Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, 2011. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN 978-618-01-0131-7"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HUNGERELDEN Από τις Εκδόσεις Ordupplaget, Στοκχόλμη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η τριλογία της Βικτόριας Μπέργμαν (ΒΙΒΛΙΟ 2) Η πεινασμένη φωτιά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Erik Axl Sund ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ξενοφών Παγκαλιάς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σταμάτιος Κοτσάτος & ΣΙΑ Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2014 Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2014 ΙSBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3 Μετάφραση από τα σουηδικά: Ξενοφών Παγκαλιάς

4 Στη μνήμη μας εμείς που προδώσαμε

5 Κάθεται συχνά με τη ματιά καρφωμένη στο κενό. Έπειτα από ώρα το βλέμμα στα όμορφα μάτια της αλλάζει. Αποκτά μιαν αινιγματική λάμψη, γίνεται απροσδιόριστο. Η ίριδα του ματιού γεμίζει θλιμμένες φωτιές, πεινασμένες φωτιές που ψάχνουν για καύσιμα, καύσιμα που δε θα αφήσουν το φως της ψυχής να σβήσει. Όσον αφορά εκείνη, σίγουρα θα προτιμούσε να πάμε από κει που ήρθαμε, να εξαφανιζόμασταν για πάντα έπειτα από ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα. Χάρι Μάρτινσον,* Aniara * Harry Martinson ( ): Σουηδός συγγραφέας και ποιητής. Μοιράστηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1974 με τον επίσης Σουηδό συγγραφέα Έιβιντ Γιούνσον.

6 Ελεύθερη πτώση Οεφιάλτης έρχεται στη Στοκχόλμη με ένα πανωφόρι χρώματος κυανού κοβαλτίου, λίγο πιο σκούρο από τον βραδινό ουρανό πάνω από το νησί Γιουργκόρντεν και τον κόλπο Λαντουγκορντσλαντσβίκεν.* Είναι ξανθός, γαλανομάτης κι έχει μια τσάντα περασμένη στον ώμο. Τα μικρά παπούτσια είναι κόκκινα και πληγιάζουν τις φτέρνες, αλλά εκείνη είναι συνηθισμένη, και οι πληγές από τα παπούτσια αποτελούν τώρα πια κομμάτι της προσωπικότητάς της. Ο πόνος την κρατάει σε εγρήγορση. Ξέρει πως θα λυτρωθεί μόνο αν συγχωρήσει τον εαυτό της, καθώς κι αυτούς που θα συγχωρεθούν. Επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να ξεχάσει, αλλά πάντα αποτύγχανε. Δεν το αντιλαμβάνεται η ίδια, αλλά η εκδίκησή της είναι μια αλυσίδα αντιδράσεων. Μια χιονόμπαλα που άρχισε να κυλάει εδώ και είκοσι πέντε χρόνια μέσα σε μιαν αποθήκη στο Κλασικό Λύκειο της Σιγκτούνα** τη φυλάκισε μέσα στην κίνησή της και την πήρε μαζί της προτού συνεχίσει την πορεία της προς το αναπόφευκτο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι ξέρουν για την πορεία της χιονόμπαλας στη συνέχεια αυτοί που την έσφιξαν μέσα στα χέ- * Περιοχές στην κεντρική Στοκχόλμη. (Σ.τ.Μ.) ** Ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά σχολεία της Σουηδίας, απ όπου έχουν αποφοιτήσει ο βασιλιάς, ο Ούλοφ Πάλμε και τα παιδιά της σουηδικής ελίτ. (Σ.τ.Μ.) Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η Π Τ Ω Σ Η

7 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ ρια τους. Προφανώς τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα απλώς συνέχισαν. Ξέχασαν το επεισόδιο σαν να ήταν ένα αθώο παιχνίδι το οποίο άρχισε και τέλειωσε εκεί, μέσα στην αποθήκη. Η ίδια είναι δεμένη με την κίνηση. Ο χρόνος για κείνη είναι ασήμαντος, δεν έχει κάποια θεραπευτική επίδραση. Το μίσος δε λιώνει. Αντίθετα, γίνεται σκληρότερο, σαν κοφτερά κρύσταλλα πάγου που περικλείουν όλη της την ύπαρξη. Η βραδιά είναι λίγο ψυχρή, και ο αέρας υγρός από τις σποραδικές βροχές που ακολουθούσαν η μια την άλλη στη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας. Από το Roller coaster ακούγονται φωνές, κι εκείνη σηκώνεται, ξεσκονίζεται και κοιτάζει γύρω της. Στέκεται ακίνητη, παίρνει βαθιά ανάσα και θυμάται για ποιον λόγο είναι εκεί. Έχει έναν σκοπό και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Λίγο πιο πέρα, λοξά και κάτω από τον πύργο της «Ελεύθερης πτώσης»,* παρατηρεί την αναταραχή που έχει προκληθεί. Δύο φύλακες απομακρύνουν έναν άντρα, και δίπλα τους τρέχει κλαίγοντας ένα κοριτσάκι. Προφανώς κόρη του άντρα. Στο έδαφος είναι ξαπλωμένη μια γυναίκα δίπλα σ ένα σπασμένο μπουκάλι, κι ένα σωρό άνθρωποι είναι σκυμμένοι από πάνω της. Κάποιος φωνάζει τον νοσοκόμο. Τα κομμάτια από το γυάλινο μπουκάλι δημιουργούν αντανακλάσεις πάνω στο βρεγμένο τσιμέντο. Εκείνη συνειδητοποιεί πως η στιγμή της για να δράσει έχει φτάσει, αν και δεν τα είχε σχεδιάσει με αυτό τον τρόπο. Η σύ- * Ανακατασκευασμένος πρώην πύργος επιτήρησης εκατό μέτρα στο ύψος, απ όπου μπορεί κανείς να δει τα περισσότερα μέρη της Στοκχόλμης. Οι επιβάτες κάθονται δεμένοι σε καθίσματα, τα οποία ανυψώνονται σιγά σιγά σε ύψος ογδόντα μέτρων. Όταν φτάνουν πάνω, παραμένουν εκεί επί μερικά δευτερόλεπτα και κατόπιν πέφτουν προς το έδαφος με ταχύτητα σχεδόν εκατόν ογδόντα χιλιομέτρων την ώρα. Η πτώση διαρκεί περίπου δυόμισι δευτερόλεπτα, και στο φρενάρισμα οι επιβάτες εκτίθενται σε επιβράδυνση ίση με τριάμισι G. (Σ.τ.Μ.)

8 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ μπτωση το είχε κάνει ευκολότερο για κείνην. Τόσο απλό, ώστε κανένας δεν πρόκειται να καταλάβει τι συνέβη. Βλέπει το αγόρι λίγο πιο πέρα, μόνο του, έξω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα της «Ελεύθερης πτώσης». Το να συγχωρήσεις κάποιον που μπορείς να συγχωρήσεις στην ουσία δεν είναι συγχώρεση, σκέφτεται. Αυτό είναι μια ικανότητα που μόνο ένας Θεός μπορεί να έχει. Το αγόρι φαίνεται σαστισμένο, κι εκείνη αρχίζει να βαδίζει αργά προς το μέρος του, ενώ ταυτόχρονα αυτό στρέφεται προς την αντίθετη πλευρά. Αυτή του η κίνηση έκανε σχεδόν γελοιωδώς εύκολο το να το πλησιάσει από πίσω, οπότε τώρα βρίσκεται μόνο μερικά μέτρα μακριά του. Το αγόρι στέκεται ακόμα με την πλάτη του στραμμένη προς το μέρος της και φαίνεται σαν να ψάχνει κάτι. Η πραγματική συγχώρεση είναι αδύνατη, τρελή και ασύνειδη, συλλογίζεται. Κι επειδή προσδοκά πως οι ένοχοι θα δείξουν μεταμέλεια, η συγχώρεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Η ανάμνηση είναι και παραμένει μια πληγή που δεν επουλώνεται ποτέ. Γραπώνει το αγόρι βίαια από το μπράτσο. Αυτό κάνει μια σπασμωδική κίνηση, γυρίζει, κι εκείνη του μπήγει τη σύριγγα στο αριστερό μπράτσο. Επί ένα δυο δευτερόλεπτα την κοιτάζει έκπληκτο στα μάτια και ύστερα τα πόδια του λυγίζουν. Εκείνη το συγκρατεί και το βάζει προσεκτικά να καθίσει σ ένα παγκάκι εκεί δίπλα. Κανένας δεν είχε δει την κίνησή της. Όλα ήταν φυσιολογικά. Ταυτόχρονα, μόλις βλέπει τη γυναίκα που ήταν πεσμένη στο έδαφος να αρχίζει να κινείται, βγάζει κάτι από την τσάντα της και το φοράει στο κεφάλι του αγοριού. Ήταν από ροζ πλαστικό και είχε το σχήμα του ρύγχους ενός γουρουνιού.

9 Γκρένα Λουντ* Ηεπιθεωρήτρια της αστυνομίας Ζανέτ Σίλμπεργ ξέρει πού ακριβώς βρισκόταν μόλις έμαθε πως ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε δολοφονήθηκε στην οδό Σβεαβέγκεν. Βρισκόταν μέσα σ ένα ταξί στα μισά του δρόμου για το προάστιο Φάρστα, και ο άντρας δίπλα της είχε καπνίσει τσιγάρα μέντας. Ψιλόβροχο και αδιαθεσία έπειτα από πολλές μπίρες. Όταν ο τερματοφύλακας της Σουηδίας Τούμας Ραβέλι είχε πιάσει το πέναλτι στο ματς του Παγκόσμιου Κυπέλλου εναντίον της Ρουμανίας το 1994, εκείνη το είχε δει σε μιαν ασπρόμαυρη τηλεόραση σε κάποιο μπαρ στην πλατεία Κουρνχαμνστόργ, και ο μπάρμαν την είχε κεράσει μπίρα. Όταν βυθίστηκε το πλοίο Εσθόνια, ήταν άρρωστη με γρίπη και είχε δει τον Νονό. Οι πιο σαφείς αναμνήσεις της περιλαμβάνουν τους Clash στο Χόβετ,** ένα σαλιάρικο φιλί στη γιορτή του σχολείου στην τρίτη τάξη και την πρώτη φορά που ξεκλείδωσε την εξώπορτα της βίλας στο Παλιό Ενσέντε*** και την αποκάλεσε σπίτι τους. Τη στιγμή, όμως, που εξαφανίστηκε ο Γιούχαν δε θα τη θυμόταν ποτέ. * Το λούνα παρκ της Στοκχόλμης στο νησί Γιουργκόρντεν. (Σ.τ.Μ.) ** Κλειστό γήπεδο (συνήθως αγώνων χόκεϊ επί πάγου) της Στοκχόλμης. (Σ.τ.Μ.) *** Προάστιο κοντά στη Στοκχόλμη. (Σ.τ.Μ.) Π Α Ρ Ο Ν

10 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ Θα είναι για πάντα ένας μαύρος λεκές. Δέκα εξαφανισμένα λεπτά. Κλεμμένα από κάποιον μεθυσμένο στην Γκρένα Λουντ. Από έναν φτιαγμένο υδραυλικό από την πόλη Φλεν, τυχαίο επισκέπτη στη Στοκχόλμη. Ένα βήμα στο πλάι, και η ματιά καρφωμένη ψηλά. Ο Γιούχαν και η Σοφία κρέμονται στα καθίσματα που κατευθύνονται προς τα πάνω, και την έχει πιάσει ίλιγγος, παρόλο που πατάει στο έδαφος. Από κάτω προς τα πάνω, αντί για το αντίθετο. Είναι μια αντεστραμμένη μορφή ιλίγγου. Ο πύργος φαίνεται εύθραυστος, τα καθίσματα είναι απλής κατασκευής και το επακόλουθο από πιθανό λάθος γίνεται καταστροφικό. Και ξαφνικά ήχος από σπασμένο γυαλί. Οργισμένες φωνές. Κάποιος κλαίει, και η Ζανέτ βλέπει τα καθίσματα να ανεβαίνουν ακόμα. Ένας άντρας έρχεται τρέχοντας προς το μέρος της, κι εκείνη παραμερίζει και τον αποφεύγει. Ο Γιούχαν γελάει για κάτι. Σύντομα στο ψηλότερο σημείο. «Θα σε σκοτώσω καθοίκι!» Κάποιος τη σπρώχνει από πίσω. Η Ζανέτ βλέπει πως ο άντρας δεν ελέγχει το σώμα του. Το αλκοόλ έχει κάνει τα πόδια του πιο μακριά, τις αρθρώσεις του άκαμπτες και το ναρκωμένο νευρικό του σύστημα πολύ αργό. Ο άντρας σκουντουφλάει και πέφτει στο έδαφος με το κεφάλι. Η Ζανέτ ρίχνει μια λοξή ματιά προς τα πάνω. Βλέπει τα πόδια του Γιούχαν και της Σοφίας να αιωρούνται. Τα καθίσματα σταμάτησαν. Ο άντρας σηκώνεται. Το πρόσωπό του είναι γρατζουνισμένο από τα χαλίκια και το τσιμέντο. Μερικά παιδιά κλαίνε. «Μπαμπά!» Ένα κοριτσάκι, όχι μεγαλύτερο από έξι χρόνων, με ροζ μαλλί της γριάς στο χέρι του. «Δε φεύγουμε; Θέλω να πάω σπίτι»

11 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Ο άντρας δεν απαντάει. Απλώς κοιτάζει γύρω του, ψάχνει τον ανταγωνιστή του, κάποιον πάνω στον οποίο θέλει να ξεσπάσει. Τα αντανακλαστικά του αστυνομικού κάνουν τη Ζανέτ να αντιδράσει χωρίς να το σκεφτεί. Πιάνει το μπράτσο του άντρα. «Άκου», του λέει προσεκτικά. «Ηρέμησε λίγο» Η πρόθεσή της είναι να τον συνετίσει. Χωρίς να ακουστεί επιτιμητική. Ο άντρας στρέφεται, και η Ζανέτ βλέπει ότι τα μάτια του είναι θολά και κατακόκκινα. Το βλέμμα του θλιμμένο και απογοητευμένο, σχεδόν ντροπιασμένο. «Μπαμπά» επαναλαμβάνει το κοριτσάκι, αλλά ο άντρας δεν αντιδρά^ κοιτάζει στο κενό, χωρίς να εστιάζει κάπου. «Και τι σκατά είσαι εσύ;» Ελευθερώνει το μπράτσο του από το χέρι της Ζανέτ. «Άντε μου στον διάολο!» Η αναπνοή του μυρίζει άσχημα, τα χείλη του είναι καλυμμένα με μια λεπτή λευκή μεμβράνη. «Ήθελα μόνο» Την ίδια στιγμή ακούει τα καθίσματα εκεί πάνω να πέφτουν και οι ανάμεικτες φωνές ενθουσιασμού και τρόμου την κάνουν να αφαιρεθεί, της αποσπούν την προσοχή. Βλέπει τον Γιούχαν, με τα μαλλιά του να αναδεύονται, να ουρλιάζει με ανοιχτό το στόμα. Βλέπει και τη Σοφία. Ακούει το κοριτσάκι. «Όχι, μπαμπά Όχι!» Αλλά δεν αντιλήφθηκε τον άντρα δίπλα της που σήκωνε το χέρι του. Το μπουκάλι πετυχαίνει τη Ζανέτ στον κρόταφο, κι όλα γίνονται μαύρα.

12 Το Βαλντερµαρσούντε του πρίγκιπα Ευγένιου Οπως οι άνθρωποι που καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν στερηθεί την ευτυχία, αλλά έχουν καταφέρει να γαντζωθούν από την ελπίδα, έτσι και η Ζανέτ στην εκτέλεση των επαγγελματικών της καθηκόντων διατηρεί μιαν αδιάσπαστα αρνητική στάση απέναντι σε όλες τις απόψεις που εμπεριέχουν το παραμικρό ψήγμα απαισιοδοξίας. Γι αυτό δεν εγκαταλείπει ποτέ και γι αυτό αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο όταν ο αστυφύλακας Σβαρτς με εμφατική προκλητικότητα διαμαρτύρεται για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την κούραση και την έλλειψη προόδου όσον αφορά την αναζήτηση του Γιούχαν. Η Ζανέτ γίνεται πυρ και μανία. «Που να πάρει και να σηκώσει! Πήγαινε κατευθείαν σπίτι σου. Διάολε, δεν είσαι ούτε στο ελάχιστο χρήσιμος εδώ!» Αυτό έχει αποτέλεσμα. Ο Σβαρτς οπισθοχωρεί βάζοντας την ουρά στα σκέλια, ενώ ο Όλουντ στέκεται ανέκφραστος δίπλα του. Η οργή την κάνει να νιώθει το τραύμα κάτω από τον επίδεσμο να σφυροκοπάει το κεφάλι της. Η Ζανέτ ηρεμεί λίγο, αναστενάζει και κάνει μιαν αποτρεπτική χειρονομία στον Σβαρτς. «Το πιασες; Απαλλάσσεσαι από τα καθήκοντά σου μέχρι νεωτέρας». «Έλα» Ο Όλουντ πιάνει τον Σβαρτς από το μπράτσο και στρέφονται να φύγουν.

13 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Έπειτα από μερικά βήματα ο Όλουντ γυρίζει προς τη Ζανέτ και προσπαθεί να φανεί πιο θετικός. «Να πάμε να συναντήσουμε τους άλλους στο Μπεκχόλμεν; Ίσως είμαστε πιο χρήσιμοι εκεί» «Εσείς, όχι εσύ. Ο Σβαρτς να πάει σπίτι του! Κατανοητό;» Στέκεται εξαντλημένη και παγωμένη πίσω από τον πυργίσκο της πρύμνης του πλοίου Βάσα στο ομώνυμο μουσείο και περιμένει τον Γενς Χούρτιγκ, ο οποίος, αμέσως μόλις έμαθε για την εξαφάνιση του Γιούχαν, διέκοψε την άδειά του για να συμμετάσχει στην έρευνα. Όταν έπειτα από λίγο βλέπει το συμβατικό όχημα της αστυνομίας να έρχεται από τον δρόμο του πάρκου Γκαλερπάρκεν, ξέρει ότι σ αυτό επιβαίνει ο Χούρτιγκ μαζί με κάποιο άλλο άτομο. Έναν μάρτυρα που ισχυρίζεται πως είχε δει ένα νεαρό αγόρι μόνο του κοντά στο κανάλι αργά το προηγούμενο βράδυ. Από αυτά που της είπε ο Χούρτιγκ στον ασύρματο καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένει και πολλά από αυτήν τη μαρτυρία. Παρ όλα αυτά, πείθει τον εαυτό της ότι η ελπίδα, φρούδα ή όχι, πρέπει να συντηρείται. Προσπαθεί να επικεντρώσει τις σκέψεις της στην εξέλιξη των γεγονότων των τελευταίων ωρών. Ο Γιούχαν και η Σοφία είχαν εξαφανιστεί^ ξαφνικά δε βρίσκονταν εκεί. Έπειτα από μισή ώρα η Ζανέτ είχε ενεργήσει με βάση τους κανόνες. Αναζήτησαν τον Γιούχαν με ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του λούνα παρκ, και περίμενε εναγωνίως στο γκισέ πληροφοριών. Ακόμα και το παραμικρό ίχνος που ενδεχομένως να σχετιζόταν με τον Γιούχαν την έκανε να τρέχει προς τα κει, αλλά κάθε φορά επέστρεφε στο γκισέ. Κάποιοι φύλακες την πλησίασαν λίγο πριν το κορμί της συνθλιβεί από τους τελευταίους σπασμούς της ελπίδας και μαζί με αυτούς συνέχισε την άσκοπη αναζήτηση στον χώρο του λούνα παρκ. Εκεί είχαν βρει τη Σοφία πεσμένη στο έδαφος σε κάποιο από τα δρομάκια, περιτριγυρισμένη από έναν σωρό ανθρώπους. Σπρώχνοντάς τους, η Ζανέτ έφτασε κοντά και μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τη Σοφία. Το πρόσωπο που, έως πριν από λίγο, ήταν ο ορισμός της

14 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ ανακούφισης είχε μεταμορφωθεί τώρα σε μια μάσκα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Η Σοφία ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η Ζανέτ αμφέβαλλε αν η Σοφία ήταν ικανή να την αναγνωρίσει. Και ακόμα λιγότερο να της πει κάτι για το πού βρισκόταν ο Γιούχαν. Η Ζανέτ δεν έμεινε μαζί της^ ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει την αναζήτηση. Αφού είχε περάσει ακόμα μισή ώρα, επικοινώνησε με τους συναδέλφους στην αστυνομία. Αλλά ούτε η ίδια ούτε οι συνάδελφοι που είχαν ερευνήσει το κανάλι δίπλα στο λούνα παρκ και τη γύρω περιοχή είχαν βρει τον Γιούχαν. Ούτε και κάποιο από τα περιπολικά που περιπολούσαν στην πόλη και τους είχε δοθεί η περιγραφή του Γιούχαν βρήκε κάτι. Έγινε αναζήτηση μέσω του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Χωρίς αποτέλεσμα έως πριν από σαράντα πέντε λεπτά. Η Ζανέτ ξέρει πως έδρασε ορθά, αλλά είχε ενεργήσει σαν ρομπότ. Ένα ρομπότ με συναισθηματική αναπηρία. Μια αντίθεση. Σκληρή, ψυχρή και ορθολογίστρια στην επιφάνεια, αλλά κατευθυνόμενη από χαώδεις παρορμήσεις. Η οργή, ο εκνευρισμός, ο φόβος, η ανησυχία, η σύγχυση και η παραίτηση που την είχαν κατακλύσει την προηγούμενη νύχτα ενοποιούνταν και γίνονταν όλα μαζί μια σκοτεινή μάζα. Η μόνη διαρκής αίσθηση είναι η ανεπάρκεια. Και όχι μόνο αναφορικά με τον Γιούχαν. Η Ζανέτ σκέφτεται τη Σοφία. Πώς είναι εκείνη; Η Ζανέτ τής τηλεφώνησε πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Αν ήξερε κάτι για τον Γιούχαν, δε θα επικοινωνούσε μαζί της; Ή μήπως ξέρει κάτι που θα πρέπει να μαζέψει δύναμη για να μπορέσει να της το πει; Χέσ το αυτό τώρα, συλλογίζεται και αποδιώχνει τις σκέψεις που είναι αδιανόητες. Εστίασε. Το αυτοκίνητο σταματάει, και βγαίνει ο Χούρτιγκ. «Γαμώτο!» αναφωνεί αυτός. «Δε φαίνεται καθόλου καλά τούτο εδώ» Δείχνει το κεφάλι της με τους επιδέσμους.

15 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Εκείνη ξέρει ότι φαίνεται χειρότερο απ ό,τι είναι. Μετά το χτύπημα της έραψαν την πληγή επιτόπου, και ο επίδεσμος, όπως και το μπουφάν της είναι ματωμένα. «Εντάξει είναι» του αποκρίνεται. «Και δεν ήταν απαραίτητο να φύγεις από το Κβίκγιοκ για πάρτη μου». Ο Χούρτιγκ ανασήκωσε τους ώμους του. «Μη λες χαζομάρες Και τι σκατά θα έκανα εκεί πάνω; Θα έφτιαχνα χιονάνθρωπους;» Πρώτη φορά σε διάστημα δώδεκα ωρών η Ζανέτ χαμογελάει. «Πού είχες προλάβει να φτάσεις;» «Στο Λόνγσελε. Δεν είχα να κάνω τίποτα περισσότερο από το να πηδήσω στην αποβάθρα και να πάρω το λεωφορείο προς τον νότο». Ένας γρήγορος εναγκαλισμός. Δε χρειαζόταν να ειπωθεί κάτι παραπάνω, μιας και η Ζανέτ ξέρει πως αυτός καταλαβαίνει ότι του είναι ευγνώμων που είχε επιστρέψει. Η Ζανέτ ανοίγει την μπροστινή πόρτα του αυτοκινήτου από την πλευρά του συνοδηγού και βοηθάει την ηλικιωμένη κυρία να βγει από το αυτοκίνητο. Ο Χούρτιγκ είχε δείξει μια φωτογραφία του Γιούχαν στην κυρία, και η Ζανέτ αντιλαμβάνεται πως η μαρτυρία της είναι πολύ αδύναμη. Η γυναίκα δεν είχε καταφέρει να πει κάτι ούτε καν για το χρώμα των ρούχων του Γιούχαν. «Εκεί τον είδατε;» Η Ζανέτ έδειξε με το χέρι της προς το πετρώδες έδαφος δίπλα στην προκυμαία, εκεί όπου ήταν αραγμένο το πλοίο Φίνγκρουντ. Η ηλικιωμένη κυρία γνέφει καταφατικά, τρέμοντας από το κρύο. «Ήταν ξαπλωμένος εκεί στις πέτρες και κοιμόταν, κι εγώ τον κούνησα για να ξυπνήσει. Τι τρόπος είναι αυτός; του είπα. Μεθυσμένος τόσο νέος και ήδη» «Ναι, ναι» η Ζανέτ ανυπομονούσε. «Είπε κάτι;» «Μπα, μουρμούρισε μόνο Αν είπε κάτι, εγώ δεν το άκουσα». Ο Χούρτιγκ βγάζει τη φωτογραφία του Γιούχαν και την ξαναδείχνει στην ηλικιωμένη γυναίκα. «Και δεν είστε σίγουρη πως ήταν αυτό το αγόρι που είδατε;»

16 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ «Ε, όπως είπα, έχει το ίδιο χρώμα μαλλιά, αλλά το πρόσωπο Είναι δύσκολο να πω. Ο νεαρός ήταν μεθυσμένος». Η Ζανέτ αναστενάζει και κατευθύνεται προς το μονοπάτι που βρίσκεται κατά μήκος του καναλιού. Μεθυσμένος; σκέφτεται. Ο Γιούχαν; Αποκλείεται. Κοιτάζει απέναντι το Σκεπσχόλμεν, καλυμμένο από μια γκρίζα ομίχλη. Πώς στον διάολο γίνεται να κάνει τόσο κρύο; Κατευθύνεται προς το νερό και βαδίζει επάνω στις πέτρες της όχθης. «Εδώ ήταν ξαπλωμένος; Είστε σίγουρη;» «Ναι!» λέει αποφασιστικά η γυναίκα. «Εδώ περίπου». Περίπου; αναρωτιέται αποκαρδιωμένη η Ζανέτ, παρατηρώντας την ηλικιωμένη κυρία να καθαρίζει τα χοντρά γυαλιά της στο μανίκι του παλτού της. Η Ζανέτ νιώθει να απελπίζεται. Το μόνο που έχουν είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα με αδύναμη όραση, η οποία, όσο κι αν η Ζανέτ θέλει να συμβαίνει το αντίθετο, είναι πολύ απλά μια κακή μάρτυρας. Κάθεται ανακούρκουδα και κοιτάζει μήπως ανακαλύψει κάτι που να αποδεικνύει πως ο Γιούχαν βρισκόταν εκεί. Κάποιο ρούχο, τη μικρή του τσάντα, τα κλειδιά του σπιτιού. Οτιδήποτε. Αλλά το μόνο που βλέπει είναι κρύες πέτρες, καλογυαλισμένες από τα κύματα και το νερό της βροχής. Ο Χούρτιγκ στρέφεται προς τη γυναίκα. «Και ύστερα ο νεαρός έφυγε από δω; Προς την περιοχή του Γιουνιμπάκεν;» «Όχι» Η γυναίκα βγάζει ένα μαντίλι από την τσέπη του παλτού της και φυσάει δυνατά τη μύτη της. «Έφυγε τρεκλίζοντας. Ήταν τόσο μεθυσμένος, που δεν μπορούσε να περπατήσει ίσια» Η Ζανέτ εκνευρίζεται. «Αλλά πήγε προς τα κει; Προς το Γιουνιμπάκεν;» Η ηλικιωμένη κυρία κουνάει καταφατικά το κεφάλι της και ξαναφυσάει τη μύτη της στο μαντίλι. Εκείνη τη στιγμή πέρασε ένα όχημα άμεσης ανάγκης λίγο πιο

17 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ πάνω, στην οδό Γιουργκορντσβέγκεν, και από τον ήχο της σειρήνας φάνηκε ότι κατευθυνόταν προς το εσωτερικό του νησιού. «Πάλι ψεύτικος συναγερμός;» ρωτάει ο Χούρτιγκ και κοιτάζει συνοφρυωμένος τη Ζανέτ, που κουνάει απογοητευμένη το κεφάλι της. Είναι η τρίτη φορά που ακούει τον ήχο σειρήνας ασθενοφόρου, και καμία από τις προηγούμενες φορές δεν αφορούσε τον Γιούχαν. «Παίρνω τηλέφωνο τον Μίκελσεν», λέει η Ζανέτ. «Στο Εγκληματολογικό;» Ο Χούρτιγκ δείχνει έκπληκτος. «Ναι. Για μένα είναι ο καλύτερος απ όλους σε τέτοια θέματα». Σηκώνεται και προχωράει με μεγάλα βήματα στο μονοπάτι. «Κακοποιήσεις παιδιών δηλαδή». Ο Χούρτιγκ φάνηκε να μετανιώνει αμέσως γι αυτό που είπε. «Εννοώ ότι δεν ξέρουμε καν περί τίνος ακριβώς πρόκειται» «Ίσως όχι, αλλά είναι λάθος να μην ελέγξουμε την πιθανότητα και μιας τέτοιας εικασίας. Ο Μίκελσεν συντόνισε τις έρευνες στο Μπεκχόλμεν, στην Γκρένα Λουντ και στο Βαλντερμαρσούντε». Ο Χούρτιγκ συγκατανεύει και την κοιτάζει θλιμμένα. Κόφ το, σκέφτεται εκείνη. Δε θέλω οίκτο, γαμώτο. Επειδή τότε θα καταρρεύσω. «Τον καλώ». Μόλις η Ζανέτ βγάζει το κινητό της, διαπιστώνει πως είναι νεκρό και την ίδια ακριβώς στιγμή ακούει τον θόρυβο από τον ασύρματο του περιπολικού καμιά δεκαριά μέτρα πιο πέρα. Αισθάνεται ένα πλάκωμα στο στήθος όταν καταλαβαίνει. Θαρρείς και στραγγίζει το αίμα από το σώμα της και θέλει να την τραβήξει μαζί του μέσα στη γη. Είχαν βρει τον Γιούχαν.

18 Καρολίνσκα Στην αρχή οι τραυματιοφορείς νόμιζαν ότι το αγόρι ήταν νεκρό. Είχαν βρει τον Γιούχαν στον παλιό μύλο του Βαλντερμαρσούντε^ η αναπνοή και η καρδιακή του λειτουργία ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ήταν πολύ παγωμένος και, εκτός αυτού, είδαν πως είχε κάνει εμετό πολλές φορές στη διάρκεια της ασυνήθιστα κρύας βραδιάς στο τέλος του καλοκαιριού. Φοβήθηκαν ότι είχε προκληθεί πνευμονική αναρρόφηση, ότι τα καυστικά γαστρικά υγρά είχαν καταλήξει στους πνεύμονες. Η ώρα ήταν λίγο μετά τις δέκα όταν η Ζανέτ Σίλμπεργ μπήκε στο ασθενοφόρο που θα οδηγούσε τον γιο της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σόλνα.* Το δωμάτιο είναι σκοτεινό, αλλά η λάμψη του χλωμού απογευματινού ήλιου εισχωρεί από τις περσίδες του παραθύρου, και οι κιτρινωπές γραμμές είναι σαν σχέδιο στο γυμνό πάνω μέρος του κορμιού του Γιούχαν. Το παλλόμενο τεχνητό φως από τις λάμπες του μηχανήματος για τους πνεύμονες και την καρδιά που αναβοσβήνουν πάνω από το κρεβάτι κάνουν τη Ζανέτ Σίλμπεργ να νομίζει ότι βρίσκεται σε όνειρο. * Όμορος δήμος της Στοκχόλμης, όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο Καρολίνσκα. (Σ.τ.Μ.)

19 ΕΡΙΚ ΑΞΛ ΣΟΥΝΤ Χαϊδεύει το χέρι του Γιούχαν και ρίχνει μια ματιά στο μηχάνημα δίπλα στο κρεβάτι. Η θερμοκρασία του σώματός του έχει αρχίσει να φτάνει στο κανονικό επίπεδο, λίγο πιο κάτω από τους τριάντα έξι βαθμούς. Η Ζανέτ ξέρει πως είχε μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του. Σχεδόν τρία γραμμάρια ανά λίτρο αίματος όταν τον έφεραν στο νοσοκομείο. Δεν έχει κοιμηθεί ούτε δευτερόλεπτο, νιώθει να έχει μουδιάσει όλο της το σώμα και δεν μπορεί να καταλάβει αν η καρδιά που χτυπάει μέσα της έχει κάτι κοινό με τα παλλόμενα χτυπήματα στο μέτωπό της. Σκέψεις που δεν αναγνωρίζει αντηχούν στο κεφάλι της και είναι συγχρόνως μελαγχολικές, οργισμένες, φοβισμένες, συγκεχυμένες και αποκαρδιωτικές. Εκείνη ήταν ορθολογίστρια. Έως τώρα. Τον παρατηρεί εκεί όπου είναι ξαπλωμένος. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε νοσοκομείο. Όχι. Η δεύτερη. Η πρώτη φορά ήταν πριν από δώδεκα χρόνια, όταν γεννήθηκε. Τότε ήταν εντελώς ήρεμη. Τόσο καλά προετοιμασμένη, ώστε είχε προβλέψει την καισαρική προτού ακόμα το αποφασίσουν οι γιατροί. Για τούτο εδώ δεν είχε κάνει καμία πρόβλεψη. Σφίγγει πιο δυνατά το χέρι του. Είναι ακόμα κρύο, αλλά ο Γιούχαν δείχνει χαλαρός και αναπνέει ήρεμα. Και το δωμάτιο είναι σιωπηλό. Μόνο ο θόρυβος από τα μηχανήματα ακούγεται. «Γιούχαν» ψιθυρίζει, γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν τις αισθήσεις τους μπορούν να ακούσουν. «Οι γιατροί πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά» Διακόπτει την προσπάθειά της να εμφυσήσει ελπίδα στον Γιούχαν. Πιστεύουν; Μάλλον δεν ξέρουν. Όλα ήταν χαώδη όταν εκείνη είχε έρθει εδώ. Είχαν ξαπλώσει τον Γιούχαν με το κεφάλι προς τα κάτω, κάνοντάς του τραχειοβρογχική αναρρόφηση. Αναρρόφηση εκκρίσεων. Ενδεχομένως να επρόκειτο για τραύματα από τα οξέα του στομάχου στους ιστούς των πνευμόνων.

20 Η ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ ΦΩΤΙΑ Στη χειρότερη περίπτωση. Οι δικές της μπερδεμένες ερωτήσεις, οι συγκεκριμένες, αλλά άνευ περιεχομένου εξηγήσεις των γιατρών. Η οργή και απογοήτευσή της οδηγούσαν στο ίδιο ερώτημα: γιατί, που να πάρει ο διάολος, δεν ξέρετε τίποτα; Μπορούσαν να της πουν για την παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας, για το οξυγόνο, τους σωλήνες των ορών και να της εξηγήσουν πώς ένα λαστιχάκι μέσω του λάρυγγα ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και πώς ένα μηχάνημα πνευμόνων-καρδιάς ρυθμίζει την κεντρική θερμοκρασία του σώματος. Μπορούσαν να της πουν για το κρίσιμο στάδιο ψύχους και πώς μια μακρά περίοδος παραμονής σε κρύο νερό ακολουθούμενη από μια νύχτα με βροχή και δυνατό άνεμο επηρεάζει το σώμα. Μπορούσαν να της εξηγήσουν πώς το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προστατεύει σε περίπτωση πτώσης της θερμοκρασίας κι ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλική βλάβη αυξάνεται επειδή μειώνεται η ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Πείτε και εξηγήστε. Της είπαν ότι πιθανώς να έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος και της εξήγησαν ότι τα αέρια του αίματος και η ακτινογραφία θώρακος σε πρώτη φάση δείχνουν θετικά. Τι σημαίνει αυτό; Αέρια αίματος; Σε πρώτη φάση; Ο κίνδυνος πιθανώς να έχει αποσοβηθεί; Πιστεύουν. Αλλά δεν ξέρουν τίποτε. Αν ο Γιούχαν ακούει, τότε έχει ακούσει όλα όσα της είπαν μέσα σ αυτό το δωμάτιο. Δεν μπορεί να του πει ψέματα. Βάζει το χέρι της στο μάγουλό του. Αυτό δεν είναι ψέμα. Οι σκέψεις της διακόπτονται από την είσοδο του Χούρτιγκ. «Πώς είναι;» «Είναι ζωντανός και θα γίνει καλά. Είναι εντάξει, Γενς. Μπορείς να πας σπίτι σου».

21 ¹ÐÃ Ì ÅÇ ÒÇÕ ÂÍÊÍÄÍÌ»ÃÕ ÌºÊÇÉÔÌ ËÃÒ Ì ÑÒÏÌ ÂÇ É¼ÎÒÃÒ Ç ¼Ò Ì ¹Ì Õ ÃÎÇÒ ÖÆ˹ÌÍÕ ÃÎÇÖÃÇÐÆË Ò» Õ ÀлÑÉÃÒ Ç ÌÃÉÐ¼Õ ÑÒÆ ÒÍÉÖ¼ÊËÆ Ñà ËÇ ÑÉÆ̺ ÃÅÉÊºË ÒÍÕ ÎÍ Î Ð Î¹ËÎÃÇ ÑÃ É ÎÍÇÍ Ë ÑÒÆÐÇÏÂÃÕ ÒÃÊÃÒÍ ÐÅÇɼ Ç ÑÃÇРμ ÎÃлÃÐÅÃÕ ÊÃÎÒÍ˹ÐÃÇÃÕ ÂûÖÌÃÇ ¼ÒÇ ÒÍ É»ÌÆÒÐÍ ÒÍ ÅÌÔÑÒÍ ÂÐ ÑÒÆ ºÒ Ì Æ ÃÉ»ÉÆÑÆ ÊÊ ÒÇ Ã»ÂÍ Õ ÃÉ»ÉÆÑÆ ÍÂÆÅû Ñ ¹Ì Ì ÒÃÊÃÒÍ ÐÅÇɼ ļÌÍ Ç ÅÇ ÎÍÇÍÌ ÉÐÇÀÏÕ Ê¼ÅÍ ØÆÒ;ÑÃ Ì ÃÉÂÇÉÆÓû ÒÍÌ ÃÎÇÖÃÇÐÆË Ò» Í ÂÍÊÍļÌÍÕ Μπαντχάγκεν ̹һÊËÎÃЊĺÌÃÇ É Ò Ë¹ÐÍÕ ÒÇÕ ÂÍÊÍÄÍÌ»ÃÕ ÒÔÌ ÅÍÐÇÏÌ É Ç É Ò ÎÇ ÌÃÒ Ç Ëà ÒÆÌ Î¼ÓÃÑÆ ØÆÒÏÌÒ Õ ÒÆ ÀͺÓÃÇ ÒÆÕ Á ÖÍÓÃÐ ÎþÒÐÇ Õ ÍÄ» Õ ¹ÒÃÐÊÍ ÌÒ Æ ÍÎÍ» ÃÎÇÖÃÇÐû Ì ÑÉÇ ÅРĺÑÃÇ ÒÍ ÎÐÍÄ»Ê ÒÍ ÃÉÒÃÊÃÑÒº ÓÏÕ ¼ËÔÕ ÍÇ ι κεραυνοί τη γη εκατό το δευτερόλεπτο, κάτι Â¾Í Å Ì»ÉÃÕχτυπούν ¹ÖÍ Ì ÒÆ ÂÇɺ ÒÍ Õφορές ÎÐÍÑÔÎÇɺ ÑÖ¹ÑÆ Æ Ñ που γίνεται περίπου οχτώ εκατομμύρια φορές τη μέìãðå Ñ» ÂÃÌσυνολικά Ã»Ì Ç É Ó¼ÊÍ Îʺ μÓÃÑÆ ρα. Η ισχυρότερη θύελλα του χρόνου περνάει πάνω από τη Στοκ ÎÇÎʹÍÌ Æ Ì¹Ò Ã»Ì Ç ÑÒÆÌ Ì ØºÒÆÑÆ χόλμη, και κάθε είκοσι δύοö ˹ÌÆ λεπτά πέφτουν κεραυνοίòæõ σε ÇÉÒ¼δύο μέρη ÐÇ Õ Î¹ÐÅË Ì Ñ ¹Ì Ì Ê À¾ÐÇÌÓÍ Ò¼ÎÍ συγχρόνως. ΝότιαÉ Ç της ÎÃÐÇÎÊ ÌÇ¹Ò Ç πόλης στο προάστιο Μπαντχάγκεν και στην É Ç ÖмÌÍ Î¼ É ÎÍÇÍ ÍÇÉÍÒÐÍÄÃ»Í ÒÆÕ ÇÅÉÒÍ¾Ì Ë¹ÖÐÇ περιοχή κοντά στο Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σόλνα. ÒÆ Ì» É Ç ÑÃ Ñ ËÀ ÌÒ ÎÍ ÑÆË ÂÃÁ Ì ¹Ì ÑÉÍÒÃÇ̼ Î Ο βοηθός επιθεωρητή Γενς Χούρτιγκ στέκεται στο πάρκινγκ ÐÃÊÓ¼Ì ÍÄ» μ ÒÆÌ ÊÊÆ Ì ØÆÒ ÃλËÍÌ ÒÍÌ ÂмËÍ του νοσοκομείου, στον δρόμο για το σπίτι, όταν χτυπάει το κινηîðíõ ÒÍÌ»ÂÇÍ ÒÍÌ ÎÐ ÅË ÒÇɼ ÒÆÕ Ã Ò¼ ÒÍÌ ÍÎÍ»Í ÇÑÓ τό του. Προτού απαντήσει, ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου ÌÃÒ Ç ÎÔÕ ¹ÖÃÇ Ö ÑÃÇ και κάθεται στη θέση του οδηγού. Βλέπει ότι τον καλεί ο αστυνομικός διευθυντής Ντένις Μπίλινγ και υποθέτει ότι θέλει να ρωτήσει τι έχει îßóñô συμβείöéô μεöóëíñåáãô τον Γιούχαν. Öñ æçÿöçóñ öéô Åëìöþóëãô Ïòßóåîãï, Βάζει το ασύρματο ακουστικό αυτί του. îëã õìñöçëïà õòñ æà òþïû õöéïστο çìæáìéõé ìãë«χούρτιγκ». öéï ãòāíçëã «Άκουσα ότιìãöñóêāïçë βρήκατε τον της Ζανέτ Πώςäëäíáñ είναι;» Ο Ντέöñ çã öñÿ ïãγιο ðçòçóþõçë öñ òóāöñ ã öñÿ νις Μπίλινγ öñ ακούγεται ανήσυχος. çìæñöëìñÿ øãëïñîßïñ îç ãïãöóñòßô ìãë õãõòßïô κι òñ ñæéåñÿï õă ßïã ãìþîã «Είναι σε καταστολή, εκείνη βρίσκεται εκεί μαζί του». Ο çïö òûõëãìþ Þìóûô ãòóþõîçïñ ìóçõßïöñ Χούρτιγκòëñ βάζει μπρος το ìãë αυτοκίνητο. «Ευτυχώς, δε φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή του». «Καλώς, καλώς Υποθέτω λοιπόν πως η Ζανέτ επιστρέφει σε μερικές μέρες». Ο διευθυντής πλαταγίζει τα χείλη του. «Κι εσύ πώς είσαι;» «Τι εννοείς;» «Είσαι κουρασμένος ή αντέχεις να πας σε μια υπόθεση στο ôù þāôøā Ćăąþóøþā ñ ô Μπαντχάγκεν;» øçøôýôù ñêøçñôöú ì çøøîïì. ñìû ì Ο øìð )$; ZZZ SVLFKRJLRV JU H PDLO LQIR#SVLFKRJLRV JU

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

την κοινωνική συμπεριφορά

την κοινωνική συμπεριφορά ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Το αλφάβητο ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ.

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. 9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. «Γιατί δε μου είπες ότι ο καινούριος μαθητής ήταν ο Κάμπελ Στρουμχέλερ;» ρωτάει η Κάρι. Η Τζέινι σηκώνει το κεφάλι της από το βιβλίο. Κάθεται στο συνηθισμένο τους τραπέζι,

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μάκης Τσίτας, 2013 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μάκης Τσίτας, 2013 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Αχ, αυτοί οι γονείς ÓÕÃÃÑÁÖÅΑÓ: Μάκης Τσίτας ΕΞΩΦΥΛΛΟ EIÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ίρις Σαµαρτζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες

Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις και έχουν ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες. Είναι αδύνατον

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα WILD SAVANNAH ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΑΓΡΙΑ ΣΑΒΑΝΑ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2016 Batsford, 2016 First published in Great Britain

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2014 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2016

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2014 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CI VORREBBE UN' AMICA AMORE Από τις Εκδόσεις Bao, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ρώτα τη Λίλα (ΒΙΒΛΙΟ 1) Τα πάντα για την αγάπη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Silvia Giannati ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Manuela Nerolini

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Μάνια ούκα, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012 ÉSBN

Μάνια ούκα, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο µικρός γρύπας µε τα γαλάζια φτερά ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Μάνια ούκα ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ινώ Καρέλλα ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Μπουµτριαλαλί µε το κόκκινο λειρί ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ : Ναταλία Καπατσούλια ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015 2-4 :... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο φίλος µου ο ύπνος ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Ενότητα 4 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Ένεση ινσουλίνης Διάλογος 2: Φροντίδα πληγής και καθαρισμός Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Γιώργος Σγουρός

Ανδρέας Αρματάς Γιώργος Σγουρός Ανδρέας Αρματάς Γιώργος Σγουρός Στην Ελευθερία, που ήρθε από το πουθενά και μας πήρε τα μυαλά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, 2011. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2011 ÉSBN 978-960-496-097-2

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, 2011. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2011 ÉSBN 978-960-496-097-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Κουβέντες µε τη µαµά ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Κατερίνα Χρυσοχόου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου EÊÔÕÐÙÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Ευγένιος Τριβιζάς Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού Eυγeνιος Tριβιζaς «MΕΤΡ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ» Σίσσυ Μόρφη Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μάρω Αλεξάνδρου

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μάρω Αλεξάνδρου ÅéêïíïãñÜöçóç: Μάρω Αλεξάνδρου TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Ελληνούλης, το χάρτινο καραβάκι ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρυσηίδα ηµουλίδου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μάρω Αλεξάνδρου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει;

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; Η ΕΣΤΙΑΣΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; 1. Μηδενική εστίαση Αφηγητής > Ήρωα ήρωες 2. Εσωτερική εστίαση Αφηγητής = Ήρωα ήρωες 2.α.

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κατσέλης, Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN

Γιώργος Κατσέλης, Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το γελαστό µπαλόνι ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος Κατσέλης ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Μάρω Αλεξάνδρου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ηµήτρης Χαροκόπος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

αγαπη σε μερεσ βροχησ Μέρες Βροχής

αγαπη σε μερεσ βροχησ Μέρες Βροχής αγαπη σε μερεσ βροχησ Μέρες Βροχής Δεν ξέρω γιατί αποφάσισα να σου γράψω. Δεν ξέρω ακόμη τι πρόκειται να σου γράψω. Απλώς έξω βρέχει. Κι όταν βρέχει, πάντα σε θυμάμαι. Όταν βρέχει, σε νιώθω κοντά μου.

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... H Κόκκινη Χώρα Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E.

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν.

καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν. καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν. παρ όλη τη θολούρα του μυαλού μου, σκέφτομαι να δώσω άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό μου

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα