Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, 2011. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN 978-618-01-0131-7"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HUNGERELDEN Από τις Εκδόσεις Ordupplaget, Στοκχόλμη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η τριλογία της Βικτόριας Μπέργμαν (ΒΙΒΛΙΟ 2) Η πεινασμένη φωτιά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Erik Axl Sund ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ξενοφών Παγκαλιάς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σταμάτιος Κοτσάτος & ΣΙΑ Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2014 Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3 Μετάφραση από τα σουηδικά: Ξενοφών Παγκαλιάς

4 Στη μνήμη μας εμείς που προδώσαμε

5 Κάθεται συχνά με τη ματιά καρφωμένη στο κενό. Έπειτα από ώρα το βλέμμα στα όμορφα μάτια της αλλάζει. Αποκτά μιαν αινιγματική λάμψη, γίνεται απροσδιόριστο. Η ίριδα του ματιού γεμίζει θλιμμένες φωτιές, πεινασμένες φωτιές που ψάχνουν για καύσιμα, καύσιμα που δε θα αφήσουν το φως της ψυχής να σβήσει. Όσον αφορά εκείνη, σίγουρα θα προτιμούσε να πάμε από κει που ήρθαμε, να εξαφανιζόμασταν για πάντα έπειτα από ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα. Χάρι Μάρτινσον,* Aniara * Harry Martinson ( ): Σουηδός συγγραφέας και ποιητής. Μοιράστηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1974 με τον επίσης Σουηδό συγγραφέα Έιβιντ Γιούνσον.

6 Ελεύθερη πτώση Οεφιάλτης έρχεται στη Στοκχόλμη με ένα πανωφόρι χρώματος κυανού κοβαλτίου, λίγο πιο σκούρο από τον βραδινό ουρανό πάνω από το νησί Γιουργκόρντεν και τον κόλπο Λαντουγκορντσλαντσβίκεν.* Είναι ξανθός, γαλανομάτης κι έχει μια τσάντα περασμένη στον ώμο. Τα μικρά παπούτσια είναι κόκκινα και πληγιάζουν τις φτέρνες, αλλά εκείνη είναι συνηθισμένη, και οι πληγές από τα παπούτσια αποτελούν τώρα πια κομμάτι της προσωπικότητάς της. Ο πόνος την κρατάει σε εγρήγορση. Ξέρει πως θα λυτρωθεί μόνο αν συγχωρήσει τον εαυτό της, καθώς κι αυτούς που θα συγχωρεθούν. Επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να ξεχάσει, αλλά πάντα αποτύγχανε. Δεν το αντιλαμβάνεται η ίδια, αλλά η εκδίκησή της είναι μια αλυσίδα αντιδράσεων. Μια χιονόμπαλα που άρχισε να κυλάει εδώ και είκοσι πέντε χρόνια μέσα σε μιαν αποθήκη στο Κλασικό Λύκειο της Σιγκτούνα** τη φυλάκισε μέσα στην κίνησή της και την πήρε μαζί της προτού συνεχίσει την πορεία της προς το αναπόφευκτο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι ξέρουν για την πορεία της χιονόμπαλας στη συνέχεια αυτοί που την έσφιξαν μέσα στα χέ- * Περιοχές στην κεντρική Στοκχόλμη. (Σ.τ.Μ.) ** Ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά σχολεία της Σουηδίας, απ όπου έχουν αποφοιτήσει ο βασιλιάς, ο Ούλοφ Πάλμε και τα παιδιά της σουηδικής ελίτ. (Σ.τ.Μ.) Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η Π Τ Ω Σ Η

7 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ ρια τους. Προφανώς τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα απλώς συνέχισαν. Ξέχασαν το επεισόδιο σαν να ήταν ένα αθώο παιχνίδι το οποίο άρχισε και τέλειωσε εκεί, μέσα στην αποθήκη. Η ίδια είναι δεμένη με την κίνηση. Ο χρόνος για κείνη είναι ασήμαντος, δεν έχει κάποια θεραπευτική επίδραση. Το μίσος δε λιώνει. Αντίθετα, γίνεται σκληρότερο, σαν κοφτερά κρύσταλλα πάγου που περικλείουν όλη της την ύπαρξη. Η βραδιά είναι λίγο ψυχρή, και ο αέρας υγρός από τις σποραδικές βροχές που ακολουθούσαν η μια την άλλη στη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας. Από το Roller coaster ακούγονται φωνές, κι εκείνη σηκώνεται, ξεσκονίζεται και κοιτάζει γύρω της. Στέκεται ακίνητη, παίρνει βαθιά ανάσα και θυμάται για ποιον λόγο είναι εκεί. Έχει έναν σκοπό και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Λίγο πιο πέρα, λοξά και κάτω από τον πύργο της «Ελεύθερης πτώσης»,* παρατηρεί την αναταραχή που έχει προκληθεί. Δύο φύλακες απομακρύνουν έναν άντρα, και δίπλα τους τρέχει κλαίγοντας ένα κοριτσάκι. Προφανώς κόρη του άντρα. Στο έδαφος είναι ξαπλωμένη μια γυναίκα δίπλα σ ένα σπασμένο μπουκάλι, κι ένα σωρό άνθρωποι είναι σκυμμένοι από πάνω της. Κάποιος φωνάζει τον νοσοκόμο. Τα κομμάτια από το γυάλινο μπουκάλι δημιουργούν αντανακλάσεις πάνω στο βρεγμένο τσιμέντο. Εκείνη συνειδητοποιεί πως η στιγμή της για να δράσει έχει φτάσει, αν και δεν τα είχε σχεδιάσει με αυτό τον τρόπο. Η σύ- * Ανακατασκευασμένος πρώην πύργος επιτήρησης εκατό μέτρα στο ύψος, απ όπου μπορεί κανείς να δει τα περισσότερα μέρη της Στοκχόλμης. Οι επιβάτες κάθονται δεμένοι σε καθίσματα, τα οποία ανυψώνονται σιγά σιγά σε ύψος ογδόντα μέτρων. Όταν φτάνουν πάνω, παραμένουν εκεί επί μερικά δευτερόλεπτα και κατόπιν πέφτουν προς το έδαφος με ταχύτητα σχεδόν εκατόν ογδόντα χιλιομέτρων την ώρα. Η πτώση διαρκεί περίπου δυόμισι δευτερόλεπτα, και στο φρενάρισμα οι επιβάτες εκτίθενται σε επιβράδυνση ίση με τριάμισι G. (Σ.τ.Μ.)

8 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ μπτωση το είχε κάνει ευκολότερο για κείνην. Τόσο απλό, ώστε κανένας δεν πρόκειται να καταλάβει τι συνέβη. Βλέπει το αγόρι λίγο πιο πέρα, μόνο του, έξω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα της «Ελεύθερης πτώσης». Το να συγχωρήσεις κάποιον που μπορείς να συγχωρήσεις στην ουσία δεν είναι συγχώρεση, σκέφτεται. Αυτό είναι μια ικανότητα που μόνο ένας Θεός μπορεί να έχει. Το αγόρι φαίνεται σαστισμένο, κι εκείνη αρχίζει να βαδίζει αργά προς το μέρος του, ενώ ταυτόχρονα αυτό στρέφεται προς την αντίθετη πλευρά. Αυτή του η κίνηση έκανε σχεδόν γελοιωδώς εύκολο το να το πλησιάσει από πίσω, οπότε τώρα βρίσκεται μόνο μερικά μέτρα μακριά του. Το αγόρι στέκεται ακόμα με την πλάτη του στραμμένη προς το μέρος της και φαίνεται σαν να ψάχνει κάτι. Η πραγματική συγχώρεση είναι αδύνατη, τρελή και ασύνειδη, συλλογίζεται. Κι επειδή προσδοκά πως οι ένοχοι θα δείξουν μεταμέλεια, η συγχώρεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Η ανάμνηση είναι και παραμένει μια πληγή που δεν επουλώνεται ποτέ. Γραπώνει το αγόρι βίαια από το μπράτσο. Αυτό κάνει μια σπασμωδική κίνηση, γυρίζει, κι εκείνη του μπήγει τη σύριγγα στο αριστερό μπράτσο. Επί ένα δυο δευτερόλεπτα την κοιτάζει έκπληκτο στα μάτια και ύστερα τα πόδια του λυγίζουν. Εκείνη το συγκρατεί και το βάζει προσεκτικά να καθίσει σ ένα παγκάκι εκεί δίπλα. Κανένας δεν είχε δει την κίνησή της. Όλα ήταν φυσιολογικά. Ταυτόχρονα, μόλις βλέπει τη γυναίκα που ήταν πεσμένη στο έδαφος να αρχίζει να κινείται, βγάζει κάτι από την τσάντα της και το φοράει στο κεφάλι του αγοριού. Ήταν από ροζ πλαστικό και είχε το σχήμα του ρύγχους ενός γουρουνιού.

9 Γκρένα Λουντ* Ηεπιθεωρήτρια της αστυνομίας Ζανέτ Σίλμπεργ ξέρει πού ακριβώς βρισκόταν μόλις έμαθε πως ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε δολοφονήθηκε στην οδό Σβεαβέγκεν. Βρισκόταν μέσα σ ένα ταξί στα μισά του δρόμου για το προάστιο Φάρστα, και ο άντρας δίπλα της είχε καπνίσει τσιγάρα μέντας. Ψιλόβροχο και αδιαθεσία έπειτα από πολλές μπίρες. Όταν ο τερματοφύλακας της Σουηδίας Τούμας Ραβέλι είχε πιάσει το πέναλτι στο ματς του Παγκόσμιου Κυπέλλου εναντίον της Ρουμανίας το 1994, εκείνη το είχε δει σε μιαν ασπρόμαυρη τηλεόραση σε κάποιο μπαρ στην πλατεία Κουρνχαμνστόργ, και ο μπάρμαν την είχε κεράσει μπίρα. Όταν βυθίστηκε το πλοίο Εσθόνια, ήταν άρρωστη με γρίπη και είχε δει τον Νονό. Οι πιο σαφείς αναμνήσεις της περιλαμβάνουν τους Clash στο Χόβετ,** ένα σαλιάρικο φιλί στη γιορτή του σχολείου στην τρίτη τάξη και την πρώτη φορά που ξεκλείδωσε την εξώπορτα της βίλας στο Παλιό Ενσέντε*** και την αποκάλεσε σπίτι τους. Τη στιγμή, όμως, που εξαφανίστηκε ο Γιούχαν δε θα τη θυμόταν ποτέ. * Το λούνα παρκ της Στοκχόλμης στο νησί Γιουργκόρντεν. (Σ.τ.Μ.) ** Κλειστό γήπεδο (συνήθως αγώνων χόκεϊ επί πάγου) της Στοκχόλμης. (Σ.τ.Μ.) *** Προάστιο κοντά στη Στοκχόλμη. (Σ.τ.Μ.) Π Α Ρ Ο Ν

10 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ Θα είναι για πάντα ένας μαύρος λεκές. Δέκα εξαφανισμένα λεπτά. Κλεμμένα από κάποιον μεθυσμένο στην Γκρένα Λουντ. Από έναν φτιαγμένο υδραυλικό από την πόλη Φλεν, τυχαίο επισκέπτη στη Στοκχόλμη. Ένα βήμα στο πλάι, και η ματιά καρφωμένη ψηλά. Ο Γιούχαν και η Σοφία κρέμονται στα καθίσματα που κατευθύνονται προς τα πάνω, και την έχει πιάσει ίλιγγος, παρόλο που πατάει στο έδαφος. Από κάτω προς τα πάνω, αντί για το αντίθετο. Είναι μια αντεστραμμένη μορφή ιλίγγου. Ο πύργος φαίνεται εύθραυστος, τα καθίσματα είναι απλής κατασκευής και το επακόλουθο από πιθανό λάθος γίνεται καταστροφικό. Και ξαφνικά ήχος από σπασμένο γυαλί. Οργισμένες φωνές. Κάποιος κλαίει, και η Ζανέτ βλέπει τα καθίσματα να ανεβαίνουν ακόμα. Ένας άντρας έρχεται τρέχοντας προς το μέρος της, κι εκείνη παραμερίζει και τον αποφεύγει. Ο Γιούχαν γελάει για κάτι. Σύντομα στο ψηλότερο σημείο. «Θα σε σκοτώσω καθοίκι!» Κάποιος τη σπρώχνει από πίσω. Η Ζανέτ βλέπει πως ο άντρας δεν ελέγχει το σώμα του. Το αλκοόλ έχει κάνει τα πόδια του πιο μακριά, τις αρθρώσεις του άκαμπτες και το ναρκωμένο νευρικό του σύστημα πολύ αργό. Ο άντρας σκουντουφλάει και πέφτει στο έδαφος με το κεφάλι. Η Ζανέτ ρίχνει μια λοξή ματιά προς τα πάνω. Βλέπει τα πόδια του Γιούχαν και της Σοφίας να αιωρούνται. Τα καθίσματα σταμάτησαν. Ο άντρας σηκώνεται. Το πρόσωπό του είναι γρατζουνισμένο από τα χαλίκια και το τσιμέντο. Μερικά παιδιά κλαίνε. «Μπαμπά!» Ένα κοριτσάκι, όχι μεγαλύτερο από έξι χρόνων, με ροζ μαλλί της γριάς στο χέρι του. «Δε φεύγουμε; Θέλω να πάω σπίτι»

11 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Ο άντρας δεν απαντάει. Απλώς κοιτάζει γύρω του, ψάχνει τον ανταγωνιστή του, κάποιον πάνω στον οποίο θέλει να ξεσπάσει. Τα αντανακλαστικά του αστυνομικού κάνουν τη Ζανέτ να αντιδράσει χωρίς να το σκεφτεί. Πιάνει το μπράτσο του άντρα. «Άκου», του λέει προσεκτικά. «Ηρέμησε λίγο» Η πρόθεσή της είναι να τον συνετίσει. Χωρίς να ακουστεί επιτιμητική. Ο άντρας στρέφεται, και η Ζανέτ βλέπει ότι τα μάτια του είναι θολά και κατακόκκινα. Το βλέμμα του θλιμμένο και απογοητευμένο, σχεδόν ντροπιασμένο. «Μπαμπά» επαναλαμβάνει το κοριτσάκι, αλλά ο άντρας δεν αντιδρά^ κοιτάζει στο κενό, χωρίς να εστιάζει κάπου. «Και τι σκατά είσαι εσύ;» Ελευθερώνει το μπράτσο του από το χέρι της Ζανέτ. «Άντε μου στον διάολο!» Η αναπνοή του μυρίζει άσχημα, τα χείλη του είναι καλυμμένα με μια λεπτή λευκή μεμβράνη. «Ήθελα μόνο» Την ίδια στιγμή ακούει τα καθίσματα εκεί πάνω να πέφτουν και οι ανάμεικτες φωνές ενθουσιασμού και τρόμου την κάνουν να αφαιρεθεί, της αποσπούν την προσοχή. Βλέπει τον Γιούχαν, με τα μαλλιά του να αναδεύονται, να ουρλιάζει με ανοιχτό το στόμα. Βλέπει και τη Σοφία. Ακούει το κοριτσάκι. «Όχι, μπαμπά Όχι!» Αλλά δεν αντιλήφθηκε τον άντρα δίπλα της που σήκωνε το χέρι του. Το μπουκάλι πετυχαίνει τη Ζανέτ στον κρόταφο, κι όλα γίνονται μαύρα.

12 Το Βαλντερµαρσούντε του πρίγκιπα Ευγένιου Οπως οι άνθρωποι που καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν στερηθεί την ευτυχία, αλλά έχουν καταφέρει να γαντζωθούν από την ελπίδα, έτσι και η Ζανέτ στην εκτέλεση των επαγγελματικών της καθηκόντων διατηρεί μιαν αδιάσπαστα αρνητική στάση απέναντι σε όλες τις απόψεις που εμπεριέχουν το παραμικρό ψήγμα απαισιοδοξίας. Γι αυτό δεν εγκαταλείπει ποτέ και γι αυτό αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο όταν ο αστυφύλακας Σβαρτς με εμφατική προκλητικότητα διαμαρτύρεται για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την κούραση και την έλλειψη προόδου όσον αφορά την αναζήτηση του Γιούχαν. Η Ζανέτ γίνεται πυρ και μανία. «Που να πάρει και να σηκώσει! Πήγαινε κατευθείαν σπίτι σου. Διάολε, δεν είσαι ούτε στο ελάχιστο χρήσιμος εδώ!» Αυτό έχει αποτέλεσμα. Ο Σβαρτς οπισθοχωρεί βάζοντας την ουρά στα σκέλια, ενώ ο Όλουντ στέκεται ανέκφραστος δίπλα του. Η οργή την κάνει να νιώθει το τραύμα κάτω από τον επίδεσμο να σφυροκοπάει το κεφάλι της. Η Ζανέτ ηρεμεί λίγο, αναστενάζει και κάνει μιαν αποτρεπτική χειρονομία στον Σβαρτς. «Το πιασες; Απαλλάσσεσαι από τα καθήκοντά σου μέχρι νεωτέρας». «Έλα» Ο Όλουντ πιάνει τον Σβαρτς από το μπράτσο και στρέφονται να φύγουν.

13 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Έπειτα από μερικά βήματα ο Όλουντ γυρίζει προς τη Ζανέτ και προσπαθεί να φανεί πιο θετικός. «Να πάμε να συναντήσουμε τους άλλους στο Μπεκχόλμεν; Ίσως είμαστε πιο χρήσιμοι εκεί» «Εσείς, όχι εσύ. Ο Σβαρτς να πάει σπίτι του! Κατανοητό;» Στέκεται εξαντλημένη και παγωμένη πίσω από τον πυργίσκο της πρύμνης του πλοίου Βάσα στο ομώνυμο μουσείο και περιμένει τον Γενς Χούρτιγκ, ο οποίος, αμέσως μόλις έμαθε για την εξαφάνιση του Γιούχαν, διέκοψε την άδειά του για να συμμετάσχει στην έρευνα. Όταν έπειτα από λίγο βλέπει το συμβατικό όχημα της αστυνομίας να έρχεται από τον δρόμο του πάρκου Γκαλερπάρκεν, ξέρει ότι σ αυτό επιβαίνει ο Χούρτιγκ μαζί με κάποιο άλλο άτομο. Έναν μάρτυρα που ισχυρίζεται πως είχε δει ένα νεαρό αγόρι μόνο του κοντά στο κανάλι αργά το προηγούμενο βράδυ. Από αυτά που της είπε ο Χούρτιγκ στον ασύρματο καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένει και πολλά από αυτήν τη μαρτυρία. Παρ όλα αυτά, πείθει τον εαυτό της ότι η ελπίδα, φρούδα ή όχι, πρέπει να συντηρείται. Προσπαθεί να επικεντρώσει τις σκέψεις της στην εξέλιξη των γεγονότων των τελευταίων ωρών. Ο Γιούχαν και η Σοφία είχαν εξαφανιστεί^ ξαφνικά δε βρίσκονταν εκεί. Έπειτα από μισή ώρα η Ζανέτ είχε ενεργήσει με βάση τους κανόνες. Αναζήτησαν τον Γιούχαν με ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του λούνα παρκ, και περίμενε εναγωνίως στο γκισέ πληροφοριών. Ακόμα και το παραμικρό ίχνος που ενδεχομένως να σχετιζόταν με τον Γιούχαν την έκανε να τρέχει προς τα κει, αλλά κάθε φορά επέστρεφε στο γκισέ. Κάποιοι φύλακες την πλησίασαν λίγο πριν το κορμί της συνθλιβεί από τους τελευταίους σπασμούς της ελπίδας και μαζί με αυτούς συνέχισε την άσκοπη αναζήτηση στον χώρο του λούνα παρκ. Εκεί είχαν βρει τη Σοφία πεσμένη στο έδαφος σε κάποιο από τα δρομάκια, περιτριγυρισμένη από έναν σωρό ανθρώπους. Σπρώχνοντάς τους, η Ζανέτ έφτασε κοντά και μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τη Σοφία. Το πρόσωπο που, έως πριν από λίγο, ήταν ο ορισμός της

14 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ ανακούφισης είχε μεταμορφωθεί τώρα σε μια μάσκα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Η Σοφία ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η Ζανέτ αμφέβαλλε αν η Σοφία ήταν ικανή να την αναγνωρίσει. Και ακόμα λιγότερο να της πει κάτι για το πού βρισκόταν ο Γιούχαν. Η Ζανέτ δεν έμεινε μαζί της^ ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει την αναζήτηση. Αφού είχε περάσει ακόμα μισή ώρα, επικοινώνησε με τους συναδέλφους στην αστυνομία. Αλλά ούτε η ίδια ούτε οι συνάδελφοι που είχαν ερευνήσει το κανάλι δίπλα στο λούνα παρκ και τη γύρω περιοχή είχαν βρει τον Γιούχαν. Ούτε και κάποιο από τα περιπολικά που περιπολούσαν στην πόλη και τους είχε δοθεί η περιγραφή του Γιούχαν βρήκε κάτι. Έγινε αναζήτηση μέσω του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Χωρίς αποτέλεσμα έως πριν από σαράντα πέντε λεπτά. Η Ζανέτ ξέρει πως έδρασε ορθά, αλλά είχε ενεργήσει σαν ρομπότ. Ένα ρομπότ με συναισθηματική αναπηρία. Μια αντίθεση. Σκληρή, ψυχρή και ορθολογίστρια στην επιφάνεια, αλλά κατευθυνόμενη από χαώδεις παρορμήσεις. Η οργή, ο εκνευρισμός, ο φόβος, η ανησυχία, η σύγχυση και η παραίτηση που την είχαν κατακλύσει την προηγούμενη νύχτα ενοποιούνταν και γίνονταν όλα μαζί μια σκοτεινή μάζα. Η μόνη διαρκής αίσθηση είναι η ανεπάρκεια. Και όχι μόνο αναφορικά με τον Γιούχαν. Η Ζανέτ σκέφτεται τη Σοφία. Πώς είναι εκείνη; Η Ζανέτ τής τηλεφώνησε πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Αν ήξερε κάτι για τον Γιούχαν, δε θα επικοινωνούσε μαζί της; Ή μήπως ξέρει κάτι που θα πρέπει να μαζέψει δύναμη για να μπορέσει να της το πει; Χέσ το αυτό τώρα, συλλογίζεται και αποδιώχνει τις σκέψεις που είναι αδιανόητες. Εστίασε. Το αυτοκίνητο σταματάει, και βγαίνει ο Χούρτιγκ. «Γαμώτο!» αναφωνεί αυτός. «Δε φαίνεται καθόλου καλά τούτο εδώ» Δείχνει το κεφάλι της με τους επιδέσμους.

15 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Εκείνη ξέρει ότι φαίνεται χειρότερο απ ό,τι είναι. Μετά το χτύπημα της έραψαν την πληγή επιτόπου, και ο επίδεσμος, όπως και το μπουφάν της είναι ματωμένα. «Εντάξει είναι» του αποκρίνεται. «Και δεν ήταν απαραίτητο να φύγεις από το Κβίκγιοκ για πάρτη μου». Ο Χούρτιγκ ανασήκωσε τους ώμους του. «Μη λες χαζομάρες Και τι σκατά θα έκανα εκεί πάνω; Θα έφτιαχνα χιονάνθρωπους;» Πρώτη φορά σε διάστημα δώδεκα ωρών η Ζανέτ χαμογελάει. «Πού είχες προλάβει να φτάσεις;» «Στο Λόνγσελε. Δεν είχα να κάνω τίποτα περισσότερο από το να πηδήσω στην αποβάθρα και να πάρω το λεωφορείο προς τον νότο». Ένας γρήγορος εναγκαλισμός. Δε χρειαζόταν να ειπωθεί κάτι παραπάνω, μιας και η Ζανέτ ξέρει πως αυτός καταλαβαίνει ότι του είναι ευγνώμων που είχε επιστρέψει. Η Ζανέτ ανοίγει την μπροστινή πόρτα του αυτοκινήτου από την πλευρά του συνοδηγού και βοηθάει την ηλικιωμένη κυρία να βγει από το αυτοκίνητο. Ο Χούρτιγκ είχε δείξει μια φωτογραφία του Γιούχαν στην κυρία, και η Ζανέτ αντιλαμβάνεται πως η μαρτυρία της είναι πολύ αδύναμη. Η γυναίκα δεν είχε καταφέρει να πει κάτι ούτε καν για το χρώμα των ρούχων του Γιούχαν. «Εκεί τον είδατε;» Η Ζανέτ έδειξε με το χέρι της προς το πετρώδες έδαφος δίπλα στην προκυμαία, εκεί όπου ήταν αραγμένο το πλοίο Φίνγκρουντ. Η ηλικιωμένη κυρία γνέφει καταφατικά, τρέμοντας από το κρύο. «Ήταν ξαπλωμένος εκεί στις πέτρες και κοιμόταν, κι εγώ τον κούνησα για να ξυπνήσει. Τι τρόπος είναι αυτός; του είπα. Μεθυσμένος τόσο νέος και ήδη» «Ναι, ναι» η Ζανέτ ανυπομονούσε. «Είπε κάτι;» «Μπα, μουρμούρισε μόνο Αν είπε κάτι, εγώ δεν το άκουσα». Ο Χούρτιγκ βγάζει τη φωτογραφία του Γιούχαν και την ξαναδείχνει στην ηλικιωμένη γυναίκα. «Και δεν είστε σίγουρη πως ήταν αυτό το αγόρι που είδατε;»

16 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ «Ε, όπως είπα, έχει το ίδιο χρώμα μαλλιά, αλλά το πρόσωπο Είναι δύσκολο να πω. Ο νεαρός ήταν μεθυσμένος». Η Ζανέτ αναστενάζει και κατευθύνεται προς το μονοπάτι που βρίσκεται κατά μήκος του καναλιού. Μεθυσμένος; σκέφτεται. Ο Γιούχαν; Αποκλείεται. Κοιτάζει απέναντι το Σκεπσχόλμεν, καλυμμένο από μια γκρίζα ομίχλη. Πώς στον διάολο γίνεται να κάνει τόσο κρύο; Κατευθύνεται προς το νερό και βαδίζει επάνω στις πέτρες της όχθης. «Εδώ ήταν ξαπλωμένος; Είστε σίγουρη;» «Ναι!» λέει αποφασιστικά η γυναίκα. «Εδώ περίπου». Περίπου; αναρωτιέται αποκαρδιωμένη η Ζανέτ, παρατηρώντας την ηλικιωμένη κυρία να καθαρίζει τα χοντρά γυαλιά της στο μανίκι του παλτού της. Η Ζανέτ νιώθει να απελπίζεται. Το μόνο που έχουν είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα με αδύναμη όραση, η οποία, όσο κι αν η Ζανέτ θέλει να συμβαίνει το αντίθετο, είναι πολύ απλά μια κακή μάρτυρας. Κάθεται ανακούρκουδα και κοιτάζει μήπως ανακαλύψει κάτι που να αποδεικνύει πως ο Γιούχαν βρισκόταν εκεί. Κάποιο ρούχο, τη μικρή του τσάντα, τα κλειδιά του σπιτιού. Οτιδήποτε. Αλλά το μόνο που βλέπει είναι κρύες πέτρες, καλογυαλισμένες από τα κύματα και το νερό της βροχής. Ο Χούρτιγκ στρέφεται προς τη γυναίκα. «Και ύστερα ο νεαρός έφυγε από δω; Προς την περιοχή του Γιουνιμπάκεν;» «Όχι» Η γυναίκα βγάζει ένα μαντίλι από την τσέπη του παλτού της και φυσάει δυνατά τη μύτη της. «Έφυγε τρεκλίζοντας. Ήταν τόσο μεθυσμένος, που δεν μπορούσε να περπατήσει ίσια» Η Ζανέτ εκνευρίζεται. «Αλλά πήγε προς τα κει; Προς το Γιουνιμπάκεν;» Η ηλικιωμένη κυρία κουνάει καταφατικά το κεφάλι της και ξαναφυσάει τη μύτη της στο μαντίλι. Εκείνη τη στιγμή πέρασε ένα όχημα άμεσης ανάγκης λίγο πιο

17 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ πάνω, στην οδό Γιουργκορντσβέγκεν, και από τον ήχο της σειρήνας φάνηκε ότι κατευθυνόταν προς το εσωτερικό του νησιού. «Πάλι ψεύτικος συναγερμός;» ρωτάει ο Χούρτιγκ και κοιτάζει συνοφρυωμένος τη Ζανέτ, που κουνάει απογοητευμένη το κεφάλι της. Είναι η τρίτη φορά που ακούει τον ήχο σειρήνας ασθενοφόρου, και καμία από τις προηγούμενες φορές δεν αφορούσε τον Γιούχαν. «Παίρνω τηλέφωνο τον Μίκελσεν», λέει η Ζανέτ. «Στο Εγκληματολογικό;» Ο Χούρτιγκ δείχνει έκπληκτος. «Ναι. Για μένα είναι ο καλύτερος απ όλους σε τέτοια θέματα». Σηκώνεται και προχωράει με μεγάλα βήματα στο μονοπάτι. «Κακοποιήσεις παιδιών δηλαδή». Ο Χούρτιγκ φάνηκε να μετανιώνει αμέσως γι αυτό που είπε. «Εννοώ ότι δεν ξέρουμε καν περί τίνος ακριβώς πρόκειται» «Ίσως όχι, αλλά είναι λάθος να μην ελέγξουμε την πιθανότητα και μιας τέτοιας εικασίας. Ο Μίκελσεν συντόνισε τις έρευνες στο Μπεκχόλμεν, στην Γκρένα Λουντ και στο Βαλντερμαρσούντε». Ο Χούρτιγκ συγκατανεύει και την κοιτάζει θλιμμένα. Κόφ το, σκέφτεται εκείνη. Δε θέλω οίκτο, γαμώτο. Επειδή τότε θα καταρρεύσω. «Τον καλώ». Μόλις η Ζανέτ βγάζει το κινητό της, διαπιστώνει πως είναι νεκρό και την ίδια ακριβώς στιγμή ακούει τον θόρυβο από τον ασύρματο του περιπολικού καμιά δεκαριά μέτρα πιο πέρα. Αισθάνεται ένα πλάκωμα στο στήθος όταν καταλαβαίνει. Θαρρείς και στραγγίζει το αίμα από το σώμα της και θέλει να την τραβήξει μαζί του μέσα στη γη. Είχαν βρει τον Γιούχαν.

18 Καρολίνσκα Στην αρχή οι τραυματιοφορείς νόμιζαν ότι το αγόρι ήταν νεκρό. Είχαν βρει τον Γιούχαν στον παλιό μύλο του Βαλντερμαρσούντε^ η αναπνοή και η καρδιακή του λειτουργία ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ήταν πολύ παγωμένος και, εκτός αυτού, είδαν πως είχε κάνει εμετό πολλές φορές στη διάρκεια της ασυνήθιστα κρύας βραδιάς στο τέλος του καλοκαιριού. Φοβήθηκαν ότι είχε προκληθεί πνευμονική αναρρόφηση, ότι τα καυστικά γαστρικά υγρά είχαν καταλήξει στους πνεύμονες. Η ώρα ήταν λίγο μετά τις δέκα όταν η Ζανέτ Σίλμπεργ μπήκε στο ασθενοφόρο που θα οδηγούσε τον γιο της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σόλνα.* Το δωμάτιο είναι σκοτεινό, αλλά η λάμψη του χλωμού απογευματινού ήλιου εισχωρεί από τις περσίδες του παραθύρου, και οι κιτρινωπές γραμμές είναι σαν σχέδιο στο γυμνό πάνω μέρος του κορμιού του Γιούχαν. Το παλλόμενο τεχνητό φως από τις λάμπες του μηχανήματος για τους πνεύμονες και την καρδιά που αναβοσβήνουν πάνω από το κρεβάτι κάνουν τη Ζανέτ Σίλμπεργ να νομίζει ότι βρίσκεται σε όνειρο. * Όμορος δήμος της Στοκχόλμης, όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο Καρολίνσκα. (Σ.τ.Μ.)

19 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Χαϊδεύει το χέρι του Γιούχαν και ρίχνει μια ματιά στο μηχάνημα δίπλα στο κρεβάτι. Η θερμοκρασία του σώματός του έχει αρχίσει να φτάνει στο κανονικό επίπεδο, λίγο πιο κάτω από τους τριάντα έξι βαθμούς. Η Ζανέτ ξέρει πως είχε μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του. Σχεδόν τρία γραμμάρια ανά λίτρο αίματος όταν τον έφεραν στο νοσοκομείο. Δεν έχει κοιμηθεί ούτε δευτερόλεπτο, νιώθει να έχει μουδιάσει όλο της το σώμα και δεν μπορεί να καταλάβει αν η καρδιά που χτυπάει μέσα της έχει κάτι κοινό με τα παλλόμενα χτυπήματα στο μέτωπό της. Σκέψεις που δεν αναγνωρίζει αντηχούν στο κεφάλι της και είναι συγχρόνως μελαγχολικές, οργισμένες, φοβισμένες, συγκεχυμένες και αποκαρδιωτικές. Εκείνη ήταν ορθολογίστρια. Έως τώρα. Τον παρατηρεί εκεί όπου είναι ξαπλωμένος. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε νοσοκομείο. Όχι. Η δεύτερη. Η πρώτη φορά ήταν πριν από δώδεκα χρόνια, όταν γεννήθηκε. Τότε ήταν εντελώς ήρεμη. Τόσο καλά προετοιμασμένη, ώστε είχε προβλέψει την καισαρική προτού ακόμα το αποφασίσουν οι γιατροί. Για τούτο εδώ δεν είχε κάνει καμία πρόβλεψη. Σφίγγει πιο δυνατά το χέρι του. Είναι ακόμα κρύο, αλλά ο Γιούχαν δείχνει χαλαρός και αναπνέει ήρεμα. Και το δωμάτιο είναι σιωπηλό. Μόνο ο θόρυβος από τα μηχανήματα ακούγεται. «Γιούχαν» ψιθυρίζει, γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν τις αισθήσεις τους μπορούν να ακούσουν. «Οι γιατροί πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά» Διακόπτει την προσπάθειά της να εμφυσήσει ελπίδα στον Γιούχαν. Πιστεύουν; Μάλλον δεν ξέρουν. Όλα ήταν χαώδη όταν εκείνη είχε έρθει εδώ. Είχαν ξαπλώσει τον Γιούχαν με το κεφάλι προς τα κάτω, κάνοντάς του τραχειοβρογχική αναρρόφηση. Αναρρόφηση εκκρίσεων. Ενδεχομένως να επρόκειτο για τραύματα από τα οξέα του στομάχου στους ιστούς των πνευμόνων.

20 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ Στη χειρότερη περίπτωση. Οι δικές της μπερδεμένες ερωτήσεις, οι συγκεκριμένες, αλλά άνευ περιεχομένου εξηγήσεις των γιατρών. Η οργή και απογοήτευσή της οδηγούσαν στο ίδιο ερώτημα: γιατί, που να πάρει ο διάολος, δεν ξέρετε τίποτα; Μπορούσαν να της πουν για την παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας, για το οξυγόνο, τους σωλήνες των ορών και να της εξηγήσουν πώς ένα λαστιχάκι μέσω του λάρυγγα ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και πώς ένα μηχάνημα πνευμόνων-καρδιάς ρυθμίζει την κεντρική θερμοκρασία του σώματος. Μπορούσαν να της πουν για το κρίσιμο στάδιο ψύχους και πώς μια μακρά περίοδος παραμονής σε κρύο νερό ακολουθούμενη από μια νύχτα με βροχή και δυνατό άνεμο επηρεάζει το σώμα. Μπορούσαν να της εξηγήσουν πώς το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προστατεύει σε περίπτωση πτώσης της θερμοκρασίας κι ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλική βλάβη αυξάνεται επειδή μειώνεται η ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Πείτε και εξηγήστε. Της είπαν ότι πιθανώς να έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος και της εξήγησαν ότι τα αέρια του αίματος και η ακτινογραφία θώρακος σε πρώτη φάση δείχνουν θετικά. Τι σημαίνει αυτό; Αέρια αίματος; Σε πρώτη φάση; Ο κίνδυνος πιθανώς να έχει αποσοβηθεί; Πιστεύουν. Αλλά δεν ξέρουν τίποτε. Αν ο Γιούχαν ακούει, τότε έχει ακούσει όλα όσα της είπαν μέσα σ αυτό το δωμάτιο. Δεν μπορεί να του πει ψέματα. Βάζει το χέρι της στο μάγουλό του. Αυτό δεν είναι ψέμα. Οι σκέψεις της διακόπτονται από την είσοδο του Χούρτιγκ. «Πώς είναι;» «Είναι ζωντανός και θα γίνει καλά. Είναι εντάξει, Γενς. Μπορείς να πας σπίτι σου».

21 ¹ÐÃ Ì ÅÇ ÒÇÕ ÂÍÊÍÄÍÌ»ÃÕ ÌºÊÇÉÔÌ ËÃÒ Ì ÑÒÏÌ ÂÇ É¼ÎÒÃÒ Ç ¼Ò Ì ¹Ì Õ ÃÎÇÒ ÖÆ˹ÌÍÕ ÃÎÇÖÃÇÐÆË Ò» Õ ÀлÑÉÃÒ Ç ÌÃÉÐ¼Õ ÑÒÆ ÒÍÉÖ¼ÊËÆ Ñà ËÇ ÑÉÆ̺ ÃÅÉÊºË ÒÍÕ ÎÍ Î Ð Î¹ËÎÃÇ ÑÃ É ÎÍÇÍ Ë ÑÒÆÐÇÏÂÃÕ ÒÃÊÃÒÍ ÐÅÇɼ Ç ÑÃÇРμ ÎÃлÃÐÅÃÕ ÊÃÎÒÍ˹ÐÃÇÃÕ ÂûÖÌÃÇ ¼ÒÇ ÒÍ É»ÌÆÒÐÍ ÒÍ ÅÌÔÑÒÍ ÂÐ ÑÒÆ ºÒ Ì Æ ÃÉ»ÉÆÑÆ ÊÊ ÒÇ Ã»ÂÍ Õ ÃÉ»ÉÆÑÆ ÍÂÆÅû Ñ ¹Ì Ì ÒÃÊÃÒÍ ÐÅÇɼ ļÌÍ Ç ÅÇ ÎÍÇÍÌ ÉÐÇÀÏÕ Ê¼ÅÍ ØÆÒ;ÑÃ Ì ÃÉÂÇÉÆÓû ÒÍÌ ÃÎÇÖÃÇÐÆË Ò» Í ÂÍÊÍļÌÍÕ Μπαντχάγκεν ̹һÊËÎÃЊĺÌÃÇ É Ò Ë¹ÐÍÕ ÒÇÕ ÂÍÊÍÄÍÌ»ÃÕ ÒÔÌ ÅÍÐÇÏÌ É Ç É Ò ÎÇ ÌÃÒ Ç Ëà ÒÆÌ Î¼ÓÃÑÆ ØÆÒÏÌÒ Õ ÒÆ ÀͺÓÃÇ ÒÆÕ Á ÖÍÓÃÐ ÎþÒÐÇ Õ ÍÄ» Õ ¹ÒÃÐÊÍ ÌÒ Æ ÍÎÍ» ÃÎÇÖÃÇÐû Ì ÑÉÇ ÅРĺÑÃÇ ÒÍ ÎÐÍÄ»Ê ÒÍ ÃÉÒÃÊÃÑÒº ÓÏÕ ¼ËÔÕ ÍÇ ι κεραυνοί τη γη εκατό το δευτερόλεπτο, κάτι Â¾Í Å Ì»ÉÃÕχτυπούν ¹ÖÍ Ì ÒÆ ÂÇɺ ÒÍ Õφορές ÎÐÍÑÔÎÇɺ ÑÖ¹ÑÆ Æ Ñ που γίνεται περίπου οχτώ εκατομμύρια φορές τη μέìãðå Ñ» ÂÃÌσυνολικά Ã»Ì Ç É Ó¼ÊÍ Îʺ μÓÃÑÆ ρα. Η ισχυρότερη θύελλα του χρόνου περνάει πάνω από τη Στοκ ÎÇÎʹÍÌ Æ Ì¹Ò Ã»Ì Ç ÑÒÆÌ Ì ØºÒÆÑÆ χόλμη, και κάθε είκοσι δύοö ˹ÌÆ λεπτά πέφτουν κεραυνοίòæõ σε ÇÉÒ¼δύο μέρη ÐÇ Õ Î¹ÐÅË Ì Ñ ¹Ì Ì Ê À¾ÐÇÌÓÍ Ò¼ÎÍ συγχρόνως. ΝότιαÉ Ç της ÎÃÐÇÎÊ ÌÇ¹Ò Ç πόλης στο προάστιο Μπαντχάγκεν και στην É Ç ÖмÌÍ Î¼ É ÎÍÇÍ ÍÇÉÍÒÐÍÄÃ»Í ÒÆÕ ÇÅÉÒÍ¾Ì Ë¹ÖÐÇ περιοχή κοντά στο Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σόλνα. ÒÆ Ì» É Ç ÑÃ Ñ ËÀ ÌÒ ÎÍ ÑÆË ÂÃÁ Ì ¹Ì ÑÉÍÒÃÇ̼ Î Ο βοηθός επιθεωρητή Γενς Χούρτιγκ στέκεται στο πάρκινγκ ÐÃÊÓ¼Ì ÍÄ» μ ÒÆÌ ÊÊÆ Ì ØÆÒ ÃλËÍÌ ÒÍÌ ÂмËÍ του νοσοκομείου, στον δρόμο για το σπίτι, όταν χτυπάει το κινηîðíõ ÒÍÌ»ÂÇÍ ÒÍÌ ÎÐ ÅË ÒÇɼ ÒÆÕ Ã Ò¼ ÒÍÌ ÍÎÍ»Í ÇÑÓ τό του. Προτού απαντήσει, ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου ÌÃÒ Ç ÎÔÕ ¹ÖÃÇ Ö ÑÃÇ και κάθεται στη θέση του οδηγού. Βλέπει ότι τον καλεί ο αστυνομικός διευθυντής Ντένις Μπίλινγ και υποθέτει ότι θέλει να ρωτήσει τι έχει îßóñô συμβείöéô μεöóëíñåáãô τον Γιούχαν. Öñ æçÿöçóñ öéô Åëìöþóëãô Ïòßóåîãï, Βάζει το ασύρματο ακουστικό αυτί του. îëã õìñöçëïà õòñ æà òþïû õöéïστο çìæáìéõé ìãë«χούρτιγκ». öéï ãòāíçëã «Άκουσα ότιìãöñóêāïçë βρήκατε τον της Ζανέτ Πώςäëäíáñ είναι;» Ο Ντέöñ çã öñÿ ïãγιο ðçòçóþõçë öñ òóāöñ ã öñÿ νις Μπίλινγ öñ ακούγεται ανήσυχος. çìæñöëìñÿ øãëïñîßïñ îç ãïãöóñòßô ìãë õãõòßïô κι òñ ñæéåñÿï õă ßïã ãìþîã «Είναι σε καταστολή, εκείνη βρίσκεται εκεί μαζί του». Ο çïö òûõëãìþ Þìóûô ãòóþõîçïñ ìóçõßïöñ Χούρτιγκòëñ βάζει μπρος το ìãë αυτοκίνητο. «Ευτυχώς, δε φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή του». «Καλώς, καλώς Υποθέτω λοιπόν πως η Ζανέτ επιστρέφει σε μερικές μέρες». Ο διευθυντής πλαταγίζει τα χείλη του. «Κι εσύ πώς είσαι;» «Τι εννοείς;» «Είσαι κουρασμένος ή αντέχεις να πας σε μια υπόθεση στο ôù þāôøā Ćăąþóøþā ñ ô Μπαντχάγκεν;» øçøôýôù ñêøçñôöú ì çøøîïì. ñìû ì Ο øìð )$; ZZZ SVLFKRJLRV JU H PDLO LQIR#SVLFKRJLRV JU

Erik Axl Sund, 2012 Published by arrangement with Salomonsson Agency. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015

Erik Axl Sund, 2012 Published by arrangement with Salomonsson Agency. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PYTHIANS ANVISNINGAR Από τις Εκδόσεις Ordupplaget, Στοκχόλμη 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η τριλογία της Βικτόριας Μπέργμαν (ΒΙΒΛΙΟ 3) Οι εντολές της Πυθίας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Erik Axl Sund ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Joana Kruse/Archangel Images, dani3315/123 RF Stock. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2014, 5.

Πένυ Παπαδάκη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Joana Kruse/Archangel Images, dani3315/123 RF Stock. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2014, 5. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Χωρίς δίχτυ ασφαλείας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πένυ Παπαδάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ EΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Emily Barr, 2013 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Oleg Babkin/www.shutterstock.com, zhangyang13576997233/www.shutterstock.com. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2014

Emily Barr, 2013 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Oleg Babkin/www.shutterstock.com, zhangyang13576997233/www.shutterstock.com. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE SLEEPER Από τις Εκδόσεις Headline Review, Λονδίνο 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νυχτερινή ριβιέρα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Emily Barr ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χρήστος Καψάλης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κυριάκος Αθανασιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Pamela Wells, 2007 ΕκΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010. πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-688-7

Pamela Wells, 2007 ΕκΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010. πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-688-7 ΤίΤλος πρωτοτύπου: THE HEARTBREAKERS LOVE RULES Από τις Εκδόσεις SCHOLASTIC, Νέα υόρκη 2007 ΤίΤλος βιβλiου: Οι καρδιοκλέφτρες ΒΙΒΛΙΟ 1 Ραγισμένες Καρδιές ςυγγραφeας: Pamela Wells MΕΤAφρΑςη: Αναστασία Δεληγιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Sara Blædel, 2005 Published by arrangement with Nordin Agency AB, Sweden. Φωτογραφίας εξωφύλλου: Masterfile/Visualhellas.gr

Sara Blædel, 2005 Published by arrangement with Nordin Agency AB, Sweden. Φωτογραφίας εξωφύλλου: Masterfile/Visualhellas.gr ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: KALD MIG PRINSESSE Aπό τις Εκδόσεις Lindhardt og Ringhof, Κοπεγχάγη 2005 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Λέγε µε Πριγκίπισσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Sara Blædel ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Λύο Καλοβυρνάς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1

Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1 Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1 Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 2 ΜΑΥΡΗ ΣΕΙΡΑ Στην άκρη της μέρας, εκεί όπου οι σκιές υψώνονται απειλητικές κι οι ψίθυροι γίνονται κραυγές,

Διαβάστε περισσότερα

Aνάθεμά σε, Ντοστογιέφσκι

Aνάθεμά σε, Ντοστογιέφσκι ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ψ Υ ΧΟΓ ΙΟΣ Λ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΟΓΟΤΕ Χ Ν Ι Α M MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΥΘΙΣΤΟΡΗ Μ Α ΑΤΙΚ ΡΑΧΙΜΙ ΒΡΑΒΕΙΟ GONCOURT Aνάθεμά σε, Ντοστογιέφσκι τιτλοσ πρωτοτυπου: MAUDIT SOIT DOSTOÏEVSKI Από τις Εκδόσεις P.O.L., παρίσι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Χωρίς τη μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζένη Θεοφανοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αναστασία Σακελλαρίου ΣΥΝΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IL SENTIERO DEI PROFUMI Από τις Εκδόσεις Garzanti Libri, Μιλάνο 2014

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IL SENTIERO DEI PROFUMI Από τις Εκδόσεις Garzanti Libri, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IL SENTIERO DEI PROFUMI Από τις Εκδόσεις Garzanti Libri, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το μονοπάτι των αρωμάτων ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Cristina Caboni ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Tι μπορεί να πάει στραβά...

Tι μπορεί να πάει στραβά... Tι μπορεί να πάει στραβά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WEDDING NIGHT Από τις Εκδόσεις Transworld, Λονδίνο 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νύχτα γάμου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sophie Kinsella ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έλλη Συλογίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η νύχτα των γιασεμιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φανή Πανταζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Liz Kessler, 2009 Εικονογράφησης: Natacha Ledwidge, 2009. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-722-8

Liz Kessler, 2009 Εικονογράφησης: Natacha Ledwidge, 2009. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-722-8 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: EMILY WINDSNAP AND THE SIREN'S SECRET Από τις Εκδόσεις Orion Children s Books, Λονδίνο 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Έμιλι Γ. και το μυστικό της σειρήνας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Liz

Διαβάστε περισσότερα

Jonas Jonasson, 2010 By agreement with Pontas Literary & Film Agency. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2013 ΙSBN 978-960-496-859-6

Jonas Jonasson, 2010 By agreement with Pontas Literary & Film Agency. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2013 ΙSBN 978-960-496-859-6 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FORSVANN Από τις Εκδόσεις Piratförlaget, Στοκχόλμη 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία.

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 80.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα πέντε κλειδιά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014, 2.500 αντίτυπα ΙSBN 978-960-496-851-0

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014, 2.500 αντίτυπα ΙSBN 978-960-496-851-0 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE SOUL SEEKERS 3: MYSTIC Από τις Εκδόσεις ST. MARTIN S GRIFFIN, Νέα Υόρκη 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Οι κυνηγοί των ψυχών 3: Το μυστήριο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Alyson Noël ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρία Μυρώνη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr

e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ. Κράτα μου το χέρι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ. Κράτα μου το χέρι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ Κράτα μου το χέρι ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Κράτα μου το χέρι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτρης Μαμαλούκας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο αγώνας μιας μάνας ενάντια στο αναπόφευκτο

Ο αγώνας μιας μάνας ενάντια στο αναπόφευκτο Ο αγώνας μιας μάνας ενάντια στο αναπόφευκτο ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: DEUX PETITS PAS SUR LE SABLE MOUILLÉ Aπό τις Εκδόσεις des Arènes, Παρίσι 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Βήματα στην άμμο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anne-Dauphine Julliand

Διαβάστε περισσότερα

Μάρω Βαμβουνάκη, 1996 ΙSBN 978-618-01-0187-4

Μάρω Βαμβουνάκη, 1996 ΙSBN 978-618-01-0187-4 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το δωμάτιο που ταξιδεύει ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάρω Βαμβουνάκη ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μάρω Βαμβουνάκη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

από τις Εκδόσεις Bantam Press, λονδίνο 2009 Sophie Kinsella, 2009 Πρώτη έκδοση: ιούνιος 2011, 4.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-496-019-4

από τις Εκδόσεις Bantam Press, λονδίνο 2009 Sophie Kinsella, 2009 Πρώτη έκδοση: ιούνιος 2011, 4.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-496-019-4 τιτλοσ ΠΡΩτοτΥΠοΥ: TWENTIES GIRL από τις Εκδόσεις Bantam Press, λονδίνο 2009 τιτλοσ βιβλιου: Τρελοκόριτσα συγγραφεασ: Sophie Kinsella μεταφραση: σέβυ σπυριδογιαννάκη ΕΠιμΕλΕια ΔιοΡθΩση κειμενου: κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE BURIED GIANT Από τις Εκδόσεις Faber & Faber, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο θαμμένος γίγαντας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Kazuo Ishiguro ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αργυρώ Μαντόγλου

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το διώροφο της Τσιμισκή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Ανδρεάδης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Γιώτα Φώτου,

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: οκτώβριος 2011. ιsbn 978-960-496-066-8

Πρώτη έκδοση: οκτώβριος 2011. ιsbn 978-960-496-066-8 τιτλοσ ΠΡΩτοτΥΠοΥ: BETWEEN SHADES OF GRAY από τις Εκδόσεις PHILOMEL BOOKS, Νέα Υόρκη 2011 τιτλοσ βιβλιου: Παγωμένες σκιές συγγραφεασ: Ruta Sepetys μεταφραση: Κώστια Κοντολέων ΕΠιμΕλΕια ΔιοΡθΩση ΚΕιμΕΝοΥ:

Διαβάστε περισσότερα

e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr

e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

Sofka Zinovieff, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: apeiron photos /Millennium images. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2012, 5.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-496-515-1

Sofka Zinovieff, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: apeiron photos /Millennium images. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2012, 5.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-496-515-1 ΤιΤΛοσ ΠΡΩΤοΤυΠου: THe HoUSe on PaRaDiSe STReeT aπό τις Εκδόσεις Short Books, Λονδίνο 2012 ΤιΤΛοσ ΒιΒΛιου: Το σπίτι στην οδό Παραδείσου συγγραφεασ: Sofka Zinovieff ΜΕΤΑΦΡΑσΗ: Έφη Μπάσδρα ΕΠιΜΕΛΕιΑ διορθωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΝΙΚΑΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΑΝ Ο ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Α. Λ. ΤΖΑΚΣΟΝ Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο ΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΝΙΚΑΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΑΝ Ο ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Α. Λ. ΤΖΑΚΣΟΝ Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΝΙΚΑΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΑΝ Ο ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΙΔΑΝΙΚΟΣ Α. Λ. ΤΖΑΚΣΟΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Jens Lapidus, 2006 Published by arrangement with Salomonsson Agency. Φωτογραφίας εξωφύλλου: 123 rf.com/sascha Burkard

Jens Lapidus, 2006 Published by arrangement with Salomonsson Agency. Φωτογραφίας εξωφύλλου: 123 rf.com/sascha Burkard ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: SNABBA CASH Aπό τις Εκδόσεις Wahlström & Widstrand, Στοκχόλµη 2011 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Εύκολο χρήµα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Jens Lapidus ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ξενοφών Παγκαλιάς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία

Διαβάστε περισσότερα