1 Panoreon.gr 2 Τα πρόβατα στην ποιμενική διάλεκτο.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1 Panoreon.gr 2 Τα πρόβατα στην ποιμενική διάλεκτο."

Transcript

1 ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ 1 Δώσε μου, Μούσα,έμπνευση και «στοχασμόν ωραίον», για το Πανεπιστήμιο να γράψω των Ορέων! Αυτό, που για το INTERNET λέγεται «panoreon» 1 και τώρα, παίζει άξια και ένα ρόλο νέον: διδασκαλία των απλών ανθρώπων των ορέων. Για τους οποίους, προωθεί και άνευ δυσκολίας, «καινούριες εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας». Βοήθα με ν αντιληφθώ,τι είναι και τι κάνει, πώς προσανατολίζεται στης γνώσης το σεργιάνι. Πώς βρίσκει και πώς προωθεί τη γνώση παραπέρα και την απλώνει στων βουνών τον καθαρό αέρα. 2 Βλέπω στα Περιοδικά και στις Εφημερίδες, διαβάζω στους ιστότοπους και στις ιστοσελίδες, ότι,με τρόπο πρακτικό, χωρίς αμφιβολία, εναρμονίζει τη ζωή με τη διδασκαλία.. Με άλλα λόγια δηλαδή, με κέφι και ραχάτι, προσφέρει εναλλακτική Παιδεία Ανωτάτη! Με θέματα ελεύθερα, απ τη ζωή βγαλμένα, εξωακαδημαϊκά, μα καταξιωμένα.. Απ της υπαίθρου τα πολλά και ανοιχτά πεδία, προσφέρει και ελεύθερη και δωρεάν παιδεία! 3 Μέσα σ αυτά τα πλαίσια, λέν οι πληροφορίες: δυο χρυσοχέρες σοβαρές Βιαννίτισες Κυρίες, μαζί με άλλες έμπειρες Ελένες και Μαρίες, που, εκτός απ το ταλέντο τους έχουνε κι εμπειρίες, ομαδοποιηθήκανε και φτιάχνουν ευκαιρίες για μάθηση. Διδάσκοντας σαν ευρεσιτεχνία, της Βιάννου την Υφαντική και τη Χειροτεχνία.. Κι όπως προβλέπουν, σύντομα θα μαζευτούνε κι άλλες σ αλληλοδιαδραστικές συνάξεις πιο μεγάλες. 4 Εις το Πανεπιστήμιο των Κρητικών ορέων, ταχιά, θα επιμορφωθούν σειρές τσοπαναραίων. Θα γίνει μετεκπαίδευση δια φροντιστηρίων, που θα εμπεδωθεί μετά,δια σεμιναρίων. Θα γίνει μετεκπαίδευση,επί ποικίλης ύλης, πέριξ τραπέζης ανοικτής, μεγάλης και στρογγύλης.! Πρωτίστως, θα εκπαιδευθούν, να στήνουνε μητάτα, για να κονεύουν μέσα τους τα γίδια και τα πράτα 2. Με τις ανάγκες του βουνού ως δικαιολογία, θα τους επιμορφώσουνε και στην τεχνολογία.. Ώστε, να εφαρμόζουνε απλά και με χαρά τους, κούρεμα ηλεκτρονικό στα γιδοπρόβατά τους. 1 Panoreon.gr 2 Τα πρόβατα στην ποιμενική διάλεκτο.

2 Θα μάθουν μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ και μ άλλα «εργαλεία», να προωθούν το γάλα τους,στα γαλακτοπωλεία.. Αλλά το σπουδαιότερο, θα μάθουν,λέει, τρόπους, να συμβιώνουν φιλικά,τα γίδια με τσ ανθρώπους. Θα διδαχθούνε πού και πώς και πότε θα βοσκάνε, ώστε,προστατευόμενη χλωρίδα μη χαλάνε. Είθε, ο παντοδύναμος Θεός να τους φωτίσει, για να μη γίνει απέραντος βοσκότοπος η φύση. Η φύση, τώρα απαιτεί από τον κόσμο όλο, να αφεθεί ελεύθερη στο φυσικό της ρόλο. Ζητάει με τον τρόπο της, με γεια της με χαρά της, να σέβεται ο άνθρωπος τα δικαιώματά της. Γιατί, η υπερβόσκηση που γίνεται συνήθως, μειώνει της βλαστήσεως το φυσικό της πλήθος. Τον άνθρωπο που πνίγεται στην πόλη και στενάζει, η φύση, τον ανακαλεί κοντά της, του φωνάζει: «Φύγ απ την πόλη μακριά, γύρισε στο χωριό σου κι άρχισε να καλλιεργείς τον λαχανόκηπό σου. Πάρ ένα γουρουνόπουλο, δυο κότες, μια κατσίκα, Ελιές απ τα μουρέλα σου κι απ τις συκιές σου σύκα.. Γέμισε το τσικάλι σου με τα λαχανικά σου. Φτιάχνε, σαν πρώτα, ό,τι τρως με υλικά δικά σου. Θα δεις,που απ τα άγχη σου όλα, θα ηρεμήσεις και θ αποφύγεις το στενό κορσέ της ευρωκρίσης». 5 Το panoreon προσπαθεί να εξορθολογίσει, τη σχέση των ανθρώπων του, με τη μητέρα φύση! Μ αυτή την εναλλακτική, την ορεινή παιδεία, αυξάνονται των αγροτών τα γνωστικά πεδία. 6 Αυτή η επιμόρφωση ελπίζω να τους πείσει, συναλλαγές ισόρροπες, να κάνουν με τη φύση. Να μάθουν πως,ο άνθρωπος θα πρέπει και να δίδει κι όχι να παίρνει μοναχά, έτσι ναι το παιχνίδι. Από τη φύση ο άνθρωπος ως τώρα, μόνο παίρνει, μα πάντα στο ρυθμό αυτό, δε θα τα καταφέρνει. Στη φύση τώρα, ο άνθρωπος παίζει κακά παιχνίδια, της επιστρέφει δυστυχώς, μονάχα τα σκουπίδια. Για να χει η φύση αντάλλαγμα καλό, που να χει αξία, ζητά από τον άνθρωπο, σωστή δοσοληψία.. 7 Αν αρνηθεί ο άνθρωπος κι αν αδιαφορήσει, η φύση θα ξεσηκωθεί και θα τον τιμωρήσει. Κι είναι πολλά,τα που μπορεί δώρα να του στερήσει. 8 Να, που στο τέλος στήθηκε από επιτηδείους, ένα πανεπιστήμιο και για ορεσιβίους. 9 Συγκρίνοντας τους πεδινούς με του ορεσιβίους

3 παλιότερα, τους ορεινούς τους βρίσκαμε Αγίους. Αυτό παλιά, μα σήμερα αλλάξανε οι όροι. Σήμερα και οι ορεινοί, είναι κομπιναδόροι. Πονήρεψαν κι αλλάξανε τη συμπεριφορά τους. Τώρα, οι αστοί πολλές φορές πέφτουνε θύματά τους. Άσε,που για να έχουνε ανέξοδα μητάτα, βοσκίζουν εξαντλητικά τη φύση, ανάθεμά τα. Και με το υπερβόσκισμα που κάνουν το μεγάλο, η βλάστηση φυτοζωεί και δεν τραβάει άλλο. Αυτή την εκμετάλλευση, η γη δε την αντέχει, Το «πανορέον» συνεπώς, θαρρώ πως χρέος έχει, να σπεύσει,την ερήμωση του τόπου να προλάβει. Γι αυτό, θα πρέπει σύντομα τα μέτρα του να λάβει. 10 Παλιά υπήρχαν βιβλικές μορφές ορεσιβίων, που νόμιζες πως ήτανε «κονίσματα» Αγίων. Ο γέρος Αμυγδαλιανός στον Αμαλό επάνω, ήτανε, για παράδειγμα, όσιος για τη Βιάννο. Σήμερα και των ορεινών, αλλάξανε τα ήθη. Τα πιο πολλά εγκλήματα, είναι κι εκεί συνήθη. Κάποτε, μας μαγεύανε τ αθώα χωρατά τους. Σήμερα μας τρομοκρατούν με τα «σιδερικά» τους: Αφότου τα Καλάσνικωφ κατέβηκαν στην Κρήτη, από τα Όρη τα Λευκά, μέχρι τον Ψηλορείτη, έχουνε γίνει στα βουνά πολλά Καπετανάτα, που παίζουν με παραγγελιές και με ντεζιντεράτα 3. Κι έχουν χωρίσει το Νησί σε ζώνες εξουσίας, λημέρια παρανομιών και γιάφκες ανταρσίας. Τ απαίσια Καλάσνικωφ, τ αχρεία πολυβόλα, συχνά,, για ψύλλου πήδημα,τα κακαρίζουν όλα. Άσκοπη οπλοκατοχή τρελή οπλοχρησία, στηρίζουν τη ζωοκλοπή και τη λεηλασία. Σ απάτητες βουνοκορφές νυχτοβατούν τα βράδια και κλέβουνε ο (γ)εις τ αλλού με μίσος τα κοπάδια.. Κι αν βγουν οι νοικοκύρηδες, για να τους εμποδίσουν, οι ζωοκλέφτες, είν αισχροί και θα τους καθαρίσουν. Οι πιο πολλοί,δεν κλέβουνε, γιατί χουνε ανάγκη, μα για να κάμουν κλέφτικο το γλέντι στο φαράγγι. Άλλοι, το κάνουν για εφέ και ψευτονταϊλίκια κι άλλοι, γιατί ναι σίγουρα πραγματικά καθίκια.. Άλλοι,περηφανεύονται με την «παλικαριά» τους και άλλοι,ικανοποιούν την περιέργειά τους. Κι ενώ, σαν κλέβουν νιώθουνε απόλαυση μεγάλη, γίνονται άγρια θεριά, όταν τους κλέβουν άλλοι. Έτσι, αρχίζουν οι μαλλιές και οι παρεξηγήσεις, βεντέτες δίχως τελειωμό, μίση, αντεκδικήσεις. Η κοινωνία, δύσκολα μπορεί να τους βαστάξει, γιατί, διαταράσσουνε το νόμο και την τάξη. 3 Το επιθυμητό, το ποθούμενο, το ζητούμενο, από το λατινογενές Desidero=επιθυμώ.

4 Αυτή την παθολογική συμπτωματολογία, πρέπει, η πανεπιστημιακή κοινωνιολογία, να σκύψει από πάνω της και να την ανατάμει, και να κοιτάξει: τι τζαρέ 4, μπορεί γι αυτή να κάμει. 11 Στέκω και συλλογίζομαι, να δω, να καταλάβω, ώστε, την όποια σύγχυση υπάρχει, να προλάβω. Διερωτώμαι κι απορώ, αν θα βγει κάτι νέον απ το Πανεπιστήμιο,εκείνο, των Ορέων. Κι ενώ, το θέμα ανοίγεται διάπλατα μπροστά μου, έρχονται διαδοχικά τα ερωτήματά μου: 12 «Μην είναι ένα κίνημα ; ένα καινούργιο ρεύμα ; που εξηγεί τα πράγματα αλλιώς με άλλο πνεύμα. Μην είναι ένα όνειρο ; που αλλάζει η μορφή του και κάθε μέρα προχωρεί στην υλοποίησή του; Μην είναι ένα όραμα; που πραγματοποιείται., αυτοεπαληθεύεται και τελειοποιείται; Μην είναι ένα πείραμα ; που προσπαθεί να δώσει, απάντηση σε άλυτα προβλήματα,με γνώση;» 13 Μοιάζει με μια προσπάθεια, που δείχνει μ αγωνία, τις αλλαγές που γίνονται συχνά στην κοινωνία.. Έρχονται στο προσκήνιο μαζί τόσοι και τόσοι και προσπαθούν επένδυση να κάμουνε στη γνώση. Είν ένα εργαστήριο για μάθηση μεγάλο, όπου, μαθαίνουν διαρκώς, ο ένας απ τον άλλο. Η ανάγκη γνώσης τους ωθεί και κινητοποιούνται, διδάσκουν και διδάσκονται και τελειοποιούνται. Γιατί, ο κόσμος σήμερα διψά πολύ για γνώση, έτσι μονάχα, τη ζωή μπορεί να βελτιώσει.! 14 Αν το Πανεπιστήμιο, το νέο, των ορέων, θα αποβεί δημιουργός ευκαιριών ωραίων. Εύχομαι να επεκταθεί και να ορθοποδήσει, γιατί, τον κόσμο πολλαπλά μπορεί να ωφελήσει. 15 Ρωτώ : αυτό το Ίδρυμα τι είναι «των ορέων»; Κι ακούω : «Είναι πρόξενος ευκαιριών ωραίων, για αλληλοεκπαίδευση και επικοινωνία, για αλληλοδιάδραση μέσα στην κοινωνία. Είν αλληλοεπίδραση κοινωνικών στρωμάτων πρόσφορη, για συναγωγή σοφών συμπερασμάτων. Όλοι τους ανταλλάσσουνε γνώσεις και εμπειρίες και μεταξύ τους βασικές λύνουνε απορίες». 16 Άτομα,που εκπέμπουνε ενέργεια και δράση και δεν αφήνουν άπραγο, το χρόνο να περάσει. 4 Λύση, διέξοδος.

5 Ενώνονται σ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε έργα, που για τους πολλούς φαίνονται κουζουλάδες. Ομάδες, που χουν συνοχή κοινωνική μεγάλη, με θετικές επιρροές η μια πάνω στην άλλη. Βρίσκουν τις ευκαιρίες τους, να κινητοποιούνται κι αλληλοδιδασκόμενοι να τελειοποιούνται!! Αυτό ναι ένα σύστημα ωφέλιμο και νέον, που, το Πανεπιστήμιο μας φέρνει των ορέων. 17 Τώρα εκμεταλλεύομαι δοθείσες περιστάσεις, να φτιάξω επιθυμητές πιο πέρα προεκτάσεις. Δείχνω με τρόπο τολμηρό, μα όχι και ακραίον, πού θέλω; να επεκταθεί εγώ το «panoreon. Κι ενώ εντός μου συντηρώ ενδοιασμούς μεγάλους, το βρίσκω λίαν προσφιλές, να συμβουλεύω άλλους. Γι αυτό, εν μέσω δισταγμών-ενδοιασμών ακραίων, ζητώ να μου επιτραπεί να πω στοpanoreon: «Χρήσιμες και ρομαντικές τις σκέψεις σας τις βρίσκω, αλλά βασίμως εκτιμώ, πως έχουν μέγα ρίσκο. Διότι, στα ψηλά βουνά,όπου υπάρχουν πάγοι, υπάρχουν και μαντρόσκυλα, υπάρχουνε και τράγοι. Κι έχουνε τη συνήθεια αυτοί οι κερασφόροι, να αντιμετωπίζουνε τα πάντα, με το ζόρι. Και πρέπει να γνωρίζετε πως, αν σας δουν μπροστά τους, θα στρέψουν εναντίον σας τα τραγοκέρατά τους. Κι εκεί,επάνω στου θυμού και της οργής τη ζάλη, θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι». 18 Το «panoreon», ορεινή κάνει χαρτογραφία, σπουδάζει τη βουκολική και τη κτηνοτροφία. Μα, για ν ανέβει στα βουνά, αρχίζει απ τους λόφους, και προχωρώντας, μελετά αγρότες- κτηνοτρόφους. 19 Με τρόπο εθελοντικό και ύφος ρωμαλέον στηρίζω τον υπέροχο σκοπό του panoreon. 20 Ανοίγοντας τον κύκλο αυτό του Πανεπιστημίου στην εποχή της άνοιξης, στα μέσα του Μαΐου, π ανθοβολούν μεθυστικά τα άνθη των ορέων δίδοντας μια ιδανική μορφή στο panoreon, Φοβούμαι, μην παρασυρθώ κι ίσως μακρηγορήσω, ενδεχομένως δε, μπορεί και να φαιδρολογήσω. Το βλέπω και το σκέπτομαι, αλλά θυμάμαι κάτι, πως στη ζωή πάνε μαζί πιπέρι και αλάτι. Συνήθως πάνε χωριστά το ξίδι και το μέλι, καθείς διαλέγει απ αυτά και παίρνει ό,τι θέλει. Δε θέλω, ούτε προσπαθώ να ωραιοποιήσω το θέμα μου, στη φυσική θωριά του θα τ αφήσω. Άπλαστο κι αφτιασίδωτο οι φίλοι θα το δούνε και μη προς κακοφανισμό, όσων διαφωνούνε.

6 Γιατί, δεν είναι σίγουρο, πως χάριν άλλου γούστου, θα το γραφα αλλιώτικα στο τέλος του Αυγούστου. Που,τα βουνά σκεπάζονται μόνο με ξερονόμι. Δε θα σταθεί η εποχή λόγος, ν αλλάξω γνώμη! 21 Όταν, θα δεις απ το βουνό, να ξεκολλά μια πέτρα, να ρχεται κατά πάνω σου και να σε απειλεί. Θα πρέπει να προστατευθείς, να λάβεις κάποια μέτρα., αλλιώς,θα σε βρει συμφορά απ τη λιθοβολή. Τα όπλα κι η ζωοκλοπή είναι μια τέτοια πέτρα, για την οποία προωθεί το panoreon μέτρα. Τα όπλα κι η ζωοκλοπή ογκόλιθοι μεγάλοι. Δυο συμφορές, που συντροφιά κάνουν η μια στην άλλη. Δυο συμφορές, που με φριχτά διαβολεμένους τρόπους, γίνονται πράξεις βδελυρές, από κακούς ανθρώπους. Πριν πέσει στα κεφάλια μας τούτ η μεγάλη πέτρα, το panoreon προσδοκώ ότι θα λάβει μέτρα. Της συμφοράς τα αίτια πρέπει να εντοπίσει κι όσο μπορεί πιο γρήγορα,να τ αντιμετωπίσει. Όχι με μέτρα του Στρατού ή της Αστυνομίας, αλλά με την ανάπτυξη νέας νοοτροπίας. Να δώσει στους τσοπάνηδες να καταλάβουν ότι, στο θέμα της ζωοκλοπής, εκείνοι φταίνε πρώτοι. Γιατί, με τρόπο ύπουλο κλέβουν ο (γ)εις τον άλλο και προκαλούν αντίκτυπο κοινωνικό μεγάλο. Κάνουνε την κατεργαριά με την οπλοχρησία. κι ύστερα από τις Αρχές ζητούνε προστασία. Κι ενώ ευθύνες ρίχνουνε ο (γ)εις τ αλλού, ντροπή τους, τα κλοπιμαία, προφανώς, τα τρώνε μεταξύ τους. Είναι στ αλήθεια, ν απορείς με τους τσοπαναρέους, αυτούς τους κατσαμούληδες τραχείς κατεργαρέους. Φορούνε κρουσσαλίδικα μαντήλια στα κεφάλια, για να εξωραΐζουνε τα ψυχικά τους χάλια. Έχουνε χίλια ζωντανά κεφάλια μετρημένα και όμως καταδέχονται, να τρώνε τα κλεμμένα Εξαπατούνε τις Αρχές με ψεύτικες αιτήσεις. Ακόμη κι από την Ε.Ο.Κ. έχουν διεκδικήσεις. Εάν, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «ποιος είναι;», τους ρωτήσεις, σου απαντούν : «ο χουβαρντάς που δίδει επιδοτήσεις». Μόλις τα καταφέρουνε και πάρουν τα λεφτά του, μπαίνουν στο πρώτο καπηλειό και πίνουν στην υγειά του. Όταν μεθύσουν,προκαλούν κοινωνικές εκρήξεις κι ύστερα σε παρακαλούν, να τους υποστηρίξεις. Επαναστάτες γίνονται συχνά, χωρίς αιτία., επικαλούνται αόριστα τη γραφειοκρατία. Προβάλλοντας παράλογες κι άδικες απαιτήσεις, βρίσκουν οδούς και πολλαπλές παίρνουν επιδοτήσεις: Τη μια ως ελαιοπαραγωγοί, εισπράττουν για το λάδι, την άλλη ως γιδοβοσκοί, παίρνουν για το κοπάδι. Δηλώνουν δυο επαγγέλματα, αλλά δεν αμφιβάλλω,

7 πως ούτε το να κάνουνε, μα ούτε και το άλλο. Ενώ, χωρίς αντάλλαγμα ζητούν απ τους ανθρώπους, ν αφήνουν τα χωράφια τους, να τα χουν βοσκοτόπους. Η κοινωνία, είναι γι αυτούς το ξέφραγο αμπέλι, όπου,καθένας μπαίνοντας αρπάζει ό,τι θέλει.. Νοοτροπία θετική, για να επικρατήσει, χρειάζεται εκπαίδευση πολύ, για να τη κτίσει. Για ν αποκτήσουμε λοιπόν τέτοια νοοτροπία, δε βλέπω άλλη λογική και άλλη θεραπεία. Παρά να ενισχύσουμε, όλοι το «panoreon», με τη φωνή των λογικών και των νοικοκυραίων. Για ν αυξηθεί η λογική, σε τέτοια αναλογία, ώστε,ν αποκατασταθεί κοινωνική υγεία.. 22 Μαστίζει η επάρατη ζωοκλοπή τα όρη. Οι ζωοκλέφτες : άσπλαχνοι, κακούργοι, αιμοβόροι, με τα σκληρά αισθήματα που χουν, ανάθεμά τα, λιανίζουν απροστάτευτων τσοπάνων τα μητάτα.. Και καταστρέφουν άπονα τις οικογένειές τους, αυξάνοντας αλόγιστα τις παθογένειές τους. 23 Αφού πρωτοποριακά ιδρύθηκε στην Κρήτη, με έδρα του, την πιο ψηλή κορφή του Ψηλορείτη. Θαρρώ, πως είναι λογικό αλλά και αναγκαίο(ν), να απλωθεί στον ορεινό όγκο στον Ελλαδίτη: Στον Όλυμπο, στον Κίσαβο, στο Γράμμο, στο Παγγαίο(ν). Εξάλλου, κάνω πρόταση εμπεριστατωμένη: Να κάμει «Παραρτήματα» σ όλη την οικουμένη: Αγγλόφωνα, Γαλλόφωνα, ξενόγλωσσα εν γένει. Να λειτουργούνε στις γνωστές κορφές :των Ουραλίων, των Άνδεων, των Άλπεων και των Ιμαλαΐων. Να πάρει Αφρικάνικη κουλτούρα κι Ευρωπαία, από το Κιλιμάντζαρο κι από τα Πυρηναία, να φτιάξει μια ευαίσθητη νοοτροπία νέα....για να μπορεί, να γίνεται πολυεθνής κουβέντα, πρέπει, να πάρει σύντομα αγγλόφωνη πατέντα. Με τίτλο : «Univercity of Mountains» και σήμα: τη σιλουέτα ενός βουνού κι ενός χοχλιού το σχήμα. Που δείχνει πως μ υπομονή κι επιμονή συγχρόνως, πιάνει ο χοχλιός την κορυφή, χωρίς αβάντα, μόνος. Σαν το χοχλιό, αυτοδύναμα κι απλά το Panoreon, γίνεται διαφωτιστής των Κρητικών Ορέων. Αν και θα έχει, για εφέ, ξενόγλωσση πατέντα, θα κάνει διαφωτισμό με κρητική κουβέντα! 24 Κάνω επίσης πρόταση κι ελπίζω να μπορέσει

8 το Panoreon επ αυτής σαφή να λάβει θέση. Να ερευνήσει διεθνώς, να βρει, να προσκαλέσει, αντίστοιχα Ιδρύματα να ρθουνε στην Ελλάδα. Να γίνει μία ορεινή Πανεπιστημιάδα. Κι αυτό, που θα ονομασθεί : «Η ορεοκρατία», να επαναλαμβάνεται ανά τετραετία. Να είναι κάτι ανάλογο με την Ολυμπιάδα κι όπως αυτή, «γενέτειρα»θα έχει την Ελλάδα!!! Η αμφικτιονία αυτή θα γίνεται στην Κρήτη κι η «τελετή ενάρξεως», πάντα στον Ψηλορείτη! 25 Τόσα Τ.Ε.Ι.και Α.Ε.Ι. που έγιναν ως τώρα, είν απορίας άξιον αν θα τ αντέξει η Χώρα.. Εκ του αποτελέσματος, μπορώ να πω αβίαστα, ότι πολλά από αυτά, μου φαίνονται αχρείαστα.. Το panoreon φυσικά, είναι το κάτι άλλο, γιατί ναι εκπαιδευτικό εγχείρημα μεγάλο. Μέσ την ατέλειωτη σειρά, των τίτλων των ακραίων, μια φωτεινή εξαίρεση είναι το Panoreon. Γιατί ναι μια ενέργεια, ως λένε, Παληκάρεια 5, που,έχει πνεύμα καθαρό και όψη καλλιπάρεια 6.. κι αξίζει να γραφτούν γι αυτήν υμνητικά τροπάρια.! 26 Απ τα Πανεπιστήμια, το πιο μεγάλο πλήθος, έχουνε κάποιων Πόλεων ονόματα συνήθως. Κι αναρωτιέμαι εύλογα: Γιατί το Panoreon, δεν πήρε Πόλης όνομα, μα πήρε τίτλο νέον. Δεν είναι διαθέσιμο όνομα Πόλης πλέον; Ή μήπως πήρε τα βουνά κι έγινε των ορέων; Είναι σαφές, πως δούλεψε πολύ η φαντασία στην Πανεπιστημιακή ονοματοδοσία. 27 Τώρα, Πανεπιστήμια υπάρχουνε πληθώρα και βρίσκονται διάσπαρτα παντού σ όλη τη Χώρα. 28 Ας κάμω μιαν αναδρομή εξήντα χρόνια πίσω, ένα Πανεπιστήμιο παλιό να συναντήσω. Και μια ζωή φοιτητική άλλη, να ιστορήσω, άθλια,που δε θα θελα ποτέ να ξανά ζήσω. 29 Μιλάω για μια εποχή φρίκη και τραγωδία, προτού, να καθιερωθεί η δωρεάν παιδεία. Φρίκη, γιατί χε ελάχιστα φοιτητικά συμβάντα και τραγωδία, επειδή πληρώναμε τα πάντα. Τότ η φοιτητική ζωή,δεν είχε μεγαλεία, στερήσεις είχε,ανέχεια, βαριά μελαγχολία. 5 Από το επώνυμο:παλλήκαρης, για τον οποίο βλ. το αφιέρωμα στο τέλος. 6 Ωραία εμφάνιση, καλές παρειές, ωραία όψη.

9 Έπρεπε να πληρώνομε κι αυτό με δυσκολία: «Τέλη», «εγγραφές», «εξέταστρα», «δίδακτρα» και βιβλία, για τα οποία, τρέχαμε στα παλαιοπωλεία. Όπου, τα παίρναμε φθηνά ως μεταχειρισμένα, γιατί, πολλοί πριν από μας, τα χανε διαβασμένα. 30 Με πόνο, απ τη μνήμη μου και τα εσώψυχά μου, ανακαλώ φοιτητικά βιώματα δικά μου. Βιώματα, που πολλαπλώς με έχουν σημαδέψει, γιατί, μου επηρέασαν ισόβια τη σκέψη! Τα πάντα τότε λιγοστά και περιορισμένα, τα δε Πανεπιστήμια, ήτανε μετρημένα. 31 Τα δυο Πανεπιστήμια στην εποχή της «φρίκης», ήτανε το «Αθήνησι» και το «Θεσσαλονίκης». Αυτά τα δυο Ιδρύματα, ήταν οι δύο πόλοι, που, γύρω τους στρεφότανε η επιστήμη όλη. Κι άλλες Ανώτατες Σχολές,υπήρχανε επίσης, όπου και ευκολότερα,μπορούσες να φοιτήσεις. Παρόλο, που ταν και αυτές «Παιδεία Ανωτάτη 7», ο κόσμος, ως Ιδρύματα τα βλεπε μ άλλο μάτι κι όσοι χανε τη δύναμη τους γύριζαν την πλάτη. Γιατί,δεν είχαν πρόθεμα ή «δίκην» προοιμίου τον τίτλο το βαρύγδουπο του «Πανεπιστημίου». 32 Όλη μας η φοιτητική ζωή,γινότανε στο πόδι γιατί,τα οικονομικά ήταν υποτυπώδη. Δεν ήταν ανεξάρτητη κι ελεύθερη η γνώμη, γιατί, ο διαφωτισμός δεν είχε ρθει ακόμη. Καθηγητές κι Υφηγητές και Βοηθοί και άλλοι, κρατούσαν σε απόσταση τους φοιτητές μεγάλη. Τότε, δεν εκφραζότανε ελεύθερα η σκέψη, πράγμα,που δε μπορεί κανείς, τώρα να το πιστέψει. 33 Με τον καιρό, σιγά-σιγά ιδρύθηκαν και άλλα Πανεπιστήμια πολλά, σπουδαία και μεγάλα. Όμως οι πελατειακές οι σχέσεις πήραν φόρα και γέμισαν σιγά-σιγά με Α.Ε.Ι 8. τη Χώρα.. 34 Για να ευχαριστήσουνε κομματικούς ανθρώπους, έχουν ιδρύσει Α.Ε.Ι.,σχεδόν σ όλους τους τόπους. Με στόχο να ευνοηθεί μια κάποια επαρχία, φτιάξαν Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. μ απίθανα πτυχία. Τίτλους χωρίς αντίκρισμα, χαρτιά χωρίς αξία, πτυχία που ναι αζήτητα, αδιάφορα και «κρύα». Ο κόσμος τα περιφρονεί γιατί δεν τα χει χρεία.. Βέβαια, τα λειτουργικά τα έξοδά τους τρέχουν, 7 Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή, Ανωτάτη Εμπορική, Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών κ.λ.π. 8 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

10 κι έχουν απ όλα «τα καλά», μα φοιτητές δεν έχουν. Γιατί, οι υποψήφιοι με τα κριτήριά τους, δε συμπαθούν τα γνωστικά τα αντικείμενά τους. Μ απίθανα ονόματα τα έχουν ένα-ένα, μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενταγμένα. Η λογική, εκπλήσσεται βλέποντας τα κριτήρια με τα οποία έγιναν παντού Εκπαιδευτήρια. Και πώς τα βλέπει όλ αυτά η ντόπια κοινωνία που βρίσκονται τα μέλη της,σε πλήρη αμηχανία. Τους φοιτητές,τους βλέπουνε με τα κριτήριά τους, μονάχα ως νοικάρηδες για τα δωμάτιά τους. Τους βλέπουν γενικότερα πελάτες στις δουλειές τους: Θαμώνες στα μπαράκια τους,στις καφετέριές τους. Αν πεις για τους καθηγητές, αυτούς, τους βλέπουν μόνο, όταν τους επισκέπτονται: δυο τρεις φορές το χρόνο. Κι αναρωτιούνται εύλογα κι έχουν αμφιβολία : Πότε τα καταφέρνουνε με τη διδασκαλία; 35 Τόσα Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι., που έγιναν ως τώρα., γέμισε με Ανώτατες Σχολές όλη η Χώρα. Τόσα Πανεπιστήμια που έχει η Ελλάδα, το πράγμα παραγίνηκε, δεν έχει νοστιμάδα. Έχει Πανεπιστήμιο,σχεδόν σε κάθε Πόλη, βρίθει με πανεπιστημιακές Σχολές η Χώρα όλη. Για να χουν οι ακτιβιστές να κάνουν καταλήψεις, ως απαιτούνε οι σωστές μοντέρνες αντιλήψεις. Διδακτικό προσωπικό, πήραν κατά χιλιάδες. και η μισθοδοσία του, τους έφερε μπελάδες. Μοιραία, «παρεισέφρυσαν» μέσα σ αυτό το πλήθος κι άνθρωποι δίχως όραμα, ποιότητα και ήθος. Μ ερείσματα κομματικά και τακτικές πλεκτάνης, γίνονται και Καθηγητές, γίνονται και Πρυτάνεις. Αν γίνει μια προσπάθεια ν αξιολογηθούνε, φοβάμαι πως οι πιο πολλοί, θα αμφισβητηθούνε. Ενόψει, τόσων άστοχων επιλογών ακραίων, ως λογικό αντίβαρο ήλθε το Panoreon. Ώστε, να δυσκολεύονται να τρέχουν προς τα όρη τ αντάρτικα των Πόλεων και οι κουκουλοφόροι. για να ζητούνε «άσυλο» εκεί, σαν έχουν ζόρι! 36 Το Panoreon, ευτυχώς, είναι το κάτι άλλο, είν ένα εκπαιδευτικό κατόρθωμα μεγάλο! Είναι τρανό παράδειγμα προτύπου παγκοσμίου, είναι η άλλη έννοια του Πανεπιστημίου!!! 37 Απ το Πανεπιστήμιο των Κρητικών Ορέων που, είναι αποτέλεσμα επιλογών ωραίων, Επιστημόνων σοβαρών, σοφών, νοικοκυραίων, μας έρχονται πολύ συχνά ελπιδοφόρα νέα, μηνύματα ανθρωπιστικά,κοινωφελή,σπουδαία.

11 Μηνύματα,που δίνουνε ανάσες στη ζωή μας και αποενοχοποιούν την ένοχη εποχή μας! 38 Ευλογημένοι να ναι αυτοί, που είχαν την ιδέα, να γίνουν τόσα πράγματα πραγματικά σπουδαία. Ευλογημένοι και αυτοί που τα υλοποιούνε και τα αποτελέσματα παντού κυκλοφορούνε. Άξιοι κι όσοι γίνονται μέσω του Panoreon διδάσκαλοι των αγροτών και των τσοπαναρέων. ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ Στο panoreon συναντάς λογής-λογής ανθρώπους ν αλληλοεκπαιδεύονται σε πράγματα κοινά.. Mε τη δικιά του μέθοδο και τους δικούς του τρόπους, συνέχεια προγράμματα καινούρια ξεκινά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ (στον κ. Γιάννη Παλλήκαρη Πρύτανη και εμπνευστή του Πανεπιστημίου των Ορέων). Στον Κύριο Παλλήκαρη, ένα μικρό κανίσκι, γιατί, σαν οφθαλμίατρος ψάχνει και εφευρίσκει μεθόδους θεραπευτικές, γίνεται φωτοδότης και ωφελείται απ αυτές, όλη η ανθρωπότης. Τώρα με το «δακτύλιο», επίτευγμά του νέον, προβλήθηκε μαζί μ αυτόν,παντού το Panoreon!!! Στο Διεθνές Συνέδριο της Οφθαλμολογίας 9, με όρους άκρας λογικής και δεοντολογίας, ανεγνωρίσθη διεθνώς μεγάλος πρωτοπόρος κι ανέβηκε στο πιο ψηλό της επιστήμης όρος. Απέσπασε το θαυμασμό των παρευρισκομένων επιστημόνων έγκριτων και καταξιωμένων. Εν μέσω δε, συλλογισμών και σκέψεων ωραίων, στέφθηκ αρχιερευνητής στο βάθρο των ορέων! 9 Στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικ ής (ASCRS) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σικάγο (Η.Π.Α.) ο κ. Παλλήκαρης προσκλήθηκε και παρουσίασε την τελευταία εφεύρεσή του : ένα ειδικό δακτύλιο ο οποίος εισάγεται στον περιφακικό σάκο κατά την επέμβαση καταρράκτη (βλ. Εφημερίδα :Τα ΝΕΑ ) και βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητα της επέμβασης.

12

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Η Λελέκα δεν είναι μόνη Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από φοβίες και νιώθουν ανήμπορα να τις αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως και πολλά παιδιά που ξεπερνούν τελικά τους

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Φάνια Παπαϊωάννου Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Κοινωνία (Κ) Πολίτης (ΠΟ) Φοροφυγάς (Φ) Πολιτικός (ΠΤ) Κ

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο.

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. 1 3 1 Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. Η επίτευξη του εκάστοτε στόχου είναι η αυταπόδεικτη

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/ Μισελ ντε Μονταιν ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ (απόσπασμα από την αρχή) Τα συναισθήματα μας επεκτείνονται πέρα από εμάς

http://hallofpeople.com/gr/ Μισελ ντε Μονταιν ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ (απόσπασμα από την αρχή) Τα συναισθήματα μας επεκτείνονται πέρα από εμάς http://hallofpeople.com/gr/ Μισελ ντε Μονταιν ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ (απόσπασμα από την αρχή) Τα συναισθήματα μας επεκτείνονται πέρα από εμάς Εκείνοι που κατηγορούν τους ανθρώπους ότι τρέχουν διαρκώς πίσω

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύοντας ιστορίες

Μαγειρεύοντας ιστορίες λέξεις Έξυπνες ιδέες κλειδιά ΕλΕνη Σβορώνου Μαγειρεύοντας ιστορίες Πώς να γράψεις τα δικά σου κείμενα δημιουργική γραφή αρχή - μέση - τέλος Ακολούθησε τις οδηγίες, άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου, ξεδίπλωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Φακίνου, Η ζωή στη Σύμη

Ευγενία Φακίνου, Η ζωή στη Σύμη Ευγενία Φακίνου, Η ζωή στη Σύμη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 102) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 Ευσεβές ιερατείο Κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κύριε εκπρόσωπε του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, κυρίες και κύριοι, φίλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά!

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά! Σκηνή 1 η Μουσική. Ανοίγει η αυλαία. Σκηνικό δάσους. Η Βάγια η Κουκουβάγια, η δήμαρχος του δάσους κάθεται στο καφέ του δάσους και πίνει το χυμό της. Προσπαθεί να διαβάσει την εφημερίδα της αλλά δεν τα

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Εστιάζει σε δυο σημεία του ρόλου του ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ: 1) ως εκπαιδευτή ενηλίκων, δεδομένου ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ενήλικους εκπαιδευόμενους. 2) ως συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου Οι τσακωμοί θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε μια σχέση. Θεωρείται το αλάτι και το πιπέρι σε αυτή. Ωστόσο, αν είναι συνεχόμενοι τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά...

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις 135 Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 1. Κρίση; ποια κρίση; Μήπως την έχουμε εμείς; Ή μήπως κάποιοι άλλοι; Κάποια στιγμή πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά

Διαβάστε περισσότερα

Πάει τόσος καιρός από το χωρισμό σας, που δε θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά

Πάει τόσος καιρός από το χωρισμό σας, που δε θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά Πάει τόσος καιρός από το χωρισμό σας, που δε θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες για πάρτη του! Ωστόσο, ακόμα στοιχειώνουν κάποιες σκέψεις το μυαλό σου. Ήταν μία από τις χειρότερες εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ή ΟΧΙ. ΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΝΑΕΙ Ή ΦΟΒΑΤΑΙ. ΛΑΘΟΣ & ΚΑΚΟΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΩ ΑΓΑΠΗ.

ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ή ΟΧΙ. ΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΝΑΕΙ Ή ΦΟΒΑΤΑΙ. ΛΑΘΟΣ & ΚΑΚΟΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΩ ΑΓΑΠΗ. 73 ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΕΝΟΣ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΟΙ Ή ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ποίημα στους φίλους. Επιλεγμένα ποιήματα.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ποίημα στους φίλους. Επιλεγμένα ποιήματα. http://hallofpeople.com/gr/ Χόρχε Λουίς Μπόρχες Επιλεγμένα ποιήματα Ποίημα στους φίλους Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις για όλα τα προβλήματα της ζωής σου, ούτε έχω απαντήσεις για τις αμφιβολίες και τους

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Τζιορντάνο Μπρούνο

Τζιορντάνο Μπρούνο http://hallofpeople.com/gr/bio/bruno.php Τζιορντάνο Μπρούνο Αποσπάσματα από έργα του (Την εποχή που εκκλησία και επιστήμη θεωρούσε υποδεέστερο το γυναικείο φύλο, ο Μπρούνο έγραψε): Εξετάστε λίγο την αλήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live

Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live Εδώ και λίγες μέρες εμφανίζονται στο ΑΣΤΡΑ live στη Θεσσαλονίκη Ο Χρήστος Μενιδιάτης παρέα με την καλή του φίλη και συνεργάτη Ελεάνα

Διαβάστε περισσότερα

Προς το Ναϊσκο του Θεού. τη μεγάλη Ιερή Πομπή. ο Άγιος Πατέρας οδηγεί. Πλαισιωμένος. Από Κληρικούς. όλων των βαθμίδων. Από Εκπροσώπους.

Προς το Ναϊσκο του Θεού. τη μεγάλη Ιερή Πομπή. ο Άγιος Πατέρας οδηγεί. Πλαισιωμένος. Από Κληρικούς. όλων των βαθμίδων. Από Εκπροσώπους. Προς το Ναϊσκο του Θεού τη μεγάλη Ιερή Πομπή ο Άγιος Πατέρας οδηγεί Πλαισιωμένος Από Κληρικούς όλων των βαθμίδων Από Εκπροσώπους της Πολιτείας Από Αντιπροσωπείες 1 / 16 Ιδρυμάτων και Φορέων Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Αντλεί από πρόσφατη έρευνά μου στο ΑΠΚΥ (μελέτη περίπτωσης) στην οποία συμμετείχαν 8 μέλη ΣΕΠ και 16 φοιτητές της ΣΑΚΕ. Η παρουσίαση οργανώνεται γύρω από τα εξής θέματα: Επικοινωνία Κλίμα-ατμόσφαιρα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα