Ασφαλώς κυκλοφορώ... Κυκλοφοριακή αγωγή. Μια εργασία των μαθητών του Δ1 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ασφαλώς κυκλοφορώ... Κυκλοφοριακή αγωγή. Μια εργασία των μαθητών του Δ1 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής"

Transcript

1 Κυκλοφοριακή αγωγή Ασφαλώς κυκλοφορώ... Μια εργασία των μαθητών του Δ1 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής Υπεύθυνη τμήματος : Παπανικολάου Ιωάννα Σχολικό έτος:

2 Κάνουμε το δρόμο φίλο μας. Ενημερωτικό της ΕΥΘΥΤΑ «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Καλώς τον κύριο ΚΟΚ», παραμύθι του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών. «Θέλω να ξέρω γιατί τα αεροπλάνα έχουν φτερά και άλλες ερωτήσεις για τα μεταφορικά μέσα». Κυκλοφορώ και τραγουδώ του Γιώργου Λαπαδάκη «Tροχοί και γρανάζια» εκδόσεις «Μικροί Ερευνητές» Γλώσσα Δ δημοτικού: «Πετώντας με τις λέξεις» 5 η ενότητα: «Ασφαλώς κυκλοφορώ». Φωτογραφίες και ενημερωτικά κείμενα από το διαδίκτυο. «Το βιβλίο των ανακαλύψεων», εκδόσεις Στρατίκη. «ΜΗΛΟ: Καταλαβαίνω τον κόσμο», εκδόσεις Καστανιώτη «Ταξίδια στις χώρες του κόσμου», εκδόσεις Στρατίκη Πολυθεματικό βιβλίο δημοτικού σχολείου για την Ευέλικτη ζώνη «Βλέπω το σημερινό κόσμο. Δημιουργικές διαθεματικές δραστηριότητες για τηνευέλικτη ζώνη.

3 Στην εργασία αυτή πήραν μέρος οι μαθητές: Αθανασάκη Ελένη Αρματάς Νικηφόρος Αχλαδιώτης Αναστάσης Βαλαή Στεργία Γενή Νικολέτα Γιωργά Γιάννης Γρηγοράκη Ελευθερία Διακάκη Μαρία Διακανθός Χρύσανθος Διακολουκά Μαριέτα Ελενίτσα Τσαμπίκα Ζαχαρίου Ζαχαρίας Ζουρούδη Αφροδίτη Καλούδη Κατερίνα Καλούδη Νικολέτα Καστρουνής Πέτρος Κεφάλας Άγγελος Κοντός Ανδριανός Κορδίνας Πέτρος Νάσι Αντριάνα

4 ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Αφορμή για την επιλογή του θέματος υπήρξε η ασφάλεια των μαθητών στους δρόμους είτε σαν πεζοί, είτε σαν ποδηλάτες, καθώς και η παρέμβασή τους στην οικογένεια για μια πιο ασφαλή οδήγηση. Αφορμή επίσης στάθηκε η έλλειψη σχολικού τροχονόμου στο δρόμο για το σχολειό μας αλλά και στο κλειστό γυμναστήριο του χωριού μας, ο οποίος είναι λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας και γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος κυρίως κατά την τουριστική περίοδο. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ: Να αντιληφθούν οι μαθητές τη σημασία των σημάτων του Κ.Ο.Κ. καθώς και να εξοικειωθούν με αυτά. Το σλόγκαν που κυριάρχησε όσο καιρό γινόταν το πρόγραμμα της κυκλοφοριακής αγωγής στο σχολείο ήταν: «ένα δευτερόλεπτο απροσεξίας στο δρόμο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή». ΣΤΟΧΟΙ: Να αντιληφθούν τα παιδιά την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην καθημερινότητά μας. Να εξοικειωθούν με τα σήματα Οδικής κυκλοφορίας και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητά τους στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Να μάθουν να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο ποδήλατο, αυτοκίνητο, λεωφορείο, κλπ. Να αναπτύξουν κυκλοφοριακή συνείδηση. Να γίνουν σαν ενήλικες σωστοί οδηγοί, αλλά και σαν παιδιά να μπορέσουν να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους στο λεπτό θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής.

5 Να ενημερωθούν οι μαθητές για την οδική ασφάλεια, αποκτώντας υπεύθυνη συμπεριφορά, όταν θα οδηγήσουν το πρώτο τους όχημα. Να ψυχαγωγηθούν μέσα από τα τραγούδια, τις παιδαγωγικές δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Να αναγνωρίζουν τις λανθασμένες οδικές συμπεριφορές των πεζών, οι οποίες μπορούν να γίνουν αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Να ασκηθούν στην τήρηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Να «διαβάζουν» τη σημασία των σημάτων τροχαίας που υπάρχουν και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους. Να υιοθετήσουν υπεύθυνη στάση ως πεζοί, ως επιβάτες κι ως οδηγοί ποδηλάτου. Ασκήθηκαν να θυμούνται πως ο δρόμος δεν είναι πεδίο επιβολής, επίδειξης και απερισκεψίας. Να αποκτήσουν θετική στάση στα θέματα οδικής ασφάλειας. Να μάθουν να εργάζονται σε ομάδες και να συνεργάζονται. Να αναζητούν και να συλλέγουν πληροφορίες από έντυπο τύπο και να τις επεξεργάζονται. Να αναπτύξουν την ικανότητά τους για παρατήρηση και έρευνα, κατανόηση του κόσμου που τα περιβάλλει. Να ασκηθούν στον προφορικό και γραπτό λόγο. Να ασκηθούν στη διεξαγωγή έρευνας. Τα μαθήματα που εντάχθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων ήταν η Γλώσσα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του μαθήματος «Ασφαλώς Κυκλοφορώ», τα μαθηματικά, η Μελέτη Περιβάλλοντος, η Γεωγραφία της Ελλάδας, η μουσική, τα τεχνικά, η θεατρική αγωγή. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Συνεργαστήκαμε εξ αρχής με την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Καλέσαμε στο Σχολείο μας την Κα Ελένη Καρύδη πρόεδρο της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α και μίλησε στα παιδιά για θέματα οδικής ασφάλειας και τους μίλησε για τη δική της ιστορία Καλέσαμε τον πρόεδρο της Educartoon Κον Νίκα καθώς και το σκιτσογράφο Κον Κουντούρη ο οποίος παρουσίασε 25 σκίτσα με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. Ακολούθησαν βιντεάκια καθώς και ενημέρωση για τη δουλειά του σκιτσογράφου.

6 Αναλύσαμε ένα ένα τα σκίτσα του Κου Κουντούρη και τα παιδιά μίλησαν για τους φόβους τους, έκαναν τις δικές τους παρατηρήσεις, εντόπισαν λάθη των γονιών τους κατά την οδήγηση. Δουλέψαμε το υλικό που βρίσκεται στο βιβλίο του Γιώργου Λαπαδάκη το οποίο εκδόθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, και της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Ρόδου. Χρησιμοποιήσαμε τραγούδια, ακροστιχίδες, παζλ, αινίγματα, αντιστοιχίσεις και ασκήσεις που μέσα από το καλλιτεχνικό πρίσμα της ζωγραφικής και της μουσικής, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής συμπεριφοράς, και οικολογικής συνείδησης. Μάθαμε πως εκτός από ταινίες μεγάλου μήκους, υπάρχουν και ταινίες μικρού μήκους με μηνύματα γρήγορα και σαφή. καταλάβαμε πως πρέπει να προσεγγίζουμε μια ταινία πιο σοβαρά, χωρίς την κατανάλωση pop corn κ.ά. Μέσα από τις ταινιούλες μάθαμε να παίρνουμε τα μηνύματα που κάθε φορά προβάλλουν σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Προσέξαμε ιδιαίτερα τα σποτάκια (διαφημίσεις) που κατά καιρούς προβάλλονται από την τηλεόραση και αποκωδικοποιήσαμε τα μηνύματά τους. Πήραμε μέρος στο διαγωνισμό της «Εducartoon με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Τα παιδιά συμμετείχαν με ατομικά και ομαδικά έργα. Κάθε παιδί έστειλε δυο έργα. Στο διαδραστικό πίνακα του Σχολείου μας προβάλλαμε μια σειρά από κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένα παιδί όταν κυκλοφορεί πεζός, με το ποδήλατο, λεωφορείο, αυτοκίνητο κλπ. Στο διαδραστικό πίνακα προβάλλαμε επίσης τα περισσότερα σήματα δοσμένα συνάμα με ποιηματάκια (που είχαν ομοιοκαταληξία) και με γελοιογραφίες. Διαβάσαμε το παραμύθι του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, «Καλώς τον Κύριο ΚΟΚ». Διαβάσαμε το παραμύθι «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» και είδαμε μια άλλη διάσταση των δρόμων και της κυκλοφορίας.

7 Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας(Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων), είναι ένας Οργανισμός στο χώρο της οδικής ασφάλειας. Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων. Ιδρύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1997 από ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών (επιστημόνων διαφόρων χώρων, νομικών, εκπαιδευτικών, συγκοινωνιολόγων κ.ά) Στη Ρόδο λειτουργεί από το 2004, πρωτοβουλία της προέδρου Καρύδη Ελένης και πολιτών ευαισθητοποιημένων στα θέματα της οδικής ασφάλειας. Στόχοι της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α είναι: o Η υποστήριξη θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων από ομάδα ειδικών συμβούλων. o Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων αυτών (ηθική υποστήριξη). o Η υποστήριξη, ανάθεση και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα που προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ειδικά των ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων). o Η ενημέρωση-πρόληψη και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας. o Η οργανωμένη παρέμβαση και κοινωνική πίεση προς τους φορείς της Πολιτείας για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. o Η συλλογή και ανάλυση στοιχείων τροχαίων ατυχημάτων στην πόλη της Ρόδου.

8 Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α επισκέφτηκε το σχολείο μας και τα παιδιά μας πήραν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια και δρώμενα, αφού παρακολούθησαν πρώτα ένα βιντεάκι με θέμα: «Κάνουμε το δρόμο φίλο μας» και ενημερώθηκαν από την Κα Ελένη Καρύδη, πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.

9 Η επικινδυνότητα του δρόμου του σχολείου μας. Ενημέρωση της ΕΥΘΥΤΑ Το σχολείο μας βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο. Για να πας σ αυτό θα πρέπει να διασχίσεις ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Η έλλειψη κάθε ενημερωτικής πινακίδας, φωτεινού σηματοδότη ή σημάτων κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη σχολικού τροχονόμου, καθιστά το δρόμο εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έκανε κάποιες ενέργειες τη σχολική χρονιά , αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παρακάτω έχουμε ένα κείμενο που μας ενημερώνει για τις ενέργειες αυτές: Τα παιδιά περνούν τη λεωφόρο χωρίς την ύπαρξη σχολικού τροχονόμου

10 Η επίσκεψη του βραβευμένου σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη στο σχολείο μας Tην Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής, πραγματοποιήθηκε μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή μέσα από γελοιογραφίες του βραβευμένου γελοιογράφου και εικονογράφου παιδικών βιβλίων, Μιχάλη Κουντούρη. Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό «εργαλείο» προωθείται από την ομάδα της educartoon που απαρτίζεται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές Πανεπιστημίου, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς. Πεποίθηση όλων είναι η δημιουργική ανανέωση των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας και η εισαγωγή νέων που να βασίζονται στις αρχές της διαθεματικότητας, της βιωματικότητας και της συνεργατικότητας. Αν και η γελοιογραφία, για την κατανόηση του νοήματός της ως εικαστικό είδος, έχει συγκεκριμένους κώδικες, επειδή είναι ελκυστική γίνεται αμέσως κατανοητή από τα παιδιά που την αντιμετωπίζουν στην αρχή ως παιχνίδι και στη συνέχεια ως πεδίο προβληματισμού και αφορμή γνώσης. Ο υπεύθυνος της educartoon Νίκος Νίκας είχε πρώτα μια συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου στους οποίους παρουσίασε το πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην εκπαιδευτική πράξη στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης. Οι μαθητές του 1ου Δ.Σ. Κρεμαστής είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να ακούσουν την πρόεδρο της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου κ. Ελένη Καρύδη η οποία έκανε μια εισαγωγή στο πρόγραμμα για την κυκλοφοριακή αγωγή. Κατόπιν είδαν όλες τις γελοιογραφίες του Μ. Κουντούρη στον εκθεσιακό χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και σε μεγέθυνση με βιντεοπροβολέα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Συζήτησαν με τον γελοιογράφο το νόημα της κάθε γελοιογραφίας και διατύπωσαν τους βασικούς κανόνες της οδικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα είδαν με ποιο τρόπο ο άνθρωπος-καλλιτέχνης μπορεί να δώσει το δικό

11 του μήνυμα μέσα από το συγκεκριμένο εικαστικό είδος. Μαθητές και γονείς που συμμετείχαν αποχώρησαν από την εκδήλωση ενθουσιασμένοι. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στο σχολείο με σχέδια εργασίας από την κάθε τάξη που θα παρουσιαστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Η έκθεση γελοιογραφίας του Μ. Κουντούρη για την κυκλοφοριακή αγωγή παραχωρήθηκε στο 1ο Δ.Σ. Κρεμαστής και είναι επισκέψιμη. Μερικά από τα σκίτσα του κου Μ. Κουντούρη:

12

13

14

15 Η Educartoon και η γελοιογραφία στην εκπαίδευση κλείνουν ένα χρόνο. Ένας εύληπτος και δημιουργικός τρόπος διδασκαλίας, που βασίζεται στις αρχές της βιωματικότητας, είναι εισαγωγή και η αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία ποικίλων διδακτικών αντικειμένων. Έτσι η Educartoon διοργανώνει το 2 ο Πανελλήνιο διαγωνισμό σκίτσου για τη σχολική χρονιά , σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα την οδική ασφάλεια: «Η χρήση του δρόμου είναι στο χέρι σου Αύριο εγώ θα οδηγώ». Οι μαθητές του Δ1 πήραν μέρος στο κάλεσμα αυτό με ομαδικά και ατομικά έργα. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά απ αυτά:

16

17 Επίσης στην ενότητα του σχολικού εγχειριδίου της Γλώσσας σχεδιάσαμε πρωτότυπα σχήματα και τα δείξαμε στην τάξη, γράφοντας κάτω από κάθε σήμα την παράξενη σημασία του.

18 Ένα παραμύθι αλλιώτικο απ τ άλλα. Καλώς τον Κύριο ΚΟΚ Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα μας, υλοποιεί μια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τον πρόσφατα αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παράλληλα επιδιώκει την ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με την οδική ασφάλεια, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης οδήγησης και κυκλοφορίας στους δρόμους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση των παιδιών, που αποτελούν τους μελλοντικούς οδηγούς αλλά και χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία από σήμερα. Άλλωστε η σωστή κυκλοφορία στο δρόμο διδάσκεται σε μικρή ηλικία. Στο βιβλίο αυτό κεντρικό ρόλο έχει ο κύριος ΚΟΚ, ο οποίος εξηγεί στους «μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας», μ ένα κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο, πως πρέπει να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στους δρόμους.

19 Παραμύθι: «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» Διαβάσαμε για μια πόλη φανταστική, διαφορετική από τις άλλες που όμως όλα κυλούν όμορφα χωρίς να υπάρχουν ατυχήματα κι εκνευρισμός στους δρόμους. Η τέλεια πόλη!!!!

20 70 Βήματα με οδική ασφάλεια. Οδηγός κυκλοφοριακής αγωγής Υπουργείο Μεταφορών και επικοινωνιών Η εργασία αυτή που είναι εμπλουτισμένη από αρκετό υλικό και εικόνες δουλεύτηκε με τους μαθητές στο διαδραστικό πίνακα του σχολείου μας. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, λέγοντας τις απόψεις τους, βιώνοντας τα ίδια κάθε πρόβλημα που επισημαινόταν και πρότειναν λύσεις, διαχωρίζοντας το σωστό από το λάθος. Κύριος σκοπός αυτής της εργασίας είναι η προώθηση ασφαλούς και οικολογικής μετακίνησης στην πόλη καθώς και η κυκλοφοριακή αγωγή τόσο των πεζών όσο και των οδηγών. Υπάρχουν οδηγίες για πεζούς, για ποδηλάτες, για οδηγούς αυτοκινήτων, οδηγούς μοτοποδηλάτων. Υπάρχουν πληροφορίες για τη σήμανση και τα σήματα, λεξιλόγιο οδικής ασφάλειας καθώς και υποδείξεις για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο.

21 Ας Μάθουμε τα σήματα μην πάθουμε ατυχήματα!!! Η εργασία αυτή δουλεύτηκε (αρκετές φορές) στο διαδραστικό πίνακα του σχολείου μας. Μαθαίνουμε τα σήματα μέσα από έξυπνα ποιηματάκια με ομοιοκαταληξίες. Στην άκρη κάθε κάρτας υπάρχει και μια γελοιογραφία, που ενισχύει το συγκεκριμένο σήμα ευχάριστα!

22 Oι μαθητές του Δ1 με αφού πήραν πληροφορίες από το μάθημα της Γλώσσας τι πρέπει να προσέχουν οι ποδηλάτες στο δρόμο αποφάσισαν να φτιάξουν ένα φυλλάδιο ενημερωτικό για τους ποδηλάτες που είναι τα περισσότερα παιδιά και να το μοιράσουν σε όλους τους συμμαθητές τους και στους γονείς τους. Μοίρασαν λοιπόν περίπου 500 φυλλάδια σε τρεις ημέρες και ενημέρωσαν όλους για αυτή την καμπάνια. Ο ΚΟΚ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ Όταν οδηγούμε ποδήλατο, φοράμε πάντα ειδικό κράνος και κρατάμε το τιμόνι με τα δυο χέρια. Πάνω στο ποδήλατό μας δε φοράμε ακουστικά και δεν κρατάμε πράγματα που μας εμποδίζουν. Διατηρούμε πάντα το ποδήλατό μας σε άριστη κατάσταση. Το βράδυ ανάβουμε λευκό ή κίτρινο φως από μπροστά και κόκκινο φως και ανακλαστικά πίσω. Ντυνόμαστε με φωσφορούχα ρούχα ειδικά το βράδυ. Ακολουθούμε πιστά τον ΚΟΚ, τις υποδείξεις των τροχονόμων και τις πινακίδες στο δρόμο. Διαλέγουμε προσεκτικά το μέρος που θα αφήσουμε το ποδήλατό μας, χωρίς να εμποδίζουμε την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων. Κοιτάμε δεξιά και αριστερά πριν βγούμε για ποδηλασία στο δρόμο. Είμαστε συγκεντρωμένοι όταν οδηγούμε. Σταματάμε στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Σε περίπτωση που υπάρχει δρόμος αποκλειστικά για ποδήλατα τον χρησιμοποιούμε. Προσέχουμε όταν πλησιάζουμε σε ζώα. Αφήνουμε σ αυτά αρκετό χρόνο για να μετακινηθούν. Οι ξαφνικοί ήχοι τρομάζουν τα ζώα.

23 Τα παιδιά μοιράζουν το ενημερωτικό υλικό μας: «Ο ΚΟΚ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ στα παιδιά και τους γονείς τους.

24 Γιατί ποδήλατο; -σε κάνει να χαμογελάς. γυμνάζει τους γλουτούς σου. κάνεις καινούριους φίλους. σε κάνει να πετάς. δεν κάνει θόρυβο. σου φτιάχνει ατσάλινα πόδια. δε θέλει ασφάλεια, βενζίνη, πάρκινγκ. δεν κολλάει στο μποτιλιάρισμα. επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. μηδενική ρύπανση. - Κολάζ μαθητών: Νικηφόρου Αρματά, Κατερίνας και Νικολέτας Καλούδη

25 Παράξενες ειδήσεις!!! Ποιος έκανε ποδήλατο πάνω από τη θάλασσα; Τον Ιούνιο του 1979 ο Αμερικανός Μπράιαν Άλλεν πέταξε από την Αγγλία στη Γαλλία σε 2 ώρες και 50 λεπτά χρησιμοποιώντας ένα ειδικό αεροσκάφος που λειτουργούσε με πηδάλιο ποδηλάτου! Το αεροσκάφος ονομαζόταν Γκόσαμερ Άλμπατρος. Εννιά χρόνια αργότερα ο Έλληνας Κανέλλος Κανελλόπουλος με το «Δαίδαλος 88», ένα αεροσκάφος με πηδάλια, πέταξε από την Κρήτη στη Σαντορίνη. Τα ποδήλατα ανεβαίνουν στα βουνά; Τα ορειβατικά ποδήλατα (μάουντεν) είναι ειδικά κατασκευασμένα για ανώμαλο και πετρώδες έδαφος. Ο σκελετός τους είναι πολύ γερός για να αντέχουν τα τραντάγματα από τις λακκούβες και τα λάστιχά τους έχουν χοντρό πέλμα, για να πιάνουν γερά, ακόμη και σε άμμο και σε λάσπη. Πόσοι άνθρωποι χωράνε πάνω σ ένα ποδήλατο; Τα ποδήλατα είναι φτιαγμένα για έναν άνθρωπο, αλλά υπάρχουν και για περισσότερους. Το μακρύτερο ποδήλατο του κόσμου κατασκευάστηκε στο Βέλγιο. Είχε θέσεις και πηδάλια για 35 ανθρώπους, αλλά ήταν δύσκολο να ισορροπούν και να κάνουν πηδάλιο όλοι μαζί ταυτόχρονα. Και κάποια αξιοπερίεργα για τα αυτοκίνητα!!! Ποιο είναι το πιο γρήγορο αυτοκίνητο; Ένα αγγλικό αυτοκίνητο με το όνομα «Ορμή 2» κέρδισε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά το Χρησιμοποιώντας κινητήρα αεριωθούμενου αεροπλάνου αντί για μηχανή αυτοκινήτου, έφτασε τα 1020 χιλιόμετρα την ώρα!! Γιατί τα αυτοκίνητα έχουν ρόδες; Τα αυτοκίνητα και όλα σχεδόν τα οχήματα της ξηράς έχουν ρόδες, γιατί έτσι κινούνται πιο εύκολα. Όταν κάτι τρίβεται πάνω στο έδαφος, η κίνησή του εμποδίζεται. Οι τροχοί βοηθούν την κίνηση, γιατί γυρίζουν εύκολα και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος τους ακουμπά στο έδαφος. Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάστιχα; Τα μεγαλύτερα λάστιχα τροχών κατασκευάζονται για μεγάλα ανατρεπόμενα φορτηγά, που κουβαλούν τεράστια φορτία από χώμα και βράχους. Έχουν ύψος πάνω από 3,6 μέτρα, δηλαδή τρεις φορές το ύψος σου!

26 Μαθαίνοντας και ζωγραφίζοντας τα μέσα μεταφοράς και τα τροχοφόρα

27

28 Τα τραγούδια που ακολουθούν είναι από το βιβλίο του Γιώργου Λαπαδάκη σε συνεργασία με την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Το ποδήλατο Η καρδιά μου φτερουγίζει κι η χαρά μου αρμενίζει σ ένα απέραντο ουρανό δύο ρόδες, δύο ήλιοι γίναν οι πιστοί μου φίλοι που μαζί τους παίζω κι όλο τραγουδώ. Της ψυχής μου οι αχτίνες σε δυο ρόδες σαν κι εκείνες ονειρεύτηκαν το μέλλον φωτεινό δύο ρόδες, δυο φανάρια σαν ολόγιομα φεγγάρια μου ψιθύρισαν της γης το μυστικό. Πάντα θα σε αγαπώ φιλαράκι μου καλό, στο πετάλι, στο τιμόνι το μυαλό μου ξημερώνει πάντα θα σε αγαπώ φιλαράκι μου καλό να μου φέρνεις καλοκαίρια και χαρές όσα τ αστέρια. Ντριν και ντριν το κουδουνάκι κάθε μέρα στο δρομάκι μουσική σε ένα ξέγνοιαστο ρυθμό του ονείρου τραγουδάκι απ το τρύπιο καλαθάκι δραπετεύει σ ένα κόσμο αληθινό Σώμα και ψυχή γυμνάζεις και συνήθειες αλλάζεις είσαι σούπερ μέσο οικολογικό και βενζίνη δεν ξοδεύεις και τη γη μας δεν ρυπαίνεις ένα βήμα ας κάνουμε όλοι μαζί μας σοφό.

29 Μουσική, Στίχοι: Ελένη Βιτάλη Ένα μικρό μικρό ποδήλατο κι ένα μικρό μικρό παιδί είδαν το πρόβλημα το άλυτο και κάναν βόλτα στη ζωή Ένα μικρό μικρό ποδήλατο κι ένα μικρό μικρό παιδί είδαν το πρόβλημα το άλυτο και κάναν βόλτα στη ζωή Δεν είναι δράκος, δεν είναι γίγαντας δεν είναι τίποτα καλέ τρομαχτικό είναι ό,τι είναι, γι αυτό που είναι δεν το γνωρίζω ούτε εγώ Ένα μικρό μικρό ποδήλατο κι ένα μικρό μικρό παιδί είδαν το πρόβλημα το άλυτο και κάναν βόλτα στη ζωή... Ένα μικρό μικρό ποδήλατο κι ένα μικρό μικρό παιδί είδαν το τίποτα να ορθώνεται και κάναν βόλτα στη ζωή Ένα μικρό μικρό ποδήλατο κι ένα μικρό μικρό παιδί είδαν το τίποτα να ορθώνεται και κάναν βόλτα στη ζωή Ένα μικρό μικρό ποδήλατο κι ένα μικρό μικρό παιδί είδαν το πρόβλημα το άλυτο και κάναν βόλτα στη ζωή...

30 «Η μαύρη ζώνη» Μια ζώνη μαύρη εγώ φορώ καράτε δε γνωρίζω σαν σαμουράι οδηγώ κι ανέμελα σφυρίζω! Από κουνγκ φου και τάικ βοντό παιδιά δεν έχω ιδέα, μα όλοι έχουν να το λέν πως οδηγώ ωραία. Μπορεί κάποια στιγμή να σου σώσει τη ζωή, Όταν λάθος θα χεις πάρει το τιμόνι Δεν είναι φυλακή, είναι ασφάλεια διπλή Για τον κάθε οδηγό η μαύρη ζώνη Μεγάλη πείρα ή μικρή παιδιά το ίδιο κάνει. Νομίζω η κακιά στιγμή διακρίσεις πως δεν κάνει! Συνοδηγοί και οδηγοί Φοράτε πάντα ζώνη, Μικρή ή μεγάλη διαδρομή Βραδιάζει ή ξημερώνει! Ένα καφάσι μπύρες

31 Ένα καφάσι μπύρες Ένα καφάσι μπύρες χτες βράδυ άδειασες μπαμπά μου, ως αργά κι όταν το αμάξι πήρες ήταν η ώρα που ξυπνούσαν τα πουλιά. Το δρόμο είχες ξεχάσει όλα τριγύρω τα έβλεπες διπλά κι έγινε το καφάσι μια ζαλάδα στο κεφάλι σου βαριά! Το αυτοκινητάκι σου στην κατηφόρα σαν ντολμαδάκι τρέχει και χοροπηδά, μαρσάρει και τα γκάζια όλα στη φόρα κατρακυλά χωρίς να σταματά. Οι μπύρες στην κοιλιά σου κάνουν τώρα πάρτυ κι εσύ εκεί το δρόμο οργώνεις με ζιγκ ζαγκ έσπασε απ το καράβι το κατάρτι μες στη φουρτούνα, η καρδούλα σου χτυπά! Ένα καφάσι μπύρες δυο μέρες τώρα πονοκέφαλος βαρύς το μάθημα το πήρες κι αν θέλεις πάλι ξανακαν το αν μπορείς! Γίνανε τα οκτάρια κομπρέσες, ασπιρίνες κι άλλα γιατρικά γι αυτό εσύ στα ζάρια ποτέ μην παίξεις τη ζωούλα σου ξανά!

32 ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ Σαν βόδι μουγκρίζω σαν φίδι σφυρίζω σαν άλογο τρέχω ποδάρια δεν έχω ζωή ξένη φέρνω κι αφήνω και παίρνω Τι είναι; Ζώνη άσπρη στη μέση και γάντι λευκό. Στο κεφάλι καπέλο και το σώμα στητό. Στη μέση του δρόμου τα χέρια κινεί. Πεζούς και αμάξια αυτό οδηγεί. Τι είναι; Ένα άλογο μπρος, δυο ρόδες από πίσω παλιά ταξίδευαν μ αυτό αν το βρεις θα σε φιλήσω. Τι είναι; Τσουφου τσουφου κάτι φεύγει μ ένα γρήγορο ρυθμό σε σίδερα επάνω τρέχει πάει ταξίδι μακρινό. Τι είναι; Τέσσερα καλογεράκια Το ένα τ άλλο κυνηγούν μα δεν πιάνονται ποτέ. Τι είναι ; Σε όλον τον κόσμο βρίσκεται μακρύς και ξαπλωμένος μέρα και νύχτα ταπεινός και καταπατημένος. Τι είναι; Ψυχή δεν έχει ψυχές παίρνει και φεύγει Τι είναι; Ήλιος δεν είναι ακτίνες έχει, περιπατεί και τρέχει. Τι είναι;

33 Προβολές ταινιών με θέμα την οδική ασφάλεια: Στο διαδραστικό πίνακα του σχολείου μας προβάλαμε διαφημιστικά σποτάκια ελληνικά ή ξένα, καθώς και short films ταινιούλες δηλαδή μικρού μήκους με θέμα την ασφάλεια στο δρόμο. Short film The return με θέμα το κινητό κατά την οδήγηση. Διαφημιστικό σποτ «Embrace life. Διαφημιστικό για την ασφαλή οδήγηση του ΥΜΕ. Διαφημιστικό σποτ για το κράνος του ΥΜΕ. Διαφημιστικό σποτ με θέμα το αλκοόλ και την οδήγηση του ΥΜΕ. ΚΟΚ για παιδιά.

34 1 ο Γιορτή Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής, αφιερωμένη στον βραβευμένο μας σκιτσογράφο Μιχάλη Κουντούρη. Είμαστε και εμείς εκεί το Δ1

35

36 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1 ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής 1 ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής Σχολικό έτος:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιδού η εφημερίδα μας «Η παρέα του Τοτού», στολίστηκε με ανέκδοτα και συνταγές για ανακύκλωση αλλά και νοικοκυρεμένες μαγειρικές. Τι ποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

Στη χώρα μας συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην κακή οδική μας συμπεριφορά.

Στη χώρα μας συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην κακή οδική μας συμπεριφορά. 1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 2012-13 κυκλοφορώ με ασφάλεια Τάξη Γ1-5 ο Δ. Σχ. Λιβαδειάς Εκπαιδευτικοί: Καράβα Ευαγγελία ΠΕ 70 & Κατσής Νικόλαος ΠΕ 11. Σχολικό έτος : 2012-2013-Χρονική διάρκεια: 3 μήνες Στη

Διαβάστε περισσότερα

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013).

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ INTE*LEARN ΕΠΕ. Υπεύθυνος Έργου. Μαρία Καραβελάκη. Συντονίστρια Έργου. Ανέτα Λούμου. Εκπαιδευτική ομάδα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ INTE*LEARN ΕΠΕ. Υπεύθυνος Έργου. Μαρία Καραβελάκη. Συντονίστρια Έργου. Ανέτα Λούμου. Εκπαιδευτική ομάδα ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Υλοποίηση INTE*LEARN ΕΠΕ Ομάδα Ανάπτυξης του Έργου «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια» Εξελληνισμός Υπεύθυνος Έργου Μαρία Καραβελάκη Συντονίστρια Έργου Ανέτα

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 33 η εβδομάδα 20/4/2015 24/4/2015 Θέμα: «Τα Μεταφορικά Μέσα Κυκλοφοριακή Αγωγή Μαθαίνω τα νέα και να επικοινωνώ»

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 33 η εβδομάδα 20/4/2015 24/4/2015 Θέμα: «Τα Μεταφορικά Μέσα Κυκλοφοριακή Αγωγή Μαθαίνω τα νέα και να επικοινωνώ» 1 Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 33 η εβδομάδα 20/4/2015 24/4/2015 Θέμα: «Τα Μεταφορικά Μέσα Κυκλοφοριακή Αγωγή Μαθαίνω τα νέα και να επικοινωνώ» Αφορμή Ερέθισμα Το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής έχει

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ECO-TRIPPER. Οδηγός εφαρμογής

ECO-TRIPPER. Οδηγός εφαρμογής ECO-TRIPPER Οδηγός εφαρμογής Περιεχόμενα Εισαγωγή...4 ECO-TRIPPER...5 2.1 Βασική έκδοση του ECO-TRIPPER... 6 A. Έναρξη: συνεδρία συζήτησης... 7 B. Ταινία μικρού μήκους... 8 Γ. Εβδομάδα ECO-TRIP... 10 Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ biblio final2.indd 1 1/20/10 4:14:14 PM Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF), που ιδρύθηκε το 1959, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σκοπός του είναι να επιφέρει σημαντική και μακροχρόνια βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 1. Δες τη διαφήμιση... έξυπνα! Εισαγωγή στη διαφήμιση Εγχειρίδιο Δασκάλου. Θέμης

Τεύχος 1. Δες τη διαφήμιση... έξυπνα! Εισαγωγή στη διαφήμιση Εγχειρίδιο Δασκάλου. Θέμης Δες τη διαφήμιση... έξυπνα! Τεύχος 1 Εισαγωγή στη διαφήμιση Εγχειρίδιο Δασκάλου Ένα πρόγραμμα παιδείας για τα μέσα ενημέρωσης, για παιδιά 6-11 ετών Με την υποστήριξη των Θέμης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. τα νέα της. Μάθετε τα πάντα για τους κινδύνους κίνησης και στάθμευσης στη ΛΕΑ 4-5

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. τα νέα της. Μάθετε τα πάντα για τους κινδύνους κίνησης και στάθμευσης στη ΛΕΑ 4-5 τα νέα της ΤΤΙΚΣ ΕΝΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΣ ΑΤΤΙΚΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 34 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΟΔΟΥ Μάθετε τα πάντα για τους κινδύνους κίνησης και στάθμευσης στη ΛΕΑ 4-5 Μοτοσικλέτα: Προβλέποντας τη λάθος κίνηση των

Διαβάστε περισσότερα

Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή

Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή Μια διαθεµατική προσέγγιση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή Ιωάννης Παναγάκος, Σχολικός Σύµβουλος Π.Ε. Περίληψη Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουµε ένα αναδυόµενο σχέδιο εργασίας «Οι πινακίδες της ζωής» το οποίο στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μελέτη Περιβάλλοντος. Γ Δημοτικού ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ Δημοτικού Παναγιώτης Κόκκοτας Δημήτριος Αλεξόπουλος Αικατερίνη Μαλαμίτσα Γεώργιος Μαντάς Μαρία Παλαμαρά Παναγιώτα Παναγιωτάκη Μελέτη Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ Δ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Περιεχόμενα Ώρα για μάθημα οδήγησης Πώς πρέπει να διασχίζουμε το δρόμο Τροχαία ατυχήματα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Η Σημασία της Κυκλοφοριακής

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική Εβδομάδα Μετακίνησης

Παιδική Εβδομάδα Μετακίνησης Παιδική Εβδομάδα Μετακίνησης Πρόλογος Το έργο ΒΑΜΒΙΝΙ-«Κοινωνικοποίηση για καθαρές και ενεργειακά αποδοτικές μετακινήσεις», αποτελεί ένα έργο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Intelligent Energy Europe. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν,

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μάθημα γαλλικών Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάνω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διεξαγωγής και διόρθωσης γλωσσικών τεστ

Οδηγίες διεξαγωγής και διόρθωσης γλωσσικών τεστ Αξιολόγηση και καθορισμός επιπέδου γλωσσομάθειας αλλοδαπών μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα Σκέφτομαι και γράφω ελληνικά Οδηγίες διεξαγωγής και διόρθωσης γλωσσικών τεστ Οδηγός για

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος. ΕθΕλοντισμοσ ΑλληλΕγγύη ΕνΕργοσ Πολιτησ. Δραστηριότητες Ασκήσεις τεχνικές για τον εκπαιδευτικό

Τεύχος. ΕθΕλοντισμοσ ΑλληλΕγγύη ΕνΕργοσ Πολιτησ. Δραστηριότητες Ασκήσεις τεχνικές για τον εκπαιδευτικό Τεύχος 2 ΕθΕλοντισμοσ ΑλληλΕγγύη ΕνΕργοσ Πολιτησ Δραστηριότητες Ασκήσεις τεχνικές για τον εκπαιδευτικό NοιΑζομΑι και Δρω ΕθΕλοντισμοσ ΑλληλΕγγύη ΕνΕργοσ Πολιτησ Δραστηριότητες Ασκήσεις τεχνικές για τον

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Αθήνα Ιούνιος 2008 1 Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα παιχνίδια και στις δραστηριότητες του προγράμματος. Μας έμαθαν

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Τμήμα Νηπιαγωγών. Πτυχιακή Εργασία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Τμήμα Νηπιαγωγών. Πτυχιακή Εργασία Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Τμήμα Νηπιαγωγών Πτυχιακή Εργασία «Μια βόλτα στην πόλη» Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην κυκλοφοριακή αγωγή στο νηπιαγωγείο, με έμφαση στην οδική συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Νικητοπούλου Δήμητρα Δασκάλα 5 ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Τάξη Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Κυκλοφοριακή Αγωγή» Σκοπός : Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να μυήσει το παιδί στους βασικούς κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Mαθητικοί Παλμοί. Αποχαιρετώντας το Γυμνάσιο. Αναμνήσεις από το σχολείο των εφηβικών χρόνων! Έχεις τα πινέλα και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο

Mαθητικοί Παλμοί. Αποχαιρετώντας το Γυμνάσιο. Αναμνήσεις από το σχολείο των εφηβικών χρόνων! Έχεις τα πινέλα και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο Mαθητικοί Παλμοί Εφημερίδα του 1 Γυμνασίου Κιάτου e-mail:mail@1gym-kiatou.kor.sch.gr Αρ. φύλλου 3 Ιούνιος 2012 Αφιερωμένο εξαιρετικά στους μαθητές της Γ Γυμνασίου Μη στεναχωριέσαι για: 1. Πράγματα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥΛΑ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΕΣΣΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΤΤΑΣ Η Μαίρη Πινέζα ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Το παρόν έργο αποτελεί συνοδευτικό υλικό του μεγάλου βιβλίου Η Μαίρη Πινέζα και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7 ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΥΧΟΣ1ο1ο- -Φεβρουάριος Φεβρουάριος2013 2013 Μαθητική Εφημερίδα 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Ο Κουτσομπόλης του Σχολείου μας Viva Voce Η χορωδία μας Διάβασε τα πρώτος στη σελ. 3 Μάθε οσα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Προσπαθήσαμε να τα προσαρμόσουμε από την αρχή της χρονιάς αφού τα ερεθίσματα και οι αφορμές είναι συνέχεια μπροστά μας... ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σας παρουσιάζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 2016. Τα Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπληρώθηκαν και ανανεώθηκαν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 Μάρτιος 2006 Ο Σύλλογός μας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να προσεγγίσει τις ανάγκες των μελών του, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή

Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή Ηρακλής Λαμπαδαρίου Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Από τα 10 του χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον εθελοντισμό, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ 1 2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα