Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, 2011. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN 978-618-01-0131-7"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HUNGERELDEN Από τις Εκδόσεις Ordupplaget, Στοκχόλμη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η τριλογία της Βικτόριας Μπέργμαν (ΒΙΒΛΙΟ 2) Η πεινασμένη φωτιά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Erik Axl Sund ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ξενοφών Παγκαλιάς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σταμάτιος Κοτσάτος & ΣΙΑ Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2014 Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3 Μετάφραση από τα σουηδικά: Ξενοφών Παγκαλιάς

4 Στη μνήμη μας εμείς που προδώσαμε

5 Κάθεται συχνά με τη ματιά καρφωμένη στο κενό. Έπειτα από ώρα το βλέμμα στα όμορφα μάτια της αλλάζει. Αποκτά μιαν αινιγματική λάμψη, γίνεται απροσδιόριστο. Η ίριδα του ματιού γεμίζει θλιμμένες φωτιές, πεινασμένες φωτιές που ψάχνουν για καύσιμα, καύσιμα που δε θα αφήσουν το φως της ψυχής να σβήσει. Όσον αφορά εκείνη, σίγουρα θα προτιμούσε να πάμε από κει που ήρθαμε, να εξαφανιζόμασταν για πάντα έπειτα από ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα. Χάρι Μάρτινσον,* Aniara * Harry Martinson ( ): Σουηδός συγγραφέας και ποιητής. Μοιράστηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1974 με τον επίσης Σουηδό συγγραφέα Έιβιντ Γιούνσον.

6 Ελεύθερη πτώση Οεφιάλτης έρχεται στη Στοκχόλμη με ένα πανωφόρι χρώματος κυανού κοβαλτίου, λίγο πιο σκούρο από τον βραδινό ουρανό πάνω από το νησί Γιουργκόρντεν και τον κόλπο Λαντουγκορντσλαντσβίκεν.* Είναι ξανθός, γαλανομάτης κι έχει μια τσάντα περασμένη στον ώμο. Τα μικρά παπούτσια είναι κόκκινα και πληγιάζουν τις φτέρνες, αλλά εκείνη είναι συνηθισμένη, και οι πληγές από τα παπούτσια αποτελούν τώρα πια κομμάτι της προσωπικότητάς της. Ο πόνος την κρατάει σε εγρήγορση. Ξέρει πως θα λυτρωθεί μόνο αν συγχωρήσει τον εαυτό της, καθώς κι αυτούς που θα συγχωρεθούν. Επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να ξεχάσει, αλλά πάντα αποτύγχανε. Δεν το αντιλαμβάνεται η ίδια, αλλά η εκδίκησή της είναι μια αλυσίδα αντιδράσεων. Μια χιονόμπαλα που άρχισε να κυλάει εδώ και είκοσι πέντε χρόνια μέσα σε μιαν αποθήκη στο Κλασικό Λύκειο της Σιγκτούνα** τη φυλάκισε μέσα στην κίνησή της και την πήρε μαζί της προτού συνεχίσει την πορεία της προς το αναπόφευκτο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι ξέρουν για την πορεία της χιονόμπαλας στη συνέχεια αυτοί που την έσφιξαν μέσα στα χέ- * Περιοχές στην κεντρική Στοκχόλμη. (Σ.τ.Μ.) ** Ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά σχολεία της Σουηδίας, απ όπου έχουν αποφοιτήσει ο βασιλιάς, ο Ούλοφ Πάλμε και τα παιδιά της σουηδικής ελίτ. (Σ.τ.Μ.) Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η Π Τ Ω Σ Η

7 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ ρια τους. Προφανώς τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα απλώς συνέχισαν. Ξέχασαν το επεισόδιο σαν να ήταν ένα αθώο παιχνίδι το οποίο άρχισε και τέλειωσε εκεί, μέσα στην αποθήκη. Η ίδια είναι δεμένη με την κίνηση. Ο χρόνος για κείνη είναι ασήμαντος, δεν έχει κάποια θεραπευτική επίδραση. Το μίσος δε λιώνει. Αντίθετα, γίνεται σκληρότερο, σαν κοφτερά κρύσταλλα πάγου που περικλείουν όλη της την ύπαρξη. Η βραδιά είναι λίγο ψυχρή, και ο αέρας υγρός από τις σποραδικές βροχές που ακολουθούσαν η μια την άλλη στη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας. Από το Roller coaster ακούγονται φωνές, κι εκείνη σηκώνεται, ξεσκονίζεται και κοιτάζει γύρω της. Στέκεται ακίνητη, παίρνει βαθιά ανάσα και θυμάται για ποιον λόγο είναι εκεί. Έχει έναν σκοπό και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Λίγο πιο πέρα, λοξά και κάτω από τον πύργο της «Ελεύθερης πτώσης»,* παρατηρεί την αναταραχή που έχει προκληθεί. Δύο φύλακες απομακρύνουν έναν άντρα, και δίπλα τους τρέχει κλαίγοντας ένα κοριτσάκι. Προφανώς κόρη του άντρα. Στο έδαφος είναι ξαπλωμένη μια γυναίκα δίπλα σ ένα σπασμένο μπουκάλι, κι ένα σωρό άνθρωποι είναι σκυμμένοι από πάνω της. Κάποιος φωνάζει τον νοσοκόμο. Τα κομμάτια από το γυάλινο μπουκάλι δημιουργούν αντανακλάσεις πάνω στο βρεγμένο τσιμέντο. Εκείνη συνειδητοποιεί πως η στιγμή της για να δράσει έχει φτάσει, αν και δεν τα είχε σχεδιάσει με αυτό τον τρόπο. Η σύ- * Ανακατασκευασμένος πρώην πύργος επιτήρησης εκατό μέτρα στο ύψος, απ όπου μπορεί κανείς να δει τα περισσότερα μέρη της Στοκχόλμης. Οι επιβάτες κάθονται δεμένοι σε καθίσματα, τα οποία ανυψώνονται σιγά σιγά σε ύψος ογδόντα μέτρων. Όταν φτάνουν πάνω, παραμένουν εκεί επί μερικά δευτερόλεπτα και κατόπιν πέφτουν προς το έδαφος με ταχύτητα σχεδόν εκατόν ογδόντα χιλιομέτρων την ώρα. Η πτώση διαρκεί περίπου δυόμισι δευτερόλεπτα, και στο φρενάρισμα οι επιβάτες εκτίθενται σε επιβράδυνση ίση με τριάμισι G. (Σ.τ.Μ.)

8 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ μπτωση το είχε κάνει ευκολότερο για κείνην. Τόσο απλό, ώστε κανένας δεν πρόκειται να καταλάβει τι συνέβη. Βλέπει το αγόρι λίγο πιο πέρα, μόνο του, έξω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα της «Ελεύθερης πτώσης». Το να συγχωρήσεις κάποιον που μπορείς να συγχωρήσεις στην ουσία δεν είναι συγχώρεση, σκέφτεται. Αυτό είναι μια ικανότητα που μόνο ένας Θεός μπορεί να έχει. Το αγόρι φαίνεται σαστισμένο, κι εκείνη αρχίζει να βαδίζει αργά προς το μέρος του, ενώ ταυτόχρονα αυτό στρέφεται προς την αντίθετη πλευρά. Αυτή του η κίνηση έκανε σχεδόν γελοιωδώς εύκολο το να το πλησιάσει από πίσω, οπότε τώρα βρίσκεται μόνο μερικά μέτρα μακριά του. Το αγόρι στέκεται ακόμα με την πλάτη του στραμμένη προς το μέρος της και φαίνεται σαν να ψάχνει κάτι. Η πραγματική συγχώρεση είναι αδύνατη, τρελή και ασύνειδη, συλλογίζεται. Κι επειδή προσδοκά πως οι ένοχοι θα δείξουν μεταμέλεια, η συγχώρεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Η ανάμνηση είναι και παραμένει μια πληγή που δεν επουλώνεται ποτέ. Γραπώνει το αγόρι βίαια από το μπράτσο. Αυτό κάνει μια σπασμωδική κίνηση, γυρίζει, κι εκείνη του μπήγει τη σύριγγα στο αριστερό μπράτσο. Επί ένα δυο δευτερόλεπτα την κοιτάζει έκπληκτο στα μάτια και ύστερα τα πόδια του λυγίζουν. Εκείνη το συγκρατεί και το βάζει προσεκτικά να καθίσει σ ένα παγκάκι εκεί δίπλα. Κανένας δεν είχε δει την κίνησή της. Όλα ήταν φυσιολογικά. Ταυτόχρονα, μόλις βλέπει τη γυναίκα που ήταν πεσμένη στο έδαφος να αρχίζει να κινείται, βγάζει κάτι από την τσάντα της και το φοράει στο κεφάλι του αγοριού. Ήταν από ροζ πλαστικό και είχε το σχήμα του ρύγχους ενός γουρουνιού.

9 Γκρένα Λουντ* Ηεπιθεωρήτρια της αστυνομίας Ζανέτ Σίλμπεργ ξέρει πού ακριβώς βρισκόταν μόλις έμαθε πως ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε δολοφονήθηκε στην οδό Σβεαβέγκεν. Βρισκόταν μέσα σ ένα ταξί στα μισά του δρόμου για το προάστιο Φάρστα, και ο άντρας δίπλα της είχε καπνίσει τσιγάρα μέντας. Ψιλόβροχο και αδιαθεσία έπειτα από πολλές μπίρες. Όταν ο τερματοφύλακας της Σουηδίας Τούμας Ραβέλι είχε πιάσει το πέναλτι στο ματς του Παγκόσμιου Κυπέλλου εναντίον της Ρουμανίας το 1994, εκείνη το είχε δει σε μιαν ασπρόμαυρη τηλεόραση σε κάποιο μπαρ στην πλατεία Κουρνχαμνστόργ, και ο μπάρμαν την είχε κεράσει μπίρα. Όταν βυθίστηκε το πλοίο Εσθόνια, ήταν άρρωστη με γρίπη και είχε δει τον Νονό. Οι πιο σαφείς αναμνήσεις της περιλαμβάνουν τους Clash στο Χόβετ,** ένα σαλιάρικο φιλί στη γιορτή του σχολείου στην τρίτη τάξη και την πρώτη φορά που ξεκλείδωσε την εξώπορτα της βίλας στο Παλιό Ενσέντε*** και την αποκάλεσε σπίτι τους. Τη στιγμή, όμως, που εξαφανίστηκε ο Γιούχαν δε θα τη θυμόταν ποτέ. * Το λούνα παρκ της Στοκχόλμης στο νησί Γιουργκόρντεν. (Σ.τ.Μ.) ** Κλειστό γήπεδο (συνήθως αγώνων χόκεϊ επί πάγου) της Στοκχόλμης. (Σ.τ.Μ.) *** Προάστιο κοντά στη Στοκχόλμη. (Σ.τ.Μ.) Π Α Ρ Ο Ν

10 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ Θα είναι για πάντα ένας μαύρος λεκές. Δέκα εξαφανισμένα λεπτά. Κλεμμένα από κάποιον μεθυσμένο στην Γκρένα Λουντ. Από έναν φτιαγμένο υδραυλικό από την πόλη Φλεν, τυχαίο επισκέπτη στη Στοκχόλμη. Ένα βήμα στο πλάι, και η ματιά καρφωμένη ψηλά. Ο Γιούχαν και η Σοφία κρέμονται στα καθίσματα που κατευθύνονται προς τα πάνω, και την έχει πιάσει ίλιγγος, παρόλο που πατάει στο έδαφος. Από κάτω προς τα πάνω, αντί για το αντίθετο. Είναι μια αντεστραμμένη μορφή ιλίγγου. Ο πύργος φαίνεται εύθραυστος, τα καθίσματα είναι απλής κατασκευής και το επακόλουθο από πιθανό λάθος γίνεται καταστροφικό. Και ξαφνικά ήχος από σπασμένο γυαλί. Οργισμένες φωνές. Κάποιος κλαίει, και η Ζανέτ βλέπει τα καθίσματα να ανεβαίνουν ακόμα. Ένας άντρας έρχεται τρέχοντας προς το μέρος της, κι εκείνη παραμερίζει και τον αποφεύγει. Ο Γιούχαν γελάει για κάτι. Σύντομα στο ψηλότερο σημείο. «Θα σε σκοτώσω καθοίκι!» Κάποιος τη σπρώχνει από πίσω. Η Ζανέτ βλέπει πως ο άντρας δεν ελέγχει το σώμα του. Το αλκοόλ έχει κάνει τα πόδια του πιο μακριά, τις αρθρώσεις του άκαμπτες και το ναρκωμένο νευρικό του σύστημα πολύ αργό. Ο άντρας σκουντουφλάει και πέφτει στο έδαφος με το κεφάλι. Η Ζανέτ ρίχνει μια λοξή ματιά προς τα πάνω. Βλέπει τα πόδια του Γιούχαν και της Σοφίας να αιωρούνται. Τα καθίσματα σταμάτησαν. Ο άντρας σηκώνεται. Το πρόσωπό του είναι γρατζουνισμένο από τα χαλίκια και το τσιμέντο. Μερικά παιδιά κλαίνε. «Μπαμπά!» Ένα κοριτσάκι, όχι μεγαλύτερο από έξι χρόνων, με ροζ μαλλί της γριάς στο χέρι του. «Δε φεύγουμε; Θέλω να πάω σπίτι»

11 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Ο άντρας δεν απαντάει. Απλώς κοιτάζει γύρω του, ψάχνει τον ανταγωνιστή του, κάποιον πάνω στον οποίο θέλει να ξεσπάσει. Τα αντανακλαστικά του αστυνομικού κάνουν τη Ζανέτ να αντιδράσει χωρίς να το σκεφτεί. Πιάνει το μπράτσο του άντρα. «Άκου», του λέει προσεκτικά. «Ηρέμησε λίγο» Η πρόθεσή της είναι να τον συνετίσει. Χωρίς να ακουστεί επιτιμητική. Ο άντρας στρέφεται, και η Ζανέτ βλέπει ότι τα μάτια του είναι θολά και κατακόκκινα. Το βλέμμα του θλιμμένο και απογοητευμένο, σχεδόν ντροπιασμένο. «Μπαμπά» επαναλαμβάνει το κοριτσάκι, αλλά ο άντρας δεν αντιδρά^ κοιτάζει στο κενό, χωρίς να εστιάζει κάπου. «Και τι σκατά είσαι εσύ;» Ελευθερώνει το μπράτσο του από το χέρι της Ζανέτ. «Άντε μου στον διάολο!» Η αναπνοή του μυρίζει άσχημα, τα χείλη του είναι καλυμμένα με μια λεπτή λευκή μεμβράνη. «Ήθελα μόνο» Την ίδια στιγμή ακούει τα καθίσματα εκεί πάνω να πέφτουν και οι ανάμεικτες φωνές ενθουσιασμού και τρόμου την κάνουν να αφαιρεθεί, της αποσπούν την προσοχή. Βλέπει τον Γιούχαν, με τα μαλλιά του να αναδεύονται, να ουρλιάζει με ανοιχτό το στόμα. Βλέπει και τη Σοφία. Ακούει το κοριτσάκι. «Όχι, μπαμπά Όχι!» Αλλά δεν αντιλήφθηκε τον άντρα δίπλα της που σήκωνε το χέρι του. Το μπουκάλι πετυχαίνει τη Ζανέτ στον κρόταφο, κι όλα γίνονται μαύρα.

12 Το Βαλντερµαρσούντε του πρίγκιπα Ευγένιου Οπως οι άνθρωποι που καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν στερηθεί την ευτυχία, αλλά έχουν καταφέρει να γαντζωθούν από την ελπίδα, έτσι και η Ζανέτ στην εκτέλεση των επαγγελματικών της καθηκόντων διατηρεί μιαν αδιάσπαστα αρνητική στάση απέναντι σε όλες τις απόψεις που εμπεριέχουν το παραμικρό ψήγμα απαισιοδοξίας. Γι αυτό δεν εγκαταλείπει ποτέ και γι αυτό αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο όταν ο αστυφύλακας Σβαρτς με εμφατική προκλητικότητα διαμαρτύρεται για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την κούραση και την έλλειψη προόδου όσον αφορά την αναζήτηση του Γιούχαν. Η Ζανέτ γίνεται πυρ και μανία. «Που να πάρει και να σηκώσει! Πήγαινε κατευθείαν σπίτι σου. Διάολε, δεν είσαι ούτε στο ελάχιστο χρήσιμος εδώ!» Αυτό έχει αποτέλεσμα. Ο Σβαρτς οπισθοχωρεί βάζοντας την ουρά στα σκέλια, ενώ ο Όλουντ στέκεται ανέκφραστος δίπλα του. Η οργή την κάνει να νιώθει το τραύμα κάτω από τον επίδεσμο να σφυροκοπάει το κεφάλι της. Η Ζανέτ ηρεμεί λίγο, αναστενάζει και κάνει μιαν αποτρεπτική χειρονομία στον Σβαρτς. «Το πιασες; Απαλλάσσεσαι από τα καθήκοντά σου μέχρι νεωτέρας». «Έλα» Ο Όλουντ πιάνει τον Σβαρτς από το μπράτσο και στρέφονται να φύγουν.

13 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Έπειτα από μερικά βήματα ο Όλουντ γυρίζει προς τη Ζανέτ και προσπαθεί να φανεί πιο θετικός. «Να πάμε να συναντήσουμε τους άλλους στο Μπεκχόλμεν; Ίσως είμαστε πιο χρήσιμοι εκεί» «Εσείς, όχι εσύ. Ο Σβαρτς να πάει σπίτι του! Κατανοητό;» Στέκεται εξαντλημένη και παγωμένη πίσω από τον πυργίσκο της πρύμνης του πλοίου Βάσα στο ομώνυμο μουσείο και περιμένει τον Γενς Χούρτιγκ, ο οποίος, αμέσως μόλις έμαθε για την εξαφάνιση του Γιούχαν, διέκοψε την άδειά του για να συμμετάσχει στην έρευνα. Όταν έπειτα από λίγο βλέπει το συμβατικό όχημα της αστυνομίας να έρχεται από τον δρόμο του πάρκου Γκαλερπάρκεν, ξέρει ότι σ αυτό επιβαίνει ο Χούρτιγκ μαζί με κάποιο άλλο άτομο. Έναν μάρτυρα που ισχυρίζεται πως είχε δει ένα νεαρό αγόρι μόνο του κοντά στο κανάλι αργά το προηγούμενο βράδυ. Από αυτά που της είπε ο Χούρτιγκ στον ασύρματο καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένει και πολλά από αυτήν τη μαρτυρία. Παρ όλα αυτά, πείθει τον εαυτό της ότι η ελπίδα, φρούδα ή όχι, πρέπει να συντηρείται. Προσπαθεί να επικεντρώσει τις σκέψεις της στην εξέλιξη των γεγονότων των τελευταίων ωρών. Ο Γιούχαν και η Σοφία είχαν εξαφανιστεί^ ξαφνικά δε βρίσκονταν εκεί. Έπειτα από μισή ώρα η Ζανέτ είχε ενεργήσει με βάση τους κανόνες. Αναζήτησαν τον Γιούχαν με ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του λούνα παρκ, και περίμενε εναγωνίως στο γκισέ πληροφοριών. Ακόμα και το παραμικρό ίχνος που ενδεχομένως να σχετιζόταν με τον Γιούχαν την έκανε να τρέχει προς τα κει, αλλά κάθε φορά επέστρεφε στο γκισέ. Κάποιοι φύλακες την πλησίασαν λίγο πριν το κορμί της συνθλιβεί από τους τελευταίους σπασμούς της ελπίδας και μαζί με αυτούς συνέχισε την άσκοπη αναζήτηση στον χώρο του λούνα παρκ. Εκεί είχαν βρει τη Σοφία πεσμένη στο έδαφος σε κάποιο από τα δρομάκια, περιτριγυρισμένη από έναν σωρό ανθρώπους. Σπρώχνοντάς τους, η Ζανέτ έφτασε κοντά και μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τη Σοφία. Το πρόσωπο που, έως πριν από λίγο, ήταν ο ορισμός της

14 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ ανακούφισης είχε μεταμορφωθεί τώρα σε μια μάσκα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Η Σοφία ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η Ζανέτ αμφέβαλλε αν η Σοφία ήταν ικανή να την αναγνωρίσει. Και ακόμα λιγότερο να της πει κάτι για το πού βρισκόταν ο Γιούχαν. Η Ζανέτ δεν έμεινε μαζί της^ ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει την αναζήτηση. Αφού είχε περάσει ακόμα μισή ώρα, επικοινώνησε με τους συναδέλφους στην αστυνομία. Αλλά ούτε η ίδια ούτε οι συνάδελφοι που είχαν ερευνήσει το κανάλι δίπλα στο λούνα παρκ και τη γύρω περιοχή είχαν βρει τον Γιούχαν. Ούτε και κάποιο από τα περιπολικά που περιπολούσαν στην πόλη και τους είχε δοθεί η περιγραφή του Γιούχαν βρήκε κάτι. Έγινε αναζήτηση μέσω του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Χωρίς αποτέλεσμα έως πριν από σαράντα πέντε λεπτά. Η Ζανέτ ξέρει πως έδρασε ορθά, αλλά είχε ενεργήσει σαν ρομπότ. Ένα ρομπότ με συναισθηματική αναπηρία. Μια αντίθεση. Σκληρή, ψυχρή και ορθολογίστρια στην επιφάνεια, αλλά κατευθυνόμενη από χαώδεις παρορμήσεις. Η οργή, ο εκνευρισμός, ο φόβος, η ανησυχία, η σύγχυση και η παραίτηση που την είχαν κατακλύσει την προηγούμενη νύχτα ενοποιούνταν και γίνονταν όλα μαζί μια σκοτεινή μάζα. Η μόνη διαρκής αίσθηση είναι η ανεπάρκεια. Και όχι μόνο αναφορικά με τον Γιούχαν. Η Ζανέτ σκέφτεται τη Σοφία. Πώς είναι εκείνη; Η Ζανέτ τής τηλεφώνησε πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Αν ήξερε κάτι για τον Γιούχαν, δε θα επικοινωνούσε μαζί της; Ή μήπως ξέρει κάτι που θα πρέπει να μαζέψει δύναμη για να μπορέσει να της το πει; Χέσ το αυτό τώρα, συλλογίζεται και αποδιώχνει τις σκέψεις που είναι αδιανόητες. Εστίασε. Το αυτοκίνητο σταματάει, και βγαίνει ο Χούρτιγκ. «Γαμώτο!» αναφωνεί αυτός. «Δε φαίνεται καθόλου καλά τούτο εδώ» Δείχνει το κεφάλι της με τους επιδέσμους.

15 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Εκείνη ξέρει ότι φαίνεται χειρότερο απ ό,τι είναι. Μετά το χτύπημα της έραψαν την πληγή επιτόπου, και ο επίδεσμος, όπως και το μπουφάν της είναι ματωμένα. «Εντάξει είναι» του αποκρίνεται. «Και δεν ήταν απαραίτητο να φύγεις από το Κβίκγιοκ για πάρτη μου». Ο Χούρτιγκ ανασήκωσε τους ώμους του. «Μη λες χαζομάρες Και τι σκατά θα έκανα εκεί πάνω; Θα έφτιαχνα χιονάνθρωπους;» Πρώτη φορά σε διάστημα δώδεκα ωρών η Ζανέτ χαμογελάει. «Πού είχες προλάβει να φτάσεις;» «Στο Λόνγσελε. Δεν είχα να κάνω τίποτα περισσότερο από το να πηδήσω στην αποβάθρα και να πάρω το λεωφορείο προς τον νότο». Ένας γρήγορος εναγκαλισμός. Δε χρειαζόταν να ειπωθεί κάτι παραπάνω, μιας και η Ζανέτ ξέρει πως αυτός καταλαβαίνει ότι του είναι ευγνώμων που είχε επιστρέψει. Η Ζανέτ ανοίγει την μπροστινή πόρτα του αυτοκινήτου από την πλευρά του συνοδηγού και βοηθάει την ηλικιωμένη κυρία να βγει από το αυτοκίνητο. Ο Χούρτιγκ είχε δείξει μια φωτογραφία του Γιούχαν στην κυρία, και η Ζανέτ αντιλαμβάνεται πως η μαρτυρία της είναι πολύ αδύναμη. Η γυναίκα δεν είχε καταφέρει να πει κάτι ούτε καν για το χρώμα των ρούχων του Γιούχαν. «Εκεί τον είδατε;» Η Ζανέτ έδειξε με το χέρι της προς το πετρώδες έδαφος δίπλα στην προκυμαία, εκεί όπου ήταν αραγμένο το πλοίο Φίνγκρουντ. Η ηλικιωμένη κυρία γνέφει καταφατικά, τρέμοντας από το κρύο. «Ήταν ξαπλωμένος εκεί στις πέτρες και κοιμόταν, κι εγώ τον κούνησα για να ξυπνήσει. Τι τρόπος είναι αυτός; του είπα. Μεθυσμένος τόσο νέος και ήδη» «Ναι, ναι» η Ζανέτ ανυπομονούσε. «Είπε κάτι;» «Μπα, μουρμούρισε μόνο Αν είπε κάτι, εγώ δεν το άκουσα». Ο Χούρτιγκ βγάζει τη φωτογραφία του Γιούχαν και την ξαναδείχνει στην ηλικιωμένη γυναίκα. «Και δεν είστε σίγουρη πως ήταν αυτό το αγόρι που είδατε;»

16 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ «Ε, όπως είπα, έχει το ίδιο χρώμα μαλλιά, αλλά το πρόσωπο Είναι δύσκολο να πω. Ο νεαρός ήταν μεθυσμένος». Η Ζανέτ αναστενάζει και κατευθύνεται προς το μονοπάτι που βρίσκεται κατά μήκος του καναλιού. Μεθυσμένος; σκέφτεται. Ο Γιούχαν; Αποκλείεται. Κοιτάζει απέναντι το Σκεπσχόλμεν, καλυμμένο από μια γκρίζα ομίχλη. Πώς στον διάολο γίνεται να κάνει τόσο κρύο; Κατευθύνεται προς το νερό και βαδίζει επάνω στις πέτρες της όχθης. «Εδώ ήταν ξαπλωμένος; Είστε σίγουρη;» «Ναι!» λέει αποφασιστικά η γυναίκα. «Εδώ περίπου». Περίπου; αναρωτιέται αποκαρδιωμένη η Ζανέτ, παρατηρώντας την ηλικιωμένη κυρία να καθαρίζει τα χοντρά γυαλιά της στο μανίκι του παλτού της. Η Ζανέτ νιώθει να απελπίζεται. Το μόνο που έχουν είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα με αδύναμη όραση, η οποία, όσο κι αν η Ζανέτ θέλει να συμβαίνει το αντίθετο, είναι πολύ απλά μια κακή μάρτυρας. Κάθεται ανακούρκουδα και κοιτάζει μήπως ανακαλύψει κάτι που να αποδεικνύει πως ο Γιούχαν βρισκόταν εκεί. Κάποιο ρούχο, τη μικρή του τσάντα, τα κλειδιά του σπιτιού. Οτιδήποτε. Αλλά το μόνο που βλέπει είναι κρύες πέτρες, καλογυαλισμένες από τα κύματα και το νερό της βροχής. Ο Χούρτιγκ στρέφεται προς τη γυναίκα. «Και ύστερα ο νεαρός έφυγε από δω; Προς την περιοχή του Γιουνιμπάκεν;» «Όχι» Η γυναίκα βγάζει ένα μαντίλι από την τσέπη του παλτού της και φυσάει δυνατά τη μύτη της. «Έφυγε τρεκλίζοντας. Ήταν τόσο μεθυσμένος, που δεν μπορούσε να περπατήσει ίσια» Η Ζανέτ εκνευρίζεται. «Αλλά πήγε προς τα κει; Προς το Γιουνιμπάκεν;» Η ηλικιωμένη κυρία κουνάει καταφατικά το κεφάλι της και ξαναφυσάει τη μύτη της στο μαντίλι. Εκείνη τη στιγμή πέρασε ένα όχημα άμεσης ανάγκης λίγο πιο

17 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ πάνω, στην οδό Γιουργκορντσβέγκεν, και από τον ήχο της σειρήνας φάνηκε ότι κατευθυνόταν προς το εσωτερικό του νησιού. «Πάλι ψεύτικος συναγερμός;» ρωτάει ο Χούρτιγκ και κοιτάζει συνοφρυωμένος τη Ζανέτ, που κουνάει απογοητευμένη το κεφάλι της. Είναι η τρίτη φορά που ακούει τον ήχο σειρήνας ασθενοφόρου, και καμία από τις προηγούμενες φορές δεν αφορούσε τον Γιούχαν. «Παίρνω τηλέφωνο τον Μίκελσεν», λέει η Ζανέτ. «Στο Εγκληματολογικό;» Ο Χούρτιγκ δείχνει έκπληκτος. «Ναι. Για μένα είναι ο καλύτερος απ όλους σε τέτοια θέματα». Σηκώνεται και προχωράει με μεγάλα βήματα στο μονοπάτι. «Κακοποιήσεις παιδιών δηλαδή». Ο Χούρτιγκ φάνηκε να μετανιώνει αμέσως γι αυτό που είπε. «Εννοώ ότι δεν ξέρουμε καν περί τίνος ακριβώς πρόκειται» «Ίσως όχι, αλλά είναι λάθος να μην ελέγξουμε την πιθανότητα και μιας τέτοιας εικασίας. Ο Μίκελσεν συντόνισε τις έρευνες στο Μπεκχόλμεν, στην Γκρένα Λουντ και στο Βαλντερμαρσούντε». Ο Χούρτιγκ συγκατανεύει και την κοιτάζει θλιμμένα. Κόφ το, σκέφτεται εκείνη. Δε θέλω οίκτο, γαμώτο. Επειδή τότε θα καταρρεύσω. «Τον καλώ». Μόλις η Ζανέτ βγάζει το κινητό της, διαπιστώνει πως είναι νεκρό και την ίδια ακριβώς στιγμή ακούει τον θόρυβο από τον ασύρματο του περιπολικού καμιά δεκαριά μέτρα πιο πέρα. Αισθάνεται ένα πλάκωμα στο στήθος όταν καταλαβαίνει. Θαρρείς και στραγγίζει το αίμα από το σώμα της και θέλει να την τραβήξει μαζί του μέσα στη γη. Είχαν βρει τον Γιούχαν.

18 Καρολίνσκα Στην αρχή οι τραυματιοφορείς νόμιζαν ότι το αγόρι ήταν νεκρό. Είχαν βρει τον Γιούχαν στον παλιό μύλο του Βαλντερμαρσούντε^ η αναπνοή και η καρδιακή του λειτουργία ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ήταν πολύ παγωμένος και, εκτός αυτού, είδαν πως είχε κάνει εμετό πολλές φορές στη διάρκεια της ασυνήθιστα κρύας βραδιάς στο τέλος του καλοκαιριού. Φοβήθηκαν ότι είχε προκληθεί πνευμονική αναρρόφηση, ότι τα καυστικά γαστρικά υγρά είχαν καταλήξει στους πνεύμονες. Η ώρα ήταν λίγο μετά τις δέκα όταν η Ζανέτ Σίλμπεργ μπήκε στο ασθενοφόρο που θα οδηγούσε τον γιο της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σόλνα.* Το δωμάτιο είναι σκοτεινό, αλλά η λάμψη του χλωμού απογευματινού ήλιου εισχωρεί από τις περσίδες του παραθύρου, και οι κιτρινωπές γραμμές είναι σαν σχέδιο στο γυμνό πάνω μέρος του κορμιού του Γιούχαν. Το παλλόμενο τεχνητό φως από τις λάμπες του μηχανήματος για τους πνεύμονες και την καρδιά που αναβοσβήνουν πάνω από το κρεβάτι κάνουν τη Ζανέτ Σίλμπεργ να νομίζει ότι βρίσκεται σε όνειρο. * Όμορος δήμος της Στοκχόλμης, όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο Καρολίνσκα. (Σ.τ.Μ.)

19 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Χαϊδεύει το χέρι του Γιούχαν και ρίχνει μια ματιά στο μηχάνημα δίπλα στο κρεβάτι. Η θερμοκρασία του σώματός του έχει αρχίσει να φτάνει στο κανονικό επίπεδο, λίγο πιο κάτω από τους τριάντα έξι βαθμούς. Η Ζανέτ ξέρει πως είχε μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του. Σχεδόν τρία γραμμάρια ανά λίτρο αίματος όταν τον έφεραν στο νοσοκομείο. Δεν έχει κοιμηθεί ούτε δευτερόλεπτο, νιώθει να έχει μουδιάσει όλο της το σώμα και δεν μπορεί να καταλάβει αν η καρδιά που χτυπάει μέσα της έχει κάτι κοινό με τα παλλόμενα χτυπήματα στο μέτωπό της. Σκέψεις που δεν αναγνωρίζει αντηχούν στο κεφάλι της και είναι συγχρόνως μελαγχολικές, οργισμένες, φοβισμένες, συγκεχυμένες και αποκαρδιωτικές. Εκείνη ήταν ορθολογίστρια. Έως τώρα. Τον παρατηρεί εκεί όπου είναι ξαπλωμένος. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε νοσοκομείο. Όχι. Η δεύτερη. Η πρώτη φορά ήταν πριν από δώδεκα χρόνια, όταν γεννήθηκε. Τότε ήταν εντελώς ήρεμη. Τόσο καλά προετοιμασμένη, ώστε είχε προβλέψει την καισαρική προτού ακόμα το αποφασίσουν οι γιατροί. Για τούτο εδώ δεν είχε κάνει καμία πρόβλεψη. Σφίγγει πιο δυνατά το χέρι του. Είναι ακόμα κρύο, αλλά ο Γιούχαν δείχνει χαλαρός και αναπνέει ήρεμα. Και το δωμάτιο είναι σιωπηλό. Μόνο ο θόρυβος από τα μηχανήματα ακούγεται. «Γιούχαν» ψιθυρίζει, γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν τις αισθήσεις τους μπορούν να ακούσουν. «Οι γιατροί πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά» Διακόπτει την προσπάθειά της να εμφυσήσει ελπίδα στον Γιούχαν. Πιστεύουν; Μάλλον δεν ξέρουν. Όλα ήταν χαώδη όταν εκείνη είχε έρθει εδώ. Είχαν ξαπλώσει τον Γιούχαν με το κεφάλι προς τα κάτω, κάνοντάς του τραχειοβρογχική αναρρόφηση. Αναρρόφηση εκκρίσεων. Ενδεχομένως να επρόκειτο για τραύματα από τα οξέα του στομάχου στους ιστούς των πνευμόνων.

20 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ Στη χειρότερη περίπτωση. Οι δικές της μπερδεμένες ερωτήσεις, οι συγκεκριμένες, αλλά άνευ περιεχομένου εξηγήσεις των γιατρών. Η οργή και απογοήτευσή της οδηγούσαν στο ίδιο ερώτημα: γιατί, που να πάρει ο διάολος, δεν ξέρετε τίποτα; Μπορούσαν να της πουν για την παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας, για το οξυγόνο, τους σωλήνες των ορών και να της εξηγήσουν πώς ένα λαστιχάκι μέσω του λάρυγγα ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και πώς ένα μηχάνημα πνευμόνων-καρδιάς ρυθμίζει την κεντρική θερμοκρασία του σώματος. Μπορούσαν να της πουν για το κρίσιμο στάδιο ψύχους και πώς μια μακρά περίοδος παραμονής σε κρύο νερό ακολουθούμενη από μια νύχτα με βροχή και δυνατό άνεμο επηρεάζει το σώμα. Μπορούσαν να της εξηγήσουν πώς το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προστατεύει σε περίπτωση πτώσης της θερμοκρασίας κι ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλική βλάβη αυξάνεται επειδή μειώνεται η ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Πείτε και εξηγήστε. Της είπαν ότι πιθανώς να έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος και της εξήγησαν ότι τα αέρια του αίματος και η ακτινογραφία θώρακος σε πρώτη φάση δείχνουν θετικά. Τι σημαίνει αυτό; Αέρια αίματος; Σε πρώτη φάση; Ο κίνδυνος πιθανώς να έχει αποσοβηθεί; Πιστεύουν. Αλλά δεν ξέρουν τίποτε. Αν ο Γιούχαν ακούει, τότε έχει ακούσει όλα όσα της είπαν μέσα σ αυτό το δωμάτιο. Δεν μπορεί να του πει ψέματα. Βάζει το χέρι της στο μάγουλό του. Αυτό δεν είναι ψέμα. Οι σκέψεις της διακόπτονται από την είσοδο του Χούρτιγκ. «Πώς είναι;» «Είναι ζωντανός και θα γίνει καλά. Είναι εντάξει, Γενς. Μπορείς να πας σπίτι σου».

21 ¹ÐÃ Ì ÅÇ ÒÇÕ ÂÍÊÍÄÍÌ»ÃÕ ÌºÊÇÉÔÌ ËÃÒ Ì ÑÒÏÌ ÂÇ É¼ÎÒÃÒ Ç ¼Ò Ì ¹Ì Õ ÃÎÇÒ ÖÆ˹ÌÍÕ ÃÎÇÖÃÇÐÆË Ò» Õ ÀлÑÉÃÒ Ç ÌÃÉÐ¼Õ ÑÒÆ ÒÍÉÖ¼ÊËÆ Ñà ËÇ ÑÉÆ̺ ÃÅÉÊºË ÒÍÕ ÎÍ Î Ð Î¹ËÎÃÇ ÑÃ É ÎÍÇÍ Ë ÑÒÆÐÇÏÂÃÕ ÒÃÊÃÒÍ ÐÅÇɼ Ç ÑÃÇРμ ÎÃлÃÐÅÃÕ ÊÃÎÒÍ˹ÐÃÇÃÕ ÂûÖÌÃÇ ¼ÒÇ ÒÍ É»ÌÆÒÐÍ ÒÍ ÅÌÔÑÒÍ ÂÐ ÑÒÆ ºÒ Ì Æ ÃÉ»ÉÆÑÆ ÊÊ ÒÇ Ã»ÂÍ Õ ÃÉ»ÉÆÑÆ ÍÂÆÅû Ñ ¹Ì Ì ÒÃÊÃÒÍ ÐÅÇɼ ļÌÍ Ç ÅÇ ÎÍÇÍÌ ÉÐÇÀÏÕ Ê¼ÅÍ ØÆÒ;ÑÃ Ì ÃÉÂÇÉÆÓû ÒÍÌ ÃÎÇÖÃÇÐÆË Ò» Í ÂÍÊÍļÌÍÕ Μπαντχάγκεν ̹һÊËÎÃЊĺÌÃÇ É Ò Ë¹ÐÍÕ ÒÇÕ ÂÍÊÍÄÍÌ»ÃÕ ÒÔÌ ÅÍÐÇÏÌ É Ç É Ò ÎÇ ÌÃÒ Ç Ëà ÒÆÌ Î¼ÓÃÑÆ ØÆÒÏÌÒ Õ ÒÆ ÀͺÓÃÇ ÒÆÕ Á ÖÍÓÃÐ ÎþÒÐÇ Õ ÍÄ» Õ ¹ÒÃÐÊÍ ÌÒ Æ ÍÎÍ» ÃÎÇÖÃÇÐû Ì ÑÉÇ ÅРĺÑÃÇ ÒÍ ÎÐÍÄ»Ê ÒÍ ÃÉÒÃÊÃÑÒº ÓÏÕ ¼ËÔÕ ÍÇ ι κεραυνοί τη γη εκατό το δευτερόλεπτο, κάτι Â¾Í Å Ì»ÉÃÕχτυπούν ¹ÖÍ Ì ÒÆ ÂÇɺ ÒÍ Õφορές ÎÐÍÑÔÎÇɺ ÑÖ¹ÑÆ Æ Ñ που γίνεται περίπου οχτώ εκατομμύρια φορές τη μέìãðå Ñ» ÂÃÌσυνολικά Ã»Ì Ç É Ó¼ÊÍ Îʺ μÓÃÑÆ ρα. Η ισχυρότερη θύελλα του χρόνου περνάει πάνω από τη Στοκ ÎÇÎʹÍÌ Æ Ì¹Ò Ã»Ì Ç ÑÒÆÌ Ì ØºÒÆÑÆ χόλμη, και κάθε είκοσι δύοö ˹ÌÆ λεπτά πέφτουν κεραυνοίòæõ σε ÇÉÒ¼δύο μέρη ÐÇ Õ Î¹ÐÅË Ì Ñ ¹Ì Ì Ê À¾ÐÇÌÓÍ Ò¼ÎÍ συγχρόνως. ΝότιαÉ Ç της ÎÃÐÇÎÊ ÌÇ¹Ò Ç πόλης στο προάστιο Μπαντχάγκεν και στην É Ç ÖмÌÍ Î¼ É ÎÍÇÍ ÍÇÉÍÒÐÍÄÃ»Í ÒÆÕ ÇÅÉÒÍ¾Ì Ë¹ÖÐÇ περιοχή κοντά στο Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σόλνα. ÒÆ Ì» É Ç ÑÃ Ñ ËÀ ÌÒ ÎÍ ÑÆË ÂÃÁ Ì ¹Ì ÑÉÍÒÃÇ̼ Î Ο βοηθός επιθεωρητή Γενς Χούρτιγκ στέκεται στο πάρκινγκ ÐÃÊÓ¼Ì ÍÄ» μ ÒÆÌ ÊÊÆ Ì ØÆÒ ÃλËÍÌ ÒÍÌ ÂмËÍ του νοσοκομείου, στον δρόμο για το σπίτι, όταν χτυπάει το κινηîðíõ ÒÍÌ»ÂÇÍ ÒÍÌ ÎÐ ÅË ÒÇɼ ÒÆÕ Ã Ò¼ ÒÍÌ ÍÎÍ»Í ÇÑÓ τό του. Προτού απαντήσει, ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου ÌÃÒ Ç ÎÔÕ ¹ÖÃÇ Ö ÑÃÇ και κάθεται στη θέση του οδηγού. Βλέπει ότι τον καλεί ο αστυνομικός διευθυντής Ντένις Μπίλινγ και υποθέτει ότι θέλει να ρωτήσει τι έχει îßóñô συμβείöéô μεöóëíñåáãô τον Γιούχαν. Öñ æçÿöçóñ öéô Åëìöþóëãô Ïòßóåîãï, Βάζει το ασύρματο ακουστικό αυτί του. îëã õìñöçëïà õòñ æà òþïû õöéïστο çìæáìéõé ìãë«χούρτιγκ». öéï ãòāíçëã «Άκουσα ότιìãöñóêāïçë βρήκατε τον της Ζανέτ Πώςäëäíáñ είναι;» Ο Ντέöñ çã öñÿ ïãγιο ðçòçóþõçë öñ òóāöñ ã öñÿ νις Μπίλινγ öñ ακούγεται ανήσυχος. çìæñöëìñÿ øãëïñîßïñ îç ãïãöóñòßô ìãë õãõòßïô κι òñ ñæéåñÿï õă ßïã ãìþîã «Είναι σε καταστολή, εκείνη βρίσκεται εκεί μαζί του». Ο çïö òûõëãìþ Þìóûô ãòóþõîçïñ ìóçõßïöñ Χούρτιγκòëñ βάζει μπρος το ìãë αυτοκίνητο. «Ευτυχώς, δε φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή του». «Καλώς, καλώς Υποθέτω λοιπόν πως η Ζανέτ επιστρέφει σε μερικές μέρες». Ο διευθυντής πλαταγίζει τα χείλη του. «Κι εσύ πώς είσαι;» «Τι εννοείς;» «Είσαι κουρασμένος ή αντέχεις να πας σε μια υπόθεση στο ôù þāôøā Ćăąþóøþā ñ ô Μπαντχάγκεν;» øçøôýôù ñêøçñôöú ì çøøîïì. ñìû ì Ο øìð )$; ZZZ SVLFKRJLRV JU H PDLO LQIR#SVLFKRJLRV JU

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τρελό µου αµαξίδιο ÓÕÃÃÑÁÖΕΙΣ: Μερκούριος Αυτζής ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ελίζα Βαβούρη ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

H. I. Larry, 2013 Εικονογράφησης και σχεδιασµού: Hardie Grant Egmont, 2013

H. I. Larry, 2013 Εικονογράφησης και σχεδιασµού: Hardie Grant Egmont, 2013 ÓÅÉÑÁ: ÌÉÊÑÇ ÐÕÎÉÄÁ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ZAC POWER FOSSIL FURY Από τις Εκδόσεις Hardie Grant Egmont, Μελβούρνη 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Zac Power 3 Οι δεινόσαυροι ξανάρχονται ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: H. I. Larry ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-618-5093-18-1

ISBN: 978-618-5093-18-1 ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

H. I. Larry, 2013 Εικονογράφησης και σχεδιασµού: Hardie Grant Egmont, 2013

H. I. Larry, 2013 Εικονογράφησης και σχεδιασµού: Hardie Grant Egmont, 2013 ÓÅÉÑÁ: ÌÉÊÑÇ ÐÕÎÉÄÁ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ZAC POWER SHOCK MUSIC Από τις Εκδόσεις Hardie Grant Egmont, Μελβούρνη 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Zac Power 4 Ροκ σταρ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: H. I. Larry ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Craig Phillips

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Erik Axl Sund, 2012 Published by arrangement with Salomonsson Agency. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015

Erik Axl Sund, 2012 Published by arrangement with Salomonsson Agency. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PYTHIANS ANVISNINGAR Από τις Εκδόσεις Ordupplaget, Στοκχόλμη 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η τριλογία της Βικτόριας Μπέργμαν (ΒΙΒΛΙΟ 3) Οι εντολές της Πυθίας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Erik Axl Sund ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ 1 ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σε ύπτια θέση: το κεφάλι γυρίζει προς μία πλευρά Στην τοποθέτηση σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται πίσω Όταν το κρατούν σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο.

Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο. Μασάζ για λαιμό και ώμο Οδηγίες χρήσης Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο. -Δυναμικό drum-massage

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου

Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου Συμβουλές για την προστασία και ασφάλεια του μωρού σας απο την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Βρετανικό Οργανισμό Αιφνιδίου Θανάτου Ασφάλεια Ποτέ μην ταρακουνάτε ένα βρέφος, ούτε καν για παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Βασισμένο στο 17 Illustrations That Are Incredibly Real For Anyone With ADD Http://www.buzzfeed.com Aug. 18, 2015 Caroline Kee BuzzFeed Staff Μετάφραση, προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος;

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Στόχος της διερεύνησης ήταν να διαφανεί το αν κάποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματός μας. Αρχικά, θελήσαμε να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση European Resuscitation Council www.erc.edu Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Το πρόβλημα 75.000 εξωνοσοκομειακοί θάνατοι από ΑΚΑ/έτος στο UK & 330.000 στις USA Πιθανότητα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Video 1 Εκφοβισμός με μηνύματα Στο βίντεο: Τραπέζι: Σκηνή στην αυλή: Σχόλια:

Video 1 Εκφοβισμός με μηνύματα Στο βίντεο: Τραπέζι: Σκηνή στην αυλή: Σχόλια: Video 1 Εκφοβισμός με μηνύματα Οι μαθητές στέλνουν συχνά μηνύματα ο ένας στον άλλο. Μερικοί μαθητές λαμβάνουν μηνύματα που δεν είναι πολύ ευχάριστα και αποτελούν μια μορφή εκφοβισμού. Στο βίντεο: Τραπέζι:

Διαβάστε περισσότερα

Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Βήμα προς Βήμα. Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F.

Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Βήμα προς Βήμα. Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F. Οδηγός Για Εύκολη Συγκόλληση Βήμα προς Βήμα Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F.Ν (Μετάφραση) Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ είναι ένα χρήσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα