα πλαίσια της ανάπτυξης του οργανισμού, είτε στα πλαίσια της άμυνας έναντι βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η εμπλοκή του αιθυλενίου στη δημιουργία αγγείων ξύλου. Τα ώριμα αγγεία ξύλου προέρχονται από ζωντανά κύτταρα τα οποία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους νεκρώνονται. Η διαδικασία αυτή επάγεται από το αιθυλένιο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της δεύτερης περίπτωσης αποτελούν ο σχηματισμός αερεγχύματος και η νέκρωση ιστών λόγω βιοτροφικών παθογόνων.

59 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 3. Προωθεί τη γήρανση. Το αιθυλένιο επάγει την έκφραση γονιδίων τα οποία κωδικοποιούν πρωτεάσες (ένζυμα τα οποία καταλύουν την αποδόμηση πρωτεϊνικών μορίων) καθώς και ένζυμα αποδόμησης των χλωροφυλλών. Η σύνθεση των ενζύμων αυτών αποτελεί σημείο κλειδί για την έναρξη της γήρανσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η γήρανση συνοδεύεται και με αποκοπή του οργάνου.

60 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 4. Εμπλέκεται στη διαδικασία αποκοπής των φύλλων και άλλων οργάνων. Με την συμπλήρωσή της διάρκεια ζωής των φύλλων αυτά αποκόπτονται από τον βλαστό με μια διαδικασία που ονομάζεται αποκοπή. Η αποκοπή ενεργοποιείται από περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως μείωση του μήκους της ημέρας στη διάρκεια του φθινοπώρου, ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασία κ.ά. Η ζώνη αποκοπής συγκροτείται από λεπτότοιχα παρεγχυματικά κύτταρα με περιορισμένους μεσοκυττάριους χώρους και επομένως παρουσιάζει μειωμένη μηχανική αντοχή. Η αυξημένη παραγωγή αιθυλενίου επάγει την σύνθεση υδρολυτικών ενζύμων τα οποία αποδομούν το μεσοτοίχιο μεταξύ των κυτταρικών τοιχωμάτων των κυττάρων, οπότε επέρχεται η σταδιακή εξασθένησή της

61 Α. Η ζώνη αποκοπής σε μίσχο φύλλου κερασιάς, όπως φαίνεται σε οπτικό μικροσκόπιο. Φαίνεται επίσης οφθαλμός ο οποίος καλύπτεται με λέπια. Β. Η ζώνη αποκοπής σε μεγαλύτερη μεγέθυνση. Στην περιοχή κάτω αριστερά ο μίσχος έχει ήδη διαχωριστεί από το βλαστό.

62 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 5. Το αιθυλένιο προωθεί την ωρίμανση καρπών. Κατά κανόνα η διαδικασία αυτή δρομολογείται μετά την αποκοπή των καρπών από το δένδρο και αποτελεί μια παραλλαγή της γήρανσης. Περιλαμβάνει τη μετατροπή των αποθεμάτων αμύλου ή οργανικών οξέων προς σάκχαρα, την υδρόλυση των κυτταρικών τοιχωμάτων, την αποδόμηση των χλωροφυλλών και σύνθεση νέων χρωστικών (ανθοκυανινών), τη σύνθεση πτητικών μορίων τα οποία προσδίδουν το άρωμα στους ώριμους καρπούς κ.ά. Η δράση αυτή του αιθυλενίου χαρακτηρίζει τους λεγόμενους κλιμακτηριακούς καρπούς (π.χ. η μπανάνα). Στους καρπούς αυτούς παρατηρείται μια έξαρση της αναπνευστικής τους δραστηριότητας λίγο πριν την έναρξη της ωρίμανσης.

63 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 5. Το αιθυλένιο προωθεί την ωρίμανση καρπών. Η ωρίμανση περιλαμβάνει τη μετατροπή των αποθεμάτων αμύλου προς σάκχαρα, την υδρόλυση των κυτταρικών τοιχωμάτων, την αποδόμηση των χλωροφυλλών και σύνθεση νέων χρωστικών (ανθοκυανινών), τη σύνθεση πτητικών μορίων τα οποία προσδίδουν το άρωμα κ.ά. Στους λεγόμενους κλιμακτηριακούς καρπούς (π.χ. η μπανάνα) το έναυσμα για την ωρίμανση δίδεται από μια μαζική και απότομη σύνθεση αιθυλενίου. Τότε, παρατηρείται μια έξαρση της αναπνευστικής τους δραστηριότητας. Επομένως στους καρπούς αυτούς η εξωγενής χορήγηση αιθυλενίου προωθεί την ωρίμανση. Σε μη κλιμακτηριακούς καρπούς το αιθυλένιο δεν παρουσιάζει αξιόλογη δράση.

64 Η φυσιολογική δράση του αιθυλενίου περιλαμβάνει: 6. Το αιθυλένιο εμπλέκεται στη ρύθμιση της αύξησης φυτικών ιστών και οργάνων. Για κάθε ιστό υπάρχει μια κρίσιμη συγκέντρωση αυξίνης, πέραν της οποίας επάγεται η βιοσύνθεση αιθυλενίου το οποίο με τη σειρά του παρεμποδίζει την περαιτέρω αύξηση. Το αιθυλένιο αποτελεί έναν επιπρόσθετο παράγοντα ο οποίος ενισχύει τη δράση της αυξίνης στην παρεμπόδιση της έκπτυξης πλάγιων οφθαλμών και τη διαμόρφωση της κυριαρχίας της κορυφής.

65 Τα μπρασσινοστεροειδή συμμετέχουν στη ρύθμιση της ανάπτυξης: Πρόκειται για μια ομάδα φυτορμονών που ανακαλύφθηκαν σε γυρεόκοκκους της ελαιοκράμβης (Brassica napus). Το δραστικότερο μέλος της ομάδας είναι το μπρασσινολίδιο:

66 Τα μπρασσινοστεροειδή συμμετέχουν στη ρύθμιση της ανάπτυξης: Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μπρασσινοστεροειδή δρουν τοπικά και δεν μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις εντός του φυτικού σώματος. Τα μπρασσινοστεροειδή, από κοινού με άλλες φυτορμόνες παίρνουν μέρος στη ρύθμιση της ανάπτυξης. Προωθούν τις κυτταρικές διαιρέσεις και την διάταση των κυτταρικών τοιχωμάτων. Προκαλούν επιμήκυνση του βλαστού, αύξηση του μεγέθους των φυτών, ρύθμιση της μορφολογίας της ρίζας. Ρυθμίζουν τη διαφοροποίηση των αγγείων του ξύλου και του ηθμού. Προωθούν τη βλάστηση των σπερμάτων αλληλεπιδρώντας με τις γιββερελίνες και το ΑΒΑ. Επίσης εμπλέκονται και στη διαμόρφωση ανθεκτικότητας έναντι βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων καταπόνησης.

67 Ο εσωτερικός συντονισμός είναι πολύπλοκος Το αναπτυξιακό πρόγραμμα των σπερματόφυτων υλοποιείται in vivo μέσω μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης των φυτορμονών με στόχο την επιβίωση και την αναπαραγωγή του οργανισμού. Κάθε φυτορμόνη μπορεί να επηρεάζει τη σύνθεση (τη συγκέντρωση), τη μεταφορά (την κατανομή) και την ευαισθησία (την ένταση της απόκρισης) άλλων φυτορμονών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη μιας νεαρής κύριας ρίζας. Έξι διαφορετικές φυτορμόνες αλληλεπιδρούν ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του οργάνου. Κάθε μια φυτορμόνη δρα σε ένα διαφορετικό ιστό-στόχο και συνεπώς η μεταβολή της συγκέντρωσής της λόγω περιβαλλοντικών ερεθισμάτων τροποποιεί το αναπτυξιακό πρότυπο.

68 Αριστερά, εγκάρσια τομή μιας αναπτυσσόμενης ρίζας. Τα χρώματα υποδεικνύουν τους διαφορετικούς ιστούς από τους οποίους απαρτίζεται. Δεξιά, με πορτοκαλί χρώμα, υποδεικνύονται οι ιστοί στους οποίους επιδρούν οι διαφορετικές φυτορμόνες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

69

70 Ορισμένα παθογόνα, έντομα και νηματώδεις προκαλούν ορμονικές διαταραχές σε φυτικούς ιστούς προς όφελός τους Σε ορισμένες περιπτώσεις βιοτικών εχθρών, η επιτυχής προσβολή συνδυάζεται με παραβίαση του συστήματος διαβίβασης σήματος του φυτού που προσβάλλεται. Οι παρασιτικοί αυτοί οργανισμοί επηρεάζουν το μεταβολισμό ορισμένων φυτορμονών (κυρίως των αυξινών και των κυτοκινινών) των προσβεβλημένων ιστών με συνέπεια τα συμπτώματα της προσβολής να έχουν σχέση και με φυτορμονικές διαταραχές. Οι διαταραχές αυτές στοχεύουν στη δημιουργία ευνοϊκού για το παθογόνο περιβάλλοντος στη περιοχή της προσβολής και στην ευκολότερη εξεύρεση τροφής. Συχνά, η περιοχή αυτή μετατρέπεται σε σημείο μεταβολικής ζήτησης φωτοσυνθετικών προϊόντων τα οποία εκμεταλλεύεται προς όφελός του το παράσιτο.

71 Υπερπλασίες που οφείλονται σε φυτορμονικές διαταραχές. Α. Υπερπλασία που προκαλείται από έντομα σε φύλλα σχίνου (Pistacia terebinthus). Το έντονο κόκκινο χρώμα τους οφείλεται σε βιοσύνθεση και συσσώρευση ανθοκυανινών. Β. Υπερπλασία σε βλαστό ελιάς που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas syringae sb. savastanoi.

Κύκλος ζωής. Αύξηση. Διαφοροποίηση. Ανάπτυξη

Κύκλος ζωής. Αύξηση. Διαφοροποίηση. Ανάπτυξη Κύκλος ζωής Αύξηση Διαφοροποίηση Ανάπτυξη Αύξηση Μη αναστρέψιμη μεγέθυνση των κυττάρων, συνοδευόμενη από βιοσύνθεση νέων πρωτοπλασματικών συστατικών Κυτταρική διαίρεση Κυτταρική επιμήκυνση Διαφοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ Φυτική ορμόνη Κυτοκινίνες Αυξίνες Γιββερελλίνες Αμπσισικό οξύ Αιθυλένιο ΑΥΞΗΣΕΩΣ Η αποτελεσματικότητά τους Ουσία που σε πολύ μικρή συγκέντρωση προκαλεί κάποια φυσιολογική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Ο εσωτερικός συντονισμός: Οι φυτορμόνες συντονίζουν τις λειτουργίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπλοκο αναπτυξιακό πρόγραμμα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Ο εσωτερικός συντονισμός: Οι φυτορμόνες συντονίζουν τις λειτουργίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπλοκο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ο εσωτερικός συντονισμός: Οι φυτορμόνες συντονίζουν τις λειτουργίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπλοκο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2 7.1. Για να προχωρήσει ομαλά και να ολοκληρωθεί ο βιολογικός

Διαβάστε περισσότερα

2/4/2015. σπορόφυτα. http://www4.uwsp.edu

2/4/2015. σπορόφυτα. http://www4.uwsp.edu Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Διαδικασία ανάπτυξης κυττάρου ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Ρυθµιστές της αύξησης των φυτών» Ορεστιάδα 2015 Αύξηση Αύξηση = η µη αντιστρέψιµη µεγέθυνση ή διόγκωση

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών BRs, )

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών BRs, ) Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών BRs, ) 1 Πορεία παρουσίασης των Καθοριστικοί Σταθμοί BRs στην ανακάλυψη των ΒRs Δομή των κυριότερων ενδογενών μορφών Μεταβολισμός των BRs Βιοσύνθεση Διακίνηση Καταβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Το AMINΕMAX παραλαμβάνεται από κανονική ενζυματική υδρόλυση με πρώτες ύλες από σπόρους σιτηρών και καλαμποκιού σε ισορροπία με μείγμα από ειδικά ένζυμα ( Έξω πρωτει πρωτεΐνάσες-

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 Αύξηση Η μη αντιστρέψιμη μεγέθυνση ή διόγκωση, που συνοδεύεται από

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Φυτικά Κύτταρα Η Ζωή των Φυτών: Γενικές Αρχές Επισκόπηση της Δομής των Φυτών Φυτικά Κυτταρικά Οργανίδια Το Ενδομεμβρανώδες Σύστημα Οργανίδια που Προέρχονται από το Ενδομεμβρανώδες

Διαβάστε περισσότερα

Τα ορμονικά μόρια και η διαχείριση τους μέσα στο φυτό

Τα ορμονικά μόρια και η διαχείριση τους μέσα στο φυτό Φυσιολογία Φυτών Διαχείριση ορμονικών μορίων Τα ορμονικά μόρια και η διαχείριση τους μέσα στο φυτό Φυσιολογία Φυτών 3 ου Εξαμήνου Δ. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Φυσιολογία Φυτών Διαχείριση ορμονικών

Διαβάστε περισσότερα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα λειτουργικότητα βλαστού βλαστός υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα στηρίζει φύλλα, άνθη, καρπούς παράγει νέους ιστούς και όργανα (ιστογένεση/οργανογένεση) ο πράσινος βλαστός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΟΣΠΕΡΜΩΝ

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΟΣΠΕΡΜΩΝ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΟΣΠΕΡΜΩΝ Εγγενής αναπαραγωγή Εναλλαγή απλοειδούς και διπλοειδούς φάσης Απλο-διπλοφασικοί οργανισμοί Διπλοειδές σποριόφυτο Απλοειδές γαμετόφυτο Γαμετόφυτα Μικρογαμετόφυτο = γυρεόκοκκος

Διαβάστε περισσότερα

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη Ρίζα νερού και θρεπτικών Στήριξη και πρόσληψη Η ρίζα Ρόλος 1. στήριξη 2. πρόσληψη νερού & αλάτων 3. παραγωγή ορμονών (κυτοκινίνη & γιβερελίνη) 4. αποταμίευση μερική αυτονομία στη διαχείριση των υδατανθράκων,

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Οργάνωση μία ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη λειτουργία ή λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών. PGR (Plant Growth Regulators)

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών. PGR (Plant Growth Regulators) Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών PGR (Plant Growth Regulators) 1 Παράγοντες ελέγχου της ανάπτυξης των φυτών Χημικοί παράγοντες (ενδογενείς ή εξωγενείς) Περιβαλλοντικοί παράγοντες (φως φωτοπερίοδος, θερμοκρασία)

Διαβάστε περισσότερα

AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Χ.Κ. ΚΙΤΣΑΚΗ 2008 1 Αντικείμενα της ενότητας Ορισμοί και έννοιες Σκοπός των διεργασιών της ανάπτυξης Πού και πώς πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Ο καρπός φέρει και προστατεύει τα σπέρματα: μια βοηθητική δομή του κύκλου ζωής των ανθοφύτων Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Σπέρματα και Καρποί Γονιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Ο καρπός φέρει και προστατεύει τα σπέρματα: μια βοηθητική δομή του κύκλου ζωής των ανθοφύτων Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Σπέρματα και Καρποί Γονιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ Τα πιο διαδεδομένα είδη της γήινης βλάστησης βάση διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο 1. Με ποιο μηχανισμό αντιγράφεται το DNA σύμφωνα με τους Watson και Crick; 2. Ένα κύτταρο που περιέχει ένα μόνο χρωμόσωμα τοποθετείται σε θρεπτικό υλικό που περιέχει ραδιενεργό

Διαβάστε περισσότερα

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους Για να εξασφαλιστεί η σωστή και αρμονική έκφραση των ενζύμων μέσα στο κύτταρο χρειάζεται ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. και Η εναρμόνιση αυτή επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό. Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του

Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό. Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του 1)ελεύθερο Pi (inorganic phosphate) 2)προσαρτηµένο ως φωσφορική οµάδα πάνω σε κάποιο µόριο το συµβολίζουµε ως

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Κατάλληλος απομορφισμός ανάγκες Στο θαλάσσιο περιβάλλον Στο περιβάλλον της ξηράς Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Διαφυγή Αποφυγή Ανθεκτικότητα Δ ι α φ υ γ ή Επιλέγεται από ετήσιες ή εφήμερες μορφές ζωής. Τα φυτά αυτά ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη και ανθρώπινος πολιτισμός: Η ρύθμιση του γονιδίου της λακτάσης

Εξέλιξη και ανθρώπινος πολιτισμός: Η ρύθμιση του γονιδίου της λακτάσης Εξέλιξη και ανθρώπινος πολιτισμός: Η ρύθμιση του γονιδίου της λακτάσης Η διατήρηση του ενζύμου της λακτάσης στους ενήλικες είναι ένα παράδειγμα πρόσφατης εξέλιξης στον άνθρωπο. Μας δείχνει επίσης πώς μεταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑ 2.4 ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ σ ε λ ί δ α 1 ΕΙΚΟΝΑ 4.2β ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Να συμπληρώσετε τα κενά πλαίσια της εικόνας με την κατάλληλη λέξη ή φράση 2. Να γράψετε τον προσανατολισμό της μετακίνησης του ριβοσώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. γ Α3. α Α4. β Α5. β ΘΕΜΑ B B1. B2.

ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. γ Α3. α Α4. β Α5. β ΘΕΜΑ B B1. B2. ΘΕΜΑ Α Α1. γ (το πριμόσωμα) Α2. γ (οι υποκινητές και οι μεταγραφικοί παράγοντες κάθε γονιδίου) Α3. α (μεταφέρει ένα συγκεκριμένο αμινοξύ στο ριβόσωμα) Α4. β (αποδιάταξη των δύο συμπληρωματικών αλυσίδων)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 14: Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (DNA) 14.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 14: Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (DNA) 14.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 14: Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (DNA) 14.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες του DNA αποτελούνται από νουκλεοτίδια τα οποία ενώνονται με φωσφοδιεστερικούς δεσμούς. Πιο συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Iστός: Μια ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. (Γενετικό γονιδιακής έκφρασης) Μαντώ Κυριακού 2015

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. (Γενετικό γονιδιακής έκφρασης) Μαντώ Κυριακού 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (Γενετικό υλικό των βακτηρίων ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης) Μαντώ Κυριακού 2015 Γενετικό υλικό των βακτηρίων Αποτελείται από ένα μόριο DNA σε υπερελιγμένη μορφή και τα άκρα του

Διαβάστε περισσότερα

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο Μέρη Δένδρου Υπόγειο Επίγειο Μέρη Δένδρου Ακραίο μερίστωμα βλαστού Οφθαλμός Καταβολή φύλλου Φύλλο Λαιμός Ριζικά τριχίδια Ακραίο μερίστωμα ρίζας Καλύπτρα Ρίζα Ο ώριμος σπόρος (έμβρυο) έχει ριζικές καταβολές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις

Ενδεικτικές απαντήσεις ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ενδεικτικές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο. Εισαγωγικές Έννοιες. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο. Εισαγωγικές Έννοιες. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ IN VITRO ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Εισαγωγικές Έννοιες Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Καλλιέργεια in vitro (= μέσα σε γυαλί): η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία Θέματα πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Μετουσίωση είναι το φαινόμενο α. κατά το οποίο συνδέονται δύο αμινοξέα για τον σχηματισμό μιας πρωτεΐνης β. κατά

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Βιολογίας στα Κεφάλαια 1 έως 4 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Διαγώνισμα Βιολογίας στα Κεφάλαια 1 έως 4 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Διαγώνισμα Βιολογίας στα Κεφάλαια 1 έως 4 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. β Α4. β Α5. β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ B B1. Ο όρος γονιδιακή έκφραση αναφέρεται συνήθως σε όλη τη διαδικασία με την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Το πέρασμα από το μονοκύτταρο στο πολυκύτταρο επίπεδο οργάνωσης, όπως εκδηλώνεται στα ανώτερα φυτά, είναι μια σταδιακή και πολύπλοκη διεργασία στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ DNA Περετσή Χριστίνα Πιτσικάλη Παναγιώτα

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ DNA Περετσή Χριστίνα Πιτσικάλη Παναγιώτα Εργασία στη Βιολογία ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ DNA Περετσή Χριστίνα Πιτσικάλη Παναγιώτα ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ DNA Η ροή της πληροφορίας για το σχηματισμό των πρωτεϊνών, προϋποθέτει τη μεταφορά της από το DNA στο RNA (ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ).

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣΗ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων των παραγόντων καταπόνησης κρίνεται απολύτως αναγκαία Α. Σε

Διαβάστε περισσότερα

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 2. BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Ι. ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΙΙ. ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΙΙΙ. ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη Τύποι Φυτών Ετήσια Διετή Πολυετή Ποώδη Ξυλώδη Δένδρα Θάμνοι Ανατομική των αγγειωδών φυτών Κύτταρο Ιστός Όργανο Φυτό Υπόγειο μέρος Υπέργειο μέρος Ρίζα Βλαστοί ή στελέχη Ιστοί του βλαστού Εφυμενίδα Επιδερμίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ DNA ΚΑΙ RNA. Θανος Εξαρχου Γ1

ΤΟ DNA ΚΑΙ RNA. Θανος Εξαρχου Γ1 ΤΟ DNA ΚΑΙ RNA Θανος Εξαρχου Γ1 ΤΟ DNA Το δε(σ)οξυριβο(ζο)νουκλεϊ(νι)κό οξu είναι νουκλεϊκό οξύ που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι ιστοί συγκροτούν όργανα

Κεφάλαιο 3. Οι ιστοί συγκροτούν όργανα Κεφάλαιο 3 Οι ιστοί συγκροτούν όργανα Τα µέρη ενός αντιπροσωπευτικού σπερµατόφυτου Οβλαστός: (α) στηρίζει τα φύλλα και τα άνθη, (β) µεταφέρει νερό και ανόργανα άλατα από τις ρίζες προς όλα τα εναέρια µέρη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Το ένζυμο Αδενυλική κυκλάση, υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση του camp. Το camp είναι ένα παράδειγμα μορίου «αγγελιοφόρου» καθοδικά των G πρωτεινών Αύξηση του camp

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Ηλιόπουλος Εργαστήριο Γενετικής, Τµήµα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Ηλίας Ηλιόπουλος Εργαστήριο Γενετικής, Τµήµα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Χηµική Μεταβίβαση Σήµατος Ηλίας Ηλιόπουλος Εργαστήριο Γενετικής, Τµήµα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών 1 Η Επικοινωνία στα Ζωϊκά Κύτταρα 1. Δίκτυα εξωκυτταρικών και ενδοκυτταρικών

Διαβάστε περισσότερα

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες

Μετακίνηση. Απώλλεια 95-97% του νερού που απορροφάται ενώ ~2% υποστηρίζει την αύξηση ~1% συμμετέχει σε φωτοσύνθεση & άλλες μεταβολικές διεργασίες Το νερό στο φυτό Άριστος διαλύτης συμμετέχει στη διαμόρφωση της λειτουργικής στερεοδομής των μακρομορίων παίζει ενεργό ρόλο στο μεταβολισμό αποτελεί τον πρωταρχικό δότη e - κατά τη φωτοσυνθετική ροή e

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη Τύποι Φυτών Ετήσια Διετή Πολυετή Ποώδη Ξυλώδη Δένδρα Θάμνοι Ανατομική των αγγειωδών φυτών Κύτταρο Ιστός Όργανο Φυτό Υπόγειο μέρος Υπέργειο μέρος Ρίζα Βλαστοί ή στελέχη Ιστοί του βλαστού Εφυμενίδα Επιδερμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Εργαστήριο 2 ο. Υλικό Καλλιέργειας. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Εργαστήριο 2 ο. Υλικό Καλλιέργειας. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ IN VITRO Εργαστήριο 2 ο Υλικό Καλλιέργειας Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 ΥΛΙΚΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ o Ο ζυγώτης εμφανίζει ολοδυναμικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο Μέρη Δένδρου Υπόγειο Επίγειο Μέρη καρπού Περικάρπιο: Εξωκάρπιο Μεσοκάρπιο Ενδοκάρπιο Σπόρος: Κάλυμμα σπερμάτων Έμβρυο Ενδοσπέρμιο Αντιστοιχία μερών άνθους με καρπού Είδη καρπών καρποφόρων δέντρων Γνήσιοι:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 66 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 67 Η Ρίζα Αν και είναι συνηθισμένο να αναφερόμαστε στη ρίζα ενός φυτού, η έκφραση «ριζικό σύστημα» αποδίδει καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 27 Μαΐου 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων (Νέο & Παλιό Σύστημα) ΘΕΜΑ Γ Γ.1 Ο χαρακτήρας της ομάδας αίματος στον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

2/4/2015. ικοτυλήδονα. Έµβρυο. επικοτύλιο. υποκοτύλιο. Μονοκοτυλήδονα. ενδοσπέρµιο. κοτυληδόνα. επικοτύλιο. ριζίδιο. Περίβληµα.

2/4/2015. ικοτυλήδονα. Έµβρυο. επικοτύλιο. υποκοτύλιο. Μονοκοτυλήδονα. ενδοσπέρµιο. κοτυληδόνα. επικοτύλιο. ριζίδιο. Περίβληµα. Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Δοµή σπέρµατος ικοτυλήδονα περίβληµα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Δοµή και βλάστηση των σπερµάτων» Διδάσκων: Χρήστος Χατζησαββίδης κοτυληδόνα επικοτύλιο υποκοτύλιο

Διαβάστε περισσότερα

Mεταφορά βιομορίων στον ηθμό (φλοίωμα)

Mεταφορά βιομορίων στον ηθμό (φλοίωμα) Mεταφορά βιομορίων στον ηθμό (φλοίωμα) Ανατομία του φλοιώματος Ανατομία του φλοιώματος Ηθμώδη κύτταρα (γυμνόσπερμα, τραχεόφυτα) Ηθμώδη στοιχεία Ηθμώδη άρθρα- ηθμοσωλήνες (αγγειόσπερμα) Συνοδά κύτταρα (ή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ EIKONA 2.1 Ημισυντηρητικός μηχανισμός αντιγραφής του DNA 1. Να γράψετε τα ένζυμα που (α) προκαλούν ξετύλιγμα των αλυσίδων του αρχικού (μητρικού μορίου) DNA και (β) συνθέτουν τις νέες αλυσίδες του DNA.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Πώς από το DNA φτάνουμε στις πρωτεΐνες

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Πώς από το DNA φτάνουμε στις πρωτεΐνες ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Πώς από το DNA φτάνουμε στις πρωτεΐνες Αντιγραφή του DNA o Ο μηχανισμός αντιγραφής του DNA ονομάζεται ημισυντηρητικός διότι κατά την αντιγραφή του

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου. Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση:

KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου. Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση: KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου Ενότητα 1.1: Χημεία της ζωής Ενότητα 2.1: Μακρομόρια Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση: 1. Για ποιο λόγο θεωρείται αναγκαία η σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η μορφολογία και η ανατομία του βλαστού

Η μορφολογία και η ανατομία του βλαστού Η μορφολογία και η ανατομία του βλαστού Ανατομία του φυτικού σώματος Βλαστός Βλαστός: ο φυσικός σύνδεσμος των υπέργειων και υπόγειων οργάνων του φυτού καθώς και το υπόβαθρο στο οποίο δημιουργούνται συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Απρίλιος Μάιος 12 Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου (Ερωτήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον) 1. Τι είναι τα βιομόρια και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους; Βιομόρια

Διαβάστε περισσότερα

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Κατιόν µαγνησίουmg 2+ εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Θρέψη Φυτών. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Επίπεδο Μg για κανονική αύξηση 0,15 0,35% ή60 140 µmol Mg gξμ -1 ΤοMgκινείταιστοΞΑΣκαιστοΗΑΣ HΑΣ100

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 ΚΑΙ 2

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 ΚΑΙ 2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 ΚΑΙ 2 ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την αύξηση των φυτών: Μακροστοιχεία: C, H, O, N, P, S, K,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Άσκηση: Αναπνοή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Άσκηση: Αναπνοή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Άσκηση: Αναπνοή Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται λόγος για τη λειτουργία της αναπνοής και τον ρόλο της στους φυτικούς οργανισμούς. Πιο συγκεκριμένα μελετάται η αναπνοή σε αρτίβλαστα και διαβρεγμένα

Διαβάστε περισσότερα

γ ρ α π τ ή ε ξ έ τ α σ η σ τ ο μ ά θ η μ α ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

γ ρ α π τ ή ε ξ έ τ α σ η σ τ ο μ ά θ η μ α ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ γ ρ α π τ ή ε ξ έ τ α σ η σ τ ο μ ά θ η μ α ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητές: Θ Ε Μ Α A 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: Α1. Το γονίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 39 Μείωση... 42 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 46

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 39 Μείωση... 42 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 46 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ... 15 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ... 17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ... 20 Μικροσωληνίσκοι... 21 Μικρονημάτια ακτίνης... 26 ΠΥΡΗΝΑΣ... 29 Πυρηνικός φάκελλος... 31 Πυρηνόπλασμα... 33 Χρωματίνη...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2017 ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. δ Α3. β Α4. γ Α5. α ΘΕΜΑ Β Β1. Ι Α, ΙΙ Ε, ΙΙΙ ΣΤ, ΙV Β, V Ζ, VII Γ, VII Δ Β2. Η εικόνα 1 αντιστοιχεί σε προκαρυωτικό κύτταρο. Στους προκαρυωτικούς

Διαβάστε περισσότερα

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ)

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) 3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) Τα όργανα των σπερματοφύτων https://mediasrv.aua.gr/eclass/courses/afpgm135/ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Όλα τα είδη σπερματόφυτων απαρτίζονται από διακριτά όργανα

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Ορεστιάδα 2017 Απαραίτητο θεωρείται ένα στοιχείο όταν: 1. Η έλλειψη του εµποδίζει την ολοκλήρωση του φυτικού

Διαβάστε περισσότερα

1. Πού πραγματοποιούνται η αντιγραφή και η μεταγραφή; ΘΩΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες γονιδίων με κριτήριο το προϊόν της μεταγραφής τους;

1. Πού πραγματοποιούνται η αντιγραφή και η μεταγραφή; ΘΩΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες γονιδίων με κριτήριο το προϊόν της μεταγραφής τους; Βιολογία Γ Ενιαίου Λυκείου / Θετική Κατεύθυνση κεφαλαιο 2ο: αντιγραφη, εκφραση και ρυθμιση τησ ΓενετικηΣ ΠληροφοριαΣ 1. Πού πραγματοποιούνται η αντιγραφή και η μεταγραφή; Ευκαρυωτικά κύτταρα: στον πυρήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη

Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη Σύνοψη Η άσκηση έχει ως σκοπό να μελετήσει ο φοιτητής την ανάπτυξη του φυτού. Χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα φυτά σύντομου κύκλου ζωής (fast plants, Brassica rapa),

Διαβάστε περισσότερα

- εξωκάρπιο - ενδοκάρπιο. µεσοκάρπιο. Καρπόδεση. τα τοιχώµατα της ωοθήκης αναπτύσσονται σεπερικάρπιο. εξωκάρπιο η εξωτερική στρώση κυττάρων(φλούδα)

- εξωκάρπιο - ενδοκάρπιο. µεσοκάρπιο. Καρπόδεση. τα τοιχώµατα της ωοθήκης αναπτύσσονται σεπερικάρπιο. εξωκάρπιο η εξωτερική στρώση κυττάρων(φλούδα) Καρπόδεση τα τοιχώµατα της ωοθήκης αναπτύσσονται σεπερικάρπιο - εξωκάρπιο - µεσοκάρπιο - ενδοκάρπιο εξωκάρπιο η εξωτερική στρώση κυττάρων(φλούδα) µεσοκάρπιο πολλές ενδιάµεσες στρώσεις κυττάρων ενδοκάρπιο

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2.1: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Ι. ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2.1: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Ι. ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2.1: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Γίνεται σύνθεση DNA. Γίνεται σύνθεση RNA. Εξασφαλίζεται η διαιώνιση της γενετικής

Διαβάστε περισσότερα

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο Μέρη Δένδρου Υπόγειο Επίγειο Μέρη Δένδρου Ακραίο μερίστωμα βλαστού Οφθαλμός Καταβολή φύλλου Φύλλο Βλαστός Λαιμός Ριζικά τριχίδια Ακραίο μερίστωμα ρίζας Καλύπτρα Βλαστός Βλαστός: αδιαφοροποίητος βλαστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. δ Α4. γ Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Γ 3 Α 4 Β 5 Α 6 Α 7 Γ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. δ Α4. γ Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Γ 3 Α 4 Β 5 Α 6 Α 7 Γ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. δ Α4. γ Α5. γ 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα Ι. Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. α) Να αναφέρετε από δύο παραδείγματα μονοσακχαριτών, δισακχαριτών και πολυσακχαριτών. (6μ) β) Σε ένα κύτταρο συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό κάθε μιας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1-5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Καταπονήσεων των φυτών

Φυσιολογία Καταπονήσεων των φυτών Φυσιολογία Καταπονήσεων των φυτών Καταπόνηση: οι δυσμενείς επιδράσεις παραγόντων του περιβάλλοντος, οι οποίες τείνουν να παρεμποδίσουν την εύρυθμη λειτουργία φυσιολογικών μηχανισμών σε έναν οργανισμό Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟ ΔΕΣΜΟ. 1. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 12 : Απόπτωση ή Προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος. Παναγιωτίδης Χρήστος Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Κυτταρική Βιολογία. Ενότητα 12 : Απόπτωση ή Προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος. Παναγιωτίδης Χρήστος Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κυτταρική Βιολογία Ενότητα 12 : Απόπτωση ή Προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος Παναγιωτίδης Χρήστος ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕ 2017 ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕ 2017 ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕ 2017 ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ 16/06/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΠΑΡΑΧΗ ΘΕΜΑ Α A1. Δ Α2. Δ Α3. Β Α4. Γ Α5.Α ΘΕΜΑ Β Β1) I A II E III Σ IV Β V Ζ VI Γ VII Δ Β2) ε προκαρυωτικό γιατί

Διαβάστε περισσότερα

igenetics Mια Μεντελική προσέγγιση

igenetics Mια Μεντελική προσέγγιση igenetics Mια Μεντελική προσέγγιση Κεφάλαιο 19 (+ κεφάλαιο 15 Hartwell) Ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης σε βακτήρια και βακτηριοφάγους Ο καταστολέας του οπερονίου lac προσδεδεμένος στο DNA. igenetics 2

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών Ethylene

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών Ethylene Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών Ethylene Πορεία παρουσίασης του Αιθυλενίου Καθοριστικοί Σταθμοί στην ανακάλυψη του Αιθυλενίου ως ορμονικού παράγοντα Δομή του Αιθυλενίου Μεταβολισμός του Αιθυλενίου Βιοσύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. γ Α4. δ Α5. α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β Β1. Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ... 17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ... 19 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ... 22 Μικροσωληνίσκοι... 23 Μικρονηµάτια ακτίνης... 28 ΠΥΡΗΝΑΣ... 31 Πυρηνικός φάκελλος... 33 Πυρηνόπλασµα... 35 Χρωµατίνη...

Διαβάστε περισσότερα

Το πλεονέκτημα της χρήσης του DNA των φάγων λ, ως φορέα κλωνοποίησης είναι ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε σε αυτόν μεγαλύτερα κομμάτια DNA.

Το πλεονέκτημα της χρήσης του DNA των φάγων λ, ως φορέα κλωνοποίησης είναι ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε σε αυτόν μεγαλύτερα κομμάτια DNA. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2 ο,4 ο ΚΕΦ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Θέμα Α: Α1.β, Α2.δ, Α3.β, Α4.γ, Α5.γ Θέμα Β: Β1. Οι υποκινητές και οι μεταγραφικοί παράγοντες αποτελούν τα ρυθμιστικά στοιχεία της μεταγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 04/11/2018 Νότα Λαζαράκη Αλέξανδρος Παπαγιαννακόπουλος ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 5 η Φωσφόρος (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 5 η Φωσφόρος (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Θρέψη Φυτών Ενότητα 5 η Φωσφόρος (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Περιγραφή του ρόλου του φωσφόρου στην κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά στο φλοίωμα

Μεταφορά στο φλοίωμα Μεταφορά στο φλοίωμα τα φωτοσυνθετικά προϊόντα μεταφέρονται από τις πηγές προς τους αποδέκτες φωτοσυνθετικά όργανα (κυρίως τα φύλλα) που παράγουν και εξάγουν φωτοσυνθετικά προϊόντα όργανα στα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα